Page 1

WinD en regen

2 - 30


WinD en regen In de herfst heersen buiten wind en regen. Je kunt de wind horen fluiten op de huizen en de regen horen tikken tegen het raam. Binnen is de verwarming of de open haard aan en wellicht branden er kaarsen of de olielampjes. Het geluid van de regen en de wind verhogen de gemoedelijke en gezellige sfeer in huis. De fluitende wind en het tikken van de regen zijn verbonden met de herfst. In deze opdracht gaan we deze bijzondere herfstgeluiden zelf maken door middel van kleifluitjes en regenbuizen Boodschappenlijstje: Voor het kleifluitje 62300 Klei boetseerspatels plastic 70892 Klei K33000 terrabakkend chamotte fijn 74856B Kleioven KVK/40.AUT Voor de regenbuis: 800021 Vliegerpapier 83705 Fiestakarton 50x35cm 280 vellen 20x14 kleuren 88734 Duct tape 88269 IJslolly stokjes 88755 Hobbylijm Alberts transparant Rijst Aluminumfolie Kartonnen rollen (WC-rollen, keukenrollen, zout bussen, poedersuiker bussen of posterkokers) Materialen nodig? Het boodschappenlijstje staat klaar op www.alberts-onderwijs.nl >> Boodschappenlijstje Kleifluitje >> Boodschappenlijstje Regenbuis

Kleifluitjes LET OP: De kleifluitjes kunnen eventueel worden gebakken. Geef daarvoor de kinderen de instructie om tijdens het kleien goed erop te letten dat er geen luchtbelletjes in of tussen de klei terecht komen. Na het bakken kunnen de kleifluitjes eventueel beschilderd worden, met uitzondering van het mondstukje.

Maak van een stuk klei een mooi rond bolletje en snij het bolletje doormidden.

2 - 26


WinD en regen Door twee duimen in het midden van het halve bolletje te drukken kan er een kommetje gevormd worden. Doe dat bij beide helften.

Maak de randen van de kommetjes een beetje rauw en smeer ze in met water. Plak nu de twee kommetjes op elkaar zodat er een bal ontstaat.

Smeer de klei van boven naar onder en van onder naar boven over de naad. Met als gevolg dat de naad niet meer zichtbaar is en er een holle bal is ontstaan.

Rol een plak klei tot een dikte van tussen 0,5 en 1cm dikte. Leg daar op een ijslolly stokje. Maak aan ĂŠĂŠn kant van het stokje de klei een beetje nat.

Vouw de plak om het ijslolly stokje heen en snij op ongeveer 0,5cm van de rand, de klei weg. Wrijf de naad dicht.

2 - 27


WinD en regen Snij de uiteinden van de klei eraf zodat er een rechthoekig blokje klei overblijft om het stokje heen.

Maak in het balletje nu een gat. Met aan één kant een schuine kant. Het gat moet precies groot genoeg zijn om het blokje dat je zonet hebt gemaakt erin te schuiven.

LET OP: de opening van het blokje moet dadelijk zó zitten dat de lucht die door het blokje heen wordt geblazen, nét tegen de rand komt. Zoals je hiernaast kunt zien. Test voor je de fluit versiert, of er een fluit geluid uit komt als je erop blaast.

Haal heel voorzichtig het ijslolly stokje uit het blokje. Als je wilt kun je het stokje zo ver eruit schuiven dat het stokje wél nog door het blokje steekt (zodat je het niet tijdens het kleien per ongeluk dicht kunt duwen) maar slechts aan één kant van het blokje (de blaas-kant) uit steekt.

Maak de randen van het gat nat en plaats nu het blokje in het gat. Smeer de naden aan zodat deze niet meer zichtbaar zijn. Als je het ijslolly stokje nog niet helemaal verwijderd had, kun je dat nu doen. Versier je fluitje naar wens. Laat de klei daarna opdrogen en bak het fluitje eventueel af.

2 - 28


WinD en regen Een regenbuis Maak enkele kartonnen rollen met duct tape aan elkaar vast tot de lengte die gewenst is.

Plak ĂŠĂŠn kant van de buis dicht met een stukje vliegerpapier.

Neem nu een groot stuk aluminiumfolie. Ongeveer 2 keer de lengte van de buis. Maak hiervan een lange slang, maar niet te strak bij elkaar geknepen. Maak een wokkel en schuif deze in de buis.

Doe nu via de bovenkant een handje rijst in de buis. Maak de bovenkant dicht met een stukje vliegerpapier.

Bekleed de buis met een leuke kleur en versier de buis met leuke knipsels of een mooie tekening. Uiteraard maken we figuren die bij de tijd van het jaar passen.

2 - 29


WinD en regen

2 - 30

Windenregen kl  
Windenregen kl  
Advertisement