Page 28

Beelden van gips (groep 3-8) We nemen ijzerdraad als geraamte/basisvorm en gaan deze opvullen met kranten of w.c. papier en plakband. Vervolgens werken we de vorm af met een laagje gipsverband. Hier kunnen mensfiguren (Piet/Sint) of een paard van worden gemaakt. Maar ook een bij elkaar gebonden takje wordt heel bijzonder! Na het drogen (+/- 2 dagen) moeten de figuren nog wel wordne geschilderd. Met een glanzende vernislaag zien ze er n贸g mooier uit! wanneer je het ijzerdraad aan de onderkant laat uitsteken heb je meteen een handvat of standaard voor je gipsfiguur of poppenkastpop!

Benodigdheden: * * * * * * * * * * * *

IJzerdraad Takjes met veel zijtakken Kranten of w.c. papier Plakband Scharen Gipsverband Bakje water Verf in diverse kleuren Vernis Kwasten Bescherming voor de tafels Voorbeeld uitprinten

Heeft u materialen nodig? Uw boodschappenlijstje voor deze knutselopdracht hebben wij alvast voor u klaargezet op:

www.alberts-onderwijs.nl

Stappenplan: * Laat de klas een voorbeeld zien. * Maak met het ijzerdraad de hoofdvorm van je figuur. Dit kan ingewikkeld, zoals een paard, maar het kan ook een heel eenvoudig mensfiguurtje zijn met alleen een hoofd en twee armen (zie voorbeelden). * De lagere groepen kunnen ook takjes met zijtakken gebruiken. Bind ze aan elkaar zodat je een boomvorm krijgt. Plak er twee gekruiste takjes onder als voet (zie voorbeeld). * De vorm van ijzerdraad moet opgevuld worden met kranten- of w.c.papier. Je kunt plakband gebruiken om het geheel op zijn plek te houden. * Knip het gipsverband in reepjes van ongeveer twee vingers dik. * Haal de stukken verband even door het water en draai deze om je vorm van ijzerdraad heen en wrijf het glad met je vingers. Je kunt extra stukjes (bv voetjes) maken door een propje papier met een gipsstrookje aan je werkstuk vast te maken. * Wanneer alles bedekt is met een laagje gips, moet het drogen (+/- 2 dagen. * Wanneer het gedroogd is kan het werkstuk geschilderd en daarna eventueel vernist worden (dit beschermt ook tegen water).

28

Profile for Prisca  Niël

Sinterklaas Knutselboek Alberts BV  

Sinterklaas knutselideeën voor kinderen in het basisonderwijs en op de buitenschoolse opvang.

Sinterklaas Knutselboek Alberts BV  

Sinterklaas knutselideeën voor kinderen in het basisonderwijs en op de buitenschoolse opvang.

Advertisement