Page 1

grafimedia iets voor jou?

Grafimedia, iets voor jou?

1


Werken in de grafimedia branche Drukwerk Drukwerk is er altijd en overal. Bij alles wat je dagelijks doet, kom je voortdurend drukwerk tegen. Kijk maar eens om je heen. CD-hoesjes Affiches, tijdschriften, kranten, T-shirts, plastic tassen, bierviltjes, strippenkaarten, cd-hoesjes; je kunt het zo gek niet bedenken of het is bedrukt. Straatnaamborden, tickets voor een popconcert, het pak hagelslag op de ontbijttafel... Hoeveel drukwerk heb jij vandaag al in je handen gehad? Mooie dingen maken En terwijl jij de hele dag dat drukwerk tegenkomt, werken ergens anders vormgevers, drukkers, nabewerkers er hard aan al dat drukwerk te maken. Een schitterend vak! Elke dag weer mooie dingen maken die iedereen gebruikt, herkent en waardeert.

2

Mooi toch om te kunnen wijzen naar een poster op het station die jij hebt ontworpen. In je brievenbus het tijdschrift te vinden dat van jouw drukpers is gerold. Of je vrienden te trakteren op een chocolaatje uit die leuke verpakking die jij hebt gemaakt. En dan te kunnen zeggen van mij!

“Drukwerk vind je overal� Iets voor jou? In deze brochure lees je alles over dat mooie vak. Over de technieken en de beroepen die daarbij horen. En over de opleidingen die je kunt volgen om van drukwerk je werk te maken. De grafi-mediabranche heeft veel te bieden, vooral aan jonge drukkers en nabewerkers. Iets voor jou? Door snelle veranderingen in de techniek is de afgelopen jaren veel veranderd in de grafimediabranche. ICT en digitalisering hebben alles op zijn kop gezet.

Grafimedia, iets voor jou?


Games

Prepress Nieuwe technieken zoals het maken van websites, games, dvd-producties en animaties horen tegenwoordig ook bij de grafimediabranche. In deze brochure gaat het vooral over drukwerk. Wat is het en hoe wordt het gemaakt?

Logo’s Het begint allemaal bij de vormgever. Die maakt de creatieve ontwerpen voor allerlei soorten producten: advertenties, logo’s, reclamefolders, affiches, brochures, briefpapier, enveloppen en visitekaartjes voor bedrijven, noem maar op.

Met behulp van verschillende softwarepakketten zoals Photoshop en InDesign worden teksten en beelden bewerkt. We noemen dat desktop publishing, kortweg DTP. Het ontwerp wordt vervolgens omgezet in materialen, bijvoorbeeld drukplaten, waarmee de drukker kan drukken. iPod Het werk van vormgevers en voorbereiders heb je voortdurend in handen. Het logo op je pen, de bedrukking op een blikje cola. Of die op je iPod. Het is allemaal door iemand bedacht en gemaakt. Leuk om aan je vrienden die poster op het station te laten zien en te kunnen zeggen: ‘Van mij!’

Creatief Als je vormgever wilt worden, moet je in ieder geval creatief zijn. Je moet gevoel hebben voor vorm en kleur. Hoe kun je iets zó vormgeven dat het er aansprekend uitziet? Dát is de kwaliteit van de vormgever. En natuurlijk moet je ook goed kunnen werken met de computer.

Grafimedia, iets voor jou?

“Allemaal door iemand bedacht”

3


Drukken & nabewerken Druktechniek

T-shirt

Ook de druktechniek is tegenwoordig een hightech wereld. De meeste drukpersen zijn computergestuurd. Daarmee kun je in korte tijd enorme hoeveelheden drukwerk maken. Op volle toeren Drukkers zetten het werk van de vormgever en voorbereider om in tastbare producten. Zij zorgen ervoor dat de drukpers goed is ingesteld en draaien voordrukken totdat het drukwerk er goed uitziet. Daarna kan de pers op volle toeren draaien.

Het werk van drukkers draag je voortdurend bij je. Een plastic tas, je T-shirt, je agenda. Je ziet zelfs drukwerk op je mobiel. Het is allemaal door drukkers gemaakt. Te gek om dat tijdschrift in je brievenbus te vinden en te kunnen zeggen: ‘Van mij!’

Kranten Er zijn verschillende druktechnieken: zeefdruk, vellenoffset, rotatieoffset, flexodruk, diepdruk en digitaal drukken. Ieder product heeft zijn eigen druktechniek. Kranten rollen meestal van een rotatieoffsetpers en flyers zijn een typisch vellenoffsetproduct. Tijdschriften Plastic zakken zijn een goed voorbeeld van flexodruk. Zeefdruk wordt vaak gebruikt voor het bedrukken van textiel. En grote oplagen van tijdschriften komen meestal van een diepdrukpers. Digitaal drukwerk lijkt het meest op printen. Daar komt namelijk geen drukplaat aan te pas.

4

Techniek en kleur Bij het maken van drukwerk komt veel techniek kijken. Moderne persen zijn computergestuurde machines. Als drukker moet je gevoel en belangstelling hebben voor techniek en kleur. En je moet heel nauwkeurig kunnen werken. Ook de nabewerking is een vak vol techniek. Vaak computergestuurde machines maken van het ‘ruwe’ drukwerk prachtige eindproducten.

“4 soorten technieken”

Grafimedia, iets voor jou?


Brochures

zondere doosje en dan te kunnen zeggen: ‘Van mij!’

De naam zegt het al: nabewerkers zorgen voor de nabewerking van het drukwerk. Zij maken brochures van een stapel bedrukt papier. Handige dozen van bedrukte vellen karton en tassen van een bedrukte rol plastic.

Legpuzzel Stansen is een bijzondere manier van snijden. Stansers persen met een speciaal daar-

“Brochures van stapels papier”

Boeken De bekendste nabewerkingstechnieken zijn vouwen en snijden. Folders, kranten, tijdschriften, boeken, ze worden allemaal gevouwen en (schoon)gesneden. Vaak daarna ook gehecht, met nietjes of een lijmrand in de rug, of in katernen mooi bij elkaar gebonden. Plattegrond Het werk van nabewerkers kom je overal tegen. De uitvouwbare plattegrond en de grappige verpakking. En ook het mooi gebonden boek. Het is allemaal door nabewerkers gemaakt. Top om een chocolaatje te kunnen aanbieden uit dat bij-

Grafimedia, iets voor jou?

voor gemaakte snijvorm de juiste figuren uit papier en karton. Bijvoorbeeld de stukjes van een legpuzzel uit één mooie plaat. Of het venster voor een vensterenveloppe. Gevoel voor techniek. Nabewerker is een heel verantwoordelijke baan. Want als een nabewerker een fout maakt, moet de hele grafische productie over. Als je wilt werken in de nabewerking moet je niet alleen gevoel voor techniek hebben, maar ook zorgvuldig kunnen werken.

5


Opleiding & werk

“Opleiding duurt 4 jaar” goede toekomstmogelijkheden.

“Trots kunnen roepen:Van mij”

Kansen De grafimediabranche heeft vooral jonge mensen veel te bieden. Iets voor jou? Geweldig toch om straks je vrienden die poster te kunnen laten zien op het station, dat tijdschrift in je brievenbus of die verpakking van je favoriete broodbeleg. En dan trots te kunnen roepen: ‘Van mij!’ De grafimediabranche biedt je

6

oeiende opleidingen op alle niveaus en prachtig werk. VMBO Er zijn in Nederland verschillende scholen voor vmbo grafi media. Praktische opleidingen waarbij je veel leert over het grafi mediavak. Na afloop van zo’n 4-jarige vmboopleiding kun je doorstromen naar een mbo-opleiding om je te specialiseren in een grafi mediaberoep.

Grafimedia, iets voor jou?


havo of vwo kun je naar een opleiding op niveau 3 of 4. Praktijkleren In alle grafi mediaberoepsopleidingen speelt de praktijk een belangrijke rol. Bij de vmbo-opleidingen volgen de leerlingen een leerwerktraject. Bij de dagopleidingen in het mbo, de beroepsopleidende leerweg (BOL), loop je stage in een bedrijf.

MBO Alle grafi mediaberoepen kun je leren met een mbo-opleiding. Er zijn opleidingen op 4 niveaus. Afhankelijk van het niveau duurt je opleiding 1 tot 4 jaar. Vooropleiding Voor de opleidingen op niveau 2 heb je minimaal de basisberoepsgerichte leerweg vmbo nodig. Na de kaderberoepsgerichte of theoretische leerweg vmbo of na een mbo-opleiding op niveau 2 of met een overgangsbewijs van 3 naar 4

Grafimedia, iets voor jou?

Leren en werken Je kunt in de grafi-mediabranche ook kiezen voor het combineren van leren en werken. Meestal ga je dan ĂŠĂŠn of twee dagen naar school en werk je de overige tijd in een bedrijf. We noemen dat de beroepsbegeleidende leerweg (BBL, vroeger het leerlingstelsel genoemd).

7


Grafimedia meer weten? check: www.grafimedia-ietsvoorjou.nl

Uitgave: Kenniscentrum GOC Postbus 347 3900 AH Veenendaal Tekst: Communicabel, Veenendaal Fotografie: Fotoburo RaphaĂŤl Drent, Tiel Vormgeving: Okker Reclame, Veenendaal Druk: GVO grafisch bedrijf, Veenendaal

GOED  

Geweldige brochure is dit.

GOED  

Geweldige brochure is dit.

Advertisement