Page 1

E n t i d n i n g f r å n P r i n f o C o m m u n i c at i o n G r o u p

Vår 2011

Holy cow!

När gav du din fru en ko senast? Smarta kampanjer hjälper Erikshjälpen /18

Framtiden är direkt

Vilka möjligheter innebär teknikutvecklingen för dagens direktmarknadsföring? / 8

Smarta kakor

Banners som riktar sig till precis dig – är det möjligt? / 12

Överlevnadsprylar för affärsresenären / 6

Stort Test!

Kommer ditt erbjudande göra susen? / 16


Ledare Anders Avenberg

VD PRINFO COMMUNICATION GROUP

Vi utvärderade kampanjen

Linnepräglad kartong med rå styrka! Omslaget trycktes på Invercote G Linnepräglat 240 g.

Välkommen till Prinfo Communication Group Hos oss finner du specialister och generalister som tillsammans skapar helhetslösningar inom marknadskommunikation, från strategi till produktion. Vår arbetsmodell utgår från en kompetent kundansvarig/projektledare som tar ansvar för hela processen. Vi finns nära dig. Vi förbättrar dina affärer. Prinfo Scandinavia AB Holländargatan 21A 111 60 Stockholm tel +46 8 441 86 91 www.prinfo.se ANSVARIG UTGIVARE Anders Avenberg Prinfo Communication Group REDAKTÖR Karina Persson

Återvunnet papper för rent samvete! Inlagan trycktes på Cocoon Offset 120 g.

Skribent Per Torberger One Man Show ad Johan Lionell Raymond Sweden AB TRYCK www.lekatryck.se PAPPER Från Antalis Omslag: Invercote G Linnepräglat, 240 g Inlaga: Cocoon Offset, 120 g Prinfo Communication Magazine är en klimatkompenserad tidning. Klimatkompensationen görs tillsammans med pappersgrossisten Antalis, och innebär att vi betalar en extra avgift baserad på mängden koldioxid som producerats vid tillverkningen och transporten av papperet i tidningen. Läs mer om klimatkompensationen på www.antalis.se

Det hör inte till vanligheterna... Tack för all positiv respons vi fick på höstens

nummer. Det är glädjande att vi inom Prinfo Communication Group har lockat till oss så många kompetenta medarbetare och bra kunder att vi kan fylla en tidning med exempel på vad vi gjort. Under hösten genomförde vi en större kampanj som bestod av personliga brev, e-post, banners och speciella landningszoner på vår webb. I tidningen kan du läsa mer om Vendemore som är företaget bakom tekniken och konceptet. Syftet var att nå ut till marknadschefer på bolag i en viss storlek som saknar resurser att koordinera mer än ett fåtal leverantörer och samarbetspartners men som ändå vill synas i många kanaler i ett eller flera av de nordiska länderna. Till dem ville vi presentera oss som en intressant partner med ett brett erbjudande. Kampanjen gick ut till bolag i Sverige och Norge som vi inte redan hade med i vårt CRM-system. För att krångla till det ytterligare valde vi att ha lokala avsändare på varje utskick för att visa vår geografiska spridning. Ett ambitiöst anslag men en administrativ mardröm. När vi utvärderade kampanjen reflekterade vi över att det var stora skillnader i Sverige och Norge, generellt verkar inställningen till personliga brev och e-post med nischat innehåll vara betydligt mer positiv bland svenskar. En fördel med att använda digitala kanaler är att det går att följa aktiviteterna i realtid. Vi kunde exempelvis se hur aktiviteten på webben ändrades i samband med att de fysiska breven skickades ut. Just mätning, och framförallt tolkning av de mätningar som genomförs, brukar vara akilleshälen i marknadskommunikationen. Och det ser inte alltid bättre ut bland större bolag. Enligt Säljindikatorn, en undersökning som genomförs bland 100 börsbolag två gånger om året, är det genomgående och återkommande låga siffror, färre än var fjärde tillfrågad uppger att de mäter effekten av sin marknadskommunikation. Hoppas att vi kan inspirera dig till att hitta nya vägar för att nå ut till dina kunder. Vi hjälper gärna till med att sy ihop innovativa och effektiva kampanjer. Mycket nöje!

S T O C K H O L M | G Ö T E B O R G | M A L M Ö | J Ö N KÖ P I N G | T E L E F O N 010 707 70 00 | antalis.se

– sid 3 –


Läs på om mutLagstiftning!

ja

finns det göteborgare i måLgruppen?

erbjuder du något personLigt?

ja

8

6

vädjar du tiLL omsorgen om de anstäLLda?

18

använder du Humor? nej Har du fått med option, bruttovinst, bencHmarka ocH managera i texten?

COOP 669 MKR TELIA 638 MKR

L’OREAL

P&G 475 MKR

ELGIGANTEN 986 MKR

16

UNILEVER 472 MKR

429 MKR IKEA TRE

411 MKR

MEDIAMARKT 415 MKR

använder du digitaLtryck, tjockt Lessebopapper ocH guLdfoLiering?

ja

nej

är ditt erbjudande HeLt HarmLöst, svinbiLLigt eLLer på andra sätt ofarLigt?

ja

kan du tänka dig att sLänga med en bLå kavaj, så kaLLad meLLancHefskavaj, i försändeLsen?

sa du inte att det var top management?

ja

kommer du at digitaLtryck namnet på brevet?

nej

ja

nej nej

12

nej

skickar du ut ditt erbjudande tryckt på skrovet på en segeLbåt, 44-fotare?

nej

ja

ja

det märks att du fatta detta: du kommer att säLja som smör

ja

under vattenLinjen?

nej

– siD 12 –

Innehåll

P r i n f o C o m m u n i c at i o n M ag a z i n e

Överlevnadsprylar för affärsresenären

sid 6

Vi har samlat prylarna som räddar resan och dig själv från alla tänkbara katastrofer.

Framtiden är direkt

sid 8

Teknikutvecklingen gör mottagarrespons möjlig i nästan samtliga kanaler. Det gör plötsligt logiken i direktmarknadsföring högaktuell i all marknadsföring.

Gummisnodd breddar säljtratten

sid 12

Banners som riktar sig till precis dig – är det möjligt? Jajjemen. Och de kan vara ett utmärkt stöd i din säljprocess.

Smarta kampanjer hjälper Erikshjälpen

Vår 2011

sid 18

Med kreativa koncept har välgörenhetsorganisationen Erikshjälpen fått rejäl snurr på sina insamlingar. När gav du din fru en ko senast?

Nidelvens matmecka gillar modig byrå

sid 28

Kockarna är den viktigaste råvaran för hotell Rica Nidelven. Strategin att låta maten fresta gästerna har funnits sedan hotellet startade. I fonden finns Reklamehuset, som garanterar en smakfull servering.

paketerat i e attacHéväska från papwort

nej

ja

ja

grattis, du är Hemma! kör Hårt.

– sid 5 –

är du säker på det?

ja

28

371 MKR

ja

nej

nej

stort dm-test!

23

är det top management?

nej

nej

ICA 986 MKR

ja

åH, varför försöker du ens?!


ÖVERLEVNADSPRYLAR

1: Biljett- dokumentfodral, 349 kr 2: Mugghållare, Tugo, 89 kr 3: Kabinväska, 5th Element från Titan, 2.799 kr 4: Ögonbindel, Eagle Creek, 119 kr 5: Skopåse, Eagle Creek, 179 kr 6: Reservbatteri, Power2Go från Philips, 1.499 kr 7: Anteckningsblock i fodral, 459 kr 8: Reseadapter, World Travel från Skross, 499 kr 9: Bagagevåg, digital, 339 kr 10: Komfortband mot illamående från Travel Blue, 129 kr 11: Reselarm, Cavius, 649 kr 12: Öronproppar, Eagle Creek, 89 kr 13: Micro Office Tool Box, tejp, sax, tråd, nål etc, 69 kr 14: Fläckborttagningsmedel, Silk&Clean,

för affärsresenären Trots internet reser vi som galningar. För även om det blivit enkelt att ses över nätet, har det samtidigt blivit enkelt att ta tåget eller flyget till närmsta stad. Det är så bekvääämt. Not. Därför har vi samlat prylarna som räddar resan och dig själv från alla tänkbara katastrofer.

minipack, 59 kr 15: Resegalge, aluminium, 119 kr 16: Reseflaskor, Travel Bottle Set från Eagle Creek, 199 kr 17: Stödstrumpor, 6 olika färger, Funq Wear, 195 kr 18: Micro Case, vattentät för elektronik, från Peli, 379 kr 19: Komfort Kit, Inflight från Ohlsson&Lohaven, 119 kr 20: Underbyxor, First Aid panties, 39 kr 21: Lap Top Hard Back, Skuminrett PC-skydd från Peli 1.999 kr

 Alla produkter går att köpa via www.travelheroes.se

19

4 7

17

1

14

8

2

18 5

20 21

11

9 6

15

3

12

16

13

10

– sid 6 –

– sid 7 –


Framtiden är direkt Tack vare den digitala utvecklingen, smarta mobiler och annat är direktmediets logik idag relevant i alla kanaler. Det hävdar Mikael von Ekensteen, vd på Swedma.

Foto: Charlie Drevstam

Oadresserad direktreklam är det reklam-

SWEDMA är intresseorganisationen för alla som arbetar med direktmarknadsföring och har funnits sedan 1968. Swedma arrangerar seminarier, utbildningar, resor, skapar debatter och arbetar med lobbying och GodSed. Swedma arrangerar även tävlingen och seminariedagen Guldnyckeln.

medium konsumenterna uppskattar näst mest av alla – bara några procent färre än det mest uppskattade reklammediet, butiksreklam. Det kan vara svårt att tro med tanke på hur vanliga ”Ingen reklam, tack!”-skyltarna är på svenska brevlådor, men siffrorna kommer från företaget Icebreaks undersökning ”Konsumentens reklamval” 2010. En förklaring till att oadresserad direktreklam hyllas kan enligt företaget vara tidpunkten: efter doppet i ekonomin, ökade människors intresse för rabattkuponger och pris-erbjudanden, två vanliga företeelser i just dessa två reklammedier. En annan möjlig förklaring till att direktreklamens popularitet ökar kan vara att den har förändrats mycket de senaste tio åren. Åtminstone har den det enligt Mikael von Ekensteen, vd på direktmarknadsförarnas intresseorganisation Swedma. – Det är det digitala som har skapat förändringen. För tio år sedan var det direktreklam i kombination med telemarketing – idag kombineras det istället med digitala kanaler, säger han. Det digitala gör också att det som tidigare var specifikt för direktreklamen idag är relevant för många andra kanaler. – Digitaliseringen har gjort att vi kan säga att framtidens kommunikation är direkt, alla medier blir direkta både vad gäller riktbarhet, tajming och respons, säger Mikael von Ekensteen. Han tar ett exempel – en annons på en busshållplats kan uppmana betraktaren att skicka ett sms till ett visst nummer för att skänka 50 kronor till cancerforskning. Mediet är stortavla, metoden är direkt.

En lysande framtid för alla producenter av DM, kan tyckas. Så är dock inte fallet, visar det sig. Utvecklingen kan absolut innebära fördelar för byråer och andra som har knäckt DMchiffret och vet – Den tryckta direktreklamen har varit ensam hur du skapar effekt, men det om fördelarna att vara selektiv, responsdrivande innebär också och mätbar. Nu inbjuder alla medier till det. att de själva måste utvecklas för att fortsätta att vara relevanta. – Den tryckta direktreklamen har varit ensam om fördelarna att vara selektiv, responsdrivande och mätbar. Nu inbjuder alla medier till det. Därför måste direktreklamen också utvecklas vidare och hitta nya fördelar att konkurrera med, säger Mikael von Ekensteen. Ytterligare en förändring som påverkar direktreklamen idag är den stora omdaningen av adressmarknaden. Skatteverket har tagit över statens adressföretag Spar, något som lett till

– sid 8 –

– sid 9 –

lägre priser men sämre rådgivning och service, enligt von Ekensteen. – Skatteverket har ingen rådgivning som den återförsäljarna av Spars adresser tidigare hade, mycket annan service har också försvunnit. Infodata som tidigare hade uppdraget att tillhandahålla Spar tog till exempel ansvar för att kolla de adresser de lämnade ut mot Nix-registret för direktreklam. Nu hamnar det ansvaret på annonsörerna och deras konsulter. Det är en omvälvande tid och vi får se hur det kommer att påverka möjligheten till adresserad direktreklam, säger han. Utvecklingen med fler medier med sam-

ma fördelar som direktreklam ställer krav både på producenterna inom den grafiska industrin, byråerna och annonsörerna. För producenternas del handlar det mycket om att bli bättre på att förmedla vad man kan göra. – Den grafiska industrin är dålig på att marknadsföra sin kompetens. Därför får annonsörerna och deras byråer sällan reda på vad som faktiskt går att göra idag. Det finns ett stort behov av att utveckla kunskapsutbytet mellan byråer och producenter, säger Mikael von Ekensteen. För annonsörerna handlar det om att få upp ögonen för hur spelplanen ser ut idag. – Förr kunde du skicka ut ett vitt C5-kuvert och vara ganska säker på att folk öppnade det – vi var intresserade av den post som hamnade i brevlådan. Idag har det förändrats. Posten som kommer måste göras mer intressant och väcka mottagarens intresse i större utsträckning än tidigare. Lyckas man inte med det kanske det där kuvertet förblir oöppnat, säger Mikael von Ekensteen. Lösningen heter kreativitet. Direktenheter som utformas smart kommer även i framtiden att locka läsare. – Jag tror att du måste fortsätta att sticka ut och underhålla. Om de gamla fördelarna med direktreklam inte längre är unika för mediet, finns många andra egenskaper kvar som kan utvecklas. Du kan jobba med lukter, ytor som känns på olika sätt, smakprov, ljud … det finns obegränsade möjligheter att vara kreativ, säger Mikael von Ekensteen. Kreativt utformade utskick riskerar alltid att kosta lite mer än standardutskick. Lösningen kan vara hårdare selektering, alltså att avgränsa målgruppen hårdare och göra färre utskick till en mer relevant målgrupp. – Selektering är lika viktigt som alltid, men jag tror att du kan smala av din målgrupp ännu hårdare än tidigare, säger Mikael von Ekensteen. Selektering och analys av målgrupper är ett område som också utvecklas snabbt. Det är inte


Dr

kostnadseffektivt medium med många möjligheter

Carina Andersson

bara viktigt för den direktreklam som ska hamna i brevlådan, över huvud taget ökar vikten av att vara relevant för mottagarna. – Det handlar om att skapa relevant kreativitet, kreativitet kopplad till mottagaren och erbjudandet. I detta ingår också att ta hänsyn till den kontext ett budskap kommer att möta mottagaren i när du integrerar ”direkttänket” i andra kanaler. Det är ingen idé att prata med någon som inte är intresserad, säger Mikael von Ekensteen. Men kanske viktigast av allt – ett kreativt utskick har ofta förmågan att betala sig självt. – Vi gjorde ett utskick för en båttidning, ett utskick som bland annat innehöll en bit tjärat rep. Det doftade fantastiskt och självklart öppnade många och läste, säger von Ekensteen. – Utskicket kostade inte mer per enhet, den ökade kostnaden för omslaget kompenserades av en billigare enhet inuti. Men responsen dubblades mot tidningens tidigare utskick. Mikael von Ekensteen tror också att många annonsörer har en felaktig bild av hur mycket det kostar – eller hur komplicerat det är – att skapa unika försändelser. – Det beror på att kunskapen om vilka möj-

ligheter som finns hos producenterna är för låg, säger han. Ibland var det bättre förr. Editionering är en sån sak, till exempel. Editionering innebär att du skapar flera varianter av ett utskick, varianter anpassade efter olika grupper av mottagare. Editionering kan också användas för att få veta hur ett utskick bäst utformas. Då gör man olika varianter som skickas till olika grupper. Utfallet i de olika grupperna visar vilken variant som var mest effektiv och kunskapen det ger blir grunden för nästa utskick. – Vana annonsörer och dr-kreatörer har dessa metoder i ryggmärgen, men många har inte det, säger Mikael von Ekensteen. Editionering kan också användas för att testa ett utskick på en mindre grupp. Nya medier, nya möjligheter, men också nya hot. DM-mediet har kanske en skumpig resa framför sig, men Mikael von Ekensteen är övertygad om att resan slutar på en solig plats. – Den kunskap om kunderna bättre analys ger kommer att tvinga dig att bli mer direkt. De nya medierna gör det samtidigt enklare att vara just det.

En tydlig målsättning, bra brief och analys, bra erbjudande och – inte minst – en kreativ idé som gör att ditt dr sticker ut i mängden; det är fyra viktiga ingredienser art directorn Carina Andersson lyfter fram.

– Det kan vara extremt målgruppsanpassat, och det kan vara extremt riktat. Det kan bli både personligt, relevant, lojalitetsbyggande och lönsamt om det utförs på ett kreativt och strategiskt sätt. Ett dr ska se till att dina kunder upplever sig som sedda och bekräftade, säger Carina Andersson. Vad du erbjuder är förstås också viktigt. – Alla kunder vill ha merförsäljning, och det finns olika vägar att komma dit, säger Carina Andersson.

– Det viktigaste för att lyckas är att bestämma sig för vad som ska kommuniceras. Det låter självklart, men många gånger är det inte alltid helt tydligt. Ofta vill man som avsändare få med allt för mycket i samma paket, vilket lätt gör budskapet otydligt för mottagaren, säger Carina Andersson, art director på Prinfo Bergs i Vetlanda. Hon har arbetat en hel del med dr, men skulle gärna göra mer, om det får göras kreativt. Dr har många gånger en relativt standardiserad och likriktad uppbyggnad som bygger på färdiga sanningar, enligt Carina Andersson. – Gamla sanningar om bästa utformning av ett lyckat dr ligger som en grå filt över mediet. Det är gjort för att mottagaren snabbt ska trilla igenom formuläret, säger howwwn. Så behöver det inte vara. – Mycket av den dr man ser är ganska ledsam. Men får man ta kreativ höjd i ett dr, kan effekten bli väldigt bra. Det är lätt att drunkna i mängden som avsändare och ibland är det just att skaka om och våga utmana gamla sanningar man behöver göra för att lyckas, säger hon. Dr kan vara kostnadseffektivt och ersätta dyra annonser.

– sid 10 –

– Direktreklamen måste utvecklas och lösningen heter kreativitet.

:munken s ve r i ge s nya by r å k uver t FINNS HOS DITT PRINFOFÖRETAG


Christopher Engman är grundare och vd på Vendemore.

Glömmer du att betala en faktura, får du en påminnelse. Glömmer du att köpa en tjänst, händer ingenting. Om inte säljaren använder Vendemores gummisnoddsmetod, vill säga: då glömmer du inte i första taget. Christopher Engman, vd på Vendemore berättar mer.

Gummisnoddsmetoden är ett kom-

Smarta

kakor ger nischad reklam Foto: Mattias Lindbäck

– sid 12 –

plement till marknadsföring i andra kanaler och syftar till att förlänga, följa upp och förstärka effekterna av marknadsföringen. Metoden är säljnära och knyts direkt till de företag du vill rikta dig till. Målet är att fånga intresset hos dem som tagit sig tid att besöka den egna sajten och hålla det vid liv, kanske till dess att en säljare ringer upp. – Många använder sig av våra tjänster också när de har en affär på gång och inte vill riskera att tappa kunden, säger Christopher Engman, vd på Vendemore. Vendemores tjänster riktar sig exklusivt till B2B-företag, alltså företag som säljer till andra företag. – Vi är inte rätt tjänst för företag som riktar sig till konsumenter. Målgruppen ska vara max 10 procent av Sveriges befolkning, men den ideala kunden riktar sig till max 1 procent, eller 90 000 personer, säger Christopher Engman. För att göra det konkret – såhär kan processen se ut: • Företaget Ramp gör ett utskick till sin målgrupp. Utskicket kan vara ett brev eller dr, men också en annons. I reklamenheten, uppmanar Ramp mottagarna att besöka avsändarens sajt. • När mottagarna av utskicket besöker sajten, kan Vendemore med hjälp av ip-numret se att det är en besökare från ett av målgruppsföretagen, och placerar en cookie hos besökaren • När sedan besökaren surfar vidare, visas plötsligt banners från Ramp på alla möjliga olika sajter. Som Expressen, Ny Teknik, Eniro och Gefle Dagblad. Bannrarna visas bara för dem som har fått Ramps cookie – det är den som ser till att just rätt banners visas. • När Ramp sedan tar kontakt med mottagarföretaget, kommer namnet Ramp att klinga bekant. Kanske vet mottagaren till och med att Ramp, jo, det är ett rätt stort företag – de annonserar ju på Expressen. Den fabricerade processen för Ramp ovan är Vendemores grunderbjudande. Det riktar sig mot enskilda individer på målgruppsföretaget, de som fått det första utskicket. I ett andra steg kan marknadsföringen sedan spridas till all personal på de företag där man faktiskt inlett en säljprocess. Steg två, att rikta in sig på ett helt företag, kan vara ett sätt att påverka i en redan påbörjad säljprocess.

Genom att fler än bara den direkta kontaktpersonen hos kundföretaget känner till säljföretaget, sänks barriärerna för att komma vidare i affären. – Vi kallar det pipeline marketing, målet är att påverka magkänslan. Rent konkret innebär det att du kan synas mer än konkurrenterna mot alla anställda på ett visst bolag, säger Christopher Engman. Att fler känner till ditt företag åtminstone till namnet kan ge fördelar. Har ditt företag större konkurrenter börjar du alltid i underläge, men kan påverka med Vendemores tjänster. – Kanske nämner kontaktpersonen ditt företag för sina kollegor. Om då någon av dem reagerar med ett ”ja just det, dem känner jag till”, påverkar det förtroendet för ditt företag positivt Det tredje steget i Vendemores erbjudande handlar om att hitta eller generera leads. Leads är säljavdelningens kundämnen, folk som antingen har visat intresse för ett företag eller produkt tidigare och lämnat kontaktuppgifter, eller ibland folk som ett företags säljavdelning har köpt adresser till. Med hjälp av ett mätverktyg kan du enkelt se vem som har besökt din hemsida och hur de kom dit. Kom de via ett mejlutskick, ett nyhetsbrev eller ett dr? – På det här sättet kan vi ranka olika kanalers betydelse i din marknadsföring. Men vi kan också ranka leads. Har du till exempel kontaktat ett företag och sedan får besök på din webbplats från flera olika personer på det företaget, kan du gissa att det pratas om dig där, säger Christopher Engman. Informationen används sedan av säljavdelningen för att prioritera vilka kundämnen som är mest relevanta och vilka som ska kontaktas i första hand. Mätverktyget kommer inom kort eventuellt att vara möjligt att köra helt gratis på sin egen sajt. Vendemore överväger nämligen att börja ge bort det gratis som sin egen marknadsföring. Det kan verka generöst, men det är det inte. – Det bygger på att de flesta som börjar mäta, sedan faktiskt också börjar köpa annonsering av oss. Det är samma metod som Gilette använder när de ger bort rakhyvlar – de hoppas att folk ska köpa rakblad, säger Christopher Engman. När någon använder Vendemores erbjudande, vill de rikta sig till personer på ledningsnivå i företagen. Det här är en målgrupp som

– sid 13 –

ofta är svår att nå. Med telemarketing når du sällan så högt i företagens hierarkier och vanlig marknadsföring når sällan fram den heller, enligt Engman. Därför har Vendemore också fem experter som ibland går in och hjälper byråer och företag i deras arbete. – De har jobbat mycket med ledningsgrupper och fått värdefull kunskap om hur det fungerar. Det är en alldeles speciell färdighet, säger Christopher Engman. Experterna använder en femstegs-metod som innehåller både vanliga brev och e-brev. Men det viktiga är hur de formuleras. – Breven ska se ut att vara skrivna av en vanlig säljare, men en väldigt påläst säljare. De pratar om referenser och problemställningar, men inte om lösningen. Resultatet då? Bra, hävdar Christopher Engman. – I genomsnitt är det 15 procent av mottagarna som antingen svarat direkt på utskick eller besöker kundens webbsida. Normalt för vanlig DR är runt 1 procent. Och om du vill se hur det funkar i praktiken, besök Vendemores hemsida på www. vendemore.se, och surfa sedan vidare till hitta. se och gör en sökning – ser du något bekant i högerspalten?

Ordlista Cookie = en liten textsnutt som lagras på användarens dator via webbläsaren. En cookie kan användas för auktorisering och många andra ändamål. Till exempel Blocket.se använder cookies för att spara dina favoriter och bevakningar. IP-nummer = en adress som används i dataöverföringen på internet. Alla servrar och andra typer av apparater som använder sig av internet-protokollet TCP/IP har en egen adress. Leads = kundämne, personer och företag en säljstyrka riktar in sig på i sitt arbete. Ett lead är normal någon som tidigare visat intresse för ett företag eller en produkt och lämnat sin adress eller andra kontakt-uppgifter. Leads är mer värdefulla än köpta adresser just på grund av intresset.

Så funkar ip-loggningen Tack vare att ip-adresserna kan kopplas till företag som äger en viss domän, är det möjligt att se varifrån en viss besökare på en hemsida kommer. Genom att jämföra ipadressen och med sitt register, kan Vendemore avgöra om en besökare kommer från kundens målgrupp eller ej.


Guldnyckeln Guldnyckeln lyfter fram Sveriges vassaste DM plutOEDEnVik

När DM-tävlingen Guldnyckeln avgjordes tidigare i våras blev det en kavalkad av bra DM-enheter. Här är några av vinnarna.

Vinnare kategorin integrerad DM-kampanj till konsument

Vinnare kategorin integrerad DM-kampanj till företag Kund: 3 Företag Byrå: MRM Starsky Bidrag: Sveriges Bästa Reception Juryns motivering: Insikten om vem som egentligen bestämmer är central för vinnarens framgång. Juryn föll för smartheten och tålamodet i att låta målgruppen själv göra jobbet och skapa möjligheter till framtida affärer.

Kund: Swedbank Juristbyrå Byrå: Gadd Direct AB Bidrag: Sambotestet Juryns motivering: Att sälja en ångestframkallande och svindyr tjänst som målgruppen aldrig tänkt använda sig av är en utmaning. Och att prata om livets tunga frågor på ett humoristiskt sätt är inte heller särskilt lätt. Årets vinnare lyckas gifta ihop olika kanaler på ett sätt som verkligen skiljer sig från konkurrenterna. Juryn avslutar kort och gott med ett rungande: Ja!

Vi gör det enkelt för alla reseansvariga. SAS American Express Corporate Card och Resekonto gör hela världen tillgänglig. Våra produkter är proppfyllda med smarta finesser som ger enklare administration, bättre kontroll och säkerhet – vilket gör det tryggt att använda. Men även affärsresandet blir lönsammare när företaget tjänar extra SAS Credits på varje flygresa. Och inte nog med det. Dina medarbetare kan dessutom tjäna EuroBonus-poäng på alla övriga inköp.

Vinnare kategorin DM till företag – enskilt bidrag

Vinnare kategorin DM till konsument – enskilt bidrag

Vinnare kategori DM för ideella Organisationer samt Diamantpriset

Kund: Sveriges Tidsskrifter Byrå: Saatchi & Saatchi Bidrag: Personligt omslag Juryns motivering: Vinnaren har på ett mödosamt sätt använt en av direktmarknadsföringens unika möjligheter: målgruppsanpassning på personlig nivå. Tillsammans med en gedigen insikt om vad som fångar mottagarens fulla intresse – dem själva – når man ett imponerande resultat.

Kund: Gröna Lund Byrå: Pool Bidrag: Gröna Lund växer Juryns motivering: I en tid då mediernas gränser suddas ut blir distinktionen mellan ”media” och ”metod” viktigare än någonsin. Årets magiska vinnare gör inte bara konkurrenterna gröna av avund, utan bevisar också att DM inte är ett media från förr, utan i högsta grad en växande metod för att attrahera dagens kunder även i morgon.

Kund: Cancerfonden Byrå: Pool Bidrag: Rosa Bandet Juryns motivering Guld: Juryn vill belöna sällsynt innovativ ideell kommunikation.En automatisk förkortare som förlängde banden av virtuell utsmyckning som blev guld värd. Juryns motivering Diamant: En kampanj med många fördelar. En kampanj som utnyttjar ett etablerat beteende. En kampanj som är både social, omtänksam och beräknande.En kampanj med en genomtänkt strategi, smart kreativitet och ett gott resultat.

– sid 14 –

Nu har vi gjort det extra enkelt att skaffa företagskort. * Gå in på americanexpress.se/sasforetag och ansök före 31 maj så får företaget 1000 extra SAS Credits, motsvarande en inrikes tur- & returresa.


Har du gränsat av målgruppen?

Dr, dr på väggen där, kommer det verkligen funka, det här? Well, svaret hittar du här. Gör vårt erbjudande-test, och du vet om du är hemma. Garanterat effektivt.

Kommer ditt erbjudande

Ja

Finns det göteborgare i målgruppen?

Nej

Ja

Ja

Ja

Är det top management?

Stort DM-test!

Nej Har du fått med option, bruttovinst, benchmarka och managera i texten?

Nej Nej

Nej

Ja

Det märks att du fattat detta: du kommer att sälja som smör!

Men om att tappa vikt då?

Nej

– sid 16 –

Skickar du ut ditt erbjudande tryckt på skrovet på en segelbåt, 44-fotare?

Nej

Under vattenlinjen?

Ja

Nej Nej

Ja

Ja

Paketerat i en attachéväska från Papworth?

Är det en snygg tjej på bild?

Nej

Åh, varför försöker du ens?!

Oj, du HAR verkligen nåt att komma med – det kommer att gå finfint!

I Göteborg?

Ja

Nej

Är det B2B?

Ja Nej

Ja

Ska någonting bli större och hårdare?

Ja

Lät du personalchefen skriva copyn?

Nej

Nej

Företagsjuristen?

Ja

Ja

Lät du din brorson designa det hela?

Har ditt erbjudande med motorer att göra?

Ja

Nej

Ja

Nej

Fundera på att släppa storstäderna.

Det måste vara fel: de bor inte i Göteborg om de inte seglar.

Funkar det?

Ja

Nej

Nej

Ja

Börja här!

Nej

Ja

Grattis, du är hemma! Kör hårt.

Handlar erbjudandet om mediciner?

Nej

Ja

Använder du digitaltryck, tjockt Lessebopapper och guldfoliering?

Ja

Uppdatera.

Ja

Ja

Har du ett uppdaterat kundregister?

Ja

Är den i genomsnitt över 100 år?

Nej

Ja

Finns det någon anledning att tro att den bryr sig om dig?

Du kan ha avgränsat lite för hårt. Fundera på saken.

Ja

Nej

Bor den i storstad?

Nej

Kommer du att digitaltrycka namnet på brevet?

Kan du tänka dig att slänga med en blå kavaj, så kallad mellanchefskavaj, i försändelsen?

Sa du inte att det var top management?

Ja

Nej

Nej

Ja

Spelar den blockflöjt?

Ja

Nej

Nej

Är du säker på det?

Är ditt erbjudande helt harmlöst, svinbilligt eller på andra sätt ofarligt?

Ja

Nej Använder du humor?

Ja

Nej Ja

Nej

Men då HAR du ju avgränsat dig!

Gör om gör rätt.

Nej

Vädjar du till omsorgen om de anställda?

Seglar målgruppen?

Ja

Nej

Är det ”hela Sverige” nu igen?

Flödesschema: Per Torberger / Karina Persson

Läs på om mutlagstiftning!

Vet du vilka intressen den har?

Nej

Göra susen? Erbjuder du något personligt?

Ja

Byt designer, gör om.

Ja

Boende, inredning eller Caffe Latte?

Kan du skicka oss en låda? Well, det funkar ju för tusentals andra så – kör hårt!

Nej

Du kan vilja tänka igenom det här.

Zzz... Ja

Ja

Så här bra har ingen varit förut. Shit, vilken koll du har!

Lovande. Verkligen. Ett gott råd: låt brorsonen dela ut det också, så spar du på portot.

– sid 17 –


Holy Cow!

Smart ko-kampanj gav Erikshjälpen momentum Foto: Marc Oh, ÇP, Daniel Nilsson

Ko-kampanjen följdes av notiser i bl a Aftonbladet, GP, och Expressen.

Den göteborgsvitsigt lagda kan inte undvika att säga det: Erikshjälpen har ingen ko på isen. Däremot en hel del kor i Indien. – Det hände en del roliga saker när ko-kampanjen lanserades. En privatperson som ägde en baddräkt som tillhört en kändis, auktionerade ut baddräkten och skänkte pengarna till kokampanjen. Den personen hade ingen koppling alls till Erikshjälpen, utan hade sett kampanjmaterialet i en butik och tyckt att det var roligt. Carina Andersson, AD och projektledare på Prinfo Bergs i Vetlanda berättar om en av de lyckade kampanjer deras uppdragsgivare Erikshjälpen genomfört.”Skänk en ko”-konceptet lever fortfarande efter sju år, ett bevis på konceptets styrka. Kampanjen var den andra Prinfo Bergs gjorde tillsammans med Erikshjälpen. Men till en början såg det inte ut att bli något. Idén fick Carina Andersson när hon läste in sig på Erikshjälpen, en välgörenhetsorganisation som vilar på kristna värderingar och bland annat utbildar barn i Burkina Faso och ger hjälp till självhjälp i Indien. Och det var i Indien det just då behövdes fler kor. I Andhra Pradesh, ett fattigt jordbrukslandskap i södra Indien, bor många människor som har svårt att klara livhanken på vad jorden kan ge. En egen ko kan för många innebära helt nya framtidsutsikter. Carina Andersson kom på idén att verkligen lyfta och börja kommunicera projektet, på ett nytt och helt annorlunda sätt än vad man tidigare gjort. Rubriceringen blev ”När gav du din fru en ko senast?” och kampanjen byggdes på med flera byggstenar på temat. Idén föll dock inte Erikshjälpen i smaken. Men när den nye kommunikationschefen Mats

– sid 18 –

tog över och hittade presentationen, blev han förtjust. Kampanjen blev av. Och som den blev av: Från att varje månad ha sålt 1–2 kor, sålde de plötsligt under en period 450 kor. – En framgångsfaktor var att vi var först ut med konceptet, i bakvattnet har det ju kommit många liknande kampanjer ”Ge bort en get” och så vidare, säger Carina Andersson. Louise Nordlund Isaksson är nu chef för insamling och kommunikation på Erikshjälpen. – Det här har varit en fantastisk kampanj som bidragit till vår verksamhet på ett bra sätt. Men det är inte bara en kampanj, den belyser framför allt ett viktigt problem också, säger hon om ko-kampanjen. Louise Nordlund Isaksson berättar att ett av målen för deras kommunikation är att få fler avtalsgivare, alltså givare som ger en månatlig summa pengar. Upplägget med avtalsgivare gör att organisationen lättare kan planera sina långsiktiga insatser och samtidigt hålla nere de administrativa kostnaderna. Marknadsföringsbudgeten måste användas så effektivt som möjligt – Erikshjälpen har som mål att max 15 procent av intäkterna spenderas på det som kallas insamling och administration. Förra året blev det 11,8 procent, 2009 bara 9. (Reglerna för 90-konton säger att max 25 procent av insamlade medel får gå till insamling och administration.) – Småländsk återhållsamhet och insamlingskostnader som inger respekt, det är något som är viktigt för oss och våra givare, säger Louise Nordlund Isaksson. För att hålla nere kostnaderna, gäller det att vara kreativ i medievalet. TV-reklam är inte aktuellt på grund av priset, medan det blir en del tidnings- och webbannonser.

– sid 19 –


Louise Nordlund Isaksson Chef Insamling och kommunikation, Erikshjälpen

”Det här har varit en fantastisk kampanj som bidragit till vår verksamhet på ett bra sätt. Men det är inte bara en kampanj, den belyser framför allt ett viktigt problem också.” Louise Nordlund Isaksson

kokort:Layou

t 1

08-04-22

17.01

Sida 1

Mu endast

1.800:-

När gav du din fr u en

ko senast?

Men en viktig kanal är eventen – framför allt musikevent där Erikshjälpen också får möjlighet att möta sina givare direkt. Viktig information för Erikshjälpen är att få reda på hur mycket information och återkoppling deras givare vill ha. Det varierar stort, särskilt mellan olika åldrar. – Ungdomar vill helst inte ha någon tryckt information alls utan nöjer sig med det vi berättar på Facebook, via sms eller mejl. Andra vill ha mer information, säger Louise Nordlund Isaksson. En effektiv informationskanal som ger bra effekt är direktutskicken varje månad om ett särskilt behov. De går ut till cirka 8 000 givare och innehåller alltid en extra uppmaning om att ge till ett specifikt projekt. Månadsbrevet är den enda regelbundna direktkommunikationen Erikshjälpen använder. Carina Andersson på Prinfo Bergs skulle gärna se att det blev mer, eftersom hon gillar formatet. – Ja, det vore kul att jobba mer med det. Har du en tillräckligt bra idé kan du få väldigt stor effekt med dr-formatet. Samtidigt har funktionen hos dr försvunnit lite, idag är sociala medier ofta det främsta responsmediet, säger hon. Idé, utformning, formulering är tre nyckelbegrepp för dr som Carina Andersson nämner. Vad som är ett riktigt bra erbjudande är inte så enkelt att säga. – Det beror helt på vad du gör och ska sälja. Och ibland är det förpackningen av erbjudandet, inte erbjudandet i sig, som fäller avgörandet. Men huvudsaken är att man har bestämt sig för vad man ska kommunicera, när man kommunicerar, säger hon. Samarbetet mellan Erikshjälpen och Prinfo Bergs fortsätter – organisationen har nya planer där byrån kommer att involveras. För Louise Nordlund Isaksson är samarbetet med byrån smidigt, och har med flertalet kampanjer hjälpt organisationen att ta ny höjd i sitt sätt att kommunicera. – Att Prinfo Bergs känner till oss som organisation och vår verksamhet väger givetvis också tungt. Det gör att vi slipper börja från början varje gång och att Carina redan vet vad vi står för. Det spar både tid och pengar, säger hon.

– sid 20 –

Erikshjälpen Erikshjälpens verksamhet är uppdelad i fyra olika delar som är helt fristående från varandra. Erikshjälpen, Erikshjälpen Second Hand Butiker, Human Bridge och Skandinaviska Läkarbanken. Erikshjälpen arbetar med biståndsprojekt i drygt 25 länder. Projekten finansieras framförallt genom bidrag från privata givare, till exempel faddrar och Månadsgivare, och genom medel från SIDA, PostkodLotteriet och Världens Barn. Erikshjälpen vill, med barnens drömmar som drivkraft och verktyg, vara med och förändra världen. Genom stöd till utbildning, försörjning samt hälso- och sjukvård hjälper Erikshjälpen barn och unga runt om i världen att våga drömma om framtiden.

– sid 21 –


Kort sagt

Vår 2011

Nyheter i korthet

Huset tar plats i Prinfo

Prinfo Bergen boostar Norge

Ny medlem i PCG, Prinfos byrånätverk, är reklam-, design- och kommunikationsbyrån Huset i Oslo. Byrån jobbar med kunder som Handelsbanken Finans, Norges Tennisförbund, Friskis & Svettis, Politiet och Oslo kommun. – Genom Prinfo får vi hängivna och kunniga kollegor i hela Norden. Tillsammans med dem bildar vi en bredare kompetensbas än vi själva har. Det gör att vi med gott självförtroende kan genomföra våra uppdrag så att våra kunder får ännu bättre resultat, säger Torger Bjørnstad på Huset.

Inför en resemässa i New York tog Prinfo Bergen fram presentationsmaterial om Norge till sin kund Travel Designer. Mässan gick bra, riktigt bra. En journalist på CNN som såg Travel Designs monter blev begeistrad. Resultatet blev att Norge listades som nummer fem i CNN’s World Top Destinations for 2011. Källa: CNN

Äntligen – ny webb på plats

33 000 000 000 kr

33 000 000 000

Nu är Prinfos nya webbsajt på plats. Hör gärna av dig och berätta vad du tycker!

Så mycket tror IRM att svenska annonsörer kommer att köpa medieutrymme för 2011. Det skulle innebära en marknadstillväxt på nästan 6 procent.

Regeringen stoppar cookies? Cookies kan idag lagras på en sajtbesökares dator utan aktivt samtycke. Nu vill regeringen stoppa detta, och låta besökare på webbsidor aktivt fatta beslut om en cookie ska få lagras. Cookies används bland annat av annonsörer, men också för autenticering, för att en sajt ska veta att det är en återkommande besökare och mycket annat. Regeringens förslag, som kan börja gälla den 1 juli i år, har fått mycket kritik, bland annat från Sveriges Annonsörer. – Lagförslaget känns ogenomtänkt och en smula hafsigt. Det drabbar alla aktörer, inte bara annonsörerna, utan nyhets- och mediesajter med flera, säger Tobias Eltell, jurist på Sveriges Annonsörer.

Källa: Irm-media.se

Studio 81 – Ny byrå i Prinfo Scandinavia Studio ’81 heter en ny reklambyrå i Prinfonätverket. Tremanna-byrån ingår i Prinfo Vårgårda och delar lokaler med dem.

Man kan samla på mycket. Vi, till exempel, samlar på branschens bästa konsulter.

eWork är experter på konsulter. Vare sig du söker inom it-, telekom-, teknik- eller verksamhetsutveckling så har vi en lösning. I Sverige och globalt – för både akuta specialistbehov eller när du funderar på outsourcing av din konsulthantering. Vår sinnrika, unika matchning ser till att tillgodose dina behov med rätt kompetens från en av våra 50.000 duktiga konsulter i nätverket. Enkelt och effektivt för dig, tryggt för oss. Läs mer om en annorlunda och komplett konsultleverantör på ework.se, eller slå en signal på 0200-29 55 00.

Från Nordens ledande IT-mäklare till Reshaping Consulting eWork har under hösten tillsammans med PlutoEdenvik arbetat om sin positionering på konsultmarknaden. En gång i tiden satte eWork begreppet IT-mäklare på marknaden. Nu har det blivit dags att profilera sig som en helhetsleverantör av konsulttjänster, men med bibehållen innovativ kraft i utvecklingen av nya erbjudanden. Reshaping Consulting blev PlutoEdenviks lösning.

DAG Henning Reksnes ny byråchef på norska InMedia

Design för Japan Dag Henning Reksnes har en gedigen bakgrund inom kommunikation och strategisk kommunikation, och kommer på InMedia också att vara huvudansvarig för strategisk kommunikation, risk- och kriskommunikation. De senaste sju åren har Dag Henning Reksnes varit vd för Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund.

Hundratals designer från hela världen visar sitt stöd för jordbävningsdrabbade Japan genom att sälja nygjord eller äldre design via sajten print-process.com. Alla intäkter från försäljningen går till Röda Korset. Två av de svenska designer som ställer upp är Stockholm Design Lab och Stefania Malmsten.

Källa: Sveriges annonsörer

ICA 986 MKR

91%

Sveriges 10 största annonsörer 2010 Reklamköp i miljoner kr

COOP 669 MKR

av alla tidningar, tidskrifter, kataloger och reklamutskick återvanns 2009.

TELIA 638 MKR

Källa: Grafiska företagens förbund

L’OREAL

UNILEVER 472 MKR

429 MKR IKEA TRE

411 MKR

MEDIAMARKT 415 MKR

371 MKR

Stockholm Design Labs affisch kostar från 30 pund och uppåt.

– sid 22 –

P&G 475 MKR

ELGIGANTEN 986 MKR

Källa: Sifo Reklammätningar

– sid 23 –


Portfolio

– 3 Prinfo-medarbetare visar upp sig –

Bok ”49 vackra villor” Foto: Kjell Israelsson Fläkt Woods Illustrationer till marknadsmaterial och manualer.

s

Susanne flodin medium

Illustratör Kommunikationsbyrån Vinna

10 villor från trivselhus i storlek small [106-138 kvm ]

Susanne Flodin är illustratör på Kommunikationsbyrån Vinna i Jönköping. Hon är utbildad teknisk illustratör och specialiteten är informativa illustrationer, främst inom teknik och medicin.

arkitektens idé 155:B I denna villa har vi arbetat med volymer för att få ett spännande utryck, som även visar sig inne i huset. De två vinklade våningarna binds samman av ett ljust trapphus med dubbel våningshöjd. Varma sommarkvällar kan man öppna upp vardagsrummet mot trädgården och njuta av den öppna elden i grillstaden. Husets övre privata våning med bad och tre sovrum har tillgång till terrass både från allrum och master bedroom.

Anna Wikståhl

88

89

AD & Grafisk formgivare Prinfo Bergs 130

Anna Wikståhl är art director och grafisk formgivare på Prinfo Bergs i Vetlanda. Hennes specialitet är att förädla kundens önskemål och skapa ett resultat som kunden inte alls hade vågat hoppas på. Ett exempel på ett sådant fall är det jobb för Trivselhus som hon väljer att visa upp i denna portfolio.

131

Trivselhus Anna Wikståhl har gjort mängder med enheter för Trivselhus – ett urval ser du här. Samtliga enheter präglas av samma ljusa, luftiga formspråk. Annons

Vad är roligast med ditt jobb? Både utmaningen i att hitta kreativa lösningar och att få gräva ner sig i typografi och färgnyanser på detaljnivå.

valde trivselhus visningar börjar i januari

MED stilsäkEr DEsiGN OCH kVAlitEt skräDDArsYr Vi Ditt UNikA HEM

Finns det någon typ av design du skulle vilja göra oftare? – Jag skulle vilja ha fler uppdrag där kunden har ett tydligt mål, men ger oss fria händer att hitta vägen dit. Varför ska företag satsa på design? – Design är ett företags chans att göra ett gott första intryck. Kanske kan man som kund inte alltid sätta fingret på vad som är välgjord design, men jag tror faktiskt att de flesta kan avgöra det med magen. Det är som en välskräddad kavaj – man inser när något sitter som en smäck.

Huspärm & Scrapbook

Vad är roligast med ditt jobb? – Att jag får jobba med min hobby. Och att jag lär mig så mycket om så många olika områden. Det är nödvändigt att förstå för att kunna illustrera det.

Acticon Kökskåpor för restaurang- och storkök. 3D-modellering och visualisering.

Finns det någon typ av jobb du skulle vilja göra mer av? – Gärna större och mer komplexa uppdrag. Kanske ett helt uppskuret flygplan, haha. Vad är styrkan med illustrationer? – Det kan vara ett bra sätt att avbilda saker som är svåra att fotografera i miljö, som fläktkåporna för Acticon eller Svias produkter. Andra fördelar är att illustrationerna kan göras innan produkten börjar tillverkas, en illustration är lättare att ändra om produkten förändras än det vore att rigga en ny produktfotografering.

Vårdhandboken Metoder och anvisningar för vårdpersonal.

trivselhus ab | 570 10 korsberga | 0383-208 00 | www.trivselhus.se | en del i

Rollup

Magasin ”Houses” Foto: Patrik Svedberg

Svensk Industri Automation Illustration av deras seende robotar.

Itab Skiss av självskanningsdisk. Bacho Förpackningsillustrationer.

– sid 2 4 –

– sid 2 5 –

Bränninge Gård Husskiss.


Huset Maria Bækken, Byråchef Huset kommunikation & Design AS Förpackning för Friggs Design av förpackning och golvställ för nya Friggs Antioxidanter

Maria Bækken är byråchef på Huset kommunikation & design AS i Oslo. Hon har jobbat med reklam och design både i Sverige och Norge sedan 1990. Hon är utbildad i både grafisk design och textildesign. Vad är roligast med ditt jobb? – Att få vara kreativ och skapa design varje dag. Bättre jobb kan man inte ha! Finns det någon typ av design du skulle vilja göra oftare? – Vi har jobbat med förpackningsdesign i några år för bland annat Friggs och Disney: det gör jag gärna mer av. Varför ska företag satsa på design? – Design är en dold skatt. Företag som har satsat på design, har bevisat detta genom omsättnings- och värdeökningar som överraskar de flesta.

DM för Handelsbanken Idé och design för Handelsbanken Gold card. Kampanjen gav mycket bra resultat.

Diavlo SemiBold ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÆØ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåæø {[(1234567890)]}¡!¿?«‹$¢ƒ£¥&ß@›»/|\ § ·-–—ˆ^%‰_* ˝ ´©®™``‘’“”„:;.,…±+-x÷=≠<≤≥>

Oslo kommune Byrådet

Tvangsekteskap www.huset.no 4114/0507

The Sans Bold Caps ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÆØ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåæø {[(1234567890)]}¡!¿?«‹$¢ƒ£¥&ß@›»/|\ § ·-–—ˆ^%‰_* ˝ ´©®™``‘’“”„:;.,…±+-x÷=≠<≤≥>

Identitetsdesign Logotyp för Elevombud. Pellestova, visuell identitet. Rebranding för Itgrafisk trengte.

Tvangsekteskap Informasjonsperm

Hälsa och välfärdsstaten Bioreklam, tunnelbanereklam, affischer, broschyrer och annat informationsmaterial.

Oslo kommune Byrådet

Nye regler for ekteskap i utlandet

Tvangsekteskap n Ingen har rett til å presse eller tvinge noen til å gifte seg

n Du har rett til å si nei!

www.oslo.kommune.no/tvangsekteskap

“Norges Beste Frokost” 6 år på rad

Fra 01.06.2007 er det nye regler for å gifte seg i utlandet. Ekteskap som er inngått i utlandet vil IKKE være gyldig i Norge hvis: • En av partene er under 18 år når de gifter seg • Ekteskapet er inngått uten at begge parter var til stede under vigselen (stedfortrederekteskap og telefonekteskap)

Webbsidor Webb för olika kunder.

• En av partene allerede er gift

n

Hjelpetelefo

7

22 70 55 8

Dette gjelder om minst en av partene er norsk statsborger eller fast bosatt i Norge når ekteskapet blir inngått.

Rica Nidelven Hotel vant 10.02.11 prisen for “Norges Beste Frokost”. Hotellet har vunnet prisen 6 år på rad i konkurranse med over 400 andre hotell i Norge, som testes av en fagjury og er i regi av Twinings og Haugen-Gruppen. Hjertelig velkommen til en fantastisk start på dagen!

– sid 2 6 –


” En förutsättning för att lyckas med sin marknadsföring är att du är modig och vågar gå andra vägar än mainstreamfåran”

Foto: Øystein Eugene Hermstad

Lars Erik Vesterdal

Mat, mod

& ett norskt hotell Några av Norges bästa kockar jobbar på Rica Nidelven Hotel i Trondheim. Det är ingen slump – maten är vad som profilerar hotellet och gör det framgångsrikt. Berättar om maten gör hotellet med hjälp av Reklamehuset.

Mod – men också förmågan att lyssna. Det är två av de egenskaper som gör Reklamehuset Stjørdal till rätt byrå för Rica Nidelven Hotel, enligt hotellets F&B manager Lars Erik Vesterdal. – Många reklambyråer kommer gärna förbi, dricker kaffe och snackar. Vi lyssnar på dem, men de lyssnar inte på oss. Reklamehuset är bra på att lyssna, säger han. Rica Nidelven Hotel har valt maten som bärande strategi ända sedan det öppnade 2003. Det är en strategi som faller gästerna på läppen: det är högt tryck på hotellet som har bokningsförfrågningar för två år framåt och maten nämns ständigt på plussidan när hotellet får feedback från gästerna. Men inte bara gästerna uppskattar maten.

– Vi har vunnit tävlingen Norges bästa frukost sex år i rad. Våra kockar kom på plats två, tre och fem i senaste omgången av norska kockmästerskapen. Och vi har kockar i norska kocklandskapet, berättar Lars Erik Vesterdal. Och det är självklart kockarna som frontar hotellet. De syns på bilder i hotellet, men de syns också i reklamen. – Hotellets satsning på mat har varit i fokus i alla kampanjkanaler. Kockarna är hotellets ansikte utåt i allt vi jobbar med, berättar Trude Arntsen, art director på Reklamehuset. Det kan verka dumt att satsa allt på ett kort som Rica Nidelven ser ut att göra med kock-

– sid 28 –

konceptet. För Lars Erik Vesterdal verkar det däremot vara en självklarhet. – En förutsättning för att lyckas med sin marknadsföring är att du är modig och vågar gå andra vägar än mainstreamfåran, säger han. Reklamehuset vågar, säger han, de går nya vägar och är inte rädda för att testa nytt. Det är en viktig egenskap hos deras reklampartner, men ännu viktigare är kanske lyhördheten. – De är väldigt bra på att lyssna och känna in vad vi vill och vill ha. Vi har en liknande syn på många saker och har lätt för att kommunicera med varandra, säger Lars Erik Vesterdal. Lyhördhet är också något Trude Arntsen på Reklamehuset lyfter fram som en styrka hos Rica Nidelven, en egenskap som hindrat relationen och reklamen från att stagnera. – Marknadschefen har varit väldigt intresserad av vad vi har att komma med. Till exempel när vi föreslog en ny fotograf nyligen som stod för ett helt annat uttryck än vi använt tidigare. Så de är modiga och vågar mycket, framför allt med tanke på att det är en konservativ nisch, säger hon. Och Lars Erik Vesterdals recept för att Reklamehuset fortsatt ska vara hotellets byrå är enkelt. – De ska fortsätta att lyssna och fortsätta att spela i samma lag som oss. Inte bara se oss som en kund utan som en samarbetspartner. Och förstås, de ska fortsätta att vara modiga.

– sid 29 –


Krönika

Här finns

Karina Persson

Prinfo Communicaton Group

PRINFO COMMUNICATION GROUP

Kontaktuppgifter till alla Prinfo Communication Groups kontor i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Lettland.

Trots teknik och statistik funkar inte kundkontakten

Tror de att jag ska bete mig annorlunda när de riktar samma typ av erbjudande till mig gång efter annan? Får de trogna kunderna någonsin läppglans, ljusstakar och kuddfodral?

Det är lättare att behålla gamla kunder än att skaffa nya. Självklart. Det har sagts många gånger i olika varianter men ändå har många företag svårt att följa det. Resultatet kan bli både det ena och andra, en utebliven affär, en förlorad kund, en upprörd kund som ondgör sig över den orättvisa behandlingen han/hon har utsatts för. Jag är en av dem och det är antagligen du också. En vardagskväll. På spisen kokar pastavattnet över, ett barn vill ha hjälp med att ta isär två legobitar, ett annat skriker från toaletten och telefonen ringer. Jag svarar utan att kolla på displayen. Fel beslut. I ett enda jättelångt svep hörs ”hej jag heter bla bla och ringer från bla.Vi har ett superbra erbjudande till dig, tre nummer av bla bla och en elegant scarf i äkta siden….” äntligen tar han en inandningspaus och jag hinner skjuta in ett bestämt och ganska vasst NEJ TACK direkt följt av HEJ DÅ och klick. Kvar hänger ett dåligt samvete över att ha varit otrevlig mot någon som bara gör sitt jobb. Det irriterar mig är att det någonstans sitter en person som borde planerat bättre. Jag är övertygad om att detta stora förlag har kundregister där min köphistorik finns med och där det framgår hur jag har responderat. De borde kunna se att jag aldrig någonsin har tackat ja till ett telefonerbjudande om prenumeration och därför exkluderat mig. De borde även kunna utläsa att jag faktiskt, när lugnet lägger sig lite senare på kvällen och drömmen om en mer flärdfull vardag smyger sig på, ibland nappar på deras dr-utskick. Men att jag även här är väldigt konsekvent i mitt agerande - jag tecknar ett introduktionserbjudande till specialpris, roffar åt mig lockvaran och säger upp prenumerationen. Tror de att jag ska bete mig annorlunda när de riktar samma typ av erbjudande till mig gång efter annan? Får de trogna kunderna någonsin läppglans, ljusstakar och kuddfodral? Går det inte att fördela resurserna bättre?

En annan kväll har det modem som vi fick när vi tecknade bredband gått sönder och jag har suttit i telefonkö för att göra en felanmälan till Telia. När jag äntligen kommer fram får jag veta att garantin har gått ut så att jag tyvärr får köpa ett nytt själv. Jaha, typiskt. Men då tröttnar sambon, snappar åt sig luren och basunerar ut att vi minsann har varit kunder i evigheter och kan välja en annan leverantör och att vi ändå hade tänkt se över vad vi betalar för om det ska vara på det sättet. En kort stund senare har vi ett nytt modem helt gratis och fördubblad bredbandskapacitet till samma pris. Allt som krävdes var tydligen lite adrenalinpåslag... Jag bryr mig inte om hur det ser ut innanför

väggarna på företagen, om ärenden tillhör olika avdelningar eller kanske outsourcas. Jag vill vara kund hos dem som behandlar mig schysst så att jag kan lägga min energi på roligare saker än att hävda min rätt. Så alla ni med avancerade systemstöd för kundrelationer: ta en funderare på om ni verkligen använder dem till att identifiera och värna om era trogna kunder. Se sedan till att alla medarbetare får tillgång till de verktyg de behöver för att ge bra service istället för att få skäll.

Sverige

Alingsås Anderstorp Bollebygd Bollnäs Gävle Göteborg Jönköping Kalmar Malmö Oskarshamn Stockholm Stockholm Stockholm Sundsvall Tranås Vetlanda Virserum Vårgårda Vårgårda Växjö Ystad Örebro Österlen

BlowUp Prinfo Anderstorp Prinfo Alfredssons Prinfo I&N Prinfo I&N Linderoths Kommunikationsbyrån Vinna Prinfo Bergs Prinfo Grafiskt Center Prinfo Bergs PlutoEdenvik Prinfo I&N Raymond Sweden Prinfo Accidenstryckeriet Tranås Tryck & Media Prinfo Bergs Prinfo Bergs Prinfo Vårgårda Studio´81 Prinfo Bergs Prinfo Ystads Centraltryckeri Prinfo Welins Prinfo Österlen

Verkstadsgatan 4 Allégatan 47 Rinnavägen 17 Skidvägen 5 Drottninggatan 34 Aröds industriväg 78 Brunnsgatan 24 Dagövägen 1 Stortorget 8 (Lejonetpassagen) Varvsgatan 14 Gamla Brogatan 34 Holländargatan 21A Östgötagatan 67 0 Östra Långgatan 3 Vasagatan 1 Östra Nygatan 19 Verkstadsgatan 3 Parkgatan 16 Parkgatan 16 Kungsgatan 19 D Stallgatan 4-8 Dialoggatan 10 Lindhagagatan 8

0322-194 02 0371-58 89 00 033-29 00 90 0278-63 65 00 026-420 68 00 031-50 69 00 036-30 51 20 0480-515 60 040-650 97 00 0491-76 96 50 08-545 839 70 08-441 86 80 070-728 28 22 060-64 70 70 0140-38 55 60 0383-124 25 0495-24 94 80 0322-66 70 60 0322-66 70 60 0470-74 01 10 0411-736 10 019-25 44 00 0414-146 00

Prinfo Bergen Prinfo Rønnes DHR Reklamebyrå Nils Sund Trykkeri Prinfo Unique Prinfo Vanberg Prinfo Unique Prinfo Rønnes InMedia Huset kommunikasjon & design Prinfo Media Prinfo Profflink Prinfo Kolbotn Reklamehuset Ibox Reklamebyrå InMedia Grafisk Idé

Skuteviksboder 17 Sømnaveien 105 Oasen Storsenter 3 etg. Austbøveien 16 Fjellveien 1A Bromsveien 5 Myntgaten 9 Borgejordet 21 Kirkegata 22 Øyane 11 Sagveien 21A Kyrkjevegen 50 Hamang Terrasse 55 Sofiemyrveien 4 Teglgaten 5 Bjellandsvegen 92 Tinggata 3 Sentrum

+47 32 43 43 00 +47 75 00 91 50 +47 52 84 54 84 +47 52 70 33 70 +47 33 02 01 00 +47 32 72 51 50 +47 33 13 22 00 +47 75 17 53 00 +47 57 88 56 80 +47 22 38 70 50 +47 53 47 02 40 +47 67 55 03 92 +47 66 89 29 80 +47 92 62 93 97 +47 53 45 67 50 +47 57 87 54 62 +47 53 76 60 80

Sjömansgatan 26 Bredgade 20 Lauvas street 9

+358 9 681 18 20 +45 33 11 26 00 +371 67 28 38 39

norge

Bergen Brønnøysund Haugesund Haugesund Horten Kongsberg Larvik Mosjøen Nordfjordeid Oslo Rosendal Sandvika Sofiemyr Stjørdal Stord Stryn Ølen

danmark, Finland & Lettland

Helsingfors Köpenhamn Riga

Kaktus Integral Balthaus Poligrafija

Huvudkontor, Holländargatan 21A, 111 60 Stockholm, tel 08-441 86 91, www.prinfo.se – sid 30 –


we are a nordic network. read more about us at www.prinfo.se

Prinfo Communication våren 2011  

Svenska versionen av Prinfo Communication