Page 1

#2 08.2016

br

BUSINESS ROSKILDE

Milliardprojekt i Roskildes centrum S.24

S.10 EMMERYS IND I BYMIDTEN S.16 DÆKNINGSGRAD PÅ 274 S.34 DOMKIRKEN OG RAGNAROCK S.42 BOLIGERNE STIGER KRAFTIGT


#RoskildeKongrescenter #AltSpiller #MangeSmil #LækkerMad Vi har rammerne – til en konference for 500, en storstilet firmafest for 2500 og en messe med plads til 6000 deltagere. Vores tekniske udstyr er førsteklasses, og vi har erfarent personale som sikrer, at dit arrangementet kommer til at spille. Kongrescenteret ligger tæt ved motorvejen og Roskilde Station og har 750 gratis P-pladser. Ring til os og hør mere om mulighederne. Du er også altid velkommen til at kigge forbi og få en rundvisning.

Roskilde Kongrescenter Bauhaus Arena Møllehusvej 15 4000 Roskilde 46 35 40 72 info@rkic.dk www.rkic.dk


BR #2 2016 3

br

BUSINESS ROSKILDE

Udgivet august 2016 af Roskilde Kommunes Erhvervsafdeling. I redaktionskomiteen: Lars Lindskov, formand for Udvalget for Vækst, Erhverv og Globalisering (UVEG), Torben Stevold, områdedirektør i Danske Bank, Jens Thornsen, erhvervschef, Sophia Bergmann, erhvervskonsulent, Jens Müller, direktør, Erhvervsforum Roskilde, Louise Rørbæk Heiberg, business developer, CAPNOVA, Jacob Bøg, næstformand, Roskilde Handel, Robert Jensen, Black Network, Carsten Sivertsen, PR Konsortiet. Strategisk oplæg: PR Konsortiet / www.prkon.dk og Black Network / www.blacknetwork.dk Visuelt oplæg: Black Network og PR Konsortiet Grafisk design, tryk og færdiggørelse: Black Network Tekst: PR Konsortiet Foto: Peter Jarvad/PR Konsortiet Oplag: 2.000 Totalansvar for produktion: PR Konsortiet August 2016 www.roskilde.dk/businessroskilde Forsidefoto: Uddrag af vinderforslaget for projekt Røde Port


4 BR #2 2016

Indholdsfortegnelse

6 9 10 16 22 24 34 40 42

24 Næste stop var Gourmethjørnet

Dobbelt op fra Værnedamsvej til Skomagergade

I Roskilde går det kun opad

Røntgenbilledet viser vækstmulighederne

Konstant fremgang i kriseårene

Bygmesteren

Louvain, Chartres, Uppsala, Oxford og Roskilde

På jagt efter Roskildes DNA

Boligejerne tjener 24.000 om måneden


10

16

34 6


BR #2 2016 7

Næste stop var Gourmethjørnet Tanken havde været der i en del år, så der skulle kun en mail fra en tilfreds kunde i Nykøbing Sj. til at udløse beslutningen om at åbne en filial af Kuberts Fisk i Roskilde. Tanja og Lars Kubert har dermed føjet endnu en brik til dét, der lige nu udvikler sig til Roskildes Gourmethjørne.

Selv flere måneders omlægning af fjernvarme, fortov og p-pladser lige uden for forretningen har ikke fået fiskehandler Lars Kubert til at ændre på synspunktet om, at Roskilde var det rigtige sted at etablere en filial af Kuberts Fisk.

Lars Kubert

Lars Kubert er udlært kok og har blandt andet arbejdet

hvor der er store sæsonudsving. For det tredje manglede Roskilde en specialiseret fiskeforretning. Det kunne vi blandt andet høre på de kunder, som har sommerhus i Odsherred, men som til daglig bor i Roskilde.

i Grøften i Tivoli og på Hotel

- Vi kunne se, at vi med beliggenheden ved siden af en af Danmarks bedste slagtere kunne være med til at opbygge et gourmethjørne, som tilfredsstiller efterspørgslen hos et krævende, lokalt publikum. Lige på den anden side af slagteren er der kommet en konditor, og ved siden af os ligger der en italiensk restaurant. Samtidig ved vi, at ejendommens indehaver, Fællesbageriet, har konkrete planer om at lade yderligere 1100 kvadratmeter indgå i et koncept, hvor netop fødevarer spiller hovedrollen, siger Lars Kubert. Råd til kvalitet Lars Kubert peger på tre forhold, som har været afgørende for ønsket om at placere sig i Roskilde. - For det første er indkomstgrundlaget højt, så forbrugerne har råd til kvalitet. For det andet er åbningen af en forretning i Roskilde et godt supplement til forretningen i Nykøbing,

d’Angleterre.

Knapt et halvt år efter åbningen kan Lars Kubert konstatere, at satsningen har været rigtig.

Da en fiskeforretning i Nykøbing blev sat til salg i 2005, etablerede han Kuberts Fisk sammen med Tanja Kubert.

- Med et fortov, der har været gravet helt op på grund af rørlægning. Med sløjfede p-pladser og med store afspærringer har vi efter sigende oplevet en af de største ombygninger i mange år af Støden, og alligevel har vi kunnet følge vores budgetter. Gaden er nu ved at vende tilbage til normale tilstande, og kommunen har lyttet til vores handelsstandsforenings ønske om at etablere flere p-pladser lige uden for døren. Det bliver spændende at være en del af den proces, som nu fortsætter med udviklingen af hele ejendommen til et centrum for gourmeter.


Fødevarestyrelsen anbefaler, at en voksen person spiser 350 gram fisk om ugen. Selv om indtaget af fisk er stigende, ligger det gennemsnitlige forbrug fortsat ca. 100 gram under det anbefalede niveau.

Fakta Kuberts Fisk er medlem af Roskilde Handel, der er en aktiv talsmand for de godt 200 medlemmer. Foreningen har ikke mindst været aktiv i forbindelse med planlægningen af det nye vejforløb i Støden ud for Kuberts Fisk, men også i forbindelse med et af Roskilde største restaureringsprojekter, Stændertorvet. Den centrale plads i byens hjerte blev genindviet i foråret 2016 efter mere end to års omlægning. Roskilde Handel har også arbejdet for at få etableret tre nye parkeringshuse i bymidten. Det første vil blive bygget på Sortebrødre Plads, og de to andre er planlagt til Bønnelyckes Plads og Schmeltz’ Plads.


BR #2 2016 9

Dobbelt op fra Værnedamsvej til Skomagergade Specialimporterede oste, egen brødproduktion og charcuteri er sammen med en god placering op til Stændertorvet en del af baggrunden for den solide plads, som Caseus Ost & Delikatesser har indtaget i forbrugernes hjerter.

Et arbejdssted, der ligger bekvemt nærmere bopælen i Jyllinge, og en fordobling af omsætningen i forhold til den tidligere forretning på Frederiksberg. Det er to af de kolde fakta, som Allan Hendrichsen med tilfredshed kan notere sig, efter at han i 2014 sagde farvel til en af hovedstadens mest charmerende indkøbsgader, Værnedamsvej, og goddag til en hyggelig kælderbutik, der i tidernes løb har huset blandt andet grønthandler og telebutik. - En avanceret italiensk stenovn er en af mine seneste anskaffelser, og den gør det muligt for mig at raffinere mine brød endnu mere, siger ostehandler Allan Hendrichsen fra butikken i Skomagergade. Han peger på det store udbud af specialbutikker som en af nøglerne til hans egen og byens succes som handelsby: - På få hundrede meter finder du specialbutikker inden for blandt andet vin, chokolade, brød, fisk og kød, og samtidig oplever restaurations- og cafélivet lige nu en guldalder, som gør, at der er meget mere at komme efter for forbrugerne. Det er dén udvikling, Caseus er en del af, og som lige nu bidrager til at udbygge Roskildes position som Sjællands største handelsby uden for København. En støt voksende befolkning og en vækst i velstanden hos roskildenserne er med til at give Allan Hendrichsen ekstra medvind i Caseus Ost & Delikatesser.


10 BR #2 2016

I Roskilde går det kun opad Med foreløbigt 30 butikker sætter Emmerys sit solide præg på landkortet – eller udsnit af det. For indtil indvielsen af butikken i Roskilde havde kæden holdt sig til de trygge baser i Aarhus og København og kun sneget sig lidt op i det nordkøbenhavnske. Men Roskilde skulle vise sig at være satsningen værd, konstaterer en tilfreds administrerende direktør Christian Wounlund.


12 BR #2 2016

- Vi inddeler vores butikker i fem grupper efter omsætning. Fra starten placerede vi butikken på Hestetorvet i Roskilde i den andenøverste gruppe. Vi har ikke set det fald, vi ellers oplever, når vi åbner en ny butik. Det typiske forløb er nemlig, at en åbning giver et boost, og at udviklingen så flader ud til et lidt lavere og mere naturligt leje. I Roskilde går det bare opad. Christian Wounlund vurderer, at butikken i Roskilde over det nærmeste halve til hele år vil ende i den øverste kategori af Emmerys butikker. Det er i den kategori, som butikkerne i Hellerup, på Jægersborg Allé og den første af dem alle, den i Guldsmedegade i Aarhus, befinder sig. - Vi kan sagtens se endnu mere potentiale i Roskilde. Vores koncept med 100 procent økologisk brød, kage og kaffe, lækre drikkevarer, sandwich og salater er helt klart faldet i roskildensernes smag, siger Christian Wounlund. Noget skulle ske Emmerys har samtidig fået en meget aktiv velkomst fra kommunens erhvervsafdeling: - Vi havde helt klart fornemmelsen af, at der var et stærkt ønske om, at noget skulle ske. Vi kan se af forskelligt statistisk materiale, at befolkningsunderlaget i kommunen burde være attraktivt for os, men vi er også afhængige af, at der i den kommunale erhvervsservice er imødekommenhed og vilje til at hjælpe. Det har vi mere end nogen andre steder oplevet i Ros-

kilde, og det har i den grad medvirket til at gøre etableringen til en god oplevelse. Næste skridt Samtidig med at butikken på Hestetorvet fortsætter væksten, vurderer ledelsen i Emmerys den fortsatte ekspansion. Christian Wounlund udelukker ikke, at Roskilde med tiden kan få endnu en Emmerys. - Vi kan godt lægge butikkerne tæt. Det gør vi i både København og Aarhus, hvor du kan opleve, at der kun er 500 meter mellem to butikker. Hvis placeringen er god nok, og hvis kundeunderlaget er til stede, er der i princippet intet til hinder for yderligere knopskydning.

Det samlede butiksareal i Roskilde steg i perioden fra 2008 til 2015 fra 175.000 kvadratmeter til 200.000 kvadratmeter. Der var i 2015 kun 40 tomme butikslokaler i hele kommunen. Den positive udvikling har især været markant i den historiske bykerne og i RO’s Torv. Emmerys valgte en placering i den historiske bykerne.


BR #2 2016 13

Det startede med et surdejsbrød Emmerys er en økologisk bager og cafékæde med 100 procent økologisk brød, kage og kaffe. Ud over brødet og kaffen kan man købe salater, sandwich, supper og grød til enten at nyde i cafeen eller tage med sig på farten. Den nye epoke i Emmerys historie begyndte så småt i 1990’erne, da kokken Per Brun overtog bageriet Emmerys i Aarhus og lancerede et økologisk surdejsbrød, der var bagt helt uden gær. Økologisk brød var der som sådan ikke noget nyt i, men Per Bruns opskrift, som han havde udviklet over flere år på sin gourmetrestaurant Prins Ferdinand, gav brødet en luftig konsistens og en syrlig smag, som vakte kundernes opmærksomhed.

Økologiens stigende popularitet og den øgede efterspørgsel på kvalitet har siden bidraget til, at kæden har fået et stærkt tag i forbrugerne.

www.emmerys.dk

Aarhus 1 Roskilde 3

København 2


Roskilde i tal År

2007

2010

80.687

82.542

Tilflytterne løber fra prognoserne Roskildes indbyggertal vokser hurtigere, end prognoserne har forudsagt. En kraftig boligudbygning er med til at øge befolkningstallet mere end forventet. Størstedelen af tilflytterne finder bolig i den nye bydel Trekroner, der omkranser Roskilde Universitet. Væksten fra 2007 til 2019 er på mere end 13 procent.

År

2007

Fremgang på trods af kriseår Selv i kriseårene steg omsætningen i Roskildes butikker. En væsentlig forklaring var udbygningen af butiksarealet – en udvikling, som nu bliver accelereret yderligere, blandt andet med et milliardprojekt i centrum.

Omsætning 4,3 mia. kroner

Flot plus på handelsbalancen Butikkerne i Roskilde omsatte i 2014 for 900 millioner kroner fra kunder uden for bycentret. Det svarer til en dækningsgrad på 171. For de enkelte varegrupper ser dækningsgraderne således ud: Dagligvarer: 125 / Beklædning: 274 / Øvrige udvalgsvarer: 214

Butiksareal i vækst Det samlede butiksareal er fra 2007 til 2014 steget fra 175.000 til 200.000 kvadratmeter..

175.000 kvadratmeter

2007


2013

2016

2019

84.219

87.432

91.770

2010

2014

OmsĂŚtning 4,5 mia. kroner

200.000 kvadratmeter

2010

2014


16 BR #2 2016

Røntgenbilledet viser vækstmulighederne Flere specialbutikker og spisesteder i bymidten, store udvalgsvarebutikker i projekt Røde Port, endnu kraftigere satsning på kultur og historie, flere butikker i Viby og Jyllinge, fortsat fokus på tøjbutikker. Anbefalingerne til udviklingen af Roskilde som handelsby og -kommune er mange, og to rapporter fra henholdsvis COWI og Center for Vækstanalyse peger på, at grundlaget for væksten er til stede, blandt andet i form af en voksende befolkning, som både er veluddannet og vellønnet.

De to rapporter om sundhedstilstanden i Roskildes detailhandel giver et tydeligt billede af, at Roskilde er et stærkt handelscenter. Rapporterne anviser samtidig nogle af de muligheder, som kommunen har for at forbedre sig, og detaljerne fra COWI’s analyser kommer senere på året til at danne grundlag for et tæt samarbejde mellem politikerne, detailhandel og kulturliv om, hvordan anbefalingerne i givet fald kan føres ud i livet. Lars Lindskov, konservativt byrådsmedlem og formand for Udvalget for Vækst, Erhverv og Globalisering, er tæt på Roskildes detailhandel og glæder sig til at fortsætte arbejdet med at udløse det store potentiale, som Roskilde har. - Hvis vi forfølger en offensiv dagsorden og forstår at arbejde sammen, ligger der enorme muligheder for at øge velstanden og velfærden i Roskilde. Detailhandelen er den største enkeltstående erhvervsgren i Roskilde, og de mange arbejdspladser er en vigtig del af grundlaget for det gode lokalsamfund, vi har i dag. Hvis vi gør tingene rigtigt, er der god grund til at være optimistisk. Glædelig læsning For Svend Overgaard, formand for Roskilde Handel, er det blandt andet glædelig læsning,

at detailhandelen har en dækningsgrad på 114, og at butikkerne i kommunen dermed omsætter for næsten 600 millioner kroner mere end borgernes samlede forbrug i butikker. - I min egen branche, herretøj, er tallet endnu mere overbevisende, idet dækningsgraden er på hele 274 i Roskilde by for ”beklædning”, der dækker tøj og sko. Dækningsgraden er endda vokset siden sammenligningsåret 2007 og fortæller noget om, at en af detailhandelens stærke brancher har succes med at tiltrække kunder udefra. - Men jeg hæfter mig især ved de anbefalinger, som eksperterne giver os til at udvikle detailhandelen yderligere, så vi kan komme til at stå endnu stærkere som Sjællands største handelsby uden for København, siger Svend Overgaard. Flere specialbutikker Han peger blandt andet på anbefalingerne af, at den historiske bykerne skal udvikles med flere specialbutikker og med flere spisesteder: - En forretning som Landmad er et godt eksempel. Det er en franchisebutik, men den er karakteriseret ved at forhandle lokale fødevarer og ved at være en del af det ”gourmetstrøg”, som

RO’s Torv blev opført i 2003, men i 2006 blev det klart, at en udbygning var nødvendig. Derfor kunne man i 2009 præsentere et udbygget RO’s Torv, der med i alt 47.000 kvadratmeter var næsten dobbelt så stort som det oprindelige. RO’s Torv udmærker sig blandt andet ved at være placeret tæt på Roskildes centrum og har dermed bidraget til, at handelsbyen er blevet styrket i modsætning til andre byer, hvor decentrale centre har udvandet den oprindelige bykerne. Det kommende projekt Røde Port vil føje sig ind som den tredje handelsmagnet i Roskildes centrum.


18 BR #2 2016

Lars Lindskov, formand for Udvalget for Vækst, Erhverv og Globalisering (t.v.) og Svend Overgaard, formand for Roskilde Handel, i Skomagergade, der sammen med Algade og Støden udgør én af handelsakserne i byen.


BR #2 2016 19

lige nu især udvikler sig i Skomagergade og Støden. Jeg er enig i, at der er plads til endnu flere af den type af specialbutikker. COWI-rapporten spørger, hvor Roskildes pendant til Jægersborggade er. Jeg tror, at vi med den nuværende, positive udvikling har et par gode bud. - Fra handelens side er vi også opmærksomme på, at COWI anbefaler, at den mindste butiksstørrelse i det nye, store projekt Røde Port ved stationen skal være på ca. 500 kvadratmeter, og at der skal gøres en indsats for at tiltrække butikskoncepter, der ikke findes i Roskilde i dag. På den måde kan vi tilføre kommunen en endnu mere spændende variation i butikker og hente endnu flere kunder fra det øvrige Sjælland. Langt bedre p-forhold - Jeg glæder mig i den forbindelse over, at kommunen i de kommende år udvider antallet af p-pladser markant. Det første p-hus skyder op om kort tid på Sortebrødre Plads, og siden følger to andre. Hertil kommer de ca. 2000 pladser i projekt Røde Port. Sideløbende prioriterer kommunen den lokale cykeltrafik højt, hvilket så både giver gode muligheder for dem, der bor i selve byen, og frigør p-pladser til kunder, som kommer lidt længere fra. Det gælder hele kommunen Lars Lindskov er enig i handelsformandens betragtninger og peger på det harmoniske samspil mellem bymidten, bydelscentrene og kommunens øvrige store bysamfund i syd og nord. - Som politikere ser vi meget nøje på, hvordan vi kan være med til at bakke op om udviklingen af de lokale

centre, især Viby og Jyllinge. Her er der plads til yderligere udvikling i handelstilbuddene, både når det gælder udvalgs- og dagligvarer. Vi har statistisk belæg for at konstatere, at købekraften er til stede hos en konstant voksende befolkning. Samtidig kan du se Roskilde by som kommunens ”hovedstad”, hvor der skal være et udbud af varer og serviceydelser, som de mindre samfund ikke har.

Detailhandelsomsætningen pr. indbygger i kommunen er den højeste i Region Sjælland

Højest i regionen Lars Lindskov henviser til en analyse fra Væksthus Sjælland. Den viser, at detailhandelsomsætningen pr. indbygger i kommunen i 2013 lå på ca. 52.000 kroner og dermed var den højeste i Region Sjælland. - Nyere analyser vil uden tvivl vise endnu større fremgang, og i årene, der kommer, skal vi stimulere denne udvikling. Det kan blandt andet ske ved at skabe en endnu stærkere profil for Roskilde. Vi kan af de årlige målinger se, at Roskilde scorer meget højt og ligger i top 5 over de mest medieomtalte kommuner. Det er en position, som vi skal udnytte endnu mere i fremtiden gennem en skarpere brandingindsats. Roskilde er en kommune med et enormt potentiale. Som politiker glæder jeg mig til at være med til at udløse det.


Vi er klar!


BR #2 2016 21

Som virksomhed i Roskilde kan I forvente at møde en erhvervsafdeling med et stærkt team af innovative og engagerede medarbejdere, der arbejder for at finde de løsninger, som dækker netop jeres behov. Vores kerneydelser Vores kernekompetence er den gode dialog med erhvervslivet med fokus på sparring og samarbejde. Vores kunder skal opleve en professionel og ubureaukratisk håndtering af deres henvendelser til Roskilde Kommune, uanset om det drejer sig om en forespørgsel på erhvervsarealer, hjælp til at søge egnede er­ hvervslokaler, rekruttering af nye medarbejdere via jobcenteret eller for eksempel den gratis byggesagsbehandling.

Roskilde – mange fordele og endnu flere muligheder for din virksomhed. •

Byggesagsgebyr = 0 kr.

En fælles erhvervsindsats på tværs af organisationer

Én indgang for erhvervslivet

Hurtig og effektiv sagsbehandling via en fast kontaktperson

Unik infrastruktur – Københavns Lufthavne, Kastrup og Roskilde, effektivt motorvejsnet og jernbaneknudepunkt

Professionel vejledning og kompetenceudvikling for iværksættere og virksomheder

Gode rammevilkår for erhvervslivet

Et dynamisk erhvervsmiljø med stærke netværk

Hjælp til rekruttering af de rigtige medarbejdere

En kommune, der vil udvikling og investerer i projekter, som fremmer erhverv, kultur, turisme og miljø.

Vi faciliterer også spændende erhvervsarran­ gementer og har stærke relationer til de lokale foreninger og netværk, herunder Visit Roskilde, Erhvervsforum Roskilde og Roskilde Handel. Vores kendskab til det lokale erhvervsliv er stort. De har valgt Roskilde De virksomheder, som har valgt at placere sig i Roskilde, er nogle af vores bedste ambassadører. Blandt de seneste nye er Emmerys, DSV Transport og Malmos. De kommer fra tre forskellige brancher, men har ligesom andre nye virksomheder i kommunen tilvalgt Roskilde på grund af den centrale beliggenhed, den gode infrastruktur og et eksisterende, stærkt handelsliv. Vælger I også Roskilde? Roskilde Kommune giver jer meget at vælge imellem – lige fra Jyllinge i nord til Viby i syd, og vi kommer meget gerne på besøg. Det gælder både, hvis I har konkrete udfordringer, og hvis I vil drøfte nye muligheder i Roskilde kommune. Det gælder, hvis der er tale om en enkeltmandsvirksomhed, eller der er tale om en koncern. Og det gælder, uanset om I allerede har adresse i Roskilde, ellers hvis I påtænker at flytte til Roskilde.

Kristian Karstoft, Specialkonsulent, turisme og erhverv Sophia Liv Bergmann, Erhvervskonsulent

Kontakt os i dag og få en uforpligtende snak om jeres tanker og planer. Vi glæder os til at møde jer! Én indgang til Roskilde Kommune: Erhvervsafdelingen tlf. 4631 3535 erhverv@roskilde.dk www.roskilde.dk


22 BR #2 2016

Konstant fremgang i kriseårene I de år, hvor størstedelen af Danmark led under den finansielle og økonomiske krise, og hvor Roskilde Banks deroute også trak smertefulde spor hen over Roskilde, voksede byens detailhandelsomsætning ikke desto mindre. COWI har i en detaljeret rapport, der udkom for få måneder siden, dokumenteret, at omsætningen i Roskildes største erhverv, detailhandelen, steg med 200 millioner fra 2007 til 2014. Forudsigelserne for de næste år er mange, og en af dem siger, at der om 10 år er 10 handelsbyer tilbage på Sjælland. For borgmester Joy Mogensen er der ingen tvivl om, at Roskilde vil være den førende blandt de tilbageværende. - Vi ligger konstant helt fremme i et skrapt felt af andre stærke handelsbyer i Danmark og havde for et par år siden æren af at bære titlen som Danmarks Bedste Handelsby. Vi er den største handelsby på Sjælland uden for København, og vi skal udbygge den position, siger borgmesteren. Under forvandling - Roskilde byder på en spændende blanding af handel, kultur og evner til at tænke i nye klynger. Vi har en veluddannet og ressourcestærk befolkning, som er i kraftig vækst, og vi har nogle spændende udviklingsprojekter på vej, som vil transformere kommunen. - Allerede inden for de næste få år vil et stort byggeprojekt skyde op og omskabe det centrale område omkring jernbanen til et attraktivt område med hotel, kontorer, butikker, boliger og underjordisk parkering. Projektet bliver mod nord afgrænset af jernbanesporene og mod syd af Ny Østergade og Køgevej. - Indsatsen med at udvikle den historiske bymidte fortsætter. Vi har netop genindviet Stændertorvet efter mere end to års gennemgribende renovering, og vi kommer til at udvikle det store område på Skt. Hans i takt med, at Københavns Kommune ændrer rammerne for det psykiatriske hospital. I Trekroner ved Roskilde Universitet er den nye bydel med til at afhjælpe boligbehovet hos de mere end 1000 nye borgere, som flytter til kommunen hvert år, og på Musicon, der tidligere

var betonvarefabrikken Unicon, bidrager museet Ragnarock sammen med ungdomsboliger, familieboliger, festivalhøjskole, rekreative områder og den store koncentration af ungdomsuddannelser til at give sydbyen en stærkere og sprælsk identitet, som også vil bidrage til, at ånden fra Roskilde Festival kommer til at leve hele året. Åbenhed og alsidighed Borgmesteren er meget bevidst om kommunens evne til at udstråle åbenhed. - Til en konference hos Dansk Erhverv hørte jeg en af daværende præsident Clintons rådgivere sige, at pengene, ideerne og borgerne søgte derhen, hvor de mødte åbenhed. Det er den åbenhed og alsidighed, vi skal vise, og vi skal evne at formulere en helstøbt fortælling om en kommune med en bykerne og med nogle attraktive, mindre bysamfund uden for kommunens centrum. Vi skal også kunne fortælle historien til de turister, som vi har nogle tilbud i verdensklasse til, og vi skal i den forbindelse samarbejde med andre sjællandske attraktioner, der ligesom vi har fået det eftertragtede stempel som verdensarv. Derfor tror jeg, at vi sammen med de andre ”UNESCO-byer” Helsingør og Stevns skal formulere et tilbud til krydstogtturister og andre turister om at se Roskilde som en central del af en større fortælling. Højt på dagsordenen I den kommende tid vil en af de øverste pladser på den politiske dagsorden være optaget af byggeprojektet i centrum af Roskilde. Joy Mogensen har fulgt projektet, som af bygherren er navngivet Røde Port, lige fra starten, og i den periode, hvor hun har været borgmester, har Joy Mogensen været direkte involveret i processen

Joy Mogensen

Joy Mogensen, der er 36 år, har været borgmester siden 2011, hvor hun i overensstemmelse med konstitueringsaftalen overtog topjobbet midt i en valgperiode efter partifællen Poul Lindor Nielsen. Hun står i dag i spidsen for en kommune, der organisatorisk hører til Region Sjælland og er regionens største kommune, men som i de fleste sammenhænge opfattes som en del af hovedstadsområdet.


BR #2 2016 23

- Det har været en særdeles grundig proces, hvor vi har lagt vægt på, at Roskildes borgere skulle have god lejlighed til at kommentere og komme med forslag. Mange borgere har heldigvis vist interesse for projektet, og nu er vi så kommet til det punkt, hvor en enig dommerkomité har udvalgt vinderprojektet blandt de syv forslag. - Herefter kommer der en ny fase med offentlig debat, før kommunen endeligt kan vedtage det færdige projekt, hvis omfang og indhold vil få stor betydning for hele Roskildes vækst og udvikling i de kommende år.

Joy Mogensen ser det store byggeprojekt som endnu en af mange årsager til, at det for hende er en et fantastisk job at være borgmester i Roskilde: - Noget af det, der gør det til et spændende job, er, at vi lever i en periode, hvor det bobler med projekter af alle slags. Der sker utroligt meget i vores kommune. Vi får mange nye arbejdspladser, og Roskilde kan med byggeriet lige midt i byen se frem til at blive bundet bedre sammen, så der bliver en mere markant forbindelse fra den ene side til den anden, og så jernbanen ikke længere er en barriere, der deler Roskilde.


24 BR #2 2016

Bygmesteren Efter 10 års intenst forarbejde står arkitekt Claus B. Hansen ved en afgørende milepæl. En enig dommerkomité har udpeget det vinderprojekt, som i sin endelige form vil ændre Roskildes profil markant. 100.000 kvadratmeter nybyggeri i byens absolutte centrum vil omdanne et trist jernbaneareal til 400 boliger, hotel med 250 værelser, et stormagasin, flere store udvalgsvarebutikker, 20.000 kvadratmeter kontorer og ca. 2000 underjordiske p-pladser.


BR #2 2016 25


Kan man opføre 100.000 kvadratmeter nybyggeri midt i en 1000 år gammel by uden at rive én eneste bygning ned? Svaret er ja. Byggeprojektet Røde Port vil over de næste år skyde op på den sydlige side af jernbanen på et areal, der i dag er optaget af p-pladser og rangerterræn. Røde Port bliver et af historiens største byggerier i Roskilde, og det har da også været længe undervejs, siden Claus B. Hansen først i dette århundrede fik ideen til at aktivere arealet og omdanne det til et levende midtpunkt. Røde Port får attraktive boliger, som blandt andet er kendetegnet af forskudte arealer, grønne tagområder og terrasser. Allerede fra 3. sal er der udsigt til fjorden og domkirken.

Arkitekterne fra EFFEKT har sammen med ingeniørerne i konsortiet beskrevet en elegant underføring, som udover at binde Køgevej og Hersegade sammen tillader det kig ind til den gamle bykerne, som en bro ville have forhindret.


DELOMRÅDER RØDE PORT 28 BR #2 2016 Delområdet, Røde Port, er den stribe af bygninger, der ligger mellem Ny Østergade og banen, ned mod Røde Port. Mod øst afsluttes bebyggelsen i en enkeltstående højere bygning, der bliver et vartegn for stationsområdet og vil opleves som portal til bymidten ved ankomst fra vest. Røde Port bebyggelsen hænger mod vest sammen med striben af byhuse fra Frøforsyningskvarteret. Bebyggelsen kombinerer detailhandel i stue og 1. sal med erhverv i de mellemste etager og boliger i de øverste etager. Bebyggelsens forsætninger følger rundingen på Ny Østergade og introducerer en ny bygningstypologi, der markerer stationsområdet som en tæt og urban bydel og Røde Port som portal til bymidten. Et vigtigt element i Røde Port bebyggelsen er de landskabelige forbindelser fra Røde Port og fra Ny Østergade op til stationens ”perronade”, der kombinerer perronen med en klassisk handelspromenade med butikker, caféer og byliv. Den vigtigste forbindelse er samtidigt den korteste vej fra Røde Port til stationen. Den løber op langs banen bagom bygningen på hjørnet af Ny Østergade / Københavnervej. Landskabet udformes som en blød stigning med grønne elementer, som man bevæger sig omkring. Butikker i de nederste etager får to etager og dermed facade og indgang fra perronaden mod nord såvel som fra Ny Østergade mod syd.

PASSAGEN

View fra Københavnsvej ved Røde Port der viser den nye bebyggelse og det landskabelige forløb der fører op til Perronad ”Perronaden” bliver en kombination af en perron og en promenade med mulighed for at Her møder det 19. århundrede det 21. århundrede. Den gamle jernbanebro Røde Port gøre indkøb. Af projektets 100.000 kvadratmeter vil ca. 20.000 kvadratmeter være afsat ved siden af den østligste ende af det 850 meter lange nybyggeri. til et stormagasin, en række store butikker samt cafeer og restauranter.

45

NY ØSTERGADE - FASE 2


BR #2 2016 29 Dette er indgangen til cykel- og gangpassagen under jernbanesporene set fra Hersegades udmunding i Jernbanegade.

En boliggade i Røde Port. Arkitekterne har lagt vægt på at skabe et varieret forløb i forskellige planer og med mindre kvarterspladser.

Stormagasinet skal placeres ud mod Ny Østergade på den sydlige side af jernbanesporene og op til den underjordiske cykelog gangpassage til det indre af Roskilde.


Personer, der står Claus B. Hansen nær, ved, at han ikke er manden med de store følelsesudladninger, og at han har forkærlighed for – og evne til – at holde næsen i sporet frem til målet. Det har der i den grad været behov for i dette projekt, fordi tilløbet har været så langt. Erfaringer med andre store projekter som blandt andet det præmierede RO’s Torv har i hele forløbet været med til at bestyrke udenforstående i troen på, at Røde Port nok skulle blive til noget. - Men jeg ved også, at der har været mange, som tvivlede på, om projektet kunne lykkes. Så den 9. august, da dommerkomiteen traf et enstemmigt valg, var en mærkedag. Projektet i tal Der er mange uafklarede detaljer i projektet, og forude venter en offentlighedsproces og yderligere konkretisering af Røde Ports omfang og udseende. Men i omtrentlige tal ser projektet således ud:

• • • • • • •

100.000 kvadratmeter fordelt på en strækning på 850 meter fra Københavnsvej i øst og fra den jernbanebro, der har givet projektet sit navn, til Køgevej og den næste jernbanebro i vest 400 boliger Hotel med ca. 250 værelser og en højde på mellem 12 og 17 etager 20.000 kvadratmeter til butikker, heriblandt et stormagasin Restauranter og cafeer Ca. 20.000 kvadratmeter til kontorer Ca. 2000 underjordiske p-pladser Ca. 2000 pladser til cykler, heraf størstedelen under jorden.

Central placering For dem, der skal bo, arbejde eller handle i Røde Port, vil den centrale beliggenhed være en luksus. Stationen er med 40.000 daglige rejsende Danmarks tredje mest travle station efter Københavns Hovedbanegård og Nørreport.


- Det kan simpelthen ikke blive mere stationsnært, og Røde Port vil bidrage til, at Roskilde bliver endnu mere attraktiv for handlende, turister, beboere, virksomheder og deres ansatte. Alle vil bogstaveligt talt kunne køre med tog direkte ind og ud af Røde Port uden at skulle bekymre sig om parkering, siger Claus B. Hansen. - Forestil dig, at du som beboer i en af boligerne skal en tur i teatret i København. Der vil gå 25 minutter, fra du låser din hoveddør, til du står på Københavns Hovedbanegård. Boligerne Boligerne er en central del af projektet. De bliver alle udstyret med altaner eller tagterrasser og med elevator direkte til lejligheden, og de fleste får udsigt over byen og fjorden. - Mange ønsker at bosætte sig i Roskildes bymidte, men det har hidtil ikke været muligt på grund af manglende udbud. Nu bliver det muligt

at få en attraktiv og centralt placeret lejlighed med en fantastisk udsigt. Hotellet Roskilde har i mange år manglet hotelkapacitet, og det vil hotellet i Røde Port være med til at rette op på. Et af de store spørgsmål i hele projektfasen har været højden på hotellet. Kulturarvsstyrelsen, som blandt andet tilser, at Roskilde Domkirke som nationalt monument og som UNESCO-verdensarv ikke bliver krænket, har sagt god for en hotelhøjde på 17 etager. Det svarer ca. til højden på et vandtårn, der ligger en kilometer mod øst og til halvdelen af højden på det Energitårn, rager op i Roskildes østlige udkant. - Det er klart, at højden spiller en rolle for attraktionen, men jeg er sikker på, at vi også her kan nå frem til en god løsning, siger Claus B. Hansen. Fortsættes

De 100.000 kvadratmeter nybyggeri bliver placeret syd for de jernbanespor, der i dag deler Roskilde op i to dele. På den måde bliver et goldt rangerterræn udnyttet til at skabe attraktive byrum. P-pladserne bliver lagt under terræn.


32 BR #2 2016

Roskilde bliver samlet Jernbanen har siden 1847 skåret Roskilde over i to dele. Ikke særligt mærkbart i de første årtier, hvor byen ikke havde udviklet sig voldsomt meget mod syd, men absolut meget synligt siden de store byggeår i de seneste 100 år. De konsortier, som har deltaget i konkurrencen om projekt Røde Port, har næsten alle angivet en broforbindelse over jernbanesporene som en passage for fodgængere og cyklister. Men vinderprojektet fra EFFEKT har som det eneste anvist, hvordan en underjordisk passage under jernbanesporene, kan gøres bred og luftig, så Køgevej med Roskilde Sygehus som et af de dominerende byggerier bliver harmonisk forbundet med Hersegade og dermed den indre bykerne. - Jeg er af flere årsager begejstret for deres løsningsmodel, siger Claus B. Hansen. For det første vil en broforbindelse skulle hæve sig meget stejlt på begge sider af jernbaneterrænet for at komme op i den nødvendige højde. Det ville i realiteten ikke blive en attraktiv forbindelseslinje mellem nord og syd. Hertil kommer, at arkitekternes bud på en passage under sporene giver mulighed for et godt kig fra sydsiden ind over byen og til Roskilde Domkirke. Endelig er der det væsentlige forhold, at vi har fået dokumentation for, at EFFEKTs løsning stort set koster det samme som en broforbindelse. Økonomien Den anslåede pris for byggeriet er 2,5 milliarder kroner. Investorer i den type af projekter er typisk pensionskasser, og det vil også være tilfældet for Røde Port, oplyser Claus B. Hansen. Ejerskabet til projektet ligger fra starten i et selskab, som Claus B. Hansen ejer 100 procent.

Økonomien har ikke overraskende været et tilbagevendende diskussionsemne i de år, debatten har kørt, og her har det ifølge Claus B. Hansen været helt afgørende for investorerne, at der i Roskilde var politisk opbakning til at realisere projektet: - Og den opbakning har været meget markant de sidste år, hvilket så igen har gjort det muligt for mig at etablere de rigtige kontakter. Byggestarten Claus B. Hansen forventer, at første spadestik til byggeriet kan tages i slutningen af 2017. Inden da vil en lokalplan, en VVM-undersøgelse og et tillæg til kommuneplanen være vedtaget. - Derefter vil byggeriet blive opført over en periode på ca. fem år. Det vil ske i en takt, hvor de enkelte elementer bliver taget i brug, og boligerne vil have førsteprioritet. Der vil blive tale om en blanding af ejerboliger i penthousekategorien og lejeboliger til unge. Arealets høje beliggenhed gør, at selv relativt lavt placerede boliger vil få kig ud over Roskilde Fjord, Samspillet med byen Et stort projekt som Røde Port midt i en by som Roskilde har hos nogle tændt advarselslamper ved udsigten til, at det kunne udsulte bymidten. - Så det har været vigtigt at nå frem til et projekt, hvor butikkerne er af en sådan karakter, at de supplerer det nuværende handelsmønster. Røde Port vil tilføre byen et stormagasin, og projektet vil henvende sig til andre pladskrævende specialbutikker. Til sammenligning udvikler bymidten sig lige nu til at have mange små specialbutikker, siger Claus B. Hansen. Han peger også på RO’s Torv, der ligger lige øst for Røde Port: - Røde Port – den gamle jernbanebro fra 1846 er det midtpunkt, hvorfra den gamle bymidte spreder sig mod vest, hvor RO’s Torv ligger to minutters gang væk mod øst, og hvor vores nye projekt tager sin begyndelse og følger jernbanens drejning mod sydvest. Projekt Røde Port skal samle byen – ikke splitte den, og projektet skal markere et nyt skridt fremad for at manifestere byen som Alle Tiders Roskilde.

Et kig fra passagen, der viser den nye, sænkede stationsplads, hvor dagslys og luft strømmer ned mellem de nye jerbanebroer.


BR #2 2016 33

En unik kobling mellem by og jernbane Med åbningen af den første danske jernbaneforbindelse fra København i 1847 indskrev Roskilde sig i historien. I dag kan byen endnu engang skabe jernbanehistorie som foregangseksempel for en fuldt integreret station. Stationsområdet går fra at være barriere til at blive et bindeled i byen; mellem nord og syd; mellem byliv og infrastruktur og til fordel for alle typer af trafikanter. Integrationen af stationsområdet og resten af byen. Attraktive og levende byrum med materialer, der lægger sig i forlængelse af århundreders byggetradition. Det er nogle af de karakteristika, som Sinus Lynge, partner i arkitektfirmaet EFFEKT, fremhæver ved det forslag, som endte med at vinde konkurrencen om et af Roskildes største byggeprojekter nogensinde. Forslaget fra det bare 10 år gamle firma adskiller sig blandt andet fra de andre seks konkurrencedeltagere ved at fravælge en broforbindelse over skinnelegemerne og perronerne til fordel for en forbindelse under sporene. - Også under sporene er det vigtigt for os at skabe gode byrum med mulighed for ophold,

billetkøb, cafeer og andre tilbud til borgerne. Samtidig skaber vi med butikker ud til perronen på sydsiden en direkte sammenhæng mellem rejsen og handelslivet. Sinus Lynge ser ikke det nye og større udbud af forretninger, heriblandt det planlagte stormagasin på 10.000 kvadratmeter, som en trussel mod den eksisterende handel i Roskilde. - Byliv er ikke et nulsumsspil. Flere attraktioner kan tiltrække flere gæster til byen og dermed styrke bylivet og Roskildes position i forhold til de omliggende byer samlet set. Området skal supplere og bygge videre på de værdier, som den eksisterende handel og kulturbyen allerede i dag skaber.


BR #2 2016 35

Louvain, Chartres, Uppsala, Oxford og Roskilde Det er byer som Louvain, Chartres, Uppsala og Oxford, Roskilde skal måle sig med, når historien skal forstås, og når fremtiden skal skabes. Alle er de byer, som ligger i den ene ende af en historisk og kirkelig akse, hvor det andet yderpunkt er hovedstæderne Bruxelles, Paris, Stockholm, London og København. Det er akser, som spiller en afgørende rolle for den nationale identitet.

Frank Birkebæk, direktør for ROMU, der med otte museer dækker Roskilde, Frederikssund og Lejre kommuner, går direkte til Roskilde Domkirkes indre, når han skal udpege det centrum, der mest af alt har defineret Danmarks historie de seneste 1000 år. - Det er ikke for ingenting, at UNESCO har udpeget domkirken som en del af verdens kulturarv. Harald Blåtand og hans søn Svend Tveskæg grundlagde i Roskilde Danmarks første administrative centrum, og domkirken kom dermed

både til at være symbolet for kristendom og for rigets enhed. Hvor smerten var størst - Roskilde kom til at spille en dominerende rolle med en domkirke, 13 sognekirker og fem klostre. Byen havde i 1150 en udstrækning på 70 hektar. Reformationen fra 1536 og fremefter gjorde ondt på Roskilde som religiøs magtbase, men at domkirken fastholdt sin unikke position som symbol på rigets enhed, er der ingen tvivl om. Da svenskekongen Karl den 10. Gustav i 1658


36 BR #2 2016

skulle have den danske konges underskrift på afgivelsen af Skåne, Halland og Blekinge efter krigen, krævede den svenske konge, at underskriften blev givet på det sted, hvor det ville påføre danskerne mest smerte, nemlig i Roskilde Domkirke.

Kulturbyen og handelsbyen Kulturarven er for Frank Birkebæk den bund, som i mod- og medgangstider bærer Roskilde oppe, og som den dag i dag er med til at gøre byen til noget særligt. - Det er blandt andet derfor, et besøgscenter i forbindelse med domkirken er så væsentligt at få etableret. Det vil være med til at opfylde forpligtelsen til at fortælle om en unik bygning og om vigtige dele af Danmarks og dermed Europas historie, og det vil bidrage til at løfte den opgave, kulturbyen også har med at understøtte en attraktiv by og kommune. Den stigende

tendens til at handle på nettet er en udfordring for den analoge handel, men en by, der er rig på kulturelle tilbud, kan omvendt være med til at booste den analoge handel. - Roskilde Domkirke er bestandigt den centrale brik i byens fortælling, men samtidig fortsætter vi udviklingen af nye måder at fortælle historien på.

Nationale museer Seneste skud på museernes stamme er Ragnarock, der som museum for pop, rock og ungdomskultur er en naturlig udløber af den position som musikby, som Roskilde Festival har skabt i fire årtier. Ragnarock gør Vikingeskibsmuseet og Museet for Samtidskunst selskab som et nationalt museum. - Vores fortællinger er i høj grad nationale og bidrager til at placere Roskilde på den akse, hvor

Ragnarocks arkitektur er resultatet af et samarbejde mellem hollandske MVRDV og danske Cobe. Museet med bling bling-udtrykket bidrager med sin placering på Musicon til at skabe liv i et område, hvor Unicon i mange år producerede betonelementer, men som i dag er en kreativ bydel.


BR #2 2016 37

vi også ser andre europæiske byer, der sammen med deres respektive hovedstæder danner væsentlige fortællinger, siger museumsdirektøren ... og kigger over på Danmarks mest komplette barokanlæg, Det Kongelige Palæ, nabo til domkirken, opført af en enevældig Christian den 6. og rammen om de stænderforsamlinger, der fra 1834 til 1848 blev forløberen for den grundlov, som fratog Frederik den 7. enevældet og blev starten på det det danske demokrati. - At lægge dem i København ville have været for provokerende for den enevældige kongemagt og dermed kom Roskilde igen til at spille en central rolle for Danmarks udvikling.

Fakta om bydelen Musicon Den kreative bydel Musicon breder sig over 250.000 kvadratmeter – eller 40 fodboldbaner. Musicon huser blandt andet kreative virksomheder, et danseteater, kunstnerværksteder, skaterhal, ungdomsboliger og musikøvelokaler, som alle bidrager til at skabe et levende miljø.

Roskilde Kommune har ambitioner om at gøre Musicon til national rugekasse for kunstnere, designere, musikere, kreative virksomheder og andre med behov for utraditionelle rammer. Naboer til Musicon er nogle af de skoler og akademier, hvis elever og studerende er med til at gøre Roskilde til en af landets væsentligste uddannelsesbyer.

Besøgende kan gratis besøge Musicons aktivitetspark, Rabalder Parken, med skaterfaciliteter, fitnessredskaber og hængekøjer. Rabalder Parken er samtidig et prisbelønnet regnvandsanlæg, der ved skybrud kan optage meget stor mængder vand.


Fra idé til distribution Din lokale sparringspartner i den kreative proces

Vi fastlægger kommunikationsmål samt økonomiske og visuelle muligheder for din virksomhed. Der er ingen overraskelser! Vores tilbud indeholder altid alt fra idé til distribution: • Styring • Layout • Tekst

• Fotografering • Produktion • Trykning

• Færdiggørelse • Levering • Evt. distribution

Få synliggjort din virksomhed og dit produkt ved ærlig markedsføring til konkurrencedygtige priser.

ROSKILDE MEDIECENTER Algade 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 4636 2011 · www.roskildeavis.dk

Roskilde · Tune · Jyllinge · Kirke Såby · Kirke Hyllinge Viby Sjælland · Borup · Lejre · Gadstrup · Havdrup

91.700* unikke brugere på www.roskildeavis.dk ser dine annoncer

Kom ud med dit budskab til

56.500 husstande to gange om ugen

* Dec. 2015


SAMMEN SPILLER VI HINANDEN GODE

SAMMEN GØR VI EN FORSKEL

SAMMEN OM ALLE TIDERS ROSKILDE

Netværk med mening erhvervsFORUM Roskilde Stændertorvet 2, 2.sal 4000 Roskilde erhvervsforum.biz


40 BR #2 2016

På jagt efter Roskildes DNA For ni måneder siden fik reklamemanden Jacob Hastedt opgaven med at definere Roskildes DNA. Baggrunden var et ønske fra erhvervslivet og kommunens ledelse om at sikre Roskilde en endnu skarpere profil – et tydeligt brand – som vokser ud af kommunens inderste sjæl.

Han har boet i Roskilde hele sit liv, men har aldrig arbejdet i eller for kommunen. Opgaverne har ligget andre steder for Jacob Hastedt, der i dag er bestyrelsesformand i reklamebureauet Bates Y&R. Så jobbet med at finde frem til et DNA for Roskilde indebar, at Jacob Hastedt betrådte en jomfruelig arbejdsmark. - Efterhånden som jeg er kommet gennem de mange interview og min øvrige research, er det gået op for mig, at Roskilde er en mere sammensat størrelse, end jeg havde forestillet mig. Kommunen kan rigtigt mange ting og opfører sig som en lille storby med nerve, sjæl og en stærk selvbevidsthed. Visionen Det forslag til vision, der er kommet ud af arbejdet, lyder i sin enkelhed: ”At blive Greater Copenhagens førende kommune inden for nyskabende sammenkobling af historie, service, kultur, erhverv og uddannelse. ” Jacob Hastedt har gennemført mere end 100 interview med borgere, der har noget på sinde. Udsagnene peger naturligvis i mange forskelli-

ge retninger, men noget kan tyde på, at der alligevel er enighed om, at Roskildes præstationsniveau kan komme til at ligge endog meget højt. - Som en helt klar tendens peger mange af besvarelserne på, at Roskilde har mulighed for at gøre mere, end en provinsby ellers vil kunne. Blandt de udsagn, jeg har hørt, er dette ”Roskilde er min hovedstad. ” Et andet er: ”Vi er vores egen værste fjende, glem Køge. ” Et tredje er: ”Med provinsby skal forstås, at man skal yde for at nyde, men giver man en lillefinger, så kan man få en hel arm til gengæld. ” - Ikke mindst det sidste udsagn siger noget om en af de værdier, som Roskilde bygger på, nemlig fællesskab og engagement. Der er mange aktive og ressourcestærke borgere i Roskilde, og et af de helt gode eksempler på det er Roskilde Festival, som er blevet en succes takket være en solid, kollektiv indsats. De rige onkler Blandt interviewpersonerne var der i øvrigt også én, der konstaterede, at Roskilde mangler ”en af de rige onkler, de har ovre på heden”,

Jacob Hastedt

Jacob Hastedt er tidligere, mangeårig direktør for reklamebureauet Bates Y&R og nu arbejdende bestyrelsesformand i virksomheden. Han har gennem årene løst en lang række opgaver for BTC og BTB-kunder. Siden januar 2016 har han arbejdet med Roskildes brandingplatform.


BR #2 2016 41

men når tingene så alligevel lykkes, skyldes det i mine øjne netop fællesskabet og evnen til at løfte i flok. Dér nærmer vi os en af hemmelighederne bag Roskildes succes. Klar til den politikerne Nu ligger Roskildes DNA beskrevet i Roskilde Brand Book. Beslutningen om den videre anvendelse skal tages på det politiske niveau. En af visionerne er en koordineret indsats, hvor kommune, kulturliv, turistmyndigheder og erhvervsliv for første gang i Roskildes historie sætter sig sammen i en slagkraftig organisation med det klare mål at give Roskilde en endnu skarpere profil.

International schooling Skt. Josef´s School is situated within commutable distance from Copenhagen in the historic centre of Roskilde, close to the Cathedral and town centre. Skt. Josef´s School, is made up of a Danish and an International Department with about 980 students in total. The International Department has about 165 students in Primary and Secondary classes, representing more than 42 nationalities. We offer the Cambridge Curriculum from Year 1 to Year 11, culminating in iGCSE examinations in Year 11. In our Danish department, in addition to the Danish National Curriculum we offer a 10. Cambridge klasse, and a Cambridge 7. klasse.

SKT. JOSEF´S INTERNATIONAL SCHOOL ROSKILDE Frederiksborgvej 10 · 4000 Roskilde Tlf. +45 4635 2526 · info@sjs.roskilde.dk · www.sktjosef.dk


BR #2 2016 43

Boligejerne tjener 24.000 om måneden En analyse fra Spar Nord dokumenterer, at boligejerne i Roskilde i løbet af de seneste 12 måneder har kunnet glæde sig over en månedlig prisstigning på 24.000 kroner. Et gennemsnitligt hus til tre millioner er på et år blevet 288.000 kroner mere værd. Det er den slags analyser, der bekræfter Spar Nords direktør Kasper Overgaard Bæk i, at kommunen er et af Danmarks væsentligste vækstområder. Med godt et år på bagen som lokal chef for Danmarks sjettestørste bank har Kasper Overgaard Bæk haft et perfekt udgangspunkt for at analysere Roskildes potentiale og samtidig se det i perspektiv med andre dele af landet. Kasper Overgaard Bæk

- Det er det område på Sjælland, som har størst befolkningsvækst. Der er en betydelig entreprenørånd, og det er tydeligt, at virksomhederne har det godt – for nu at tage tre indikatorer.

Kasper Overgaard Bæk har siden foråret 2015 haft det samlede ansvar for Spar Nords Bankområde Roskilde samt bankens Formuecenter Øst, der understøtter og servicerer alle bankens filialer på Sjælland. Inden da var han ansvarlig

Vækst over hele linjen Virksomhedernes velbefindende kan blandt andet aflæses i bankens analyse af regnskaber. Analysen spænder over femåret 2010 til 2014, og mens andelen af virksomheder med overskud i 2010 var 63 procent, er andelen i 2014 øget til 72 procent. Kigger man på egenkapitalen, så styrkede 51 procent af virksomhederne egenkapitalen fra 2010 til 2011, mens andelen var vokset til 59 procent i perioden fra 2013 til 2014.

for etableringen og implementeringen af Formuecenter Nord og involveret i udviklingen af bankens nye koncept for formueområdet.

- Det er tydeligt, at der bliver tjent penge, og at der er grobund for yderligere investeringer i nye projekter. I vores egen bank kunne vi konstatere, at tilstrømningen af erhvervskunder allerede før sommerferien havde passeret målet for hele 2016. Styrket bymidte Sammenligningen med Aalborg er nærliggende for Spar Nords direktør, der selv er fra den nordjyske storby. - Byerne minder på nogle områder om hinanden, men et af de væsentlige områder, hvor de

adskiller sig, er den decentrale struktur, som Aalborg har valgt for indkøbscentrene. Et sådan valg skulle jo gerne føre til en samlet styrkelse af handelslivet, men i stedet for at 2 plus 2 blev 5, er resultatet snarere blevet 3,5. Flere af centrene har tomme lejemål, og tilværelsen for de lokale butikker er blevet hårdere, hvilket også har ført til tomme lejemål blandt dem. - Det er derfor glædeligt at se, at man ikke har valgt den samme kurs i Roskilde. Jeg ved, at der var frygt for, at RO’s Torv skulle trække tæppet væk under handelslivet i bymidten, men det er gået stik modsat, og RO’s Torv har bidraget til at gøre Roskilde til en endnu større handelsmagnet. - Det er også tankevækkende i forbindelse med, at der med Røde Port kommer yderligere en styrkelse af handelslivet i bymidten. Jeg er overbevist om, at det bliver en meget stort aktiv for Roskilde. Uddannelserne er der Blandt de fordele, som Spar Nords direktør nævner for virksomheder, som overvejer at placere sig i Roskilde, er uddannelserne. - Den største udfordring for erhvervslivet – ikke blot detailhandelen – er adgangen til at finde kvalificeret arbejdskraft, og her står Roskilde stærkt med hele paletten af uddannelser fra ungdomsuddannelser over fagskoler og professionshøjskole til universitet. Det er endnu et vigtigt argument for at lægge en virksomhed her i kommunen.


VED MARKEDET, HVEM DU ER? Hvis ingen kender dig, kan de ikke handle med dig. Og selvom du måske har en pæn position i markedet, er der mange konkurrenter derude, som blot venter på at indtage din plads. Måske det er på tide med en opdateret kommunikationsstrategi og en gennemtænkt profileringsindsats i markedet? Uanset branche eller størrelse kan vores erfarne kommunikationsrådgivere omsætte din virksomheds behov og gode historier til kreative idéer og budskaber, som skaber synlighed og præference for dit brand - på tværs af traditionelle og digitale værktøjer, kanaler og platforme. FÅ ET KOMMUNIKATIONSTJEK: Kontakt os på 70 26 19 79

STRATEGI & KONCEPT PUBLIC AFFAIRS PUBLIC RELATIONS CONTENT MARKETING DIGITAL & SOCIAL MEDIA VIDEO FOREDRAG

og book et møde om, hvordan vi i fællesskab kan øge markedets kendskabsgrad til din virksomhed.

.com

Som en del af det internationale Comvort bureaunetværk kan vi også bistå med at markedsføre din virksomhed internationalt. Herudover er vi stolte over at bidrage til profileringen af nogle af Danmarks dygtigste inden for deres felt. Blandt disse er ADVODAN Glostrup/Taastrup, Caverion, Continental Dæk Danmark, Coor, DanTaxi Roskilde-Lejre, e-conomic, LH Hockerup, Logistikkompagniet, Moestrup Alufacader, SEGWAY Denmark, Praktiserende Landinspektørers Forening, Roskilde Skadedyrsservice, System Audio, Solrød Biogas samt Visma-koncernens danske selskaber. Også din virksomhed er velkommen!


FOTO: Peter Jarvad GRØNAGERS GRAFISK - www.ggp.dk

Svend Overgaard, formand for Roskilde Handel og medlem af Udvalget for Vækst, Erhverv og Globalisering

Nogle TROR, at juleudsmykning, Roskilde Unplugged, fælles gavekort og markedsføring kommer af sig selv, og nogle TROR, at politikerne automatisk kender de handlendes holdning til centerbyggeri, trafikomlægning og lukning af p-pladser. I Roskilde Handel VED vi, at det giver værdi og indflydelse at stå sammen. Kontakt vores sekretariat og hør, hvordan I bliver medlem.

SÅDAN BLIVER DU MEDLEM: Kontakt Roskilde Handels sekretariat Algade 2, 1. sal, 4000 Roskilde, tlf. 46 36 37 35 info@roskildehandel.dk

Roskilde Handel DETAIL I ERHVERV I SERVICE


BLIV EN DEL AF GOURMET HJØRNET

ROSKILDE FÆLLESBAGERI UDVIKLER OG DRIVER ATTRAKTIVE FORRETNINGSLOKALER I ROSKILDE. Lige nu tilbyder vi godt 1500 kvadratmeter butiksareal, der skal opdeles i mindre specialbutikker. Et enkelt af lejemålene er allerede klar til indflytning. Der er tale om en strøgbeliggenhed i en bebyggelse, som allerede er et attraktivt gourmethjørne med flere eksklusive specialbutikker. Roskilde Fællesbageri blev stiftet i 1891, men ophørte med bageridriften i 1986 og har siden koncentreret sig om drift af forretnings- og boligejendomme.

KONTAKT VORES ADMINISTRATION PÅ 46 35 05 64 ELLER PÅ ROFAELLESBAGERI@ADSLHOME.DK

Profile for PRK

Business Roskilde #2  

Magasinet er produceret i august 2016 for Roskilde Kommune af PR Konsortiet

Business Roskilde #2  

Magasinet er produceret i august 2016 for Roskilde Kommune af PR Konsortiet

Profile for prk0
Advertisement