Page 1

40 knjiga i radijski izvjestitelj. Radio je kao voditelj, pisac scenarija i struèni savjetnik na televizijskoj seriji o spolnom odgoju, nastaloj ranih 1990-ih pod nazivom Vodiè za ljubavnike. Njegove su se knjige prodale u više od dva milijuna primjeraka, a videokasete u više od milijun i pol. Veæ više od 25 godina vodi individualne i skupne teèajeve za intimnu masažu te se koristi masažom u svojem terapeutskom radu.

Najprodavaniji autor i vodeæi struènjak za seksualnu terapiju

Vodiè korak po korak za razlièite tehnike masaže svih erogenih zona Erotske fotografije i seksualno eksplicitni crteži u boji

Jedina knjiga o erotskoj masaži koja ujedinjuje holistièko i praktièno

Fotografija na naslovnici Jules Selmes

PROFIL

Omot.indd 1

PROFIL

Cijena 149 kn

za ljubavnike

tajneintimnemasaže

Dr. Andrew Stanway psihoseksualni je terapeut, autor više od

dr. Andrew Stanway

Ova će uzbudljiva, zorna i duboko intimna knjiga zauvijek promijeniti seksualni život parova nabolje. Odražavajući današnje zanimanje za duhovne i fizičke aspekte ljubavi, knjiga otkriva čitatelju nove dubine intime i podiže razinu svijesti o vlastitoj i partnerovoj seksualnosti.

dr. Andrew Stanway

tajneintimnemasaže ike n v uba

j l za

Upozorenje! Ova knjiga sadrži seksualno eksplicitne slike.

Vodič do potpunog uzbuđenja

27.1.2011 14:09:10


Tajne masaze 1-7.indd 1

21.11.2011 17:44:30


Tajne masaze 1-7.indd 2

21.11.2011 17:44:32


dr. Andrew Stanway

tajneintimnemasaže ike n v uba

j l za

Vodič do potpunog uzbuđenja PROFIL

Tajne masaze 1-7.indd 3

21.11.2011 17:44:33


Autor: dr. Andrew Stanway Izdavač: Profil multimedija, dio grupe Profil International Za izdavača: Daniel Žderić Direktor izdavaštva: Krunoslav Krunić Glavni urednik: Drago Glamuzina Urednica: Sandra Pocrnić Mlakar Prijevod: Sanja Klisurić Lektura: Jadranka Lukačić Korektura: Ina Rogošić Blagojević Grafičko oblikovanje: Renata Pukl Naslov originala: Massage Secrets for Lovers: The Ultimate Guide to Intimate Arousal Prvi put objavljeno 2008. godine Quadrille Publishing Limited Alhambra House 27–31 Charing Cross Road London WC2H OLS

© tekst dr. Andrew Sanway © dizajn i layout Quadrille Publishing, 2002. © za hrvatsko izdanje Profil multimedija ISBN 978-953-319-176-8 CIP zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem 755803. 1. izdanje, Zagreb, Hrvatska, svibanj 2011. Sva prava pridržana. Nijedan dio ove knjige ne može biti objavljen ili pretisnut bez prethodne suglasnosti nakladnika i vlasnika autorskih prava. Tiskano u Hong Kongu, 2011.

Tajne masaze 1-7.indd 4

21.11.2011 17:44:33


sadržaj 6 Predgovor

8 Prvi dio Priprema 46 Drugi dio Poboljšanje seksualnih vještina 78 Treæi dio Pružanje i primanje užitaka

142 Kazalo 144 Zahvale i preporuke

Tajne masaze 1-7.indd 5

21.11.2011 17:44:33


Predgovor Mnogim je parovima neka vrsta masaže sastavni dio ljubavnog života, iako većinu senzualnih, čak i iznimno ugodnih masaža, možemo primijeniti na djetetu ili čak na vlastitoj baki. Erotska je masaža nešto sasvim drugo. To je seksualno privlačan događaj među ljubavnicima, a cilj joj je kombinacija erotskog užitka, seksualnog uzbuđenja, orgazma, duhovne povezanosti i po mogućnosti spolnog odnosa. Drugim riječima, cilj je iskoristiti sve što smatrate učinkovitim i ugodnim kako biste zadovoljili svog partnera, uzbudili ga i, naravno, uzbudili sami sebe. To je, jednostavno, oblik vođenja ljubavi, no na višoj razini nego što je to svakodnevno vođenje ljubavi.

Što? Bolje od seksa? Godinama sam sate i sate proveo slušajući parove kako iskreno govore o svom seksualnom životu i vezama. Većina ih je rekla da im je seks vrhunski u dvije od deset prilika, promašen ili razočaravajući u druge dvije i ostatak vremena samo dobar. TAJNE INTIMNE MASAŽE knjiga je koja vam može povećati šanse da pola vremena koje provedete vodeći ljubav postane vrhunsko. A to bi bio velik napredak za većinu nas. Kao kultura postali smo previše usmjereni na spolni odnos kao glavni način „vođenja ljubavi“. A istina je, bojim se, takva da prosječni, čak i poprilično bliski parovi, ne vode ljubav toliko često, koliko se „seksaju”. To bi, grubo rečeno, značilo da koristimo partnerove genitalije kako bismo zadovoljili vlastite. Sitnice postaju prepreka ili se partneri počnu dosađivati, promatrati jedno drugo sa strane, i tu nastaju seksualni problemi u njihovoj vezi. Erotska masaža funkcionira na potpuno drugi način. „Gradnja ljubavi”, kako ja to nazivam, postaje čin koji uključuje cijelo tijelo, um i duh, i uzdiže se iznad prosječnog seksa. No, to se ne događa bez određenog znanja, uvida i napora. Tu bi se mnogi mogli pobuniti i reći da vođenje ljubavi mora biti spontano, zabavno i nepredvidivo, te da ne trebaju novi niz zadataka s kojima se trebaju uhvatiti ukoštac u svojim ionako već previše stresnim, pretrpanim životima podređenima ciljevima. Potpuno razumijem takvo stajalište. Ali što je za nekoga stresno dosezanje cilja, za drugoga je prekrasno istraživačko putovanje. Stvar je percepcije. Vjerujem da vam ova knjiga može pomoći da ovaj proces učenja prihvatite kao užitak. Na kraju krajeva, ne biste došli s čitanjem do ovoga mjesta, da niste zainteresirani za poboljšanje svojeg ljubavnog života. Za taj vam korak treba nešto vremena i truda. Ljepota ovog putovanja je u tome da su rezultati vidljivi odmah na početku. Za razliku od učenja sviranja violine, gdje godinama možete vježbati i opet biti prosječni te gnjaviti sve oko sebe, erotska nam masaža puno brže otvara vrata u bolji zajednički život u spavaćoj sobi i izvan nje.

6

Predgovor

Tajne masaze 1-7.indd 6

21.11.2011 17:44:33


Što? Ništa od seksa? Klinička ispitivanja profesionalaca poput mene pokazuju da je broj snošaja u zapadnom svijetu u opadanju i taj se trend nastavlja u posljednja dva desetljeća. Ljudi su sve zaposleniji, žene umornije, parovi imaju druge prioritete, seks ih ispunjava daleko manje od drugih stvari, mnogi od nas žude za trenutačnim užitkom, po mogućnosti sa što manje uloženog napora, a razlozi tome su brojni. Erotska masaža u takvom svijetu dolazi kao spas. Bez obzira na to ne prakticirate li seks zbog nekih medicinskih razloga, trudnoće ili spolno prenosivih bolesti, imate bilo koju vrstu seksualne disfunkcije ili se dosađujete u krevetu, erotska masaža može biti uzbudljiva i dobitna alternativa. No, ona je i puno više od toga. Erotska masaža može izgraditi čitavu novu dimenziju duhovne i emocionalne povezanosti, koju većina parova nikada ili sasvim rijetko iskusi kroz snošaj. Odgojeni smo u kulturi koja govori o seksu kao o potrošačkoj robi - nečemu što se može nabaviti, kao npr. perilica rublja. Ali istinski su seksualni užitak i uspješna veza rezultat dugoročnog zajedničkog rada na nečemu vrijednom, što se ne može kupiti. Ovisi što vas zanima. Ako samo želite zagrebati po površini, ova će vas knjiga živcirati. Ali ako želite poboljšati svoj ljubavni i seksualni život s vašom voljenom osobom i ojačati i izvan spavaće sobe oslobađajući dijelove svoga unutrašnjeg života za koje niste znali da postoje, tada će vam se jako svidjeti. Ovo je važno. Ako u ljubavnoj vezi želimo zadovoljiti i ugoditi svom partneru, tada i mi sami sazrijevamo. Knjiga TAJNE INTIMNE MASAŽE ne govori o nesebičnoj podređenosti partneru na svoju štetu. U njoj se radi o davanju i uzimanju, u njoj ćete oboje profitirati od početka.

dr. Andrew Stanway London, 2002.

Predgovor

Tajne masaze 1-7.indd 7

7

21.11.2011 17:44:33


Tajne masaze 8-45 copy.indd 8

21.11.2011 17:45:22


Moguće je biti potpuno spontan u pripremi za erotsku masažu i u samoj masaži, no moje me iskustvo s parovima poučava da je dobro pronaći neke zajedničke točke prije samog početka. Nadam se da će vam Prvi dio knjige osigurati teme za raspravu, pa čak i prepirku, i oboma vam pomoći da se usredotočite na temu prije samog uključivanja tijela.

Prvi dio priprema Pronalaženje zajedničkih točaka uključuje razumijevanje vaših namjera na razini uma i duha, učenje potpuno novog načina komuniciranja i posjedovanje osnovnog znanja o ključnim elementima seksualnog uzbuđenja. Nedavna istraživanja ženske anatomije utjecala su na promjenu dotadašnjeg mišljenja o ženskoj seksualnosti i uzbuđivanju i s tim bi svaki moderan par trebao biti upoznat. Naravno da će vam se kroz knjigu javljati i vlastite ideje za korisna iskustva. Ovdje ću pokušati dugo čuvane istine i pretpostavke suočiti sa stjecanjem uvida u ono što je potrebno za kretanje naprijed. A ovo će, nadam se, vaše uobičajene erotske igre uzdignuti na višu razinu.

Tajne masaze 8-45 copy.indd 9

21.11.2011 17:45:22


Drevne mudrosti – nove lekcije Vjerojatno je ispravno kazati da je zapadni svijet uistinu razvio duhovnu prirodu seksualnosti u posljednjih nekoliko desetljeća. Stotinama su godina na proučavanje i razumijevanje seksa utjecali mehanički, medicinski i znanstveni modeli, ostavljajući nezadovoljnima one koji su duboko u sebi znali da je seks puno više od praktičnog znanja onoga što ja nazivam „spolne instalacije”. Na Istoku su, naprotiv, oduvijek znali da seksualnost funkcionira na više razina... od kojih je mehanička vjerojatno najmanje važna. Taoistička filozofija koja potječe iz drevne Kine, kao i tantričke religije iz Indije, nastale prije mnogo tisuća godina, ohrabruju ljude da se vide kao složeni paket seksualne čulnosti, misticizma i duhovnosti. Kama Sutra, na primjer, nije seksualni priručnik o aerobici, kako se prikazuje na Zapadu, nego studija seksualnih običaja, vodič kroz život za kulturnog muškarca u kojemu položaji u seksu zauzimaju samo manji dio.

Prava intimnost Tantra i taoizam, koji se većim dijelom temelje na mističnom, tvrde da je tijekom erotske masaže manje važno što vam rade ruke od onoga čime se bave vaše srce i duh. To znači da za razliku od masaže bolnih leđa ili ramena – koju može uspješno izvesti svatko tko posjeduje prave vještine, intimna masaža među ljubavnicima zahtijeva razinu komunikacije koja se razvija izvan fizičkih manevara koje jedan ili oba ljubavnika mogu izvesti. Iz te perspektive, erotska je masaža gotovo iscjeljujuće iskustvo, povezuje nas s dijelovima duše ili bića našega ljubavnika, što se rijetko događa tijekom „normalnog” seksa. Naša povezana tijela postaju hram našoj ljubavi. Tijelo postaje duh i zapadnjačka percepcija dvojnosti duha i tijela nestaje u mističnoj dimenziji koju smo zajednički nastanili. To je pristup koji nas oslobađa i omogućava da budemo istinski intimni. To je svrha erotske masaže. U taoizmu postoji puno nesputanih, prirodnih spontanosti. Na Zapadu smo postali vezani konvencijama, zabranama, strahovima i krivnjom, i često je teško osloboditi se oklopa i postati prava osoba koja se nalazi ispod njega. Tajna je u tome da svatko treba naučiti vjerovati svojim najdubljim osjećajima i reagirati u trenutku, a ne reagirati na podražaje iz prošlosti. Taoistički su filozofi u pravu kada kažu da se ne trebamo prejako truditi, radije se prepustimo bujici i uživajmo u prirodnosti koja je u svima nama. Nažalost, mnogima od nas to je teško. No, neke od najimpresivnijih lekcija orijentalnih filozofa dovoljno su jednostavne - samo smo izgubili uvid u njih u ovim našim ludim modernim vremenima. Sposobni smo za puno više nego što mislimo, mnogi su od nas postali lijeni i sve uzimaju zdravo za gotovo. Koliko često tijekom vođenja ljubavi uključite neke od svojih osjetila? Kad ste zadnji put pomirisali kožu svog ljubavnika? Kad ste mu osluškivali disanje? 10

Priprema

Tajne masaze 8-45 copy.indd Sec1:10

21.11.2011 17:45:22


Kad ste se koncentrirali na različite strukture dijelova njegova tijela? Suvremeni život otupljuje naša osjetila i stoga smo siromašniji. Zato u privatnosti svoga ljubavnog života jedan na jedan možemo probuditi te užitke i otključati vrata predivnog svijeta užitka, odmora i zabave.

Yin i yang Tek nekolicina nas iskreno može reći što nas je privuklo našim partnerima. Naravno, postoje očigledne stvari, ali one nikad nisu dovoljno objašnjene. Duboko dolje postoje druge neopipljive stvari, stvari koje se ne mogu spoznati. Možda su feromoni jedan dio njih. Možda možemo čitati misli onoga drugoga na način koji znanost još nije dokučila. Možda, kao što tvrde terapeuti poput mene, nesvjesno biramo onoga tko će nam pomoći shvatiti naše najdublje patnje i dovršiti započeti psihički posao. O čemu god je riječ i bilo da nam je partner istog ili suprotnog spola, svaka se veza oblikuje spajanjem dva ukorijenjena, komplementarna principa. Vođenje ljubavi uključuje veze tih dvaju nesvjesnih principa, koji nisu nimalo manje značajni dijelovi nas samih. Čitava priroda odražava ovu dvojnost - tamno i svijetlo, vruće i hladno, suho i vlažno, pozitivno i negativno, muško i žensko - drevnokineski koncept po imenu yin i yang. Ovaj je savez suprotnosti predstavljen yin yang simbolom (lijevo); crni je yin (ženski) spojen s bijelim yangom (muški), a svaki od njih sadrži točku onoga drugoga. Psiholog Carl Jung napravio je mnogo sličnih koncepata u svojim djelima. Rekao je da u svakome od nas postoji suština suprotnog spola. Nijedan biološki sustav nije u cijelosti yin ili yang, tako nijedna osoba nije u cijelosti muška ili ženska ... međutim, genetski mogu biti muškog ili ženskog roda. Razumijevanje i prihvaćanje te temeljne istine ključno je danas. Usprkos velikom uspjehu knjiga o tome da su muškarci s Marsa, a žene s Venere, ljubavni partneri svjesni su da ne utjelovljuju samo osobine vlastitoga spola, nego i suprotnoga. Samosvjesni ljudi ne krive suprotan spol za duboke strukture koje radije ne bi imali. Ne čine to svjesno, nesvjesno ih pripisuju drugima. Stapanje s konfliktnim dijelovima vlastite osobnosti znak je prave zrelosti i odličan početak za postajanje duhovnim ljubavnikom.

Drevne mudrosti – nove lekcije

Tajne masaze 8-45 copy.indd Sec1:11

11

21.11.2011 17:45:22


Snaga čija Istočna vjerovanja i filozofije polažu puno u razumijevanje tjelesnih energija, što Kinezi nazivaju či. Či ili životna snaga, vjeruje se, čuva, štiti i transformira tijelo kroz svaku životnu dob. Prenosi se nevidljivim kanalima koji povezuju sve dijelove našega tijela, i iznutra i izvana, i kroz nevidljivo utjelovljuje fizičku stvarnost, ključnu za harmoničnu ravnotežu između yina i yanga. Uz kanale koji prolaze tijelom, postoji i sedam područja u kojima je energija posebno koncentrirana. To su čakre. Zamislite crijevo za zalijevanje. Voda će glatko teći kroza nj od jednog kraja do drugog. Kad je izvijeno ili začepljeno, voda se vraća i ne zalijeva vaš vrt. Tako je i s energijama i čakrama. Takvi nedostaci i blokade mogu nastati zbog nepovoljnih prošlih iskustava, fizičkog, mentalnog ili duševnog lošeg zdravlja, zbog seksualne disfunkcije i još mnogo toga. Mnogi istočni iscjeliteljski sustavi uključuju deblokadu tih začepljenja, tako da energija može poteći glatko kroz čakre - čvorove u slavini - još jednom. Aromaterapija, liječenje kristalima, akupunktura, meditacija, vizualizacija, ratničke vještine, joga, tai či i određene tjelesne terapije, sve se one primjenjuju kako bi uravnotežile čakre.

Više čija kroz vođenje ljubavi Za drugu (svetu) čakru kaže se da je glavno sjedište seksualne energije. Smještena je na najdonjem dijelu leđa, blizu „repa” (coccyx) i vlada spolnim organima, mjehurom i emocionalnim područjima koji okružuju spomenute organe. Problemi s tom čakrom, uz ostalo, vode impotenciji, gubitku libida, neplodnosti i ovisnosti o seksu. Masiranje partnera na mjestu svete čakre pomaže uravnoteženju seksualnih energija. Taoisti područje zdjelice i međice (str. 108) smatraju nižom dijafragmom tijela (ona viša proteže se od pluća do trbušne šupljine). Vjeruju da kontrola mišića toga dijela tijela, a riječ je o mišićima u području zdjelice, uretre, vagine i anusa i mnogim drugim nehotičnim mišićima - stvara mišić ili pumpu za seksualnu energiju Dok doživljavamo orgazam, mnogim zapadnjacima misli lutaju, energija se rasipa u svemiru i za nas je zauvijek izgubljena. Međutim, taoistička i tantrička učenja nastoje energiju iz naših genitalija vratiti u naše tijelo i tijelo našega partnera. To može zvučati jednostavno, no u stvari je jako 12

Priprema

Tajne masaze 8-45 copy.indd Sec1:12

21.11.2011 17:45:22


teško. Čitave su knjige ispisane o toj temi i prema mojem mišljenju to je teško postići, jer treba uložiti puno vremena i truda ili, još bolje, imati dobrog učitelja. Iako mnoga od ovih vjerovanja većini zapadnjaka zvuče čudno, pa čak i nastrano, vjerujem da seksualna energija kruži tijelom i da ćemo u budućnosti te načine otkriti i dokazati. Na 60. i 61. stranici opisujem masažu grudi koju žena može prakticirati za oslobađanje vlastite iscjeljujuće seksualne energije. I kakvo god objašnjenje bilo, moje mi profesionalno iskustvo kazuje da ljudi sa slabo razvijenim seksualnim mišićem imaju problema sa svojim seksualnim životom i ne mogu izvući seksualnu energiju iz svojih orgazama (za detalje vezane uz Kegelove vježbe, vrlo učinkovit način jačanja mišića područja zdjelice, pogledajte str. 72).

Tajne masaze 8-45 copy.indd Sec1:13

21.11.2011 17:45:22


Usklađivanje i povezivanje Mi, zapadnjaci, možemo od istočne tradicije naučiti da nas erotska i senzualna masaža sjedinjuje s našim ljubavnikom. Ali kako to izravno objasniti tako da to odmah možemo razumjeti? Kakve kvalitete i iskustvo moramo posjedovati da postignemo jedinstvo? ● LJUBAV Mislim da je teško, gotovo nemoguće prakticirati erotsku masažu bez ljubavi. Ne samo bez onoga što ja zovem ljubavnim osjećajima koji dovode do velikih fizičkih uzbuđenja, nego i bez dublje ljubavi koja ostvaruje susret naših duša. ● OTVORENO TIJELO Ovo je nužno. Mnogi su od nas navukli na sebe oklop prošlih loših iskustava, tako da zbog toga nismo u stanju prihvatiti ponuđeni dodir pun ljubavi. Otkrio sam da se taj oklop može smekšati ili čak odbaciti erotskom masažom izvedenom s puno ljubavi. ● OTVORENO SRCE Pod ovim smatram potpuno povjerenje. Povjerenje koje nećete iskoristiti ili zloporabiti. Povjerenje kojim će vaša posebnost biti počašćena. Povjerenje koje ćete slušati. Povjerenje u kojem će vaš partner učiniti najbolje za vas

ili, ako ima dvojbu, staviti vaše potrebe na prvo mjesto. ● DUHOVNA POVEZANOST Parovi koji misle i osjećaju povezani jedan s drugim, koji dijele šesto čulo, snove, znaju što će onaj drugi reći. Oni su u stanju komunicirati bez riječi i funkcioniraju na duhovnoj razini koja muško-žensku vezu čini magičnom i nenadmašnom. Erotska je masaža odličan teren za te vještine. ● SAMOSPOZNAJA Bez samospoznaje ne možemo primiti ni pružiti ono najbolje. To je proces koji traje cijeli život, ali Drugi dio ove knjige može vam pomoći u njegovu započinjanju. ● PRAKTIČNO ZNANJE I VJEŠTINE Bez ovoga ćete malo postići. Učenje prvo na sebi pa na na svome partneru dio je putovanja na koje ste zajedno krenuli.

Dobar način za stvaranje ozračja za duhovnu razmjenu jest duboko povezivanje s drugim energetskim poljima. Radnje opisane na sljedećoj stranici harmonizirat će vaše energije i pripremiti vas za istinsku intimnost. Isprobavajte ih dok ne pronađete onu koja vam najviše odgovara. (Ne treba vam ulje za masažu za svaku radnju). Neki parovi opisane tehnike primenjuju nakon spolnog odnosa.

Tajne masaze 8-45 copy.indd Sec1:14

21.11.2011 17:45:22


Potpuni tjelesni kontakt

Usmjeravanje energije

1

1

Zamolite partnera da legne na leđa s razdvojenim nogama. Mora mu biti ugodno, zato nemojte birati tvrde površine.

2 3 4

Lezite na njega sa skupljenim nogama tako da vam je zdjelica preko njegove. Čvrsto se zagrlite i ljubite. Opustite se i dišite duboko.

Zanemarite njegovu erekciju. Samo se maksimalno koncentrirajte na kontakt vaše kože s njegovom i na uzajamne osjećaje. ● Varijanta Zamolite partnera da legne licem prema dolje. Lezite svojom prednjom stranom na njegova leđa te ga čvrsto zagrlite fokusirajući se na taj ljubavni kontakt.

Zamolite partnera da legne licem okrenutim prema dolje u ugodan položaj. Nekoliko puta energično protrljajte dlanove iznad leđa vašeg partnera da u njima potaknete toplinu i energiju. Usmjeravanje energije u ruke pomoći će vam nježnije probiti auru energetskog polja koja okružuje vašeg partnera. Obogaćivanje vaših ruku energijom čini masažu puno vrjednijom.

2

Položite dlan jedne ruke na dno leđa svoga partnera, a dlan druge na vrh leđa, blizu korijena vrata.

3 4 5 6

Zatvorite oči, opustite se, duboko udahnite i uskladite se sa svojim partnerom. Prilagodite disanje i pokušajte dokučiti kako se vaš partner osjeća. Razvijajte ljubavne misli o svom partneru i šaljite ih kroz svoje ruke.

Zamislite da šaljete bujicu energije u krugu iz svoje lijeve ruke kroz desnu, preko srca, ruku i leđa vašeg partnera. Zamolite partnera neka zamisli da energija teče s vama. Neki znaju opisati taj protok energije da bi ga partner lakše mogao vizualizirati. Ovo zahtijeva vježbu, zato budite strpljivi.

Tajne masaze 8-45 copy.indd Sec1:15

21.11.2011 17:45:23


Promjena stavova U nekoliko odlomaka koji slijede u Prvom dijelu prikazane su praktične upute kako se oba partnera mogu pripremiti za erotsku masažu. Ovdje ću se kratko osvrnuti na to kako promijeniti stavove u vođenju ljubavi.

Zar nije prekasno za promjene? Da biste od erotske masaže izvukli ono najbolje, morate vjerovati da ste u stanju doživjeti intenzivniji i dugotrajniji orgazam koji pruža više užitka. Neobično je koliko to može biti teško. Kod mnogih od nas percepcija i očekivanja ograničeni su trenutačnom situacijom u kojoj se nalazimo, naročito ustaljenim načinima mišljenja koji su se ukorijenili u našoj psihi kroz mnoge godine. Upravo zbog toga dovodimo u pitanje nove ili jače užitke. Neki su od nas skloni mišljenju da nam partneri ograničavaju užitak. Da su oni bolji u tome, više bi se zabavljali. To može, naravno, biti istina, ali mnogo je vjerojatnije da sami sebe nesvjesno ograničavamo. Pomogla bi rasprava o tome problemu, ali svakako ne tijekom masaže! Da bi se to uspješno napravilo, trebat ćete puno vještina koje uključuju suosjećajno slušanje.

Što ja time dobivam? Sebičnost je u ljudskoj prirodi. Mnogi su me parovi pitali Što ja time dobivam? Moj je odgovor glasio: zadovoljnog partnera. Vjerojatnije je da će nam sretan i zadovoljan partner prije uzvratiti senzualnu ili seksualnu uslugu. Neki su ljudi nesebičniji od ostalih, no samo rijetki mogu prihvatiti sebičnost partnera dugoročno i problem se u vezama javlja kad jedan partner otkrije da je on taj koji stalno daje više. To može dovesti do loših osjećaja ili čak ogorčenosti jer se čini da jedan partner uglavnom samo uzima. Naravno, taj partner ne mora biti nužno pohlepniji ili sebičniji. Onaj ožalošćeni koji ostaje zakinut često ima nesvjesne zapreke u primanju užitka ili ograničeno stajalište o njemu. A to nije njegova krivnja. Bol i ugoda smatraju se suprotnostima, ali oni su isti u smislu da oboje preplavljuju naša čula, zahtijevajući našu punu pažnju. Osobi koja se u boli osjeća pogrešno, sramežljivo, nevoljeno i nabija si osjećaj krivnje, „užitak” ili višestruki orgazam potpuno su nedostižni, ma koliko nježan i pun ljubavi partner bio. To može jako frustrirati oba partnera.

Kad je moj red? Vaš je red uvijek onda kada učinite nešto lijepo za vašeg partnera. Ne morate se uvijek izmjenjivati po redu. Na stranicama 18 i 19 objasnit ću to detaljnije. Može zvučati suviše „plemenito” ili čak nevjerojatno, ali najviše vam rezultata i zadovoljstva pruža osjećaj kada znate da ste partneru dali ono najbolje od sebe. U tome je tajna vrhunske erotske masaže. Smisao je zaista u tome - daj da bi dobio.

16

Priprema

Tajne masaze 8-45 copy.indd Sec1:16

21.11.2011 17:45:23


Tajne masaze 8-45 copy.indd Sec1:17

21.11.2011 17:45:23


Davanje i primanje Rijetke su veze u životu u kojima su oba partnera ravnopravna u primanju i davanju. Neki su od nas predodređeni da budu davatelji, a drugi primatelji. Takvi obrasci ponašanja očito nalaze mjesto u spavaćoj sobi i vjerojatno ćete primijetiti da više dajete i uzimate nego ikada nakon što ste počeli prakticirati erotsku masažu. Ako uistinu želite postići najviše u davanju i primanju, pomoći će vam mali uvid u ono što se događa.

Spasitelji i žrtve Mnogi ljudi koji su naizgled nesebični davatelji, u stvari su „spasitelji”. Pritom mislim da oni podsvjesno pokušavaju osloboditi svoga partnera boli i životnih poteškoća. To, na prvi pogled, može zvučati divno. Ali to obično nije tako zato što spasitelji spašavaju druge da izbjegnu spašavanje samih sebe od stvari koje ih čine nesretnima, a primatelji obično završavaju osjećajući se kao žrtva. To nije ni seksi niti ugodno. To nije temelj istinskoj vezi. Ako vidite da bi se to moglo odraziti na vašoj vezi, razgovarajte sa svojim partnerom onda kada osjetite naklonost jedno prema drugome. Ako je nužno, potražite pomoć stručnjaka.

Davanje je primanje Mnogi ljudi imaju poteškoća s razumijevanjem činjenice da se u intimnoj ljubavnoj vezi davanje i primanje događaju simultano. Primatelj ukazuje potpuno povjerenje davatelju, koji zauzvrat postaje potpuno otvoren i osjetljiv za sve primateljeve potrebe. Dajući primamo, i obrnuto. Sve što činimo za našeg partnera činimo za sebe. To je sladak paradoks. Dok im ugađamo i obogaćujemo ih, i sami rastemo. Erotskom masažom dijelimo energiju i komunikaciju. Mnogim je ljudima u današnjem užurbanom i sebičnom svijetu teže primiti nego dati. Navikli smo odrađivati stvari, pa tako i masažu možemo shvatiti kao još jednu obvezu koju treba odraditi, koliko god ona ugodna bila. Dok primate, trudite se biti potpuno prijemčivi. Zatvorite vrata vanjskoga svijeta, razdvojite se od svoga partnera i usredotočite se na trenutak i sva fizička uzbuđenja. Cijeli se vaš posao sastoji u tome da kažete partneru što je dobro, a što nije. Vaša je jedina odgovornost biti ljubavni vodič. Vaš partner bez vašega vodstva ne bi znao što se događa, pogotovo prvih dana. No, to nije pravedno. Nitko ne može čitati vaše misli. Morate reći ili komunicirati na neverbalan način, iskazati točno ono što volite ili želite. Ne znam više ni broja parovima koji su jedno od drugoga očekivali da bude vidovit, a onda se naljutili kad su uvidjeli da to njihov partner ipak nije. (pogledajte na stranici 23 - Naučiti kako postati dobar vodič)

Zamjena uloga U mnogim se vezama žena više brine o emocionalnom, a muškarac o onom fizičkom. Erotska masaža idealan je kontekst za vraćanje ravnoteže po tom pitanju. Budući da se udio u užitku isplati, mnogi su muškarci sposobni biti istinski intimni tijekom masaže nego što bi inače bili. No, to se može dogoditi samo onda ako im žena osigura dovoljno prostora za to. Važno je da žena nesvjesno ne izbaci muškarca iz emocionalnog područja samo zato što je to u svakodnevnom životu inače njezino područje. Iskustvo mi kazuje da se većina muškaraca koji dobiju dopuštenje svojih 18

Priprema

Tajne masaze 8-45 copy.indd Sec1:18

21.11.2011 17:45:23


partnerica osjeća sigurnima uključiti u probleme koji zahtijevaju emocionalnu inteligenciju. Erotsku masažu koristim da bih postigao upravo to.

Različite metode - različite nagrade Jedna od najzanimljivijih stvari u poslu terapeuta za veze jest promatranje međusobnog komuniciranja partnera i prenošenje onoga što sam uočio. Obično je jedan od partnera rječitiji, koristi više jezik tijela, više razmišlja i pokazuje osjećaje. Istinska komunikacija nastaje kada se oba partnera počnu tako ponašati. I tu opet erotska masaža može pomoći. Budući da su seksualno uzbuđenje i želja za zadovoljenjem partnera na vrhuncu, to je dobar trenutak za usvajanje partnerovih metoda komunikacije i prilagođavanje vlastitima za stvaranje učinkovite zamjene. O tome u stvari govori cijela ova knjiga.

Tajne masaze 8-45 copy.indd Sec1:19

21.11.2011 17:45:23


Komunikacijske vještine Do sada je postalo sasvim jasno da je fizička intimnost tijekom erotske masaže samo jedan dio cijele priče. Mnogi ljudi uživaju u takvoj masaži jer im pruža više od tjelesnog zadovoljstva. Kad jedno drugoga masiramo, stupamo na onu razinu komunikacije na koju smo rijetko stupili, čak i tijekom seksa. Stoga je važno naučiti kako biti istinski intiman sa svojim partnerom, pogotovo kad nam se čini da nova tjelesna uzbuđenja priječe put svim skrivenim emocijama. To ćete trebati pažljivo riješiti ako želite izgraditi vezu kroz erotsku masažu. Otkrio sam da su parovi u stanju to učinkovito napraviti samo ako znaju saslušati jedno drugo. No, s tim ne treba prestati dok ste usred uzbudljive erotske masaže. I budite svjesni toga da slušanje može trajati tjednima, čak i mjesecima do savršenstva. Jednom kad znate da možete iskreno saslušati svoga partnera koji će se zbog toga osjećati voljeno i da ga razumijete, vrijeme je za razmatranje dviju novih komunikacijskih vještina potrebnih za dobivanje maksimuma iz erotske masaže: paziti na partnera i biti mu dobar vodič.

Empatično slušanje Empatija nije isto što i simpatija. Ako suosjećam s vama, zamišljam da sam vi i kako je to biti vi. Vježbom mogu postići da uđem u vas i preuzmem vaše osjećaje. To mi omogućava suočavanje s emocijama iz vašeg kuta. Kad sam sućutan prema vama, fokus je na onome kako se ja osjećam i vama ne pomaže. Ta je razlika važna, jer kad vas slušam sa suosjećanjem, osjećate da vas istinski razumijem. Kako možete savladati tu tehniku? Prepoznavanjem i prakticiranjem triju elemenata.

● Ostavite svoj ego po strani. Probajte zanemariti vlastite misli i osjećaje vezane uz danu temu, slušajte isključivo partnera. To može biti jako teško, pogotovo u sebičnim kulturama poput naše, no nije nemoguće uz vježbu i motivaciju.

usklađujući sve ono što znate o partneru. Mnogi su od nas zbunjeni kada ih preplavi više osjećaja u isto vrijeme. Partner koji zna prepoznati naš glavni osjećaj čini nam veliku uslugu.

● Uzvratite istim osjećajem. Nije dobitak samo imenovati partnerov osjećaj. Važno je izreći ono što mislite ● Otkrijte glavni osjećaj vašega partnera. Pažljivo promatrajte govor tijela, da osjeća. Ako kažete - ljutit si, a on to nije, gubite priliku. Probajte s „Čini mi trećim uhom pokušajte ustanoviti što je se da si ljutit”. Ako jest, u redu. Partner zapravo rečeno, a ne izgovoreno, s time

20

Priprema

Tajne masaze 8-45 copy.indd Sec1:20

21.11.2011 17:45:23

Tajne masaze za WEB  

Vodič do potpunog uzbuđenja dr. Andrew Stanway Upozorenje! Ova knjiga sadrži seksualno eksplicitne slike. tajneintimnemasaže Vodič do potpun...

Tajne masaze za WEB  

Vodič do potpunog uzbuđenja dr. Andrew Stanway Upozorenje! Ova knjiga sadrži seksualno eksplicitne slike. tajneintimnemasaže Vodič do potpun...