Page 1

Side, Belek og Kemer

og deltag i konkurrencen om et gavekort vĂŚrdi kr. 5.000

1


2

Tilmeld dig vores nyhedsmail p책 www.bravotours.dk


Velkommen Som gæst i Tyrkiet føler man sig skiftevis hundrede år tilbage i tiden og samtidig helt fremme i nutiden. Landet har en helt enestående kulturarv, og overalt finder man tydelige spor af de stormagter, der har hersket gennem tiderne. I A-Z-afsnittet findes mange nyttige oplysninger om praktiske forhold, forslag til gode spisesteder, indkøbsmuligheder osv. Tyrkiet er rigt på oplevelser, og nogle af dem er omtalt i denne guide, der er delt i fire afsnit. Forrest er der generelle informationer om Tyrkiet. Derefter følger informationer om Side, Belek og Kemer. Det tyrkiske folkefærd er noget af det mest gæstfrie, man kan forstille sig. Tyrkerne mener, at der ikke er forskel på mennesker - alle er mere end velkomne. Med dette ønsker vi rejseledere dig en god ferie og velkommen til det vidunderlige Tyrkiet. Team Side, Belek og Kemer, Tyrkiet

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

3


Om Ty r k ie t Officielt navn: Türkiye Cumhuriyeti Statsform: Republik siden 1923 Præsident: Abdullah Gül (siden 28. august 2007) Sprog: Tyrkisk (officielt og dominerende. Tales af ca. 270 millioner i verden) samt de 46 etniske minoriteters sprog. Religion: Overvejende islam (99 %). Tyrkiet er 783.562 km2 stort og har ca. 71 millioner indbyggere. Ca. 60 % bor i de større byer. Befolkningen er sammensat af 80 % tyrkere og 20 % kurdere. Hovedstaden er Ankara, og her bor ca. 5 millioner mennesker. Istanbul er Tyrkiets største by med ca. 13 millioner indbyggere. Side er en meget populær og hyggelig ferieby med ca. 8.000 indbyggere. Tyrkiet er fordelt på to kontinenter. 97 % af arealet ligger i Asien, mens de resterende 3 % ligger i Europa. Landet grænser op til både Grækenland, Bulgarien, Georgien, Syrien, Azerbajdjan, Iran og Irak. Landets højeste punkt er Araratbjerget, der er 5.165 meter højt og ligger i det østlige Tyrkiet.

4

Tyrkiets største produktioner er fordelt på tekstil- og bilindustrien. De vigtigste eksportvarer er tobak, bomuld, oliven, citrusfrugter, vindruer, tæpper og lædervarer.

Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938)

Overalt i Tyrkiet er der tydelige tegn på landsfader Mustafa Kemal Atatürk. Man ser hans portræt i skoler, restauranter, butikker og private hjem. I alle større byer findes der en statue eller en buste til minde om ham. Han fik ved fødslen kun ét af de tre ovenstående navne, nemlig Mustafa. Navnet Kemal, der betyder ”den lærde”, fik han på militærskolen af sin matematiklærer. I 1905 blev han færdig på militærakademiet i Istanbul og begyndte så stille og roligt at arbejde sig op i landets magthierarki. Omkring år 1919 samledes den store nationalforsamling i Ankara, og her gav man Mustafa Kemal den højest mulige politiske og militære myndighed. Den græske hær og den græske befolkning i Tyrkiet blev fordrevet, den sidste sultan gik af, og resultatet blev, ifølge Lausanne-traktaten, den uafhængige republik Tyrkiet.

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


29. oktober 1923 blev Mustafa Kemal udnævnt til Tyrkiets første præsident, og han valgte Ankara som hovedstad for at skabe en ny begyndelse for republikken. Den nye præsident arbejdede hurtigt og effektivt. Han afskaffede religiøse domstole og koranskoler, han indførte almen skolepligt for at komme analfabetismen til livs, og han udskiftede den arabiske skrift med det latinske alfabet. Det tyrkiske sprog blev renset for arabiske og persiske elementer, og der kom nye love med europæiske lovbøger som forbillede. Han forbød mænd at have flere end en kone, gav kvinder stemmeret og opfordrede dem til ikke at bære hovedtørklæde mere.

I 1934 fik Mustafa Kemal endnu et navn, nemlig Atatürk, der betyder Tyrkiets fader. Han fortsatte sit regime helt frem til sin død i 1938. Mustafa Kemal Atatürk døde den 10. november klokken 09.05, og det siges, at urene overalt i Tyrkiet gik i stå på dødstidspunktet. Atatürk lever videre som forbillede i tyrkernes hverdag, men frem for alt bliver der på militærakademiet værnet om det officielle minde om officerselev nr. 1238. Under det årlige navneopråb for afgangsklassens elever bliver hans nummer nævnt, og svaret er altid det samme: ”Han er i blandt os”.

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

5


S e v æ r digheder Alanyas borg Fæstningen øverst på den dominerende 250 meter høje klippehalvø er historisk interessant, og der er en formidabel udsigt fra klippetoppen. Vejen til toppen er mere end tre kilometer lang og anstrengende til fods. Det første fæstningsværk blev bygget i hellenisk tid (333 f.v.t.- ca. år 100). De skiftende bygherrer var blandt andre sørøvere, romere og byzantinere. Den vigtigste var dog Sultan Alaeddin Keykubad, der regnes som Alanyas grundlægger (1226). Manavgat Manavgat er en by med 75.000 indbyggere ca. 7 km fra Side. Byen er i stor udvikling og har derfor både den gamle og den moderne side af en rigtig tyrkisk by. Manavgat ligger ved den smukke flod med samme navn. Selalesi-vandfaldet er en stor attraktion. Byen har en imponerende moske og sydkystens største marked (mandag), hvor lokale og turister mødes for at handle. Aspendos Byen ligger 38 km vest for Side og har et af verdens bedst bevarede teatre fra det

6

andet århundrede - tegnet af arkitekten Zinon. Teatret har en formidabel akustik, hvor hvert ord, der bliver talt på scenen, kan høres tydeligt, selv på de bageste rækker. Der er 15.000 siddepladser. Ved Aspendos ligger en smukt restaureret bro fra romertiden. Perge Denne smukke by 43 km vest for Side var hovedstad i Pamfylien, da Antalya endnu ikke var grundlagt. Perge var kendt som kulturcenter for gudinden Artemis Pergaia, og det var derfor ikke særlig populært, at den kristne apostel Paulus besøgte byen i år 46. Det antikke teater med plads til 14.000, det antikke stadion med 12.000 tilskuerpladser er de største attraktioner. Olympos Byen, 37 km fra Kemer, har navn efter bjerget Olympos (2.377 meter over havet) og er berømt for ”de brændende sten” (”chimira” eller ”yanartas), hvor evige metangasflammer stiger op fra jorden. Tyrkerne kalder det den mytiske. Det siges, at på dette sted dræbte helten Bellerofon det ildspyende uhyre kimæren.

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


Termessos Blev sandsynligvis grundlagt omkring år 900 f.v.t. og blev først kendt i verdenshistorien, da den modstod en belejring fra Alexander den Store. Desværre kunne byen ikke modstå flere jordskælv, og den har været forladt siden det femte århundrede. I Termessos findes kun få velbevarede ruiner, men med bjergene og skovene som baggrund er den bestemt en oplevelse. Termessos ligger ca. 95 km vest for Side. Pamukkale Pamukkale og Hierapolis ligger ca. 230 km fra Antalya og næsten lige så langt fra Marmaris, midt inde i landet. Her er varme, kalkholdige kilder, unikke, hvide og bomuldslignende bjergformationer og en romersk ruinby. Pamukkale-terrasserne er skabt gennem årtusinder, ved at det kalkmættede vand fra de 35 grader varme kilder afkøles og afgiver små mængder kalk. Stedet er på UNESCOs kulturarvs­ liste og er virkelig værd at opleve.

Hierapolis På toppen af Pamukkale ligger Hierapolis. Området har været beboet fra ca. år 4500 f.v.t-. Byen blev grundlagt af kong Eumenes 2. af Pergamon ca. år 190 f.v.t. og havde sit højdepunkt i 100- og 200-tallet, da romerne byggede og badede på livet løs. Fem km længere mod nord ligger Karahayit og en jernholdig kilde med 56 grader varmt vand. Her ligger en række luksushoteller. For et par hundrede kroner kan man bo rigtig godt, få tid til at opleve området og bade i det varme kildevand. Antalya Ligger 65 km vest for Side og er den største tyrkiske by i Middelhavsområdet. Antalya er både lufthavnsby og provinshovedstad og har en fantastisk gammel by, der bestemt er et besøg værd. Byen har flere end en million indbyggere, der nyder, at Antalya har gennemsnitligt 300 solskinsdage om året! Mange mennesker tager dertil for at blive betaget af den fantastisk flotte havn og den rustikke gamle bydel.

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

7


Ty r k isk mad Det tyrkiske køkken er blandt de tre bedste i verden sammen med det franske og det kinesiske. Her findes uanede mængder af både tyrkiske specialiteter og traditionel europæisk mad. Nogle af de mest populære retter og drikkevarer er: Meze De tyrkiske forretter hedder mezer og er en masse forskellige kolde og varme retter serveret i små skåle. På nogle restauranter kommer tjeneren ind med en bakke fyldt med forretter, og her kan man selv udpege dem, man har lyst til at prøve. På andre restauranter skal man selv bestille disse fra menukortet. Tyrkerne stiller normalt forretterne midt på bordet, så alle kan smage på dem. Lavas Sammen med de mange forretter serveres ofte det pizzabundslignende brød lavas, som kommer direkte fra stenovnen og stilles på bordet. Oven på brødet er der sesamfrø. Suppe Tyrkerne elsker at spise suppe - især om

8

natten. Derfor findes der en del supperestauranter, også kaldet suppehaller. Det er ret almindeligt at spise suppe med fårehjerne, fåreøjne eller lignende, men også de mere almindelige tomat-, kyllinge- og linsesupper fås. Döner-kebab I Tyrkiet tager man normalt ikke en sandwich eller en burger som en hurtig mellemret, men i stedet en döner-kebab. Ved små boder i gaderne skæres okse-, lamme- eller kyllingekød af et lodret spyd, og lægges i et halvt franskbrød eller rulles ind i dürüm - en slags pandekage - sammen med salat, løg, krydderier og tomatpuré. Adana-kebab Stammer fra den tyrkiske millionby Adana øst for Alanya. Kebabben består af godt krydret, hakket oksekød klemt omkring et spyd og herefter grillet. Shish-kebab Store stykker krydret okse-, lamme- eller kyllingekød grillet på et spyd. Serveres ofte med grillede tomater og grøntsager.

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


Iskender-kebab Som döner-kebab, men serveret på en tallerken med brødstykker nederst, kødet ovenpå og tilsat yoghurt og tomatsovs. Aubergine-kebab Kød og aubergine grillet på spyd. Osmanisk pande Retten består af oksekød, løg, hvidløg, en række forskellige grøntsager og en lækker sovs. Serveres ofte i lerfad over åben ild. Köfte Tyrkiske kødboller, lavet af hakket oksekød blandet med løg persille og krydderier. Fisk Fisk på restauranter er en dyr spise. Så spørg altid, hvad man får for pengene inden bestilling. Langs med floderne nydes ferskvandsfisk - bl.a. foreller i stort antal. Simit Speciel form for rundstykke, der spises til morgenmad. Sælges til næsten ingen penge af gadesælgere fra små vogne. Spises som regel med flødeost eller chokolade.

Dessert Det er meget almindeligt at spise frisk frugt til dessert. Frugterne er altid friske og lækre, fordi de ofte plukkes tæt ved byen. Man kan også få kager, der gerne gennemvædes af honning eller sirup, og som derfor er meget søde.

Drikkevarer

Øl Både Tuborg og Carlsberg sælges på restauranter og i supermarkeder, men man skal ikke snyde sig selv for den gode tyrkiske Efes. Vin Hylderne i supermarkedet bugner af vin, men der er stor forskel på pris og kvalitet. Et af de bedst kendte mærker er Doluca, der findes i tre varianter. Raki En stærk tyrkisk brændevin, der blandes med vand og sparker som en hest.

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

9


Minipar l ø r Et par venlige ord: Godmorgen �����������Günaydin (gyneidun) Goddag / hej ����������Merhaba Godaften ����������������Iyi akiamlar (yak sjamlar) Farvel �����������������������Allah aismarladik / Güle güle Venligst / Vær så venlig ���������Lütfen Tak ���������������������������Teiekkürler ederim (tesjeküler) Undskyld ����������������Pardon Almindelig nytteord: Ja / nej ���������������������Evet / Hayir Lille ��������������������������Kücük Stor ���������������������������Büyük God/dårlig �������������Iyi/kötü Til venstre ��������������sol Til højre ������������������sai Lige ud ��������������������direkt Hvor meget koster det? Ne kadar Regning ������������������Hesap Dyrt/billigt ������������Pahali/ucuz Jeg forstår ikke ������Anlamiyorum Hvor er? ������������������Nerede Dansk (personer) ��Danimarkali Tyrkisk (personer) Türk Guide �����������������������Rehber 10

Stop! �������������������������Dur Tjener ����������������������Garson Toilet �����������������������Tuvalet Varmt ����������������������Sicak Koldt ������������������������Soiuk Aircondition ����������Klima Nøgle �����������������������Anahtar Morgenmad �����������Kahvalti Indkøb, mad, drikke: Guld �������������������������Altin Sølv ��������������������������Gümüi Avis ��������������������������Gazete Lighter ��������������������çakmak Brød �������������������������Ekmek Mælk �����������������������Süt Cigaretter ���������������Sigara Ost ����������������������������Peynir Peber/salt ����������������Karabiber/Tuz Fisk ���������������������������Balik Frimærker ��������������Pul Skinke ���������������������Domuz Is �������������������������������Dondurma Isterning �����������������Buz Sukker ���������������������Ieker Kylling ���������������������Tavuk Vin ����������������������������Iarap Kød ��������������������������Et Æg ����������������������������Yumurta

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


Ugedagene: Mandag �������������������Pazartesi Tirsdag ��������������������Sali Onsdag ��������������������çariamba Torsdag �������������������Periembe Fredag ���������������������Cuma Lørdag ���������������������Cumartesi Søndag ��������������������Pazar I dag �������������������������Bugün I går �������������������������Dün I morgen �����������������Yarin

Tallene: 1 ��������������������������������Bir 2 ��������������������������������I˙ki 3 ��������������������������������Üç (ytch) 4 ��������������������������������Dört 5 ��������������������������������Bes¸ (besh) 6 ��������������������������������Altı 7 ��������������������������������Yedi 8 ��������������������������������Sekiz 9 ��������������������������������Dokuz 10 ������������������������������On 11 ������������������������������Onbir 100 ����������������������������Yüz 1000 �������������������������Bin 100.000 ��������������������Yüz Bin 500.000 �������������������Bes¸ yüz Bin 1.000.000 ����������������Bir Milyon

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

11


Hjemr ejs e Bagest i informationsmappen på hotellet findes oplysninger om forventet hjemrejsetidspunkt. Vær klar i god tid. Aflevér værelsesnøglen, tøm safeboxen og tjek, at penge, pas og billet er i håndbagagen eller i lommerne.

Toldregler fra Tyrkiet til Danmark

Når man kommer tilbage til Danmark, kan rejsende, der er fyldt 17 år, medtage varer til eget brug uden at betale afgifter i følgende omfang:

12

Cigaretter: 200 stk. eller cigarillos (max. 3 g/stk.): 100 stk. eller cigarer: 50 stk. eller røgtobak: 250 g. Spiritus over 22 pct. og drikkevarer tilsat spiritus: 1 liter eller hedvin på eller under 22 pct. alkohol (fx portvin, sherry og mousserende vin som fx champagne): 2 liter Bordvin (fx rød-, hvid- og rosévin): 4 liter Øl: 16 liter 250 ml eau de toillete eller 50 ml parfume For kr. 3.250 andre varer.

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


Rhodos

Icmeler

Efesos

Izmir

Canakkale

Marmaris

Dalaman

Pamukkale

Bursa

Istanbul

og deltag i konkurrencen om et gavekort vĂŚrdi kr. 5.000 Cypern

Antalya Belek Side Kemer Alanya

Ko r t o v er Ty r k ie t

13


Side Side er et charmerende og fredfyldt badeparadis på Tyrkiets Middelhavskyst. Området er historisk unikt med momenter overalt. I Side findes enormt velbevarede levn fra det andet til det femte århundrede. Byens ældste områder ligger på en halvø, og de nyere områder ligger inde i landet. Den lave, klippefulde halvø har strande til begge sider. I centrum er arkitekturen fortsat uberørt af turismen. I den gamle, charmerende bykerne findes basarer, der bugner af varer. Her kan man købe tøj, lædervarer,

14

souvenirs og guld. Den gamle bydel er næsten tom for trafik, og om aftenen tændes belysningen i det antikke teater. Side er en tidligere fiskerby med rødder langt tilbage i historien. Engang var Side centrum for handel og kultur, og det romerske teater vækker minder om byens storhedstid. Inde i byen ligger de arkæologiske udgravninger side om side med nutidens bebyggelser.

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


Ko r t o v er Side lal

3

er

Ba

m Ke

ya

5

rB 4 lv

Blv

M Si

Yavuz Su ltan Blv

Ce

LV eB

Sid

2

rk

tĂź

a At v

Bl

Side

s

re

de

en

M

Side Cd

an

n Ad v

Bl

an

Lim

Cd

1

Ho t eller 1. Hot el Elit 2. Hot el Terrace 3. Hot el Hane Family Resor t 4. Hot el Mirside Tropic 5. Miramare Queen

og deltag i konkurrencen om et gavekort vĂŚrdi kr. 5.000

15


16

Tilmeld dig vores nyhedsmail p책 www.bravotours.dk


og deltag i konkurrencen om et gavekort vĂŚrdi kr. 5.000

17

Emergency Medicine and Ambulances The emergency unit of the Private Sevgi Hospital is specially designed for an effective, fast and uninterrupted treatment of emergency patients by the experienced and specialist staff. The Ambulances are equipped with defibrillator and oxygen messing devices and ready to serve 24 hours a day to transport the patients under secure conditions.

The building is in a natural forest and built as a hospital complying with all the standards. Ready to all expansions the units are equipped with highly technological devices. The operating rooms designed specifically for endoscopical operations are having laminar flow system for the maximum hygiene.

Private Sevgi Hospital is established in Manavgat- Antalya area with high technology and the capacity of forty five beds to serve local and incoming customers.


18

Tilmeld dig vores nyhedsmail p책 www.bravotours.dk


I

Antalya - Sultan/ Pasha Cornelia Gloria Golf Kaya Golf Papillon/The Montgomerie

A B C D E

2

D

Golfbaner

A

1. Gloria Verde/Gloria Golf 2. Kaya 3. Tat Beach

3

F

Betuyab

Kadriye

Ho t eller

H

 Antalaya

F G H I

B E 1

C

National Golf Club Nobilis Golf Club Tat Golf Club Sueno Golf & Country Club

Belek

Serik

G

Alanya 

Ko r t o v er Belek

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

19


Belek Belek ligger ved Middelhavet ca. 35 km øst for Antalya. Belek er af turistministeriet kåret som et af de bedste feriesteder i Tyrkiet. Belek er meget populær i golfkredse på grund af femten store golfanlæg af meget høj klasse.

Golf

Bravo Tours samarbejder med følgende golfanlæg: Antalya Golf Club - Sultan / Pasha European Golf Design, et joint ventureselskab med European Tour og International Management Group som partnere, har skabt to mesterværker, banerne Sultan og Pascha, på ét og samme sted - i Antalya Golf Club i Belek. Pascha ser umiddelbart rimelig tilforladelig ud på de første ni huller med brede fairways, men på bag-9 venter fire farefyldte ”vandhuller” omkring to store søer med stor risiko for katastrofer på scorekortet. Korte dogleg-huller indikerer birdiechancer - hvis man både undgår de store fairwaybunkers og paraply-pinjerne i dogleg-hjørnerne. Sultan er en rigtig mesterskabsbane med lange par 4-huller, vand i spil på otte huller og masser 20

af dybe potbunkers både på fairway og omkring greens. Her belønnes og straffes mod, fordi man ikke kan ”fedtspille” sig gennem de 18 svære huller. Det mest skræmmende hul/slag venter oven i købet til sidst, når man står på det ophøjede 18. teested og skal placere sit drive mellem to søer. Man fornemmer, at banens chefarkitekt, David Jones, har udtænkt Sultan som en bane uden lette huller. Cornelia Faldo Golf Club Kun få af de mange golfbaner i Belekområdet har fået så megen ros, som det Nick Faldo-designede 27 hullers-anlæg i Cornelia Golf Club, der åbnede i 2006 Cornelia er ret passende også navnet på en rose, der blomstrer mere end andre roser. Dét harmonerer med golfeksperters enighed om, at Cornelia er rosen over alle blandt Tyrkiets golfbaner. Faldos intention var at skabe én af de bedste baner i Sydøsteuropa, og den intention synes at være lykkedes på et både sand- og vandfyldt område med fairwayafgrænsninger bestående af gamle, høje paraply-fyrretræer. Disse straffer hårdt, hvis man ikke placerer sin bold rigtigt til det næste slag, så det gælder i høj grad om at bruge den indvendige side af

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


hovedet og vurdere, hvordan det enkelte slag skal gribes an. Nick Faldos ry som én af spillets bedste strategikere skinner igennem. De 27 huller betyder, at man kan spille tre 18 hullers-kombinationer, King Course, Queen Course og Prince Course. Gloria Golf Club Der findes tre Gloria-baner i Belek-området, henholdsvis 18 huller (Gloria Old Championship Course), 18 huller (Gloria New Championship Course) og 9 huller (Verde Golf Course). Old Course - hvor der er spillet flere turneringer på European Senior Tour - snor sig gennem spredte grupper af paraplypinjer med så brede og tætte kroner, at bolden kan blive siddende i dem. Mange steder hænger kronerne et godt stykke ind over fairway, så man skal skrue bolden uden om dem, hvis man har placeret sig i den forkerte side. Syv søer giver nogle af hullerne seaside-karakter. På tre par 3-huller skal bolden slås over søvand fra tee til green. New Course - der blev åbnet i 2005 - er en mellemting mellem en skov- og en parkbane med smalle fairways, der kræver præcise drives. Fire søer og 67 bunkers kræver også stor akkuratesse. På Verde Course har hvert hul teesteder fra to retninger, så man spiller to forskellige ni-hullers-runder.

Kaya Eagles Golf Club Kaya Eagles Golf Club fra 2007 er en luksusgolfbane på et 650.000 kvadratmeter stort areal i Belek. Den succesfulde irske banearkitekt og nuværende European Senior Tour-spiller David Jones har kreeret en udfordrende bane med smalle fairways gennem en pinjeskov omkring hotellet Kaya Belek, der består af 50 villaer, 52 suiter og to royale suiter. En del af pinjeskoven, der omgiver hotellet, blev fældet for at give plads for de forholdsvis åbne fairways. Hotelkæden Kaya Holding Inc. kalder selv golfbanen ”det eksklusive mødested for golfelskere”, fordi intet er overladt til tilfældighederne på banen, der har 150 kvadratmeter store teesteder og greens med en gennemsnitstørrelse på 600 kvadratmeter. En flod løber tværs gennem banearealet, der desuden rummer fire kunstige søer. Det betyder masser af muligheder for, at man mister bolde undervejs. Desuden understreger 54 kæmpestore bunkers sværhedsgraden. Papillon Golf Club / The Montgomerie Course Skotlands førende professionelle golfspiller gennem mange år, Colin Montgomerie, gør sig også som banearkitekt. I 2007 åbnede den første Montgomeriedesignede bane i Tyrkiet - naturligvis i

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

21


Belek-området. Bag banen står hotelkæden Papillon, der samtidig åbnede et nyt luksushotel, Belluna, og 40 ferievillaer i forbindelse med banen. Colin Montgomerie arbejder sammen med European Golf Design, der også er ansvarlig for andre baner i Belek - Pascha, Sultan og Kaya Eagles. Mange fyrretræer og 11 søer kendetegner banen, der har så stor sværhedsgrad, at den kan være vært for en turnering på European Tour. Seks indspil skal krydse vand, og på et enkelt hul, 7., er tre søer i spil fra tee til green. Projektet omfatter også en ni-hullers Academy Course. National Golf Club Antalya Klassikeren, man nødvendigvis må spille på den tyrkiske golfkyst, er Championship Course i National Golf Club. Selv om den var Belek-områdets første bane, var den et hit lige fra åbningen i 1994. Det skyldtes, at den blev designet af en Ryder Cup-spiller, irske David Feherty, der i sit layout anvendte de bedste ideer fra de bedste baner, han selv havde spillet professionel turneringsgolf på gennem mange år. Det betød, at to huller ikke kom til at ligne hinanden. Bogstaveligt talt er National skåret ind i en tæt skov af eukalyptus- og pinjetræer for foden af Taurus-bjergene. Nogle fairways føles som smalle alléer, mens andre ”kun” har 22

træer i den ene side, men til gengæld vand i den anden. Nogle sammenligner layout-mæssigt National med Valderrama i Spanien, fordi varationen fra hul til hul betyder, at alle jern og køller i bag’en kommer i brug i løbet af runden. En ni-hullers-bane, Executive Course, med par 29 er den perfekte opvarmning til en runde på National. Robinson Nobilis Golf Club Som genbo til Gloria Golf Resort ligger Robinson Club Nobilis ved bredden af Acisu-floden og med Taurus-bjergkæden som baggrundskulisse. Den anerkendte britiske banearkitekt Dave Thomas har layoutet banen, som derfor er en klassisk golfoplevelse med et harmonisk, naturligt hulforløb. Selv betegner Dave Thomas Nobilis som én af de bedste baner, han har lavet gennem tiderne - og dét siger ikke så lidt. 97 velplacerede bunkers og fire vand-hazarder gør mange af hullerne sværere, end de ser ud til ved første øjekast. Begge dele kommer fx i spil på banens signaturhul, 10., par 4, hvor både drivet og andetslaget flirter med vand og sand. Man skal være glad for en par på dette hul! Bermuda-græs på fairway og Bent-græs på greens betyder optimale spilleforhold, selv om banen faktisk kun er 10 år »gammel.« Den har derfor også været vært for en turnering på Challenge

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


Tour. Et pudsigt klubhus, i romersk stil med statuer, søjler og mosaikker, vil man også huske fra et besøg på Nobilis, der præges af tyskere på grund af tilknytningen til Robinson Club. Tat International Golf Club Seaside-golf tiltaler mange golfspillere, og derfor hører Tat Golf International Golf Club til de mest populære baner på den tyrkiske golfkyst - i Belek-området. 27 hullers-anlæg ved Barceló Tat Beach & Golf Resort Hotel grænser nemlig dels ud til Middelhavet og dels ud til Besgözfloden, og alene af den grund vil mange gerne spille de to seaside-sløjfer, Tat og Belek. To huller - 12. og 13. - løber parallelt med Middelhavet, så tæt, at man kan slice bolden ud på sandstranden, mens tre andre huller - 5., 6. og 7. - har Besgöz-floden som nærmeste nabo. Vand-hazarder præger også den sidste sløjfe, International, så banen er en test både teknisk og taktisk for spillere på ethvert niveau. Selv om Tat-sløjfen er den mest åbne, kan den være den sværeste at spille - hvis det blæser. Ellers er det International-sløjfen, der kræver mest koncentration omkring nogle større vandløb og søer, der skal passeres. De to bedste huller ligger faktisk på International, nemlig 21. hul og 27. hul,

begge par 4, hvor vand er i spil både i første- og andetslaget. Sueno Golf Club Det nyeste baneanlæg i Belek-området, Sueno Golf Club, består af to spændende 18 hullers-baner, The Pines Course og The Dunes Course, begge designet af PGA Consulting med Mark Houlston som arkitekt. Begge baner bølger blødt gennem alléer af paraply-fyrretræer og har masser af vandhazarder. The Pines er sværest, fordi den er betydelig længere end The Dunes. Til de mindeværdige huller på The Pines hører 3. hul, par 3, over en sø til en green med to forkant-bunkere, 5. hul, par 4, med en rough-ø, der splitter fairway i to halvdele, og 7. hul, par 3, hvor den samme sø skal krydses to gange fra tee til green - før og efter en fairway-halvø. På The Pines udfordrer fx 7. hul, par 3, ned ad bakke til en green, der er beskyttet af et dominerende eukalyptustræ og en sø i højre side, 8. hul, par 4, hvor drivet skal startes over én sø og siden undgå en anden sø i venstre side, og ikke mindst 18. hul, par 4, med en ø-green - og stor tilskuerinteresse fra klubhusterrassen.

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

23


Keme r Kemer er en lille by med ca. 12.000 indbyggere. For få år siden var Kemer en lille fiskerby, men nu er turismen hoved­ erhverv. Kemer ligger smukt i en lille dal på kysten syd for Antalya og med de pinjeklædte Taurus-bjerge mod vest. Kemer er derfor en oplagt feriedestination for naturglade mennesker og vandhunde i alle aldre.

24

Der er utallige muligheder for sportsaktiviteter i og omkring Kemer - fx dykning langs klipperne i det krystalklare vand og bådture, hvor man kan nyde den smukke natur. Kemer er en forholdsvis rolig by med en dejlig stemning på strandpromenaden med de mange restauranter med lækre specialiteter fra det tyrkiske køkken.

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


Ko r t o v er Kemer Ho t eller 1. Hot el Ambassador 2. Hot el Asdem Park 3. Hot el Kemer Resor t

Sht

.P olis

Atatürk

d sC

avu et Ç

Ahm

3 C.

Ilga

zC d

Blv

ni

De

Cd

z Cd

et

üm

ük

H

1 d

k

va

rC

me

Ke

Ka

d ir C

ol Blv

Dör ty

Saygan Haci H.

Cd

2 Yali Dc

Moonlight Beach d çC

un oT

Onn

az H. Yilm Sht. Er.

Bans Manço Cd

lv kB

r atü

At

d niz C

Akde

Münir Özkul Liman Cd

Cd

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

25


26

Tilmeld dig vores nyhedsmail p책 www.bravotours.dk


og deltag i konkurrencen om et gavekort vĂŚrdi kr. 5.000

27


28

Tilmeld dig vores nyhedsmail p책 www.bravotours.dk


og deltag i konkurrencen om et gavekort vĂŚrdi kr. 5.000

29


A-Z Ambassade og konsulat The Danish Consulate Mahatma Gandhi Caddesi 74 G.O.P. 067000 Ankara. Telefon +90 312 446 61 41. Telefax +90 312 447 24 98. Ambassaden er åben mandag-torsdag kl. 9-16.30. Telefontid mandag-torsdag kl. 15-16. Kontakt gerne en rejseleder, hvis der er behov for hjælp fra ambassaden. Apotek Der findes mange apoteker i byen og de hedder ”Eczane” eller ”Pharmacy”. Åbningstiderne er som regel mandag-lørdag kl. 9-21. Om søndagen har kun enkelte apoteker åbent. Aviser De større tyske og britiske aviser kan købes mange steder hele året. Om sommeren kan der købes danske aviser enkelte steder i Sides centrum og på strandpromenaden, men ikke i Belek og Kemer. Læs de daglige Bravo-nyheder i informationsmappen på hotellet.

30

Badning Middelhavet ved den tyrkiske kyst har sommetider høje bølger og stærk understrøm. Kun en tåbe frygter ikke havet! Det Blå Flag er et internationalt miljø­ mærke, der symboliserer sikkert bade­vand, og tildeles hvert år 5. juni til strande og marinaer, der opfylder organisationens krav til vandets renhed, miljømæssig omtanke, sikkerhedsforanstaltninger, tryghed og service. 286 strande i Tyrkiet har Blå Flag i 2009 - deriblandt strande i såvel Side, Belek og Kemer. Andre flag: Rødt flag: Badning forbudt. Gult flag: Badning tilladt, men vær opmærksom. Grønt flag: Gode badeforhold. Banker/ Hæveautomater Alle banker tager imod kreditkort, rejsecheck, eurochecks og danske kontanter. Medbring pas, hvis større beløb skal veksles. Bankerne har normalt åbent mandagfredag kl. 9-13.30. Bankerne veksler til YTL mod et gebyr. 1 YTL = ca. 3,5 danske kroner (1/6-2009). Banken tager et gebyr for at benytte hæveautomater. Der kan maksimalt hæves

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


det der svarer til 2.000 danske kroner cirka 500 YTL pr. dag med et Visa-kort. Mange steder i bl.a. Side findes små ”vekslingsboder” med navnet BANK. Bravo Tours fraråder at benytte disse, da der ofte forekommer svindel. Kontakt eventuelt rejselederne for at få mere information. Benzin Priserne er lidt højere end i Danmark - ca. 3,15 YTL (juni 2009). Udlejningsbiler skal afleveres med samme mængde benzin som ved modtagelsen. Billeje og færdsel Priser og betingelser fremgår af informationsmappen. Rejselederne kan sørge for, at bilen leveres til dit hotel. I Belek kan der lejes bil via hotellets reception. Bravo Tours samarbejder med udlejningsfirmaet Euro Car. Det er nemmest at bestille bil hos rejselederne - gerne to-tre dage inden, den skal benyttes. I Tyrkiet er det påbudt at køre med sikkerhedssele. Om dagen køres der ikke med lys. Ulovligt parkerede biler bliver fjernet, og det er dyrt at få dem udleveret. Buslinjer Busstation hedder Otogar. Billetter købes hos chaufføren. Ved Side ligger Otogar mellem Side og Manavgat. Herfra går der busser til Antalya, Alanya og byer længere væk. I Belek-bydelen Kadriye er der busforbindelse til og fra Alanya og Antalya I Kemer er der stoppesteder med venteskure langs vejene. Standarden i busserne er udmærket, og de er billige at benytte.

Dolmus-bus Små busser, der er billige og nemme at bruge. For at komme med en dolmus, stiller man sig på hovedgaden, på busstationen eller ved vagten foran hotellet og venter på bussen. Dolmus’er har ikke faste køreplaner. Side: Dolmus’erne er hvide med en blå stribe og kører mellem Side, Kumköy og Manavgat. Drikkevand Vandet fra vandhanen er ikke sundhedsfarligt, men det indeholder en anden bakterieflora end vand i Danmark. Det smager ofte af klor, så vi anbefaler at købe vand på flaske. Drikkepenge Det er kutyme at give 10 % i drikkepenge, hvis man har været tilfreds med servicen. Ekstra tøj Det er en god idé at tage en ekstra trøje med på udflugter etc. Specielt om vinteren, da vejret hurtigt kan skifte. Elektricitet Spændingsforskellen er som i Danmark 230 Volt. Der kan forekomme strømafbrydelser af kortere og længere varighed på grund af overbelastning af netværket. Det er derfor en god idé at have et par stearinlys i reserve, hvis uheldet er ude. Fotografering Det er tilladt at fotografere i alle moskeer og på de fleste turiststeder. Nogle personer bryder sig ikke om at blive fotograferet. Frisør Det er en del billigere at gå til frisør i Tyrkiet end i Danmark. Frisørerne har ikke

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

31


den samme uddannelse, men de fleste er dygtige. Golf Belek er Tyrkiets golf-paradis. Se omtale af banerne på de foregående sider. Spørg rejselederne om mulighederne. Hotelbestemmelser På de fleste hoteller skal der være ro efter kl. 24. Det er bedst at aflevere nøglen i receptionen, når man forlader hotellet. Derved undgås tyveri eller tab af nøglen. På afrejsedagen forlades værelset senest kl. 12 i henholdt til de internationale hotelregler. Internet/e-mail De fleste store hoteller har Internet til rådighed for gæsterne - mod betaling. Der findes flere internetcafeer i Side, Belek by og i Kemer. Kaffe Den tyrkiske kaffe hedder Kahve og serveres i en lille kop. Kaffen er meget stærk med bundfald, og tyrkerne påstår, at de kan spå deres fremtid i den. Der drikkes meget te i Tyrkiet - såvel almindelig tyrkisk te som æblete. Kreditkort Man kan betale med kreditkort i de fleste forretninger og på de fleste restauranter. De mest almindelige kort er VISA, MasterCard, EuroCard og Diners’ Club. Der tages ikke gebyr i forretninger og på restauranter, men kursen er ikke så god, som når man hæver penge i en kontantautomat - hvor der til gengæld betales cirka 30 kroner i gebyr til banken.

32

Kriminalitet Hvor der er mange mennesker, er der ofte personer, der ikke kender forskel på dit og mit, og sådan er det desværre også her. Bravo Tours anbefaler at leje en safebox til værdigenstande på hotellet. Luk/lås alle døre og vinduer, når værelset forlades. Læg altid nøglen i receptionen, når hotellet forlades. Pas på lommetyve og fordel penge mellem jer, hvis I følges flere ad. Medbring ikke unødvendigt mange kontanter. Ved tyveri skal der laves en politirapport inden for 24 timer. Kontakt eventuelt rejselederen. Læge Alarmcentral: 112. Den offentlige danske sygesikring dækker ikke i Tyrkiet. Man skal derfor selv betale for lægekonsultation og medicin. Udgifterne dækkes af de fleste rejseforsikringer - bl.a. Europæiske Rejseforsikring. Kontakt rejselederne, hvis der er behov for lægehjælp. Marked I Side er der marked lørdag - i Cennet ca. to km fra centrum. På markedet kan der købes frugt, grøntsager, krydderier, fisk og en masse souvenirs. I Manavgat er der mandag og torsdag det største marked på Tyrkiets sydkyst. Manavgat ligger ca. syv km fra Side, og man kan tage en dolmus frem og tilbage. Der findes tre markeder i Kemer. Mandag kan man købe frisk frugt på markedspladsen i bymidten. Om tirsdages er der marked i udkanten af byen. Markedet i Göynük har åbent fredag. Her kan man købe tøj, men der er sandsynligvis tale om kopivarer, som det er ulovligt at købe og at indføre til Danmark.

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


Myg Myg kan bekæmpes med en elektrisk myggefanger, der kan købes på apotekerne. En effektiv tyrkisk myggelotion hedder Sin Kov. Nyheder Flere gange ugentligt bliver der indsat nyheder på dansk bagest i informationsmappen på hotellet. Pengeoverførsel Via Bravo Tours’ kontor i Herning er det muligt mod et gebyr at få overført penge til en lokal bank. Politi Ring 155 - og kontakt derefter hotellets reception eller en rejseleder. Ved tyveri og lignende skal politiet kontaktes med det samme. Kontakt en rejseleder hvis der er brug for hjælp. Posthus Posthuset hedder PTT. Her veksles penge til den bedste kurs. I Side og Kumköy er der åbent kl. 9-12.30 og 13.30-17. PTT i Belek ligger lige over for citycentret. PTT i Kemer ligger i bycentrum ved det store, hvide klokketårn på torvet. Kontoret er åbent kl. 9-18 hver dag.

Postkort I Kemer kan man købe postkort og frimærker hos rejselederen for 7 kr. pr. kort (25 kr. for fire) inklusive porto. Når kortene er skrevet, kan de afleveres til rejselederen, der sørger for at afsende dem. Påklædning Der er fri påklædning i Tyrkiet, men man skal være dækket til i moskeerne. Safebox Vi anbefaler at leje en safebox til penge, pas og andre værdigenstande. Kontakt receptionen for yderligere information. Servicetelefon/Nødtelefon Bravo Tours’ servicetelefon har åben kl. 9-19. Nødtelefonen er åben 24 timer i døgnet. Almindelige spørgsmål og tilmelding til udflugter bedes klaret, når rejselederne er på hotellet. Se tiderne i informationsmappen. Sol Solen er kraftigere end i Danmark. Derfor er det vigtigt at bruge solcreme med høj faktor. Vær forsigtig med længere ophold i solen, og drik rigeligt med vand.

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

33


Sport Mulighederne for at dyrke sport er mange, bl.a. dykning, vandsportsaktiviteter, tennis, fitness, fodbold, ridning og meget mere. Spørg eventuelt rejselederne til råds. Sprog I Tyrkiet tales der tyrkisk. Det tyrkiske sprog stammer fra latin. Mange i byerne og på hotellerne forstår og taler engelsk eller tysk. Strande Ved Kemer er mange af strandene stenstrande, men der findes også enkelte sandstrande. Moonlight Park har Kemers bedste strand. Tandlæge Kontakt rejselederen, hvis der er behov for tandlægebesøg. Taxi De tyrkiske taxaer er solgule og kører med taxameter. Der er taxiholdepladser mange steder i Side. Man kan også bede hotellets reception ringe efter en taxi. Telefon Ved opkald til Danmark skal man taste 0045 + abonnementsnummer. Ved opkald fra Danmark til Tyrkiet skal man trykke 0090 + abonnementsnummer. Ønsker man at ringe ”modtager betaler” taster man 088 0045 11 77 og derefter 0045 og nummeret. Der kan købes telefonkort til telefonboksene i mange butikker og på posthuset. Det er altid dyrest at ringe fra hotellet. Tidsforskel Når klokken er 12 i Danmark, er den 13 i Tyrkiet. 34

Toldregler Se toldreglerne under punktet Hjemrejse og i informationsmappen. Turistinformation Turistinformationen i Kemer ligger på hjørnet af Deniz Caddesi på østsiden af Kemer i forhold til Moonlight Beach. Der er åbent mandag-fredag kl. 8-17. Tyveri Kontakt politiet på telefon 155, og giv derefter receptionen eller rejselederne besked. Udflugter Tilmelding til Bravo Tours’ udflugter skal ske til rejselederne dagen før inden kl. 12 eller på velkomstmødet. Se rejseledernes træffetider i informationsmappen. Udgifter til udflugter refunderes kun ved forevisning af lægeerklæring. Valuta Valutaen i Tyrkiet hedder lira. 1 lira svarer til ca. 3,50 danske kr. (juni 2009). Forkortelsen er YTL. Der kan også betales med euro mange steder. Veksling Der er utallige vekslingskontorer. De har åbent fra tidlig morgen til sen aften. De tager ofte høje gebyrer. Det er billigst at veksle på posthuset, PTT. Væsketab På grund af varmen er det vigtigt at drikke rigeligt med væske (helst vand) i løbet af dagen. Man bør i løbet af dagen drikke en liter vand pr. 10 graders varme. Åbningstider De fleste butikker har normalt åbent fra kl. 9 til sen aften. Mange af de ting, man kan købe er kopiprodukter. Mange ”parfume”-flasker indeholder kun vand.

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


We produce below in the shortest time possible: • vario focal glasses • tri focal glasses • bi focal glasses • clear view glasses • close vision glasses • prism glasses • sunglasses with prescription values We guarantee for quality and attractive price.

Free Eyes Test We have Free pick up Service Please ask your rep for appointment and information Side-Manavgat, Antalya Tel: 0090-242-756 09 78

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

35


nyhed Mexico

Thailand/ Vietnam/ CambodJa

nyhed Peru

Malaysia

Borneo

Kina

USA

nyhed Chile/Argentina/ Brasilien

Indien og Nepal

Bali

New Zealand Australien

Afrika

www.bravosa

urs.dk

NEPA L www.bravoto · INDIEN · AY SI A · B ORNEO ALI · MAL BR A SIL IEN · T IBE T · B GEN T IN A · JA · K IN A CHIL E · A R · C A MB OD O · P ERU · · V IE T N A M A · ME X IC T H A IL A ND L A ND · US · NE W Z E A AUS T R A L IEN

Oplev verden 2010 XL 2009 og BRAVO TOURS

36

Tlf. 96 27 38

45

K. 4 · 1463 København | Farvergade 16 · 7400 Herning Dalgas Plads

K EN YA · TA N Z A NI A

Bestil kataloget på telefon 70 10 10 87 eller på www.bravotours.dk

· UG A NDA · B O T S WA N

fari.dk A · SY DA F RIK

A · S E YCHEL L

ERNE

Safari

OG MEGET MERE 2009 og 2010

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk Tlf. 96 27 37

47

Dalgas Plads 16 · 7400 Herning | Farvergade 4 · 1463 København K.

www.bravotours.dk

Vi tager forbehold for ændringer og evt. trykfejl.

Vi taler dansk. Også når vi er x-tra langt væk

Side, Belek og Kemer miniguide  

Faktaer, kort og gode råd om Side, Belek og Kemer

Side, Belek og Kemer miniguide  

Faktaer, kort og gode råd om Side, Belek og Kemer

Advertisement