Page 1

Special ALLES OVER (WINTER- EN ZOMER)BANDEN

VERGELIJKENDE TEST

13 winterbanden q Markante nieuwigheden N E R E q Techniek: winterbanden D R E V q Vergelijkende test: winterbanden/zomerbanden q Tips: zelfzeker de winter door

DEEL 2

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS2_Cover_OK-CC-AD.indd 1

20/09/13 12:10


('&%$%#"'%& %&! &$"% %"

"%%"%##%" "%%#& %""'%% $%" "' &%"$%' ##& %#" "'%&" #% #"%"  &' &%%" #'$"'%"%&#%"'&&%##%%#"'&('&%$% !&#%#"%"#"%%%"('&%$% #%&! &$"%#"'%&"

   & % % ' % # "  % Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

SP_PUB.indd 22

20/09/13 12:05:51


O

p het ogenblik dat u dit leest, is er misschien nog een klein nazomertje in het land, maar de koude en nattere dagen hebben zich al aangekondigd. Die brengen dan in eerste instantie watergladde of moddervuile wegen met zich mee, maar later komen ook de eerste negatieve temperaturen eraan, met mogelijk natte sneeuw, sneeuw, moddersneeuw of ijzel. Hoog tijd dus om het over winterbanden te hebben, want we willen hier nogmaals benadrukken dat een winterband niet enkel een heilzaam effect heeft op besneeuwd wegdek. Ongeveer op elke hierboven vermelde ondergrond biedt hij een betere trekkracht en grip, wat resulteert in een verhoogd comfort en een toegenomen veiligheid. In dit dossier willen we het daarom hebben over de speciďŹ eke eigenschappen van een winterband en waarom hij beter geschikt is voor die winterse omstandigheden. We gaan ook de remafstand en de maximale bochtsnelheid ten opzichte van een referentiezomerband na. En als u al overtuigd bent van het nut, maar nog moet overgaan tot een keuze, bieden wij u een test aan waarin 13 winterbanden van verschillende merken in een zeer populaire maat met elkaar worden vergeleken. Ten slotte geven we u ook nog enkele eenvoudige maar nuttige raadgevingen mee om de komende winter zo veilig en comfortabel mogelijk door te komen. Het is immers altijd beter om met kennis van zaken te starten. Veel leesgenot.

inhoud 10 Vergelijkende

test Winterbanden/ zomerbanden

4 News

Markante nieuwigheden

14 Vergelijkende

test 13 winterbanden

8 Techniek

bandenspecial

vooraf

Winterbanden

22 Tips

Zelfzeker de winter door

3

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS2_Edito_Sommaire_Lay-CC-AD.indd 3

20/09/13 12:10


NEWS MARKANTE NIEUWIGHEDEN

bandenspecial

Verbeterd winterschoeisel Winterbanden zijn al verplicht in bepaalde Europese landen en worden ook bij ons als onmisbaar beschouwd door steeds meer bestuurders. De felle concurrentiestrijd dwingt fabrikanten om enerzijds het weggedrag van hun banden bij gematigde weersomstandigheden te verbeteren en anderzijds de tractie en het remgedrag op bevroren en gladde wegen te blijven verzekeren. Een overzicht van de jongste nieuwigheden op tekst Olivier Dusquesne de markt.

Bridgestone Blizzak LM-80 EVO

IN HET BLIZZAK-GAMMA lanceerde Bridgestone dit jaar de LM-80 EVO. Deze verbeterde winterband voor cross-overs, SUV’s en 4x4-modellen kreeg een nieuwe verdeling van de lamellen om de grip op sneeuw en gladde wegen te optimaliseren. Het loopvlak met hoog siliciumgehalte onderscheidt zich door een centrale groef en schouders die de wendbaarheid en het rijgedrag op zowel sneeuw als ijzel moeten bevorderen. De constructeur gebruikte eveneens een nieuwe samenstelling voor de onderlaag van het loopvlak van de Blizzak LM-80 EVO. Daardoor daalde het gewicht en dus de rolweerstand van de band en dat heeft dan weer een positieve impact op het verbruik, aldus Bridgestone. Deze band is verkrijgbaar in 16, 17 en 18 duim en in een tiental maten.

Vredestein Wintrac Xtreme S FABRIKANT VREDESTEIN sloeg de handen in elkaar met tuners Carlsson, Hamman en Mansory en met designer Giugiaro om een winterband voor sportieve wagens te ontwikkelen. Met zijn Y-index kan de Wintrac Xtreme S snelheden aan tot 300 km/h. Het loopvlak, dat werd uitgevoerd in een speciaal silaanrubber (bestanddeel van silicium) en polymeren, telt twee brede, decentrale groeven. Het V-vormige design van het middendeel dient zowel om water af te voeren als om de stabiliteit en de grip op natte wegen te verhogen. Centraal vinden we rechte lamellen om de tractie en het remgedrag op sneeuw en ijs te bevorderen. Anderzijds staan de lamellen op de schouders zigzag om manoeuvres te optimaliseren. Tot slot voorkomt de ISLT-technologie (Internal Sipe Locking Technology) al te grote vervormingen van de lamellen door ze in de bocht te versterken. De Wintrac Xtreme S bestaat in twaalf maten

4

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS2_Nieuwigheden_Lay-cc-AD.indd 4

20/09/13 12:12


N.V. YOKOHAMA BELGIUM S.A. Bosstraat 54 bus 8 - 3560 Lummen Tel: +32 (0)13 61 99 00 - Fax: +32 (0)13 61 99 09 Email: order.desk@yokohamabelgium.com - www.yokohamabelgium.com Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

SP_PUB.indd 22

20/09/13 12:04:58


NEWS

Dunlop Winter Response 2 DUNLOP ONTWIKKELDE een nieuwe winterband voor compacte wagens en stadswagens: de Winter Response 2. Het profiel van deze band toont zich erg origineel, met ‘achterstevoren’ geplaatste centrale blokken die de sneeuw moeten tegenhouden om zo het contactoppervlak te vergroten. Op die manier wilde Dunlop de remafstand verminderen en de tractie tijdens het accelereren verbeteren. De band onderscheidt zich voorts door 45°-lamellen op de schouders. Die indeling moet de grip in de bochten op sneeuw en ijzel verbeteren door de middelpuntvliedende krachten te compenseren. Deze band heeft bovendien tal van lamellen die zich met hun scherpe randen ‘vastbijten’ in de sneeuw maar die ook de waterfilm op de band doorbreken. Tijdens de ontwikkeling van de Winter Response 8 gebruikte Dunlop een informaticasysteem dat de structuur van de band bestudeerde. De ingenieurs konden rekening houden met die resultaten om de band te beschermen tegen vervormingen. De band wordt verkocht in 22 maten van 14 tot 15 duim.

bandenspecial

Nokian WR SUV 3 WINTERBANDENSPECIALIST NOKIAN heeft een band geïntroduceerd die speciaal is bedoeld voor SUV’s. Om een betere grip op sneeuw en ijs te creëren beschikt de WR SUV 3 over nieuwe profielblokken en ‘vergrendelingslamellen’ die de buitenste schouders perfect in contact brengen met het wegdek. De absolute prioriteit lag echter bij het terugdringen van het risico voor aquaplaning op gesmolten sneeuw of een nat wegdek. Daartoe hebben de teams van de Finse fabrikant een loopvlak uitgewerkt met transversale groeven met een gladde en gepolijste afwerking. Tot slot gebruikt het rubbermengsel behalve rubber en silicium (dat noodzakelijk is voor de stevigheid bij lage temperaturen) ook koolzaadolie. Het nog maar net gelanceerde gamma telt 37 maten voor wielen van 15 tot 21 duim.

6

Goodyear UltraGrip 8 Performance GOODYEAR CREËERDE de UltraGrip 8 Performance specifiek voor de Europese wegen en ons variabele winterweer, dat soms gekenmerkt wordt door bijzonder extreme omstandigheden. Deze band toont zich in alle omstandigheden efficiënt, zowel op sneeuw als smeltende sneeuw of ijzel. De centrale nerf heeft een zaagvorm om het witte poeder te lijf te gaan en af te voeren. Dat komt zowel de tractie als het remgedrag ten goede. En wanneer de dooi is ingezet, worden water en gesmolten sneeuw afgevoerd via de brede schoudergroeven. Om het hoofd te bieden aan ijzel beschikt de UltraGrip 8 Performance over een groot centraal contactoppervlak om de wagen af te remmen. De lichte constructie moet bovendien in alle omstandigheden de rolweerstand beperken en zo een gunstige invloed uitoefenen op het verbruik. Deze winterband is verkrijgbaar in 38 maten van 15 tot 19 duim.

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS2_Nieuwigheden_Lay-cc-AD.indd 6

20/09/13 12:12


n o s u Joinacebook F

www.facebook.com/autogids.be

n o s u w o l l o F witter T

www.twitter.com/autogids_be

  

    Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

SP_PUB.indd 22

20/09/13 12:08:42


TECHNIEK

bandenspecial

WINTERBANDEN

Vooruitgang De banden die we vroeger ‘sneeuwbanden’ noemden, waren lawaaierig en creëerden een aanzienlijke rolweerstand. De winterbanden die vandaag echter in de rekken liggen, werden op alle vlakken grondig verbeterd. tekst Pierre Laoureux

M

ODERNE WINTERBANDEN kunnen schermen met een laag geluidsniveau en een lage rolweerstand en bieden een comfortpeil dat dat van zomerbanden benadert. Ze zien er ook goed uit, sexy zelfs, en zijn net als hun tegenhangers voor de zomer verkrijgbaar in alsmaar bredere maten. Op technologisch vlak zijn de verschillen echter enorm. In de eerste plaats behoudt de rubbersamenstelling van winterbanden haar soepelheid wanneer de temperaturen dalen, terwijl zomerbanden hard worden eens de temperatuur onder de zeven graden zakt. Hoe komt dat?

EEN KWESTIE VAN POLYMEREN “Een band is een uitermate complex gegeven”, verduidelijkt Xavier Fraipont, Director Tire Technology bij Goodyear Dunlop. “De samenstelling bevat twintig tot dertig bestanddelen,

die op hun beurt uit diverse stoffen bestaan. Het feit dat deze banden hun soepelheid behouden bij lage temperaturen, is te danken aan de samenstelling (compound) van het rubber. Hoewel die samenstelling bestanddelen bevat die men bij alle fabrikanten terugvindt (olie, koolstofzwart, silicium, enz.), zijn het mengsel op zich en de verhoudingen tussen de verschillende elementen eigen aan elke fabrikant en verschillend van band tot band. Elke band bestaat uit een aantal polymeren, die elk bij een bepaalde temperatuur hard worden. Ons werk bestaat er dus in om nieuwe polymeermengsels te ontwikkelen die nog beter aangepast zijn aan de gebruiksomstandigheden bij lage temperaturen, maar die tegelijk een goed evenwicht bieden tussen prestaties op een droge ondergrond en veiligheid op een nat wegdek.”

8

De meeste winterbanden hebben een directioneel profiel, dat de trekkracht ten goede komt.

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS2_C'est Quoi?-Lay-cc-AD.indd 8

20/09/13 12:13


LAMELLEN Het andere essentiële kenmerk van een winterband zijn de lamellen. Een moderne winterband heeft er duizenden. De fabrikanten zijn er zelfs in geslaagd om die lamellen ondanks de slijtage van de band hun efficiëntie te doen behouden. “Het principe van de lamellen bestaat erin dat men de aangrijppunten gaat vermenigvuldigen zodat ze zich zoals bij een rupsband in de sneeuw of het ijs vastbijten. De eerste lamellen waren recht en niet al te diep en hun invloed verdween dan ook naarmate de band versleet. We zijn daarom overgeschakeld op diepere lamellen in zigzagmotief, die hun efficiëntie gedurende de levensduur van de band behouden. Vandaag gaan we nog een stapje verder, met een nieuwe generatie van driedimensionale lamellen die een hoge graad van lamellisering verzekeren zonder daarbij te raken aan de prestaties op droge ondergrond”, legt Xavier Fraipont uit. De fabrikanten hebben bovendien het rendement en de efficiëntie van de winterbanden verhoogd ondanks het feit dat al die lamellen de banden in theorie zwakker en brokkeliger zouden moeten maken. De huidige winterbanden gaan lang mee en moeten qua kilometrage niet meer onderdoen voor zomer-

banden. “Vroeger kon de lamellisering gepaard gaan met een gebrekkige stabiliteit, die ten koste ging van de nauwkeurigheid van de winterband. Die neveneffecten zijn vandaag echter verleden tijd en winterbanden kunnen bogen op een uitstekend rijgedrag”, voegt Xavier Fraipont nog toe. Het profiel van het loopvlak speelt eveneens een rol in het rijgedrag en is dus van cruciaal belang om winterbanden tot aangenaam schoeisel te maken dat men de helft van het jaar kan gebruiken. Het profiel moet niet alleen de beste zijdelingse grip verzekeren, maar ook in alle weersomstandigheden de beste tractie bieden. Daarom hebben de meeste winterbanden een directioneel profiel, dat de tractie ten goede komt. Elk nieuw model dat op de markt komt, zet een grote stap vooruit ten opzichte van zijn voorganger. Bovendien verouderen de polymeren van een winterband sneller. Je doet er dus goed aan om steeds voor het meest recente product te opteren. Een belangrijke tip voor mensen die winterbanden of tweedehandsbanden via het internet kopen: controleer steeds de leeftijd van de band aan de hand van de DOT-markering, waarvan de vier laatste cijfers de week en het jaar van productie aangeven. O

9

bandenspecial

Dankzij hun zigzagprofiel behouden de lamellen hun efficiëntie gedurende de hele levensduur van de band.

Het profiel van het loopvlak speelt een grote rol in het rijgedrag en is dan ook duidelijk van cruciaal belang.

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS2_C'est Quoi?-Lay-cc-AD.indd 9

20/09/13 12:13


VERGELIJKENDE TEST Zou u naar een zonnig strand gaan met bergschoenen of gevoerde laarzen? Of in de sneeuw gaan wandelen met teenslippers? Wat geldt voor mensen, geldt in het geval van schoeisel ook voor auto’s. tekst Pierre Laoureux

bandenspecial

WINTERBANDEN | ZOMERBANDEN

Dag en nacht verschil

W

E KUNNEN HET NIET GENOEG HERHALEN: banden zijn het enige contact tussen de auto en de weg, en dat contact moet dan ook zo goed en zo efficiënt mogelijk zijn. Het gaat tenslotte om uw veiligheid. Wanneer de gemiddelde temperatuur onder 7 graden Celsius zakt, werken normale banden (of zomerbanden) niet meer optimaal: het rubbermengsel verhardt en verliest veel van zijn efficiëntie. De achteruitgang hangt in hoge mate af van de temperatuurdaling en is eerder exponentieel dan evenredig. Als we niet enkel de temperatuur in rekening brengen, maar ook factoren zoals rijp, ijzel of sneeuw, dan worden de verschillen echt hemelsbreed. Op papier bieden winterbanden met hun speciale rubbermengsel, dat zijn kwaliteiten behoudt bij lage temperaturen, dus een groot voordeel. Dat wrijven de bandenfabrikanten ons graag onder de neus… Bandenen autoconstructeurs willen echter vooral veel verkopen. Moeten we hun pleidooi voor

het gebruik van winterbanden dan in twijfel trekken en hun argumenten met een korrel zout nemen? Om dat uit te zoeken deden we enkele tests. Praktisch probleem: we moesten de tests in augustus uitvoeren om u nu de resultaten te kunnen voorschotelen. Een auto, velgen en banden op de kop tikken, dat ging nog, maar sneeuw en ijzel vinden tijdens de mooiste zomer van het voorbije decennium, dat was een ander paar mouwen! Gelukkig konden we de piste van de Peugeot Driving Academy in Nijvel gebruiken. Dit RACB-centrum wil de rijtechniek van alle soorten bestuurders perfectioneren, of ze nu met een bromfiets, motor, auto of vrachtwagen rijden. De infrastructuur biedt verschillende gripcoëfficiënten, waarvan sommige vergelijkbaar zijn met degene die in winterse omstandigheden gelden. Uiteraard werken we niet in een koelkast en bijgevolg kan de factor temperatuur niet gewijzigd worden. De thermometer wijst 20

10

graden Celsius aan wanneer we ter plaatse zijn, veel hoger dus dan de winterse temperaturen waarbij de kwaliteiten van winterbanden goed uit de verf komen. De erg lage grip van de epoxypistes van het rijcentrum moeten ons niettemin toelaten om de verschillen te zien. De auto van dienst is een Peugeot 3008 met 225/50 R17-banden. Voor de test gebruiken we niet twee, maar drie types banden: naast de standaardzomerbanden van de Peugeot (Michelin Primacy HP) en de Goodyear Ultra Grip 8 Performance-winterbanden hebben we ook Goodyear Vector-‘alleseizoensbanden’ voorzien. We hadden a priori onze bedenkingen bij dit type banden omdat ze op vele vlakken slechts een compromis bieden, maar we moeten toegeven dat ze voor mensen die weinig rijden of bijvoorbeeld op een helling wonen toch interessant kunnen zijn. Op voorwaarde dat ze hun naam toch min of meer waarmaken... O

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS2_Vergelijkende test zomerb/winterb_Lay-cc-AD.indd 10

20/09/13 12:14


a Snelheid: 33 km/h Remafstand tot volledige stilstand: a Michelin Primacy HP (zomerband): 48 meter a Goodyear Vector (alleseizoensband) : 12,3 meter a Goodyear Ultra Grip 8 Performance (winterband): 8 meter

V

aak horen we zeggen dat het op ijzel toch allemaal niets uitmaakt en dat ook winterbanden in dat geval geen zoden aan de dijk brengen. De resultaten zijn nochtans glashelder: het verschil is wel degelijk enorm. We kozen de startsnelheid op basis van de remafstand die de zomerband nodig had. Bij de eerste pogingen tegen 40 km/h, 38 km/h en 35 km/h gleden we voorbij het einde van de epoxylaag. We konden dus niet anders dan de snelheid verder verlagen. Na montage van de winterbanden reageerde de auto helemaal anders en de cijfers spreken boekdelen: er is een

T EST

2

verschil van 40 meter tussen de auto met zomerschoeisel en de auto met winterbanden. Bij een dermate lage grip slagen de winterbanden erin de auto af te remmen, terwijl de auto met zomerbanden de eerste meters wel wat remt, maar het ABS vervolgens zo drastisch de remdruk vermindert dat je niet meer het gevoel hebt te remmen, de auto een slee wordt en nooit lijkt te stoppen. Wij deden de test op een vlak terrein; stel je voor wat dit in een afdaling zou geven... De alleseizoensband verraste. Het resultaat zit niet mooi tussen de andere twee in, maar leunt aan bij dat van de winterbanden. Het gaat nu ook wel niet om de

eerste de beste vierseizoensband: de Goodyear Vector haalde bij de Europese tests een score die hem het recht verleent om het specifieke winterbandensymbool op zijn flanken te dragen. We zien hier dat dat inderdaad terecht is. Zijn

Het verschil in remafstand op ijzel tussen winter- en zomerbanden bedroeg maar liefst 40 meter.

prestaties op een gladde ondergrond zijn te danken aan het rubbermengsel, dat eerder ‘winters’ dan ‘zomers’ is, en aan de vele lamellen (hoewel hij nog ver verwijderd is van het aantal lamellen van de Ultra Grip 8 Performance).

bandenspecial

T EST

1

Remmen in rechte lijn op een epoxypiste (grip zoals op ijzel)

Een bocht nemen op een epoxypiste (grip zoals op ijzel)

H

et doel hier was om via trial-and-error te bepalen bij welke snelheid de auto uit de bocht zou gaan. De auto met zomerbanden stuur je nog maar net in en de voortrein begint al te schuiven. Tegen 30 km/h wil hij van draaien niets weten en glijdt hij koppig rechtdoor. We moesten de snelheid keer op keer terugschroeven om ten slotte tegen amper 17 km/h de hele bocht te kunnen nemen. De Vector-alleseizoensbanden houden vol tot 30 en zelfs 32 km/h, wanneer de achterzijde een beetje begint weg te schuiven, maar dat is met enige

Ook qua laterale grip in bochten is de winterband duidelijk superieur op ijzel.

ervaring gemakkelijk te controleren. De winterband heeft geen problemen met 30, 40 en zelfs 50 km/h. Pas bij 53 km/h begint de voortrein stilaan de buitenzijde van de bocht op te zoeken. De bestuurder moet dan enkel het gaspedaal wat lossen om het gewenste traject weer te vervoegen. Dit bevestigt wat we hierboven al zagen. Winterbanden kunnen er inderdaad voor zorgen dat u er, zelfs op ijzel, goed vanaf komt, op voorwaarde natuurlijk dat de snelheid niet te hoog ligt. In het tegengestelde geval zullen winterbanden niet kunnen beletten

dat u van de weg geraakt, maar ze laten wel toe om toch nog een flink stuk te remmen alvorens de auto een obstakel raakt of in de gracht belandt. Met een zomerband daarentegen gebeurt de impact

11

nagenoeg tegen de initiële snelheid. De alleseizoensband zit logischerwijs opnieuw tussen beide in: minder efficiënt dan een echte winterband, maar toch een stuk veiliger dan de zomerband.

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS2_Vergelijkende test zomerb/winterb_Lay-cc-AD.indd 11

20/09/13 12:14


T EST

VERGELIJKENDE TEST

3

Remmen op een gladde, kletsnatte piste

oor deze test verlaten we de epoxypiste en begeven we ons op asfalt. In natgespoten toestand biedt dat asfalt dankzij zijn specifieke samenstelling net zo weinig grip als sneeuw. Maar die sneeuw ligt er dus niet echt, wat betekent dat bij deze test de winterband geen voordeel kan halen uit de normaal gezien lage temperaturen en evenmin zijn ‘sneeuwvretende’ lamellen optimaal kan laten renderen. De zomerbanden zouden dus niet ver van de winterbanden moeten eindigen, of misschien zelfs beter scoren... Omdat er meer grip voorhanden is, kozen we voor een hogere snelheid.

a Snelheid: 70 km/h a Michelin Primacy HP (zomerband): 34,3 meter

T EST

bandenspecial

V

4

a Goodyear Vector (alleseizoensband): 26,5 meter a Goodyear Ultra Grip 8 Performance (winterband): 25,5 meter Opnieuw een overwinning voor de banden met een winterrubbermengsel. De Ultra Grip en de Vector, die zo goed als ex aequo eindigen, nemen weeral de bovenhand op de zomerband. Naast de kwaliteit van het rubbermengsel kunnen ook de iets diepere groeven (ongeveer 1 millimeter dieper) van de winterbanden meespelen. De zomerbanden hebben toch zo’n 8 meter meer nodig om de auto tot stilstand te brengen, wat ongeveer twee autolengtes is...

Trekkracht en acceleratie op een epoxypiste

B

ij deze test, die subjectief van aard is, vertrekken we vanuit stilstand op een gladde ondergrond.

a Michelin Primacy HP (zomerband): matige trekkracht, het is niet gemakkelijk om op gang te komen. Zelfs met een voorzichtige rechtervoet beginnen de wielen meteen te spinnen, ondanks het antispinsysteem. a Goodyear Vector (alleseizoensband) : vrij goede trekkracht, doorspinnen wordt snel beheerst. a Goodyear Ultra Grip 8

Met winter- of alleseizoensbanden is het veel makkelijker om te vertrekken op een gladde ondergrond als ijzel.

Op nat wegdek deden de winterband en de alleseizoensband ongeveer even goed bij het remmen.

Performance (winterband): goede trekkracht, mits een juiste dosering van het gaspedaal spinnen de wielen zelfs helemaal niet.

Besluit De winterband wint

D

e resultaten van onze testen spreken voor zich. Ze bevestigen de argumenten van de fabrikanten en hetgeen we in het begin schreven: banden moeten worden aangepast aan de weersomstandigheden. In talrijke landen zijn winterbanden zelfs verplicht, niet enkel voor de veiligheid, maar ook om een vlotte verkeersdoorstroming te verzekeren in winterse omstandigheden. Het grootste argument van de tegenstanders van de winterbandenplicht is het kostenplaatje voor de particuliere gebruiker. Veel mensen vinden de aankoopprijs en de wederkerende bandenwisselkost een grote hindernis. Om de financiële pil te verzachten bieden heel wat concessiehouders hun klanten nu ‘winterkits’ aan: winterbanden op velgen voor een doorgaans interessante prijs. Om een voorbeeld te geven: de winterkit voor onze testauto kost bij Peugeot 799 euro (met Bridgestone) tot 939 euro (met Michelin). In die prijs is de montage, de uitbalancering en de btw inbegrepen. Voor mensen die weinig rijden, kunnen alleseizoensbanden (of dan toch de Goodyear Vector, want de ene band is de andere niet) een interessante oplossing zijn. Uit onze tests blijkt immers dat ze in winterse omstandigheden een pak beter scoren dan zomerbanden. Een geloofwaardig alternatief dus, op voorwaarde dat ze bij hogere temperaturen ook bijna even goed presteren als een zomerband...

12

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS2_Vergelijkende test zomerb/winterb_Lay-cc-AD.indd 12

20/09/13 12:14


Zeg eens eerlijk, nog steeds tevreden?

   S VAN DE EIGENAAR HET REFERENDUM dum-auto autogids.be/referen

DE ONMISBARE AANVULLING OP AUTOGIDS... OP HET INTERNET!

Referendum | pdf gedetailleerde tests | vergelijkingen | wedstrijden | lezerstests

BIJ ONS IS UW VEILIGHEID ONZE PRIORITEIT. DAAROM HOUDEN WE ERVAN U TE ADVISEREN. TIP VAN DE MAAND: sneeuw of geen sneeuw, laat winterbanden plaatsen als het kouder is dan 7°. Voor uw veiligheid en mobiliteit. Betere wegligging, sneller remmen, betere bescherming tegen watergladheid. Winterbanden koop je per 4, maar da’s nog altijd goedkoper dan een ongeluk.

De bandenexpert houdt woord.

www.qteam.be

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

SP_PUB.indd 22

20/09/13 12:03:47


VERGELIJKENDE TEST

13 WINTERBANDEN 205/55 R16

bandenspecial

IN HET

JUISTE SPOOR tekst Jochen Übler & Tony Verhelle | foto’s Reinhard Schmid & Hans-Dieter Seufert

14

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS2_Vergelijkentest_Winterbanden_Lay-cc-AD.indd 14

20/09/13 12:17


Welke winterband in de veel voorkomende maat 205/55 R16 is de beste? Het antwoord op deze vraag vonden we in Finland, aan het stuur van een Mercedes B-Klasse.

EN DE WINNAAR IS…

15

bandenspecial spécial pneu

L

IGT DE WAARHEID in het Hoge Noorden? In ieder geval zijn de weidsheid en de voor een Europees land bijzonder lage bevolkingsdichtheid optimale omstandigheden om winterbanden op de rooster te leggen. Voor deze uitgebreide en daardoor ook geldverslindende tests deden we wederom een beroep op onze collega’s van het Duitse blad Auto, Motor & Sport. Dit keer trokken we naar het Finse sneeuw- en ijslandschap, met 13 actuele winterbanden in de maat 205/55 R16 en snelheidsindex H, die je haast zou kunnen omschrijven als one size fits all. Hij is immers terug te vinden op een bijzonder ruime waaier van automodellen, gaande van talrijke veelzijdige stadsauto’s over nagenoeg alle middenklassers tot zelfs een aantal grotere gezinswagens. Als testwagen kozen we voor een Mercedes B 180 CDI. Een goede winterband moet vanzelfsprekend uitstekende eigenschappen bieden op sneeuw en ijs, maar ook in natte omstandigheden en zelfs op een droog wegdek zijn mannetje kunnen staan. Met het nieuwe Europese bandenlabel kom je op dat vlak niet veel verder. Een lage rolweerstand, weinig rolgeluiden en een goed remgedrag op een nat wegdek zijn wel interessante gegevens, maar om echt het kaf van het koren te scheiden moeten nog wel wat andere factoren in rekening worden gebracht.

Een uitstekende vertraging, een goede trekkracht en laterale grip en een veilig weggedrag op sneeuw en ijs zijn in dit verband beoordelingscriteria die het zwaarst doorwegen. Dat heeft de Nokian WR D3 goed begrepen: in de sneeuw blaast hij de verzamelde concurrentie gewoon van de weg met een score van 99 op 100, terwijl hij zich ook op een nat wegdek veilig toont en op droge ondergrond evenmin een mal figuur slaat, wel integendeel. Hij komt dan ook als winnaar uit de bus en houdt onder meer het duo dat vorig jaar zegevierde, achter zich, al zit de nummer twee hem dicht op de hielen. Er zijn nog vier andere banden die als ‘bijzonder aan te raden’ uit het onderzoek komen, namelijk de runner up van de test, de Continental Winter Contact TS 850 (zijn voorganger, de TS 830, eindigde op dezelfde plaats in 2012), gevolgd door de Semperit Speed Grip 2, de Dunlop SP Wintersport 4D en de GoodYear Ultra Grip 8 (de winnaar van vorig jaar). Van dit viertal is de Conti duidelijk de meest homogene. Hij is nagenoeg even goed op sneeuw, een nat wegdek als op droge ondergrond. De GoodYear en de interessant geprijsde Semperit hinken licht achterop omdat ze in winterse om-

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS2_Vergelijkentest_Winterbanden_Lay-cc-AD.indd 15

20/09/13 12:17


VERGELIJKENDE TEST standigheden wat steken laten vallen, terwijl ze op een nat wegdek uitmuntende eigenschappen aan de dag leggen, met een zeer goede grip en een goedmoedig gedrag op de limiet. Ook de Dunlop toont zich zeer neutraal en veilig op een beregende ondergrond, maar hij verliest punten door zijn matige rem- en trekkrachtprestaties op een droog wegdek.

bandenspecial

HET MIDDENVELD Helemaal onverwacht is het niet, maar op een nat wegdek durft de achterkant van onze Mercedes in het geval van de Toyo Snowprox S 953 op de limiet toch uitbreken als je plots van het gas gaat. Op droge ondergrond doet hij dat niet en in de sneeuw zit de Toyo zelfs in het koppeloton. Aangezien hij een goede trekkracht biedt, zeer stabiel blijft en een erg evenwichtig rijgedrag tentoonspreidt, eigent hij zich toch de eerste plaats van de middengroep toe, met als bijkomend voordeel dat hij in vergelijking met heel wat concurrenten vrij goedkoop is. Dat kan niet gezegd worden van de Michelin Alpin 4, die vorig jaar nog in de top drie eindigde, maar die zijn hoge prijskaartje nu wil compenseren met een lage rolweerstand. In theorie kun je zijn meerprijs dus terugverdienen aan de pomp. Jammer genoeg scoort hij niet zo goed op de aquaplaningtest. Bijzonder jammer is dat, want zijn weggedrag is voor de rest erg veilig en voorspelbaar. Ook de Fulda Kristal Control HP laat zich in de sneeuw van zijn beste zijde zien, met meer dan aanvaardbare remprestaties en een goede trekkracht. Op een nat wegdek ontbreekt het hem echter wat aan grip en op de limiet gaat hij wat te enthousiast ondersturen. Op droge ondergrond is de remweg iets te lang en produceert hij behoorlijk wat rolgeluiden. Hetzelfde geldt voor de Pirelli Snow Control III, die ook nog tot deze middenmoot behoort. Af-

De Nokian WR D3 komt als winnaar uit de bus en houdt het duo dat vorig jaar zegevierde, achter zich.

16

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS2_Vergelijkentest_Winterbanden_Lay-cc-AD.indd 16

20/09/13 12:17


RIJTESTS OP SNEEUW Handling

Remmen

Rondetijd in seconden (lengte 1100 meter)

Continental 96,5

Bridgestone 99,9

1. Continental 2. Toyo 3. Dunlop 4. Nokian 5. Fulda 6. Hankook 7. Goodyear 8. Vredestein 9. Michelin 10. Pirelli 11. Semperit 12. Nankang 13. Bridgestone

Hernemen

Remafstand in meter van 50 km/h tot stilstand

96,5 97,0 97,1 97,3 97,5 98,3 98,4 98,5 98,9 99,1 99,3 99,7 99,9

Continental 27,5

in seconden van 20 tot 50 km/h

Bridgestone 32,3

1. Continental 2. Nokian 3. Toyo 4. Dunlop 5. Michelin 6. Fulda 7. Hankook 8. Semperit 9. Goodyear 10. Vredestein 11. Pirelli 12. Nankang 13. Bridgestone

27,5 27,5 27,8 28,0 28,0 28,2 28,3 28,6 28,9 29,0 29,4 31,4 32,3

Nokian 3,95

Bridgestone 4,62

1. Nokian 2. Fulda 3. Toyo 4. Michelin 5. Semperit 6. Pirelli 7. Goodyear 8. Continental 9. Vredestein 10. Hankook 11. Dunlop 12. Nankang 13. Bridgestone

3,95 4,11 4,14 4,16 4,17 4,19 4,21 4,23 4,29 4,31 4,39 4,56 4,62

RIJTESTS OP NAT WEGDEK Rondetijd in seconden (cirkel met 70 meter diameter)

Dunlop 12,71

Hankook 13,32

1. Dunlop 2. Bridgestone 3. Pirelli 4. Semperit 5. Goodyear 6. Continental 7. Fulda 8. Michelin 9. Nokian 10. Toyo 11. Vredestein 12. Nankang 13. Hankook

12,71 12,73 12,76 12,78 12,81 12,88 12,90 12,90 12,96 13,12 13,26 13,30 13,32

Handling

Remmen

Rondetijd in seconden (lengte 1200 meter)

Dunlop 89,0

Hankook 92,8

1. Dunlop 2. Goodyear 3. Bridgestone 4. Semperit 5. Continental 6. Nokian 7. Michelin 8. Pirelli 9. Fulda 10. Vredestein 11. Toyo 12. Nankang 13. Hankook

Aquaplaning

Remafstand in meter van 100 km/h tot stilstand

89,0 89,5 90,1 90,3 90,4 90,4 90,9 90,9 91,3 91,3 92,3 92,4 92,8

Semperit 61,2

Snelheid (in km/h) waarbij totaal gripverlies optreedt (waterdiepte 7 mm)

Hankook 68,6

1. Semperit 2. Dunlop 3. Continental 4. Pirelli 5. Michelin 6. Goodyear 7. Nokian 8. Bridgestone 9. Toyo 10. Fulda 11. Vredestein 12. Nankang 13. Hankook

61,2 63,2 63,4 63,8 64,2 64,6 64,4 65,4 65,5 67,2 67,5 67,6 68,6

Bridgestone 85,4

Nankang 70,4

1. Bridgestone 2. Goodyear 3. Continental 4. Vredestein 5. Semperit 6. Dunlop 7. Toyo 8. Hankook 9. Nokian 10. Fulda 11. Michelin 12. Pirelli 13. Nankang

85,4 84,1 83,2 77,9 76,7 76,0 75,9 75,6 75,6 74,0 73,6 71,6 70,4

bandenspecial spĂŠcial pneu

Zijdelingse stabiliteit

RIJTESTS OP DROOG WEGDEK Rolweerstand

Handling

Rolweerstand (in kg/t)

Continental 8,89 1. Continental 2. Michelin 3. Toyo 4. Dunlop 5. Pirelli 6. Fulda 7. Goodyear 8. Nokian 9. Hankook 10. Vredestein 11. Nankang 12. Semperit 13. Bridgestone

Bridgestone 10,37 8,89 8,96 9,16 9,45 9,49 9,50 9,53 9,65 9,69 9,70 9,96 10,09 10,37

Vredestein 63,4 1. Vredestein 2. Goodyear 3. Nokian 4. Pirelli 5. Continental 6. Fulda 7. Michelin 8. Bridgestone 9. Nankang 10. Dunlop 11. Toyo 12. Hankook 13. Semperit

Rolgeluid

Remmen

Rondetijd in seconden (lengte 1400 meter)

Buitengeluid bij 80 km/h in dB(A)

Remafstand in meter van 100 km/h tot stilstand

Semperit 65,0 63,4 63,5 63,5 63,6 63,7 63,8 63,9 64,0 64,0 64,2 64,3 64,5 65,0

17

Nokian 44,1 1. Nokian 2. Nankang 3. Semperit 4. Continental 5. Vredestein 6. Michelin 7. Toyo 8. Dunlop 9. Fulda 10. Pirelli 11. Bridgestone 12. Hankook 13. Goodyear

Goodyear 46,8 44,1 45,1 45,4 45,5 45,5 45,7 45,8 46,2 46,2 46,2 46,5 46,5 46,8

Nankang 69,9 1. Nankang 2. Semperit 3. Dunlop 4. Bridgestone 5. Nokian 6. Toyo 7. Hankook 8. Continental 9. Goodyear 10. Michelin 11. Vredestein 12. Pirelli 13. Fulda

Fulda 72,4 69,9 70,2 70,4 70,7 71,0 71,1 71,2 71,4 71,6 71,6 71,9 72,3 72,4

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS2_Vergelijkentest_Winterbanden_Lay-cc-AD.indd 17

20/09/13 12:18


VERGELIJKENDE TEST

WINTERBANDENTEST 205/55 R16

NOKIAN

Winter Contact TS 850 € 125-145*

Speed Grip 2 € 100-125*

SP Winter Sport 4D € 125-145*

DUNLOP

GOODYEAR

14 15 30 40

15 12 21 40

11 10 23 32

14 13 16 36

12 14 22 30

99

88

76

79

78

13 12 9 30 9

13 13 9 33 17

14 14 10 40 10

15 15 10 34 9

14 14 10 30 18

73

85

88

83

86

15 14 30 9 8 17

15 13 26 9 7 20

13 14 26 10 9 15

14 13 23 8 9 18

15 14 22 8 7 17

93

90

87

85

83

WR D3 € 85-100*

CONTINENTAL SEMPERIT

Ultragrip 8 € 125-145*

Handling

S NE E UW

Testscore /15 Testindruk /15 Trekkracht /30 Remafstand /40

TOTAAL OP SNEEUW

/100

Testscore /15

NAT WEGDEK

bandenspecial

Handling Testindruk /15 Zijdelingse stabiliteit /10 Remafstand /40 Aquaplaning /20

TOTAAL OP NAT WEGDEK

/100

DRO O G WEGDEK

Handling Testscore /15 Testindruk /15 Remafstand /30 Comfort /10 Rolgeluid /10 Rolweerstand /20

TOTAAL OP DROOG WEGDEK

/100

TOTAALSCORE

/300

ONS VERDICT

265

263

251

247

247

Bijzonder aan te raden

Bijzonder aan te raden

Bijzonder aan te raden

Bijzonder aan te raden

Bijzonder aan te raden

Voorbeeldige prestaties op sneeuw, korte remweg op het droge, evenwichtig weggedrag.

Lage rolweerstand, zeer goede remprestaties, evenwichtig weggedrag.

Zeer veilig weggedrag en hoog gripniveau op nat wegdek, comfortabel ook.

Korte remafstanden op nat en in de sneeuw, veel grip, veilig weggedrag op nat wegdek.

Zeer goede aquaplaningprestaties, veilig weggedrag en grote nauwkeurigheid op nat wegdek.

Eerder middelmatige aquaplaningprestaties.

Wat mindere score qua rolweerstand en rolgeluiden

Middelmatige aquaplaningprestaties.

Vrij hoog geluidsniveau, lichte lastwissels op sneeuw.

18

Op sneeuw eerder doorsnee, sterk ondersturend.

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS2_Vergelijkentest_Winterbanden_Lay-cc-AD.indd 18

20/09/13 12:18


* Richtprijzen volgens Federtyre (inclusief btw, exclusief montage)

TOYO

MICHELIN Alpin 4 € 135-155*

Kristall Control HP € 110-130*

Snow Control III € 135-155*

PIRELLI

VREDESTEIN

14 15 24 37

11 13 23 36

13 14 25 35

11 10 23 26

90

83

87

11 10 8 27 9

13 12 9 31 6

65 DRO O G WEGDEK

FULDA

Snowtrac 3 € 115-135*

HANKOOK BRIDGESTONE NANKANG Icept RS € 100-125*

Blizzak LM 32 € 125-145*

Champiro WinterPro € 85-100*

12 9 19 29

12 13 19 34

10 10 9 9

10 11 11 12

70

69

78

38

44

12 11 9 22 7

13 13 10 32 4

12 11 8 21 11

11 10 8 17 9

14 13 10 27 20

11 11 8 20 2

71

61

72

63

55

84

52

14 13 25 10 8 19

14 14 25 9 7 20

15 13 23 8 5 18

15 14 23 9 5 18

15 15 26 8 6 17

14 13 23 9 7 17

14 14 23 9 8 14

14 14 27 8 10 16

89

89

82

84

87

83

82

89

244

243

230

226

219

216

204

185

Betrekkelijk aan te raden Goede remprestaties en rustig weggedrag op sneeuw, lage rolweerstand en goed comfort.

Aan te raden

Aan te raden

Aan te raden

Aan te raden

Betrekkelijk aan te raden

Zeer hoog gripniveau op sneeuw en zeer veilig weggedrag.

Lage rolweerstand, zeer nauwkeurig weegedrag op droog wegdek, goede remprestaties.

Hoog gripniveau en goede presaties op sneeuw.

Veilig, evenwichtig weggedrag op droog en nat wegdek, lage rolweerstand.

Lage rolweerstand, nauwkeurig weggedrag op droog wegdek.

Onverschillig weggedrag op sneeuw.

Matige remprestaties op nat, weinig harmonieus weggedrag op sneeuw.

Weinig harmonisch rijgedrag op natte ondergrond.

Matige aquaplaningprestaties, hoog prijskaartje.

Lange remweg op natte of droge ondergrond, veel rolgeluiden.

19

Weinig grip, onnauwkeurig weggedrag op nat wegdek.

bandenspecial spécial pneu

NAT WEGDEK

S NE E UW

Snowprox S 953 € 100-120*

Niet aan te raden Niet aan te raden Grip en aquaplaningprestaties op nat wegdek.

Goede rijeigenschappen op droog wegdek, lage prijs.

Langere remweg, weinig zijdelingse grip en matige trekkracht op sneeuw, hoge rolweerstand.

Slechte remprestaties op natte en droge ondergrond, bedenkelijke

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS2_Vergelijkentest_Winterbanden_Lay-cc-AD.indd 19

20/09/13 12:18


bandenspecial

VERGELIJKENDE TEST

Niet alleen de trekkracht en het remvermogen, maar ook de laterale grip zijn erg belangrijk voor een winterband.

gezien van zijn eerder matig gedrag bij aquaplaning scoort hij vrij behoorlijk. Op de limiet laat hij zich makkelijk onder controle houden, met een licht en vrij makkelijk corrigeerbaar onderstuur. In winterse omstandigheden slagen zijn lamellen er niet in om een optimale grip te vinden. De Hankook ICept RS is in hetzelfde bedje ziek, maar dan vooral op een nat wegdek. Daar heeft hij het moeilijk om het spoor te houden dat voor hem is uitgestippeld, zodat de bestuurder weinig voeling heeft met wat er aan de wielen gebeurt. Voeg daar de vrij matige remprestaties in de regen aan toe en de behoorlijk goede scores op sneeuw en op het droge worden gedeeltelijk weggevaagd. Dat is de reden waarom hij niet beter scoort dan de Vredestein Snowtrac 3, die zich op een nat wegdek niet kan onderscheiden van de middenmoot. Op besneeuwde wegen gedraagt de Vredestein zich ook wat te wisselvallig. Hij is niet zo precies en vertoont duidelijke lastwisselneigingen, wat zich uit in een eerder slechte rondetijd. Deze Snowtrac brengt het er op sneeuw niettemin beter vanaf dan de Bridgestone LM 32: om met onze Mercedes B tot stilstand te komen van bij een snelheid van 50 km/h hadden we 32,3 me-

ter nodig met de LM 32, wat zomaar eventjes 4,8 meter of een dikke autolengte meer is dan de beste leerlingen van de klas. De Bridgestone heeft ook een hoge rolweerstand en middelmatige remprestaties op een droog wegdek, maar daar gedraagt hij zich dan weer erg voorspelbaar en veilig. Van alle geteste banden biedt hij de beste weerstand tegen aquaplaning en door zijn nauwkeurigheid, zijn homogene, rustige weggedrag en zijn aanvaardbare remprestaties op een nat wegdek weet hij toch nog wat achterstand goed te maken. Dat kan veel minder gezegd worden van de Nankang NK Snow SV-2. Deze band uit Taiwan is ontegenzeggelijk de goedkoopste, maar met 185 punten op de toe te kennen 300 ook veruit de slechtste deelnemer. Hij biedt een lage rolweerstand, zijn remprestaties op een nat wegdek zijn acceptabel en hij maakt ook het minste lawaai, maar daarmee zijn we door het goede nieuws heen. Het zijn natuurlijk wel de drie criteria die weerhouden werden voor het EU-label (zo slim zijn die Chinezen wel), maar zoals u ook uit deze test hebt kunnen opmaken, is het gehele plaatje wat winterbanden betreft een stuk complexer. En net het totaalbeeld zou als leidraad moeten dienen bij de aankoop van uw winters autoschoeisel. O

20

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS2_Vergelijkentest_Winterbanden_Lay-cc-AD.indd 20

20/09/13 12:19


bandenspecial spĂŠcial pneu

De testprocedure DE TESTRESULTATEN zijn relatief, wat betekent dat elke deelnemer steeds gequoteerd wordt in vergelijking met zijn concurrenten. Voor elk beoordeeld criterium behaalt de best presterende band het maximum van de punten, terwijl de andere een score

krijgen die hun relatieve prestaties ten opzichte van de categoriewinnaar uitdrukt. Wat het weggedrag betreft, is bijvoorbeeld de rondetijd een absoluut objectief meetcriterium, maar het weggedrag an sich wordt als subjectief gegeven mee in

rekening gebracht. Vooral de nauwkeurigheid en neutraliteit op de limiet wegen zwaar door in de beoordeling. Het rolgeluid en de rolweerstand werden bij een snelheid van 80 km/h opgetekend en de voor de veiligheid uiterst belangrijke criteria als remmen op een nat

wegdek en op sneeuw werden met dubbele puntenaantallen (op 40 dus) gewaardeerd. Een half procent afwijking ten opzichte van de beste leidt dus tot een heel punt minder in de totaalscore. Op veiligheid mag je geen toegevingen doen, zeker niet als het banden betreft.

Een goede winterband moet vanzelfsprekend uitstekende eigenschappen bieden op sneeuw en ijs.

21

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS2_Vergelijkentest_Winterbanden_Lay-cc-AD.indd 21

20/09/13 12:19


bandenspecial

TIPS

RIJDEN IN DE WINTER

Zelfzeker de koude door

Winterse ongevallen zijn vaak minder ernstig omdat we – meestal – trager rijden. Het aantal lichte aanrijdingen is in de koude maanden dan weer groter. Hoe valt dat te vermijden? tekst Pierre Laoureux illustratie Jean-Claude Salemi

I

N DE EERSTE PLAATS door je wagen van winterbanden te voorzien. Dat is de conditio sine qua non om efficiënt te kunnen reageren. Toch kun je nog andere voorzorgsmaatregelen nemen. In de winter is het meer dan ooit zaak om te anticiperen op je eigen manoeuvres en op die van andere weggebruikers. En daarvoor moet je vooruitzien, in de letterlijke zin van het woord. Vooruit kijken dus. Je gezichtsveld verbreden en vergroten is cruciaal. Neem de tijd om alle ruiten van je wagen goed te ontdooien voor je vertrekt. Een goede ijskrabber of ontdooispray zijn daarvoor onmisbaar. Ruitenwissers zijn geen ontdooimiddel, maar toch worden ze door vele automobilisten gebruikt om hun voorruit ijsvrij te maken, met onomkeerbare schade aan het rubber tot gevolg. Ruitenwissers blijven slijtageonderdelen

22

en moeten dus tijdig worden vervangen. In diezelfde optiek moet je ook altijd voldoende ruitensproeimiddel met antivries bij de hand hebben. Aangezien je dat in de winter veel gebruikt, doe je er goed aan om steeds wat reservevloeistof mee te nemen. Om je auto voor te bereiden op deze slopende periode bieden concessiehouders een wintercheck-up aan, die sterke aanbeveling verdient. Natuurlijk moet ook de bestuurder voorbereid worden. Rijden in winterse omstandigheden vergt aandacht, geen spanning. Wie gespannen en verkrampt achter het stuur zit, mist een groot deel van de ‘feedback’ van

Een goede ijskrabber of ontdooispray is onmisbaar in de winter, evenals een reservefles ruitensproeivloeistof.

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS2_Tips_Lay-cc-AD.indd 22

20/09/13 12:18


het wegdek. Door de linkervoet stevig tegen de vloer links van het koppelingspedaal of (indien voorzien) tegen de voetsteun te duwen, elimineer je al een deel van de stress. Bovendien voel je de reacties van de wagen en de informatie van de weg beter aan. Feedback wordt voornamelijk doorgegeven via twee punten: het stuur en de onderrug. Wanneer de bestuurder stevig in zijn stoel zit, voelt hij beide informatiebronnen dus beter aan en kan hij sneller inspelen op voortekenen van eventuele problemen.

echter voor dat je de auto precies leidt naar waar hij niet mag gaan. Het is van cruciaal belang dat je je blik losmaakt van het obstakel en fixeert op de ontsnappingsroute. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan… Er zijn dan ook rijvaardigheidsscholen die je de juiste reflex kunnen aanleren (zie lijst met scholen die lid zijn van FEBIR, de Federatie van Belgische Instituten voor Rijvaardigheid, onder aan deze pagina).

EEN GOEDE RIJHOUDING

Hij mag dan wel goed in zijn stoel zitten, met de blik in de juiste richting, de bestuurder moet zijn wagen ook nog kunnen leiden. In de winter komt het er meer dan ooit op aan om bruuske bewegingen aan het stuur of op de pedalen te vermijden. Geef gas om de grens tussen grip en slip te vinden en blijf bij het remmen onder de activeringsdrempel van het ABS-systeem. Zorg ervoor dat je steeds weet in welke richting de wielen gedraaid zijn, draai het stuur niet te ver als de auto rechtdoor schuift maar stuur tegen wanneer hij achteraan wegschuift, en dat in een proportionele verhouding tot de slip en snel genoeg, maar zonder haast. Dat zijn enkele basistechnieken die je kunnen helpen om je uit de meeste noodsituaties te redden. O

BLIK VOORUIT Een onverwachte slip of een plotse schuiver tijdens rem- of uitwijkmanoeuvres? Om noodsituaties het hoofd te bieden moet je op de eerste plaats kijken naar de richting waarin de auto moet gaan. De handen volgen instinctief de ogen. Daarom is de kijktechniek zo cruciaal. Wanneer er een obstakel opdoemt of de wagen naar een obstakel toe rijdt, heb je van nature de neiging om je op het obstakel te concentreren. Die foute neiging zorgt er

bandenspecial

De ideale rijhouding leunt dichter aan bij die van een rallyrijder dan die van een circuitracer. Het is dus belangrijk dat je vrij dicht bij het stuur zit (zodat je met de palm van je hand de bovenkant van het stuur kunt raken zonder dat je schouder loskomt van de rugleuning) en dat je armen en benen zich in een normale positie bevinden (handen op 9u15 op rechte wegen). Alleen zo kun je goed in je stoel zitten, luisteren naar je wagen en efficiënt reageren, met rustige en nauwkeurige bewegingen.

VLOEIENDE BEWEGINGEN

LIJST MET SCHOLEN ERKEND DOOR DE FEBIR (Federatie van Belgische Instituten voor Rijvaardigheid) a Centre de Maîtrise de la Route in Nijvel: 067/21.09.64 a Centre de Maîtrise du Volant in Hermalle-sousArgenteau: 04/374.24.54 a Jesco Auto Training School in Puurs: 03/866.18.19 a Peugeot Driving Academy in Francorchamps: 080/79.97.77 a VOC in Brugge: 050/31.62.55

In de winter is het meer dan ooit zaak om te anticiperen op je eigen manoeuvres en op die van andere weggebruikers.

23

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS2_Tips_Lay-cc-AD.indd 23

20/09/13 12:19


Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

SP_PUB.indd 22

20/09/13 12:07:11

Bandenspecial 2013 2/2  

Vergelijkende test 13 winterbanden. Markante nieuwigheden. Techniek: winterbanden. Vergelijkende test: zomerbanden vs winterbanden. Tips: ze...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you