Page 1


review

War Horse w

Genre Drama / Oorlog Regie Steven Spielberg Cast Jeremy Irvine, Emily Watson en David Thewlis Details Verenigde Staten, India Release 2 februari

8

Geen acteur of actrice, maar een paard heeft de hoofdrol in War Horse van Steven Spielberg. Het dier wisselt tijdens de Eerste Wereldoorlog steeds van eigenaar.

Het blijft altijd weer spannend als er een nieuwe film van Spielberg uitkomt en dat is knap, want er zijn maar weinig regisseurs bij wie de verwachtingen altijd hoog liggen. Soms levert dat een teleurstelling op (War of the Worlds) maar vaker maakt Spielberg die verwachtingen meer dan waar. Kijk maar eens naar The Adventures of Tintin. En nu, nog maar een paar maanden na die film, komt de filmmaker alweer met War Horse. De hoofdrolspeler hierin is een paard en dat lijkt een goede opzet voor een meisjesfilm, maar niets is minder waar.

‘Dat lijkt een goede opzet voor een meisjesfilm, maar niets is minder waar’

Het is 1914 en de Eerste Wereldoorlog staat op het punt van uitbreken. Een boerenzoon wordt gedwongen om zijn paard Joey aan het Britse leger te verkopen. En zo verwisselt het dier steeds van eigenaar: hij wordt geclaimd door zowel de Britten, de Duitsers en zelfs een Fransman. Tussendoor moet Joey de verschrikkingen van de loopgravenoorlog overleven en dat levert heftige en vooral sterk geregisseerde scènes op. Soms is War Horse wat zoetsappig of dik aangezet, maar dat wordt goed gecompenseerd door het bijzondere verhaal en de modderige actiescènes! Door Pim Wijers

ist je dat?

3 feitjes over War Horse

Eerste keer Eerste Wereldoorlog

Steven Spielberg heeft al veel films over de Tweede Wereldoorlog gemaakt: 1941 (1979), Empire of the Sun, (1987) Schindler’s List (1993), Saving Private Ryan (1998) en zelfs Indiana Jones krijgt het met nazi’s aan de stok. Bovendien was Spielberg als producer nauw betrokken bij de series Band of Brothers en The Pacific. War Horse is zijn eerste project dat over de Eerste Wereldoorlog gaat.

Hoeveel paarden zei je?

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn er ongeveer net zoveel paarden gesneuveld als mensen. Dat aantal ligt ongeveer op tien miljoen… De dieren werden tijdens deze oorlog eerst nog ingezet bij de cavalerie, maar door het gebruik van prikkeldraad en machinegeweren leden deze regimenten enorme nederlagen. Daarna werden paarden vooral gebruikt als lastdier achter het front.

Veertien keer Joey

Joey, het hoofdpersonage van War Horse, is gespeeld door veertien verschillende paarden. Twee veulens, vier jonge paarden en acht verschillende volwassen dieren zijn voor de rol getraind. Spielberg zelf wist nog niet zoveel over de vierbeners: ‘Enkele familieleden van me rijden paard, maar het verbaasde me hoe duur de dieren zijn en hoeveel emotie ze eigenlijk kunnen tonen!’


Start apps met je Prepaid Vodafone brengt mobiel internet op je prepaid met de nieuwste Android smartphones. Bijvoorbeeld de HTC Explorer.

vodafone.nl


12

Jason Segel kijkt met Kermit naar het script. Segel heeft het zelf geschreven en hij spe

wie is jason se Hij brak definitief door als Marshall in de televisieserie How I Met Your Mother, maar waar kennen we de boomlange en übervriendelijke Jason Segel allemaal nog meer van? Jason segel 18 januari 1980 Los Angeles

Relatie

Vrijgezel Hij had wel een aantal jaar een relatie met actrice Linda Cardellini. Nadat ze uit elkaar waren ging het gerucht dat Linda de relatie had verbroken omdat Jason tien kilo zou zijn aangekomen, maar achteraf bleek het een grapje dat uit de context was gerukt.

Eerste rol

Eerste belangrijke rol Freaks & Geeks

Jason beleeft zijn debuut in de tienerkomedie Can’t Hardly Wait. Deze film kwam een jaar eerder uit dan het vergelijkbare American Pie. Erg grappig is Can’t Hardly Wait niet, maar dat zal Jason weinig uitmaken, aangezien zijn rol zo klein is dat zijn personage niet eens een naam heeft. Hij heet simpelweg Watermelon Guy. Zijn hoogtepunt uit de film is trouwens ook al in de trailer te bekijken!

Freaks and Geeks is nooit in Nederland op tv geweest, maar in Amerika was deze televisieserie behoorlijk populair. Leuk weetje: het was een springplank voor talent. Niet alleen Jason Segel brak hiermee door, ook Seth Rogen en James Franco kregen veel meer kansen dankzij Freaks and Geeks. Jason leerde hier komediekoning Judd Apatow kennen, met wie hij later nog veel zou samenwerken.

Can’t Hardly Wait (1998)

(1999, tv-serie)


WINNARES BESTE ACTRICE - KIRSTEN DUNST

EUROPEAN FILM AWARD BESTE FILM

★★★★★

‘EEN FILM DIE JE GEWOON MOET ZIEN’ NRC Handelsblad

★★★★★

‘EEN MEESTERWERK’ De Telegraaf

VANAF 26 JANUARI VERKRIJGBAAR OP DVD EN BLU-RAY www.wildbunch.nl

/WILDBUNCHblx

3a


10

de

De Nederlandse film is populairder dan ooit. We blikken terug op het beste werk uit de Hollandse filmindustrie. Van een aanslag tot de borsten van Tatjana en van een moordlift tot een feestelijk verpakte Carice van Houten!

1

1. Turks Fruit(1973)

Begin jaren zeventig was iedereen wat huiverig voor de verfilming van het gelijknamige boek van Jan Wolkers. Die expliciete seks, daar zou immers niemand mee wegkomen. Enter de nietsontziende, schaamteloze Paul Verhoeven, die van Monique van de Ven en Rutger Hauer sterren maakte. Turks Fruit ontving een Gouden Kalf als Beste Nederlandse film van de twintigste eeuw.

2

2. Spoorloos (1988)

16

Deze ijzingwekkende thriller was zó doeltreffend dat Hollywood meteen een remake wilde. Dat werd The Vanishing met niemand minder dan Jeff Bridges en Kiefer Sutherland in de belangrijkste rollen. Spoorloos, de boekverfilming van klassieker Het Gouden Ei (van Tim Krabbé), vertelt over een stelletje op doorreis, waarvan de vrouwelijke helft bij een pompstation verdwijnt.

3. Karakter (1997)

De venijnige familieperikelen op een advocatenkantoor leverde een Oscar op in 1997. Tot op heden wist geen Nederlandse film het felbegeerde beeldje meer binnen te halen, dus het mag met recht een prestatie van formaat genoemd worden. Regisseur Mike van Diem kreeg daarop talloze aanbiedingen, maar er kwam geen Amerikaans werk van hem van de grond.

3

4. Alles is Liefde (2007)

Wat zijn mozaïekvertellingen toch genietbaar. Heerlijk, talloze verhaallijntjes die bevredigend samenkomen! In 2007 kropen we massaal tegen elkaar aan bij deze Hollandse versie van Love Actually (2003). In de hoofdrollen o.a. Carice van Houten, Jeroen Spitzenberger en Wendy van Dijk. De Belgen wilden ook meedoen en maakten een remake onder de naam Zot van A.

4

5. De Aanslag (1987)

Oorlogsfilms zijn goed vertegenwoordigd in onze filmgeschiedenis. De Aanslag steekt er met kop en schouders bovenuit. Dat vonden ze bij de Oscars ook, want de film ontving het gouden beeldje in 1987. De Aanslag is nog steeds geliefd onder scholieren, die voor de verplichte literatuurlijst liever de film kijken dan het 246 pagina’s tellende boek van Harry Mulisch lezen.

5


esdeterlandse bNe 6

films allertijden

6. Simon (2004)

De Amerikanen kwamen er onlangs met 50/50 pas achter hoe ze het gevoelige onderwerp ‘kanker’ in een komedie moesten verwerken. Cees Geel wist al in 2004 een traan en een lach uit het publiek te krijgen met zijn voortreffelijke vertolking van de vrijgevochten kankerpatiënt Simon. Als botte Amsterdammer met een klein hartje ontroert hij het publiek tot in het diepste.

7

7. De Lift (1983)

Haaienfilm Jaws zorgde ervoor dat geen mens meer in zeewater durfde te zwemmen. De Lift deed hetzelfde met liften. Nederland nam massaal de trap na het zien van het druipende lijk in het liftplafond en het rollende hoofd uit de moordmachine. Dick Maas zette met De Lift de eerste Nederlandse horrorfilm op de kaart. Gelukkig maar dat zijn Sint jaren later niet hetzelfde effect had op het Sinterklaasfeest…

8. Doodslag (2012)

8

De jongste film in de lijst heeft alles in huis om een Nederlandse klassieker te worden. Zelden was een regisseur zo maatschappijkritisch, zonder daadwerkelijk oplossingen toe te reiken. Theo Maassen is voortreffelijk als ambulancechauffeur die een straatschoffie een fatale klap uitdeelt, maar daarmee een baby het leven redt. Grote vraag: is hij een held of moordenaar?

9. Zwartboek (2006)

9

Nadat Paul Verhoeven twintig jaar lang in Amerika vertoefde en kaskrakers maakte als Robocop (1987) en Basic Instinct (1992), keerde de gevierde regisseur terug naar Nederland. Hier toverde hij Carice van Houten om tot verzetsheldin in Zwartboek, een als oorlogsfilm vermomde thriller die het verdomd goed deed in het buitenland. De tweede film van Verhoeven in deze toplijst.

10. Flodder (1986)

Komedies komen maar zelden in dit soort lijstjes voor. Toch kan Flodder de moeder van het aso-entertainment genoemd worden. Zonder de ordinaire typetjes uit deze Dick Maas-film hadden we met andere ogen naar Oh Oh Cherso, New Kids of zelfs De Tokkies gekeken. Bovendien zaten we dan zonder Tatjana. En net als Paul Verhoeven heeft Maas welverdiend twee films in deze lijst!

10

Door Ruben van Eijl

17


What DID THEY See?

F E B R U A R I W W

W .

W

H A T

I N D

I

D E D

T

H

E

B I O S C O O P Y

S

E

E

.

C

O

M

4at


JOSEPH GORDON-LEVITT NATALIE PORTMAN

★★★★ Veronica Magazine

★★★★ De Filmkrant

A FILM BY SPENCER SUSSER

23 FEBRUARI IN DE BIOSCOOP

3gatdh

HESHER_ADV_1-2_PAG_PREVIEW_v2.indd 1

11-01-12 16:38


Wat draait er komende maand nog meer? Door Gabriël Dériga

The Darkest Hour 12 Januari

Aliens blijven bij filmmakers tot de verbeelding spreken en als je denkt dat jij eens een rotvakantie beleefd hebt, let dan eens op deze vijf Amerikanen in Rusland. Nietsvermoedend komen zij midden in een aanval van buitenaardse wezens terecht. Ditmaal vallen ze de aarde aan via het stroomnetwerk, zodat het ’s nachts pikkedonker wordt… Het verhaal speelt zich eens niet af in New York of L.A, maar in Moskou. Dat maakt de film, met Emile Hirsch (Into the Wild) in de hoofdrol, net weer iets origineler dan andere invasiefilms.

Een tiener verstopt zich voor onzichtbare aliens

A Good Old Fashioned Orgy 26 Januari

Rijkeluiszoon wil een orgie organiseren

Wanneer paps het buitenhuis verkoopt waar Eric (Jason Sudeikis) geregeld feesten geeft die volledig uit de hand lopen, besluit Eric om een onvergetelijk afscheidsfeest te geven. Inclusief ordinaire orgie! Maar niet alle feestbeesten zitten erop te wachten om zichzelf in een nieuw standje te presenteren. Ook een beroerd getimede romance met de makelaar gooit roeit in het eten. De film is gebaseerd op de legendarische feesten van co-director en tekstschrijver Peter Huyck. Een opengetrokken blik beeldschone dames maakt de film compleet. 29

Jack & Jill 2 Februari

Jack Sadelstein (Adam Sandler) is dolgelukkig met zijn vrouw (Katie Holmes) en kinderen. Maar zijn blije gezinnetje wordt met Thanksgiving opgeschrikt door de komst van Jacks tweelingzus Jill (ook gespeeld door Adam Sandler). Haar aandachtrekken en passief agressieve gedrag haalt hun hele leven overhoop. Een dubbelrol dus van Sandler, als zowel man als vrouw. Uniek is het niet en het plot klinkt niet al te spannend, maar het lukt Adam Sandler ongetwijfeld om het uiterste uit zijn komisch talent te halen zodat er een fijne komedie overblijft.

Adam Sandler speelt een dubbelrol als Jack en Jill

The Devil Inside 2 Februari

Isabella komt in aanraking met bezeten vrouwen en exorcisme

De jonge Isabella Rossi (Fernanda Andrade) wil in de horrorthriller The Devil Inside koste wat het kost ontdekken wat er gebeurd is met haar moeder. Zij zit in een gesloten inrichting in het Vaticaan en wordt verdacht van moord op drie mensen. Voor ze het weet wordt Isabella betrokken bij levensgevaarlijke duiveluitdrijvingen. Dit kan natuurlijk niet goed gaan... Het is de eerste grote filmrol van de knappe Fernanda, die we kennen als Sofia Chavez uit de tv-serie The Mentalist. Nagelbijten geblazen.


EEN FILM VAN DAVID MACKENZIE

VANAF 19 JANUARI IN DE BIOSCOOP www.wildbunch.nl

/WILDBUNCHblx 3at


13 vragen aan

theo maassen

In Doodslag speelt Theo Maassen een ambulancemedewerker die vaak wordt gedwarsboomd door omstanders. Hij slaat door, mept een straatschoffie, maar redt daardoor wel twee levens. Het schoffie overlijdt. Is hij een held? Door pim wijers

1. is hoofdpersoon Max een held, een moordenaar of een slachtoffer? Een slachtoffer. Ik kan hem moeilijk veroordelen, omdat ik Max zelf speel. Hij is een slachtoffer van de situatie waarin hij belandt, hij heeft het van tevoren ook niet zo bedacht. Hij heeft wel een klap uitgedeeld, maar dat maakt je nog geen moordenaar. Anders had de film wel Moord geheten en geen Doodslag hè? 2. Zou je zelf agressief kunnen

5. Welke acteur of actrice is een inspiratiebron? Denzel Washington en Russel Crowe trouwens ook. Het zijn allebei echte mannen. Zo’n Johnny Depp, tja, het is een leuk ventje hoor, maar het is eigenlijk meer een meisje met een piemel. Daar is niets mis mee, maar zelf kan ik daar niks mee. Acteurs zijn over het algemeen erg gevoelig, maar Crowe en Washington zijn mannen. Met ballen. Mijn personage in Doodslag is van buiten trouwens een Russel Crowe, maar van binnen is hij Johnny Depp...

worden als je veel onrecht wordt aangedaan? Natuurlijk, ik ben ook maar een mens. Misschien ben ik nog wel iets agressiever dan gemiddeld, ik ben niet zo bang aangelegd. Ik denk ook dat een hoop mensen niet snel agressief worden omdat ze bang zijn dat ze dan zelf klappen krijgen. Er zijn een hoop situaties voor te stellen waarin ik wel door kan slaan. Als er iemand in mijn brievenbus staat te pissen bijvoorbeeld. Ik ga dan niet meteen slaan natuurlijk, ik zou eerst proberen om de klep heel hard dicht te doen...

6. Heb je zelf ooit iets gedaan wat echt niet door de beugel kon? Ik heb wel erge dingen gedaan ja... Bij het ergste beginnen? Ik zie dat je jezelf al aan het verkneukelen bent! Het zijn allemaal dingen die ik niet durf te vertellen... Wat is erg en durf ik nog net wel te vertellen? Alles is in ieder geval al verjaard en ik ben er toch al voor gearresteerd, maar eigenlijk wil ik dat mensen nog een beetje het idee hebben dat ik een nobel figuur ben. Ik ga niets zeggen, want ik wil mijn imago in stand houden.

3. Doodslag is maatschappelijk

7. En wat is de laatste goede

geëngageerd, maar wat is het belangrijkste thema?

[Hij denkt lang na] Het zijn er zoveel... Angst, onderbuikgevoelens, populisme, manipulatie, invloed van de media, de consequenties van geweld... Wat een moeilijke vraag. Het is onmogelijk om één thema als belangrijkste aan te wijzen en daar zit hem nou juist de nuance in. Doodslag gaat over de complexiteit rondom die ene belangrijke gebeurtenis.

4. Hoe is de samenwerking met

regisseur Pieter Kuijpers? Het was geweldig. Hij is inspirerend, prikkelend en leerzaam. Pieter is een ervaren filmmaker, maar hij laat me veel meedenken. Hij is de kapitein van het schip, maar hij heeft zoveel zelfvertrouwen dat hij het lef heeft om open te staan voor andere ideeën. Pieter is ook iemand die leuke mensen om zich heen verzamelt: een leuke lichtman, geluidsman, cameraman. Sommige regisseurs kunnen dat. doodslag is nu te zien in de bioscoop.

daad die je verricht hebt? Ik heb laatst betaald voor iemand bij de kassa die net niet genoeg geld had voor de boodschappen. Twintig cent maar. Een hoop mensen doen het niet hoor! Je kunt toch wel twintig cent missen? Meestal doen mensen alsof ze het niet horen.

8. Welke scène is jullie het meest bijgebleven aan Doodslag? De scène waarin Max die jongen slaat. Het was ‘s nachts en we werkten door tot een uur of zeven ‘s morgens. Het was heel fysiek, ook omdat er in die scène geweld gebruikt wordt. We werden steeds slaperiger, er gingen dingen mis, de sirene van de ambulance deed het niet: een slopende nacht. Ik had wel een goede verstandhouding met de acteurs waarmee ik in de scène ruzie krijg. Ik kan niet doen alsof ik ze in het echt ook niet aardig vind, om zelf zo beter te acteren. Ik wil juist de hele tijd weten dat het goed zit tussen ons.

9. Nooit meer acteren of nooit meer cabaret? Nooit meer acteren. Filmen is supergaaf, maar dan ben je afhankelijk van regisseurs die met je willen werken. Met cabaret ben ik meer autonoom en kan ik makkelijker doen wat ik zelf wil. Ik ben dan eigen baas, zonder dat ik concessies hoef te doen en zonder dat ik geld nodig heb van anderen. 10. Wat is je vroegste filmherinnering? Bambi. Die moeder gaat toch dood? Hartverscheurend, onbegrijpelijk dat die film aan kinderen wordt getoond. Ik vond het heel heftig hoor. Heb je hem zelf gezien als kindje? Ik was een jaar of zes, zeven, ik ben nooit meer de man geworden die ik toen was.

11. In welke bestaande film

hadden je graag een rol gehad? American Gangster, met Crowe en Washington. Ik ben blank, maar ik had wel graag de rol van Washington gespeeld. Hadden ze me moeten schminken, in de film Tropic Thunder gebeurt het ook. Ik weet alleen niet of ik een goede gangster zou spelen, misschien dat mensen al snel doorhebben dat ik ook wel een beetje een Johnny Depp in me heb. Ik ben te aardig voor zo’n rol...

12. Bij welke film hebben je gehuild?

Er zijn naast Bambi wel films waar ik bij gehuild heb. Even goed nadenken, ik probeer me een Nederlandse film te herinneren. Ik huil niet zo snel, maar er zijn wel films die me aan het huilen maakten. Sinds ik geen moeder meer heb moet ik bij elke scène huilen waarin een moeder haar kind lief heeft.

13. Wie was je eerste

filmliefde? In mijn tijd waren er nog geen videobanden, dus een film weet ik niet precies meer. Bedoel je liefde trouwens als erotische verliefdheid? Ik vond Pamela Ewing heel knap, uit de televisieserie Dallas. Weet je wie dat is? [we googelen haar en het blijkt dat ze niet erg fraai oud geworden is] Nee! Oh god zeg, wat ziet ze er eng uit! Arm mens. Mag ik nog iets anders kiezen?

31


DENZEL

RYAN

WASHINGTON

REYNOLDS

NO ONE IS SAFE Soundtrack on Back Lot Music and Varése Sarabande

23 FEbRuARI IN DE bIOScOOp

Volg op Facebook Voor exclusieVe Filmclips en kans op Filmprijzen!

PREVIEW 1 2012  

Preview Film Magazine

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you