Page 1

voer voor ďŹ lmfans

Monic Hendrickx is Kenau en leert de sPanJaarden Wat VeCHten is

Voorspel de Oscarwinnaars en Win Vette PriJZen!

RoboRemake

HOe GOed is de nieUWe rOBOCOP?

13 feb - 13 mrt 2014

2

12 yeaRS a SLaVe 300: RiSe oF an empiRe KanKeRLijeRS Kenau De Lego FiLm Lone SuRViVoR mR. peaboDy & SHeRman non-Stop Robocop VampiRe acaDemy


MIJKE & CO LIVE! LIVE SOUL & JAZZ IEDERE WERKDAG VAN 22.00-01.00 UUR RADIO 6

MOBIEL KABEL RADIO6.NL

NTR.NL


Zichtbare tepel ‘Wat een flutprijzen,’ zeg ik elk jaar weer. Ze bestaan alleen maar als marketingtool. En als iemand wint, betekent dat écht niet dat diegene de beste is, maar dat er het hardst voor hem of haar is gelobbyd door de filmbonzen. En dan die onzin die eraan voorafgaat, op de loper! Hou toch op man! Die nepglimlachen, dat gezeur over jurken, de zichtbare tepel van die ene actrice die dit jaar een te diep decolleté heeft of dat commentaar van de verslaggevers van E! en TMZ... Worden die mensen niet moe van zichzelf en die hele maskerade eromheen? En dan breekt de avond aan en zit ik weer tot zes uur ‘s ochtends voor de televisie. Heerlijk! Iedereen weet hoe het zit, want ook al zijn precies jouw favorieten niet genomineerd (wel David O. Russel voor American Hustle en geen

films in deze editie

Paul Greengrass voor Captain Phillips? Puh-lease!) en winnen jouw favorieten niet (zet hem op Amy Adams!): de hele show eromheen is fantastisch. Toffe presentatie (Ellen DeGeneres volgt Seth MacFarlane op), ingestudeerde stukjes van de grootste filmsterren op aarde en natuurlijk tóch die spanning bij de uitreikingen. And the winner is... Ik hou ervan! Voor wie er ook van houdt is er goed nieuws, want op de volgende pagina kun je de winnaars voorspellen in tien grote categorieën. Onder inzendingen met de juiste voorspellingen verloten we een tof prijzenpakket! Dus hop hop, blader snel verder!

De Lego Film

7

12 februari

Robocop

8

13 februari

Kenau

11

6 maart

African Safari

14

13 februari

Winter’s Tale

14

13 februari

Vampire Academy

19

20 februari

Kankerlijers

20

23 januari

Nebraska

20

27 februari

Her

21

27 februari

The Monuments Men

21

13 februari

300: Rise of an Empire

22

6 maart

Pim Wijers, Hoofdredacteur Preview

Non-Stop

24

27 februari

That Awkward Moment 13 februari

24

Lone Survivor

26

13 februari

12 Years a Slave

27

13 februari

Mr. Peabody & Sherman 26 februari

Endless Love 6 maart

Best Night Ever

8

6 maart

3

29

30

Ain’t Them Bodies Saints 6 maart

30

30

29

Preview is een uitgave van Boomerang Nederland BV

www.previewmag.nl

Jaargang 28 | Editie 2

22

correspondentie Preview Magazine Wilgenweg 14a 1031 HV Amsterdam Telefoon: 020 - 535 6990 info@previewmag.nl

colofon

14

hoofdredactie Pim Wijers RedactieTeam Sara Luijters, Gabriël Dériga, Jan Meijroos, Rosy Piets, Ruben van Eijl VORMGEVING Boomerang Content eindredactie Rosy Piets Creatief directeur Olivier Wegloop Uitgever Remco Duinkerken remco@boomerang.nl Sales Manager Melania Mols melania@boomerang.nl (06 - 55 713 963) Distributie Plancius Distributie BV Drukkerij Roto Smeets

Oplage 150.000 exemplaren; Preview Magazine wordt verspreid in 75 bioscopen/filmtheaters en 1.000 Boomerang locaties


De Grote Preview Oscar Quiz

QUIZ

Op zondag 2 maart gaan we erachter komen wie de grote winnaars zijn bij de jaarlijkse Oscaruitreikingen. Gravity, of toch American Hustle? Wolf of Wall Street? Jij weet natuurlijk al lang wie gaat winnen. Voorspel de winnaars en win een te gek Oscarprijzenpakket. We hebben hieronder ‘maar’ tien categorieën, dus dat wordt een makkie!

fILM

RegISSeuR

ManneLIJke HoofdRoL

vRouweLIJke HoofdRoL

ManneLIJke BIJRoL

American Hustle Captain Phillips Dallas Buyers Club Gravity Her Nebraska Philomena 12 Years a Slave The Wolf of Wall Street

Alfonso Cuarón (Gravity) Steve McQueen (12 Years A Slave) Alexander Payne (Nebraska) David O. Russell (American Hustle) Martin Scorsese (The Wolf of Wall Street)

Christian Bale (American Hustle) Bruce Dern (Nebraska) Leonardo DiCaprio (The Wolf of Wall Street) Chiwetel Ejiofor (12 Years a Slave) Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club)

Amy Adams (American Hustle) Cate Blanchett (Blue Jasmine) Sandra Bullock (Gravity) Judi Dench (Philomena) Meryl Streep (August: Osage County)

Barkhad Abdi (Captain Phillips) Bradley Cooper (American Hustle) Jonah Hill (The Wolf of Wall Street) Jared Leto (Dallas Buyers Club) Michael fassbender (12 Years a Slave)


QUIZ

win wIn een oveRvoL PRIJzenPakkeT!

Het boek 12 Years a Slave, het boek De Wolf van Wall Street, vrijkaarten voor Her, vrijkaarten voor Nebraska, de dvd + goodies van Gravity, de dvd van Prisoners, de dvd van Blue Jasmine, de dvd van Before Midnight, de dvd van Ernest & Célestine én de dvd van Twenty Feet from Stardom!

Mail je voorspellingen voor 3 maart naar spel@previewmag.nl en wie weet krijg jij ál deze oscarprijzen thuisgestuurd!

vRouweLIJke BIJRoL

ScenaRIo, adaPTaTIe

ScenaRIo, oRIgIneeL

cIneMaTogRafIe

Lange anIMaTIefILM

Sally Hawkins (Blue Jasmine) Jennifer Lawrence (American Hustle) Lupita Nyong’o (12 Years a Slave) Julia Roberts (August: Osage County) June Squibb (Nebraska)

Before Midnight Captain Phillips Philomena 12 Years a Slave The Wolf of Wall Street

American Hustle Blue Jasmine Dallas Buyers Club Her Nebraska

The Grandmaster Gravity inside Llewyn Davis Nebraska Prisoners

The Croods Despicable Me 2 frozen Ernest & Celestine The Wind Rises

5

american book center | Spui 12 | amsterdam lange poten 23 | den haag | www.abc.nl


news ‘Ron maakt Hermione niet gelukkig’

RIP PSH

Zo lang het maar geen vechtscheiding wordt... Achteraf vindt J.K. Rowling het jammer dat Hermione met Ron is getrouwd, zo gaf ze onlangs toe in een interview met Wonderland Magazine: ‘Het spijt me, en ik hoor de woede al die dit bij sommige fans kan oproepen, maar als ik eerlijk ben, heeft afstand van het materiaal me nieuwe inzichten gegeven. Dat Ron en Hermione met elkaar eindigden was een keuze die ik vooral uit persoonlijke overwegingen maakte, niet vanwege de geloofwaardigheid. Breek ik harten van mensen nu ik dit zeg? Ik hoop van niet.’ Emma Watson, de actrice die Hermione speelde, interviewde de schrijfster nota bene, maar ze was het wel met haar eens: ‘Ik denk dat er fans zijn die zich afvragen of Ron in staat is om Hermione gelukkig te maken.’

Neeson in nieuwe Scorsese

Eén van de vele gezichten van Philip Seymour Hoffman

6 Neeson komt je straks het licht brengen Na zijn bijrol in Gangs of New York (2002) krijgt Liam Neeson nu de hoofdrol in een film van Martin Scorsese. Goed nieuws! Want naast een toffe actieheld is deze Ier namelijk ook gewoon een fantastisch acteur. De film gaat Silence heten en gaat over Jezuïeten die in de zeventiende eeuw het Christendom naar Japan brachten. Da’s wel even andere koek dan Wolf of Wall Street (of Taken, in het geval van Neeson). Scorsese is al twee decennia lang bezig met het verwerkelijken van dit project. Later dit jaar zullen de opnames eindelijk starten, in Taiwan. Ken Watanabe en Andrew Garfield zijn ook gecast.

Nieuwe Lex Luthor en Alfred

Gene Hackman: de oude Lex Luthor Of je het nou leuk vindt of niet (wij vinden het wel leuk): Ben Affleck wordt de nieuwe Batman in het vervolg op Man of Steel. In Batman vs Superman komen de twee helden uit de DC Comics-stal eindelijk bij elkaar, zoals The Avengers (van concurrent Marvel) elkaar in 2012 al troffen. Lex Luthor speelt de vijand, net als in Superman uit 1978 en Superman Returns uit 2006. Maar waar Luthor in die films al sterk op leeftijd was, is hij hier nog jong: acteur Jesse Eisenberg kruipt in zijn huid en volgt daarmee Gene Hackman en Kevin Spacey op. Er is ook een nieuwe Alfred trouwens: de formidabele Jeremy Irons. Hij volgt de nog formidabelere Michael Caine op.

Zoals je waarschijnlijk al hebt gelezen of gehoord is Philip Seymour Hoffman op 2 februari overleden. Hij werd 46. Iedereen is het er over eens: hij was een groots en veelzijdig acteur. Eén van de grootste van zijn generatie. Dat hij een Oscar voor zijn rol in Capote (2005) won zegt ons niet eens zoveel, omdat hij daarnaast nog veel meer goede rollen speelde waarvoor hij ook absoluut lof verdient. Helaas kampte hij in het dagelijks leven met depressies en verslaving. In dit stukje staan we stil bij zijn fantastische acteercarrière. Je zal gemist worden!

Preview Boekdeal

The Monuments Men In de komische oorlogsfilm The Monuments Men steelt George Clooney met een lading topacteurs kunst van de nazi’s. Zijn avontuur zie je vanaf 13 februari in de bioscoop. Clooney, die de film regisseerde én meespeelt, baseerde dit avontuur op het gelijknamige boek over geallieerde soldaten die Europese kunst en cultuur beschermden tijdens De Tweede Wereldoorlog. Fantastisch leesvoer! Krijg met deze Preview tien procent

korting op je aankoop bij The American Book Center. Scheur de bon uit, laat hem zien bij de kassa en pak je voordeel. Als je ook een klantenkaart hebt, krijg je in totaal 20% korting.

American Book Center | Spui 12 | Amsterdam Lange Poten 23 | Den Haag | www.abc.nl


waarom naar

@rubenfilm

De Lego Film Genre Animatie Regie cody cameron en kris pearn stemmenCast bill hader, anna faris en neil patrick harris Details Verenigde Staten / 95 minuten Release 12 februari

Legoland is niet meer zo in zijn nopjes. De ondergang nadert en alleen ‘de Speciale’ kan de boel redden. Hieronder drie redenen waarom we naar de film uitkijken. Legowereld De Legowereld is geheel in blokjesstijl gebleven, iets wat de games ook zo aantrekkelijk maakt. Maar de film gaat verder. Zo zijn ook natuurelementen als vuur, rook, water en zelfs explosies opgebouwd uit Legostenen. De makers zijn met name trots op de Lego-oceaan met haar geblokte golven die breken op een piratenschip!

Bekende koppen Voor filmliefhebbers is De Lego Film een feest van herkenning. Superhelden als Batman, Superman, Wonder Woman, Han Solo en zelfs Ninja Turtle Michelangelo duiken op als gele Legofiguren. Bekende stemmen zijn er ook: Morgan Freeman, Will Ferrell, Jonah Hill en Will Arnett zijn te horen als het geblokte speelgoed.

Simplistisch De minieme expressies, houterige bewegingen en simplistische structuur van de Legofiguren én hun omgeving kunnen zich niet meten met de fotorealistische animatie waar we tegenwoordig zo aan gewend zijn. Maar dat is tegelijkertijd ook de charme. Legopoppetjes horen ook geen grove huid of pokdalig gezicht te hebben.

Deze Legoschurken worden aangepakt door Lego-Batman (niet gespeeld door Lego-Ben Affleck)

3 Vragen aan Gerard Ekdom In de Nederlandstalige De Lego Film zijn de stemmen van beroemde Hollywoodacteurs vervangen door die van BN’ers. Ze hadden geen betere Batman kunnen kiezen: radio-dj Gerard Ekdom trekt de figuurlijke cape aan. 1. Je komt wel even mooi in het rijtje Michael Keaton, George Clooney en Christian Bale als Batmanvertolker! Ja, wat een eer. Mijn hele leven heb ik al met capes in mijn kofferbak rondgereden in de hoop dat ik ergens nodig was. Stoere gast, die Batman. Meestal word ik gebeld voor hoge stemmetjes, wat ik altijd al vreemd vond. [Zet zware stem op] Nu eindelijk Batman, erg fijn!

2. Je bent wel van de stemmetjes. Vroeger al? Ik imiteerde alles en iedereen. Leraren waren niet veilig in mijn schooltijd. Ik bestudeerde hun stopwoordjes en uitspraken. Ik had destijds al een zware stem en als iedereen druk aan het doen was in de schoolgangen, liet ik mijn lerarenimitaties klinken, waardoor iedereen schrok. Maar ik was het maar! Totdat de betreffende leraar naast me stond.

3. Hoe ziet jouw Legoverleden er uit? Vroeger had ik een benzinestation en een postkantoor. Ik maakte veel wegen in mijn Ekdomdorp. Maar nu nog! Mijn jongens zijn acht en zes en spelen nog steeds met Lego. Als ze er zelf niet uitkomen, wat best vaak voorkomt, vragen ze hun vader om hulp. Dus in feite zijn ouders net zoveel met Lego bezig als hun kinderen.

7


REVIEW

@rubenfilm

robocop Blikken kunnen niet doden, maar blikken politieagenten wel!

Genre sciencefiction / Actie reGie JosÉ pAdilhA Cast Joel kinnAmAn, Abbie cornish en michAel keAton Details Verenigde stAten / 118 minuten release 13 februAri 8

De RoboCop-reboot gaat voor een meer psychologische aanpak dan de versie van Paul Verhoeven uit 1987. Sciencefictiongeschiedenis zal deze versie van RoboCop niet schrijven, daarvoor leunt de film op te veel ideeën en mist het scherpe randjes. Ook de satire die het origineel zo opzienbarend maakte, is niet urgent genoeg. Wat de robot-reboot wél interessant maakt, is de studie naar de psyche van de agent uit de titel. Wat doet het met een mens wanneer een bom je lichaam onbruikbaar maakt en wetenschappers je restanten in een mechanisch, compu-

‘RoboCop zonder dode schurken is geen RoboCop’ tergestuurd lijf plaatsen? En in hoeverre blijven het brein en de ziel intact? De cyborg in kwestie is Alex Murphy, een politieman uit Detroit die voor zijn transformatie al fel streed tegen corruptie en misdaad, maar die als RoboCop helemaal los gaat om de daders van de aanslag en een wapenhandelaar achter tralies te krijgen. De vraagstukken over de invloed van media, wapenbezit, euthanasiewetten en vrije wil worden uiteraard aangevuld door een goede dosis actie, want RoboCop zonder dode schurken is geen RoboCop. Laat dat maar over aan de Braziliaanse regisseur José Padilha: hij maakte hiervoor ondermeer de keiharde film Elite Squad.

Die andere robot: ED-209 Nog voordat Alex Murphy omgebouwd werd tot RoboCop zorgden andere machines voor orde in de straten van Detroit: de ED-209 ‘Please put down your weapon, you have 20 seconds to comply.’ De geavanceerde ED-209 gebiedt een medewerker tijdens een testsessie onmiddellijk zijn pistool te laten vallen. Glimlachend gooit hij het wapen op de grond. Maar het technische kolos dat moet zorgen voor vrede detecteert het wegwerpen niet en begint met aftellen. ‘You now have 10 seconds to comply.’ Tien seconden later wordt de werknemer van Omni Consumer Products geheel aan fl arden geschoten. Dit incident gaf het RoboCop-programma groen licht. Er moest een menselijke factor aan te pas komen om onnodig geweld te voorkomen. De scène uit de originele RoboCop bleef nog lang op het netvlies van sciencefictionlie�hebbers staan. Samples van ED-209 doken zelfs op in de hiphoptrack 20 Seconds to Comply van Britse rapper Silver Bullet. De ED-209, die destijds via stop motion en greenscreentechnieken gestalte kreeg, is in de RoboCop-reboot nog volop aanwezig. Ze dienen in oorlogsgebieden en tijdens de openingsscène wordt er nog fl ink geknipoogd naar de onfortuinlijke ’20 seconden’!


@pimwijers

Paul Verhoeven: remakemagneet RoboCop (1987)

Dat Verhoeven nog steeds een grote invloed heeft op het Hollywood van nu blijkt wel uit de remakes van zijn films. Total Recall was vorig jaar aan de beurt, RoboCop dit jaar en een nieuwe Starship Troopers is in de maak. Een korte terugblik naar de originelen.

Total Recall (1990)

Starship Troopers (1997)

9

Veel regisseurs hadden met dit materiaal een lekkere 80’s-knaller kunnen maken, maar Paul Verhoeven deed meer. Uiteraard: toen je de film op je twaalfde stiekem met je vriendjes keek was je vooral onder de indruk van het brute geweld en de special effects van Rob Bottin. Toen Verhoeven het script las, vond hij het zelfs te plat, maar na een tweede leesbeurt las hij het satirische commentaar op de Amerikaanse maatschappij tussen de regels door. Dat heeft hij vervolgens enorm dik aangezet. Verhoeven vindt het nog steeds de beste film die hij ooit gemaakt heeft en beschouwt RoboCop als de moderne, Amerikaanse Jezus. Murphy staat op uit de dood en lijkt later zelfs over water heen te lopen. De regisseur liet roosters in plassen met water leggen om dit effect te creÍren!

Het script van deze film is gebaseerd op een kort verhaal van sciencefictionauteur Philip K. Dick. Arnold Schwarzenegger speelt een bouwvakker die naar Mars wil, maar die de reis niet kan betalen. Bij het bedrijf Total Recall laat hij daarom een virtuele vakantie inplanten. Natuurlijk gaat het verkeerd: Quaid komt erachter dat hij een geheim agent is die de rebellen op Mars steunt. Verhoeven laat in het midden of dit avontuur echt is, of dat het allemaal bij de nepvakantie hoort. Zelfs het einde biedt geen uitsluitsel en daarom is ook deze film, die op het eerste gezicht een simpele knaller lijkt, intelligenter dan je denkt. De remake ontbeerde de charme van het origineel, maar knipoogt wel naar de vrouw met drie borsten!

Verhoeven balanceerde zelfs voor Hollywoodbegrippen al op het randje van kunst en kitsch, maar toen hij Showgirls (1995) maakte, sloeg de meter ver uit naar kitsch. Hij maakte een cruciale fout toen hij zich met Starship Troopers wilde revancheren. Het boek waarop de film gebaseerd werd, is een spannend ruimteavontuur waarin soldaten als aardse helden strijden tegen buitenaardse insecten. In de filmversie verheft hij de mensheid tot fascistische en oorlogsminnende creaturen die eigenlijk geen haar beter zijn dan de enorme ruimtewezens die het op ons gemunt hebben. Deze dubbele bodem ging er niet lekker in bij de Amerikanen. Maar wat weten zij er nou van? Daar gaan we achter komen, want de geplande remake blijft trouw aan het boek. Bah. Moralistisch gedoe. Wij zijn fan van Paul!


WAAROM NAAR Deze Spanjaarden krijgen een lesje vechten van Nederlandse vrouwen!

kenAu Genre Actie / AVontuur reGie mAArten treurniet Cast monic hendrickx, bArry AtsmA en lisA smit Details nederlAnd / 110 minuten release 6 mAArt Een film over de Heldin van Haarlem, met Monic Hendrickx in de hoofdrol. Preview mocht al grote delen van de film zien. En enthousiast, dat zijn we! MonIc aLS kenau Best vreemd dat het verhaal van de heldhaftige Kenau niet eerder is verfilmd. Alle ingrediënten voor een spannende bioscoopervaring zijn namelijk aanwezig. De stoere moeder en weduwe runde in de zestiende eeuw een scheepswerf in Haarlem, zoveel is tegenwoordig zeker, maar volgens de overlevering richtte ze ook een leger van driehonderd vrouwen op om Haarlem te verdedigen tegen de Spanjaarden. Actrice Monic Hendrickx is bij uitstek de persoon om in de huid van zo’n sterke vrouw te kruipen. Ook al is het in werkelijkheid misschien niet zo gegaan: je gelooft haar als ze vol vuur én op schaatsen een voedseltransport overvalt of een kruitvat laat ontploffen.

goed doeL Kenau is niet alleen een film, maar een multimediaal concept waarmee mensen echt in actie kunnen komen voor Plan Nederland. Dit goede doel wil de levenssituatie van meisjes en jongens in ontwikkelingslanden verbeteren. Daarnaast is er een game ontwikkeld en worden vrouwen, onder meer door Hendrickx en Katja Schuurmans, via een video opgeroepen om deelneemster te worden van Kenau’s Vrouwenleger, om zo geld in te zamelen. Verder verschijnen er nog boeken over Kenau en zijn er exposities over deze strijdster. Wie de Heldin van Haarlem was, dat weet straks heel Nederland.

sara@previewmag.nl

nIeT vooR koTeRS Behalve een spannende actie- en avonturenfilm, is Kenau ook een mooi lesje Nederlandse geschiedenis. Natuurlijk wel een lesje gegeven door filmmakers en niet door historici, maar het is altijd interessant als het Nederland van weleer leven wordt ingeblazen in de bioscoop. Door de stevige dosis seks en geweld is Kenau niet zo geschikt als familiefilm. Voor de ladies is er trouwens niet alleen een sterke vrouw om van te genieten, maar ook Barry ‘Daar zijn we weer’ Atsma. Die deze keer, in tegenstelling tot veel van de dames in Kenau, eens niet met de billen bloot gaat. Ach, je kunt niet alles hebben...

BIogRafIe:

Monic Hendrickx geboren 3 december 1966 opleiding Monic wordt

aangenomen op de Toneelschool Maastricht, maar krijgt na een jaar te horen dat ze niet theatraal genoeg is. Later volgt ze de Toneelschool in Eindhoven. doorbraak De Poolse Bruid (1998), waarin ze een Poolse vrouw speelt die naar Nederland is gelokt om in een bordeel te werken. Won voor deze rol een Gouden Kalf voor Beste Actrice. Beste rol Carmen in de tv-serie Penoza, over een vrouw die na het overleden van haar criminele echtgenoot haar mannetje staat in de onderwereld. uitspraak ‘Mijn Gouden Kalveren staan op een ereplek, midden in de keuken, tussen de knoflook en een werkje van Javaj voor Moederdag.’

11


20 FEBRUARI IN DE BIOSCOOP


10 VRAGEN AAN

sara@previewmag.nl

MONIC HENDRICKX over geschiedenisepos kenau

Actrice Monic Hendrickx zie je vanaf 6 maart in Kenau, een geschiedenisepos over de heldhaftige heldin van Haarlem. Preview sprak met haar af en stelde tien vragen.

1. Wat WiSt jij eiGeNlijk oVer de haarlemSe heldiN keNau SimoNSdochter?

eindelijk aan de vriend van mijn dochter durf

manier geld in te zamelen, zodat projecten

te zeggen waarom ik zo hard voor haar (Sal-

van Plan Nederland gesteund worden. Zo

lie Harmsen, red.) ben geweest, vond ik heel

worden er wereldwijd meisjes beschermd

‘Eigenlijk was haar verhaal een beetje naar

spannend om te spelen. Mijn eigen dochter

tegen geweld, seksuele uitbuiting en kind-

de achtergrond geraakt. ik kende alleen het

is twaalf en ik weet uit ervaring hoe moeilijk

huwelijken en krijgen meisjes de kans om

woord ‘kenau’, als een scheldwoord. Met de

het is om je kind los te laten, terwijl je haar

veilig hun school af te maken. Er komt een

film willen we van Kenau een geuzennaam

het liefste altijd zou willen beschermen.’

viral video, een game en op zes april vindt de Plan Tower Run plaats: een sponsorloop

maken, het moet synoniem worden voor een

waarbij de Hoftoren in Den Haag bestormd

stoere, sterke vrouw. Een beetje zoals het

2. Wat Voor VrouW iS keNau?

5. je Speelt Vaker Sterke VrouWeN. ZijN er oVereeNkomSteN tuSSeN carmeN uit peNoZa eN keNau?

‘Een weduwe die haar eigen boontjes dopte.

‘Ze moeten zich beiden bewijzen als vrouw

8. Wat iS jouW eerSte filmheriNNeriNG?

iets wat in die tijd, de zestiende eeuw, lastig

in een mannenwereld. Kenau wordt door

‘We woonden vroeger in Suriname. Samen

was voor een vrouw. Ze runde een scheeps-

de Spaanse overheersers een ‘marimacha’

met mijn zus en twee Hindoestaanse

werf en was een goede zakenvrouw. Een

genoemd, een manwijf. Toch vind ik dat ze

vriendinnetjes gingen we toen naar een

vrouw van het volk, recht door zee. We we-

haar strijd juist op een heel vrouwelijke

Bollywoodfilm, in de enige bioscoop van

ten dat ze echt rondgelopen heeft, maar niet

manier voert, net zoals Carmen vecht ze

Paramaribo. Een fantastische ervaring!’

helemaal hoe het haar is vergaan. Volgens

niet om aan de macht te komen of om zich

de overlevering voerde ze een leger van

te verrijken, maar voor de toekomst van de

driehonderd vrouwen aan. Omdat er weinig

stad en haar kinderen.’

woord ‘bitch’ in de hiphopcultuur.’

over haar bekend is, was er ruimte om de ei-

zal worden.’

13

9. Wie WaS je eerSte filmliefde? ‘ik was als meisje nooit verliefd op film-

gen verbeelding op het verhaal los te laten.

sterren. Wel waren mijn zus en ik gek op

6. Welke Sterke VrouW had je ook GraaG WilleN SpeleN?

Sandokan en op Jan Decleir in de tv-serie

‘De rol die Cate Blanchett speelde in de

steeds een beetje verliefd op Jan, ik zou

3. keNau iS heldhaftiG. hoe moediG beN jij Zelf?

film Elizabeth: The Golden Age, maar ik zou

nog altijd graag eens een groot project

ook heel graag een keer een gehandicapte

met hem doen.’

‘ik vrees dat ik niet zo dapper ben als zij. in

vrouw spelen die dan natuurlijk toch heel

haar situatie was ik waarschijnlijk allang

veel bereikt. Zo’n rol die fysiek heel veel van

gevlucht met mijn gezin, in plaats van terug

me vraagt als acteur. En Lady Di lijkt me ook

te vechten. Maar je weet het nooit natuurlijk.

leuk om te spelen.’

Als acteur is dat heel fijn natuurlijk.’

Kenau wil eigenlijk ook niet vechten, maar

4. Welke ScÈNe maakte tijdeNS de opNameS Veel iNdruk op je? ‘Dat zijn er meer, maar de scène waarin ik

10. WaNNeer heb je Voor het laatSt bij eeN film Gehuild? ‘Bij forrest Gump, die ik samen met mijn

dan wordt haar dochter op de brandstapel gezet en dat wakkert haar vechtlust aan.’

Sil de Strandjutter. Nu ben ik eigenlijk nog

dochter keek in het kader van ‘ken je

7. keNau iS Gekoppeld aaN StichtiNG plaN NederlaNd. jij beNt ambaSSadeur VaN keNau’S VrouWeNleGer: Wat houdt dat iN? ‘We roepen vrouwen op om zich aan te sluiten bij Kenau’s vrouwenleger, om op die

klassiekers.’ ik heb toen wel een traantje weggepinkt.’


review

@pimwijers

wrijven: in bioscoopfilm African Safari worden we door twee biologen en de stem van Paul de Leeuw meegenomen langs olifanten, nijlpaarden, neushoorns, cheeta’s en leeuwen. De Leeuw voorziet de Nederlandse versie daadwerkelijk van commentaar vanwege zijn matchende achternaam. Zou het tot een ruzie zijn gekomen als er ook een bekende Nederlander was geweest die Hendrik Olifant had geheten? Samen met

‘Het lijkt alsof de bioscoopzaal wordt meegesleept over de savanne’ Paul de Leeuw jaagt op wilde dieren...

African Safari 3D Genre Documentaire Regie Ben Stassen Cast Mara Douglas-Hamilton, Kevin Richardson en de stem van Paul de Leeuw details België / 89 minuten Release 13 februari

de biologen rijdt het publiek door Afrika, van de westkust tot aan de Kilimanjaro. De camera staat achterop de jeep en omdat de film in 3D is opgenomen lijkt het echt alsof de bioscoopzaal wordt meegesleept over de savanne. De twee achterhoofden waarop we steeds uitkijken worden op den duur wel een beetje saai en aangezien de film op een jonge doelgroep mikt zijn we geen getuige van ‘the kill’. African Safari is daarom met name een avontuur voor alle ouders die geen zin hebben om naar Safaripark Beekse Bergen te rijden.

Ga met de kids op reis maar laat je backpack thuis: African Safari voert je veilig langs The Big Five. 14

De wildernis is hot. De Nederlandse natuurfilm De Nieuwe Wildernis trok bijvoorbeeld bijna 700.000 bezoekers. Niet misselijk. Maar wie de vos suf vindt, kan in zijn handen

... en leeuwenfluisteraar Kevin mag ook mee

waarom naar

Hoog zwijmelgehalte Wat is er op een gure winterdag fijner dan zwijmelen bij een liefdesdrama à la The Notebook? In Winter’s Tale word je als kijker heen en weer gesleept tussen verleden en heden en hoop je natuurlijk dat de geliefden elkaar uiteindelijk tóch zullen krijgen. Onmogelijke liefde, reïncarnatie, het lot: vraag niet hoe het kan, maar geniet ervan. Dit is Romantiek met een hoofdletter ‘R’.

Indrukwekkende cv Zwijmelmodus: geactiveerd

Winter’s Tale Genre Fantasy / Romantiek Regie Akiva Goldsman Cast Colin Farrell, Jessica Brown Findlay en Russell Crowe Details Verenigde Staten Release 20 februari Stoere inbreker Peter (Farell) valt voor een rijke erfgename, die in zijn armen sterft. Als hij ontdekt dat hij kan reïncarneren probeert Peter zijn grote liefde alsnog te redden.

Akiva Goldsman produceerde al een enorme hoeveelheid films, waaronder A Beautiful Mind, I am Legend en I, Robot. A Winter’s Tale is zijn debuut als regisseur. Hij vroeg een van zijn favoriete acteurs, Russel Crowe, voor een hoofdrol. Downtown Abbeyfans opgelet: de Britse actrice Jessica Brown Findlay (oftewel Lady Sybil) speelt de stervende erfgename.

Zoet sprookje Let op: dit is een zoet sprookje over wonderen die bestaan en de klassieke strijd tussen goed en kwaad, dat – wat een toeval! – rond Valentijnsdag in de VS wordt uitgebracht. Je moet wars zijn van enige cynisme om je volledig over te kunnen geven aan Winter’s Tale. Maar toch: bad boy Colin Farrell die zijn grote, bruine, betraande puppyogen opzet? Smelten geblazen!

sara@previewmag.nl


DVD EN GAMES

@pimwijers

@janmeijroos

TIPS VOOR HET THUISFRONT

gaMe van de Maand:

tHieF

JaCKass Presents: Bad GrandPa nu te koop koMedIe

Een film lang lachen om onwetende Amerikanen is grappig, weten we dankzij Borat. Maar Johnny Knoxville van Jackass kan er ook wat van: verkleed als opa toert hij met zijn zogenaamde kleinzoon door de States en gedraagt zich heel erg schofterig. Zo neemt hij het jochie mee naar een stripclub, tot grote verbazing van de omstanders die niet weten dat ze in een stiekem gefilmde grap zitten...

PrisOners

Na de succesvolle reboot van deus ex in 2011 wil uitgever Square enix dat succes minimaal evenaren met thief. Meesterdief Garrett steelt kostbaarheden van de rijken in een mysterieuze stad die het midden houdt tussen Middeleeuws en industrieel, en ontrafelt zo langzaam een duister plot. Met behulp van een pijl-en-boog, een ploertendoder, lenig klim- en klauterwerk en het spelen met de schaduw is Garrett zijn vijanden steeds weer te slim af. Het originele Thief wordt door velen gezien als grondlegger van het stealthgenre. Het ongezien zijn en blijven wordt in (de nieuwe) Thief tot kunst verheven, maar ook voor de meer actiegeoriënteerde speler is er genoeg te beleven. ontwikkelaar Eidos Montreal uitgever Square Enix platform PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One

nu te koop THRILLeR / dRaMa

in Prisoners worden twee meisjes ontvoerd, maar door wie? Het onderzoek wordt geleid door rechercheur Loki (Jake Gyllenhaal), maar gaat niet snel genoeg volgens de vader (Hugh Jackman) van één van de twee. Hij kidnapt een mogelijke dader en martelt hem dagenlang... De film is grimmig, prachtig geschoten en spannend. Een bijzonder goed onthaalde thriller die zeker niet misstaat in je dvd-kast!

WiN Win Thief op een platform naar keuze! We mogen drie exemplaren verloten.

rUsH

Vraag: hoe heet Garrett’s vriend en voorziener van lucratieve klussen in the city?

nu te koop dRaMa / acTIe

Nog zo’n topper die vorig jaar in de bioscoop draaide. Deze racefilm van Ron Howard, waarin de superserieuze Nikki Lauda (Daniel Brühl) op het f1-circuit clasht met playboy James Hunt (Chris Hemsworth), is ook uiterst geschikt voor een vrouwelijk publiek. Naast een racefilm is het namelijk een zeer sterk karakterdrama. Op de Blu-ray van Rush staat een exclusief interview met Lauda!

jan meijroos is hoofdredacteur van Power unlimited, het grootste gamemagazine in de Benelux. Verder lees je iedere dinsdag en woensdag over zijn gameescapades in respectievelijk Spits en Metro. Via Twitter volg je hem op @janmeijroos.

15


de 10

tofste rollen van Liam Neeson 1

Liam Neeson is een held. Vanaf 27 februari schittert hij als Air Marshall in de actiefilm Non-Stop, maar hij heeft meer rollen gespeeld dan je denkt. Hieronder zijn 10 tofste. 1. taken (2008)

2

Liam Neeson was al cool, maar door knaller Taken werd hij ultracool. Als uitgebluste ex-CIA-agent haalt hij zijn ontvoerde dochter terug uit Parijs, maar eerst maakt hij tientallen mensensmokkelaars heel hard dood. Aan het begin gromt hij: ‘I will look for you, I will find you, and I will kill you.’ Dat zegt hij zó serieus dat wij direct in onze broek hadden geplast. En daarna hadden wij zijn dochter teruggebracht, met een strikje eromheen.

2. Schindler’s List (1993)

16

3

Wanneer Neeson aan het einde grienend zegt dat hij meer joden had kunnen redden, dan vliegt de film een beetje uit de bocht. Maar wat een iconische oorlogsfilm blijft dit toch. Oskar Schindler was een rijke Duitser die zo’n 1100 joden uit Auschwitz wist te houden door ze in zijn fabriek te werk te stellen. Na de oorlog stierf de echte Schindler arm: zijn Argentijnse bedrijf ging failliet en in Duitsland was hem alles afgenomen.

3. Batman Begins (2005)

Met zijn 1 meter 93 is Neeson een lange vent. Dat werd eens temeer duidelijk tijdens de ninjatraining in Batman Begins, want hij torende boven iedereen uit. De kleinere ninja’s staan tijdens deze scène daarom op een houtblok... In dit eerste deel uit The Dark Knight-trilogie speelt Neeson de helpende hand van Ra’s Al Ghul, de leider van een organisatie die de wereld voor kwaad behoedt.

4. The Grey (2011)

4

Een ultieme stoere-mannen-met-baarden-film, waarin Neeson de wildernis trotseert nadat zijn vliegtuig in Alaska crasht. Met een groep kerels moet hij thuis zien te komen, maar in het sneeuwlandschap ligt een roedel hongerige wolven op de loer. Die wolven weten alleen niet wat wij al lang weten: Neeson bijt terug. Dat kun je letterlijk nemen, want volgens geruchten heeft hij ter voorbereiding op zijn rol in The Grey echt wolf gegeten...

5. Star Wars Episode I: The Phantom Menace (1999) Eén ding pakte regisseur George Lucas goed aan met zijn laatste drie Star Wars-films: Neeson casten als Qui-Gon Jinn. Als Jedi-mentor bereidt hij een nog jonge Obi-Wan

5


@pimwijers

Kenobi voor op de strijd die komen gaat. De lengte van Neeson speelde deze film ook parten: de sets waren zo hoog als de acteurs waren, de rest werd met de computer afgemaakt. Doordat Neeson bijna twee meter lang is moesten er hogere sets gebouwd worden, waardoor de film 150.000 dollar extra kostte.

6. Darkman (1990)

6

Niet Spider-Man (2002), maar Darkman is de eerste superheldenfilm van regisseur Sam Raimi. Neeson vindt hierin als wetenschapper Peyton Westlake een synthetische huid uit. Die huid kan alleen nog niet blootgesteld worden aan zonlicht én gaat nog maar 100 minuten mee. Wanneer het gezicht van Westlake door gangsters gruwelijk wordt verminkt, maakt hij realistische gezichtsmaskers van zijn half werkende uitvinding, waardoor hij wraak kan nemen als... Darkman!

7. The A-Team (2010)

Geen enkele acteur kan de originele cast uit The A-Team vervangen, zelfs niet als ze zo cool zijn als Neeson. George Peppard is Hannibal, niemand anders. Toch kwamen de acteurs in de filmversie dicht in de buurt (behalve Quinton Jackson, want Mr. T. is té iconisch om na te spelen). Bruce Willis werd ook voor de rol van Hannibal overwogen, maar die zou er gek uitzien met een toupetje.

7

8. Non-Stop (2014)

Neeson speelt een aan lager wal geraakte Air Marshall die op een vlucht van New York naar Londen een bericht krijgt op zijn telefoon: ‘Elke twintig minuten vermoord ik iemand aan boord van dit vliegtuig.’ Laat het maar aan Neeson over om de dader ‘te zoeken, te vinden en te vermoorden’, om maar even in Taken-termen te blijven. Of hij de dader ook in deze film vermoordt, laten we trouwens even in het midden, want we verklappen natuurlijk niets over het einde...

8

9. Krull (1983)

Na Star Wars (1977) en Conan the Barbarian (1982) dachten de Britten: ‘Zoiets kunnen wij ook.’ Ze maakten de peperdure sciencefictionfilm Krull, maar vergaten een paar dingen. Een memorabele hoofdrolspeler bijvoorbeeld. En een goed script. Krull is namelijk een mal filmpje over ridders op een planeet hier ver vandaan. De rol van Neeson is klein en weinig noemenswaardig, maar de film an sich is leuk genoeg om in deze top 10 te vermelden.

9

10. The Chronicles of Narnia (2005)

Stemrollen kunnen heel indrukwekkend zijn. Iedereen weet hoe Gollum klinkt dankzij acteur Andy Serkis, die hem ook gestalte geeft. En kijk naar Her (2013), waarin Scarlett Johansson uiterst verleidelijk de stem van een computerbesturingssysteem inspreekt. En wat te denken van de stem van Aslan? Niemand anders dan Neeson kan de leeuw tegelijkertijd zowel vaderlijk als gevaarlijk laten klinken. Aslan betekent trouwens ‘leeuw’ in het Turks.

10


BEHIND THE SCENES

@rubenfilm

de nAcht VAn de wAnsmAAk

De hieronder besproken bespottelijke films zullen normaliter nooit een plekje krijgen in Preview Magazine. In de Nacht van de Wansmaak worden ze echter bejubeld. We maken graag een uitzondering!

18

Een schaamhaarverorberende Neanderthaler, een leger killerkonijnen en een verstikkende reuzenboezem: je kunt het zo gek niet bedenken of het verschijnt in het programma van De Nacht van de Wansmaak. Titels als The Beast in the Heat, For Your Height Only, The Brainiac en Zaat waren ooit serieus bedoeld, maar werden rariteiten, flops en staaltjes incompetentie. Het is een marteling om dergelijke films in zijn geheel te aanschouwen, maar als compilatie van trailers en de meest tenenkrommende fragmenten zijn de beelden een bron van applaus, gejoel en hoon tijdens dit reizende filmevenement. Organisator Jan Doense, die samen met Jan Verheyen de drijvende kracht is achter De Nacht, lacht nog steeds hartelijk mee om een moordende reuzenkip en een man in een afzichtelijk rubberen monsterpak.

fILMIScHe dRek ‘Het is vooral leedvermaak, lachen om andermans narigheid’, stelt Doense. ‘De Nacht van de Wansmaak genereert een tweede leven voor deze fi lms.’ Producenten van de fi lmische drek mogen dus blij zijn met de spot? ‘Ja, in de pauze wilden verschillende

mensen de playlist weten, om zelf de dvd te zoeken. Er ontstaat belangstelling. Anders waren de fi lms in de vergetelheid geraakt.’ Maar in de collectie van de Wansmaak komen ook serieuze fi lmmakers en acteurs voorbij, zelfs Oscargenomineerden die volledig de weg kwijt waren. Hoe kan dat? Doense: ‘Iedereen moet de huur betalen. Werk is werk. Neem Ray Milland die je ziet in The Thing With Two Heads; hij won ooit een Oscar voor The Lost Weekend (1946), maar in de nadagen van zijn carrière knoopte hij de eindjes aan elkaar. Hij pakte wat hij pakken kon.’

RISen fRoM THe gRave Tussen 1990 en 2006 vonden verschillende edities plaats van De Nacht van de Wansmaak, die tienduizenden fans trokken. De huidige Nacht, die als subtitel Has Risen from the Grave heeft meegekregen en de komende maand door Nederland toert, is een terugkeer naar de krochten van de fi lmhistorie. Doense: ‘Destijds waren de bronnen op, de animo was minder. We wilden stoppen op het hoogtepunt. Maar er kwam meer druk om terug te komen en de digitale revolutie heeft zich voltrokken. Er is meer materi-

aal te vinden en te gebruiken. We bestellen veel via internet. Uit Mexico bijvoorbeeld.’

aLL woMen Have PeRIodS Kenners van De Nacht weten dat het geprogrammeerde materiaal niet geschikt is voor gevoelige kijkers. Uitgetrokken teennagels en onder stroom staande schaamlippen doen zelfs de meest doorgewinterde kijker even slikken. Waar ligt de grens? ‘Bij iedere wansmaak zijn er een paar dingen waarvan we ons afvragen: kan dit? Vaak vinden we dat we het tóch moeten doen. We móeten Shocking Africa laten zien, maar ook All Women Have Periods en dus nu The Beast in the Heat. Het staat voor iets wat absoluut niet meer zou kunnen. Het is zo interessant om je af te vragen wie zo’n fi lm groen licht heeft gegeven. Dat lukt je nu niet meer, dan krijg je een rel. Zo’n fi lm zegt iets over de tijd, daarom hebben we het gedaan.’ Tussen 1 februari en 8 maart toert de Nacht van de Wansmaak langs Rotterdam, Maastricht, Utrecht, Tilburg, Groningen, Ede, Enschede, Vlissingen en Amsterdam

Meer weten? www.nachtvandewansmaak.nl


waarom naar

@pimwijers Vampire Academy

‘Rose is een opgefokt standje dat wel raad weet met haar vuisten’ 19

Vampire Academy Genre Fantasy / Actie Regie Mark Waters Cast Olga Kurylenko, Sarah Hyland en Zoey Deutch Details Verenigde Staten / 134 minuten Release 20 februari

Verfilming van de populaire boekenreeks, waarin vriendinnen Rose en Lissa een bijzondere band koesteren. Oh ja, én ze zijn vampierchicks die op de vampierschool klaargestoomd worden voor het vampierleven. Sexy vampiers en vampierseks Lissa is de troonopvolger van het sterfelijke vampierras Moroi; haar vriendin Rose is als supersterke Dhampir (half vampier, half mens) haar beschermer. En die bescherming heeft Lissa nodig, want de ondode Strigoi hebben het op haar gemunt. Gelukkig is Rose een opgefokt standje dat wel raad weet met haar vuisten. Ze weet trouwens ook wel raad met haar gespierde trainer Dimitri. Op het moment van schrijven zagen we Vampire Academy nog niet, maar

Wij willen gebeten worden door de linker. Dibs!

de trailer ziet eruit als een perfecte mix tussen humor, actie, sexy vampiers en vampierseks.

Hogwarts voor bloedzuigers Regisseur Mark Waters (Mean Girls) lijkt een vermakelijke toon aan te slaan zonder dat zijn film over de top gaat: in de eerste plaats doet Vampire Academy zich voor als een highschoolfilm met vampiers. Dat betekent onderlinge strijd tussen de leerlingen (inclusief een stomp op een neus), schoolfeesten en verliefdheid. Maar later wordt het verhaal serieuzer en actievoller, wanneer de school bedreigd wordt. Dat doet ons overigens ergens aan denken... Hogwarts voor bloedzuigers!

Meisjesperikelen De doelgroep voor deze film is overduidelijk geen mannelijke. Meisjesperikelen staan voorop. Zo wordt er heel wat af gekibbeld, kan Rose haar ogen niet van de sixpack van Dimitri af houden en worden er grapjes over de naarste week van de maand gemaakt. Anderzijds: we zien Rose in haar ondergoed en er zit voldoende actie en bloed in Vampire Academy. Da’s best wat waard (dit stukje werd niet geschreven door een meisje).


review review

rosy@previewmag.nl

Kankerlijers

nebraska

Genre Drama / Komedie Regie Lodewijk Crijns Cast Massimo Pesik, Jasha Rudge en Nicolette van Dam Details Nederland / 93 minuten Release 12 februari

Genre Drama / Roadmovie Regie Alexander Payne Cast Will Forte, Bruce Dern en Bob Odenkirk Details Verenigde Staten / 115 minuten Release 27 februari

Gluren naar de borsten van de verpleegster

20

sara@previewmag.nl

De titel doet vermoeden dat er in deze film weinig verbloemd wordt, maar toch is dit een overwegend vrolijke film over jongeren met kanker. Nick, Olivier en Iwan vechten alle drie tegen dezelfde ziekte. Hun motto ‘wij zijn niet ziek; wij zijn kankerlijers!’ geeft wel zo’n beetje hun instelling weer. Op de afdeling oncologie doen ze alles wat de gemiddelde zestienjarige ook doet: blowen, naar chickies kijken en 24 uur per dag

tionele thema’s niet schuwt, zagen we al in zijn boekverfilming Alleen Maar Nette Mensen, over een Joodse jongen die op grote, zwarte vrouwen valt. Kankerlijers heeft een soortgelijke komische inslag met een vleugje street. Knap hoe Crijns een film met dit onderwerp overwegend luchtig kan

‘Ze blowen, kijken naar chickies en denken 24 uur per dag aan seks’ aan seks denken. Als beachvolleybalmeisje Gina op hun afdeling terechtkomt, hebben vooral Nick en Iwan nergens anders nog oog voor. Olivier wordt in de tussentijd verliefd op een meisje met anorexia. Zij ligt op de ‘labielewijvenafdeling’. Dat regisseur Lodewijk Crijns onconven-

houden, ook al wordt heus wel duidelijk dat kanker allesbehalve grappig is. Hoewel het acteerwerk in sommige bijrollen zo nu en dan wat schommelt, blijven de drie hoofdrolspelers strak in hun rol.

Wint Bruce Dern de Oscar voor zijn hoofdrol?

Een bitterzoete roadmovie van Alexander Payne (The Descendants) over de vreugde en het verdriet van het ouder worden. Net als in zijn film Sideways kiest regisseur Alexander Payne in Nebraska voor de roadmovie als vorm voor een verhaal over het huwelijk en veranderende familieverbanden. De bejaarde dronkaard Woody (Dern) denkt dat hij miljonair is geworden in een loterij. Om hem een

David probeert ondertussen het verleden van zijn ouders bij elkaar te puzzelen en zijn vaders dromen uit te laten komen. Het troosteloze en in zwart-wit gefilmde landschap van Nebraska dient als decor voor een charmante film, vol mooie rollen. Woody’s vuilbekkende vrouw (June

‘De bejaarde dronkaard Woody denkt dat hij miljonair is geworden’ pleziertje te gunnen, reist zijn zoon David (Forte) met hem naar Nebraska, waar het vermeende geld opgehaald kan worden. Onderweg brengen ze een bezoekje aan Woody’s redneckfamilie die, wanneer ze lucht krijgen van het geld, allemaal een slaatje uit hem willen slaan.

Squibb) die man en zoon tijdens hun reis met een bezoekje vereert, zorgt voor de komische noot, terwijl Bruce Dern imponeert als zwijgzame, kwetsbare man. In een kleine rol duikt zelfs Bob Odenkirk nog op, beter bekend als advocaat Saul Goodman uit Breaking Bad!


@rubenfilm

sara@previewmag.nl

her

review

The Monuments Men

Genre komedie / romantiek Regie spike jonze Cast joaquin Genre Oorlog / Drama Regie George Clooney Cast phoenix, amy adams en de stem van scarlett johansson De- George Clooney, Matt Damon en Cate Blanchett Details tails verenigde staten / 120 minuten Release 27 februari Verenigde Staten / 119 minuten Release 13 februari

Phoenix wordt verliefd op de zwoele stem van Johansson

In Her krijgt een schrijver een verhouding met een computersysteem. En toch is Her een heel menselijke liefdesgeschiedenis. Theodore (Phoenix) leeft in een toekomst waarin techniek is geëvolueerd maar de mode retro is. Hij schrijft brieven voor mensen die niet langer meer met elkaar kunnen communiceren, maar zelf is hij niet in staat tot contact met een vrouw van vlees en bloed. Daarom

ups en downs, inclusief opwindende sekspartijen, ergernissen en teleurstellingen. Regisseur Spike Jonze liet met Being John Malkovich en Adaptation al zien dat hij een goed gevoel voor humor heeft, maar met Her overtreft hij onze verwachtingen. Wel valt de film na een tijdje in

‘Hij begint een relatie met Sam, het operatingsysteem van zijn computer’ begint hij een relatie met Sam, het operatingsysteem van zijn computer dat gespeeld wordt door Scarlett Johansson. De actrice is exact nul seconden in beeld, maar met haar hese en sexy stemgeluid is ze wél volop aanwezig. De relatie tussen Theo en Sam kent net als echte relaties

herhaling en dan kabbelt het verhaal wat, maar Her is absoluut geslaagd als een prikkelende visie op een toekomst die verdacht veel op ons heden lijkt. Een toekomst waarin we door technologie en social media steeds meer van elkaar vervreemd lijken te raken.

Kunstroven met Clooney, Damon, Murray, Blanchett, Goodman en Dujardin!

Tijdens de Tweede Wereldoorlog roofden de nazi’s kunst uit kerken, musea en particuliere collecties. The Monuments Men waren er om het terug te halen! Het is een bont gezelschap, deze heren die zich The Monuments Men noemen. De groep bestaat uit museumdirecteuren, curators en kunsthistorici en ze wagen hun leven in bezet Europa om kunst te retourneren. Onder regie van George Clooney – die zich wel vaker vastbijt in historisch

aan het Europese front. Maar voordat je Oceans 12 kunt roepen, besluit ieder zijn eigen weg te gaan en verliest de film dynamiek. Veel liever zagen we Murray en Goodman nog wat droogkomisch met elkaar sparren. Hoewel een aantal kunstwerken weer in handen komen

‘Schitteren doen Damon, Murray en Goodman in eerste instantie ook’ materiaal – heeft de cast in ieder geval genoeg aantrekkingskracht om te schitteren. En schitteren doen Mart Damon, Bill Murray, Jean Dujardin en John Goodman in eerste instantie ook. Milde grapjes gaan over en weer terwijl het team zich in sneltreinvaart klaarstoomt voor de strijd

van de good guys, wil het allemaal maar niet echt monumentaal worden. De vraag die de film opwerpt: is de kunstgeschiedenis belangrijker dan een mensenleven? Tsja. Dat is een afweging die een ieder zelf moet maken.

21


waarom naar

300: Rise of an Empire ‘Esthetische geweldsporno’

22

Genre Actie Regie Noam Murro Cast Rodrigo Santoro, Lena Headey en Eva Green Details Verenigde Staten / 102 minuten Release 6 maart

Sandalen? Check! Zwaarden? Check! Buikspieren waar je een balk op kapot kunt slaan? Check! Een met gouden sieraden behangen, drie meter hoge, Perzische superfreak? Double check! Geweldsporno Toen actiespektakel 300 in 2006 de bioscoopkassa’s liet rinkelen, werd de film alom bestempeld als ‘esthetische geweldsporno’. In slow motion liet regisseur Zack Snyder zijn afgetrainde Spartaanse krijgers (slechts gehuld in een cape en een onderbroekje) hordes vijanden afslachten. Geweldig! Eindelijk weer een actiefilm waarin het verhaal gewoon ondergeschikt was aan de fraai gestileerde actie. De trailer van dit vervolg laat iets meer verhaal doorschemeren, maar dat opnieuw voldoende Perzen hun armen, benen en/of hoofden gaan verliezen, lijkt ons duidelijk.

Nieuwe held, oude schurk Het eerste deel markeerde de doorbraak van Gerard Butler, was het bioscoopdebuut van Michael Fassbender (echt waar) en leverde een van de bekendste oneliners uit de geschiedenis op (THIS IS SPARTAAAA!). 300: Rise of an Empire levert wellicht nieuwe filmhelden op: de hoofdrol is nu voor de relatief onbekende Australiër

Sullivan Stapleton. Rodrigo Santoro als Xerxes keert gelukkig terug als schurk. Deze drie meter hoge, Perzische superfreak willen we absoluut niet missen...

Groter Er bestaat een kans dat deze sequel groter, spectaculairder en uitzinniger wordt. Dat zou jammer zijn. 300 was namelijk exact groot, spectaculair en uitzinnig genoeg. Het driehonderdkoppige Spartaanse leger onder leiding van Leonidas trotseerde duizenden Perzische monsters in de slag bij Thermopylae, op een overzichtelijk slagveld. Dat slagveld verplaatst zich in dit vervolg naar de zee. Een origineel strijdtoneel, maar ook groter en onoverzichtelijk. Passen die originele look en feel van de eerste film wel bij zo’n grote setting? Only one way to find out, boy and girls...


@pimwijers

Nieuwe personages

De vrouw van Leonidas, de Spartaanse commandant Dilios en Xerxes keren terug in dit deel. Maar wie zijn de nieuwe held en vijand?

Stapleton voert de Grieken aan...

... en Green leidt Perzen

De held: Sullivan Stapleton als Themistocles

De schurk: Eva Green als Artemisia

Als acteur is Stapleton nog niet zo bekend, al speelde hij een zeer sterke rol in de Australische misdaadfilm Animal Kingdom (2010). Je kent hem misschien ook uit Gangster Squad (2013). In 300: Rise of an Empire speelt hij Griek Themistocles, of anders gezegd: de nieuwe Leonidas. Dat die laatste met zijn 299 Spartanen het loodje legde in het eerste deel is geen geheim, maar dat betekent wel dat er nieuw leiderschap vereist is. Themistocles staat op en probeert de Griekse neuzen dezelfde kant op te krijgen (richting de zee om precies te zijn, want daar wacht Xerxes met zijn leger). Het personage heeft overigens cht bestaan. Als politicus streed Themistocles voor een grote, Griekse marine.

Eva Green kennen we natuurlijk als de begeerlijke Bondgirl uit Casino Royale (2006) of als heks uit Dark Shadows (2012) en The Golden Compass (2007). In 300: Rise of an Empire speelt ze Artemesia, een strijdster die een uitstekend robbertje kan vechten en uit is op wraak. Pech voor de Grieken dat ze de commandant van Xerxes is. Ook zij leefde echt en was de enige vrouwelijke adviseur van de Perzische koning, naast een hoop mannelijke generaals. Ze voerde daadwerkelijk een oorlog tegen de Grieken, op zee, maar wel een realistischer oorlog dan deze filmvariant. Tenminste, in de geschiedenisboeken staat niets over de gruwelijke monsters die ze aanvoert.

Zoek de tien verschillen

Rodrigo Santoro als Xerxes...

Wie is toch die pretty boy die rechts op de foto staat? Het zal toch niet... Xerxes zijn? Toch wel: de Braziliaanse acteur Rodrigo Santoro speelt de Perzische koning. Voor de rol zat hij uren in de make-upstoel en mocht hij niet teveel bewegen op de set, want anders vielen zijn sierraden af. Daarnaast acteert Santoro bijna de hele film in zijn eentje, voor een green screen, omdat hij digitaal tot een reus van drie meter getransformeerd moest worden. Wij zijn fan van zijn personage en al helemaal nu we weten hoe de acteur er zonder alle fratsen uitziet. Zoek de tien verschillen!

... en Rodrigo Santoro als Rodrigo Santoro

23


@pimwijers

review

De rol van uitgebluste held past acteur Liam Neeson uitstekend. De boomlange Ier torent boven zijn belagers uit, waardoor hij fysiek al snel de overhand heeft. Als hij met zijn diepe stem ook nog gromt hoe hij zijn tegenstanders een kopje kleine gaat maken, geloof je meteen dat hij die belofte gaat waarmaken. We twijfelden er tijdens het kijken naar Non-Stop geen seconde aan dat hij de moordenaar aan boord van zijn vliegtuig zou vinden (maar we verklappen uiteraard niet of hij ‘m ook daadwerkelijk vindt). Tijdens zijn vlucht van New York naar Londen krijgt Neeson elke twintig minuten met een sterfgeval te maken, tenzij hij 150 miljoen dollar naar een bankreLiam Neeson mag weer mensen doodmaken

Non-Stop Genre Thriller Regie Jaume Collet-Serra Cast Liam Neeson, Julianne Moore en Michelle Dockery Details Verenigde Staten / 106 minuten Release 27 februari

Een moordenaar kondigt aan elke twintig minuten iemand te vermoorden aan boord van een vliegtuig. Slecht idee: Air Marshall Liam Neeson is aan boord van datzelfde vliegtuig.

‘Iedereen, inclusief de piloten en de stewardessen, is verdacht’ kening overmaakt. De schurk benadert hem via het gesloten en beveiligde telefoonnetwerk van het vliegtuig. Dat uitgangspunt werkt spanning in de hand: de moordenaar is aan boord en iedereen, inclusief de piloten en de stewardessen, is verdacht. Anderzijds heeft gissen naar de dader en zijn motieven weinig zin, want iedereen kan immers de moordenaar zijn. De kijker hoeft zelf geen detective te spelen, die kan gewoon achterover leunen en Neeson het vuile werk laten opknappen. En laat dat nou precies de juiste klus zijn voor iemand als Neeson. Met het breken van een arm heeft hij geen enkele moeite.

24

review

Wanneer Mikey (Michael B. Jordan) gedumpt wordt door zijn vriendin, zoekt hij troost bij een grote beker slagroomijs en zijn beste vrienden Jason (Zac Efron), Daniel (Miles Teller) en Chelsea (Mackenzie Davis). Ze plagen hem – ‘What are you, Bridget Jones?’ – en proberen hem daarna op te vrolijken met een avondje stappen en een via-

‘Ze proberen hem op te vrolijken met een avondje stappen en een viagrapil’ Ook in deze film gaan de bros niet voor de hos

That Awkward Moment Genre Komedie / Romantiek Regie Tom Gormican Cast Zac Efron, Imogen Poots en Miles Teller Details Verenigde Staten / 89 minuten Release 13 februari De seks- en poepgrappen zijn smakeloos, maar gelukkig is de cast van de romantische komedie That Akward Moment wél heel appetijtelijk.

grapil. We blijven, zweren ze elkaar die nacht, voorgoed vrijgezel. That Awkward Moment is een romantische komedie, dus het ligt voor de hand dat de vrienden hun belofte niet zullen houden. Jason, normaal gesproken een jongen die de ene naar de andere jongedame verschalkt, wordt hopeloos verliefd op Ellie (Imogen Poots). Ook de anderen krijgen opeens een serieuze relatie. Maar voordat het zover is, krijgen we nog grappen te verduren over de putlucht die Daniel verspreidt wanneer hij op Jasons wc zit, over Daniels oranje pikkie en over het kostuumfeest waar Jason met een enorme dildo verschijnt. Tja, over humor valt te twisten; aan Efrons blauwe ogen, Davis’ wat tegendraadse charme en Poots stralend lach valt minder goed weerstand te bieden.

@barenddevoogd


VooR je maanDeLijKSe DoSiS FiLmpaReLS, DocumentaiReS en aL Die intieme FiLmS Die je SoWieSo geZien moet Hebben ga je naaR Het FiLmHuiS

FiLmHuiS’FineSt Wat draait daar de komende tijd?

Miele Release 6 maart

les GarÇOns et GUillaUMe, À taBle! Release 6 maart

tOUCH OF tHe liGHt Release 27 februari

We are tHe Best! Release 6 maart

dRaMa

koMedIe

dRaMa

dRaMa

De italiaanse irene smokkelt inslaapmiddelen voor honden haar land binnen. Ze opereert onder de naam Miele: Honing. in italië levert ze een fatale dosis aan terminale patiënten, zodat ze waardig kunnen te sterven. Wanneer Miele de oudere Grimaldi zijn ‘medicijnen’ brengt ontdekt ze dat hij wel wil sterven, maar niet ziek is. Zo raken ze ongewild tot elkaar veroordeeld.

Een geestige én autobiografische komedie waarin de franse komiek, acteur en regisseur Guillaume Gallienne zichzelf en zijn moeder speelt. Gallienne baseerde deze film op zijn eigen theatershow, waarin hij vertelt over de zoektocht naar zijn identiteit en over de hechte band tussen hem en zijn moeder. Zij zag hem eerder als dochter dan als zoon en dat had weerslag op de rest van zijn leven

Mooi en waargebeurd drama uit Taiwan, waarin wonderkind Yu Siang (gespeeld door zichzelf!) zijn droom om pianist te worden najaagt. Zijn blindheid is een grote handicap die hij vastberaden, maar met moeite, trotseert. in de stad waar hij studeert ontmoet hij Jie, een meisje dat haar droom om danseres te worden juist niet najaagt: als je niets onderneemt, kun je ook niet falen.

De Zweedse regisseur Lukas Moodysson wordt geroemd om fucking Åmål (1998) en Lilja 4-Ever (2002), beide films over een moeilijke tienerjeugd. Ook We are the Best! heeft die thematiek, maar is luchtiger. Drie dertienjarige meiden groeien op in de jaren tachtig, meten zich een jongensachtig uiterlijk aan en richten een punkband op. Gebaseerd op de graphic novel van zijn vrouw.

tHe Kid

de sUPerHeld

an ePisOde in tHe liFe ana ana OF an irOn PiCKer Release 13 maart

Release 13 maart

Release 27 februari

Release 13 februari

dRaMa

docuMenTaIRe

koMedIe

faMILIe / avonTuuR

Ergens in een vervallen huis in een verlaten gebied van Bosnië woont Nazif samen met zijn zwangere vrouw Senada en zijn twee kinderen. Met moeite komen ze het leven door. Als Senada zich niet goed voelt en in het ziekenhuis geholpen wordt, houden ze er een gepeperde rekening aan over. Geld hebben ze niet. Nazif heeft een paar dagen om het bij elkaar te sprokkelen.

‘ik ben mezelf.’ in het Arabisch: ‘Ana Ana.’ in de nasleep van de Arabische Lente filmen vier jonge vrouwen zichzelf in Cairo. Ze nemen ons mee naar de drukte van de stad, maar ook naar de leegte van de woestijn. Ondertussen reflecteren ze op hun eigen leven en op hun leven zoals Cairo en haar inwoners het willen zien. Een onafhankelijke vrouw zijn is nog steeds een taboe in de stad.

Opnieuw een door EYE Amsterdam uitgebrachte film van Chaplin die in enkele Nederlandse theaters in roulatie gaat. in The Kid vindt de komiek een baby die hij opvoedt als zijn eigen zoon. De moeder breekt door als operazangeres en probeert de jongen terug te krijgen. De derde lange film van en met Chaplin, met de herkenbare slapstickhumor en het geweldige stuntwerk.

Warme, grappige en Nederlands gesproken superheldenfilm uit Noorwegen. Nou ja... superheldenfilm..? Modulf ziet zichzelf als een held. Zijn superkracht? Hij kan de pesterijen van zijn klasgenoten moeiteloos aan. Zo beschermt hij de zwakkeren. En dan komt er een nieuw meisje in zijn klas: een ultiem pestslachtoffer... Maar beschermt Modulf haar, of wordt het eerder andersom?

WiL je ecHt aLLeS Weten oVeR FiLmHuiSFiLmS? paK Dan De pReVieW aRtHouSe mee bij een FiLmtHeateR in De buuRt!

25


review

@pimwijers

De titel van deze film voorspelt weinig goeds voor deze Navy-SEALs

Lone Survivor Genre Actie / Oorlog Regie Peter Berg Cast Mark Wahlberg, Taylor Kitsch en Eric Bana Details Verenigde Staten / 121 minuten Release 20 februari Vier Navy SEALs zijn op verkenningsmissie in Afghanistan. Het doel: een beruchte Talibanstrijder vinden, zodat een strike team hem kan uitschakelen. Dat loopt anders dan gepland... Vier soldaten worden in vijandelijk terrein gedropt voor een verkenningsmissie, maar ze worden ontdekt door een leger Talibanstrijders terwijl hun communicatiemiddelen het laten afweten. Hulp van buitenaf kunnen ze op hun buik schrijven... Vanwege hun moderne wapenuitrusting houden

‘3Ze drukken stukjes scheenbeen bij zichzelf naar binnen’ ze nog even stand, maar de vijand is overal: de getrainde Amerikanen moeten al vechtend de aftocht blazen. Ze springen van steile rotsen en knakken daarbij zichtbaar ledematen, drukken stukjes gebroken scheenbeen bij zichzelf

naar binnen en maken hun kogelwonden dicht met modder. Dit zijn echte mannen. Regisseur Peter Berg houdt wel van een potje Amerikaans oorlogsvertoon en dat brengt hij in deze film uitstekend over. De kogels fluiten langs je oren; samen met de SEALs zit je midden in de strijd. Anderzijds is de onmenselijke kracht die hij de soldaten aanmeet onwerkelijk: zelfs na talloze kogelinslagen en botbreuken gaan ze maar door en door (en door) en als er dan eindelijk iemand sterft wordt dat breed en in slow motion uitgemeten. Die Amerikaanse heldenverering wordt op den duur zelfs komisch, maar de intense actie gaat dit jaar niet snel overtroffen worden!


REVIEW

sara@previewmag.nl

12 yeArs A slAVe

Geboren als vrij man, maar nu als slaaf afgebeuld worden...

Genre drAmA reGie steVe mcqueen Cast chiwetel eJiofor, michAel fAssbender en brAd pitt Details Verenigde stAten / 134 minuten release 20 februAri Het is geen gemakkelijke zit, de lijdensweg die regisseur Steve McQueen met zijn 12 Years a Slave tot in detail laat zien. Flarden huid vliegen van de zweep wanneer de zwarte slaaf Solomon Northup gestraft wordt voor zijn opstandige gedrag naar zijn meester. En het is happen naar adem wanneer Solomon zich minutenlang staande probeert te houden met een strop om zijn nek. Het zijn beelden die nog lang op het netvlies blijven staan. Maar niet alleen de fysieke martelingen zijn een aanslag op de psyche, ieder beeld van dit indrukwekkende historisch drama laat de raciale ongelijkheid in de negentiende eeuw in het zuiden

‘Flarden huid vliegen van de zweep wanneer slaaf Solomon gestraft wordt’ van de Verenigde Staten pijnlijk zien. Het bizarre aan het verhaal van Solomon is dat hij als vrije Afro-Amerikaan leefde en na een ontvoering als slaaf op een plantage belandde. Het wordt zijn streven om terug te keren naar zijn gezin, maar wie vertrouwt een slaaf met een bizar verhaal over ontvoering? Het zou de kijker volledig murw gebeukt in de bioscoopstoel kunnen achterlaten, maar het krachtige, emotionele spel van hoofdrolspeler Chiwetel Ejiofor, loodst je door deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Laat de Oscars maar komen voor regisseur Steve McQueen (Shame) en zijn team.

3 vragen aan regisseur Steve McQueen De in Amsterdam woonachtige regisseur Steve McQueen was op het Toronto Filmfestival en stond Preview te woord over zijn slavenepos. 1. waT waS Je MoTIvaTIe oM zo’n zwaaR ondeRweRP Te veRfILMen? Ik wilde een verhaal over slavernij vertellen, want ik vind dat dit onderwerp nog geen goed platform heeft in de bioscoop. Je kunt er over lezen en naar a�beeldingen kijken, maar het zien gebeuren doet echt iets met je. 2. waaR kwaM HeT Idee vandaan? Ik wilde een film maken over een vrij man die ontvoerd werd vanuit Noord-Amerika en in de slavernij zou belanden. De uitwerking liep stroef, maar toen ik het probleem bij mijn vrouw neerlegde gaf ze me het boek 12 Years a Slave. Zo bizar om een idee te hebben en het vervolgens volledig te zien terugkomen in een boek... 3. HeB Je Hoge veRwacHTIngen vooR de oScaRRace? Mijn enige verwachting was om die film te maken. Door sommigen werd dat lange tijd voor onmogelijk gehouden. Ik heb mezelf helemaal gegeven en heb zelfs tijd opgeofferd die ik normaalgesproken met mijn familie doorbreng. Als er meer uitkomt, dan is dat mooi meegenomen.

27


DE STRIJD VOOR ONAFHANKELIJKHEID DIE 80 JAAR ZOU DUREN

Monic

Hendrickx Barry

Atsma Sallie

Harmsen Sophie

van Winden

Regie Maarten Treurniet

Moeder . Strijder. Heldin.

6 MAART IN DE BIOSCOOP


review

sara@previewmag.nl

Mr. Peabody & Sherman

Slim zijn is cool, dat bewees Leonardo da Vinci al

Genre Animatie / Avontuur Regie Rob Minkoff Cast Ty Burrell, Max Charles en Stephen Colbert Details Verenigde Staten / 92 minuten Release 26 februari Mr. Peabody (een geniale hond/uitvinder/atleet/Nobelprijswinnaar) en Sherman (zijn geadopteerde zoon) waren in de jaren zestig een cartoonhit in de Verenigde Staten. Bovenstaande informatie zal bijna niemand nog weten, maar dat maakt voor het animatieavontuur dat het opmerkelijke duo beleeft, bijzonder weinig uit. Regisseur Rob Minkoff (The Lion King) maakte een enorm aanstekelijke film vol humor en vaart, die helaas voor de fans van acteurs als Ty Burell (Modern Family), stand-upcomedian Stephen Colbert en icoon Mel Brooks slechts in de Nederlandse versie uitkomt. Met een tijdmachine reizen hond, kind en klasgenootje Penny door de wereldgeschiedenis (‘We hebben nog net genoeg benzine om de Renaissance te bereiken!’). Daar ontmoeten ze helden als Leonardo da Vinci, Toetanchamon en Agamemnon in het Paard van Troje.

‘De gelaagde grappen maken de film ook een feestje voor volwassenen’ Op een niet-moralistische manier maakt Minkoff een heel leerzaam avontuur van Mr.Peabody, waarin ook nog een boodschap zit: slimmeriken zijn cool. De animaties hebben een fijn retrorandje, maar zijn toch supergelikt. En ten slotte niet onbelangrijk: de gelaagde grappen maken de film ook een feestje voor meekijkende volwassenen. Mr. Peabody & Sherman zal in de bioscoop vooraf gegaan worden door de korte film Rocky & Bullwinkle.

3 Vragen aan regisseur Rob Minkoff Rob Minkoff leerde het animatievak bij Chuck Jones, maker van de legendarische Tom & Jerry cartoons. The Lion King en Stuart Little staan op zijn naam. Preview sprak hem in London. 1. Als u zelf de tijdmachine kon pakken, naar welke tijd zou u dan afreizen? ‘Naar de vroege jaren zestig in Liverpool, zodat ik de Beatles live zou kunnen zien spelen! Of naar de roaring twenties, de tijd waarin grote kunstenaars samenwerkten en leefden. Van Picasso en Dali tot F. Scott Fitzgerald, net zoals de tijdreis van de hoofdpersoon in Midnight in Paris van Woody Allen.’ 2. U regisseerde The Lion King. Wat heeft uw voorkeur: 2D of 3D animatie? ‘Ik hou enorm van oude tekenfilms, maar 3D biedt wel oneindig meer mogelijkheden. Juist bij een tekenfilm willen mensen dat het er zo levensecht mogelijk uitziet. Je weet dat het allemaal fantasie is en toch denk je: ‘Hoe is het mogelijk?!’ Dat is wat ik in Mr.Peabody kan laten zien en dat is geweldig.’ 3. Wat sprak u aan in de karakters van Mr. Peabody & Sherman? ‘In de jaren vijftig was een hond die een kind adopteert een grappig gegeven. Anno nu is het ook een metafoor voor samengestelde families, die steeds normaler worden. De onderliggende boodschap is daarnaast dat slim zijn cool is en geschiedenis interessant en leerzaam.’

29


WAT DRAAIT ER NOG MEER?

ENDLESS LOVE 6 maart

Jade is een welgesteld meisje, dat door haar vader nauwlett end in de gaten wordt gehouden. Jongens? Die moeten ver uit haar buurt blijven. Maar dan ontmoet Jade hunk David. Ze vallen als een blok voor elkaar en beleven de perfecte zomer. Wanneer de vader van Jade ontdekt dat zijn oogappel met een mogelijk foute jongen omgaat, dwarsboomt hij de relatie. David probeert er juist alles aan te doen om zijn liefj e vast te houden, maar of hij steeds de juiste keuzes maakt? Deze remake van de gelijknamige fi lm uit 1981 heeft een hoge zwijmelfactor. Dames: tissues meenemen!

Zo kun je de term ‘pick-uptruck’ wel heel letterlijk nemen

BEST NIGHT EVER 6 maart

30

Zwarte mamba’s met één oog bijten niet

Net als Endless Love zal Best Night Ever vooral een vrouwelijke doelgroep aanspreken, al is deze fi lm van een héél andere orde. Vier dames vieren een vrijgezellenfeest in Las Vegas, maar zoals we van The Hangover hebben geleerd is dat de slechtste plek om zo’n feest te vieren. Waar The Hangover verhaalt over de kater ná de nacht, zien we in Best Night Ever juist alles wat het daglicht niet kan verdragen. Probeerde Bridesmaids nog om het imago van vrouwenkomedie minder braaf te maken, deze fi lm doet er alles aan dat imago compleet onderuit te schoffelen!

AIN’T THEM BODIES SAINTS 6 maart

Texas, jaren zeventig. Bandieten Bob Muldoon en Ruth Guthrie trekken door de Amerikaanse staat, tot Ruth een agent neerknalt. Bob draait daar voor op. Ruth belooft om op hem te wachten, niet in de laatste plaats omdat ze bevalt van zijn dochter. Maar als Bob op vrije voeten komt, heeft ze toch een nieuwe relatie. Met een sheriff nota bene, die niets van Ruths verleden weet. Die sheriff zit bovendien absoluut niet te wachten op een bandiet uit het verleden van zijn vriendin. Met een topcast: Casey ‘beter dan zijn broer’ Affleck, Rooney Mara en Ben Foster. Wij vinden dit ‘broertje van’ vaak beter acteren!


@gabriëldériga

Actrice en zangeres Anne-Marie Jung (37) is vanaf 6 maart te zien in het heroïsche drama Kenau. Samen met Preview blikt ze aan de hand van trailers ook vast vooruit op zes films van onze volgende editie!

DE KIJK VAN ANNE-MARIE JUNG

caPTaIn aMeRIca: THe wInTeR SoLdIeR

THe Book THIef 27 maart

PoMPeII 3d 3 april

Captain America komt in actie wanneer een S.H.I.E.L.D-collega wordt aangevallen. Samen met Black Widow en The Falcon moet hij de wereld redden van een duistere vijand: The Winter Soldier. Deze film lijkt me té Amerikaans. Zo van: ‘Wij zullen de wereld wel even redden.’ Verder interesseert zo’n strip mij grafisch juist heel erg, als film vind ik het minder interessant.’

Een verfilming van de gelijknamige bestseller, over een meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland naar een pleeggezin wordt gestuurd. Daar leert ze lezen en ontsnapt ze dankzij haar boeken aan de werkelijkheid. ‘Het ziet er bijna sprookjesachtig uit. Normaal zijn dit soort films juist niet gelikt, misschien dat het me daarom niet zo trekt. Dat er weer een film over die oorlog is gemaakt vind ik niet erg: er zijn nog zoveel verhalen te vertellen.’

Een slaaf droomt van zijn vrijheid en van een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Wanneer vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten, zet de slaaf alles op alles om Cassia te veroveren. ‘Mij wordt niet duidelijk wat het verhaal is. Iets met een gladiator? De special effects zien er mooi uit, maar ik ga er niet voor naar de bioscoop. Wel waanzinnig dat deze stad bewaard is gebleven!’

LucIa de B.

MuPPeTS MoST wanTed

noaH

27 maart

3 april

De verfilming van het verhaal van verpleegster Lucia de Berk. Ze wordt schuldig bevonden aan vier moorden en drie moordpogingen en krijgt levenslang met TBS, maar al snel worden er vraagtekens gezet bij de veroordeling. ‘Het kan kennelijk iedereen gebeuren dat je in zo’n situatie terechtkomt en in de cel belandt. Wat een nachtmerrie. Ariane Schluter is een topactrice, ik weet zeker dat zij Lucia heel mooi gaat neerzetten.’

3 april

De Muppets zijn bezig met hun wereldtournee, maar belandden in een juwelenroof dankzij een Kermit de Kikker-lookalike. Mooie rollen zijn er voor Ricky Gervais, Salma Hayek en Lady Gaga. ‘De film is zo donker. Dit zijn niet de Muppets die ik ken en waar ik zo blij van word. Natuurlijk zitten er grapjes in en is het allemaal kolder, maar dit gaat over kwaadaardige dubbelgangers en stelen. Het schrikt me af...’

10 april

In deze nieuwe film van Darren Aronofsky speelt Russel Crowe de Bijbelse Noach die de opdracht krijgt een ark te bouwen om zo alle diersoorten te redden van de zondvloed. ‘Dit is precies hoe we Crowe willen zien, toch? Woest, stoer en sterk. Zo is hij het meest geloofwaardig. De trailer ziet er strak uit en het verhaal is interessant. Ik ken het Bijbelverhaal niet zo goed, dus ik ben wel benieuwd hoe hij al die dieren in z’n ark krijgt.’

31


27 F E B R UAR I I N D E B I O S C O O P / VOLGINDEPENDENTFILMS

Preview 2 2014  

Preview Film Magazine