Page 1

s 2013 tili-Mei rapr g50 • A

r n

DOSSIERS!

De VoeDselzanDloper omgeDraaiD Voer Voor blokbeesten Het grote geVaar Van scientology IntERvIEw

annemie struyf oVer ‘De bleekweiDe’


INULAC VERLICHT NATUURLIJK Te veel

ONMISBAAR NG! TERI R E V E J R O VO

Te vol

Te vlug Te vet

IN SUPERVORM MET INULAC! 4 DUBBELE WERKING: ➊ hulp bij oprispingen (zure pH). ➋ een rustige vertering (enzymen). ➌ een optimale darmflora (probiotica). ➍ een regelmatige stoelgang (prebiotica).

Inulac is te koop in de apotheek onder het CNK-nummer: 1726942 Vraag een staal aan bij uw apotheker. Distr. : Soriabel NV, tel. 051-58 80 30 - info@soriabel.be

50/13-29309-04

Inulac is 100% natuurlijk, heeft een lekkere smaak en wordt gebruikt na overmatig eten of snoepen. Bovendien zal je immuniteit er wel bij varen en worden je vetten gemakkelijker geëlimineerd via een regelmatige natuurlijke stoelgang.


inhoud

Voorwoord

IN DIT NUMMER n

r

gr at i

50

A

pr

il -M

ei

DOSSIERS!

s

Beste lezer,

20 13

Voeding is samen met voldoende beweging de bouwsteen voor een gezond leven. Klinkt logisch en makkelijk maar dat is het uiteraard niet. Teveel factoren zoals tijdsgebrek en verkeerde informatie maken dat we met z’n allen uiteindelijk ongezond leven.

r

lzanDlope De VoeDse iD omgeDraa r Voo r Voe en blokbeest geVaar Het grote ology Van scient

Met de dossiers ‘de voedingszandloper’ en ‘voer voor blokbeesten’ proberen we jullie alvast op een gezonder spoor te zetten.

IntERvIEw

uyf annemie str ekweiDe’ oVer ‘De ble 22/03/13 09:07

indd 12

mana_cover_Annemie.

Ook de geestelijke gezondheid komt onrechtstreeks aan bod want nog steeds laten mensen zich immers ‘verleiden’ tot sektes zoals Scientologie. Wolven in schapenvacht…. En je kan voor of tegen zijn maar ‘De Bleekweide’ van Annemie Struyf zorgt op dit moment wel voor een maatschappelijk debat over een thema waar we eigenlijk liefst niet mee geconfronteerd worden. Ze vertelt er hier alles over. Verder nog reportages over de heilzame werking van het oa. het olijfblad, Q10, visolie en zoveel meer!

INTERVIEW Annemie Struyf ............................ 4

Geniet van dit nummer en... leef gezond! De redactie.

DOSSIER Voedingszandloper....................... 6

Voer voor blokbeesten ............... 12

DOSSIER Scientology ................................. 28

RECEPTEN .............................. 34

WEDSTRIJD ............................ 38

Volgende Verschijning vanaf 20 mei

Colofon Maar Natuurlijk, Gezond Genieten: 260.000 exemplaren Verantwoordelijke uitgever Themamedia nv, Wouter Van Melkebeek De Vunt 9, 3220 Holsbeek Product Management Katrien Houtmeyers Katrien.houtmeyers@primetimegroup.be Informatie & administratie 016 49 82 61

Creative director Kevin Celis Druk & Prepress Grafische Groep Bongaerts Greesstraat 11, 2200 Herentals 014-24 68 78, 014-24 68 77 Redactiemedewerkers W. De Corte, W.J.Duckaert, Eva Cuypers, C. Wattelaine, Vanessa Luyten.

De uitgever wijst elke aansprakelijkheid voor de inhoud van advertenties en de rubrieken rond productinfo af. Thema Media kan niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele onjuiste gegevens. De inhoud van elke advertentie valt onder de verantwoordelijkheid van de adverteerder.

3

50/13-29470-04

DOSSIER


interview

Annemie Struyf Het belang van een warm nest is niet te overschatten Annemie Struyf laat in ‘De Bleekweide’ op Eén kinderen kwetsbaar én sterk zien. Het kind krijgt recht van spreken. Wijlen Toon Hermans zei ooit: Wie niet in het kind het wonder ziet, snapt het hele liedje niet. Waarom zou een kind minder wijsheid in zich dragen dan een volwassene? Annemie zelf heeft vijf opgroeiende kinderen en we praten graag met haar over het belang van geestelijke gezondheidszorg voor jong en oud. ANNEMIE

Auteur

“Luister naar ons, wij hebben ook iets te vertellen”

Wat heeft jou tijdens de opnames van ‘De Bleekweide’ het meest geraakt? Annemie: “Als ik er nu op terugkijk, is dat het belang van een warm nest niet te overschatten valt. Dit hoeft daarom

niet een klassiek gezin te zijn, als het maar een warm nest is. Want dit geeft een enorme steun in moeilijke tijden. In ‘De Bleekweide’ heb ik lieve, warme gezinnen ontmoet die allemaal een goede reden hadden om hun problematiek op televisie te willen tonen. Ik zou er echt nooit aan begonnen zijn, mocht alles niet doorgepraat zijn met alle kinderen en hun ouders. Ik vond het essentieel dat op alle vlakken veiligheid maximaal werd ingebouwd.”

Kan je eens even een concreet voorbeeld geven?

50/13-29474-04

Annemie: “In de eerste aflevering maakten we kennis met Julie wiens ouders uit elkaar gingen. Dit ging om een echtscheiding die in goede omstandigheden verliep. Beide ouders waren enorm begaan met het welzijn van hun kind. Ik realiseer me: ook al gebeurde dat met zoveel zorg, toch was het zo moeilijk voor dat meisje. Wat moet het dan zijn voor een kind wiens ouders in een vechtscheiding belandden? In zo’n geval worden ouders zo opgeslorpt

4

door hun eigen problematiek dat de grondvesten van het kind daveren. Als het in een veilig nest al zo moeilijk is, wat dan in een onveilig nest?”

Hoe schat jij het belang in van geestelijke gezondheidszorg?

Annemie: “In onze maatschappij zijn we gewend te focussen op onze fysieke gezondheid. En het is me opgevallen dat in Vlaanderen toch niet zo makkelijk met gevoelens wordt omgegaan. De gemiddelde Vlaming verkrampt wanneer het gaat om het open en bloot bespreken van gevoelens. Het telkens opnieuw moeten uitleggen aan mensen dat er niets mis is met huilen bijvoorbeeld. Het is gewoon niet goed om constant met een krop in je keel rond te lopen want dat gaat woekeren. Mensen mogen dat weer leren. Vanuit het nest worden veel vaardigheden aangeleerd of niet, zoals het omgaan met verdriet, boosheid, angst... Je kan dat dus de rest van je leven meedragen. Dus ja, ik vind geestelijke gezondheidszorg erg belangrijk.”


interview

In welke mate horen voor jou lichaam en geest bij elkaar?

50/13-29474-04

Annemie: “De oude Grieken zeiden het al: mens sana in corpore sano! En als we ernaar durven kijken, weten we dat die twee ongelooflijk samenhangen. In mijn professioneel leven zit ik zelf nu in een periode met veel werk en stress. Ik moet heel alert zijn. Precies omdat mijn bestaan erg druk is, weet ik dat ik gezond moet eten, genoeg slapen en voldoende bewegen. Mijn lichaam geeft signalen wanneer het mentaal te veel wordt. Lichaam en geest versterken en verzwakken elkaar. Ik heb opgroeiende kinderen en het is interessant om te zien hoe spilzuchtig ze met hun energie kunnen omgaan. Dat vind ik dus één van de zegeningen van ouder worden: je krijgt meer inzicht in de wisselwerking tussen lichaam en geest. Ik ken mezelf intussen goed en heb in de loop van mijn leven geleerd om te streven naar die balans tussen lichaam en geest.”

mee omgegaan. Die drempel is niet zo groot. Maar het is niet iets wat ik kan veralgemenen. Ik heb door de Bleekweide gemerkt wat een enorm taboe er zit op hulp zoeken. Zo was er eens een opmerking: ‘Als je op je 12 jaar naar een therapeut bent geweest, ben je gestigmatiseerd voor de rest van je leven.’ Nee, dat is dus niet zo. Het is heel gewoon. Ik hoop echt van harte dat dat taboe in de loop der tijd zal verdwijnen. De kinderen die we tonen, laten hun kwetsbaarheid in sterkte zien. Ik vind het zo knap hoe ze met hun emoties omgaan. Als mensen hier kritiek op geven, zegt dat vaak meer over wie die boodschap uit en het zegt niets over de jongere of volwassenen in kwestie.”

Wat was jouw belangrijkste motivatie om ‘De Bleekweide’ te maken? Annemie: “Ik heb dit programma gemaakt op vraag van de kinderen en jongeren. Ze zeiden: ‘Luister naar ons,

wij hebben ook iets te vertellen.’ Ik kon er me al jaren aan storen dat iedereen iets over het kind te zeggen heeft: ouders, dokters, psychiaters... En het kind dan? Als het over hun problemen en perspectieven gaat, zegt iedereen: ‘Maak hen onherkenbaar.’ Maar ze worden wel in de commerciële strijd ingezet. Dat is zo opportunistisch. Dus ik vond hun vraag heel legitiem. Therapeute Lut Celie ken ik al jaren en door dat contact was er vertrouwen. Want ik weet dat dit een delicaat terrein is en dat het een dunne lijn is waar je op moet wandelen. Ik voelde dat we samen een mooi verhaal konden schrijven.”

De opnames zijn inmiddels achter de rug. Waar ben je nu mee bezig?

Annemie: “Alweer met een nieuw project dat we aan het opstarten zijn. Maar het is wat voorbarig om daar nu al iets over te zeggen. Dat brengt ongeluk...”

Is er wat jou betreft nog een grote drempel om naar een therapeut toe te stappen? Annemie: “In mijn eigen omgeving wordt hier op een heel gewone manier

5


dossier voeding

De voedselzandloper Carrefour, Delhaize en Colruyt verkopen 30% meer havervlokken sinds het verschijnen van dr. Kris Verburghs ‘Voedselzandloper’ met als ondertitel ‘over afvallen en langer jong blijven’. Soms vielen filialen zelfs zonder havermout, u weet wel, de bijna in vergetelheid geraakte havervlokken van (over-)grootmoeder uit de grote kartonnen doos met het portret van de Quaker met zijn lange haren en zijn gekke zwarte vlinderhoed. Applaus voor de arts, die de door industriële lobby’s geinspireerde voedingsdriehoek onderuit heeft durven schoppen. En de havermout in eer heeft hersteld. W.J.Duckaert Alleen wil dr. Verburgh dat ik die goede oude havermout in soja’-melk tot pap verwerk, terwijl ik hem liever in yoghurt als muesli eet en ik ook wel karnemelkpap lust. Daar is dr. Verburgh tegen. M.i. ten onrechte.

50/13-29501-04

Ja, maar ...

6

Als hij tegen iets is, dan zijn er geen grenzen. Hij hekelt het feit dat ergens van Q10 beweerd werd dat het ouderdomsverschijnselen kan afremmen. Tot daartoe, maar als later de statines ter sprake komen en hun nadelige werking op de spieren, vergeet hij te zeggen dat de oorzaak daarvan het blokkeren door de statines is van dat coënzym Q10 in de lever. Bovendien is het hart ons belangrijkste spier. En dus is Q10 (best als Ubiquinol) een aanrader voor statinegebruikers en hartlijders. Als wij hier de moeite doen om op enkele overdrijvingen en fouten te wijzen, is dit omdat ‘De Zandloper’ zo’n belangrijk en waardevol boek is. Het laat een nieuwe wind waaien. Koop het, lees het, doe er uw profijt mee. Maar neem het hier en daar met een korrel zout. Zeezout wel te verstaan. Als klassiek geschoolde arts

© Bob Bronshoff

maakt de auteur geen onderscheid tussen natuurlijk met 80 mineralen-sporenelementen beladen zeezout en geraffineerd keukenzout. Dr. Verburgh is een nog vrij jonge arts en onderzoeker, briljant en scherp van geest en al vanuit zijn jeugd gefascineerd door het verouderingsproces en de rol die de voeding daarin speelt. En wie (voortijdige) veroudering tegengaat, gaat ook onze beschavingsziekten tegen. Die overigens allemaal met ontsteking te maken hebben en dus ook met een foute verhouding tussen de vetzuren in onze voeding.

Dieet is levenswijze

Hij wou per se geen dieetboek schrijven: ‘Iedereen die dieet, is verkeerd bezig’ – ‘Een echt dieet is geen dieet’ – ‘Als je voeding gezond is, dan mag je zoveel eten als je wilt, je gaat hoe dan ook afvallen als je te zwaar bent’. – ‘Het enige goede voedingspatroon is een voedingspatroon dat een levenswijze wordt’. Daarmee is de toon gezet. En daarmee zijn wij beland bij de oorspronkelijke betekenis van het woord dieet: het oudGriekse ‘diaita’ betekent letterlijk ‘le-

venswijze’, ‘gezonde’. Door bij het principe van Hippocrates ‘laat uw voeding uw medicijn zijn’ aan te knopen, verwijdert dr. Verburgh zich van de hedendaagse conventionele geneeskunde en benadert hij onbewust de natuurgeneeskunde. Als jonge wetenschapper is zijn blik – spijtig genoeg – uitsluitend gericht op het Engelstalige, overheersend Amerikaanse cultuurgebied. Hij steunt zich – terecht – op serieuse studies, verschenen in onverdachte medische vaktijdschriften. Hij heeft echter geen weet van de natuurgeneeskunde zoals die vooral in het Duitse cultuurgebied bloeit. In Duitsland kan een arts zich aan de universiteit ook als ‘Arzt für Naturheilverfahren’ specialiseren. Voeding speelt in de natuurgeneeskunde een kapitale rol. Al meer dan honderd jaar wordt bewust ook met voeding behandeld; al meer dan vijftig jaar is voedingsomstelling een van de pijlen van de biologische kankerbehandeling. Als volkorenproducten – niet alleen haver, ook brood en zuivel – niet alleen kaas maar ook melkzure producten –


De voedselzandloper

50/13-29501-04

Vervang de ongezonde voeding in de bovenste driehoek zoveel mogelijk door gezonde voeding in de onderste driehoek.

www.voedselzandloper.com

7


dossier voeding

daarin hun plaats hebben gekregen was en is dat zinvol. En nog iets: als volkeren al eeuwen, zelfs duidenden jaren bepaalde levensmiddelen als basisvoedsel gebruiken en daarmee overleefd hebben, dan kan dat geen on-zin zijn. Kijk ook naar de keukenkruiden, meestal tegelijkertijd geneeskruiden, die allemaal zin hebben. Wel kan en moet men zich vragen stellen bij de hedendaagse kwaliteit van die levensmiddelen, hun productie, de behandelingen die ze ondergaan. En hun bereidingswijze. Zoals wij ze meestal bereiden – in water gekookt, om dan het water met het waardevolste weg te gieten – zijn de aardappelen alleen maar ballast. In de pel gekookt of beter gestoomd of samen met groenten in stamppot verwerkt, passen zij – zeker met mate – in een gezonde voeding.

50/13-29501-04

Minder en meer

8

Bekijken wij even de ‘voedselzandloper’ van dr. Verburgh zoals op deze bladzijden afgedrukt. In de bovenste driehoek is aangegeven wat wij MINDER zouden moeten gebruiken, in de onderste wat daar MEER mee correpondeert. Daarnaast staat in kleine lettertjes, tussen haakjes: zoveel mogelijk vervangen door .... Hieruit concludeert de auteur: Geen (of zo weinig mogelijk) brood, aardappelen, pasta en rijst – wel havervlokken. Aardappelen ed. vervangen door extra-groenten, peulvruchten, paddenstoelen, tofu (soja) en quorn (uit een zwam) Geen melk of yoghurt – vervangen door sojaproducten – wel kaas Weinig rood vlees (varken, rund, schaap, paard), wel gevogelte en vooral vette zeevis Groenten vooral en ook fruit moeten de basis van onze voeding vormen. Veel water, enkele kopjes thee, minstens 1 glas vruchten- of groentensap

per dag. Koffie: max. 3 koppen; alcohol max. 2 glazen. ‘Intelligente’ voedingssupplementen: jodium, magnesium, vitamine D, selenium, B-vitaminen. Heel wat daarvan klinkt de trouwe lezer(es) van MaarNatuurlijk vertrouwd in de oren, maar doorgaans dan genuanceerder. Suiker verduivelen is terecht. Levensmiddelen met lage glycemische index verkiezen boven deze met hoge Glyx is verstandig. Maar alles over één kam scheren is fout. Uiteindelijk wordt dat dan ook weer een extreem dieet dat wel nuttig kan zijn bij ziekte, bv. bij voortschrijdende diabetes type 2, maar dat men over allemaal niet kan aandoen.

Het grote bedrog

Bij bepaalde passsages in het boek dacht ik bij mezelf: ‘Het is en blijft ‘nen doktoor.’ De jarenlange hersenspoeling aan onze medische faculteiten met - o.m. het cholesterol/verzadigde vetzuren dogma – blijft zich bij de overgrote meerderheid van de artsen levenslang wreken. Over cholesterol is de auteur op de goede weg, inzake Omega 3 zit hij goed, bij Omega 6 mist hij de kans om ook dat goed uit de doeken te doen, waarschijnlijk omdat hij nog niet de tijd genomen heeft om dat te doorgronden. Maar wat de verzadigde vetzuren betreft, bidt hij het dogma van de sojalobby en de farmaindustrie na. De cholesterol-vethypothese, het grootste medische bedrog van de laatste eeuw, opgesteld in de jaren vijftig van vorige eeuw door de Amerikaanse epidemioloog Ancel Keys in zijn ‘Seven Country Study’ (in wiens opdracht?) is al lang wetenschappelijk achterhaald. Keys zocht uitsluitend naar het statistisch verband tussen cholesterol/verzadigde vetzuren en hart-vaatproblemen. Zonder rekening te houden met andere factoren. Dat was dom. Hij beperkte zich tot de resultaten in 7 landen en verzweeg die uit

15 andere, die zijn theorie tegenspraken. Dat was bedrog. Onmiddellijk sprong de machtige Amerikaanse sojalobby daarop om vooral de natuurproducten boter en kokosolie uit de markt te drukken. Gevolgd in de jaren zeventig door de farma-industrie met haar cholesterolverlagende statines.

Levensnoodzakelijk

Verzadigde vetzuren zijn niet alleen aangewezen bij bakken, braden ed., zij zijn levensnoodzakelijk voor onze celmembranen, zenuwen – vooral de hersenen – voor een goede hartfunctie, voor longen, lever en nieren. De Wereldgezondheidsorganisatie en de ‘American Heart Association’ (!) stellen duidelijk dat er voor een optimale gezondheid in ons dieet ook voldoende verzadigde vetten moeten zitten. Overdrijven is nergens goed voor, ook hier niet. Maar zeker niet met de ons vreemde, van oorsprong Aziatische soja. Toch is dit een meer dan lezenswaardig boek en is ‘De Zandloper’ (uitgeverij Bert Bakker) meer dan zijn 17,95 euro waard. Ik kijk al uit naar een volgende, verbeterde uitgave en/of nieuwe pennenvrucht van dr. Verburgh. Niet in het minst belangrijk: het boek leest vlot en aangenaam. De enkele chemisch-technische bladzijden kan men desnoods overslaan. P.S. Hopelijk komt de dokter, in zijn zoektocht naar voeding als heelmiddel, weldra ook de door de MaarNatuurlijklezers reeds gekende Salvestrolen op het spoor.


Laat de natuur je helpen! Overgevoeligheid voor stoffen? SMILABELL helpt natuurlijk! Niet enkel de stuifmeelperiode in de natuur kan overgevoelige mensen parten spelen. Ook huisstof, mijten, dierenharen, bepaalde voedingsmiddelen kunnen de reacties van het lichaam verschalken en een hyperreactie uitlokken met niezen, snotteren, tranende ogen, zwellende slijmvliezen enz... Smilabell beschermt tegen overgevoeligheid voor stoffen en helpt de ontspoorde immuniteit weer op de sporen. De druppels hebben dezelfde werking als de spray, maar is geschikt voor thuisgebruik.

Verkrijgbaar bij uw apotheker in 100 ml met cnk-bestelcode 1744-390.

Van stuifmeel, stof of dierenhaar kan je niet enkel last hebben thuis of in een vertrouwde omgeving, maar ook als je werkt buitenshuis, op bezoek bij vrienden of familie, of zelfs tijdens de vakantie. Dan is een spray wel makkelijker en handiger dan een flesje met druppels die je moet oplossen. Even in de mond sprayen en... de overgevoeligheid is niet langer de baas. Ook de mondspray met Smilabell helpt je op plaatsen waar je plots overvallen wordt door overgevoeligheid.

Verkrijgbaar bij uw apotheker in 20ml mondspray met cnk-bestelcode 2128-049.

Overgevoeligheid van o.a. pollen en andere stoffen? ALLOBIOSE helpt natuurlijk! Zowel in het pollenseizoen maar ook het hele jaar door binnenshuis, krioelt het van de stoffen waarop je overgevoelig kan reageren. Maar ook overgevoeligheid voor voedsel, metalen en andere stoffen, alsook ademproblemen door overgevoeligheid komen steeds meer voor. De aanpak van al deze problemen begint met een gezond darmmilieu, want probiotica saneert het darmmilieu en verbetert het immuunsysteem. Zo beheers je de overgevoeligheid dankzij Allobiose.

Verkrijgbaar bij uw apotheker in 50 capsules met cnk-bestelcode 2121-218 of 100 capsules met cnk-bestelcode 2121-226.

Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een gevarieerde voeding.

Veilig online bestellen kan 7 op 7 via www.boverte.com www.fytobell.be

Gezonde kracht uit de natuur !

50/13-29310-04

SMILABELL MONDSPRAY helpt natuurlijk!


reportage

Hartpatiënte onthult haar geheime “brandstof” “Met de extra energie die ik van deze capsules krijg, ben ik veel beter in staat om voor mijn twee kleindochters te zorgen,” zegt Eva Duspin. Een arts bij het hartcentrum vertelde de 60-jarige vrouw over een stof die onder hartpatiënten bijzonder populair is wegens zijn energieleverend effect.

E V A

C.Wels

“Dankzij deze extra energie ben ik nu een betere oma”

Zo’n tien jaar geleden bezocht Eva Duspin een hartcentrum omdat ze zich futloos voelde. Op 39-jarige leeftijd had ze een hartaanval gehad en

nu, jaren later, was haar energieniveau gezakt tot het laagste peil ooit. “Terwijl ik in het hartcentrum was voelde ik me plotseling onwel. De arts waarmee ik in gesprek was, vroeg me of ik wel eens had gehoord van co-enzym Q10,” herinnert Eva Duspin zich. Ze had al die tijd trouw haar hartmedicijnen genomen, maar ze

50/13-29497-04

Een opkikker voor het hart

10

had de natuurlijke stof waar de arts het over had nog nooit geprobeerd. “Dus ik ging achter dat co-enzym Q10 aan en al snel merkte ik dat deze stof een enorm verschil maakte,” legt ze uit. “Met twee kleindochters is het een zegen dat ik genoeg energie heb om een goede oma voor ze te zijn. Ik pas regelmatig op hen en omdat

Alle cellen van het menselijk lichaam zijn afhankelijk van Q10 voor de productie van energie. Vooral de spieren en meer bepaald de hartspier is sterk afhankelijk van deze vitamine-achtige stof, omdat het nu eenmaal een spier is die enorme hoeveelheden energie nodig heeft om zich de het dag rond in een gestaag ritme samen te kunnen trekken. Een recent Zweeds onderzoek, de KiSel-10 studie, uitgevoerd onder 443 oudere mannen en vrouwen, toonde aan dat Q10 het hart beschermt en beter doet functioneren. De deelnemers aan de studie werden verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg Q10 en seleen, terwijl de andere groep identieke placebo’s kreeg. Degenen die de echte voedingsaanvulling kregen hadden een met 54% verlaagde kans op cardiovasculaire dood, terwijl hun hartfunctie duidelijk was verbeterd. Het onderzoek is gepubliceerd in het medische vakblad International Journal of Cardiology.


ik nogal een eind moet reizen om er te komen, is het een opluchting dat ik me nu niet meer zo moe voel als eerst. Ik heb deze extra energie echt nodig,” vertelt Eva.

Altijd actief geweest

Die hartaanval voor haar 40e jaar was natuurlijk een behoorlijke opdoffer voor Eva, maar wat ze het ergst vond was dat ze zich vlak na de vijftig plotseling zo zwak en totaal uitgeput begon te voelen. “Ik had altijd energie te over en ik vond het heerlijk om lange wandelingen en voettochten in de bergen te maken. Plotseling voelde ik me daar veel te moe voor,” legt ze uit. Het was dus een kwestie van goed geluk dat men bij het hartcentrum van coenzym Q10 af wist, en Eva is er ontzettend blij mee dat ze deze hulpstof voor energie heeft ontdekt. “Ik neem het sindsdien dagelijks en beleef echt plezier aan de voordelen ervan. Ik ben nog steeds aan hartmedicatie, maar zonder de Q10-capsules zou ik nooit de energie hebben gehad waar ik nu over beschik.”

50/13-29497-04

Chroom ter beheersing van bloedsuiker

Helaas kwam mevr. Duspin er enkele maanden geleden achter dat haar bloedsuikerspiegels te hoog waren. “Ik had resultaten van boven de 126 mg/dl en mijn arts waarschuwde mij over de gevaren daarvan. Ik had gelezen over de positieve uitwerking van chroom op de bloedsuikerspiegel en besloot het te proberen,” vertelt Eva Duspin. Na een paar maanden was haar bloedsuiker terug onder controle met minder dan 100 mg/dl, zonder speciale medicatie te gebruiken. “Ik geef de voorkeur aan natuurlijke oplossingen, dus ik ben echt blij dat de chroomtabletten met ChromoPrecise hebben geholpen,” zegt ze.

“Q10 heeft mijn energieniveau hersteld en met chroom heb ik mijn bloedsuikerspiegels weer onder controle. Ik vertrouw echt helemaal op deze producten” Opmerkelijk genoeg heeft het supplement ook haar verlangen naar zoetigheden verholpen, dat ze ontwikkeld had meteen nadat ze erachter was gekomen dat haar suikerspiegels te

hoog waren. “Ik heb ook geen problemen meer met een droge mond, waar ik voorheen last van had” zegt een gelukkige mevrouw Duspin.

Goed nieuws voor diabetici

Chroom is een mineraal dat wij om een aantal redenen nodig hebben. Eén daarvan is, dat het ondersteuning verleent aan het mechanisme waarmee suiker via onze bloedstroom naar onze cellen wordt vervoerd. Een tekort aan chroom kan dit evenwicht verstoren, waardoor de bloedsuikerspiegels toenemen. Onderzoek heeft aangetoond dat chroomsupplementen diabetici (diabetes type 2) kunnen helpen door: › verlaging van de bloedsuikerwaarden › verhoging van de insulinegevoeligheid › verlaging van de behoefte aan bloedsuikerregulerende medicijnen

11


dossier voeding

Voer voor blokbeesten Blokken is zwaar labeur, vergt veel van geest en lichaam. Met na de eindspurt de lauwerkrans, het zwarte gat, de tweede zit of de buis. Bezorgde moeders lijden in de examentijd met hun kinderen mee en vragen zich af wat zinvol is en zonder gevaar. Om lichaam en geest van zoon- of dochterlief in vorm en alert te houden voor de grote beproeving. W.DeCorte Wat is gevaarlijk en te mijden? Wat zinvol en gezond? Waar liggen de angels en de schietgeweren? Er wordt in de blokperiode heel wat geslikt. Net als in het peloton. En niet alleen aan de univ. ‘Captagon’, zo heette het pepmiddel dat in heel wat studentengeneraties populair was.

Doping leidt tot uitputting

Captagon – fenetyline chloorhydraat – is een heus dopingmiddel uit de familie van de amfetamines. De laatste tijd wordt meer teruggegrepen naar de ADHDmedicijn Rilatine en Concerta. Beide middelen, op basis van methylfenidaathydrochloride, zijn eveneens doping en behoren tot de familie van de amfetamines. Blokkende studenten geraken aan

dat spul via een ADHD-broertje of het zwarte circuit in studentenkringen. Alle amfetamines en aanverwante pepmiddelen schakelen de alarmsignalen van vermoeidheid en natuurlijke slaperigheid uit. Daarom werden zij destijds veel in de wielersport gebruikt. Tom Simpson betaalde dat met zijn leven bij de beklimming van de Tourmalet. Tot de reële gevaren behoren verder: gewenning en zelfs verslaving, die al na enkele weken kunnen optreden. Dat spul houdt wakker en alert – vandaar de aantrekkingskracht op blokkende studenten – maar belemmert ook het inslapen en leidt snel tot fysieke en psychische uitputting en black-out.

50/13-29493-04

Op boterhammen met choco lukt het niet

12

Andere nevenwerking: zenuwachtigheid, gejaagdheid, verhoogde bloeddruk – in zeldzame gevallen te lage druk – en hartritmestoringen. En anorexia nervosa. Al die amfetamine-achtige producten – ook Rilatine – remmen nl. de eetlust – wat op zich al fout is tijdens de blokperiode – en worden door jonge vrouwen wel eens als afslankmiddel misbruikt. Vóór ze het weten zijn ze eraan verslaafd en gaan ze aan anorexia lijden. Doping is dus gevaarlijk, ook Rilatine,


VERMOEID ?

BioActive Q10* biedt je de oplossing Zonder stimulerende middelen ! * Bevat vitamine C dat bijdraagt tot een normaal energieleverend metabolisme

vanaf 14,95 E UR

Pharma Nord QH Active Q10 – Patented Formula

Voor het behoud van een

GOEDE ENERGIEPRODUCTIE

om vermoeidheid te verminderen. – Ubiquinol • coënzym Q10 van de tweede generatie • de vorm die direct actief is in het lichaam – Vitamine C • voor een goede energieproductie ! • voor mindere vermoeidheid • beschermt tegen oxidatieve stress

BioActive Q10 50 mg CNK 2725-281 30+15 caps Adviesprijs: € 14,95 BioActive Q10 100 mg CNK 2899-631 30+15 caps Adviesprijs: € 26,75 BioActive Q10 50 mg CNK 2576-403 90+30 caps Adviesprijs: € 43,20 BioActive Q10 100 mg CNK 2719-219 90+30 caps Adviesprijs: € 72,25

Verkrijgbaar in apotheken. Speciale verpakkingen beschikbaar tot uitputting voorraad. Vraag uw apotheker het overeenkomstig CNK-nummer.

Innoverend voor de gezondheid Minervastraat 14, B-1930 Zaventem Tel.: 02 720.51.20 – Fax: 02 720.51.60 E-mail: info-be@pharmanord.com 13

49/12-27878-04

BE_Q10_Active_Ad_MaarNatuurlijk_DU_0213_195x230

BioActive Q10 Uniqinol


dossier voeding

maar mag men dan bij een aanhoudende zware inspanning geen beroep doen op extra steuntjes voor lichaam en geest? Natuurlijk wel! Dat mogen – en moeten tot op zekere hoogte – ook beroepssporters doen. Of dacht u dat een Ronde van Frankrijk, een tennistornooi of een olympische medaille gewonnen wordt op boterhammen met choco? Vóór wij echter een aantal goede hulpmiddelen opsommen, die – waar nodig – zonder enig risico kunnen worden ingezet, eerst het allerbelangrijkste duidelijk stellen: geen pil of capsule kan een aangepaste gezonde voeding en levenswijze vervangen.

50/13-29493-04

Kijk naar leeuw en paard!

14

Een aangepaste gezonde voeding is rijk aan vitaminen en mineralen, met vrij veel maar goed verteerbaar eiwit, mag nooit zwaar op de maag liggen en moet voldoende vet bevatten, al moet men daar niet mee overdrijven. De hersenen

hebben bepaalde vetzuren nodig. Die zitten in vis en echte boter. Alvast ook veel groenten en fruit consumeren – vóór de maaltijd, of als tussendoortje, niet vlak voor het slapengaan. Met uitzondering van banaan (zie onder). Plus volkorenproducten, waarbij vooral haver interessant is. Havervlokken waren in de vergetelheid aan het geraken, maar kennen een echte heropleving sinds het verschijnen van ‘de voedselzandloper’ van dr. Kris Verburgh (zie elders in dit blad). Haver geeft kracht, sterkt de zenuwen, bevordert een gezonde slaap en jaagt de insulinespiegel niet de hoogte in zoals witte meelproducten en vooral suiker en snoep. Uitstekend ’s morgens: een Engelse ‘porridge’ of, beter nog, een zelfgemaakte muesli met echte of soja-yoghurt en havervlokken. Daar mogen nog nootjes bij – geen pinda’s – best walnoten – en wat rozijntjes, ‘studen-

tenhaver’ dus. En eventueel een lepel echte honig. Seizoensfruit vooraf. Als eiwit: niet teveel en vooral licht verteerbaar vlees – ook gevogelte – en tweemaal in de week zeevis. Een flinke biefstuk of stuk gebraad ’s middags maakt slaperig. Kijk naar leeuw en paard. De leeuw, een echte vleeseter, is tot zware maar slechts korte inspanning in staat. Daarna moet hij uren lang rusten. Het paard kan langdurige en daarbij ook zware inspanning aan. Tussen haakjes gezegd: ook kwark bevat goed opneembaar eiwit. Gewone suiker geeft kracht, maar heel kortstondig. Daarna komt de dip. Opgelet: tabletten zgn. druivensuiker bevatten pure geraffineerde glucose. Als drank: overwegend mineraal water en kruidenthee’s. Een kop koffie is opwekkend en gaat vermoeidheid tegen; als men echter al vermoeid is, maakt koffie zenuwachtig. Slopen koffie slurpen is dus geen goed idee. Handen af van Red Bull en Co. En opgelet met het overmatig gebruik van cola (= suiker + cafeine + hyperkinetisch makend fosfaat).

Goed verluchten!

De hersenen hebben ook zuurstof nodig. Zorg dus voor voldoende en geregelde verluchting in studeer- en slaapvertrek. Bij onvoldoende verluchting is men sneller vermoeid. En leg tijdig de nodige pauzen in. Geen mens kan vele uren na elkaar zonder onderbreking zijn volle aandacht bij wat dan ook houden. Tip: als u slaperig dreigt te worden, net als tijdens een lange autorit: koud water over de polsen laten lopen, daar waar de slagaders zitten. Vooral niet direct van de blok in het bed. Zo komt de geest niet tot rust. Dus: eerst een luchtje scheppen, een poos flink doorstappen of wat afleiding zoeken. Beknibbel niet op de nodige slaap: dat wreekt zich. En vergeet de


Goede natuurmiddelen

badkamer niet: Kneippse wateraanwendingen sterken de weerstand, kalmeren de zenuwen en helpen ’s avonds in te slapen.

Doe het met water!

Een wisseldouche, ook goed om de dag in te zetten: eerst uitvoerig warm (kort als het heet is) dan kort koud (iets langer als het heet is): ideaal is driemaal na elkaar, maar ook één keer heeft al resultaat. Steeds beginnen met warm en eindigen met koud. Best met een badslang, waarvan de sproeikop is afgeschroefd: het water moet als een mantel over de huid vallen. Beginnen aan de uiteinden – voetenbenen – en zo naar het hart toe. Daarna buik en borst(en) in de richting van het uurwerk besproeien. Vervolgens de handen en armen, eerst links, dan rechts, en zeker niet de hals – waar de slagaders naar het hoofd zitten – en de nek vergeten. Daarna goed droogwrijven in dezelfde volgorde. Als het gloeiend heet is kan

Voor betere bloedcirculatie in de hersenen: GinkgoMax (Dodoens, apotheek) met extract uit bladeren van de ginkgo-bilobaboom; bestrijdt vergeetachtigheid. Voor geheugen: Primemo (Primrose, apotheek): extra-voeding voor korte- en langetijdgeheugen, op basis van paardenkastanje (doorbloeding), groene thee (verbetert cognitieve functie), scharlei (ordert gedachten) en jatamansi (verbetert geestelijk vermogen en cognitieve functie, voorkomt black-out). Bij faalangst: Primasur (Primrose, apotheek) op basis van passiflora (bestrijdt angst, kalmeert) en jatamansi (bestrijdt stress en angst). Energieboost: Fost Print Plus (Soria Natural, apotheek en natuurzaak) met ginseng (prestatie bevorderend), koninginnebrij (‘brainfood’), propolis (verbetert uithoudingsvermogen) , plus vitaminen en mineralen. Aandacht: Primactiv (Primrose, apotheek): natuurlijke vervanger voor Rilatine, activeert en verbetert aandacht, met jatamansi (natuurlijke tranquillizer en angstweerder), pepermunt (licht opwekkend, concentratie verhogend), basilicum (activeert geheugen en concentratie) rozemarijn (licht opwekkend, gaat concentratiestoringen tegen) en nootmuskaat (verbetert leerproces). Slapen: Escholzin (Fytobell, apotheek) met Eschscholtzia (slaapmutsje of goudpapaver), lievevrouwebedstro, melisse, passiflora, boldo en linde: verbetert slaapkwaliteit, helpt in- en doorslapen, geeft geen ochtendkater. Al deze middelen zijn, bij normaal gebruik, veilig en zonder risico op gewenning of nare nevenwerkingen. een verkorte versie ook over dag. Bij zware en verhitte benen: als ze nog echt warm zijn, zonder eerst op te warmen: koud water van de tenen, voet en

been naar de bil toe: eerst links dan rechts, eerst van voor dan van achter, langzaam. Doe dit twee à drie keer. Koude voeten? Voeten en benen eerst uitvoerig warm, dan koud besproeien en vervolgens over de nog natte voeten wollen sokken trekken en zo het bed in. Als de voeten lekker warm zijn, kan men de sokken uitspelen. Denk erom: koude voeten beletten het inslapen.

50/13-29493-04

Tips:

› Telkens wakker omstreeks 3.30 uur en niet meer in slaap geraken tot kort voor de wekker rinkelt? Slik een koffielepel honing bij het ontwaken ’s nachts om de bloedsuikerspiegel terug op peil te brengen. › Verkies een lichtwekker boven dat rinkelend ding, dat u uit de diepe slaap wakker schrikt. › Af en toe een stukje pure zwarte chocolade (+ 70 %) is een goede oppepper. › Tijdens het wachten om bij de examinator binnen te mogen: kauw wat rozijntjes. Dat kalmeert. En vooral: er gaat meer bloedsuiker naar de hersenen.

15


reportage

Olijfblad en hibiscus bij hoge bloeddruk Stress, gebrek aan beweging en verkeerde eetgewoonten dragen bij tot hypertensie of hoge bloeddruk. Hoewel deze conditie vaak geen klachten oplevert, bevordert als ze “sluipmoordenaar” wel het ontstaan van hart- en vaatziekten en moet ze dus aangepakt worden. Naast aanpassingen in leefgewoonten, kunnen kruiden zoals olijfblad en hibiscus helpen. C. Wels

Basisaanpak

Bij hoge bloeddruk zijn de belangrijkste maatregelen: voldoende ontspannen, meer bewegen en gezond eten. Vooral het verlagen van de natriuminname (door het mijden van zouttoevoeging) ten voordele van kalium (door meer verse groenten en fruit te eten) staat centraal. Zolang de bloeddruk mild tot matig verhoogd is (lager

dan 15,9/9,9), kunnen kruiden hulp bieden.

Olijfblad ontspant de vaten

Een plant die mild verhoogde bloeddruk helpt verlagen, is olijfblad (Olea europaea). Vooral de bitterstof oleuropeïne en de antioxidante flavonoïden zorgen hiervoor. Research toonde aan dat olijfblad de werkzaamheid

ondersteunt van stikstofmonoxide (NO), een belangrijke stof die onze bloedvaten verwijdt en dus de bloeddruk doet dalen. Ook de bescherming van de vaatwand door de sterke antioxidanten in olijfblad, draagt bij tot gezonde drukwaarden.

Hibiscus voor meer eliminatie

De bloemkelken van Hibiscus of Roselle (Hibiscus sabdariffa) worden al eeuwen in zuiderse landen ingezet voor een gezonde bloeddruk. Wetenschappelijk onderzoek staafde deze gunstige werking: hibiscus bevordert namelijk de uitscheiding van natrium en water via de urine, wat de spanning op de bloedvaten vermindert. Daarnaast zorgen de anthocyanidines in hibiscus ook voor een betere werkzaamheid van de vaatverwijdende stof stikstofmonoxide.

50/13-29494-04

Minder atherosclerose

16

De combinatie van olijfblad en hibiscus kan ook bijdragen tot een vlotte circulatie. Van beide plantenextracten is aangetoond dat de antioxidanten erin de vaatwanden beschermen tegen het neerzetten van beslag, waardoor het proces van slagaderverkalking wordt afgeremd.


trends

Tensoton

draagt bij tot het behoud van een normale bloeddruk*

Week van het hartritme Vanaf 40 jaar hebt u 1 kans op 4 om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen. Omdat nog te weinig Belgen vertrouwd zijn met deze veel voorkomende hartritmestoornis en een tijdige diagnose erg belangrijk is (het vermindert het risico op een trombose of beroerte met vijf keer), organiseert de Belgian Heart Rhythm Association (BeHRA) van 22 tot 26 april 2013 voor de vierde keer de nationale Week van het Hartritme. Tijdens deze week, en vooral op donderdag 25 april (nationale dag van sensibilisering) kunt u gratis uw hartritme laten controleren en krijgt u hierover nuttige tips van zorgverleners. Inschrijven: www.mijnhartritme.be

* met olijfblad, traditioneel aangewend om de bloedcirculatie te ondersteunen en voor het behoud van een normale druk in de bloedvaten • bevat eveneens hibiscus, traditioneel ingezet om de eliminatie van water via de nieren te ondersteunen

50/13-29486-04

De pollen komen er weer aan. MSD Belgium, leider in gezondheidszorg, lanceert zowel een handige ‘PollenInfo app’ voor smartphones als een gloednieuwe website. Wie last heeft van pollen, kan met de app tijdig zijn voorzorgen nemen. De gratis app is gebruiksvriendelijk, én voorspelt tot 5 dagen op voorhand de plaatselijke pollenconcentraties in de lucht. De app is verkrijgbaar voor iPhone en Android. www.pollen-info.be

60 tabl. €13,45

Tensoton is een natuurlijke combinatie van olijfbladextract, gestandaardiseerd op 20 % oleuropeïne, en hibiscusextract, gestandaardiseerd op 20 % anthocyanen.

Verkrijgbaar in alle natuurvoedingswinkels en bij apotheek CNK 2561-470 Info Mannavita: 056 43 98 52 - info@mannavita.be - www.mannavita.be

50/13-29305-04

Pollen-Info app


reportage

Kinderen groeien

hun ouders boven het hoofd Onze kinderen groeien ons boven het hoofd, zoals wij boven het hoofd van onze ouders zijn gegroeid en die boven het hoofd van onze grootouders. Volgens een studie van de V.U.B, gebaseerd op cijfers van Kind en Gezin, zijn de jongens in ons land de afgelopen dertig jaar met vier centimeter gegroeid en de meisjes met twee. Een twintigjarige jongvolwassen man meet nu 1,81 m. Hoe komt dat? Wat zijn de gevolgen? En waar eindigt dat? W.DeCorte Van vijfduizend jaar vóór Christus tot het eind van de Middeleeuwen was er geen noemenswaardige evolutie: de lengte stagneerde bij gemiddeld 1,62 m. Met de Gouden (zeventiende) Eeuw begon het groeien langzaam! Reeds honderdvijftig jaar gaat het gestaag de hoogte in: eerst traag, dan sneller.

schijnlijk het grootste volk ter wereld. In 1880 waren Belgen en Nederlanders elkaar nog waard: beiden gemiddeld 1,65m. In de V.S. is de groei recent gestopt, in Duitsland stagneert hij sinds vijftien jaar, in Zweden sinds 1979 en in Noorwegen sinds de jaren vijftig van vorige eeuw.

Oranje boven!

Armoede houdt klein, welvaart doet groeien

Volgens de ‘Eurobarometer’, die uit 2006 dateert, meet de modale Belgische man 1,76 m en de vrouw 1,64 m. Daarmee zijn wij langer dan de Fransen en de Spanjaarden, maar kleiner dan de Duitsers (1,80 – 1,62) en de Nederlanders (1,84 – 1,75). Met die lengte overklast Oranje zelfs de Stars and Stripes met 4,7 en 5 cm en zijn de Nederlanders waar-

De groei wordt gestuurd vanuit de hersenen: de hypothalamus zendt daartoe signalen naar de hypofyse, d.i. het hersenaanhangsel, dat somatotropine, d.i. het groeihormoon, afscheidt. Er spelen echter nog andere factoren in mee. Zo bijvoorbeeld de schildklierhormonen – de schildklier is het gaspedaal van onze

stofwisseling – insuline en het IGF, de zgn. Insuline like Growing Factors of somatomedine, groeifactoren, die in de lever, maar ook in de nieren en in bindweefsel worden aangemaakt. En een schromelijk tekort aan het sporenelement zink, zoals in landen waar geen gist wordt verbruikt, remt dan weer de groei. Maar wat maakt nu eigenlijk dat de kinderen ons boven het hoofd groeien? Over één ding zijn de wetenschappers het eens: de relatie tussen welvaart en lichaamsgroei. Armoede houdt de mens klein. Welvaart heeft een verhoogde lichaamsgroei als gevolg. Typisch is het geval van Korea. Een halve eeuw geleden bedroeg de gemiddelde lengte van de Koreanen 1,59 m. In het arme kommunistische Noorden is dat nu nog zo, maar in het welvarende Zuid-Korea zijn ze 6 cm groter geworden!

50/13-29492-04

De ‘Hollanders’ en hun kaas

18

Als mogelijke verklaring voor de wonderbare groei van onze Noorderburen wordt hun voorliefde voor melkproducten en vooral kaas opgevoerd. Calcium en fosfor in melkproducten zijn twee belangrijke bouwstenen voor ons bot. Die kalk zal zich allicht vastzetten in de slagaderwanden (slagaderverkalking) en in de nieren (nierstenen), maar nu mag men nog zoveel calcium slikken als men wil, aan de lichaamslengte gaat dit niets


toevoegen. Toch speelt die kaas mogelijk een rol, vanwege de aanwezigheid van eiwit. Bij ons is het verbruik van dierlijk eiwit – zeg maar vlees – gestaag toegenomen in de laatste halve eeuw, maar nu begint dat langzaam te dalen. De Texanen, die bijna een hoofd boven de andere Amerikanen uitsteken, zijn dan ook kampioen steak-eters. De genen spelen waarschijnlijk geen rol. We merken hier geen verschil van generatie tot generatie, die veranderen niet zo snel.

Stopt de groei?

50/13-29492-04

Betere hygiëne, behuizing en sociale voorzieningen, medische vooruitgang, betere arbeidsvoorwaarden en betere verzorging van nutriënten hebben beslist een kapitale rol gespeeld. Maar het is zeker niet zo dat de modale landgenoot in het heden een gezondere voeding geniet dan zijn ouders en zelfs grootouders. In zekere zin kan men zelfs van een teruggang spreken. Overmatig suikerverbruik werkt, via insuline en IGF, als groeifactor, maar is op termijn levensverkortend. Wat met de invloed van ons jachtig en gestresseerd leven? Van het gewijzigd slaappatroon, elektrosmog en de alomtegenwoordige elektromagnetische verloedering? Van water en lucht? En wij zwemmen in een zee van oestrogenen... Vergeet bij dit alles niet dat het effect van onze levenswijze in het algemeen, en onze voeding in het bijzonder, zich doorgaans pas na ongeveer twintig jaar merkbaar maakt. Een en ander laat vermoeden dat de groei ook bij ons binnen afzienbare tijd zal stagneren. Immers, hoe sneller wij groeien, hoe sneller wij verouderen. Kleine mensen leven langer.

Langer is lang niet beter

De magische grens van twee meter zullen ook wij wel niet bereiken. En dat is

maar goed ook. De toegevoegde lengte biedt geen enkel voordeel! Tenzij men een loopbaan als basketbalspeler ambieert. Wie nu geboren wordt is gegarandeerd een ruglijder vóór zijn veertigste levensjaar, als het al niet veel vroeger is. Nu al neemt het aantal ruglijders van jaar tot jaar toe. Onze wervelkolom en zijn bufferende tussenwervelschijven zijn namelijk niet van elastiek. Die evolueren niet van generatie tot generatie mee.

Het begint al in de baarmoeder

Kind en Gezin constateerde dat de benen van de kinderen in de eerste twee jaar opmerkelijk langer worden. Maar het begint al in de baarmoeder. Dat blijkt uit de lengte bij de geboorte. En het is niet omdat de toekomstige baby groter is, dat hij meer plaats krijgt in de baarmoeder. Als hij daar te benepen in zit, blijven de gevolgen voor de nek en het ruggetje niet uit. Om overgewicht van de baby te voorkomen – steeds meer borelingen wegen vier kilo en meer – volstaat het doorgaans dat de toekomstige moeder op haar voeding let. Om ondergewicht te voorkomen volstaat meestal dat Mama het roken opgeeft. De lengte van het nieuwe mensenkind is echter het resultaat van generatie-overstijgende levensomstandigheden.

19


reportage

Ubiquinol of actieve co-enzym Q10 Een belangrijke vitamineachtige stof die we zelf aanmaken, maar ook met de voeding moeten opnemen, is co-enzym Q10. Vooral op het vlak van prestatievermogen en als antioxidans in de bescherming tegen degeneratieziekten is de werking ervan al een tijd gekend. Maar co-enzym Q10 helpt ook beschermen tegen bijwerkingen van cholesterolverlagende statines. Kies wel voor de meest actieve vorm: ubiquinol. C. Wels

Ubiquinol is best

De meeste werkzame vorm van co-enzym Q10 is ubiquinol. Dat is namelijk de “gereduceerde” vorm of de vorm waaronder een antioxidans direct actief is. Lang bestond met ubiquinone alleen de geoxideerde vorm die eerst nog in het lichaam moet omgezet worden om actief te zijn. Nu beschikken we dankzij een natuurlijk fermentatie-

proces over het beter opneembare en direct werkzame ubiquinol.

Meer energieproductie

Ubiquinol wordt in de eerste plaats ingezet voor meer energie bij de actieve mens, sporter en ouderling. Ubiquinol vervult namelijk een essentiële rol bij de omzetting van voedingsstoffen tot energie (ATP) in de mitochondriën van onze lichaamscellen. Ubiquinol wordt daarom best niet ’s avonds ingenomen. Naast het prestatievermogen en het energiepeil, kan ook een zwakke hartspier met ubiquinol ondersteund worden.

50/13-29495-04

Topantioxidans

20

Verder is ubiquinol een sterk antioxidans in de vethoudende structuren in ons lichaam. Regelmatig gebruik helpt niet alleen beschermen tegen vroegtijdige ouderdomsverschijnselen en rimpelvorming, maar ook tegen tal van “degeneratieziekten”: harten vaatziekten (slagaderverkalking, hartzwakte en hartkramp), kanker en zenuwaandoeningen zoals de ziektes van Parkinson en van Alzheimer. Recent werd ook aangetoond dat ubiquinol de glucosespiegel bij type 2 diabetes beter helpt te regelen.

Bloeddrukverlagend, migraine

minder

Hulp mag ook verwacht worden van ubiquinol bij hoge bloeddruk: 100 mg ubiquinol per dag verlaagt de systolische bloeddruk gemiddeld met 1,5 eenheden en de diastolische bloeddruk met 1 eenheid. Het melden waard is ook de mogelijke hulp bij migraine: 150 mg per dag leidt bij meer dan 60% van de gebruikers tot een vermindering van het aantal hoofdpijndagen met minstens de helft. Ook bij tandvleesproblemen kan ubiquinol goede diensten bewijzen.

Minder bijwerkingen statines

Ondanks het feit dat met gefermenteerde rode rijst een natuurlijk en veilig middel bestaat, nemen veel mensen cholesterolverlagende statines. Nu blokkeren deze medicijnen niet alleen de cholesterolsynthese in het lichaam, maar ook de aanmaak van co-enzym Q10, die gemiddeld met 40% afneemt in het bloed. Dat verklaart voor een groot deel mogelijke nevenwerkingen als spierpijnen, zwakkere hartfunctie en hogere kans op leveren nieraandoeningen. Wie statines gebruikt, heeft er dan ook alle belang bij om daar dagelijks 100 mg ubiquinol bij in te nemen.


trends

Smeuïg roomijs Een primeur voor Pur Natur. Dit heerlijk, Belgisch roomijs bestaat in 2 verschillende verpakkingen, en is gemaakt van de allerbeste biologische koemelk. Smaakvol, smeuïg, en heel lekker tijdens zomerse feestjes als dessert, vieruurtje of gewoon wanneer je maar wilt. www.purnatur.be

Co-enzym Q10 nodig? Kies voor Ubiquinol van Mannavital! • gereduceerde, direct actieve vorm van co-enzym Q10 • verkregen uit een natuurlijk fermentatieproces (Kaneka®) • veelzijdig toepasbaar • beste prijs/kwaliteitsverhouding

50/13-29486-04

Fiscaal fruit 60 caps. €23,75

UBIQUINOL van Mannavital

is co-enzym Q10 van de allerbeste kwaliteit, met een uitstekende opneembaarheid en directe werkzaamheid.

Verkrijgbaar in alle natuurvoedingswinkels en bij apotheek CNK 2609-113 Info Mannavita: 056 43 98 52 - info@mannavita.be - www.mannavita.be

50/13-29304-04

Fruitsnacks levert al jaren vers fruit aan bedrijven, en zorgt er mee voor dat werknemers kunnen genieten van een fruitig tussendoortje. Het familiebedrijf uit Nieuwerkerken brengt het fruit van de fruitgaard eigenhandig naar meer dan 1.700 bedrijven. Fruitsnacks heeft er bovendien mee voor gezorgd dat deze fruitleveringen voor bedrijven 100 % fiscaal zijn. www.fruitsnacks.be


De beste partner voor jouw PAB

Ervaar…

PERSOONLIJKE-ASSISTENTIEBUDGET Snelle service • Deskundig • Persoonlijk

het grootste gezondheidsmagazine van Vlaanderen

Het Persoonlijke-assistentiebudget (PAB) is één van de vele ondersteuningsmogelijkheden, die het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) aanbiedt. Het PAB staat dus naast een dagcentrum, begeleid werken, tehuis niet-werkenden, thuisbegeleiding, internaat,…

n

r

g

50

ra pr t il i

A

-M

ei

s

20 13

Bij een PAB krijg je zelf het geld in handen. Met dit geld organiseer je dan ook zelf je ondersteuning. Je wordt werkgever van de assistenten die je in dienst neemt of je doet beroep op de organisaties die assistentie kunnen aanbieden. Iets voor jou? Wil je graag thuis of op jezelf wonen? Wil je zelf bepalen welke ondersteuning je wanneer en hoe nodig hebt? Wil je zelf de regie van je leven in handen nemen? Zie je het ook zitten om heel wat administratie te verwerken?

DOSSIERS!

loper

De VoeDselzanD omgeDraaiD Voer Voor blokbeesten

Neem dan contact op en schrijf je in op één van onze infomomenten “Wat is PAB?”. Bel naar ons secretariaat voor meer info of om je in te schrijven.

Het grote geVaar Van scientology IntERvIEw

annemie struyf iDe’ oVer ‘De bleekwe

Je kan ons ook bezoeken op de REVA-beurs (stand 11.08). De beurs gaat door op 25, 26 en 27 april 2013 in Flanders Expo te Gent. Wij zijn op de stand aanwezig van 10 tot 18u.

22/03/13 09:07 mana_cover_Annemie.indd

12

Wens je de volgende 5 magazines thuis te ontvangen?

Algemeen secretariaat Arthur Goemaerelei 66 - 2018 Antwerpen tel: 03 259 08 85 Kantoor Kortrijk Stasegemsesteenweg 110 - 8500 Kortrijk tel: 056 23 70 27 www.absoluutvzw.be info@absoluutvzw.be

50/13-abon-04

50/13-29670-01

Stort uw deelname in de verzendingskosten van 10 euro op het rekeningnummer van Maar Natuurlijk: IBAN BE 93 3630 5774 6867 met vermelding van je naam en adres. Vanaf dan ontvang je ‘Maar Natuurlijk - Gezond genieten’ bij jouw thuis.


productinfo Geef de ouderdom geen kans!

Pijnlijk stijve gewrichten? Dan de betere aanpak: Dit merkwaardige natuurmiddel werd pas verleden jaar in de Belgische apotheek geïntroduceerd, maar de reacties van enthousiaste gebruikers liegen er niet om: gedaan met dat gekraak in de gewrichten, met de ochtendstijfheid en pijn. Artilane®, de betere aanpak van deze problemen, versterkt niet alleen het afslijtend kraakbeen, dat bufferend tussen de harde gewrichtsdelen zit, het geeft tevens de gewrichtsvloeistof haar smeerfunctie terug, verbetert de beweeglijkheid en bestrijdt de pijn. Het volstaat de proef op de som te nemen.

33/09-08266-09

Sleet

Wel mag je er niet te laat bij zijn. Immers, eens het kraakbeen totaal afgesleten is en het gewricht vervormd, kan niets of niemand de normale gewrichtsfunctie herstellen. En het meest hebben die gewrichten te lijden, die het meeste gewicht torsen, zoals de knieën. Sinds verleden jaar is Artilane® beschikbaar, een voedingssupplement dat daadwerkelijk de beweeglijkheid verbetert én de pijn bestrijdt. En dat geen ongewenste nevenwerkingen heeft.

Het wèrkt!

Artilane® bevat collageen, hyaluronzuur en antioxidanten. Collageen is het belangrijkste bestanddeel van het kraakbeen. En het collageen in Artilane® is gehydroliseerd, zodat het in ons organisme snel kan worden omgezet in hoog moleculair, zeg maar kant-en-klaar collageen. Hyaluronzuur is een natuurlijke stof, die in ons organisme overal benodigd is waar water dient te worden vastgehouden in weefsels, die wrijving ondergaan. Het zorgt ervoor dat het kraakbeen daadwerkelijk zijn schokdemperfunctie kan vervullen en dat de gewrichtsvloeistof het gewricht kan ‘smeren’.

Antioxidanten vangen de vrije zuurstofradicalen, die oorzaak zijn van veroudering en aftakeling. Artilane® bevat de antioxidanten quercetine en lycopeen, die de pijnlijke ontsteking afremmen, evenals vitamine C, dat het bot én het collageen beschermt tegen de nefaste invloed van de vrije radicalen.

Eén per dag

Artilane®-drinkampullen hebben een aangename frambozensmaak en zijn vrij verkrijgbaar bij jouw apotheker (CNK-code 2550-739). Drink één flesje Artilane® per dag, gedurende tenminste twee maanden, zo gewenst met water of fruitsap aangelengd. Het is ook geschikt voor diabetici. Een 2 maanden-kuur kost 77,80 euro.

Meer info: www.trbchemedica.be

23


reportage

Natuurlijke hulp voor een vlotte stoelgang Met het gezegde “de dood huist in de darm” wezen in de Oudheid Egyptische artsen er al op dat voor een goede gezondheid een regelmatige stoelgang elementair is. Inmiddels weten we dat daarnaast ook een goede darmflora belangrijk is. Welke natuurlijke middelen helpen ons hierbij? C. Wels

Gebrek aan vezels

Naast hun rol in de spijsvertering, staan onze darmen centraal in de eliminatie van afvalstoffen: ze moeten zich daarom op gezette tijden ledigen. De stoffen in onze voeding die onze darmen stimuleren tot een regelmatige transit zijn onverteerbare koolhydraten of “vezels”. Het

westerse dieet met geraffineerde meelproducten en een gebrek aan groenten en fruit, levert in plaats van de aanbevolen hoeveelheid van 30 à 40 g vezels gemiddeld amper 17 g vezels per dag aan! Problemen als constipatie, te harde stoelgang, winderigheid en aambeien, komen dan ook vaak voor.

Kokos en psyllium

50/13-29496-04

Door de extra inname van vezels kan men dus de darmwerking stimuleren. Er bestaan 2 soorten vezels, die we beiden nodig hebben: ruwvezels of onoplosbare vezels en oplosbare vezels. Ruwvezels stimuleren vooral de darmbewegingen en de darmreiniging, oplosbare vezels binden heel wat water waardoor ze de darminhoud beter laten verglijden en zachter maken. De topbron van ruwvezels zijn kokosvezels: naast het feit dat ze per gewichtseenheid het meeste vezels bevatten, zijn ze ook vrij van 2 substanties die de inname van granenvezels een stuk minder interessant maken: het mineralenbindende fytinezuur en gluten. De ideale bron van oplosbare vezels is psylliumzaad of vlozaad, dat tot 40 maal zijn gewicht aan water kan absorberen.

24

Gezonde darmflora

Verder is ook de “goede darmflora” van groot belang voor onze gezond-

heid. In ideale omstandigheden leven zo’n 1013 gunstige bacteriën in de darm: ze vervullen nuttige functies op het vlak van darmtransit, spijsvertering, opname van voedingstoffen en weerstand. Helaas raakt bij de westerse mens de darmflora vaak verstoord: door gebrek aan vezels, teveel suiker, geneesmiddelen, reizen, stress of het ouderdomsproces.

Prebiotica en probiotica

Een verstoorde darmflora kan op twee manieren hersteld worden: met prebiotica en probiotica. Prebiotica zijn voor de mens onverteerbare koolhydraten (vooral fructooligosachariden), die door de goede darmflora als voedingsbodem worden gebruikt. Probiotica zijn levende bacteriën, vooral lactobacillen en bifidobacteriën, die na inname zich op de darmwand kunnen hechten en zorgen voor een gezonde bacteriënpopulatie.

Combinatie

Een totaalpreparaat dat zowel ruwvezels, oplosbare vezels, prebiotica als probiotica aanvoert kan breed ingezet worden voor: een regelmatige darmtransit, een zachte stoelgang, een gezonde darmflora, voorkomen van reizigersdiarree, meer weerstand, minder opzetting en winderigheid, minder last van aambeien.


trends

Luie darmen? Harde darminhoud?

B-Slender: Verminder je VET! Voor een succesvol gewichtsverlies. Nieuwe aanpak van overgewicht. B-Slender vermindert de calorieopname uit vet in de voeding. 1 Tablet B-Slender kan minstens 20 gram calorierijk vet ( of 180 kcaloriën!) binden uit de voeding zodat afvallen gemakkelijker wordt. Enkel verkrijgbaar in de apotheek. Vraag de referentie CNK 2913-929

Gebruik Darmoton natuurlijk totaalpreparaat voor een regelmatige transit*, een zachte darminhoud* en een gezonde darmfunctie* * dankzij blonde psyllium, dat bij regelmatige gebruik van DARMOTON bijdraagt tot: • een vlotte darmtransit • een zachte stoelgang, in het bijzonder welkom gedurende de zwangerschap en bij aambeien • het behoud van een gezonde darmfunctie en een normale spijsvertering DARMOTON bevat eveneens kokosmeel, topbron van ruwvezels zonder gluten, Lactobacillus acidophylus en fructo-oligosacchariden 300 gr. €12,50

Handig en decoratief, dat is het minste dat je kan zeggen over de Childwood vilten speelgoedzakken en opbergboxen. De drie verschillende modellen (rechthoekig, rond of open) tonen aan dat het grijs van de zakken en tassen een topcombinatie vormen met lime en turquoise. www.childhome.be

kokosmeel + *psyllium 50/13-29306-04

50/13-29486-04

Vilten speelgoedzakken/ opbergtassen

Verkrijgbaar in alle natuurvoedingswinkels en bij apotheek CNK 2609-139 Info Mannavita: 056 43 98 52 - info@mannavita.be - www.mannavita.be


reportage

Omega-3 uit visolie alleen onvoldoende effectief bij kinderen met ADHD Analyse van studies laat zien dat de combinatie omega-3 én omega-6 wél verbetering kan geven Vijf tot acht procent van de schoolgaande jeugd heeft last van ADHD en aanverwante stoornissen. Dit kan een belasting vormen voor de leerkrachten, ouders, maar vooral voor het kind zelf. Simon De Waard Kinderen, jongeren (en ook volwassenen) met AD(H)D vertonen in hun gedrag twee opvallende kenmerken: aandachtstekort en/of hyperactiviteitimpulsiviteit. Het (toenemend) gebruik van geneesmiddelen is niet zonder risico en de effecten op lange termijn zijn onvoldoende bestudeerd. Dit is een belangrijke reden om naar alternatieven te zoeken. Onderzoek naar natuurlijke oplossingen nemen toe. Verschillende gerenommeerde gezondheidsinstanties hebben een streng oordeel geveld over die onderzoeken.

50/13-29499-01

Omega vetzuren

26

De omega vetzuren zijn de afgelopen jaren onderwerp bij uitstek als het gaat om natuurlijke ondersteuning voor kinderen/jongeren met leer- en concentratieproblemen. Het aanbod is groot en de verschillende samenstellingen maken het er zeker niet makkelijker op om een goed afgewogen keuze te maken. Uit recent onderzoek blijkt nu dat een goede samenstelling wel degelijk van belang is. Twee recente overzichtsstudies laten zien dat omega-3 uit visolie alleen niet lijkt te werken, maar een specifieke combinatie van omega-3 én -6 vetzuren wel.

Meta-analyses

In een eerste overzichtsstudie, ook wel meta-analyse genoemd, uit 2011 werden na strenge selectie tien geschikte studies opgenomen die plaatsvonden tussen 1965 en 2010 . In deze studies werd de werking van verschillende omega- 3 supplementen onderzocht bij in totaal 699 kinderen met ADHD. In de onderzoeken werd afzonderlijk gekeken naar concentratieproblemen en hyperactiviteit. In slechts twee van de tien onderzoeken werd een duidelijke verbetering vastgesteld van de ADHDsymptomen. Achteraf bleek het geen toeval dat in die twee onderzoeken gebruikt gemaakt werd van een specifiek, van nature hoog EPA-supplement aangevuld met GLA (een gunstig omega-6 vetzuur). EPA is een belangrijk vetzuur uit visolie.

Cochrane

Deze bevindingen werden in 2012 bevestigd door het Cochrane instituut. Dit is een onafhankelijke non-profit organisatie. Cochrane is een samenwerkingsverband van honderden academici die proberen een zo compleet mogelijk antwoord te geven op medische vragen. Voor elke vraag verzamelen ze een team van experts, dat reeds ge-

publiceerd onderzoek over dat thema bekijkt. Na het uitsluiten van onderzoeken die niet voldoen aan hun strenge normen, voeren ze een meta-analyse uit, die dan gepubliceerd wordt op hun website. Die website is voor veel medici, wetenschappers en ook media een betrouwbare bron van informatie. Dertien zorgvuldig geselecteerde studies met meer dan 1000 kinderen en pubers met de diagnose ADHD werden onder de loep genomen. De meeste studies bekeken enkel omega-3 vetzuren uit visolie. Twee studies echter onderzochten ook de combinatie omega-3 en -6 in vergelijking met een placebo. De onderzoekers concludeerden dat er geen duidelijk bewijs was gevonden dat alleen omega-3 vetzuren (visolie) een verbetering zouden laten zien bij ADHD. Daarentegen scoorde de specifieke combinatie van de omega-3 én -6 vetzuren, die ook opgenomen was in de eerste review, beduidend beter. Hoewel er nog meer onderzoek vereist is om deze resultaten te bevestigen, werd dit toch als zeer positief opgemerkt door de wetenschappers. Meer onderzoek met dit EPA/DHA/GLA supplement is dan ook onderweg.


huidverzorgingsolie rimpels huidverzorgingsolie die WoW! K

lI N Is C E F F EC H E TE sT : T IE F B IJ

huidverzorgingsolie , littekens en die die littekens WoW! , , littekens rimpels

striae vervaagt rimpels en striae rimpels Kl

IN Is CH E FF EC E TE sT : TI E F B IJ

WoW! WoW! Kl IN Is

K lI

CH E

N Is CH TE sT EF E F F EC E TE sT : FECT IE F B I J: TI E F B IJ

vervaagt striae tis! vervaagt a r g Nu vervaagt en en striae

p* oop *

an eltje bij a

p*

oo

p*

p e-u Mak

sp nk iege aa ltje bij sp nk iege aa ltje bij

sp nk iege vanaf aa ltje bij

,95 €€ 14 14,95 vanaf

vanaf Nu bij aankoop Nu bij aankoop een gratis een gratis make-up make-up Nu bij aankoop spiegeltje* spiegeltje*

€ 14,95

vanaf

100% natuurlijk en

Nu bij aankoop een gratis make-up spiegeltje*

100% natuurlijk en en 100% natuurlijk klinisch getest klinisch getest klinisch getest Rio Rosa Mosqueta olie is 100% zuiver, zonder

toevoegingenRio of Rosa synthetische stoffen puur zuiver, zonder Mosqueta olie is–100%

Rio Rosa Mosqueta olie is 100% zuiver, zonder toevoegingen of synthetische stoffen – puur natuur dus. Uit klinische testen bleek toevoegingen of de synthetische puur natuur dus. Uit stoffen klinische bleek bij 90% van proefpersonen dat de–testen olie een bij 90% van deKortom, proefpersonen dat de olie een natuurzeer dus.positief Uit klinische testen bleekwerkelijk resultaat had. zeer positief resultaat had. Kortom, natuurlijke alternatief voordat hetde vervagen bij 90%hétvan de proefpersonen olie een werkelijk hét natuurlijke alternatief voor het vervagen van littekens, rimpels, striae en pigmentvlekken. zeer positief resultaat had. Kortom, werkelijk van littekens, rimpels, striae en pigmentvlekken. Rio Rosa voor Mosqueta olie is er 100% zuiver, Speciaal het gezicht is nu vervagen ook een zonder hét natuurlijke alternatief voor het Speciaal voor het gezicht is er nu ook een toevoegingen of synthetische stoffen – puur biologische anti-aging dagen nachtcrème van littekens, rimpels, striaeanti-aging en pigmentvlekken. biologische dag- en nachtcrème

100% natuurlijk en klinisch getest

ekt

de voorraad strekt

02 / 502 04 0502 / 502 04 05

Kijk voor gebruikerservaringen informatie of bel en metmeer de TS Products op riorosa.be

50/13-29346-04

biologische anti-aging dag- en nachtcrème

Kijk voor gebruikerservaringen verkrijgbaar. of bel informatie met de of bel met de en meer TS Products TS Products Verkrijgbaar bij uw natuurwinkel, o.a. Essenza. op riorosa.be informatielijn: informatielijn:

*zolang de voorraad strekt

verkrijgbaar. natuur dus. Uit klinische testen bleek

verkrijgbaar. Speciaal voorvan hetde gezicht is er nu ook eenolie een bij 90% proefpersonen dat de Verkrijgbaar bij uw natuurwinkel, o.a. Essenza. biologische anti-aging dagenuw nachtcrème zeer positief resultaat had. Kortom, werkelijk Verkrijgbaar bij natuurwinkel, o.a. Essenza. verkrijgbaar. hét natuurlijke alternatief voor het vervagen Kijk voor gebruikerservaringen voor striae gebruikerservaringen van littekens,Kijk rimpels, en pigmentvlekken. en meer ennatuurwinkel, meer informatie Verkrijgbaar bij informatie uw o.a. Essenza. Speciaal voorop hetriorosa.be gezicht is er nu ook een op riorosa.be *zolang de voorraad strekt

50/13-29499-01

‘Uit diverse studies blijkt een relatie tussen het gebruik van een combinatie van omega-3 en -6 vetzuren en verbetering in functioneren bij ADHD. Een verhoogde dosering vetzuren kan nodig zijn bij aanvang van suppletie voor het gewenste effect.’

een gratis make-up spiegeltje*

€ 14,95

Omega-6

Het is waar dat ons Westerse voedingspatroon een overschot aan omega-6 ten opzichte van omega-3 heeft. Vooral linolzuur komt in erg veel voedingsmiddelen voor wat zorgt voor een overschot. Het gunstige omega-6 vetzuur GLA (gammalinoleenzuur) daarentegen komt slechts gering in onze voeding voor. Blijkbaar wordt GLA te weinig geconsumeerd door de gemiddelde persoon. De lage inname wordt bevestigd in een Poolse studie, waarbij de onderzoekers aangeven dat GLA het meest voorkomende vetzuurtekort is. Eén van de rijkste bronnen van GLA is teunisbloemolie. De gunstige omega-3 en -6 vetzuren moeten met elkaar in balans zijn. EPA, DHA en GLA zijn dus de aangewezen vetzuren om te suppleren in de meest gunstige combinatie 9:3:1, liefst in natuurlijke vorm.

k

oo

s pieg

tis! p e-u Mak

ati r g u N

up ke-

Uit deze overzichtsstudies blijkt dat afzonderlijk suppleren van omega-3 of omega-6 vetzuren, geen effect heeft op gedrag of cognitie bij kinderen met ADHD en/of hyperactief gedrag. Een combinatie van de omega-3 vetzuren EPA/DHA en omega-6 GLA laat echter wel een reductie zien in ADHD-symptomen. Diverse vetzuren, zoals de omega-3 vetzuren EPA en DHA, zijn essentieel voor de structuur en functie van de hersenen. DHA is vooral van belang bij de ontwikkeling en groei van onze hersenen. De groei van grijze massa van de hersenen, waar DHA zich concentreert, neemt toe tot vijf jaar. Hierna neemt de groei af, maar blijft inname van DHA noodzakelijk. EPA speelt vanaf de leeftijd van 5 een belangrijkere rol in de prikkeloverdracht.

a Nus!gr

oo

Conclusie

tis!

Mpa e-u Mak

a Nu gr


dossier sekte

Scientology Church

Geen kerk, maar een hoogst gevaarlijke en totalitaire sekte Adolf Hitler stelde dat uit de mensheid een ‘Uebermenschen’-ras, het arische, was ontstaan en dat ‘minderwaardigen’ – gehandicapten, joden, zwarten, zigeuners – desnoods dienden te worden geëilimineerd. Ron Hubbard, de stichter van de ‘Scientology Church’ vond dat de tijd rijp was om een superieur soort mens te ontwikkelen, die hij ‘clear’ noemde, ‘gereinigd’ en geroepen om de wereld en vooral de niet-gereinigden te overheersen. Uiteindelijk wordt zo’n ‘clear’, zo’n reine, zijn eigen god, die tot geen kwaad in staat is. Slecht – èn te bestrijden – is al wie zich verzet tegen de ‘clears’, tegen de Scientology Church. W.J. Duckaert Onder alle sekten is Scientology de meest gevaarlijke, niet alleen omdat zij financieel machtig is – haar jaarlijks inkomen wordt op meer dan 400 miljoen euro geschat – maar vooral vanwege haar totalitaire ideologie en omdat zij succesvolle en op succes beluste figuren met vaak een hoge I.Q. weet aan te trekken en bij middel van hersenspoeling en desnoods chantage aan zich bindt.

50/13-29490-04

Niks geen kerk!

28

Scientology Church wordt nog steeds beschouwd als een religieuse organisatie. Deze ‘kerk’ heeft echter niets met religie, eredienst of geloof te maken, maar is, met pseudowetenschap als dekmantel, een typisch hedendaags Amerikaans product, met elementen uit cursussen verkoopsmotivatie, computertechniek, een scheutje boeddhisme, esoterische elementen en een hele boel science-fiction. Stichter van de Scientology Church is de intussen overleden Lafayette Ron

Hubbard, een Amerikaanse sciencefictionschrijver, die in 1950 een boek schreef met als titel ‘Dianetics’ waarmee hij een dermate succes oogste dat hij vier jaar later de ‘Church of Scientology California’ stichtte. Hubbard kon niet alleen goed schrijven en fantaseren, hij kon nog beter rekenen en slaagde erin zijn geesteskind als ‘kerk’ te laten registreren, wat in de V.S. een enorm fiscaal voordeel biedt. Hubbard lanceerde in zijn boek zijn leer, die hij ‘Dianetiek’ noemde, een Griekse term die zoveel betekent als ‘de kunst van het denken’. Hijzelf noemde het ‘de moderne wetenschap van mentale gezondheid’. Scientology, de ‘leer van het weten’: zo bestempelde Hubbard zijn ‘kerk’, die vooral veel geld moest opbrengen. Eén en ander beschouwde hij daarenboven als therapie. Volgens die leer is de wereld tot de ondergang gedoemd. De enige weg maar de redding is de brug naar de totale vrijheid, een reis van ‘onwetenden naar een

nieuw bewustzijn over materie, energie, ruimte en tijd heen.’ Overleven, waarop het uiteindelijk aankomt, doet de ‘wetende’ in een oneindig aantal wedergeboorten. Volgens Hubbard en Scientology beschikt de mens over een Mind – verstand of vernunft, een Theta, zoiets als onsterfelijke levenskracht. Men zou het ook geest kunnen noemen – en een lichaam dat slechts een omhulsel is voor de Theta. Theta is ook de mens, die zijn geest totaal heeft bevrijd. Hij is dan de handelende geest: de Operating Theta. In de loop van zijn diverse levens-metwedergeboorte heeft de mens zijn Theta in verslaving gebracht. Onbewust draagt hij Engrammen – negatieve inprentingen - in zich van vóór, tijdens en na zijn geboorte.

Hersenspoeling

Doel van de Scientology Church is het de Mind – het verstand of vernunft – van zoveel mogelijk mensen te ‘reinigen’,


Niet voor niets eerste keus voor kinderen, tieners en hun ouders!

eye q Een slimme formule met omega-3 & -6 vetzuren Eye Q is een combinatie van omega-3 (EPA en DHA) en -6 vetzuren (GLA). Het lichaam kan de hoogonverzadigde omega-3 en -6 vetzuren in kleine hoeveelheden zelf maken, maar is verder afhankelijk van voeding. Een goede aanvulling op de voeding kan dan bestaan uit visolie en teunisbloemolie.

Eye Q vetzuren zijn onder andere verkrijgbaar bij gezondheidswinkels, Bioplanet en via apothekers. Verkijgbaar in verpakkingen met 60 en 210 kleine 500 mg caps. resp. 11,95 en 36,95 200 ml vloeistof met citrussmaak 19,50

CNK 1740-174 / 182 CNK 2070-746

De visolie die voor Eye Q gebruikt wordt, is afkomstig van de schonere Zuidelijk Stille Oceaan. De gebruikte vissoorten zijn duurzaam gevangen ansjovis en sardines, die zich voeden met plantaardig plankton. Eye Q bevat zuivere visolie in de natuurlijke verhouding van 3 delen EPA en 1 deel DHA. Dit is de hoogst haalbare verhouding in de natuur. Teunisbloemolie is een rijke bron van Gamma Linoleenzuur (GLA), een gunstig omega-6 vetzuur.

Een bijzondere samenstelling van zuivere visolie en teunisbloemolie met EPA, DHA en GLA in hun natuurlijke staat in de ratio 9:3:1 Springfield Nutraceuticals, T 015 349113 E infobel@springfieldnutra.com

50/13-28765-04

Eye Q visolie voor kinderen in de oorspronkelijke staat zoals de natuur het bedoeld heeft.


dossier sekte

zoveel mogelijk ‘clears’ te produceren. Om gereinigd – clear – te worden moet de mens zijn engrammen kwijt geraken, de negatieve in-drukken, wat uitsluitend kan met de Auditing, een heel bijzondere soort biecht, die uitsluitend bestaat uit vragen door de auditor naar de ‘engrammen’ en de antwoorden daarop. In achtereenvolgende ‘auditings’ of biechtsessies worden die vragen met steeds groter suggestieve kracht herhaald , een echte hersenspoeling, die de te reinigen persoon brengt waar de ‘auditor’ hem hebben wil. Wat na meerdere sessies eindigt in pure psychische manipulatie. De E-meter, een soort leugendetector, meet de huidweerstand tijdens het vraag- en antwoordspel. Slaat de meter niet meer uit, dan is de betrokkene van zijn ‘engrammen’ bevrijd. Hij is een ‘clear’, een gereinigde, in staat van genade. Zo’n reeks auditings of biechtsessies geeft de ‘auditor’ van zelfsprekend de mogelijkheid de zwakheden, geheime bestrevingen en zwakke plekken in het karakter van de te ‘clearen’ kandidaat te ontdekken, waarmee dan later chantage kan worden gepleegd.

50/13-29490-04

Slecht is pijn, goed is genot

30

De weg naar het clear-zijn voert door 8 Dynamieken. De achtste wordt als oneindigheid of goddelijke dynamiek betiteld, een toestand waarin de mens als Theta zichzelf tot god verheft. Een ‘clear’ is bevrijd van alle dwangvoorstellingen en verdrongen complexen, heeft een hoog I.Q. en bezit spirituele onfeilbaarheid. Missen is menselijk, maar bij de ‘clear’, de gereinigde is dit echter uitgesloten. De optimale mens is volgens Hubbard maakbaar: men kan de geestelijke mogelijkheden van de mens onbeperkt doen groeien. Met de hulp van de Scientology Church is de mens in staat tot zelfverlossing uit het negatieve, waaraan hij overigens zelf geen schuld heeft.

Bij dit alles wordt het verstand of vernunft tot het intelligentiequotiënt beperkt. Bovendien is een ‘clear’ in zich steeds goed en constructief. Het enige wat men de mens kan ontnemen is wat slecht aan hem is. Het slechte veroorzaakt lichamelijke pijn, het goede genot. Voor het eerst in de geschiedenis van wijsbegeerte, religie, moraal en ethiek wordt hier goed en kwaad gelijkgesteld met lichamelijk genot en pijn. Alle kwaad kan worden overwonnen door één of andere vorm van techniek. Nog merkwaardiger, volgens Scientology: het kwaad kan de mens niet worden aangerekend. Met uitzondering van wat de destructieve onderdrukkers doen, de critici en vijanden van Scientology. Scientology kent dus geen echte misdadigers. De mens is niet uit het paradijs verjaagd, hij verloor het paradijs door zijn omzwervingen met al die wedergeboorten. En de mis-daad is iets wat de

mens door zijn ‘engrammen’ heeft opgedaan.

Het verstand is een computer

Het verstand beperkt zich voor Scientology tot een controleverstand, dat primitief reageert als een computer. En ‘onverstand’ is niets anders dan het onvermogen om uit voorhanden zijnde gegevens juiste conclusies te trekken. Al wat niet in het rationele denken past, kan worden uitgewist. Een computer kent slechts 0 en 1, kan niet meer dan ja en neen zeggen, al kan hij heel snel rekenen en antwoorden. Hij kan echter geen psychische, levensbeschouwelijke of etische problemen oplossen. Evenmin kunnen kunst en cultuur, zelfs de geschiedenis niet met dat procédé worden verklaard. Nochtans is het juist dat computerprincipe, het controlerend verstand met zijn eenvoudig ja en neen, dat in onze


50/13-29490-04

computertijd grote aanrekkingskracht uitoefent op bepaald type overigens niet domme mensen. In feite beantwoordt dat principe aan de geest van onze tijd. Ook de moderne geneeskunde beperkt zich hoofdzakelijk tot techniek en reparatie. Scientology biedt als het ware een computergestuurd succesprogramma aan en focust vooral op intelligente, beloftevolle figuren. ‘De potentiële waarde van een persoon of groep = intelligentie maal dynamiek, vermenigvuldigd met x’, aldus Hubbard. En ... ’slechts bij een ‘clear’, een door Scientology gereinigde, veranderd de hoge potentiële waarde in een hoge reele waarde. Voor Scientology is de mens die alleen maar persoon is en blijft en die niet ‘clear’ wordt, weinig of niets waard.

Anti-kerk

Alle ethisch-morele problemen worden

tot het technisch-rationele herleid en kunnen derhalve ook als dusdanig worden opgelost. Zo gezien is Scientology eerder een anti-kerk, een negatie van al wat religieus of kerkelijk is. In een soort geloofsbelijdenis van Scientology is weliswaar het recht op vrije menigsuiting en kritiek vervat, maar ... dat geldt niet voor wie kritiek heeft op Scientology: ‘Wie de weg over de brug verspert of kritiek heeft op de Scientology Church is een onderdrukker ... en ... Onderdrukkers hebben schuld aan al wat misloopt in deze wereld, aldus Hubbard. Zij moeten opgespoord en uitgeschakeld worden.’ Wie kritiek heeft op de sekte of, erger nog, wie haar de rug toekeert dient onder druk te worden gezet, zo nodig te worden vervolgd.’ Daartoe werd een soort geheime sektepolitie opgezet, de ‘Guard of Office’, die intussen officieel niet meer bestaat. Haar laakbare praktijken vinden echter doorgang. Scientology beschikt ook over een strafkolonie in Florida, de ‘Rehabilitation Project Force’, voor leden die buiten de lijnen kleuren en een ‘Department of Special Affairs’, om de vijanden te bespioneren. Om trapsgewijs tot de zelfverlossing of het clear-zijn te komen zijn auditings of biechtsessies, trainingscursussen en urenlange saunagangen alsook een hoop vitaminen noodzakelijk. En dat kost geld, heel veel geld. De allereerste stap, een test, is gratis. De tweede stap, een ‘bewerking’ van die test en meteen de eerste manipulatie kost al geld. De derde en volgende stappen naar en over de ‘brug’ kosten hoe langer hoe meer. Dat loopt in de duizenden, zelfs tienduizenden euro’s. De cursus om de hoogste graad te bereiken, Operating Theta, die slechts in Londen, Kopenhagen en de V.S. kan gevolgd worden, kost 150.000 euro. Make Money. Scientology, dat vele honderden organisaties omvat met een wereldwijd net van onderorganisaties,

is uitgegroeid tot een waar financieel imperium met een eerstklassige verkoopsorganisatie met een kredietpuntensysteem en ‘contests’, een soort spel-wedstrijden met beloning zoals deze waarmee verkopers worden gemotiveerd. Het vertoont ook franchiseaspecten: elke onderorganisatie is verplicht een soort contributie naar boven toe te betalen. In de tijd van Hubbard was dat 10%. Zijn devies luidde: ‘Make Money – Make More Money’. De sekte heeft dan ook een bijzonder strak georganiseerd management en eist totale discipline. Kandidaten worden op geraffineerde wijze gelokt met bijvoorbeeld voordrachten over mensenrechten, zelfs tot in scholen toe met voordrachten zoals ‘Neen tegen de drugs – Ja voor het leven’. Typisch is de vzw. Narconon, actief in 44 landen, die als doel opgeeft verslavenden te laten afkicken. ‘Clear the Planet’, zo luidde de opdracht van Hubbard, die men ook dient te verstaan als ‘verover de planeet’: ‘Wij als planeet kunnen dan werkelijk de verantwoordelijkheden voor dit universum overnemen’, een machtsaanspraak waarbij alleen de onfeilbare ‘clears’ recht op macht hebben. Je reinste Uebermensch-streven en totalitarisme. Citeren wij Hubbard nog een laatste maal: ‘Slechts in een maatschappij van niet-dwalenden (= clears = door Scientology gereinigden) met een cultuur waaruit alle onvernunft is gebannen, kan de mens voor al zijn daden werkelijk verantwoordelijk zijn. Waarschijnlijk wordt dat doel in de toekomst bereikt, wanneer slechts de niet-dwalende (die van Scientology) het staatsburgerschap bekomt en slechts hij daarvan kan genieten.’ Wat er met de ‘dwalende’, de niet‘geclearde’ Uebermensch moet gebeuren, zeggen Hubbard en Scientology niet met evenveel worden. Daar was Hitler iets duidelijker.

31


dossier sekte

De huwelijksperikelen van het Scientology-boegbeeld Tom Cruise

Oplichting, afpersing, schending van de privacy en illegale uitoefening van de geneeskunde. Zo luiden de beschuldigingen van het Federaal Parket t.o.v. de Scientology Church en twee van haar topfiguren in België, na klachten vanwege buitensporige financiële eisen, psychologische druk en dubieuse reinigingssessies.

50/13-29490-04

Hoe Scientology tewerk gaat blijkt alvast uit het filmsterrenhuwelijk van boegbeeld Tom Cruise en Katie Holmes en hun recente hevige, maar korte vechtscheiding, met als inzet hun dochterje Suri, zoals beschreven in de Cruise-biografie van Andrew Morton en publicaties in ‘Vanity Fair’.

32

liefde te betonen in het openbaar. Koppelaarster Shelly, een echte spraakwaterval, voelt zich op de tenen getrapt, omdat zij af en toe haar woorden moet herhalen. Nazarine belandt in een heropvoedingskamp van Scientology in Florida. Ze stort haar hart uit bij een ander Scientology-lid, maar wordt verlinkt en nadien gestraft: WC’s poetsen met een tandenborstel, badkamervloeren reinigen met een bijtend zuur en ‘s nachts een gracht graven. Ze is intussen de sekte ontvlucht.

Verliefd, getrouwd, gescheiden

Herfst 2004: het huwelijk van Tom Cruise en Penelope Cruz is op de klippen gelopen, nadat eerder al het huwelijk met Nicole Kidman was ontspoord vanwege problemen met de sekte. De Scientology Church wil haar boegbeeld Tom Cruise aan de geschikte echtgenote helpen en het is Shelly, echtgenote van scientology-topman David Miscavige, die belast wordt met deze taak. Zij laat een aantal Hollywoodactrices naar New York komen, zogenaamd voor een filmproject i.v.m. Scientology. Zoals gebruikelijk bij de sekte vindt er een soort biechtsessie plaats. Voornaamste vraag: ‘What about Tom Cruise?’

Nog geen twee maanden later duikt Katie Holmes op om de rol te spelen van de echtgenote van Tom Cruise. Twee maanden later zijn ze verloofd. In november 2006 volgt het ‘huwelijk van de eeuw’ in Rome met een kostprijs van 2,2 miljoen US dollar. In april 2006 wordt dochter Suri geboren. Vóór ze zwanger mocht worden diende Katie zich aan de voor Scientology typische zuiveringskuur, met o.m. een vijfeneenhalf uur durende saunasessie, te onderwerpen. Ze was zo slap dat ze niet naar de Oscaruitreiking kon, dus ging Tom Cruise maar alleen. Holmes en Cruise spelen een lange tijd het verliefde koppel, o.m. in Berlijn waar Tom Cruise in de film ‘Valkyrie’, over de mislukte aanslag op Hitler, de rol gaat vertolken van Claus Schenk graaf von Stauffenberg, die op bevel van Hitler werd terechtgesteld.

Uitverkozen en dan gedumpt

Uit de klauwen van Scientology

De minder bekende Iraanse actrice Nazarine Boniadi wordt geschikt bevonden en uitgenodigd voor een etentje met Tom Cruise, op voorwaarde dat ze zich van haar rosse haar, haar tandenbeugel en haar vriend ontdoet. Tom Cruise verleidt haar, maar na enkele maanden wordt zij gedumpt. Cruise verwijt haar niet voldoende

In juli vorig jaar komt het dan plots tot een breuk en een hevige maar korte vechtscheiding, als Tom Cruise koste wat het wil dochter Suri naar het Scientology-trainingskamp ‘Sea Org’ wil sturen. Katie Holmes dient verzoek tot echtscheiding en hoederecht in bij de rechtbank in New York en vraagt politiebescherming als zij achtervolgd

en bespied wordt. Binnen de kortste keren komt het echter tot een buitengerechtelijk akkoord: Scientology wil voorkomen dat, onder massale mediale belangstelling, de vuile was zou worden buitengehangen. Katie verkrijgt de echtscheiding en het hoederecht voor haar dochter. Tom mag zijn dochter éénmaal in de week zien, echter niet zonder nanny’s en bodyguards van mama. Kathie Holmes wist wat haar dochter in ‘Sea Org’ te wachten stond: een hersenspoeling, genaamd ‘Security Check for Children’. De kinderen worden blootgesteld aan 99 vragen waarbij de antwoorden gecontroleerd worden door een leugendetector. Het gaat om vragen zoals ‘Heb je één of ander geheim(pje)?’ en verder nog 98 soortgelijke vragen over wat kinderen typisch mispeuteren. Er komen ook intieme vragen aan bod waar elk kind ‘ja’ op antwoordt en waardoor ze met een slecht geweten worden achtergelaten. Katie Holmes wou haar dochtertje uit de klauwen van Scientology redden.


Ook een opgeblazen gevoel en winderigheid ? Maar natuurlijk kunnen we uw communicatie ook doen!

Dit komt vaak voor na een periode van overvloedig en vetrijk eten. In Zuid-Europa zetten huisvrouwen hier traditioneel artisjok in. (latijnse benaming Cynara) Artisjokextract zit flink gedoseerd in Lipistat en is hier dus een aanrader. En zo helpt het u van dat vervelende opgeblazen gevoel af te komen. Tip van de maand ! Gebruik voor een ‘grote’ maaltijd twee capsules tegelijk !

49/13-27874-09

Vraag ernaar bij uw apotheker

PUBLISHING • ONLINE PRESS • MEDIA & STRATEGY EVENTS • DISTRIBUTION

www.primetimegroup.be


recepten

Onze receptuur voor confituur

50/13-29482-04

‘Onze receptuur voor confituur’ is hét confiturenboek van boegbeeld Karen Depoorter en de Week van de Smaak. In dit boek creëerde Karen niet alleen 16 nieuwe recepten, maar deed samen met de ‘Week van de Smaak’ een oproep om originele confituurrecepten in te sturen. 34

Vlaanderen ging massaal aan de slag! Het boek herbergt niet alleen de geliefde klassiekers zoals aardbeien, abrikozen en rabarber, maar ook de meer avontuurlijke confituren met exotische en onverwachte smaakcombinaties. De verschillende recepten zijn opgedeeld volgens de vier seizoenen. Uit elk seizoen hebben we telkens een nieuw recept van Karen en een origineel ingezonden recept geselecteerd. Ga nu zelf aan de slag met de verse seizoensvruchten!

LENTE

De eerste zonnestralen, de bloemen en bloesems die stilaan ontwaken, ze geven je lentekriebels! Frisse kleurtjes fleuren je garderobe op, felgele paaslelies brengen de borders weer tot leven. De eerste seizoensvruchten met hun warme, oranjerode tinten geven ons nieuwe energie: aardbei, abrikoos, tomaat, rabarber…


Confituur van watermeloen met citroen Deze confituur, die bijzonder geliefd is in het Zuiden van Frankrijk, brengt je in vakantiestemming. Hier in België is ze vrij onbekend. Ze kan gecombineerd worden met schil van sinaasappel of citroen maar ook met septembervruchten (appel, peer, kweepeer) doet ze het goed. Benodigdheden: 1,5 kg watermeloen (1 kg schoongemaakt gewicht) • 2 onbespoten citroenen • 500 g kristalsuiker + 20 g pectinepoeder (of pectinesuiker 1:2) voor de stollingstest: een diepvriesgekoeld schoteltje Werkwijze: 1. Snij de meloen in dikke stukken, verwijder schil en pitten en snij dan het vruchtvlees in kleine stukjes. 2. Was de citroenen, wrijf ze droog en maak zeste van de schil. Snipper de zeste nog eens in kleine stukjes. Heb je het materiaal niet in huis, gebruik dan dunschiller om de schil te verwijderen en een chefsmes om ze heel fijn te hakken. 3. Pers de citroenen uit en vang het sap op. 4. Doe de meloenblokjes met de suiker en het pectinepoeder (of de pectinesuiker) en het citroensap in een pan met dikke bodem. Laat alles 15 minuten op een laag vuurtje pruttelen en roer regelmatig tot de suiker opgelost is. Voor een gladdere textuur kan je dit mengsel een beetje mixen of fijnstampen met de pureestamper. 5. Voeg de fijngesnipperde citroenzeste toe. 6. Zet het vuur hoog en laat het mengsel 20 minuten borrelen tot de confituur dik wordt. 7. Doe de stollingstest: druppel wat confituur op het schoteltje uit het vriesvak, laat ze even afkoelen en duw er zachtjes tegen met je vinger. Als er een gerimpeld velletje ontstaat dan is de confituur voldoende ingedikt. 8. Schuim af indien nodig en doe de confituur in hete steriele potten. Laat ze afkoelen en sluit de potten.

50/13-29482-04

Tip

Is de confituur niet dik genoeg, voeg dan wat zuur en troebel bio-appelsap (2,5 dl) toe.

35


recepten

Rabarberconfituur met aardbeien en verse munt Luc De Bleser is steeds op zoek naar nieuwe smaken en combinaties en dit is er eentje. Snel klaar en gemakkelijk! De kleur van deze confituur, lichtrood met groene spikkels, doet je watertanden. Laat de zon maar komen. Vers stokbrood en een potje confituur in de picknickmand, wat wil een mens nog meer…

50/13-29482-04

Benodigdheden: 800 g rabarber • 200 g aardbeien • 15-tal verse muntblaadjes (volgens persoonlijke smaak, mag niet overheersen) enkele druppels citroensap • 1 kg geleisuiker

36

Bereidingswijze: 1. Snij de ongeschilde rabarber in stukjes, doe ze in een hoge kookpot en meng ze met de suiker. 2. Laat dit een uurtje trekken. 3. Doe de in stukjes gesneden aardbei erbij en laat alles 4 minuten doorkoken zonder deksel. 4. Haal de pot van het vuur en voeg de versgehakte munt toe. 5. Meng alles goed en schep de confituur in steriele potjes met deksel.

Meer recepten vind je in het kookboek ‘Onze receptuur voor confituur’ Stichting Kunstboek - Karen Depoorter


Beheers je drang naar zoet en slank af! Een van de moeilijkste zaken bij het afslanken is van de zoetigheden af te blijven. Misschien kan wat volgt wel de oplossing zijn. Chromium

50/13-19301-04

Geeft je energie Een van de specifieke symptomen van een tekort aan chromium is dat je je moe, ge誰rriteerd en zenuwachtig voelt. Je kan zelfs onmiddellijk na je eten alweer een honger-gevoel hebben, ook al slaat dit nergens op. Maar in de meeste gevallen zal je vooral zin hebben naar iets zoet. Dit komt omdat chromium een rol speelt in het suikertransport vanuit je bloed naar de cellen waar suiker wordt omgezet in energie.

r a a n g n a r D ? t e o Z

bare weerstaan n o ie d t e n! Weg m oetighede z r a a n g n d ra

Iedereen heeft wel eens trek in iets zoets, maar sommige mensen hebben dit gevoel de hele dag door. Die onweerstaanbare drang naar zoet treedt vooral rond de late namiddag op en het lijkt wel alsof enkel snoep of chocolade ons vermoeidheidsgevoel van de baan kan schuiven.

Bio-Chromium bevat nu een bijzonder stabiele bron van chromium, ChromoPrecise, samen met bakkersgist voor de aanbreng van die stoffen die nodig zijn om samen de actieve GTF te vormen, voor een evenwichtige suikerspiegel. Verkrijgbaar in verpakkingen van 30 tabeltten (CNK 2549-798) en voordeeldoos van 90 tabletten (CNK 1173-459). Vraag de overeenkomstige CNK-code aan uw apotheker.

reeds vanaf 8,95 eUr !

Innoverend voor de gezondheid Minervastraat 14 - 1930 Zaventem Tel.: 02 /720.51.20 - Fax: 02 /720.51.60 e-mail: info-be@pharmanord.com 37

BE_Chrom_MaarNatuurlijk_0313_123x230

Het is best mogelijk dat je alle juiste dingen doet om af te slanken maar toch kan je niet van die zoetigheden afblijven waardoor je je doel niet kunt bereiken. Wist je dat een tekort aan chromium de oorzaak kan zijn van die uitgesproken drang naar zoet? Chromium is een vergeten voedingsstof die toch een belangrijke impact kan hebben op het afslanken. Als je een tekort heb aan chromium kunnen de bloedsuikerwaarden onstabiel zijn waardoor je op sommige ogenblikken een overweldigende drang naar zoet ervaart.


wedstrijd

WIN

10 startboxen van Lignavita!

Lignavita combineert alle voordelen van gezonde dieetproducten met de smaak en de looks van onze dagdagelijkse voeding. Het Lignavita voedingsconcept staat voor weinig suikers en koolhydraten en evenwichtige porties eiwitten, plantaardige vetten, vezels, vitaminen en mineralen. Opstarten met Lignavita kan je best doen met een startbox voor 10 dagen. Deze startbox is aangepast aan je doelstelling. Je kan bij je Lignavita consulent steeds terecht voor begeleiding en opvolging zowel tijdens als na het gebruik van deze startbox. Voor meer info: www.lignavita.be

5

6 4 5 7

1 3 7

50/13-29478-04

8 4

38

2 1 8 9 4

3 8 2 1 9 4 2 3 9 1 6 5 4 1 6

Wil je kans maken op een starterbox van Lignavita? Stuur dan voor 15/05/2013 een SMS naar 3460. SMS: THEMA (spatie) LIGNAVITA (spatie) naam en adres naar 3460* * 0,50 euro per verzonden sms. Deelnemen kan zo vaak je wil. Minderjarig? Vraag toestemming aan je ouders. De winnars worden persoonlijk op de hoogte gebracht.


REMOGEN®® OMEGA is er ! ® REMOGEN is er ! ® OMEGA REMOGEN OMEGA is er REMOGEN ®OMEGA is er !! REMOGEN OMEGA is er !

De allereerste micro-emulsie met omega 3-vetzuren. ® De allereerste micro-emulsie met omega 3-vetzuren. De De allereerste allereerste micro-emulsie micro-emulsie met met omega omega 3-vetzuren. 3-vetzuren.

REMOGEN OMEGA is er ! De allereerste micro-emulsie met omega 3-vetzuren. NIEUW ! NIEUW ! De allereerste micro-emulsie met omega 3-vetzuren. NIEUW ! NIEUW ! • bij droge ogen NIEUW ! • bij blepharitis • droge ogen • bij post-operatief • bij droge ogen • bij droge ogen oogklachten • bij blepharitis alle soorten • blepharitis • bij post-operatief • bij droge ogen • bij blepharitis met contactlenzen • post-operatief oogklachten • bij alle soorten • bij blepharitis • post-operatief • bij alle soorten oogklachten • met•alle contactlenzen post-operatief • bij soorten oogklachten • met• contactlenzen bij alle soorten oogklachten • met contactlenzen

NIEUW !

tot uw arts of bezoek onze u OMEGA? Wend REMOGEN ® OMEGA? Wend u REMOGEN tot uw arts of bezoek onze website www.trbchemedica.be tot uw arts of bezoek onzeonze tot uw arts of bezoek website www.trbchemedica.be website www.trbchemedica.be website www.trbchemedica.be

Heeft u vragen over REMOGEN® OMEGA? Wend u

TRB CHEMEDICA AG · Postbus 1129 · 85529 Haar/Duitsland TRB CHEMEDICA AG · Postbus 1129 · 85529 Haar/Duitsland

REMOGEN® OMEGA is te verkrijgen bij uw apotheker ®CNK-Code REMOGEN OMEGA ® 2999-837 REMOGEN OMEGA is te verkrijgen bij uw ® REMOGEN OMEGA ® is te verkrijgen bij uw apotheker CNK-Code REMOGEN OMEGA is te verkrijgen bij uw apotheker CNK-Code 2999-837 is te verkrijgen bij uw apotheker CNK-Code 2999-837 apotheker CNK-Code 2999-837 2999-837

REMOGEN® OMEGA is te verkrijgen bij uw

49/12-24437-04

contactlenzen • bij droge• met ogen • bij blepharitis Heeft u vragen over • post-operatief REMOGEN® OMEGA? Wend u Heeft uarts vragen over onze tot uw ofoogklachten bezoek • bij alle soorten Heeft u vragen over Wend u ® OMEGA? REMOGEN u vragen over website www.trbchemedica.be ® vragen • metHeeft contactlenzen Heeft u over OMEGA? Wend u REMOGEN ®


Vitamine D : D-Pearls - een eenvoudige oplossing

Hebt U genoeg zon gehad dit jaar ? Vitamine D tekort komt vaker voor dan men denkt ! 77% heeft een tekort !

• Vetoplosbaar vitamine D3 opgelost in gezonde extra vierge olijfolie • 1 Kleine mini-parel per dag (800 IE/dag = +- 24.000 IE/maand) • Gemakkelijk door te slikken of om op te kauwen • 40, 120 of 360 kleine parels per verpakking • Zeer voordelige prijs

– Voor goede beenderen en tanden – Voor een goed immuunsysteem – Voor een goede spierwerking

Verkrijgbaar in apotheken. Vraag D-Pearls 200 vanaf 40 parles voor slechts 2,99 EUR of D-Pearls 800 bestaat ook in Family-Economic pack 360 parels voor 29,95 EUR

Innoverend voor de gezondheid Minervastraat 14, B-1930 Zaventem Tel.: 02 720.51.20 – Fax: 02 720.51.60 E-mail: info-be@pharmanord.com

49/12-27879-04

BE_D_Pearls_Ad_maarnaturlijk_0213

voor D-Pearls ele jaar h t e h , n iederee door !

Maar Natuurlijk 50  

een uitgave van Primetime Communication Group

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you