Page 1

Velkommen til Emiraterne

og deltag i konkurrencen om et gavekor t vĂŚrdi kr. 5.000

1


Velkommen til Emiraterne! Her i De Forenede Arabiske Emirater venter en ferie med muligheder for både fantastiske oplevelser og rolig afslapning. I denne miniguide findes oplysninger, der kan være med til at gøre ferien til en endnu bedre oplevelse.

Med venlig hilsen Bravo Tours Team Emiraterne

2

Tilmeld dig vores nyhedsmail på w w w.bravotours.dk


Fakta om Emiraterne De Forenede Arabiske Emirater, U.A.E. (United Arab Emirates), er et selvstændigt land, der består af syv emirater: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ras al-Khaimah, Fujairah, Umm Al Quwain og Ajman. Landet blev grundlagt i 1971, da briterne forlod området efter 150 års kolonistyre. Landets præsident er Sheik Khalifa Bin Zayed Al Nahyan, leder af det største emirat, Abu Dhabi. Premierminister er Dubais leder, Sheik Muhammad bin Rashid al Maktoum. Hvert emirat ledes af en emir (sheik) og hans slægtning (kronprins). Landets vigtigste indtægtskilde er olien, præcis som i nabolandene Qatar, Bahrain, Oman og Saudi-Arabien. Takket være olieindtægterne har landet udviklet sig fra at være en ørkenstat til at være et moderne land i løbet af bare nogle få årtier. Foruden olien får landet sine indtægter fra bl.a. gas og aluminium samt fra sine transporthavne - først og fremmest frihandelszonen Jebel Ali. Dubai er lidt af et centrum for Mellemøstens handel og bankvæsen. Turismen er blevet en stadig vigtigere indtægtskilde i det seneste årti.

Landets areal er 83.600 km2, og det største emirat er Abu Dhabi, der også er landets hovedstad. Seks af emiraterne ligger ved Den Persiske Golf. Kun emiratet Fujairah har kyststrækning mod Det Indiske Ocean. Bjergområdet Hajjar skiller de øvrige emirater fra Det Indiske Ocean. 94 % af landet består af ørken. Store oaseområder i landet er fx Liwa og Al Ain, der er smukke grønne områder. Befolkningstallet er vokset hurtigt. Endnu i begyndelsen af 1970'erne havde landet kun 200.000 indbyggere, men nu bor her ca. 6,9 millioner mennesker! Cirka 80 % af indbyggerne er gæstearbejdere, hovedsageligt fra Indien, Pakistan, Filippinerne og Sri Lanka. I de store byer kan man høre mange fremmede sprog - fx hindi, urdu, indonesisk og thai. Arabisk er dog det officielle sprog, selv om der tales engelsk overalt. Ikke mindst inden for handel og i internationale virksomheder.

og deltag i konkurrencen om et gavekor t værdi kr. 5.000

3


Fakta om Ras al-Khaimah 1.700 km2 380.000

transporteres fra Ras al-Khaimah til hele landet.

Ras al-Khaimah ligger mellem Hajjarbjergene og Den Persiske Golf. Mod nord grænser emiratet op til Oman. Ras al-Khaimah kom i 1972, året efter at De Forenede Arabiske Emirater blev samlet, som det sidste emirat med i unionen.

Ud over en af regionens vigtigste havne ligger der i Ras al-Khaimah også en ”spaceport” (rumhavn). Den er fra 2006, så man er godt forberedt til fremtidens rum-turisme. Den almindelige turisme er der dog også satset på. Der er en del hoteller i området, og ud over udenlandske turister er der mange arabiske turister, der først og fremmest kommer pga. de termiske bade i Khatt (ca. 30 km fra Ras al-Khaimah by).

Areal: Indbyggerantal:

Ras al-Khaimah har som det eneste emirat aldrig haft olie. Befolkningen har bl.a. levet af industri som cement og keramik. Verdens største keramikfabrik (åbnet i 1972) ligger her i det nordlige emirat. Ras al-Khaimah er også kendt som emiraternes køleskab. Her findes emiraternes mest udviklede landbrug. Frugt og grønt

4

Siden 1948 har Ras al-Khaimah været ledet af al-Qasimi-familien, der siges at nedstamme direkte fra profeten Mohammed. Den nuværende leder af emiratet er Sheik Saud bin Saqr al Qasimi.

Tilmeld dig vores nyhedsmail på w w w.bravotours.dk


Fakta om Dubai Areal: Indbyggerantal:

4.043 km2 1.400.000

Dubai har forandret sig hurtigt. Fra at have været en lille landsby er den nu et internationalt forretningscenter med moderne skyskrabere. Byen ligger på begge sider af en flod med bydelen Deira på den ene side og Bur Dubai på den anden. Ved vandet kan man fortsat se gamle dages transportmidler - fx abraer, som de gamle vandtaxier af træ kaldes, eller dhow-bådene, der benyttes til fragt af varer til nærliggende områder. Og der findes gamle markedspladser, souker, smalle gyder, små butikker, der sælger guld, og krydderisouker hvor man kan fornemme den ægte arabiske atmosfære. Næsten alle gader har en moské med en minaret, hvorfra der bliver kaldt til bøn

fem gange om dagen. Lokalbefolkningen klæder sig i traditionelle klædedragter; mændene bærer hvide kandooer og kvinderne sorte abayaer. De nyere dele af byen er velanlagte med brede gader og store rundkørsler. En af Dubais mest velkendte bygninger er Hotel Burj al-Arab - også kendt som ”Sejlet” pga. arkitekturen. Hotellet har udnævnt sig selv til at være verdens eneste 7-stjernede hotel. Området omkring Burj Al Arab er et af de finere områder i Dubai, Jumeirah. Her har man bl.a. bygget Souk Medinat, der også kaldes for Dubais lille Venedig. Her er masser af spændende butikker, gode restauranter, hyggelige caféer og barer. Verdens højeste bygning ligger i Dubai. Burj Khalifa er 828 meter høj.

og deltag i konkurrencen om et gavekor t værdi kr. 5.000

5


Fakta om Fujairah Areal: Indbyggerantal:

1.150 km2 200.000

Her i Fujairah findes De Forenede Arabiske Emiraters ældste moske, Al Bidyah. Den er bygget i 1446 og har en meget speciel arkitektur. I Fujairah findes også landets ældste fort. Det er bygget i 1670’erne og blev brugt til at beskytte byen mod portugiserne, der besatte store dele af området. Fra Fujairahs havn eksporteres Emiraternes olie. Der går en stor olieledning fra

6

Abu Dhabi (Emiraternes hovedstad) gennem Aljain til Fujairah. Det er en omvej, men det er der en god grund til. En kortere vej ville være gennem emiraterne Sharjah og Dubai. Men sheiken af Abu Dhabi er bange for, at der undervejs ville blive stjålet olie. Af og til springer nogle af olieledningerne læk, og det skader naturen i Fujairah - både på land og i havet. Fujairah ligger som det eneste emirat ud mod Det Indiske Ocean (Den Omanske Bugt) og har gode forhold for dykkere.

Tilmeld dig vores nyhedsmail på w w w.bravotours.dk


Fakta om Dibbah Areal: Indbyggerantal:

1.400 km2 70.000

Dibbah blev delt i tre dele af den græske hærfører Alexander den Store. Det betyder, at en del af Dibbah (udtales Dabbah) ligger som en enklave i nabostaten Oman, en del som en enklave i emiratet Sharjah og en del som en enklave i emiratet Fujairah. Byen Dibbah er fra år 400 f.v.t., og der er mange arkæologiske fund fra området. Byen har tre rundkørsler, der hver har et symbol for byen. Den første er rundkørslen med den store olielampe. Den står for

lys og varme, da Dibbahs befolkning altid har været kendt for at være venlige, imødekommende og gæstfrie. Den anden rundkørsel er dekoreret med syv delfiner og to både. Bådene symboliserer fiskerbyen. Havet ud for Dibbah er kendt for sin fiskerigdom. Der er gode dykkemuligheder. De syv delfiner symboliserer de syv emirater, der udgør De Forenede Arabiske Emirater. I den sidste rundkørsel er der syv store, antikke krukker. De er gravet ud i Dibbah og stammer fra Alexander den Stores tid. De repræsenterer byens historie.

og deltag i konkurrencen om et gavekor t værdi kr. 5.000

7


Seværdigheder Al Hamra Mall Placering: Al Jazirat, Al Hamra Tlf: 07 2447275 Åbningstider: 10.00–24.00

Stedet ligger på grænsen til ørkenen, og derfor arrangeres der ofte solnedgangsture til hest. Der er også mulighed for ridelektioner.

Det nyeste og største shoppingcenter i Ras al-Khaimah. Der mangler stadig at åbne et par butikker - førend centeret er helt fyldt. Centeret er delt op i to etager, og har et stort udvalg af tøj og spisemuligheder.

Ras Al Khaimah International Marine Sports Club Placering: Corniche Road, ved siden af Police Officers Club og Ras al-Khaimah Hotel, tlf: 07 236 4444.

RAK Shooting Club Placering: Khuzam Road, til højre efter sheikens palads. Skiltet er synligt fra vejen. Tlf: 07 2 363 622 Åbningstid: 15.30–21.00, mandag er kvindeaften.

Ras Al Khaimah International Marine Sports Club Bananbåd, kajaksejlads, badning, vandski, pedalbåde og fisketure er mulige her. Ras Al Khaimah International Marine Sports Club er også et certificeret dykkercenter. Der tilbydes PADI dykkerkurser og arrangeres dykkerture.

Ras al-Khaimah har en skydeklub der tilbyder indendørs og udendørs faciliteter og muligheder for bueskydning. Der skulle også være mulighed for at børn kan få lov. Kontakt rejseleder for yderligere information. Al Hulaifi Equestrian Club Placering: efter RAK Lufthavn, følg da vejen forbi lufthavnen ca. 5 km., Tlf: 07 2 448 966, 050 4 435 225

8

Tower Links Golf Club Placering: Khuzam, tlf: 07 2279939 Tower Links Golf Club tilbyder golfbaner i absolut verdensklasse. Spil en god runde golf og slut eventuelt af med en massage i deres spa-afdeling.

Tilmeld dig vores nyhedsmail på w w w.bravotours.dk


Manar Mall Placering: Al Muntasir Road Tlf: 07 2270000 Åbningstider: Generelt: 9.00–24.00, traditionelle butikker: 10.00–22.00, Fredag 16.00–23.00, food court: 10.00–24.00

km mod syd. Al Ain er en grøn universitetsby med lave bygninger, og midt i byen er der et dyremarked. Man kommer nemmest til Al Ain med minibus fra Dubais busstation i Bur Dubai ved floden (Al Ghubaibah busstation). Køretiden er ca. 2 timer.

En af mulighederne for shopping i Ras al-Khaimah. Udover butikker findes der også en food court med diverse fastfoodrestauranter.

Creekside Park Tovbane, børnelegeplads og minigolfbane. Her er restauranter og kiosker. Ligger i Dubai mellem Al Maktoum- og Al Garhoud-broerne. Tlf (04) 336 76 33. Åbent dagligt, onsdag kun for kvinder og børn. Entre 7 AED.

Old Souq (Det gamle marked) Placering: RAK City, det starter fra RAK National Museum og ligger parallelt med kysten. Åbningstider: Typisk 8.00–13.00,16.30– 23.00, fredag 9.00–11.00, 17.00–23.00. Dette er et af de gamle traditionelle markeder. Her findes butikker med folkedragter, stof, smykker, frugt, fisk og lokale souvenirs. Et anderles lokalt sted til en lille shoppingtur. Al Ain En oaseby ved grænsen til Oman ca. 120

I det hele taget er parkerne i Dubai populære mødesteder. I weekenderne plejer de lokale familier at tage på skovtur i de grønne områder. Andre parker i Dubai er bl.a. Al Safa Park i Jumeirah-området eller Zabeel Park tæt ved sheikens paladser og med udsigt til skyskraberne. Wild Wadi - vandland Sjovt vandland til store og små! Flere vandrutsjebaner, modstrømspool, pools,

og deltag i konkurrencen om et gavekor t værdi kr. 5.000

9


restauranter, barer, caféer osv. Udlejning af håndklæder og bagagebokse. Ligger 25 km syd for Dubai tæt ved hotellet Burj alArab. Åbent dagligt kl. 11–18. Entre 190 AED for personer højere end 110 cm og 165 AED for personer mindre end 110 cm. Tlf (04) 348 44 44. Dreamland Aqua Park Vandland med 25 vandrutsjebaner. Ligger i Umm al-Quwain-emiratet bare 25 km fra Ras al-Khaimah by. Åbent dagligt kl. 10–18. Entre 70 AED, børn 4–11 år 40 AED. Tlf (06) 768 18 88. Aquaventure En kæmpestor vandpark med heftige vandrutsjebaner, egen strand og solterrasse til både leg og afslapning. Ligger ved Hotel Atlantis, Palm Island. Entreen til Aquaventure inkluderer også entré til Lost Chambers. 220 AED for voksne, 190 AED for børn 3–8 år (eller maksimalt 120 cm høje). Gratis for børn under to år. Lost Chambers Underjordiske gange og tunneler med 18

10

marineudstillinger med 250 dyrearter fra havet. Ligger i Atlantis i Palm Jumeirah. Entre 70 AED for voksne, børn 3–12 år 65 AED. Gratis for børn under to år. Dubai Museum Dubai Museum ligger i en gammel fæstning bygget på resterne af bymurene fra 1700-tallet. Et virkelig flot museum, der meget levende fortæller om Dubai og Emiraternes historie og udvikling. Adresse: Al Fahidi Street, Bur Dubai. Entre voksne 3 AED, børn under ti år 1,50 AED. Tlf (04) 353 18 62. Majlis Gallery Et af byens kunstmuseer. Ligger i et gammelt tårn i Bastakia-området. Her kan man se lokale kunstneres arbejder og værker af udenlandske kunstnere. Fra traditionelle malerier til meget moderne kunstværker. Adresse: Al Fahidi Street, Bur Dubai. Gratis entré. Fredag lukket. Tlf (04) 353 62 33. Souk Medinat Jumeirah Nybygget souk- og restaurantområde i

Tilmeld dig vores nyhedsmail på w w w.bravotours.dk


gammeldags stil i Jumeirah i nærheden af vandlandet Wild Wadi og hotellet Burj al-Arab. Souken har 75 førsteklasses butikker, der blandt andet sælger håndarbejder. Her er desuden flere end tyve restauranter, barer og caféer. De fleste serverer alkohol. Dubai Zoo Jumeirah Meget enkel zoo med blandt andet giraffer, løver og den sjældne arabiske ulv. Adresse: Dubai Zoo, Jumeira Beach Road. Entre 2 AED. Tlf (04) 344 04 62. Khatt Springs Ca. en halv times kørsel fra Ras alKhaimah by findes oasen Khatt. Her findes tre naturlige, varme kilder. Vandet er ca. 40 grader varmt. Kilderne siges at virke helbredende på hud- og gigtsygdomme. Det varme vand skal også være godt for ømme muskler. Kilderne dateres mere end 3000 år tilbage i tiden. Der er åbent dagligt fra kl. 07–21. Entre 50 AED. Mænd og kvinder bader i separate afdelinger. Telefonnummer til Khatt Hot Springs Spa er (+971) 07 2448141.

Sha’am En lille oaseby ca. 40 km nord for Ras alKhaimah by. Her findes et (meget) lokalt kød- og grøntsagsmarked. Ca. halvvejs mellem Sha’am og Ras al-Khaimah findes et lækkert strandområde med laguner (Khor Khuwer). Ras al-Khaimah National Museum Et lille museum i den gamle bydel i en gammel fæstning og tidligere beboelse for sheiken af Ras al-Khaimahs familie. Museet indeholder mange antikke og arkæologiske objekter, der fortæller om Ras alKhaimahs lange historie. Telefon: (+971) 07 2333 411. Wadi Bih Ras al-Khaimah Dette er emiraternes svar på USA's Grand Canyon. Man kan bl.a. vandre i det imponerende område, der er noget af emiraternes smukkeste natur. Der er masser at se - fx forladte landsbyer, dyreliv og floder. Området ligger meget tæt på grænsen til Oman, så når man er i området, skal man have sit pas med, da der ofte er kontrol af identitetspapirer.

og deltag i konkurrencen om et gavekor t værdi kr. 5.000

11


Strande Hotellernes private strande og poolområder er som regel reserveret til hotellets egne gæster. Andre gæster kan nogle steder få lov at komme ind ved at betale et dagsgebyr. Byhoteller har almindeligvis en bus, der kører mellem hotellet og strandområderne. På strandene signalerer flagene: Grønt flag = tilladt at bade. Rødt flag = badning forbudt. På visse strækninger kan understrømmene være stærke. I så fald er der skilte med teksten: "Dangerous currents". Kamelvæddeløb Hvis man gerne vil opleve kamelvæddeløb, skal man til det nordlige emirat, Ras al-Khaimah. I Digdaga og Hamraniya få km fra Ras al-Khaimahs internationale lufthavn i et område med sandbakker og ghafa-træer ligger væddeløbsbanen. På hverdage kan man se de mange kameler med farvestrålende tæpper - når de træner flittigt til weekendens løb. I vintermånederne er der løb hver fredag morgen klokken 06.00. Få mere information i receptionen på hotellet. 12

Transport Den offentlige transport varetages af ”Road and Transport Authority” (RTA). Se eventuelt www.rta.ae, hvor man bl.a. kan finde nyheder og køreplaner. RTA kan kontaktes døgnet rundt på (+971) 8009090. Taxi Det er nemt at komme rundt med taxi især hvis man skal kortere strækninger. Hovedparten af taxierne er af god standard og forholdsvis billige. Det er som oftest lettere og billigere at praje en taxi på gaden end at bestille den. Det er lovpligtigt at køre med taxameter, så man behøver ikke aftale pris. Kontrollér dog, at taxametret er sat til. I Dubai er startgebyret ca. 3 AED, og taksten er lige under 1,5 AED pr. km. I Ras al-Khaimah og Fujairah starter taxameteret på 2,5 AED og taksten er 1,1 AED pr. km. På helligdage og om aftenen og natten er det lidt dyrere at køre taxi. Hvis man vil køre taxi over længere strækninger, kan det dog være en god idé at aftale en pris, da taxierne hører til i forskellige emirater og derfor ikke kan tage kunder med uden for deres distrikt. De fleste taxichauffører snakker nogen-

Tilmeld dig vores nyhedsmail på w w w.bravotours.dk


lunde engelsk, men da ikke alle steder eller veje har et navn, er det en god idé at kende navnet på et nærliggende hotel, restaurant, center eller lignende, så chaufføren har noget at navigere efter. Det kan ske, når hotelreceptionen bestiller taxi, at der kommer en dyr limousine-taxi. ”Sorte” taxier forekommer. Taxier med licens kan genkendes på taxametret, og vognmændene er medlem af RTA. Vandtaxi (kun i Dubai) I Dubai er det bekvemt at tage en abra eller vandtaxi mellem bydelen Deira og Bur Dubai på den modsatte side af floden. På begge sider er der to stoppesteder. Abraen sejler fra den ene til den anden side, så snart den er mere eller mindre fuldt lastet. Prisen er 1 AED pr. tur. Mange forsøger at tilbyde private ture over floden. Husk at prutte prisen ned.

Der er rutebiler fra Dubai til det meste af landet. Busser til Ras al-Khaimah og Fujairah kører fra busstationen ved Ithihadtorvet i Dubai. Dubai-Fujairah: Kl. 06.45–22.30, hver 45. minut dagligt. Pris 25 AED. Dubai-Ras al-Khaimah: Kl. 06.00–22.30, hver 45. minut dagligt. Pris 20 AED. Som hovedregel er sæderne længst fremme reserveret til kvinder og børn, mens mænd sidder længst tilbage. Oftest er det lavtlønnede, der benytter busserne. Pas på lommetyve i busserne! Metro (kun i Dubai) Dubais metro fra Dubais lufthavn til Jebel Ali-området i syd har indtil videre 16 stationer (september 2010). Billetterne er plastickort, som man tanker penge på, og en tur koster 1,80–5,80 AED afhængig af afstanden.

Bus Dubai har et udbygget lokalt busnetværk med omkring 75 ruter, der dækker det meste af området. Der betales direkte til chaufføren, og billetprisen afhænger af, hvor lang strækning man skal. Prisen er 2–7 AED. og deltag i konkurrencen om et gavekor t værdi kr. 5.000

13


Kort over Dubai

6 4

12

3 2 8

1

5

10

Hoteller/lejligheder: 1. Al Murooj Rotana 2. Emirates Grand 3. Crowne Plaza Dubai 4. Mövenpick Hotel Deira 5. Qarmadeen Hotel 6. Crowne Plaza Festival City 7. Holiday Inn al-Barsha 8. Holiday Inn Express Jumeira Seværdigheder: 9. Atlantis Hotel 10. Burj Khalifa/Dubai Mall 11. Burj Al Arab 12. Souk markeder 13. Mall of The Emirates 14. Dubai Marina Kort fra

14

Tilmeld dig vores nyhedsmail på w w w.bravotours.dk


13 7

11

14 9

og deltag i konkurrencen om et gavekor t vĂŚrdi kr. 5.000

15


Kort over Ras al-Khaimah

5 2 3

10 9 6

8 Hoteller/lejligheder: 1. Ras al-Khaimah Hotel 2. Hilton City 3. Hilton Resort & Spa 4. The Cove Rotana SevĂŚrdigheder: 5. The Manor Mall 6. Tower Links Golfbane 7. Den offentlige strand 8. Fiskemarkedet 9. Duty Free butikken 10. RAK Shooting Club 11. Museum of RAK

16

11 1 7

4 Tilmeld dig vores nyhedsmail pĂĽ w w w.bravotours.dk


A-Å Aircondition Det er en god idé altid at have en langærmet trøje eller jakke med i bussen på udflugter, da der ofte kun er to indstillinger til bussens airconditionsystem - kold luft eller ingen luft. Alkohol Islam forbyder alkohol. I Dubai, Ras alKhaimah og Fujairah serveres alkohol på nogle af hotellernes restauranter og barer. I Sharjah serveres der ikke alkohol, og der må heller ikke ryges på åben gade. På hotelværelset må man drikke alkohol, som man selv har medbragt fra lufthavnen. Man må maksimalt indføre fire liter alkoholiske drikkevarer. Spørg eventuelt rejselederne eller receptionen, om der bliver solgt alkohol på hotellet. I Ras al-Khaimah findes en butik, der sælger alkohol til turister. Spørg eventuelt rejselederen. Aviser Der er ikke danske/skandinaviske aviser i supermarkederne eller kioskerne, men man kan få engelsksprogede aviser - fx Gulf News, Gulf Today, Khaleej Times samt Emirates News. Enkelte femstjerne-

de hoteller lægger en frisk avis foran værelsesdøren om morgenen. Apoteker Der står Pharmacy/Farmacy på skiltet, og der findes altid et døgnåbent apotek i området. Hør nærmere hos rejselederen eller i receptionen på hotellet. Banker/hæveautomater /vekselgebyr Landets valuta hedder dirham og forkortes AED eller DHS. 1 dirham deles i 100 fils (mønterne er 25 og 50 fils og 1 dirham). Dirhamkursen er fast 3,67 over for US-dollar. Kursen over for fx euroen og danske kroner ændres derimod dagligt. Bedste vekselkurs får man som regel på vekslekontorer (Money Exchange), i de store shoppingcentre. Den dårligste kurs får man på hotellet. Bravo Tours har på enkelte hoteller en speciel aftale med receptionen om at tage imod danske penge. Bankerne har åbent lørdag-torsdag kl. 08.00-13.00. Veksler man i banken, skal man vise pas. Vær opmærksom på, at der er særlige indgange til kvinder i bankerne. Vekselkontorerne har åben dagligt fra mor-

og deltag i konkurrencen om et gavekor t værdi kr. 5.000

17


gen til aften. Nogle holder lukket midt på dagen. Hvis man vil indløse rejsechecks, skal man vise pas. Hvis man skal have tilsendt penge hjemmefra, er det nemmest at benytte Western Union. Kreditkort og Visa/Maestro Electron fungerer fint som betalingsmiddel, og man kan nemt hæve penge på sit kort. Der er hæveautomater ved banker og i shoppingcentre. Nogle automater har dog ikke ret mange penge. Nogle butikker tager gebyr ved betaling med kreditkort. Hvis man mister sit kort, skal man øjeblikkeligt kontakte sin bank eller ringe og spærre det på et af disse telefonnumre: Visa: +45 44 89 29 29 MasterCard: +45 44 89 27 29 Deponering Bravo Tours anbefaler, at pas, billet, penge og andre værdigenstande opbevares i hotellets safebox. Kontakt receptionen ved ankomst, hvis du ønsker at leje en box. På de fleste af Bravo Tours’ hoteller er der gratis safebox på værelset eller i receptionen. Drikkepenge På de fleste barer og restauranter er drik18

kepenge inkluderet i priserne. Der står ”Service Charge” på regningen, hvis det er tilfældet. På hoteller er det velset, at man giver piccoloer, der hjælper med bagagen cirka 5 AED. Stuepigen giver man minimum 10 AED om ugen. På Bravo Tours’ udflugter plejer man at give chaufføren og lokalguiden 5 AED, når turen er slut. Drikkevand Vandet i hanerne indeholder en anden bakterieflora end den danske. Det kan give anledning til diarré og mavesmerter. Det anbefales derfor at drikke vand fra flaske. Vi anbefaler også at drikke en liter vand pr. 10 graders varme pr. dag. Dubai Outlet Mall Her finder du alle de kendte mærker til billige penge. Dette center byder bl.a. på Converse, Timberland, Nike, Adidas, Vero Moda, forskellige elektronik- og parfumeafdelinger og en hel masse andre lækre butikker, som du kun finder her i Outlet Mall. Dyreliv Der er kun få farlige dyr i De Forenede Arabiske Emirater. Man skal være uheldig

Tilmeld dig vores nyhedsmail på w w w.bravotours.dk


for at få et glimt af slanger, skorpioner eller farlige edderkopper. De gemmer sig hovedsageligt i ørkenen og kommer først frem efter mørkets frembrud. Kun sjældent medfører bid eller stik andet end smerte. Men søg læge for en sikkerheds skyld. Elektricitet I De Forenede Arabiske Emirater benyttes 230 V, men kun få steder findes samme stiktype som i Danmark. Adaptere kan købes i supermarked eller lejes i reception på hotellet. Af og til forekommer der strømsvigt, fordi elektricitets-nettet overbelastes. Udfaldene er som regel kortvarige. Elektronik En del elektronikvarer er billigere end i Danmark. Der kan være stor forskel mellem priserne i butikkerne, så det betaler sig at sammenligne. Køb altid mærkevarer med international garanti. Det er normalt bedst at købe elektronik i shoppingcentre og i lufthavnene. Fotografering Normalt kan man fotografere frit i De Forenede Arabiske Emirater. Men ældre mennesker og kvinder kan være overtroiske

omkring fotografering, og man bør være påpasselig ved moskéer og andre helligdomme. På museer er det generelt forbudt at fotografere med flash og stativ. Det kan være spændende at få fotos med hjem af den lokale befolkning, men vis hensyn og spørg om lov først. Fotografering af politi, soldater og på militært område er ikke tilladt og frarådes kraftigt. Frisør Det er en morsom og billig oplevelse at besøge en arabisk frisør. Der er desuden ofte massage af skuldre og arme med i prisen. Kvinder går ikke til frisøren, men på et såkaldt beautycenter. Gambling Det er ulovligt - ifølge islam - at gamble i de arabiske lande. Enarmede tyveknægte findes enkelte steder. Guld Guldsmykker er et populært minde fra De Forenede Arabiske Emirater. Guld er ikke billigt, da guldpriserne følger verdensmarkedet. Lønningerne er lavere her, og derfor kan man sænke udsalgsprisen på forarbejdet guld. Materialet er som regel 18

og deltag i konkurrencen om et gavekor t værdi kr. 5.000

19


eller 22 karats guld. Prisen på smykkerne beregnes efter vægt og på det arbejde, der er lagt i smykket.

prisen på forhånd, hav lige penge parat og betal først efter turen. Det er ikke altid gratis at fotografere kameler og æsler.

Hotelregler Der skal være ro på hotellet efter kl. 24, og det er ikke tilladt at have besøg på værelset af gæster, der ikke bor på hotellet. På de fleste hoteller er det tilladt at medbringe mad og drikkevarer. Flere hoteller yder håndklædeservice, så man kan medbringe hotellets håndklæder til strand-/poolområde. Husk at spørge først. På afrejsedagen skal der tjekkes ud senest kl. 12.00. Kontakt receptionen, hvis der ønskes yderligere leje af værelset.

Kriminalitet Der er meget lidt kriminalitet - ja, næsten ingen - men vær forsigtig og efterlad ikke værdigenstande uden opsyn. I større byer, hvor mange turister færdes, bør man tage sig i agt for lommetyve - fx på markederne.

Internet Mange steder i De Forenede Arabiske Emirater findes der internetcaféer. Prisen varierer og forvent ikke samme overførselshastighed som i Danmark. På flere af Bravo Tours’ hoteller kan man koble sig på kabel-/trådløse internet mod betaling. Kameler/æsler Mange steder kan man ride på kamel og æsel. En sjov og festlig detalje på ferien især hvis man ikke har prøvet før. Aftal 20

Love og regler De Forenede Arabiske Emiraters love adskiller sig meget fra vores. De, der forbryder sig mod loven, idømmes strenge straffe. Det er for eksempel strafbart at optræde beruset på offentlige steder. Man må heller ikke sælge eller servere alkohol til en muslim. At købe, benytte eller sælge narkotika straffes med dødsstraf. Gå ikke i alt for stramt eller udringet tøj, og forelskede par bør være meget restriktive med at vise deres følelser åbenlyst, da det kan virke anstødende på lokalbefolkningen. Markeder Der er souk’er (markedsområder) i Dubai og Fujairah. Her skal der pruttes om pri-

Tilmeld dig vores nyhedsmail på w w w.bravotours.dk


serne. Det kan være vanskeligt at finde et prisniveau, men man skal sjældent betale mere end halvdelen af startprisen. Det kan godt betale sig at benytte de første dage til at pejle sig ind på prisen for så at købe ind sidst på ferien. Mall's Ibn Batutta Mall Ligger i udkanten af Dubai mod Jebel Ali. Den nemmeste måde at komme dertil på, er at tage den røde metrolinje til Ibn Batutta. Når du kommer ud af metrostationen ligger shoppingcentret lige på den anden side af vejen. Dette er et shoppingcenter med forskellige verdenshjørner, du bevæger dig bl.a. mellem Egypten, Tunesien, Kina og Andalusien. For hvert område du går igennem er arkitekturen inspireret fra de forskellige lande. Marina Mall Et mindre shoppingcenter med lækre butikker, alt fra de billigere mærker til de lidt dyrere som eksempelvis D&G. Dette shoppingcenter ligger ved Dubai Marina, og den nemmeste måde at komme hertil er at tage den røde metrolinje, som stopper lige ud for Marina Malls indgang. Dette

er centeret, hvor der er færre kunder i butikkerne, og du har derfor mere ro til at komme rundt i de forskellige butikker. Mall of the Emirates Dette shoppingcenter er Dubai’s andet største. Her kan du sagtens få flere timer til at gå med at kigge på alt fra tøj og sko til elektronik, briller, ting til hjemmet og meget meget mere. Den nemmeste måde at komme til Mall of the Emirates er at tage den røde metrolinje, og så kommer du direkte ind i dette shoppingparadis. Dubai Mall Verdens største shoppingcenter, hvad angår kvadratmeter, er Dubai Mall. Her finder du 1.200 butikker, og det vil tage dig flere dage at komme igennem dem alle sammen. Her finder du bla. verdens største slikbutik, ALLE de kendte både billige og dyre mærkevarer – der er noget for enhver smag! Den nemmeste måde at komme til dette shoppingcenter er ved at tage en taxa. Maveproblemer Da bakteriefloraen er anderledes end i Danmark, risikerer man at få dårlig mave.

og deltag i konkurrencen om et gavekor t værdi kr. 5.000

21


Sker det, så drik masser af cola og vand. Desuden er det fornuftigt at spise/drikke yoghurt, brød, kiks og bananer. Søg læge, hvis det ikke hjælper i løbet af to-tre dage.

apparat, der udsender en duft, myg ikke synes om, eller man kan benytte en myggelotion. Husk at lukke vinduet på værelset inden skumringstid.

Moskéer Fredag er muslimernes helligdag, og turister må derfor ikke besøge moskéerne. Andre dage skal der aftales tid på forhånd. Der findes flere end 3.800 moskéer i De Forenede Arabiske Emirater, og i Dubai er kun Jumeirah-moskéen åben for ikke-muslimer. Her er der kulturlektion hver torsdag og søndag kl. 10. Man skal forhåndsbooke for at få adgang. Husk at dække arme, skuldre og ben til. Kvinder skal også dække håret.

Museer Som hovedregel er museer kun lukket om fredagen. Åbningstidspunkterne varierer fra museum til museum.

I de muslimske lande kaldes der til bøn fem gange dagligt. Ved solopgang, til middag, om eftermiddagen, ved solnedgang og om aftenen. Tidspunktet bestemmes af imamen. Hvert bønnekald repræsenterer en af islams fem søjler, som alle rettroende muslimer følger. Myg For at undgå plage af myg på hotelværelset, kan man anvende et lille elektrisk 22

Politi Ringer du 999 for at komme i kontakt med politiet, bør rejselederen eller receptionen informeres. Påklædning I byen er der skilte med opfordring om, at man skal have anstændigt tøj på. Hverken mænd eller kvinder må vise knæ og skuldre. På finere restauranter skal man have lange bukser og lukkede sko på. På hotelområdet accepteres mere afslappet beklædning - dog må man ikke være topløs. Post Postkort og frimærker kan købes på de fleste hoteller. Frimærker til Europa koster 3 AED (september 2010).

Tilmeld dig vores nyhedsmail på w w w.bravotours.dk


Restauranter Der findes mange interessante restauranter af god kvalitet. Rejselederne anbefaler gerne nogle af dem. Sol og varme I Emiraterne skinner solen kraftigere end i Danmark. Det er derfor vigtigt at anvende solcreme med en høj faktor og være forsigtig med ophold i solen. Mellem kl. 11 og 15 er solen kraftigst. På grund af varmen risikerer man at dehydrere, så drik masser af vand og spis saltholdige ting - fx chips. Supermarkeder Mindre supermarkeder findes overalt. Der kan ikke købes alkohol. Sprog I De Forenede Arabiske Emirater tales der officielt arabisk, men ofte kun engelsk. Især i Dubai, Ras al-Khaimah og Fujairah tales der kun engelsk, da der bor flere udlændinge end lokale. Sport Der er gode muligheder for at dyrke sport - bl.a. fodbold, tennis, dykning, volleyball

og andre sportsaktiviteter. Træningscentre m.m. må kun anvendes af voksne. Telefon Ved opkald til danske telefonnumre skal der først tastes 0045. Ved opkald til De Forenede Arabiske Emirater skal der først tastes 00971. Det er dyrt at ringe fra hotellerne. Tidsforskel Der er tre times forskel i vinterhalvåret og to timer i sommermånederne. Når klokken er 12 i De Forenede Arabiske Emirater, er den 9 i Danmark - om vinteren. Tankstationer Tankstationerne har døgnåbent, og der er betjening ved benzinstanderne. Til udlejningsbiler anvendes Special-benzin. Benzin koster ca. 6,25 AED/gallon – ca. 2,40 kr./liter. Tatoveringer Tatoveringer er ulovlige i De Forenede Arabiske Emirater, men der findes dog tatoveringssteder. Henna-tatoveringer er ganske almindelige. Sådanne tatoveringer kan give stærke allergiske reaktioner!

og deltag i konkurrencen om et gavekor t værdi kr. 5.000

23


Henna smitter nemt af på lagener. Sker det, kræver hotellet erstatning. Trafik De Forenede Arabiske Emirater er et fantastisk land, men trafikken kan være forfærdelig - især i de store byer. Undgå så vidt muligt trafikken mellem kl. 8 og 10 og mellem kl. 16 og 19. Toiletforhold Afløbssystemet i De Forenede Arabiske Emirater har smalle rør og stopper derfor nemt. På mange offentlige toiletter skal toiletpapir smides i en spand ved siden af toilettet. Overalt findes de såkaldte ”pedal-toiletter” eller ”stå-toiletter”. Ved alle toiletter findes en lille bruser til at skylle sig med. Det er en god idé at have lidt papir med i lommen, når man er på tur, da der ofte ikke er toiletpapir.

Valuta Emiraternes valuta hedder dirham (AED). 1 AED = ca. kr. 1,50 (november 2011). Alle internationale kreditkort modtages. Man kan hæve kontanter i hæveautomater. De danske banker tager et gebyr på cirka kr. 30 pr. hævning. Vigtige telefonnumre Politi: 999 Ambulance: 997 Brandvæsen: 998 Åbningstider Butikkerne holder normalt åbent kl. 10-22, og de store shoppingcentre har åbent hele dagen. Fredag er helligdag, så mange butikker åbner først efter fredagsbønnen.

Tyveri Forekommer sjældent, og generelt er araberne meget ærlige. Lad alligevel være med at lade værdigenstande være ubevogtede og lad kontanter, pas, penge og smykker være låst inde. 24

Tilmeld dig vores nyhedsmail på w w w.bravotours.dk


og deltag i konkurrencen om et gavekor t vĂŚrdi kr. 5.000

25


Mad & drikke De Forenede Arabiske Emirater har uendeligt mange restauranter - hovedsageligt indiske, kinesiske og libanesiske, men også restauranter fra resten af verden. Jo finere en restaurant er, jo pænere tøj skal man have på. Så en god idé er at tage lange bukser på, da man ellers risikerer at blive afvist. På de finere restauranter kan det være nødvendigt at bestille bord - især torsdagfredag, når lokalbefolkningen holder weekend. Der er stor forskel på restauranterne. Der er mad i alle prislejer, der selvfølgelig følger kvaliteten. Man kan oftest vurdere restaurantens prisleje udefra. Her findes også menukort med priser. Selv på de billigere restauranter er madens kvalitet i orden, da myndighederne i De Forenede Arabiske Emirater stiller meget høje krav til hygiejne og rengøring. De lokale spiser sent. De sætter stor pris på at tilbringe en aften i hyggeligt selskab med familie og venner på en restaurant og tager sig derfor god tid til middagen. De

26

bestiller mange små retter, som de deler. Typisk serveres der frokost kl. 12-15, og aftensmaden starter først kl. 19. På de fleste hoteller og restauranter kan man købe alkoholiske drikkevarer. I De Forenede Arabiske Emirater findes madkulturer fra hele verden. Kød, fisk og ris er typiske ingredienser i den arabiske madlavning. Muslimer spiser ikke svinekød, men meget kylling. Lam er noget af det dyreste kød, og når en gæst kommer til et arabisk hjem for første gang, serveres der lam for at vise gæsten respekt. Man bliver ofte budt på te og kaffe. Her i Emiraterne krydrer man kaffen med kardemomme og teen med mynte. På flere hoteller, restauranter og natklubber serveres alkohol. I emiratet Sharjah er det ulovligt at være indehaver af eller drikke alkohol og at ryge på gaden.

Tilmeld dig vores nyhedsmail på w w w.bravotours.dk


Her er et par eksempler på kendte arabiske retter:

dressing/yoghurt. Mange arabere tilsætter også lidt hummus.

Tabbouleh En populær salat i hele Mellemøsten. Den består af bulgur, tomater, løg, finhakket persille, dild og mynte - eventuelt med olivenolie eller citronsaft.

Manakish Et arabisk brød fyldt med hakket oksekød, ost og oregano.

Hummus Kikærter blendet sammen med citronsaft, hvidløg, olivenolie og salt. Eventuelt pyntet med friske koriander eller persille. Shawarma Pitabrød med fyld. Man kan bruge kebab, lam eller kyllingekød. Det serveres i et pitabrød med salat, tomater, agurker og en

Falafel Hakkede grøntsager og dej, der er friturestegt. Kan forveksles med frikadeller. Shish kebab Grillspyd med oksekød og diverse grøntsager. Lizich Chokoladekage med sesamstænger og arabisk flødecreme.

og deltag i konkurrencen om et gavekor t værdi kr. 5.000

27


Miniparlør Arabisk stammer naturligvis fra den arabiske halvø, men gennem islam er arabisk blevet modersmål i mange lande verden over. Sammen med hebraisk tilhører det den semitiske sprogstamme. I De Forenede Arabiske Emirater er arabisk officielt sprog, men mange taler det ikke. De fleste taler engelsk i hverdagen. Det talte og det skrevne sprog adskiller sig meget fra hinanden, og hvert emirat har egen dialekt, der er så forskellige, at indbyggere af og til har svært ved at forstå hinanden. Det arabiske alfabet består af 28 bogstaver, flest konsonanter. Tekst skrives fra højre mod venstre, mens tal skrives fra venstre mod højre. At islam har sat sit spor på sproget høres tydeligt i de religiøse udtryk, der anvendes i det daglige. Mange ord refererer til Allah - fx inshallah, der betyder ”hvis gud vil”, malesh ”desværre, men gud ville ikke, at det skulle være sådan” og el-hamdulle ”takker gud for…” Udlændinge kan have svært ved at høre, hvor et ord slutter, og et nyt begynder. Og

28

det er vanskeligt at lære det meget anderledes skriftsprog. Sproget er meget forskelligt, alt efter hvor det anvendes. Det sprog, der anvendes i aviser, radioprogrammer og moskéer, er ikke det samme, som man hører på gaderne. Der findes intet standardsystem til at oversætte arabisk skrift til det latinske alfabet, og samme ord staves på forskellige måder. Mange arabere er gode til engelsk - især i turistområderne. Selv om det ikke er helt enkelt, kan det være ganske sjovt at lære sig nogle få ord og fraser og gøre et forsøg på at tale arabisk. Det hilses velkomment af de lokale og opmuntres meget. Hej..........................................................Ah’alan God morgen.........................Sabah ala-kheir God eftermiddag................... Masa’ al-kheir God aften..............................Tisban ala-khir Tak.....................................................Shoukran Nej tak.......................................Laa shoukran Undskyld mig...............................Baad esnek Jeg vil gerne bede om.....................Ana aise Kaffe......................................................... Ahwa

Tilmeld dig vores nyhedsmail på w w w.bravotours.dk


Te............................................................... Shaye Vand..........................................................Maya Jeg hedder........................................Ana esme Hvor ligger.................................................. Fen

Op...............................................................Fouk Ned............................................................. Taht Kan vi få regningen, tak..................... Sheck Farvel............................................ Maa salama

Hvor findes nærmeste................. Fen ara ab Ja/ nej............................................... Ayiwa/laa Ok............................................................... Mesh Hvad er klokken...........................El saa kem Hvad koster det................................. Bekame For meget...................................... Keteer awy Dyrt.......................................................... Rhely Højre........................................................ Yemin Venstre.................................................. Shemal Der...........................................................Henek Her............................................................. Hena

1...............................................................Wahad 2................................................................Etnine 3...............................................................Tallata 4................................................................ Arbah 5............................................................... Ramsa 6.................................................................... Seta 7.................................................................Sabah 8........................................................... Tamania 9..................................................................Tessa 10.............................................................Ashara

og deltag i konkurrencen om et gavekor t værdi kr. 5.000

29


Hjemrejse Vi håber, du har haft en god ferie i De Forenede Arabiske Emirater. Her er lidt praktisk information i forbindelse med hjemrejsen. I informationsmappen på hotellet findes det forventede hjemrejsetidspunkt fra hotellet og forventet flyafgang. Tjek altid aftenen før afrejse, om hjemrejsetidspunktet er ændret. Ligeledes er det en god idé at være klar i god tid.

veres til rejselederne, så andre gæster kan få fornøjelsen af dem. Husk at aflevere nøglen til hotelværelset og betale for eventuelle ydelser! Tøm safeboxen, og husk at få passet med fra hotellet. Rejsebeviset skal afleveres i lufthavnen. Det er din billet hjem til Danmark. Kontakt en rejseleder i god tid, hvis du har mistet rejsebeviset.

Såfremt man vælger at tage til lufthavnen på egen hånd, bedes man venligst informere rejselederne herom. Man skal være i lufthavnen to timer før flyafgang. Ifølge internationale hotelregler skal værelset være forladt senest kl. 12.00 på afrejsedagen. Ønsker man at beholde værelset længere, kan man spørge direkte i receptionen på hotellet om mulighed for leje af værelset efter klokken 12.00. Spørg i receptionen om muligheder for at tage et bad, skifte tøj osv. inden hjemrejsen. Aviser, blade eller bøger, som du ikke ønsker at tage med til Danmark, kan afle-

30

Tilmeld dig vores nyhedsmail på w w w.bravotours.dk


Toldregler Ved indrejse til Danmark fra et ikke-EUland er det tilladt at medbringe. 1 liter spiritus over 22 % 2 liter hedvin 15-22 % 2 liter vin 50 ml parfume 250 ml eau de toilette 200 cigaretter eller 50 cigarer eller 100 cigarillos eller 250 g tobak - gælder også vandpibetobak Desuden andre varer for 3.250 kr. Man skal være fyldt 17 år for at kunne købe spiritus og cigaretter i lufthavnen. Det er forbudt at bringe koraller eller andet fra naturen med sig hjem til Danmark. Overtrædelse af forbuddet kan medføre en stor bøde og i værste fald en fængselsstraf.Det er ikke tilladt at have alkohol i sin kuffert, når man rejser hjem. Der bliver set meget alvorligt på dette, og bliver det opdaget ved check in, kan det koste 5.000 AED. Samtidig kan det betyde, at man ikke når sit fly. Man kan dog godt købe alkohol i lufthavnen, og dette må man naturligvis gerne tage med hjem. God hjemrejse!

og deltag i konkurrencen om et gavekor t værdi kr. 5.000

31


Bravo Tours’ Bonusrejser - rejser for livsnydere

Bravo Tours’ Bonusrejser tilbyder rejser med meget mere indhold. Det er rejser, hvor vi fx har vinsmagning og besøg på vingårde, ekstra spændende naturudflugter, eller hvor der måske er inkluderet en stor koncert, en kunstudstilling eller et andet arrangement i prisen. Rejserne henvender sig til erfarne livsnydere som har tid og mulighed for at rejse, når den rigtige Bravo Tours Bonusrejse byder sig.

Bravo Tours tilbyder oplevelser ud over det sædvanlige

Bestil vores kataloger på www.bravotours.dk eller på telefon 70 10 10 87 Oplev verden BRAVO EXPLORE

Bali · Cambodja

· De Dansk Vestindiske

Øer · Indien

· Nepal · · Indokina · Kina

New Zealand ·

2011 - 12

Sri Lanka · Sydamerika

· Thailand · Tibet

· Vietnam

www.bravosafari.dk BO T SWA N

NIA A · TA NZ A

R · Z A NZIBA · N A MIBIA

Safari

· SY DA FRIK A · K EN YA

2011 og 2012

næste Inspiration til din

golf rejse

Sommer 2012 R: NYHEDE

Børneklub Bravo Tours diske Øer Vestin De Dansk t i Tyrkie Bodrum på Pollensa Puerto Mallorca

BESTIL- BAT TIDLIGT-RA op til kr.

Nu med priser i direkte kataloget

ra · Egypten · Fuerteventu · Djerba · Dubai · Tyrkiet Vestindiske Øer · Tenerife · Tunesien del Sol · De Dansk Algarve · Costa Hurghada · Mallorca Gran Canaria ·

1

www.bravotours.dk

K. 4 · 1463 København | Farvergade 16 · 7400 Herning Dalgas Plads

www.bravotours.dk

www.bravotours.dk

www.bravotours.dk

1.000

Vi tager forbehold for ændringer og evt. trykfejl.

Hos Bravo Tours har vi også: • Rundrejser • Safarier • Golfrejser • Gruppe- og læserrejser • Bonusrejser

Miniguide_Emiraterne_2011  
Miniguide_Emiraterne_2011  

miniguide om Emiraterne for 2011/2012

Advertisement