Page 1

WWW.HCANDERSENFESTSPIL.DK

H.C. ANDERSEN FESTSPILLENE 2012 PRÆSENTERER

Hyrdinden & Skorstensfejeren


www.hcandersenfestspil.dk

Hyrdinden & Skorstensfejeren Poesi, dramatik og en hulens masse kinesere Det er ti år siden, at vi sidst havde ”Hyrdinden & Skorstensfejeren” på plakaten i H.C. Andersen Festspillene. Forestillingen er sidenhen blevet bearbejdet – enkelte roller og scener er skrevet ud og nye er kommet til, ligesom historien er blevet beriget med et nyskrevet nummer. Så på trods af, at denne lille skønne historie efterhånden er blevet spillet nogen gange gennem årene, så er den i år blevet iklædt nye klæder. ”Hyrdinden & Skorstensfejeren” er en sød lille poetisk historie om den eventyrtrang, der ligger latent i os alle sammen – ikke mindst i børnene - og så har den endda en god morale: Ude er godt, men hjemme er bedst – især hvis forældrene indser at de ikke må sætte sig på børnene, men derimod give slip, og lade dem drage sig sine egne erfaringer. Titeleventyret er grundlaget for handlingen i ”Hyrdinden & Skorstensfejeren”, men vi har også ”lånt” og indskrevet H.C. Andersens elskelige figur Ole Lukøje, der fører os sikkert igennem historien som fortæller. Derudover har vi tilladt os at digte lidt videre på det oprindelige eventyr – hvad ville der egentlig ske, hvis vores to små helte virkelig drog ud i den store verden? Det er ikke småting Hyrdinden og Skorstensfejeren oplever efter deres dramatiske flugt op gennem skorstenen og ud i den virkelige verden – en verden der byder på griske og egoistiske borgere, mystiske kinesere og en gådefuld digter, der med sin magiske pen kan ændre historiens gang. Det unge elskende par må gå så grueligt meget igennem før de indser, at verden er alt for stor – og i konsekvens heraf kryber de igen ned i skorstenen og tilbage i de vante omgivelser med den gamle kineser, geddebukkebensoverogundergeneralkrigskommandérsergenten og alle de kære dukker.

2

Michael Salling har komponeret musikken til forestillingen. De iørefaldende melodier er en skøn blanding af livlige popnumre og smukke ballader – de er på en gang loyale overfor eventyrets indhold og stemninger, og alligevel nutidige i stil, rytme og lydbillede. Musikken er nuanceret, spændende, sangbar og særdeles velegnet at danse til, og vigtigst af alt – den rammer lige i plet hos vores børn og unge, hvilket har været helt tydeligt til vores sang- og danseprøver gennem hele prøveforløbet. Hele truppen omkring årets forestilling tæller cirka 80 børn og unge, og de har gennem de seneste par måneder kæmpet bravt med sange, dansetrin og replikker – alle har udvist gejst, vilje og ”gå på mod” – og ikke mindst i slutfasen af prøveforløbet har alle medvirkende – spillere såvel som orkesteret – prøvet intenst for at få det hele til at gå op i en højere enhed. Jeg ved at de glæder sig til at folde sig ud, og spille, synge og danse eventyret langt ud over scenekanten, så det er mit håb, at I, kære publikum, tager godt imod dem, når de om et øjeblik gør deres entré på scenen. Velkommen og rigtig god fornøjelse med den romantiske historie om ”Hyrdinden & Skorstensfejeren”, og husk så på; ude er godt, men hjemme er bedst – trods alt! Med eventyrlig hilsen Carsten Friis Instruktør & kunstnerisk leder


Plantorama – En blomstrEndE oPlEvElsE fyldt mEd PlantEr og dyr Plantorama Odense Risingsvej 67 · 5000 Odense

Få råd hos fagfolk

Åbningstider: Mandag-fredag Lørdag-søndag Helligdage

10.00 – 19.00 9.00 – 18.00 9.00 – 18.00

velkommen i Plantorama

www.plantorama.dk

CARSTEN FRIIS Instruktør & kunstnerisk leder Carsten Friis, 41 år, har gennem de seneste tyve år iscenesat ca. 150 musicals, og lavet adskillige reklame- og undervisningsfilm. Carsten har siden 1998 været kunstnerisk leder og instruktør af H.C. Andersen Festspillene, og er fast tilknyttet som instruktør og leder på Frøbjerg Festspil.

Stå stærkere

Derudover er han fast tilknyttet som instruktør i MusikTeaterSkolen, Vejle Musical Teater, Middelfart Ungdomsskole og Varde Sommerspil. Han bliver ofte brugt ved korte intense teaterforløb på bl.a. højskoler og efterskoler, og så laver han desuden en del virksomheds events og shows. Carsten Friis er derudover den ene af to kunstneriske ledere af Teaterskolen TOPPEN, hvor han underviser i drama og teatersport.

Som kunde i Danske Bank står du stærkere, når du skal træffe vigtige valg i det daglige. Det er et løfte, vi hver dag gør alt for at indfri. Vi gør det komplekse enkelt og kommunikerer altid åbent og uden omsvøb. Så ved du hvor du står, og hvor du kan bevæge dig hen. Brug os!

Danske Bank Telefon 70 123 456


www.hcandersenfestspil.dk

SYNG OG DANS METTE MARSTRAND Sanginstruktør

LINE FRIIS PEDERSEN Koreograf

”Syng en sang, dagen lang” er Mettes motto, og bag dette motto ligger der en fascination af, hvad det kan betyde for et menneske at have sangen med sig i sit liv.

H.C. Andersen Festspillenes koreograf Line Friis Pedersen er født i Odense i 1974.

Sang og musik har også altid været en del af Mettes liv. Hun har sunget i utallige bands siden teenageårene og har siden 1997 fungeret som sanglærer i Odense, bl.a. på byens aftenskoler, MusikTeaterSkolen og H.C. Andersen Teaterskolen.

4

FAME skolen var i starten af 80´erne startskuddet til teatrets verden – dette under ledelse af Erik Bent Svendlund.

Mette er uddannet musiklærer fra Odense Seminarium og er lærer på Lilleskolen i Odense.

Fra 1990 til 1992 var hun elev på Den statslige balletskole i Warszawa, og i 1995 blev hun færdiguddannet på” Statens uddannelse for moderne dans”, en uddannelse under statens teaterskole.

Hun har desuden deltaget i div. kurser indenfor moderne rytmisk sangteknik, bl.a. ved Katrine Sadolin og den amerikanske stemmeforsker Jo Estill.

Til dagligt underviser hun fast i Odense Sportsdanser Forening, Teaterskolen TOPPEN og HIPS dancestudio i Odense.

Derudover er hun sanger i duoen ”Jazz it up”, festorkestret ”Extension”, og senest har hun indspillet nogle af sine egne sange i Medleystudios i København og har sit eget band ”Mette Marstrand Band”. www.musikmette.dk

Line har lavet koreografi til Sønderborg Sommerrevy, Silkeborg revyerne og diverse forestillinger på Rødekro Teater i København. I 19 år har hun stået for koreografien til Frøbjerg Festspil og H.C. Andersen Festspillene, ligesom hun selv har været danser i diverse sommerrevyer, Revyernes Revy samt på Odense Teater.


Har du lyst til at opleve flere spændende ting for børn, har Odense masser at byde på. På Danmarks Jernbanemuseum kan du stige ombord i et gammeldags lokomotiv, hos Børnekulturhuset Fyrtøjet kan du klæde dig ud i flotte kostumer og lege i et fantastisk undervandsunivers. Måske kunne du tænke dig at gi’ giraffen mad i Danmarks hyggeligste ZOO eller besøge Tidens Samling, hvor du kan se og røre ved ting fra mormors barndom.

Læs mere på www.visitodense.com

DANS I TOPKLASSE! Zumba Pardans Sportsdans Børnedans Showdance Klassisk ballet Jazzdance RIverdance Moderne dans

Z

UMBA Askepop i OSF/OA Tap dance SK! Voksensang MTW Showdance MGP Discodans søndagg, manda Mavedans ag & torsd Vild med dans kl. 18-19 - mange nye Rugårdsvej 15A danseformer! 5000 Odense C Tlf. 6611 1907

Se holdoversigt og tilmeld dig direkte på OSF/OASK’s hjemmeside www.osf-dans.dk

OSF OASK

Bliv selv en del af eventyret,

Sundere end du tror

når du besøger Fyrtøjet og dykker ned under havets overflade i eventyret om Den Lille Havfrue. Hvis du medbringer din billet fra H. C. Andersen Festspillene får du 25% rabat på entreen. Vi glæder os til at give dig en oplevelse udover det sædvanlige.

Børnekulturhuset Fyrtøjet

Find lette og lækre opskrifter på www.daloon.dk

Hans Jensens Stræde 21 · DK-5000 Odense C · Telefon: +45 66 14 44 11 info@f yr toejet.com · www.f yr toejet.com

DANS

Eventyrlige Odense


www.hcandersenfestspil.dk

”synes-godtom” og vind

H. C. Andersen Festspillene

Kære Publikum Endnu en spændende sæson er blevet skudt i gang – sæson nr. 48 - hvor vi skal opleve eventyret om Hyrdinden, der bad Skorstensfejeren tage hende med ud i den vide verden, væk fra gedebukkebensoverogundergeneralkrigskommandersergenten. Men, det blev alligevel for meget for den lille hyrdinde, verden var for stor. Ja, sådan kan det gå, men heldigvis er der ikke noget, der er for stort for os. Vi tager hvert år fat med ny energi og entusiasme, for at give jer – vort trofaste publikum - den bedste oplevelse. Traditionen tro starter vi allerede i december med planlægning af vores audition, som vi holder i starten af januar. Det er altid spændende at se, hvem og hvor mange, der kommer. I år var der mange nye, men også flere af de gamle spillere var på banen, og det viser blot den store interesse for festspillene. Niveauet var igen højt, og det var derfor rigtigt svært for vores instruktør Carsten Friis at skulle vælge, og ikke mindst vælge fra. Vi står nu for enden af en lang vej, en vej med stor aktivitet for børnene, men sandelig også for dem, der er med til at få vores flotte scene op at stå, en lang vej som har ført os hen til det vi skal opleve i dag. Der er mange frivillige hænder på arbejde, for at få sådan en forestilling op og køre, og uden deres hjælp gik det heller ikke. En stor tak til jer for den store opbakning, både før og efter premieren. Tak til alle I skønne unge mennesker, I har i den forløbne periode sunget, danset og øvet jer i mange timer. I går til den med en energi og arbejdsglæde som smitter. Jeg håber, at I kære publikum, der er kommet i dag for at se vores forestilling, vil tage noget af den glæde med jer hjem. Der sker hvert år mange ting, før vi kan byde velkommen til årets forestilling. Der er sket udskiftning i bestyrelsen. Nye folk, nye tanker og nye ideer er tilført, hvilket er, set fra min side, utroligt vigtigt for en forening som vores. Vi må ikke gå i stå. Vi har bl.a. taget et af

6

de nye medier i brug og er kommet officielt på Facebook, hvilket vi forventer os rigtig meget af. Vort samarbejde med Odense Bys Museer og ikke mindst Den Fynske Landsby udvikler sig år for år. Vi lytter til hinanden, hjælper hinanden og det giver et godt og positivt resultat. Vi har et fælles mål, nemlig at få H.C. Andersen på verdenskortet, til glæde og gavn for os alle. Bestyrelsens arbejde i forbindelse med forestilling nr. 50 i 2014 går fremad. Det er en spændende opgave, og jeg glæder mig meget til det. Lidt kan jeg også godt løfte sløret for, vi har her i foråret købt en helt ny forestilling. Et af H.C. Andersens bedste eventyr, efter min mening. Hvad det hedder, må I vente med til næste år, det skal nemlig være en overraskelse. Jeg kan også fortælle, at vi har fået flere spændende interviews i hus til vores jubilæumsbog, og der er flere spændende emner på bedding, alle er mennesker, som på en eller anden måde har været en del af festspillene. Til vores trofaste sponsorer og bidragsydere skal lyde en stor tak. Uden jeres støtte var der ingen forestilling. OG – tak til instruktørerne, der hvert år giver den en ekstra skalle. Endnu engang velkommen til årets forestilling og rigtig god fornøjelse. Rune Kallager Formand for H.C. Andersen Festspillene


Kære publikum

I Odense Kommunes nye kulturpolitik skriver vi, at ”Odense er begavet med en kulturarv, som vi formidler levende til borgere og turister. Odense har en vigtig forpligtelse til at formidle kendskabet til de lokale mega-brands Hans Christian Andersen og Carl Nielsen. Vi ønsker at udfolde deres mangefacetterede potentiale, så de bliver nærværende og interessante for moderne mennesker”. Siden 1965 har H.C. Andersen Festspillene gjort H.C. Andersen både nærværende, interessant og til en vigtig del af Odenses profil gennem de årlige skuespil. Det er en imponerende indsats, som er gjort med kvalitet i højsædet og mange solgte billetter. I Odense kan vi godt være stolte af den tradition - og glæde os over, at vi også i fremtiden kan nyde de dygtige børn og unges optræden.

STORFORMATPRINT MESSEUDSTYR OUTDOOR BANNERE

TAG DIT BUDSKAB UDENDØRS

H.C. Andersen sagde engang, at humoren er saltet i hans eventyr. Havde han set ud i fremtiden ville han formentlig have sagt, at H.C. Andersen Festspillene er en lille stjerne i Odenses fejring af sin berømte digtersøn. Eller rettere: ”Og det var en virkelig Stjerne paa Himmelen, der skinnede lige ned til dem, ligesom om den vilde vise dem Veien”. Tak for endnu en sæson med H.C. Andersen Festspil. Vi er mange, der håber, at det vil blive ved sådan. Steen Møller Rådmand

Scan Offce

Det rigtige valg, ganske enkelt Scan Office er en af Danmarks største aktører på kontorartikler og kontormøbler.

• Kontorartikler webshop • Konference Som privatkunde ønsker du måske at købe konhurtigt og nemt, • Aftørring og rengøring torartikler uden at skulle oprettes som kunde… • Hardware/Supplies Du betaler nemt og hurtigt med dankort og bestiller du • Emballage inden kl. 14, leverer vi dine varer allerede dagen efter. • Catering Klik ind på scanofficeshop.dk

nd

www.brandboard.dk

www.sc an

Selvom vi i dag er en stor landsdækkende kontorforsyning, er vi stadig din lokale samarbejdspartner med sælgere bosiddende i distrikterne. tlf. 6611 0525

shop.dk fce f o

Hjertelig velkommen til ’Hyrdinden og Skorstensfejeren’ - og til endnu en sæson med H.C. Andersen Festspillene i smukke omgivelser, der er H.C. Andersens eventyr værdige. Den Fynske Landsby er en flot ramme, og jeg har, siden jeg var barn, nydt at komme herud for at se de eventyrlige festspil.

OS PÅ KONTAKT 33 44 2 TLF: 70 1

www.scanofficeshop.dk

i

Mejerivej 1 · 5260 Odense S Tlf. 66 15 04 72 · hoeghscafe@gmail.com · CVR. 28 91 37 37

Bestil nu - k li k

Dalumhallerne

og bestil dine kontorartikler allerede i dag!

5


LYKKE TIL ÅRETS FESTSPIL ”KEJSERENS NYE KLÆDER” GAV MIG SÅ MANGE GLÆDER! ”For mange år siden levede en kejser, som holdt så uhyre meget af smukke, nye klæder, at han gav alle sine penge ud for ret at blive pyntet. Han brød sig ikke om sine soldater, brød sig ej om komedie eller om at køre i skoven!” Jeg er ikke kejser! Til gengæld holder jeg utrolig meget af komedie og en herlig tur ud i skoven! Derfor var jeg jublende glad, da Svendlund helt tilbage i 1978 bad mig komme ud i den grønne skov i Fruens Bøge for at spille komedie sammen med alle børnene – og for alle børnene! Jeg skulle være kejseren, der lader sig bedrage og snyde for en masse guldpenge for til sidst at gå igennem byen – uden tøj på! Jeg var nu til alles held iført natkjole og høje hæle, pludderparyk og guldkrone! Jeg husker det som en rigtig dejlig sommer. Børnene og de unge mennesker, som jeg spillede sammen med, gjorde komedien til det, den skal være – en vidunderlig leg med ord, tanker og gebærder på scenen under trækronerne – de strålede om kap med solen. De råbte: Se, han har ikke noget på – eller var det: Se, han har taget på! Fyldte, som de var, med spilopper og energi. En energi, der smittede kejseren, må jeg nok sige! Og energi havde jeg rigtignok brug for netop den sommer. Om morgenen fløj jeg til København (ja, det kunne man i de gode gamle dage: Flyve til København) for at optage en rolle til TV-teatret. Så på vingerne hjem til Fyn igen – ud og være kongelig i Den Fynske Landsby – for derefter at køre til Nyborg og skifte til rollen som sørøverkaptajn i ”Farinelli” på Volden. Det gik så stærkt, jeg var så travl, at jeg svedte, jeg havde nær tabt mig derved! Nu er mange somre gået. De skønne unger, som jeg spillede sammen med i festspillet er store og voksne, ja måske er deres børn på scenen i dag, når ”Hyrdinden og Skorstensfejeren” følges ad ud i den store, vide verden - og jeg igen springer omkring på Nyborg Vold. Se, det er et eventyr – og så er det endda ganske virkeligt!

Lykke til alle i dette års festspil fra Arne Lundemann

8


SPAR OP TIL 25% I SOMMERFERIEN HOS FUNKY MONKEY PARK - FYNS STØRSTE KLATREPARK*

Scan og se film om parken

Centralt i Odense Funky Monkey Park ligger tæt ved Rosengårdcentret centralt i Odense. Der er gratis adgang i parken for dem der hellere vil se på.

Åben hele sommeren fra 10.00 - 17.00

www.funkymonkeypark.dk Find os også på facebook

Stærmosegårdsvej 57 - 5230 Odense M - 70 23 83 13 9


P

r

dse

la 4 p

IN R E AK

nse Ode 0 5 k 2 • 5 kering.d 1 j e a l ujav auto • Th .dyrup S p gA www kerin 83 • a l P er o t 4 s p Au 17 0 lad 4 p Dyru Tlf.: 66

IN

RI T S DU

IND

U

L

SV

G

G N I R KE S

A L nse I R Ode 0 T 6 2 S • 5

0 vej 7 .dk g r o b ering vend • S w.fli-lak S A/ ww STRI 79 • U D 8 S IN 13 2 RING Tlf.: 66 E K S LA FYEN

Vi gi’r en fadøl! næste gang du bestiller mad på restaurant carlslund, giver vi en fadøl eller en sodavand ved fremvisning af dette program. nB! Tilbuddet er gældende i hele festspil perioden 2011

Fruens Bøge skov 7 · 5250 odense sv · TlF.: 65 91 11 25 · resTauranT-carlslund.dk

Vi klarer alle opgaver!

KLIMA eftersyn!

Kr. 699,-

FORÅRS tjek!

Kr. 399,-

4 Service og reparation

4 Pladearbejde

4 Forsikringsskader

4 Klargøring til syn

4 Dæk & 4-hjuls udmåling

4 Klimaanlæg

4 Frontruder rep. og udskift

4 Malerarbejde

4 Undervognsbehandling

4 Alt i El & Audio

4 Polering & indv. rengøring

Thujavej 15 5250 Odense SV Tlf. 6617 3711 www.byrgesens-auto.dk VIND EN BIL! www.byrgesens-auto.dk

For everything your car needs.

- stemningen


www.hcandersenfestspil.dk

Mød os på

H. C. Andersen Festspillene

MUSIK skal DER til ... Michael Salling Michael Salling er uddannet på Det Fynske Musikkonservatorium i 1997, men startede allerede i 1986 som teater-musiker hos Erik Bent Svendlund, 17 år gammel. Han har været kapelmester på Odense Teater siden 1998 - på ”Nøddebo Præstegård”, ”Ronja Røverdatter”, ”Et Juleeventyr”, ”Sophisticated Ladies” og mange andre. I 2010 var han for første gang på Folketeatret i København med forestillingen ”Jul i Gammelby”. Michael har ved flere lejligheder akkompagneret Kurt Ravn, Søren Pilmark, Peter Mygind, Michael Carøe, Arne Lundemann, Jan Schou og Betty Glosted m. fl. Han benyttes som gæstepianist hos Odense Symfoniorkester, når der står populær koncert på programmet. Michaels karriere som teaterkomponist startede i 2001 i H.C. Andersens Festspillene, hvor han lavede en flot og overbevisende debut med ”Klods Hans”. Året efter blev det dejlig musik til ”Hyrdinden og Skorstensfejeren”. Siden da er der blevet skrevet ørehængere til ”Nattergalen”, ”Svinedrengen”, ”Lille Claus og Store Klaus”, ”Fyrtøjet” m.m. og sidste år gjaldt det ”Tommelise”. Priser Modtog den 16. juni 2008 pris af kirkeministeriet for vindermelodien til salmen ”Den mægtige finder vi ikke”. Udgivelse Debut-cd foråret 2009 med cd’en ”Nice Vibration” (instrumental jazz-trio med fortrinsvis egne kompositioner). I 2011 var Michael Salling for første gang dirigent på Nyborg Vold, hvor de spillede ”The Producers”.

11


www.hcandersenfestspil.dk

Eventyret

Hyrdinden & Skorstensfejeren Har du nogensinde set et rigtig gammelt træskab, ganske sort af alderdom og skåret ud med snirkler og løvværk? Just sådant et stod der i en dagligstue, det var arvet fra oldemoder, og udskåret med roser og tulipaner fra øverst til nederst; der var de underligste snirkler, og mellem dem stak små hjorte hovedet frem med mange takker, men midt på skabet stod snittet en hel mand, han var rigtignok grinagtig at se på, og grine gjorde han, man kunne ikke kalde det at le, han havde gedebukkeben, små horn i panden og et langt skæg. Børnene i stuen kaldte ham altid gedebukkebens-overogundergeneralkrigskommandersergenten, for det var et svært navn at sige, og der er ikke mange der får den titel; men at lade ham skære ud det var også noget. Dog, nu var han der jo! altid så han hen til bordet under spejlet, for der stod en yndig lille hyrdinde af porcelæn; skoene var forgyldt, kjolen nydelig hæftet op med en rød rose, og så havde hun guldhat og hyrdestav; hun var dejlig. Tæt ved hende stod en lille skorstensfejer, så sort som et kul, men i øvrigt også af porcelæn; han var lige så ren og pæn som nogen anden, at han var skorstensfejer, det var jo bare noget han forestillede, porcelænsmageren kunne lige så godt have gjort en prins af ham, for det var ét! Der stod han med sin stige så nydeligt, og med et ansigt så hvidt og rødt, som en pige, og det var egentligt en fejl, for lidt sort kunne han gerne have været. Han stod ganske nær ved hyrdinden; de var begge to stillet hvor de stod, og da de nu var stillet, så havde de forlovet sig, de passede jo for hinanden, de var unge folk, de var af samme porcelæn og begge lige skrøbelige. Tæt ved dem stod der nok en dukke, der var tre gange større, det var en gammel kineser, som kunne nikke; han var også af porcelæn og sagde, at han var bedstefader til den lille hyrdinde, men det kunne han nok ikke bevise, han påstod at han havde magt over hende, og derfor havde han nikket til gedebukkebens-overogundergeneralkrigskommandersergenten, der friede til den lille hyrdinde.

12

“Der får du en mand,” sagde den gamle kineser, “en mand, som jeg næsten tror er af mahognitræ, han kan gøre dig til gedebukkebens-overogundergeneralkrigskommandersergentinde, han har hele skabet fuldt af sølvtøj, foruden hvad han har i de hemmelige gemmer!” “Jeg vil ikke ind i det mørke skab!” sagde den lille hyrdinde, “jeg har hørt sige, at han har derinde elve porcelænskoner!” — “Så kan du være den tolvte!” sagde kineseren, “i nat, så snart det knager i det gamle skab, skal I have bryllup, så sandt som jeg er en kineser!” og så nikkede han med hovedet og faldt i søvn. Men den lille hyrdinde græd og så på sin hjertensallerkæreste, den porcelæns skorstensfejer. “Jeg tror jeg vil bede dig,” sagde hun, “at du vil gå med mig ud i den vide verden, for her kan vi ikke blive!” “Jeg vil alt hvad du vil!” sagde den lille skorstensfejer, “lad os straks gå, jeg tænker nok, jeg kan ernære dig ved professionen!” “Bare vi var vel nede af bordet!” sagde hun, “jeg bliver ikke glad, før vi er ude i den vide verden!” Og han trøstede hende og viste, hvor hun skulle sætte sin lille fod på de udskårne kanter og det forgyldte løvværk ned om bordbenet, sin stige tog han også til hjælp, og så var de nede på gulvet, men da de så hen til det gamle skab, var der sådant et røre; alle de udskårne hjorte stak hovederne længere frem, rejste takkerne og drejede med halsen; gedebukkebens-overogundergeneralkrigskommandersergenten sprang højt i vejret, og råbte over til den gamle kineser, “nu løber de! nu løber de!”


Hvad skulle det vĂŚre ... en is fra Pr Premier? Premier Pr emier Is byder velkommen til en ny sĂŚson med et sortiment fyldt med oplevelser til hele familien

www.pr www .premier-is.dk .premier emier-is.dk


www.hcandersenfestspil.dk

”synes-godtom” og vind

H. C. Andersen Festspillene

Da blev de lidt forskrækkede, og sprang gesvindt op i skuffen til forhøjningen. Her lå tre, fire spil kort, som ikke var komplette og et lille dukketeater, der var rejst op, så godt det lod sig gøre; der blev spillet komedie, og alle damerne, både ruder og hjerter, klør og spar, sad i første række og viftede sig med deres tulipan, og bag ved dem stod alle knægtene og viste at de havde hoved, både foroven og forneden, således som spillekort har det. Komedien handlede om to, som ikke måtte få hinanden, og hyrdinden græd derover, for det var ligesom hendes egen historie. “Det kan jeg ikke holde ud!” sagde hun. “Jeg må op af skuffen!” men da de kom på gulvet og så op til bordet, så var den gamle kineser vågnet, og rokkede med hele kroppen, han var jo en klump forneden! “Nu kommer den gamle kineser!” skreg den lille hyrdinde og så faldt hun lige ned på sine porcelænsknæ, så bedrøvet var hun. “Jeg får en tanke,” sagde skorstensfejeren, “skal vi krybe ned i den store potpourrikrukke, der står i krogen, der kan vi ligge på roser og lavendler og kaste ham salt i øjnene, når han kommer.” “Det kan ikke forslå!” sagde hun, “desuden ved jeg at den gamle kineser og potpourrikrukken har været forlovede og der bliver altid lidt godhed tilbage, når man således har stået i forhold! nej der er ikke andet for end at gå ud i den vide verden!” “Har du virkelig mod til at gå med mig ud i den vide verden?” spurgte skorstensfejeren. “Har du betænkt, hvor stor den er, og at vi aldrig mere kan komme her tilbage!” “Det har jeg!” sagde hun. Og skorstensfejeren så ganske stift på hende, og så sagde han: “Min vej går gennem

14

skorstenen! har du virkelig mod til at krybe med mig gennem kakkelovnen både gennem tromlen og røret? så kommer vi ud i skorstenen og der forstår jeg at bruge mig! vi stiger så højt, at de ikke kan nå os, og øverst oppe er der et hul ud til den vide verden!” Og han førte hende hen til kakkelovnsdøren. “Der ser sort ud!” sagde hun, men hun gik dog med ham både gennem tromlen og gennem røret, hvor der var den bælgmørke nat. “Nu er vi i skorstenen!” sagde han, “og se! se! ovenover skinner den dejligste stjerne!” Og det var en virkelig stjerne på himlen, der skinnede lige ned til dem, ligesom om den ville vise dem vejen. Og de kravlede og de krøb, en gruelig vej var det, så højt, så højt; men han løftede og lettede, han holdt hende og viste de bedste steder, hvor hun skulle sætte sine små porcelænsfødder og så nåede de lige op til skorstensranden, og på den satte de sig, for de var rigtignok trætte og det kunne de også være. Himlen med alle sine stjerner var ovenover, og alle byens tage nedenunder; de så så vidt omkring, så langt ud i verden; den stakkels hyrdinde havde aldrig tænkt sig det således, hun lagde sit lille hoved op til sin skorstensfejer og så græd hun, så at guldet sprang af hendes livbånd. “Det er alt for meget!” sagde hun. “Det kan jeg ikke holde ud! verden er alt for stor! gid jeg var igen på det lille bord under spejlet! jeg bliver aldrig glad, før jeg er der igen! nu har jeg fulgt dig ud til den vide verden, nu kan du gerne følge mig hjem igen, dersom du holder noget af mig!” Og skorstensfejeren talte fornuftigt for hende, talte om den gamle kineser og om


KENDT FOR VORES GODE KØKKEN

RUGÅRDSVEJ 46 - 5000 ODENSE C TLF. 65 91 01 22 . www.citybowling.dk

15


Din avis støtter sporten og kulturen på Fyn Til hverdag er Fyens Stiftstidende bedst kendt for at bringe nyheder ud til fynboerne. Men for os er det lige så vigtigt, at vores læsere kommer ud, hvor oplevelserne er. For os handler det om at være tæt på vores læsere og være med, hvor tingene sker. Derfor samarbejder vi med mange af de fynske fyrtårne inden for sport og kultur, hvor samarbejdet kan komme både modtageren, os selv og et bredt udsnit af fynboerne til gode.


www.hcandersenfestspil.dk

gedebukkebens-overogundergeneralkrigskommandersergenten, men hun hulkede så gruelig, og kyssede sin lille skorstensfejer, så han kunne ikke andet end føje hende, skønt det var galt. Og så kravlede de igen med stor besværlighed ned af skorstenen, og de krøb gennem tromlen og røret, det var slet ikke rart, og så stod de i den mørke kakkelovn; dér lurede de bag døren for at få at vide, hvorledes det stod til i stuen. Der var ganske stille; de kiggede ud — ak, dér lå midt på gulvet den gamle kineser, han var faldet ned af bordet, da han ville efter dem og lå slået i tre stykker; hele ryggen var gået af i én stump, og hovedet lå trillet hen i en krog; gedebukkebens-overogundergeneralkrigskommandersergenten stod, hvor han altid havde stået, og tænkte over. “Det er grueligt!” sagde den lille hyrdinde, “gamle bedstefader er slået i stykker, og vi er skyld deri! det kan jeg aldrig overleve!” og så vred hun sine små bitte hænder. “Han kan klinkes endnu!” sagde skorstensfejeren. “Han kan meget godt klinkes! - Vær bare ikke så heftig! når de limer ham i ryggen og giver ham en god klinke i nakken, så vil han være så god som ny igen og kan sige os mange ubehageligheder!” “Tror du?” sagde hun. Og så krøb de op igen på bordet, hvor de før havde stået.

så god som ny, men nikke kunne han ikke. “De er nok blevet hovmodig, siden De har været slået i stykker!” sagde gedebukkebensoverogundergeneralkrigskommandersergenten, “jeg synes dog ikke, at det er noget at være så forfærdeligt af! skal jeg have hende eller skal jeg ikke have hende?” Og skorstensfejeren og den lille hyrdinde så så rørende på den gamle kineser, de var så bange, han skulle nikke, men han kunne ikke, og det var ham ubehageligt at fortælle til en fremmed, at han havde bestandig en klinke i nakken, og så blev de porcelænsfolk sammen og de velsignede bedstefaders klinke og holdt af hinanden til de gik i stykker.

“Se, så langt kom vi!” sagde skorstensfejeren, “der kunne vi have sparet os al den ulejlighed!” “Bare vi havde den gamle bedstefader klinket!” sagde hyrdinden. “Kan det være så dyrt?” Og klinket blev han; familien lod ham lime i ryggen, han fik en god klinke i halsen, han var

17


Hyrdinden & Skors


stensfejeren 2012

www.hcandersenfestspil.dk


www.hcandersenfestspil.dk

Hyrdinden & Skorstensfejeren 2012 Se aktiitetsprogrammet på museum.odense.dk

en LanDsby Fra H.C. anDersens tiD Den Fynske Landsby er en landsby, som de så ud, da H.C. Andersen rejste rundt på Fyn i 1800-tallet. De bindingsværksbyggede gårde og huse, der samler sig om et gadekær, var udgangspunktet for livet og dagligdagen for langt de fleste fynboer i 1800-tallet. Her regerede kvinderne i køkken, bryggers og kålgård, mens mændene havde ansvar for at dyrke jorden og passe dyrene. Børnene hjalp til fra de var små, men gik også i landsbyens skole i syv år.

Den Fynske LanDsby Sejerskovvej 20 • 5260 Odense S • Telefon 6551 4601 Entré voksne 60 kr. Børn u. 18 år gratis

et samfund i udvikling

Levende Historie

Dette samfund, som udefra mest virker som idyl og stilstand, var faktisk i 1800-tallet i fuld udvikling hen imod det Danmark, vi kender i dag. Det var dette foranderlige samfund, der inspirerede H.C. Andersen til sine mange romaner og eventyr. Og det er den historie du oplever, når du besøger Den Fynske Landsby.

På mange af årets dage kan du møde formidlerne i Levende Historie. De er med til at give liv og stemning, når de arbejder med at gøre 1800-tallets gøremål nærværende. Det er engagerede folk, der alle mestre et håndværk. De er med til at ”holde liv” i de gamle arbejdsmetoder og giver deres viden videre og skaber gode oplevelser for dig som gæst i Den Fynske Landsby.


19

20

37

55

6

7

9

8

22

21

38

5

23

57 56

42

58

29

30

15

31

16

17

46

47

63

18

32

45

62 61

14

34

33 44

43

60 59

28

13

26

41

40

39

27

25

24

11

10

12

48

64

50

53

67

36. Heidi Hasseltoft Duus Nielsen 37. Isabella Bjørn Nielsen 38. Astrid Kjær Christensen 39. Sofie Brylle 40. Line Pedersen 41. Emilie Kallager 42. Noa Viktor Risbro Hjerrild 43. Tobias Kallager 44. Simon Ulvsgaard 45. Lasse Skovmand 46. Caroline Stein Frandsen 47. Laura Korsgaard Schmidt 48. Tjalfe Sarbo 49. Laurits Hvidtfeldt 50. Anna-Elisabeth Stub Thygesen 51. Alice Finn Caspersen 52. Mathilde Rosenfeldt Bro 53. Clara La Cour Danevig 54. Frida Lyngbye 55. Bella Marie Dellamotte Brosbøl 56. Kalle Hvidtfeldt 57. Frederikke Milling Mogensen 58. Johanne Borup 59. Mira Longhi 60. Amalie Bergholdt 61. Marius Lyngbye 62. Frederik Grundtvig 63. Laura Peterhändsel 64. Astrid Lyngbye 65. Nadja Cheblaoui 66. Josefine Mathilde Eg Jørgensen 67. Marie Dahl Birch 68. Katrine Andersen 69. Emma Augustesen Rasmussen

54

68

66

Hyrdinden & Skorstensfejeren 2012 1. Charlotte Stentebjerg-Hansen 2. Ida Brinch-Nielsen 3. Christoffer Dideriksen 4. Martin Lindum Cederholm 5. Nete Buch Klausen 6. Emma Johanne Olivia Panduro Findalen 7. Camille Boye-Christensen 8. Mia Helene Højgaard 9. Emilie Augustesen Rasmussen? 10. Julie Sejr Reventlow 11. Nina Aalykke 12. Sara Davidsen 13. Marie-Louise Skouw Valeur 14. Henrik Arbirk 15. Mathias Kongedam 16. Thea Saaby Lorenzen 17. Freja Holm Larsen 18. Amalie Halken Tønnes 19. Sofie Møller 20. Kamilla Reismer Hestehauge 21. Clara Sandvig 22. Josephine Inge Coker 23. Sarah Hye 24. Jonas Cheblaoui 25. Sebastian Bekkersted Grobry 26. Albert Laubel 27. Mads Ranch 28. Emil Hyldeborg 29. Jacob Stub Thygesen 30. Mathias Korsgaard Schmidt 31. Magnus Lau Ovesen 32. Daniel Mensah Andreasen 33. Kathrine Bjørg Møller 34. Emma Mosdal 35. Johan Hvidtfeldt

36

52

51

49

65

35

69

2012

Fotolærred – med dit helt eget motiv! 60 x 60 cm Fotolærred

17 mm blindramme

På www.favoritfoto.dk kan du få dine dejlige familiebilleder leveret på et stort flot lærred eller som plakat.

350,Plakat På fotopapir 50x100 cm

150,Du kan også vælge at lave en spændende collage med alle de bedste billeder af dine børn eller børnebørn. Vores gratis designprogram gør det nemt!

lav dit eget fotoalbum, kalender og kortspil – se mere på favoritfoto.dk

Alle priser er excl. levering

2

1

4

3


www.hcandersenfestspil.dk

The fairytale

THE SHEPHERDESS & THE CHIMNEY SWEEP Have you ever seen a very, very old clothespress, quite black with age, on which all sorts of flourishes and foliage were carved? Just such a one stood in a certain room. It had been handed down as a legacy to the owner from a great-great-grandmother, and it was carved from top to bottom with roses and tulips; the most curious flourishes were to be seen on it, and between them little stags popped out their heads with zigzag antlers. But on the top a man at full length was carved. True he was laughable to look at; for he showed his teeth - laughing one could not call it - had goat’s legs, little horns on his head, and a long beard. The children in the room always called him General-clothes-pressinspector-head-superintendent-Goat-legs, for this was a name difficult to pronounce, and there are very few who get the title: but to cut him out in wood - that was no trifle. However, there he was. He looked down upon the table and towards the mirror, for there a charming little porcelain Shepherdess was standing. Her shoes were gilded, her gown was tastefully looped up with a red rose, and she had a golden hat and cloak; in short, she was most exquisite. Close by her stood a little Chimney sweep, as black as a coal, although he was made of porcelain too. He was just as clean and pretty as the rest of them; as to his being a chimney-sweep, that was only what he represented; and the porcelain manufacturer could just as well have made a prince of him as a chimney-sweep, if he had chosen; one was as easy as the other, to a clever workman. There he stood so prettily with his ladder and with a little round face as fair and as rosy as that of the Shepherdess. In reality this was a fault; for a little black he certainly ought to have been. He was quite close to the Shepherdess; both stood where they had been placed; and as soon as they were put there, they had mutually promised each other eternal fidelity; for they suited each other exactly they were young, they were of the same porcelain and both equally fragile. Close to them stood another figure three times as large as they were. It was an old Chinese that could nod his head. He was made of porcelain too, and said that he was grandfather

22

of the little Shepherdess; but this he could not prove. He asserted, moreover, that he had authority over her, and that was the reason he had nodded his assent to the Generalclothes-press-inspectorhead-superintendent-Goat-legs, who paid his addresses to the Shepherdess. ”In him,” said the old Chinese, ”you will have a husband who, I verily believe, is of mahogany. You will be Mrs. Goatlegs, the wife of a General-clothes-press-inspectorhead-superintendent, who has his shelves full of plate, besides what is hidden in secret drawers and recesses.” ”I will not go into the dark cupboard,” said the little Shepherdess; ”I have heard say that he has eleven wives of porcelain in there already.” ”Then you may be the twelfth,” said the Chinese. ”To-night, as soon as the old clothespress cracks, as sure as I am a Chinese, we will keep the wedding. And then he nodded his head, and fell asleep. But the little Shepherdess wept, and looked at her beloved - at the porcelain Chimneysweep. ”I implore you;” said she, ”fly hence with me into the wide world: for here it is impossible for us to remain.” ”I will do all you ask,” said the little Chimney-sweep. ”Let us instantly leave this place. I think my trade will enable me to support you.” ”If we were only down from the table,” said she. ”I shall not be happy till we are far from here, and free.” He consoled her, and showed her how she was to set her little foot on the carved border and on the gilded foliage which twined around the leg of the table, brought his ladder


”synes-godt-om”

H. C. Andersen Festspillene og vind Se konkurrencen på side 27.

HVILKEN KLOKKEBLOMST PASSER TIL DIG? Blue GET MEE®

> Velegnet til udplantning > Kan overvintre i haven

Pink Sweet MEE®

> Romantisk og feminin > Mild blomsterduft

BLUE WONDER®

> Masser af søde små blomster > Velegnet til udplantning

Blue MARY MEE®

> Velegnet til borddekorationer > Mild blomsterduft

BLIV INSPIRERET OG FIND DINE KLOKKEBLOMSTER PÅ FAIRYTALEFLOWERS.DK

WHITE WONDER®

> Romantisk og feminin > Velegnet til udplantning


www.hcandersenfestspil.dk

to her assistance, and at last both were on the floor; but when they looked towards the old clothes-press, they observed a great stir. All the carved stags stretched their heads out farther, raised their antlers, and turned round their heads. The General-clothes-pressinspector-head-superintendent gave a jump, arid called to the old Chinese, ”They are running away! they are running away!” At this she grew a little frightened, and jumped quickly over the ridge into a low drawer near the window. Here lay three or four packs of cards, which were not complete, and a little puppet-show, which was set up as well as it was possible to do. A play was being performed, and all the ladies, Diamonds as well as Hearts, Clubs and Spades, sat in the front row, and fanned themselves with the tulips they held in their hands, while behind them stood all the knaves ready to wait upon them when they wanted anything. The play was about two persons who could not have each other as they wished, at which the Shepherdess wept, for it was her own history. ”I cannot bear it any longer,” said she; ”I must get out of the drawer.” But when she had got down on the floor, and looked up to the table, she saw that the old Chinese was awake, and that his whole body was rocking. ”The old Chinese is coming!” cried the little Shepherdess; and down she fell on her porcelain knee, so frightened was she. ”A thought has struck me,” said the Chimneysweep; ”let us creep into the great Potpourri Jar that stands in the corner; there we can lie on roses and lavender, and if he comes after us, throw dust in his eyes.” ”Tis of no use,” said she. ”Besides, I know that the old Chinese and the Potpourri Jar were once betrothed; and when one has been once on such terms, a little regard always lingers behind. No; for us there is nothing left but to wander forth into the wide world.”

24

”Have you really courage to go forth with me into the wide world?” asked the Chimneysweep tenderly. ”Have you considered how large it is and that we can never come back here again?” ”I have thought of all that,” said she. And the Sweep gazed fixedly upon and then said, ”My way lies up the chimney. Have yon really courage to go with me through the stove, and to creep through all the flues? We shall then get into the main flue, after which I am not at a loss what to do. Up we mount, then, so high that they can never reach us; and at the top is an opening that leads out into the world.” And he led her towards the door of the stove. ”It looks quite black,” said she; but still she went with him, and on through all the intricacies of the interior, and through the flues, where a pitchy darkness reigned. ”We are now in the chimney,” said he; ”and behold, behold, above us is shining the loveliest star!” It was a real star in the sky that shone straight down upon them, as if to show the way. They climbed and they crept higher and higher. It was a frightful way; but he lifted her up, he held her, and showed her the best place on which to put her little porcelain feet; and thus they reached the top of the chimney, and seated themselves on the edge of it; for they were tired, which is not to be wondered at. The heaven and all its stars were above them, and all the roofs of the town below them; they could see far around, they had such a splendid view of the world. The poor Shepherdess had never pictured it to herself thus; she leaned her little head on her Sweep, and wept so bitterly that all the gilding of her girdle came off. ”Oh, this is too much!” said she; ”I cannot bear it. The world is too large. Oh, wish I was again on the little table under the looking-glass! I shall never be happy till I am there


Naturgas Fyn er også grøn gas Hos Naturgas Fyn fører vi en absolut konkurrencedygtig prispolitik til gavn for vores kunder i hele Danmark. Samtidig investerer vi i grønne teknologier, som fx gasdrevne biler og biogasanlæg. Vi er Danmarks tredjestørste naturgasselskab og ejet af de fynske kommuner. Besøg os på www.naturgasfyn.dk eller ring til os på 63 15 64 15

Kendt for kaffen – men vi kan så meget mere MENY Odense Brogårdsvej 2 | 5250 Odense SV Tlf: 65 96 18 35 odense@menykaffe.dk

Til hele Danmark


www.hcandersenfestspil.dk

again. I have followed you into the wide world; now if you really love me, you may follow me home again.” And the Chimney-sweep spoke sensibly to her, spoke to her about the old Chinese and the General-clothes-press-inspector-head-superintendent; but she sobbed so violently, and kissed her little Sweep so passionately, that he was obliged to give way, although it was not right to do so. So now down they climbed again with great difficulty, crept through the flue and into the stove, where they listened behind the door, to discover if anybody was in the room. It was quite still; they peeped out, and there, on the floor, in the middle of the room, laid the old Chinese. He had fallen from the table in trying to follow the fugitives, and was broken in three pieces; his whole back was but a stump, and his head had rolled into a corner, while General-clothes-press-inspector-head-superintendent Goat-legs was standing where he had ever stood, absorbed in thought. ”How dreadful!” said the little Shepherdess. ”My old grandfather is dashed to pieces, and we are the cause. I never can survive the accident.” And she wrung her little hands in agony. ”He can be mended,” said the Chimneysweep; ”he can easily be mended. Only do not be so hasty. If they glue his back together, and rivet his neck well, he will be as good as new, and will be able to say enough disagreeable things to us for some time to come.” ”Do you think so?” said she; and then they clambered up again to the table on which they had stood before. ”You see,” said the Sweep, ”we might have spared ourselves these disagreeable, after all.” ”If we had but mended my old grandfather!” said the Shepherdess. ”Does it cost much?”

26

And mended he was. The family had his back glued, and his neck riveted, so that he was as good as new, except that he could not nod. ”Me seems, you have grown haughty since you were dashed to pieces,” said Generalclothes-press-inspector-head-superintendent Goat-legs. ”However, I think there is not so very much to be proud of. Am I to have her, or am I not?” Then the Chimney-sweep and the little Shepherdess looked so touchingly at the old Chinese; they were so afraid he would nod! But he could not, and it was disagreeable to him to tell a stranger that he constantly carried a rivet in his neck. So the little porcelain personages remained together. They blessed the old grandfather’s rivet over and over again, and loved each other till they both fell to pieces.


Du har idéen sammen gør vi den til virkelighed Bliv medlem af STARK SelvByg. Henvend dig i forretningen eller se mere på STARK.dk.

Få automatisk adgang til en lang række fordele: • Projektrådgivning

• Medlemstilbud

• Speciel projektpris

• Invitationer

• Koordinering af materialer og levering

• Henvisning til håndværker

• Et personligt website

• Adgang til hjælp via mail

• Mulighed for at booke møde

• Adgang til byggevejledninger

• Medlemspriser

Nils Ellekjær Salgschef

Martin Kjølby Jørgensen Konsulent

Klaus Jensen Konsulent

Odense Tømmergaard Jarlsberggade 10 • 5100 Odense C • Tlf. 6315 6363


www.hcandersenfestspil.dk

to her assistance, and at last both were on the floor; but when they looked towards the old clothes-press, they observed a great stir. All the carved stags stretched their heads out farther, raised their antlers, and turned round their heads. The General-clothes-pressinspector-head-superintendent gave a jump, arid called to the old Chinese, ”They are running away! they are running away!” At this she grew a little frightened, and jumped quickly over the ridge into a low drawer near the window. Here lay three or four packs of cards, which were not complete, and a little puppet-show, which was set up as well as it was possible to do. A play was being performed, and all the ladies, Diamonds as well as Hearts, Clubs and Spades, sat in the front row, and fanned themselves with the tulips they held in their hands, while behind them stood all the knaves ready to wait upon them when they wanted anything. The play was about two persons who could not have each other as they wished, at which the Shepherdess wept, for it was her own history. ”I cannot bear it any longer,” said she; ”I must get out of the drawer.” But when she had got down on the floor, and looked up to the table, she saw that the old Chinese was awake, and that his whole body was rocking. ”The old Chinese is coming!” cried the little Shepherdess; and down she fell on her porcelain knee, so frightened was she. ”A thought has struck me,” said the Chimneysweep; ”let us creep into the great Potpourri Jar that stands in the corner; there we can lie on roses and lavender, and if he comes after us, throw dust in his eyes.” ”Tis of no use,” said she. ”Besides, I know that the old Chinese and the Potpourri Jar were once betrothed; and when one has been once on such terms, a little regard always lingers behind. No; for us there is nothing left but to wander forth into the wide world.”

28

”Have you really courage to go forth with me into the wide world?” asked the Chimneysweep tenderly. ”Have you considered how large it is and that we can never come back here again?” ”I have thought of all that,” said she. And the Sweep gazed fixedly upon and then said, ”My way lies up the chimney. Have yon really courage to go with me through the stove, and to creep through all the flues? We shall then get into the main flue, after which I am not at a loss what to do. Up we mount, then, so high that they can never reach us; and at the top is an opening that leads out into the world.” And he led her towards the door of the stove. ”It looks quite black,” said she; but still she went with him, and on through all the intricacies of the interior, and through the flues, where a pitchy darkness reigned. ”We are now in the chimney,” said he; ”and behold, behold, above us is shining the loveliest star!” It was a real star in the sky that shone straight down upon them, as if to show the way. They climbed and they crept higher and higher. It was a frightful way; but he lifted her up, he held her, and showed her the best place on which to put her little porcelain feet; and thus they reached the top of the chimney, and seated themselves on the edge of it; for they were tired, which is not to be wondered at. The heaven and all its stars were above them, and all the roofs of the town below them; they could see far around, they had such a splendid view of the world. The poor Shepherdess had never pictured it to herself thus; she leaned her little head on her Sweep, and wept so bitterly that all the gilding of her girdle came off. ”Oh, this is too much!” said she; ”I cannot bear it. The world is too large. Oh, wish I was again on the little table under the looking-glass! I shall never be happy till I am there


”synes-godt-om” ...og vind Sweatshirts, T-shirts og Keyhangers!

Find H.C. Andersen Festspillene på Facebook og deltag i lodtrækningen. Giv os en ”synes-godt-om” senest 11. august, så deltager du automatisk. På Facebook fortæller vi nyheder om festspillene og laver små statusopdateringer: Hvordan går det med prøverne og forestillingen? Små historier bag kulisserne. Og selvfølgelig konkurrencer.

Det handler om at finde den rette balance - ikke mindst når det drejer sig om boliglån Samler du din økonomi hos os, får du både gode råd, gode priser og en personlig rådgiver der hjælper dig med at få økonomisk overblik. Så bliver det lettere for dig at finde din rette økonomiske balance. Tal med os eller se hvordan på nordea.dk/balance.

nordea.dk


www.hcandersenfestspil.dk

”synes-godtom” og vind

H. C. Andersen Festspillene

MEDVIRKENDE Hyrdinden ..................................................................................................... Caroline Stein Frandsen Skorstensfejeren ...................................................................................................... Simon Ulvsgaard Ole Lukøje .................................................................................................................. Lasse Skovmand Kineseren ............................................................................................................... Frederik Grundtvig Gedebukken ............................................................................................ Daniel Mensah Andreasen Kroværten ............................................................................................... Mathias Korsgård Schmidt Degnen .................................................................................................................. Frederik Grundtvig Smeden ............................................................................................................... Nicolai Hede Nielsen Skorstensfejermesteren ........................................................................................... Emil Hyldeborg Digteren ............................................................................................................... Magnus Lau Ovesen 1. kineser ........................................................................................................... Josephine Inge Coker 2. kineser ................................................................................................................................... Sara Hye 3. kineser ............................................................................................................................ Clara Sanvig 4. kineser ............................................................................................... Kamilla Reimser Hestehauge 1. krogæst ........................................................................................................... Jacob Stub Thygesen 2. krogæst .................................................................................................................. Johan Hvidtfeldt 3. krogæst .................................................................................................................. Jonas Cheblaoui 1. kone ............................................................................................................... Kathrine Bjørg Møller 2. kone .................................................................................................................... Nete Buch Klausen 3. kone ............................................................................................................................. Emma Mosdal Hjalmar ........................................................................................................ Noa Viktor Risbro Hjerrild Bertha ............................................................................................................ Laura Korsgård Schmidt Herman .......................................................................................................................... Tobias Kallager Drømmefeen ................................................................................... Anna Elisabeth Stub Thygesen

30

Ballerinaer: Camille Boye-Christensen, Emilie Augustesen Rasmussen, Julie Sejr Reventlow, Sara Hye, Emma Johanne Olivia Panduro Findalen, Marie-Louise Skouw Valeur, Nina Aalykke, Mia Helene Højgaard, Nete Buch Klausen, Sara Davidsen Tinsoldater Albert Laubel, Emil Hyldeborg, Jacob Stub Thygesen, Jonas Cheblaoui, Sebastian Grobry, Mathias Korsgård Schmidt, Nicolai Hede Nielsen, Johan Hvidtfeldt Skorstensfejere: Albert Laubel, Daniel Mensah Andreasen, Emil Hyldeborg, Jacob Stub Thygesen, Lasse Skovmand, Jonas Cheblaoui, Frederik Grundtvig, Mathias Korsgård Schmidt, Sebastian Grobry, Nicolai Hede Nielsen, Johan Hvidtfeldt Hyrdinder: Camille Boye-Christensen, Emilie Augustesen Rasmussen, Julie Sejr Reventlow, Emma Johanne Olivia Panduro Findalen, Julie Sejr Reventlow, Mia Helene Højgaard, Sara Davidsen Kineserdansere: Alice Finn Caspersen, Amalie Bergholdt, Anna Elisabeth Stub Thygesen, Emilie Kallager, Astrid Kjær Christensen, Astrid Lyngbye, Bella Maria Brosbøl, Camille Boye-Christensen, Clara La Cour Danevig, Emilie Augustesen Rasmussen, Emma Augustesen Rasmussen, Emma Johanne Olivia Panduro Findalen, Frederikke Milling Mogensen, Johanne Borup,


Se vores reklamespot

SIKKER PÅ KVALITET! 

Scan QR-koden og se vores reklame fra TV2 Fyn!

Fyns Elteknik giver dig: 

• QR code is trademarked by Denso Wave, inc.

·

En stærk og troværdig samarbejdspartner 

·

Et højt serviceniveau der lever op til dine forventninger 

·

De bedste resultater 

Nyt: Energioptimering, solcelleanlæg, eleftersyn ved hushandel.    Fyns Elteknik A/S - Lucernemarken 6 - 5260 Odense S  Tlf. 63 11 20 00 - www.fynselteknik.dk 

Heidi Hasseltoft Duus Nielsen, Isabella Bjørn Nielsen, Josefine Mathilde Jørgensen, Julie Sejr Reventlow, Katrine Andersen, Kathrine Bjørg Møller, Laura Korsgård Schmidt, Laura Peterhänsel, Line Pedersen, Marie Dahl Birch, Marie-Louise Skouw Valeur, Mathilde Rosenfeldt Bro, Mia Helene Højgaard, Mira Longhi, Nadja Cheblaoui, Nina Aalykke, Sara Davidsen, Sofie Brylle, Sofie Møller, Therese Van, Albert Laubel, Daniel Mensah Andreasen, Emil Hyldeborg, Kalle Hvidtfeldt, Laurits Hvidtfeldt, Marius Lyngbye, Noa Viktor Risbro Hjerrild, Sebastian Grobry, Tjalfe Sarbo, Tobias Kallager Borgere / legetøj / dukker: Alice Finn Caspersen, Amalie Bergholdt, Astrid Lyngbye, Bella Maria Brosbøl, Anna Elisabeth Stub Thygesen, Astrid Kjær Christensen, Camille Boye-Christensen, Clara La Cour Danevig, Clara Sanvig, Emilie Augustesen Rasmussen, Emilie Kallager, Emma Augustesen Rasmussen, Emma Johanne Olivia Panduro Findalen, Emma Mosdal, Frederikke Milling Mogensen, Heidi Hasseltoft Duus Nielsen, Isabella Bjørn Nielsen, Johanne Borup, Josefine Mathilde Jørgensen, Julie Sejr Reventlow, Line Pedersen, Josephine Inge Coker, Kamilla Reimser Hestehauge, Laura Korsgård Schmidt, Katrine Andersen, Laura Peterhänsel, Marie Dahl Birch, Nadja Cheblaoui, Marie-Louise Skouw Valeur, Mia Helene Højgaard, Mira Longhi, Nete Buch Klausen, Nina Aalykke, Sara Davidsen, Sara Hye, Sofie Brylle, Sofie Møller, Therese Van, Albert Laubel, Daniel Mensah Andreasen, Emil Hyldeborg, Noa Viktor Risbro Hjerrild, Frederik Grundtvig, Jacob Stub Thygesen, Johan Hvidtfeldt, Jonas Cheblaoui, Kalle Hvidtfeldt, Laurits Hvidtfeldt, Magnus Lau Ovesen, Marius Lyngbye, Mathias Korsgård Schmidt, Sebastian Grobry, Tjalfe Sarbo, Mathilde Rosenfeldt Bro, Tobias Kallager

- Hvor eventyret begynder! Fyens største teaterskole for børn og unge mellem 6 og 20 år tilbyder undervisning i drama, dans, sang, film og teatersport - alle er velkomne, lige fra begyndere til mere øvede. Teaterskolen ledes af Carsten Friis og Torben Iversen, begge meget erfarne instruktører og undervisere, som sammen med alle de øvrige professionelle instruktører garanterer for en højt kvalificeret undervisning. Kig forbi vores hjemmeside og tilmeld dig et eller flere af vores mange spændende hold - men skynd dig, for der er rift om pladserne!

www.teaterskolentoppen.dk Rugårdsvej 15A - 5000 Odense C - Tlf. 6611 1907


www.hcandersenfestspil.dk

MusikKen Musikerne Tværfløjte ........................................................................................................... Thea Saaby Lorenzen Trompet ........................................................................................................... Christoffer Dideriksen Trompet ................................................................................................................... Ida Brinch-Nielsen Altsax ................................................................................................................................ Henrik Arbirk El-guitar ................................................................................................... Martin Lindum Cederholm Keyboard ......................................................................................................... Amalie Halken Tønnes Piano ................................................................................................. Charlotte Stentebjerg-Hansen Elbas .......................................................................................................................... Freja Holm Larsen Trommer ............................................................................................................... Mathias Kongedam

Skorstensfejeren og hans svende er mere kække, hvilket vi hører i “Skidtets fjender” i et rock’n’roll nummer.

Dirigent ........................................................................................................................... Frida Lyngbye

Til slut får vi en festlig march som finale. Og traditionen tro spiller orkestret “I Danmark er jeg født” til fællessang.

Om musikken til Hyrdinden og Skorstensfejeren.

Orkestret består i år af 9 dygtige, unge musikere som kommer både fra Faaborg, Assens, Ringe og Odense. De spiller på saxofon, trompet, tværfløjte, el-guitar, keyboard, elbas og trommer.

Musikken er en skønsom blanding af originale kompositioner og gamle danske sange, som vi forbinder med H.C. Andersen.

Borgerne må finde hyrdinden. I sangen “Find hende, fang hende” leder de. Nummeret er langt hen af vejen bygget på melodien til “Hist hvor vejen slår en bugt” udsat for minibigband! Et komisk møde mellem borgere og kinesere foregår undervejs i et karnevalsnummer, en samba, som fortsætter over i en dansk-kinesisk hopsa blandet med blues...

Efter orkestrets ouverture hører vi “Den lille Ole”, som er inspireret af Andersens historie om Ole Lukøje. Så kommer et swingende nummer om Gedebukkebens-overogundergeneralkrigskommandersergenten.

Rigtig god fornøjelse!

Da dukke Bertha og dukke Herman bliver viet, hører vi Niels W. Gades brudevals.

“Den lille Ole” (tekst Peter Lemche. Musik Ole Jacobsen 1873) “Brudevalsen” af Niels W. Gade skrevet til balletten “Et folkesagn”, som havde uropførelse 1854 “Hist hvor vejen slår en bugt” (tekst H.C. Andersen 1829. Musik Johann Christian Gebauer 1846) “I Danmark er jeg født” (tekst H.C. Andersen 1850. Musik Henrik Rung 1850)

En gennemgående sang i stykket er “Verden derude er alt, alt for stor” hvor især hyrdinden får luft for sine tanker og bekymringer.

32

Da en flok kinesere ankommer, sker det med musik bygget på den særlige pentatone skala, som stammer fra Kina (3-4.000 år tilbage).

Michael Salling, komponist og orkesterleder


FOLKENE BAG Manuskript ............................................................................................................ Erik Bent Svendlund Musik og orkesterindstudering................................................................................ Michael Salling Instruktion og kunstnerisk leder ................................................................................. Carsten Friis Koreografi ............................................................................................................... Line Friis Pedersen Sang- og korindstudering ..................................................................................... Mette Marstrand Scenografi .................................................................................................................. Kirsten Panduro Kostumier og ansvarlig for kostumelokale ............................................................... Karin Hansen Kostume assistance ............................................................................ Lea Hansen & Karen Jensen Forestillingsleder, regi tante, leder, hus og garderobe................................................. Lisa Duus Lyd ..................................................................................................................................... Michael Eglin Lyd assistanter ........................................................................... Kurt Henriksen & Jakob Dyrbye Scenemester ........................................................................................................... Patrick A. Hansen Onkel ....................................................................................................................... Troels Bach Ulstrup Ansvarlig for sceneopbygning/decoration ................................................ Michael Rasmussen Forpagter af kiosken (øl/vand m.m.) ......................................................................... Søren Høegh Webmaster og billetsalg ................................................................................... Kristoffer Ditlevsen Plakat design ................................................................................................................ Sonny Chabert Repro/tryk ................................................................................................................................ PR Offset Design/layout ..................................................................................................................... Satellit ApS Administration/sekretariatschef ............................................................. Ulla Lund & Bente Fugl Foto til program ................................................................ Hunderup Portrætfoto v/Claus Milling Program og annoncer ............................................................................ Rune Kallager & Ulla Lund Praktiske og tekniske hjælpere: Forældre, familie og venner til de medvirkende på og bag scenen.

34

Billede af folkene bag Øverst fra venstre: Marianne Andersen, Mette Hesseldahl Laubel, Michael Salling, Rune Kallager, Stig Nielsen, Carsten Friis, Michael Rasmussen, Troels Bach Ulstrup Nederst fra venstre: Karen Jensen, Karin Hansen, Trine Bro, Ann May Valeur, Line Friis Pedersen, Mette Marstrand, Lisa Duus, Else Ditlevsen, Ulla Lund Billede under: Kirsten Panduro Formand .......................................................................................................................... Rune Kallager Næstformand ..................................................................................................................... Stig Nielsen Kasserer ................................................................................................................... Kristoffer Ditlevsen Scenebygger ......................................................................................................... Michael Rasmussen Festudvalg/orkesterkontakt ................................................................................... Ann May Valeur Forældrekontakt ............................................................................................................. Else Ditlevsen Nyhedsbrev ............................................................................................................................... Trine Bro Bestyrelsesmedlem .......................................................................................................... Britta Ranch Bestyrelsesmedlem ............................................................................................ Marianne Andersen Bestyrelsesmedlem ................................................................................. Mette Hesseldahl Laubel Tak til! Alex Taxi, Ringe • Danceshop v. Lea & Jesper Hansen • Focus Advokater P/S • Gag.dk Odense Børnehospitals Fond • Odense Kommune, By- og Kulturforvaltningen Odense Pigegarde • Peter Kolle • Skuespiller Kurt Dreyer • Stjerne Stilladser A/S Syddansk Erhvervsskoles skolepraktik • Tommerup Turistfart A/S Venskabsforbundet Danmark-Kina • Samt vore mange samarbejdspartnere


My Fair Lady Premiere den 29.06.2012 Varde Sommerspil www.7-kanten.dk

All Shook Up Premiere 25.07.2012 Vilhelmsborg Festspil www.vilhelmsborgfestspil.dk

Miss Saigon Premiere den 02.08.2012 Palsgaard Sommerspil www.palsgaardsommerspil.dk

Skatteøen Vejle Musical Teater Premiere 2013 www.vejle-musical-teater.dk

Hyrdinden & Skorstensfejeren Premiere den 18.07.2012 H C Andersen Festspillene www.hcandersenfestspil.dk

Sommer i Tyrol Premiere den 19.07.2012 Nyborg Voldspil www.nyborgvoldspil.dk

Sound of Music Premiere den 10.08.2012 Frøbjerg Festspil www.froebjerg.dk

For spilletidspunkter henvises til medlemsspillenes hjemmesider. Musical Forum er et netværk bestående af de største Festspil i Syddanmark. Vi repræsenterer ca. 170.000 tilskuere hvert år

Vi ses til næste år til forestillingen om

N E G N E R D SVINE

Tak for i år og på glædelig gensyn til næste års forestilling. Svinedrengen opføres fra 24. juli til 17. august 2013.

Se mere om H.C. Andersen Festspillene på vores hjemmeside

www.hcandersenfestspil.dk

Mød os også på Facebook

35


DRØMMER DU OM AT ARBEJDE MED WEBSITES OG PROGRAMMERING?

Munkebjergvej 130 · 5230 Odense M · Enghavevej 10 · 7100 Vejle

Så tag en uddannelse til web-integrator på Syddansk Erhvervsskole Odense-Vejle. Uddannelsen er skolebaseret og varer 1 år og 9 måneder.

På uddannelsen opnår du erfaring med iværksætteri, og du kan vælge at gå i en i nternational klasse, hvor du får mulighed for praktikophold i udlandet.

Sideløbende med uddannelsen kan du tage en række gymnasiefag – dermed har du mulighed for at tage en erhvervsuddannelse samtidig med, at du opnår studiekompetence.

Der er uddannelsesstart flere gange om året, i august, oktober, januar og marts.

SDE.DK

Kontakt Tina Due Enggaard på 6312 6823 eller tde@sde.dk

Design/layout: www.satellit-aps.dk • Tryk: PR Offset • Støttet af Odense Kommune, By- & Kulturforvaltningen

d e m g å a s g o asief n m Gy

Hyrdinden og skorstensfejeren 2012  

H. C. Andersen festspillene 2012 præsenterer forestillingen Hyrdinden og Skorstensfejeren.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you