Page 1

NEWSLETTER #24

PRIMAINVEST CONSULTING

Februarie 2014 © Primainvest Consulting 2014


Servicii Primainvest Consultanta Start-Up  Primainvest Consulting lanseaza un nou

serviciu de consultanta si coaching pentru start-up-uri, care se adreseaza antreprenorilor romani, tinerilor cu initiativa, precum si companiilor aflate in stadiu incipient de dezvoltare.  Consultanta antreprenoriala urmareste dezvoltarea si planificarea strategica a businessului, cresterea capacitatii de management si a performantelor economico-financiare a companiei.  Puncte forte ale companiei noastre: 

 

experienţă de peste 10 ani în consultanţă de business şi oferirea de soluţii de dezvoltare şi finanţare personalizate; peste 100 de proiecte de consultanta pentru antreprenori, Start-ups, IMM-uri din Regiune; prin intermediul proiectelor la care a participat activ, Primainvest a reuşit atragerea a aprox.30 milioane € la nivelul Regiunii de Nord-Vest; o echipa specializata cu expertiza bogata in management, planificare strategica, finante, atragere de fonduri.

 In cadrul serviciului, Primainvest Consulting

va asigura asistenta in urmatoarele directii: 

   

Stabilirea clara a obiectivelor strategice si operationale Identificarea resurselor necesare si utilizarea a cestora Sistemul de management si diagramele de process Planificare HR, organigrama, fise de post Indicatori operationali Buget de Venituri si Cheltuieli Identificare riscuri si solutii pentru protejarea impotriva acestora Coaching pe o perioada de timp determinata in functie de etapa de dezvoltare si nevoile antreprenorului


Servicii Primainvest Schema procesuala a Serviciului de Consultanta StartUp 1

• Intalnire preliminara cu antreprenorul

2

• Completarea fisei de proiect in care sunt definite clar stadiul afacerii, obiectivele antreprenorului, probleme identificate, nevoia de coaching, etc

3

• Evaluarea de catre Coach a statusului businessului/ antreprenorului si lansarea unei solutii de coaching

4 5

• Validarea solutiei de coaching cu antreprenorul • Lansarea ofertei de colaborare (tarifarea per interventie sau tarif orar in functie se specificul afacerii/antreprenorrului si a nevoilor identificate)

6

• Semnarea contractului de coaching

7

• Implementare


Fuziuni si achizitii (M&A) - Proiecte reprezentate de Primainvest

Lista actualizată a oportunităţilor investiţionale Proiect

Tip oportunitate

Descriere

Propunere investiţonală

Observaţii

Katapulta

E-commerce

50,000 Euro (40% din firma)

-

Eurosan

Medical

RO-IMOBILE

E-commerce

Proiect FotoVoltaic Energie verde – 3MW

Platforma e-commerce, oferire de spatii si instrumente de realizare rapida, personalizare de website pentru antreprenori si designeri web. NOU: strategie freemium! Proiect european de servicii medicale integrate (unitate de servicii ambulatorii de reabilitare, recuperare balneo-fizico-psihomedicale, de medicină sportivă, dar şi un centru de zi pentru tratamentul situaţiilor acute de criză psihoterapie şi pentru recuperare). Situare: ClujNapoca, rezidential. Inaugurare: martie 2014 Portal de imobiliare cu servicii orientate preponderent spre agentiile imobiliare dar si persoane fizice, cu extindere spre banci, asigurari. Venituri din pachete cu abonament, publicitate, anunturi sponsorizate etc. Proiect de Parc Fotovoltaic, cu toate avizele si autorizatiile obtinute. Gata de constructie.

70.000 Euro/MW (100% din firma)

-

Parking Automatizat (70 locuri)

Parcare subterana supraetajata, cu sistem lift automatizat, in Cluj-Napoca, situare ultra centrala, capacitate 70 de locuri.

1,350,000 Euro (90% din firma)

-

Servicii

500,000 Euro (80% din firma)

15,000 Euro (100% din firma)


M&A Primainvest Lista actualizată a oportunităţilor investiţionale Proiect

Tip oportunitate

Descriere

Propunere investiţonală

Observaţii

Centru de Afaceri Zalau

Servicii

Proiect de constructie a unui centru modern si extins de afaceri in Zalau. Suprafata utila 3,780 mp (D + P + 4E). Cu finantare nerambursabila partiala prin POR 4.1.

800,000 Euro (100% din firma)

Contract finanţare aprobat si semnat

Fabrica de Ferestre si Usi din PVC

Industrial

Proiect aprobat FEADR masura 312. 50,000 Euro (100% Startup FEADR Constructia si dotarea completa a unei fabrici de din firma) 312, aprobat ferestre si usi din PVC. Localitatea Mintiu Gherlii, Cluj.

Fabrica de Sticla Termoizolanta

Industrial

Proiect aprobat FEADR masura 312. 50,000 Euro (100% Startup FEADR Constructia si dotarea completa a unei fabrici de din firma) 312, aprobat sticla termoizolanta pentru ferestre si usi. Localitatea Bunesti, Cluj.

Fabrica de Infolierea Profile PVC

Industrial

Proiect aprobat FEADR masura 312. Constructia si dotarea unei fabrici de infoliere profile PVS. Localitatea Iclod, Cluj.

Teren constructie imobil, Oradea

Imobiliare

Teren intravilan central, Oradea, 284 mp, 65,000 Euro destinaţie construcţie office sau locuinţe ( P + 3 E, 184 mp construiţi per nivel (proiect).

50,000 Euro (100% Startup FEADR din firma) 312, aprobat

-


M&A Primainvest Lista actualizată a oportunităţilor investiţionale Proiect

Tip oportunitate Imobiliare

Teren constructie imobil, Oradea Pensiunea Imobiliare History, Tg. Mures Pensiune Imobiliare Salicea Cluj

Pensiunea Imobiliare Sintioana, Cluj

Teren Arad

Imobiliare

Imobil de vanzare TgMures Service auto

Imobiliare

Servicii

Descriere

Propunere investiţonală Teren intravilan central, Oradea, 284 mp, destinaţie 65,000 Euro construcţie office sau locuinţe ( P + 3 E, 184 mp construiţi per nivel (proiect). Pensiune de lux situata la 40 km de Tg. Mures, 1,600,000 Euro suprafata cosntruita 2,000 mp, teren 1,5 ha, 10 camere. Zonă deosebită, un cadru de relaxare natural, autentic. 650.000 Euro Pensiunea este recent construită, autorizată 3 stele, (100%) clasificată; 21 de camere cu amenajări de înaltă calitate, dotate cu TV, baie proprie cu cabină de duş, 18 mp fiecare, cu balcon Cabana moderna, deosebita la, ultra dotata, la 10 km 650,000 Euro de Gherla, Cluj. Suprafata utila construita 500 mp, teren 11 ha din care luciu de apa 7 ha. Destinatie: aquapark, turism, complex hotelier, business. Teren de 14 ha (posibilitate + 14 ha), persoana fizica, 1 Euro/mp unic proprietar, zona Arad Vest. Destinatie: Constructii industriale, activităţi logistice, parcuri fotovoltaice, proiecte agricole. Imobil situat in centrul mun. Tg-Mures, construit in 1,400,000 Euro sec. XIX, recent renovat integral. Poate fi utilizat ca si cladire office. Cluj-Napoca 130.000 Euro (100% din companie)

Observaţii -

-

-

-

-


Serviciul M&A Primainvest Tranzactii si stiri de pe piata de Fuziuni si Achizitii  Facebook cumpără cu 19 mld. $ WhatsApp, o aplicaţie care înlocuieşte

SMS-urile 

Compania americană Facebook, cea mai mare reţea socială din lume, a semnat un acord pentru achiziţia cu 19 miliarde de dolari a WhatsApp, compania cu 55 de angajaţi care a lansat o aplicaţie pentru smartphone-uri care le permite utilizatorilor să-şi transmită mesaje prin internet evitând costurile impuse de operatori pentru SMS-uri, o tranzacţie fabuloasă chiar şi judecată după standardele Sillicon Valley, şi care dă aripi evaluărilor considerate şi aşa uriaşe obţinute de alte start-up-uri din industria tehnologiei. Mai multe detalii veti putea gasi aici (sursa: zf.ro).

 Tranzacţiile pe piaţa de fuziuni şi achiziţii vor avea o creştere modestă în

2014 

Piaţa de fuziuni şi achiziţii va avea o creştere modestă în 2014, chiar dacă va fi înregistrat un nou flux constant de tranzacţii, iar România va rămâne atractivă pentru investitori şi are potenţial să devină extrem de atractivă, în următorii ani, arată 'Emerging Europe: M7A Report 2013/14'. Mai multe detalii veti putea gasi aici (sursa: capital.ro).

 Energia – unul dintre cele mai interesante sectoare pentru achiziţii în

2014 

Cele mai atractive sectoare pentru achiziţii în 2014 vor fi cele ale energiei şi resurselor naturale, TMT, infrastructră şi agriculură, consideră Horea Popescu, Partener şi şeful departamentului Corporate and M&A al CMS România. Mai multe detalii veti putea gasi aici (sursa: piatafinanciara.ro).


Editorial Primainvest Principiul bulgarelui de zapada De multe ori, persoanele cu care intram in discutii ne intreaba: de ce este utila consultanta de afaceri? Oare un antreprenor determinat nu isi poate realiza singur un plan de afaceri? Oare un om cu o idee geniala nu isi poate realiza singur bazele pentru o afacere de succes? Raspunsul este: ba da, poate. Insa un proiect cu o asumare semnificativa este foarte dificil de realizat de o singura persoana. De aceea, este important ca un antreprenor sa ia in considerare valoarea adaugata pe care un consultant o poate aduce afacerii lui. In primul rand, un consultant bun contribuie cu experienta si cunostintele de specialitate pe care le detine. Spetele intalnite de-a lungul timpului in activitatea sa ii ofera o imagine completa asupra aspectelor de care trebuie sa tina cont un antreprenor in momentul in care isi planifica un business (aspecte financiare, de management, fiscale, juridice). In cazul tinerilor debutanti, consultanta este cu atat mai utila in cazul in care acceseaza linii de finantare pentru facilitarea lansarii business-ului.

In al doilea rand, realizarea unui proiect de dezvoltare business fara asistenta specializata consuma foarte mult timp (in special, daca sunt spete complexe de solutionat). Apelarea la un consultant genereaza o economie de timp semnificativa (timpul fiind o resursa pretioasa pentru orice om de business). In al treilea rand, discutiile cu un consultant experimentat, specializat pe dezvoltare business, pot contribui la largirea spectrului de idei, precum si rafinarea celor existente (la fel ca in cazul unui diagnostic diferential). Nu in ultimul rand, in urma analizei de specialitate, un consultant poate contribui la atragerea unor fonduri de finantare semnificative (publice sau private), care sa faciliteze dezvoltarea prospera a afacerii. Toate aspectele mentionate, precum si multe altele, au rolul de a atribui valoare de utilitate unui plan de afaceri si de a maximiza sansele de reusita ale antreprenorului. Tudor Oprisor Consultant Primainvest


Finanţări Programe de finantare – AIPPIMM 

Directia Implementare Programe pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (www.aippimm.ro) a publicat miercuri, 19 februarie, procedurile si ghidurile finale pentru 2014 pentru urmatoarele  programe administrate de aceasta, respectiv: 

Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului la finantare – START Ghidul solicitantului Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri – SRLD Programul national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului Programul national multianual pentru stimularea crearii, dezvoltarii si promovarii brandurilor sectoriale, sub-sectoriale si de produs

Pentru asistenta contactati-ne:

office@primainvest.ro

 

Ghidul aplicantului in cadrul Programului Mihail Kogalniceanu pentru intreprinderi mici si mijlocii Programul national multianual de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri

Estimam faptul ca in scurt timp vor fi publicate pe site-ul oficial al AIPPIMM si anunturile cu privire la lansarea aplicatiilor de depunere online. Pe site-ul oficial al AIPPIMM veti putea consulta ghidurile si procedurile finale mentionate. Primainvest va contribui activ la informarea dvs cu privire la aceste linii de finantare, iar echipa noastra vă va asigura intregul in cazul elaborarii si depunerii de proiecte. In cazul in care considerati ca programele prezinta interes pentru dvs si doriti mai multe informatii, va invitam sa ne contactati la datele de contact din finalul newsletter-ului. Mai multe detalii găsiţi accesând: www.aippimm.ro


Finanţări Programul Romano-Elvetian pentru IMM-uri Parteneri: Acest program este implementat în cadrul Programului de Cooperare Elvețiano-Român. Bugetul Programului: Bugetul Programului este de 28.524.286 franci elvetieni (CHF), din care 70% reprezintă contribuția elvețiană, în sumă de 20.000.000 CHF, iar 30% contribuția totală a CEC Bank, în sumă de 8.524.286 CHF. Obiectivele programului: Cresterea numarului de locuri de munca la nivelul IMM-urilor, imbunatatirea ratei de supravietuire a start-up-urilor, precum si cresterea profitabilitatii si a cifrei de afaceri a IMM-urilor. Destinatia fondurilor: Realizarea de investiții pentru dezvoltarea afacerii Clienți eligibili: IMM-uri (definite cf. Legii 346/2004) care își desfășoară activitatea în domeniile eligibile:

 

 

Producție - activități de fabricație, cu câteva excepții ce pot fi consultate pe site-ul băncii  Servicii medicale - sănătate umană și activități de asistență socială  Turism - activități de cazare și restaurante și agenții de turism, servicii de rezervare prin tur-operatori și activități conexe  Comercializarea sistemelor/ echipamentelor specifice economisirii de energie și a celor care utilizează resurse de energie regenerabile pentru eficientizarea propriei activități comerț cu ridicata cu alte mașini și echipamente. Clienții trebuie să aibă experiență de minimum un an în unul dintre domeniile eligibile menționate mai sus și să îndeplinească toate criteriile de eligibilitate ale Programului și ale CEC Bank. 

Costuri avantajoase:   

    

Dobândă competitivă: ROBOR 6M + marja de doar 1% (la data de 17.02, ROBOR 6M = 3,601) Comision de acordare: 0% Comision de administrare: 0,5% din valoarea creditului, perceput la utilizarea acestuia

Comision de rambursare anticipată: 0%. Perioada de creditare: Maximum 60 de luni. Perioada de grație: Maximum 12 luni. Valuta: LEI. Valoare maximă a creditului:  

Echivalentul în LEI a 100,000 CHF Fiecare credit va fi susținut în proporție de 70% din contribuția elvețiană și 30% din surse CEC Bank.

Perioada de tragere: se va stabili de Banca de comun acord cu clientul si va fi inscrisa in contractul de credit. Valoarea creditului: max. 85% din valoarea totala a investitiei, pana la max. 100.000 CHF (in echivalent lei) Contributie proprie: min. 15% Garanții: Garanție emisă de FNGCIMM pentru maximum 80% din valoarea creditului, bunuri ce urmează a fi achiziționate în cadrul Programului și/sau orice garanție sau mix de garanții dintre cele acceptate de bancă, din care putem enumera: ipoteci imobiliare, ipoteca mobiliară asupra bunurilor mobile, cash colateral, scrisoare de garanție bancară etc.

Sursa: www.cec.ro; Ministerul Finantelor Publice

  


Finanţări Programul “Spatii Verzi” – proiecte pentru reabilitarea si crearea de spatii verzi si popularizarea ariilor protejate Beneficiari eligibili: ONG-uri, in parteneriat cu  Activitati eligibile: o Crearea si reabilitarea zonelor verzi prin metode scoli si/sau institutii publice pentru ecologice; componenta "Spatii verzi urbane“; ONG-uri o Educatie ecologica non-formala in randul tinerilor custozi sau administratori de arii protejate si a comunitatilor locale; si/sau cu expertiza in ceea ce priveste tematica o Junior Ranger – implicarea tinerilor in actiuni de ariilor protejate conservare a biodiversitatii si de ocrotire a naturii in arii protejate;  Valoarea finantarii acordate per proiect: 

  

9.000 lei pentru proiecte pentru reabilitarea sau crearea spatiilor verzi urbane 20.000 lei pentru popularizarea ariilor protejate Valoarea solicitata nu va depasi 80% din bugetul total al proiectului.

o o o o

Ziua Ariei Protejate; Crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate; Crearea sau amenajarea unor poteci tematice in scop educational; Organizarea de evenimente dedicate Zilei Internationale a Biodiversitatii.

Finantator: Mol Romania, in colaborare cu Fundatia pentru Parteneriat  Obiective specifice: o implicarea comunitatilor in proiecte de infiintare,  Buget total al programului: 640 000 lei, din amenajare si reabilitare de spatii verzi publice, care: 

 

214.065 lei pentru componenta "Spatii verzi urbane" 435.970 lei pentru componenta "Arii naturale protejate"

o

amenajarea de curti interioare ale imobilelor de locatari precum si de educatie ecologica promovarea si popularizarea ariilor protejate din Romania cu scopul de a ridica nivelul de acceptare al acestora in rândul comunittilor locale

 Sursa: http://www.fonduri-structurale.ro/


Finanţări Erasmus+: Apel national pentru propuneri de proiecte 2014 Actiuni finalizate

Actiunea Cheie 1 (KA1) Proiecte de mobilitate

Actiunea Cheie 2 (KA2) - Parteneriate strategice

Actiunea Cheie 3 (KA3) Dialogul structurat

Beneficiari eligibili

institutii de invatamant superior care detin Carta Erasmus pentru Invatamantul Superior organizatiile gazda pentru activitatile destinate personalului din invatamant

• institutii de invatamant superior, institutii de invatamant preuniversitar • organizatii non-profit • institutii de cercetare • organizatii active in domeniul educatiei/formarii profesionale • organizatii culturale • intreprinderi publice sau private • organizatii de tineret • furnizori de consiliere/informare profesionala • autoritati si institutii publice locale/nationale • organisme de acreditare, certificare

• organizatii non-profit • organizatii de tineret • organisme publice

Mobilitatea persoanelor in domeniul educatiei, formarii si tineretului Masterate comune Evenimente la scara largă ale Serviciului european de voluntariat

Actiuni finantate

• • •

• • •

Parteneriate strategice in domeniul educației, formării și tineretului Aliante ale cunoasterii Aliante ale competentelor sectoriale Consolidarea capacitatilor in domeniul tineretului

Finantator Operator de program

intalniri la nivel national si seminarii transnationale evenimente care promoveaza dezbateri si informatii cu privire la politicile in domeniul tineretului consultatii cu tinerii cu privire la aspecte ale vietii democratice

Comisia Europeana Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP) SURSA: http://www.fonduri-structurale.ro/


Finanţări Programe cu finantare europeana POSCCE: Ministerul Economiei a prelungit aplicarea a 3 Scheme de ajutor de stat pana in iunie 2014 

Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (AM POSCCE) a publicat Ordinul nr. 2414 din 09 decembrie 2013 privind modificarea si completarea Ordinelor 477/ 20.02.2008 (modificat prin Ordinul 1194/12.06.2009 si Ordinul 1055/24.05.2011), 1795/17.09.2012 si 363/23.02.2012. Prin Ordin se prelungeste data de aplicare, pana la data de 30 iunie 2014, a urmatoarelor Scheme de ajutor de stat: 

 

„Sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile”, aferenta operatiunii a) „Sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile”, Domeniul major de interventie 1.1 „Investitii productive si pregatirea pentru competitia pe piata a intreprinderilor, in special a IMM” „Sprijin pentru integrarea intreprinderilor in lanturile de furnizori sau clustere” „Dezvoltarea structurilor de sprijin al afacerilor de interes national si international – poli de competitivitate”

Sursa: http://www.fonduri-structurale.ro/

Prima versiune-sinteza a Programului Operational Regional 2014-2020 Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in calitate de titular pentru Programul Operational Regional 2014-2020, anunta publicul interesat ca a fost finalizata prima versiune – sinteza a programului.  Documentul este supus dezbaterii publice si poate fi consultat aici, dar si la sediul din str. Apolodor, nr. 17, de luni pana vineri, intre orele 10.00-16.00.  Comentariile publicului se primesc la sediul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice din b-dul Libertatii nr.12, in termen de 18 zile de la data prezentului anunt. 

Sursa: http://www.finantare.ro/


Finanţări Schema “Local” si programul “Sinergii pentru viitor”: Informatii noi pentru potentialii solicitanti  Potrivit reprezentantilor FRDS, bugetul apelurilor de 

proiecte lansate in 2014 va fi suplimentat cu circa 4 milioane euro, suma care va fi distribuita catre 3 apeluri active, dar si catre un nou apel ce urmeaza sa fie lansat in luna martie. Acesta din urma se va numi “Coerent” si va  viza initierea de strategii si politici cu un grad inalt de aplicabilitate, dar si masuri pentru incluziune sociala, dezvoltarea networkingului si antidiscriminatorii.  Cu privire la schema de granturi Local, seminarul a adus mai multe clarificari cu privire la eligibilitatea grupului tinta, dar si cu privire la parteneriatele incheiate in vederea implementarii proiectelor. In ceea ce priveste grupul tinta care face obiectul schemei de granturi, reprezentantii FRDS  au facut urmatoarele precizari: Grupul tinta trebuie sa fie format in proportie de cel putin 70% din copii sau tineri de etnie roma;  Se recomanda ca proiectul sa aiba o abordare integrata, in sensul proiectarii unor activitati care sa vizeze atat copiii, cat si parintii;  In total, proiectul trebuie sa vizeze minim 30 de gospodarii de romi;  Beneficiarii proiectului trebuie sa apartina aceleiasi unitati administrative teritoriale, care sa nu aiba mai mult de 15.000 de locuitori. 

 In cazul proiectelor implementate de APL-uri in

parteneriat cu organizatii nonguvernamentale, selectia ONG-urilor va fi realizata de solicitant/promotor, in conformitate cu reglementarile in vigoare.

Operatorul de program recomanda insa ca ONG-urile partenere sa fi derulat deja activitati anterioare in comunitatea respectiva, astfel incat sa poata aduce contributie relevanta la rezultatele proiectului. Atat in cazul schemei “Local”, cat si in cazul programului “Sinergii pentru viitor”, parteneriatul cu o organizatie din statele donatoare nu este obligatoriu. De altfel, in pofida alocarii unui buget pentru seminarii de matchmaking, operatorul de program sustine ca nicio entitate din statele donatoare nu s-a aratat interesata. De asemenea, doar doua cereri de stabilire de relatii bilaterale au fost depuse pana in prezent. In ceea ce priveste implementarea, un element de noutate il reprezinta efectuarea platilor in regim de prefinantare, in baza previziunii costurilor. Totodata, solicitantii si partenerii pot cere acordarea unui avans de 20% inainte de inceperea efectiva a proiectului. Din fiecare transa se vor retine 10%, suma totala retinuta urmand a fi platita la finalul proiectului, in functie de gradul de atingere al obiectivelor. FRDS va sprijini beneficiarii in implementarea proiectelor prin facilitare comunitara, desemnand o persoana care sa mearga la locatia de implementare a proiectului in vederea unei mai bune mobilizari a grupului tinta. Sursa: http://www.fonduri-structurale.ro/


Finanţări Măsuri guvernamentale pentru susţinerea fermelor de familie 

Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului României prevede măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor.

Se prevede de asemenea sprijin pentru cumpărarea de teren agricol în vederea creşterii suprafeţei exploatate în următoarele situaţii:

cumpărarea de la proprietar a terenului agricol aflat in arendă de către arendaş persoană fizică sau juridică, până la atingerea unui plafon de maxim 1000 de ha în proprietate /exploataţie;

cumpărarea de teren agricol de către persoanele fizice sau juridice care au in exploatare teren agricol conform declaraţiilor APIA în vederea extinderii suprafeţei agricole exploatate în scopul înfiinţării/rentabilizării fermelor de familie.

Ferma de familie este considerată exploataţia agricolă în care activităţile sunt realizate în principal de către membrii familiei, care produce pentru consumul propriu, iar, după caz, surplusul este comercializat. Dimensiunea economică a fermei de familie este cuprinsă între 2-50 UDE – unitate de dimensiune economică prin care se exprimă dimensiunea economică a unei exploataţii agricole.

Garantarea creditelor acordate de instituţiile finanţatoare fermierilor pentru achiziţia de terenuri agricole, pentru finanţarea producţiei agricole şi dotarea fermelor se face anual din prevederile bugetare ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Beneficiarii persoane fizice plătesc anual un comision de garantare stabilit prin Ordin al Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Fondul pentru creditarea fermelor de familie În vederea stimulării fermelor de familie se constituie la dispoziţia Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Fondul pentru acordarea de microcredite în agricultură.

Termenul maxim de restituire: până la 10 ani.

Plafon maxim: conform solicitării instituţiei selectate şi în limita resurselor alocate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Perioada de graţie acordată de instituţiile selectate pentru beneficiarii de microcredite credite: între 1 şi 3 ani, în funcţie de specificul proiectului de investiţii.

Sursa: http://informatii-agrorurale.ro/


Evenimente cu participarea Primainvest Consulting în luna noiembrie  20 februarie 2014: Primainvest Consulting a participat la webinarul organizat de

SSIF Tradeville „Cum iti alegi o oportunitate? Exemple cu actiuni romanesti si internationale”. În cadrul webinarului, s-au prezentat si analizat urmatoarele subiecte:   

Ce indicatori fundamentali folosesc? Cum citesc un grafic? Ce resurse informationale am?

 24 februarie 2014: Tudor Oprişor – consultant colaborator în cadrul companiei

Primainvest Consulting – a participat la seminarul "Relatia client - auditor", sustinut de d-na Adela Sova, Finance Trainer Globaltraining. Seminarul s-a desfasurat in incinta Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, in parteneriat cu ACCA si a vizat urmatoarele aspecte generice:     

  

Angajamentele de asigurare – elemente si tipuri de asigurare Audit intern vs. audit extern – harta serviciilor de audit Relatia de stewardship-agentie Opinia auditorului Mituri Standardele internationale de audit Responsabilitatile auditorului si ale clientului Clarificarea responsabilitatilor pe parcursul auditului


Echipa Primainvest Consulting

Puteţi să ne contactaţi via:  E-mail: office@primainvest.ro  Telefon: +40 756 269 858

 Fax: +40 364 814 833

© Primainvest Consulting 2014

Newsletter PI Februarie 2014  
Advertisement