Page 1

Alanya

1


2


Velkommen Tyrkiet er et spændende land og har en helt enestående kulturarv. Som gæst føler man sig både hundrede år tilbage i tiden og helt fremme i nutiden. Overalt finder man tydelige spor af historiens stormagter, der herskede i Tyrkiet igennem tiderne. Men som turist er der selvfølgelig nogle ting, der er gode at vide, når man er på ferie. I dette hæftes A-Å findes mange nyttige oplysninger om praktiske forhold, forslag til gode spisesteder, indkøbsmuligheder osv. Tyrkiet er rig på oplevelser, og nogle af dem er omtalt i denne guide. Det tyrkiske folkefærd er noget af det mest gæstfrie, man kan forstille sig. Når man taler med tyrkere, opdager man, at de mener, at der ikke er forskel på mennesker - alle er velkomne. Med dette vil vi rejseledere ønske dig en rigtig god ferie og hjerteligt velkommen til det forunderlige Tyrkiet! Bravo Tours Team Alanya, Tyrkiet

3


Information om Alanya Alanya Byen har været turistmål i ca. 20 år og er den tyrkiske rivieras største ferieby. Alanya har omkring 150.000 fastboende indbyggere, men i højsæsonen mere end fordobles antallet. Det første syn, man får af Alanya, er den store klippe, der deler byen i øst og vest. På klippen findes den gamle fæstning med udsigt over havet, byen og Taurusbjergene. Klippen med borgen er Alanyas vartegn. Alanya har et væld af muligheder til unge såvel som ældre. I basaren ved havnen hersker den gode sydeuropæiske stemning og atmosfære, som vi danskere elsker. Her nydes en god middag eller en drink på en af de mange restauranter og barer. Der handles om priserne i de mange butikker og boder. Skind/lædervarer, ægte tæpper og guld kan købes til meget favorable priser. Belek Belek by ligger ud til Middelhavet ca. 30 km fra områdets største by, Antalya. For nylig blev Belek valgt af turistministeren som et de bedste feriesteder i Tyrkiet, og med områdets seværdigheder og faciliteter er byen blandt de foretrukne af mange turister. Den er bl.a. meget populær i golfkredse. Området har 14 store golfklubber

4

med masser af muligheder for at spille og nyde naturen omkring golfbanerne. Flere golfbaner er på vej. Omkring Belek findes masser af kultur og spændende steder at besøge. Aspendos, Side og Perge De tre romerske byer er bestemt nogle af de steder, man ikke må undlade at besøge under et ophold i Tyrkiet. Aspendos, Side og Perge er fyldt med historie, flotte ruiner og romersk kultur. Især de to antikke teatre i Side og Aspendos bør ses – bl.a. for at føle den meget specielle stemning. Man føler sig hensat til den gamle romerske tid med gladiatorkampe, og man kan næsten fornemme, at kejseren kigger på, mens man besøger arenaen. Antalya Antalya er regionens hovedstad, og ønsker man at opleve en by med historie, og som samtidig er moderne og spændende, er Antalya lige stedet. Med byens gamle havn som centrum er byen fyldt med kultur, ting som er værd at opleve og en lang handelsgade med masser af modebutikker. ”I Antalya er vejret altid godt,” siger de lokale, og faktisk har Antalya hele 300 solskinsdage om året, og der er masser at opleve! På en skyet dag er det en god idé at besøge byens museum, der har samlinger fra alle de omkringliggende historiske områder, som Aspendos, Perge, Termessos, Side osv. Det dejlige vejr og området generelt gør stedet perfekt til både bade- og golfferie. Bravo Tours byder jer endnu engang velkommen og håber, at jeres ophold bliver fantastisk. Vi ser også frem til at se jer igen. Tyrkiet besøger man nemlig igen og igen. Så fantastisk er det!


5


Historie Officielt navn: Statsform: Præsident: Sprog:

Religion:

Türkiye Cumhuriet Republik siden 1923 Abdullah Gül siden 28. august 2007 Tyrkisk (officielt og dominerende. Tales af 270 millioner mennesker i verden) og de 46 etniske minoriteters sprog Overvejende islamisk (99 %)

Tyrkiet er 783.562 km2 stort, og har anslået 76 millioner indbyggere. Ca. 60 % bor i de større byer. Befolkningen er sammensat af 80 % tyrkere og 20 % kurdere. Hovedstaden, Ankara, har 5,6 millioner indbyggere. Istanbul er Tyrkiets største by med ca. 13 millioner indbyggere. Alanya er Tyrkiets mest populære ferie-/badeby, og her bor ca. 150.000 indbyggere fast året rundt. I højsæsonen kommer tallet dog helt op på omkring 300.000 indbyggere. Tyrkiet er fordelt på to kontinenter. 97 % af landet ligger i Asien, resten i Europa. Landet grænser op til både Grækenland, Bulgarien, Georgien, Syrien, Azerbajdjan, Iran og Irak. Landets højeste punkt er Araratbjerget, der er 5.165 meter højt og ligger i det østlige Tyrkiet.

6

Tyrkiets største produktioner er fordelt på tekstil- og bilindustrien. De vigtigste eksportvarer er tobak, bomuld, oliven, citrusfrugter, vindruer, tæpper og lædervarer. Mustafa Kemal Atatürk 1881-1938 Overalt i Tyrkiet er der minder om nationalhelten Mustafa Kemal Atatürk. Man ser hans portræt i skoler, restauranter, butikker og private hjem. I alle større byer findes der en statue eller en buste til minde om ham. Han fik ved fødslen kun ét af de tre ovenstående navne, nemlig Mustafa. Navnet Kemal, der betyder ”den lærde”, fik han på militærskolen af sin matematiklærer. I 1905 blev han færdig på militærakademiet i Istanbul og begyndte stille og roligt at arbejde sig op i landets magthieraki. Omkring år 1919 samledes den store nationalforsamling i Ankara, og her gav man Mustafa Kemal den højest mulige politiske og militære myndighed. Den græske hær og den græske befolkning i Tyrkiet blev fordrevet, den sidste sultan gik af, og resultatet blev, ifølge Lausanne-traktaten, den uafhængige republik Tyrkiet. Den 29. oktober 1923 blev Mustafa Kemal udnævnt til Tyrkiets første præsident, og


han valgte Ankara som hovedstad for at skabe en ny begyndelse for republikken. Den nye præsident arbejdede hurtigt og effektivt. Han afskaffede religiøse domstole og koranskoler, han indførte almen skolepligt for at komme analfabetismen til livs, og han afløste den arabiske skrift med det latinske alfabet. Det tyrkiske sprog blev renset for arabiske og persiske elementer, og der kom nye love med europæiske lovbøger som forbillede. Han forbød mænd at have mere end en kone, gav kvinder stemmeret og opfordrede dem til ikke at bære hovedtørklæde mere. I 1934 fik Mustafa Kemal endnu et navn, nemlig Atatürk, der betyder Tyrkiets fader. Han fortsatte sit regime helt frem til sin død i 1938. Mustafa Kemal Atatürk døde 10. november klokken 09.05, og det siges, at urerne overalt i Tyrkiet gik i stå i dødsøjeblikket.

Atatürk lever videre som forbillede i tyrkernes hverdag, men frem for alt bliver der på militærakademiet værnet om det officielle minde om officerselev nr. 1238. Under det årlige navneopråb for afgangsklassens elever bliver hans nummer nævnt, og svaret er altid det samme ”Han er iblandt os”.

7


Seværdigheder Atatürks hus Her opholdt det moderne Tyrkiets landsfader sig i kort tid i 1934. Huset er senere blevet restaureret og er nu et smukt eksempel på lokal arkitektur fra det 20. århundrede. Arkæologisk Museum Grundlagt i 1967. Indeholder fund fra bl.a. bronzealderen, den romerske og byzantinske periode. Et af de mest spændende museer på sydkysten. Det Røde Tårn Bygget af sultan Alaaddin Keykubat i 1226 for at beskytte borgen og samtidig fungere som vanddepot, og som udkigspost over havnen og havet. Fantastisk udsigt fra toppen af tårnet. Borgen Blev viderebygget af Sultan Alaaddin Keykubat i 1226-32 på ruinerne af romerske og byzantiske fæstningsanlæg. Fra borgen er der en smuk udsigt over havet, byen og Taurusbjergene. Vejen op til borgen er hyggelig med små restauranter. Nyd udsigten, mens tørsten slukkes.

8

Damlatas-grotten Drypstenshulen, der blev opdaget i 1948. Grotten menes at være 15.000 år gammel. Luftfugtigheden i grotten har en gunstig virkning på astmapatienter, der sågar kan blive ordineret et besøg af deres læge. Dimçay-floden Floden er et fantastisk picnicsted, hvor man kan sidde med fødderne i vandet eller bade i den kolde flod. Langs floden ligger mange restauranter, der alle har friske forretter på menukortet. Stedet bliver brugt meget af tyrkerne selv til picnic. Dimçay ligger ca. fem km øst for Alanya. Inçekum-stranden 25 km vest for Alanya ligger denne bounty-lignende strand, der er den bedste omkring Alanya. Den er utrolig børnevenlig, da man kan gå meget langt ud, før det bliver dybt, og der er ingen klipper eller sten i vandet.


Aspendos Byen ligger ca. 80 km vest for Alanya og har et af verdens bedst bevarede teatre. Det blev bygget af arkitekten Zinon i det 2. århundrede. Teatret har en formidabel akustik, hvor hvert ord, der bliver talt på scenen, kan høres tydeligt, selv på de bageste rækker. Bænkerækken er delt op af en vandret gang med 21 rækker forneden og 19 rækker foroven, hvilket giver ca. 15.000 siddepladser. Flere gange om sommeren bliver der holdt store og flotte koncerter og shows på Aspendos. Billetter kan bookes hos rejselederne. Side Er en populær ferieby og et tydeligt levn fra den antikke tid med enestående ruiner af templer med imponerende marmorsøjler og indgraverede gudebilleder. Besøg det gigantiske og velbevarede antikke teater med plads til flere end 15.000 tilskuere. Her har de ubarmhjertige gladiatorkampe været en vigtig del af historien i de 500 år, romerne belejrede Tyrkiet.

Termessos Blev sandsynligvis grundlagt omkring år 900 f.v.t. og var egentlig en meget ukendt by. Den blev først kendt, da den modstod en belejring fra Alexander den Store. Desværre har byen ikke kunnet modstå flere jordskælv, og den har været forladt siden det 5. århundrede. I Termessos findes kun få velbevarede ruiner, men med bjergene og skovene som baggrund er det bestemt en oplevelse at se naturen i området. Termessos ligger ca. 160 km vest for Alanya. Antalya Ligger 130 km vest for Alanya og er den største by i Middelhavsområdet. Antalya er både lufthavnsby og provinshovedstad - en fantastisk gammel by, der bestemt er et besøg værd. Byen har over en million indbyggere. Det er ikke så mærkeligt, når man tænker på, at Antalya gennemsnitligt har 300 solskinsdage om året! Mange mennesker tager dertil for at blive betaget af den fantastisk flotte havn og den rustikke gamle romerske bydel.

9


Golf Selv om golf er en forholdsvis ny foreteelse i Tyrkiet, har landet - eller rettere Belekområdet mellem Antalya og Alanya ud til Middelhavet - flere golfbaner, der allerede hører til Europas bedste. Med hjælp af britiske golfbanearkitekter og det tyrkiske turistministerium eksploderer golfen nærmest i og omkring Belek, hvor der snart er 16 baner - mange nye er nemlig på vej. De fleste af banerne er klassiske parkbaner i tætte pinje-plantager. Bravo Tours samarbejder med følgende golfanlæg: Antalya Golf Club - Sultan / Pasha European Golf Design, et joint ventureselskab med European Tour og International Management Group som partnere, har skabt to mesterværker, banerne Sultan og Pascha, på ét og samme sted - i Antalya Golf Club i Belek. Pascha ser umiddelbart rimelig tilforladelig ud på de første ni huller med brede fairways, men på bag-9 venter fire farefyldte ”vandhuller” omkring to store søer med stor risiko for katastrofer på scorekortet. Korte dogleg-huller indikerer birdiechancer - hvis man både undgår de store fairwaybunkers og paraply-pinjerne i dogleg-hjørnerne. Sultan er en rigtig mesterskabsbane med lange par 4-huller, vand i spil på otte huller og masser af dybe potbunkers både på fairway og omkring greens. Her belønnes og straffes mod, fordi man ikke kan ”fedtspille” sig gennem de 18 svære huller. Det mest skræmmende hul/slag venter oven i købet til sidst, når man står på det ophøjede 18. teested og skal placere sit drive mellem to søer. Man fornemmer, at banens chef-arkitekt, David Jones, har udtænkt Sultan som en bane uden lette huller. 10

Cornelia Faldo Golf Club Kun få af de mange golfbaner i Belek-området har fået så megen ros, som det Nick Faldo-designede 27 hullers-anlæg i Cornelia Golf Club, der åbnede i 2006. Cornelia er ret passende også navnet på en rose, der blomstrer mere end andre roser. Dét harmonerer med golfeksperters enighed om, at Cornelia er rosen over alle blandt Tyrkiets golfbaner. Faldos intention var at skabe én af de bedste baner i Sydøsteuropa, og den intention synes at være lykkedes på et både sand- og vandfyldt område med fairwayafgrænsninger bestående af gamle, høje paraplyfyrretræer. Disse straffer hårdt, hvis man ikke placerer sin bold rigtigt til det næste slag, så det gælder i høj grad om at bruge den indvendige side af hovedet og vurdere, hvordan det enkelte slag skal gribes an. Nick Faldos ry som én af spillets bedste strategikere skinner igennem. De 27 huller betyder, at man kan spille tre 18 hullers-kombinationer, King Course, Queen Course og Prince Course. Gloria Golf Club Der findes tre Gloria-baner i Belek-området, henholdsvis 18 huller (Gloria Old Championship Course), 18 huller (Gloria New Championship Course) og 9 huller (Verde Golf Course). Old Course - hvor der er spillet flere turneringer på European Senior Tour - snor sig gennem spredte grupper af paraply-pinjer med så brede og tætte kroner, at bolden kan blive siddende i dem. Mange steder hænger kronerne et godt stykke ind over fairway, så man skal skrue bolden uden om dem, hvis man har placeret sig i den forkerte side. Syv søer giver nogle af hullerne seaside-karak-


ter. På tre par 3-huller skal bolden slås over søvand fra tee til green. New Course - der blev åbnet i 2005 - er en mellemting mellem en skov- og en parkbane med smalle fairways, der kræver præcise drives. Fire søer og 67 bunkers kræver også stor akkuratesse. På Verde Course har hvert hul teesteder fra to retninger, så man spiller to forskellige ni-hullers-runder. Kaya Eagles Golf Club Kaya Eagles Golf Club fra 2007 er en luksusgolfbane på et 650.000 kvadratmeter stort areal i Belek. Den succesfulde irske banearkitekt og nuværende European Senior Tour-spiller David Jones har kreeret en udfordrende bane med smalle fairways gennem en pinjeskov omkring hotellet Kaya Belek, der består af 50 villaer, 52 suiter og to royale suiter. En del af pinjeskoven, der omgiver hotellet, blev fældet for at give plads for de forholdsvis åbne fairways. Hotelkæden Kaya Holding Inc. kalder selv golfbanen ”det eksklusive mødested for golfelskere”, fordi intet er overladt til tilfældighederne på banen, der har 150 kvadratmeter store teesteder og greens med en gennemsnitstørrelse

på 600 kvadratmeter. En flod løber tværs gennem banearealet, der desuden rummer fire kunstige søer. Det betyder masser af muligheder for, at man mister bolde undervejs. Desuden understreger 54 kæmpestore bunkers sværhedsgraden. Papillon Golf Club / The Montgomerie Course Skotlands førende professionelle golfspiller gennem mange år, Colin Montgomerie, gør sig også som banearkitekt. I 2007 åbnede den første Montgomerie-designede bane i Tyrkiet - naturligvis i Belek-området. Bag banen står hotelkæden Papillon, der samtidig åbnede et nyt luksushotel, Belluna, og 40 ferievillaer i forbindelse med banen. Colin Montgomerie arbejder sammen med European Golf Design, der også er ansvarlig for andre baner i Belek - Pascha, Sultan og Kaya Eagles. Mange fyrretræer og 11 søer kendetegner banen, der har så stor sværhedsgrad, at den kan være vært for en turnering på European Tour. Seks indspil skal krydse vand, og på et enkelt hul, 7., er tre søer i spil fra tee til green. Projektet omfatter også en ni-hullers Academy Course. National Golf Club Antalya Klassikeren, man nødvendigvis må spille på den tyrkiske golfkyst, er Championship Course i National Golf Club. Selv om den var Belek-områdets første bane, var den et hit lige fra åbningen i 1994. Det skyldtes, at den blev designet af en Ryder Cup-spiller, irske David Feherty, der i sit layout anvendte de bedste ideer fra de bedste baner, han selv havde spillet professionel turneringsgolf på gennem mange år. Det betød, at to huller ikke kom til at ligne hinanden. Bogstaveligt talt er National skåret ind i en tæt skov af eukalyptus- og pinjetræer for foden af Taurus-bjergene. Nogle fairways føles som smalle alléer, mens andre ”kun” 11


har træer i den ene side, men til gengæld vand i den anden. Nogle sammenligner layout-mæssigt National med Valderrama i Spanien, fordi variationen fra hul til hul betyder, at alle jern og køller i bag’en kommer i brug i løbet af runden. En ni-hullers-bane, Executive Course, med par 29 er den perfekte opvarmning til en runde på National. Robinson Nobilis Golf Club Som genbo til Gloria Golf Resort ligger Robinson Club Nobilis ved bredden af Acisu-floden og med Taurus-bjergkæden som baggrundskulisse. Den anerkendte britiske banearkitekt Dave Thomas har layoutet banen, som derfor er en klassisk golfoplevelse med et harmonisk, naturligt hulforløb. Selv betegner Dave Thomas Nobilis som én af de bedste baner, han har lavet gennem tiderne - og dét siger ikke så lidt. 97 velplacerede bunkers og fire vand-hazarder gør mange af hullerne sværere, end de ser ud til ved første øjekast. Begge dele kommer fx i spil på banens signaturhul, 10., par 4, hvor både drivet og andetslaget flirter med vand og sand. Man skal være glad for en par på dette hul! Bermuda-græs på fairway og Bent-græs på greens betyder optimale spilleforhold, selv om banen faktisk kun er 10 år »gammel«. Den har derfor også været vært for en turnering på Challenge Tour. Et pudsigt klubhus, i romersk stil med statuer, søjler og mosaikker, vil man også huske fra et besøg på Nobilis, der præges af tyskere på grund af tilknytningen til Robinson Club. Sueno Golf Club Det nyeste baneanlæg i Belek-området, Sueno Golf Club, består af to spændende 18 hullers-baner, The Pines Course og The Dunes Course, begge designet af PGA Consulting med Mark Houlston som arkitekt. Begge baner bølger blødt gennem alléer af paraply-fyrretræer og har masser af vand12

hazarder. The Pines er sværest, fordi den er betydeligt længere end The Dunes. Til de mindeværdige huller på The Pines hører 3. hul, par 3, over en sø til en green med to forkant-bunkere, 5. hul, par 4, med en rough-ø, der splitter fairway i to halvdele, og 7. hul, par 3, hvor den samme sø skal krydses to gange fra tee til green - før og efter en fairway-halvø. På The Pines udfordrer fx 7. hul, par 3, ned ad bakke til en green, der er beskyttet af et dominerende eukalyptustræ og en sø i højre side, 8. hul, par 4, hvor drivet skal startes over én sø og siden undgå en anden sø i venstre side, og ikke mindst 18. hul, par 4, med en ø-green - og stor tilskuerinteresse fra klubhusterrassen. Tat International Golf Club Seaside-golf tiltaler mange golfspillere, og derfor hører Tat Golf International Golf Club til de mest populære baner på den tyrkiske golfkyst - i Belek-området. 27 hullersanlæg ved Barceló Tat Beach & Golf Resort Hotel grænser nemlig dels ud til Middelhavet og dels ud til Besgöz-floden, og alene af den grund vil mange gerne spille de to seaside-sløjfer, Tat og Belek. To huller - 12. og 13. - løber parallelt med Middelhavet, så tæt, at man kan slice bolden ud på sandstranden, mens tre andre huller - 5., 6. og 7. - har Besgöz-floden som nærmeste nabo. Vand-hazarder præger også den sidste sløjfe, International, så banen er en test både teknisk og taktisk for spillere på ethvert niveau. Selv om Tatsløjfen er den mest åbne, kan den være den sværeste at spille - hvis det blæser. Ellers er det International-sløjfen, der kræver mest koncentration omkring nogle større vandløb og søer, der skal passeres. De to bedste huller ligger faktisk på International, nemlig 21. hul og 27. hul, begge par 4, hvor vand er i spil både i første- og andetslaget.


13


14


På Alanya´s nye Marina tilbyder La Porta afslapning og spisning i fredelige omgivelser Mad af høj kvalitet i en afslappet atmosfære Desuden tilbyder vi gratis håndklæder og solsenge ved poolen For reservation og Pickup +90 549 511 1166

15


16


Bodrum

Marmaris Iรงmeler

Antalya Belek Side

Kemer Alanya

Kort over Tyrkiet

17


Kort over Alanya

31 3 

Ca. 3 km 38

9 6

43 34

K le

op

atr

a-s

14 t ra

nd

2

en

10 12 8 1 15 4 • Politi

5 16 40

40

32

41 7

36

40

33

Det Røde Tårn

18

30 35 37


Hoteller

Restauranter

1. Hotel Elysee Beach 2. Lejl. Elysee Garden Apart 3. Kleopatra Celine 4. Hotel Savk 5. Kahya Hotel 6. Lejl. Kleopatra Royal Palm 7. Lejligheder Bella Vista 8. Hotel Grand Okan 9. Hotel Anahtar 10. Alayie Hotel 11. Lejligheder Bella Bravo 12. Hotel Grand Okan 13. White Gold Hotel & Spa 14. Kleopatra Beach 15. Gran Zaman 16. Remi 17. Sealine 18. Elysee Hotel 19. Oba Star

17 42 Ă˜st-stranden

30. Crazy Horse Restaurant 31. Palm Beach Club 32. Sushi co 33. Red Tower Restaurant 34. Salt and Pepper 35. Josef’s Platz 36. Ottomanhouse 37. Marina Restaurant 38. La Porta

Andet

40. Tuana Optik 41. AKS & co Tiffany 42. Onur - Rent A Car 43. Panda Leather

18 19 11

13

Kort fra

19


Tandklinik Ring nu for mere information eller gratis pick-up service 00 905 435 976 287

20


A-Å Apotek Der findes mange apoteker i byen, og de hedder ”Eczane” eller ”Pharmacy”. Åbningstiderne er som regel mandag - lørdag kl. 9.00-21.00. Søndag har kun enkelte åbent. Aviser I nogle kiosker kan man købe danske aviser fra dagen før. Der er størst mulighed for at købe danske aviser om formiddagen, da de ofte er udsolgt senere på dagen. De større tyske og britiske aviser kan købes flere steder. Se hver dag nyheder i informationsmappen på hotellet. Badning Middelhavet ved den tyrkiske kyst kan sommetider have høje bølger og stærk understrøm. Banker De fleste banker ligger i centrum af byen. De tager alle imod kreditkort, rejsecheck, eurochecks og danske kontanter. Medbring pas, hvis større beløb skal hæves eller veksles i bankerne.

Benzin Tankes som normalt. Priserne er lidt højere end i Danmark. Lejede biler skal afleveres med samme mængde benzin som ved udleveringen. Billeje Bravo Tours anbefaler Onur Rent a Car. Firmaet har mange års erfaring, og er et af de største tyrkiske biludlejningsfirmaer. Der kan lejes almindelige biler, minibusser og åbne jeeps. Priser og betingelser findes i informationsmappen. Kontakt en af rejselederne, der så sørger for, at bilen leveres til dit hotel. Buslinjer Busstationen, Otogar, ligger i udkanten af byen på vestsiden. Standarden i busserne er udmærket, og de er billige at benytte. Fx Alanya - Antalya koster 35-40 kr., og turen tager ca. to timer. Dolmus bus Disse små busser med "Gold City"-logo på siden kører frem og tilbage på hovedvejen. Man kan med fordel benytte dolmus, da de både er billige og nemme at bruge. Der

21


findes ingen køreplaner. Det er bare at stå ved hovedgaden for at komme på en af disse busser.

Elektronik Der kan købes elektronikvarer mange steder i Alanya. Kvaliteten kan være dårlig.

Drikkevand Vandet fra vandhanen er ikke sundhedsfarligt, men det indeholder mere klor end vand i Danmark. Det smager derfor også af klor, så vi anbefaler at købe vand på flaske. Men man kan selvfølgelig sagtens lave mad/drikke, børste tænder og bade i det.

Frisør Det er en del billigere at gå til frisør end i Danmark. Frisørerne har ikke den samme uddannelse, men mange er dygtige.

Drikkepenge Det er kutyme at give ca. 10 % i drikkepenge, hvis man har været tilfreds med servicen på fx restaurant. Det er også normalt at give til buschauffører og rengøringspersonale. Ekstra tøj Det er en god idé at tage en ekstra trøje med på udflugter etc. Specielt om vinteren, da vejret hurtigt kan skifte. Elektricitet I Tyrkiet bruger man ligesom i Danmark 230 Volt. Der kan forekomme strømafbrydelser af kortere eller længere varighed på grund af overbelastning af netværket. Det er derfor altid en god idé at have et par stearinlys i reserve, hvis uheldet er ude.

22

Internet De fleste store hoteller har internet til rådighed for gæster mod betaling. Der findes internetcaféer flere steder i byen. Kaffe Den tyrkiske kaffe hedder kahve og serveres i en lille kop. Den er meget stærk og har bundfald. Tyrkerne påstår, at de kan spå deres fremtid i den. Kasino Kasinoer er ikke tilladt i Tyrkiet. Tyrkerne tager til Bulgarien og Cypern for at besøge kasinoer. Læge Bravo Tours anbefaler at benytte det velansete universitets hospital Baskent Hastanesi. Hospitalet fungerer også som almindelig lægepraksis, og der er skandinavisktalende personale i receptionen. Ba-


skent Hastanesi accepterer alle forsikringer og er det eneste hospital i Alanya, som er godkendt af SOS International. Har du brug for lægehjælp, kan rejselederne kontaktes på telefon +9 05413108408 Marked Det store marked afvikles tirsdag oppe ved markedshallerne. Der er dog næsten hver dag marked et eller andet sted i Alanya. Her kan man købe masser af friske grøntsager, krydderier, tøj osv. Markederne har åbent fra ca. kl. 8 til 20. Nyheder Hver dag bliver der sat nyheder fra Danmark bagest i informationsmappen på hotellet. Politi Ved behov for politi ringes 155. Giv også besked til receptionen eller rejselederne. Posthus Posthuset hedder PTT og har åbent kl. 10.00-22.00. Posthuset ligger midt på hovedgaden. Der er også mulighed for at veksle penge til en god kurs Post huset har lukket om søndagen. Påklædning Der er fri påklædning i Tyrkiet, men i mo-

skeerne er der lidt andre regler for mænd og kvinder hver især. Spørg rejselederen for yderligere spørgsmål herom. Sol Sydens sol er kraftigere end solen over Danmark. Derfor er det vigtigt at bruge en god solcreme med høj faktor. Vær under alle omstændigheder forsigtig med længere ophold i solen. Solen er stærkest kl. 12-16. Sport Mulighederne for at dyrke sport er mange, bl.a. dykning, vandsportsaktiviteter, tennis, fitness, fodbold og meget mere. Spørg eventuelt rejselederne til råds. Sprog I Tyrkiet tales der tyrkisk samt de etniske minoriteters sprog. Det tyrkiske sprog stammer fra latin. Taxi De tyrkiske taxier er solgule og kører alle med taxameter. På mange lygtepæle eller træer er der et skilt og en lille ringeklokke. Det er en tilkaldeknap til nærmeste taxicentral. Trykker man én gang, kommer der en taxi efter et par minutter. På hotellet kan man altid bestille en taxi i receptionen.

23


Telefon Ved opkald til et dansk telefonnummer skal man trykke 0045 før nummeret. Ved opkald til et tyrkisk nummer skal man trykke 0090 før nummeret. Ønsker man at ringe ”modtager betaler” er nummeret: 088 0045 11 77. Der kan købes telefonkort til telefonboksene i mange butikker og på posthuset. Det er altid dyrest at ringe fra hotellet. Tidsforskel I Tyrkiet er der en tidsforskel på en time i forhold til Danmark. Når klokken er 12 i Danmark, er den 13 i Tyrkiet. Timeshare Timeshare er ikke tilladt i Tyrkiet. Der kan dog rettes henvendelse til gode danske ejendomsmæglere. Spørg eventuelt rejselederne. Told Der må fra Tyrkiet til Danmark indføres: 1 liter spiritus eller 2 liter hedvin og 200 cigaretter eller 50 cigarer eller 100 cerutter. Tyveri Ved behov for politi ringes 155. Giv også besked til receptionen eller rejselederne.

24

Udflugter Tilmelding til Bravo Tours' udflugter skal ske dagen før inden kl. 12.00 - i træffetiden på hotellet eller på velkomstmødet. Betaling refunderes kun ved forevisning af lægeerklæring. Valuta Valutaen i Tyrkiet er tyrkiske lira. En lire svarer til ca. 3,5 danske kr., men kursen kan svinge, så spørg rejselederne. Der kan også bruges euro flere steder. Veksling Der er utallige vekselkontorer. De har åbent fra tidlig morgen til sen aften. Nogle steder kræves der gebyr, andre steder kommission af dét beløb, man veksler. Posthuset giver som regel den bedste kurs. Åbningstider I Alanya findes et stort basarområde ved posthuset. Basaren er normalt åben fra tidlig morgen til sen aften. En del boder og butikker holder lukket om søndagen, og nogle åbner først senere på dagen. Mange af de ting, man kan købe i basaren er kopiprodukter. Næsten alt, der sælges som ”parfume”, er vand!


25


26


27


Bravo Tours' udflugter Alanya Byrundtur For at få en god fornemmelse af Alanya by, og hvor man kan færdes, tager vi jer med rundt. Vi kommer på de tre hovedgader og går rundt i centrum og forbi havnen. På turen får I information om, hvad vi ser, og om de steder, vi er. Vi passerer nogle af de restauranter, vi anbefaler, og hvor man kan få en god smagsoplevelse på jeres ferie. Mange ting kan købes i Tyrkiet, men især guld, læder og briller kan købes med stor fordel. Derfor besøger vi på turen tre forretninger, som vi anbefaler, fordi kvaliteten er i top. Juvelforretningen AKS Tiffany har et stort udvalg af alverdens smykker med flotte designs. Turen fortsætter til Tuana Optik, hvor vi får en kort introduktion til brillekøb, og der fortælles lidt om forretningen. Der er mange penge at spare, når man køber briller i Tyrkiet. Læderforretningen Panda Leder har et stort udvalg af læderjakker, -veste og -bukser til både herrer og damer. En af de ansatte giver en kort introduktion, og der er en lille opvisning. Bagefter kan man selv kigge nærmere på det store udvalg.

28

Alle forretninger er seriøse forhandlere med høj kvalitet og god service. Efter besøgene har man en god fornemmelse af, hvordan kvalitet og pris hænger sammen her i Tyrkiet. Landsbytur En spændende tur, hvor vi oplever de små landsbyer og hilser på den venlige lokalbefolkning. Vi kører op i Taurusbjergenes fantastiske natur, hvor der er fattigt på turister. Vi starter turen med at besøge en moské, hvor vi bliver meget klogere på islam og religionens forskellige skikke. Vi besøger en landsbyfamilie og fornemmer hurtigt primitiviteten i landsbyfolkenes hjem. Vi bydes på te og ser, hvad kvinden i huset arbejder med til hverdag. En dejlig frokost nydes på en hyggelig restaurant med rislende vand og fuglekvidder i baggrunden. Vi fortsætter oplevelserne med at besøge en smed, der viser os, hvordan han laver små knive af gedehorn. En spændende tur, hvis man gerne vil se og få indblik i det ægte Tyrkiet.


Hamam Den ultimative forkælelse, en oplevelse man bare ikke må gå glip af. Hamam også kaldet tyrkisk bad er ren afslapning med dampbad, sauna, jacuzzi, peeling, indsæbning, skummassage og oliemassage. Hamam handler om at lade andre gøre arbejdet, mens man nyder, man har ferie. Efter en behandling er alle de døde hudceller skrubbet af, og kroppen er klar til at tage imod solen på ny. Den absolut bedste måde at starte sin ferie på, mener mange.

29


Tyrkisk mad Det tyrkiske køkken er blandt de tre bedste i verden sammen med det franske og det kinesiske. Her findes uanede mængder af både tyrkiske specialiteter og traditionel europæisk mad. Nogle af de mest populære retter og drikkevarer er: Mezer De tyrkiske forretter hedder mezer og er en masse forskellige kolde og varme retter serveret i små skåle. På nogle restauranter kommer tjeneren ind med en bakke fyldt med forretter, og her kan man selv udpege dem, man har lyst til at prøve. På andre restauranter skal man selv bestille disse fra menukortet. Tyrkerne stiller normalt forretterne midt på bordet, så alle kan smage dem. Lavas Sammen med de mange forretter serveres ofte det hvide luftige brød lavas, der kommer direkte fra stenovnen og stilles på bordet. På brødet er der sesamfrø. Suppe Tyrkerne elsker at spise suppe - især om natten. Derfor findes der mange supperestauranter, også kaldet suppehaller. Det

30

er ret almindeligt at spise suppe med fårehjerne, fåreøjne eller lignende, men også de mere almindelige tomat-, kyllinge- og linsesupper fås. Döner-kebab I Tyrkiet tager man normalt ikke en sandwich eller en burger som en hurtig mellemret, men i stedet en döner-kebab. Ved små boder i gaderne skæres okse-, lamme- eller kyllingekød af et lodret spyd og lægges i et halvt franskbrød eller rulles ind i durum - en slags pandekage - sammen med salat, tomat, agurk, løg og krydderier. Adana-kebab Stammer fra den tyrkiske millionby Adana øst for Alanya. Kebab’en består af godt krydret, hakket oksekød klemt omkring et spyd og herefter grillet. Shish-kebab Store stykker okse-, lamme- eller kyllingekød grillet på spyd. Iskender-kebab Som döner-kebab, men serveret på en tallerken med brødstykker nederst og kødet oven på tilsat yoghurt og tomatsovs.


Aubergine-kebab Kød og aubergine grillet på spyd. Osmanisk pande Retten består af oksekød, løg, hvidløg, en række forskellige grøntsager og en lækker sovs. Serveres ofte i lerfad over åben ild. Köfte Tyrkiske kødboller, lavet af hakket oksekød blandet med løg, persille og krydderier. Fisk Fisk er ikke en normal ret i det tyrkiske køkken, selv om Middelhavet ligger lige uden for døren her i Alanya. Fisk på restauranter er en dyr spise. Så spørg altid, hvad man får for pengene inden bestilling, da det kan variere meget. Langs med floderne nydes dog ferskvandsfisk i stort antal. Simit Speciel form for rundstykke som spises meget til morgenmad. Sælges til næsten ingen penge af gadesælgere fra små vogne.

Dessert

Det er meget almindeligt at spise frugt til dessert. Frugterne er altid friske og lækre, fordi de ofte bliver plukket lige bag byen. Det er også muligt at få kager, Baklawa, der gerne gennemvædes af honning eller sirup, og som derfor er meget søde.

Drikkevarer

Øl Man finder både Tuborg og Carlsberg på restauranter og i supermarkeder, men man skal ikke snyde sig for den gode lokale øl, Efes. Vin Hylderne i supermarkedet bugner af vin, men der er stor forskel på pris og kvalitet. Et af de mest kendte mærker er Doluca, der findes i tre varianter. Raki En stærk tyrkisk brændevin, som blandes op med vand og bliver herefter hvid. Kaldes også for løvemælk. Minder meget om det græske Uzo.

31


Miniparlør Et par venlige ord: Godmorgen....................... günaydın Godaften............................ iyi aksamlar Farvel................................... güle güle Hej........................................ merhaba Tak....................................... tesekkürler/saul Mange tak.......................... cok tesekkürler Bede om.............................. lüften Undskyld afedersiniz/ efendem Hvordan går det............... nasisin? Godt, hvad med dig?....... ijim, zen nasisin? Almindelige nytteord: Ja........................................... evet Nej........................................ hayir Lille...................................... küçük Stor....................................... büyük God/dårlig......................... iyi/kötü Til venstre.......................... solda Til højre.............................. sagda Lige ud................................ dümdüz Hvor meget koster det?... Kac para Regningen.......................... hesap lütfen Dyrt/billigt........................ pahali/ucuz Jeg forstår ikke.................. anlamıyorum Hvor er?.............................. nerede Dansk.................................. danca Tyrkisk................................ türkçe

32

Guide................................... turist rehberi Stop!..................................... dur Tjener.................................. garson Indkøb, mad, drikke: Guld..................................... altın Sølv...................................... gümüş Avis...................................... gazete Lighter................................ çakmak Brød..................................... ekmek Mælk................................... süt Cigaretter........................... sigara Peber.................................... biber Fisk....................................... balık Rugbrød............................. çavdar ekmeği Frimærke............................ posta pulu Salt....................................... tuz Skinke................................. jambon Is........................................... buz Isterning............................. dondurma Sukker................................. şeker Kylling................................. tavuk Vin........................................ şarap Kød...................................... et Æg........................................ yumurta Ugedagene: Mandag............................... pazartesı Tirsdag................................ sali


Onsdag................................ çarsamba Torsdag............................... perşembe Fredag................................. cuma Lørdag................................. cumartesi Søndag................................ pazar I dag..................................... bugün I går..................................... dün I morgen............................. yarın Tallene: 1............................................ bir 2............................................ iki 3............................................ üç 4............................................ dört 5............................................ beş 6............................................ altı 7............................................ yedi 8............................................ sekiz 9............................................ dokuz 10.......................................... on 100........................................ yüz 1000..................................... bin

Hjemrejse

I informationsmappen på hotellet findes det forventede hjemrejsetidspunkt fra hotellet. Vær klar i god tid. Aflevér værelsesnøglen, tøm safeboxen og tjek, at penge, pas og billet ligger i håndbagagen. Ifølge internationale hotelregler skal værelset forlades kl.12.00. Toldregler fra Alanya/Tyrkiet til Danmark Der må afgiftsfrit indføres:. 1 liter spiritus eller 2 liter hedvin, 200 cigaretter eller 50 cigarer eller 100 cigarillos. 1/4 l eau de toilette og 50 g parfume og for kr. 3.250 andre varer.

33


CUT BY CELAL R

Şekerhane Mah. B.Pınarı Cad. Cimrin İşhanı No: 24 (Şekerbank Yanı) ALANYA

phone. 00 9 0 541 226 6224 - 00 9 0 536 226 62 21

34

FRİSØR Klipning Føn Vask Farvning Striber Permanent Fletninger Hår forlængelse Manicure Pedicure Gele’ negle


35


Tilmeld dig Bravo Tours’

nyhedsmail og vind et gavekort på kr. 5.000

Find os på

• Spændende nyheder fra rejsemålene

• Snigpremiere med mulighed for at booke nye hoteller som den første

• Fordelagtige rejsetilbud

• Og meget, meget mere To gange om året trækker vi lod om et rejsegavekort på kr. 5.000. Er du allerede tilmeldt, deltager du automatisk i lodtrækningen.

www.bravotours.dk

Vi tager forbehold for ændringer og evt. trykfejl.

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Alanya_miniguide_2012_ver2  

miniguide 2012 om Alanya

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you