Page 1

NEEMS GRATI MEE

Het magazine van Wageningen - nummer 2, 2015

Proef Wageningen - nummer 2, 2015

Bankzaken regelen met de app.

Waar u ook bent.

De Rabo Bankieren App Uw bankzaken kunnen doen wanneer het u uitkomt, waar dan ook. Met de Rabo Bankieren App kunt u makkelijk betalingen doen of iemand terugbetalen, een acceptgiro scannen en betalen en zelfs uw pas blokkeren als die gestolen is.

Download nu de Rabo Bankieren App. Een aandeel in elkaar

PW2-cover spread.indd 1

pagina 10

Natuurmens Amara Onwuka pagina 19

pagina 56

Tuindorp voor Race tegen de klok jong ĂŠn oud voor Stanmen

16-04-15 12:39


NEEMS GRATI MEE

OVER SMAAK VALT TE TWISTEN Dat weten we bij Matser als geen ander. Smaak is ons dagelijks werk. Uw wensen, uw goesting, uw begeertes, uw lusten en uw voorliefdes zijn onze inspiratiebron. Proef de 3.000 m2 heerlijkste woongenoegens van Wageningen in de mooiste interieurwinkel van Nederland.

Bent u al toe aan iets groters? Of speelt u juist met de gedachte om het aantal vierkante meters eens kritisch onder de loep te nemen? In beide gevallen nodigen wij u uit voor een geheel vrijblijvend gesprek. De tijd is namelijk nĂş rijp om uw huisvesting te heroverwegen.

123 jaar eigentijds Plantsoen 60, Wageningen, www.matser.nl

PW2-cover spread.indd 2

In dat traject begeleidt Smit Bedrijfshuisvesting u vakkundig. En vaak weten wij een enorme kostenbesparing te genereren. Da’s prettig, vooral in deze tijd. U kunt ons bereiken op 0318 614 559. Bel gerust eens, omdat elke m2 telt!

Smit Bedrijfshuisvesting | Amsterdamseweg 13 | Ede | t 0318 614 559 | e info@smitbedrijfshuisvesting.nl | i www.smitbedrijfshuisvesting.nl

1/1-Smit.indd 2

16-04-15 13-10-14 12:39 11:21


Kees Stap & Laura van den Biggelaar

Wageningen viert het! 2015 barst van de activiteiten en festiviteiten in én om de stad. Mei staat in het teken van 70 jaar bevrijding en dat vieren we meer dan uitbundig op 5 mei. Dat hieraan jaarlijks een enorme organisatie vooraf gaat, vertelt podiumprogrammeur Rob de Jong op pagina 30. Ook in de maanden die volgen zal in de regio veel rondom de bevrijding en WO II te doen zijn. De kinderen kunnen komende maanden druk aan de slag met het Doeboek Vrede & Veiligheid (pagina 28). Ook is er een heuse ‘Slag om de Grebbeberg’-app gelanceerd waarbij deze heftige strijd per voet of fiets op interactieve wijze herbeleefd kan worden (pagina 33). In juni staan diverse festivals op de agenda (pagina 6). Zo verwelkomen we van 12 t/m 14 juni het nieuwe foodfestival ‘Eten op Rolletjes’ in het Belmonte Arboretum. Naast veel aandacht voor eten, is er ook ruimte voor culturele activiteiten. Het Arboretum staat eveneens decor voor het Belmondo Festival vol muziek en dans op 7 juni. En als u zich afvraagt wie dat Arboretum nu zo keurig onderhoudt, dan stellen wij u graag voor aan een aantal vrijwilligers in het artikel op pagina 42… Natuurlijk vieren we ook deze tweede uitgave van Proef Wageningen Magazine. Dankzij de enthousiaste reacties, support van de gemeente en inzet van geïnterviewden en betrokkenen, hopen wij u ook nu weer een mooi magazine aan te bieden! Mist u nog iets, heeft u zelf een goed verhaal of een idee voor onze volgende uitgave? Laat het ons weten op redactie@proefwageningen.nl! Proef Wageningen Magazine is er namelijk voor u als inwoner of bezoeker van onze bijzondere stad!

3

03-PW-Column.indd 3

16-04-15 13:58


in dit nummer... 16

Schonere, veiligere en slimmere schepen in Wageningen

with a view’ 45 ‘Aoproom Dijkgraaf

04-PW2-inhoud.indd 4

30

Bevrijdingsfestival vol jubilea!

15

Smaakmaker Mas Muniroh

16-04-15 13:59


COLOFON: Redactie: Laura van den Biggelaar & Kees Stap Vormgeving: Donkers Marketing Communicatie Fotografie: Cees Beumer Sales: Marjet van Veelen Uitgever: Bastion Media Oplage: 7000 Digitaal: Lees Proef Wageningen Magazine ook op www.proefwageningen.nl/magazine en volg Proef Wageningen op Facebook en Twitter! Contact of suggesties? redactie@proefwageningen.nl Proef Wageningen Magazine komt tot stand in samenwerking met de gemeente Wageningen en de Stichting Ondernemersfonds Wageningen. Mede mogelijk gemaakt door Project Bevrijdingstoerisme en Vredeseducatie uit het Regiocontract van Regio FoodValley met de provincie Gelderland.

50

en verder...

04-PW2-inhoud.indd 5

Watersporten bij VADA

Vers van de pers

6

Column Sjaak Driessen

23

Passie voor het Conventplein

24

Gezond tussendoortje in de brievenbus

27

Stadsdichter Martijn Adelmund

29

Exploring Wageningen

39

Achter de schermen bij het LEEFfestival

58

Made in Wageningen

60

100 jaar Julianastraat

64

Like & Win

66

Copyright Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieĂŤn, opnamen of op enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Proef Wageningen Magazine is niet aansprakelijk voor gepubliceerde onjuistheden of verantwoordelijk voor gevolgen na publicatie.

16-04-15 12:26


Vers van de PERS

KLOPPENDE SCHRIJVERSHARTEN Hoe waanzinnig is het om schrijver en dichter te zijn? De drie Wageningse schrijvers Annie van Gansewinkel, Martijn Adelmund en Laurens van der Zee geven de komende maanden een kijkje in hun scheppend proces. Het zijn drie totaal verschillende schrijvers en dichters, maar toch hebben ze elkaar gevonden in Schrijversharten. Zij sluiten aan bij uiteenlopende evenementen in Wageningen om het publiek deelgenoot te maken van hun ontdekkingstocht langs thema’s, drijfveren en worstelingen van het schrijfproces. Op www.schrijversharten.nl en via social media neemt Schrijversharten het publiek het hele jaar mee in de zoektocht naar het wezen van schrijven. Martijn Adelmund (m) is verkozen tot stadsdichter en zal deze taak tot 2018 vervullen. Eén van zijn gedichten vind je in deze uitgave op pagina 29.

FOOD OF CULTURES Na jaren succes in de Chip Shop, is Masood Eslami met zijn familie een nieuwe uitdaging begonnen. Tegenover de computerzaak aan de Churchillweg openden zij Food of Cultures; een bijzondere take-away, bezorging en catering met internationale gerechten waarvan veel uit de Perzische keuken. Food of Cultures laat Wageningers genieten van kwalitatief en heerlijk eten, dat ook betaalbaar is en gepaard gaat met gastvrijheid.

Zij bieden diverse vlees- en vegetarische gerechten, maar ook gezonde sappen. In de Chip Shop namen Masood en zijn familie al mensen in dienst die elders niet aan de slag kwamen. Ook bij Food of Cultures willen zij nieuwe Wageningers een eerlijke kans op de arbeidsmarkt geven. Food of Cultures gaat daarnaast veel culturele activiteiten organiseren en zo proberen meer mensen met elkaaar in contact te brengen. Goed voorbeeld is het Iraans Nieuwjaarsfeest dat, samen met de Soroptimisten, in wijkcentrum Ons Huis werd gevierd. Een avond vol zang, dans, muziek en een buffet met Perzische gerechten. De opbrengst van het feest ging naar Stichting de Vrolijkheid, zij helpen kinderen in asielzoekerscentra.

WAGENINGEN ZOEMT Het centrum van Wageningen wordt op 30 mei omgetoverd tot een waar bijenparadijs. Rotaryclub Wageningen, de Nederlandse BijenhoudersVereniging, de Wageningse bijenhouders van NBV-afdeling, De Rijnstreek en de Week van de Amateur Kunst Wageningen hebben de handen ineen geslagen om deze dag in de binnenstad activiteiten rondom het thema bij en bloem neer te zetten. De activiteiten vinden plaats in het Torckpark, op de Markt, in de ‘bblthk’, de Wilde Wereld en het Heerenstraattheater.

www.bijenhouders.nl www.wakwageningen.nl

6

06-PW2-Nieuws en agenda.indd 6

16-04-15 12:09


AGENDA HAPPIETARIA STEUNT KENIAANSE BOEREN

MEI

JULI

4

Herdenking

5

Bevrijdingsfestival

Van 20 mei t/m 17 juni runnen vrijwilligers een tijdelijk restaurant in Wageningen; Happietaria. De volledige opbrengst ervan gaat naar een project van Tear (een christelijke ontwikkelingsorganisatie). Voor een zo mooi mogelijke opbrengst, streven de initiatiefnemers naar kostendekking middels sponsoring. Eten bij Happietaria is een ervaring op zich. Een diner bestaat naast een 3-gangenmenu, ook uit sfeer, enthousiaste bediening en tegelijkertijd het leveren van een bijdrage aan het verbeteren van de situatie van Keniaanse boeren. Happietaria Wageningen gaat geld ophalen zodat deze boeren trainingen krijgen in het vermarkten van hun producten. Het project zal drie jaar duren. Happietaria Wageningen heeft het doel om met dit project € 25.000 op te halen.

Bergpop Festival

AUGUSTUS 15 t/m 19 AID

SEPTEMBER

9

12

Veluweloop

12

Molenmarkt

12–13

Open Monumentendag

19

Dag van de hoed

19 & 20

Kunst Wageningen, kunstbeurs in Theater Junushoff

19

Dag van het Hooilandplein

Bevrijdingsmarkt

27 t/m 31 Kermis 30

Wageningen ZOEMT

www.happietariawageningen.nl

NIEUWE EIGENAREN KINDERDAGVERBLIJF ROZENGEUR & MANESCHIJN

4

Nacht van de fooi

JUNI 7

OKTOBER

Belmondo Festival

12 t/m 14 Eten op Rolletjes

1

Popronde

20

4

Kook- en koopzondag

Jan Janssen Classic Hel van Ede-Wageningen Wageningen Woetstok

NOVEMBER Vlakbij de Wageningse campus ligt kinderdagverblijf Rozengeur & Maneschijn, gevestigd in het monumentale en sfeervolle pand ‘Nergena’. Mede vanwege de gunstige ligging tussen Wageningen, Bennekom en Ede, weten veel Wageningers de weg naar het kinderdagverblijf te vinden. 28 Rozengeur & Maneschijn biedt kwalitatief hoogwaardige kinderopvang in een huiselijke sfeer. Al meer dan 15 jaar worden kinderen opgevangen met regelmaat, reinheid, rust, structuur en duidelijkheid in een liefdevolle en veilige omgeving. Onlangs is het kinderdagverblijf overgedaan aan de nieuwe eigenaren; Ton Soetendaal en Sandrijn Price. “Dit kinderdagverblijf kent een aantal unieke speerpunten, die wij uiteraard voortzetten”, vertelt Ton Soetendaal. “Zo hebben we onder meer een in huis bereide warme lunchmaaltijd, vier verticale groepen, ruime openingstijden en volop buitenspeelgelegenheid”.

www.rozengeurenmaneschijn.nl

6

Bergrace by night

14

Intocht Sinterklaas

LEEFfestival

Tips voor de agenda? Mail naar redactie@proefwageningen.nl

7

06-PW2-Nieuws en agenda.indd 7

16-04-15 12:10


proef de bblthk...

Alle activiteiten in Wageningen altijd bij de hand! Download de UitinWageningen app

elke werkdag vanaf 9.00 uur! maandag dinsdag woensdag

9.00 - 17.30 uur 9.00 - 20.00 uur 9.00 - 17.30 uur

de bblthk stationsstraat 2 wageningen

donderdag 9.00 - 17.30 uur vrijdag 9.00 - 20.00 uur zaterdag 11.00 - 17.00 uur 0317-413352

www.bblthk.nl

Koester uw theatrale genoegens in Wageningen Theater Junushoff Plantsoen 3 6701 AS Wageningen Voor het volledige programma, meer informatie en reserveringen www.junushoff.nl (0317) 46 55 00 info@junushoff.nl

08-adv.indd 2

15-04-15 16:49


Wageningen in cijfers

ONDERWIJS Het aantal studenten in Wageningen staat daarmee op ongeveer

Bijna

20%

Het aantal nationaliteiten onder studenten is

7.500.

van de inwoners in Wageningen is student

Daarvan woont meer dan

90% op kamers

107

Top 3 herkomstlanden studenten: 1. China 2. Griekenland 3. Duitsland

in Wageningen

Onderwijsinstellingen in Wageningen: WAGENINGEN UNIVERSITEIT

97

is al jaar gevestigd in Wageningen Op dit moment biedt de Universiteit 20 bachelor- en 27 masteropleidingen aan. Begin dit jaar telde de universiteit voor het eerst

10.000

studenten. Jaarlijks melden zich meer dan

2.000

nieuwe studenten, van wie velen uit het buitenland

ROC A12 biedt

18+-ers

de mogelijkheid om bij of om te scholen in het centrum van Wageningen

* De aantallen zijn aan verandering onderhevig. Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

09-PW-Cijfers.indd 9

VAN HALL LARENSTEIN vertrekt uit Wageningen en vestigt zich per

1september 2015 in Velp

ROC RIJN IJSSEL/ VAKSCHOOL WAGENINGEN

36

telt mbo-opleidingen gericht op facilitair, horeca & toerisme

STOAS VILENTUM HOGESCHOOL

7

10

biedt opleidingen en studie­richtingen gericht op het groene onderwijs en de groene sector, variërend van bachelor tot master

Wageningen telt

13

basisscholen

PANTARIJN REGIONALE SCHOLENGEMEENSCHAP biedt meer dan

2.300 leerlingen Praktijkonderwijs, vmbo (BB, KB, GL en TL), havo, athenaeum en gymnasium

Nr. 1

Wageningen University is door de Keuzegids Universiteiten verkozen tot beste universiteit van Nederland 2015 De best scorende opleidingen in punten: (100 is maximaal)

88: Geo-Information Science

88: International Land- en

Water Management

84: Plantsciences

Dit vanwege de ‘boeiende studieprogramma’s, intensieve begeleiding en prima faciliteiten’

9

16-04-15 12:26


“We hebben hier bossen, uiterwaarden, de berg en de Eng. Ik hoef hier nooit meer weg.�

Natuurmens

Amara Onwuka

10

10-PW2-Amara Onwuka.indd 10

16-04-15 14:03


Coverstory

Amara Onwuka was als kind al verzot op paarden. Haar moeder werkte op een manege waardoor Amara in haar jeugd al regelmatig op de rug van een pony zat. Als tiener reed ze bijna dagelijks door het bos en over de Wageningse Eng. Het drukke leven maakt een eigen paard tegenwoordig onmogelijk. Maar als we voor de fotoshoot naar de Eng gaan, sluit Amara onmiddellijk vriendschap met Reisa, een IJslander. Het is wederzijdse liefde op het eerste gezicht. “Misschien kan ik wel eens op haar rijden. Het is zo heerlijk om dat in de buitenlucht te doen.� Met dank aan Modehuis de Windt, Van den Biggelaar schoenen & accessoires en De Paardenblik coaching

11

10-PW2-Amara Onwuka.indd 11

16-04-15 14:04


Tegenwoordig kent iedereen Amara Onwuka als weervrouw van RTL. Op haar typerende fleurige wijze presenteert zij het weer bij het Ontbijtnieuws, Editie NL en het RTL Nieuws van half acht. Maar die carrière was vroeger toen ze opgroeide in de Tarthorst nooit haar droom. Op de Tarthorstschool en het Wagenings Lyceum hield ze zich meer bezig met muziek, expressie en kunst. Daarna volgde de Kunstacademie in Utrecht. Wel was ze altijd graag buiten en raakte daarbij al vroeg gefascineerd door het samenspel van het landschap en het weer. “Mooie strepen zonlicht door de bomen, een spectaculaire wolkenlucht of oplossende mist in de uiterwaarden. Op jonge leeftijd vond ik dat al geweldig. Mijn opleiding aan de Kunstacademie maakte dat ik de schoonheid van de natuur en het weer nog beter leerde waarderen. Maar nooit gedacht dat ik daar mijn werk van zou maken.”

Mediameteoroloog Amara vond dat ze als kunstenaar te afhankelijk was van de afnemer. Daarom ging ze naast haar kunst aan de slag als manager in het bedrijfsleven, maar uiteindelijk bleken haar ambities hier niet te liggen. Een vriendin wees haar op een vacature als mediameteoroloog bij MeteoConsult in Wageningen. Amara voelde meteen aan dat dat de geknipte functie voor haar was. “Ik had totaal geen ervaring als meteoroloog, maar had wel vaker presentaties en trainingen verzorgd. Na een screentest werd ik aangenomen en al na twee maanden beleefde ik mijn debuut als weervrouw bij RTV Drenthe. Uiteraard werd ik goed begeleid en intern opgeleid. In de jaren die daarop volgden verscheen ik op diverse regionale zenders, waaronder TV Gelderland. Ook was ik een vaste meteoroloog op de landelijke zender Goedemorgen Nederland. Twee jaar geleden maakte ik de overstap naar RTL.”

Eigen presentatie Meteorologie is mooi, spannend, veranderlijk en complex, maar toch ook logica, vertelt Amara. De kunst is om de juiste vertaalslag te maken naar je publiek. “Mensen hoeven geen moeilijk verhaal. Ze willen weten of het gaat regenen, of dat ze er met mooi weer lekker op uit kunnen. Wij maken onze weerpraatjes zelf. We analyseren de diverse computermodellen en overleggen met de collega’s wat de meest waarschijnlijke uitkomst wordt. Daarna gaan we aan de slag om de presentatie voor te bereiden. Iedereen maakt zelf de weerkaarten. Globaal heb ik de tekst in mijn hoofd, maar de presentatie gebeurt live en uit het blote hoofd.”

12

10-PW2-Amara Onwuka.indd 12

16-04-15 12:31


Losse sfeer Door haar werk op RTL4 is Amara opeens een BN’er. Maar ze meldt lachend dat ze daar in Wageningen weinig last van heeft. “Omdat ik hier geboren en getogen ben, kenden veel mensen mij al. Die bekendheid is in de loop der jaren langzaam gegroeid, dat scheelt ook. Ik kan hier gewoon rustig over straat. Het is nog steeds heerlijk om in Wageningen te wonen. Er heerst hier een ruimdenkende en losse sfeer. Het is niet te groot en niet te klein. Het is een goede stad voor kinderen om op te groeien. Dat heb ik vroeger zelf zo ervaren en ik zie het nu ook bij mijn kinderen. En voor een natuurmens als ik kun je het niet beter treffen. We hebben hier bossen, uiterwaarden, de berg en de Eng. Wat mij betreft hoef ik hier nooit meer weg.”

“Mensen hoeven geen moeilijk verhaal. Ze willen weten of het gaat regenen of er bij mooi weer op uit kunnen.” Milieubewust Haar werk als meteoroloog heeft er ook voor gezorgd dat Amara bewuster omgaat met het milieu. “Je ziet dat de langjarige gemiddelden veranderen. Wij mensen zorgen ervoor dat de wereld qua klimaat verandert en dat kan zo niet doorgaan. Iedereen kan daar zijn steentje aan bijdragen. Zelf doe ik dat onder meer door het gebruik van een hybride elektrische auto en we oriënteren ons nu op zonnepanelen voor ons huis. Wat ik ook een geweldig initiatief vindt, is de biologische pluktuin De Nieuwe Ronde hier op de Eng. De komende maanden kom ik daar weer graag in de hele vroege ochtend. Je hoort geen mens, alleen maar het zoemen van de bijen om je heen. Je plukt je eigen boontjes die je ’s avonds op tafel zet. Puur genieten en je bent nog goed bezig ook!”

13

10-PW2-Amara Onwuka.indd 13

16-04-15 12:31


INCLUSIEF 5 APPARATEN EN MONTAGE

€ 8.995,-

Allerlekkerste winkel van Wageningen

VRAAG TER INSPIRATIE ONS GRATIS BOEK VOORAF AAN OP: VANDERZANDT.UWKEUKENSPECIAALZAAK.NL

Uw nieuwe keuken moet garant staan voor een lange periode van kook- en woonplezier. Wij denken graag na over élk aspect en élk detail van uw nieuwe keuken. Over ons prijskaartje kunnen we kort zijn: wij vragen direct een eerlijke all-in prijs. Zonder vervelende verrassingen achteraf.

WAGENINGEN • Plantsoen 5 Wageningen • tel. 0317 - 423 674 WWW.VDZANDTKEUKENS.NL

Wij zijn aangesloten bij

Junusstraat 27a Wageningen www.columbuskoffie.nl

aandacht voor jouw haar! online boeken U kunt ook online een afspraak maken!

OPENINGSTIJDEN: Dinsdag t/m Vrijdag 8.30 tot 12.30 uur 13.30 tot 18.00 uur Zaterdag 8.30 tot 15.00 uur KAPSALON HOKSBERGEN Bevrijdingsstraat 20, 6703 AA Wageningen 0317 - 41 43 03

14-adv.indd 2

KAPSALON-HOKSBERGEN.NL • Een professioneel team • Volgt jaarlijks vaktechnische trainingen • Leveren daardoor goede kwaliteit • Tijd en aandacht voor de klanten • Persoonlijke adviezen Bekijk in de maand mei onze • Op de oosterse methode epileren speciale etalage in het kader • Zieke klanten thuis knippen van 70 jaar bevrijding; • Ontspannende hoofdhuid-massage dames- en herenkapsels uit • Online afspreken en dus 24 per dag bereikbaar de jaren 1940-1945 en met de kappersartikelen uit die tijd. • Introductiekaart voor bestaande- en nieuwe klanten • Digitaal sparen voor korting op behandeling of product • Zomers lekker vertoeven in onze patio • Wij sponsoren goede doelen zoals Artsen zonder Grenzen en Wageningen 45

kapsels uit de jaren 1940-1945

15-04-15 16:51


Smaakmaker Mas Muniroh Binti Mohd Nadzir (29) is de bakker én eigenaar van ‘Muniroh’s Bakery’. Vooral in haar thuisland Maleisië was zij - samen met haar man - druk met het afhandelen van bestellingen in haar eigen thuisbakkerij. Met deze bijverdiensten bekostigde het stel destijds hun studie. Op dit moment staat het bakken op bestelling op een laag pitje en geeft Mas Muniroh tot 2018 voorrang aan haar PhD Plantenveredeling aan Wageningen UR.

Ondanks de drukte van haar studie, bakt Mas Muniroh wel wekelijks een taart of cake voor vrienden en studiegenoten. Haar bakspullen heeft ze meegenomen uit Maleisië en helpen haar de mooiste creaties te maken. Voor wie wil meegenieten; Mas Muniroh presenteert al haar bakkunsten op haar blog, Facebookpagina en Instagram-account. Deze goed bezochte social media pagina’s staan vol inspirerende recepten en foto’s.

www.munirohbakery.blogspot.nl www.facebook.com/munirohbakery www.instagram.com/masmuniroh

15

15-PW2-Smaakmakers.indd 15

13-04-15 10:42


MARIN

‘Schonere, veiligere en slimmere schepen’ Het Maritiem Research Instituut Nederland (beter bekend als MARIN), heeft ruim 350 mensen in dienst. Sinds 1932 gevestigd in Wageningen, vanwege de geschikte zandgrond waarop de enorme testbassins zijn gebouwd. Tussen de Haagsteeg en de Van Uvenweg bevinden zich zes van dit soort enorme ‘zwembaden’ waar modelschepen dagelijks worden getest in golven, wind en stroom. Ook vind je er de 360° scheepssimulatoren waar scheepsbemanning wordt getraind.

16

16-PW2-kijkje-in-bedrijf.indd 16

20-04-15 09:12


kijkje in de keuken bij...

Wageningen, Ede ĂŠn Houston In Ede heeft MARIN een zevende testbassin, op deze vestiging worden ook alle modellen gefreesd en voorbereid voor het verdere onderzoek in Wageningen. En vanuit Houston USA wordt de Amerikaanse offshoremarkt bediend. MARIN is gezien de grootte en het brede onderzoeksaanbod een uniek instituut in de wereld. Met daardoor een zeer brede, internationale klantenkring van onder meer werven en rederijen, oliemaatschappijen, overheden en havenautoriteiten.

Gedegen kennis en onafhankelijk onderzoek Een bedrijf dat opereert in een domein dat net zo dynamisch is als de zee, heeft behoefte aan gedegen kennis en onafhankelijk onderzoek. MARIN biedt de internationale maritieme en offshore-industrie en overheden hoogwaardige hydrodynamische en nautische kennis. Dit gebeurt door gebruik te maken van de nieuwste reken- en testfaciliteiten, waregroottemetingen en simulatoren. Dit in samenwerking met een uitgebreid innovatie- en researchnetwerk. Al die kennis bij elkaar brengt het doel dichterbij: de ontwikkeling van schonere, veiligere en slimmere schepen en maritieme constructies. www.marin.nl

17

16-PW2-kijkje-in-bedrijf.indd 17

20-04-15 09:12


Exclusieve merken damesschoenen

Goed voedsel, goed voor iedereen, met zorg voor de Aarde.

vandenBiggelaar exclusieve schoenen

Bevrijdingsstraat 22 • Wageningen • (0317) 410 842 • www.lazuur.com

accessoires sinds 1956

Hoogstraat 81, Wageningen tel: 0317 - 412137 www.biggelaar-schoenen.nl

 solidez

"$*'''##' "$*'''##'     

   

 

     

    '''## ( *  

Solidez creĂŤert kansen, benut eigen kracht, initiatief en onderlinge zorg voor meer welzijn en welbevinden.

Voor informatie: www. solidez.nl Servicebureau Solidez Industrieweg 26, Renkum tel: 0317 317553      email: info@solidez.nl

welzijn in uitvoering

+"$###!" ,##& "" +##& "&"#&%# Postbus 15

18-adv.indd 2

6870 AA Renkum

0317 317553 317553 0317

info@solidez.nl info@solidez.nl

www.solidez.nl www.solidez.nl

15-04-15 16:52


Plezier SPEELTUIN TUINDORP

Hartje ‘Bloemenbuurt’ ligt Speeltuin Tuindorp, een speelparadijs voor kinderen tot 12 jaar. Kinderen zijn van maart tot oktober welkom om in de - vorig jaar volledig vernieuwde - speeltuin te spelen. Al meer dan 60 jaar een populaire plek… ook voor volwassenen.

voor jong én oud

19

19-PW2-Tuindorp.indd 19

20-04-15 09:05


In 1954 werd de speeltuin opgericht als vereniging. De doelstelling is altijd hetzelfde gebleven. Zorgen dat kinderen in een veilige omgeving de vrijheid hebben om te spelen. Dit gebeurt volop in vakanties, maar ook na schooltijd met ouders of met de Buiten Schoolse Opvang. De speeltuin staat goed bekend en wordt zelfs bezocht door dagjesmensen van ver buiten de provincie. Onder schooltijd wordt er gespeeld door jongere kinderen van crèches of de laagste klassen van basisscholen uit de regio.

Veiligheid De speeltuin is vooral een veilige speelplaats. Met maar één ingang/ uitgang is het er overzichtelijk. In de speeltuin zijn veel vrijwilligers actief om toezicht te houden. Extra uniek is het professioneel onderhouden zwembad, wat ook voor de veiligheid is afgeschermd met een hek. De speeltoestellen zijn allen gekeurd. Terwijl de kinderen spelen kunnen (groot)ouders en/of begeleiders een plekje zoeken op het gras of plaatsnemen op de stoelen en picknickbanken. In de speeltuin is koffie en thee te koop, maar ook tosti’s, ijsjes of een lichte snack. De speeltuin is bovendien officieel geschikt bevonden door de NSGK voor minder valide kinderen.

Vrijwilligers en vereniging Tuindorp is nog altijd een bloeiende vereniging, waarvan ongeveer 230 gezinnen uit Wageningen en omstreken (bijna 800 leden van 0 tot 88 jaar) lid zijn. Om de vereniging draaiende te houden, zet een aantal vrijwilligers zich dagelijks in. De meeste van hen zijn te vinden in de verschillende commissies en vooral bezig met uitvoerende werkzaamheden. Dat varieert van toezicht houden in de speeltuin tot het organiseren van diverse activiteiten. De vereniging is er overigens ook voor sociaal- en cultureel werk. In de avonden wordt in de gezellige kantine van de speeltuin plaats gemaakt voor volwassenen. Vaste avonden zijn onder meer gereserveerd voor De Speulkneuters, de eigen carnavalsvereniging en de Camera Club Wageningen. Volwassenen ontmoeten elkaar daar ook voor kaartspellen, bingo-middagen en bijvoorbeeld kooroptredens. In de agenda op de website staan alle activiteiten op een rijtje. Miranda (33) en Misha (3) van Laar: “Met de Jeugdcommissie organiseren wij activiteiten buiten het spelen in de speeltuin om. Zo hebben we bijvoorbeeld op woensdag een knutselclub, een jeugdkamp in de zomer, een Halloween-night en Koningsspelen. Ik ben graag bezig en creatief, dus hier kan ik volop aan de slag. In de wintermaanden is dit zo’n twee uur per week, maar ik kom hier ook graag voor de gezelligheid. Mijn gezin en familie zijn ook nauw betrokken bij Tuindorp. Mijn man Patrick en zijn oom Bertus van Holland zorgen bijvoorbeeld voor het onderhoud en maaien het gras.” Ria van de Wardt (53): “Mien en ik werken altijd samen. We zorgen voor de kassa, het snoephuisje, koffie en thee, inschrijvingen en houden toezicht. We maken vaak een praatje of helpen bij kinderfeestjes. Ik doe dit nu al zo’n 17 jaar en elke dag met plezier.” Mien den Hartog (67): “Het begon voor mij 19 jaar geleden met het draaien van een bardienst. Inmiddels zijn daar steeds meer taken bij gekomen. Uiteindelijk doen we het natuurlijk voor de kinderen. De meesten kennen we al jaren, net als hun ouders. Sommigen komen hier zelfs de hele zomervakantie, omdat zij niet op vakantie gaan.”

20

19-PW2-Tuindorp.indd 20

20-04-15 09:05


Tuindorp Wiel den Hartog (69): “Gemiddeld ben ik hier zo’n 55 uur per week. Ik ben 1½ jaar beheerder en zorg voor allerlei taken, zoals zaalverhuur, bestellingen, schoonmaken, barlijsten maken en vrijwilligers aansturen en indelen. Ik loop hier nu 14 jaar rond en doe dit nog elke dag met veel plezier. We zijn zelfs vanuit Ede naar Wageningen verhuisd om hier vrijwilligerswerk te kunnen doen. Het geeft zoveel voldoening en ik beleef veel plezier aan het contact met de mensen.” Gert van Orden (68): “Al bijna 40 jaar zet ik me in voor Tuindorp. Ik ben betrokken in allerlei commissies, verzorg ook reparaties en doe allerlei klusjes. De gezelligheid vind ik het leukste. Ik heb hier veel sociale contacten en kom dan ook graag even koffie drinken. En natuurlijk is het altijd fijn om te zien dat de kinderen plezier hebben.”

Vrijwilligers gezocht! Bij Tuindorp zijn de organiserende vrijwilligers dringend op zoek naar meer helpende handen. Voor iedereen is er wel een passende activiteit te vinden binnen de beschikbare tijd. Kijk voor meer info bij de vacatures op de website.

Tuindorp sponsoren? Na de geslaagde verbouwing van het buitenterrein, wordt nu druk gezocht naar financiële middelen om ook een heuse binnenspeeltuin in middeleeuwse stijl te realiseren. De vereniging is hiervoor afhankelijk van bijdragen en sponsoring van personen en bedrijven die de speeltuin een warm hart toedragen. Meer info? www.speeltuin-tuindorp.nl

Openingstijden Tuindorp t/m 3 oktober 2015 dinsdag t/m vrijdag: 10:00 tot 17:00 uur zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur tarieven niet-leden: Dagkaart kind € 3,25 Dagkaart ouder/begeleider € 1,Knipkaart (excl. begeleiders): 10x entree voor € 29,25 Groepsentree bij meer dan 10 kinderen € 2,50 p.p. (begeleiding gratis) Lidmaatschap per kalenderjaar: Contributie vanaf 18 t/m 64 € 18,- p.p.             Extra bijdrage per kind t/m 17 € 4,- p.p.                    Contributie vanaf 65 € 15,- p.p. Donateur € 9,  Kijk voor meer informatie over zaalhuur, (thema) kinderfeestjes en het afhuren van de speeltuin op www.speeltuin-tuindorp.nl

21

19-PW2-Tuindorp.indd 21

20-04-15 09:05


Van alle tijden!

Op vertoon van deze advertentie bij aankoop van een jas een shawl (t.w.v. € 34.95) naar keuze cadeau!

Sinds 1893

Kniphorst’s wetenschappelijke boekhandel werd in 1893 opgericht door de heer R.H.C. Kniphorst en begon als boekhandel met landbouwboeken, aangevuld met algemene boeken, een postagentschap, drukkerij en leesbibliotheek, zoals toentertijd gebruikelijk.

Nu: De ‘warme boekhandel’

Op een klantgerichte, eigen wijze en met eigentijdse middelen levert Boekhandel Kniphorst vandaag de dag een bijdrage aan de verspreiding van cultuur, informatie en kennis. Boekhandel Kniphorst trekt een breed publiek uit Wageningen en omstreken. Tot ziens in onze winkel.

Hoogstraat 49 | tel: 0317 - 42 42 42 | www.kniphorst.nl

22-adv.indd 2

Modehuis de Windt heeft de grootste collectie jassen van de regio. *Geldig t/m 15 juni, niet in combinatie met andere acties.

Hoogstraat 25 6701 BL Wageningen tel. 0317 410 814 e-mail: info@dewindt.nl website: www.dewindt.nl

16-04-15 13:41


De betere… Door Sjaak Driessen, directeur van de bblthk Afgelopen herfst overleed oud-voetballer Erwin Sparendam, een van de eerste zwarte voetballers in ons land. Ik was een jaar of negen, Blauw Wit speelde tegen VVV op de Kraal in Venlo. Samen met mijn vader was ik daar. De bal ging uit op de plek waar wij stonden. Ik ving hem op en gaf hem aan Sparendam. Hij aaide me over m’n bol en ik gaf hem de bal zo aan dat ik hém kon aanraken. Dat kon in die tijd. Op school mocht ik er over vertellen. Trots als ik was. Ik voelde me een beter kind. In volwassen termen nu: (moreel) verheven. Binnenkort ga ik naar de kermis in het zuiden, waar ik oorspronkelijk vandaan kom. Een dertigjarige traditie; even lang als ik hier in Wageningen woon. Daar spreken de Marokkanen, Spanjaarden, Turken, Italianen en Chinezen je al lang aan met een mooi Limburgs accent. Op de terugweg begint mijn hart altijd harder te kloppen zodra ik het bordje Wageningen zie. Blij dat ik weer thuis ben, ook al is het soms behelpen. We tellen hier in dit stadje meer dan 150 nationaliteiten en scheppen daar graag

over op. Er gaat hier geen toespraak van een hotemetoot voorbij of het wordt ferm aangehaald. Door de mindere goden wordt dit met overtuiging gepapegaaid. Het is nog wachten op: ja wij zijn de betere… Het heeft iets zieligs. En wat als Ede straks meer nationaliteiten telt dan Wageningen? Wageningen telt vele nationaliteiten; dat is nog iets anders dan dat je een internationale stad bent. Het zijn immers bijna allemaal passanten. Ze komen en gaan. Ze agenderen niet, daar is veel te kort tijd voor en hebben ze geen urgent belang bij. Laat staan dat ze ooit met een Wagenings accent zullen spreken. Het goeie dat achter dat betere… schuilgaat is, zoals laatst een cafébaas mij toestopte, dat Wageningen zeer gastvrij is; van buren, buurten, gemeente, winkeliers, bedienend personeel, tot noem maar op. Die houden we er in, daar scheppen we niet over op, dat blijven we dood­ normaal vinden. We schrappen vervolgens de nationaliteiten uit onze woordenschat, opdat we opgeruimd en wel de volgende stap kunnen zetten.

23

23-PW2-Column Dubbel.indd 23

14-04-15 11:22


PASSIE VOOR Verscholen tussen de Hoogstraat, Herenstraat en Nieuwstraat, ligt het Conventplein. Een plein met potentie, hartje binnenstad. Je vindt er onder meer twee cafés en eetgelegenheden, een meubelzaak en een winkel vol snuisterijen. De ondernemers zitten vol ideeën en inspiratie om het plein tot een bruisend plekje te maken. De kansen zijn er en deze worden op dit moment met beide handen aangegrepen.

Op initiatief van Leida van den Berg komen de ondernemers aan het plein regelmatig samen om een plan van aanpak te bespreken. Leida is als inwoner van Wageningen begaan met het plein en ziet potentie voor de toekomst. “Als voormalig ambtenaar weet ik hoe belangrijk het is om burgerinitiatieven een kans te geven. Ik ben in contact gekomen met een aantal initiatieven, het Conventplein is er daar één van. Er zijn hier zoveel kansen, maar er wordt niets mee gedaan. Daarom heb ik de ondernemers benaderd of we er samen nog één keer de schouders onder kunnen zetten. Na al die jaren is er onvermijdelijk het nodige oud zeer, maar dat helpt ons niet verder. We moeten positief kijken naar de toekomst en gelukkig doen we dat nu. Ik proef nog steeds heel veel passie voor het plein.”

Verwijsborden voor meer doorstroom We schuiven aan bij Judith Scheltema en Geke Boumans van Vreemde Streken, Sander Posthuma van Café de Zaaier, Wil Knuiman van Willy’s Warenhuis en Floor Knuiman van Florissant. Samen met Erik Jan Frank­ huizen van Café het Gat en Wim Winterink van Lundia zijn zij de eigenaren en uitbaters van de unieke winkels en horecazaken rond het Conventplein. Vol passie runnen zij hun business, maar eenvoudig is

De toegangssteeg vanuit de Hoogstraat moet volgens de ondernemers als eerste aangepakt worden.

24

24-PW2-Passie voor het plein.indd 24

16-04-15 12:04


R HET PLEIN dat niet. “Het grote probleem is in onze ogen de bereikbaarheid van het plein”, zeggen Wil en Floor. “Via de passage in de Hoogstraat en via de Nieuwstraat ziet het er niet aantrekkelijk uit. Het is donker, er staan veel fietsen en het is er smerig met peuken en andere rotzooi.” Judith en Geke vallen hen bij. “Er komen hier te weinig mensen spontaan langs­ lopen. Als ze eenmaal binnen zijn, weten wij hen wel te binden. Maar er moet meer doorstroom komen. Dat trekt dan ook automatisch weer huurders voor de panden die nu leeg staan.” De ondernemers snappen dat er voor henzelf ook een rol ligt weggelegd om het plein aan te pakken. “Maar we kijken toch vooral naar de gemeente en de eigenaren van de panden”, zegt Sander. “Wij vinden dat er duidelijke verwijsborden naar het plein moeten komen. De gestalde fietsen moeten verwijderd worden, de omgeving moet netjes schoon gehouden worden en er kan iets aan de aankleding van het plein gebeuren. Vervolgens zijn wij heus niet te beroerd om zelf tijd en geld te besteden om het plein mooi en schoon te houden.”

Plannen genoeg, nu aan de slag Op de bijeenkomst ‘Aan de slag met de binnenstad’ is een aantal originele ideeën geopperd om het Conventplein extra aantrekkelijk te maken. Zo stelde iemand voor om het oude beeld van De Zaaier, dat jarenlang een prominente plek bij het oude hoofdgebouw van de universiteit op het Salverdaplein had, terug te brengen naar de stad. Op het Conventplein zou het beeld een veel mooiere plek krijgen dan op de Campus waar het nu staat te verpieteren. Een ander plan dat werd geopperd, zijn regel­ matige optredens van Wageningse koren en orkesten op het plein. Ook zou het Gilde hier een startpunt voor de stadsrondwandelingen kunnen maken. Als dan het oude klooster dat hier ooit stond, op een of andere manier zichtbaar gemaakt kan worden, is dat helemaal prachtig. Maar de ondernemers zijn het er over eens; alle plannen zijn fraai, maar het wordt nu echt tijd om daadwerkelijk aan de slag te gaan.

Geke Boumans, Judith Scheltema, Sander Posthuma, Leida van den Berg, Floor Knuiman en Wil Knuiman vergaderen op het Conventplein.

Aan de slag met de binnenstad Eind maart organiseerde de gemeente Wageningen de bijeenkomst ‘Aan de slag met de binnenstad’. Meer dan 250 ondernemers, bewoners, ambtenaren, bestuurders en overige belangstellenden bespraken ideeën over de binnenstad. De gemeente weet dat veel mensen en organisaties graag een bijdrage willen leveren aan het vitaal en aantrekkelijk houden van de Wageningse binnenstad. Ze zien kansen die nog niet worden benut. Ze ervaren knelpunten in bijvoorbeeld wonen, winkelen of ondernemen. Of ze zien ontwikkelingen op zich afkomen waar op ingespeeld moet worden. Deze bijeenkomst was een eerste stap om bekende én nieuwe ideeën bij elkaar brengen. Een tweede bijeenkomst wordt gepland in juni/juli. Op basis van de dialoog wordt deze zomer een conceptvisie gemaakt met een uitvoeringsprogramma.

25

24-PW2-Passie voor het plein.indd 25

16-04-15 12:05


marjet van veelen

fotografie & ontwerp

Harnjesweg 54a. Open: do-vr 9.00-18.00 uur, za. 9.00-17.00 uur Elke zaterdag is de molen te bezichtigen. www.molendevlijt.nl

lawickse allee 56 6707aj wageningen 0317-425199 / 06-53180354

www.zomerfotograaf.nl www.marjetvanveelen.nl

Vrijzinnigen Bennekom, de Ontmoeting Ver langs het pad van goed en fout, meningen en oordelen, is een open plek; ik ontmoet je daar graag... Rumi (Soefidichter)

Levensvragen stellen en steeds opnieuw beantwoorden; blijven bewegen zonder ons in dogma's vast te leggen; ruimte bieden aan ieder die op zijn beurt de ander ruimte geeft; respect voor en behoefte aan visies van andere mensen.

Met kunst, muziek, film, stilte en vieringen je laten raken en openstaan voor nieuwe inzichten of je oude inzichten beter begrijpen.

zingeving • betekenis • verbinding • mystiek De Ontmoeting Bezoekadres: Emmalaan 1 / hoek Algemeer 6721 ET Bennekom Postadres: Kamperfoelielaan 13 6706 CV Wageningen www.vrijzinnigenbennekom.nl

afd. Bennekom

26-adv.indd 2

Een greep uit de activiteiten: • • • • • • •

lezing over reïncarnatie moed: een verdiepend gesprek solo toneel stilteviering/wandeling cursus Boeddhisme zangworkshop gedichtenwedstrijd met Vlegeldag • ontmoeting in de kunst

16-04-15 13:42


Niet erkt… onopgem pte begin ee BoxBites sl ingsprijs aanmoedig januari de e st tijdens d in ontvang gse in en g a W van de uitreiking ersprijs. Ondernem

Elke week, twee weken of vier weken een box met gezonde en lekkere tussendoortjes in de brievenbus? Het kan met een abonnement op BoxBites! Gezond snacken willen we wel, maar vaak liggen de ongezonde snacks makkelijker voor het grijpen. Met dit initiatief van de afgestudeerde WUR-studenten Mark Schönhage en Thomas van den Boezem is dat geen excuus meer; “Gezond én lekker gaan in onze ogen heel goed samen”.  

GEZOND TUSSENDOORTJE IN DE BRIEVENBUS Officieel bestaat BoxBites sinds 16 april 2014. Het idee ontstond toen Thomas eind 2013 in Amerika studeerde en leerde over de invloed van de voedingsindustrie op ons eetpatroon. Vastberaden om een positieve bijdrage aan het eetpatroon te leveren, vroeg hij Mark om zich aan te sluiten bij het eerste globale idee voor BoxBites. Mark: “In mei 2014 zijn we gestart met crowdfunding. De teller eindigde twee maanden later net onder de € 8.000, bijna € 2.000 boven verwachting. Van september tot december hebben we deelgenomen aan het Pressure Cooker programma van UtrechtInc en grote klanten binnengehaald. Sinds januari gaan we weer fulltime ‘B2C’, omdat we het directe klantcontact erg leuk vinden. We hebben ruim 500 klanten en mogen absoluut niet klagen over de omzetcijfers.”

Vlnr: Mark, 25 jaar • Oprichter Studie: afgerond BSc Communicatiewetenschappen Sanne, 21 jaar • Marketing & PR Studie: afgerond HBO International Business and Management Thomas, 22 jaar • Oprichter Studie: afgerond BSc Gezondheid & Maatschappij, nu MSc Management, Economics and Consumer Studies Jordi, 26 jaar • Logistiek Studie: BSc Biologie

Eigen snack BoxBites is op dit moment actief in heel Nederland. “Tot onze verrassing is er vooral buiten de grote steden vraag naar, waarschijnlijk omdat het daar lastiger is om aan gezonde snacks te komen”, vertelt Thomas. BoxBites wil zich - op verzoek van de klant - meer gaan inzetten op abonnementen. Tot nu toe waren namelijk alleen eenmalige bestellingen mogelijk. “Ook hebben we grootse plannen om een eigen gezonde snack te ontwikkelen. De volledige receptuur, verpakking en branding bepalen we dan zelf. Dit is een enorm ambitieus project, waarbij we gelukkig geholpen worden door een van onze leveranciers met tientallen jaren ervaring in food en retail. Door het creëren van een eigen product en merk, kunnen we gezond snacken nog breder toegankelijk maken en veel meer impact hebben in de sector”, aldus Thomas. www.boxbites.nl

Studenten die ook willen ondernemen zijn van harte welkom bij StartHub Wageningen (gebouw 119 op de Campus). Zij kunnen op werkdagen altijd binnenlopen. Ook wordt training en coaching aangeboden en worden borrels georganiseerd. Indien nodig kan StartHub de startende ondernemers ondersteunen met microkredieten van € 1.000 tot € 6.000. Studenten kunnen er kosteloos flexwerken, maar ook een kantoor huren voor € 100 (all in) per maand per werkplek. Elke woensdag is er vanaf 17.00 uur een netwerkborrel voor starters en geïnteresseerden. www.starthubwageningen.nl

27

27-PW2-City of Life Sciences.indd 27

16-04-15 12:11


GRATIS DOEBOEK

BESEF WAARDE VAN VREDE EN VRIJHEID Dit jaar verscheen het gratis Doeboek Vrede en Vrijheid. Via het Doeboek duiken kinderen met foto’s en verhalen, wetenswaardigheden, vragen, puzzels en opdrachten in de bevrijdingsgeschiedenis. Het Doeboek is uitgereikt aan alle kinderen in de bovenbouw van het basisonderwijs en aan alle brugklassers van de gemeenten Wageningen, Ede, Arnhem, Rhenen, Renkum en Overbetuwe.

Het Doeboek Vrede en Vrijheid werd gepresenteerd in Hotel de Wereld. Burgemeester Geert van Rumund deed dit samen met 18 jonge vredesambassadeurs: leerlingen van basisscholen uit de regio.

Het Doeboek Vrede en Veiligheid draagt bij aan het vergroten van kennis over de historische gebeurtenissen in de regio en het besef over de waarde van vrede en vrijheid nu. De in het Doeboek aangeboden activiteiten zijn niet alleen interessant voor kinderen, maar ook vakan­ tiegangers, bezoekers en (groot)ouders worden verleid om mee te gaan naar activiteiten en gedenkplekken (zoals monumenten, tentoon­ stellingen, fiets- en wandelroutes) in de omgeving. Onder de thema’s: Stad der Bevrijding, Mei ’40 op de Grebbeberg en Airborne/Market Garden wordt het verhaal verteld van de oorlog in deze regio. Ook biedt het Doeboek de kans om thuis met (klein)kinderen in gesprek te gaan over de betekenis van vrede en vrijheid.

Jubileumjaar In 2015 vieren we in Nederland 70 jaar bevrijding en het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dit jubileumjaar biedt een programma met tal

van extra activiteiten voor jong en oud in de bevrijdingsgemeenten Wageningen, Ede, Arnhem, Rhenen, Renkum en Overbetuwe. Het Doeboek Vrede en Vrijheid is een van deze activiteiten. Het Doeboek telt een oplage van 50.000 exemplaren en is gerealiseerd door de Stichting Vredeseducatie. Ook het project Bevrijdingstoe­ risme en Vredeseducatie (uit het Regiocontract van Regio Food­ Valley met de provincie Gelder­ land) leverde een bijdrage. Het Doeboek is - zo lang de voorraad strekt - ook verkrijgbaar bij bibliotheken, VVV’s, musea, campings en vakantieparken in de regio.

28

28-PW2-Doeboek.indd 28

13-04-15 14:53


Stadsgedicht

Ik wil schrijven aan de Rijn in een huis van stenen die in die rivier gebakken zijn alsof mijn woorden zo uit onze stadse klei getrokken  in ruwe brokken daar ontstaan door mij fijntjes gepolijst.

Deze plek, deze stad waar nog echo’s van mijn vrienden klinken waar paarden, waar zwemmen in het gat en vuurtjes in de uiterwaarden doven in de klaterregen.

Dat ik voordraag wat ik eerder schreef zo vlak na het eten, niet ver van mijn huis waar ik daarstraks de oprit op reed dat ik sprekend mijn drukte tot kalmte kneed dat is wat ik wil.

Hier is waar ik pas. Straks fietsend door het donker in de stemming van zoëven met de geesten die ik in de uiterwaard vermoed fluisteren mij enkel nog de woorden toe  die ik zojuist ontgon.

Stadsdichter Martijn Adelmund, 2015

29

29-PW2-Gedicht.indd 29

13-04-15 10:44


Bevrijdings f vol jubilea

Dit jaar viert Wageningen samen met heel Nederland 70 jaar bevrijding. Minder bekend is dat Wageningen meerdere jubilea viert; 35 jaar geleden werd het eerste Bevrijdingsfestival gevierd, landelijk werken de Bevrijdingsfestivals 25 jaar samen en Paul de Graaf presenteert al 15 jaar het programma op het hoofdpodium op de Markt.

Tegenwoordig weten we niet beter. Op 5 mei is het groot feest in Wageningen. Meer dan 100.000 bezoekers overstromen het centrum om te luisteren naar de bands op bijna 20 podia en het hoogtepunt, het defilé van de veteranen, te aanschouwen. Niet echt geloofwaardig, maar tot 1980 gebeurde er bijna niets op 5 mei.

1980 eerste bevrijdingsfestival Dé man die alles over de geschiedenis van het Bevrijdingsfestival kan vertellen, is Rob de Jong. Vanaf het begin is hij betrokken bij het aantrekken van de diverse bands. Tegenwoordig verzorgt hij de programmering en de logistiek op de Markt, het wereldpodium op het Salverdaplein en het Latin Stage op de hoek Walstraat/Plantsoen. Het initiatief voor het eerste Bevrijdingsfestival in 1980 kwam volgens Rob van bioscoopeigenaar Gerben Kuipers. “Vanwege het lustrum was 5 mei een vrije dag en Gerben had het idee om in de Heerenstraat een podium met wat bands te organiseren. Met een paar mensen gingen we aan de slag en uiteindelijk traden het Panama Orkest, Loose Ends en Toontje Lager op. Het was een succes, op 5 mei stond de Heerenstraat behoorlijk vol. In 1981 zag de gemeente een festival niet zitten, 5 mei viel toen niet in het weekend. Het mocht wel doorgaan op 16 mei tijdens de ‘Wageningen-dag’ die toen werd georganiseerd. Doe Maar en Het Goede Doel traden er op. Ook dit festival was weer een succes. Reden voor de gemeente om vanaf 1982 een jaarlijks festival op 5 mei op het programma te zetten. In de jaren daarna groeide het programma. In 1985 was er een concert in het stadion op de berg, in 1990 kwam er wereldmuziek op het Salverdaplein en een infomarkt, en in 1993 verscheen er voor het eerst een podium op de Markt. Vervolgens kwamen er bijna jaarlijks nieuwe podia bij en groeide het Bevrijdingsfestival uit tot wat het nu is.

600 vrijwilligers Volgens Rob ligt de kracht van het Bevrijdingsfestival in Wageningen in de betrokkenheid van de bijna 600 vrijwilligers. “Zelf kan ik voor de podia op de Markt, het Salverdaplein en de Latin Stage gebruikmaken van een team van studentenvereniging SSR. Hun coördinatoren zorgen al jaren voor een team van zo’n 45 man, ik kan er blind op vertrouwen dat dat goed komt. Maar het festival kan bijvoorbeeld ook niet zonder de inzet van de mannen van de reiniging, zij zorgen er voor dat de stad ’s ochtends op 6 mei weer toonbaar is.”

Kensington, Dotan en Waylon Als je Rob vraagt naar zijn persoonlijke hoogtepunten in die 35 jaar, komen er verrassende namen voorbij: “Ik hou zelf erg van wereldmuziek. Dus ik denk dan terug aan de Oezbeekse zangeres Yulduz Usmanova in 1994 en het Japanse gezelschap Wadaïko Ichiro in 1997. Dit jaar heeft Rob een prachtige line-up voor het hoofdpodium op de Markt samengesteld. “Ik ben drie jaar bezig geweest om Kensington naar Wageningen te halen. Prachtig dat zij nu de afsluiter zijn. Dotan vind ik ook een geweldige artiest, mooi dat hij dit jaar de vrijheidsambassadeur is die met de helikopter komt. En wat dacht je van Waylon? Fantastisch dat we die als openingsact hebben.”

Vieren en herdenken Rob hoopt het werk voor het Bevrijdingsfestival nog lang te mogen doen. “Het is dankbaar om dit in je eigen stad te kunnen doen. Ik vind het mooi dat vieren en herdenken samen komen, het gaat niet alleen maar om de muziek en de grote namen. Als kleine jongens waren we vroeger ook al twee minuten stil op 4 mei. En wat er tegenwoordig op 4 mei voor middernacht op het 5 Meiplein gebeurt, vind ik ook heel bijzonder.”

30

30-PW2-Bevrijdingsfestival Rob de Jong.indd 30

16-04-15 11:57


s festival ambassadeur en daarmee de

helikopteract.

Fotocollectie Gemeentearchi

foto Dorien Goetschalckx

ef Wageningen

In 2015 is Dotan de vrijheids

In 1983 trad de Polle Eduard

Band op in de Herenstraat.

Rob de Jong regelt in 2015 voor de 35e keer de programmering op 5 mei.

Sinds 1990

iek te horen is er wereldmuz

plein.

op het Salverda

Paul de Graaf presenteert al 15 jaar het programma op de Markt. Ter gelegenheid daarvan treedt hij in 2015 samen met zijn band op.

31

30-PW2-Bevrijdingsfestival Rob de Jong.indd 31

16-04-15 11:57


Zomer 2015?

HET WORDT GENIETEN IN WAGENINGEN! WETEN WAT ER IN WAGENINGEN ALLEMAAL TE BELEVEN IS?

Meld je aan op:

www.proefwageningen.nl voor de Proef Wageningen E-Nieuwsbrief én

like Proef Wageningen op Facebook.

Hangmat winnen?

foto www.shutterstock.com

zomer door? Relaxed de Wageningse at e heerlijke familiehangm Op 1 juli verloten we dez ijft komende maanden inschr onder iedereen die zich of en E-Nieuwsbrief voor de Proef Wagening ebook een like geeft! Proef Wageningen op Fac

Grote familie hangmat ‘Proef Wageningen’, rood-wit, comfort plus met franjes, t.w.v. € 129,99. Topkwaliteit, katoen, oersterk en ambachtelijk gemaakt.

32

PW-Hangmat.indd 32

20-04-15 09:14


WAGENINGEN OP ZAK een nieuwe website of een handige app met Wageningen in de hoofdrol! Op deze pagina dé digitale musthaves! ontdek je stad

Eerlijk winkelen Op zoek naar fairtrade rijst, biologisch katoen of organische verzorgingsproducten in je buurt? De app van EerlijkWinkelen wijst de weg. Op basis van je GPS-positie heb je in een mum van tijd een overzicht van de eerlijke winkels in de stad. De app heeft een filtermogelijkheid om bijvoorbeeld gericht naar winkels met kleding, cadeaus of eten & drinken te zoeken en gegevens zijn makkelijk te actualiseren. Gebruikers kunnen elkaar ook laten weten welke leuke winkel met eerlijke producten zij hebben ontdekt. Gratis beschikbaar voor Android & Apple

Terug naar 1940 Introductie dagen

AID App Wageningen Goed voorbereid naar de Algemene Introductie Dagen (AID) Wageningen? Dat kan met de app waar alle deel­ nemers en mentoren een persoonlijk programma vinden en informatie over hun groep. De meeste inhoud is offline, dus internetconnectie is vaak niet nodig. Daarnaast is er ook een social media feed met twitter, facebook en foto updates zodat je altijd up-to-date blijft. Doe je niet mee aan de AID? De app laat ook de open evenementen zien. Gratis beschikbaar voor Android & Apple

Fietsroute van A naar B

Ga fietsen! Binnenkort student bij Wageningen Universiteit of net nieuw in Wageningen komen wonen? Met Naviki, the free bicycle routeplanner, ontdek je snel de ideale fietsroute van A naar B. Daarnaast kun je een eigen profiel aanmaken en bijvoorbeeld een route opslaan. Gratis beschikbaar voor Android & Apple

Beleef ‘De Slag om de Grebbeberg’ Op de avond van 10 mei 1940 arriveren de eerste Duitse troepen Wageningen. In de ochtend van 11 mei vallen Duitse eenheden de voorposten van de Grebbeberg aan. De zwaarste strijd op Nederlands grondgebied in de begindagen van de Tweede Wereldoorlog is begonnen. De strijd duurt drie dagen. Deze app neemt je – met twee wandel/fietsroutes – interactief mee langs belangrijke plekken van de strijd. Het vertelt het persoonlijk verhaal van de soldaten en toont de slag en de sporen van de strijd in woord en beeld. Download de app voordat je aan de route begint. Starten kan bij het Militair Ereveld Grebbeberg of Hotel ’t Paviljoen te Rhenen of Hotel de Wereld in Wageningen. De routes kunnen in elke richting afgelegd worden. Tijdens het wandelen of fietsen worden ‘push notificaties’ gegeven in de buurt van een informatiepunt. Gratis beschikbaar voor Android & Apple

33

33-PW2-APPs.indd 33

16-04-15 12:00


70 jaar vrede op papier

Op 5 mei vieren we al 70 jaar lang onze vrijheid. Deze datum is gekozen omdat volgens het ‘vertrouwde verhaal’ op 5 mei 1945 om 16.30 uur de ondertekening van de capitulatie plaatsvond in Hotel De Wereld. Prins Bernhard was hierbij betrokken als bevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten en voerde de onderhandelingen tussen de Canadese generaal Charles Foulkes en generaal Paul Reichelt van het Duitse leger.

34

34-PW2-Beeldspread 5 mei.indd 34

14-04-15 12:34


Dit moment en deze ondertekening staan los van het feit dat de capitulatie voor West-Europa op 4 mei al plaatsvond op de Lüneburger Heide. Dit zijn de voorwaarden die Montgomery de Duitsers had opgelegd, met inwerkingtreding op 5 mei 1945. Mogelijk heeft de definitieve ondertekening van de Wageningse overeenkomst pas plaatsgevonden op 6 mei 1945. Het ging hierbij om de ondertekening van een standaard formulier met daarin enkele praktische afspraken tussen Charles Foulkes en generaal Johannes Blaskowitz. Prins Bernhard was daarbij niet aanwezig. Over de locatie van deze bijeenkomst doen nog wat geruchten de ronde. Volgens sommigen vond dit belangrijke moment plaats in de Aula van de Landbouwschool, anderen hebben het over een kapotgeschoten boerderij in De Nude. Wie het weet, mag het zeggen…

Op de foto: Generaal Reichelt neemt ’s morgens in Hotel de Wereld de capitulatievoorwaarden door met Luitenant-Generaal Foulkes. Links de Duitse, rechts de Canadese onderhandelaars. Rechts vooraan: Prins Bernhard. Foto’s beschikbaar gesteld door Museum de Casteelse Poort en met dank aan Gemeentearchief Wageningen

35

34-PW2-Beeldspread 5 mei.indd 35

20-04-15 09:07


advertorial

Film, fun & food

IN DE MOLENSTRAAT

DĂŠ place to be? De Wageningse Molenstraat als cultureel-culinair ankerpunt tussen de Herenstraat en de Hoogstraat. Hier vind je alle benodigde ingrediĂŤnten voor een gezellige middag of avond uit. Binnen enkele stappen is het hier genieten van een borrel in de zon op het terras, een smakelijk diner, een film in een karakteristiek filmtheater met als finishing-touch een waanzinnig live-optreden.

De gastheren van de Molenstraat: vlnr Casper Bijl (Loburg), Tom de Bont (Heerenstraat Theater), Antonio Francisco (Sa Lolla) en Sasja Masovic (Het oude Pakhuis).

36

36-PW2-Molenstraat-2.indd 36

16-04-15 13:51


FILM

Heerenstraat Theater De eyecatcher van de hoek Molenstraat-Heerenstraat is het opvallend vormgegeven Theatercafé van het Heerenstraat Theater; ontworpen door het eveneens in de Heerenstraat gevestigde Ontwerpbureau Roza. Het middelgrote filmtheater beschikt over drie moderne zalen met veel zitcomfort en de nieuwste digitale projectieapparatuur en geluidstechniek. Hierdoor kan je film beleven zoals het hoort. De ‘Van Oscar tot Arthouse’-programmering zorgt ervoor dat er voor elke filmliefhebber van jong tot oud iets te bekijken, te beleven en te bewonderen is.    Behalve films worden ook live opera’s, concerten en ballet op het witte doek vertoond. Daarnaast zijn de speciale filmevents van het filmtheater befaamd. Deze variëren van inleidingen tot literaire avonden. En van films met high tea tot speciale première-avonden, zoals bijvoorbeeld de inmiddels befaamde Ladies Nights. Bovendien is het sfeervolle terras in de zon of het Theatercafé - ook voor nietfilmbezoekers - een heerlijke plek voor het begin of einde van een complete middag of avond uit in de Molenstraat.  www.heerenstraattheater.nl

FOOD

Het oude Pakhuis Sfeervol genieten van heerlijke gerechten uit eigen keuken kan bij restaurant Het oude Pakhuis. De dagelijkse verse ingrediënten in de gerechten zijn zorgvuldig gekozen naar smaak en kwaliteit. Niet alleen de kaart is verrassend en verfijnd, ook de (vernieuwde) ambiance zorgt voor een heerlijke avond uit. Basis van de menukaart en specialiteit van de chef zijn de grillgerechten. De chef haalt bij de bereiding het beste in het vlees naar boven. Uiteraard gegrild naar wens van de klant. Aanrader zijn de steaks van het Witblauwrund, een dikbil, waarbij verzorging en samenstelling zorgen voor een mals en sappig stukje vlees. Naast vleesgerechten is er uiteraard nog volop keuze voor tapas, vis en vegetarische gerechten. Voor de bijgerechten en sauzen ontwikkelen eigenaar en chefkok steeds weer nieuwe variaties en smaken. Speciaal voor gasten die naar het theater of de film gaan, is een theatermenu samengesteld: 2-gangen voor € 27,50 of 3-gangen voor € 32,50. www.hetoudepakhuis.nl

FUN

Loburg Loburg is dé plek in het centrum waar altijd wel iets gebeurt. Sinds 1978 in Wageningen, maar recentelijk in een nieuwe jas gestoken. Het is een plek om in een sfeervolle warme ambiance te genieten van een groot assortiment aan bieren, wijnen, frisdranken, whisky’s, likeuren, livemuziek, culturele events en dansfeesten. Ook buiten de deur is Loburg actief met een fantastisch podium tijdens 5 mei en uiteraard het festival Woetstok Wageningen, dat na het succes van vorig jaar, op zaterdag 20 juni weer op de agenda staat. Loburg bestaat uit twee gedeelten; een gezellige bar en een ruime zaal. Deze zaal is voorzien van een groot podium en hoogwaardige technische faciliteiten. Naast een brede programmering aan live-muziek en andere activiteiten, is het ook mogelijk de zaal af te huren voor een verjaardag, jubileum, huwelijk, afstudeerborrel, promotiefeest, buffet of andere feestelijkheid. Eigenaar Casper Bijl en host Walter Nieman maken elk event tot een succes door het uitvoerig bespreken van de wensen en elk event te begeleiden van begin tot het eind. Buiten hebben de gasten van Loburg de beschikking over een ruim terras. Ook uitgebreide catering behoort tot de mogelijkheden, waarbij samengewerkt wordt met diverse lokale partijen. www.loburg.com

FOOD

Sa Lolla Al meer dan 30 jaar is Italiaans restaurant Sa Lolla een begrip in Wageningen en ver daarbuiten. Dit vanwege de gezellige sfeer, de voortreffelijke en unieke verzameling wijnen en natuurlijk de ruime keuze aan overheerlijke Italiaanse gerechten. Ristorante Pizzeria Sa Lolla biedt specialiteiten uit de authentieke Italiaanse keuken, bereid volgens originele recepten. De zuidelijke gastvrijheid staat garant voor een gezellig en warm welkom en een maaltijd om niet snel te vergeten. In alle gerechten houden de koks rekening met overheerlijke smaken en met het gebruik van biologische producten. Typerend aan de samenstelling van gerechten is dat de koks precies weten waar de producten vandaan komen. Zo komt al het vlees van Nederlandse koeien uit de Betuwe, gebruiken zij enkel verse vis en komen de groenten grotendeels uit Italië. www.salolla.nl

37

36-PW2-Molenstraat-2.indd 37

16-04-15 13:51


Haring

zonder uien

De GIJ Kampeerkelder Proef de GIJ Kampeerkelder en krijg op vertoon van deze advertentie 10% korting op ons kampeerassortiment* *Niet geldig op gas en actieartikelen

Bergstraat 24 Wageningen 0317-412182 www.gijnet.nl

bewust afscheid nemen

Het Binnenveld Uitvaartbegeleiding

Onze begeleiding gaat verder dan alleen het regelen van een uitvaart. Het Binnenveld wordt meestal in eerste instantie gevraagd voor de praktische invulling van een afscheid, maar onze begeleiding bestaat uit meer dan het regelen daarvan. Wij kunnen een klankbord zijn in deze vaak hectische en emotionele tijd. Wij lopen samen op met de nabestaanden en zijn aanwezig waar het nodig is en blijven op de achtergrond waar dat wenselijk is.

Digitaal condoleren

Bij een afscheid wordt vaak een condoleanceregister getekend op de plaats van de afscheidsbijeenkomst. Naast het papieren condoleanceboek is het nu ook mogelijk de gegevens direct in een digitaal condoleanceregister te typen. Dit zal even wennen zijn, maar het biedt veel extra’s. De adressen kunnen in een keer in een bestand verzameld worden, zodat de adressenlijst direct toegankelijk is. De adressen zijn dan altijd goed leesbaar. Het is ook moge-

38-adv.indd 2

lijk van te voren, of achteraf iets te schrijven aan de familie: een herinnering, een anekdote of een nog niet uitgesproken woord. Dit kan omlijst worden met een foto of afbeelding. Dit kan via onze website als de uitvaart begeleid wordt door het Binnenveld Uitvaartbegeleiding.

Gratis App te downloaden; geschikt voor Android en IOS

U kunt hier veel informatie vinden over alle diensten die wij leveren voor het regelen van een uitvaart. In deze App kunt u onderdelen bewaren in uw Favorieten of delen met anderen. Samen met de website kunt u weloverwogen keuzes maken.

Grietha Rijlaarsdam Thea Verzijl Liesbeth Wieringa

Tel. 06 52 386 510 info@hetbinnenveld.nl www.hetbinnenveld.nl

Voor al uw vragen kunt u terecht op het inloopspreekuur: • Iedere 3e donderdag van de maand in Wageningen, Duivendaal 7 • Iedere 1e donderdag van de maand in Bennekom, Emmalaan 1

20-04-15 09:15


Proef Wageningen Magazine maakte voor deze uitgave een proefrit met Lennart Verhoeven. Onder de naam ‘Exploring Wageningen and Surroundings’ organiseert hij fietstochten in de omgeving van Wageningen. Dat doet hij vooral voor buitenlandse studenten en medewerkers van de universiteit. Want zoals Lennart zelf zegt: “Fietsen is de beste manier om Wageningen en de Nederlandse cultuur te leren kennen.”

Ontdek Wageningen

MET LENNART VERHOEVEN 39

39-PW2-Proefrit met Lennart.indd 39

20-04-15 09:10


Lennart geeft uitleg over de niveauverschillen in het Binnenveld.

Fietsen is de perfecte manier om Wageningen en omgeving te verkennen.

De Holleweg was te steil om tegenop te fietsen.

Ter hoogte van De Wolfswaard kwamen de regenjacks tevoorschijn.

Als ervaren gids weet Lennart veel en kan hij boeiend vertellen.

40

39-PW2-Proefrit met Lennart.indd 40

20-04-15 09:10


Lennart is in 2012 begonnen met het organiseren van fietstochten. Hij is geboren in Wageningen en studeerde hier ook. Hij vond de omgeving nooit zo heel bijzonder. Maar dat veranderde toen hij een keer terugkeerde van vakantie. “Ik kwam thuis na een buitenlandse reis en realiseerde me dat Wageningen net zo speciaal is als de plekken waar ik naar toe reisde. Ik herontdekte de schoonheid van de omgeving waarin ik leef. Daarom besloot ik om een fietstocht te organiseren voor een aantal studievrienden. Ik kondigde de tocht aan via een digitaal prikbord van de universiteit en voor ik het wist gingen we met zo’n dertig man op pad. De meesten van hen waren buitenlandse studenten. Zij waren enorm geïnteresseerd in Wageningen en omgeving. Maar het is niet iets wat ze makkelijk in hun eentje gaan ontdekken. Die eerste tocht was zo leuk om te doen, dat ik de smaak te pakken kreeg. Sindsdien organiseer ik circa zes fietstochten per jaar. Het is voor mij een mooie mix van vertellen over de omgeving en de geschiedenis en het ontmoeten van nieuwe mensen uit andere culturen. Het heeft mij al enkele nauwe vriendschappen opgeleverd.”

Verbaasd Vanuit het Binnenveld gaat de tocht naar de Wageningse haven. Veel buitenlandse studenten zijn verbaasd over de economische activiteit. Rotterdam kennen ze uiteraard, maar dat Wageningen één van de grootste binnenhavens van Nederland heeft, is voor hen nieuw. Langs de haven trekken we naar De Wolfswaard. Het feit dat deze boerderij in de uiterwaarden tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke plek voor het plaatselijke verzet was, vinden de studenten maar wat interessant.

“Veel buitenlandse studenten zijn verbaasd over de economische activiteit in de haven en dat Wageningen één van de grootste binnenhavens van Nederland heeft”

Ervaren gids Proef Wageningen Magazine sloot aan bij Lennart’s eerste fietstocht van 2015. Die brengt ons langs de diverse landschappen van Wageningen. Samen met veertig buitenlandse studenten vertrekken we vanaf het Forumgebouw op de Wageningse Campus. Het is duidelijk dat Lennart een ervaren gids is, want hij geeft een aantal nuttige tips om met zo’n grote groep veilig op pad te gaan. Voor ons Nederlanders gesneden koek, maar tips als met zijn tweeën naast elkaar rijden en hand uitsteken, blijken voor buitenlanders best nuttig. Vanaf de Campus gaat het gezelschap naar het Binnenveld. Daar vertelt Lennart dat het huidige gebied van veen en klei diverse niveauverschillen kent. De boerderijen liggen op de iets hoger gelegen gronden, wat vroeger voorkwam dat ze onder water liepen na extensieve regenval. Op sommige percelen zien we meer intensieve landbouw. Daar is vooral een zandondergrond. Dit is het resultaat van afzettingen van tienduizenden jaren geleden, toen er in onze streken een poolwoestijn was. We fietsen langs de Veensteeg, waar nu nog honderden populieren staan. Die worden vanaf de komende herfst gekapt, omdat ze te oud worden. Nieuwe populieren, iepen en wilgen komen er voor in de plaats, maar de vervanging zal de komende jaren voor een schraler landschap zorgen. Bij het bruggetje over het Valleikanaal laat Lennart zien dat we hier in erg vochtig gebied staan. Door flink te springen, zie je de grond bewegen.

‘Wageningen mountain’ Over de Grebbedijk gaan we richting de Wageningse Berg. Gegrinnik bij de studenten als de term ‘Wageningen mountain’ valt. Ook de uitleg van Lennart dat de berg in de ijstijd is gevormd en destijds maar liefst drie keer zo hoog was, dus 120 meter, maakt niet echt veel indruk. De Holleweg, de oude Romeinse weg die vanaf de Westbergweg naar boven leidt, maakt dat wel. We gaan lopend naar boven, want fietsen is voor de meeste deelnemers te lastig. Lennart wil picknicken in het Arboretum, maar het weer gooit roet in het eten. Hoewel Lennart vooraf beweerde dat het op zijn tochten altijd mooi weer is, zijn we inmiddels door de regen flink nat geworden. We besluiten dus dat het mooi geweest is en dat we een volgende keer de tocht af gaan maken.

Exploring Wageningen Dit jaar organiseert Lennart Verhoeven nog meer fietstochten. Rond 5 mei gaat hij op pad langs allerlei historische plekken uit de Tweede Wereldoorlog. Verder laat hij de tochten afhangen van zijn eigen inspiratie en de belangstelling van de deelnemers. In voorgaande jaren is hij naar Airborne Memorial geweest, maar ook naar Nationaal Park de Hoge Veluwe. www.exploringwageningen.nl

41

39-PW2-Proefrit met Lennart.indd 41

20-04-15 09:10


Bezoek & onderzoek Foto’s: Mirjam Lemmens en Cees Beumer

belmonte arboretum

Op een zonnige dag is het altijd druk in het Belmonte Arboretum. Wandelaars en rustzoekers komen naar het park aan de Generaal Foulkesweg om te genieten van de tuin en het mooie uitzicht over de Betuwe. De naam Belmonte is dan ook niet voor niets gekozen, het betekent mooie berg.

42

PW2-Arboretum.indd 42

16-04-15 13:30


Het park bevat één van de grootste botanische tuinen in Nederland met bijzondere collecties bomen, struiken en heesters. En die zijn allemaal voorzien van een eigen naambordje! Het Arboretum heeft een collectie met meer dan 3000 verschillende soorten en ook nog eens één van de grootste rododendroncollecties van de Benelux. De ligging, de collecties maar ook het gebruik als wandel- of stadspark maken Belmonte tot een bijzondere plek. En niet alleen om te kijken, de grasvelden mogen ook gewoon gebruikt worden!

Gratis toegankelijk Jarenlang werd Belmonte Arboretum beheerd door Wageningen Universiteit. Sinds drie jaar is het beheer in handen van de Stichting Belmonte Arboretum (SBA). De stichting beheert het park en is voor de financiering afhankelijk van sponsoren en donateurs, want de SBA wil het Arboretum het liefst gratis toegankelijk houden voor alle Wageningers en bezoekers van buiten. Het doel van de SBA is om Belmonte Arboretum zowel botanisch, cultuurhistorisch en landschappelijk te beheren.

Speciale collecties Een belangrijke rol bij het in stand houden van de collecties in het Belmonte Arboretum is weggelegd voor projectmedewerker Mirjam Lemmens. Zij benadrukt dat het Arboretum meer blijft dan een willekeurig stadspark: “De speciale collecties die hier van oudsher te vinden zijn, blijven absoluut behouden. We zijn zelfs een officieel geregistreerd museum omdat we een aantal Nationale Plantencollecties bezitten en beheren. De collectie hangt hier dus niet aan de muur, maar staat in de grond! Naast de mensen die hier voor hun plezier komen, is de collectie ook interessant voor onderzoekers.”

Tientallen vrijwilligers Om Belmonte Arboretum in stand te houden, is veel arbeid nodig. De SBA heeft daarvoor geen eigen personeel in dienst, maar laat werkzaamheden uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Daarnaast wordt dankbaar gebruik gemaakt van tientallen vrijwilligers. Elke dinsdag­morgen gaan zij aan de slag, weer of geen weer. Een van hen is de 84-jarige Jorina van Werkhoven. Voor haar geeft het werk in de botanische tuin veel voldoening. “Ik ben nu klimop aan het verwijderen. Daarmee kunnen de bomen en struiken weer volop ademen. Het is heerlijk om een ochtend in de week buiten bezig te zijn. Dat houdt mij ook jong!”

Excursies en evenementen Iedereen is welkom om Belmonte Arboretum te bezoeken en te bewonde­ ren. De tuin en het bijbehorende koetshuis worden ook verhuurd voor verschillende evenementen als bruiloften, vergaderingen, presentaties enzovoort. Daarnaast worden er regelmatig excursies en wandelingen georganiseerd, waar deskundige gidsen van alles vertellen over de collectie en over de omgeving. Dit jaar staat er ook een aantal bijzondere evenementen gepland in het Arboretum. Op zondag 7 juni is het Belmondo Festival. In mei en juni houdt de Wageningse Studenten Toneelvereniging een aantal malen een speciale voorstelling. Van 12 t/m 14 juni is de eerste editie van Eten op Rolletjes, drie dagen lang culinair genieten in het Arboretum. Kijk voor meer informatie en de activiteiten­ agenda op www.belmontearboretum.nl

43

PW2-Arboretum.indd 43

16-04-15 13:30


WARME JAS

voor oude woning

In 2010 kocht Jannemarie de Jonge een vrijstaande woning aan de Bennekomseweg. Zij viel vooral voor de prachtige locatie. Ook het huis was prima, maar vereiste wel de nodige aanpassingen. Bouwjaar 1953 en sinds 1980 was er niets meer aan gebeurd. Vooral qua isolatie was het huis hopeloos verouderd. Volgens Jannemarie was het zelfs zo lek als een mandje. Een flinke verbouwing volgde, maar juist toen kreeg Jannemarie de smaak te pakken. Zij meldde zich aan voor de Energiecoalitie. “We zijn vele aanpassingen en nog een ingrijpende verbouwing verder, maar deze maand krijgt de woning een schildje als bewijs van een energiezuinige woning.” De Energiecoalitie is een Wagenings project van bedrijven, gemeente en woningeigenaren dat probeert een lokale markt voor duurzaam en energieneutraal renoveren aan te zwengelen. Circa dertig woningen kregen een energieadvies. Tien daarvan bleken energieneutraal te kunnen worden. Het huis van Jannemarie is niet volledig energieneutraal, maar geldt wel als een voorbeeld hoe vele maatregelen hun effect kunnen hebben.

Jaren vijftig karakter We treffen Jannemarie in haar tuin, terwijl bouwvakkers de laatste hand leggen aan de houten betimmering aan de buitenzijde van de eerste verdieping. “Ik was eerst bang dat het jaren vijftig karakter zou verdwijnen. Maar mijn architect raadde aan om Nederlandse Red Ceder te gebruiken. Dat geeft een prachtig effect. Op de begane grond wordt de spouw ingespoten met cellulose vlokken en vervolgens voorzien van een mooie stuclaag. Onze oude woning krijgt daarmee een mooie nieuwe warme jas. Dan komen er nog dertig zonnepanelen op de carport en dan zijn we klaar.”

Comfortabel als voorwaarde Eenmaal in de nieuwe keuken, die uiteraard voorzien is van de meest energiezuinige apparatuur, valt op hoe comfortabel het aanvoelt. “Dat was wel een voorwaarde voor mij”, vertelt Jannemarie. “De wens om energieneutraal te worden was belangrijk, maar dat mocht niet ten koste gaan van het comfort. Toen ik het huis net had gekocht, heb ik al flink verbouwd. Maar daar was ik achteraf niet tevreden over. Ik ben blij dat ik het het afgelopen jaar alsnog goed heb aangepakt. Door de goede isolatie is het comfort nu geregeld. Als ik ’s avonds naar bed ga, gaat de verwarming uit. De volgende ochtend is het dan nog geen graad kouder geworden.”

Inspirerend enthousiasme Jannemarie raadt iedereen aan om aan de slag te gaan om de woning duurzamer en bij voorkeur energieneutraal te maken. “Doordat ik er intensief mee bezig ben geweest, werd ik steeds enthousiaster. Er was intensief contact met de overige deelnemers en je steekt elkaar aan met ideeën. Dat werk inspirerend.” Toch realiseert Jannemarie zich dat een ingrijpende verbouwing niet voor iedereen is weggelegd. “Het is wel een fikse investering. Ik verwacht dat ik die voor een flink deel wel ga terugverdienen, maar je moet het geld eerst wel hebben. Hypotheekverstrekkers zouden daar een belangrijke rol in kunnen spelen.” Meer weten over de Wageningse Energiecoalitie? www.wageningenwoontduurzaam.nl

44

44-PW2-Duurzaam.indd 44

16-04-15 12:06


Proef het studentenleven Bijna 20% van de inwoners van Wageningen is student. Een groot deel van hen woont op kamers. Markant onderdeel van de Wageningse skyline zijn de zes sterflats. Vier van deze flats spelen een belangrijke rol in de huisvesting van studenten. Maar wat gebeurt daar binnen eigenlijk en hoe ziet het er uit? Proef Wageningen Magazine gluurt even binnen bij...

Sterflat

de Dijkgraaf Bouwjaar: 1977 Verdiepingen: 18 Aantal kamers: 625 Kameroppervlakte: 13 m2 Verdieping 0 t/m 3: 18

kamers per gang, 4 douches, 2 wastafelru imten en 4 wc’s, 1 gezamenlijke keuken en een wasmachineruimte Verdieping 4 t/m 18: 10 kamers per gang, 2 douches, 2 wastafelru imten en 2 wc’s, 1 gezamenlijke keuken en een wasmachineruimte Faciliteiten: een gratis en snelle internetverbinding en aangeslote n op het netwerk van Wageningen UR Energielabel: D Aanbieder: idealis.nl Flatkroeg: De Hunker Bunker Overige sterflats: Albar daweg en Thorbeckestraa t (appartementen), Asser park, Hoevestein en Bornsesteeg

45

45-PW2-Studentenbezoek - Sterrenflat2.indd 45

16-04-15 13:27


entree

Een willekeurig damesto ilet‌

. ak je altijd wel vrienden Met 17 huisgenoten ma op nen nu de gehele studie Jesse (l) en Mirthe wo en . kk tre op het punt om te ver dezelfde gang en staan se. Jes . Nu op de kamer van Ze kletsen vaak even bij

Multifunctioneel bureau; droogrek links, werkplek rechts

Stapelgoed

Waar is het feest? Op het prikbord in de hal .

eerdere Al zijn er m is de grootste badkamers, et ri eest favo altijd het m

46

45-PW2-Studentenbezoek - Sterrenflat2.indd 46

16-04-15 13:28


Sterflatkamer? Garantie voor ‘A room with a view’

Arno, Josephine en Mich el , alle drie student Biologie

keuken de gemeenschappelijke Een avondje ‘Magic’ in nkamer een studente Stilleven op

De Hunker Bunker is vooral bedoeld voor studenten

kastje… Iedereen zijn eigen keuken

eken!e tentamenw d s en jd ti ve al roeg gaat om gavond -beh ker. De flatk Elke dinsda n u B er k n u ordt het in De H dernacht w id m is het feest d n ro r ochtend… open , maa de volgende l a st 22.00 uur ee m t ig et feest eind pas druk. H Meer info?

www.dehunkerbunker.nl 47

45-PW2-Studentenbezoek - Sterrenflat2.indd 47

16-04-15 13:29


Afhaalcentrum Indonesische Specialiteiten

Cees Beumer Fotografie Javastraat 6 6707 EC Wageningen info@ceesbeumer.nl 0317 41 57 93 06 22 37 07 96

Afhalen ~ Thuisbezorgen ~ Catering Junusstraat 19 ~ Wageningen ~ 0317-785566 ~ www.Radjawali.nl

www.ceesbeumer.nl

Welkom bij Helinä Finnish Design al 20 jaar uniek in Wageningen Helinä & Éva

Kleding:

Marimekko Aino Annikki Karvinen Anneli Keinonen Araña Blaest EO Design Geesje Sturre Invero Kokon Kontrast LauRie Mansted Maxjenny Nanso Papiina Ritva Falla Skandika Two Danes

Sieraden: Aarikka ADI Schmuck Langani Theo Neerhof Op vrijdag 22 en zaterdag 23 mei 2015 vieren we in een feestelijke sfeer met bijzondere aanbiedingen het 20 jarig jubileum van onze zaak!

Adres:

Helinä Finnish Design Schoolstraat 7a 6701 AZ Wageningen

48-adv.indd 2

Contact:

Telefoon/Fax: 0317- 460111 E-mail: info@helinafinnishdesign.nl

Openingstijden: Di t/m Vr 10.00 - 18.00 Zaterdag 10.00 - 17.00

17-04-15 14:07


In de stad komen drie ‘Social Sofa’ mozaïekbanken De opbrengst gaat naar Margreet Bos. Zij maakt een film om aan te tonen dat een handicap levensgeluk niet in de weg hoeft te staan.

WEKELIJKS 1.200 BEZOEKERS IN ONS HUIS Op een willekeurige woensdagmiddag is het een drukte van belang in Stadsatelier Ons Huis aan de Harnjesweg. Bij de entree plakken mensen mozaïeksteentjes op een grote betonnen bank. Even verderop breien en schilderen de bezoekers van de dagbesteding. In de sportzaal heerst absolute rust, want daar is de yogales bezig. In de keuken is het juist een gekrioel van jewelste, daar maken de kinderen van het kookcafé hun eigen mueslikoeken. Zo’n drukke dag blijkt heel normaal te zijn in Ons Huis. Wekelijks komen er meer dan 1.200 bezoekers. Stadsatelier Ons Huis is een van de Huizen van de Wijk van welzijnsorganisatie Solidez. Ons Huis, zoals het gebouw in de volksmond genoemd wordt, is een werkplaats, een informatie- en ontmoetingsplek en een creativiteitscentrum voor iedereen. De doelstelling van het stadsatelier is om samen met inwoners van Wageningen vorm en inhoud te geven aan maatschappelijke en economische participatie. Het Stadsatelier is een sociale onderneming. Vrouwen en mannen, jongeren en ouderen, buurtgenoten of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen hun talenten ontdekken en ontwikkelen en eigen initiatieven ontplooien. Dat doen ze individueel en door groepsactiviteiten, dagbesteding of werkervaringsplaatsen. De diverse ateliers, zoals het houtatelier, naaiatelier en weefatelier nemen daarbij een prominente plaats in. Volgens projecthouder Melitta Steenhuis is Ons Huis de afgelopen jaren een steeds belangrijkere rol gaan vervullen. “Het is een echt huis van de wijk geworden. Onze bezoekers komen bovendien uit heel Wageningen. De integratie van alle verschillende bezoekers geeft daarbij een heel bijzondere sfeer. De mensen van de dagbesteding, die vaak een psychiatrische problematiek hebben, gaan perfect om met ouderen uit de buurt die gezellig langskomen voor een praatje of een kopje koffie. Ook jongvolwassenen met een beperking voelen zich er thuis. Onze vele activiteiten en de initiatieven van bewoners trekken een divers gezelschap

personen uit geheel Wageningen. Die integrale interactie past perfect bij de jarenlange doelstelling van Solidez.” Meer weten over de vele activiteiten in Stadsatelier Ons Huis, of interesse om als vrijwilliger aan de slag te gaan? www.stadsatelier.nl en www.solidez.nl

Sam Soekhram (r) laat het door hem gemaakte muziekinstrument - tijdens de dagbesteding bij Ons Huis - zien aan Melitta Steenhuis.

49

49-PW2-Ons Huis.indd 49

20-04-15 09:11


Watersportvereniging

VADA

Watersportvereniging VADA speelt een belangrijke rol in het beoefenen van de watersport in en rond Wageningen. De vereniging heeft een sterke regionale functie. Hierbij biedt de vereniging tal van watersportfaciliteiten op één van de mooiste rivieren van ons land: de Neder-Rijn. Momenteel telt VADA bijna 600 leden. Deze zijn verdeeld over de vier takken van watersport binnen de vereniging: kanoën, roeien, zeilen en de jachthaven.

50

50-PW2-VADA Sportvereniging.indd 50

16-04-15 14:05


VADA IN CIJFERS Oprichting: 14 september 1912 Locatie: Jachthaven 1, Wageningen Aantal leden: roeien: 269, kanoën: 44, zeilen: 70 en de haven: 225 (Sommigen zijn lid van meer afdelingen). In totaal telt VADA 575 leden. Start leeftijd: roeien: 12 jaar, kanoën: 12 jaar, zeilen: 10 jaar, haven: gezinslidmaatschap Oudste lid: Bijna 86 jaar (afdeling roeien) Topsport niveau op de club: Roeien op nationaal niveau Contributie per jaar: roeien: € 324,00, kanoën: € 151,50-189,50, zeilen: € 169,00, haven: € 125,00 + liggeld e.d. Wateren: De haven en op de Neder-Rijn, daarnaast overal in binnen- en buitenland Winterstop: VADA kent geen winterstop Benodigdheden (aan te schaffen bij lidmaatschap): Sportkleding Tenue: Bij wedstrijden dragen de leden een wit shirt met opdruk, zwarte broek en rode sweater Populaire clubactiviteiten: Bij roeien is dit de Rijn-IJsselmarathon, bij zeilen de Rijnrace en de haven organiseert elk najaar een gondeldag, gevolgd door een gezellige mosselmaaltijd Clublied: Daar bij de haven, daar doen wij aan watersport, Bevaren de Rijn al meer dan honderd jaar. Al zeilend en roeiend, met kano’s en jachten Zingen wij krachtig en trots met elkaar: VADA, jij club aan de Rijn! Ik weet geen plek waar ik liever zou zijn. Je terras en je loods, en je uitzicht zo groots! VADA, hier voel ik mij fijn. Landelijke bond: Roeien: KNRB (roeibond), Haven: KNWV (watersportverbond) Websites: www.wsv-vada.nl, www.vadaroeien.nl, www.vada-kano.nl, www.vada-zeilen.nl

51

50-PW2-VADA Sportvereniging.indd 51

17-04-15 14:18


OOK DIT IS VADA! ZEILEN OP DE RIJN? EEN BELEVENIS!

KANOËN: 365 DAGEN PER JAAR

Zeilen kan met het hele gezin, vrienden, clubgenoten of alleen in een boot niet groter dan een surfplank. De vereniging heeft Optimisten, Feva’s, Centaurs en Valken. Met alle typen kun je zeilen op de Rijn of in de nabij gelegen grindgaten. De stroming en beroepsvaart zijn geen probleem en geven zelfs een extra uitdaging. Bij zeilen telt maar één ding; staat er wind? Zo ja, dan het liefst vol in de zeilen!

Kanoërs doen meer dan alleen een beetje ‘rondpeddelen’. Zij hebben intensief contact met wind, water en de natuur in alle seizoenen en bij alle weersomstandigheden. Vrijheid staat bovenaan, maar daarnaast ervaren de kanoërs plezier van samen varen en werken zij voortdurend aan hun technieken, kennis en vaardigheden. De Rijn is steeds anders en altijd attractief: hoog water, stroming, laag water, wind, golven en scheepvaart.

KANOËN OP ZEE

WEDSTRIJDZEILEN Jaarlijks organiseert de vereniging onderlinge wedstrijden in het grindgat van Opheusden. Iedereen kan deelnemen; de volleerde zeilers, de gevorderde cursist, maar ook de beginners onder leiding van ervaren instructeurs. ’s Zomers vinden zeilkampen in de buurt plaats én op de uitgestrekte wateren van Friesland. Hoogtepunt is de jaarlijkse Rijnrace: een wedstrijddag voor zeilers in de regio Oost-Nederland met als finish het clubhuis van VADA.

De veelzijdigheid van het kleinste zeewaardige vaartuig is groot. De smalste sloot is bereikbaar, maar ook de grootste meren en zelfs de zee is voor de kano bevaarbaar. Eilandje hoppen op het Wad, golven en scheepvaart trotseren op de Waal of een kampeer-trektocht ergens in Nederland. Naast het maken van mooie tochten, staat bij de leden ook vrij kamperen, samen koken, plannen maken, navigeren en kaart lezen op de agenda.

ROEIEN OP WK-NIVEAU De jeugd bij VADA-roeien traint enthousiast, leergierig en vol overgave. Minstens drie keer per week werken zij in teamverband aan de perfecte roeitechniek onder leiding van deskundige coaches. Jaarlijks behalen zij bij nationale wedstrijden op één of meer nummers een eerste plaats. Afgelopen jaar nam zelfs één van de pupillen deel aan het WK onder de 23 jaar!

ELKE SPIER AAN HET WERK Jong of oud, met of zonder beperking, wel of geen ervaring: iedereen kan leren roeien. Een sport waarmee je alle spieren aan het werk zet en die verrassend ongevoelig is voor blessures. Bij VADA roeien de leden op de mooiste plekken: op de Neder-Rijn, maar ook door de mooiste natuurgebieden tijdens marathons of over het Canal du Midi of de historische oevers van de Nijl bij toertochten.

DE JACHTHAVEN: KLEINSCHALIG EN GEMOEDELIJK De jachthaven van w.s.v. VADA ligt dicht bij het centrum van Wageningen en behoort met 150 ligplaatsen tot de middelgrote. Jaarlijks brengen vele passanten een bezoek voor een of meer overnachtingen. Voor vaste ligplaatsen is er een kleine wachtlijst. Dit vanwege de kleinschaligheid, gemoedelijkheid en lage kosten.

‘Een watersportvereniging brengt plezier in water en buitenleven, geeft een gevoel van vrijheid en tegelijk volop sportiviteit, individueel of in groepsverband’ 52

50-PW2-VADA Sportvereniging.indd 52

16-04-15 12:33


foto www.shutterstock.com

Het startersproject ‘Mijn idee, een goed idee?!’ ondersteunt toerisme en recreatie in de regio Ede, Barneveld en Wageningen. Begin dit jaar werd het project afgerond met een presentatie van de finalisten. Drie daarvan zijn Wageningse deelnemers. Welk ‘idee’ hebben zij en gaan we zeker terugzien?

3X een

goed idee

1. Villa Arion Deelnemer: Janny van Gijssel Idee: De historische Villa Arion, gelegen aan de Niemeijerstraat, exploiteren als locatie voor teambuilding, workshops en vergaderingen. De villa is volledig gerenoveerd. Zo is er nu een kookstudio ingericht om kookworkshops, het nieuwe koken en de wijn-spijs combinatie te ervaren. Op de bovenste verdieping worden twee B&B-kamers gerealiseerd. Janny over het project: “Deelname heeft er voor gezorgd dat ik een businessplan heb opgesteld en aangescherpt. De financiële onderbouwing als basis is hierin goed uitgewerkt en nu is het een kwestie van gewoon doen! Daarnaast heeft dit traject geleid tot waardevolle contacten met de gemeente Wageningen en met collega-ondernemers binnen Food Valley.” www.villa-arion.nl

3. THUIS

2. Proeflab Wageningen Deelnemer: Marieke Laméris Idee: Met ProefLab Wageningen mensen in regio FoodValley verbinden, inspireren en motiveren om tot nieuwe initiatieven te komen. Dit door spannende en onverwachte ontmoetingen te organiseren tussen verschillende ‘bloedgroepen’ vanuit bedrijfsleven, overheid, kunst en (kennis)instellingen. Uit ervaring is gebleken dat mensen het fantastisch vinden om met onbekenden een bijzondere avond uit te beleven. Het element onverwachte ontmoetingen wordt zeer gewaardeerd. Marieke over het project: “Elke keer als we in ons eigen huis (het voormalig Lab van Landbouwscheikunde op de Diedenweg) mensen ontvangen horen we bijzondere verhalen die de moeite waard zijn om ‘iets’ mee te gaan doen. Ik ben een echte verbinder, creatief, aanjager, organisator en in staat strategieën te vertalen in tastbare projecten en resultaten. Door deze deelname heb ik mijn droom op papier gezet en voer ik nu verkennende gesprekken met mogelijke opdrachtgevers en geïnteresseerden.” www.facebook.com/proeflab

Deelnemers: Tanja Meeuwsen, Emmy Nannes, Sijmen Weesie, Elsje van de Weg, Ilsa Phillips en Tutku Yuksel. Idee: THUIS creëert de gezamenlijke woonkamer van Wageningen, waar talenten, ideeën en materialen worden gedeeld en waar bruggen tussen verschillende mensen worden geslagen om met elkaar te werken aan een nog mooier en fijner Wageningen. THUIS organiseert verschillende activiteiten om mensen samen te brengen en nodigt iedereen uit om mee te denken hoe THUIS een plekje kan krijgen in Wageningen.  THUIS over het project: “Naast praktische zaken als structuur aanbrengen in een bedrijfsplan, hebben we tijdens dit project ook nieuwe mensen leren kennen met gave ideeën die ons verder kunnen helpen. Met de gemeente zijn we nu in gesprek om te kijken hoe en waar we met THUIS een plek kunnen krijgen in de binnenstad. We streven ernaar om voor september 2015 THUIS te kunnen openen en iedereen te verwelkomen!” thuiswageningen@gmail.com

Meer info over het project: www.mijnidee-goedidee.nl

53-PW2-Mijn idee goed idee.indd 53

53

16-04-15 14:06


Wageningen koestert

landgoederen en b

foto archief Oud Wageningen

Wageningen, gelegen tussen de berg, de rivier ĂŠn de Veluwe, zorgt al eeuwen voor een ideaal vestigingsklimaat. De bijzondere omgeving met hoogteverschillen en groen zorgt dat het een aantrekkelijke plek is om te wonen en te genieten. Dat ervaren wij nu, maar ook vroeger wisten mensen dit al. Wageningen heeft dan ook niet voor niets tien buitenplaatsen en landgoederen binnen de gemeentegrenzen.

Ooostereng

Oranje Nassau’s Oord

foto J. Maat

De Driest

foto Maarten van den Wijngaart

Casteelse Poort

De Leemkuil

foto gemeenterachief Wageningen

Belmonte

Villa Sanoer

54

54-PW-Villa Sanoer2.indd 54

16-04-15 13:25


Nudenoord

Dorschkamp

foto Maarten van den Wijngaart

foto Maarten van den Wijngaart

Gelders Arcadië Wageningen is niet de enige plaats met buitenplaatsen en landgoederen. Langs de hele zuidoostelijke Veluwezoom zijn er zelfs circa honderd van dergelijke plekken. Daarom hebben de provincie Gelderland en het Gelders Genootschap in 2007 het initiatief genomen voor Gelders Arcadië. De historische buitenplaatsen in de gemeenten Wageningen, Renkum, Arnhem, Rozendaal en Rheden zijn hierdoor in beeld gebracht. Het project resulteerde in een Atlas Gelders Arcadië. In deze atlas is de rijke ruimtelijke kwaliteit van het gebied beschreven. Vanaf 2009 zijn de vijf gemeenten erbij betrokken, aldus Van den Wijngaart. Zij hebben met financiële steun van de provincie Gelderland en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling het initiatief genomen voor drie vervolgprojecten die in 2015-2016 worden uitgevoerd. Er komt een gebiedsvisie onder de naam ‘Perspectief Gelders Arcadië’. Met het project ‘Geschiedenis in verhalen’ wordt beoogd de schat aan bijzondere verhalen en herinneringen van mensen bij deze plekken vast te leggen zodat ze niet verloren gaan. Met ‘Echo van de tijd op landgoederen’ willen de gemeenten de verbinding maken tussen het cultuurhistorisch erfgoed en kunst en cultuur. Ook is er een cultuureducatief programma gericht op (basis)scholen in de vijf gemeenten.

Meer informatie op www.geldersarcadie.nl, www.facebook.com/gelderarcadie, of bij Maarten van den Wijngaart, tel. 0317-492917.

Hinkeloord

foto Maarten van den Wijngaart

De buitenplaatsen en landgoederen in Wageningen zijn Hinkeloord, Belmonte, Oostereng, De Driest, Villa Sanoer, Oranje Nassau’s Oord, Nudenoord, de Casteelse Poort, De Leemkuil en de Dorschkamp. Op veel plekken zijn de historische gebouwen en de bijbehorende landgoederen nog goed zichtbaar. Een aantal is zelfs openbaar toegankelijk om er van te genieten. Van andere landgoederen en buitenplaatsen resteert vooral nog de herinnering.

foto archief Oud Wageningen

Maarten van den Wijngaart, beleidsmedewerker Monumentenzorg van de gemeente Wageningen, vertelt over de geschiedenis van de buitenplaatsen en de landgoederen. Die geschiedenis begint in de 17e eeuw. Welgestelde burgers gingen op zoek naar een zomerverblijf op bijzondere locaties en bouwden er hun tweede huis. De zuidelijke Veluwezoom van Wageningen tot en met Rheden was voor hen aantrekkelijk om de stinkende stad te ontvluchten. Het mooie landschap was voor deze rijken aanleiding om er grote woonhuizen met ruime tuinen aan te leggen. In de 19e eeuw komen er nieuwe buitenplaatsen bij. Het zijn dan overwegend de nieuwe rijken, handelslieden, advocaten, projectontwikkelaars en Indiëgangers die een huis en tuin lieten aanleggen op bijvoorbeeld nieuwe ontginningsterreinen.

foto Maarten van den Wijngaart

foto Maarten van den Wijngaart

n buitenplaatsen

55

54-PW-Villa Sanoer2.indd 55

16-04-15 13:25


Race tegen de klok voor Stanmen

Ze kenden elkaar niet, maar Robert de Jong en Ruben Eshuis wonen allebei in Wageningen, hebben beiden een zoon die Stan heet en bij beide Stannen werd de ziekte van Duchenne geconstateerd. Een enorme klap voor de twee gezinnen. De vaders zijn niet bij de pakken gaan neerzitten. Robert en Ruben organiseren nu allerlei activiteiten om geld in te zamelen voor onderzoek naar de spierziekte Duchenne. Een ziekte die zo’n 600 kinderen in Nederland treft. Het verhaal van Robert en Ruben is indrukwekkend. Ze vertellen over het moment dat ze hoorden dat bij hun zoontjes de diagnose Duchenne was vastgesteld. “Als je hoort dat je zoon de ziekte van Duchenne heeft, voelt het alsof een luik onder je voeten wordt weggetrokken. Alle zekerheden die je had in je leven worden in één klap weggeslagen. Het licht gaat uit en het liefst verstop je je alleen nog maar onder je dekbed.”

Dát verzin je niet In de maanden na het vreselijke nieuws krabbelden Robert en Ruben en hun vrouwen toch weer een beetje op. Ze kwamen in contact met Duchenne Parent Project, een vereniging voor

ouders van kinderen met Duchenne. Via deze vereniging leerden ze elkaar ook kennen. “We zaten tijdens een Duchenne congres in dezelfde werkgroep. Het klikte onderling en tot onze verbazing bleken we zoveel overeenkomsten te hebben. Dat je allebei een zoon hebt die Stan heet en dat je allebei in Wageningen woont, dát verzin je niet.”

Duchenne Heroes Via het Duchenne Parent Project kwamen Robert en Ruben ook in aanraking met Duchenne Heroes. Dit is een zevendaagse mountainbiketocht van 700 kilometer door België, Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Het doel is om zoveel mogelijk geld op te halen in het onderzoek naar de ziekte van Duchenne. Stan de Jong was twee jaar geleden hét gezicht van Duchenne Heroes. Toen Robert de tocht meemaakte, wist hij dat hij een jaar later ook mee ging doen. “Als je ziet hoe fanatiek de deelnemers zijn, dan kun je niet anders dan zelf meefietsen. Je kunt je onmacht als ouder omzetten in iets tastbaars voor je eigen kind en dat van anderen. Dit jaar hopen we met de tocht een miljoen euro op te halen. Daarmee kan onderzoek naar Duchenne gefinancierd worden. We hopen natuurlijk op genezing. Maar voorlopig zijn we al heel blij dat we tijd kopen, vergelijk het met een race tegen de

56

56-PW2-Stanmen.indd 56

16-04-15 12:27


Wageningen voor Duchenne Duchenne Heroes finisht dit jaar op 19 september in Nijmegen. De organisatie hoopt dit jaar 1 miljoen euro binnen te halen voor onderzoek naar de ziekte van Duchenne. Het team Stanmen wil daar een flinke bijdrage aan leveren. Daarom organiseren Robert, Ruben en hun teamgenoten de komende maanden allerlei acties om geld in te zamelen. Op zondag 31 mei is er een spinningmarathon bij Sportcentrum De Plataan. Op een nog te bepalen datum is er een bierproeverij van het bijzondere Belgische Westvleteren bier. Klap op de vuurpijl wordt de Duchenne Charity Evening in Hotel De Wageningsche Berg op donderdag 18 juni. Het wordt een avond met een fantastisch diner, presentatrice Mylene de la Haye en een veiling onder leiding van Alexander Pechtold.

klok. Ooit was de levensverwachting van iemand met Duchenne 20 jaar, dat is nu met goede zorg ongeveer 30 jaar. Bovendien is de kwaliteit van leven sterk verbeterd.” Vorig jaar fietsten Robert en Ruben nog in aparte teams. Dit jaar hebben ze besloten om beide teams samen te voegen en onder de naam Stanmen verder te gaan. Dit jaar hebben ze het eigen Wageningse team, Stanmen, opgericht. En dus zijn ze samen met hun teamgenoten tegenwoordig vrijwel elk weekend op de fiets te vinden om te trainen voor de zware tocht. Hoewel ze het grote doel constant voor ogen hebben, is dit nieuwe sportieve leven ook

goed voor de gezondheid van Robert en Ruben. “Ik ben al 13 kilo afgevallen door het fietsen, maar dat mag nog wel iets meer worden”, lacht Robert. Ruben rookte voorheen bijna twee pakjes sigaretten per dag en vertelt met trots dat hij op de parkeerplaats voor de fietsenwinkel zijn laatste peuk uitdrukte.

Ziekte van Duchenne Als je met Duchenne Spierdystrofie wordt geboren, breken je spieren langzaam af en word je steeds minder sterk. Duchenne komt vrijwel uitsluitend voor bij jongens. Wereldwijd treft het 1 op de 3.500 jongens. Kinderen met Duchenne Spierdystrofie vallen vaak en kunnen niet goed rennen. Met ongeveer 10 jaar wordt lopen erg moeilijk, en worden de kinderen afhankelijk van een rolstoel. En als de spieren die voor ademhalen nodig zijn te zwak worden, is beademing nodig. Ook de hartspier wordt steeds zwakker. Hierdoor is Duchenne Spierdystrofie uiteindelijk fataal.

www.wageningenvoorduchenne.nl 57

56-PW2-Stanmen.indd 57

16-04-15 12:27


58

58-PW2-LEEFfestival.indd 58

16-04-15 12:02


Flitsbezoek

BESMETTELIJK

LEEFfestival Reusachtige spellen, straattheater, dans en muziek; dé ingrediënten voor het LEEFfestival! Dit jaar wordt op zondag 28 juni de 33e editie van dit Wageningse straatfestival gehouden. Het thema is ‘Besmettelijk’.

In een grote loods aan de Lawickse Allee is het decoratelier van het LEEFfestival. Daar zijn vrijwilligers elke dinsdagavond druk bezig om te klussen en te knutselen. Want hoewel er de afgelopen 33 jaar veel grote decors en spellen zijn gemaakt, zijn ze bij het LEEFfestival nooit uitgedacht. Dit jaar gingen ze onder andere aan de slag met een variant van het moordspel Cluedo. Puzzelen met hoofden van afgedankte paspoppen wordt de nieuwste aanwinst. Op de foto zijn ze bezig voor Schrijversharten. Dit project heeft tijdens het LEEFfestival een taalactiviteit waarbij het publiek een belangrijke rol speelt. De bezoekers maken anagrammen met de letters van de zin: Spelen met de taal is aanstekelijk. De vrijwilligers van het LEEFfestival maken hier de grote letters voor. Meer informatie op www.leeffestival.nl

59

58-PW2-LEEFfestival.indd 59

16-04-15 12:02


Made

in Wageningen

Fotocollectie Gemeentearchief Wageningen

Welke producten hebben Wageningen op de kaart gezet? Dat is de centrale vraag tijdens de expositie ‘Made in Wageningen’, van 17 mei t/m 15 november te zien in Museum De Casteelse Poort.

Drukkerij Vada aan de Costerweg, drukkers aan het werk in de offset drukkerij (1956).

Voor de hand liggende producten zijn drukwerk, tabak en bakstenen. De persen van Vada en Veenman en vele andere drukkerijen hebben jarenlang boeken en tijdschriften voortgebracht. De tabaksindustrie ontwikkelde zich van thuiswerk tot Schimmelpenninck. En de steenfabrieken zijn nog steeds markante punten in het Wageningse landschap. Maar er is meer, veel meer.

Tijdens Made in Wageningen is er namelijk ook aandacht voor de ontwikkeling van Wageningen als kennisstad, met informatie over de voorgeschiedenis van het huidige Wageningen UR. Naast de universiteit van toen en nu worden ook andere belangrijke kennisinstituten belicht. Denk aan het MARIN, Friesland Campina Innovation Centre en MeteoGroup. Ook dit zijn ‘maakindustrieën’ die al jarenlang nationale faam genieten.

60

60-PW2-Made in Wageningen.indd 60

16-04-15 11:59


Dakpannenfabriek De Vries/Phoenix aan de Nude. Fotocollectie Gemeentearchief Wageningen

Aan het werk in het testbassin van MARIN.

Frank Verwoert rond 1970 aan het werk als sigarenmaker in sigarenfabriek Schimmelpenninck. Fotocollectie Gemeentearchief Wageningen

De Schimmelpenninck sigarenfabriek in de Stationsstraat (1975).

Van appelsap tot weersvoorspelling, van scheepsschroef tot Sextant, van bolknak tot nieuwe melkproducten, van baksteen tot drukpers en nog veel meer…

Tv-weerman Harry Otten, de oprichter van MeteoConsult.

Een laborante aan het werk in het laboratorium Tuinbouwplantenteelt van Prof. Sprenger aan de Haagsteeg (1935).

De expositie wordt samengesteld in het kader van het Gelderse erfgoedfestival ‘Gemaakt in Gelderland’. In september wordt ‘Made in Wageningen’ uitgebreid met een mini-special in het Koetshuis van Museum De Casteelse Poort. www.casteelsepoort.nl

61

60-PW2-Made in Wageningen.indd 61

16-04-15 11:59


RAAK! Werken vanuit strategie naar onderscheidende en effectieve communicatie. Alleen zo raak je je doelen! Kennismaken? Bel of mail ons even!

Agro Business Park 22

6708 PW Wageningen

Telefoon: 0317 - 760 009

E-mail: info@donkersmc.nl www.donkersmc.nl

Kinderdagverblijf Rozengeur & Maneschijn biedt kwalitatief hoogwaardige kinderopvang in een unieke huiselijke sfeer. Als kinderdagverblijf zorgen wij ervoor dat kinderen regelmaat, reinheid, rust, structuur en duidelijkheid krijgen in een liefdevolle en veilige omgeving.

Daarnaast bieden wij, onder meer: • 4 verticale groepen • ruime openingstijden: 7.30 - 18.30 uur • een verse, in huis bereide, warme maaltijd als lunch • volop aandacht voor sociale ontwikkeling en creatieve activiteiten • een aantal ruildagen per kalenderjaar • mogelijkheid tot halve dagopvang op woensdag en vrijdag • kinderkapper • een ‘klasje’ (3-4 jarigen) ter voorbereiding op de basisschool • ruime buitenspeelplaatsen • uitstekende bereikbaarheid vanuit Wageningen, Bennekom en Ede

62-adv.indd 2

Kinderdagverblijf Rozengeur & Maneschijn Dr Willem Dreeslaan 1 6721 ND Bennekom 0317 - 416153 info@rozengeurenmaneschijn.nl www.rozengeurenmaneschijn.nl

16-04-15 13:45


Onderwijs ín het echte leven

‘Onderwijs met de deuren open, midden in het échte leven. Een verrijking voor onze studenten én voor Wageningen.

In 2011 verhuisde Toine Schinkel, lid van het College van Bestuur van de Christelijke Onderwijsgroep Vallei & Gelderland-midden (COG) met zijn gezin vanuit Almere naar Wageningen. “Wageningen is een heerlijke, groene omgeving om in te wonen en omdat het ook een universiteit heeft, zijn de faciliteiten echt als die van een grote stad.”

Naast een prettige woonomgeving, ziet Toine ook in zijn werk als bestuurder van COG (waar onder meer ROC A12 deel van uit maakt) mooie uitdagingen in Wageningen. “Onlangs hebben we onze nieuwe locatie op de Stationsstraat 1 in het centrum van Wageningen betrokken. Het onderwijs hier is gericht op volwassenen, denk aan inburgering, taal en diverse cursussen.”

Maatschappelijke taak De keuze voor een vestiging in het centrum is bewust gemaakt. Toine: “De rol van onderwijsinstellingen is enorm veranderd; Met een overheid die steeds meer verantwoordelijkheid bij de gemeenten neerlegt, willen wij onze maatschappelijke taak, samen met gemeenten en verenigingen oppakken. Zo hebben we ook zorg voor kwetsbare jongeren die bijvoorbeeld (nog) niet in staat zijn om onderwijs te volgen. Dit doen we onder meer in de ketensamenwerking tussen de gemeente Wageningen, ROC A12 en diverse partners. Deze samenwerking heeft ertoe geleid dat jongeren onder de 27 jaar met een uitkering en een achterstand op de arbeidsmarkt, toch weer naar school zijn gegaan. Inmiddels hebben zij niet alleen werk gevonden, maar ook weer sociale contacten gelegd en de nodige zorg ontvangen. Dat we dit samen met onze partners op kunnen pakken en een succesvol traject hebben gerealiseerd, komt omdat we er allemaal én gezamenlijk hard voor hebben gewerkt.”

worden theorielessen nog wel in de klassieke vorm gegeven; docent voor de klas en studenten die lesstof absorberen. Maar steeds vaker zoeken onze studenten praktijksituaties op. Dit kan zijn tijdens projecten of stages bij bedrijven, maar ook bij grootse evenementen of lokale initiatieven. Een goed voorbeeld zijn onze studenten Veiligheid en Vakmanschap (VeVa). Zij lopen al enkele jaren mee met het bevrijdingsdefilé op 5 mei in Wageningen. En dát is leerzaam. Het zijn niet alleen de verhalen van veteranen die een onuitwisbare indruk achterlaten, maar ook de gehele betrokkenheid bij een evenement van dat formaat is zeer bijzonder. Dit wordt door onze studenten, de organisatie én de veteranen als onvergetelijk beschouwd.”

Onuitwisbare indruk Ook met de ‘reguliere’ mbo-opleidingen wil de onderwijsinstelling steeds meer midden ín de maatschappij staan. Toine: “Natuurlijk

Studenten Veiligheid en Vakmanschap lopen al jaren mee met het bevrijdingsdefilé

63

63-PW2-ROCA 12 wonen en werken in Wageningen.indd 63

16-04-15 11:31


1915 - 2015

Fotocollectie Gemeentearchief Wageningen

Julianastraat

64

64-PW2-100 jaar Julianstraat.indd 64

16-04-15 12:16


Ruim 100 jaar geleden zijn de arbeiderswoningen in Wageningen slecht. Riolering is er niet en de straten zijn onverhard. Bij regen of dooi is het bij het Onderlangs, Dijkgraafseweg en Eerste en Tweede Buurtseweg een grote smeerboel. Er is slechts één kraan en één toilet op elke tien huizen. Het woord schuur is meer van toepassing op de huizen in de Mennonietenbuurt. De woningen hebben één kamer met bedstee, een gangetje, keukentje en eigen ‘gemak’. De vraag naar goede en goedkope woningen is dan ook groot.

In oktober 1913 komen de afgevaardigden van negentien werknemersverenigingen bijeen om gezamenlijk een verzoek op te stellen voor de gemeenteraad. Dit om een ruim aantal arbeiderswoningen te laten bouwen met een huurprijs tot 2 gulden per week in het belang van de volksgezondheid, de zedelijkheid en de bloei van de industrie. Een jaar eerder is de vereniging Volkswoningbouw (VWB) opgericht en die maakt plannen om op grote schaal arbeiderswoningen te bouwen. In 1914 koopt de VWB aan de Lawickse Allee twee percelen om daar 80 á 90 woningen te bouwen.

Roode Dorp In november van dat jaar vindt de aanbesteding plaats voor de bouw van 83 woningen. Nog voor de oplevering eind 1915 zijn er al 18 woningen verhuurd. De nieuwe bewoners zijn voornamelijk werknemers van de diverse sigarenfabrieken in de stad. In de huisjes wordt ook veel aan thuiswerk gedaan. Hele families, inclusief de kinderen, zitten aan tafel tabaksbladeren te strippen. De 83 woningen komen in de wijk Volkswoningbouw, zonder straatnamen, wat toen nog gebruikelijk was. In de volksmond kreeg de wijk al snel de naam ‘Roode Dorp’. Over de herkomst van deze naam bestaan diverse verklaringen. De meest logische zijn de rode dakpannen. Op 18 juli 1919 werden door de gemeenteraad van Wageningen de straatnamen vastgesteld. De straat in het eerste gedeelte kreeg de naam Julianastraat.

Feestdagen Op zaterdag 30 mei staat een feestdag voor jong en oud op het programma. Er komt een markt met diverse kramen waarop de bewoners historische hobby’s laten zien. Daarnaast zijn er allerlei activiteiten voor kinderen. Er is een tentoonstelling met oude foto’s en voor alle bewoners is er een placemat met daarop historisch materiaal. “We hopen dat er ook veel oud-bewoners komen”, vertelt het bewonerscomité. “Veel mensen die hier vroeger gewoond hebben, wonen nu elders in Wageningen. Die zijn allemaal welkom. Wij zorgen voor een mooie plek met zitjes en stoelen, zodat iedereen zijn herinneringen kan ophalen. Want dat is ook belangrijk tijdens het eeuwfeest. Er is niet zo heel veel historisch materiaal bewaard gebleven. Wellicht dat we de oude verhalen nog eens een keer in boekvorm kunnen bundelen.” Het tweede feestmoment is op zaterdag 26 september. Dan is het nationale Burendag, dus de dag bij uitstek om ook in de Julianastraat feest te vieren. Er komt muziek, er is een gezamenlijke maaltijd, een bingo en ook weer allerlei activiteiten voor kinderen.

Oud-bewoners van de Julianastraat die graag langs willen komen op zaterdag 30 mei, kunnen contact opnemen via 100julianastraat@gmail.com

Eeuwfeest Dit jaar bestaat de Julianstraat tussen de Bernhardstraat en de Van Eckstraat dus 100 jaar. Daarom gaan de bewoners het eeuwfeest dan ook groots vieren! Toen een aparte wijk ten noorden van de stad, tegenwoordig een volksbuurt die volledig bij Wageningen hoort. De huidige bewoners roemen de saamhorigheid die in de straat leeft. Ondanks de gevarieerde samenstelling is het makkelijk om een babbeltje met de buren te maken. Het ouderwetse leunen over het tuinhek is hier bij mooi weer nog te aanschouwen.

Regenboog Julia’s Hofje is het centrum van de straat. Wie de straat van bovenaf bekijkt, ziet dat het gebouwd is in de vorm van een huisje. Daar ontmoeten we de buurtgenoten van het bewonerscomité die het eeuwfeest organiseren. Een boog in vrolijke regenboogkleuren bewijst al sinds begin dit jaar dat het feest is in de straat. Het comité vertelt wat er het komende jaar georganiseerd wordt.

Het bewonerscomité. Boven: Petra Ruijterkamp, Elly Kok, Jan Elsenaar, Cora Rijk. Onder: Doortje Wartena, Bries Heijnen, Sonja van Dam en Meena Murugesy. Niet op de foto: Simon Last en Annie van der Pol.

65

64-PW2-100 jaar Julianstraat.indd 65

16-04-15 12:16


Like & Win Proef Wageningen Magazine gaat verder dan papier. Digitaal kun je ons vinden op www.proefwageningen.nl/magazine en we zijn actief op Facebook en Twitter. Daar houden we je op de hoogte van toeristisch nieuws, interessante weetjes, leuke winacties en aantrekkelijke aanbiedingen!

VOLG JIJ PROEF WAGENINGEN OP FACEBOOK? DAN MAAK JE KAN S OP ONDERSTAAN DE PRIJZEN!

SLAG OM DE GREBBEBERG… Het boek ‘Slag om de Grebbeberg. Strijd om Wageningen en Rhenen in mei 1940’ telt maar liefst 330 foto’s. Dit is voor het in mei eerst dat de Slag om de Grebbeberg via foto’s wordt gepresenteerd. Veel Duitse militairen droegen een eenvoudige camera met zich mee. Ook tijdens de meidagen maakten zij foto’s, die uiteindelijk door hen thuis in Duitsland in privé-albums werden bewaard. Pas recent – nu de makers van deze foto’s zijn overleden – komen deze beelden beschikbaar in boekvorm. De lezers en volgers van Proef Wageningen maken kans op één van de twee te verloten exemplaren.

1X

2X

GESIGNEERD BOEKENPAKKET VAN ‘SCHRIJVERSHARTEN’ Schrijversharten, het collectief van de Wageningse schrijvers Martijn Adelmund, Annie van Gansewinkel en Laurens van der Zee, geeft dit jaar het publiek een inkijk in het schrijfproces. Voor Proef Wageningen Magazine stelt Schrijversharten een speciaal geschenkpakket beschikbaar: in • ‘Heksenwaan’. Winnaar van de Hebban Award 2014 - Martijn Adelmund juni • ‘Deze schelp verdient een kistje’ - Annie van Gansewinkel • ‘Stadsdichter enzovoort. Drie jaar schrijven in Wageningen’ - Laurens van der Zee • ‘Schrijversharten’ - gedicht van de drie schrijvers. Alle werken worden gesigneerd en in geschenkverpakking verloot. www.schrijversharten.nl

1X

DINERBON

in augustus

FOTOSHOOT DOOR MARJET VAN VEELEN Marjet werkt sinds 2003 als fotografe in Wageningen én op Vlieland. Op ongedwongen en spontane wijze legt zij kinderen, families, maar ook zakelijke opdrachtgevers en evenementen vast. De lezers en Facebookvolgers van Proef Wageningen maken kans op een complete fotoshoot op een Wageningse locatie naar keuze. Alvast wat inspiratie opdoen? Kijk dan op www.marjetvanveelen.nl en www.zomerfotograaf.nl

2X

in september

HEERENSTRAAT THEATER CADEAU­BONNEN Met deze cadeaubonnen van het Heerenstraat Theater ontvang je twee kaartjes voor een film naar keuze en een drankje in de pauze. Ideaal dus om een vriend(in) of familielid te trakteren op een avondje film. Benieuwd wat er te zien is? Op de website van het filmtheater vind je de actuele films, maar ook de verwachte films en diverse events en specials! Bekijk, beleef & bewonder! www.heerenstraattheater.nl

VOOR 2 PERSONEN IN ‘DE NIEUWE WERELD’

1X in juli

‘De nieuwe Wereld’ is het praktijkhotel voor de studenten van Rijn IJssel Vakschool Wageningen. De studenten zijn de managers en werknemers van dit hotel en leren onder begeleiding van ervaren docenten en horecamensen alle ins en outs van het vak. In de restaurantkeuken van het hotel worden dagelijks heerlijke Italiaanse gerechten bereid. De studenten heten iedereen van harte welkom de gerechten eens te komen proeven in restaurant ‘Trattoria’. www.hoteldenieuwewereld.nl

- De prijzen worden maandelijks verloot onder alle volgers van www.facebook.com/ proefwageningen - De winnaars worden bekend gemaakt via www.facebook. com/proefwageningen - Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd

66

66-PW2-Like&win.indd 66

16-04-15 12:24


NEEMS GRATI MEE

OVER SMAAK VALT TE TWISTEN Dat weten we bij Matser als geen ander. Smaak is ons dagelijks werk. Uw wensen, uw goesting, uw begeertes, uw lusten en uw voorliefdes zijn onze inspiratiebron. Proef de 3.000 m2 heerlijkste woongenoegens van Wageningen in de mooiste interieurwinkel van Nederland.

Bent u al toe aan iets groters? Of speelt u juist met de gedachte om het aantal vierkante meters eens kritisch onder de loep te nemen? In beide gevallen nodigen wij u uit voor een geheel vrijblijvend gesprek. De tijd is namelijk nĂş rijp om uw huisvesting te heroverwegen.

123 jaar eigentijds Plantsoen 60, Wageningen, www.matser.nl

PW2-cover spread.indd 2

In dat traject begeleidt Smit Bedrijfshuisvesting u vakkundig. En vaak weten wij een enorme kostenbesparing te genereren. Da’s prettig, vooral in deze tijd. U kunt ons bereiken op 0318 614 559. Bel gerust eens, omdat elke m2 telt!

Smit Bedrijfshuisvesting | Amsterdamseweg 13 | Ede | t 0318 614 559 | e info@smitbedrijfshuisvesting.nl | i www.smitbedrijfshuisvesting.nl

1/1-Smit.indd 2

16-04-15 13-10-14 12:39 11:21


NEEMS GRATI MEE

Het magazine van Wageningen - nummer 2, 2015

Proef Wageningen - nummer 2, 2015

Bankzaken regelen met de app.

Waar u ook bent.

De Rabo Bankieren App Uw bankzaken kunnen doen wanneer het u uitkomt, waar dan ook. Met de Rabo Bankieren App kunt u makkelijk betalingen doen of iemand terugbetalen, een acceptgiro scannen en betalen en zelfs uw pas blokkeren als die gestolen is.

Download nu de Rabo Bankieren App. Een aandeel in elkaar

PW2-cover spread.indd 1

pagina 10

Natuurmens Amara Onwuka pagina 19

pagina 56

Tuindorp voor Race tegen de klok jong ĂŠn oud voor Stanmen

16-04-15 12:39

Proef Wageningen editie 2 voorjaar 2015  

Proef Wageningen Magazine is de stadsglossy voor Wageningen

Proef Wageningen editie 2 voorjaar 2015  

Proef Wageningen Magazine is de stadsglossy voor Wageningen

Advertisement