Issuu on Google+

DMITRIY PRIKHODKO

PORTFOLIO

Leipartstr. 28 | D-81369 | Munich | Germany | M: +49 157 366 804 69 | E: d.prikhodko@hotmail.com


content l-house | refurbishment | culture | 2010 | academic work taipei theatre | culture | 2010 | academic work checker houses | housing | 2009 | academic work transform houses | housing | 2008 | competition padua | mindspace | master planning | thesis project

01

03 09 19 27 35


curriculum vitae Personal

Prikhodko Dmitriy | 17 Sep 1988 | Leipartstr. 28 | D - 81369 | Munich | Germany M: +49 15736680469 E: d.prikhodko@hotmail.com

Academic Studies

10/2010 - 07/2013 Dessau Institute of Architecture | Dessau-Rosslau | Germany | Master of Arts in Architecture | Finished 2 years of studies 09/2005 - 06/2011 Architectural Faculty of the South Ural State University | Chelyabinsk | Russia | architect-specialist | Finished 6 years of studies and passed government exam in architectural profession in January 2011 06/2010 - 07/2010 Summer school of architecture | Moscow Architectural Institute | Moscow | Russia

Work

10/2013 - 04/2014 Nickl & Partner Architekten AG | MĂźnchen | Germany intern architect: participation in urban studies and studies of building design, model making, visualization 07/2008 - 12/2010 Bureau ExpoLine | Chelyabinsk | Russia | junior architect: office building in Chelyabinsk, private residence in Chelyabinsk, refurbishment of the BMW Center in Chelyabinsk 01/2008 - 02/2009 Design-Center | Chelyabinsk | Russia | junior architect: Park of Chelyabinsk. Master Plan, shopping center in Chelyabinsk

Competitions

2013 Robert Oxman Prize | Best DIA Thesis Project | nominated project 2009 Zolotaya Kapitel competition | Novosibirsk | Russia | winner 2009 Star's House | International Student Architecture contest | Moscow | Russia 2008 Student’s projects competition | Uliyanovsk | Russia | winner 2008 Pro100dom | Moscow | Russia 2007 International Architectural Drawing Competition | Kazan | Russia | winner

Computer Skills

ArchiCAD | Nemetschek Allplan | Autodesk 3ds Max | Adobe Photoshop | Adobe Illustrator | Corel Draw | Microsoft Word

02


L-house

Refurbishment of “nowy Teatr” Warsaw | Poland Academic Work | 2010

This reconstruction project is made in terms of the architectural competition “Nowy Teatr” in the capital of Poland. The competition aims to create a multifunctional cultural center in direct connection with the existing historic building made in 1927. The object must be a new center of attraction of cultural life in Warsaw, being not only an attractive place for the presentation of various arts but a place for recreation and socializing of citizens. I tried to fulfill the conditions set by the organizers in my project in terms of the given task. The project proposes the demolition of the existing technical facilities at the nearby area and the establishment of new sites of cultural significance including the landscape, making contact between the different types of arts such as theatre and contemporary art forms. The project is also for creation of meeting places, communication of art and theatre community, conducting master classes, seminars and installations, recreation of citizens, holding mass celebrations and open-air meetings. The project combines educational, entertaining and commercial functions. The space of the square is cut through a corridor of visual communication with the existing church building and pedestrian connections, thereby separating the functional content for various blocks. The formed relief being a tribune and a walking area offers a multifunctional use of public green areas and a possibility of multiple choice: a summer theatre, a master class, an installation, a slope for skiing, a concert, watching video.

03


site view

theatre ТЕАТР

ТЕАТРАЛЬНЫЙ ХОЛЛ ТЕАТРАЛЬНЫЙ ХОЛЛ

ВХОД В КУЛЬТУРНЫЙ КОМПЛЕКС

workshops

МАСТЕР КЛАССЫ

ТЕХ. ЗДАНИЕ

entrance

МАСТЕР КЛАССЫ

entrance СУЩЕСТВУЮЩЕЕ ПОЛОЖЕНИЕ ВХОД В КУЛЬТУРНЫЙ КОМПЛЕКС

ТЕХ. ЗДАНИЕ

ТОРГОВЛЯ

bookshop

entrance entrance

current status technical buildings and car-park

visual opening of the church/ pedestrian connections formation of the first floor

functional distribution of spaces

conceptual diagrams 04


1 main stage 2 side stage 3 multifunctional space 4 actor’s foyer 5 dressing room 6 storage 7 technic room 8 storage 9 waiting room 10 kitchen storage 11 loading 12 kitchen 13 cloakroom 14 reception 15 holl 16 cafÊ 17 bar 18 worshops 19 auditorium 20 creative laboratory 21 meeting room 22 studio

2 4

9

5

1

5

+0,800 9

6

10

3

1 -0,450

2

7 8

11

12

13

12 13

17

14

15 16

18 22

21 22

22

22

19

20 +0,800 22

22

11

01

ground floor plan 05

5

11

15

30


1 foyer 2 museum office 3 meeteng room 4 loading area 5 storage 6 store room 7 museum 8 auditirium 9 workshop 10 library

5

4

2

8 9

1

3

10 9 8 9 +5,450

8

01

5

15

30

second floor plan 06


film

T

T T T T T T

watching video ways of using the open ground 07

open-air theatre/ concert

public winter skating


view from the street

08


Taipei Theatre Culture Centre Taipei | Taiwan

Academic Work | 2010

This project is made in terms of the international competition for a theatre complex in Taipei (Taiwan) held in 2008. The area of projection is located at the cultural axis of the city and it should be an icon-building, a symbol of modernity. The urban area has heterogeneous nature. This dense environment rich in colour as well as in plastic prompted the creation of a neutral image combining the surroundings and diluting them with simplicity of volumes. The dense infrastructure including the nearby monorail subway line adds another point of perception of the size of the building, its amenities. The theatre building is multifunctional and besides the theatrical feature serves as a cultural center combining educational, commercial and exhibition functions.

09


10


view from the street

11


interior view

12


view from the railway 13


14


cross section 01 shop 02 storage 03 main stage 04 auditorium 05 orchestra pit

06 cloakroom 07 foyer 08 hall 09 artistic shop 10 loading

09

01 02

08

03 10

15

02

04 05


longitudinal section 01 main stage 02 left/right side stage 03 storage 04 shop 05 machine room for stage lift

10 11

10

11 11

04

03

11

03

03

12

04

04

12

12

12

12

12

12

13

13

06 kitchen 07 cafe 08 administration 09 workshop 10 dressing room

13 02

03 01

02

05

14

16


groung floor plan

floor plan

17


elevation

elevation

18


Checker House Walsall | Housing

Academic Work | 2010

The area of projection has special social and town planning significance. It is located in the center of the city on the bank of the river. It is on the border of the industrial area in the North. There is mostly residential neighborhood in the South and East. This residential cluster is situated on a half-island formed by two branches of the river. This complex should revive the territory. The complex infrastructure should help to increase the value of nearby land and should lead to the reorganization of not very successful area in terms of city planning. The complex consists of 5 staggered high buildings. The main defining objective of the project is to provide affordable social housing for young families in conjunction with developed infrastructure. The main characteristics of the architectural planning decision are: Creation of clear and simple architectural forms and volumes without coming onto conflict with the multi-layered style of the neibourhood Creation of developed infrastructure of the complex Creation of public spaces within residential buildings which are open to water, contributing to social communication between tenants, the creation of a certain community.

19


site view

94,2 65,3 109,6 75,1 68,9 65,5

axonometric

axonometric layout of cells 20


21


bird’s eye view

22


cross section 01 parking 02 public space 03 apartment

02

03

6 330 24

23

5 470 23

4 200 1 370 4 200 22

21 20

3 450 1 930 19

18 16

6 420 650 1614

5


+27,600 +26,400 +23,100 +19,800 +16,500 +13,200 +9,900 02

02

+6,600 +3,300

03

03

±0,000

01

-2,400 -4,800

5 770

2 900 14

13

6 330

2 320 3 150 4 200 1 360 102 950 12 11

10

9 8

7 660

2 020 7

6

6 980

8 820 5

5 570 4

5 470 3

6 330 2

1

24


1st type floor plan

2nd type floor plan 01

25

5

15

30


3rd type floor plan 01

5

15

30

26


Padua project | Mindspace Transformation of the Retail Area Padua | Italy Thesis project | 2013

Padua's urban node is optimized for moving by bike or on foot. The introduction of cars brings excellent urban lands. The space of a traditional urban node within a fortress is notable for coherence and homogeneity. Its principal elements are a street and a quarter. A distinctly outlined and articulated street is also the principal public space and the main city infrastructure, thus a city of streets introduces every inhabitant to the public sphere. While the historical part fabric represents quite a successful model, later formations in the provinces are notable for estrangement from traditional urbanism: a street's conception changes in favour of building a road network. At the present time the city represents quite a unicentric model with a distinct core inside the historical fortress and enclosed suburban areas subordinate to it. A suggested alternative is the retreat from the present organizational model of Padua, based on the couple centre-province in favour of polycentric development and formation of a new suburban center directly on the bespoke territory. A more detailed analysis of Via Venezia showed a number of urbanistic fabrics of different nature and function, however interlaced with each other. These are traditional Italian settlements, representing quite a successful model of personal dwelling and modern commercial building with the deconstruction of a traditional model of street as a full-scale public space. Thus the idea of this project is the development of a new suburban center, changing of the city's unicentricity, formation of a new alternative centre of activity for the surrounding settlements. A certain place where the inhabitants could spend their free time, work and live. In other words, a new centre is formed by a multifunctional structure similar to the historical centre. One of the strategies for the territory reorganization is also sustaining of the existing green routes and formation of new pedestrian areas connecting settlements with the new centre. The strategy of the territory reorganization implies the development of a new type of the main street, oriented at pedestrians rather than drivers. The formula of the territory reorganization can be stated as follows “Walking and living vs. Passing and Consuming�. Via Venezia has to become a full-scale public space, combining plenty of functions and typologies of space. Thus the territory has to receive a new incentive, become more suitable for living. The project's strategy is to change of the territory's utilization aimed at generation of commercial profit, and create favourable conditions for its full development. 35


city center | historical photo

13 century city development | historical steps

19 century

21 century

36


settelment

settelment settlement

settlement settlement

idustry settelment

via venezia

city center

settelment settelment

settlement

idustry settlement

settelment

settlement

padua as a monocentric city creating the new suburban center

Having an immediate proximity to the city centre, the street space disposes of a quality completely untypical of the city. The lack of a developed pedestrian infrastructure, abundance of surface parking and the absence of planting – all this makes the territory quite unviable. The street space is fragmented and has no distinct space division. The project provides for reorganization of the nature of a street into a multifunctional public space. A street obtains a distinct border by means of infill development along it, forming a space between the two sides. A developed pedestrian and bicycle network with a corresponding infrastructure along it is created. Real estate 37

development along the main street represents multifunctional capacities with public functions on the first floors open to pedestrian part and office functions on the top floors. Creation of a harmonious environment commeasurable to a man, abundance of planted area is a priority task of the territory reorganization. The space of secondary streets, connecting the suburban center with the surrounding settlements also changes by means of infill development along the streets and also formation of a developed pedestrian and bicycle infrastructure. These routes are transformed into certain green belts leading to the main street.


view towards the public space

38


04 03 05 02

02 02

02 02

39


01

settlement

green belts settlement main street 01 01

settlement

settlement

green belts | mental connection of the existing settlements

01 industry 02 commerce 03 market 04 kindergarten 05 cultural center 0 20 50

100

200

40


month 11 12 1 10 2 3 9 4 8 7 6 5

time 22 24 2 20 4 6 18 8 16 14 12 10

ice skating month 11 12 1 10 2 3 9 4 8 7 6 5

time 22 24 2 20 4 6 18 8 16 14 12 10

outdoor concert month 11 12 1 10 2 3 9 4 8 7 6 5

time 22 24 2 20 4 6 18 8 16 14 12 10

market month 11 12 1 10 2 3 9 4 8 7 6 5

time 22 24 2 20 4 6 18 8 16 14 12 10

film screening

41


view towards the main square

Formation of a cultural center as the core of the district as well as a few landmarks (squares, parks) will bring the new suburban center its uniqueness, distinguishing it from a common multifunctional development. Creation of a new line of single-rail tram and consolidation of the public transport role is also part of the strategy. Formation of an affordable and comfortable travel means would allow to decrease the necessity of using private transport. A new line of ground tram has to connect the bespoke territory with the city centre and the western part.

42


view towards the main square

43


view towards the main street

44


Multifunctional real estate development will house residential, office, commercial, cultural and public functions and has to be supported by a properly developed, vast system of public and semi-public (with a limited access) areas, as well as a good and clear orientation for pedestrians at the ground level.

45


urban model

46


'Philologicum' - Central Library LMU Revitalization of the existing building Munich | Germany Nickl and Partner architects Competition | Prize group | 2014 Padua's urban node is optimized for moving by bike or on foot. The introduction of cars brings excellent urban lands. The space of a traditional urban node within a fortress is notable for coherence and homogeneity. Its principal elements are a street and a quarter. A distinctly outlined and articulated street is also the principal public space and the main city infrastructure, thus a city of streets introduces every inhabitant to the public sphere. While the historical part fabric represents quite a successful model, later formations in the provinces are notable for estrangement from traditional urbanism: a street's conception changes in favour of building a road network. At the present time the city represents quite a unicentric model with a distinct core inside the historical fortress and enclosed suburban areas subordinate to it. A suggested alternative is the retreat from the present organizational model of Padua, based on the couple centre-province in favour of polycentric development and formation of a new suburban center directly on the bespoke territory. A more detailed analysis of Via Venezia showed a number of urbanistic fabrics of different nature and function, however interlaced with each other. These are traditional Italian settlements, representing quite a successful model of personal dwelling and modern commercial building with the deconstruction of a traditional model of street as a full-scale public space. Thus the idea of this project is the development of a new suburban center, changing of the city's unicentricity, formation of a new alternative centre of activity for the surrounding settlements. A certain place where the inhabitants could spend their free time, work and live. In other words, a new centre is formed by a multifunctional structure similar to the historical centre. One of the strategies for the territory reorganization is also sustaining of the existing green routes and formation of new pedestrian areas connecting settlements with the new centre.

45


courtyard view

facade concept

entrance

atrium 46


3.15 Lager 15 mІ

2.3 Sortierraum Ruckgabe 36 mІ

1.1 Aufenthaltsplatz 92 mІ

2.2 Ruckgabeautomat 9 mІ

1.3 Getranke- und Snackautomaten 18 mІ

2.5 Sicherungsgate 4 mІ

1.4 Schliessfacher 140 mІ 2.1 Servicetheke 42 mІ

6.11 E-Schacht 10 mІ

Schliessfacher Regale

7.2

2.4 Kassenautomat 6 mІ

5.1 wc D 10 mІ

5.2 wc H 9 mІ

TRASSE

6.10.1 ELT-Raum 10 mІ

7.1 3.14.1 Druckraum 11 mІ

1.2 Steharbeitsplatz 8 mІ

5.4.1 Putzraum 10 mІ 2.5 Sicherungsgate 4 mІ 3.13 Monographien Ausleihbestand 171 mІ

2.7 Selbstabholbereich 53 mІ

2.6 Verbuchungsautomat 12 mІ

1.5 Veranstaltungsraum 75 mІ

LUDWIGSTRASSE

view towards the main square 01 industry 02 commerce 03 market 04 kindergarten 05 cultural center

45

1.7 Teekьche 7 mІ

1.6 Lager 22 mІ

SCHELLINGS

3.7 Multifunktionsraum 54 mІ


3.1 Einzelarbeitsplatz 328 mІ

3.14.7 Scan-/Kopier-/Druckraum 12 mІ 6.11 E-Schacht 10 mІ

7.2

5.1 wc D 10 mІ

3.2 PC-Arbeitsplatz 18 mІ

5.2 wc H 9 mІ

TRASSE

6.10.5 ELT-Raum 21 mІ

SCHELLINGS

7.1

3.10 Monographien 489 mІ

LUDWIGSTRASSE

view towards the main square 01 industry 02 commerce 03 market 04 kindergarten 05 cultural center

46


model | 1 200

45


46


view towards the main square


2014 | Munich | Germany


Portfolio may 2014 36