Page 1

GRAT IS MINI MAGA ZINE Jaargang 1 I Nummer 2 I April/Mei 2013

Deze maand: Asperges

Een koningin die nooit aftreedt

Cato Linders De vrouw van... Evenementen: De nagenoeg volledige kalender van alle mei evenementen in onze gemeente


Colofon STRAKS in Gennep Straks is een initiatief van Printmarkt.eu en verschijnt maandelijks. De filosofie achter Straks is de inwoners en bezoekers van onze mooie gemeente in de ruimste zin van het woord te informeren over alles op het gebied van winkelen, vrijetijdsbesteding, ontspanning, recreatie en hoe het nuttige met het aangename te verenigen. Vaste rubrieken zullen zijn: Local Hero(es): ondernemers die middels een jubileum, (her)opening of bijzonder evenement het verdienen in de schijnwerper te staan. Hoofdstad van de smaak: elke maand een ander streekproduct met aandacht voor het ambachtelijke. Evenementen: moet hét leidende overzicht worden van alles wat er in onze gemeente in een bepaalde periode zoal te doen is. Voor jong en oud, arm of rijk, gelovig of niet gelovig maakt niet uit.

DAAR In onze vorige editie vroegen we of u wist waar die ene foto gemaakt was en wanneer. Welnu deze is gemaakt in oktober 1945 vanaf de Niersbrug, richting Maaskemp en is onderdeel van een serie die onlangs “boven water” kwam toen wethouder Harrie v. d. Bogaert zijn archief aan het opschonen was. Dat er ook aan de andere kant van de Niersbrug, richting Looi scheepvaartverkeer bestond wisten zelfs wij niet. Niet lang na verschijnen van de eerste STRAKS werd ons onderstaande foto aangereikt. Hier ligt een boot aangemeerd aan de oever van wat nu het Nierspark is. De foto dateert van begin jarig 30 van de vorige eeuw.

Straks is ook (aktueel) te volgen op: www.straksingennep.nl. Het tijdschrift is gratis en verschijnt in controlled circulation via de adverteerders van de Gennepse W&Hwijzer, spreekkamers, bibliotheek, VVV etc. Uitgever: Printmarkt.eu Niersstraat 15 6591 CB Gennep T (0485) 518348 E info@straksingennep.nl I www.straksingennep.nl Vormgeving: Sabine Megens Mark van Mil Fotografie: Marcos Foto’s: Ed van Alem H. v.d. Bogaert en gennepnu.nl Druk: Printmarkt.eu GmbH Oplage: 2.000 ex. Disclaimer: De inhoud van Straks is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Alle informatie is aan wijzigingen onderhevig. Aansprakelijkheid t.a.v. onvolledigheden of wijzigingen kan niet worden aanvaard.

N.B. De uitgeloofde cadeaubon is helaas door niemand gewonnen. Slechts één iemand kwam met zijn antwoord redelijk in de buurt toen hij veronderstelde dat de foto achter de steenfabriek in Milsbeek zou zijn gemaakt!


VOORWOORD

Ieder afscheid is de geboorte van een herinnering Koninginnedag Ik heb dat van mijn moeder. Altijd als er iets aan de hand is met ons Koningshuis is de belangstelling heel wat groter dan bij bijv. het a.s. landskampioenschap van Ajax.

VOORWOORD

Vieringen van Koninginnedag hadden bij ons thuis altijd iets aparts. Mijn moeder zorgde jaarlijks voor een prachtig versierde etalage en als kind kregen we oranje slingers aan de fiets gebonden en namen we met z’n allen in de speeltuin van Karreman aan de Heijenseweg deel aan het zaklopen, koekhappen etc.

Toen we wat ouder waren werden er driftig Gouda Gloriezegels gespaard voor Hudora rolschaatsen, waarmee we dan in de Margrietstraat rondjes reden in de hoop ook nog een prijsje te winnen.

Meestal bleef het bij een paar geschaafde knieën, maar enfin. ‘s Avonds naar de Paesplas voor het vuurwerk. En dan zat het er weer op voor een jaar. Tot we – weet ik veel – ergens achter in de 60er jaren thuis een TV kregen. Vanaf dat moment was mijn moeder niet van “de buis” te branden als er iets over het koninklijk huis te melden viel en al helemaal niet op Koninginnedag als de koningin op paleis Soestdijk het defilé afnam. In 1987 – ik was inmiddels getrouwd en woonde in een prachtige buurt – bliezen we met een man of vijf het Oranjecomité nieuw leven in. Nog datzelfde jaar organiseerden we op het stadhuis de eerste ontvangst van gedecoreerden uit de gemeente Gennep en begonnen heel voorzichtig een voetbaltoernooi. Toen we een jaar later b.g.v. de 50ste verjaardag van koningin Beatrix andermaal de buurtverenigingen uitnodigden deel te nemen, hingen ze bij de Zandpoort “mit de bee.n buute”. Maar liefst 12 voetbal- en 12 volleybalteams konden we inschrijven en die 30ste april deelden we 1500 zakjes snoep uit aan de deelnemende kinderen. En uiteraard ’s avonds in het Nierspark een weergaloos vuurwerk met ruim 10.000 toeschouwers. Ik moest hieraan denken toen ik het programma anno 2013 onder ogen kreeg… En ook aan mijn moeder toen ik haar Koninginnedag 1982 thuis opzocht. Zoals gewoonlijk zat ze weer voor de buis, alleen nu met een bril op en daar overheen een loep omdat ze als gevolg van een slepende suikerziekte - géén obesitas – bijna niets meer zag. Toen ze enkele maanden later stierf voelde dat ook als een soort abdicatie. Niet alleen een afscheid van je moeder, maar eigenlijk meer van mijn eigen koningin. Denk daar eens aan als u komende dagen én Koninginnedag én Moederdag viert. Fijne dagen! Sjang Noy Uitgever


Limburgers en dus per definitie de Gennepenaren zijn trots op hun eigen koningin en zetten haar graag op tafel als er gasten zijn. Voor eigen culinair genoegen of in de wetenschap dat liefde door de maag gaat. Zij prikkelt de zinnen en streelt de tong en oog. De asperge is een bijzonder product van onze regio en staat al eeuwenlang in combinatie met het Bourgondische karakter en gastvrijheid van haar inwoners, bekend als de streek waar het in de maanden mei en juni goed toeven is. Tal van restaurants bieden u de komende maanden (t/m 24 juni St. Jan) een uitgebreid scala aan aspergerechten. Van traditioneel; met ham, krieltjes, eieren en botersaus tot aspergesoep met garnaaltjes, aspergequiche met zalm of gegratineerde ham-aspergerolletjes. Teveel om hier op te noemen. Ons advies: ga zelf op ontdekkingsreis en laat u deze maanden verwennen zoals dat nu alleen in Limburg kan.


Over een koninklijke groente… ASPERGES

Verderop wel nog wat tips als u zelf wilt gaan kokkerellen. Aan recepten wagen wij ons niet, want die vindt u zoveel als u maar wilt op dit moment in elke supermarktfolder en anders wel op www.aspergecentrum.nl. Niet onbelangrijk; de wijn die u erbij moet drinken. Zonder een uitstekende witte wijn géén geslaagd aspergemaal. Dus ook nog een aantrekkelijk geprijsde wijntip van het aan de Zandstraat gelegen Gennepse Kaashuis van de fam. Raateland.


Tips als u zelf de asperges bij de boer of in de winkel koopt: Ik lag met jou in hetzelfde bed We sliepen wel rechtop Jij stak er net wat bovenuit Vandaar jou blauwe kop Ik was stapel op jouw lange lijf Dat mag je nu best weten Ik vond jou echt een reuze wijf Gewoon om op te vreten Laatst droomde ik de hele nacht Aan een stuk door van jou Jij werd mijn bruid mooi wit Omdat ik van sleepasperges hou Plots werd mijn droom bruut verstoord Ik bloedde aan mijn kuiten Wij werden allebei vermoord Door zo’n hovenier van buiten Wij werden in een kist gelegd En spoedig daarna gewassen Mijn rug was krom de jouwe recht Jij was dus eerste klasse Wat wreed toch van zo’n hovenier Ons zo uiteen te rukken Ik heb jou daarna nooit meer gezien Want ik lag bij de stukken Weet je wat ik het gekke vind Het is eigenlijk heel stom Terwijl ons leven in de grond begint Is dat bij de mens net andersom Paul Asselbergs

De mooiste en lekkerste asperges zijn de AA. Deze hebben een lengte van 19 tot 22 centimeter en zijn 2 tot bijna 3 centimeter dik en mooi gesloten. Écht lekker zijn ze pas, als ze ook werkelijk (dag)vers zijn. Dat kunt u horen als u de asperges tegen elkaar aan wrijft. Hoor je een piepend geluid, heb je met verse exemplaren te maken. Eet ze dezelfde dag. Lukt dat niet, leg ze dan in een vochtige, bij voorkeur witte theedoek in de koelkast. Zo blijven ze tenminste nog een paar dagen goed. Als je bij asperges de kontjes er met de hand afbreekt, kun je zien of er nog schilletjes aan zitten en je dus goed geschild hebt.


Extra smaakje toevoegen? Net als vroeger, wat geraspte nootmuskaat over de asperges strooien. En de prijs natuurlijk. Een paar dagen zonneschijn bij een temperatuur van zo’n 24 of 25 graden, vochtig, drukkend weer met liefst ’s nachts een flinke regenbui, bezorgen de aspergestekers overuren en dus een grote oogst. En dan geldt de oeroude wet van vraag en aanbod…


Cato Linders

15 mei a.s. wordt aan het Jan Lindersplein een compleet nieuwe Jan Linders supermarkt geopend. En niemand minder dan Cato Linders, echtgenote van de in 2004 overleden grondlegger is dan het stralende middelpunt. Iets dat zij ruim 60 jaar geleden, toen zij haar Jan voor de eerste keer ontmoette, zelfs in haar stoutste dromen, niet had kunnen vermoeden. Wat is het geval?

de vrouw van Jan Linders

Bij de bouwstoenhandel van Geurts van Bergen aan de Nijmeegseweg gaan begin jaren 50 van de vorige eeuw de zaken zo goed, dat de vrouw van Piet Geurts, naast de zorg voor haar vijf kinderen, een groot gedeelte van de dag ook nog op de zaak te vinden is. En dus wordt er via een advertentie in de Maas- en Niersbode een huishoudelijke hulp gezocht. Amper 20 jaar oud reageert Cato (toen nog Ponjee) hierop en na een voorstellingsgesprek van nog geen kwartier wordt ze aangenomen. Ze vertrekt, naar later zal blijken definitief, met pijn in het hart uit haar geboortedorp Siebengewald, aangezien de voorwaarde was dat ze intern ging; ze kreeg een eigen kamer. Buiten de bakker, de groenteboer en noem maar op kwam zo ook dagelijks de amper 100 meter


verderop wonende melkboer Jan Linders met zijn wagen en pony (Pukkie) aan de deur. Vrienden van Jan Linders omschreven hem in die tijd als erg verlegen en teruggetrokken. Alleen… alleen als hij omzet rook. En die was er bij dit 8-koppige gezin

tijd de dagelijkse zorg over de winkel en niet te vergeten inmiddels vier kinderen. De rest is bekend. Nog datzelfde jaar openen ze hun eerste supermarkt aan de Zandstraat. In de jaren die daarop volgen komen hier nog eens 57 supermarkten bij en steeds

gaan was van Gennepenaren die het een en ander “geregeld” wilden hebben. Buiten dat genieten waren er natuurlijk ook periodes dat er niet(s) te genieten viel. In 1989 bijv. stierf dochter Marlous een plotselinge dood en 10 jaar later moest ze af-

Zij is niet alleen mijn moeder; eigenlijk is zij de moeder van het hele bedrijf Jan Linders, want zonder haar… Leo Linders tijdens de viering van het 50jarig bestaan op 14 april jl. genoeg te halen. En dus werden alle charmes in de strijd gegooid en werd er zo af en toe de andere kant opgekeken als er eens een keer niet voldoende bonnen waren. (Er was nog schaarste en we waren niet zo rijk als nu!) Cato beviel dat wel en – toeval/opzet of niet – toen ze Jan op die gedenkwaardige 24ste augustus in 1952, kermiszondag in Siebengewald tegenkwam, was dat een kennismaking alsof ze elkaar al jaren kenden. Toen Jan ’s avonds met zijn vrienden per fiets naar Gennep terugreed, wist ie het zeker. Dit wordt mijn vrouw. In 1954 wordt getrouwd en beginnen ze in Ottersum voor zichzelf een melkwinkel en melkwijk. Vier jaar later verhuizen ze naar de Steendalerstraat in Gennep en beginnen daar een Klimopwinkel. Totdat Jan in 1963 weer eens koppijn heeft en besluit zijn melkwijk er aan te geven en iets heel anders te gaan doen. Cato heeft in die

is ook Cato – op de achtergrond – op alle fronten actief. En of dat nu de ‘Actieve Lijst’ is die in 1966 werd opgericht, de centrale inkoopcombinatie Superunie, de introductie van een eigen huismerk,

altijd kwamen de lijntjes in huize Linders aan de Logterberge bij elkaar. Zelf zegt ze glimlachend over die jaren ‘wel genoten te hebben’ van al die drukte. Heel speciaal ook de jaren toen Jan wethouder was en het – meestal zondags – een komen en

scheid nemen van oogappel Jan junior. Vanaf die tijd is ze zich weer intensief bezig gaan houden met haar grote hobby de schilderkunst en maakte ze tientallen schilderijen van portret tot stilleven; het ene nog fleuriger en kleuriger dan het andere. Na de dood van Jan in augustus 2004, kort na de gouden bruiloft, is ze nog meer gaan schilderen en zich weer met het e.e.a. gaan bemoeien. Want stilzitten is er bij deze vrouw niet bij. Menige vereniging mag zich in haar belangstelling verheugen en zelf heb ik de laatste twee jaar het genoegen gehad samen met haar aan ‘Met mijn persoonlijke groeten’ te werken, een boek met 100 columns van een kleine melkboer die de grootste Limburger aller tijden werd. En zoals ik haar nu ken zal het daar niet bij blijven. Vandaar dat wij haar en haar familie de 15de een sprankelend openingsfeest wensen en nog vele, mooie jaren in een goede gezondheid.


EVENEMENTEN APRIL 29 | K(r)oningsnacht

Maandag 29 april Aanvang: 19.30 uur, Sportpark SV Milsbeek Een logisch vervolg op de eerder door SV Milsbeek jaarlijks op 29 april georganiseerde Koninginnenacht. Dit jaar een bijzondere uitvoering i.v.m. de kroning van onze nieuwe koning Willem-Alexander en koningin Maxima. De hoofdact dit jaar is voor “Radio 538 DJ’s on tour”, die een ruim 4 uur durend muziek- en lichtspektakel verzorgen. www.svmilsbeek.nl

30 | Koninginnedag Dinsdag 30 april

M.u.v. de kern Ottersum(*) worden deze dag de eerder in alle kerkdorpen geplante Koningslinden onthuld. In volgorde van tijd gebeurt dat om 10.15 uur in Milsbeek, 11.00 uur in Heijen en 13.00 uur in Ven-Zelderheide. In alle gevallen opgeluisterd door een versierde fietstocht. In Gennep worden traditiegetrouw om 11.00 uur alle gedecoreerde inwoners ontvangen op het stadhuis. Deze in 1987 ingestelde traditie wordt afgesloten met een wandeling naar het Martinushof waar om ca. 13.15 uur de Gennepse Koningslinde door burgemeester de Koning(!) wordt onthuld. Aansluitend begint om 13.30 uur de grote Kinderspelmiddag op “de Heijkuul” het sportpark van SV Vitesse ’08. Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar (ook voor de ouders trouwens!) is hier dan van alles te beleven. Ruim 25 spellen, poppenkast en luchtkussens bieden het nodige vertier. (*) In Ottersum is vrijdag 26 april de Koningslinde al onthuld.

30 | Koninginnedag

Dinsdag 30 april Aanvang: 16.00 uur, Café het centrum, Milsbeek.


MEI 3 | Cafe De Typhoon 25 jaar

Vrijdag 3 mei, aanvang: 21.00 uur. Cafe De Typhoon uit Gennep bestaat dit jaar 25 jaar! En dit wordt uiteraard op de Markt in Gennep uitbundig gevierd. Vrijdag 3 mei kunt u vanaf 21:00 uur bij de Typhoon terecht voor een Après Ski Party Powered by Flügel met medewerking van DJ Rikkert. Feest mee met John en het Typhoon team! Welkoms-borrel (op=op). www.typhoongennep.nl

3 | Tapasavond

Vrijdag 3 mei Grand-Café de Stadsherberg, Zandstraat 78, Gennep. Elke eerste vrijdag van de maand. Reserveren is gewenst. T (0485) 51 38 91. www.stadsherberggennep.nl

4 | Dodenherdenking

Zaterdag 4 mei, aanvang: 20.00 uur Gelijktijdig worden deze dag zowel in Milsbeek op de militaire begraafplaats als in Gennep bij de Barmhartige Samaritaan aan de voet van de Niersbrug alle onschuldige slachtoffers van oorlogsgeweld en allen uit de gemeente Gennep die voor onze vrijheid hebben gestreden, herdacht.

4 | 5 | 9 | 11 | 12 | Tentoonstelling Boerelèève op de Milsbèk

Zaterdag 4, zondag 5 mei, donderdag 9, zaterdag 11 en zondag 12 mei Op de tentoonstelling vindt u een beeld van het werk en leven van de boeren, keuters en tuinders tot circa 1960. Ook wordt aandacht besteed aan de agrarische producten en tuinbouwproducten die de Milsbèk voortbrengt in het kader van “Hoofdstad van de smaak”. www.cultuurbehoudmilsbeek.nl

9 | Dauwtrappen

Donderdag 9 mei Hemelvaartsdag Vertrek om 07:00 uur bij de Martinuskerk. Via de Niersdijk en de Looi gaat hen dan richting d’n Iesheuvel. Onderweg natuurexcursie door Jan Eikholt van het IVN. Tegelijkertijd vertrekt vanuit Hommersum ook een groep en samen met de pastoor van Hommersum wordt aansluitend de Hl. Mis opgedragen. Info: De Gennepenaar via www.norbertusparochie.nl


9 | 10 | 11 | Flamingo’s Volleybalfeesten 2013 Donderdag 9, vrijdag 10 en zaterdag 11 mei Voormalig sportpark De Groes.

Tijdens dit Hemelsvaartsweekend staat Gennep al meer dan 30 jaar in het teken van volleybal en muziek. Eersteklas publiekstrekkers dit jaar zijn op donderdag Anderkovver, op zaterdag Riverside en de vrijdagavond wordt gevuld met uitsluitend bands van eigen bodem, zoals: Upgrade, Bersama en Heart of Stone. toernooi.flamingos.nl

12 | Moederdag, Braderie en Koopzondag

Zondag 12 mei, van 11:00 - 17:00, centrum Gennep Met ruim 250 kramen, eettentjes, muziek en ander vermaak beslist de moeite waard Gennep die dag met een bezoek te vereren.

17 | 18 | 19 | Heisa Heijen

Vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 mei Groots opgezet dorpsfeest in het centrum/Hoofdstraat van Heijen. Vrijdags vanaf 20:00 u jeugddisco met DJ Bart. Zaterdag vanaf 19.30 uur in de tent feestband “Wir sind Spitze!” Zondags vanaf 11:00 u Dorpsbrunch met ‘Die Original Maastaler”, Heijen’s Got Talent en DJ Bart & Amazing Piano’s. ’s Middags vanaf 14:00 u Paarden men-demo en Kinderactiviteiten. www.facebook.com/heisa.heijen

18 | Koningsschieten Gilde St. Martinus

Zaterdag 18 mei Aanvang: 15.00 uur, parkeerplaats café de Mouter De eerste schoten op de Koningsvogel worden gelost door beschermheer Dr. R. Nypels, aalmoezenier pastoor Bouman, ere-aalmoezenier deken Huisman en de huidige Koning Ger Noij. Altijd een kleurrijk en sfeervol spektakel.

18 | Aspergeavond van de AAA Zaterdag 18 mei

Aspergeavond van de AAA: Alliance des Amis d’Asparagus du Limbourg-Nord. Vanaf 18.30 uur mijmeren en vanaf 19.00 uur uitgebreide, gezellige Aspergeavond. Aanmelden kan nog t/m 12 mei a.s. bij Hotel de Kroon, Markt 12. T (0485) 51 16 12. www.hoteldekroon.com


3 1 0 2 i e m 0 1 Vrijdag

n e t s e e f l gENNEP Volleyba

m e d o B n e g gos.nl www.flamin Van Ei 21.30 u

BERSAMA 20.00 u

UPGRADE 23.00 u

HEART OF STONE

feesttent De Groes Entree: â‚Ź 5,00

incl. 2 gratis consumpties


18 | 19 | 20 | Pinksterkermis in Ven-Zelderheide

Zaterdag 18, Pinksterzondag 19 en Pinkstermaandag 20 mei Gezellig dorpsfeest in Ven-Zelderheide met 3 dagen kermis. venzelderheide.hyves.nl

24 | 25 | 26 | Veldkeuken POP-UP Restaurant Vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 mei Raadhuisplein Ottersum

Midden op het plein in het hart van Ottersum heerlijk genieten van de culinaire kunsten van dit veldkeuken POP-UP restaurant.

25 | Muziekfestival

Zaterdag 25 mei Aanvang: 13:00 uur, Markt Gennep Eerste Pinksterdag 1663 werd de oudste Protestantse Kerk van Zuid-Nederland in gebruik genomen. Toevallig staat deze aan de Markt in Gennep. B.g.v. dit 350 jarig bestaan organiseert de Protestantse Gemeente Gennep een groots opgezet muziekfestival. Deelnemers zijn o.a.: de koren St. Caecilia en Kinderkoor uit Ottersum, Cheers uit Gennep, Gospelkoor uit Goch en verder Shimmering Flutes, Zuutjes èn en het Traverso Ensemble. Toegang voor zowel het festival als de kerk is gratis.

25 | 26 | Open Tuinen

Zaterdag 25 en zondag 26 mei Bewoners aan en rond de Markt zetten hun poorten open en laten u genieten van bijzondere stadstuinen. Opgeluisterd met muziek en zang en omlijst door beelden, schilderijen, bloemcreaties en gedichten is er deze twee dagen tussen 12:00-17:00 uur voor elk wat wils. Startpunt is Markt 7.

25 | 26 | Toneelvoorstelling “Help ik krijg een Kind” Zaterdag 25 mei 20:00 uur en zondag 26 mei 14:30 uur Zaal Pica Mare / 4Events, Picardie Gennep.

Blijspel opgevoerd door de Gennepse toneelvereniging Kunst Na Arbeid. Apart geschreven klucht, waarin een man door de belastingdienst wordt aangeschreven als zijnde een vrouw, met alle gevolgen van dien. Wat hij ook probeert, hij is en blijft een vrouw voor de belastingdienst. ‘Leuker kunnen we het niet maken”...


26 | Fancy fair op Maria Goretti Zondag 26 mei 11.00 tot 17:00 uur, Picardie 64 Gennep

Basisschool Maria Goretti organiseert een Fancy fair met veiling, springkussen, mmmmulticulti-snacks, muziek/optredens, en rommelmarkt. www.bs-mariagoretti.nl

27 | 28 | 30 | 31 | Avondvierdaagse

Maandag 27, dinsdag 28, donderdag 30 en vrijdag 31 mei Alweer voor de 29ste keer wordt dit jaar de avondvierdaagse voor senioren georganiseerd. Start van de 10 km is om 18:00 uur, 5 kmlopers starten om 18:30 uur. Telkens vanaf MFC “de Goede Herder”. Info: T. (0485) 51 74 20 of T (0485) 21 34 04.

31 | Toneelvoorstelling “Help ik krijg een Kind”

Vrijdag 31 mei 20:00 uur gemeenschapshuis d’n Toomp Heijen

31 | 1 | 2 | Ossebraadfeest Ottersum Vrijdag 31 mei, zaterdag 1 en zondag 2 juni

Drie dagen lang kunt u naar het gezelligste dorpsfeest van NoordLimburg. Met Osseloop, veel muziek, kunst en ook culinair slaat Ottersum op de zondag geen slecht figuur. Alvast reserveren dit weekend! www.maskotters.nl

JUNI 8 | 9 | SamenLoop voor Hoop

Zaterdag 8 en zondag 9 juni Start zaterdag 8 juni om 14:00 uur. SamenLoop voor Hoop is een 24 uur durend lokaal wandelevenement van KWF Kankerbestrijding georganiseerd door vrijwilligers. Plaats van handeling: sportpark ‘de Heijkuul’, Vitesse-terrein Gennep. Zondag 9 juni van 10:00 – 12:00 uur Bokwathon. Dans mee op de hits van nu o.l.v. Leonora Linders. Sportpark ‘de Heijkuul’. www.bokwafitness.com www.samenloopvoorhoop.nl/gennep


8 | 9 | Vios Jubileumweekend Zaterdag 8 en zondag 9 juni

B.g.v. het 75jarig bestaan van de Ottersumse korfbalclub VIOS wordt flink uitgepakt. Meer hierover in de volgende STRAKS.

14 | Brinkpop III

Vrijdag 14 juni vanaf 20.00 uur, sport- en speelstraat DE BRINK Ottersum Rock academy, The power of music. Maar liefst 36 (jeugdige) artiesten verzorgen een spetterend rockfestijn dat zich inmiddels in een niet te stuiten populariteit mag verheugen. Na afloop nog gezellige afterparty tot 23.00 uur. www.sportenspeelstraatdebrink.nl

16 | Vaderdag, AH Halve Marathon

Zondag 16 juni, vanaf 11:00 uur op de Markt Gennep. Ook voor de 29ste keer organiseert de atletiekafdeling van Vitesse ’08 een halve marathon door de straten van Gennep. U kunt ook starten op de afstanden 3,5 en 10,5 km. De AH Halve Marathon is onderdeel van de Rabo Run Competitie. www.halve.vitesse08.nl

16 | Vrij Gildenfeest Milsbeek

Zondag 16 juni, Begin 09:00 uur. Organisatie: Sint Lambertus Gilde www.schuttersgilden.nl/cuijk

19 | 20 | 21 | 22 | Jeugd4daagse Ottersum Woensdag 19 t/m zaterdag 22 juni

Gewandeld wordt over de afstanden 2,5 – 5 – 10 en 15 km. Feestelijke intocht 56ste Jeugd4daagse, zaterdag 22 juni rond de klok van 16.00 uur. Sportterrein RKOSV Achates, St. Janstraat. www.kvw-ottersum.nl

22 | Straatmuziekdag / opening van Summmertime

Zaterdag 22 juni vanaf 11:00 uur door het hele centrum van Gennep. SUMMMERTIME is het jaarlijkse zomerfestival in het hartje van Gennep. Summmertime – met drie m’s om de smaak weer te geven van deze gezellige zaterdagen met muziek, theater en andere leuke activiteiten. Er valt van alles te horen, te zien en te beleven. Toegang is gratis. Tijdens de Straatmuziekdag optredens van een groot aantal Gennepse talenten alsmede harmonie Unitas et Fidelitas.

Jeugd

4

daagse

Ottersum


23 | Vormsel en autozegening

Zondag 23 juni Na afloop van de hoogmis vindt bij de Martinuskerk vanaf 11:00 uur de auto- en motorenzegening plaats. Dit jaar een heel bijzondere, aangezien niemand minder dan de bisschop van Roermond, Mgr. Wiertz deze voor zijn rekening neemt.

23 | SPES luizenmarkt

Zondag 23 juni Aanvang: 9.00 tot 13.00 uur, parkeerplaats sportpark SV Milsbeek. Elk jaar organiseert SPES, de korfbalafdeling van SV Milsbeek een gezellige en interessante luizenmarkt. U vindt deze aan de Zwarteweg op de parkeerplaats van het sportpark. Zoals op bijgaande foto te zien, altijd een enorm aanbod.

JULI 5 | Tapasavond Vrijdag 5 juli

Grand-CafĂŠ de Stadsherberg, Zandstraat 78, Gennep. Elke eerste vrijdag van de maand. Reserveren is gewenst. T (0485) 51 38 91. www.stadsherberggennep.nl

5 | 6 | 7 | Pleinfeesten Gennep Vrijdag 5 juli t/m zondag 7 juli Europaplein Gennep

Alweer de 5de Pleinfeesten. Er wordt groots uitgepakt met optredens van DJ Paul Elstak, Twenty 4 Seven, Tony Terrific en 2 Brothers On The 4th Floor! Zaterdagavond: Gerard Joling, Stef Ekkel, de Gebroeders Ko en DJ Bert! www.pleinfeestengennep.nl

13 | Preuvemmment

Zaterdag 13 juli, Jan Lindersplein, centrum Gennep vanaf 12.00 uur Na een nagenoeg totaal verregende, maar wel geslaagde ouverture van dit culinaire festijn in 2012 dit jaar een herhaling. Nog groter opgezet, meer deelnemers en helemaal in het teken van Gennep, onderdeel van de regio van de smaak. Zwaartepunt ligt dit jaar op producten uit de eigen regio.


Elders in deze uitgave hebt u al kunnen lezen, dat de allereerste supermarkt van Jan Linders medio mei weer terug is op haar oude plek. Het is dan bijna 50 jaar geleden dat aan de andere kant van wat nu het Jan Lindersplein is, Jan Linders hier zijn eerste supermarkt, tevens de eerste van Noord-Limburg opende. Met een oppervlakte van niet minder dan 2000 m2 en een assortiment dat ruimschoots de 16.000 artikelen passeert, waarvan een niet onaanzienlijk deel vers, een echte aanwinst voor dit gedeelte van het Gennepse centrum. Maar er gebeurt STRAKS meer:

De heropening van: Bruna aan de Zandstraat in de winkel van Hans Textiel per 13 juni a.s.

De opening van: Nagenoeg ongemerkt heeft begin van de maand Galerie Otto aan de Zandstraat haar deuren geopend. Voorlopig alleen donderdag t/m zaterdag elke middag van 12:00-18:00 uur. STRAKS is het de bedoeling wekelijks meerdere dagen open te gaan. Voor de Zandstraat een enorme opsteker dat zoveel meter winkelfront weer leuk en ludiek is aangekleed. Nu het pand van Nillessen nog. “T” Pannenkoekenhuus aan de Siebengewaldseweg. In het voormalige theehuis van Dichterbij wordt hier door de eigenaren van Old Inn, Frank en Saskia Pennings een oergezellig pannenkoekenrestaurant ingericht, dat in de week voor Pinksteren haar deuren opent. Het restaurant dient tevens als vertrekpunt van allerlei wandel- en fietsroutes en niet te vergeten een groot aantal outdoor-evenementen. Voor meer info: www.old-inn.nl

Jubileum 1 mei is het 25 jaar geleden dat John Janssen café De Typhoon aan de Markt overnam. T.g.v. dit jubileum vindt er vrijdag 3 mei een Après Ski Avond plaats en wordt het echte feest zondag 5 mei van 14:00-24:00 uur gevierd. Voor meer info zie elders in deze STRAKS.

Zondags openstelling M.i.v. zondag 5 mei a.s. is het de beurt aan Albert Heijn van der Laan aan het Wilhelminaplein om de zondagse openstelling te verzorgen. U kunt hier dan weer elke zondag tussen 16:00 en 20:00 uur terecht voor al uw boodschappen.


lg

o Verv

120 JAAR MODE STRAKS in 2014 is het 120 jaar geleden dat Pierre Verhasselt de betovergrootvader van Piet Verhasselt (Verhasselt Mannenmode) in Gennep aan de Zandstraat een winkel “in degelijke confectie zoowel voor Heeren, Dames en Kinderen” opende. Onder Pierre Verhasselt, zijn zoon en dus de grootvader van een van de huidige eigenaren kwam de zaak tot groei en bloei dankzij “de rijdende winkel” waarmee Pierre zijn waar bij afgelegen boerderijen aan de man bracht. Na het overlijden van deze Pierre op 12 maart 1945 in Buchenwald komen zijn zoons Jan en Piet in de zaak die deze uitbreiden en tot grote bloei brengen. Op maar liefst 700 m2 kon men daar toen in “Modemagazijn Verhasselt” naar hartenlust winkelen of zoals het tegenwoordig heet ”shoppen”. Na hun overlijden in resp. 1974 en 1986 staan de neven Pierre en Pierre er alleen voor en gaan voor “kleiner”. Na een grandioze leegverkoop verhuizen ze naar het huidige pand aan de Spoorstraat. Eind vorig jaar besluit de ene Pierre (de krullenbol) definitief te stoppen en zo plaats te maken voor de vijfde generatie Verhasselt in de persoon van Piet de zoon van de andere Pierre (snapt u het nog?). Na alweer een totale leegverkoop afgelopen winter pakken vader Pierre en zoon Piet de zaken voortvarend aan. Het interieur is aan vervanging toe en de winkel krijgt een nieuwe eigentijdse uitstraling. Alleen, en dat kunnen en willen beide heren Verhasselt niet vaak genoeg benadrukken, is het assortiment en de service hetzelfde gebleven. Maatwerk leveren, topkwaliteit en trouw aan de vanouds gevoerde merken staan hoog in het vaandel. Enne… bij Verhasselt staat ook nog altijd de koffie klaar. U vindt vader en zoon Verhasselt aan de Spoorstraat 97 in Gennep. Fotos: marcos


CULTUUR EXPO De gemeente Gennep kent een aantal musea, die om de een of andere reden altijd de moeite waard zijn om te bezoeken. Alleen al voor wat betreft het rijke pottenbakkersverleden. In willekeurige volgorde zijn dat:

Martinustoren Gennep Bezoekerscentrum Martinustoren bevindt zich op een plek met een bijzondere historie. Meer dan 1000 jaar geleden werd hier namelijk voor het eerst een kerk gebouwd. Door de strategische ligging tussen Maas en Niers en de ligging vlakbij de Rijn heeft het Land van Maas & Niers een bijzondere geschiedenis te vertellen. Een geschiedenis die u tegenkomt in de lieflijke landschappen van de Maasduinen, de Maasheggen en de stuwwal. (Mookerheide, St. Jansberg en Reichswald). De gratis toegankelijke Martinustoren stipt met zijn tentoonstelling de cultuurhistorie en de landschappen aan. De toren nodigt als het ware de bezoeker uit om deze landschappen, waarop hij vanuit de toren neerkijkt, al fietsend of wandelend te ontdekken. Torenstraat, Gennep. Info via het gemeentekantoor. www.martinustoren.nl Openingstijden: dagelijks van 10:00 tot 18:00 uur (‘s winters 17:00 uur)

Museum De Crypte Religieus Museum De Crypte De Crypte is een religieusmuseum te Gennep en is gehuisvest in de crypte van de Sint-Martinuskerk. Het museum is bekend om zijn bijzondere nonnenpoppen, grote collectie Mariabeeldjes, gebedssnoeren en verscheidene kostbare tapijten. Zuid-Oostwal, Gennep. T (0485) 51 18 48. www.sintmartinusgennep.nl Openingstijden: van Pasen tot oktober, elke zo. 14:00 – 17:00 uur.


Pottenbakkersmuseum De Jacobsladder Enkele keren per jaar organiseert de Stichting Cultuurbehoud Milsbeek in deze voormalige pottenbakkerij oftewel pötjesfabriek een expositie. Zaterdag 4 mei a.s. wordt hier de tentoonstelling “Boerelèève op de Milsbèk” geopend. Op deze expositie kan men middels foto’s, tekst en dia’s zien hoe de boeren vroeger in Milsbeek leefden en werkten. Naast voedselproductie vanaf 1900 tot nu, zal er ook speciaal aandacht worden besteed aan specifieke producten en onderwerpen. Ook zullen er op bepaalde dagen enkele streekproducten speciaal onder de aandacht worden gebracht. Denk hierbij aan champignons, asperges, groenten en fruit. Rijksweg 22, Milsbeek. T (0485) 51 82 05. www.cultuurbehoudmilsbeek.nl Openingstijden: zat 4 mei en zon 5 mei, don 9 mei, zat 11 mei en zon 12 mei telkens van 13:00 – 17:00 uur.

Gennep Keramiekstad De keramiekhistorie van het Land van Maas & Niers kunt u al fietsend leren kennen via de 2 keramiekroutes. Een bezoek aan museum het Petershuis, de voormalige bloempotjesfabriek de Jacobsladder en de permanente keramiekexpositie in datzelfde Petershuis laat u de smaak van keramiek proeven.

Expo in ‘de Plasmolense Hof’ We schreven al dat u in STRAKS van alles vindt van, voor en over Gennepenaren. Een van die Gennepenaren is beeldend kunstenares Ida Tervoort uit Milsbeek die dit jaar gedurende zo’n negen maanden haar werk exposeert in restaurant de Plasmolense Hof in Plasmolen. Ida: “het intrigeert me hoe schaduwen ontstaan bij het scheiden van de dag naar de avond en van de nacht naar de vroege ochtendzon. Hoe daardoor weer de “stilte” kan ontstaan bij het verschuiven van het licht. Die overgang schept ontroering, ruimte, vervreemding, stilte, dromen en biedt nieuwe kansen. Naarmate de jaren vorderen is er een afwisselende collectie ontstaan. Je zou kunnen spreken van een “zoektocht”: niet één doek is hetzelfde; elk werk is een uiting van het moment. Voor openingstijden kijk op: www.deplasmolensehof.nl en voor info over de kunstenares: www.idatervoort.nl .


BRITA SEIFERT - TEKENINGEN

Museum het Petershuis Museum voor archeologie en hedendaagse kunst Naast een gevarieerd aanbod aan wisseltentoonstellingen vindt u hier ook een permanente tentoonstelling. Zwaartepunten hiervan zijn: Gennepse Potttenbakkers uit de 18de eeuw, Germanen en eerste Christenen, Romeinse invloeden en Prehistorie.

Opening

zondag 21 april 12.00 uur door Roel van der Veen van Galerie Pictura - Aijen.

Te zien t/m 20 mei woensdag - zondag 14.00 - 17.00 uur

www.museumhetpetershuis.nl

De huidige wisseltentoonstelling (t/m 20 mei) draagt de titel: “Tekeningen”. U kunt werken bekijken van Brita Seifert. Brita Seifert exposeert al 25 jaar Begonnen in 1988 in Galerie “Zur Laterne”, Berlin-Lichtenberg verzorgde de inmiddels internationaal bekende kunstenares exposities in een groot aantal landen, zoals: Duitsland, Oostenrijk, Senegal, België, U.S.A. en nu dus ook in Nederland. Alhoewel. Haar werk is eigenlijk al jaren te bewonderen bij Galerie Pictura in Bergen (Lb). Dus, mocht u te laat zijn voor de tentoonstelling, contact opnemen met deze galerie en u vindt beslist weer een moment dat u nader met haar werk kennis kunt maken. Brita’s werk wordt vooral geïnspireerd door muziek, reizen en persoonlijke ervaringen. Elk werk kan je in een andere wereld plaatsen, in het midden van een verhaal of gewoon de uitdrukking in symbolen van haar innerlijke gevoelens. De scènes in haar werk ontstaan meestal in de schemering van de ochtend of in de laatste stralen van de avond, de grens tussen dag en nacht, slapen en waken, vervaging tussen de werkelijkheid en de spoken van de verbeelding. Door een langdurig verblijf in Italië liet zij zich daar inspireren door onder andere Leonardo Da Vinci en Albrecht Dürer maar ook door hedendaagse kunstschilders als Bruno Di Maio en Walter Girotto. www.britaseifert.nl Niersstraat 2, Gennep. T (0485) 51 44 00. www.museumhetpetershuis.nl Openingstijden: woensdag t/m zondag 14:00 – 17:00 uur. Agenda 20-04-2013 - 20-05-2013 Brita Seifert 25-05-2013 - 23-06-2013 Mieke Koenen 29-06-2013 - 18-08-2013 Bier


Aanraders als u in Gennep asperges wilt eten:

Restaurant BIEF! Niersstraat 18 - Gennep T (0485) 54 18 66

Biercafé - Restaurant Old Inn Siebengewaldseweg 13 - Ottersum T (0485) 51 10 58

Happerij & Tapperij De Dragonder Spoorstraat 103 - Gennep T (0485) 51 38 97

Restaurant ´t Töpke Rijksweg 28 - Milsbeek T (0485) 51 63 90

“Zelden ziet men zulke diepzinnige gezichten als bij de bestudering van de spijskaart” Emanuel Wertheimer

Hotel - Restaurant De Kroon Markt 11 - Gennep T (0485) 51 16 12

STRAKS April/Mei 2013  
STRAKS April/Mei 2013  

Straks in Gennep - Jaargang 1 | Nummer 2 | April/Mei 2013

Advertisement