__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Monica Florescu: „Întotdeauna mi-am dorit să cânt la pian piesele lui Freddie Mercury, Robert Plant și Jimmy Page“

anul XI, nr. 115 iulie 2018

profil

CULTURAL

.ro

PIANO ROCKS V, sub semnul Centenarului Aranjamente după Bach, Beatles, Queen, Led Zeppelin, Metallica şi Phoenix în programul concertului. Formaţia Antract se alătură listei de invitaţi speciali ai proiectului

• Teatrul de Balet Sibiu închide stagiunea cu spectacolul tradiţional din Piaţa Mare

• Cultură tradiţională de pe trei continente la „Cântecele Munţilor“


cuprins

EditoriaL

• Caravana Metropolis (Peste 2000 spectatori p.4) • Sibiu Dans Festival

Laurenţiu

(Desfătare pentru fanii dansului p.5)

STRĂUŢ

• Calendarul cultural (iulie p.10/11)

director editorial

Piano Rocks x 5

• Icon Arts Transilvania (Debutează în 24 iulie p.7)

• „Cântecele Munţilor“ (Peste 600 de artişti, la Sibiu p.12) • Filmele lunii (Centrul Cultural ”Ion Besoiu”p.17) • Aparitii editoriale (p.18) • Evenimente culturale (Recomandări p.19)

parteneri • Casa de Cultură a Municipiului Sibiu • Teatrul de Balet Sibiu • Filarmonica de Stat Sibiu • Teatrul pentru Copii şi Tineret “Gong” • Centrul Cultural German Sibiu • Complexul Naţíonal Muzeal “ASTRA” • Muzeul Naţional “Brukenthal” • Teatrul Naţional “Radu Stanca” • Centrul Cultural “Junii Sibiului” • Casa de Cultură a Studenţilor Sibiu • Biblioteca Judeţeană ASTRA

COVERSTORY p.13 Teatrul de Balet Sibiu închide stagiunea cu spectacolul tradiţional din Piaţa Mare Ansamblul îşi va relua activitatea la începutul lunii septembrie Luna iulie îi va aduce pentru ultima dată pe membrii companiei Teatrului de Balet Sibiu în față publicului, în stagiunea 2017-2018. Un ultim spectacol indoor și deja tradiționalul eveniment Geneza vor marca sfârșitul stagiunii aniversare a TBS. În data de 11 Iulie, de la ora 19:00, pe scena sălii Thalia, se va dansa spectacolul “LegăturiBolero”. Un spectacol de dans contemporan care a avut premiera în data de 12 Mai a acestui an. Coregrafia ambelor momente este semnată de c ă t r e A l e i s h a G a r d n e r, e v e n i m e n t u l reprezentând o explorare a sinelui, a relațiilor cu ceilalți și a forței fiecăruia dintre noi.

Am pornit în 2014 un proiect menit să fie un eveniment fără continuitate. A fost o simplă idee pe care m-am încăpățânat să o materializez, cu orice risc. Aceea de a îmbina muzica rock cu sunetul pianului, într-un singur concert, concept care a rezonat la urechea mai multor artiști, iar totul s-a transformat într-un spectacol unic, complet și - pentru o primă ediție destul de complex. Alături de artiști, publicul a avut aportul său. Prezența în număr mare precum și reacțiile de după eveniment m-au determinat să iau în calcul continuarea acestui proiect, iar factorul hotărâtor a fost sprijinul financiar acordat de Primăria Sibiu prin includerea în Agenda Culturală. Evenimentul a putat astfel, în anii care au urmat, să îi aducă în fața sibienilor pe artiști precum Radu Nechifor, Tudor Turcu, Nicu Covaci, Paula Seling, Ovidiu Ioncu „Kempes“ , iar anul acesta o întreagă formație rock: Antract! Piano Rocks!

facebook.com/profilcultural Ne puteti citi și online pe www.profilcultural.ro

redacţia Director editorial: Laurenţiu STRĂUŢ Redactor şef: Claudia BUIDAN Redactori colaboratori: Cristina BĂLĂU Adina ZAHARIA-DOMBI Bogdan FELDMAN Makcim FERNANDEZ-SAMODAIEV Dorin TEODORESCU e-mail redacţie: contact@profilcultural.ro

PROFILCULTURAL / IULIE2018


4

Cea de-a 7-a ediție a „Caravanei Metropolis” a ajuns anul acesta pe 10 iulie la Sibiu, aducând cele mai bune filme europene, proiectate în aer liber. Astfel, în perioada 10-15 iulie, peste 2.000 de sibieni s-au bucurat de proiecții la standarde europene ale unora dintre cele mai apreciate filme de pe bătrânul continent, fiind prezenți cu familia sau prietenii în Piața Mică.

După succesul înregistrat de ediția aniversară cu nr. 25 a EUROPAfest – jazz, blues, pop și clasic, organizată în luna mai la București și Sibiu, jmEvents și Jeunesses & Dinu Lipatti realizează ediția de vară a festivalului la Sinaia, în perioada 14 – 26 iulie. EUROPAfest Summer Edition organizat în parteneriat cu Primăria Sinaia și Hotelul Mara, a devenit deja o tradiție mult așteptată atât de localnici, cât și de turiști. În agenda sa se regăsesc concerte de muzică clasica dar și Summer Music Academy Sinaia Dinu Lipatti. Festivalul are o durată de 2 săptămâni și prezintă artiști din mai multe țări. Cu titluri precum “Summer Concert in the Church”, “Classic in the Park”, “Gala Concert” organizatorii invită publicul larg între 12 și 26 iulie să lase departe agitația orașelor și să intre în atmosfera magică creată la Casinoul din Sinaia, Parcul Central, Sala King's Valley – Hotel Mara sau Biserica Catolică. Summer Music Academy Sinaia este un program de studii muzicale avansate și performanță. Între profesorii invitați în cadrul academiei se numără Remus Azoiței / UK, produs de renume al școlii românești de vioară, unul dintre cei mai apreciați artiști ai timpurilor noastre, activând în prezent în elita muzicii londoneze, profesor la Royal Academy of Music în Londra. PROFILCULTURAL / IULIE2018

În cadrul „Caravanei Metropolis” au fost proiectate filme precum „Cu drag, van Gogh” (Hugh Welchman, Dorota Kobiela), nominalizat la Oscar și la Globul de Aur pentru Cea mai bună animație sau „Pătratul” (Regia: Ruben Östlund), Câștigătorul Palme d'Or la Cannes în 2017, nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film străin în 2018, câștigător a 6 premii ale Academiei Europene de Film.

EUROPAfest Summer Edition se va desfăşura în perioada 14 – 26 iulie, la Sinaia

foto: Myrabella / Wikimedia Commons

ştiri culturale

Peste 2.000 de sibieni au văzut filme la Caravana Metropolis 2018

De asemenea, filmele „Final fericit” (Regia Michael Haneke), „Fără iubire” (Regia Andrey Zvyagintsev) și „Uciderea cerbului sacru” (Regia Yorgos Lanthimos), au încheiat lista lungmetrajelor internaționale prezentate la Sibiu. Filmul românesc „Pororoca”, în regia lui Constantin Popescu, distins cu premiul pentru cel mai bun actor (Bogdan Dumitrache) la Festivalul de Film de la San Sebastian, a fost foarte bine primite de public joi seara, b u c u râ n d u - s e d e u n n u m ă r m a re d e spectatori, depășindu-se cu mult capacitatea locurilor de anul acesta. „Ne bucurăm foarte mult că am adus filme atât de bune la Sibiu și mai ales le mulțumim spectatorilor care au venit în număr atât de mare la proiecții! Ne gândim serios ca la ediția următoare să suplimentăm numărul locurilor, mai ales că odată cu acestă ediție le-am trezit serios interesul pentru filmele de artă și filmele de autor. Promitem că anul viitor le vom aduce producții cel puțin la fel de bune! Le mulțumim și autorităților locale, sponsorilor și partenerilor noștri, fără de care acest proiect nu ar fi avut un asemenea succes!”, a declarat după încheierea evenimentului Ligia Keșișian – Mitulescu, directorul Caravanei Metropolis.


5 Formaţia An Theos va reprezenta România în finala concursului Wacken Metal Battle 2018 din Germania Joi, 21 iunie 2018 s-a desfășurat la Sibiu Finala Națională a concursului ”Wacken Metal Battle” România. În urma jurizării, câștigătoarea finalei naționale, și trupa care vor reprezenta țara noastră în finala internațională din Germania, a fost desemnată formația bucureșteană An Theos. Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu.

“Seminția Dacă” (2016) și “Spre Cer” (2017). Până în prezent, trupa a acumulat o experiență vastă, nu doar în arta de a cânta live, ci și în organizarea unui spectacol deosebit. Juriul finalei de la Sibiu a fost compus din: Heidi Holm – președinte și fondator King Art Music Management (Suedia), Janne Lundqvist - Promoter Wacken Metal Battle Suedia, Horațiu Dâncu - președinte Transilvania Rock Society, Bela Szemcsuk - Wacken Metal Battle România și publicul – care a avut drept de vot și fost considerat un membru al juriului. În finala internaţională a concursului An Theos va concura alături de alte 29 de formații din țări de pe întreg mapamondul. Concertul trupei bucureștene se va desfăşura în cadrul celui mai mare festival de metal din lume: Wacken Open Air (Germania). Pe aceeași scenă – după An Theos - sunt programate concertele formațiilor Nazareth și Sepultura.

An Theos este o trupă de epic-folk metal fondată în 2010. Piesele sunt în limba română și sunt bazate pe tradițiile autentice din istoria României. Playlistul trupei consistă dintr-o varietate de piese metal, majoritatea regăsindu-se pe cele doua LP-uri lansate de aceasta:

Sibiu Dans Festival, o desfătare pentru iubitorii dansului, sub nori de ploaie. Festivalul Studențesc SIBIU DANS FESTIVAL a fost o adevărată desfătare pentru iubitorii dansului, cuprinzȃnd o serie de spectacole care au inclus dansuri originale pe toate gusturile, de la balet modern la street dance și hip-hop, de la dans modern la dans de caracter și show revue, puse ȋn scenă de studenți romȃni, veniți din treisprezece centre universitare. Această ediție a festivalului a debutat vineri, 29 iunie 2018, ȋn Piața Mică din Sibiu, cu un maraton de peste 3 ore de muzică, dans și voie bună. Criteriile de jurizare au fost următoarele: originalitatea, compoziția coregrafică, valoarea interpretativă și impresia artistică. Sibiul a fost reprezentat de două grupuri. Tinerii de la ”M&M” coordonați de Miky Stoica, coregraful Casei de Cultură a Studenților Sibiu au avut bucuria de a fi cȃștigătorii a patru premii fruntașe: premiul I pentru un dans show-revue (secțiunea grup), premiul I pentru două dansuri contemporane (secțiunile sole și duet) și un premiu III pentru un dans de caracter (secțiunea formație). Dar reprezentanții Sibiului nu s-au oprit aici. Crazy Street, formația coordonată de Adrian Albu a reușit să obțină două premii fruntașe: premiul II pentru un street dance la secțiunea solo și premiul III pentru un dans modern la secțiunea duet. Marele Trofeu a fost adjudecat anul acesta de Compania de Dans One Dream din Brașov, coordonată de coregrafa Iolanda Popescu. Obișnuită cu scena sibiană și iubită de public, tinerii brașoveni au suprins plăcut atȃt publicul, cȃt și juriul prin pasiune și unicitatea coregrafiilor.

PROFILCULTURAL / IULIE2018


6

ştiri culturale

Minorităţi etnice în cultura vizuală, focus România! Expoziţie la Muzeul de Artă Contemporană Proiectul expozițional și de cercetare „Minorități etnice în cultura vizuală, focus România” este produs de PostModernism Museum și este prezentat în parteneriat cu Muzeului Național Brukenthal, având o secțiune specială dedicată artistului Peter Jacobi.

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu se înscrie în seria Manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918 organizate în data 13 iulie 2018 de sub egida Consiliului Sibiu cu trei evenimente. La ora 11.00, în Foaierul Bibliotecii (corp B) este progrmată prezentarea Albumului cartografic „Scaunul, Comitatul, Județul SIBIU: 100 de ani de administrație românească în Transilvania. 50 de ani de la reorganizarea administrativ-teritorială a României“, cu participarea dl. dr. Silviu Borș, directorul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu; la ora 12.00, în Sala de Lectură de la etajul 5 (corp B) va avea loc vernisajul colecției tematice de carte Cinste Eroilor Noștri! alcătuită din volume dedicate Primului Război Mondial și studiilor referitoare la Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Colecție prezentată de Alexandrina Aldea, coordonator Compartiment Relații cu Publicul al BJA. Ora 13.00 aduce pe Terasa Bibliotecii de la etajul 5 (corp B) un panel cu tema „100 de ani de Memorie și istorie locală în colecțiile bibliotecilor publice din județul Sibiu“, cu participarea celor mai reprezentative biblioteci publice din orașele și comunele sibiene. Moderator Anca Vasilescu, coordonator Compartiment Metodic. Comunicare. Programe. PROFILCULTURAL / IULIE2018

Proiectul prezintă stadiul cercetării culturii vizuale a patrimoniului multi-etnic și multicultural din zona Transilvaniei. Expoziția va fi deschisă începând de miercuri, 11 iulie până 2018 până la finele lunii octombrie, la Muzeul de Artă Contemporană din str. Tribunei, Nr. 6. În cadrul Muzeului de Artă Contemporană – Muzeul Național Brukenthal vor fi prezenta-

te atât rezultatele cercetării din cadrul proiectului cât și o secțiune dedicată p at r i m o n i u l u i c u l t u ra l a l s a ș i l o r d i n Transilvania, alături de publicația – „Ethnic Minorities in Visual Culture Focus Romania” (editată la PostModernism Publishing House, 2016, ISBN 978-606-93751-2-9). Artistul Peter Jacobi participă cu proiectul foto-documentar pe tema bisericilor și cetăților fortificate dar și a bisericilor țărănești din Transilvania (patrimoniu inventariat în peste două sute de localități), „Stillleben nach dem Exodus-Wehrkirchen în Siebenbürgen” / „Natură moartă după exod – biserici fortificate din Transilvania” prezentând situația periclitată a acestora, cea mai mare parte aflată în stare avansată de depreciere, după exodul populației sașilor din România. În cadrul secțiunii de cercetare a proiectul este prezentat volumul autorilor Peter Jacobi și Birgit Hansen, „Siebenbürgen Bilder einer Reise II” / „Pelegrinul transilvan II” (publicat în toamna lui 2017 la editura Schiller). Evenimentul special al expoziției îl reprezintă prezentarea în premieră a „Pavilionului Memorial Brukenthal” conceput de sculptorul Peter Jacobi ca un proiect de artă contemporană monumentală publică de celebrare a personalității și moștenirii culturale a Baronului Samuel von Brukenthal.

Eveniment aniversar „Judeţul Sibiu în anul Centenarului” la Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu


7 Icon Arts Transilvania - festivalul care unește comunităţi în jurul artelor contemporane începe în 24 iulie

Peste 200 de artiști din întreaga lume se vor întâlni aici, contribuind la dezvoltarea unui laborator de creație unic în peisajul internațional. Iar publicul prezent va fi primul care se va putea bucura de inspirația unor locuri neatinse de secole în compania artelor noi și tradițiilor vechi. În perioada 24 iulie – 11 august, aproape în fiecare seară, un program cultural inedit se va desfășura în mijlocul cetăților

lumii. Ziua va începe cu un tur ghidat și se va încheia cu spectacolul gastronomiei locale, parte din „Șezătoarea postmodernă”. Festivalul ICon Arts nu doar că adună sub același acoperiș instituții din România și din străinătate, arii diferite ale muzicii și artelor contemporane, ci și apropie, în mod deosebit, comunități diferite - public urban, localnici și artiști internaționali. Artiștii invitați anul acesta străbat un drum lung pentru a fi parte din „Fenomenul ICon Arts”. Vor veni pentru studii și pentru a concerta un număr record de artiști din: China, Germania, Italia, Iran, Irlanda, Japonia, Kosovo, Liban, M a r e a B r i t a n i e , Ro m â n i a , Republica Moldova, SUA,

vechi de secole, dar și pe scenele consacrate cu semnificație deosebită în contexul Centenarului Unirii. Programul itinerant al festivalului s-a dublat de anul acesta, astfel că 10 localități vor găzdui cele peste 20 de evenimente: Sibiu, Biertan, Viscri, Alma Vii, Richiș, Mălâncrav, Cloașterf, Dealu Frumos, Cetatea Râșnov și Sinaia - Castelul Peleș. Primul eveniment va avea loc marți, 24 iulie, în mijlocul cetății Biertan unde reputatul violonist Gabriel Croitoru va concerta alături de elevii săi în incinta fortificată a bisericii Biertan, a cărei faimă a făcut înconjurul

însumând un număr de peste 200 de persoane. Iar multe dintre vechile spații săsești unde se desfășoară festivalul, precum Richiș sau Biertan, se mândresc astăzi cu noi localnici, reprezentând cea mai diversă populație provenind din zeci de națiuni, care s-au îndrăgostit de România și au ales să se mute aici. Programul complet poate fi consultat pe www.iconarts.ro , iar intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, prin rezervare în prealabil. Amănunte pe website. Festivalul ICon Arts este un eveniment organizat de UCIMR și Exces Music.

Unul dintre cele mai longevive evenimente dedicate artelor contemporane din România, Festivalul ICon Arts Transilvania, a ajuns anul acesta la ediția cu numărul XVI.

PROFILCULTURAL / IULIE2018


dans

8

Teatrul de Balet Sibiu închide stagiunea cu spectacolul tradiţional din Piaţa Mare Ansamblul îşi va relua activitatea la începutul lunii septembrie Luna iulie îi va aduce pentru ultima dată pe membrii companiei Teatrului de Balet Sibiu în față publicului, în stagiunea 2017-2018. Un ultim spectacol indoor și deja tradiționalul eveniment Geneza vor marca sfârșitul stagiunii aniversare a TBS. În data de 11 Iulie, de la ora 19:00, pe scena sălii Thalia, se va dansa spectacolul “Legături-Bolero”. Un spectacol de dans contemporan care a avut premiera în data de 12 Mai a acestui an. Coregrafia ambelor momente este semnată de către Aleisha Gardner, evenimentul reprezentând o explorare a sinelui, a relațiilor cu ceilalți și a forței fiecăruia dintre noi. Devenit deja tradiție, și unul dintre cele mai importante spectacole ale stagiunii, spectacolul din cadrul programului “Geneza” din Piața Mare va aduce în fața publicului 4 momente originale, semnate de tineri coregrafi, pentru unii dintre ei acest eveniment marcând chiar debutul coregrafic. “Prin acest program vrem să dăm șansa cât mai multor tineri să se afirme, să caute adânc în ei și să aducă în fața spectatorului tot ce au ei mai bun. Geneza este felul nostru de a-i provoca și de a le da o șansă în același timp de a-și confrunta talentul cu critica directă și nefiltrată a publicului. Luna PROFILCULTURAL / IULIE2018

Iulie reprezintă momentul în care familia TBS transmite toate gândurile ei de recunoștință spectatorilor care ne-au însoțit în această aventură care a fost stagiunea 2017-2018. Pentru întreaga companie urmează o binemeritată vacanță în care ne vom pregăti pentru reîntâlnirea din septembrie“ a declarat Ovidiu Dragoman, directorul Teatrului de Balet

Sibiu. Spectacolul Geneza va avea loc pe data de 20 Iulie, în Piața Mare, începând de la ora 21:00. Intrarea este liberă.


9

muzică

România și Bulgaria premiantele Concursului de pian „Carl Filtsch“ Repetiţie cu public și concert simfonic extraordinar la Filarmonica Sibiu Cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului-Concurs de Interpertare Pianistică și Compoziție „Carl Filtsch” s-a încheiat duminică, 8 iulie 2018, la Sala Thalia din Sibiu. Ceremonia de închidere a fost urmată de Concertul de Gală al Laureaților. Evenimentul a fost realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu. Acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu. Juriul Concursului Internațional de Interpretare Pianistică şi Compoziţie “Carl F i l t s c h ” - S i b i u 2 0 1 8 , fo r m at d i n personalități marcante ale muzicii, a decis câștigătorii ediției din acest an. Astfel, la cea mai mică categorie de vârstă, categoria ”A” (până la 12 ani), premiul I a fost obținut de FILIP IRISA MARIA GEORGIANA (România). La această categorie, două concurente au obținut Premiul II: CUTOVA INYA MARIA (România) și Ilieva Veronica (Bulgaria), iar Premiul III a fost acordat pianistei KALLO MAYA ALBERTA (România). Și la categoria ”B” (12-16 ani) premiile au fost împărțite între România și Bulgaria. Premiul I – DAVYDOV FEDOR (Bulgaria), P re m i u l I I – S I M I R A D A L E X A N D R U (România) și KÖNCZEI ESZTER (România), iar Premiul III - YALACHKOV ANGEL DIMITROV,

Bulgaria. Premiul I pentru categoria ”C” ( 16-31 ani) nu s-a acordat, locul secund fiind ocupat de R O N Z H I N V I A C H E S L AV ( R u s i a ) ș i MOKRYTSKYI VLADYSLAV (Ucraina). La aceeași categorie, premiul pentru cea mai bună interpretare a unei compoziții semnate de Carl Filtsch a fost acordat pianstei KHACHATRYAN DIANA (Rusia). A mai fost acordat Premiul II pentru compoziție pianistei CUTOVA INYA MARIA. Premiul special ”Peter Szaunig” și ”Premiul Publicului” - acordat în urma voturilor obținute din partea publicului, după vizualizările online ale probelor de concurs – au fost câștigate de FILIP IRISA MARIA GEORGIANA. Concert simfonic în cadrul proiectului „Județul Sibiu în anul Centenarului” Filarmonica de Stat Sibiu a pregătit pentru vineri, 13 iulie 2018, ora 19 la Sala Thalia, un Concert Simfonic Extraordinar, eveniment inclus în seria de manifestări „Județul Sibiu în anul Centenarului”. Repetiția generală va putea fi urmărită de către publicul sibian, în aceeași zi, între orele 11-13. Accesul publicului atât la repetiția generală cât și la concertul simfonic, este liberă. Evenimentul este organizat cu sprijinul financiar al

Consiliului Județean Sibiu. Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu se va afla din nou pe scenă, în fața publicului sibian, cu un Concert Simfonic Extraordinar pregătit special pentru seria de manifestări aniversare ”Județul Sibiu în anul Centenarului”, eveniment dedicat celor 50 de ani de la ultima reorganizare administrativ-teritorială a României și organizat de Consiliul Județean Sibiu. Alături de orchestra sibiană, pe scena Sălii Thalia va urca dirijorul Constantin Grigore și pianista Monica Florescu, pentru a prezenta publicului un program cu lucrări semnate de George Enescu, Nicolae Kirculescu, Dmitri Șostakovici, Piotr Ilici Ceaikovski, Antonin Dvořák și Grigoraș Dinicu. Repetiția generală a acestui concert va avea loc tot vineri, 13 iulie la sala Thalia, în intervalul orar 11-13 și este deschisă publicului. Accesul spectatorilor - atât la repetiția generală cât și la concertul simfonic - este liberă, în limita locurilor disponibile.

.

Concertul face parte din seria Manifestărilor dedicate Marii Uniri de la 1918 – ”Județul Sibiu în Anul Centenarului”, eveniment organizat de Consiliul Județean Sibiu.

PROFILCULTURAL /IULIE2018


14 iulie

MUZICĂ PIANO ROCKS

Sala Thalia

13-15 iulie

EVENIMENT

ALEGEREA EDITORULUI

EVENIMENTELE

”ASTRA Multicultural” Muzeul ASTRA

27 iulie

20 - 26 iulie

TEATRU

FILM

”FAUST”

”Equalizer 2”

Fabrica de Cultură

Centrul Cultural ”Ion Besoiu”


20 iulie

BALET „Geneza“

Piata Mare

20 - 22 iulie

MUZICĂ „Sibiu Sounds Festival“

Parcul Subarini

30 iulie

MUZICĂ

London Schools Symphony Orchestra

LUNII IULIE

Sala Thalia

27-28 iulie

MUZICĂ Artmania Festival Piata Mare


eveniment

12

Cultură tradiţională de pe trei continente la „Cântecele Munţilor“ Evenimentul aduce la Sibiu peste 600 de artiști din Europa, Asia şi America

Bogăția și diversitatea culturii tradiționale de pe trei continente - Europa, Asia și America - sunt sărbătorite la Sibiu, grație „Cântecelor Munților”, cel mai mare festival folcloric al județului. Cea de-a 43-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților” se va desfășura în perioada 1-6 august 2018. Peste 600 de artiști din Statele Unite ale Americii, Japonia, Ucraina, Polonia, Rusia și România își dau întâlnire, la început de august, la Festivalul „Cântecele Munților”, organizat de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul - Junii” Sibiu. Spectacolele folclorice în aer liber, evenimentele cu specific gastronomic, atelierele de dans și parada portului popular pun în dialog cultura română cu cea universală. „Ediția din acest an a festivalului este una specială, căci stă sub semnul Centenarului și al titlului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019. Spectacolele folclorice, organizate în Piața Mare din Sibiu, în 3, 4 și 5 august, ora 19, aduc în prim-plan obiceiuri, cântece și dansuri populare din regiunile istorice ale României, alături de cele ale invitaților din

PROFILCULTURAL / IULIE2018

alte cinci țări. O atracție specială o reprezintă evenimentele cu specific gastronomic românesc, japonez și polonez, în cadrul cărora bucătăria tradițională face casă bună cu muzica și dansurile populare, într-un preambul al programului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană”, declară Silvia Macrea, director festival și manager CJCPCT „Cindrelul - Junii” Sibiu. Din programul festivalului nu lipsesc parada portului popular, organizată, vineri, 3 august , ora 18, pe pietonala Nicolae Bălcescu și workshop-urile de dans ce dau prilejul artiștilor și publicului să deprindă pași de bază ai jocurilor populare specifice României și celorlalte țări invitate în festival. Junii Sibiului – spectacol extraordinar sub semnul Centenarului Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul -Junii” Sibiu, marchează mâine, 13 iulie 2018, evenimentul aniversar „Județul Sibiu în Anul Centenarului”* printr-un spectacol extraordinar oferit de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”. Junii Sibiului sunt protagoniștii unui spectacol folcloric, organizat sub egida evenimentului aniversar „Județul Sibiu în Anul

Centenarului”. Pentru a marca împlinirea a 100 de ani de administrație românească în Transilvania și 50 de ani de la ultima reorganizare administrativ-teritorială a României, Consiliul Județean Sibiu și Junii Sibiului propun o călătorie muzicalcoregrafică prin regiunile istorice ale României și prin zonele etnografice ale județului Sibiu. Periplul începe în Mărginimea Sibiului, unde asistăm la vechiul obicei pastoral „Focul viu” și continuă în Moldova, în pași de bătută; în Maramureș pătrundem tainele obiceiurilor de Sânziene, străbatem, apoi, Oltenia, în pas de „Trei păzește” și ne întoarcem în Ardeal, pentru dansuri de Câmpie, din zona Bihorului și de pe Valea Hârtibaciului.

.

Spectacolul va avea loc vineri, 13 iulie, ora 17.00, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului – Scena de pe lac, iar accesul este gratuit.


foto: Rareş Helici

13

Secvențe muzicale ale unora dintre cele mai iubite formații rock alcătuiesc programul ediției din acest an a proiectului Piano Rocks! Concertul va avea și două premiere: includerea unei compoziții din repertoriul classic – compusă de J.S.Bach - precum și înlocuirea invitatului special cu o formație rock în formula completă: Antract! Evenimentul se va desfășura sâmbătă, 14 iulie 2018, la Sala Thalia din Sibiu, cu începere de la ora 20. A cincea ediție a proiectului Piano Rocks găzduiește artiști ai muzicii clasice, membri ai Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu pianista Monica Florescu și Ilia Quartet - în colaborare cu artiști ai muzicii rock din cunoscuta trupă Antract precum și dansatori ai Teatrului de Balet Sibiu într-o coreografie semnată de Aleisha Gardner. În prima parte a concertului publicul va putea asculta prelucrări muzicale realizate de Monica Florescu după piese de J.S.Bach, Beatles, Queen, Led Zeppelin, Metallica, Phoenix și Coldplay, iar în a doua parte, trupa de rock Antract va veni cu un repertoriu de rock românesc prelucrat în genul rockului simfonic. „Piano Rocks este împlinirea unui vis, a unei dorințe care îmi oferă posibilitatea de a

co m b i n a e m o ț i i l e , v i r t u oz i tate a ș i improvizația în muzica clasică, cu mijloacele de expresie și mesajele din lumea muzicii rock. În acelasi timp este o realizare și o provocare: realizare pentru că din totdeauna mi-am dorit să cânt la pian piesele lui Freddie Mercury, Robert Plant și Jimmy Page în versiune simfonică și o provocare care îmi permite prin fuzionarea a două lumi muzicale diferite, cea a rockului și cea a muzicii clasice, să descopăr noi abilități și posibilitați de a face muzică: noi sunete, senzații și trăiri. Am ales un repertoriu în care fac o conexiune de la J.S.Bach până la Freddie Mercury, de la improvizații puțin cunoscute ale formației Led Zeppelin până la rock-ul românesc, bazat pe muzica artiștilor noștri. Tot în cadrul acestui proiect am ocazia unică să colaborez direct cu membrii trupei Antract pentru care am făcut transcripții ale aranjamentelor lor orchestrale și, încă o dată, cu coreografa Aleisha Gardner și cu cvartetul de corzi Ilia Quartet” a declarat pianista Monica Florescu. Anul acesta Piano Rocks se va desfășura sub semnul aniversării Centenarului, partea a doua a concertului fiind dedicată în exclusivitate muzicii românești. Concertul nu va avea doar un invitat special ci o

muzică

Bach, Beatles, Queen, Led Zeppelin, Metallica, Phoenix și Antract la Piano Rocks Anul acesta evenimentul se va desfășura sub semnul aniversării Centenarului

întreagă formație: Antract! ,,Proiectul este împlinirea unui vis pe care-l aveam de multă vreme. Muzica noastră are sunete interesante care transcend granițele dintre genuri și ne dorim să purtăm publicul într-o călătorie muzicală plină de farmec și să descopere, împreună cu noi, emoțiile create de îmbinarea sunetelor moderne cu eleganța și căldura instrumentelor clasice. Suntem nerăbdători să ne lăsăm cuprinși de energia și vibrația creată de armonizarea acestora într-un sound contemporan, într-o sală cochetă, cu o acustica bună” spun băieții de la Antract. Biletele pentru concertul Piano Rocks sunt disponibile online de pe www.kompostor.ro și la Casa de Bilete a Sălii Thalia. Preţul unui bilet este de 30 lei. Elevii, studenţii şi pensionarii vor beneficia de o reducere de 50% din preţul biletului. Piano Rocks ed. a V-a este o acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.

PROFILCULTURAL /IULIE2018


eveniment

14

Turul de artă stradală cu 5.700 metri pătraţi de culoare Sibiul, o pată de culoare pe harta României datorită „International Street ART Festival“

Sibiu International Street ART Festival s-a încheiat duminică, 8 Iulie, făcând orașul mai colorat cu 2.200 de metri pătrați de picturi murale incluse în Turul de Artă Stradală din Sibiu și cu o serie de lucrări în premieră, realizate pe un autobuz, 3 puncte de transformare electrică și un panou publicitar. În completare, evenimentele conexe SISAF 2018 au atras peste 8.000 de participanți, dar şi o vizită oficială a Primarului Sibiului, doamna Astrid Fodor. În cadrul ediției a IV-a au fost realizate 19 picturi murale, care completează galeria de artă stradală a Sibiului, ajunsă la 67 de lucrări și peste 5.700 metri pătrați. Muralele au fost realizate pe o serie de calcane gri, 6 dintre locații fiind școli generale și licee din Sibiu: Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” găzduiește 3 lucrări, inclusiv ale artiștilor străini, invitați din Brazilia și Rusia; Colegiul Economic „George Barițiu” şi Școala Generală nr. 4 s-au îmbogățit cu câte 2 picturi murale, iar Școlile Generale nr. 1, nr. 20, precum și Colegiul Tehnic Energetic au primit fiecare câte o lucrare de artă stradală. Circuitul de street art este completat, în premieră, cu lucrări de mari dimensiuni: un perete de 300 de metri pătrați pe spatele Sălii Transilvania, la care a lucrat artistul

PROFILCULTURAL / IULIE2018

Ortaku, dar și o fațadă extrem de vizibilă a Casei de Cultură a Studenților, semnată de Recis de la Sweet Damage Crew. În plus, artistul Cristian Scutaru a realizat o lucrare pe un bloc de pe strada Mirălău, iar Optics Crew, format din artiștii Lost.Optics și Pren, îmbracă întreaga centrală termică de pe Aleea Buia în 400 de metri pătrați de culoare, fiind cea mai mare lucrare din toate edițiile. O altă noutate importantă este revitalizarea a 3 puncte de transformare electrică, regăsite pe strada Cetăţii, în Piaţa Habermann şi pe Calea Poplăcii. De asemenea, cu mare însemnătate este lucrarea colaborativă “#HOPE”, realizată de către artistul sibian Alin Trif pe un perete al sediului Fundației U.C.O.S., în care a implicat copiii cu probleme, dar și peretele interior din cadrul Școlii Finlandeze din Sibiu, pe care artistul Pisica Pătrată l-a însuflețit în propriul stil. Aceste noi murale au fost văzute pentru prima dată de aproximativ 70 de persoane, în ultima zi de festival, în cadrul Sibiu Street Art Tour 2018. Circuitul a fost parcurs cu autobuzul Tursib, care a fost pictat timp de o săptămână, în fața Magazinului Dumbrava, de către artistul Bogdan Cazacincu și care va fi inclus pe una dintre rutele companiei de

transport public. Turul va fi reluat într-o variantă completă la sfârșitul acestei săptămâni, atunci când sibienii sunt așteptați să îl parcurgă pe biciclete. În afara lucrărilor incluse în cadrul turului, SISAF a activat și alte locații din Sibiu, în care au fost organizate o serie de evenimente conexe, având în centru arta și cultura urbană. Începând de joi seara, cea mai mare parte dintre activități s-au mutat în parc, acolo unde atmosfera de festival a fost întreținută de DJ Funkydrop, Homeboy LDJ, Tuți și Noisytape. Aici, a fost organizat un workshop cu carioci și desene pe asfalt . Ziua de vineri a debutat cu un atelier bazat pe tehnica stencil-ului, iar seara a urmat un concert live cu rapper-ul Macanache. O noutate a ediției a fost lucrarea comisionată a artistului ILUC, ce a fost adusă la viață printr-un video-mapping spectaculos, realizat de 360view. Deși a plouat, ziua de sâmbătă a continuat cu cele două concerte live programate, susținute de trupele All This Band și Nopame.


foto: Grimm

15

film

Bilanţul TIFF Sibiu 2018: cifre-record, proiecţii sold out! 18.000 de spectatori au participat la cel 40 de proiecţii incluse în program Festivalului Internațional de Film Transilvania s-a încheiat duminică, 24 iunie, la Sibiu, în prezența a peste 1200 de spectatori veniți în Piața Mare la proiecția filmului Parașutiștii (r. Dinu Cocea). Cinefilii l-au primit cu multă căldură și entuziasm pe marele Florin Piersic, invitat de onoare la seara de gală. Evenimentul a încununat succesul celei de-a 12-a ediții TIFF Sibiu, marcată și în acest an de recorduri și proiecții sold out.

România neîmblânzită (r. Tom BartonHumphreys), documentarul care a stabilit noi recorduri de public în cinematografele din România, a fost cel mai popular film al acestei ediții. 2000 de spectatori s-au lăsat cuceriți de frumusețea misterioasă cu care au fost înzestrate meleagurile autohtone. Sala Teatrului Gong a fost arhiplină la proiecția în prezența echipei a filmului Un pas în urma serafimilor (r. Daniel Sandu), distins cu Premiul Publicului la TIFF 2018 și proiectat de două ori la Sibiu, la cererea spectatorilor. Cele peste 40 de titluri incluse în selecția din acest an au atras aproximativ 18.000 de spectatori în toate cele 7 spații partenere. Un număr impresionant de cinefili a savurat

premieră internațională O să fie sezon și la anu'/ There's Always Nex Season, un film despre pionierii snowboard-ului, la care au fost prezenți regizorul Carl Christian Lein Størmer, Stian Skjærvik și Roy Olsen, doi dintre protagoniști și Andi Fazekas, considerat ,,părintele snowboard-ului în România''. Alături de ei, alți 30 de cineaști au stabilit un nou record, transformând TIFF 2018 în ediția cu cei mai mulți invitați speciali. Mare parte dintre aceștia au participat la proiecțiile celor 14 filme românești, pentru care sălile de cinema s-au dovedit de multe ori neîncăpătoare. Proiecțiile sold out s-au ținut lanț în acest an la TIFF. Localnicii și cinefilii prezenți la cea mai mare sărbătoare a filmului în Sibiu au epuizat biletele la filme ca Nu mă atingemă/ Touch Me Not (r. Adina Pintilie), premiat cu Ursul de Aur la Berlin, Secretul fericirii (r. Vlad Zamfirescu), sau Licu, o poveste românească (r. Ana Dumitrescu), recent lansate în România. Distins anul acesta cu Oscarul pentru Cel mai bun film străin, O femeie fantastică/ A Fantastic Woman (r. Sebastián Lelio) s-a bucurat la rândul său de o proiecție sold out, iar Familia mea nebună/ La ch'tite famille (r. Dany Boon) a atras cel mai mare număr de spectatori prezenți vreodată la o proiecție

organizată la Palatul de Vară Brukenthal din Avrig în cadrul TIFF. Peste 500 de iubitori de film au urmărit în aer liber comedia în care protagonistul se alege cu o amnezie în urma vizitei neașteptate a rudelor. TIFF Sibiu este organizat de Asociația Festivalul de Film Transilvania și co-finanțat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Consiliul Local Sibiu, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

PROFILCULTURAL / IULIE2018


teatru

foto: Paul Băilă

16

Spectacolul „Un tramvai numit Popescu” din nou „pe șine” „Faust” - o nouă reprezentaţie în iulie, la Teatrul Naţional Radu Stanca După o pauză de cinci ani, spectacolul de teatru comunitar realizat de Gavriil Pinte după opera antumă și postumă a lui Cristian Popescu se va juca din nou la Sibiu, în tramvaiul care circulă pe ruta Sibiu – Rășinari și retur. Prima reprezentație a spectacolului va avea loc joi, 12 iulie 2018, de la ora 19:00. Îmbarcarea și debarcarea spectatorilor se vor face din stația de tramvai din zona Grădinii Zoologice Sibiu. „Un tramvai numit Popescu” este un proiect de spectacol de teatru comunitar, itinerant, neconvențional ce are la bază o dramatizare realizată de regizorul spectacolului, pornind de la operele antume și postume ale poetului Cristian Popescu. Spectacolul se joacă în tramvaiul care circulă pe traseul Sibiu – Rășinari și retur. În prima parte a spectacolului, după îmbarcarea publicului și punerea tramvaiului în mișcare, sunt aduse „în scenă” personajele Familei Popescu și Arta Popescu. În stația terminus, la Rășinari, se derulează o secvență de teatru de animație, o parodie în versuri după „Conu Leonida față cu reacțiunea” de I. L. Caragiale. Păpușile – instalații, Leonida și Efimița, construite după principiul bunraku, sunt animate practic de întreaga trupă de actori. Pe drumul de întoarcere de la

PROFILCULTURAL / IULIE2018

Rășinari se derulează Artele lui Popescu: teatrul, circul, muzica, dansul, pictura și filmul. „Pe vremea când mai trăia printre noi, Cristi îmi zicea: - Hai bătrâne să ne luăm un aparat de filmat și să urcăm în tramvaie să facem poeme direct pe oameni (...). Poemele lui Cristi sunt teatrale. Unele din cele mai teatrale din câte mi-au fost date mie să cunosc. Chiar și eseurile lui par mai degrabă niște monologuri. Eu n-am făcut decât să detectez personajele. Ca și cum le-aș fi chemat pe nume și ele s-au înfățișat cu replici, în situații (dramatice), cu o oralitate hazlie și, nu se putea altfel, cu poezie. (...) Poemul Popescu circulă de la Sibiu la Rășinari și retur (...) cu un grup de actori demn de admirat măcar pentru faptul că au renunțat la siguranțele și protecția sălilor de teatru și s-au aventurat – o aventură asumată atent, fără teamă, dar cu grijă, într-un spațiu al echilibrului fragil, un spațiu deschis spectatorilor – călători, dar și publicului din afara tramvaiului aflat în trafic, oameni din oraș, din pădure sau din sat. Performanțele actorilor rămăn tulburătoare” a declarat regizorul Gavriil Pinte.

Cinci spectacole sold out și o modificare în programul de spectacole al lunii iulie Programul de spectacole al lunii iulie, de la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, a suferit, din cauza îmbolnăvirii unui actor, o modificare. Astfel, în locul reprezentației spectacolului „Bărbate, treci la fapte!”, regia Șerban Puiu, din data de 29 iulie, a fost programată o nouă reprezentație a spectacolului „Faust”, în regia lui Silviu Purcărete. Biletele cumpărate pentru spectacolul „Bărbate, treci la fapte!” nu rămân valabile. Spectatorii care au achiziționat bilete de la Agenția Teatrală (Strada Nicolae Bălcescu, nr. 17) își pot recupera banii din același loc, de marți până sâmbătă, între orele 11:00 – 18:00, și duminică, în intervalul orar 10:00 – 14:00. Persoanele care au achiziționat bilete online vor fi contactate, via e-mail, de entertix.ro Reprezentațiile din 12, 15 și 22 iulie ale spectacolului „Un tramvai numit Popescu” se vor juca cu casa închisă. Tot cu casa închisă se vor juca cele două reprezentații ale spectacolului „Faust” din data de 27 și 28 iulie 2018.


17

film

Animaţie, comedie, thriller, musical, SF... Filmele lunii la Centrul Cultural ”Ion Besoiu” săptămâna 20-26 iulie Hotel Transylvania 3: A Monster Vacation (Hotel Transilvania 3: Monştrii în Vacanţă) 3D Dublat RO sâmbătă și duminică de la ora 11:30 zilnic, de la ora 13:45 În filmul de animaţie al Sony Pictures, Hotel Transylvania 3: Monştrii în vacanţă, îi revedem pe monştrii noştri favoriţi în timp ce se îmbarcă pe un vas de croazieră luxos, iar pe Drac luându-şi şi el o vacanţă de la administraţia hotelului. Ei călătoresc cu mare plăcere fiindcă se bucură de toate facilităţile şi ofertele de la bordul vasului de croazieră, de la jocul de volei şi până la excursii organizate în locuri exotice, sau şedinţele de bronz la lumina lunii. Dar această vacanţă de vis se va transforma întrun coşmar, atunci când Mavis realizează că Drac s-a îndrăgostit de căpitanul vasului, misterioasa Ericka, care ascunde un secret periculos, care ar putea distruge întreaga lume a monştrilor.

Skyscraper (Infernul din zgârie-nor) - 3D zilnic, de la ora 18:30 Supervedeta Dwayne Johnson se află în fruntea distribuției noii producții marca Legendary - Infernul din zgârie-nori, în rolul

fostului agent FBI și veteran de război, Will S a w y e r, c o m a n d a n t a l u n i t ă ț i i d e negociatori pentru situații care implicau ostatici, care acum este consultant independent pentru securitatea clădirilor zgârie-nori. În cursul unei misiuni de consultanță în China, acesta se trezește implicat, fără voia lui, într-un incendiu catastrofal chiar în clădirea pe care fusese chemat să o inspecteze din punct de vedere a siguranței și securității. În scurt timp își dă seama că acest incendiu i se înscenase de către forțe necunoscute, așa că prioritatea lui acum este să afle cine și cu ce motiv îl voia mort, și să-și scoată și familia rămasă captivă în infernul dezlănțuit în acea clădire colosală.

distruge. Denzel Washington reia unul dintre rolurile sale originale, abordând pentru prima dată în cariera sa o serie de filme cu acelaşi erou. The Equalizer 2 a fost considerat film de adulţi în SUA, de către Motion Picture A s s o c i a t i o n o f A m e r i c a d i n c a u za secvenţelor cu violenţă fizică şi de limbaj şi a folosirii drogurilor.

.

Program casierie Zilnic, începând cu ora 13:30 Sâmbătă și Duminică începând cu ora 11:30

The Equalizer 2 (Equalizer 2) - 3D zilnic, de la ora 21:00 Dacă ai o problemă şi n-ai la cine să apelezi, te va ajuta Robert McCall - el este The Equalizer. McCall îi salvează pe cei agresaţi, exploataţi şi oprimaţi, pedepsindu-i pe cei vinovaţi, fără drept de apel. Dar atunci când cei din trecutul întunecat al lui McCall îi atacă pe cei apropiaţi lui, el va avea nevoie de toate abilităţile de care se poate prevala pentru a învinge. De data aceasta el se va afla faţă în faţă cu asasini profesionişti, care nu se vor da în lături de la nimic pentru a-l PROFILCULTURAL /IULIE2018


APARIŢII EDITORIALE. RECOMANDĂRI

”O femeie din Berlin” Anonimă

Din 20 aprilie până în 22 iunie 1945, o tânără germană consemnează în grabă, cu riscul de a fi prinsă și pedepsită, pe caiete școlare și pe bucățele de hârtie teribila experiență a ultimelor săptămâni de război, când Armata Roșie a ocupat Berlinul. Apoi transcrie întreaga poveste, transformând-o într-o teribilã confesiune despre supraviețuire, compromis și curaj. Astãzi, jurnalul ei este considerat una dintre cele mai importante mărturii despre efectele devastatoare pe care cel de-al Doilea Război Mondial le-a avut asupra vieților oamenilor obișnuiți. Talentul narativ al autoarei, stilul său onest și demnitatea cu care spune nu doar povestea ei, ci şi a sute de alte femei, fără ură și autocompătimire, fac din această carte un document istoric autentic și totodată o copleșitoare și necesară lecție despre condiţia umană.

„Orașul“

Faulkner continuă în Orașul povestea ascensiunii antieroului său, Flem Snopes. De această dată, Flem se luptă să cucerească puterea în Jefferson, Mississippi și să își controleze soția năbădăioasă, având de înfruntat pe ambele planuri un rival neașteptat. Jeffersonul e martor la trecerea timpului şi decăderea societăţii din Sudul american. În goana lor după avere, amorali şi corupţi, Snopeşii smulg oraşul din posesia aristocraţilor şi, încet-încet, pun stăpânire pe el. „Faulkner este autorul căruia scriitorii latino-americani îi datorează cel mai mult.“ Gabriel García Márquez

C a r te a p rez i ntă u n e l e „dosare" de care s-a ocupat autoarea, de profesie avocat, cazuri care i-au furnizat subiecte pentru „Viaţa la Curte", o rubrică din ziarul Evenimentul Zilei, foarte citită. Eliza Ene-Corbeanu a reunit aceste articole pentru o carte cu acelaşi titlu. „Lucrarea îl captivează pe cititor de la prima pagină. Autoarea recurge la o combinaţie de patetism şi logică, imposibil de ignorat, chiar şi de cineva apatic. Scrisul ei este un adevărat cocteil Molotov literar, care aruncă în aer orice formă de indiferenţă. Informaţiile bine sistematizate, raţionamentele detectivistice, setea arzătoare de dreptate, solidaritatea umană, dar şi spiritul justiţiar, care devine uneori spirit vindicativ, concurează deopotrivă la reconstituirea şi rejudecarea unor cazuri dramatice", scria Alex Ştefănescu.

”Totul este scriitură” de Wajdi Mouwad Ed. Nemira

Kate, o visătoare, şi Baba, o supravieţuitoare, îşi părăsesc sătucul natal din Irlanda în anii de după Al Doilea Război Mondial şi pleacă la Dublin, în căutarea iubirii. Oraşul cu lumini strălucitoare le oferă însă „legături primejdioase“, falsitate în comunicare și compromis. Interzisă în Irlanda imediat după apariție pentru felul în care abordează subiecte-tabu legate de sexualitate și societate, trilogia „Fetele de la țară“ pune sub lupa vieți de femei, de la zilele vesele din tinerețe la atmosfera rece de la maturitate, de la speranță la disperare. Edna O’Brien privește în profunzimea lucrurilor cu franchețe, cu brutalitate, cu lirism, creând o sagă dureroasă, dar nu lipsită de umor. Viziunea subtilă și curajoasă a scriitoarei irlandeze continuă să aibă rezonanță și în secolul XXI. „Niciun scriitor de limbă engleză nu se pricepe la fel de bine la a-l face pe cititor să se pună în pielea unei femei.“ The Evening Standard

ed. NEMIRA

ed. Art

de William Faulkner Ed. Art

Ed. Rao

ed. RAO

ed. HUMANITAS

Ed. Humanitas

„Viața la curte“ de Elize Ene-Corbeanu


Profile for Profil Cultural

Profil Cultural, nr.115  

Iulie 2018

Profil Cultural, nr.115  

Iulie 2018

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded