Page 1

Sunny Beach

og deltag i konkurrencen om et gavekort vĂŚrdi kr. 5.000

1


2

Tilmeld dig vores nyhedsmail p책 www.bravotours.dk


Velkommen Bravo Tours byder dig hermed hjertelig velkommen til Sunny Beach og Bulgarien. For at give dig den bedst mulige start på ferien, har vi lavet denne miniguide med praktiske oplysninger, diverse kort, forslag til gode spisesteder, indkøbsmuligheder og meget mere. Den er praktisk at have med, når man bevæger sig bort fra hotellet. Bravo Tours ønsker at give den bedste service, og derfor besøger vi dagligt alle hoteller. Det præcise tidspunkt står i informationsmappen, i receptionsområdet på hotellet. Når vi er på hotellet, er du velkommen med spørgsmål, tilmeldelser til udflugter eller til en hyggesnak. Vi rejseledere er her for at servicere og vejlede dig til den bedst mulige ferie. Med disse ord vil vi endnu engang byde dig velkommen her til Bulgarien og ønske dig en dejlig ferie! Med venlig hilsen Team Sunny Beach Bravo Tours

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

3


In f o om Bulgar ien Bulgarien er en del af Balkan i det sydøstlige Europa. Bulgariens største bjergkæde er Balkanbjergene, der strækker sig ca. 600 km gennem landet. Disse bjerge deler landet i to. Området syd for Balkan-bjergene, hvor Sunny Beach / Nessebar ligger, kaldes Thrakien. Med varme somre og kolde vintre, er landet velegnet til badegæster om sommeren og skiferie om vinteren, hvor der falder tre-fem meter sne i bjergene. Bulgariens solkyst langs Sortehavet, har noget for enhver smag. Landet er meget frodigt. Omkring 25 % er dækket af skov. Ud over frodig, storslået natur, findes der smukke, gamle byer, frugtbare land­brugsområder, lækre sandstrande og hyggelig atmosfære. Bulgarerne er et meget venligt folkefærd, der er kendt for gæstfrihed, nysgerrighed og lyst til at knytte venskaber.

4

Fakta om Bulgarien

Statsform:.................Republik Areal:.........................10.910 km2 Befolkningstal:........Ca. 8,4 millioner Hovedstad:...............Sofia, 1,3 millioner Religion:...................83,8 % græskortodokse 12,1 % muslimer 0,2 % katolikker 3,9 % diverse Officielt sprog:........Bulgarsk Præsident:................Georgi Parvanov Valuta:.......................Bulgarsk leva Geografisk område:.....................Balkan Nabolande: .............Rumænien, SerbienMontenegro, Makedonien, Grækenland, Tyrkiet Største flod:..............Donau Erhverv: ...................Turisme, landbrug, tekstil, skibsværfter, havneindustri

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


og deltag i konkurrencen om et gavekort vĂŚrdi kr. 5.000

5


6

Tilmeld dig vores nyhedsmail p책 www.bravotours.dk


In f o om Sunny Beach Sunny Beach ligger ca. 30 km fra lufthavnen, der ligger i udkanten af Bulgariens fjerdestørste by, Burgas.

Gennemsnitstemperaturen fra maj til oktober er ca. 28° C, mens vandtemperaturen er ca. 24° C.

Sunny Beach strækker sig ca. seks km langs Sortehavskysten og er 30-80 m bred.

Sunny Beach eller ˝Slancev Briag˝, som det hedder på bulgarsk, blev opbygget i slutningen af 1950’erne, og siden har hele området udviklet sig til at være et af Sortehavets mest populære ferieområder. Med et stort udvalg af restauranter, barer, diskoteker, butikker og forlystelser, er der virkelig noget for enhver smag.

Kombinationen af den finkornede sandstrand med det klare blå vand, lokalbefolkningens venlighed og de lave priser er nogle af de mange grunde til, at området er så eftertragtet som feriested. I Sunny Beach findes flere end 100 hoteller, to campingpladser og over 130 restauranter. Der er plads til flere 120.000 overnattende turister ad gangen.

Sunny Beach er en perle ved den bulgarske Sortehavskyst!

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

7


His t o r ie Bulgarien har en lang og stolt historie, der omfatter såvel storhed, som blodige tab. Trakerne kom hertil 700 år f.v.t. og herskede til år 15, da store dele af Bulgarien blev en del af Romerriget. Da Romerriget blev delt i år 395, kom Bulgarien til at tilhøre Det Byzantinske Rige. Det slaviske folk kom så småt til i det femte århundrede, men først i det sjette århundrede begyndte man at tale slavisk. Efter at have vundet flere store slag over byzantinerne, blev Khan Asparuh i 681 udråbt som den første bulgarske konge. I denne periode var byen Pliska landets hovedstad. Khan Krum, der regerede 803-814, nedskrev landets første love. I årene omkring 864 begyndte bulgarerne at blive kristne. Under alt dette kæmpede bulgarerne en del mod byzantinerne, og den 20. august 917, fandt det blodigste slag sted nær byen Aheloy. I 1014 stoppede byzantinerne det første bulgarske kongedømme og overtog selv magten. 8

I 1186 blev det andet bulgarske kongedømme sat ind af brødrene Peter og Asen. Ved hjælp fra befolkningen fik de skubbet byzantinerne ud af landet. Den mørkeste periode i Bulgariens historie var mellem 1396 og 1850, da tyrkerne besatte det meste af landet. Befolkningen levede i undertrykkelse og frygt, men samtidig blomstrede bl.a. handlen i landet. Via oprørere og journalister, blev verden allerede omkring 1870 vidende om tilstandene i Bulgarien, men ingen gjorde noget, før en russisk hær kom i 1877. Tyrkerne havde efterhånden tabt gejsten, og derfor kunne bulgarerne med hjælp fra russerne få Bulgarien tilbage. Det afgørende slag fandt sted i Sjipka-passet, og 3. marts 1878 blev der skrevet fredsaftale med tyrkerne. I 1879 blev Sofia udnævnt til Bulgariens nye hovedstad. I 1912 og 1913 fandt de to blodige balkankrige sted, og Bulgarien var med i dem begge. I den første lykkedes det bulgarerne i samarbejde med Serbien, Grækenland og Montenegro at besejre

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


tyrkerne. I den næste var bulgarerne grådige og ville have mere jord, men det endte med, at de mistede en del. Første Verdenskrig kom herefter, og på dette tidspunkt magtede Bulgarien ikke mere krig. Dog blandede de sig lidt, men det blev hele landets situation bare meget værre af. Op gennem 1930’erne skete der en voldsom udvikling inden for landbrug, og Bulgarien blev Europas største eksportør af landbrugsprodukter. I 1941 blev Bulgarien tvunget til at deltage i Anden Verdenskrig. 9. september 1944 erklærede man Tyskland krig, og denne dato blev senere udnævnt til Bulgarsk Revolutionsdag.

og statsministeren sidder for en fire-årig periode. Desuden har landet en præsident, der sidder for en fem-årig periode. Seneste valg var i 2006, og præsidenten er Georgi Parvanov, som ikke kan genvælges. Efter demokratiets indførelse, kom ønsket om at komme med i EU. Det blev opfyldt i januar 2007, da Bulgarien og Rumænien blev optaget på prøvetid. EU har stillet nogle krav, der skal efterleves, før de bliver fuldgyldige medlemmer. Regeringen forventer at indføre euroen inden 2010.

I 1946 ændrede Bulgarien styreform fra monarki til folkerepublik. Denne styreform varede indtil 1989. Efter kommunismens fald, ændrede man styreformen til demokrati. Parlamentet blev opløst, et nyt blev dannet, og man lavede en ny grundlov i juli 1991. Der er 240 medlemmer i parlamentet,

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

9


A-Z Apotek

på hovedgaden. Desuden findes der hæveautomater til VISA- og Mastercard. Der kan maksimalt hæves 400 leva (1.600 kr.) pr. gang. I nogle automater kan man kun hæve 200 leva (800 kr.)

Aviser

For dette betaler man som oftest 30 kr. i gebyr.

Apotekerne i Sunny Beach er mærket med et grønt kors, der står med store bogstaver Pharmacie eller Apteka (på bulgarsk). Der findes apotek på næsten alle gader. Der kan købes en-to dage gamle engelske og tyske aviser på strandpromenaden, og i nogle af de små kiosker. I højsæsonen kan der findes danske aviser enkelte steder.

Badning

Der er mange muligheder for at komme til at bade i Sortehavets bølger. Ved strandene findes det kendte flagsystem, hvor grønt flag betyder, at man bare kan bade løs, gult flag betyder, at man skal bade med forsigtighed, og rødt betyder, at badning er forbudt. Der er livredder adskillige steder på strandene. Topløs badning er alment accepteret. Der findes et uofficielt nudist-strandområde ved flodudmundingen i den sydlige del af Sunny Beach.

Bank

Der er banker bl.a. på Blomstergaden og 10

Kreditkort kan som regel ikke benyttes i restauranter, butikker m.m.

Billeje

Bravo Tours fraråder at leje bil i Bulgarien. Det er dyrt, og vejforholdene er ikke særlig gode. Det er heller ikke nemt at finde rundt, da vejskiltene uden for byerne kun er skrevet med kyrilliske bogstaver. Mange vælger at leje en taxi for en dag. Det koster 400-600 kr. Kontakt rejselederne for yderligere information.

Buslinjer

Der går busser fra hovedgaden til andre byer. Busstationen ligger et kort stykke syd for Blomstergaden.

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


Cykelleje

Bravo Tours fraråder at leje cykel. Det er dyrt, og cyklerne bliver ofte stjålet.

Drikkevand

Vi anbefaler at købe drikkevand på flaske, da vandet i hanen indeholder en anden bakterieflora end i Danmark. Husk at drikke rigeligt!

Drikkepenge

Der gives normalt ca. 10 % i drikkepenge på restauranter, hvis maden og servicen har været tilfredsstillende. På hotellet er det en god idé at give drikkepenge i starten af ferien, så får man noget for pengene, mens man er der. Drikkepenge til rengøringsdamen skal lægges på sengen, så hun ved, at de er til hende.

Elektricitet

I stikkontakterne finder man 230 volts spændingsforskel som i Danmark.

Frisør

Der findes mange gode frisører i Sunny Beach, og det er meget billigere at blive klippet her end i Danmark. Frisørerne findes på de store gader, på strandpromenaden og på flere hoteller.

Indkøb

Som udgangspunkt kan de fleste produkter købes med fordel i Bulgarien. Dog er det ofte kopivarer, der sælges på markederne. Undgå at købe parfume hos gadesælgerne, da indholdet mange gange er vand. Er det rigtige mærkevarer, der søges, findes der gode butikker i Burgas og Varna.

Internetcafé

Internetforbindelse findes mange steder i Sunny Beach. Det er forholdsvis billigt at

benytte. Der er gratis trådløst internet på flere restauranter og caféer.

Ja/nej

I Bulgarien ryster man på hovedet, når man mener ja, og nikker med hovedet, når man mener nej, altså helt modsat af andre steder i verden. Derfor er det en god idé at lære at sige JA = DA og NEJ = NE, så man ikke er i tvivl.

Kasino

I Sunny Beach er der mange kasinoer store som små. Der er falske dollarsedler i omløb, så pas på. På nogle kasinoer skal man vise billed­ legimation - fx pas.

Marked

Der er sigøjnermarked hver torsdag lidt uden for Sunny Beach. Markedet ligger i byen ”Kableshkovo”. Her er mange billige tilbud. Pas på lommetyve.

Påklædning

Når man besøger en kirke, forventes det, at man har dœkket skuldre og knæ.

Politi

Alarmnummer: 166. Det bulgarske politi er ikke som det danske. Man kan ikke regne med, at betjentene forstår fx engelsk. Kontakt receptionen på hotellet og altid Bravo Tours’ rejseleder.

Post/posthus

Postkort til Danmark er mindst en uge undervejs. Postkort og frimærker kan købes på posthuset på hovedvejen for enden af Blomstergaden og i nogle tilfælde i hotellets

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

11


reception. Postkort frankeres med 1 leva. Posthuset er åbent hver dag kl. 08.00-12.00 og 12.30-19.00. Breve og postkort kommer hurtigst til Danmark ved at sende dem fra receptionen på hotellet.

Safebox

Strand

Den flere kilometer lange strand har finkornet, gyldent sand og er kendt som den bedste i hele Bulgarien. Stranden indbyder til mange timer i solen. Husk solcreme!

Taxi

Vi anbefaler at leje en safebox på hotellet, hvis det er muligt, til opbevaring af pas, penge, billetter og andre værdigenstande.

I Sunny Beach findes mange taxier. Taxichaufførerne er upålidelige. Der kan køres efter taxameter, men det kan som oftest ikke svare sig. Aftal altid prisen før turen!

Sol

Telefon

Man skal altid være forsigtig med at opholde sig i solen for lang tid ad gangen. Solen ved Sortehavet er stærkere end i Danmark, så brug altid solcreme med høj solfaktor.

Sport

Det er billigst at ringe fra telefonboksene, der findes på de fleste lidt større gader. Pris for opkald inden for EU eller til Danmark, fremgår af et opslag i boksene, der er åbne kl. 10.00-21.00. Der kan købes telefonkort i de fleste supermarkeder.

Der er mange muligheder for at dyrke sport - fx tennis, forskellige former for vandsport, minigolf og bowling. Kontakt eventuelt rejselederne.

Tidsforskel

Sprog

Enkelte steder må man ikke smide papir i toilettet, men skal lægge det i spanden ved siden af toilettet. På hotellerne må man dog gerne komme papir i toilettet.

Det officielle sprog er bulgarsk, men i turistområderne taler mange både engelsk, tysk og russisk. 12

Når klokken er 12 i Bulgarien, er den 11 i Danmark.

Toilet

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


På offentlige toiletter og på restauranter, diskoteker og lignende koster det oftest mindre beløb at benytte toiletterne.

leva fra Bulgarien til en værdi af over 5.000 kr.

Tyveri

Vi anbefaler at veksle i banken eller i receptionen på hotellet - i stedet for at veksle i vekslingsboder og hos tilfældige personer på gaden. Dog kan vi anbefale vekslingsboderne med navnet ”Crown”.

Især på stranden, i busser og på markedet er der risiko for tyveri. Kontakt rejselederne, hvis det sker.

Valuta

Valutaen i Bulgarien er leva. 1 leva svarer til ca. fire danske kroner. 1 leva er 100 stotinkier. Sedler findes i 2, 5, 10, 20, 50 og 100 leva. Mønter findes i 1, 2, 5, 10, 20, 50 stotinkier samt 1 leva (mønt med gylden kant). Levaen er en lukket valuta. Det betyder, at man ikke kan veksle sine overskydende leva i Danmark. Det er ulovligt at udføre

Veksling

Åbningstider

Butikkerne i Burgas har typisk åbent kl. 10.00-19.00. Enkelte butikker holder en kort middagspause, men ikke som Middelhavslandenes siesta. I Sunny Beach holder forretningerne på strandpromenaden gerne åbent til sen aften i højsæsonen.

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

13


14

Tilmeld dig vores nyhedsmail p책 www.bravotours.dk


Ko r t o v er Bulgar ien Rum ĂŚnien

G o l d e n S an d s Va r n a

Bulgar ien

Sunn y B e a c h N e s s e b ar Bur gas

t y rk ie t

gr ĂŚk enl a nd

og deltag i konkurrencen om et gavekort vĂŚrdi kr. 5.000

15


Ko r t o v er Sunny Beach 2

Ho t eller

1. H o t e l C h a i k a B e a c h 2. H o t e l Ya l t a 3. L e j l i g h e d e r R o s e V i l l a g e 4. H o t e l A m f o r a 5. H o t e l Im p e r i a l B e a c h

St e der 9

1

6. L æ g e 7. Bu s s t a t i o n 8. P o s t k o n t o r 9. L æ g e

Gågade

8

Sunn y B e a c h

7

6

3

5

4

N e s s e b ar

16

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


Br a v o Tour s´ ud f lug t er Jeep-safari

En tur fyldt med bulgarsk atmosfære med masser af skæg og ballade. Fart og spænding kombineret med en anderledes naturoplevelse. Jeepsafarien giver et anderledes billede af Bulgarien. En eventyrlig, spændende og udfordrende tur i bjergene og skovene. I gamle russiske jeeps, kører vi ad små, snørklede skovstier, over åbne marker og gennem små landsbyer. Den lækre frokost er tilberedt og bliver serveret på bulgarsk vis, og chaufførerne underholder, mens vi spiser. Man bliver rystet godt igennem og er sikker på at få en masse nye indtryk og nogle gode grin.

Sozopol

På denne udflugt ser vi noget af det flotte bulgarske landskab og får en rundtur i den smukke by Sozopol med lidt tid på egen hånd. Vi spiser en traditionel bulgarsk fire-retters menu på en hyggelig restaurant med udsigt over havet. Sozopol er en af de ældste og charmerende bulgarske landsbyer. Dens historie strækker sig tilbage til dengang, grækerne havde kolonier på Sortehavskysten. Senere på dagen nyder vi en idyllisk sejltur på Ropotamo-floden, der er berømt for de mange sumpskildpadder, som vi har mulighed for at se. Turen er for dem, der gerne vil se det romantiske Bulgarien og opleve både by og land, som kun få skandinavere kender til.

Bulgarsk aften

Under et besøg i Bulgarien bør man opleve den bulgarske måde at holde fest på. Vi

besøger en traditionel bulgarsk ejendom i en mindre landsby. Her går vi lidt rundt og kigger på fremstillingen af deres unikke keramik og vævning. Vi modtages på spisestedet på traditionel vis, og vi skal selvfølgelig smage den bulgarske snaps, rakia. Menuen består af tre retter, og et orkester spiller i baggrunden, mens vi spiser. Efter maden er der komisk underholdning, og senere viser nogle dansere de fire imponerende bulgarske danse, der stammer fra fire regioner. Sidst på aften ser vi en mand udføre den berømte ilddans, på flere hundrede grader varmt kul! Middagen er inkluderet, og der er vin ad libitum.

Khans telt

Ved Khans telt ser man den helt fantastiske udsigt over Sunny Beach og Nessebar. Udsigten ser vi både i dagslys og efter mørkets frembrud. Restauranten er bygget som et telt, inspireret af en af datidens khan’er, der havde sin lejr samme sted. Efter en lækker fire-retters menu begynder underholdningen, der er et fantastisk show med akrobater, showdansere og slangemennesker. Efter det imponerende show spilles op til dans af et band, der rammer den brede målgruppe. Dette arrangement er kåret som det bedste aftensshow i området de seneste år, og det er absolut en oplevelse! I prisen er inkluderet en fantastisk menu og en flaske vin pr. person. Ud over disse udflugter har Bravo Tours andre spændende tilbud i løbet af sæsonen. Se venligst i informationsmappen på hotellet.

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

17


S e v æ r digheder Burgas

Burgas er Bulgariens fjerdestørste by efter hovedstaden, Sofia, Plovdiv og Varna. Burgas er hjemhavn for Bulgariens største fiskerflåde. Der er ca. 206.000 fastboende i byen om vinteren, men om sommeren stiger antallet af indbyggere drastisk primært pga. turismen. Burgas ligger ca. 45 minutters kørsel fra Sunny Beach. Vi anbefaler at leje en taxi (husk at aftale prisen, før I kører), eller at tage bussen fra hovedgaden i Sunny Beach direkte til Burgas busstation, der ligger for enden af gågaden. I Burgas kan man gå en tur til Marineparken, hvor der er cafeer, restauranter, et sommerteater, et diskotek, flere end 1.000 flotte blomster- og plantearter, springvand, aktiviteter for børn og ikke mindst en flot udsigt over Sortehavet. Byen har et par interessante kirker og et arkœologisk museum. Der er masser af materielle ting at se og købe, og man kan spise i en af de stemningsfulde strøgagder på en af de mange restauranter og cafeer, der tilbyder lækker mad og drikke. 18

Prisniveauet i Burgas er betydeligt lavere end i Sunny Beach.

Nessebar

Middelalderbyen Nessebar ligger ca. seks kilometer syd for centrum af Sunny Beach, og er uden sammenligning den mest billedskønne by på Sortehavskysten. Nessebar er bygget på en ø, der ikke er større end 800 gange 300 meter. Øen er forbundet med fastlandet med en 200 meter lang bro. Byen, der tidligere hed Messembria, blev grundlagt af trakerne cirka 3.000 år f.v.t. Siden har mange nationaliteter hersket over Nessebar. Sporene efter dem ses endnu tydeligt overalt i byen. Arkitekturen er unik, og blandt bygningerne er 11 af oprindeligt 40 kirker, som Nessebar er meget berømt for, bevaret. I de fleste kirker er der kunstudstilling eller flotte kalkmalerier. I de smalle, hyggelige gader kan man gøre nogle gode indkøb og høre levende musik, og langs vandet er der masser af

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


cafeer og restauranter, hvor man kan sidde og nyde udsigten over havet.

Begge vandlande har gratis shuttlebusser, der kører jævnligt fra hovedgaden.

Lige indenfor Nessebars porte, findes et arkæologisk museum, hvor man kan se nogle af de fund, der er gjort på øen og i området.

Sveti Vlas

Og der er udstillinger med folkedragter, håndværk og diverse redskaber, der tidligere blev anvendt i husholdningen. Nessebar har siden 1983 været på UNESCOs liste over bevaringsværdige seværdigheder. Man kan komme fra Sunny Beach til Nessebar med bus, taxi og mini-”tog”.

Sozopol

Sozopol syd for Burgas er en lille fiskerby med ca. 5.000 fastboende. Byen er i nogenlunde samme stil som Nessebar, og i sommermånederne kommer der mere liv i byen med mange boder og små spisesteder i de smalle gader. Ved Sozopol ligger to større sandstrande.

Vandland

Lidt nord for Sunny Beach ligger den lille by Sveti Vlas. Selv om stranden er lille og faciliteterne få, tiltrækkes mange af byens rolige og afslappede steming - især omkring lystbådehavnen. Byen ligger kun seks km fra de mange besøgende, de flotte store sandstrande, og det vilde natteliv i Sunny Beach. Sveti Vlas er i stor udvikling. Der bliver bygget meget, men det er fortsat en lille, stille og hyggelig by.

Varna

Varna er Bulgariens sommerhovedstad og Bulgariens tredjestørste by med 350.000 indbyggere. Varna har bilfrie gågader, udendørsserveringer, åbne torve og afslappet shopping. Stranden og havet er nemt tilgængelig fra bymidten. I Varna bør man besøge det arkæologiske museum og Marineparken, der både er større og har et bredere udvalg end marineparken i Burgas - bl.a. et delfinarium med finurlige shows (lukket mandag). Bussen fra Sunny Beach til Varna kører fem gange om dagen.

Der findes to store vandlande i og ved Sunny Beach. Action Aquapark er 24.000 kvadratmeter fyldt med børnepools og frygtindgydende vandrutsjebaner - i alt 21 attraktioner. Der er otte restauranter og cafeer og underholdning for enhver smag. Aqua Paradise ligger lige uden for Nessebar. Med sine 46.000 kvadratmeter, 50 attraktioner, barer, restauranter, cafeer og undervandsmassage er dette et af Bulgariens største.

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

19


20

Tilmeld dig vores nyhedsmail p책 www.bravotours.dk


Bulgar sk mad Det bulgarske køkken ligger fjernt fra de danske madtraditioner, men har man mod på at prøve de bulgarske specialiteter, findes der flere gode oplevelser.

Forretter

De råvarer, der benyttes til de lokale specialiteter, købes oftest på markeder og er derfor produceret lokalt. Det betyder, at retterne tilberedes af årstidens friske grøntsager, som hverken er konserverede, bestrålede eller har været udsat for lang transport.

Tarator-suppe Varm suppe lavet på agurker.

Bulgarien har mange specialiteter, der er meget præget af græske og tyrkiske madtraditioner. Det skyldes, at såvel grækere som tyrkere i flere år besatte Bulgarien. De nationale retter bør man smage på en folklore-restaurant, hvor maden krydres yderligere af optræden med sang og dans. Maden kommer ikke altid på samme tid, hvis man er flere ude at spise sammen. Den serveres præcis, når den er færdig. Man skal bestille tilbehør som kartofler og sovs, der oftest nævnes bagerst i menukortet. Det er en stor del af charmen ved at spise ude, men det er det hele værd, for det bulgarske køkken er en smagsoplevelse!

Shopska salat: Salat af agurk, tomat, fåreost, peber og eventuelt løg.

Snezjanka Salat af drænet yoghurt, agurk og hvidløg. Minder om græsk tzatziki. Kjopoolu Auberginemos. Lukanka Bulgarsk pølse skåret i skiver - ofte serveret som en snack.

Hovedretter Kebapche Den lokale egns pølse på spyd. Gjuvetj En sammenkogt ret med mange forskellige grøntsager og eget valg af kød. Serveres i ovnfast fad.

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

21


Kavarma Gryderet med kød og forskellige grøntsager. Kan fås med kylling eller svinekød. Som tilbehør serveres ris eller pommes frittes. Skewer Spyd med marineret kylling eller kalv og forskellige grøntsager stegt på grill. Musaka Bulgarsk udgave af lasagne med kartofler/aubergine, oksekød og fetaost. Mesjena skara En tallerken med et udvalg af grillet kød, - fra koteletter til kødstykker på spyd. Spørg eventuelt tjeneren, hvad der indgår på den enkelte restaurant, da det varierer meget.

Desserter Plodove En skål med mange friske varianter af blandet bulgarsk frugt. Plalatjinki Frisklavede pandekager på ægte bulgarsk vis. Baklava Lækker bulgarsk kage med sirup. Banitza Butterdejskage med ost og æg.

Chardonnay En tør hvidvin. Druerne plukkes tidligt. Vinen har en sommerlig duft af melon og æble. Anbefales til forretter og fisk. Rosé Maora En tør rosévin med en smag af jordbær. Rosévinen blev oprindeligt lavet, så man havde mulighed for at nyde de røde druer både sommer og vinter, da rosévin er lettere end den lidt tunge rødvin. Kan drikkes til de fleste retter. Cabernet Sauvignon En blød rødvin af druer fra det sydlige Bulgarien. Har en fyldig smag af skovbær. Anbefales til hovedretter og rødt kød.

Øl Der findes gode bulgarske øl - bl.a. Shumensko Pivo, der er brygget i byen Shumen vest for Golden Sands. Desuden Burgasko fra storbyen Burgas syd for Sunny Beach. Rakia Rakia er den lokale snaps, som bulgarerne gerne drikker dagligt. På landet fremstiller mange selv rakia. Alkoholprocenten kan komme helt op på 70. Rakia serveres på alle restauranter. Mastika: Brændevin, der minder om fransk pastis og græsk ouzo.

Drikkevarer Bulgarien har mange gode vine, som dog ikke er så kendte i Danmark. Bulgarien er verdens femtestørste vineksportør med en årlig produktion på fire milliarder liter vin.

22

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


Minipar lø r Et par venlige ord:

Godmorgen:..........................Dobrò utro Godaften:...............................Dòbâr vecher Farvel:......................................Dovijdane Hej/goddag:...........................Zdravey Tak:..........................................Blagodaria Mange tak:.............................Blagodaria Vimnogo Bede om:.................................Moje li Undskyld:...............................Izvinete

Almindelige nytteord:

Ja:..............................................Da Nej:...........................................Ne Lille:.........................................Malak Stor:..........................................Goliam God/dårlig:............................Dobar/Losh Til venstre:.............................Liavo Til højre:.................................Diasno Lige ud:...................................Napravo Hvor meget koster det: ......Kolko struva Må jeg bede om regningen:.......................Semtkata molja Jeg forstår ikke:....................Ne razbiram Hvor er?:.................................Kade e? Dansk:.....................................Datski Bulgarsk:................................Balgarski Guide:......................................Predstavitel Stop:.........................................Spri Tjener:.....................................Servitioz

Indkøb, mad, drikke:

Guld:........................................Zlatko Sølv:.........................................Slebro Avis:.........................................Vestnik Lighter:...................................Zapalka Brød:........................................Hljab Mælk:......................................Mliako Cigaretter:..............................Cigari

Ost:...........................................Sirene Peber:.......................................Piper Fisk:..........................................Riba Frimærke:...............................Mazka Salt:..........................................Sol Skinke:....................................Shunka Is:..............................................Sladoled Isterninger:............................Led Sukker:....................................Zahar Kylling:...................................Pile Vin:..........................................Vino Kød:.........................................Meso Æg:...........................................Laica

Ugedagene:

Mandag:.................................Ponedelnik Tirsdag:..................................Vtoznik Onsdag:..................................Sziada Torsdag:..................................Chetvaztak Fredag:....................................Petak Lørdag:...................................Sabota Søndag:...................................Nedelia I dag:........................................Dnes I går:........................................Vchera I morgen:................................Utre

Tallene:

1:...............................................Edno 2:...............................................Dve 3:...............................................Tri 4:...............................................Chetiri 5:...............................................Pet 6:...............................................Shest 7:...............................................Sedem 8:...............................................Osem 9:...............................................Devet 10:.............................................Deset 100:...........................................Sto 1000:........................................Hiliada

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

23


L æ ge Fra dansk telefon ringes:

Lægen taler engelsk, men ring gerne på vores servicetelefon, hvis der er brug for hjælp fra en rejseleder:

Fra bulgarsk telefon ringes:

+359 887 744 059.......(fra dansk telefon), 0 887 744 059.............(fra bulgarsk telefon). Vær påpasselig ved lægehjælp, da det ikke er alle læger, der godtager Det Gule Sygesikringskort og andre forsikringer.

Fastnet:.........................+359 899 995 860 Mobil:...........................+359 554 95 0 95 Fastnet:.........................0 899 995 860 Mobil: . ........................0 554 95 0 95

Denne lægehjælp er anerkendt af Den Danske Sygesikring og Europæiske Rejseforsikring, og her er man derfor sikker på at få en yderst professionel behandling.

24

Du er altid velkommen til at kontakte Bravo Tours’ rejseledere, så vi kan hjælpe med at komme til lægen eller sørge for, at lægen kommer til hotellet.

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


og deltag i konkurrencen om et gavekort vĂŚrdi kr. 5.000

25


Hjemr ejs e I informationsmappen eller på informationstavlen, findes oplysninger om hjemrejsen. Vær klar i god tid inden afhentning. Inden afrejse fra hotellet skal værelsesnøglen afleveres, og en eventuelt lejet safebox tømmes. Tjek at penge, pas og billet er i håndbagagen. Husk at have dit rejsebevis/billet klar ved hjemrejsen, da det er din billet til flyet. Billetten skal afleveres i lufthavnen.

26

Toldregler fra Bulgarien til Danmark; Man skal være fyldt 16 år for at kunne indføre tobaksvarer og spiritus. Der gælder følgende begrænsninger: Cigaretter............... 200 stk. eller Cigarillos................ 200 stk. eller Cigarer.................... 200 stk. eller Røgtobak..............1000 gram Spiritus.......................10 liter

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


og deltag i konkurrencen om et gavekort vĂŚrdi kr. 5.000

27


nyhed Mexico

Thailand/ Vietnam/ CambodJa

nyhed Peru

Malaysia

Borneo

Kina

USA

nyhed Chile/Argentina/ Brasilien

Indien og Nepal

Bali

New Zealand Australien

Afrika

www.bravosa

urs.dk

NEPA L www.bravoto · INDIEN · AY SI A · B ORNEO ALI · MAL BR A SIL IEN · T IBE T · B GEN T IN A · JA · K IN A CHIL E · A R · C A MB OD O · P ERU · · V IE T N A M A · ME X IC T H A IL A ND L A ND · US · NE W Z E A AUS T R A L IEN

Oplev verden 2010 XL 2009 og BRAVO TOURS

28

Tlf. 96 27 38

45

K. 4 · 1463 København | Farvergade 16 · 7400 Herning Dalgas Plads

K EN YA · TA N Z A NI A

Bestil kataloget på telefon 70 10 10 87 eller på www.bravotours.dk

· UG A NDA · B O T S WA N

fari.dk A · SY DA F RIK

A · S E YCHEL L

ERNE

Safari

OG MEGET MERE 2009 og 2010

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk Tlf. 96 27 37

47

Dalgas Plads 16 · 7400 Herning | Farvergade 4 · 1463 København K.

www.bravotours.dk

Vi tager forbehold for ændringer og evt. trykfejl.

Vi taler dansk. Også når vi er x-tra langt væk

Sunny Beach miniguide  

Faktaer, kort og gode råd om Sunny Beach

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you