Proef Wageningen editie 6 voorjaar 2017

Page 1

NEEMS GRATI MEE

Het magazine van Wageningen - nummer 6 2017

pagina 10

De kunstinitiatieven

van schilderes Thea Vos

pagina 39

pagina 45

Uniek stuk natuur De Blauwe Kamer

Binnenkijken bij KSV FranciscusMATSER BOEIT EN BLOEIT ALS NOOIT TEVOREN Raak in vervoering van schoonheid en interieur inspiratie. Wordt enthousiast van vrolijke kleuren. Van notenhout, messing, lichtblauw, goudgeel en lichtroze. Laat u adviseren. Kom speeddaten met onze interieurontwerpers. En proef de 3.000 m2 heerlijkste woongenoegens van Wageningen in de mooiste interieurwinkel van Nederland.

125 jaar eigentijds

Plantsoen 60, Wageningen, www.matser.nl

1/1-AD.indd 3

25-04-17 14:09


Hart voor ondernemers Partner voor particulieren A&S Advocaten Agro Business Park 3 Postbus 150 6700 AD Wageningen T (0317) 42 53 00 www.aens.nl

A&S Advocaten in Wageningen heeft een vooraanstaande positie in het ondernemingsrecht, familierecht, mediation, agrarisch recht en vastgoedrecht. Wij werken voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, de agrarische sector en voor particulieren.

Ondernemingsrecht | Familierecht | Agri | Vastgoed

Hanita Arns Makelaardij Dé persoonlijke schakel voor al uw woonwensen! Als geen ander weet ik dat een huis kopen of verkopen grote beslissingen zijn met verschillende gevolgen die nog jarenlang invloed hebben op uw leven. De eventuele risico’s zijn groot en deze wilt u zo klein mogelijk houden. Dus zoekt u een makelaar waar u vertrouwen in heeft en die u van A tot Z begeleidt. Iemand die uw belangen behartigt en die u vooraf eerlijk verteld wat de mogelijkheden zijn, en actief voor u aan het werk gaat. Kennis van de lokale markt in combinatie met het onderhandelingstalent zorgt er daarmee voor dat er voor uw object de beste prijs gerealiseerd wordt, of u nu koopt of verkoopt. Belt u gerust om een afspraak te maken.

A: Oudlaan 114 6708 RG Wageningen T: 0317 - 35 89 16 E: info@arnsmakelaardij.nl

04-PW6-adv.indd 2

Elke vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur Wooncafé in Café De Kater, Markt 8 www.arnsmakelaardij.nl

25-04-17 14:17


Kees Stap en Laura van den Biggelaar

Wageningen kent het We hebben allemaal wel van die locaties in de stad waar we wat mee hebben of juist helemaal niets. Van braakliggend terrein, architectonisch hoogstandje of juist natuurpracht op de berg of langs de Rijn. Zo zijn er ook plekken die we allemaal wel (her)kennen, maar waar we nooit veel aandacht aan schenken. In deze uitgave komen veel bekende en verrassende locaties aan bod. Stadsdichter Martijn Adelmund weet de spotlight altijd wel verrassend te richten. Ook dit keer treffende woorden voor een herkenbare locatie in zijn gedicht (pagina 23). Sjaak Driessen wijdt zijn gehele column (pagina 27) aan dé lelijkste plek van de stad. Overigens ooit geweten dat ‘wij’ de grootste binnenvaarthaven van Nederland hebben? Havenmeester Ton Kok leidt ons rond door ‘zijn’ haven (pagina 30). Aan mooie natuur hebben we hier geen gebrek. De Wageningse Eng (pagina 34) en de Blauwe Kamer (pagina 39) zijn onverminderd populair. Maar, uitbreiding is onderweg. In het Binnenveld, de Hooilanden, ontstaat komende jaren maar liefst 286 hectare nieuwe natuur (pagina 20). Fraaie gebouwen kennen we ook. Zo is het ronde, moderne onderwijsgebouw van Aeres Hogeschool Wageningen (pagina 16) een mooie blikvanger bij binnenkomst vanuit het noorden. Het Cantil gebouw van de Katholieke Studenten Vereniging Franciscus oogt wellicht iets lomper, maar door haar historie, functie en aanwezigheid ook zeker een binnenkijk-artikel waard (pagina 45). Dit magazine barst daarnaast van de sociale, kunstzinnige, sportieve en smakelijke initiatieven in de stad. Mist u toch nog iets in deze uitgave; heeft u zelf een goed verhaal of een idee voor onze volgende editie? Laat het ons dan weten op redactie@proefwageningen.nl!

Veel leesplezier! PS: Met het digitale ‘Wagenings Fotoalbum’ op Facebook (pagina 48) kan iedereen mooie en minder fraaie gebeurtenissen, bouwwerken én verhalen over inwoners ook digitaal koesteren.

5


in dit nummer... 48

Online Wagenings Fotoalbum

16

Verbinding tussen mens en omgeving

15

Bier, bier en nog eens bier...

06-PW6-Inhoud.indd 6

Club 50 Rugby Wageningen

01-05-17 08:57


COLOFON Redactie: Laura van den Biggelaar & Kees Stap Vormgeving: Donkers Marketing Communicatie Fotografie: Cees Beumer Sales: Tanja Schrauwen Uitgever: Bastion Media Oplage: 7000 Digitaal: Lees Proef Wageningen Magazine ook op www.proefwageningen.nl/magazine en volg Proef Wageningen op Facebook en Twitter! Contact of suggesties? redactie@proefwageningen.nl Proef Wageningen Magazine komt tot stand in samenwerking met de gemeente Wageningen en de Stichting Ondernemersfonds Wageningen.

klimaatneutraal natureOffice.com | NL-077-971632

gedrukt

grootste 30 Debinnenvaarthaven

en verder...

Vers van de pers 8 AID in cijfers 19 Nieuwe kans zeldzame natuur binnenveld 20 Wageningse documentaire Prins Bernhard 24 Column Sjaak Driessen 27 Onopvallende Fladderaars en kruipers 28 Uitvinder Wageningse methode 33 De Wageningse Eng 34 Nederlands leren met Samenspraak 36 Vrijmetselaars op de Niemeijerstraat 42 Flitsbezoek: De Harmonie 56 60 Jaar Sempre Sereno 58 Student Martijn Visser bij VN 61 Like & Win 66

Copyright Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieĂŤn, opnamen of op enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Proef Wageningen Magazine is niet aansprakelijk voor gepubliceerde onjuistheden of verantwoordelijk voor gevolgen na publicatie.


Vers van de PERS SAFARISCHIP DE BLAUWE BEVER BLIJFT VAREN Safarischip de Blauwe Bever blijft in de vaart. Het schip is door de stichting Het Utrechts Landschap voor een symbolisch bedrag van € 1 overgedragen aan stichting Rijnoevervaarten. Sinds april maakt de Blauwe Bever elk weekend rivieroevervaarten. Doordeweeks zijn er themavaarten die wat langer duren en in het teken staan van een specifiek bezoek. In Wageningen is in de zomermaanden een speciaal arrangement waar een Rijnvaart wordt gecombineerd met een stadswandeling. Voor families, scholen en instellingen kunnen ook speciale chartervaarten worden geboekt. Meer informatie:

www.deblauwebever.nl

BANKJE VOOR KLOMPENPAD NUDE Het 11 kilometer lange Nudepad is een van de Klompenpaden en loopt aan de zuidwest kant van Wageningen. Het pad wordt door de vele wandelaars als ‘prachtige wandelroute’ bestempeld. Na vele verzoeken voor het creëren van een rustmogelijkheid, hebben initiatiefnemers Joop van Beem (coördinator Nudepad) en Erik van Eek (Stichting Landschapsbeheer Gelderland) de handen ineen geslagen. Geheel passend in het landschap heeft het Nudepad een rustbankje geplaatst. Het bankje staat langs de sloot in de Heijmaten tussen de Haarweg en de Lawickse Allee. Grondeigenaar Lammers heeft zijn grond ter beschikking gesteld voor het plaatsen van het bankje. De gemeente Wageningen heeft het bankje betaald en het Klompenpadteam zorgt voor beheer en onderhoud.

THEESMAAK VAN WAGENINGEN Wageningen proeven kan nu met speciale ‘Smaak van Wageningen´-thee van Bakker van Voorthuizen. De thee is er in vier soorten; Theekoepeltje thee, Arboretum thee, Studententhee en Bevrijdingsthee. De smaken zijn Arboretumthee geïnspireerd op onder meer In het gazon naast het Forum gebouw op het theekoepeltje aan het de Campus van Wageningen UR ligt deze Wallenpad en Arboretum stalen roos van 6,5m lang en 2,5m hoog.. Dit beeld is in 1997 onthuld door Theo Teijsse De Dreijen. De studententhee op het terrein van Arboretum bevat delicate vruchten uit de “De Dreijen”. Het Arboretum stond o.a. bekend omlandbouw zijn rozentuin. en In 2010 is het beeld ecologische na restauratie verplaatst naar huidige plek. heeft het beeld van De Zaaier _______________________ op de verpakking. BevrijRozenDe Melange” Geaccentueerde aroma’s vanmet chocolade, de dingsthee is gedecoreerd zachte verleidelijke smaak van jasmijn en de het beeld van Blote Gerrit op zoete rozenblaadjes maken dit tot een Arboretum “De Dreijen” l Stalen Roos l WUR het 5 Meiplein. fascinerende groene thee..

#ZWERFIE-OPVANGHUIS GEOPEND De prullenbak bij de fontein op de Markt is voortaan een #zwerfieopvanghuis. De prullenbak behoort hiermee tot een landelijk initiatief van Stichting Klean om op een positieve en ludieke manier meer aandacht te genereren voor het zwerfafval probleem. De Stichting wil hiermee mensen motiveren om één stuk zwerfvuil per dag op te ruimen. Zo dragen we bij aan een schonere straat, wijk, dorp, stad, land en wellicht ook nog een schonere zee! Doel van de Stichting is om in elke Nederlandse gemeente minimaal één openbare vuilnisbak om te toveren tot #zwerfie-opvanghuis. Burgemeester Geert van Rumund opende het #zwerfie-opvanghuis en gaf daarmee het startsein voor de campagne ‘Wageningen Schoon’.

SMAAK

_

Theekoepeltje l Torck l Wallenpad

Geniet ervan!

“De Bakker” www.bakker-vanvoorthuizen.nl

8

08-PW6-Nieuws en agenda.indd 8

01-05-17 09:02


AGENDA NETWERK FIETSKNOOPPUNTEN UITGEBREID Op de Veluwe wordt gewerkt aan het netwerk fietsknooppunten. Nieuwe routes in Wageningen voeren door de binnenstad en over het Campusterrein. De totale lengte van het fietsknooppunten netwerk stijgt van 1700 naar 2050 kilometer. De uitbreiding vindt onder meer plaats omdat in de afgelopen jaren nieuwe fietspaden zijn aangelegd. Ook worden aantrekkelijke bestemmingen nu beter opgenomen in de routes. “Zo wordt de Campus het uithangbord van de stad en kunnen bezoekers onze binnenstad ervaren. Tegelijk kunnen ondernemers hiervan profiteren”, vertelt wethouder Dennis Gudden. Met het fietsknooppunten netwerk kunnen gebruikers eenvoudig zelf een route samenstellen en onderweg de genummerde knooppunten volgen. Meer informatie:

MEI 16 t/m 19

Bergrace wandel4daagse

17 t/m 21

Kermis

20

Nacht van de Fooi

JUNI 5

Koopzondag op Tweede Pinksterdag met brocantemarkt

11

Belmondo Festival

24

Woetstok Festival

24

Jan Janssen Classic / Hel van Wageningen

www.routesopdeveluwe.nl

JULI 1

Bergpop Festival

2

Koopzondag met LEEFfestival

AUGUSTUS

DE SINT JANSTOCHT: EEN LIJNTJE MET HET VERLEDEN Op zondag 25 juni vindt de Sint Janstocht plaats. Deze voettocht loopt van de Markt via de Generaal Foulkesweg naar de ruïne van de Sint Janskapel op de Wageningse Berg. De tocht wordt begeleid door muzikanten en afgesloten met een gezamenlijke picknick met zelf meegebrachte etenswaren. Deze middeleeuwse Wageningse processietocht werd in 2013 nieuw leven ingeblazen door muziekgroep Madlot bij de viering van 750 jaar stadsrechten. Geen religieus gebeuren maar een evenement voor iedereen onder het motto ‘Samen beleven, samen delen’. Waar vroeger op zeven staties langs de weg werd opgeroepen tot gebed, vertonen nu artiesten hun kunsten. Nieuw zijn de speciale activiteiten voor kinderen. De tocht begint om 11.30 uur bij de Grote Kerk op de Markt.

6

Koopzondag

18 t/m 23

AID

SEPTEMBER 1 t/m 3

Eten op Rolletjes

3

Koopzondag

9

Molenmarkt

10

Open Monumentendag

16

Dag van de Hoed

16 & 17

Kunst Wageningen

OKTOBER 1

Koopzondag met Wageningen Proeft Tips voor de agenda? Mail naar redactie@proefwageningen.nl

9

08-PW6-Nieuws en agenda.indd 9

01-05-17 09:02


IN HET HOOFD VAN‘schilderes’

Thea Vos

IS HET NOOIT STIL Schilderes noemt ze zichzelf, geen kunstenaar. Toch heeft Thea Vos er haar beroep van gemaakt. Ze is dagelijks bezig in haar atelier aan de Markt. Niet om lekker te verven, zoals ze weleens hoort, want het maken van een schilderij is hard werken. “Tijdens het schilderproces vraagt het schilderij om reactie. Zolang een schilderij in mijn atelier hangt, is het nooit veilig. Ik blijf veranderen, wegpoetsen, een nieuwe laag aanbrengen, soms gaat het schilderij onder de douche om oude lagen weg te spoelen. Pas als ik een werk exposeer of verkoop is het echt veilig.”

10

10-PW6-Thea Vos.indd 10

01-05-17 09:06


‘Zolang een schilderij in mijn atelier hangt, is het nooit veilig voor verandering’

11

10-PW6-Thea Vos.indd 11

01-05-17 09:06


Thea is geboren en getogen in Wageningen. Ze groeide op de hoek Lijnbaanstraat/Sumatrastraat op. In de Herenstraat, waar nu de Wilde Wereld en Emmaus Regenboog zitten, ging ze naar de toenmalige katholieke kleuterschool en lagere school. Nadat haar ouders verhuisden, ging ze naar de Jozefschool aan de Jagerskamp. De mavo en havo volgde Thea op het Wagenings Lyceum aan de Marijkeweg. Ze heeft geen echt warme herinneringen aan haar schooltijd. “Heel veel dingen die ik daar leerde vond ik ontiegelijke onzin en zonde van mijn tijd. Ik had een hekel aan allerlei dingen die moesten. Dat heb ik nog steeds, misschien ben ik daarom wel gaan schilderen. Daar kan ik lekker mijn eigen gang gaan.”

Atelier De Zeven Zusters Thea was al vroeg creatief bezig. “Als kind won ik al prijzen met tekenwedstrijden. Toch durfde ik na de middelbare school niet naar de Kunstacademie te gaan. Ik ging voor de veilige weg en koos voor de zorg.” Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon. Ze begon haar eigen bedrijf met het ontwerpen en het zeefdrukken van kleding. De wens om te schilderen werd echter zo sterk dat ze 15 jaar geleden alsnog naar de Kunstacademie ging. Rond die tijd startte ze ook met haar atelier De Zeven Zusters. Daar schildert ze niet alleen zelf, ze geeft er ook schilder-

cursussen. “Ik vind het zo leuk om anderen te begeleiden om hun creativiteit vorm te geven. Mijn cursisten vormen een afspiegeling van de maatschappelijke diversiteit. Ik heb ook een aantal cursisten met een indicatie. Daar komt mijn achtergrond in de zorg weer om de hoek kijken. Ik heb affiniteit met mensen die zich niet zo makkelijk staande houden in onze maatschappij.”

‘Wageningen verdient leuke initiatieven om mensen te verrassen en te vermaken’ Chaos temmen Door veel te lezen over kunst en met het bezoeken van exposities krijgt Thea inspiratie voor haar abstracte/figuratieve schilderijen. Daarnaast verzamelt ze beeldmateriaal van internet, uit kranten en via foto’s. Zo ontstaat het proces van associëren, componeren, plakken, schilderen, schuren, poetsen en weer opbouwen. “Hoe langer je schildert, hoe moelijker het wordt. Ik vraag me regelmatig af waar ik mee bezig ben. Het is dan een chaos in mijn hoofd. Daar is het nooit stil, ik ben er constant mee bezig. Maar op een gegeven moment ontstaat er evenwicht en harmonie op het doek, dan heb ik de chaos weten te temmen.” Thea is geboeid door de magie van symbolen, een beeldtaal die iets onzichtbaars representeert. Ook religie komt steeds weer naar voren. “Symbolen hebben meerdere lagen van betekenis en duiding, de relatie tussen symbolen en de dingen in de wereld. Ik componeer een verzameling beeldfragmenten zodanig dat er een nieuwe dimensie ontstaat.”

Geen hobby’s Iemand die zo gedreven met schilderen bezig is, heeft geen tijd voor andere hobby’s. “De rest vind ik zonde van mijn tijd, daarom ga ik bijvoorbeeld ook nooit naar de kapper”, lacht Thea. Toch noemt ze na enig nadenken twee andere activiteiten waar ze plezier aan beleeft. “Ik ontwerp mijn eigen kleding. Daarnaast laat ik regelmatig onze hond Madz uit. Maar het arme beest weet met mij nooit waar hij naar toe gaat. Mijn partner loopt elke dag hetzelfde rondje met Madz, ik zie elke keer wel waar ik zin in heb. Soms naar de stad, dan naar het Torckpark en de volgende dag over de dijk. Ik heb een hekel aan moeten, vertelde ik al.”

Meer doen op kunstgebied Thea woont en werkt met veel plezier in Wageningen. Al vindt ze dat er op kunstgebied in Wageningen wel wat meer mag gebeuren. Zelf heeft ze daar dan ook al de nodige initiatieven in genomen. “Ik ben betrokken geweest bij de organisatie van Kunst Wageningen, de jaarlijkse kunstbeurs die in september in Junushoff wordt gehouden. Met een aantal andere kunstenaars heb ik al twee keer de pop-upwinkel ‘Wat Wils’ geopend. Het is heerlijk om met anderen te sparren op dit gebied. Zelf heb ik al enige tijd plannen om op Duivendaal met gelijkgestemden een creatieve culture plek in te richten. Ik hoop dat dat daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. Maar er kan nog veel meer gebeuren in Wageningen. Er staan genoeg winkels leeg om te gebruiken voor kunstexposities. Of wat dacht je van een zomerse flashmob met kunstenaars, muzikanten en theatermakers? Dit stadje verdient leuke initiatieven om mensen te verrassen en te vermaken. Ook al is het soms een beetje dorps, er zou wat meer beweging mogen zijn.” Meer weten over Thea en haar werk? www.theavos.nl

12

10-PW6-Thea Vos.indd 12

01-05-17 09:06


13

10-PW6-Thea Vos.indd 13

01-05-17 09:06


Waarom Jeltes ten Hoor? • • • • • • •

1/1-AD.indd 2

Jeltes ten Hoor is ruim 50 jaar actief Toonaangevend in de regio Korte lijnen Gedegen kennis van de markt Professionele dienstverlening Alle makelaardij activiteiten onder één dak Uitgebreid netwerk

• • • • • • •

Service 24/7 Kantoor in het centrum Uitgebreide presentatie in de etalage Altijd welkom op kantoor Enthousiaste medewerkers Iedere woning heeft zijn unieke tuinbord Informele persoonlijke klantbenadering

25-04-17 15:28


Stadsbrouwerij Wageningen bestaat pas vier jaar en heeft inmiddels toch al ruim tien verschillende soorten bier ontwikkeld. Van heerlijke dorstlessers, zoals Engelandvaarder en Hermelijn tot volmoutige Otto II van Gelre, Drost van Wageningen en Tsaar van Wageningen. Stadsbrouwerij Wageningen is eigendom van Dennis Lebbing en Stefan Duurkoop. Beiden hebben hun roots in de biotechnologie en gebruiken die kennis om hun bieren een mooi en eigen karakter te geven. Alle bieren worden door dit tweetal in Wageningen gebrouwen met zoveel mogelijk lokale ingrediënten, zoals de gerstemout van stichting de Wageningse Korenschoof.

Eigen proeflokaal mét daghappen Sinds 2016 heeft de brouwerij haar eigen proeflokaal op het Conventplein in het centrum van Wageningen: Café Rad van Wageningen. Daar hebben ze twaalf tapkranen waar zoveel mogelijk bieren van hun eigen brouwerij op zitten, aangevuld met een paar exclusieve bieren van andere kleine Nederlandse brouwerijen. Het proeflokaal is niet gebonden aan een grote brouwer en dat is uniek voor Wageningen. Ook heeft het proeflokaal een kleine keuken waar op vrijdag en zaterdag eerlijke daghappen worden klaargemaakt. Het proeflokaal is ook interessant voor mensen die niet van bier houden. Stefan en Dennis serveren ook lekkere Nederlandse wijnen en originele frisdranken. In de zomer maken zij verse citroenlimonade en kunnen gasten zelf échte radlers samenstellen in het café. Ook proeverijen en rondleidingen door de brouwerij zijn mogelijk voor groepen. Iedere eerste donderdag van de maand is het ‘Serieus Bierproeven’ in het proeflokaal: een proeverij onder leiding van de brouwers. Meer info en activiteiten op: www.facebook.com/stadsbrouwerijwageningen

Smaakmaker

Bier, bier en nog eens bier…

15

15-PW6-Smaakmakers.indd 15

01-05-17 09:08


AERES HOGESCHOOL WAGENINGEN

Verbinding tussen mens en omgeving Aeres Hogeschool Wageningen is in 2011 naar Wageningen verhuisd en sinds 2013 gevestigd op de Campus in een opvallend rond gebouw aan de Mansholtlaan. Daar studeren 800 studenten, afkomstig uit heel Nederland. Het onderwijs is gericht op duurzaam leren en ontwikkelen van (toekomstige) professionals en organisaties. Dit komt tot uiting in de opleidingen, het onderzoek, de nascholingen en deskundigheidsbevordering. Aeres Hogeschool Wageningen is de grootste docentopleider voor beroepsgerichte vakken in Nederland en staat middenin de (onderwijs-) praktijk. Aan de basis staat ‘ecologische intelligentie’; alle activiteiten staan in het teken van verbinding tussen de mens en zijn omgeving. Met een breed opleidingsaanbod worden onder meer docenten en kennismanagers opgeleid voor het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven in de groene sector met thema’s als dier, landschap, landbouw, natuur, bloem en voeding. Daarnaast is er bijvoorbeeld de opleiding tot tweedegraads

docent in de sector voeding/bakkerij/horeca/recreatie. Afgestudeerden gaan aan de slag in het (v)mbo als vakdocent en kunnen met hun kennis en ervaring ook goed terecht in het bedrijfsleven. De master Leren en innoveren, is onlangs voor de vierde keer op rij uitgeroepen tot Topopleiding. Aeres Hogeschool heeft faculteiten in Almere, Dronten en Wageningen en is onderdeel van de Aeres groep, waar ook o.a. Groenhorst vmbo/ mbo toe behoort. www.aereshogeschool.nl/wageningen

16

16-PW6-Gebouw AHW.indd 16

01-05-17 09:10


kijkje in de keuken bij... Verbinding met de omgeving is ook een belangrijke inspiratiebron voor het gebouw zelf. Dit komt tot uiting in de duurzaamheids- en organisatieprincipes achter het ontwerp en in visuele aspecten. Je kunt er de vogels horen en de seizoenen voelen. Het is licht, open en transparant.

17

16-PW6-Gebouw AHW.indd 17

01-05-17 09:10


Theater Junushoff Plantsoen 3 6701 AS Wageningen Voor het programma, meer informatie en reserveringen www.junushoff.nl (0317) 46 55 00 info@junushoff.nl

18-PW6-adv.indd 2

25-04-17 14:25


+Wageningen in cijfers De AID is hét begin van de studententijd. Tijdens deze Annual Introduction Days leren nieuwe studenten de stad, de universiteit/hogeschool en het studentenleven kennen. Een week lang worden activiteiten georganiseerd, waardoor nieuwe studenten zich helemaal thuis gaan voelen in Wageningen.

De AID 2017 bestaat uit 6 dagen en wordt gehouden van 18 T/M 23 AUGUSTUS.

Thema 2017: Without limits

Annual Introduction Days (AID) Naast zo’n 2500 EERSTEJAARS STUDENTEN, zijn ook zo’n 900

OUDEREJAARS STUDENTEN betrokken bij de AID. Hiervan zijn ongeveer 200 CREW (vrijwilligers), die de AID mede tot een succes maken!

Wie meedoet aan de AID wordt ingedeeld in een

GROEPJE VAN ONGEVEER 10 STUDENTEN EN BEGELEID DOOR 2 MENTOROUDERS; de ‘AID-papa en mama’.

De traditionele krant die dagelijks in de AID werd uitgegeven is vervangen door de AIDaily. Dit videodagverslag

SPAART PER DAG HET DRUKKEN VAN 3000 KRANTJES UIT. Daarnaast zal er vanaf dit jaar geen programma boekje meer worden geprint, de AIDapp is hét communicatie- en informatiemiddel om de gehele week up-to-date te blijven.

Het AID bestuur 2017 bestaat uit 5 meiden; Amy, Sanne, Marte, Nadine en Sophie.

Deelnemen aan de AID KOST € 75. Dit is inclusief lunch, diner, een AID-tas, toegang tot alle activiteiten en een onvergetelijke week!

Elk jaar doet zo’n 95% VAN DE NIEUWE STUDENTEN mee aan de AID.

De stroom die wordt gebruikt voorafgaand én tijdens de AID is 100% GROENE STROOM. Deze wordt opgewekt door een van de 3 EIGEN WINDMOLENPARKEN van Wageningen UR.

Tijdens de AID wordt afval professioneel gescheiden ingezameld! Er worden maar liefst 19

VERSCHILLENDE AFVALSTROMEN verwerkt.

De organisatie Studenten voor Morgen organiseert jaarlijks een competitie voor de Meest Duurzame Introductieweek en Duurzaamste Introductie Stunt (DIS). In 2014 WON DE AID DE

DUURZAAMSTE INTRODUCTIE STUNT EN IN 2015 EN 2016 DE MEEST DUURZAME INTRODUCTIEWEEK.

De Wageningen Universiteit is erg internationaal georiënteerd, en de AID dus ook. De deelnemers van de AID 2016 kwamen uit

74 VERSCHILLENDE LANDEN. De eerste AID vond plaats in 1969. In 2018 is dus de 50e editie van de AID!

19

19-PW6-Cijfers.indd 19

01-05-17 09:12


Foto’s Binnenveldse Hooilanden.

Nieuwe kans voor zeldzame natuur Binnenveld Natuurliefhebbers en recreanten kunnen vanaf 2021 tussen Wageningen en Veenendaal genieten van 286 hectare nieuwe natuur in de Binnenveldse Hooilanden. Agrariërs en vrijwilligers in het Binnenveld ontwikkelden samen een plan en spelen een belangrijke rol in het beheer. Rob Janmaat en Frank Berendse

Met Rob Janmaat, voorzitter van de Stichting Mooi Binnenveld en Frank Berendse, emeritus-hoogleraar natuurbeheer en bestuurslid van de stichting, bezoeken wij het gebied. Rob over het samenwerkingsproces: “Voor Nederland is het uniek dat inwoners en boeren de handen ineen slaan om grond te kopen voor natuurontwikkeling”, zegt Rob. “In het begin moesten we aan elkaar wennen, het was aftasten wat we allebei wilden. Bij keukentafelgesprekken bij één van de boeren thuis werd het ijs gebroken. Reijer Jochemsen heeft daar vervolgens een belangrijke rol in gespeeld. Hij is een belangrijke tussenschakel tussen zijn eigen boerenachterban en die ‘donkergroenen’ van Mooi Wageningen en Staatsbosbeheer.

Potentiële rijkdom De Binnenveldse Hooilanden liggen deels op Wagenings en deels op Edes grondgebied. Aan de westkant wordt het begrensd door de rivier de Grift. Het is een langwerpig stuk grond met drassige weilanden, doorsneden door kaarsrechte sloten. Het is een oud veengebied waar eeuwen geleden turf werd gewonnen. Het is in de vorige eeuw in cultuur gebracht, eerst als hooiland, later als weidegrond. De bedoeling is om het gebied af te graven, waardoor blauwgraslanden, trilveen en dotterbloem terug gaan keren. Frank Berendse ziet het al helemaal voor zich: “Wij hebben het gebied onderzocht en ook gekeken wat hier in het verleden allemaal groeide. Het was een uniek stuk natuur in Nederland. Door bemesting en het verlagen van het waterpeil is er

20

20-PW6-Binnenveldse Hooilanden.indd 20

01-05-17 09:15


‘Blauwgraslanden, trilveen en dotterbloemhooilanden keren terug in Binnenveldse Hooilanden’

foto: Bas Klaver

veel verloren gegaan. Maar met de nieuwe plannen kunnen we de natuur terugbrengen.”

Plus voor recreanten Lokale agrariërs beheren straks een deel van de nieuwe natuur. De nieuwe natuur heeft nauwelijks effect op de omliggende agrarische percelen. Door een deel van de historische loop van de Kromme Eem, de Eemwal en veenstroompjes te herstellen, wint het gebied cultuurhistorisch aan waarde. De plus voor recreanten zit in nieuwe wandel- en fietspaden, een vlonder, trekpont, vogelkijkscherm en parkeer- en picknickplekken.

Eigen stukje natuur kopen? De eerste schop gaat naar verwachting in het najaar van 2018 in de grond. Daaraan vooraf gaat het ontwerp van de inrichting, aanvraag en behandeling van vergunningen en de aanbestedingsprocedure. Mooi Binnenveld gaat de aankoop deels financieren door crowdfunding. “Naar verwachting gaan we daar komend najaar mee beginnen”, legt Rob uit. “We merken nu al dat daar veel belangstelling voor is. Mensen kunnen straks een aandeel in het gebied kopen. Wat is er nou mooier dan je eigen stukje natuur kopen? Als dat in Wageningen geen succes wordt, dan kan dat nergens in Nederland.”

Acht partijen smeden één plan voor het Binnenveld De provincie Gelderland kondigde enkele jaren geleden aan dat zij delen van het gebied wil verkopen om nieuwe natuur aan te leggen. Inwoners verenigd in de Stichting Mooi Wageningen en de Agrarische Natuurvereniging (ANV) meldden zich elk met een eigen plan voor het Binnenveld. De provincie riep hen op om één gezamenlijk plan in te dienen. Tot ieders verrassing is dat gelukt. De partijen die de nieuwe natuur realiseren zijn de Coöperatie Binnenveldse Hooilanden (hierin hebben de agrariërs zich verenigd), Stichting Mooi Binnenveld (ontstaan uit Mooi Wageningen), Staatsbosbeheer, de provincie Gelderland, Waterschap Vallei en Veluwe, de gemeente Ede en de gemeente Wageningen. Zij hebben een overeenkomst gesloten om nieuwe natuur aan te leggen. foto: Rob Janmaat

Meer info over de Binnenveldse Hooilanden en Mooi Binnenveld? www.binnenveldsehooilanden.nl en www.mooibinnenveld.nl

21


advertorial

Kinderopvang Wageningen gaat voor gezond, groen en duurzaam Het gaat er gezellig aan toe bij Villa Beestenboel. De kinderen van de buitenschoolse opvang (BSO) zitten in de tuin aan een lange tafel voor de lunch. Ze kunnen kiezen om een stuk fruit te eten, of ze nemen paprika of komkommer op hun boterham. “Als het even kan, lunchen we lekker buiten”, zegt locatiemanager Ellen van Prehn. “En we zorgen dat de kinderen gezond eten en drinken.” Villa Beestenboel is een van de dertien locaties van Kinderopvang Wageningen. Alle locaties hebben dezelfde visie. Kinderopvang Wageningen wil binnen de opvanglocaties een natuurlijke, groene, omgeving creëren, waarbij buiten spelen, bewegen en gezond leven voor de kinderen vanzelfsprekend is. “Dit past bij Wageningen en haar inwoners”, zegt directeur Onno Bakker.

Jongeren Op Gezond Gewicht Een van de manieren waarop Kinderopvang Wageningen gezond leven wil stimuleren, is de deelname aan JOGG. JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. Vanuit JOGG-Wageningen worden verschillende acties uitgevoerd. Dit jaar staat in het teken van de DrinkWater!-campagne. Kinderopvang Wageningen doet hier aan mee door het drinken van water actief te stimuleren, zodat het een dagelijkse gewoonte wordt en er minder vaak zoete sapjes en drankjes gedronken worden. “Ter ondersteuning ontvingen we vanuit het JOGG-budget van de gemeente Wageningen 150 bidons voor onze BSO’s. Handig om – gevuld met water – mee te nemen bij

uitstapjes, ter vervanging van de drinkpakjes en de wegwerp waterflesjes. Gezond en duurzaam”, licht Onno toe.

Gezonde voeding Daarnaast stimuleert Kinderopvang Wageningen gezond eten door biologisch brood, melk en karnemelk in te kopen. Kinderopvang Wageningen heeft haar voedingsbeleid gebaseerd op de aanbevelingen van het Voedingscentrum. “We zullen in 2017 deze inzichten en richtlijnen geleidelijk in ons dagelijkse aanbod opnemen en het gezonder aanbod van voeding verder uitbreiden. Dat betekent bijvoorbeeld: van diksap en siroop naar water en thee, meer groente en fruit dan crackers en koekjes, minder vet, zout en suiker in broodbeleg. Voor veel (met name wat oudere) kinderen is het wennen, deze verandering. Maar nieuwe gewoontes aanleren is goed mogelijk, het kost alleen wat tijd! We stimuleren de ouders om de nieuwe gewoontes ook thuis in te voeren”, aldus Onno.

Buiten spelen Kinderopvang Wageningen zorgt er ook voor dat kinderen buiten in een groene omgeving kunnen spelen. Van JOGG-Wageningen hebben ze vouchers gekregen om daarmee (buiten)locaties te vergroenen. De bonnen kunnen ingezet worden bij verschillende Wageningse ondernemers. Zo kan er gekozen worden om aan de slag te gaan met een moestuin met verschillende lesprogramma’s of kunnen er struiken, planten en materialen aangeschaft worden voor de buitenruimte. “Wij vinden het belangrijk dat kinderen buiten spelen”, legt Onno uit. “Niet bij extreme weersomstandigheden, maar in principe gaan ze op onze locaties minimaal een keer per dag naar buiten.”

tel. 0317-412010 www.kinderopvang-wageningen.nl 22

22-PW6-advertorial Kinderopvang.indd 22

01-05-17 10:21


Wat als het wiel...

et pontje heen en h t e wee fm o n r? w re e l t e t i k a w r met as s een r m a l o k u em en pia e g z i j w n e e i ’ a et va orz o v s th te e n e r i e s d h n e a tn n e ie e bepaal eds

e het wiel on ho

t?

h as gerold elemaal d e b erg ers w a and fm ? was de Nu te n d e e e n t on ie Zuid d t g lm ek het l in e iedere voorb ed door i iet j g an ag g ed er ud t met jaren en z om i jk dk

als het wiel van de vrou t a W wen van komen? lag N e g l e Be oor an w d d w R est U s l w i j u t o d r a W n ar h ze v j i a de w ar n e o w a n d t r se o w ijsh two n ei ta wonderlijk r e tv

ven ste s le

e Rijn? moesten w van d i jd a mee n R om t s a t a a t a e s i n n ds tro ogstr k j o a a es r eH e n nd at w d i l d v a ?i ns of zij p hij i jz als t lot toch a l sg t he en

Door Martijn Adelmund Stadsdichter van Wageningen

23

23-PW6-Wat als het wiel_Adelmund.indd 23

01-05-17 09:16


JET EN DAAN (17) MAKEN DOCUMENTAIRE OVER

Prins Bernhard

24

24-PW6-Film Prins Bernhard.indd 24

01-05-17 09:20


In het Heerenstraat Theater draaide eerder dit jaar de film ‘Bernhard’. Een documentaire over het veranderde beeld van Prins Bernhard in de loop van de jaren. Extra bijzonder: Jet van Roekel en Daan Oosterhuis, twee 17-jarige Wageningse scholieren, maakten deze film als profielwerkstuk voor hun eindexamen havo op het Pantarijn. Jet en Daan hebben voor de film diverse personen geïnterviewd, waaronder Ad van Liempt (journalist), Geert Aalders (kritisch auteur over Prins Bernhard) en burgemeester Geert van Rumund. Samen met historisch materiaal smeedden zij dit tot een documentaire van 35 minuten. De film laat zien hoe Prins Bernhard, de held uit de Tweede Wereldoorlog, in de loop der jaren steeds meer onder vuur kwam te liggen. Vooral na zijn dood in 2004 is zijn reputatie, mede door diverse kritische publicaties, flink geschaad.

Deskundigen Docent Joost Witte legt uit dat Jet en Daan met de documentaire een bijzondere prestatie hebben geleverd. “In het profielwerkstuk moeten de leerlingen samenwerken en een goed onderzoek verrichten. Meestal leidt dat tot een schriftelijk verslag van een literatuuronderzoek. Jet en Daan hebben het anders gedaan. Zij hebben diverse deskundigen weten te strikken voor hun film en hebben hen op camera geïnterviewd. Daarnaast hebben ze veel historisch materiaal verzameld. Erg indrukwekkend.”

Rol van Wageningen in WO2 Jet en Daan kozen voor een documentaire als profielwerkstuk, als voorbereiding op hun vervolgstudie. “Ik wil de filmopleiding in Utrecht gaan doen en Jet gaat een opleiding communicatie volgen”, legt Daan uit. “De documentaire gaf ons de kans om op dit gebied samen te werken. Ik heb de beelden bij elkaar gezocht en de regie gedaan. Jet heeft veel gelezen over Prins Bernhard en zij heeft het script geschreven.” Jet legt uit waarom zij juist Prins Bernhard voor de documentaire hebben uitgekozen. “We wilden iets doen met de rol van Wageningen in de Tweede Wereldoorlog. We zijn niet voor niets de Stad der Bevrijding. Maar het bleek een nogal breed onderwerp. We concludeerden dat we beter aan de slag konden met Prins Bernhard, ereburger van Wageningen. Een intrigerend persoon, waar we onze eigen mening over konden vormen.”

Kijk op YouTube De beloning voor Jet en Daan was een dikke 9 van hun docent. En een staande ovatie van familie, medescholieren en docenten na afloop van de voorstelling in het Heerenstraat Theater. Zelf de film van Jet en Daan bekijken? Dat kan op YouTube: youtu.be/5DzX24NkkUM

25

24-PW6-Film Prins Bernhard.indd 25

01-05-17 09:20


advertorial

Henk Elings gaat het stokje van zijn Keurslagerij in de Hoogstraat overdragen. Vanaf juli wordt Conrad Vink de nieuwe eigenaar. Conrad is een bekend gezicht in de slagerij. Hij werkt er al sinds 1999, is de afgelopen jaren volwaardig compagnon geworden, en neemt de zaak nu dus over. Voor de klanten verandert er niets. De ambachtelijke producten en de service blijven als vanouds. En uiteraard blijft ook de naam Keurslagerij Elings bestaan.

Keurslager Henk Elings draagt het stokje over Slagerij Elings bestaat al 142 jaar en is nog steeds een ambachtelijk bedrijf. De producten worden in huis gemaakt en er is een eigen worstmakerij. “We zijn trots op ambacht”, zeggen Henk en Conrad. “We weten precies waar ons vlees vandaan komt. In de zomer loopt een deel van onze eigen koeien in de wei op de Wageningse Eng.” Henk is na 142 jaar de vierde generatie Elings die het bedrijf runt. Zijn dochters wilden de zaak echter niet overnemen. “Maar ik heb er alle vertrouwen in dat Keurslagerij Elings bij Conrad en zijn vrouw Alda in goede handen is”, zegt Henk. Samen met zijn vrouw Marie-José gaat Henk de zaak verlaten. “Ik heb dan alle tijd om onze eigen koeien lekker te verzorgen.” Daarnaast is hij van plan om bij diverse slagerijen in binnen- en buitenland te kijken hoe zij het daar doen. “Als slager heb je daar niet

veel tijd voor. Maar het is prachtig om te zien hoe anderen het doen, daar leer je veel van. Ik zal Conrad advies geven over wat ik zie.” “Alle adviezen zijn welkom”, lacht Conrad. “Als slager moet je je constant blijven ontwikkelen en inspelen op de trends. Mensen hechten steeds meer waarde aan goede kwaliteit. Ook vinden ze het belangrijk om te weten waar het vlees vandaan komt. Daarnaast is goede service essentieel. Bij ons is alles verkrijgbaar. Soms hebben we het niet in de winkel, maar als je het vooraf besteld, regelen we het. Ook geven we adviezen voor bereidingen en recepten.” In het assortiment is steeds meer aandacht voor diversiteit en gemak. “Het barbecueseizoen komt er aan, daar zie je allerlei vernieuwingen. Mensen hebben vaak complete buitenkeukens. Daar passen wij ons assortiment op aan. We hebben grote stukken vlees speciaal voor de barbecue. En met één soort hamburger ben je er niet meer als slager, wij hebben er wel zeven. Voor de mensen die geen tijd of zin hebben om te koken, hebben we een ruime keuze aan kant-en-klaarmaaltijden. Uiteraard door onszelf bereid, zoals alles bij Keurslagerij Elings.”

Hoogstraat 45-47 Wageningen www.elingsonline.nl

26


Vorig jaar liep ik op 5 mei met genodigden naar het centrum van de stad. Toen we langs ‘Kirpestein’ kwamen werd me gevraagd of die kaalslag en ruïne een restant was van de Tweede Wereldoorlog. Of dat een soort monument was, evenals Hotel de Wereld. Op die gedachte was ik zelf nooit gekomen. Ik vertelde ze dat dit de lelijkste plek van Wageningen wordt genoemd, en dat hier ooit een garagebedrijf stond dat al meer dan vijftien jaar geleden is gesloopt, op die ‘ruïne’ na dan. “Bepaald geen vrolijke stadsentree”, zo werd met een teleurstellende ondertoon opgemerkt. Een teleurstelling die ‘m vooral zat in het feit dat deze plek niks met de Tweede Wereldoorlog te maken had. Zo kan het gebeuren dat de lelijkste plek van Wageningen als een monument wordt gezien. En wanneer het woord ‘monument’ valt dan is het oppassen geblazen in een stad die nog weleens geplaagd wordt door inwoners met meer opleiding dan verstand. Maar hier hebben we nu eens niets te vrezen, want het ziet ernaar uit dat die plek binnen afzienbare tijd plaatsmaakt voor nieuwbouw. Een stadsfeest waardig. Zoals er altijd een slechtste speler is in een elftal, is er een lelijkste plek in de stad. Deze bedenkelijke eer valt straks ten deel aan de Stationsstraat, de poort van de stad. Wanneer ik mijn verborgen zwijntje laat spreken, dan zou een oorlog daar, mijn gemoed vrolijk stemmen. Een oorlog zodanig dat er ruimte ontstaat, een entree, een plein met een eigentijdse Sérre, waar het werelds vertoeven is. Want laten we welwezen: een stad zonder wonderen en mythen moet het nu eenmaal hebben van schoonheid. Sjaak Driessen

Schoonheid

27

27-PW6-Column Sjaak Driessen.indd 27

01-05-17 09:23


Tekst & foto’s: Jan-Freerk Kloen

De meeste mensen letten in de natuur vooral op de opvallendste dingen. De roofvogels in de lucht, de grote gele bloemen en de eenden op een plas. Jan-Freerk Kloen (14 jaar) niet. Hij houdt zich het liefst bezig met de dieren die anderen niet zien: “Dat hoeven geen kleine dieren te zijn. Een ringslang is een mooi voorbeeld voor een relatief groot, maar onopvallend dier. Met zijn maximale lengte van 1,30 meter is het de grootste slang van Nederland, maar toch door de schutkleur en dichtbegroeide biotoop lastig te vinden”.

Met Jan-Freerk op zoek naar onopvallende fladderaars en kruipers Sinds vorig jaar is Jan-Freerk ook bezig met het (bijna) echte microleven. Vooral loopkevers vindt hij enorm fascinerend. “Dit zijn stevige, kevers met lange renpoten. Ze gaan razendsnel. In verhouding veel sneller dan een mens! Een gemiddelde loopkever, van ongeveer 10 mm groot, rent ongeveer 50 cm per seconde, 1,8 km per uur. Als je de gemiddelde mens neemt (voor het rekengemak 1.80 meter lang) kun je uitrekenen hoe hard zo’n kever rent. Voor een mens zou dat 90 meter per seconde zijn, ofwel 324 km per uur!”

Minuscule racekevertjes Het herkennen van de zeven reptielen, de ruim 50 dagvlinders en de ruim 70 libellen in Nederland heb je relatief snel onder de knie. Met de ruim 400 loopkevers ben je wel even zoet. Deze variëren van 2 tot 40 mm en lijken ook nog eens veel op elkaar. De kleinste vind ik het leukst. Bijna niemand ziet deze minuscule racekevertjes die echt overal lopen! Onder een binoculair of een microscoop zijn ze echter goed te bekijken. Mits ze niet wegrennen…

28

28-PW6-Jan-Freerk.indd 28

01-05-17 09:28


De bastaard- en de groene zandloopkever Twee relatief makkelijk te vinden loopkevers zijn de groene zandloopkever en bastaardzandloopkever. De groene zandloopkever is niet moeilijk te herkennen. Hij is volledig groen, zowel de dekschilden, het halsschild als de kop. Met een paar kleine witte vlekjes aan de zijkant van de dekschilden en per schild één witte stip bovenop is hij onmiskenbaar. Zolang je er maar goed naar kijkt, want het is niet de enige groene kever natuurlijk. Een goed kenmerk is dat ze ontzettend veel vliegen. Op warme dagen op de hei en stuifzand vliegen ze je om de oren of lopen vaak voor je voeten op het pad. Vaak leven ze samen met de bastaardzandloopkever. Die leeft in hetzelfde biotoop en heeft hetzelfde gedrag. Ze zijn echter bruin van kleur met een paar witte kringellijntjes over de dekschilden. Op het kleine heitje op de Wageningse Berg, zijn ze allebei te zien. Als je daar tussen april en oktober met mooi weer een klein stukje loopt kom je ze vast en zeker tegen!

Een fladderend landkaartje

De vuurlibel De vuurlibel is niet speciaal een Wageningse soort, maar wel een heel interessante om op te letten! De laatste jaren is hij van (zeer) zeldzaam overgegaan naar een vrij algemene soort. Hij duikt gelukkig op steeds meer plekken op. De dichtstbijzijnde plek waarvan zeker is vastgesteld dat hij zich daar voortplant, is op de Hoge Veluwe. Maar vuurlibellen zijn echte zwervers. In de buurt van de voortplantingswateren zijn ze vanaf begin juni al wel te zien. Wat later in het seizoen, vanaf juli, duiken ze op veel andere plekken ook op. Zo worden ze vaak wel in Ede gezien, in Kwintelooyen (bij Veenendaal) of in de Blauwe Kamer (bij Rhenen). Het is enkel afwachten tot er ook een paar in de Wageningse uiterwaarden opduiken. De vuurlibel is een knalrode, vrij kleine libel. Het diertje heeft een breder achterlijf met gele vlekjes aan de zijkanten. Zelfs het borststuk, de ogen en de neus zijn felrood. Het vrouwtje is overigens wat lastiger te herkennen. De vorm is hetzelfde, maar zij is een stuk saaier met haar gelige kleur.

Het landkaartje is een vlindertje met een écht logische naam! Dus niet zoals het zwartsprietdikkopje dat gele sprieten heeft en het geelsprietdikkopje dat zwarte sprieten heeft. Het landkaartje heeft namelijk op de onderkant van de vleugels allemaal lijntjes die aan een landkaart doen denken. Het landkaartje heeft nog iets speciaals. In de lente is hij van boven oranje (zoals op de foto), en in de zomer is hij zwart met een witte band over de bovenkant van de vleugels. Van onderen is hij altijd min of meer hetzelfde, alleen kan het wat verschillen hoe donker of hoe licht de ondergrond is. In Wageningen is hij vooral op de Wageningse Berg te zien, in de overgangen van bos naar open terrein en op open plekken. De eitjes worden afgezet op brandnetels, waar de rupsen zich mee voeden. De volwassen vlinder zit veel in schermbloemigen, zoals berenklauw, lookzonder-look, wilde peen en fluitenkruid.

Meer zien van Jan-Freerk? • janboelvanfladderaarsenkruipers.wordpress.com • facebook.com/janboelvanfladderaarsenkruipers • instagram.com/naturephotographs_by_janfreerk • janboelvanfladderaarsenkruipers@outlook.com • YouTube: Jan-Freerk Kloen

29

28-PW6-Jan-Freerk.indd 29

01-05-17 09:28


Als stad aan de Rijn heeft Wageningen twee havens; een jachthaven en een binnenvaarthaven voor industrie, transport én een recreatieve functie. Dit jaar bestaat deze Rijnhaven 300 jaar. Tegenwoordig één van de belangrijkste binnenvaarthavens van Nederland. Havenmeester Ton Kok leidt ons rond door ‘zijn’ haven.

De grootste binnenvaarthaven van het land 30

30-PW6-Haven Wageningen.indd 30

01-05-17 09:29


DE BINNENVAARTHAVEN IN CIJFERS ER IS RUIMTE VOOR METER. SCHEPEN TOT

185

850

HET METER LANGE HAVENKANAAL VERBINDT DE HAVEN MET DE RIVIER.

DE OVERSLAG BEDRAAGT ROND MILJOEN TON PER JAAR. DE

1,3

JAARLIJKS KOMEN 1.600 TOT 1.800 SCHEPEN MET GRONDSTOFFEN NAAR WAGENINGEN.

Vanuit het kantoor van de havenmeester aan de Pabstendam hebben we een mooi uitzicht op de bedrijvigheid in de haven. Bij de firma Van Leusden wordt grind overgeladen van een groot schip in een kleinere. “Verderop ligt het volgende schip alweer te wachten”, wijst Ton. Hij is nu bijna tien jaar havenmeester en verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de haven. Schippers melden zich bij hem via de marifoon, hij wijst de ligplaatsen toe. “We proberen het aantal vaarbewegingen minimaal te houden. Daarom is een goede planning heel belangrijk.” Ton controleert of de schepen zich aan de wet- en regelgeving houden en hij zorgt voor de administratie van de betalingen. Elke dag loopt hij meerdere malen een ronde door de haven om te kijken of alle voorzieningen nog op orde zijn. Sinds 2015 kijkt hij ook zijdelings toe op de drie camperplaatsen die tussen de haven en de uiterwaarden liggen. >

31

30-PW6-Haven Wageningen.indd 31

01-05-17 09:29


Dynamisch geheel “Toen ik begon had ik weinig nautische ervaring”, lacht Ton. “Maar al snel leerde ik veel bij. Het is geweldig om hier te werken, het is een dynamisch geheel. Bedrijven als AgruniekRijnvallei, Rijnzate, Bruil en Argos zorgen voor de nodige aan- en afvoer van goederen. De haven staat ook goed bekend bij de schippers. We hebben de zaken hier goed op orde. Voor de schepen is er walstroom, drinkwater en wifi. Dat is lang niet in elke binnenhaven het geval.” Op de kop van de haven bevindt zich ook de kleine jachthaven en zijn de roeiers en zeilers van Vada en Argo actief. Daar is Ton niet verantwoordelijk voor. “Maar we hebben wel goed contact over de planning van activiteiten. In geval van calamiteiten schieten wij hen te hulp.”

Drie eeuwen Rijnhaven De Rijn speelt al eeuwen een belangrijke rol in de geschiedenis van Wageningen. Ver voor onze jaartelling maakten de Bataven en de Romeinen er al gebruik van. Toen Wageningen in 1263 stadsrechten kreeg, lag de stad direct aan de Rijn. Tot circa 1450 stroomde de rivier tot vlak langs de stadsmuren. Maar toen de rivier zich geleidelijk naar het zuiden verplaatste, gaf hertog Karel V toestemming om de strang (lamme arm) van de Rijn te verdiepen. Aanleiding voor de aanleg van een nieuwe en behoorlijke haven ontstaat als de Grebbedijk is doorgebroken. Bij het herstel van de dijk wordt meteen een havenkom gegraven, die in 1717 wordt opgeleverd. Wageningen lag in de 18e eeuw nog op internationale vaarroutes. De stad had het alleenrecht voor een vervoersdienst over het water tussen Rotterdam en Duisburg. Vanaf 1876 worden stoombootdiensten van de ‘Wageningen’ gemeld, later ook van de schroefstomer ‘De Batauwer’. Havenmeester Ton Kok kijkt meerdere malen per dag of alles goed gaat in ‘zijn’ haven.

Tentoonstelling: Wageningen, stad met twee havens Van 21 mei t/m 22 oktober is in Museum De Casteelse Poort een tentoonstelling te zien over de Rijnhaven en de Binnenhaven van Wageningen. Centraal staat de geschiedenis van de Rijnhaven, die dit jaar precies 300 jaar bestaat. In 1726 krijgt Wageningen zijn tweede kanaal, een verbinding met Veenendaal, via een kanaal op de Grift. Het kanaal werd vooral gebruikt voor het vervoer van turf en andere handelswaar tussen beide plaatsen. Het meest zuidelijke deel krijgt de naam Binnenhaven; deze loopt tot de huidige kruising Troelstraweg-Costerweg. De expositie leidt bezoekers door de geschiedenis van havens en vaarwegen, van het jaar nul tot nu. Het toont een tiental modellen van schepen die sinds de Romeinse tijd de Rijn hebben bevaren. Interessant is het verhaal van de scheepstimmerwerf waar van 1739 tot eind 1965 een dwarshelling werd geëxploiteerd. Verder veel uniek fotomateriaal van bedrijven in de haven, van scheepsmodellen en vaarschema’s. De aanleg van de Rijnhaven wordt met kaarten getoond, er zijn modellen van een draaibrug en een griftaak, er is een turfdrager met een eigen verhaal over onenigheid tussen de turfdragers en de pachter. En natuurlijk is er ook aandacht voor de befaamde evacuatie van de 13.000 Wageningers die op 10 mei 1940 door de Haagse overheid met tientallen schepen de Rijn werden opgestuurd, op zoek naar veiliger oorden. www.casteelsepoort.nl

32

30-PW6-Haven Wageningen.indd 32

01-05-17 09:29


LINTJE EN GEDENKBOEK VOOR

uitvinder Wageningse Methode Martin Kindt heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het wiskunde-onderwijs in Nederland. Het begon in de jaren zestig met het ontwikkelen van lessen voor meer moderne wiskunde op het Wagenings Lyceum. Dit is uitgegroeid tot de zogenaamde Wageningse Methode, een landelijke leervorm voor wiskunde. In de jaren daarna heeft Kindt meegewerkt aan diverse publicaties en leerboeken. Voor zijn prestaties is hij eerder dit jaar benoemd tot Officier in de Orde van OranjeNassau. Als Officier mocht hij ook het Gedenkboek van de gemeente Wageningen tekenen.

Toen Kindt begon als jonge docent wiskunde op het Wagenings Lyceum, de voorloper van het Pantarijn, merkte hij al snel dat de leerlingen de lesstof nogal abstract vonden. “Ik ben toen gaan experimenteren met nieuwe teksten om de wiskunde concreter en meer uitdagend te presenteren. Ik vond en vind het beter dat leerlingen worden uitgedaagd tot denken en geen onbegrepen regeltjes uit hun hoofd leren. Later heb ik bij het Utrechtse instituut waar ik inmiddels werkte,

Als Officier in de Orde van Oranje-Nassau mocht Martin Kindt het Gedenkboek van de gemeente Wageningen tekenen.

lesmateriaal ontwikkeld dat bruikbaar was voor leerlingen van het lager beroepsonderwijs tot het gymnasium.’’ Kindt is trots op het feit dat de Wageningse Methode nog steeds bestaat. “Andere docenten in het land hebben dat inmiddels overgenomen en de methode blijft constant in ontwikkeling. Ook op het Pantarijn wordt de methode nog steeds gebruikt. Dat vind ik mooi, want het past bij deze creatieve school.” Wel stelt Kindt dat zijn methode niet zaligmakend is. “De rol van de leraar is nog altijd belangrijker. Liever een goede leraar met een slechte methode, dan andersom.” Hoewel hij al lang met pensioen zou mogen, fietst Kindt op 80-jarige leeftijd nog steeds vier dagen per week van Wageningen-Hoog naar station Ede-Wageningen. Hij is namelijk nog steeds actief op de Universiteit in Utrecht. Daar weet hij op bevlogen wijze vele studenten en docenten te inspireren en hen te overtuigen van wiskunde als waardevolle en boeiende menselijke activiteit. “Het geeft me nog steeds zoveel plezier om jonge mensen te motiveren voor wiskunde.”

In het gedenkboek van de gemeente Wageningen staan de handtekeningen van inwoners die een bijzondere prestatie hebben geleverd, zoals prijswinnaars op het gebied van sport of cultuur. Ook inwoners die een belangrijke Koninklijke onderscheiding hebben gekregen en voorname bezoekers aan de stad hebben het boek gesigneerd.

33

33-PW6-Martin Kindt.indd 33

01-05-17 09:32


de Wageningse Eng HISTORISCH LANDSCHAP

34

34-PW6-Wageningse Eng.indd 34

01-05-17 09:33


De Wageningse Eng aan de oostrand tussen stad en bos heeft bijzondere landschapsvormen, met de kenmerken van twee ijstijden. Dankzij het reliĂŤf en het grotendeels open karakter van de Eng, zijn hier verrassende vergezichten. Het oud-cultuurlandschap met belangrijke natuurwaarden is bewoond geweest vanaf de Prehistorie. Maar de Wageningse Eng is vooral een gaaf Middeleeuws landbouwgebied met talrijke cultuurhistorische kenmerken zoals de wildwal, veedriften en drenkplaatsen. De Eng is rijk aan karakteristieke planten en dieren die van oudsher voorkomen in kleinschalig cultuurlandschap op arme zandgronden. Zelf de Wageningse Eng ervaren? Loop dan eens het Wageningse Engpad, een Klompenpad dat dwars door de Eng loopt en veel leert over de geschiedenis van het landschap. www.klompenpaden.nl/wageningse-engpad.

35

34-PW6-Wageningse Eng.indd 35

01-05-17 09:33


Nederlands leren dankzij taalmaatjes van Samenspraak De van oorsprong Tsjechische Ivana: “Nu ik Nederlands spreek, merk ik dat ik echt deel uitmaak van de maatschappij.�

36

36-PW6-Samenspraak.indd 36

01-05-17 09:34


De Tsjechische Ivana Horká Vaz woonde al zes jaar in Wageningen, maar leerde nooit de Nederlandse taal. “Ik kwam hier om aan de universiteit te studeren en kreeg daarna een baan bij een Amerikaans bedrijf. Mijn man komt uit Portugal, hij werkt bij het MARIN. Dus wij redden ons prima met Engels.” Dit veranderde toen Ivana beviel van haar eerste kind en duidelijk werd dat hun toekomst in Wageningen lag. “Vooral voor het opgroeien van de kinderen vond ik het belangrijk om Nederlands te leren. Op de universiteit zag ik een poster van het project Samenspraak. Ik meldde me aan en dat bleek een uitstekende beslissing.” De coördinatoren Kees en Bert vinden zelf het contact met andere culturen heel waardevol.

Samenspraak is een landelijk project en wordt hier plaatselijk uitgevoerd door het Gilde Wageningen. Samenspraak is een organisatie van vrijwilligers die anderstaligen helpen bij het beter Nederlands spreken en verstaan. Dus geen les, geen leraren. Gewoon aardige vrijwilligers die je helpen met oefenen van de Nederlandse taal. Het gaat niet om hulp bij sociale problemen, hulp bij het huiswerk van de kinderen of hulp bij examens. De deelnemers komen via Wageningen UR, kenniswerkers van bedrijven, of het zijn bruidsmigranten of een enkele statushouder. De anderstalige komt, gedurende een jaar, wekelijks één uur bij de vrijwilliger aan huis. Daar wordt in een informele sfeer gepraat over allerlei onderwerpen. Immigrant en vrijwilliger (taalmaatje) voeren een conversatie op basis van gelijkwaardigheid. Voor beiden staat het plezier in de ontmoeting met iemand uit een andere cultuur centraal.

Spreken als vrienden Bert van Dorsten en Kees Folkertsma zijn namens Gilde Wageningen de coördinatoren van Samenspraak: “De Gildefilosofie is: de ene burger helpt de andere burger op basis van advies en wederkerigheid. Bij Samenspraak helpen we anderstaligen binnen deze filosofie bij het leren van de Nederlandse taal. We hebben ruim 60 vrijwilligers die jaarlijks zo’n 40 anderstaligen begeleiden. Zij spreken gelijkwaardig met elkaar, net zoals vrienden dat doen. We vragen de anderstaligen ook om vrijwilligers iets te leren over hun eigen taal en cultuur. Dat is zo leuk! Niet voor niets zijn we zelf naast coördinator ook taalmaatje. Na een jaar is het officiële traject afgelopen en halen we de taalkoppels uit elkaar. Maar bij sommige koppels zien we blijvende vriendschappen ontstaan. We hebben een vrijwilliger die op reis naar Japan is geweest, een ander is bij het huwelijk van zijn taalmaatje in Polen geweest.”

Waardering Ivana kan het iedereen aanraden om mee te doen met Samenspraak. “Nu ik Nederlands spreek, merk ik dat ik echt deel uitmaak van de maatschappij. Ik heb heel veel geleerd van mijn taalmaatje Gerrit. Naast het leren van de taal heeft hij mij ook veel geleerd over Wageningen, de omgeving en de Nederlandse cultuur. En we hebben een vriendschap opgebouwd. Nog steeds gaan wij samen af en toe wandelen of fietsen, Gerrit vertelt dan heel veel over de geschiedenis en het landschap. Twee jaar geleden heeft hij me meegenomen naar De Casteelse Poort, daar hebben we de tentoonstelling ‘Made in Wageningen’ bekeken. Ik ben daardoor mijn woonplaats nog meer gaan waarderen. Gerrit doet veel meer dan hij als taalmaatje zou hoeven. Ik waardeer het enorm dat iemand zijn eigen vrije tijd opoffert om iemand anders te helpen. Hij heeft me zelfs geholpen met het opstellen van mijn CV en het solliciteren. Daardoor heb ik sinds kort een mooie baan bij Sportcentrum De Plataan.”

37

36-PW6-Samenspraak.indd 37

01-05-17 09:34


De tijd tikt.. spanning, mysterie en slechts ĂŠĂŠn uur op de klok!

Crazy Farmer

Escape Room Wageningen Gaan jullie de uitdaging aan?

Prisoner of War www.escaperoomwageningen.nl

Allerlekkerste winkel van Wageningen

Junusstraat 27a Wageningen www.columbuskoffie.nl

38-PW6-adv.indd 2

25-04-17 14:48


De Blauwe Kamer:

VEELZIJDIG NATUURGEBIED ONDER INVLOED VAN DE NEDER-RIJN

Uitzicht vanaf de Grebbeberg

Voor onze Proefrit pakken we dit keer de fiets naar de westrand van Wageningen. Via de Grebbedijk nemen we de afslag naar het pontje richting Opheusden. Vlak voor het pontje slaan we rechtsaf naar De Blauwe Kamer. Daar staat Maarten den Hartigh van Utrechts Landschap te wachten om ons te voet rond te leiden in dit unieke natuurgebied. “Jammer, jullie zijn net te laat om de zeearend te zien”, zegt Maarten met de verrekijker nog om zijn nek. “Maar er valt gelukkig nog genoeg andere flora en fauna te ontdekken.”

39

39-PW6-Proefrit.indd 39

01-05-17 09:37


De dynamiek van de rivier zorgt voor veel variatie en trekt bijzondere planten en dieren aan.

“Het maakt niet uit hoe vaak je hier komt. In alle seizoenen, op elk moment van de dag is er weer iets anders te zien en te beleven.”

De Blauwe Kamer viert dit jaar het 25-jarig bestaan als natuurgebied. De zomerdijk is in 1992 afgegraven. Door het veranderende klimaat krijgen onze rivieren namelijk steeds meer water te verwerken. Om dijkdoorbraken te voorkomen, wil de overheid de rivier meer ruimte geven. Het water van de Neder-Rijn heeft sindsdien vrij spel en het gebied stroomt regelmatig onder. De natuur profiteert hiervan; de Blauwe Kamer is dankzij deze overstromingen voortdurend in beweging en ontwikkeling. De dynamiek van de rivier zorgt voor veel variatie en trekt bijzondere planten en dieren aan.

Galloways & Koniks In het gebied lopen halfwilde galloway runderen en konikspaarden vrij rond in kuddes. Bij hoogwater zoeken ze een veilige, hoger gelegen plek op. Zowel de runderen als de paarden zijn grazers en beheren het gebied op natuurlijke wijze. Bloemrijke vegetaties geven de Blauwe Kamer kleur. De flora is rijk en bestaat soms uit soorten die voorheen niet uit het riviergebied bekend waren, zoals het fraaie duizendguldenkruid. Op diverse plaatsen groeit wilgenbos en zijn moerassen ontstaan.

Een van de wilgenbossen herbergt een grote kolonie lepelaars, een van de ruim 70 soorten broedvogels die het gebied rijk is. Ook de bever voelt zich in de Blauwe Kamer thuis.

Utrechts Landschap? Maarten ontvangt ons in het informatiecentrum van Utrechts Landschap. Hoewel het natuurgebied voor een flink deel op Wagenings grondgebied ligt, beheert Utrechts Landschap het natuurgebied. De stichting zorgt voor het onderhoud van het gebied, ontwikkelt voorzieningen voor de bezoekers en organiseert regelmatig activiteiten zoals rondwandelingen met een gids. Een grote groep vrijwilligers ondersteunt het Utrechts Landschap met de werkzaamheden.”

Toegankelijk De rondleiding begint over een prachtig rolstoelpad dat in maart dit jaar is geopend. Dit pad leidt naar het vernieuwde uitkijkplatform en is nu een prachtige plek voor bezoekers met een rolstoel, kinderwagen of rollator. “Het was een grote wens van ons om dit in het jubileumjaar te realise-

40

39-PW6-Proefrit.indd 40

01-05-17 09:38


ren”, legt Maarten uit. “Hiermee wordt het gebied bereikbaar voor een breder publiek. Natuur moet namelijk voor iedereen toegankelijk zijn.” Op het uitkijkplatform is naast de huidige verrekijker een kleinere variant geplaatst, zo kunnen kinderen en rolstoelgebruikers nog meer genieten van het prachtige uitzicht.”

Vogelparadijs Via de loopbrug gaan we naar een volgende attractie; de vogelkijkhut. Voor vogelliefhebbers is de Blauwe Kamer namelijk een waar paradijs. De vogelkijkhut biedt uitzicht over het vogelrustgebied. Regelmatig laten lepelaars, zilverreigers en aalscholvers zich hier zien. Wie geluk heeft, kan zelfs een visarend voor de lens krijgen. Op weg naar de hut ontmoeten we drie mannen met flinke fotostatieven: “We zijn hier nog nooit geweest, maar we komen zeker nog een keer terug. Wat een prachtig gebied, we hebben zojuist de zeearend op de foto gezet.” Maarten lacht: “Dit hoor ik zo vaak. Zelf

geniet ik ook elke keer weer. Het maakt niet uit hoe vaak je hier komt, het blijft een fantastisch gebied. In alle seizoenen, op elk moment van de dag is er weer iets anders te zien en te beleven.”

Restanten uit het verleden Op de terugweg van de vogelkijkhut lopen we een deel van de paaltjesroute. Er zijn in het gebied namelijk twee uitgepijlde routes van 1,2 en 3 kilometer. “Hierdoor kunnen we onze bezoekers de highlights van het gebied laten zien. Tegelijkertijd zorgen we er op deze manier voor dat de bezoekers het grootste deel van het gebied met rust laten. Daardoor kan de natuur ongestoord zijn gang gaan”, legt Maarten uit. Onze route door de Blauwe Kamer loopt langs de restanten van een steenfabriek. Het natuurgebied dankt zijn naam aan deze fabriek. De steenfabriek bakte tussen 1890 en 1975 stenen van rivierklei. In de hoogtijdagen na de Tweede Wereldoorlog verlieten iedere week 500.000 stenen de fabriek. Tegenwoordig gebruiken de koniks, vleermuizen en wilde bijen de ruïnes om in te schuilen. Meer info: www.utrechtslandschap.nl/natuurgebieden/blauwe-kamer

41

39-PW6-Proefrit.indd 41

01-05-17 09:38


Vrijmetselaars werken aan zichzelf en de wereld

42

42-PW6-Vrijmetselaars.indd 42

01-05-17 09:41


In de tuin voor het statige pand op de hoek van de Niemeijerstraat en het Emmapark ligt een opvallende steen. Het is een grote, langwerpige, onregelmatig gevormde natuursteen op een sokkel van gemetselde rode baksteen. In het verlengde daarvan ligt een tekstplateau op eenzelfde sokkel. De inscriptie luidt: ‘De vrijmetselaar arbeidt aan de Ruwe Steen die hij zelf is. Deze steen staat symbool voor de onvolmaakte mens’. Een toepasselijke tekst; in het pand zijn namelijk de drie loges van de Wageningse vrijmetselaars gevestigd. Hoog tijd voor een nadere kennismaking. Leren van elkaar

Haaino Beljaars en Gerard Stenveld ontvangen ons in het gebouw. Zij zijn lid van De Koren­ schoof, de oudste vrijmetselaarsloge van Wageningen. De Korenschoof werd opgericht in 1956 en telt circa 40 leden. Broeders noemen ze zichzelf. Daarnaast kent Wageningen de loges De Rechte Verhouding en Het Gulden Koord. Haaino en Gerard leggen uit wat de vrij­ metselarij inhoudt: “Vrijmetselaars werken aan zichzelf om beter mens te worden. Het doel is om daarbij aan een betere wereld te werken. Wij zoeken constant naar de waarheid, zonder een van buitenaf opgelegde dwang. De ruwe steen die je buiten voor het pand ziet, is symbolisch. Wij zien onszelf als arbeiders die de steen constant bewerken, op weg naar een perfecte gladde kubus. De weg er naar toe is belangrijker dan het eindresultaat.”

De broeders van de Korenschoof komen elke maandagavond bijeen in een zogeheten comparitie. Daar houdt een van de leden een verhaal over een zelfgekozen onderwerp. Daarna gaan de broeders met elkaar in gesprek. “We discussiëren niet, maar luisteren om van elkaars mening te leren. Die verdieping en bezinning verrijkt je als mens”, zeggen Haaino en Gerard. “De onderwerpen die we behandelen zijn zeer divers. Het kan gaan over maatschappelijke ontwikkelingen, gebeurte­ nissen uit het verleden, maar ook over iemands hobby. Alleen politiek en religie zijn taboe. Dat leidt namelijk tot discussie en dat willen we juist niet. De broeders hebben een zeer diverse achtergrond, dat maakt het waardevol om van elkaar te leren. Van jong tot oud, religieus of atheïst, vrijmetselaars komen uit alle lagen van de samenleving. Die diversiteit leidt juist tot een ongekende saamhorigheid.”

Symbolen, rituelen en de tempel De vrijmetselarij kent vele symbolen en rituelen. De vrijmetselarij vindt zijn oorsprong in de bouwgilden uit de Middeleeuwen. Veel van de gebruikte termen binnen de vrijmetselarij voeren terug naar deze oorsprong. De passer en de winkelhaak zijn de meest bekende sym­ bolen. Zij staan voor de arbeid die de vrij­ metselaars verrichten. Een bijzondere plaats neemt de tempel in. Haaino en Gerard nemen

ons mee naar de Wageningse tempel, die vol­ staat met symbolen. “Onze tempel moet je niet zien als een kerkgebouw, maar als een symbo­ lische aanduiding van zowel de mens, de wereld en het heelal. Hier werken we aan het volmaakte, hoewel we weten dat dat nooit zal lukken.” Een aantal keer per jaar vindt in de tempel een plechtig ritueel plaats, waaraan de leden in stemmige kleding deelnemen. Zo’n ritueel hoort bij hoogtijdagen van de vrij­ metselaar: de aanneming van een nieuw lid, de verdere stappen in zijn vrijmetselaarschap, de viering van de naamdagen van schutspatronen of het afscheid van een overleden broeder.

Verrijking van je leven De vrijmetselaars hechten veel waarde aan hun beslotenheid. “Op die manier voelen de broeders zich veilig en kunnen ze zich vol overgave wijden aan het werk aan zichzelf”, leggen Haaino en Gerard uit. “We hebben onze rituelen en sym­ bolen, waar we geen buitenstaanders toelaten. Maar er is absoluut niets geheimzinnigs of occults aan de vrijmetselarij. Iedereen mag lid worden, we kennen geen ballotage. Regel­ matig houden we open avonden, waar iedereen welkom is om te kijken wat vrijmetselarij inhoudt. We kunnen het iedereen aanraden, het is absoluut een verrijking van je leven.” Meer weten over vrijmetselarij en de Wageningse loges? www.vrijmetselarij-wageningen.nl

43

42-PW6-Vrijmetselaars.indd 43

01-05-17 09:42


ke nn ism ak in gs t

gr at

is

ra in in g

fit20 is een unieke, innovatieve fitnessmethode. Iedereen die bij ons traint voelt meteen dat het echt wat met je doet. Het is intensief, want bij fit20 werk je 20 minuten op de top van je kunnen. Om dit veilig te doen train je alleen of als duo, altijd met Personal Trainer en op topapparatuur. Trainen kan in je dagelijkse (werk)kleding, dus omkleden of douchen is niet nodig. Je hebt bovendien snel resultaat. Ervaar het nu in onze studio en maak een afspraak voor een gratis kennismaking. Van harte welkom!

FIT01464

r va a Er elf! z h et

Thijs Verkade, Studio eigenaar en personal trainer fit20 Wageningen

(0317) 84 39 82 wageningen@fit20.nl www.fit20wageningen.nl

44-PW6-adv.indd 2

25-04-17 14:53


Proef het studentenleven

Studentenvereniging K.S.V. Sint Franciscus Xaverius KSV Franciscus is met zo’n 700 leden één van de grotere studentenverenigingen in Wageningen. De vereniging is opgebouwd uit tien disputen en telt maar liefst 72 jaarclubs.

Studentenvereniging K.S.V. Sint Franciscus Xaverius Opgericht: 7 november 1910 Kleuren: Goud, Blank & Groen Zinspreuk: In Fide Fides Wapen: Een schild van Normandische schildvorm met een drietal wassenaars waarvan de buitenste twee geschakeerd.

Elke maandag biedt de sociëteit ruimte aan alle jaarclubs om samen te eten en de avond door te brengen met een activiteit georganiseerd door een jaarclub, commissie, of door de eigen Disceau Blacklight. Op woensdag komen de disputen bijeen op de sociëteit waar elk dispuut een eigen ruimte heeft om te vergaderen of een activiteit te ondernemen. Later op de avond komen de disputen samen in de kroegzaal om daar met elkaar de avond af te sluiten. KSV Franciscus kent talloze commissies, onderverenigingen en verenigingshuizen. Op die manier biedt de vereniging aan al haar leden de mogelijkheid om zijn of haar plek te vinden. Naast activiteiten voor eigen leden, biedt KSV Franciscus ook een groot scala aan activiteiten voor alle studenten en heeft de vereniging nauwe banden met de internationale vereniging IxESN, die haar oorspong bij de vereniging vindt. Ook neemt de vereniging een actieve en coöperatieve houding aan ten opzichte van de gemeente en haar bewoners.

45

45-PW6-KSV studenten.indd 45

01-05-17 09:45


Franciscaans vrouwendiner in de mensa, ter ere van het 106-jarig bestaan van de vereniging. De mannen hadden op dit moment een diner in de kroegzaal. en worden in de keuken maaltijd r Op maandag en woensdag voo wel hier kan AID de ens Tijd . bereid voor zo’n 150 mensen den gekookt. 400 gasten wor

De zaal op de begane grond werd in 2015 verbouwd en biedt tijdens een feest ruimte voor 1050 mensen. De bar in de benede nzaal is lang en breed om iedereen zo sne l mogelijk te kunnen helpen.

De toneelvereniging ‘de Zingende Traktor’ is opgericht in 1928. Elk jaar voeren de leden een eindstuk op. Dit jaar was dat in De Wilde Wereld. KSV Franciscus begon in 1910 in de Heerenstraat.

Dit jaar bestaat het CANTIL gebouw precies 50 jaar. Dát moet gevierd worden. De naam Cantil bete kent ‘steile rots’. Dit omdat het in 1967 het eerste hoge gebouw op de Stadsbrink was.

46

edige uur waar een meer dan voll De werkkamer van het best r wel rvoo daa en zett en sled De bestuur werkweek wordt gedraaid. hun studie een jaar opzij.


Proef het studentenleven

De bovenzaal (de kroegzaal) wordt gebruikt voor diverse activiteiten. Aan de muur hangt elke jaarclub zijn eigen bordje op.

Een ledenfeest in de kroegz

aal.

ruime balkon Tom (22) en Anne (21) op het gezellig is. jd alti r wee i waar het bij moo

uaria ( jaarboeken).

Een deel van de collectie ann

Elk jaar gaat een groep leden op ‘Francisski-reis’. Dit jaar vertrokken 30 ‘Franciscanen’ naar Saint-François-Longchamp in Frankrijk.

Het bestuur heeft één ruim te, De Nette Bestuurskamer , waar niemand komt en waar de leden ongestoord kunnen verg verder aderen.

(Vice Praeses/ (Praeses), Lola Koppelman Het bestuur: Tom van Geelen or Extern), sess s/As acti (Ab bos rden Assessor Intern), Anne Noo trix), Stan Brugmans (Fiscus Gooike van der Velde (Quaes Mensae/Assessor Elk afstuderend lid dat zijn promofeest geeft in het Cantil gebouw, mag op dez e muur signeren.

elhoff (Fiscus . Societatis), Annemiek van Zad curator/Assessor Societatis) (Pro rg ijbu Kle r Fleu en e) Mensa

47

45-PW6-KSV studenten.indd 47

01-05-17 09:47


Jan Elsenaar, John Dekker en Hans Holleman buigen zich over een grote stapel oude foto’s. “Kijk eens, dit moet de vishandel van Christiaan van de Weerd in de Kapelstraat zijn. En op deze foto staat bakker Horden die zijn winkel op de Buurtseweg had.” Tevreden laten de mannen elkaar de foto’s zien. Er zit weer veel mooi materiaal bij voor het Wagenings Fotoalbum.

WAGENINGS FOTOALBUM:

Facebookpagina vol foto’s en verhalen

48

48-PW6-Wagenings Fotoalbum.indd 48

01-05-17 09:48


Het Wagenings Fotoalbum is een Facebookpagina waarop ieder lid foto’s kan plaatsen. Die foto’s vertellen een verhaal over het huidige Wageningen of het Wageningen van vroeger. En dat ‘vroeger’ kan een paar jaar geleden zijn, maar ook een paar honderd jaar geleden. Jan Elsenaar was samen met Willem Ruisch in 2014 de initiatiefnemer van de pagina. Zij zorgden dagelijks voor een vers aanbod van oude foto’s. Inmiddels zijn er steeds meer Wageningers en ex-Wageningers die foto’s plaatsen. De Facebook-groep heeft al meer dan 2.500 leden en er zijn zo’n 5.000 andere Facebook gebruikers die regelmatig kijken.

Schot in de roos Jan startte de Facebookpagina omdat hij zelf een grote collectie foto’s bezit. “Ik heb jarenlang gefotografeerd voor de toenmalige Veluwepost, Rijnstreek en de kabelkrant van Wegener. Ook heb ik veel reportages gemaakt voor piratenzenders op de radio en later de lokale tv. Het leek me leuk om het oude materiaal op Facebook met andere Wageningers te delen. Het bleek een schot in de roos. De Facebook-groep groeide als kool. En het allerleukste was dat mensen ook zelf bijdragen gingen plaatsen. Het is prachtig om te zien dat mensen in lades of schoenendozen nog oude foto’s of ansichtkaarten van Wageningen hebben liggen en de moeite nemen om ze op onze pagina te plaatsen. Ze voorzien ze vaak van namen en locaties. Dat levert weer discussie en aanvullingen op van anderen.”

Onbekende foto’s en verhalen Jan krijgt tegenwoordig veel hulp van John en Hans. Zij zijn dagelijks bezig om foto’s in te scannen en oude verhalen op te zoeken. “Het is gewoon hartstikke leuk om te doen. Zeker omdat we merken dat de Wageningers het waarderen”, zegt Hans. John vult aan dat hij er zelf ook veel van leert. “Veel verhalen uit de geschiedenis van Wageningen ken ik uit de boekjes. Maar via het Wagenings Fotoalbum kom ik ook verhalen en foto’s tegen die ik nog niet kende. Zo zag ik onlangs het huis van mijn opa en oma op een foto voorbij komen. Een mooie verrassing, ik wist niet dat die oude foto bestond. Op straat worden we ook regelmatig aangesproken over de pagina. De doos met foto’s die we nu bestuderen, hebben we van iemand gekregen.”

Inwoners bereiken en binden De laatste maanden zijn Jan, John en Hans druk bezig om de activiteiten op de pagina uit te breiden. Naast de foto’s met de mooie verhalen wordt de pagina uitgebreid met actueel nieuws, videoreportages en zelfs live-uitzendingen vanuit Wageningen. Het team dat verder bestaat uit Willem Ruisch, Anton Holleman, Marjan van de Klift en Herco van Gelder, staat volop in de Wageningse samen­ leving en gaat regelmatig op pad om verslag te doen van activiteiten in Wageningen. “We willen de inwoners bereiken en binden. De moderne techniek biedt ons daarvoor deze mogelijkheden” Het Wagenings Fotoalbum is te vinden op www.facebook.com/groups/ 810027755760779/

49

48-PW6-Wagenings Fotoalbum.indd 49

01-05-17 09:48


Rugby Club

Wageningen Rugby is ĂŠĂŠn van de meest beoefende sporten ter wereld. Rugby Club Wageningen biedt rugby voor zowel de competitieve als de recreatiefsociale rugby speler. De sport wordt gespeeld door mannen en vrouwen (jong en oud) uit de gehele regio en bestaat uit een mix van studenten en burgers. Rugby Club Wageningen is daarmee meteen de rugbyclub voor de Gelderse Vallei.

50

50-PW6-RC Wageningen.indd 50

01-05-17 09:51


RUGBY CLUB WAGENINGEN IN CIJFERS Oprichting: Op 7 mei 1970 Aantal leden: 216 (waarvan 46 vrouwen en 4 meisjes en 90 mannen en 76 jongens) Start leeftijd: Vanaf 5 jaar Oudste lid: 74 jaar (erelid) Topsport-niveau op de club: Nee Contributie per jaar: - Jeugd afhankelijk van de leeftijd van € 90 tot € 180 per jaar. - Volwassenen en studenten € 120 (alleen trainingen) of € 240 per jaar (trainingen en wedstrijden) Locatie: Rugby Club Wageningen heeft een eigen clubhuis: ‘De Stal’ op sportpark De Zoom. Winterstop: Vanaf mei zijn er geen wedstrijden meer en beginnen de toernooien en trips. Het trainen gaat wel door. Benodigdheden: Schoenen met noppen, stevige sportkleding en een bitje Tenue: Het tenue bestaat uit een paars rugbyshirt, een witte rugbybroek en paarse rugbysokken. Landelijke bond: Rugby Nederland Website: www.rcwageningen.nl

RCW CLUBLIED Ik ben er een speler van Wa geningen alhier besteed al mijn poenen aan rugby en bier Dat is heel mijn leven de rest is gemier Alleen nog die vrouw/man, ja die vrouw/man van plezier refrein: RC Wageningen, de club die het doet de drank en de vrouwen/mann en, ieder weet hoe het moet Uitgeleefd na het vrijen gaa t hij/zij naar het veld en drukt daar een try, wordt gevierd als een held na twee helften spelen is hij/ zij niet uitgeteld dan gaat hij/zij naar het club huis waar ‘t bier is besteld refrein Het zingen en drinken gebeur t aldaar de streakers en dansers die staan alweer klaar de tegenstander loopt daarbij gevaar want we legen de vaten uit gewoonte gebaar RC Wageningen, de club die het doet de drank en de vrouwen/mann en, ieder weet hoe het moet RC Wa-ge-ningen!

51


Van alle tijden!

Hoogstraat 49 | tel: 0317 - 42 42 42 | www.kniphorst.nl

DE CASTEELSE POORT Geschiedenis van Wageningen Vrede van Wageningen 1945 Galerie Het Koetshuis

Bowlespark 1A, 6701 DN Wageningen

www.casteelsepoort.nl

MEER INFO: WWW.PROEFWAGENINGEN.NL - WWW .WAGENINGENCENTRUM.NL

‘Stad en Rijn’ Arrangement Wageningen Stadswandeling en boottocht Vrijdag 2, 16 en 30 juni, 7 en 21 juli en maandag 21 augustus. Beleef een heerlijk dagje Wageningen en laat u ’s morgens verrassen door gidsen van ‘Rondleidingen in Wageningen’ in deze mooie en gezellige historische binnenstad en stap ’s middags op safarischip de Blauwe Bever voor een tocht over de Rijn.

Dit complete dag arrangement inclusief lunch kost: p.p. € Optioneel: 3-gangen menu ‘Blauwe Bever’ na afloop Kosten 15,- tot 20,- p.p.

Tijdschema 10.30 uur Start stadswandeling bij de fontein op de Markt t.o. Hoogstraat 15 Wageningen 12.00 uur Lunch (adres krijgt u bij de start) 14.00 uur Vertrek Blauwe Bever uit de haven van Wageningen 17.00 uur Terugkomst haven Wageningen 18.00 uur Optioneel 3-gangen menu ‘Blauwe Bever’

Kaarten verkoop

35,-

Aanmelden : info@rondleidingenwageningen.nl of 06-12889197 (Pam Zijlstra) met vermelding welke datum u mee wilt. Betalen: NL39INGB0007876688 t.n.v. Rondleidingen Wageningen o.v.v. Stad en Rijn. Zorg er voor dat de naam op ons dagafschrift dezelfde is als in de aanmelding. U ontvangt een mail als het bedrag binnen is. Graag deze mail meenemen als deelnamebewijs. MEER INFO: www.proefwageningen.nl, www.centrumwageningen.nl, www.rondleidingenwageningen.nl, www.deblauwebever.nl

www.proefwageningen.nl

52-PW6-adv.indd 2

25-04-17 15:31


OOK DIT IS RUGBY CLUB WAGENINGEN Kampioen 3e helft Sportiviteit en gezelligheid gaan samen. Rugbyclub Wageningen is daarom kampioen in de derde helft. Na de wedstrijd wordt de tegenstander traditiegetrouw getrakteerd op bier voor het hele team (of op een frisje voor wie nog terug moet rijden).

een mix van studenten en burgers. Dankzij de universiteit bestaan de teams uit veel nationa­ liteiten. Uiteraard uit de traditionele rugby­ landen als Frankrijk en Engeland, maar ook uit Brazilië en Finland.

KENNISMAKEN?

Lachende rugbybal Het clublogo bestaat uit een lachende rugby­ bal die tegen het gras wordt gedrukt. Dit staat symbool voor de drang om te scoren en het plezier in het spelen van rugby.

Rugbyclub Wageningen geeft Rugbyclinics voor kinderen en volwassenen om kennis te maken met rugby. Tevens een origineel en sportief alternatief voor een bedrijfsuitje. Dit kan georganiseerd worden op het sportpark, maar ook in een park met grasveld in de buurt.

BUITENLAND

TEAMWORK & RESPECT Met rugby kun je je fysiek en geestelijk helemaal uitleven. Teamwork en respect is daarbij het meest belangrijk. Nadat de tegen­ stander omver getackled is wordt hij/zij snel overeind geholpen. De scheidsrechter wordt niet tegengesproken. Winston Churchill zei het al: “Rugby is a hooligans game, played by gentlemen”. Na de wedstrijd wordt altijd een erehaag gemaakt voor de tegenstander en wordt er geapplaudisseerd, ongeacht de uitslag van de wedstrijd.

Elk jaar wordt rond Pasen een buitenlandse rugbyclub bezocht. Dit jaar stond Engeland op de agenda.

Ameland Internationale teams Rugby Club Wageningen is opgericht als studentenclub. Nu bestaat de rugbyclub uit

Het toernooiseizoen wordt medio juni afgeslo­ ten met een groot strandrugbytoernooi op Ameland. Circa 150 rugbyteams komen hier samen voor een heerlijk rugbyweekend. Strand, rugby en gezelligheid na de wedstrijd; de ideale combinatie.

53

50-PW6-RC Wageningen.indd 53

01-05-17 09:51


“Wat zal ik blij zijn als ik niet meer op gas hoef te koken. Ik vind het veel gevaarlijker dan elektrisch koken”, verzucht Nude-bewoonster Jeanette van Bruksvoort. Wethouder Lara de Brito is bij haar op bezoek om te praten over het project Nude, Duurzame Wijk van de Toekomst. Naast aardgasvrij koken, wordt bekeken hoe de wijk helemaal aard­ gasvrij en toekomstbestendig kan worden.

Alle wijken

Wethouder Lara de Brito op bezoek bij Jeanette van Bruksvoort.

aardgasvrij

Wageningen heeft eerder dit jaar een Green Deal Aardgasvrije wijken met minister Kamp van Economische Zaken getekend. “Wij hebben de ambitie in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn”, legt Lara de Brito uit. “Dat gaat ons lukken als iedereen zijn steentje bijdraagt. De gemeente, maar ook bedrijven en inwoners. Een van de grote projecten daarin is dat we van het aardgas af moeten.”

Wageningen aardgasvrij Waarom aardgasvrij? De Brito: “De meeste woningen en bedrijven in Wageningen worden verwarmd met aardgas. En ook om te koken, gebruiken we aardgas. Dat werkt al zo sinds de jaren ’60. Helaas is

aardgas een fossiele brandstof. Als we het verstoken komt er CO2 in de atmosfeer. Een broeikasgas dat de aarde doet opwarmen. We moeten dus af van aardgas en schone, duurzame energie inzetten. Dat heeft, behalve dat we klimaatverandering tegengaan, veel bijkomende voordelen: het schept nieuwe banen, we helpen Groningers uit de problemen als gevolg van gaswinning en zijn in de toekomst niet meer afhankelijk van een land als Rusland.”

Koken en douchen zonder gas Een alternatief voor koken op gas is koken op een inductieplaat. “Het zal even wennen zijn maar het brengt ook voordelen met zich mee. Het is

54

54-PW6-Aardgasvrij.indd 54

01-05-17 09:53


bijvoorbeeld veel veiliger dan koken op gas, want er is nauwelijks brandgevaar.” Gelukkig hoeft Nude-bewoonster Jeanette daar dus niet meer van overtuigd te worden.

Nude en Benedenbuurt bijten het spits af In de Nude en de Benedenbuurt starten al dit jaar projecten voor aardgasloze alternatieven. Met de unieke aanpak in deze twee wijken loopt Wageningen landelijk voorop. In de Nude gaat de Woningstichting in 2020 beginnen aan groot onderhoud van haar complexen. “We willen komend najaar alle bewoners van de Nude, ook de niet-huurders, benaderen om samen na te denken over verbetering en verduurzaming van de wijk. Zo wordt de Nude een voorbeeld-wijk van de toekomst. We beginnen ook bij de toekomst; de jeugd. In maart was er een gastles voor de kinderen van groep 7/8 van OBS de Wereld. Die kwamen met hele creatieve ideeën.” Voor de Benedenbuurt geldt dat de riolering en bestrating vervangen moet worden. “Als de straat dan toch opengaat kun je daar bijvoorbeeld een gemeenschappelijk en duurzaam warmtenet aanleggen”, zegt De Brito.

Samen met bewoners De gemeente vindt het heel belangrijk om de overgang van aardgas naar duurzame warmtebronnen samen met bewoners en gebruikers van een wijk vorm te geven. “We willen dit niet van bovenaf opleggen. Uit de Benedenbuurt zijn enkele bewoners zelf met ideeën naar ons toegekomen. We ondersteunen ze nu om die uit te werken en iedereen in de buurt er bij te betrekken.” Naast bewoners werkt de gemeente in al deze projecten samen met partijen als netbeheerder Alliander, Coöperatie Vallei Energie, de beide woningcorporaties, ondernemers en Solidez. Dergelijke projecten moeten uiteindelijk in alle Wageningse wijken gaan lopen. Omdat er meerdere wegen naar een aardgasvrije toekomst leiden, is het belangrijk om te kijken wat de meest logische routes zijn voor iedere afzonderlijke wijk. De Brito: “Dat is ook van belang om teleurstellingen te voorkomen. Want als je gasketel aan vervanging toe is, wil je wel graag weten of jouw buurt snel aangesloten kan worden op een warmtenet of dat een individuele warmtepomp een betere investering is. Daarnaast wil je ook weten hoeveel je moet gaan isoleren en hoe je dat het slimste aanpakt.” Die gas-transitie-routes worden dit najaar in kaart gebracht en vormen een aanleiding voor het gesprek met de wijk. “Als die wijken niet al zelf naar ons toe zijn gekomen”, lacht De Brito.

Lara de Brito geeft een gastles aan kinderen van OBS de Wereld.

Nul-op-de-meter in de Nolensstraat De Vereniging van Eigenaren (VvE) aan de Nolensstraat in de Nude doet mee aan een pilotproject om hun gebouw met twintig appartementen duurzamer te maken. Bestuursleden Paul Heijnekamp, Machdy van Roon en Gerben Kuik leggen uit wat de pilot inhoudt: “Wij krijgen professionele ondersteuning om van ons appartementencomplex een nul-op-de-metergebouw te maken. Dat is een gebouw dat evenveel energie duurzaam opwekt als dat er in gebruikt wordt. Er moet sowieso dakisolatie komen, de kozijnen moeten vervangen worden. We gaan ook kijken naar alternatieven voor aardgas. Voor ons is de pilot een manier om te kijken hoe we op een betaalbare wijze ons duurzame steentje bij kunnen dragen. Want er zijn mogelijkheden voor subsidie financiering, maar als bewoner moet je zelf ook flink wat investeren. Als VvE zou je een 30-jarige lening met lage rente moeten kunnen krijgen om dit mogelijk te maken. We hopen dat onze pilot helpt om meer regelingen in het leven te roepen.”

Regionaal duurzaam warmtenet Er loopt nu een onderzoek naar de mogelijkheden voor een groot regionaal duurzaam warmtenet. Dit zou duurzaam gevoed kunnen worden met aardwarmte vanuit een toekomstige bron bij papierfabriek Parenco in Renkum. Duizenden woningen en vele bedrijven in Wageningen zouden hierop aangesloten kunnen worden. “Dan zijn we al een flink eind op weg. Maar het is allemaal nog niet zeker, vandaar dat we voor­ lopig alle routes open houden”, besluit De Brito. Meer informatie over duurzaamheid in het algemeen staat op www.wageningenduurzaam.nl Hier is vanaf het najaar ook meer te vinden over gas-transitie-routes voor verschillende wijken.

55

54-PW6-Aardgasvrij.indd 55

01-05-17 09:53


STEDELIJKE MUZIEKVERENIGING

De Harmonie Stedelijke Muziekvereniging ‘De Harmonie Wageningen´ is een diverse groep mensen die graag samen muziek maakt en optreedt. Jaarlijks speelt De Harmonie op een aantal vaste gelegenheden, zoals Koningsdag, 4 en 5 mei en op de ‘Dag van het Hooilandplein’ in Noordwest. Ook geven zij elk jaar minimaal één groot concert in de Junushoff en een aantal kleinere (buiten)concerten.

56

56-PW6-Flitsbezoek Flitsbezoek de Harmonie.indd 56

01-05-17 09:55


Flitsbezoek De Harmonie heeft onder haar circa 90 leden een groot aantal muzikanten in opleiding, van beginners tot gevorderden. Leerlingen kunnen al snel meespelen in één van de orkesten; De Aanzet (beginners), Preludium (gevorderde leerlingen) of Het Orkest. De Harmonie ontplooit veel muzikale initiatieven. Dit gebeurt vaak samen met anderen, zoals solisten, koren, scholen, muziek- en musicalgroepen. De muziek varieert van populair tot klassieker werk en composities. Het kwaliteitsniveau van De Harmonie ligt hoog: al een aantal keer heeft Het Orkest mogen meespelen met het bekende Nederlands Blazers Ensemble. De drempel is laag: zowel voor leden als voor bezoekers probeert De Harmonie de kosten beperkt te houden. Meer info of benieuwd naar de agenda? www.harmoniewageningen.nl

57

56-PW6-Flitsbezoek Flitsbezoek de Harmonie.indd 57

01-05-17 09:55


3

MUSKETIERS voor 60-jarig Sempro S

‘Eén voor allen, allen voor één’. Dit motto van de 3 musketiers uit het boek van Alexandre Dumas is ook zeer toepasselijk voor de leden van musical­ vereniging Sempre Sereno. Jaarlijks voeren zij een complete musical op. Zij verzorgen niet alleen zang, dans en spel, maar maken ook zelf de kleding en het decor. Geen wonder dat Sempre Sereno juist deze musical koos voor het 60-jarig jubileum. Sempre Sereno is in 1957 als jeugdkoor begonnen. Operettemelodieën werden afgewisseld met vlotte Engelstalige liedjes. Voor de jaarlijkse bonte avond werden bij de zangstukken eenvoudige kostuums en choreografieën gemaakt en werden toneelstukjes opgevoerd. Dit viel zo in de smaak dat in 1970 de eerste musical ‘The Boy Friend’ werd opge-

voerd. Sempre Sereno was daarmee de eerste amateurvereniging in Nederland met een musical. Sindsdien staat er vrijwel elk jaar een musical op het programma. Sempre Sereno telt nu circa 35 leden en een professioneel artistiek team (regisseur en muzikaal leider). Alle voorkomende werkzaamheden worden door de leden zelf uitgevoerd en gecreëerd. Vijf van de leden vormen het bestuur. Van de andere leden wordt verwacht dat ze naast het spelen, ook actief deelnemen in de decor-, kleding- of de publiciteitscommissie. Dit is tekenend voor de onderlinge betrokkenheid binnen de vereniging.

35 Zeer betrokken leden Elke maandagavond komen de leden naar Ons Huis voor de repetities van de musical. Onder leiding van regisseur Marleen van der Loo en muzikaal leider Richard FitzHugh wordt hard gewerkt aan zang en choreografie. Opvallend is de combinatie van gedrevenheid en plezier.

58

58-PW6-Sempre Sereno.indd 58

01-05-17 09:57


Een van de eerste optredens van Sempre Sereno in Ons Huis in 1962.

In 2013 speelde Sempre Sereno de musical ‘Urinetown’.

o Sereno

Elke maandagavond komen de 35 fanatieke leden van Sempre Sereno naar Ons Huis om te repeteren voor ‘3 Musketiers’.

Jan-Willem Hendriksen en Cleo Smits kunnen dat bevestigen. Zij zijn al sinds de jaren negentig lid van Sempre Sereno. Jan-Willem: “Het is zo leuk om met deze club mensen samen te werken. Waar anders zie je zo’n hechte sfeer tussen 35 zeer betrokken leden van alle leeftijden? Daarnaast hebben we een artistiek team van hoog niveau. Zij zorgen ervoor dat we elk jaar weer boven onszelf uitstijgen. Cleo vult aan. “Na mijn studie in Wageningen ben ik naar Amsterdam verhuisd. Toch kom ik elke week met veel plezier naar deze repetities toe. Ik heb bij verschillende groepen gespeeld, maar Sempre is én blijft voor mij uniek.”

Hoogste niveau Marleen en Richard hebben veel bewondering voor de leden van Sempre Sereno. “De energie en het enthousiasme van deze groep is bewonderenswaardig. Ze streven naar het hoogste niveau, maar blijven daarnaast heel sociaal. En dat allemaal als amateurs. Een uitdaging als je bijvoorbeeld de

Kaarten reserveren De musical ‘3 Musketiers’ vertelt het verhaal van d’Artagnan, een stoere jongeman die rond het jaar 1627 naar Parijs reist om musketier van de koning te worden. Op zijn weg naar Parijs ontrafelt d’Artagnan de snode plannen van Kardinaal Richelieu, die er alles aan doet om meer macht voor zichzelf te vergaren. Sempre Sereno speelt ‘3 Musketiers’ van woensdag 31 mei t/m zaterdag 3 juni in Theater Junushoff. Kaarten kosten € 19,50, scholieren/studenten € 14,50, kinderen t/m 12 jaar € 9,50. Reserveren kan via www.sempresereno.nl.

hele dag al voor de klas hebt gestaan.” De musical ‘3 Musketiers’ is volgens het tweetal uiterst geschikt voor deze vereniging. “Perfect voor een jubileum, ze kunnen alles uit de kast halen. Er zit van alles in; comedy, drama, mooie choreografie en natuurlijk de vechtscenes met het schermen.”

Ultieme jongensdroom De hoofdrolspelers Tom van Hek en Hilde de Kok kunnen dan ook niet wachten om op de planken te gaan staan. “Dit is toch de ultieme jongens­droom, schermen op het toneel en mooie dames redden”, lacht Tom. “De muziek van deze musical is fantastisch, we spelen maar liefst 48 nummers.” Hilde is uiteraard blij met haar hoofdrol, maar benadrukt dat bij Sempre Sereno iedereen belangrijk is. “We staan echt als een team op het toneel. Omdat we samen ook alle voorbereidingen en randzaken regelen, is iedere schakel even belangrijk.” Inderdaad; één voor allen, allen voor één.

59

58-PW6-Sempre Sereno.indd 59

01-05-17 09:57


Op zoek naar tijdelijke woonruimte? Bent u op zoek naar tijdelijke woonruimte of zoekt u tijdelijke woonruimte voor uw werknemer of stagiair? Short Stay Wageningen biedt u een aangenaam thuis met modern woon- en slaapcomfort. Short Stay Wageningen is gevestigd in het centrum van Wageningen. Iedereen die tijdelijk onderdak zoekt vanwege internationale studie, werk, scheiding, bezoek aan familie of vertraging bij de bouw van een nieuw huis kan zich aanmelden. Wij verhuren zowel één- als tweepersoonskamers met gedeelde voorzieningen en zelfstandige studio’s. Het huren van één van onze kamers is een prima alternatief voor het verblijf in een hotel. Onze kamers zijn namelijk volledig gemeubileerd en van alle gemakken voorzien. De accommodaties beschikken over een compleet ingerichte keuken. Het woongedeelte is voorzien van een televisie en er is gratis WIFI. De prijs voor een kamer is all-in.

04-PW6-adv.indd 2

Short Stay Accomodation Wageningen Shortt Stay Sho Wageningen Wageningen

Kantoor: Plantsoen 7, Wageningen Informatie: Arman Krechting +31 (0) 6 48 41 81 16 info@shortstaywageningen.nl www.shortstaywageningen.nl

25-04-17 13:58


MARTIJN VISSER

jongerenvertegenwoordiger duurzame ontwikkeling bij de VN

Passie voor natuur, zorgen om het klimaat en de overtuiging om de stem van jongeren te laten horen. Dat waren de drijfveren van de Wageningse student Martijn Visser om jongerenvertegenwoordiger duurzame ontwikkeling naar de Verenigde Naties te worden. Martijn heeft al sinds zijn jeugd een passie voor natuur en biologie. Zijn keuze voor een masteropleiding Forest and Nature Conservation in Wageningen was dan ook niet verrassend. “Die opleiding kun je beschouwen als een soort natuurbescherming. Dat vind ik belangrijk, want ik maak me veel zorgen over de natuur. Wageningen is voor mij een goede plek om te studeren, want veel mensen zijn hier met de natuur bezig. Zo heb ik met een aantal docenten een foundation opgericht die koraalriffen in Kenia beschermt.’’

Stem van de jongeren Vanuit zijn passie wil Martijn de stem van jongeren laten horen bij de VN, de politiek en het bedrijfsleven. “Op het gebied van klimaat en duurzaamheid gaan veel dingen niet goed in de wereld. De helft van de bevolking op

aarde is jonger dan 30 jaar. Onze stem moet bij de beslissers gehoord worden, want het gaat wel om ónze toekomst. Als jongerenvertegenwoordiger duurzame ontwikkeling heb ik een unieke kans om dit te realiseren.”

Uitdagen van jongeren Als jongerenvertegenwoordiger heeft Martijn ook een voorlichtingsfunctie. “Op Social Media daag ik jongeren uit om na te denken over duurzame oplossingen. Daarnaast geef ik gastlessen op scholen en universiteiten om te vertellen over het milieu en de gevaren. Jongeren moeten weten welke gevolgen hun gedrag en keuzes hebben voor het klimaat en het milieu. Vaak weten ze het wel, maar om het in de praktijk te brengen blijkt nog een lastige vervolgstap. In mijn colleges probeer ik jongeren inzicht te geven in hun consumptiegedrag en hoe ze door kleine veranderingen veel duurzamer kunnen leven.”

Bezorgd, maar positief Martijn maakt zich zorgen over de recente ontwikkelingen in de wereld. “Toen ik werd gekozen, was een van mijn eerste activiteiten het bezoeken van de VN klimaattop in Marrakesh. Daar werd gesproken over de invoering van de afspraken van de klimaatconferentie in Parijs. Tijdens die top werd Donald Trump gekozen als president van Amerika. Iedereen was van slag, ook de onderhandelaars van de Verenigde Staten. Ik vind het heel spannend welke gevolgen dit de komende jaren heeft voor het klimaat. Toch ben ik zeker positief. Ik denk namelijk dat we wel degelijk de transitie naar een duurzame wereld gaan maken! Jongeren betrekken daarbij is super belagnrijk voor een frisse en jonge mindset!” Benieuwd naar de activiteiten van Martijn? Volg hem dan op www.facebook.com/JVsDuurzameOntwikkeling/

61

61-PW6-Martijn Visser.indd 61

01-05-17 09:58


Kies niet zomaar een drukker‌ Verzorgd zakelijk drukwerk onderscheidt zich door kwaliteit Ên duurzaamheid. Met gecertificeerd 100% klimaatneutraal drukwerk krijgt u het beste van twee werelden. Laat met de CO2-compensatie van uw magazine, brochure, boek of jaarverslag klimaatbeschermingsprojecten groeien en bloeien. Zoals in Togo. Uw keuze maakt verschil. klimaatneutraaldrukken.nu | T (0184) 614 011

Cees Beumer Fotografie Javastraat 6 6707 EC Wageningen

RAAK! Werken vanuit strategie naar onderscheidende en effectieve communicatie. Alleen zo raak je je doelen! Kennismaken? Bel of mail ons even!

info@ceesbeumer.nl 0317 41 57 93 06 22 37 07 96 Agro Business Park 22

6708 PW Wageningen

www.ceesbeumer.nl

62-PW6-adv.indd 2

Telefoon: 0317 - 760 009

E-mail: info@donkersmc.nl www.donkersmc.nl

25-04-17 15:19


Waar kan ik terecht voor dagbesteding? Hoeveel zakgeld moet ik mijn kind geven? Hoe kan ik mijn huis inrichten om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen? Wie kan me helpen om controle te houden over mijn schulden? Voor al deze vragen kunnen Wageningers terecht bij het Startpunt.

HET STARTPUNT:

‘Hoe kan uw leven morgen één stapje beter?’

het adres voor álle vragen Het Startpunt is hét informatie- en ontmoetingspunt voor inwoners op het gebied van hulp en ondersteuning, dagbesteding en meedoen in de samenleving. Kortom voor alle vragen die bij het leven horen. Circa twintig organisaties, variërend van politie tot RIBW, van mantelzorg tot GGZ en van gemeente tot zorg, werken hier onder één dak intensief samen.

Eén centraal loket Toen in 2014 de verantwoordelijkheid voor de zorg bij de gemeenten kwamen te liggen, koos Wageningen voor één centrale plek. Om mensen beter en sneller te kunnen helpen, werd het Startpunt opgericht. “We wilden niet meer terug naar de tijd van een verzameling verschillende loketten en van het kastje naar de muur gestuurd worden”, zegt Jolanda van Keulen, manager van het Startpunt. “Er moest een laagdrempelige plek komen waar mensen zich welkom en veilig voelen en ervaren dat ze serieus genomen worden. Nu we ruim twee jaar bezig zijn, blijkt dit goed te werken.”

Deskundige medewerkers Wie bij het Startpunt binnenkomt, wordt ontvangen door één van de deskundige medewerkers. Zij hebben veel ervaring met het oplossen van problemen op het gebied van wonen, zorg, financiën, werk en opvoeding.

Bij het Startpunt zijn voortdurend meerdere deskundigen aanwezig. “Juist die samenwerking is de grote kracht van het Startpunt”, legt Jolanda uit. “Doordat de verschillende instanties elkaar elke dag fysiek tegenkomen, wordt veel efficiënter samengewerkt. De medewerkers leren van elkaar en daardoor groeit de deskundigheid. Dat is uiteindelijk goed voor de inwoners, degenen voor wie we elke dag ons best doen.”

Eerste stap naar verandering Ondanks het huidige succes van het Startpunt blijven we constant evalueren en verbeteren”, zegt Jolanda. “Onze dienstverlening blijft zich uitbreiden. Bij ons is niet het geld leidend, maar de vraag hoe iemand écht geholpen kan worden. ‘Hoe kan uw leven morgen één stapje beter=’, dat is de vraag die we constant aan mensen stellen. Want de naam Startpunt is bewust gekozen+ jouw vraag aan ons is de eerste stap naar een verandering in je leven.”

Meer weten? Het SBS6 programma ‘Samen Sterk’ besteedde eerder dit jaar aandacht aan het Startpunt Wageningen. Bekijk de uitzending via youtu.be/E9cVdRgCb7g. Het Startpunt in gevestigd in het Palet aan de Rooseveltweg 408a. Meer weten over het Startpunt? www.startpuntwageningen.nl.

63

63-PW6-Startpunt.indd 63

01-05-17 10:00


Ook in Wageningen zijn vluchtelingen die huis en haard en familie zijn kwijtgeraakt. Zij moeten helemaal opnieuw beginnen met hun leven. Daar kunnen ze wel een beetje hulp bij gebruiken. Help mee of geef (IBAN NL96 TRIO 0391 080 679). Kijk op de website wat je kunt doen. En kom naar het

op zondag 11 juni van 13.00-19.00u in het Arboretum. De toegang is gratis en de opbrengst gaat naar Thuis en naar Welkom in Wageningen. www.welkominwageningen.nl

WIW_advertentie02_A4aflopend.indd 1 04-PW6-adv.indd 2

20-04-17 23:09 25-04-17 13:58


VRIJWILLIGERSWERK VERRIJKT JE LEVEN In Wageningen doen veel mensen vrijwilligerswerk. Dat doen ze bij sportclubs en verenigingen, maar ook bij sociale projecten of buurtinitiatieven om de stad mooier te maken. Of je nou met pensioen bent of gewoon iets leuks zoekt naast je werk, er is van alles mogelijk. Het Vrijwilligers Centrum Wageningen (VCW) bemiddelt inwoners naar een geschikte vrijwillige job. Op de eerste verdieping in de bblthk is de balie van het VCW. Vier professionals zorgen samen met een groep vrijwilligers dat Wageningse inwoners en lokale organisaties hier met al hun vragen over vrijwillige inzet terecht kunnen. Wie een vrijwillige functie zoekt, kan terecht bij de balie of een kijkje nemen in de digitale vacaturebank. Er is een keuze uit zo´n 400 vacatures. Dit varieert van praktische klussen tot bestuurs­ functies. Je kunt iets met je handen doen, maar er zijn ook mensen nodig om mee te denken of een organisatie te ondersteunen.

Voor iedereen geschikt “Met vrijwilligerswerk doe je iets voor anderen, waar je zelf rijker van wordt”, vallen de professionals meteen met de deur in huis. “Je komt in aanraking met mensen die je anders in het dagelijks leven niet ontmoet. Daarom is het voor iedereen geschikt. Voor mensen die met pensioen

Astrid Zeilstra, Machteld Speets, Dake Rem en Christina van de Weijer zijn de professionals van het Vrijwilligers Centrum Wageningen.

zijn, is het perfecte manier om toch actief en nuttig te blijven. Nieuwe inwoners van Wageningen bouwen met vrijwilligerswerk een sociaal netwerk. In ons netwerk hebben we parttimers en zzp’ers die bewust iets anders willen doen dan waar ze in hun dagelijkse werk mee bezig zijn. Studenten kunnen vrijwilligerswerk prima op hun CV zetten.” Een greep uit de ingevulde vrijwilligersvacatures van afgelopen jaar: matroos op safarischip de Blauwe Bever, aan de slag in het bos van arboretum Oostereng, de ruimte van de Speel-O-Theek inrichten, met IVN kinderexcursies in de natuur begeleiden, voor Humanitas aan de slag als coach thuisadministratie of als OV-maatje iemand helpen om zelfstandig op reis te gaan.

Voor ieder wat wils “Zoals je ziet hebben we een uitgebreid aanbod van vacatures, er is voor iedereen wel wat van zijn gading”, zegt Astrid Zeilstra, consultant bij het VCW. “En als je niet goed weet wat je zou willen, dan kun je met ons een afspraak maken. Dan kijken we samen wat goed bij jouw wensen en mogelijkheden past. We hebben ook tal van tijdelijke vacatures. Vaak hebben mensen drempelvrees omdat ze denken dat ze meteen voor langere tijd vastzitten aan vrijwilligerswerk. Maar als je dat niet wilt, hoeft dat helemaal niet.” Geïnteresseerd om zelf vrijwilligerswerk te doen? Kom dan eens langs bij de balie van het Vrijwilligers Centrum Wageningen in de bblthk. Of kijk op www.vcwageningen.nl.

65

65-PW6-Vrijwilligerscentrum.indd 65

01-05-17 10:01


Like & Win Proef Wageningen Magazine gaat verder dan papier. Digitaal kun je ons vinden op www.proefwageningen.nl/magazine en we zijn actief op Facebook en Twitter. Daar houden we je op de hoogte van toeristisch nieuws, interessante weetjes, leuke winacties en aantrekkelijke aanbiedingen!

CADEAUBON VAN PANORAMA RESTAURANT DE BLAAUWE KAMER Midden in het natuurgebied De Blauwe Kamer ligt het prachtig gelegen Panorama Restaurant De Blaauwe Kamer. De ideale plek om na een wandeling in de natuur na te genieten met een drankje, een lunch of een diner. Proef Wageningen Magazine mag een waardebon t.w.v. van € 25,weggeven, die geheel naar eigen wens te besteden is. www.deblaauwekamer.nl

1X

VOLG JIJ PROEF WAGENINGEN OP FACEBOOK? DAN MAAK JE KAN S OP ONDERSTAAN DE PRIJZEN!

1X

in augustus

ESCAPE ROOM-ARRANGEMENT VOOR 7 PERSONEN! Escape Room Wageningen daagt jou en je vrienden uit om binnen een uur uit een van de escaperooms te ontsnappen. Houden jullie de zenuwen in bedwang om alle verborgen hints aan elkaar te verbinden om zo alle puzzels, raadsels en uitdagingen op te lossen terwijl de tijd langzaamaan wegtikt? Denk je deze uitdaging aan te kunnen? Maak dan in juni kans op een arrangement voor 7 personen in de Escape Room. www.escaperoomwageningen.nl

in mei

BARBECUEPAKKET VAN KEURSLAGERIJ ELINGS 1X

Keurslagerij Elings bestaat in al meer dan 140 jaar. Nog juni steeds worden de producten ambachtelijk gemaakt, maar de slagers spelen ook altijd in op trends. Proef Wageningen Magazine mag een heerlijk barbecuepakket van Keurslagerij Elings weggeven. Dat wordt genieten op een heerlijke zomeravond! www.elingsonline.nl

PROEFPAKKET STADSBROUWERIJ WAGENINGEN Café Rad van Wageningen is de brewpub van Stadsbrouwerij Wageningen. Op de twaalf tapkranen zijn alle actuele bieren van de brouwerij te vinden en een paar exclusieve bieren van andere kleine Nederlandse brouwerijen. In het café worden ook Nederlandse wijnen geschonken en is een unieke keuze in sterkere dranken en originele frisdranken verkrijgbaar. Lezers van Proef Wageningen Magazine maken kans op een cadeauin pakket van Stadsseptember brouwerij Wageningen: een fles bier naar keuze met een glas en viltjes in een mooi tasje.

1X

HEERENSTRAAT THEATER CADEAUBONNEN

1X in juli

Met deze cadeaubonnen van het Heerenstraat Theater ontvang je twee kaartjes voor een film naar keuze en een drankje in de pauze. Ideaal dus om een vriend(in) of familielid te trakteren op een avondje film. Benieuwd wat er te zien is? Op de website van het filmtheater vind je de actuele films, maar ook de verwachte films en diverse events en specials! Bekijk, beleef & bewonder! www.heerenstraattheater.nl

- De prijzen worden maandelijks verloot onder alle volgers van www.facebook.com/proefwageningen - De winnaars worden bekend gemaakt via www.facebook.com/ proefwageningen - Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd

66

66-PW6-Like&win.indd 66

01-05-17 10:03Een hypotheekadvies nodig?

Bel of app Henk!

OriĂŤnteren kost niets.

www.rabobank.nl/vr Een aandeel in elkaar

06-12 60 15 52