Proef Dalfsen magazine 2013

Page 1

Kom ook! zaterd ag

entendag Open Monum

e se Het 11 Dalf

r Bierfestiva

Herefordkeu

ring

nt Preuveneme

! n e v e o r p e j t e 贸 M t a D

l


Kom ook proeve n Een dagje Dalfsen Proeven in de ruimste zin van het woord. Letterlijk proeven van hapjes, diverse speciale bieren en verse groente en kruiden in de kassen van Eef Stel. Of bezoek één van de open monumenten of de Hereford koeienkeuring. Op 14 september is er van alles te beleven voor jong en oud. Dit jaar voor het eerst voor de jeugd optreden op het kerkplein van de band Fake ID en DJ Jules.

in Dalfsen!

VOORWOORD Op zaterdag 14 september 2013 zal voor de tweede maal het evenement Proef Dalfsen worden georganiseerd. Dit evenement is een samenvoeging van verschillende losse onderdelen.

Op die dag is het Monumentendag, organiseert de Stichting Dalfser Bierfestival het elfde Dalfser Bierfestival inclusief kinderactiviteiten en neemt de lokale horeca de organisatie van het Preuvenement inclusief de invulling van het avondprogramma voor hun rekening. Ik dank hen daarvoor want ze laten zien welke mooie dingen Dalfsen te bieden heeft. Verder is er weer de welbekende Hereford Koeienkeuring. Voor fietsers en wandelaars zijn routes uitgezet die langs de monumenten en de activiteiten zullen leiden. Kenmerk van deze dag is het “serieuze genieten”. Let op mijn woorden; niet zomaar genieten maar serieus genieten. Want degene die denkt dat bier niets meer dan bier is, die weet niet waar hij het over heeft. Bier zoals het op deze dag wordt geschonken én wordt geproefd is een belevenis, een gebeurtenis, een verheffende ervaring. En het maken van dat bier vereist niet alleen groot vakmanschap maar ook het vermogen om iets nieuws te kunnen bedenken én te maken. En wie de monumenten bezoekt, die weet dat het niet alleen om gebouwen gaat, om de stenen, maar ook om de verhalen die deze gebouwen ons vertellen. Verhalen over hoe vroeger gewerkt en geleefd werd. En tot slot de Hereford Koeienkeuring: een gebeurtenis met internationale allure. Wie serieus wil genieten van de kwaliteit die Dalfsen te bieden heeft, met alle zintuigen die we gekregen hebben, schrijft 14 september met rood in zijn agenda. Tot dan.

Han Noten

ORGAN

Burgemeester van Dalfsen

’ EN S F L A D F ISATIE ‘PROE

De meewerkende organisaties zijn:

Het evenement “Proef Dalfsen” is een initiatief van verschillende enthousiaste organisaties, besturen en vele vrijwilligers. Proeven in de ruimste zin van het woord staat voorop.

Dit is het tweede jaar dat de stuurgroep dit evenement organiseert of beter gezegd de diverse evenement aan elkaar koppelt tot een prachtig dagje Dalfsen.

De vrijwilligers in de stuurgroep met de centrale regie:

De Stichting Gemeente Promotie Dalfsen heeft een financiële bijdrage geleverd aan de promotie van het evenement. Vechtdal Centraal zorgt voor een breed draagvlak, door dit magazine samen met de tientallen adverteerders, te verzorgen en te verspreiden in een oplage van 60.000 stuks in een grote regio.

• • • • • • •

Wim Holsappel Jan Oomkes Ria Mutter Margriet Tempelman Fred Boesjes Marco Oude Nijeweme Rinus Jagers op Akkerhuis

• • • • • • • • • • • •

Plaatselijk Belang Kern Dalfsen Stichting Bierfestival Dalfsen Biergenootschap St. Arnoldus Stichting De Westermolen De Groene Marke Eef Stel Hereforder Koeienkeuring De Synagoge Gezamenlijk Horeca Dalfsen Marketing Vechtdal Overijssel De Gemeente Dalfsen Stichting Gemeente Promotie Dalfsen

3


overzicht pro

gramma

Voor de laatste actuele informatie kunt u kijken op www.proefdalfsen.nl. U kunt ons ook volgen op twitter: @ProefDalfsen LOCATIE

Westermolen

Kerkplein

Keukengeheimen ontdekken in Ommen...

(centrum)

Landgoed Den Berg

Keus in “gewone” keukens genoeg. Daarom kiest De Lange Keukens in Ommen voor puur en origineel. Twee verdiepingen vol nostalgische, oud-Hollandse, landelijke keukens en ambachtelijke stijlkeukens op maat. Met het gevoel van toen, maar met het comfort van nu. Maar ook eigentijdse greeploze én hoogglans keukens, een uitgebreide ovencollectie, ongekend voordelige (inbouw-)apparatuur, badkamermeubels, sfeervolle, landelijke accessoires en serviezen. Van superbetaalbaar tot super-de-luxe. Kom genieten in Ommen!

14.00 15.00 14.00 15.00 16.00 16.00 17.30 19.00 19.00 22.00

-

22.00 uur 18.00 uur 22.00 uur 16.00 uur 17.00 uur 18.00 uur 18.30 uur 20.00 uur 21.30 uur 00.30 uur

Streekmarkt met muziek start van de fiets – en wandelroute, molen geopend voor bezichtiging Proeverijen bij de rustpunten Bierfestival Optreden van blues band Preuvenement Workshop pannenkoeken versieren Kinderworkshop, gezond is niet vies Optreden in de tent van akoestische band Workshop sushi maken Grillen op de Cactus Jack Optreden blues band Optreden in de tent van Fake ID en DJ Jules Toegang gratis

Hereford koeienkeuring

Synagoge

10.00 - 15.00 uur

Diverse optredens zanggroep, muzikanten en lezingen

Kasteel Rechteren

10.00 - 16.00 uur

Voorplein open voor publiek

Havezate Den Aalshorst

10.00 - 16.00 uur

Tuinen open voor publiek

Kassen Eef Stel

11.00 - 16.00 uur

Kassen open voor publiek

Huis Hessum

11.00 - 16.00 uur

Voortuin opengesteld met optredens van zanggroep Zanglust

RK kerk Dalfsen

10.00 - 16.00 uur

Open monument en optredens van Excelsior van 13.30 tot 14.30 uur

NH kerk

10.00 - 16.00 uur

Opengesteld voor publiek

Blauwe Bogenbrug

Eskampweg 4a, Ommen - Telefoon: 0529 - 46 25 00 - info@delangekeukens.nl - www.delangekeukens.nl

11.00 - 17.00 uur

ACTIVITEIT

10.00 - 16.00 uur

(achter het station)

De nieuwe brochure is uit. Vraag ’m aan op onze site.

TIJD

Vanaf 15.00 uur

Meiboom plaatsing met rondrit 5


OPEN MONUMENTEN

DAG 2013 IN DAL FS

EN

Open monumentendag 2013 staat in het teken

Voor fijnproevers

van “MACHT EN PRACHT”. Wat is de invloed geweest van de adel op de gemeenschap. In Dalfsen is die invloed zeer groot geweest. In dit magazine

SPECIALITEITEN 16 soorten koffiebonen - 45 soorten thee 35 soorten bonbons chocoladediversiteiten - Italiaans gebak koffie- en theeaccessoires - cadeauartikelen Ervaar de pure smaaksensatie van verse koffie, thee en bonbons. Kom kijken, ruiken en proeven. Prinsenstraat 10A - tel. 0529 76 00 76 www.moccaffe.nl - info@moccaffe.nl

heeft Ab Goutbeek daar een mooi artikel aan gewijd. Op zaterdag zijn een aantal monumenten geopend of te bezoeken: • Havezate de Aalshorst opent haar tuinen. • Kasteel Rechteren: een deel van de tuinen is geopend, tot in ieder geval het voorplein van het Kasteel. • Huis Hessum stelt de voortuin open. Hier zal zangkoor Zanglust optreden. • De grote kerk op het kerkplein staat open voor bezoek • De Synagoge heeft een aantrekkelijk programma • De Ciriacuskerk (Rooms Katholieke kerk) is ook een open monument • Molen de Fakkert in Hoonhorst is ook van binnen te bekijken • De pandjes aan de Vechtstraat zijn dan weliswaar niet open, maar behoren wel tot de monumenten in Dalfsen Voor de laatste informatie kijk ook op www.proefdalfsen.nl

n e t n u p t Rus Rustpunten langs de fietsroute: • Restaurant De Boskamp Fietsers kunnen de heerlijke eigengemaakte balkenbrij proeven. (kleine vergoeding. Tevens kan gratis kennis gemaakt worden met onze nieuwste activiteit, het zogenaamde “goudzeven”. Daarnaast stelt de naast gelegen camping Starnbosch de bezoekers in de gelegenheid eens achter de schermen op de camping te kijken. En zie hoe uniek het daar is. • Boerhoes Ook dit jaar is het Boerhoes, “Camping en Bed and Breakfast”, weer actief tijdens het Proef Dalfsen evenement. Zij serveren wederom goed van eigen erf. Wat? Dat wordt in september bepaald, maar lekker zal het zijn. Tegen een kleine vergoeding

Najaar 2013

• Hoonhorst Kappers, bij de Mölle en de Molen Fakkert organiseren voor ”elck wat wils”. Proef de pure pannenkoeken, kleine pannenkoek op 14 september voor € 1,50. • Wijnerve Hessem Hier wordt wijn en een kleine versnapering aangeboden. Hier maakt u kennis met al het goede dat zij te bieden hebben (tegen een kleine vergoeding).

7


Het 11 e Dalfse

r Bierfestiva

l

Dit jaar wordt alweer voor de elfde keer het Dalfser Bierfestival georganiseerd! Na vele jaren bij de Trefkoele te zijn ondergebracht, nu weer in het centrum van Dalfsen. Voor de tweede keer onder de vleugels van “Proef Dalfsen” en 1 jaar na het geweldige 10-jarige jubileum wordt ook dit jaar een editie om niet snel te vergeten. Een nieuw bestuur met frisse ideeën staat dit jaar aan het roer, maar het festival kan natuurlijk niet zonder de vaste hulp van het Biergenootschap Sint Arnoldus.

Gekozen is voor de locatie ten noorden van de grote kerk tussen de Rabobank en de Aldi. Het moet een gezellige marktsfeer uitstralen met een keur aan verschillende kraampjes afgewisseld met streekproducten.

Brouwers Dit jaar zijn een aantal vaste brouwers weer van de partij, maar ook een aantal frisse brouwers zullen u laten genieten van hun speciaal bieren. Al jaren neemt het marktaandeel van speciaal bier toe. Opmerkelijk omdat gelijktijdig het marktaandeel van pils terug loopt. Hier spelen de aanwezige brouwers slim op in en proberen op allerlei manieren mensen enthousiast te maken hun bieren te proeven. Zo is er dit jaar voor ieder wat wils. Van een zware tripel voor de doorgewinterde bierliefhebber tot een toegankelijke “Blanche”. Dus ook aan de vrouwelijke bezoekers van het festival wordt gedacht.

Kinderen Er zal voor de jongste kinderen een springkussen en voor de wat oudere een heuse stormbaan aanwezig zijn. Ook kunnen alle kinderen lekker knutselen onder begeleiding van “Bonte NiLi” terwijl de ouders op steenworp afstand van dit alles kunnen genieten.

Muzikale invulling De muzikale invulling op het festival wordt verzorgd door een aantal akoestische bands die passen bij de toegankelijke sfeer die het festival moet uitstralen. Dus gewoon lekkere muziek van de jaren 70 tot en met nu.

11-Bieren-tocht Speciaal voor deze editie heeft de organisatie een 11-bieren-tocht uitgezet. Om u aan te moedigen ook eens een ander biertje te proberen dan altijd alleen die ene, hebben we een speciale aanbieding. Knip de kortingscoupon in dit magazine uit en krijg een aantrekkelijke korting. Loop vervolgens de stempelkaart af en de eerste 100 personen ontvangen na afloop een (ere)kruisje en goodiebag.

9


BouwGarant aannemingsbedrijf in

NIEUWBOUW

VERBOUW

ONDERHOUD

RENOVATIE

STREEKMARKT

BIJ DE WESTER

Voor particulieren, bedrijven en instellingen in de regio Óók vrije sector woningen, bedrijfspanden, stallen Bel gerust voor een vrijblijvende offerte

Hessenweg 63a - 7722 PJ Dalfsen Tel: 0529 – 43 13 84 - e-mail: info@vanwijnenbouwdalfsen.nl www.vanwijnenbouwdalfsen.nl

MOLEN

Tijdens “Proef Dalfsen” vindt vanaf 10.00 uur rondom de molen een bijzondere markt plaats: de streekmarkt.

Aangeboden wordt onder andere: • Streekprodukten • Antiquarische en tweedehandsboeken • Curiosa en antiek • Kunst • Oudhollandse tegels • Kunstkaarten • Bijzondere tuinplanten Het vrijwilligerspunt Dalfsen is ook met een kraam aanwezig. Twee accordeonspelers zorgen voor een aangename sfeer. De molen is uiteraard op deze dag geopend voor het publiek.

EEN GROENE Een uitvaart die past bij uw wensen Vertrouwd, respectvol en betrokken

Uitvaartverzorging en begeleiding

Hendrie Arnold

Tel. 06 206 327 21

EN L O M E D N I L E MARKE WINK

In een van de bijgebouwen is een winkel van de Groene Marke gevestigd. Hier worden streekproducten verkocht. Het andere bijgebouw heeft een multi-functioneel karakter. Hier is op 14 september een expositie te bewonderen van de Historische Kring Dalfsen. Het thema van deze expositie is ‘’ oude schoolfoto’s uit Dalfsen”.

(dag en nacht bereikbaar)

Kerkstraat 32a, 8151 AP Lemelerveld info@uitvaartverzorging-hendriearnold.nl www.uitvaartverzorging-hendriearnold.nl Persoonlijke begeleiding, ongeacht waar en hoe u verzekerd bent 11


Herefordkeur

ing

Van het Engelse vleesras HEREFORD bestaan over de gehele wereld 5 miljoen stamboekdieren. Ook in Nederland worden deze runderen gehouden, voor de vleesproductie. Het vlees is door marmering zeer smakelijk, sappig en mals.

De dieren hebben een rustig ontspannen karakter en kalven zonder menselijke hulp geheel zelfstandig makkelijk af. De kalveren blijven 6 tot 7 maanden zogen bij de moederkoe. Zij kunnen volledig op gras worden gehouden. In Nederland worden de belangen van dit meer dan 160 jaar oude ras, ontstaan in het graafschap Hereford, behartigd door het stamboek De Dutch Hereford Society. Telkens op de tweede zaterdag in september wordt de publieke Nationale Hereford Keuring gehouden op landgoed Den Berg aan de Heinoseweg te Dalfsen. Dit jaar op zaterdag 14 september kunt u de koeien met kalf en stieren zelf komen zien. De keuring is omgeven door een kleine countryfair met lokale producten. Ook kunt u hier een hamburger kopen en eten van het vlees van de Hereford, geserveerd door restaurant Oude Station.

40

Wanneer U op 14 september door het prachtige buitengebied van Dalfsen wandelt of fietst kom dan zeker een kijkje nemen op landgoed Den Berg. Vanaf het station in Dalfsen slechts vijf minuten lopen in zuidelijke richting.

Bloemendalstraat 3 | 7721 AL Dalfsen Telefoon E-mail Facebook

0529 432512

info @drukkerijmeijerink.nl

www.facebook.com/drukkerij.meijerink

www.drukkerijmeijerink.nl 13


Modeshows Dalfsen: Locatie ‘De Overkant’ Maandag 9 september 14.00 uur en 19.30 uur

Olst: Locatie ‘Holstohus’ Maandag 16 september

Korte geschie d

enisflits van D alfsen Macht en Pracht Door Ab Goutbeek

Het Vechtdal, een landschap met sterk gevarieerde invulling. Elke eeuw heeft zijn stempel gedrukt in dat landschap.

14.00 uur en 19.30 uur Na de show is de winkel geopend! Toegang en een kopje koffie gratis. Opgeven kan in de winkel.

WILHELMINASTRAAT 14, DALFSEN A.GEERTSSTRAAT 17A, OLST

WWW.SHEFASHION.NL

Eerst waren het de planten en de dieren en later de mens die het geheel kleur gaven. De laatste hebben hun bestaan opgebouwd door te leven wat er voorhanden was. Reeds 6000 jaar geleden werden de eerste boerderijtjes gebouwd en leefde men van de opbrengsten van de akkers en het vee. Vredig leefde men in de buurschappen naast elkaar, totdat in de vroege middeleeuwen door de kerkelijke overheden en de landheren van bovenaf regels werden ingesteld en verplichtingen werden opgelegd. Het werd een rumoerige tijd, denk aan de steeds weer dreigende macht van de vikingen, de steden, de Bisschop van Utrecht, de landheren, Spanjaarden, de Bisschop van Munster in 1672. Overijssel was van deze schermutselingen steeds het slagveld, terwijl in het westen de gouden eeuw daar veel rijkdom bracht en het middelpunt van de wereld werd. Het Vechtdal waar alleen het land bewoond werd door boeren en in enkele dorpen de ambachtslieden werkten, drong na het rampjaar ook de rust en daarmee ook de rijkdom door. De voordien in de steden teruggetrokken landheren vestigden zich nu, mede met andere stedelingen, de bestuurders, advocaten, burgemeesters, rechters en rijke zakenlieden op het platteland. Zij zochten buiten Zwolle op het platteland naar rustoorden, naar lommerrijke plaatsen langs de Vecht. Daar bouwden zij hun landhuizen, legden tuinen, grachten, parken en bossen aan. Als dikke “krenten” verschijnen deze buitenplaatsen in het boerenlandschap. Hun bezit wordt omgeven door grachten en doorsneden met zichtlanen. Daarmee laten ze breed uitgemeten hun macht en rijkdom zien. Twee verschillende werelden vlechten zich ineen. Buiten de gracht op het platteland de boeren, de landarbeiders en de dagloners, die zoals eeuwen het land bewerken voor hun levensonderhoud, terwijl binnen de gracht de rijkdom uit het westen verschijnt. Zo verrezen er in Dalfsen ca. 25 grotere en kleinere landhuizen. Er komen luxe betimmeringen, marmeren vloeren, leien daken, luxe meubels, dure gordijnstoffen, schilderijen, tropische planten, druivenkassen, rozentuinen, exquise vruchten. Er ontstaan twee werelden van verschil die streng gescheiden zijn door de grachten. Binnen de gracht een wereld van pracht en praal waarvan de bewoners buiten de gracht geen weet hebben. Zij moesten op enkele honderden meters afstand van deze rijkdom zwoegen in het zweet hun aanschijns voor hun levensonderhoud. Daar bereiden zij in roodstenen kommen het beslag van boekweitmeel, “ het armeluu’s voedsel”, voor de pannenkoeken en lesten hun dorst met eigen gebrouwen bier. Terwijl binnen de gracht de heerlijkste gerechten werden opgediend van allerlei broden, vleesgerechten, gevulde vruchtentaarten, vis, oesters, druiven enz. Deze werden dan opgediend in chinees porseleinen kommen en de wijn werd gedronken uit versierde glazen uit Venetië. De tafels worden dan opgesierd zijn met de meest exotische bloemenpracht uit de tuin. Buiten de gracht blies de landman op zijn “Jan boeren fluitjes”een volksdeuntje op de maat van de dorsvlegel. Terwijl binnen de gracht de dames de composities van Bach lieten horen op het spinet, viool of harp. Het zijn twee werelden van verschil op enkele honderden meters afstand van elkaar, waarvan men van elkaar geen weet heeft.

15


PREUVENEMENT

, KOOK-WORKSHOP S EN MUZIEK

Aan de voet van de Nederlands Hervormde Kerk, ook wel de grote kerk van Dalfsen genoemd, kun je zaterdag 14 september echt Dalfsen Proeven. De gezamenlijke horeca hebben allerlei hapjes gemaakt die ze voor slechts € 1,50 aan de bezoekers aanbieden. Er staan diverse kraampjes van de restaurants uit Dalfsen en een grote tent, van waaruit vanaf 16.00 uur akoestische muziek ten gehore gebracht wordt. Kortom gezelligheid alom en tongstrelende gerechtjes.

Het preuvenement wordt verzorgt door: • • • • • • • •

Restaurant Voilá Restaurant De Zeven Deugden Restaurant Roode Hert Restaurant Brinkhof Restaurant ’t Asje Restaurant Het Oude Station Restaurant de Barones Restaurant Hof van Dalfsen

Workshops Vanaf 13.00 uur kunnen kinderen en volwassenen zich gratis opgeven voor korte cursussen, oftewel workshops, in de grote tent. Weest er snel bij want er kunnen maximaal 20 personen per workshop deelnemen. • • • •

Van 15.00 Van 16.00 Van 17.30 Van 19.00

-

16.00 uur 17.00 uur 18.30 uur 20.00 uur

Wie maakt de mooiste pannenkoek. Kinderworkshop Gezond is niet vies. Kinderworkshops Sushi maken, stoeien met rauwe vis. Volwassenen Grillen op de Cactus Jack, volwassenen

Speciaal voor de jeugd Vanaf 22.00 uur feest in de grote tent op het Kerkplein optreden van: FAKE ID uit Nijmegen en DJ JULES.

Fake ID Fake ID is een jonge band uit Nijmegen die met een combinatie van britpop, reggae, ska en punk zich hoorbaar wil maken aan iedereen die wil en niet wil. De band vind zijn oorsprong op het HAN college waar in rap tempo werd gewerkt aan een strak en dansbaar repertoire. Na eerst een half jaar als drum/ gitaar duo te hebben geschreven is met de komst van een inventieve bassist Fake ID een feit. De band is twee keer naar de studio geweest, hebben 8 nummers en een clip opgenomen. Dinsdag 31 Januari is de clip voor het eerst op de radio gedraaid door Giel Beelen van 3FM.

17


€ 230,-

NU: € 149,diverse kleuren

PROEF DALFSEN

WANDELROUTES

Heerlijke wandelroutes vanaf het station in Dalfsen. De route is makkelijk te volgen door de paaltjes met de gekleurde pijlen. Volg de kleur van de pijlen, zoals in de kaart is aangegeven of volg onderstaande instructies. Onderweg zijn diverse bezienswaardigheden te bezoeken en er zijn verschillende rustpunten voor een versnapering of een lekkere lunch. Route Hoonhorst (8 km) • Wandel naar het station, volg vandaar de gele route tot keuzepaal (paal met oranjekop) W16 (1 km) • Vanaf W16 volg de blauwe route via Hoonhorst weer terug tot W16 (6km) • Wandel weer terug naar Dalfsen en breng een bezoek aan het kerkplein met preuvenement en bierfestival met muziek in de tent.

Route Sterrenbosch (10 km) • Wandel naar het station, volg vandaar de oranje route tot keuzepaal (paal met oranje kop) W19 (1,4 km) • Ga rechtsaf en volg de gele route tot keuzepaal W20 (6 km)

Rustpunten langs de wandelroutes: Oude Station. Uiteraard is het Eetcafé het Oude Station open op 14 september, voor een versnapering of een lekkere lunch. B Hereford koeienkeuring Aan de blauwe route richting Hoonhorst kun je rechts de Hereford koeienkeuring bezoeken. Er staan ook stands en een tent met versnaperingen.

R Restaurant De Boskamp Wandelaars kunnen de heerlijke eigengemaakte balkenbrij proeven (kleine vergoeding). Tevens kan gratis kennis gemaakt worden met onze nieuwste activiteit, het zogenaamde “goudzeven”. Daarnaast stelt de naast gelegen camping Starnbosch de bezoekers in de gelegenheid

eens achter de schermen op de camping te kijken. En zie hoe uniek het daar is. D Hoonhorst Kappers, bij de Mölle en de Molen Fakkert organiseren voor ”elck wat wils”. Proef de pure pannenkoeken, kleine pannenkoek op 14 september voor € 1,50.

• Bij W20 rechtsaf groene route tot station, vandaar weer terug naar het dorp en breng een bezoek aan het kerkplein met preuvenement en bierfestival met muziek in de tent.

Combinatie van twee routes (13 km) • Volg route Hoonhorst tot W38 • Vandaar volg route Sterrenbosch

19


FIETSROUTEs VAN Prachtige fietsroute vanaf de Westermolen, bij de streekmarkt, langs “Open Monumenten”, bezoek een Havezate, even kijken bij de Hereford koeien of een bezoekje aan de kassen van Eef Stel. Heerlijk dagje. Als afsluiting een hapje op het preuvenement op het kerkplein en een speciaal biertje proeven op het Bierfestival.

20, 27 en 40 K iloMeter Foto: NuVechtdal.nl

Rustpunt Boerhoes bij de Vecht. Theehuis waar een kleine versnapering wacht (tegen kleine vergoeding)

R

Degene die kennis willen maken PONTJE met het nieuwe pontje over de Vecht, kunnen ook via de Stokte naar Hessum fietsen. Rustpunt Boskamp, heerlijk terras R midden in het bos. De eigenaar presenteert op 14 september zijn beroemde balkenbrei (kleine vergoeding)

De Westermolen, vlak achter het A gemeentehuis. Start van de fiets – en wandelroutes. Rond de molen een gezellige streek – en curiosamarkt.

Op het kerkplein het bierfestival BP en preuvenement. 15 bierbrouwers laten hun speciale bieren proeven. De restaurants uit Dalfsen zorgen voor hapjes op het preuvenement (tegen kleine vergoeding)

S

R

Hereford koeienkeuring op het B landgoed Den Berg. Gratis toegang. Met kleine markt waar ook hamburgers van Hereford koeien vlees wordt verkocht. Een ware traktatie!

Eef Stel opent op 14 september S zijn beroemde kassen. Unieke gelegenheid om te kijken en te proeven.

Legenda Gemarkeerde route op 14 september. De paarse route is 20 kilometer en de blauwe route 27 kilometer. De combinatie van de paarse en de blauwe route is in totaal 40 kilometer. Volg de blauwe route tot knp 81 volg dan de paarse route ri knp 80, enz. Normale knooppuntenroute (ter oriëntatie) R Rustpunt voor een drankje

Havezate Den Aalshorst, tuinen zijn op 14 september te bezichtigen.

C

Molen de Fakkert. Molen is geopend en te bezichtigen. Restaurant Kappers laat bezoekers een pannenkoekje van meel uit de molen proeven voor € 1,50.

D

Kasteel Rechteren. Het kasteel is niet te bezoeken. Maar op 14 september kunnen bezoekers het kasteel bekijken vanaf het voorplein.

E

Wijnerve Hessem. Hier wordt wijn en een F kleine versnapering aangeboden. Hier maakt u kennis met al het goede dat zij te bieden hebben ( tegen een kleine vergoeding)

Huize Hessum, op het voorplein optredens van zangkoor “Zanglust”

G

A Bezienswaardigheid BP Bierfestival en preuvenement

20

S

Eef Stel

21


voormalige sy

nagoge - Dalfs

De voormalige synagoge biedt tijdens Open

en

Monumentendag de bezoekers ook dit jaar weer een gevarieerd cultureel en muzikaal programma.

Vanaf 10.00 uur kunt u optredens verwachten van Geertruida Klaassen en haar zanggroep, het koor Cantabilé onder leiding van Dick Idema, duo ViP met viool en piano, lezingen van Antoon Wolfs over het joodse leven in Dalfsen en het trio Haberyv, gevormd door Hans Bak, Bertil Uittenbogaard en Yvonne te Woerd. Zij spelen klassieke muziek voor klarinet, viool en piano. De tijdstippen van de diverse programma-onderdelen worden later bekendgemaakt, onder andere op het publicatiebord van de voormalige synagoge, Julianastraat 18. Om fietsparkeerproblemen te voorkomen wordt verzocht gebruik te maken van de ruime parkeerplaats tegenover de synagoge.

Tradit

g n si t a a l p m ionele Meiboo

Het begint al echt een traditie te worden. Wat begon als voorproefje op het Dalfser Oktoberfest een maand later, is nu een evenement op zich.

Na de belofte die wij vorig jaar aan Wethouder Von Martels hebben gedaan, kunnen we natuurlijk niet achter blijven. Voorafgaand aan de traditionele plaatsing wordt er eerst een rondje door het dorp gemaakt. Muzikaal begeleid door De “Vechtboerties” wordt de boom naar het weiland gebracht waar hij met behulp van mankracht op traditionele wijze rechtop wordt gezet. Aanvang voor de rondrit is om 15:00 uur, vanaf de brug door het dorp muzikaal begeleid door de “Vechtboerties”. Daarna wordt de Meiboom in het weiland aan de overkant van de Vecht geplaatst.

HAPPY HOUR 0.0

Kleurwedstrijd Ook wordt er een kleurwedstrijd gehouden, waar leuke prijzen mee zijn te winnen. Ingeleverde kleurplaten maken kans op mooie prijzen. De kleurplaten zijn verkrijgbaar bij de Oktoberfestkraam op het bierfestival terrein.

% voor de jeugd

VAN 20.00 TOT 21.00 UUR ALCOHOLVRIJ BIER EN ANDERE ALCOHOLVRIJE DRANKJES VOOR ÉÉN EURO

In de grote feesttent op het kerkplein. Daarna groot feest voor de jeugd met om 22.00 uur tot 00.30 uur de band FAKE ID en DJ Jules.

23


Tekst: Anneke den Bouwmeester Foto’s: Jan Wesselink

Groenteteler

Eef Stel over zijn natuurlij k

Groenten met de smaak van vroeger

e kweekwijze

‘Weet wat je eet’ Voor wie de groente van Eef Stel heeft geproefd, zal groente nooit meer hetzelfde zijn. Groente, zoals moeder aarde het heeft bedoeld. Groente, die zijn neus ophaalt voor welk bestrijdingsmiddel dan ook. Groente, die de pure eigenschappen van de natuur in zich draagt. Met de oprechte smaak, kracht en omvang. Een streling voor de tong. Een weldaad voor het lichaam. Het geheim? Passie en respect voor de natuur! Maar vooral ook hart voor de zaak. Want met een van-negen-tot-vijf-mentaliteit red je het niet in de groentekas. Nee, daar zijn de dagen gemiddeld langer dan de nachten.

Steeds vaker krijgt de gepassioneerde teler, hoog bezoek. Enige jaren geleden nog mocht hij Koningin Beatrix zijn streekproducten tonen bij een bezoek aan Salland. Inmiddels hebben ook topkoks uit de hele wereld het ‘geheim’ weten te ontfutselen van de smaakvolle groenten van Eef Stel. Als deze wereldtop bij afscheid letterlijk een buiging voor je maakt, dan is dat een bevestiging van de kwaliteit van je groente. ‘Ik voel me vereerd bij al deze aandacht, maar mijn grootste wens is om meer mensen uit het dorp te laten kennismaken met mijn groente, ‘vertelt Stel. ‘Ik wil ze graag het verschil laten proeven tussen de groente uit het reguliere circuit en die uit mijn kassen. Diverse restaurants bereiden mijn groente al in hun keuken. Waarom zouden ook gewone huishoudens niet een lekkere, maar vooral supergezonde pan groente op tafel mogen zetten?’

Spruitjes Graag kaart Stel de bekende ‘stinkgroenten’ aan zoals spruitjes en bloemkool. ‘Nog voor die groente in de pan verdwijnt, dringt de penetrante lucht in je neusgaten. Tenzij je die uit mijn kas voorgeschoteld krijgt, dan blijken mensen met de grootste afkeer te zijn verkocht. Zelfs kinderen gaan spontaan van mijn spruitjes houden. Dat zegt genoeg!’

Een rijk bodemleven Zo’n vijftien jaar geleden zat het bedrijf bijna aan de grond. Er wilde bijna niets meer groeien. De planten waren ziek. De opbrengsten uit de kas werden lager en lager. Op een gegeven moment moest er een cocktail van maar liefst zeven bestrijdingsmiddelen aan te pas komen om bijvoorbeeld een krop sla te laten groeien. De sla groeide snel, maar dat ging ten koste van de houdbaarheid en de smaak. Binnen enkele dagen na de pluk hing het er al slapjes bij. En dan hebben we het nog niet over de smaak van die sla gehad. Dit was niet wat Stel voor ogen had met zijn kwekerij. Als het zó moest…

Roer om ‘Op dat moment hebben we het roer volledig omgegooid’, vervolgt Stel. ‘Het telen van groente is mijn grote passie. Dat zit in mijn genen. Daar wil ik de kost mee verdienen.

24

De mensen laten genieten van het beste van het land. Groenten met de oprechte smaak van vroeger. Als je op een gegeven moment alleen nog maar bezig bent met chemische middelen om de groei te bevorderen, dan ga je je afvragen waar je eigenlijk mee bezig bent.’

Gevitaliseerd water ‘Na grondig onderzoek besloten we een watervitaliser in de kassen te plaatsen. Deze zorgt er simpel gezegd voor dat de structuur in het water weer wordt hersteld zoals het ooit van nature is geweest. Door dit herstel komen waardevolle mineralen in het water weer beter beschikbaar voor de plant. En dat merkten we door de reactie van de gewassen. Het gevitaliseerde water en andere natuurlijke bemesting van de grond heeft een positieve invloed op de groei van de groente. Een voorbeeld van natuurlijke bemesting is het gebruik van zeeschelpenkalk in combinatie met kleimineralen en de juiste micro-organismen. En dat proef je terug in de groente! Neem die krop sla. Deze kun je inmiddels een week bewaren zonder dat hij verpieterd. De natuurlijke stoffen dringen tot diep in de nerven van de groente door waardoor ze langer fris, houdbaar en smaakvol blijft.’

Nieuwsgierig naar de kwekerij van Eef Stel in Dalfsen? Kom op zaterdag 14 september naar het open huis aan de Ankummer Es 11. Wie de fietsroute volgt komt sowieso langs de kwekerij. Wie niet zo lang kan wachten en graag snel de groenten van Stel op tafel wil, die is dagelijks van harte welkom in de groentenwinkel bij de kassen. Kijk op de site voor de openingstijden: www.vitalegroente.nl

Gezonde darmwerking Door het gebruik van gevitaliseerd water in combinatie met natuurlijke bodembemesters blijft het bodemleven volledig in balans. Het proces dat in de bodem plaatsvindt, is vergelijkbaar met het proces dat in de darmen van de mens plaatsvindt. Als je dan bedenkt dat er zo’n gezonde kwaliteit groente uit de groentekas van Stel komt, dan kun je zelf de conclusie trekken wat voor een invloed dit heeft op de darmflora. De darmflora bepaalt namelijk je natuurlijke weerstand.

Politieke belangstelling ‘Opvallend is dat er vanuit de politiek en wetenschap steeds meer belangstelling is voor mijn manier van telen’, zegt Stelt. ‘Maar het blijft nog moeilijk om hogerhand ervan te kunnen overtuigen dat je zonder bestrijdingsmiddelen een prachtig en gezond product kunt telen die ook nog eens een heerlijke smaak heeft. Daarom hecht ik veel waarde aan het credo ‘Weet wat je eet!’

25


Grote Kerk Da

Goed Geregeld !

Wanneer de eerste kerk in Dalfsen gebouwd is, is niet bekend, maar tijdens de ambtsperiode van bisschop Godfried (11561178) van Utrecht stond er een kerk in Dalfsen. Die kerk was gewijd aan de heilige Cyriacus, een soldaat die christen werd. Hij is op 15 april 303 te Rome onthoofd. De kerk was gebouwd van ijzeroersteen met een bekleding van tuf. Tufsteen is nog te vinden in de toren. Deze steen is waarschijnlijk afkomstig van de oude kerk. De huidige kerk is in etappes gebouwd op de oude fundamenten. In het begin van de zestiende eeuw is de kerk gedeeltelijk door brand verwoest. Aan het eind van de zestiende eeuw ging de kerk over naar de hervormden, kort daarna werd de kerk weer gedeeltelijk door brand verwoest. Door allerlei omstandigheden, onder andere ook het opblazen van de Vechtbrug door de Duitse bezetting in 1945 was de kerk in een zodanige toestand geraakt dat een algehele restauratie noodzakelijk was, deze heeft in 1956/1957 plaats gehad. Bij die restauratie is ook het portland-cement van de buitenmuren verwijderd, waarmee de kerk zijn oorspronkelijke aanzien terug gekregen heeft.

Goede raad is gratis!

Het onderste gedeelte van de toren bestaat uit tufsteen, dat gemakkelijk uit Duitsland over de Vecht kon worden aangevoerd, de tweede verdieping bestaat deels uit tuf- en deels uit baksteen en de derde verdieping bestaat geheel uit baksteen. De toren was vroeger hoger, het bovenste deel van de toren lijkt afgeknot en onvoltooid. De toren is na brand nooit meer in zijn oude vorm teruggebracht. In 1893 is de toren voor het laatst door brand geteisterd. De toren is eigendom van de burgerlijke gemeente Dalfsen. Van

Heeft u vragen over de verkoop van uw woning, uw testament, een erfenis of andere notariĂŤle zaken? Ga eerst naar Vechtstede Notarissen!

proef de hapjes van

Wij geven u vrijblijvend goede raad.

en de sFeeR van

In Dalfsen hebben we iedere maandag-avond speciaal hiervoor een inloopspreekuur van 19.00 uur tot 20.00 uur.

Achter de kerk!

lfsen

het rad in de toren waar vroeger de slangen van de brandweer aan opgehangen werden om te drogen is een sierlijke lamp gemaakt. In de kerk bevindt zich een groots marmeren grafmonument voor Johan Zeger van Rechteren, die in 1701 overleden is. De kansel is uit de achttiende eeuw, evenals de Van Dedem-bank, de voorste bank in het gedeelte aan de orgelzijde, die versierd is met fraai gesneden acanthusbladeren. De afdrukken van paardentanden in de bank herinneren aan de Franse tijd, toen de paarden in de kerk gestald werden. De mooie kronen in het middenschip - waar elektrische kaarsen op zijn aangebracht - dateren uit 1758. Bij de ingebruikname van de gerestaureerde kerk in 1957 werden de kronen in het koor aangeboden door de hervormde jeugd. De vloer van de kerk bestaat uit grote tegels in het midden loopt een pad van gele steentjes, dat al op het Kerkplein begint en dat in het liturgisch centrum gekruist wordt door een rood kleed. Het in 2008 geheel vernieuwde liturgisch centrum bestaat uit een glazen podium, een avondmaalstafel bestaande uit vele balkjes van verschillend formaat (symboliserend de verscheidenheid aan mensen) en een in dezelfde stijl vervaardigde lezenaar, doopvont en knielbank. Een bijzonderheid is de grafkelder van de fam. Van Coeverden waarin in 2008 drie beelden zijn gevonden, die afkomstig waren van het orgel en bij de restauratie in 1956/1957 verdwenen waren. De Grote Kerk van Dalfsen is sedert 1 januari 2004 in gebruik bij de Protestantse gemeente Dalfsen, die ontstaan is uit een samengaan van de Hervormde gemeente Dalfsen en de Gereformeerde kerk Dalfsen.

CHANGE. YOU CAN.

C H A N G E. Y O U C A N .

facebook.com/ice.watch

www.ice-watch.com facebook.com/ice.watch

www.ice-watch.com

facebook.com/ice.watch

www.ice-watch.com

Bloemendalstraat 11, Dalfsen, (0529) 43 17 42 | Westeinde 2, Nieuwleusen, (0529) 48 12 01

www.vechtstede.com


Dalfser monum Een kleine greep uit de Dalfser monumenten.

enten

Huize Hessum Huis Hessum ligt aan de weg tussen Dalfsen en Ommen (aan de Eikenlaan). Het huis is in 1765 gebouwd, in de gevel zit een steen met daarop het jaartal 1830. Het huis werd ook wel Hessem genoemd. Het huis wordt momenteel bewoond door de familie Von Martels. Huidige activiteiten op het landgoed Hessum: melkveehouderij en een Bed & Breakfast in het rechter bouwhuis. Het huis is niet toegankelijk, het landgoed wel. Op 14 september, optredens van zangkoor Zanglust in de tuin.

De Aalshorst

Kasteel Rechteren

De Aalshorst ligt aan het Aalshorsterpad ten zuiden van Dalfsen. In 1644 bouwde Jacobus Vriesen daar een ruime ‘Spieker’,die hij Aalshorst noemde naar de boerderij in de omgeving. Die spieker werd het middelpunt van “het erve ende goet Veldink offte Aelshorst”, dat uitdijde tot een aanzienlijk bezit. Kleinzoon Jacob liet de spieker afbreken,maar bouwde op dezelfde plaats ( de spiekerbelt) in 1720 het huidige landhuis. Per slot van rekening was hij burgemeester van Zwolle en dat betekende een statige huis met een fraai tuinencomplex, dat thans vele oude fruitrassen kent.

Kasteel Rechteren is gesitueerd op een eiland in een dode rivierarm van de Overijsselse Vecht. Een stenen boogbrug geeft toegang tot het kasteel. Het is het enige kasteel in de provincie Overijssel uit de Middeleeuwen dat bewaard is gebleven. Het kasteel staat in de buurtschap Rechteren in gemeente Dalfsen.

Den Aalshorst bezit een bel-etage met daar bovenop een verdieping. De voorgevel beslaat vijf traveeën met een koepelkamer aan de zijkant. Voor het huis strekt zich een grand canal uit met onregelmatig verlopende oevers, passend in de landschapsstijl van de laat 18de eeuw. Ook achter het huis is zo’n waterpartij. De huidige tuin dateert uit de 19de eeuw. Het huis, kwam in 1873 in bezit van baron Van Dedem.

Historie Vanaf de stichting tot aan het begin van de 14e eeuw was het kasteel eigendom van de graven van Bentheim. In 1315 kwam het tijdelijk in handen van Herman van Voorst en daarna via vererving in bezit van de Van Heeckerens, die zich na verloop van tijd Van Rechteren gingen noemen. Het kasteel is tot op heden nog steeds in bezit van deze familie en het wordt ook nog steeds door nazaten bewoond. Enkele markante bewoners van kasteel Rechteren waren (of zijn nog): Adolf Hendrik van Rechteren (1656-1731), Jacob Hendrik van Rechteren Limpurg (1831-1878), Adolph Reinhard Zeger graaf van Rechteren Limpurg (1909-1962) en diens dochter Elisabeth Marguerite Carola gravin van Rechteren Limpurg (1938). Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft het kasteel in de periode 1943-1945 onderdak geboden aan ongeveer 60 evacuees die met name uit Katwijk, Noordwijk en Scheveningen kwamen. Gedaantewisselingen Het kasteel is door de eeuwen heen herhaaldelijk verbouwd en uitgebouwd en heeft een aantal belegeringen, zij het gehavend,

28

Voor meer informatie: www.proefdalfsen.nl

doorstaan. Het kasteel heeft meters dikke muren en telt ruim 40 kamers en zalen. In 1591 is het kasteel op verzoek van Prins Maurits ontmanteld om te voorkomen dat de Spanjaarden een sterke vesting in handen zouden krijgen. Hiertoe werd de ringmuur afgebroken, de wallen afgegraven en de hoofdgracht gedempt. In de 15e eeuw werd de grote ronde donjontoren -oorspronkelijk drie verdiepingen tellend- verhoogd met 2 verdiepingen (de donjon in nu 33 meter hoog). In de 18e eeuw veranderde men de hoofdingang, door er twee vooruitspringende vleugels aan toe te voegen. In 1896 werden zowel het hoofdgebouw als de toren in neogotische stijl verbouwd. In de periode van 1953 tot 1957 werd deze laatste verbouwing teruggedraaid en kreeg het hoofdgebouw uit de 15e eeuw weer vensters en geveltoppen in de stijlopvattingen van de 18e eeuw, waarmee alle neogotische elementen weer waren verwijderd. Kasteeltuin Op het hoogste gedeelte van het landgoed is door tuin- en landschapsarchitect Leonard Springer een formele tuin in neobarokke stijl ontworpen en in de periode van 1909 tot 1919 aangelegd. Aan de rest van de grond is nooit speciale aandacht besteed, aangezien deze vaak onder water kwam te staan ten gevolge van overstromingen tijdens hoog water. Het kasteel is goed te zien vanaf de weg van Vilsteren naar Dalfsen, maar het kasteel, de tuinen en het park zijn niet toegankelijk voor het publiek.

29


De bierbrouwe Berghoeve Brouwerij

rs

Sallandse Landbieren

Berghoeve Brouwerij is een jonge brouwerij, opgericht op 1 januari 2010. Ons doel is prachtige, (h)eerlijke bieren te brouwen en… om deze bieren vol trots met u te delen. Na de eerste vooral bekende en gangbare speciaalbieren gebrouwen te hebben, willen we ons de komende jaren meer en meer richten op de extremere speciaalbieren.

Midden in Raalte bevindt zich een kleine, ambachtelijke bierbrouwerij. Hier worden met passie en toewijding diverse Sallandese landbieren gebrouwen. Verschillende soorten bier van de streek, voor levensgenieters uit de wijde omtrek.

www.berghoevebrouwerij.nl

www.sallandslandbier.nl

Brouwerij Maallust

Bierbrouwerij De Pauw Op de grens tussen Twente en Salland, en wellicht de meest afgelegen brouwerij van Nederland: bierbrouwerij De Pauw. In een voormalige boerenschuur op het erf van Boerderij De Meulenhorst worden op ambachtelijke wijze, vijf speciaalbieren (veelal Belgische receptuur) gebrouwen. Variërend van zeer toegankelijk witbier tot zwaar kruidenbier.

Bierbrouwerij Maallust bevindt zich in het Drentse Veenhuizen, bijna op de grens van drie noordelijke provincies. In de voormalige graanmaalderij is een bierbrouwerij gevestigd waar met toewijding verschillende bieren worden gebrouwen van hoge en lage gisting.

www.pauwbier.nl

www.maallust.nl

Jopen Bier

Zwolse Stadsbrouwerij Hettinga Bier

De Jopenkerk Bierbrouwerij is gevestigd in een kerk in het centrum van Haarlem. Hierin is de brouwerij gecombineerd met een cafe en restaurant. Jopen is sterk in het brouwen van oude recepten en in het ontwikkelen van nieuwe klassiekers. www.jopenkerk.nl

11e DALFSER BIERFESTIVAL

kortingscoupon 14 SEPTEMBER KERKPLEIN 14:00 TOT 22:00

T! P UI r

KNiIeren voo

11 b €21,45 95 €18, + e en uisj r k n ee odie-bag go

06-10426009/Nicole Lindeboom

KNUTSELCLUB – KINDERFEESTJES - EVENEMENTEN E-mail: bontenili@hotmail.nl

ELF-BIEREN TOCHT STEMPELKAART post nr.

brouwer

controlestempel

post nr.

brouwer

7

Huttenkloas ..........................................

Bierbrouwerij De Pauw ..........................................

8

Sallandse Landbieren ..........................................

3

Brouwerij Maallust ..........................................

9

Grimbergen Blanche ..........................................

4

Hettinga Bier ..........................................

10

Vereinsbrauerei ..........................................

5

De Leckere ..........................................

11

Jopen Bier ..........................................

6

De Gulzige Gans ..........................................

1

Berghoeve Brouwerij ..........................................

2

Nordhorner

controlestempel

Hettinga Bier in Zwolle is verhuisd en heet sinds begin maart 2013 de Zwolse Stadsbrouwerij Hettinga Bier. Dit jaar gaan zij de bieren brouwen met brouwgerst die geteeld is op Overijsselse bodem. Dit voorjaar gaan zij bij de brouwerij hun eigen hop telen. In 2014 verwachten zij hiervan de eerste oogst. Doel is om zoveel mogelijk grondstoffen uit de regio te betrekken.

www.hettingabier.nl

De Gulzige Gans De brouwerij wordt met veel plezier gerund door Bert en Monique Calkhoven en is een van de kleinste brouwerijen van Nederland. Het is opgericht in 2008 en gevestigd in Coevorden (Drenthe). De brouwerij heeft een capaciteit van 100 liter en gemiddeld wordt er wekelijks een keer gebrouwen. De speciaalbieren worden met passie op ambachtelijke wijze gebrouwen, van zuiver Drents water, gerstemout, diverse hopsoorten en gist. Soms worden er kruiden toegevoegd. www.degulzigegans.nl

De Wortketel Het brouwen van bier is al eeuwenlang een kunst, ook al beseft lang niet iedereen dat tegenwoordig nog. Het is wél een kunst die iedereen kan leren en waar iedereen van kan genieten. “D.A.B. De Wortketel” is het Drentse gilde van amateur bierbrouwers en bierproevers. Het doel van het gilde is om het zelf brouwen en proeven van bier als prettige hobby uit te dragen. www.wortketel.nl

Website: https://www.facebook.com/BonteNili

31


Huttenkloas Huttenkloas is al een begrip onder de kenners en genieters van bier in Twente. Inmiddels brouwen ze geheel naar eigen receptuur in Raalte. Brouwer Ruud van de Gevel en zijn kompaan Johan Nijhof, beiden uit Hengelo, brachten alweer jaren geleden het bier in drie verschillende smaken op de markt. Nu, vele jaren later zijn het er een stuk of zeven en zijn ze een begrip geworden op het Dalfser Bierfestival. www.huttenkloas.nl

Zillertal bier Omdat na “Proef Dalfsen” het Dalfser Oktoberfest alweer voor de deur staat heeft de organisatie wederom besloten een speciaalbier te tappen uit het hart van Tirol. Eigenlijk een unicum omdat het buiten het Zillertal niet wordt verkocht. Zillertal Bier staat voor 500 jaar biertraditie en wordt alleen geleverd in een kleine straal rondom de brouwerij. Laat u eens verrassen en ontdek dat dit bier thuis net zo lekker smaakt als op vakantie. www.zillertal-bier.at en www.dalfseroktoberfest.nl

Nordhorner Vereinsbrauerei Wij zijn 29 enthousiaste brouwers met in totaal 7 kleine brouwerijtjes, een vereniging zonder winstoogmerk. Wij brouwen eigenlijk alle soorten, maar heel populair zijn “Nordhorner Fuchs”, een Märzen-type bier en allerlei soorten Weizenbier. Ons bier is nergens te koop. U vindt ons alleen bij proeverijen en op het Dalfser Bierfestival, inmiddels al voor de vierde keer. www.n-v-b.de

Brouwerij De Leckere Brouwerij De Leckere is in 1997 opgericht door vrienden met passie voor bier en smaak en is uitgegroeid tot een moderne bierbrouwerij met respect voor mens en natuur. Alle bieren van De Leckere kenmerken zich door een elegante en toegankelijke stijl. De smaken zijn onderscheidend en de kwaliteit is premium. Naast negen verschillende soorten speciaalbieren, wordt er ook heerlijke volmout pils gebrouwen. www.deleckere.nl

Mommeriete In Gramsbergen aan de brug staan de koperen brouwketels van bierbrouwerij Mommeriete in een eeuwen oud schipperscafé, met terras aan het water. Hier brouwen Gert en Carina Kelder met liefde diverse speciaalbieren van hoge en lage gisting. Het gaat de brouwers niet om de grote hoeveelheid maar om smaak en kwaliteit. Bier moet een beleving zijn. www.mommeriete.nl

Grimbergen Blanche Het ideale biertje om een mooie zomerdag mee te beginnen en af te sluiten. Zeer toegankelijk en daarom zeer geliefd onder het vrouwelijk publiek. Grimbergen Blanche is een authentiek bier waarin het karakter van abdijbier en de frisheid van witbier zijn verenigd. Het bevat 6% alcohol, is fruitig van smaak, licht troebel met een zacht romige schuimkraag. www.grimbergenbier.nl

sfeer en de ge

zelligheid in h

et buitengebie

d

Op 14 september komt u toch ook genieten in Dalfsen? Want ook bedrijven in het buitengebied laten zich graag van de goede kant zien. Zo kunt die dag aanleggen bij Restaurant Het Boskamp tijdens de Proef Dalfsen fiets- en wandeltocht.

Speciale aanbieding

Deelnemers aan een route kunnen gratis de eigengemaakte balkenbrij proeven en daarnaast kunt u gratis even mee doen aan de nieuwste activiteit: goudzeven. Tevens is er een wandeltocht van het Boskamp naar de biologische bosvarkens, die in het Rechterense veld scharrelen.

Camping Starnbosch heeft ook nog een geweldige aanbieding voor u als toerist, of als inwoner van Dalfsen, speciaal voor dat weekend. Het hele weekeind mag u daar kamperen voor slechts € 10,00 per plek, voor maximaal 4 personen. De prijs is excl. toeristenbelasting. Aankomst op vrijdag, zaterdag beleef Proef Dalfsen (huurfiets mogelijk) zondag vertrek (of bijboeken).

Proef de sfeer op Camping Starnbosch U mag die dag alles bezichtigen, de velden, het nieuwe overdekte zwembad: proef de sfeer en de gezelligheid.

Restaurant Het Boskamp Sterrebosweg 2 7722 KG Dalfsen Tel. 0529-431712 www.hetboskamp.nl

Camping Starnbosch Sterrebosweg 4 7722 KG Dalfsen Tel. 0529-431571 www.starnbosch.nl

km 5 n a v g n li e Wand

Reserveer nu alvast uw plek op Camping Starnbosch: info@starnbosch.nl (ook zeer campervriendelijk!)

l

s n e k r a v e h c angs biologis

Start: het bospad tegenover Restaurant Het Boskamp. • Na kleine verhoging bij driesprong rechts aanhouden. Pad kruist een sloot, rechter pad aanhouden. • Pad kruist volgende sloot, volg pad tot het eind. • Daar gaat u rechts (bij paal natuurmonumenten.) • Na 300 voetstappen gaat u links. Dit smalle paadje helemaal volgen tot u op breder zandweg komt. Dat is een behoorlijke afstand. Ga daar rechts af. • Bij omgevallen boom gaat u links en volg de kronkel.

• Na 200 meter ziet u een hekwerk, een voederplaats en daar lopen de varkens. Als u dit allemaal heeft aanschouwd, kunt u rechtdoor,langs de afrastering aan de rechterkant. Waar de afrastering afbuigt, gaat u nog een stukje rechtdoor. Aan het eind van het pad kan u rechtsaf. Na boerderij aan uw linkerhand gaat u rechtsaf het fietspad op. Nu loopt u op de Bosrandweg. Na singel aan de rechterkant ziet u rechts een woning verschijnen. Langs het fietspad staat rechts een heg.

• Na het einde van deze heg gaat u rechts, langs de afrastering. Waar de afrastering stopt gaat u nog 30 meter rechtdoor. De weg buigt naar links. Volg deze kronkelweg tot de Sterrebosweg. Daar gaat u rechts af. Dan nog 500 meter en u bent weer bij Het Boskamp. • Deze wandeltocht van vandaag wordt u aangeboden door partycentrum Het Boskamp in samenwerking met Overesch Raalte. Zie www.overesch.nl

33


Tekst: Anneke den Bouwmeester Foto’s: Jan Wesselink

Drie bekende

meiden over h et mooie dalfs en

Als het woord Dalfsen valt, verschijnt er een twinkeling in hun ogen. De glimlach wordt breder en er komt een woordenstroom op gang. Sharina van Dort, Ellen Schutte en Myrthe Schoenaker, de drie import-speelsters van handbalteam Sercodak Dalfsen, kunnen wel een avond vullen mèt en óver Dalfsen. Dat de handbal hen voornamelijk bindt aan het dorp met de Blauwe Bogen mag geen verrassing zijn. ‘Dalfsen heeft veel’, vinden ze, ‘maar voor meiden van voorin de twintig natuurlijk altijd iets te weinig.’ Een eerlijk antwoord. Toch raken de speelsters van drievoudig landskampioen en bekerwinnaar niet uitgepraat over het mooie dorpje aan de Vecht. Dat handbal daarin de boventoon voert, is geen verrassing.

Als ze Dalfsen en hun bewoners samenvatten, gebruiken ze woorden als ‘ongedwongen’, ‘toegankelijk’ en ‘betrokken’. ‘Of je nu in de supermarkt bent, over straat loopt of na afloop van de wedstrijd even aan de bar in de Trefkoele blijft hangen om na te praten, de mensen komen altijd even naar je toe en spreken je aan,’ aldus de drie opgetogen meiden. ‘Ze delen hun enthousiasme met je of steken je een hart onder de riem als je een keer geen goede wedstrijd hebt gespeeld. Die aandacht en betrokkenheid voelt goed.’

Enthousiast publiek Myrthe Schoenaker begint na de zomer aan haar derde seizoen in Dalfsen. Naast het handbal studeert ze toegepaste psychologie. Ze woont in Raalte en komt van Kwiek Raalte. ‘Ik kijk altijd uit naar de thuiswedstrijden in Dalfsen’, vertelt Myrthe opgetogen. ‘Het publiek is super enthousiast en geeft ons altijd dat beetje extra om nog beter te kunnen presteren.’

Uitverkocht huis Sharina van Dort uit Wijhe is het helemaal eens met haar teamgenoot. Ze begint na de zomer aan haar vierde seizoen bij de eredivisionist en aan haar laatste jaar aan de PABO. ‘De Dalfser supporters steunen ons altijd volop. Zowel voor, tijdens als na de wedstrijd. Het viel mij overigens wel op dat er dit seizoen gemiddeld iets minder supporters waren bij de thuiswedstrijden.

Waar dat aan lag, weet ik niet. Maar je merkt het direct als je uit de kleedkamer komt. Spelen voor een uitverkocht huis is natuurlijk de droom van iedere sporter.’

Juf Ellen Voor Ellen Schutte waren de thuiswedstrijden één seizoen èchte thuiswedstrijden. Ze draait al vier seizoenen mee in het team. ‘Ik woon nu in Zwolle maar heb een jaar in Dalfsen gewoond, in Ankum. Ik liep daar stage op de basisschool voor mijn studie aan de PABO. De leerlingen kwamen regelmatig naar de Trefkoele om juf Ellen te zien spelen. Dat was erg leuk. Je hoorde ze er ook bovenuit. Het fijne aan de mensen in Dalfsen is dat ze je snel het gevoel geven dat je erbij hoort. Zelfs in de supermarkt spreken ze je aan of word je gegroet. Dat is het voordeel van een dorp. In een stad zul je dat niet snel meemaken. ’

Dalfsen heeft het

Skyline

Over de winkels in Dalfsen zijn de meiden goed te spreken. ‘Wat je ook nodig hebt, Dalfsen heeft het’, vinden ze. ‘De Hema is een echte aanwinst voor het dorp. Maar ook de grotere winkels als de Action, Scapino en Marskramer houdt ook mensen binnen het dorp. En vergeet ook de kleinere speciaalzaken niet.’

Over wonen in Dalfsen zijn Myrthe, Ellen en Sharina het volledig met elkaar eens. ‘Dalfsen is een mooi dorp. Als je vanuit het station richting de brug met de blauwe bogen loopt, geeft de ‘skyline je direct een uitnodigend gevoel. Je weet nooit hoe het loopt in je leven, maar wonen in Dalfsen trekt best wel. Maar dan moet je daar wel iets hebben wat je bindt. Zoals werk, een relatie. Je verhuist nooit zonder reden.’

Uitgaan Over de uitgaansmogelijkheden zijn ze iets minder enthousiast. Dat mag als je twintiger bent en nog aan het begin van je (top)sport of maatschappelijke carrière staat. Als ze willen stappen dan gaan ze naar Raalte of Zwolle. Maar wie weet, heeft Dalfsen in de toekomst ook in dàt opzicht meer te bieden.

De Trommelaars Tot slot willen de meiden nog graag kwijt dat ze uitzien naar het nieuwe handbalseizoen in Dalfsen. Ze hopen dat Fred en Ronald, de grote sfeermakers tijdens wedstrijden met hun trommels, ook komend seizoen uitbundig van zich zullen laten horen.’

Metamorfose Maar Dalfsen heeft meer te bieden dan topsport. Het dorp groeit. Wie jaren uit Dalfsen is weggeweest en terugkeert, kijkt zijn ogen uit. De nieuwe wijk Gernermarke, het nieuwe fiets- en wandelgebied Bellingeweer, de oude vuilnisbelt die is omgetoverd voor recreatieve doeleinden, en niet te vergeten de uitkijktoren en het pontje over de Vecht naar Hessum. Niet alleen op het gebied van wonen en ontspanning heeft Dalfsen zich ontwikkeld. Vergeet ook het toegenomen aanbod van winkels niet. Ellen Schutte

Sharina van Dort

Myrthe Schoenaker

35


De Westermole

n - Dalfsen

De geschiedenis van de “Westermolen” begint in het jaar 1816. In dat jaar vraagt Gerrit Helmus Snel

HET IS ZOVER. Glasvezel. Wie zorgt ervoor dat het er komt? Glasvezel wordt in Nederland uitgerold door Reggefiber. Een volledig onafhankelijke onderneming met maar één doel. Zo veel mogelijk woningen aansluiten op glasvezel. Om het netwerk vervolgens open te stellen voor serviceproviders die glasvezeldiensten zoals internet, tv en telefonie aanbieden.

Nu al genieten van de voordelen van glasvezel. Uw woning is met een glasvezelaansluiting helemaal voorbereid op een toekomst van tv in 3D en tal van interactieve diensten die een andere manier van werken, leren, communiceren en ontspannen inluiden. Zodra u uw glasvezelaansluiting activeert, ontdekt u nu al bijzondere voordelen.

Klaar voor de komende 30 jaar. Wist u dat Twitter pas sinds 2006 bestaat en in Nederland pas sinds 2009 tv-uitzendingen in HD worden uitgezonden? Nog nooit ging de vooruitgang zo snel als nu. Maar met glasvezel weet u één ding zeker, u kunt alle ontwikkelingen van de komende 30 jaar gemakkelijk volgen. Benieuwd of uw woning glasvezel heeft of krijgt? Doe de postcodecheck op www.eindelijkglasvezel.nl.

toestemming aan het provinciebestuur om een koren-en pelmolen te mogen bouwen. In 1818 is het zover en kan Snel de “Westermolen” gaan bouwen.

Snel heeft waarschijnlijk geen nieuwe molen laten bouwen. Volgens overlevering koopt hij een in 1814 te Dalfsen-Hessum gebouwde molen , laat deze afbreken en in Dalfsen herbouwen. Een dochter van Gerrit Snel trouwt met Jan Machiel Wentzel, waardoor de molen in deze familie komt en tot 1947 zal blijven. De “ Westermolen “ is aanvankelijk gebouwd als koren- en pelmolen. In 1842 wordt hij uitgebreid met een oliewerk. Er is dan een koren-, pel- en oliemolen ontstaan, waar graan tot meel vermalen, gort uit gerst gepeld en olie uit zaad geslagen wordt. Zo omstreeks 1890 blijkt er zelfs een houtzagerij aan de molen verbonden te zijn. Waarschijnlijk verdwijnen zijn alle bijzondere functies in de jaren 1910 tot 1925 en blijft het meest oorspronkelijke en belangrijkste middel van bestaan voor deze molen over: het malen van graan. In 1947 verkoopt de fam. Wentzel de “Westermolen” aan J.B. Makkinga. De molen wordt in al die jaren meerdere keren hersteld, maar in 1956 vindt de eerste grote restauratie plaats, gevolgd door een restauratie in 1969. Veranderingen in de veevoederfabricage brengen helaas met zich mee, dat de molen steeds minder met zijn tijd meekan en zo komt hij in het begin van de zeventiger jaren buiten bedrijf. En al draaien de wieken nog wel eens, de molen is niet meer nodig voor het bedrijf en de molen dreigt in verval te raken. In 1987 komt er een einde aan de onzekere toekomst van de molen, doordat F.J. Makkinga, zoon van J.B. Makkinga, de molen verkoopt aan de gemeente Dalfsen. In 1988 wordt de “Westermolen” volledig gerestaureerd. De exploitatie komt in handen van De Stichting Westermolen, die de molen via vrijwillige molenaars weer in bedrijf stelt, de molen toegankelijk maakt voor het publiek en er wordt meel verkocht. Ook wordt de “Westermolen” gebruikt als opleidingsmolen voor het Gilde van Vrijwillig Molenaars . Na een ingrijpende onderhoudsbeurt in 2011/2012, waarbij ditmaal ook de bijgebouwen betrokken waren, is de molen weer in prima conditie. In een van de bijgebouwen is een winkel van de Groene Marke gevestigd. Hier worden streekproducten verkocht. Het andere bijgebouw heeft een multi-functioneel karakter.

Ook glasvezel?

Doe de postcodecheck.

37


Welkom in de H

eilige Cyriacus

Het kerkgebouw van de parochie Dalfsen is nog betrekkelijk ‘jong’. Het dateert uit 1939. Op 9 september 1938 vond de eerste steenlegging plaats en op 18 april 1939 kon de nieuwe Cyriacuskerk door mgr J. De Jong, Aartsbisschop van Utrecht, worden geconsacreerd.

kerk

De bouw van een nieuwe kerk was een moeilijke beslissing. De ‘voorganger’, die aan de overkant stond, was in 1866 gebouwd en verkeerde in vervallen toestand. Vraag was: restaureren of nieuwbouw? Het werd uiteindelijk nieuwbouw. Pas tien jaar later kreeg de kerk een drietal klokken, genaamd: Barbara, patrones van een zalige dood, Cyriacus, de patroon van de kerk, en Maria. Zij vervingen een klokje dat afkomstig was uit het vorige kerkje. Enkele jaren geleden vond onder pastoor Woorts (thans hulpbisschop te Utrecht) een omvangrijke en kostbare in- en uitwendige restauratie van het kerkgebouw plaats. Het dak werd vernieuwd en in de kerk werd onder andere het priesterkoor ingrijpend gewijzigd en vergroot. Voor in de kerk, links, bevindt zich een houten kruisbeeld dat jarenlang op het kerkhof heeft gestaan. Dit kruisbeeld dateert waarschijnlijk uit 1860, toen het katholieke kerkhof aan de Wilhelminastraat werd aangelegd. Het was een werkstuk van de molenmakers Mans en Grads Schiller, die ook begaafde houtsnijders waren. Volgens een aantekening op de rugzijde werd het kruisbeeld in 1892 gerestaureerd. In 1956 werd het achter het altaar opgesteld en bij de laatste grote restauratie op de huidige plek. Voor in de kerk rechts bevindt zich een beeltenis van de patroon van de parochie, de heilige Cyriacus. Hij stierf waarschijnlijk in 305 de marteldood. Ook de grote kerk aan het Kerkplein, de katholieke kerk voor de reformatie, had Cyriacus als patroon. Achter in de kerk, direct onder het koor, bevindt zich nog een houten beeldje, de ‘Mater Dolorosa’ (moeder van smarten), die hoogstwaarschijnlijk Maria voorstelt. Tot de reformatie stond dit beeldje in een nis boven de ingang van de grote kerk, de huidige hervormde kerk. Tijdens de Beeldenstorm werd het in veiligheid gebracht en vond aanvankelijk onderdak in schuilkerken. In 1859 was de zwerftocht voorbij. Het beeld kreeg een plek in de toen gestichte bijkerk in een pand aan de Wilhelminastraat (nu Kidebey), verhuisde daarna mee naar de kerk die in 1866 werd gebouwd en in 1939 dus naar de huidige plek achter in de kerk.

Geschiedenis De eerste schriftelijke gegevens over een katholieke kerk in Dalfsen dateren uit de jaren 11561178 met als eerste pastoor Johannes Overtijden. Er was ongetwijfeld sprake van een kleine gemeenschap die wonderbaarlijk genoeg in de 15e eeuw in staat was de huidige grote kerk te bouwen. Rond 1590 was hier de reformatie en ging het kerkgebouw over in handen van de hervormden met als eerste predikant Josia Bertmannus in 1591. Een periode van kerkdiensten vieren in schuilkerken was daarmee aangebroken. Later gingen de katholieken uit Dalfsen ter kerke in Hoonhorst, totdat in 1817 in dorp Dalfsen weer een katholiek kerkgebouw kon worden ingericht. In 1859 kreeg Dalfsen weer de status van een zelfstandige parochie. In 1866 werd een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, zoals hiervoor al is vermeld en precies tegenover deze kerk verrees in 1939 het huidige kerkgebouw.

38

Advertentie

colofon Proef Dalfsen is een uitgave van Vechtdal Centraal De Krant BV en wordt huis aan huis verspreid in Ommen, Dalfsen, Nieuwleusen, Staphorst, Heino, Raalte en een deel van Zwolle. • O plage: 60.000 exemplaren • Uitgever: Salland Centraal De Krant BV • Contact: Simone van Driessen, 06 8350 0501 • Tekst: Organisatie Proef Dalfsen • Fotografie cover, Eef Stel en de handbaldames: Jan Wesselink • Vormgeving: ImpriMedia, Raalte www.imprimedia.nl • Druk: Drukwerk-Vechtdal.nl

Brink 6, Ommen | Tel. 0529 45 03 96 | info@drukwerkvechtdal.nl


Garage van Leussen Garage Leussen Ommen - Dalfsen

Garage van Leussen uw Toyota en Ford dealer uw dealer Ommen - Dalfsen uw Toyota Ommen en Ford dealer

Brink 2 Brink 2 Ommen Telefoon 0529 0529 451 261 Telefoon 451 261 Brink 2 Dalfsen TelefoonDalfsen 0529 451 261 Kampmansweg 66 Dalfsen Kampmansweg Telefoon 0529 432 Kampmansweg 6 153 Telefoon 0529 432 153

Telefoon 0529 432 153

Schadereparaties - Ruitreparatie - Reparatie alle merken Schadereparaties - Ruitreparatie - Reparatie alle merken Ruime keuze occasions alle merken Schadereparaties - Ruitreparatie - Reparatie merken Ruime keuze occasions allealle merken Ruime keuze occasions alle merken

Al 35 35 jaar jaar een een vertrouwd vertrouwd adres! Al adres! Al 35 jaar een vertrouwd adres! www.autobedrijfvanleussen.nl www.autobedrijfvanleussen.nl www.autobedrijfvanleussen.nl