Page 1

Special ALLES OVER (WINTER- EN ZOMER)BANDEN

VERGELIJKENDE TEST

13 zomerbanden EN R E D R E V

Markante nieuwigheden Hoe een band ‘lezen’? Praktische tips Op bezoek bij Yokohama DEEL 1

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS1_AG884-Cover_Lay-CC-AD.indd 1

6/09/13 11:08


Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

SP_PUB.indd 22

6/09/13 11:12


H

et is stilaan een gewoonte geworden dat we u elk jaar rond deze periode vergasten op een bandenspecial, doorgaans in twee delen, waarbij we onze aandacht richten op een onderdeel van de auto dat toch wel primordiaal is voor de veiligheid. Onze banden zijn namelijk het enige contact tussen onszelf (de inzittenden van die auto) en de weg. Versnellen, vertragen, van richting veranderen: het zijn deze rubbers die de input van de bestuurder moeten omzetten in de gepaste beweging. Waarom verwaarlozen we ze dan zo dikwijls ? Doorgaans trekken ze enkel onze aandacht als we ze absoluut moeten vervangen en een pijnlijk factuur ons wacht, want uiteraard vinden we die dingen altijd veel te duur. Het zou nochtans niet onlogisch zijn om ze ook in de gaten te houden tussen die vervangbeurten in, zowel wat betreft de zo belangrijke bandenspanning, als hun staat in het algemeen. Dat alles beïnvloedt namelijk rechtstreeks en in grote mate de kwaliteit van het weggedrag van onze auto. In dit eerste deel besteden we uitgebreid aandacht aan de band in het algemeen en de zomerband in het bijzonder, in ons volgende nummer (binnen twee weken) vindt u onder meer een vergelijkende test van winterbanden. Voor het overige staan beide delen vol met weetjes over banden, maar ook met raadgevingen allerhande. Zo bieden we u vandaag een vergelijkende test van 13 van de populairste zomerbanden. Veel leesplezier en maak een juiste keuze…

inhoud 4 News

Markante nieuwigheden

10 Vergelijkende test

13 zomerbanden

18 Reportage

Op bezoek bij Yokohama

8 Techniek

bandenspecial

vooraf

Hoe een band ‘lezen’?

1 R 0 5 / 225

22 Tips

Banden controleren

3

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS1-AG884_Vooraf-inhoud_Lay-CC-AD.indd 3

6/09/13 11:15


NEWS MARKANTE NIEUWIGHEDEN

Scoorders

bandenspecial

Vredestein Ultrac Vorti R NA DE ULTRAC VORTI stelde Vredestein afgelopen lente de Ultra Vorti R voor ultrasportieve wagens voor. Zijn multiharsmengsel moet de efficiëntie over een breed temperatuurbereik verzekeren. De Nederlandse fabrikant vroeg opnieuw aan de Italiaanse designer Giugiaro om een handje toe te steken bij het ontwerp van het stijlvolle loopvlak met boemerangvormige groeven. Die fungeren als flexibel punt om het contactoppervlak te vergroten. De drie centrale langsgroeven hebben schuine flanken om in snelle bochten een maximale grip te verzekeren. De zijgroeven zijn dan weer afgeschuind om de geluidsproductie te beperken. Als kers op de taart gaat deze band getooid met koolstofaccenten op de flanken. Vredestein voorzag ook speciaal aangepaste versies voor de achteras van een achterwielaandrijver.

De voorbije maanden hebben de bandenfabrikanten nieuwe producten gelanceerd, veelal om uit te pakken met de best mogelijke resultaten voor het bandenlabel dat de Europese instanties hen sinds juli 2012 opleggen. Uit het aanbod selecteerden we een aantal zomerbanden die dit jaar op de markt zijn gekomen. tekst Olivier Duquesne

Michelin Energy Saver+ DE MICHELIN ENERGY SAVER+ heeft een 10 procent groter contactoppervlak dan de vorige generatie van deze familie. Dat komt de grip en het remgedrag op zowel droge als natte ondergrond ten goede. De voornaamste troef van deze band schuilt echter in zijn energiebalans. Michelin ontwikkelde daartoe een nieuw rubbermengsel dat overlapping van moleculen (en dus opwarming) tegengaat. Bovendien werd de cohesie tussen de verschillende chemische stoffen verbeterd om de slijtage te vertragen. In de catalogus staan 58 maten in 14, 15 of 16 duim. Bovendien ontwikkelde Michelin samen met Renault de Energy E-V-band, die speciaal is aangepast aan elektrische wagens. De ‘AA’-score op het Europese label laat geen twijfel bestaan over de energie-efficiëntie en verzekert een maximaal rijbereik en een uitstekend remgedrag op natte ondergrond. Het is overigens op deze banden dat de Renault Zoé de fabriek verlaat.

4

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS_AG884-Banden-Nieuw-Lay-CC-AD.indd 4

6/09/13 11:15


alt banden langer mee en da enspanning. Dan gaan je nd ien ba nd je ve s Bo lijk . de ieu an mil t ma k he ec or Ch ed vo minder verbruikt. Da’s go je CO2-uitstoot omdat je ed voor je portemonnee. go er we n da ’s da En r. jaa r pe 0 30 € tot bespaar je zo . en aan frisse lucht toe zijn s ver wittigen dat je band sm r pe d an ma e elk je op Laat laasm ervice op recytyre.be/b Activeer de gratis sms-s

www.recytyre.be

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

SP_PUB.indd 22

6/09/13 11:13


NEWS

Bridgestone Ecopia EP001S

bandenspecial

DE ‘AA’-SCORE op het Europese label en de maximumscore ‘AAA’ in Japan vatten de filosofie van de Bridgestone Ecopia EP001S perfect samen. Deze band is op de eerste plaats ontwikkeld met het oog op de labelcriteria, en dan vooral een beperkte rolweerstand. Dat is te danken aan een samenstelling met microsiliciumdioxide. Deze stof gaat energieverliezen tegen zonder aan de grip te raken. Het uitstekende remgedrag op een nat wegdek, de tweede ‘A’ op het Europese label, wordt verzekerd door een loopvlak met drie overlangse groeven en lange horizontale lamellen. De Japanse fabrikant biedt deze band voorlopig slechts in twee courante maten aan: 195/65 R15 en 205/55 R16. Met 69 dB voor de vijftienduimbanden en 70 dB voor de zestienduimers behaalt de Ecopia EP001S twee golfjes op het Europese geluidscriterium.

Goodyear EfficientGrip Performance EFFICIENTGRIP PERFORMANCE is de nieuwe generatie Goodyear-banden voor middenklassers en compacte wagens. Die onderscheidt zich door zijn huisontwikkelde ‘WearControl’-rubbermengsel dat twee speciale componenten bevat. De ene verzekert een goede grip op een nat wegdek, de andere drukt de rolweerstand en dus het verbruik. Dat deze band brandstof spaart is mede te danken aan de beperkte warmteverspreiding in het onderste deel van de flank. Tijdens het remmen verzekeren de ActiveBraking-voegen een beter contact tussen de weg en het loopvlak van de band. Qua geluidsproductie bevinden de Goodyear EfficientGrip Performance-banden zich in de middelmaat, met waarden tussen 67 en 70 dB voor de 39 beschikbare afmetingen (velgen van 14 tot 18 duim).

Dunlop Sport BluResponse DE ULTRAPERFORMANTE Dunlop Sport BluResponse-band bestaat uit nieuwe polymeren die ervoor zorgen dat het rubber zich aanpast aan diverse wegdektypes en omstandigheden. De grip op natte ondergrond wordt verzekerd door de grote centrale groeven die zelfs bij hoge snelheden hun waterafvoervermogen behouden en zo de risico’s op aquaplaning beperken. Om het verbruik te drukken gebruikte Dunlop een nieuw rubbermengsel dat opwarming in het onderste deel van de band tegengaat. Daardoor ligt de rolweerstand 30 procent lager dan bij zijn voorganger. Tot slot belooft Dunlop ook uitzonderlijke remprestaties, zowel op een droog als een nat wegdek. De Sport BluResponse is verkrijgbaar in 52 afmetingen van 14 tot 17 duim.

6

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS_AG884-Banden-Nieuw-Lay-CC-AD.indd 6

6/09/13 11:16


www.yokohamabelgium.com

www.yokohamabelgium.com

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

Sans titre-1 1

3/09/13 11:41:03


TECHNIEK CODES OP DE FLANKEN

bandenspecial

Hoe een band ‘lezen’? Elke auto wordt gehomologeerd met een of twee types van banden. Wie die niet respecteert, leeft buiten de wet en stelt zich dus bloot aan diverse problemen. tekst Pierre Laoureux | illustraties Salemi

V

ERKEERSBOETES, een rode kaart bij de technische keuring of weigering van een verzekeringspolis: dat zijn de voornaamste problemen die je kunt krijgen als je niet-gehomologeerde banden monteert. Iedereen wordt geacht de wet te kennen. U kunt dus maar beter nagaan welke rubbers toegelaten zijn op uw auto om boetes te vermijden en tegenslagen te voorkomen… In de eerste plaats moeten we onderscheid maken tussen het ‘type’ (de technische eigenschappen) en het ‘merk’ van een band. Als we het over gehomologeerde banden hebben, leidt dit al eens tot verwarring. Wanneer een autoconstructeur een nieuw model ontwikkelt, gaat hij al in een vroeg stadium op zoek naar een bandenfabrikant die hem de best aangepaste oplossing voor zijn nieuwe model kan bieden. Er wordt gezegd dat autoconstructeurs ‘af fabriek’ de goedkoopste banden monteren op hun auto’s. Niets is echter minder waar. Een band wordt pas na een lange testprocedure en gezamenlijke ontwikkeling door de autoconstructeur en de bandenfabrikant gehomologeerd. De prijs speelt uiteraard mee, maar in veel mindere mate dan mensen vaak denken. De homologatie door de constructeur heeft enkel betrekking op de originele banden, die waar

de wagens mee van de band rollen. Voor de zogenaamde vervangingsmarkt (fysieke en ‘online’ bandenhandelaars, evenals concessiehouders) beperkt de constructeur zich tot het aanduiden van de technische gegevens die je dient te respecteren. Die worden vermeld op de band, maar staan vaak verloren tussen allerlei andere informatie. Hieronder vindt u een overzicht, dat hopelijk wat licht schept in de duisternis. O

Wat zijn de voornaamste indicaties en hoe leest u ze? 1| Afmetingen

U kunt maar beter nagaan welke rubbers zijn toegelaten op uw auto om boetes te voorkomen.

8

De afmetingen worden op de flank van de band aangegeven met een reeks cijfers in combinatie met een letter. In ons voorbeeld is 225 de breedte van het loopvlak in millimeter. Het cijfer 50 slaat op de hoogte van de flank, uitgedrukt als percentage van de breedte van het loopvlak. De ‘R’ geeft aan dat het om een band met radiaal karkas gaat en 17 is de binnendiameter van de band in duim (deze diameter komt overeen met de velgmaat).

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS_AG884_BandLezen_Lay-CC-AD.indd 8

6/09/13 11:21


OP DE FLANK moet een M+S-opschrift (voor Mud + Snow of modder en sneeuw) en een berg met sneeuwvlok staan. Deze markering geeft aan dat de band aan de minimumcriteria van de test beantwoordt.

ONMISBARE VOORZORGEN ALS U BANDEN via het internet bestelt, let er dan op dat u behalve de afmetingen ook de indexgegevens correct invoert. Om prijzen naast elkaar te leggen moet u immers soortgelijke banden vergelijken…

Snelheidsindex

Laadindex

DE SNELHEIDSINDEX is een alfabetische code die overeenstemt met de SnelheidsTopsnelheid maximale snelheid index km/h waaraan een band kan S 180 rijden. T 190 Mag je rijden met een U 200 andere snelheidsindex H 210 dan die vermeld op het V 240 Proces Verbaal van W 270 Goedkeuring (PVG) van Y 300 de wagen? ZR > 240 Neen. Het is niet omdat je nooit aan de maximale snelheid rijdt die de constructeur heeft voorzien, dat je banden met een lagere snelheidsindex mag monteren. Kortom: het is niet omdat u nooit sneller rijdt dan 120 dat u zich tevreden mag stellen met een Q-index. Anderzijds mag u altijd een hogere snelheidsindex monteren… Uitzondering op die regel: bij de montage van winterbanden mag u één snelheidsindex zakken.

DE LAADINDEX is een numerieke code die overeenstemt met de maximale belasting die een band kan verdragen. Het dubbele van die belasting moet de volledige asbelasting dekken. Mag je rijden met een andere laadindex dan die vermeld op het Proces Verbaal van Goedkeuring (PVG) van de wagen? In principe niet, en al zeker niet als het een lagere is. Laadindex

Gewicht in kilogram

85 90 95 100 105 110 115 120

515 600 690 800 925 1.060 1.215 1.400

2| Laadindex 98 in ons voorbeeld. Deze code geeft de maximale belasting weer die een band bij een gegeven spanning kan verdragen. In ons geval kan de band 750 kg dragen bij een spanning van 2,5 bar. (zie kaderstukje)

3| Snelheidsindex De snelheidsindex geeft de maximumsnelheid aan die een band kan verdragen. (zie kaderstukje)

1 R 7 0 9 5 8 / 5 H 2 2

1

4

bandenspecial spécial pneu

Specifieke markeringen voor winterbanden

2 3

4| DOT Een band met DOT-code heeft een reeks verplichte tests voor de Amerikaanse markt met succes afgewerkt. Deze code geeft bovendien aan waar en vooral wanneer de band werd gemaakt. In ons voorbeeld vertelt 40 in welke fabriek de band is gemaakt en verwijzen de vier laatste cijfers naar de

De rotatierichting

productiedatum: de eerste twee geven de week aan, de laatste twee het jaar. In ons voorbeeld stemt 0113 dus overeen met de eerste week van 2013.

Niet alle autobanden hebben een rotatierichting. Zo opteren autoconstructeurs vaak voor symmetrische banden om het leven van de gebruiker te vereenvoudigen. Op de vervangingsmarkt of bij winterbanden zijn heel wat banden echter wel directioneel.

9

In de praktijk impliceert dit dat je banden voor de linkerkant niet zomaar aan de rechterkant kunt monteren en omgekeerd. De rotatierichting, die met een pijl op de flank van de band wordt aangegeven, moet met andere woorden worden gerespecteerd.

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS_AG884_BandLezen_Lay-CC-AD.indd 9

6/09/13 11:21


VERGELIJKENDE TEST

Compro bandenspecial

tekst Jochen Übler & Tony Verhelle | foto’s Achim Hartmann

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS_AG884_Vergelijkende Test_Summerbanden_Lay-CC-AD.indd 10

6/09/13 11:24


o missen Voor de eerste maal in onze specials voelen we ook een hele rist zomerbanden aan de tand. Dertien actuele rubbers in de maat 205/55 R16 worden met elkaar vergeleken op een nat en een droog wegdek, met soms verrassende resultaten.

bandenspecial spécial pneu

13 ZOMERBANDEN 205/55 R 16

E

EN BAND is vandaag zoveel meer dan louter een zwart en rond object onder een voertuig. Chemische toverformules met supergeheime ingrediënten om een ongelooflijke alleskunner te produceren, dat is waar het vandaag om draait. En sinds de invoering van de nieuwe Europese labeling in november 2012 zou de leek nu ook zijn weg moeten kunnen vinden in de woekerende bandenjungle. Op alle banden prijkt nu het EU-label dat uitsluitsel moet geven over alles wat in het mythische rubberzwart werd gestoken. Op de sticker

11

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS_AG884_Vergelijkende Test_Summerbanden_Lay-CC-AD.indd 11

6/09/13 11:24


bandenspecial

VERGELIJKENDE TEST kun je lezen hoe de band het er vanaf brengt op het gebied van rolgeluid, remprestaties op natte ondergrond en rolweerstand. Dat is al iets, maar over alle andere belangrijke dingen heerst voorlopig nog het grootste stilzwijgen. Daarover kan dus enkel een uitgebreide vergelijkingstest uitsluitsel brengen. Zo’n test is echter een heel dure aangelegenheid en aangezien op de West-Europese markt toch overwegend dezelfde banden worden aangeboden, hebben we eens te meer de handen in elkaar geslagen met onze Duitse collega’s van Auto, Motor & Sport. Die voeren namelijk elk jaar dergelijke onderzoeken uit en hebben dus al een hele voorgeschiedenis en massa’s ervaring opgebouwd, zodat de vooruitgang nog beter kan afgewogen worden en de resultaten een goede vergelijkingsgrond hebben. In deze vergelijkende test nemen we dus 13 courante zomerbanden in de maat 205/55 R 16 V onder de loep. Ze zullen niet alleen hun officiele EU-quotering moeten hardmaken, maar zich ook bewijzen op alle andere vlakken die voor een kwaliteitsband van belang zijn. Deze test werd begin dit jaar uitgevoerd. In een volgend nummer (en in deel 2 van onze bandenspecial) vindt u eenzelfde vergelijkingstest, maar dan voor winterbanden.

tussen 48,2 en 49,6 meter, wat goed tot bevredigend kan genoemd worden. De slechte scoorders bij de remtest doen het ook al niet zo goed wat grip en handelbaarheid betreft: hun limieten lijken nogal brutaal te worden bereikt. De meesten onder hen (op de Michelin na) laten ook steken vallen op droge ondergrond. Als ze dan ook nog qua rolweerstand geen potten breken, is het niet verwonderlijk dat ze daarvoor een ‘C’ krijgen opgespeld.

TWEE WATERRATTEN Bij de (spectaculaire) tests op natte ondergrond steken er eigenlijk twee met kop en schouders bovenuit. Met 91 op maximaal 100 punten be-

LABELPERIKELEN Net zoals autofabrikanten zelf de officiële CO2uitstoot van hun voertuigen volgens de Europese normcyclus mogen bepalen, mogen bandenconstructeurs hun eigen producten certifieren. De tactiek van sommige spelers dan ook ligt voor de hand: de door de Europese Unie toegestane tolerantie, bijvoorbeeld wat de buitentemperatuur en het type ondergrond betreft, wordt optimaal uitgebuit. Bij onze test gelden echter voor iedereen dezelfde omstandigheden: een omgevingstemperatuur van 12° Celsius en dezelfde testbanen. Dat speelt bijvoorbeeld de Michelin Energy Saver Plus niet in de kaart. Met deze band kwam onze testwagen, deze keer een VW Golf van de zevende generatie, op een natte ondergrond slechts na 53 meter geheel tot stilstand van bij een snelheid van 100 km/h. Net zoals de Michelin kreeg ook de nieuwe Nokian Line voor deze proef een officiële A-waardering, maar deze laatste had voor dezelfde remoefening nochtans maar een afstand van 47,3 meter nodig. Ook de Dunlop Blu Response is nieuw voor dit jaar en krijgt qua remweg op een natte baan eveneens een A-label, terwijl de Indische Apollo lnac 4G en de Japanse Falken ZE914 op diezelfde natte ondergrond nog wel wat ruimte voor verbetering hebben. De rest van het pak situeert zich

12

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS_AG884_Vergelijkende Test_Summerbanden_Lay-CC-AD.indd 12

6/09/13 11:25


Met 91 op 100 toont de Continental duidelijk zijn sterkte op natte ondergrond. Op een droog wegdek laat hij echter een aantal punten liggen. RIJTESTS OP DROOG WEGDEK

Michelin 36,8

Vredestein 86,8

Fulda 38,8

1. Michelin 2. Pirelli 3. Dunlop 4. Nokian 5. Hankook 6. Goodyear 7. Apollo 8. Vredestein 9. Continental 10. Bridgestone 11. Falken 12. Toyo 13. Fulda

Rolweerstand

Rondetijd in seconden (lengte 3.000 m)

Remafstand in meter van 100 km/h tot stilstand

36,8 37,1 37,2 37,2 37,3 37,9 38,2 38,3 38,4 38,6 38,6 38,6 38,8

Continental 88,7

1. Vredestein 2. Hankook 3. Pirelli 4. Dunlop 5. Michelin 6. Bridgestone 7. Goodyear 8. Nokian 9. Toyo 10. Apollo 11. Fulda 12. Falken 13. Continental

Rolgeluid

Rolweerstand (in kg/t)

86,8 86,9 87,1 87,2 87,2 87,4 87,4 87,4 87,8 88,0 88,0 88,2 88,7

Goodyear 7,11 1. Goodyear 2. Dunlop 3. Michelin 4. Continental 5. Toyo 6. Nokian 7. Fulda 8. Vredestein 9. Bridgestone 10. Falken 11. Apollo 12. Pirelli 13. Hankook

Buitengeluid bij 80 km/h in dB(A)

Hankook 9,83 7,11 7,17 7,25 8,46 8,46 8,54 8,73 8,73 8,98 9,08 9,30 9,57 9,83

Toyo 66,0

Michelin 69,0

1. Toyo 2. Bridgestone 3. Nokian 4. Apollo 5. Falken 6. Hankook 7. Dunlop 8. Vredestein 9. Goodyear 10. Continental 11. Fulda 12. Pirelli 13. Michelin

66,0 66,5 67,0 67,1 67,1 67,3 67,5 67,7 67,9 68,0 68,1 68,2 69,0

bandenspecial spĂŠcial pneu

Handling

Remmen

RIJTESTS OP NAT WEGDEK Remmen

Handling

Remafstand in meter van 100 km/h tot stilstand

Nokian 47,3 1. Nokian 2. Dunlop 3. Fulda 4. Continental 5. Pirelli 6. Hankook 7. Goodyear 8. Toyo 9. Bridgestone 10. Vredestein 11. Apollo 12. Michelin 13. Falken

Falken 53,4 47,3 48,0 48,2 48,4 48,4 48,5 48,6 49,0 49,4 49,6 50,2 53,3 53,4

Nokian 69,3 1. Nokian 2. Pirelli 3. Dunlop 4. Bridgestone 5. Goodyear 6. Vredestein 7. Apollo 8. Continental 9. Toyo 10. Fulda 11. Hankook 12. Falken 13. Michelin

Aquaplaning

Zijdelingse stabiliteit

Rondetijd in seconden (lengte 1.700 m)

Michelin 73,0 69,3 69,7 69,8 70,0 70,0 70,0 70,1 70,6 71,1 71,4 71,4 72,6 73,0

13

Rondetijd in seconden (cirkel met 80 meter diameter)

Snelheid (in km/h) waarbij totaal gripverlies optreedt (waterdiepte 7 mm)

Continental 14,2

Bridgestone 98,7

1. Continental 2. Pirelli 3. Bridgestone 4. Nokian 5. Toyo 6. Apollo 7. Dunlop 8. Fulda 9. Hankook 10. Vredestein 11. Falken 12. Goodyear 13. Michelin

Michelin 14,8 14,2 14,2 14,3 14,3 14,4 14,5 14,6 14,6 14,6 14,7 14,8 14,8 14,8

1. Bridgestone 2. Continental 3. Apollo 4. Hankook 5. Fulda 6. Toyo 7. Pirelli 8. Dunlop 9. Vredestein 10. Goodyear 11. Falken 12. Nokian 13. Michelin

Michelin 85,8 98,7 95,8 92,8 91,7 91,4 91,4 91,3 91,2 91,1 90,4 89,5 88,8 85,8

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS_AG884_Vergelijkende Test_Summerbanden_Lay-CC-AD.indd 13

6/09/13 11:25


VERGELIJKENDE TEST

ZOMERBANDEN | BANDENMAAT 205/55 R16

DUNLOP Sport Blu Response

NOKIAN Line

€ 95*

€ 89*

€ 94*

€ 100*

€ 95*

B/A

C/A

B/A

C/A

E/B

Testscore /15 Testindruk/15 Zijdelingse stabiliteit/10 Remafstand/30 Aquaplaning /20

14 15 8

15 15 10

14 14 8

14 15 10

14 12 10

37

40

35

35

31

12

10

12

17

20

TOTAAL OP NAT WEGDEK /100

86

90

83

91

87

Testscore /15 Testindruk/15 Remweg /30 Comfort /10 Rolgeluid /10 Rolweerstand /20

15 15 28 8

14 13 28 10

14 14 26 9

13 12 24 9

14 15 23 8

7

8

6

6

9

20

12

20

13

10

TOTAAL OP DROOG WEGDEK /100

93

85

89

77

79

TOTAALSCORE /200

179

175

172

168

166

ONZE VERDICT

Bijzonder aan te raden

Bijzonder aan te raden

Bijzonder aan te raden

Aan te raden

Aan te raden

Tophandling, nauwkeurig sturend, evenwichtig weggedrag, zeer goed remvermogen, zeer lage rolweerstand.

Uitstekende trekkracht, harmonisch weggedrag, uitstekende remprestaties

EU-Label Brandstofefficiëntie/ Grip op nat wegdek

GOODYEAR Efficient Grip Performance

CONTINENTAL BRIDGESTONE Conti Premium Turanza T 001 Contact 5

NAT

HANDLING

D ROOG

bandenspecial

HANDLING

Rolgeluid en aquaplaning zijn mindere punten.

Matig qua aquaplaning, verhoogde rolweerstand.

14

Levendig weggedrag, hoog gripniveau, zeer lage rolweerstand, goede remprestaties.

Uitstekende grip op nat wegdek, goede remprestaties en comfort, goede aquaplaningeigenschappen.

Nogal wat rolgeluiden, aquaplaning scoort minder goed.

Niet erg nauwkeurig op droog wegdek, veel rolgeluiden.

Levendig en nauwkeurig op droog wegdek, top qua aquaplaning, weinig rolgeluiden. Matige rolweerstand, Remprestaties middelmatig, lastwissels op natte ondergrond.

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS_AG884_Vergelijkende Test_Summerbanden_Lay-CC-AD.indd 14

6/09/13 11:25


* Richtprijzen volgens Federtyre (inclusief btw, exlusief montage)

PIRELLI

HANKOOK

TOYO

FULDA

Cinturato P7

Ventus Prime 2

Proxess CF2

Eco-Control HP

VREDESTEIN Sportrac 5

APOLLO Alnac 4G

MICHELIN

FALKEN

Energy Saver Plus

Ziex ZE914 Ecorun

€ 95*

€ 87*

€ 84*

€ 83*

€ 88*

€ 73*

€ 103*

€ 81*

E/A

E/A

C/B

C/A

C/B

C/B

B/A

C/B

15 14 10

13 12 8

13 12 9

13 13 9

14 13 8

14 11 9

11 9 8

33

36

31

28

15

13

13

13

12

14

7

11 10 8 15 11

35

35

12

86

81

80

84

78

76

50

55

15 13 29 9

15 14 28 10

14 11 23 9

14 12 22 9

15 13 24 8

14 11 24 10

15 13 30 8

6

7

10

6

7

8

4

6

5

12

11

11

8

19

14 12 23 7 8 9

78

79

79

74

78

75

89

73

164

160

159

158

156

151

139

128

Aan te raden

Aan te raden

Aan te raden

Aan te raden

Aan te raden

Betrekkelijk aan te raden

Betrekkelijk aan te raden

Niet aan te raden

Veilig weggedrag op zowel droog als nat wegdek.

Zeer goed rolcomfort, laag geluidsniveau.

Veilig weggedrag op droog wegdek.

Remprestaties onder gemiddelde, rolweerstand en rolgeluiden vrij hoog.

Hoge rolweerstand, matige remprestaties en ook lastwissels op nat wegdek.

Lage rolweerstand, zeer goede handling en remprestaties op droog wegdek.

D ROOG

HANDLING

Zeer veilig op natte ondergrond, uitstekend remmen op droge en goed afremmen op natte ondergrond. Hoge rolweerstand en vrij veel rolgeluiden.

Hoog comfortniveau, evenwichtig weggedrag op droog wegdek, goede remprestaties. Aquaplaningkwaliteiten eerder doorsnee, zeer hoge rolweerstand.

Weinig rolgeluiden, goed comfortpeil, goede remprestaties op droog wegdek. Ondermaatse rolweerstand, matige remprestaties op natte ondergrond

Veilig en evenwichtig weggedrag, goede remprestaties op nat wegdek. Hoge rolweerstand, matige remprestaties op droge ondergrond.

15

Slechte prestaties op nat wegdek, veel rolgeluiden.

bandenspecial spécial pneu

NAT

HANDLING

Onvoldoende prestaties op nat wegdek, matig comfortniveau, hoge rolweerstand, matig remmen op droge ondergrond.

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS_AG884_Vergelijkende Test_Summerbanden_Lay-CC-AD.indd 15

6/09/13 11:25


VERGELIJKENDE TEST

bandenspecial

Lichtvoetig rollen en toch de best mogelijke grip bieden op natte ondergrond, het is een uitdaging die niet elke band onder de knie krijgt. nadrukt de Continental Premium Contact 5 zijn opvallend goede regenkwaliteiten inclusief een uiterst veilige wegligging. Hetzelfde geldt voor de Nokian (90 punten) die het alleen bij de aquaplaningtest iets minder doet. Deze laatste wordt gevolgd door de Bridgestone Turanza T001 (met 87 punten) die vooral uitblinkt in het 7 millimeter diepe waterbassin doordat hij pas bij een zeer snelle 98,7 km/h zijn grip verliest. Ook de Pirelli Cinturato P7 lijkt zich prima thuis te voelen op een nat wegdek, net zoals de Dunlop en zijn halfbroer, de GoodYear Efficient Grip Performance. De Fulda Eco-Control HP zit het toptrio op de hielen. Deze laatste doet het echter veel minder goed op een droge ondergrond, waar hij naar het niveau van de Falken afglijdt. Zowel de Fulda als de Falken gedragen zich dan voor wat de handelbaarheid betreft onnauwkeurig en onderstuurd, terwijl de remafstanden evenmin optimaal te noemen zijn. In scherp contrast hiermee staat de Michelin, die zich op een droog wegdek plots als een van de besten profileert: hij remt uitstekend en toont zich nauwkeurig en veilig op het handlingparcours. Daarenboven heeft hij een lage rolweerstand, wat dan weer het brandstofverbruik ten goede komt. Op dit vlak is zijn (uitstekende) B-label, net als dat van de Dunlop en de GoodYear, volledig gerechtvaardigd.

TEGENSTELLINGEN Het is ongelooflijk moeilijk om een band uitstekende gripeigenschappen te geven op natte ondergrond en tegelijk de rolweerstand zo laag mogelijk te houden. Voorbeelden genoeg: het kwartet Continental, Nokian, Bridgestone en Pirelli plaatst zich in de rangschikking op natte ondergrond vooraan, maar moet als het over rolweerstand gaat duidelijk toegevingen doen. Natuurlijk is veiligheid volgens ons nog steeds belangrijker dan een laag verbruik, maar de Continental en de Bridgestone laten daarnaast ook nog steken vallen bij het remmen op droge ondergrond. Wat je hen echter niet kan verwijten is dat ze geen prioriteiten stellen.

Degene die zich daarentegen zonder een enkele uitschieter door de elf testsessies heen werkt en zich zo in de lagere middelmaat nestelt, kan zich als een goedkoper en toch nog vrij gebalanceerd alternatief opwerpen. De Apollo Alnac 4G is er zo een, net als zijn Nederlandse collega uit dezelfde groep, de Vredestein Sportrac 5. De Fulda Eco-Control HP, de Toyo Proxess CF2 en de Hankook Ventus Prime 2 vormen samen een aanbevelenswaardig middenveld (met toch nog enig voorbehoud), terwijl Pirelli, Bridgestone en Continental door hun betere eigenschappen in natte omstandigheden de lat weer een stuk hoger leggen. Maar op de titel ‘bijzonder aan te raden’ kunnen enkel de nieuwkomers van GoodYear en Nokian aanspraak maken. De eerste is in het voordeel op droge ondergrond, maar biedt vooral ook een evenwichtig weggedrag, comfort en een lagere rolweerstand. De Finse Nokian toont zich dan weer een uitgesproken liefhebber van nattere omstandigheden.

GEEN FEILEN Een enkele band mag zich echter de winnaar van deze vergelijking noemen, gewoon omdat hij nergens echt slecht in is: de Dunlop BluResponse. Met een rolweerstandsscore van 7,17 kg/ton, gemeten volgens de ook voor het EUlabel gebruikte testprocedure bij 80 km/h, behoort de Dunlop tot de meest ‘lichtvoetige’ in deze vergelijking, samen met de GoodYear, en verdient zijn B-label dus zonder meer. Hij remt voorbeeldig op het droge, toont zich zeer snel en biedt ook nog eens een nauwkeurig stuurgevoel en een goedmoedig karakter op de limiet. Dat hij dat allemaal nog eens overdoet in natte omstandigheden, met een hoge gripgrens en goede manieren op alle vlakken, levert de Dunlop uiteindelijk de eindzege op. Het was hem bij het begin van de test nochtans niet aan te zien. Meerdere concurrenten combineren immers B(voor rolweerstand) en A-label (voor remmen op natte ondergrond) en bovendien zijn ze allemaal (tot nog toe) even zwart en even rond, maar echte kwaliteit drijft uiteindelijk toch boven. O

16

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS_AG884_Vergelijkende Test_Summerbanden_Lay-CC-AD.indd 16

6/09/13 11:25


bandenspecial spécial pneu

HOE WERD GEQUOTEERD? DE PUNTEN die de banden krijgen, zijn honderd procent aan elkaar gerelateerd. Zo zal voor elk aangehaald criterium de beste band het maximum van de punten krijgen (wat niet wil zeggen dat hij absoluut perfect is, wel dat hij de beste is in deze vergelijking). Is de meetwaarde van een andere band 20 procent (of meer) slechter dan die van de winnende band, dan krijgt deze deelnemer voor dat bepaalde criterium 0 punten. Op deze regel kunnen er afwijkingen zijn wanneer zich

naast de objectieve meetwaarde ook nog een subjectieve beoordeling opdringt, bijvoorbeeld bij de handling of het comfortgevoel. DE TESTCRITERIA zijn ook onderling gewogen: sommige zijn belangrijker dan andere. Zo zijn in de sneeuw trekkracht en remvermogen het belangrijkst (70 procent van de punten), op nat wegdek zijn dat remafstand en gevoeligheid voor aquaplaning (60 procent van de punten) en op droge ondergrond alweer die

remafstand en de stabiliteit bij rijstrookwissels (50 procent van de punten). Dat betekent ook dat bij de belangrijkste criteria – remweg in de sneeuw of op een nat wegdek (beide op 40 punten) – het feit dat een band een half procent slechter is dan zijn concurrent, al een punt minder betekent. Bij de criteria met een puntenaantal van maximum tien moet een band al twee procent slechter zijn dan zijn tegenstander om een punt te verliezen.

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS_AG884_Vergelijkende Test_Summerbanden_Lay-CC-AD.indd 17

6/09/13 11:25


bandenspecial

REPORTAGE

OP BEZOEK BIJ YOKOHAMA

Een band scheppen

18 8

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS-AG884-Yokohama_lay-CC-AD.indd 18

6/09/13 11:27


De relatief kleine bandenbouwer Yokohama nodigde ons uit in zijn op een na grootste fabriek om te tonen hoe banden worden gemaakt. Een verslag van een boeiend bezoek. tekst Bert Troubleyn | foto’sYokohama

H

1

2

bandenspecial

ET auto-onderdeel waarvan de doorsnee autogebruiker het minst op de hoogte is, is ongetwijfeld de band. En dat terwijl hij toch het eerste contactpunt vormt tussen de auto en de weg. Sommigen weten wel hoe een band grosso modo is opgebouwd, maar hoe complex de structuur van zo’n autoslof is, gaat aan de meesten van ons voorbij. Yokohama, een merk dat grote fierheid schept in zijn aandacht voor detail en kwaliteit, nodigde ons uit voor een bezoek aan haar op een na grootste fabriek. Die bevindt zich in Thailand, halverwege tussen de kuststeden Pattaya en Rayong. Hoewel het niet de eerste keer was dat we een bandenfabriek bezochten, was deze rondleiding toch nog indrukwekkend. Niet alleen omdat het verbazend blijft hoeveel werk er kruipt in het maken van zo’n rubberen ballon, maar ook door de minutieuze organisatie en de grote ordelijkheid van de fabriekshallen.

JONGE FABRIEK Dat Yokohama ons net uitnodigde in haar Thaise fabriek, heeft te maken met de jonge leeftijd ervan: in 2004 werd het eerste deel gebouwd, waar banden voor trucks en bussen worden gemaakt, en de twee fabrieken voor de constructie van autobanden staan er nog maar sinds 2006. In het hoofdkwartier wordt nagedacht over een uitbreiding tot 5 assemblagesites op dezelfde locatie, maar de beslissing daaromtrent is nog niet genomen. Welk type banden er ook wordt gefabriceerd, de fabrieken maken allemaal gebruik van een nieuwe, flexibele opbouw. In plaats van een lange lopende band wordt gewerkt met kleine, onafhankelijke stations. Op die manier kunnen diverse bandentypes vrij gemakkelijk door elkaar worden gebouwd en is het goedkoop om aanpassingen door te voeren in de fabriek zonder daarom het hele productieproces stil te moeten leggen.

SINAASAPPELOLIE Het maken van een band begint bij het mengen van de diverse scheikundige verbindingen waaruit het geheel zal worden opgebouwd. 8 machines kunnen tot 26 verschillende mengelingen maken en gebruiken daarbij nanotechnologie voor een zo homogeen mogelijke verdeling van de diverse bestanddelen over het mengsel. Om de ecologische voetafdruk van zijn producten

3 te verkleinen, bestaat een moderne band bij Yokohama voor 30 procent uit natuurrubber. Om dat rubber soepel genoeg te krijgen werd vroeger aromatische olie gebruikt, een restproduct van de petrochemie, maar dat is vandaag vervangen door een olie geperst uit… sinaasappelschillen. Die worden aangekocht bij producenten van sinaasappelsap en blijken even efficiënt als hun chemische voorgangers. Nog eens 30 procent van de band bestaat uit synthetisch rubber, terwijl de overige 40 procent wordt ingenomen door silica, staal en alle andere componenten. Eens de juiste mengelingen zijn gemaakt, wordt het rubber uitgegoten over matten met een antikleeflaag, met indien nodig al de juiste stalen karkassen ertussen geperst, om daarna uit te harden in een oven. Na het koelen wordt de compound grondig nagekeken door robotten én mensen. Afgekeurde rubbermatten worden volledig gerecycleerd. In een volgende stap worden uit de diverse compounds de brute componenten van de band gemaakt: het loopvlak, de flanken, de riemen, het

19

1 | Het is niet al rubber wat je in een bandenfabriek tegenkomt. Van deze rol wordt het stalen karkas gemaakt. 2 | Bij het mengen van het rubber wordt nanotechnologie gebruikt, om een zo homogeen mogelijk mengsel te bekomen. 3 | In plaats van één lange assemblageband gebruikt Yokohama een flexibel systeem met onafhankelijke stations.

Het blijft verbazend hoeveel werk er kruipt in het maken van zo’n rubberen ballon.

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS-AG884-Yokohama_lay-CC-AD.indd 19

6/09/13 11:27


REPORTAGE

In een bijzonder complexe machine worden de flanken, de hielen en het loopvlak samengevoegd tot een band.

bandenspecial

Waarom Thailand? HET IS NIET toevallig dat Yokohama voor Thailand heeft gekozen als locatie voor zijn recentste fabriek. Het Zuidoost-Aziatische land gaat immers prat op heel wat voordelen. In de eerste plaats kan de autogerelateerde industrie er rekenen op fiscale stimuli. Dat trekt meteen ook heel wat autoconstructeurs aan, zodat de fabriek fysiek dicht bij belangrijke klanten ligt. Daarenboven is Thailand doorgaans een land met een stabiele politieke situatie – de kleine relletjes van 2008 hebben iedereen verrast, ook de meeste Thai – en een betrouwbare leverancier van water en elektriciteit. Ook natuurrubber, toch een belangrijke grondstof voor Yokohama, is er overvloedig aanwezig. En ten slotte gaf de Japanse fabrieksdirecteur ons aan dat het erg zachte, beleefde en ijverige karakter van de Thai een groot pluspunt vormt. Lees: de arbeiders werken hard en klagen weinig.

De fabriekshallen bij Yokohama zijn kraak- en kraaknet. Om analfabete arbeiders te helpen, wordt veel met kleurcodes gewerkt, zoals de rode vlakken rechtsonderaan op de foto.

karkas en de binnenbekleding. Die laatste wordt enkel door Yokohama gebruikt en maakt het rubber minder onderhevig aan veroudering. Deze binnenbekleding bestaat uit een mengeling van natuurrubber en een dichtende stof. Plastic is uit den boze, omdat de soepelheid ervan niet op lange termijn kan worden gegarandeerd.

HET ZIT HEM IN DE DETAILS Ook de stalen hielen, die trouwens bestaan uit een bijzonder complex geweven geheel van staalkabeltjes in allerlei diktes en stijfheden, worden met rubber bekleed voor ze aan de band kunnen worden gehecht. Daarbij wordt geen lijm gebruikt, maar het rubber wordt geioniseerd, waardoor het vanzelf aan de band hecht tijdens het finale bakproces, wat weer scheelt in het gebruik van vervuilende lijmsoorten. Deze hielen worden volgens allerlei specificaties gemaakt, waarbij zelfs rekening wordt gehouden met de doelmarkt: in een land waar auto’s rechts rijden, worden de rechterbanden meer blootgesteld aan vervormingen door de wegverkanting, en vice versa voor landen waar links wordt gereden. Zo zie je maar hoe belangrijk het is om je banden op de juiste plek onder je auto te monteren… Voor het loopvlak en de flanken worden de verschillen rubber-, textiel- en staallagen door machines geassembleerd. Om menselijke fouten uit te sluiten krijgt elk onderdeel een QR-code die door de machine wordt ingelezen voor de assemblage begint. Omdat in Thailand niet alle arbeiders kunnen lezen, worden bovendien voor alle soor-

20

Het is ongelooflijk hoeveel hoogtechnologisch onderzoek er te pas komt aan het bouwen van iets schijnbaar ruw zoals een autoband, die ‘gewoon’ uit rubber en staal bestaat.

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS-AG884-Yokohama_lay-CC-AD.indd 20

6/09/13 11:27


Wat is Yokohama?

Aan het eind van de productie worden alle banden aan een reeks tests (door mensen én robots) onderworpen om te controleren of ze mooi rond en dynamisch stabiel zijn.

Bij het ontwerpen van de fabriek wordt gezocht naar manieren om menselijke fouten uit te sluiten. ten materialen kleurcodes gebruikt naast de letteropschriften. Zo wordt het risico op vergissingen nog verkleind. Bij het ontwerpen van de fabriek wordt trouwens zoveel mogelijk gezocht naar manieren om menselijke fouten uit te sluiten. De filosofie die daar achter schuilt, wordt in het Japans ‘Pokayoke’ genoemd. Overal waar een Pokayoke-controlefase wordt toegepast, is een specifiek paneel opgehangen, zodat iedereen weet waar deze controles worden uitgevoerd.

KLEVEN EN BAKKEN Wanneer alle aparte onderdelen zijn gemaakt, gaan ze naar een grote machine die de hielen, het loopvlak en de flanken samenvoegt tot een band. We hebben het assemblageproces wel een keer of vier moeten herbekijken voor we he-

21

lemaal begrepen hoe het precies werkt, zo complex is het, maar dat maakt het geheel natuurlijk des te indrukwekkender. Daarna wordt de band visueel geïnspecteerd door een arbeider én door een robot met lasers. Hij wordt dan vervoerd naar een aparte hal, waar hij wordt uitgebakken. De duur, temperatuur en druk van het bakproces varieert naargelang van het type band en wordt automatisch geregeld. De oven bakt de band trouwens maar voor 97 procent; de laatste bakfase vindt plaats tijdens het afkoelen, wat erg lang duurt in de bloedhete bakhal, waar de temperatuur nooit onder de 40 graden Celsius zakt. De band is dan klaar, maar omdat Yokohama veel belang hecht aan het kwaliteitsgevoel van zijn producten, worden eerst nog alle ‘haartjes’ die je doorgaans op nieuwe banden ziet door een arbeider verwijderd met een specifiek mes. Daarna wordt de band eerst visueel geïnspecteerd en wordt de rondheid en de dynamische balans door een machine beproefd. Elke band ondergaat deze eindcontrole, omdat Yokohama weigert om zich tevreden te stellen met occasionele staalcontroles. De band is nu klaar en kan op transport. Zo’n 40 procent van de afzet gaat naar de VS en 18 procent gaat naar Azië, maar daar wordt Thailand niet bijgerekend. Dat land slikt op zijn eentje namelijk nog eens 11 procent van de productie van de fabriek. Europa en Afrika nemen elk 7 procent af en de laatste 5 procent gaat naar Japan. O

bandenspecial

YOKOHAMA werd in 1917 opgericht in Tokio door Hikomitsu Noji. Ondanks de bijna 100-jarige geschiedenis van het bedrijf is het op wereldschaal een relatief kleine speler en bezet het de zevende plaats op de ranglijst qua productievolume. De verklaring daarvoor ligt in het feit dat de Japanse fabrikant zich zeer expliciet profileert als een constructeur van premiumbanden, met veel aandacht voor de (super) sportieve markt, en dus voor de duurdere segmenten. Nochtans heeft het bedrijf ook een grote afdeling voor vrachtwagen- en busbanden en concentreren de Japanners zich ook steeds meer op de productie van rubbers voor bestelwagens en SUV’s. Bovendien werd recent het Blue Earthlabel in het leven geroepen, dat enkel banden met een extreem lage rolweerstand krijgen opgespeld. De meest opvallende Blue Earth-telg is de nieuwe Geolander, een SUV-zomerband met lage rolweerstand en toch evenveel grip als zijn minder ecologische voorganger. Sterker nog: de nieuweling zou volgens onafhankelijke tests op sneeuw zelfs de prestaties van een winterband benaderen. YOKOHAMA stelt wereldwijd 19.412 mensen tewerk en heeft een kleine 200 dochterbedrijven. Daaronder vallen ook 13 fabrieken, waarvan de grootste in de Filippijnen staat (56.000 banden per dag) en de op een na grootste die in Thailand is (12.000 banden per dag).

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS-AG884-Yokohama_lay-CC-AD.indd 21

6/09/13 11:27


TIPS BANDEN CONTROLEREN

Niet te vergeten Vaak hebben we te weinig oog voor onze banden. Nochtans vormen deze rubbers het enige contact tussen het wegdek en de auto. Ze regelmatig inspecteren is dan ook de boodschap. Tekst Pierre Laoureux

bandenspecial

D

1 2

E BELGISCHE wet schrijft voor dat onze banden een minimale profieldiepte van 1,6 millimeter moeten hebben. We kunnen echter al meteen stellen dat deze regelgeving bijzonder minimalistisch is en best wat aangescherpt zou mogen worden. In de regen rijden met banden die slechts 1,6 millimeter profieldiepte hebben, is door het verhoogde risico op aquaplaning niet verantwoord. Auto’s werden doorheen de jaren met steeds grotere banden uitgerust, maar het wettelijke minimum van 1,6 millimeter werd nooit aangepast. Een voorbeeld: enkele jaren geleden nam een BMW 5-Reeks genoegen met 195/65 R15-banden, maar vandaag is dat op zijn minst al 225/55 R17. Hoe breder de band, hoe moeilijker hij het heeft om het water uit zijn loopvlak weg te duwen. Voor een afdoende waterafvoer is 2 of zelfs 2,5 millimeter aangewezen. In het geval van winterbanden schuift men een minimumprofieldiepte van 4 millimeter naar voren voor een veilig gebruik in winterse omstandigheden. In Zwitserland, waar winterbanden verplicht zijn, is het overigens verboden om ‘s winters rond te rijden met banden waarvan de profieldiepte minder dan 4 millimeter bedraagt. De fabrikanten hebben daarom een tweede slijtageindicator van 4 millimeter aangebracht in het loopvlak. Het sneeuwvlokje op de flank toont u waar die zich bevindt. U kunt de slijtage overigens in een handomdraai meten met een schuifmaatje, dat u voor een appel en een ei kunt kopen in een autozaak.

22

EÉN KEER PER MAAND Kijk uw bandendruk één keer per maand na. Een band heeft immers de natuurlijke neiging om stilaan leeg te lopen, ook al is hij niet lek. En een band met te weinig druk veroorzaakt heel wat ongemakken: 1. Het risico op een klapband is honderd (!) keer groter als de druk te laag is. 2. Door een lage bandendruk neemt de rolweerstand en dus het brandstofverbruik toe. 3. Een band met een te lage druk slijt sneller. 4. Als de bandenspanning afwijkt van wat de constructeur voorschrijft, gaat het weggedrag van de auto erop achteruit. Controleer de bandendruk wanneer de banden koud staan. Dat wil zeggen: alvorens gereden te hebben, of ten hoogste vijf kilometer tegen lage snelheid. Zo is het in de zomer ook beter om ‘s morgens eventueel wat lucht bij te pompen dan ’s middags, wanneer de zon de banden al verwarmd heeft. Pomp ze minstens op tot de waarde die de constructeur aangeeft en naargelang van het beoogde gebruik: alleen of met twee in de auto, of met belading (vier inzittenden of twee inzittenden plus bagage). De correcte bandenspanning is weergegeven aan de binnenkant van een deur of op de tankklep en in elk geval in het instructieboekje. Let er ook op dat u de juiste druk afleest voor uw type band.

ZE ZIEN AF Probeert u zich even in te beelden hoeveel keer de banden van uw voertuig tegen het wegdek

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS_AG884_Tips_Lay-CC-AD.indd 22

6/09/13 11:31


worden geperst gedurende een rit van 100 kilometer… En dan is die weg vaak nog bezaaid met dingen die de banden geen goed doen. Onze grootste vrees daarbij is dat we lek rijden. Het spreekt voor zich dat u moet stoppen zodra u voelt dat een band leegloopt, om onherstelbare schade te vermijden. Het probleem is echter dat je het niet altijd meteen merkt. Dat kan te maken hebben met de oplettendheid van de bestuurder, maar ook met het type lek. Soms treedt het brutaal en goed voelbaar op, maar soms gebeurt het zo traag dat je er nauwelijks hinder van ondervindt omdat het weggedrag slechts geleidelijk achteruitgaat. Daarom moet u regelmatig de banden controleren. Gewoon kijken volstaat evenwel niet om te weten of een band voldoende is opgepompt: als u het kunt zien, is de druk al veel te laag… Natuurlijk kunt u wel met het blote oog een uitstulping of een scheur in de flank opmerken. Een velg met (stoep)schade moet ook uw aandacht trekken: is de band op diezelfde plaats ook niet stuk? Een goed moment om uw banden van naderbij te inspecteren, is wanneer u uw zomerbanden

1 2 3

3 omwisselt voor winterbanden en omgekeerd. Berg ze op in een donkere omgeving: de zon en ozon tasten namelijk het rubber aan en laten de polymeren vroegtijdig verouderen, waardoor barstjes ontstaan. Dat is ook de reden waarom elk jaar banden van aanhangwagens en caravans stuk vliegen. Als banden slechts sporadisch gebruikt worden, moet u eraan denken ze te beschermen tegen deze veroudering. O

De slijtage-indicator voor in de winter wordt aangeduid door middel van een sneeuwvlok. Zonlicht en ozon tasten het rubber aan, waardoor kleine barstjes kunnen ontstaan. Als u ziet dat uw velg beschadigd is, kijk dan altijd even of ook de band geen beschadiging vertoont.

In de regen rijden met banden die slechts 1,6 millimeter profieldiepte hebben, is niet verantwoord.

BIJ ONS IS UW VEILIGHEID ONZE PRIORITEIT. DAAROM HOUDEN WE ERVAN U TE ADVISEREN. TIP VAN DE MAAND: sneeuw of geen sneeuw, laat winterbanden plaatsen als het kouder is dan 7°. Voor uw veiligheid en mobiliteit. Betere wegligging, sneller remmen, betere bescherming tegen watergladheid. Winterbanden koop je per 4, maar da’s nog altijd goedkoper dan een ongeluk.

De bandenexpert houdt woord.

www.qteam.be

Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine.

BS_AG884_Tips_Lay-CC-AD.indd 23

6/09/13 11:31


EXTREME WINTER PERFORMANCE

Wintrac xtreme S. EEN ONGEKEND VEILIGE BAND OP SNEEUW, IJS, DROOG EN NAT WEGDEK. SAMEN ONTWORPEN MET GIUGIARO DESIGN. INTERNAL SIPE LOCKING TECHNOLOGY (ISLT) ZORGT VOOR EEN UITMUNTENDE GRIP EN STUURPRECISIE. DE WINTRAC XTREME S: FRAAI DESIGN EN IN ALLES EEN XTREME HIGH PERFORMANCE WINTERBAND.

W W W . V R E D Ekopie S T E I is N strikt . B E verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de nv Editions Automagazine. Elke ongeoorloofde

SP_PUB.indd 22

6/09/13 11:09

Bandenspecial 2013 1/2  
Bandenspecial 2013 1/2  

Vergelijkende test 13 zomerbanden. Markante nieuwigheden. Hoe een band lezen. Praktische tips. Op bezoek bij Yokohama

Advertisement