Page 1

voer voor filmfans

Walking on Sunshine

KRIJGT ZELFS JE OMA HET NOG HEET VAN

Home cinema set winnen? SURF SNEL NAAR PREVIEWMAG.nl

Loenatik, te Gek! Willen we meer of minder gekkies?

0 5 J U N - 1 7 ju l 2 0 1 4

5

Blackmail Grace Of Monaco How To Train Your Dragon 2 Joe Loenatik, Te Gek! Oorlogsgeheimen The Raid 2 Transcendence Transformers 4 Walking on Sunshine


NICOLAS CAGE TYE SHERIDAN

★★★★

‘NICOLAS CAGE AT HIS BEST’ WASHINGTON POST

BEST NEW YOUNG ACTOR AWARD VENICE FILM FESTIVAL

ONE MAN’S PAST ONE BOY’S FUTURE

A FILM BY DAVID GORDON GREEN /cineartnederland

/CineartNL

VANAF 12 JUNI IN DE BIOSCOOP Les Films du Fleuve en Archipel 35 presenteren

★★★★★ - Time Out

4gt

Marion Cotillard Fabrizio Rongione

een film van Jean-Pierre en Luc Dardenne www.cineart.nl

VANAF 19 JUNI IN DE BIOSCOOP

9at


Vroeger was alles beter Moeilijk om nostalgie los te laten, vind je ook niet? Vroeger was alles beter. Maar waarom wordt alles wat je jeugd zo tof maakte dan in een nieuw, veel lelijker jasje gestoken? Wat heeft Steven Spielberg bijvoorbeeld in godsnaam met Indiana Jones gedaan? Was die nieuwe RoboCop echt nodig? Weet iemand überhaupt nog wat er in de laatste Terminator gebeurde? Waarom krijgt horrorklassieker It een remake? En moet Michael Bay na de Transformers ook écht de Ninja Turtles nog aanranden? Zucht... vroeger. Toen alles nog beter was. Onzin natuurlijk. Uiteraard zijn veel remakes, prequels en sequels ruk (denk maar eens aan RoboCop 2 en 3...), maar vaak moet je meegaan met je tijd. Hoe moeilijk het ook is. Zeg van Michael Bay wat je wil, maar hij

staat wel midden in 2014. Zijn Transformer-films zijn groots, snel, luidruchtig en een tikje flauw. Als je met je oma naar deze reeks gaat, moet je haar na tien minuten waarschijnlijk al mond-op-mondbeademing geven. Maar technisch zijn de films zeer, zeer knap. En hij spreekt er een miljoenenpubliek mee aan, dat na elke film om meer roept. Willen we meer? Krijgen we meer! Vanaf 10 juli kun je naar het vierde deel, maar in deze Preview blikken we gewoon alvast vooruit met een fantastische special. En voor iedereen die vroeger niet los kan laten, hebben we er ook wat plaatjes van de oude Transformers bijgedaan. Veel lees- en kijkplezier!

films in deze editie 22 Jump Street

7

5 juni

Walking on Sunshine 19 juni

Blackmail

10

10 juli

How to Train Your Dragon 2 2 juli

GRACE OF MONACo 5 juni

12 juni

NIGHT MOVES 5 juni

14

Oorlogsgeheimen 3 juli

Devil’s Knot The Raid 2

20 21

11 juni

Joe

21

Transcendence

23

19 juni

Jersey Boys

26

19 juni

LOENATIk, TE GEK! 9 juli

The Fault in Our Stars 10 juli

Blended Pieter Post: De Film 18 juni

26

The Double Transformers Special 10 juli

27

27

28

Distributie Plancius Distributie Drukkerij Roto Smeets Oplage 150.000 exemplaren; Preview Magazine wordt verspreid in 75 bioscopen/filmtheaters en 1.000 Boomerang locaties

www.previewmag.nl

Jaargang 28 | Editie 5

correspondentie Preview Magazine Wilgenweg 14a 1031 HV Amsterdam Telefoon: 020 - 535 6990 info@previewmag.nl

colofon

hoofdredactie Pim Wijers RedactieTeam Sara Luijters, Gabriël Dériga, Jan Meijroos, Rosy Piets, Ruben van Eijl, Isabelle Hooiveld eindredactie Rosy Piets VORMGEVING Boomerang Content ART DIRECTION Michel Scholman, Fedde Dijkstra Uitgever Remco Duinkerken remco@boomerang.nl Sales Manager Melania Mols melania@boomerang.nl (06 - 55 713 963)

26

27

26 juni

Preview is een uitgave van Boomerang Nederland BV

3

27

10 juli

23

19 20

5 juni

12 juni

19

11

14

Stuk!

8

10

City of Violence

3 juli

@PimWijers, Hoofdredacteur Preview

8


Batman vs. Superman

Sara

roddelt door Preview-redactrice Sara Luijters weet wel wie wat doet in Hollywood. De sappigste roddels vat ze hier samen! Het ene na het andere seksmisbruikschandaal duikt momenteel op in Hollywood. Nadat Mia Farrows’ dochter Dylan de ex-vriend van haar moeder (Woody Allen) ervan beschuldigde haar als jong meisje te hebben verkracht, zijn nu X-Men-regisseur Bryan Singer en kompaan Gary Goddard aan de beurt. Zij zouden wel heel smerige dingen hebben uitgehaald met een aantal tienerjongens. Uiteraard ontkennen de heren in alle toonaarden, al is het niet de eerste keer dat Singer van seksueel misbruik beschuldigd wordt. Waar rook is...?

4

Ondertussen heeft Bryan Singer zich teruggetrokken uit de perstour voor X-Men. De leading men van de actiefilm daarentegen zijn echt all over the place. Michael Fassbender, Hugh Jackman en James McAvoy deden een sexy dansje op Blurred Lines tijdens de Graham Norton Show. Het nummertje is, vind ik, nogal zomer 2013. Graag zien we de heren voor de rest van de perstour dansjes doen op iets van Pharells nieuwe album, please.

‘Jennifer Lawrence scheurt niet alleen graag uit galajurken’ Meer roddels vanuit de mutantenfilm-hoek: hoofdrolspeelster Jennifer Lawrence scheurt niet alleen graag uit galajurken en wiebelt gevaarlijk op haar iets te hoge hakken, ze lust ook wel een drankje. Op het afterOscar feestje van Madonna zou J-Law voor de voeten van Miley Cyrus hebben gekotst. Waarop Miley uitriep: ‘Get it together girl!’ En als Miley tegen je zegt dat je normaal moet doen, dan heb je dus een.... geweldig feestje! Gwyneth Paltrow en Jessica Alba mogen dan laatst samen de babyshower van Gwen Stefani hebben bijgewoond, de twee zijn alles behalve besties. Op haar site Goop kraakte Paltrow een aantal groene producten van Alba’s bedrijf Honest af. Het is niet de eerste keer dat de actrices in een mini-catfight verwikkeld zijn. Toen Alba vorig jaar haar boek The Honest Life presenteerde zei ze: ‘Gwyneth Paltrow leeft waarschijnlijk volgens dezelfde lifestyle, maar ik ben niet opgegroeid met bakken met geld, dus mijn tips zijn meer basic.’ Alba vs. Paltrow: we zijn klaar voor de tweede ronde!

Eindelijk! Een einde aan die slopende onzekerheid! Want na de onthulling van de Batmobile en Batman is nu ook de officiële titel van Batman vs. Superman bekendgemaakt: Batman v Superman: Dawn of Justice! Deze nieuwe Zack Snyder (300, Man of Steel) wordt back-to-back opgenomen met The Justice League (de DC Comics-variant van The Avengers). De opnames van de superheldenknallers zijn alweer een paar weken onderweg, maar op het resultaat moeten we echt nog even wachten: Batman v Superman: Dawn of Justice draait vanaf 28 april 2016 in de bioscoop. Ja, dat zijn veel nachtjes slapen.

Gosling uitgejouwd om regiedebuut De première van Lost River, het regiedebuut van Ryan Gosling, verliep niet vlekkeloos. Zijn film werd voor het eerst vertoond tijdens Cannes, maar kon op weinig positieve reacties rekenen. Na afloop was het applaus matig, met hier en daar zelfs boegeroep. Gosh Ook recensenten namen geen blad voor de mond. ‘Als Terrence Malick en David Lynch een liefdesbaby hadden verwerkt die vervolgens zou worden gekidnapt en herhaaldelijk in het gezicht zou worden getrapt door Nicolas Winding Refn, dan zou je iets krijgen als Lost River’. Ouch! Dat Ryan ‘fashionably late’ was op zijn eigen première, werd de acteur niet in dank afgenomen. De film werd uiteindelijk maar zonder hem gestart.

Kusje in het kruis van Channing Acteurs Channing Tatum en Jonah Hill lijken hun vriendschap met een wel heel gewaagde weddenschap tot een hoger niveau te willen tillen. Tatum vertelt in een interview namelijk dat Hill ooit gewed heeft dat hun film 21 Jump Street niet meer dan 35 miljoen dollar zou opleveren in het eerste weekend. Mocht dit wel het geval zijn, dan moest de acteur de penis van Channing Tatum een kus geven. Je raadt het vast: 21 Jump Street bracht 36 miljoen dollar op... Volgens Tatum is er van het gezellige onderonsje nog geen sprake geweest. Mocht dit toch ooit gaan gebeuren, dan vraagt hij eerst toestemming aan zijn vrouw.


! win

Een home cinema set van Teufel!

! win

vrijkaarten voor Transcendence

Vanaf 19 juni in de bioscoop: thriller Transcendence, met in de hoofdrol Johnny Depp als digitale wetenschapper. Na een aanslag op zijn leven wordt zijn geest in een computer gestopt. Hij krijgt zo toegang tot alle kennis op internet en dat heeft tamelijk desastreuze gevolgen... Jij wil deze film zien. Doe daarom snel mee met onze prijsvraag en maak kans op twee vrijkaarten en de dvd’s van Inception, Now You See Me en Dark Shadows! Wie speelt de vrouw van Johnny Depp in Transcendence? Stuur het goede antwoord voor 3 juli naar spel@previewmag.nl om kans te maken! Hoe realistisch is de sci-fi van Transcendence trouwens? Preview zocht het uit: blader snel naar pagina 23!

Preview heeft een compleet vernieuwde website en dat vieren we samen met het fantastische audiomerk Teufel! We mogen zomaar een waanzinnige home cinema set t.w.v. € 1249,99 weggeven... Hoe maak je hier kans op? Surf snel naar onze supermooie, supernieuwe, supercoole site previewmag.nl en laat ons weten waarom deze set bij jou in huis moet staan. That’s it.

'Winnen? Surf snel naar onze supernieuwe site previewmag.nl' Haarscherp We hebben het al vaker benadrukt: voor een film is het geluid bijna net zo belangrijk als beeld. En toch zijn er nog talloze filmliefhebbers die genoegen nemen met hun tv-speakers. Ja echt! We hebben het al vaker benadrukt: voor een film is het geluid bijna net zo belangrijk als beeld. En toch zijn er nog talloze filmliefhebbers die genoegen nemen met hun tv-speakers. Ja echt! Gelukkig maakt Teufel het voor zulke mensen gemakkelijk, want dit audiomerk uit Berlijn maakt sets die qua prijs nog scherper zijn dan het geluid dat je ervoor terugkrijgt... Teufel Impaq® 7300 5.1-Set De échte filmliefhebber neemt alleen genoegen met het allerbeste. Zoals de Impaq 7300, die je bij Preview kunt winnen! Deze home cinema set heeft een 3D-compatibele blu-rayspeler, een krachtige AV-receiver/versterker met heel veel aansluitmogelijkheden, vijf surround-luidsprekers en een subwoofer voor realistische en precieze weergave van alle soundtracks, speciale effecten en muziek. Sluit alles op elkaar aan en voilà: een sensationele en realistische surround-weergave!

Preview Boekdeal The Wes Anderson Collection ‘Jouw koffietafel heeft dit boek nodig!’, zo schreef een boekenrecensent. Hij heeft gelijk. Elke filmfan is ook fan van Wes Anderson (tenminste, we snappen niet hoe je geen fan van hem kan zijn) en met The Wes Anderson Collection kun je weer grote stappen maken in de wereld van deze regisseur. Het boek is net zo kleurrijk en wonderlijk als Moonrise Kingdom, The Life Aquatic with Steve Zissou en alle andere films van Anderson. Kopen die hap, dus! Met deze bon krijg je bij The American Book Center een fijne 10% procent korting op de schamele 29,95 euro die het boek kost. Scheur ‘m uit, lever ‘m in bij de kassa en geniet! American Book Center | Spui 12 | Amsterdam Lange Poten 23 | Den Haag | www.abc.nl


N a a r d e b e s t s e l l e r va n J a c q u e s V r i e n s Maas

Bronkhuyzen

Joes

Brauers

Pippa

Allen

Een

Stefan

de Walle

film

va n

Eva

Duijvestein

Dennis

Nils

Verkooijen

Bots

Loek

Peters

Oorlogsgeheimen Hoe

sterk

is

vriendschap

als

oorlog

dichtbij

komt

Va n d e m a k er s va n a c h t s t e - g r o ep er s h u i l e n n i e t

3 JUL I I N DE B I O S CO O P


waarom naar?

‘Ladies, nobody gave a shit about the Jump Street reboot, but you got lucky’

Dit komisch duo laat de film niet uit de bocht vliegen

sara@previewmag.nl

22 Jumpstreet De puberale undercoveragenten Schmidt (Hill) en Jenko (Tatum) worden in dit vervolg op 21 Jump Street eindelijk volwassen. Tegen wil en dank... Lees hieronder waarom we naar de film uitkijken!

Genre Actie / Komedie Regie Phil Lord en Christopher Miller Cast Channing Tatum, Jonah Hill en Ice Cube Details Verenigde Staten Release 5 juni Bromance Actiekomedie 21 Jump Street (2012), gebaseerd op de gelijknamige televisieserie uit de eighties (met een piepjonge Johnny Depp), had echt alles in zich om een mislukking te worden. En toch pakte de film verrassend goed uit! Of in de woorden van hun officier: ‘Ladies, nobody gave a shit about the Jump Street reboot, but you got lucky.’ Loser-nerd Schmidt (Hill) en alfamannetje Jenko (Tatum) moesten als undercoveragenten met jeugdige looks infiltreren op een middelbare school. De bromance tussen de twee hoofdrolspelers werkte als een tiet, net als de flauwe jongenshumor, de ontploffende auto’s en de vele cameo’s van acteurs uit favoriete tv-series. En zie daar, deel twee... Wij zeggen: bring it on!

7

Hill en Tatum als zéér geloofwaardige studenten!

Winning team In dit vervolg gaan de twee agenten opnieuw undercover om een drugsbende op te rollen, maar ditmaal op de universiteit. Jenko ontmoet daar een zielsverwant en geeft zich over aan ‘drinking, games and bonding’, terwijl Schmidt, in de trailer verkleed als emo-goth, het een stuk moeilijker heeft om zich voor te doen als coole student. Het laat zich raden: de twee beginnen aan hun partnerschap te twijfelen. Het lijkt tijd om eindelijk volwassen te worden, maar gelukkig voor de fans zijn de poep- en seksgrappen nooit ver weg. Never change a winning team, toch?

Op herhaling Aan de trailer te zien is 22 Jump Street een herhaling van het eerste deel, op een paar kleine twists na. Zo werken de agenten nu niet meer vanuit hun undercoveradres op het adres 21 Jump Street, maar verhuizen ze hun hoofdkwartier naar de overkant van de straat (op adres 22 Jump Street). En omdat de acteurs drie jaar na de vorige film écht niet meer geloofwaardig overkomen als middelbare scholieren, speelt de film zich dit keer dus af op een universiteit. Gelukkig heeft medescenarist Jonah Hill genoeg zelfspot en worden hun ouwelijke koppen regelmatig op de hak genomen!


RICHARD GRANDPIERRE & JÉRÔME SEYDOUX PRESENT

ORLANDO BLOOM

FOREST WHITAKER

Walking on

A FILM BY JÉRÔME SALLE

FROM THE BESTSELLING NOVEL BY CARYL FÉREY

‘Hemeltjelief, hier krijgt zelfs je oma het nog warm van’ LOVE is in the air...

12 JUNI

IN DE BIOSCOOP WWW.FILMFREAKS.NL WWW.REMAININLIGHT.NL WWW.FACEBOOK.COM/FILMFREAKDISTRIBUTIE


Sunshine

rosy@previewmag.nl

Genre Musical / Romantiek Regie Max Giwa en Dania Pasquini Cast Greg Wise, Leona Lewis en Annabel Scholey Details Verenigd Koninkrijk / 97 minuten Release 19 juni

review

rosy@previewmag.nl

Een en al romantiek, zon en muzikale heerlijkheid wat de klok slaat in deze Britse musicalfilm. Probeer een vrolijk gevoel op te wekken en vermenigvuldig dat gevoel keer tien. Dat komt in de buurt van je gemoedstoestand na het zien van Walking on Sunhine. Taylor (Arterton) besluit haar zus Maddie (Scholey) op te zoeken in een pittoresk kustplaatsje in Italië − dezelfde plaats als waar zij een aantal jaar geleden haar Italiaanse vakantieliefde Raf (Berruti) achterliet. Terwijl Taylor nog stille hoop koestert dat haar bezoek de liefde opnieuw zal doen oplaaien, komt ze erachter dat Raf verloofd is... met Maddie! Maar tijd om te treuren heeft ze niet, want om de zoveel tijd ontsteken de personages

in Walking on Sunshine in een uitbundig zingen en dansen à la Fame, op de grootste hits uit de eighties. En als er door het zwieren in de Italiaanse zon nog niet genoeg zweetdruppels van het scherm vliegen, zorgt de nog tamelijk onbekende Giulio Berruti daar wel voor, want hemeltjelief, hier krijgt zelfs je oma het nog warm van. Eén ding is zeker; hoewel we de hitjes in de film misschien nét iets te vaak hebben gehoord, zal iedereen neuriënd de bioscoopzaal verlaten. I’m walking on sunshine... oohoo... 9

Wie loopt er op zonneschijn? Taylor Taylor is de hoofdpersoon. Een paar jaar geleden beleefde ze een intense vakantieliefde met de Italiaanse Raf. Hij vroeg haar om bij hem te blijven, maar ze koos voor haar studie. Taylor probeert uit alle macht om loyaal te zijn naar Maddie, maar het kiezen tussen haar zus en haar grote liefde valt zwaar... Oh ja, en ze is natuurlijk dol op zingen en dansen!

Lil De beste vriendin van de zusjes. Ze is een gezellige tante die geen nee zegt tegen een cocktail. Of tegen een gezellige jongeman. Ze kent Taylors geheim en helpt haar op het moment dat het nodig is. Oh ja en, hoe toevallig, ook Lil is dol op zingen en dansen.

Maddie Als de zus van Taylor lijkt Maddie helemaal niet op haar lichtblonde zusje. Alleen qua vrolijkheid en enthousiasme dan, want Maddie is all over the place. Ze is impulsief − ze gaat trouwen met een man die ze pas één week kent − en ze ziet overal het positieve van in. Haar zwakte? Sexy mannen! Oh ja, en ze is natuurlijk dol op zingen en dansen!

Raf Raf is de love interest van Taylor en Maddie. Hij is een lieve en passievolle jongen die altijd naar zijn gevoel luistert. Soms kan dat gevoel nogal verwarrend zijn, zoals wanneer je tegelijk verliefd bent op twee zusjes. De zusjes geven we geen ongelijk, want we zeiden het al eerder: Raf is nog heter dan de Italiaanse zon. O ja, en uh... je raadt het al...


Review

@pimwijers

Blackmail Genre Thriller Regie Eugenio Mira Cast Elijah Wood, John Cusack en Tamsin Egerton Details Spanje / 90 minuten Release 10 juli Een pianist leest tijdens een uitvoering dat zijn kop eraf wordt geschoten als hij één valse noot maakt. Blackmail is een doldwaze thriller met een mal, maar bevredigend script.

10

Soms kom je uit een film waarvan de onbevredigende climax nog steeds een beetje nadreunt. Maar als je dan iets langer nadenkt over de rest van de film besef je: ‘geeft niets, ik heb me kostelijk vermaakt’.

How to train your

DRAGON

Eén valse noot = dood

Blackmail is zo’n film. Elijah Wood speelt hierin de allerbeste pianist van de wereld. Vijf jaar geleden klapte hij dicht tijdens een uitvoering van het moeilijkste pianostuk ooit; een stuk dat alleen hij en zijn pas overleden mentor konden spelen. Een slechtere comeback had hij zich niet kunnen wensen, want tijdens zijn eerste optreden in vijf jaar leest hij op zijn bladmuziek (en we parafraseren): maak één valse noot en ik schiet je kop eraf. Een tof uitgangspunt à la Speed of Phone Booth, al krijgt Wood hierin genoeg kans om zijn piano te verlaten. Origineel: de muziek die hij speelt heeft de hele film lang ook de functie van soundtrack. Het verhaaltje van Blackmail is verder doldwaas en de climax is een domper, maar het uitgangspunt is tof en het gissen naar het hoe en waarom levert alsnog een fijne thriller op.

@rubenfilm

Dit schattige draakje kan wel een beugel gebruiken

Genre Animatie / Avontuur Regie Dean DeBlois Stemmencast Jay Baruchel, Gerard Butler en Cate Blanchett Details Verenigde Staten / 102 minuten Release 2 juli

De tekenaars van Dreamworks’ nieuwste drakenanimatie hebben goed naar hun huisdieren gekeken. Toothless, de zwarte draak van het nerdy hoofdpersonage Hiccup (Jay Baruchel, in Nederland ingesproken door Patrick Martens) is nóg aandoenlijker geworden en de puppy-achtige kwaliteiten ontdooien zelfs de meest harteloze kijker. Drakenjager Drago heeft daar echter weinig boodschap aan, want hij maakt van draken − ongeacht hun lieve karakter − rasechte moordwapens. Het is aan Hiccup en zijn Vikingvrienden om de slechterik te stoppen. Daarbij ontmoet hij de mysterieuze drakenfluisteraar Valma (Cate Blanchett), die een familiegeheim openbaart. How to Train Your Dragon 2 is een fijne

familiefilm die ook serieuzere onderwerpen durft aan te snijden. De handicap van Hiccup − hij heeft een geamputeerd been − en de invloed van zijn opvoeding spelen een gewichtige rol. Nóg gewichtiger is de

‘Godzilla is er niks bij’ aanwezigheid van Godzilla-achtige draken die met veel bombarie en rumoer de aarde doen trillen. Elementen van het monstergenre (Pacific Rim) maken de finale van de animatiefilm eigenlijk onbedoeld een prettig alternatief voor het luidruchtige en murw beukende Godzilla.


GRACE of

review

Monaco

sara@previewmag.nl

Genre Drama Regie Olivier Dahan Cast Nicole Kidman, Tim Roth en Milo Ventimiglia Details Frankrijk, Verenigde Staten / 103 minuten Release 5 juni

‘Mooi gefilmd, dat is het zeker, en het glossy gevoel druipt ervan af’

Hollywoodster Grace Kelly trouwde met de prins van Monaco en voorkwam met haar onweerstaanbare uitstraling een Franse invasie, zo leren we in biopic Grace of Monaco. Grace Kelly: actrice, Oscarwinnares, glamourqueen, geliefde van een lange lijst acteurs en de lieveling van Alfred Hitchcock. Ze zat op het hoogtepunt van haar roem in Hollywood toen ze door Prins Reinier van Monaco ten huwelijk werd gevraagd. Wat niemand verwachtte gebeurde: ze zei ja en ruilde haar filmsterrenleven in voor de status van prinses, werd moeder van drie kinderen en kwam uiteindelijk, te jong, aan haar einde tijdens een auto-ongeluk. In Grace of Monaco speelt Nicole Kidman haar ongelukkig en gekooid. Wanneer Hitch haar het script geeft van de film Marnie, over een frigide, gestoorde vrouw, accepteert ze de rol. Het paleis is in rep en roer, maar Reinier, gespeeld door een onherkenbare Tim Roth, staat het toe. 11

Intriges Een aaneenschakeling van intriges en politieke gebeurtenissen (Frankrijk dreigt bijvoorbeeld Monaco binnen te vallen) zorgt er echter voor dat Grace nooit meer op het witte doek te zien is. Ze schikt zich in haar lot en bekwaamt zich in het spelen van haar laatste glansrol: die van prinses. Hoewel Grace of Monaco net iets meer dan anderhalf uur duurt, krijg je het idee naar een veel langere film te kijken − iets wat bij Dahans vorige biopic (La Vie en Rose, over Edith Piaf) bepaald niet het geval was. Mooi gefilmd, dat is het zeker, en het glossy gevoel druipt ervan af. Tim Roth speelt de emotioneel kreupele prins goed als afstandelijke en uiteindelijk onzekere man die niet weet wat hij met zijn iconische ega aanmoet. Nicole Kidman gooit alles in de strijd voor een Oscar! (Toch jammer dat we vooral naar haar gebotoxte gezicht kijken, en té weinig naar Grace.)

Nicole Kidman als filmprinses in prinsessenfilm Grace of Monaco


Film en filmmuziek

07/07 - 09/07 07/07 - 09/07

The Lord of the Rings in Concert The Fellowship of the Ring

© Pascal Ito

Raak in de ban van de ring door Howard Shore’s onvergetelijke muziek. Bekijk de film op een immens filmdoek, terwijl Het Gelders Orkest en een imposant koor de muziek van Middle Earth tot leven brengen.

19/07 en 27/08

SummerNights at the Movies Cinema voor je oren. Twee avonden vol overweldigende filmmuziek, gepresenteerd door Peter Blok en Eric Corton. The Godfather meets James Bond…

Bestel nu je kaarten!

27/08


10 vragen aan Nicole Kidman, over Grace of Monaco

@rubenfilm

Grace of Monaco, met Nicole Kidman als de prinses, ging op het Filmfestival van Cannes in première. En wat een toeval: onze Ruben was daar toen ook! Driemaal raden met wie hij een onderonsje had... 1. Je speelt Grace Kelly, die in de jaren zestig trouwde met Prins Reinier. De koninklijke familie distantieerde zich op voorhand van de film. Vond je dat erg?

5. De reviews zijn wel pittig, vind je ook niet?

‘Ja, dat was wel even slikken, haha. Ze hebben lange lenzen gebruikt, ook al zou je denken dat de camera echt op mijn snufferd

‘Ik lees de recensies niet, maar ik krijg wel

staat. Ik had ook vaak niet door hoe close ze

een indruk. In het digitale tijdperk ontkom

kwamen. Ik kijk nooit naar de monitors en

je daar niet aan. Ik leef niet in een bubbel,

zie het resultaat ook zelden. Ik begin eraan,

‘Ik vind het erg jammer dat de familie zo

al zou ik dat wel soms willen. Ach, ik ben

geef alles en dan ben ik weg. Mensen

reageert. We hadden natuurlijk geen kwaad

het wel gewend. De laatste keer was ik hier

proberen me te zeggen dat ik meer

in de zin. Maar het is geen biografische film.

in Cannes met The Paperboy, in 2012, daar

technisch betrokken moet zijn, maar ik weet

We hebben wel feiten aangehaald, maar de

werd ook van alles over geschreven. Er zijn

er nog steeds niks van...’

film is verder gedramatiseerd.’

ook zoveel meningen tegenwoordig, teveel informatiestromen als je het mij vraagt.’

2. Begrijp je hun reactie? ‘Ja, ik snap het wel. Het zijn hun ouders en ze willen hun privacy beschermen. Maar als de familie de film zou zien, dan zouden ze weten dat we deze met liefde hebben

6. Voor Grace Kelly was de overgang van Hollywood naar Monaco behoorlijk heftig. Heb jij je ook ooit zo gevangen gevoeld?

gemaakt.’

‘Ja, in Rabbit Hole! Haha, grapje. Qua glamour was Moulin Rouge echt het hoogtepunt, maar deze was ook buitengewoon. Dior ontwierp mijn jurken. Helemaal jaren zestig, met een knipoog

‘Anders. Ik begon met acteren toen ik

3. Wat trok je eigenlijk aan in het script?

9. Heb je ooit zulke mooie kleding gedragen in een film?

naar dat Hollywoodtijdperk.’

veertien was en ik ben nu bijna 47. Dat is een lange carrière. En ik ben te jong getrouwd. Ik heb wel lang in een bubbel geleefd.

10. Welke rol ben je het meest trots op?

‘Ik zoek altijd naar dingen die ik nog nooit

Daarom heb ik ook besloten om in een deel

gedaan heb. Een iconische prinses was

van Amerika te wonen dat ver weg is van

‘Rabbit Hole vooral. Maar ook Birth, terwijl

voor mij onbekend terrein. Bovendien, ik

Hollywood. Ik woon in het zuiden, waar de

critici die echt helemaal afmaakten. Mensen

had laatst ook twee behoorlijk rauwe films

muziekindustrie wel erg levendig is, maar ik

kwamen naar me toen en vroegen; ‘Hoe

gemaakt in de Australische outback, dus

word er rustig.’

heb je die film kunnen doen? Hoe kon je

was het een welkome afwisseling om nu even in de Franse Rivièra te leven. Mijn moeder was overigens groot fan van Grace,

met die minderjarige jongen in een badkuip

7. Zou jij ook zo je carrière kunnen achterlaten?

dus ik wist al veel van haar films.’

4. Vind je Grace of Monaco over the top geworden?

Mensen waren echt gechoqueerd toen ze dat zagen, terwijl ik juist ontroerd was tijdens

kan morgen met pensioen gaan. Maar de tijd

een screening in Venetië.’

is niet rijp. Ik heb nog het gevoel dat ik iets te vertellen heb.’

heb die verantwoordelijkheid niet. Dat denken mensen vaak wel, maar ik kom niet in de montagekamer. Je doet letterlijk wat je gezegd wordt en je komt pas later weer terug om de film te promoten.’

metafoor was met een grotere betekenis.

‘In principe hoef ik niet meer te werken. Ik

speciaals kan neerzetten en dat ik nog veel ‘Dat moet je aan de regisseur vragen. Ik

zitten?’ Ze begrepen gewoon niet dat dat een

8. Er zijn veel extreme closeups in de film. Wat dacht je toen je jezelf zo zag op het grote scherm?

13


rosy@previewmag.nl

Review

City of Violence Genre Misdaad / Drama Regie Jérôme Salle Cast Orlando Bloom, Forest Whitaker en Tanya van Graan Details Frankrijk, Zuid-Afrika / 110 minuten Release 12 juni Een sociaalkritische actiefilm waarin de begrippen ‘blank’ en ‘zwart’ worden geherdefinieerd. De Apartheid speelt op de achtergrond een grote rol. Zorg dat je bij City of Violence op tijd in je bioscoopstoel zit, want de allereerste scene is zowel heftig als belangrijk voor de rest van de film. We zijn in het ZuidAfrikaanse Kaapstad, ten tijde van de Apartheid, en we zien hoe een Zulu-jongetje toekijkt hoe racistische blanken zijn vader vermoorden. De jongen zelf ontkomt, maar niet voordat hij op afschuwelijke wijze verminkt wordt. Later zien we hem als agent Ali Sokhela (Whitaker), die met zijn collega Brian Epkeen (Bloom) onderzoek doet naar een aantal moorden en een nieuwe

14

Night Moves

‘Een Zulu-jongetje kijkt toe hoe racistische blanken zijn vader vermoorden’ illegale drug. Zowel de moorden als de brug blijken verband te houden met tijdens de Apartheid bedachte methoden om de zwarte bevolking uit te roeien. Hoewel regisseur Salle (Largo Winch) het geweld niet schuwt − de rauwe gewelddadigheid komt soms wat koud op je dak − zegeviert de sociaalkritische plot van zijn film. Salles personages zijn goed uitgediept en hij creëert van meet af aan een sympathie voor Zulu-agent Ali. Zo begrijpen we ook hoe deze goedzak tot de gruwelijke daad komt die hij op het einde van de film pleegt...

@evert_devries

Genre Drama Regie Kelly Reichardt Cast Jesse Eisenberg, Dakota Fanning en Peter Sarsgaard Details Verenigde Staten / 112 minuten Release 5 juni Twee milieuactivisten beramen plannen om een dam op te blazen, maar dit heeft gevolgen die ze niet hadden voorzien. Met lede ogen ziet Josh aan dat de wereld steeds meer lak heeft aan het klimaat. Samen met milieuactiviste Dena besluit hij dat de tijd van vreedzaam protest is afgelopen en een grootse daad nodig is om de mensheid wakker te schudden. De twee kopen een boot, een flinke lading ingrediënten om explosieven te maken en gaan op weg richting een grote industriële dam midden in een natuurgebied. Night Moves is goed in twee delen te knippen. In de eerste helft werken Josh en Dena, met hulp van ex-marinier Harmon, toe naar hun aanslag. In het tweede

‘Het plannen van een aanslag is saaier dan Hollywood ons wil doen geloven’ deel worden de jongeren geconfronteerd met de gevolgen van hun acties en bovenal hun geweten. Het eerste deel is helaas iets te langdradig. Dat is wellicht bewust, want het plannen van een terroristische aanslag is nu eenmaal een stuk saaier dan Hollywood ons dat vaak wil doen geloven. Echt spannend wordt de film in de tweede helft, wanneer de anticipatie op de aanslag plaatsmaakt voor gewetenswroeging bij het duo. Vooral het interne conflict van de aan het begin meer spraakzame Dakota Fanning (Dena) is een indrukwekkende acteerprestatie.

Terroristische aanslag om de natuur te beschermen. Goed idee?


@pimwijers

@janmeijroos

dvd en games

Tips voor het Thuisfront

game van de maand:

LEGO: The Hobbit

The LEGO Movie 18 juni Avontuur / Animatie

Everything is awesome! Als je deze film al in de bios hebt gezien, weten we zeker dat dit liedje voor de rest van de dag in je hoofd zit. Niet erg, want het is een awesome liedje. Net als de film zelf. Sullig LEGO-poppetje Emmett blijkt De Ware te zijn: de enige die de LEGO-wereld kan redden van een tiran. Met behulp van een LEGO-chick en LEGO-Batman gaat hij de strijd aan.

Vampire Academy 20 juni Avontuur

Verfilming van de populaire boekenreeks, waarin vampierchicks Rose en Lissa een bijzondere band koesteren. Op de vampierschool worden ze klaargestoomd voor het vampierleven. Als het kwaadaardige ras Strigoi de academie aanvalt moeten alle hens aan dek. En er mag gezwijmeld worden, want de buikspieren van gevechtstrainer Dimitri Belikov zijn prominent aanwezig.

Oldboy 5 juni Actie / Thriller

Die film waarin een man in één lange take een stuk of twintig gangsters in elkaar beukt met een klauwhamer. Heerlijk! In deze Amerikaanse remake van de Koreaanse film wordt Josh Brolin na twintig (!) jaar vrijgelaten uit een private gevangenis. Waarom men hem daar opsloot, mag hij nu gaan uitzoeken. Tijdens zijn onderzoek is hij uit op één ding: wraak.

Amper twee maanden na The LEGO Movie Game ligt er alweer een nieuwe LEGO Game in de schappen. LEGO: The Hobbit is gebaseerd op de eerste twee delen van de Hobbitfilmtrilogie en wordt, opnieuw, met veel humor in beeld gebracht. Net als in de films An Unexpected Journey en The Desolation of Smaug brengt tovenaar Gandalf dertien dwergen mee naar het huis van Bilbo. Balin, Dwalin, Fíli, Kíli, Dori, Nori, Ori, Óin, Glóin, Bifur, Bofur, Bombur en Thorin gaan met de Hobbit op avontuur en zijn allemaal speelbaar. Alle dwergen hebben verschillende skills en wapens. De ene baardmans heeft een slingerhamer bij zich, de ander kan rollen om zo vijanden als een levende bowlingbal weg te beuken en weer een ander bedient zich van een pijl en boog. Tijdens het vechten tegen levelbazen, dien je soms te tag-teamen met twee dwergen. Het betekent bijvoorbeeld dat de twee op elkaar klimmen zodat de bovenste een dikke Goblin een muilpeer verkoopt. Het buddysysteem vinden we ook in puzzels. Soms zullen wel vier of vijf dwergen boven op elkaar moeten klimmen om een platform of een schakelaar te bereiken, of twee dwergen pakken samen een boomstam op om als stormram te functioneren. Leuk! Ontwikkelaar: TT Games Uitgever: Warner Bros. Interactive Platform: 3DS, PC, PS 3, PS 4, PS Vita, Wii U en Xbox 360

Maak kans op LEGO: The Hobbit op een platform naar keuze Wie is de vertelstem in de geanimeerde tussenfilmpjes in LEGO: The Hobbit? Stuur het goede antwoord vóór 1 juni naar spel@previewmag.nl en maak kans!

win

15


10

De mooiste filmprinses ooit is natuurlijk Grace Kelly. Het leven van deze actrice, die later prinses van Monaco werd, is verfilmd in Grace of Monaco. Welke andere filmprinsessen moet je gezien hebben? 1. Sissi (1955-1958)

2

De Sissi-trilogie maakte een instant ster van de piepjonge, Oostenrijkse actrice Romy Schneider. De filmreeks gaat over het leven van keizerin Elisabeth van Oostenrijk, die als opstandige en levenslustige dame moeite had met het stijve en formele leven aan het hof. Prachtige prinsessenjurken, romantiek ten top en een vleugje drama: dit is de ultieme prinsessenfilm, ook al is Sissi stiekem natuurlijk keizerin en geen prinses. Maar dat vertellen we aan niemand door.

2. Roman Holiday (1953)

3

Audrey Hepburn speelt een verveelde, overbeschermde prinses die op vakantie in Italië aan haar bewakers ontsnapt. In Rome wordt ze verliefd op een Amerikaanse journalist (Gregory Peck). Tot op de dag van vandaag is Roman Holiday één van de beste romantische komedies ooit gemaakt. De scènes van Hepburn en Peck op de scooter door Rome zijn onvergetelijk. Weetje: dit was de eerste Amerikaanse productie die geheel in Italië is opgenomen!

3. Diana (2013)

4

Net als Grace of Monaco is Diana een volwassen en waargebeurde prinsessenfilm. Deze biografie beslaat de laatste twee jaar uit het leven van de voormalige Princess of Wales, beter bekend als Lady Di. Na haar scheiding van Prins Charles beleeft Di een romance met de Pakistaanse chirurg Hasnat Khan en zet ze zich in voor het goede doel. Naomi Watts is perfect gecast, maar de film zelf is helaas een royale draak.

4. Princess Mononoke (1997)

Anime van de Japanse grootmeester Hayao Miyazaki. Prins Ashitake onderneemt hierin een epische reis, nadat hij vervloekt wordt door de op hol geslagen zwijnengod Tatarigami. Hij raakt verstrikt in een oorlog tussen vrouwelijke mijnwerkers en andere bosgoden. Bovendien ontmoet hij een menselijke prinses die door wolfgoden is opgevoed: Mononoke-hime (hime is het Japanse woord voor prinses). Een adembenemend mooi sprookje met een save the forest-boodschap.

5

sara@previewmag.nl

1

de prinsessigste filmprinsessen aller tijden


5. The Princess Diaries (2001)

Op haar vijftiende ontdekt Mia Thermopolis dat ze de erfgename is van de troon van Genovia. Ze ontmoet de grootmoeder die ze nooit gekend heeft (een heerlijke rol van Julie Andrews). Die pimpt haar van ongemakkelijke tiener tot glamourprinses. The Princess Diaries werd als Pretty Woman voor jonge meiden geregisseerd door Garry Marshall. Inderdaad, de regisseur van Pretty Woman.

6

6. Tangled (2010)

Prinses Rapunzel woont haar hele leven in een toren, waar ze gevangen wordt gehouden. Samen met een jonge dief ontsnapt ze en ontdekt ze voor het eerst de wereld en zichzelf. Dit is een Disneyfilm met pit en humor, met geestige rollen voor sidekicks Maximus, het paard, en Pascal de kameleon. De film zou 260 miljoen dollar gekost hebben en als dat waar is, dan is Rapunzel de duurste animatiefilm ooit gemaakt...

7. Frozen (2013)

De onbevreesde prinses Anna gaat door weer en wind om haar zuster Elsa te vinden. Elsa’s ijzige krachten houden hun koninkrijk namelijk al jaren in een eeuwige winter bevroren. Prinsessen zijn tegenwoordig niet meer zoet, maar stoer. Tenminste, dat is de boodschap van de nieuwe generatie Disney-filmmakers. Anna kickt daarom ass! Toch is de komische sneeuwpop Olaf de echte ster van deze moderne Disney Classic. Het sprookje De Sneeuwkoningin vormde de basis voor dit animatieavontuur.

7

8. Maleficent (2014)

Het verhaal achter het beroemde sprookje van Doornroosje, oftewel De Schone Slaapster. Waarom betoverde toverfee Maleficent, gespeeld door Angelina Jolie die zichtbaar geniet van haar duistere rol, een jonge prinses tot de eeuwige slaap? En wat moet ze doen als dat kind juist de enige persoon blijkt te zijn die de vrede in het koninkrijk kan herstellen? Die enge Angelina verbleekt met haar uiterlijk de échte prinses van deze film...

8

9. Enchanted (2007)

Een mix van animatie en live-action levert een extreem aanstekelijke film op over een naïeve prinses die door de boze koningin naar de hel wordt getoverd: het hedendaagse New York. Met elementen uit klassiekers als Sneeuwwitje en The Sound of Music en een stel acteurs waarvan het charisma van het scherm knalt: Amy Adams als prinses Giselle, Patrick Dempsey als haar geliefde en James Marsden als de hilarische blaaskaakprins!

9

10. The Princess Bride (1987)

Klassiek sprookje over de knappe prinses Buttercup, een aantrekkelijke boerenknul, reuzen, zwaardgevechten en een gemene prins. Ogenschijnlijk voor kinderen gemaakt, maar uiteindelijk topvermaak voor iedereen. Rob Reiners film werd geen grote hit in de bioscopen, maar wel op dvd. En terecht, want het is een romantische avonturenfilm, komedie en drama ineen. Een mix die niet onder elke regisseur goed kan uitpakken, maar wel onder Reiner.

10


@pimwijers

behind the scenes

MET LIVE-ORKEST Begin juli staat een klein leger muzikanten en koorleden op het podium van Het Concertgebouw. Ze spelen de muziek van The Fellowship of the Ring. En de film zelf? Die speelt op groot scherm mee! Als The Lord of the Rings weer eens op een bioscoopscherm draait, dan moet je daar natuurlijk bij zijn. Hoe vaak krijg je de kans immers om die film zo te zien? Stel je vervolgens eens voor dat het fantasy-epos op een heel groot scherm draait in Het Concertgebouw in Amsterdam, terwijl de muziek van filmcomponist Howard Shore er door 250 koor- en orkestleden live bij wordt uitgevoerd. Daar zeg je je eigen bruiloft nog voor af. We hopen dus dat jij niet gaat trouwen op 7, 8 of 9 juli, want dan gebeurt bovenstaande precies...

werd door Shore hoogstpersoonlijk gevraagd om te dirigeren: ‘In 2007 organiseerde ik een concert met zijn filmmuziek en daar hebben we hem uiteraard ook voor uitgenodigd. Toen hij me vervolgens vroeg of ik zijn soundtrack wilde dirigeren zei ik natuurlijk spontaan ‘ja’! Voor deze concerten heb ik nog steeds veel contact met hem, zodat we de uitvoering steeds beter kunnen maken. Het blijft bijvoorbeeld moeilijk om gelijk met de film te blijven, al wordt het per keer dat we de muziek uitvoeren gemakkelijker. Tenminste, een beetje!’

Preview heeft de eer om maestro Ludwig Wicki te spreken. Deze Zwitserse dirigent bracht de soundtrack van Howard Shore in Londen en Parijs al live ten gehore, uiteraard terwijl The Fellowship of the Ring meespeelde. Wicki

Episch en vol emotie Wat maakt de soundtrack van deze trilogie zo bijzonder? Wicki: ‘De muziek van The Lord of the Rings is episch, zit vol emotie, heeft bijzondere melodieën en compositietechnieken en kent bovendien een mooie

samenhang tussen de stemmen in het koor. Ik hou ervan; voor een muzikant is het waanzinnig om deze muziek te bestuderen en uit te voeren.’ En niet alleen de dirigent pikt dit zo op, als we de reacties uit Londen en Parijs mogen geloven. Maestro Wicki bracht concertzalen in die steden al in vervoering. ‘Het publiek laat zich ontroeren. In Parijs, maar ook in Londen, huilden sommige mensen zelfs bijna. Het is fantastisch om te zien dat men er zo door geraakt wordt.’ Wilde de dirigent altijd al componist worden? Wicki: ‘Haha, dat was mijn droom toen ik jong was. Ik wilde inderdaad filmcomponist worden, maar ik kom uit Luzern, Zwitserland, en daar worden helaas niet zoveel films gemaakt... Maar nu ben ik dirigent en heb ik ook fantastisch werk!’

‘In Parijs, maar ook in Londen, huilden sommige mensen zelfs bijna van ontroering’

Meer live filmmuziek? In juli en augustus heeft Het Concertgebouw in Amsterdam genoeg live filmmuziek in petto, zoals de avonden waarop bekende filmthema’s (uit Batman, Indiana Jones, The Godfather en talloze andere films) door acteur Peter Blok of DJ Eric Corton worden gepresenteerd,

allemaal volgens het thema Helden en Schurken. En wat dacht je van Disney in Concert, met live muziek, zang én beelden op groot scherm? Kijk voor deze en andere filmprogramma’s op www.concertgebouw.nl!


@bobbyblok

review

Genre Jeugdfilm / Oorlog Regie Dennis Bots Cast Maas Bronkhuyzen, Joes Brauers en Stefan de Walle Details Nederland / 97 minuten Release 3 juli De impact van oorlog op de levens van kinderen is onderbelicht. Hier brengt het indrukwekkende Oorlogsgeheimen, gebaseerd op het succesboek van Jacques Vriens, verandering in.

OorlogsGEHEIMEN De tijd van oorlogje spelen is voorbij: het is nu voor ‘t eggie

Tieners Tuur (Bronkhuyzen) en Lambert (Brauers) zijn beste vrienden als de oorlog uitbreekt. Hun vriendschap komt echter onder druk te staan als blijkt dat hun vaders in de strijd aan verschillende kanten staan: de vader van Tuur zit in het verzet, terwijl de vader van Lambert lid is van de NSB (sterke rollen voor Peters en De Walle). Bovendien vormt ook de komst van het mysterieuze meisje Maartje een splijtzwam tussen de twee jongens.

‘Een pittig onderwerp vertaald naar de belevingswereld van tieners’

Leven of dood

Net als eerder met zijn internationale hit Achtstegroepers Huilen Niet weet regisseur Dennis Bots met zijn nieuwe film weer een pittig onderwerp te vertalen naar de belevingswereld van tieners. Hij gaat geen moment op de knieën, maar dient zijn harde boodschap wel op in een taal die voor kinderen helder maakt hoe dramatisch oorlog kan zijn. Wat begint als een spannend jongensavontuur (de knapen spelen aan het begin nog vrolijk oorlogje in het bos) eindigt in een kwestie van leven of dood. Toch is Oorlogsgeheimen − net als Achtstegroepers Huilen Niet − geen film geworden waarbij het publiek de zaal met lood in de schoenen verlaat. Daarvoor zijn de twee jonge hoofdrolspelers te ontwapenend en gloort er gelukkig aan het slot toch enige hoop op een betere toekomst aan de horizon.

Waarom werd het boek verfilmd? Het boek Oorlogsgeheimen sprak de makers niet alleen aan omdat het verhaal de gevolgen van oorlog aan hedendaagse jongeren duidelijk maakt, maar ook omdat het verhaal zich in Zuid-Limburg afspeelt. ‘WO II in Limburg blijft in de geschiedenisboeken ernstig onderbelicht’, vindt producent Harro van Staverden. ‘Niet alleen duurde de oorlog bijna een jaar korter en hebben Limburgers niet onder de Hongerwinter te lijden gehad, maar in het grensgebied namen ook meer Nederlanders stelling dan in andere provincies.

Limburg telde het hoogste aantal NSB’ers, omdat men daar veel vaker al bevriend was met Duitsers. Maar tegelijkertijd boden het grensgebied en de mergelgrotten ook veel ideale schuilplaatsen voor het verzet.’ De filmmakers werken ook intensief samen met Young Crowds, dat met steun van het Comité 4 en 5 mei lespakketten ontwikkelt die dit najaar aan de hoogste klassen van de basisscholen en in de onderbouw van het voortgezet onderwijs worden aangeboden.

19


@rubenfilm

@pimwijers

Review review

Devil’s Knot Genre Drama / Thriller Regie Atom Egoyan Cast Reese Witherspoon, Colin Firth en Kevin Durand Details Verenigde Staten / 114 minuten Release 5 juni

Werd haar zoontje door satanisten vermoord?

20

Eén van Amerika’s grootste moordmysteries blijft tot op heden onopgelost. In Devil’s Knot volgen we het rammelende onderzoek naar de dood van drie jongetjes. Het is maagomdraaiend wanneer drie jochies naakt en levenloos uit een ondiepe kreek in West-Memphis worden gevist. Niet veel later is de hartverscheurende reactie van Reese Witherspoon − die de moeder van één van hen speelt − reden om zelf ook tranen te laten vloeien. De zaak haalde

Paradise Lost leert Devil’s Knot dat de zaak aan alle kanten rammelde. De politie wilde zó graag een schuldige aanwijzen dat ze nauwelijks nog onderzoek deden naar andere aanwijzingen, die niet op betrokkenheid van het drietal wezen. Het maakt de rechtszaakscènes zeer intrigerend. Een tunnelvisie, vergelijkbaar

‘Het trio is schuldig; ze zouden gehandeld hebben uit satanisme’ de wereldpers in 1993 en werd bekend als The West Memphis Three. Dat getal slaat op drie verdachten die kort na de moorden werden opgepakt. De rechtbank achtte het trio schuldig aan moord; ze zouden gehandeld hebben uit satanisme. Net als de HBO-documentaire

met die van onze eigen zaak rondom Lucia de B., blijft een boeiend gegeven. Dat de moorden tot op heden niet opgehelderd zijn, maakt de film op voorhand wat onbevredigend. Tenzij je een meedenkend persoon bent en met je eigen theorieën op de proppen komt.

The TheWind Raid 2Rises Genre Actie / Nog meer actie Regie Gareth Evans Cast Iko Uwais, Tio Pakusodewo en Putra Arifin Scheunamann Details Indonesië / 148 minuten Release 3 juli

Zelfs kogels zijn niet snel genoeg voor de hoofdrolspeler in deze film

Als er nog meer actie in deze film zou zitten, dan zou de bioscoop waarschijnlijk ontploffen.Actieliefhebbers: deze knaller mag je niet missen. Als het gevecht voorbij is, stijgt er een applaus op uit de bioscoopzaal. Het publiek is door het dolle. Verdeeld over het bioscoopscherm liggen talloze doden en kermende Indonesiërs met gebroken armen. The Raid was al een actiefilm waar je eigenlijk alleen maar van kon dromen. The Raid 2 geeft daar vervolg

handen, voeten, ellebogen en knieën bewijst Uwais dat hij de beste martial artsster van dit moment is. Hij beoefent pencak silat, een Indonesische vechtsport die nauw verwant is aan andere Aziatische krijgskunsten. Maar waar andere Aziatische vechtsportfilms nog wel eens flauw zijn of slappe verhaaltjes hebben,

‘Dit is een vechtsportfilm die alle andere overbodig maakt’ aan. In het eerste deel bestormde hoofdrolspeler Rama (Iko Uwais) in zijn uppie een gebouw vol drugsdealers en in dit directe vervolg infiltreert hij een gangsterorganisatie. Het resultaat blijft hetzelfde: het verhaal is ondergeschikt aan de fantastische actie. Met zijn

draait The Raid 2 om één ding: beuken. Regisseur Gareth Evans beseft dat als de beste, want scène na scène trakteert hij zijn publiek op ultiem gechoreografeerde en uitgevoerde actieballetten. Dit is een vechtsportfilm die alle andere overbodig maakt!


rosy@previewmag.nl

@pimwijers

Stuk!

Joe

Genre Thriller /Drama Regie Steven de Jong Cast Jackie van Parijs, Cas Jansen en Yolanthe Cabau Details Nederland / 110 minuten Release 9 juni

Genre Drama Regie David Gordon Green Cast Nicolas Cage, Ronnie Gene Blevins en Tye Sheridan Details Verenigde Staten / 117 minuten Release 12 juni

Gepest meisje wil een klasgenootje uit de weg ruimen

Een onheilspellende film over een gepest meisje met overgewicht dat besluit wraak te nemen op een klasgenootje. We kennen regisseur Steven de Jong van luchtige speelfilm Boerenliefde en paardenmeisjesfilm Penny’s Shadow. Zijn Stuk! is van een heel andere orde. De achttienjarige Elizabeth − een dappere rol van Jackie van Parijs − wordt op afschuwelijke wijze gepest door een aantal klasgenoten. Alleen de aantrekkelijke

wat Elizabeth betreft geen plaats meer... Stuk! laat zich omschrijven als een SaskiaNoort-achtige thriller voor jongeren, waarin De Jong een hoop actuele thema’s aan bod laat komen en daarbij, net als de pestfilm Spijt! van vorig jaar, narigheid niet uit de weg gaat. Stuk! is met de vele schokkende scènes echter soms wat

‘Een kleine tip; neem geen voorbeeld aan de personages in Stuk!’ Alec heeft soms oog voor haar; spijtig genoeg heeft hij al een relatie met Riley. En dan worden alle pesterijen Elizabeth teveel en wordt het tijd om de rollen om te draaien. Elizabeth verandert langzaam in Riley. Jammer voor de echte Riley, want voor haar is er

obsceen en duidelijk minder genuanceerd dan de Carry Slee-verfilming. Hopelijk zal de film pestende jongeren een spiegel voorhouden en zullen gepeste kinderen zich gehoord voelen. Aan hen een kleine tip van Preview: neem géén voorbeeld aan de personages in Stuk!

Prachtig misdaaddrama over Amerikaanse onderklasse

Wederom een sterk drama over de verstoten onderklasse van Amerika. Nicolas Cage neemt als man met gewelddadig verleden een jochie onder zijn hoede. Die Tye Sheridan: met zijn zeventien jaar en drie filmrollen op zijn conto is hij nu al een acteur om in de gaten te houden. Vorig jaar acteerde hij Matthew McConaughey van het scherm in het sterke hillbillydrama Mud en in deze vergelijkbare film laat hij Nicolas Cage een poepie ruiken. Hij

het loon van zijn zoon. Het verleden van Joe laat hem daarnaast ook niet met rust en die verhaallijn is meteen de minst interessante. Regisseur David Gordon Green (The Pineapple Express, Prince Avalanche) houdt zijn titelfiguur clichématig. Gary, als getergd jochie dat probeert te overleven

‘Hij acteerde Matthew McConaughey al van het scherm’ speelt Gary, een zwervend jochie met een dronken vader. Ze strijken neer in een Texaans stadje, waar explosieve ex-gevangene Joe (Cage) een bedrijfje runt in de houtkap. Joe neemt de jongen onder zijn hoede, maar de tandenloze lamstraal van een vader jat met geweld

aan de onderkant van de Amerikaanse maatschappij, is des te interessanter. Hij roept herinneringen op aan Winter’s Bone, de film die Jennifer Lawrence in één mep op de kaart zette. Sheridan acteert minstens zo goed.

21


VANAF 19 JUNI IN DE BIOSCOOP


review

@pimwijers

Transcendence Genre Technothriller Regie Wally Pfister Cast Johnny Depp, Rebecca Hall en Paul Bettany Details Verenigde Staten / 119 minuten Release 19 juni

De geest van een wetenschapper wordt in een computer getransplanteerd. Met grenzeloze toegang tot het internet groeit hij uit tot een oppermachtig wezen... Wetenschap en technologie leiden tot hel en verdoemenis, als we sciencefictionverhalen mogen geloven in ieder geval. Om maar wat te noemen: na té vooruitstrevende experimenten nemen robots de wereld over in The Matrix, nemen apen de wereld over in Rise of the

‘Is de mens in de machine dezelfde mens die hij van vlees en bloed was?’ Planet of the Apes en neemt een digitale Johnny Depp de wereld over in Transcendence. Hij doet hierin als wetenschapper baanbrekend onderzoek naar het creëren van een kunstmatig computerbewustzijn. Wanneer hij door antitechnologie-terroristen wordt neergeschoten, transplanteert zijn vrouw zijn geest in een computer. Maar is de mens in de machine wel dezelfde mens die hij van vlees en bloed was? De nieuwe computerentiteit heeft grenzeloos toegang tot het internet en dus tot kennis en macht... Het is een interessant concept dat niet al te ingewikkeld wordt uitgewerkt. Regisseur Wally Pfister (de vaste cameraman van Christopher Nolan) staat weinig stil bij de filosofische kwestie en maakt in plaats daarvan een toegankelijke film waarin de digitale Depp met behulp van het internet en nanotechnologie bijna onoverwinnelijk is. Het is aan de wetenschap om hem te stoppen, maar hoe vermoord je een digitaal monster...?

Nano-technologie: wat is het eigenlijk? Met behulp van nanotechnologie kan Johnny Depp bijna alles. Maar wat is het eigenlijk? We vragen het Dr. ir. Mark Huijben, programmadirecteur ‘NanoMaterials for Energy’ aan Universiteit Twente. Wat is nanotechnologie? ‘Nanotechnologie zorgt ervoor dat materiaal kan veranderen en daarbij ook andere eigenschappen krijgt. Zo kun je bijvoorbeeld een materiaal als goud van kleur laten veranderen.’ Hoe wordt het ondermeer toegepast? ‘In ziekenhuizen wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van nanotechnologie. Zo zijn er lichtgevende deeltjes ontwikkeld die zich hechten aan een tumor. Door middel van apparatuur kan een arts zo precies zien waar het licht zich in het lichaam bevindt en waar de tumor zit. Is het licht weg, dan weet de arts dat ook de tumor uit het lichaam verwijderd is.’ Kan een Depp-monster met nanotechnologie de wereld overnemen? ‘Daarvoor hoeven we niet bang te zijn. Heel veel gevaren zitten er namelijk niet aan nanotechnologie; de deeltjes gaan niet ineens een eigen leven leiden en ze kunnen ook niet op afstand aangestuurd worden. Ook wordt er continu onderzocht of de andere eigenschappen van nanodeeltjes geen schadelijke gevolgen hebben voor de mens. Dat de nanodeeltjes in je mobieltje, die ervoor zorgen dat de technologie steeds sneller wordt, bijvoorbeeld geen gevaren opleveren. Mits je dus niet van plan bent om de binnenkant van je mobieltje op te eten, kan nanotechnologie geen kwaad en hoeven we niet bang te zijn dat het de wereld gaat overnemen.’ isabelle@previewmag.nl

23


voor je maandelijkse dosis filmparels, documentaires en al die intieme films die je sowieso gezien moet hebben ga je naar het filmhuis

filmhuis’finest

Deux Jours, Une Nuit

19 juni Drama

In één weekend probeert Sandra haar collega’s ervan te overtuigen om van hun werkbonus af te zien. Alleen dan wordt haar eigen werkplek niet opgeheven. De Belgische gebroeders Dardenne maakten met Deux Jours, Une Nuit kans op hun derde Gouden Palm in Cannes. Niet misselijk. Ze wonnn uiteindelijk niet, maar dat je deze film moet meepakken lijk ons duidelijk.

Eastern Boys

Die Frau des Polizisten

The Love Punch

Una Via a Palermo

26 juni

26 juni

Misdaad / Komedie

Drama

Intens Duits filmdrama over, je raadt het ongetwijfeld, de vrouw van een politieagent. Christine Perkinger verhuist met haar man Uwe en haar dochtertje Clara naar een klein stadje. Uwe is een noeste werker, maar wellicht té noest. Hij gaat op in zijn politiewerk, terwijl hij Christine en Clara achterlaat. Verteld in negenenvijftig korte hoofdstukken die samen drie mooie uren vullen.

Richard Jones ontdekt dat zijn pensioen gestolen is na de overname van zijn bedrijf. Samen met zijn ex − ooit waren ze verliefd op elkaar − gaat hij naar Frankrijk om de dader te confronteren. Als die hen hardhandig de deur wijstzit er nog maar één ding op: de diamant stelen van de vriendin van de dief. Een lekker grappige heist-komedie met hoofdrollen voor Pierce Brosnan en Emma Thompson.

Denk aan een film van Sergio Leone. Twee cowboys staan tegenover elkaar. Hand bij hun pistool. Een close-up van hun ogen. Geen van beide wijkt. Dat is ongeveer wat er gebeurt in de komische film Una Via a Palermo. In een smal straatje van Palermo rijden twee auto’s elkaar tegemoet. Geen van de bestuurders − een oud vrouwtje en twee vriendinnen − wijkt voor elkaar. Een impasse!

Attila Marcel

Encierro: Bull Das Wochenende Running in Pamplona 19 juni

12 juni

Drama

3 juli

10 juli

Drama

Komedie

Elke dag hangen er Oost-Europese jongens rond op Gare du Nord. Regisseur Robin Campillo observeert ze van een afstand, tot hij hoofdpersoon Daniel − een vijftigjarige Fransman − op één van hen laat afstappen. Hij nodigt de jongen uit in zijn appartement. De volgende dag komt hij met een hele bende opdagen. Ondanks dat ze al zijn spullen roven, houdt Daniel intiem contact met de jongen.

De eerste live action-film van Sylvain Chomet. Die naam zegt je waarschijnlijk weinig. Maar als we vervolgens de titels Les Triplettes de Belleville en L’Illusionniste droppen, dan moet er een lampje gaan branden bij elke cinefiel: dit zijn de geweldige animatiefilms die hij maakte. Attila Marcel is een kleurrijke en muzikale komedie over een man die een jeugdtrauma moet verwerken.

3 juli

Documentaire

Documentaire over het jaarlijkse San Fermín in Pamplona. Vroeger ontstaan uit noodzaak: om de stieren van hun stal naar de arena te krijgen, moesten ze door de straten gevoerd worden. Tegenwoordig is het uitgegroeid tot een enorm evenement waar jaarlijks talloze gewonden vallen. In deze film maken we het mee van dichtbij, in drie dimensies. Prachtige beelden en geschaafde knieën!

Drama

Als voormalig RAF-terrorist zat Jens de afgelopen achttien jaar gevangen. En dan komt hij compleet onverwachts vrij. Hij is nog net zo trots als vroeger, maar zijn dierbaren zijn verdergegaan met hun leven. Het verschil tussen heden en verleden botst keihard wanneer Jens een weekend lang in een afgelegen landhuis doorbrengt, samen met zijn vroegere geliefde, zijn zus en enkele anderen.

25


Review

rosy@previewmag.nl

Loenatik, te gek! Genre Familie / Komedie Regie Johan Timmers Cast Karen van Holst Pellekaan, Martin van Waardenberg en Dick van den Toorn Details Nederland / 88 minuten Release 9 juli Nederlands favoriete psychiatrisch patiënten zijn ontslagen uit hun gesticht en teruggekeerd in de maatschappij...

26

Het is alweer een tijdje geleden dat we de psychiatrisch patiënten uit Loenatik op groot beeld zagen: de fantastische komedie Loenatik: de Moevie stamt alweer uit 2002. In dit vervolg is de krankzinnigheid weer toegeslagen, want inrichting Huize Zonnedael is opgeheven en de gekkies zijn teruggekeerd in de maatschappij. De manisch-depressieve dierenvriend Dokter Doolittle (Buijsman) praat tegen dood vlees in een slachthuis, De Majoor (Van Waardenberg) is in de plantsoenendienst beland en nymfomane Bep Brul (Van Holst Pellekaan) leert de taal van de liefde aan

Wij hebben deze gekkies gemist. Jij ook.

‘Dokter Doolittle praat tegen dood vlees in een slachthuis’ speeddatende bejaarden. Als hun voormalige verzorgster zuster ten Hoeve wordt ontvoerd, komt de groep kwibussen in actie en bundelen zij hun excentrieke kwaliteiten om haar te redden. De door o.a. Martin van Waardeberg bedachte personages zorgen voor eindeloos vermaak: ze verschenen in 1995 voor het eerst op de buis en zijn nog even leuk als toen. Maar ook gekken gaan met hun tijd mee; Mevrouw de Haas heeft een smartphone en de film zit boordevol spannende actiescènes. Daardoor is het voor zowel jong als oud weer puur genieten van alle gekte!

waarom naar? Boyband 1.0 Musicalhit Jersey Boys is de biografie van The Four Seasons, een band uit de jaren vijftig die vandaag de dag voor type ‘boyband’ door zou gaan. Een boyband 1.0 inderdaad. Hoewel regisseur Clint Eastwood per se geen Hollywoodsterren maar musicalacteurs voor de hoofdrollen van deze filmadaptatie wilde, is dit geen musical geworden. Niemand barst spontaan uit in gezang en dat vinden wij een hele geruststelling!

Maffia

Jersey Boys Genre Drama / Muziek Regie Clint Eastwood Cast Christopher Walken, John Lloyd Young en Jeremy Luke Details Verenigde Staten Release 19 juni

Biografische film over The Four Seasons, van niemand minder dan Clint Eastwood. Drie redenen waarom we hiernaar uitkijken. sara@previewmag.nl

Eastwood focust op hun opkomst, successen, ruzies en vriendschap. Een grote rol is weggelegd voor frontman Frankie Valli, de kleine zanger met de typerende stem. Door de streetskills van de jongens, opgepikt tijdens hun ruige jeugd, weten ze zich uit de meest penibele situaties te redden: van gokschulden en familiedrama’s tot bedreigingen door de maffia...

Nostalgie Eastwood was tijdens de roem van The Four Seasons zelf aan het doorbreken als acteur. Daaraan denkt hij vast met weemoed terug. Hij valt wel vaker te betrappen op nostalgische onderwerpen en een jong, zapgraag publiek spreekt hij hier wellicht niet mee aan. Maar respect voor de ouwe baas dat hij op zijn tachtigste nog steeds om het jaar een kwaliteitsfilm aflevert!


Wat draait er nog meer? The Fault in Our Stars 10 juli

Hazel Grace is een doodgewoon meisje, op één ding na: ze heeft kanker en moet daarom constant een zuurstoftank met zich meeslepen. Tijdens een praatgroep voor kankerpatiënten ontmoet ze de zeventienjarige Augustus Waters, die een beenprothese heeft. Hazel probeert hem, vanwege de onvoorspelbaarheid van haar ziekte, ver op afstand te houden. Augustus weet echter wat hij wil: Hazel. The Fault in Our Stars is een mooi en oprecht liefdesverhaal over twee ongewone tieners, uiteraard gebaseerd op het gelijknamige boek (dat in Nederland werd uitgebracht als Een Weeffout in Onze Sterren). De film werd deels aan de Amsterdamse grachten opgenomen.

Deels in Amsterdam opgenomen!

Blended 10 juli

Als Adam Sandler naar Afrika gaat dan weet je het wel

Lauren en Jim zijn alleenstaande ouders. Ze treffen elkaar op een blind date, maar die verloopt zó desastreus dat ze afspreken om elkaar nooit, maar dan ook echt nóóit meer te zien. En dan boeken ze exact dezelfde vakantie in Afrika. Oeps. Blended is de nieuwste komedie met Adam Sandler en dan weet je vast één ding zeker: de humor wordt weer heerlijk flauw. Dat zie je trouwens ook wel aan het oeuvre van regisseur Frank Coraci, die hiervoor de Sandlerfilms The Wedding Singer, The Waterboy en Click maakte (en ook nog wat films met hun gezamenlijke buddy Kevin James). Drew Barrymore speelt voor de derde keer de love interest van Adam. 27

Pieter Post: de Film 26 juni

Na jaren van afwezigheid maakt één van de grootste tv-sterren uit Groot-Brittannië een comeback in de bios: Pieter Post! De charmante postbode beleefde in de jaren tachtig avonturen in stop motion, maar anno nu is Pieter volledig met de computer geanimeerd (en zijn kat natuurlijk ook). In zijn bioscoopavontuur leert Pieter Post dat hij een bijzonder mooie zangstem heeft. Daarmee loopt alles in het honderd, want nu de postbezorger aan zijn carrière als zanger begint, neemt een robot zijn oude werk over. Alleen niet zo goed als men zou willen... In Nederland wordt de stem van Pieter Post ingesproken door Jan de Hoop en zijn zangstem wordt ingezongen door Tony Neef!

Geen vuiltje aan de lucht

The Double 26 juni

Ken ik jou niet ergens van?

Dat Richard Ayoade naast een geweldige acteur ook nog een geweldige regisseur is, bewees hij met zijn tragikomische debuut Submarine (2010). Met The Double lijkt hij die regiestatus te bevestigen: de sfeer in de trailer alleen al is eigenzinnig, grappig en beklemmend. In een saaigrijze kantoorwereld is Simon een loser van de bovenste plank. Hij heeft een oogje op de enige collega die oog voor hem heeft. En dan komt een dubbelganger van hem op zijn kantoor werken. Qua uiterlijk zijn ze kopieën, maar de nieuwe jongen is wél zelfverzekerd. Met Jesse Eisenberg en Mia Wasikowska in de hoofdrollen. Een must see.


top 3 coolste

2. BUMBLEBEE WIE? IV

Benjamin van de Autobots

VERANDERT IN?

In de cartoon (Generation 1) werd hij een knalgele Volkswagen Kever, maar Michael Bay veranderde hem in een knalgele Chevrolet Camaro. Ook de kleine, felle Bumblebee heeft heel wat veranderingen doorstaan. Was hij in de jaren tachtig nog een gele Europese Beetle , verandert ‘ie inmiddels in een Amerikaanse muscle car. In Age of Extinction transformeert hij eerst in een Camaro uit 1967, later in een Camaro concept uit 2014.


1. OPTIMUS PRIME WIE?

Aanvoerder van de Autobots

VERANDERT IN?

Een Western Star 4900 Phantom Custom. Zo’n grote, Amerikaanse vrachtwagen inderdaad, met grote uitlaatpijpen. En vlammen. Optimus Prime is cool! Hij houdt niet van geweld, maar wee je gebeente als je kwaad in de zin hebt. Hij heeft door de jaren heen heel wat transformaties doorstaan. Zo was hij eerst een vrachtwagen zonder lange neus en een stuk vierkanter bovendien. Is anno 2014 wel even anders.

3. GRIMLOCK WIE?

Aanvoerder van de Dinobots

VERANDERT IN?

Een fucking Tyrannosaurus Rex! Grimlock is de leider van de Dinobots. Erg slim is hij niet (‘me Grimlock!’), maar die domheid maakt hij goed in pure kracht. Was hij in de cartoonserie niet veel groter dan Optimus Prime, is hij in Age of Extinction zo groot als een flat. En Optimus Prime rijdt op hem als een ridder te paard. Cool!


@pimwijers

Age of extinction

Genre Actie / Avontuur Regie Michael Bay Cast Mark Wahlberg, Nicola Peltz en Stanley Tucci Details Verenigde Staten Release 10 juli

In 2007 liet regisseur Michael Bay een hele nieuwe generatie kennismaken met de coolste speelgoed- en tekenfilmreeks ooit gemaakt. Nu zijn vierde Transformers-blockbuster uitkomt, is het voor ons de hoogste tijd om daar eens even groot mee uit te rollen! Explosietje of tien Groot, groter, grootst, zo luidt het motto van Michael Bay, en dat hij met deze vierde film in de Transformers-reeks een frisse start gaat maken, doet daar helemaal geen afbreuk aan. We hebben de film nog niet gezien, maar er is al een hoop bekend. Zo speelt het verhaal van Transformers: Age of Extinction zich vier jaar af na de gebeurtenissen uit de eerste reeks. Grote vijand Megatron kwam daarin onfortuinlijk aan zijn einde en grote held Optimus Prime leeft nog, maar hij heeft wel een goede opknapbeurt nodig. Gelukkig wordt zijn roestige vrachtwagenwrak nu gevonden door Mark Wahlberg, die hem letterlijk en figuurlijk aan de praat krijgt. Net op tijd, want de aarde wordt opnieuw aangevallen door een invasiemacht. Met Michael Bay als regisseur weten we nu al zeker: met een explosietje of tien neemt hij zeker geen genoegen.

‘Bay heeft weer een blik sportwagens opengetrokken waar menig mannenhart sneller van gaat kloppen’

Dinobots! Shia LaBeouf, Megan Fox, Rosie Huntington-Whiteley of Tyrese Gibson: zij doen allemaal niet meer mee. Voor deel vier strikte Bay een nieuwe cast. Mark Wahlberg heeft de hoofdrol, Nicola Peltz speelt zijn dochter en stoere nieuwkomer Jack Reynor (zie ons interview hiernaast!) is de jonge hond. Maar lekker boeiend allemaal, want het draait in deze filmserie natuurlijk om robots die in auto’s en straaljagers veranderen. En nu ook om robots die in dinosaurussen veranderen (!!!!!) , want in Age of Extinction introduceert Bay eindelijk de Dinobots... Dat betekent tyrannosaurus Grimlock (‘me Grimlock!’), pteranodon Strafe, triceratops Slug en andere metalen geweldenaren die de Autobots bijstaan in hun strijd tegen de Decepticons. De Dinobots! Ein-de-lijk!

‘Optimus Prime heeft een grote opknapbeurt nodig’ Robotsportwagens Transformers zijn geen Transformers als ze niet in toffe auto’s veranderen. Dat vonden we al toen we twintig jaar geleden met het Transformers-speelgoed speelden en dat vinden we nog steeds. Gelukkig heeft Bay weer een blik sportwagens opengetrokken waar menig mannenhart sneller van gaat kloppen. Wat dacht je van een klassieke Camaro uit 1967 (Bumblebee), een Hummer H2 (Ratchett), een Chevrolet Corvette C7 (Crosshairs), een Lamborghini Aventador LP 700-4 Coupe (Lockdown), een Pagani Huayra (Stinger) of een Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse (Drift)? Daar kunnen wij maar één reactie op bedenken: nice!

II


Interview met Transformers-hottie Jack Reynor ‘Roem interesseert me niet’ Transformers krijgt een Ierse rouwdouwer aan boord, die zijn liefje tegen vernietigende robots moet beschermen. Preview vloog naar LA voor een kennismaking met nieuwkomer Jack Reynor (22)!

Roem

Een 250 miljoen dollar kostend filmproject neemt de nodige gekte met zich mee, maar Jack blijft graag normaal. ‘Ik woon in Dublin en wil daar blijven. De reden is dat het in LA heel veel over roem gaat, en dat interesseert me gewoon niet. Wat ik het allerbelangrijkst vind in mijn leven is dat er een normale, constante factor aanwezig is en dat ik de persoon blijf die ik ben.’ Vlak voor de opname van Transformers besloot Jack toch tijdelijk afscheid te nemen van zijn thuishaven. ‘Om me voor te bereiden op deze film heb ik Dublin verlaten. Ik nam een ander nummer, want ik wilde niet dat al mijn vrienden me zouden bellen met vragen. Ik sloot me helemaal af.’

Rotgeintjes Alles ontploft

Maar tegen Michael Bays explosieve geweld op de set, kan niemand zich beschermen. ‘Er is een scène geschoten waarin werkelijk alles ontploft. We renden door een tunnel van vuur. Dat was een daadwerkelijke explosie, waar een week lang aan was gewerkt. Ik kwam twintig minuten voor de opname op de set en had geen idee dat ze zó zouden uitpakken. Michael zei droog: ‘Je hebt exact 4,4 seconden om van A naar B te rennen. Alles gaat exploderen dus blijf op de aangegeven lijn.’ Nou geloof me: er is geen spannender moment in mijn leven geweest

‘Om fysiek op peil te blijven heb ik twee maanden in Ierland getraind. Daarna moest ik me in LA melden, waar ik ook nog twee maanden getraind heb. Maar eerlijk gezegd kun je je niet voorbereiden op zo’n project. Uiteindelijk moet je gewoon goed werk leveren, dat geldt ook voor een low-budgetfilm.’ En zo belandde de stoere Ier in de handen van regisseur Michael Bay, met een reputatie van tomeloze energie en rotgeintjes op de set. Jack: ‘Na de casting belde Michael Bay me om te vertellen dat ik de rol niet had gekregen. Hij liet me tien seconden lang totaal gebroken achter. Totdat hij riep dat het een grapje was.’

Wie is JACK REYNOR? Leeftijd: 22

Regisseur Bay zag Reynor in een Ierse film en dacht: ‘Die knul moet in mijn film spelen.’ En zo geschiedde. Het is by far de grootste rol die de 22-jarige jongen gespeeld heeft (hiervoor speelde hij in zaaddonorkomedie Delivery Man (2013))

The real deal

Op zijn blog vertelt Bay over het lef van de AmerikaansIerse acteur: ‘Hij kwam naar Amerika met dertig dollar op zak. Best een lefgozer. Serieus, wie doet dat? Hoe dan ook, ik spotte hem in de kleine, Ierse film What Richard Did. Deze jongen is the real deal.’

Single? Nope!

Jammer ladies. Op 12 maart van dit jaar kwam het nieuws naar buiten dat Reynor dé vraag heeft gesteld aan fotomodel Madeline Mulqueen. Het stel had op dat moment een relatie van een jaar. Wie nog graag een beschuitje met een hottie wil eten moet dus even verder zoeken...

@rubenfilm

III

© 2014 PARAMOUNT PICTURES. ALL RIGHTS RESERVED. HASBRO, TRANSFORMERS and all related

‘Hij liet me tien seconden lang totaal gebroken achter’

dan het rennen en schreeuwen voor die vuurzee achter ons.’

characters are trademarks of Hasbro. © 2014 Hasbro. All rights reserved.

Het is lastig voor te stellen dat achter het stoere smoelwerk van Jack Reynor een filmnerd schuilt. ‘Ik was vijf toen ik verliefd werd op cinema’, grinnikt Jack. ‘Toen zag ik Die Hard. Ja, veel te jong. Misschien werd ik toen getraumatiseerd, dat het me zo bij is gebleven. Maar Bruce Willis: wat een held!’ Zeventien jaar later mag hij zelf de held uithangen in Michael Bays Transformers: Age of Extinction. ‘Ik speel Shane, een coureur’, vertelt de zelfverzekerde acteur. ‘Hij is helemaal verliefd op Tessa, gespeeld door Nicola Peltz. Hij doet er alles aan om haar te beschermen.’ Dat lukt aardig, ook al botst hij met de vader van Tessa, gespeeld door Mark Wahlberg.


voer voor filmfans

Age of extinction

5

Special

Preview 5 2014  

Preview Film Magazine

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you