Page 1

Alanya

og deltag i konkurrencen om et gavekort vĂŚrdi kr. 5.000

1


2

Tilmeld dig vores nyhedsmail p책 www.bravotours.dk


Velkommen Tyrkiet er et spændende land og har en helt enestående kulturarv. Som gæst føler man sig både hundrede år tilbage i tiden og helt fremme i nutiden. Overalt finder man tydelige spor af historiens stormagter, der herskede i Tyrkiet igennem tiderne. Som turist er der visse ting, der er gode at have kendskab til. I dette hæftes A-Å findes mange nyttige oplysninger om praktiske forhold, forslag til gode spisesteder, indkøbsmuligheder osv. Tyrkiet er rig på oplevelser, og nogle af dem er omtalt i denne guide. Det tyrkiske folkefærd er noget af det mest gæstfrie, man kan forestille sig. Når man taler med tyrkere, opdager man, at de mener, at der ikke er forskel på mennesker - alle er velkomne. Området har over 300 solskinsdage om året og er derfor perfekt til både bade- og golfferie. Vi byder jer endnu engang hjerteligt velkommen og håber, at jeres ophold bliver fantastisk. Vi ser også frem til at se jer igen. Tyrkiet besøger man nemlig igen og igen. Så fantastisk er det! Bravo Tours Team Alanya, Tyrkiet

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

3


In f o om A lany a Alanya

Byen har været turistmål i ca. 15 år og er den tyrkiske rivieras største ferieby. Alanya har omkring 150.000 fastboende indbyggere, men i højsæsonen mere end fordobles antallet. Det første syn, man får af Alanya, er den store klippe, der deler byen i øst og vest. På klippen findes den gamle fæstning med udsigt over havet, byen og Taurusbjergene. Dette er Alanyas vartegn. Alanya har et væld af muligheder til unge såvel som ældre. I basaren ved havnen hersker den gode sydeuropæiske stemning og atmosfære, som vi danskere elsker. Her nydes en god middag eller en drink på en af de mange restauranter og barer. Der handles om priserne i de mange butikker og boder. Skind/lædervarer, ægte tæpper og guld kan købes til meget favorable priser.

Belek

Belek by ligger ud til Middelhavet ca. 30 km fra områdets største by, Antalya. For nylig blev Belek valgt af turistministeren som et af Tyrkiets bedste feriesteder, og med områdets seværdigheder og 4

faciliteter er byen blandt de foretrukne for mange turister. Den er blandt andet meget populær i golfkredse. Området har 16 store golfklubber med masser af muligheder for at spille og nyde naturen omkring golfbanerne. Flere golfbaner er på vej. Omkring Belek findes masser af kultur og spændende steder at besøge. De tre romerske byer er bestemt nogle af de steder, man ikke må undlade at besøge under et ophold i Tyrkiet. Aspendos, Side og Perge er fyldt med historie, flotte ruiner og romersk kultur. Især de to antikke teatre i Side og Aspendos bør ses - blandt andet for at føle den meget specielle stemning. Man føler sig hensat til den gamle romerske tid med gladiatorkampe, og man kan næsten fornemme, at kejseren kigger på, mens man besøger arenaen.

Antalya

Antalya er regionens hovedstad, og ønsker man at opleve en by med historie, og som samtidig er moderne og spændende, er Antalya lige stedet. Med byens gamle havn som centrum er byen fyldt med kultur, ting som er værd at opleve og en lang handelsgade med masser af modebutik-

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


ker. ”I Antalya er vejret altid godt,” siger de lokale, og faktisk har Antalya hele 300 solskinsdage om året, og der er masser at opleve!

På en skyet dag er det en god idé at besøge byens museum, der har samlinger fra alle de omkringliggende historiske områder, som Aspendos, Perge, Termessos, Side osv.

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

5


His t o r ie Officielt navn: Türkiye Cumhuriet Statsform: Republik siden 1923 Præsident: Abdullah Gül, siden 27. april 2007 Sprog: Tyrkisk (officielt og dominerende. Tales af 270 millioner mennesker i verden) og de 46 etniske minoriteters sprog Religion: Overvejende islamisk (99 %)

Irak. Landets højeste punkt er Araratbjerget, der er 5.165 meter højt og ligger i det østlige Tyrkiet. Tyrkiets største produktioner er fordelt på tekstil- og bilindustrien. De vigtigste eksportvarer er tobak, bomuld, oliven, citrusfrugter, vindruer, tæpper og lædervarer.

Tyrkiet er 783.562 km2 stort og har ca. 75 millioner indbyggere. Ca. 60 % bor i de større byer. Befolkningen er sammensat af 80 % tyrkere og 20 % kurdere. Hovedstaden er Ankara, og her bor ca. 5 millioner mennesker. Istanbul er Tyrkiets største by med ca. 13 millioner indbyggere. Alanya er Tyrkiets mest populære ferie/badeby, og her bor ca. 150.000 indbyggere fast hele året. I højsæsonen kommer byen dog helt op på 350.000 mennesker. Tyrkiet er fordelt på to kontinenter. 97 % af arealet ligger i Asien, mens de resterende 3 % ligger i Europa. Landet grænser op til både Grækenland, Bulgarien, Georgien, Syrien, Azerbajdjan, Iran og

Overalt i Tyrkiet er der minder om nationalhelten Mustafa Kemal Atatürk. Man ser hans portræt i skoler, restauranter, butikker og private hjem. I alle større byer findes der en statue eller en buste til minde om ham.

6

Mustafa Kemal Atatürk 1881-1938

Han fik ved fødslen kun ét af de tre ovenstående navne, nemlig Mustafa. Navnet Kemal, der betyder ”den lærde”, fik han på militærskolen af sin matematiklærer. I 1905 blev han færdig på militærakademiet i Istanbul og begyndte stille og roligt at arbejde sig op i landets magthieraki. Omkring år 1919 samledes den store nationalforsamling i Ankara, og her gav man Mustafa Kemal den højest mulige politi-

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


ske og militære myndighed. Den græske hær og den græske befolkning i Tyrkiet blev fordrevet, den sidste sultan gik af, og resultatet blev, ifølge Lausanne-traktaten, den uafhængige republik Tyrkiet. Den 29. oktober 1923 blev Mustafa Kemal udnævnt til Tyrkiets første præsident, og han valgte Ankara som hovedstad for at skabe en ny begyndelse for republikken. Den nye præsident arbejdede hurtigt og effektivt. Han afskaffede religiøse domstole og koranskoler, han indførte almen skolepligt for at komme analfabetismen til livs, og han afløste den arabiske skrift med det latinske alfabet. Det tyrkiske sprog blev renset for arabiske og persiske elementer, og der kom nye love med europæiske lovbøger som forbillede. Han forbød mænd at have mere end en kone, gav kvinder stemmeret og opfordrede dem til ikke at bære hovedtørklæde mere. I 1934 fik Mustafa Kemal endnu et navn, nemlig Atatürk, der betyder Tyrkiets fader. Han fortsatte sit regime helt frem til sin død i 1938. Mustafa Kemal Atatürk døde 10. november klokken 09.05, og det siges, at urerne overalt i Tyrkiet gik i stå i dødsøjeblikket. Atatürk lever videre som forbillede i tyrkernes hverdag, men frem for alt bliver der på militærakademiet værnet om det officielle minde om officerselev nr. 1238. Under det årlige navneopråb for afgangsklassens elever bliver hans nummer nævnt, og svaret er altid det samme ”Han er iblandt os”.

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

7


S e v æ r digheder Atatürks hus

Damlatas-grotten

Arkæologisk Museum

Dimcay-floden

Her opholdt det moderne Tyrkiets landsfader sig i kort tid i 1934. Huset er senere blevet restaureret og er nu et smukt eksempel på lokal arkitektur fra det 20. århundrede.

Grundlagt i 1967. Indeholder fund fra bl.a. bronzealderen, den romerske og byzantinske periode. Et af de mest spændende museer på sydkysten.

Det Røde Tårn

Bygget af sultan Alaaddin Keykubat i 1226 for at beskytte borgen og samtidig fungere som vanddepot, og som udkigspost over havnen og havet. Fantastisk udsigt fra toppen af tårnet.

Borgen

Blev viderebygget af Sultan Alaaddin Keykubat i 1226-32 på ruinerne af romerske og byzantiske fæstningsanlæg. Fra borgen er der en smuk udsigt over havet, byen og Taurusbjergene. Vejen op til borgen er hyggelig med små restauranter. Nyd udsigten, mens tørsten slukkes.

8

Drypstenshulen, der blev opdaget i 1948. Grotten menes at være 15.000 år gammel. Luftfugtigheden i grotten har en gunstig virkning på astmapatienter, der sågar kan blive ordineret et besøg af deres læge.

Floden er et fantastisk picnicsted, hvor man kan sidde med fødderne i vandet eller bade i den kolde flod. Langs floden ligger mange restauranter, der alle har friske forretter på menukortet. Stedet bliver brugt meget af tyrkerne selv til picnic. Dimcay ligger ca. fem km øst for Alanya.

Incekum-stranden

25 km vest for Alanya ligger denne bounty-lignende strand, der er den bedste omkring Alanya. Den er utrolig børnevenlig, da man kan gå meget langt ud, før det bliver dybt, og der er ingen klipper eller sten i vandet.

Aspendos

Byen ligger ca. 80 km vest for Alanya og har et af verdens bedst bevarede teatre. Det blev bygget af arkitekten Zinon i det 2. århundrede. Teatret har en formidabel

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


akustik, hvor hvert ord, der bliver talt på scenen, kan høres tydeligt, selv på de bageste rækker. Bænkerækken er delt op af en vandret gang med 21 rækker forneden og 19 rækker foroven, hvilket giver ca. 15.000 siddepladser. Flere gange om sommeren bliver der holdt store og flotte koncerter og shows på Aspendos. Billetter kan bookes hos rejselederne.

Side

Er en populær ferieby og et tydeligt levn fra den antikke tid med enestående ruiner af templer med imponerende marmorsøjler og indgraverede gudebilleder. Besøg det gigantiske og velbevarede antikke teater med plads til flere end 15.000 tilskuere. Her har de ubarmhjertige gladiatorkampe været en vigtig del af historien i de 500 år, mens romerne belejrede Tyrkiet.

er det bestemt en oplevelse at se naturen i området. Termessos ligger ca. 160 km vest for Alanya.

Antalya

Ligger 130 km vest for Alanya og er den største by i Middelhavsområdet. Antalya er både lufthavnsby og provinshovedstad - en fantastisk gammel by, der bestemt er et besøg værd. Byen har over en million indbyggere. Det er ikke så mærkeligt, når man tænker på, at Antalya gennemsnitligt har 300 solskinsdage om året! Mange menneskere tager dertil for at blive betaget af den fantastisk flotte havn og den rustikke gamle romerske bydel.

Termessos

Blev sandsynligvis grundlagt omkring år 900 f.v.t. og var egentlig en meget ukendt by. Den blev først kendt, da den modstod en belejring fra Alexander den Store. Desværre har byen ikke kunnet modstå flere jordskælv, og den har været forladt siden det 5. århundrede. I Termessos findes kun få velbevarede ruiner, men med bjergene og skovene som baggrund

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

9


G ol f Selv om golf er en forholdsvis ny foreteelse i Tyrkiet, har landet - eller rettere Belek-området mellem Antalya og Alanya ud til Middelhavet - flere golfbaner, der allerede hører til Europas bedste. Med hjælp af britiske golfbanearkitekter og det tyrkiske turistministerium eksploderer golfen nærmest i og omkring Belek, hvor der snart er 16 baner - mange nye er nemlig på vej. De fleste af banerne er klassiske parkbaner i tætte pinje-plantager. Bravo Tours samarbejder med følgende golfanlæg:

Antalya Golf Club - Sultan / Pasha

European Golf Design, et joint ventureselskab med European Tour og International Management Group som partnere, har skabt to mesterværker, banerne Sultan og Pascha, på ét og samme sted - i Antalya Golf Club i Belek. Pascha ser umiddelbart rimelig tilforladelig ud på de første ni huller med brede fairways, men på bag-9 venter fire farefyldte ”vandhuller” omkring to store søer med stor risiko for katastrofer på scorekortet. Korte dogleg-huller indikerer birdiechancer - hvis man både undgår de 10

store fairwaybunkers og paraply-pinjerne i dogleg-hjørnerne. Sultan er en rigtig mesterskabsbane med lange par 4-huller, vand i spil på otte huller og masser af dybe potbunkers både på fairway og omkring greens. Her belønnes og straffes mod, fordi man ikke kan ”fedtspille” sig gennem de 18 svære huller. Det mest skræmmende hul/slag venter oven i købet til sidst, når man står på det ophøjede 18. teested og skal placere sit drive mellem to søer. Man fornemmer, at banens chefarkitekt, David Jones, har udtænkt Sultan som en bane uden lette huller.

Cornelia Faldo Golf Club

Kun få af de mange golfbaner i Belekområdet har fået så megen ros, som det Nick Faldo-designede 27 hullers-anlæg i Cornelia Golf Club, der åbnede i 2006 Cornelia er ret passende også navnet på en rose, der blomstrer mere end andre roser. Dét harmonerer med golfeksperters enighed om, at Cornelia er rosen over alle blandt Tyrkiets golfbaner. Faldos intention var at skabe én af de bedste baner i Sydøsteuropa, og den intention synes at være lykkedes på et både sand- og vandfyldt område med fairway-

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


afgrænsninger bestående af gamle, høje paraply-fyrretræer. Disse straffer hårdt, hvis man ikke placerer sin bold rigtigt til det næste slag, så det gælder i høj grad om at bruge den indvendige side af hovedet og vurdere, hvordan det enkelte slag skal gribes an. Nick Faldos ry som én af spillets bedste strategikere skinner igennem. De 27 huller betyder, at man kan spille tre 18 hullers-kombinationer, King Course, Queen Course og Prince Course.

Gloria Golf Club

Der findes tre Gloria-baner i Belek-området, henholdsvis 18 huller (Gloria Old Championship Course), 18 huller (Gloria New Championship Course) og 9 huller (Verde Golf Course). Old Course - hvor der er spillet flere turneringer på European Senior Tour - snor sig gennem spredte grupper af paraplypinjer med så brede og tætte kroner, at bolden kan blive siddende i dem. Mange steder hænger kronerne et godt stykke ind over fairway, så man skal skrue bolden uden om dem, hvis man har placeret sig i den forkerte side. Syv søer giver nogle af hullerne seaside-karakter. På tre par 3-huller skal bolden slås over søvand fra tee til green. New Course - der blev åbnet i 2005 - er en mellemting mellem en skov- og en parkbane med smalle fairways, der kræver præcise drives. Fire søer og 67 bunkers kræver også stor akkuratesse. På Verde Course har hvert hul teesteder fra to retninger, så man spiller to forskellige ni-hullers-runder.

Kaya Eagles Golf Club

Kaya Eagles Golf Club fra 2007 er en luksusgolfbane på et 650.000 kvadratmeter

stort areal i Belek. Den succesfulde irske banearkitekt og nuværende European Senior Tour-spiller David Jones har kreeret en udfordrende bane med smalle fairways gennem en pinjeskov omkring hotellet Kaya Belek, der består af 50 villaer, 52 suiter og to royale suiter. En del af pinjeskoven, der omgiver hotellet, blev fældet for at give plads for de forholdsvis åbne fairways. Hotelkæden Kaya Holding Inc. kalder selv golfbanen ”det eksklusive mødested for golfelskere”, fordi intet er overladt til tilfældighederne på banen, der har 150 kvadratmeter store teesteder og greens med en gennemsnitstørrelse på 600 kvadratmeter. En flod løber tværs gennem banearealet, der desuden rummer fire kunstige søer. Det betyder masser af muligheder for, at man mister bolde undervejs. Desuden understreger 54 kæmpestore bunkers sværhedsgraden.

Papillon Golf Club / The Montgomerie Course

Skotlands førende professionelle golfspiller gennem mange år, Colin Montgomerie, gør sig også som banearkitekt. I 2007 åbnede den første Montgomerie-designede bane i Tyrkiet - naturligvis i Belek-området. Bag banen står hotelkæden Papillon, der samtidig åbnede et nyt luksushotel, Belluna, og 40 ferievillaer i forbindelse med banen. Colin Montgomerie arbejder sammen med European Golf Design, der også er ansvarlig for andre baner i Belek - Pascha, Sultan og Kaya Eagles. Mange fyrretræer og 11 søer kendetegner banen, der har så stor sværhedsgrad, at den kan være vært for en turnering på European Tour. Seks indspil skal krydse vand, og på et enkelt hul, 7., er tre søer i spil fra tee til green. Projektet omfatter også en ni-hullers Academy Course.

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

11


National Golf Club Antalya

Klassikeren, man nødvendigvis må spille på den tyrkiske golfkyst, er Championship Course i National Golf Club. Selv om den var Belek-områdets første bane, var den et hit lige fra åbningen i 1994. Det skyldtes, at den blev designet af en Ryder Cup-spiller, irske David Feherty, der i sit layout anvendte de bedste ideer fra de bedste baner, han selv havde spillet professionel turneringsgolf på gennem mange år. Det betød, at to huller ikke kom til at ligne hinanden. Bogstaveligt talt er National skåret ind i en tæt skov af eukalyptus- og pinjetræer for foden af Taurus-bjergene. Nogle fairways føles som smalle alléer, mens andre ”kun” har træer i den ene side, men til gengæld vand i den anden. Nogle sammenligner layout-mæssigt National med Valderrama i Spanien, fordi varationen fra hul til hul betyder, at alle jern og køller i bag’en kommer i brug i løbet af runden. En ni-hullers-bane, Executive Course, med par 29 er den perfekte opvarmning til en runde på National.

Robinson Nobilis Golf Club

Som genbo til Gloria Golf Resort ligger Robinson Club Nobilis ved bredden af Acisu-floden og med Taurus-bjergkæden som baggrundskulisse. Den anerkendte 12

britiske banearkitekt Dave Thomas har layoutet banen, som derfor er en klassisk golfoplevelse med et harmonisk, naturligt hulforløb. Selv betegner Dave Thomas Nobilis som én af de bedste baner, han har lavet gennem tiderne - og dét siger ikke så lidt. 97 velplacerede bunkers og fire vand-hazarder gør mange af hullerne sværere, end de ser ud til ved første øjekast. Begge dele kommer fx i spil på banens signaturhul, 10., par 4, hvor både drivet og andetslaget flirter med vand og sand. Man skal være glad for en par på dette hul! Bermuda-græs på fairway og Bent-græs på greens betyder optimale spilleforhold, selv om banen faktisk kun er 10 år »gammel.« Den har derfor også været vært for en turnering på Challenge Tour. Et pudsigt klubhus, i romersk stil med statuer, søjler og mosaikker, vil man også huske fra et besøg på Nobilis, der præges af tyskere på grund af tilknytning­ en til Robinson Club.

Tat International Golf Club

Seaside-golf tiltaler mange golfspillere, og derfor hører Tat Golf International Golf Club til de mest populære baner på den tyrkiske golfkyst - i Belek-området. 27 hullers-anlæg ved Barceló Tat Beach & Golf Resort Hotel grænser nemlig dels ud til Middelhavet og dels ud til Besgöz-

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


floden, og alene af den grund vil mange gerne spille de to seaside-sløjfer, Tat og Belek. To huller - 12. og 13. - løber parallelt med Middelhavet, så tæt, at man kan slice bolden ud på sandstranden, mens tre andre huller - 5., 6. og 7. - har Besgöz-floden som nærmeste nabo. Vandhazarder præger også den sidste sløjfe, International, så banen er en test både teknisk og taktisk for spillere på ethvert niveau. Selv om Tat-sløjfen er den mest åbne, kan den være den sværeste at spille - hvis det blæser. Ellers er det International-sløjfen, der kræver mest koncentration omkring nogle større vandløb og søer, der skal passeres. De to bedste huller ligger faktisk på International, nemlig 21. hul og 27. hul, begge par 4, hvor vand er i spil både i første- og andetslaget.

Sueno Golf Club

Sueno Golf Club består af to spændende 18 hullers-baner, The Pines Course og The Dunes Course, begge designet af PGA Consulting med Mark Houlston som arkitekt. Begge baner bølger blødt gennem alléer af paraply-fyrretræer og har masser af vandhazarder. The Pines er sværest, fordi den er betydelig længere end The Dunes. Til de mindeværdige huller på The Pines

hører 3. hul, par 3, over en sø til en green med to forkant-bunkere, 5. hul, par 4, med en rough-ø, der splitter fairway i to halvdele, og 7. hul, par 3, hvor den samme sø skal krydses to gange fra tee til green - før og efter en fairway-halvø. På The Pines udfordrer fx 7. hul, par 3, ned ad bakke til en green, der er beskyttet af et dominerende eukalyptustræ og en sø i højre side, 8. hul, par 4, hvor drivet skal startes over én sø og siden undgå en anden sø i venstre side, og ikke mindst 18. hul, par 4, med en ø-green - og stor tilskuerinteresse fra klubhusterrassen.

Carya Golf Club

Australske Peter Thomson har skabt dette unikke golfanlæg. Thomson er fem gange vinder af ”The Open” og måske derfor er banen inspireret af den traditionelle engelske stil. Bl.a. har man plantet over en million lyngplanter på området. Inspirationen er hentet fra bl.a. Sunningdale og Wentworth. Banen er designet så såvel erfarne som mindre erfarne golfspillere får en stor oplevelse, og de forskellige tee-steder gør, at banens sværhedsgrad varierer rigtigt meget.

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

13


14

Tilmeld dig vores nyhedsmail p책 www.bravotours.dk


og deltag i konkurrencen om et gavekort vĂŚrdi kr. 5.000

15


16

Tilmeld dig vores nyhedsmail p책 www.bravotours.dk


Rhodos

Icmeler

Efesos

Izmir

Canakkale

Marmaris

Dalaman

Pamukkale

Bursa

Istanbul

og deltag i konkurrencen om et gavekort vĂŚrdi kr. 5.000 Cypern

Antalya Belek Side Kemer Alanya

Ko r t o v er Ty r k ie t

17


Ko r t o v er A lany a

r.

Ki

y st

zla

in

ar

str .

is

Ora l Ust str. ali s tr. Türk er s tr.

lus o

rp

Ta lat efe

nd

is

tr.

Ha

tr.

lim ag

as

tr.

Alaiy

Allicman st

33

Dolmus station

str.

Bazar

tr.

Tolüpasa str. Dam latas str.

PTT

Posthus

ddi

Sulta na la

iye

Bazarst

et m 21 22 kü Hü 15 20 29 24

Fortressway Fortressway

Iskele str.

8

Tevfi k

Eczacilar str.

iler

Muptuler str.

Fev z

Ata türk s

Bostancipin str.

i st

alc

etb Ism

Zam

Turist Information

n de an

r -st

ra

at

op

Kle

Hac

inh

am

dio

r.

Agua Park

. str

Akman lar str.

glu

str.

tr.

. str

ali lY

Ner giz s

len

Privat Hayat Hospit

25 meter vejen

Koltur str.

tr. is ah

ze

Sip

6

an Alaad oglu s dinoin tr. oglu str. Bora Gemicioglü zan str. lar Taslilar str. str.

str .

Ya li

14

Ora

l str.

en

2

Sirin evle r str S ev . ind ik s tr.

üU

5

Sugözü str.

str .

3

11

str . ü öz

naristr.

ari

Kemalreis str.

Bostancipi

pin

str .

tr.

lar

lar

r str.

Kiz

Markedshaller

an

a str. H altiple

la s tr.

tr.

tr.

Su g

To ram

is

as

Sug özü s

ar

Pük r

26

nd ra

Ca. 3 km

-st tra pa

Toram

pin

Be len str. Ca dr i ci

Be

len

str.

lar

r. anlar st

28 aly

nt

Halim ag

Kiz

eo

Ca. 10 km 12

kia

str .

Busstation 7 Politi

Kl

Es

er

ari

) 30

Ring road (35 meter

Ce likl

pin

str.

lar

Ers dy

Kiz

1 25 34 Migros 9

Aty l

27 16

Bravo Tours Kontor

Politi

Tophane Way

18

Det Rød

18

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


str.

Selam

and

str.

Sanayli str.

en Key

kub

at s

Ya sa rd og

tr.

13

Øs

t-s

de Tårn

S an atü kulu str. also yda n st Nec r. ipbe y str.

-str

tr.

as

Ob

tra

nd

us

tr.

Kem

Øst

tr.

32

Saraco clu

4 Migros 23

Sahoglu str.

zün str.

Bulut str.

Yenilmez str.

De

ve lile r

str .

anla r str.

Alt in s

Atatürk monument

rtr.31

Andet 28. CAN Privat-hospital 29. Tuana Optik 30. AKS & co Tiffany 31. Carpet World Wide 32. Onur - Rent A Car 33. Oasis Esatate 34. Panda Leather

aom

Sahiretü

Ahmet Tokup str.

Kalah str.

17

Moll

Hasan Akçaliodlu str.

Navalioglu str.

Yayla st r.

e str .

Ha ce ts tr. Özgen str.

ge p str. dlæ Pevket Toku Tan

Ha ce ts tr.

Caybasi str.

Yayla str.

tal

Privat Can Hospital

Kiris str.

Yeniveliler str.

Yenilmez str.

tr.

Espefkahveciogiu str.

ye str.

Restauranter 15. Crazy Horse Restaurant 16. Palm Beach Club 17. Ev Restaurant 18. Red Tower Restaurant 19. Grand Cru 20. Don Corleone 21. Josef’s Platz 22. Renaissance Restaurant 23. Palm & Olive 24. Marina Restaurant 25. Grand ADA Restaurant 26. La Porta 27. Havana Beach Club

. eciogiu str Espefkahv

Yayla st r.

Hoteller 1. Lejl. Bravo Marina 2. Hotel Elysee Beach 3. Lejl. Elysee Garden Apart 4. Hotel Günes House 5. Hotel Savk 6. Kahya Hotel 7. Lejl. Kleopatra Royal Palm 8. Lejligheder Bella Vista 9. Lejligheder Bravo Center Ring road (35 m Akman Beach e 1 te0. r) Hotel Orient Palace r. 11.ce st Palmiye Beach Hotel an sb a 1 2. Club Konakli Hotel h ük y Bü 13. Lejligheder Bella Bravo Kiymal str. 14. Hotel Grand Okan

en

10 Ca. 5 km  19 Ca. 4 km 

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

19


20

Tilmeld dig vores nyhedsmail p책 www.bravotours.dk


og deltag i konkurrencen om et gavekort vĂŚrdi kr. 5.000

21


22

Tilmeld dig vores nyhedsmail p책 www.bravotours.dk


A-Å Apotek

Der findes mange apoteker i byen og de hedder ”Eczane” eller ”Pharmacy”. Åbningstiderne er som regel mandag-lørdag kl. 9.00-21.00. Søndag har kun enkelte åbent.

Aviser

I nogle kiosker kan man købe danske aviser fra dagen før. Der er størst mulighed for at købe danske aviser om formiddagen, da de ofte er udsolgt senere på dagen. De større tyske og britiske aviser kan købes flere steder. Se hver dag nyheder i informationsmappen på hotellet.

Badning

Middelhavet ved den tyrkiske kyst kan sommetider have høje bølger og stærk understrøm. Vær opmærksom på det, når du bader.

Banker

De fleste banker ligger i centrum af byen. De tager alle imod kreditkort, rejsecheck, eurochecks og danske kontanter. Medbring pas, hvis større beløb skal hæves eller veksles i bankerne.

Benzin

Tankes som normalt. Priserne er lidt højere end i Danmark. Lejede biler skal afleveres med samme mængde benzin som ved udleveringen.

Billeje

Vi anbefaler Onur Rent a Car. Firmaet har mange års erfaring, og er et af de største tyrkiske biludlejningsfirmaer. Der kan lejes almindelige biler, minibusser og åbne jeeps. Priser og betingelser findes i informationsmappen. Kontakt en af rejselederne, der så sørger for, at bilen leveres til dit hotel.

Buslinjer

Busstationen, Otogar, ligger i udkanten af byen på vestsiden. Standarden i busserne er udmærket, og de er billige at benytte. Fx Alanya - Antalya koster 35-40 kr., og turen tager ca. to timer.

Dolmus bus

Disse små busser med ”Gold City”-logo på siden kører på hovedvejen. Man kan med fordel benytte dolmus, da de både er billige og nemme at bruge. Der findes

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

23


ingen køreplaner. Det er bare at stå ved hovedgaden for at komme på en af disse busser.

god idé at have et par stearinlys i reserve, hvis uheldet er ude.

Drikkevand

Der kan købes elektronikvarer mange steder i Alanya. Kvaliteten kan være dårlig.

Vandet fra vandhanen er ikke sundhedsfarligt, men det indeholder mere klor end vand i Danmark. Det smager derfor også af klor, så vi anbefaler at købe og drikke vand på flaske. Men man kan selvfølgelig sagtens lave mad, børste tænder og bade i vandet på værelserne og i lejlighederne.

Det er kutyme at give ca. 10 % i drikkepenge, hvis man har været tilfreds med servicen - fx på restaurant. Det er også normalt at give til buschauffører og rengøringspersonale.

Ekstra tøj

Det er en god idé at tage en ekstra trøje med på udflugter etc. Specielt om vinteren, da vejret hurtigt kan skifte.

I Tyrkiet er den elektriske spænding 230 Volt ligesom i Danmark. Der kan forekomme strømafbrydelser af kortere og længere varighed på grund af overbelastning af netværket. Det er derfor altid en

24

Frisør

Det er en del billigere at gå til frisør end i Danmark. Frisørerne har ikke den samme uddannelse, men mange er dygtige.

Internet

Drikkepenge

Elektricitet

Elektronik

De fleste store hoteller har internet til rådighed for gæster mod betaling. Der findes internetcafeer flere steder i byen.

Kaffe

Den tyrkiske kaffe hedder Kahve og serveres i en lille kop. Den er meget stærk og har bundfald. Tyrkerne påstår, at de kan spå deres fremtid i den.

Kasino

Kasinoer er ikke tilladt i Tyrkiet. Tyrkerne tager til Bulgarien og Cypern for at besøge kasinoer.

Læge

Danskere er ikke dækket af det gule sygesikringskort. Bravo Tours anbefaler,

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


Påklædning

Der er fri påklædning i Tyrkiet, men i moskeerne er der lidt andre regler for såvel mænd som kvinder. Spørg eventuelt rejselederne.

Sol

at benytte det velansete privathospital Can Hastanesi. Hospitalet fungerer også som almindelig lægepraksis, og der er skandinavisktalende personale i receptionen. Can Hastanesi accepterer alle forsikringer. Ved behov for lægehjælp kan rejselederne kontaktes på telefon 0090 54 1310 8408.

Marked

Det store marked afvikles tirsdag oppe ved markedshallerne. Der er dog næsten hver dag marked et eller andet sted i Alanya. Her kan man købe masser af friske grøntsager, krydderier, tøj osv. Markederne har åbent fra ca. kl. 8 til 20.

Nyheder

Hver dag bliver der sat nyheder fra Danmark bagest i informationsmappen på hotellet.

Politi

Ved behov for politi ringes 155. Giv også besked til receptionen eller rejselederne.

Posthus

Posthuset hedder PTT og har åbent kl. 10.00-22.00. Posthuset ligger midt på hovedgaden. Her kan man veksle penge til en god kurs.

Sydens sol er kraftigere end solen over Danmark. Derfor er det vigtigt at bruge en god solcreme med høj faktor. Vær under alle omstændigheder forsigtig med længere ophold i solen. Solen er stærkest kl. 12-16.

Sport

Mulighederne for at dyrke sport er mange, bl.a. dykning, vandsportsaktiviteter, tennis, fitness, fodbold og meget mere. Spørg eventuelt rejselederne til råds.

Sprog

I Tyrkiet tales der tyrkisk og de etniske minoriteters sprog. Det tyrkiske sprog stammer fra latin.

Taxi

De tyrkiske taxier er solgule og kører alle med taxameter. På mange lygtepæle og træer er der et skilt og en tilkaldeknap til nærmeste taxicentral. Trykker man én gang kommer en taxi efter et par minutter. På hotellet kan man altid bestille en taxi i receptionen.

Telefon

Ved opkald til Danmark skal man trykke 0045 før det ønskede nummer. Ved opkald fra Danmark til et tyrkisk nummer skal man trykke 0090 før det ønskede nummer. Ønsker man at ringe “modtager betaler”, er nummeret 008 0045 11 77.

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

25


Der kan købes telefonkort til telefonboksene i mange butikker og på posthuset. Det er altid dyrest at ringe fra telefonen på hotelværelset.

Valuta

Tidsforskel

I Tyrkiet er der en tidsforskel på en time i forhold til Danmark. Når klokken er 12 i Danmark, er den 13 i Tyrkiet.

Timeshare

Timeshare er ikke tilladt i Tyrkiet. Der kan dog rettes henvendelse til gode danske ejendomsmæglere. Spørg eventuelt rejselederne.

Told

Der må fra Tyrkiet til Danmark indføres: 1 liter spiritus eller 2 liter hedvin og 200 cigaretter eller 50 cigarer eller 100 cerutter.

Tyveri

Ved behov for politi ringes 155. Giv også besked til receptionen eller rejselederne.

Udflugter

Tilmelding til Bravo Tours’ udflugter skal ske dagen før inden kl. 12.00 - enten

26

i træffetiden på hotellet eller på velkomstmødet. Betaling refunderes kun ved forevisning af lægeerklæring.

Valutaen i Tyrkiet er tyrkiske lira. En lire svarer til ca. 3,5 danske kroner, men kursen kan svinge, så spørg rejselederne. Der kan også bruges euro flere steder. Vær opmærksom på, at der findes forskellige pengesedler.

Veksling

Der er utallige vekselkontorer. De har åbent fra tidlig morgen til sen aften. Nogle steder kræves der gebyr, andre steder kommission af dét beløb, man veksler. Vær opmærksom på kursen!

Åbningstider

I Alanya findes et stort basarområde ved posthuset. Basaren er normalt åben fra tidlig morgen til sen aften. En del boder og butikker holder lukket om søndagen, og nogle åbner først senere på dagen. Meget af det, der sælges i basaren, er kopiprodukter. Næsten alt, der sælges som ”parfume”, er vand!

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


og deltag i konkurrencen om et gavekort vĂŚrdi kr. 5.000

27


Br a v o Tour s’ ud f lug t er Alanya Byrundtur

For at få en god fornemmelse af Alanya by, og hvor man kan færdes, tager vi jer med rundt. Vi kommer på de tre hovedgader, vi går rundt i centrum, og vi kommer forbi havnen. På turen får I information om, hvad vi ser. Vi kommer forbi nogle af de restauranter, Bravo Tours anbefaler. Især guld, læder og briller kan købes med stor fordel i Tyrkiet. Derfor besøger vi på turen tre forretninger, som vi anbefaler, fordi kvaliteten er i top. Juvelforretningen AKS Tiffany har et stort udvalg af alverdens smykker med flotte designs. Tuana Optik er en brilleforretning, hvor vi giver en kort introduktion til brillekøb og fortæller lidt om forretningen. Der er mange penge at spare, når man køber briller i Tyrkiet. Læderforretningen Panda Leder har et stort udvalg af læderjakker, -veste og -bukser til både herrer og damer. En af de ansatte giver en kort introduktion og der er et lille show. Bagefter kan man selv kigge nærmere på det store udvalg. Alle forretninger er seriøse forhandlere med høj kvalitet og god service, og efter besøgene har man en god fornemmelse af, hvordan kvalitet og pris hænger sammen her i Tyrkiet. 28

Landsbytur

En spændende tur, hvor vi oplever de små landsbyer og hilser på den venlige lokalbefolkning. Vi kører op i Taurusbjergenes fantastiske natur, hvor der er fattigt på turister. Vi starter turen med at besøge en moské, hvor vi bliver meget klogere på islam og religionens forskellige skikke. Vi besøger en landsbyfamilie, hvor man hurtigt fornemmer primitiviteten i landsbyfolkenes hjem, og hvor vi bliver budt på en kop te og ser, hvad kvinden i huset arbejder med til hverdag. En dejlig frokost bliver nydt på en hyggelig restaurant med rislende vand og fuglekvidder i baggrunden. Vi fortsætter oplevelserne med at besøge en lokal smed, der viser os, hvordan han laver små knive af gedehorn. En spændende tur, hvis man gerne vil se og få indblik i det ægte Tyrkiet.

Hamam

Den ultimative forkælelse, en oplevelse man bare ikke må gå glip af. Hamam også kaldet tyrkisk bad - er ren afslapning med dampbad, sauna, jacuzzi, peeling, indsæbning, skummassage og oliemassage. Hamam handler om at lade andre gøre arbejdet, mens man nyder, man har ferie. Efter en behandling er alle de døde

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


hudceller skrubbet af, og kroppen er klar til at tage imod solen på ny. Den absolut bedste måde at starte sin ferie på.

Paradissøen

Nyd en dejlig dag i fredfyldt, skøn natur. Vi kører 400 meter op i Taurusbjergene til en fantastisk flot, kunstigt opdæmmet sø. Vi besøger den store dæmning, hvorfra man har en helt utrolig udsigt over

sø, flod og land. Herefter går turen ud til Paradissøen, hvor vi sejler ned i bugterne og nyder den skønne udsigt over vandet og bjergene. Undervejs stopper vi, så man kan få en svømmetur i det kolde bjergvand. Vi nyder vores frokost på en dejlig restaurant ved søbredden med skøn udsigt, inden vi sejler videre og udforsker den smukke natur.

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

29


30

Tilmeld dig vores nyhedsmail p책 www.bravotours.dk


Ty r k isk mad Det tyrkiske køkken er blandt de tre bedste i verden sammen med det franske og det kinesiske. Her findes uanede mængder af både tyrkiske specialiteter og traditionel europæisk mad. Nogle af de mest populære retter og drikkevarer er:

Mezer

Suppe

Tyrkerne elsker at spise suppe - især om natten. Derfor findes der mange supperestauranter, også kaldet suppehaller. Det er ret almindeligt at spise suppe med fårehjerne, fåreøjne eller lignende, men også de mere almindelige tomat-, kyllinge- og linsesupper fås.

De tyrkiske forretter hedder mezer og er en masse forskellige kolde og varme retter serveret i små skåle. På nogle restauranter kommer tjeneren ind med en bakke fyldt med forretter, og her kan man selv udpege dem, man har lyst til at prøve. På andre restauranter skal man selv bestille disse fra menukortet. Tyrkerne stiller normalt forretterne midt på bordet, så alle kan smage dem.

Döner-kebab

Lavas

Adana-kebab

Sammen med de mange forretter serveres ofte det hvide luftige brød lavas, der kommer direkte fra stenovnen og stilles på bordet. På brødet er der sesamfrø.

I Tyrkiet tager man normalt ikke en sandwich eller en burger som en hurtig mellemret, men i stedet en döner-kebab. Ved små boder i gaderne skæres okse-, lamme- eller kyllingekød af et lodret spyd og lægges i et halvt franskbrød eller rulles ind i durum - en slags pandekage - sammen med salat, tomat, agurk, løg, krydderier.

Stammer fra den tyrkiske millionby Adana øst for Alanya. Kebabben består af godt krydret, hakket oksekød klemt omkring et spyd og herefter grillet.

Shish-kebab

Store stykker okse-, lamme- eller kyllingekød grillet på spyd.

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

31


Iskender-kebab

Som döner-kebab, men serveret på en tallerken med brødstykker nederst og kødet oven på tilsat yoghurt og tomatsovs.

Aubergine-kebab

Kød og aubergine grillet på spyd.

Osmanisk pande

Retten består af oksekød, løg, hvidløg, en række forskellige grøntsager og en lækker sovs. Serveres ofte i lerfad over åben ild.

Köfte

Tyrkiske kødboller, lavet af hakket oksekød blandet med løg, persille og krydderier.

Fisk

Fisk er ikke en normal ret i det tyrkiske køkken selv om Middelhavet ligger lige uden for døren her i Alanya. Fisk på restauranter er en dyr spise. Så spørg altid, hvad man får for pengene inden bestilling, da det kan variere meget. Langs med floderne nydes dog ferskvandsfisk i stort antal.

Simit

Speciel form for rundstykke som spises meget til morgenmad. Sælges til næsten

32

ingen penge af gadesælgere fra små vogne.

Dessert

Det er meget almindeligt at spise frugt til dessert. Frugterne er altid friske og lækre, fordi de ofte bliver plukket lige bag byen. Det er også muligt at få kager, Baklawa, der gerne gennemvædes af honning eller sirup, og som derfor er meget søde.

Drikkevarer Øl

Man finder både Tuborg og Carlsberg på restauranter og i supermarkeder, men man skal ikke snyde sig for den gode lokale øl, Efes.

Vin

Hylderne i supermarkedet bugner af vin, men der er stor forskel på pris og kvalitet. Et af de mest kendte mærker er Doluca, der findes i tre varianter.

Raki

En stærk tyrkisk brændevin, som blandes op med vand og bliver herefter hvid. Kaldes også for løvemælk. Minder meget om det græske Uzo.

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk


Minipar l ø r Et par venlige ord:

Godmorgen.................. günaydın Godaften....................... iyi aksamlar Farvel.............................. güle güle Hej................................... merhaba Tak.................................. tesekkürler/saul Mange tak..................... cok tesekkürler Bede om......................... lüften Undskyld....................... afedersiniz/efendem Hvordan går det………..nasisin? Godt, hvad med dig?…ijim, zen nasisin?

Almindelige nytteord:

Ja............................................. evet Nej.......................................... hayir Lille........................................ küçük Stor......................................... büyük God/dårlig........................... iyi/kötü Til venstre............................ solda Til højre................................ sagda Lige ud.................................. dümdüz Hvor meget koster det?..... Kac para Regningen............................ hesap lütfen Dyrt/billigt.......................... pahali/ucuz Jeg forstår ikke.................... anlamıyorum Hvor er?................................ nerede Dansk.................................... danca Tyrkisk.................................. türkçe Guide..................................... turist rehberi Stop!....................................... dur Tjener.................................... garson

Indkøb, mad, drikke: Guld................................ altın Sølv................................. gümüş Avis................................. gazete Lighter........................... çakmak Brød................................ ekmek Mælk.............................. süt Cigaretter...................... sigara

Peber............................... biber Fisk.................................. balık Rugbrød........................ çavdar ekmeği Frimærke....................... posta pulu Salt.................................. tuz Skinke............................ jambon Is...................................... buz Isterning........................ dondurma Sukker............................ şeker Kylling............................ tavuk Vin................................... şarap Kød................................. et Æg................................... yumurta

Ugedagene:

Mandag.......................... pazartesı Tirsdag........................... sali Onsdag........................... çarsamba Torsdag.......................... perşembe Fredag............................ cuma Lørdag............................ cumartesi Søndag........................... pazar I dag................................ bugün I går................................ dün I morgen........................ yarın

Tallene:

1....................................... bir 2....................................... iki 3....................................... üç 4....................................... dört 5....................................... beş 6....................................... altı 7....................................... yedi 8....................................... sekiz 9....................................... dokuz 10..................................... on 100................................... yüz 1000................................ bin

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

33


34

Tilmeld dig vores nyhedsmail p책 www.bravotours.dk


Hjemr ejs e I informationsmappen på hotellet findes det forventede hjemrejsetidspunkt fra hotellet. Vær klar i god tid. Aflevér værelsesnøglen, tøm safeboxen og tjek, at penge, pas og billet ligger i håndbagagen. Ifølge internationale hotelregler skal værelset forlades kl.12.00.

Toldregler fra Alanya/ Tyrkiet til Danmark

Der må afgiftsfrit indføres: 1 liter spiritus eller 2 liter hedvin, 200 cigaretter eller 50 cigarer eller 100 cigarillos. 1/4 l eau de toilette og 50 g parfume og for kr. 3.250 andre varer.

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000

35


Vi taler dansk. Også når vi er x-tra langt væk

Danskernes rejselyst har aldrig været større end nu. Ikke kun de traditionelle charterrejsemål i det sydlige Europa er populære. Rundrejser i eksotiske lande i fjerne egne af verden tiltrækker flere og flere. Hos Bravo Tours kalder vi det XL-rejser - x-tra langt væk.

Bestil det fantastiske XL-katalog nu Bravo Tours står i gæld til Columbus, Marco Polo, Dr. Livingstone og andre opdagelsesrejsende, der satsede alt for at finde ukendte områder af verden. Nu er der ikke mere at opdage, men nu kan alle opleve de fremmede steder langt væk fra vores daglige base. Bestil det flotte XL-katalog på 228 sider fra Danmarks tredjestørste rejsearrangør.

urs.dk www.bravoto

AY SI A IN A · M A L INDIEN · K M MB OD JA · T · V IE T N A · BALI · CA IL A ND · T IBE AUS T R A L IEN RE A · T H A · NORDKO W Z E A L A ND NEPA L · NE

Oplev verden 11 S XL 2010 BRAVO TOUR

Tlf. 96 27 38

45

avn K. 4 · 1463 Københ | Farvergade 16 · 7400 Herning Dalgas Plads

36

Bestil kataloget på telefon 70 10 10 87 eller på www.bravotours.dk

Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk www.bravotours.dk

Vi tager forbehold for ændringer og evt. trykfejl.

Gratis inspirationsmøder En løve jager og dræber en gnu. Palmebladene hvisler over en kridhvid strand med krystalklart vand. Bønder passer risplanter på terrasse-anlagte marker i Asien. Aboriginere kaster med boomerang og spiller på digeridoo ved Ayers Rock. Kom til et gratis inspirationsmøde og se og hør om mulighederne for at få en oplevelse for livet. Se hvor og hvornår, vi holder inspirationsmøder på www.bravotours.dk

Alanya miniguide  

Faktaer, kort og gode råd om Alanya

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you