Page 1

PRÊT-À-PARTIR MAGASIN

LEXUS LC // AUDI RS 4 AVANT // PORSCHE 718 CAYMAN

GENSYN MED FALKENBERG // SPICY SPISEGUIDE // VINTERHJÆLP NUMMER 18 MARTS 2018

PRET-A-PARTIR.DK


RANGE ROVER EVOQUE

FØDT I VILDMARKEN ADOPTERET AF STORBYEN. DRIVER’S EDITION - PRIS FRA KR. 494.084,-

RANGE ROVER EVOQUE DRIVER’S EDITION MED SPECIELT UDVALGT UDSTYRSPAKKE Range Rover Evoque passer perfekt til byen. De kompakte dimensioner gør den smuk og funktionel at se på. Kabinens materialer er af højeste kvalitet og sammen med den seneste touchscreen teknologi, får det dig til at føle dig hjemme. Men tag ikke fejl, Evoque er født i vildmarken og de legendariske køreegenskaber forstærkes af bilens All-Terrain Progress Control system. Få Range Rover Evoque i Driver’s Edition med masser af ekstra udstyr og indtag byen med naturlig elegance direkte fra vildmarken. British MotorGroup København Bistrupvej 122, 3460 Birkerød, Tlf.: 70 30 07 52 British MotorGroup Aarhus Grenåvej 337, 8240 Risskov, Tlf.: 86 17 71 00 landrover.dk A

Evoque PURE 2.0 150HK Diesel 2WD Manuel: Driver’s Edition pris kr. 494.084 inkl. moms. Priser er inkl. leveringsomkostninger på 3.980 kr. og ekskl. årlig ejerafgift kr. 2.920. Forbrug 23,2 km/l blandet kørsel. CO2-udslip 113 g/km. Miljøklasse: Euro 6. Vi tager forbehold for trykfejl og prisændringer.


EVOQUE PURE 2.0 150HK DIESEL 2WD MANUEL 5 DOOR Udvalg af udstyr: - 8” InControl touchskærm med navigation - P-sensor for og bag - 2-zonet klimaanlæg - Fartpilot - Regnsensor - Bakkamera


For os der vil have det hele

169.900,SEAT Arona fra kun kr.

Inkl. aircondition

Årets Bil i Danmark 2018 er en SUV bygget til det moderne menneske, der vil have det hele. SEAT Arona er suveræn i designet, overlegen i køreegenskaberne, lækker at sætte sig ind i og ja, så er den selvfølgelig til at betale.

SEAT Arona fås fra kr. 169.900 ekskl. lev. omk. kr. 3.980. Brændstoføkonomi: 19,6-25 km/l og CO2 105-115g/km ved blandet kørsel. (Direktiv 80/1268 EØF). Energimærke

seat.dk A

. Den viste model er med


PRÊT-À-PARTIR

MAR 2018

Forsidefoto: Morten Bek

Reportage

Lexus LC, Audi RS 4 Avant, Porsche 718 Cayman, Hyundai i30 Fastback, Toyota Yaris GRMN

Nyheder

Kia Ceed, BMW X4, Honda Civic Diesel og Mercedes-Benz A-KLasse

Test

Porsche 718 Cayman S

Getaway

Vinterhygge på strandhotellet i Falkenberg

Gourmet

Find de super hotte pletter i København og få varmen med Anne Køster

Velvære

Månedens Favoritter, Vinterhjælp, m.fl.


aqoola

Sig farvel til papir og ringbind i bogholderi og administration!

Invoice Workflow

Contract Management

Expense Management

Spar tid på godkendelse og bogføring af jeres leverandørfakturer. Slip for at taste og undgå at fakturaer bliver væk, eller betales for sent. Sig farvel til papir og ringbind, spar tid, og få bedre overblik.

Overblik over kontrakter og aftaler, der ellers står i ringbind rundt omkring i organisationen. Med alarmer når frister nærmer sig. Undgå at betale for abonnementer og tjenester I ikke bruger.

Slip for bon’er, der bliver væk og udgiftsrapporter der bliver afleveret for sent. ‘Snap’ bon’er med mobiltelefonen, få dem godkendt elektronisk og bogført, i en enkel og overskuelig arbejdsgang.

AQOOLA A/S | DIPLOMVEJ 381 | 2800 KGS. LYNGBY | 70 70 18 11 | AQOOLA.COM


PRÊT-À-PARTIR Der er lagt i kakkelovnen til spændende læsning i det nye Martsnummer, hvor Morten Bek ruller en Lexus LC 500 gennem Los Angeles, den nye Audi RS 4 Avant suser om hjørner i bjergene i Malaga, og den vilde Toyota Yaris GRMN rives rundt på bane i Barcelona. Du kan også læse om den fantastiske formfuldendte Porsche 718 Cayman samt opleve den nye elegante livsnydervogn Hyundai i30 Fastback på tur i appelsinlundene i Valencia. Anne Køster sørger for, at alle kan holde varmen på frostkolde martsdage med en helt ny spicy guide til København, der er hygge og selvforkælelse i højeste gear på Falkenberg Strandbad og masser af inspiration til blandt andet at gøre kedelig vinterhud forårsklar. Rigtig god læselyst!

Morten Brunsgaard Bek oplever hvad det vil sige at være stjerne i Los Angeles, som han ruller ned ad Sunset Strip bag rattet på den nye fantastiske Lexus LC 500. Et mærke som burde genopstå i Danmark.

Morten Bek er uddannet journalist fra universitetet i Århus og har siden 2005 arbejdet med motorjournalistik på Bil Magasinet og Berlingske. Han driver til daglig Blog Om Biler. bek@blogombiler.dk

Anne Køster er hottere end nogensinde før, når hun i denne

måned tager læserne med gennem Københavns krydrede spisesteder med alt godt til den varme gane. Anne Køster er passioneret foodie med en fortid som vinanmelder på blandt andet magasinerne Mad & Bolig og Mad & Venner. Hun

er indehaver af Haps, som rådgiver virksomheder indenfor mad og drikke. anne@annekoster.dk

PRÊT-À-PARTIR Magasin udgives af: Max Media Tuborgvej 26 2900 Hellerup Kopiering af tekst og foto er kun tilladt efter aftale med redaktionen. For spørgsmål kontakt ansvarshavende redaktør Malene Raith på malene@pret-a-partir.dk. PRÊT-Á-PARTIR Magasin er gratis at abonnere på: Ja tak


PRÊT-À-PARTIR

Lexus extraordinaire Tekst og foto: Morten Brunsgaard Bek


BEK OM LEXUS LC


PRÊT-À-PARTIR Coupéen er den smukkeste karrosseriform, men få ser så betagende ud som den nye Lexus LC, som Morten B. Bek har haft den store fornøjelse af i Los Angeles. Den kunne meget vel stå som det ypperste i en relancering af det japanske luksusmærke i Danmark.

City of Angels

Men aldrig har jeg følt mig som en, der vækker opmærksomhed i denne by, hvor alt er set før. Før jeg glider gennem de travle gader i Lexus LC 500, en lav og bred coupé fra mærket, som forlod Danmark for snart fem år siden. Den er ikke bare lav og bred, for mange ting er lave og brede, det er en bil så skulpturel, at den næsten kun kan være stjålet fra en stand på LA Auto Show, hvor den tydeligt stod markeret som konceptbil. En coupé med så eksplicitte, fantastiske former, at den umuligt kan være en normal produktionsmodel. Det er sagt før, og jeg har selv sagt det før, ved jeg, men aldrig har det været så rigtigt for mig at kalde en bil et koncept, et studie i en fremtidig bilmodel, som rent faktisk kan køre lovligt på gaden, som det er med denne LC. De vindglatte sidespejle, baglygterne med lys som hologrammer, den svungne Spindle-grill som tager ubegribeligt meget arbejde for at fremstille, den måde motorhjelmen går over i forruderammen på; LC får en S-Klasse Coupé til at minde om de kluntede lerting, jeg lavede i formning, da jeg gik i 4. klasse. Den har ingen form ved siden af Lexus’ skulptur.

Los Angeles er en by med højt til loftet og ekstrem variation. Med biler som har passeret punktet for faldefærdighed, med lak som er falmet i den stærke californiske sol og buler som aldrig er rettet ud efter utallige fender benders på motorvej I-95. De hænger kun sammen, fordi der lige præcis er råd til gaffertape og ståltråd. Men det kan være et menneskes eneste måde at nå frem og tilbage til arbejdet. En livsnødvendighed. Modpolen til de slidte pendlerbiler er de altid nypolerede luksusskibe, biler som koster et par millioner eller meget mere med 22” glinsende fælge, som skinner om kap med solen. Vældige kromfacader kræver, at forbipasserende turister har solbriller på for ikke at blive blændet, når de prøver at lure, hvilken skuespiller-streg-it-milliardær-streg-mu- Motoren i LC 500 er modsætningen til stilhed, og den sikproducer der bag stærkt tonede ruder cruiser på Sun- bobler, syder og vræler gennem sine flade udstødningskanaler, da jeg langsomt triller ind på parkeringspladsen set Boulevard. ved Starbucks i en af strandbyerne syd for lufthavnen. Jeg har kørt gennem the City of Angels, på kryds og Den fylder godt, så med møje får jeg den ind i en bås ved tværs, i mange forskellige biler i tidens løb, siden jeg før- siden af en pickup-truck, som har dæk, der når tagkanste gang tog til det uendeligt spredte område, der uden et ten på Lexus’en, og en gammel MPV. Jeg køber en kaffe, reelt centrum kræver at man har stor tålmodighed. Tål- går ud af døren og ser øjne på bilen fra flere gæster. Fire modighed til at komme fra den ene ende til den anden, venner snakker om den, kommenterer dens vildskab i tålmodighed, i den grad, til at klare det psykiske pres i designet, de fantastiske linjer. At gøre den slags indtryk i trafikken i en by, som altid er med i top 10, når det kom- LA og omegn kræver mere end bare krom og store fælge. Lexus LC har begge dele, men så meget mere. mer til klodens mest trafikerede steder.

LEXUS OG FREMTIDEN Lexus forlod det danske marked i midten af 2013, og det skete uden at luksusmærket havde havde fået nogen betydning på markedet i Danmark. Men det skete også, som firmabilister i stigende grad fik adgang til premiumbiler til lavere priser, og Mercedes-Benz og BMW har store markedsandele med bl.a. stationcars og SUV’er. Toyota Danmark, som står bag Lexus-importen, gør klogt i at overveje, om luksusmærket skulle have en ny chance i Danmark. En stor coupé som LC og limousinen LS vil ingen betydning få rent salgsmæssigt, og her vil sedanen IS, den kompakte SUV NX og en ny mindre SUV kunne gøre en forskel. Men en dieselmotor får Lexus næppe igen – hybridmodeller står øverst.


BEK OM LEXUS LC

Endelig slut med kedelig Hvis LC kan komme fra nogen producent, så er det fra Lexus, Toyotas luksusmærke siden 1989. Den sindssyge præcision, detalje på detalje som er rettet til og rettet til igen, men uden at japanerne på nogen måde følger den stringente, tyske tilgang (kedelige?) til funktion. Form får lov at leve hos Lexus, så bagagerummet er så akavet i størrelse og brug, at jeg ikke kan få en stor sportstaske derind, og infotainmentsystemet med 10,3” skærm styret via en humørsyg pegeplade med mus er besynderligt. Men de mandetimer, der er gået til at vælge og sammenføje materialer til og i netop dette eksemplar, er fantastisk at tænke på. Kabinen her er ganske subtil med sportspakke og udelukkende mørke toner, men man kan bestille LC med noget så bizart-genialt som dørsider i glas, som er ”vævet” sammen i et gittermønster. Lexus har lavet LC for at bryde et mønster af tilbageholdenhed, underdanighed i forhold til tyskerne og for stærkt fokus på komfort, som har givet følelse af at være fjernt fra dynamik og involvering. Lexus har håndværksmæssig klasse på den særlige japanske måde, hvor or-

det takumi bruges til at beskrive præcision og mange timers arbejde, og det kan mærket bære med stolthed. Den gamle IS F, braldrende med sin V8-sugemotor og den sjældne supersportsvogn LFA med V10 har været blandt højdepunkter, men den lille hybridhatchback CT 200h er mit værste minde fra dengang, Lexus stadig havde en åben salgskanal i Danmark. Utilstrækkelig, på papiret teknisk raffineret og i virkeligheden et misk-mask af ting, der ikke ville spille sammen. LC kan man vælge som hybriden 500h med V6-motor, to elmotorer og teknik, der er så kompleks, at det er bedst, jeg ikke går i detaljer. Den har fx to gearkasser, en automatisk og en trinløs CVT, som overlapper hinanden, så omdrejningerne rent faktisk følger accelerationen og ikke bare står stille alt for langt oppe. Pil h’et af tallet 500, som det gælder for den amerikanske LC, jeg har lånt, og den baghjulstrukne herlighed har en klassisk, men topmoderne motor på 5 liter af den slags, tyske bilmærker har opgivet til fordel for mindre motorer med jeg ved ikke hvor mange turboladere, så forbruget på papiret kan se pænt ud. Lexus har faktisk lavet sig sådan en, en V6 med turbo, men den møder man kun i den nye version


PRÊT-À-PARTIR af den store sedan LS. LC får derimod den store V8, som den adaptive affjedring, Adaptive Variable Suspension, lever for omdrejningerne, ikke for at spytte udstødnings- som kan variere sin indstilling på 650 måder, 641 flere gasser ud i to turboladere. Det er Lexus’ måde at sige, at gange end tidligere systemer fra Lexus. denne stramme coupé er i toppen af fødekæden. Jeg kan ikke mærke 650 forskellige indstillinger, men jeg kan mærke coupéens fokus rette sig ind, når jeg drejer V8 lyd på Angeles Crest Highway det lille hjul til køreindstillingerne, som sidder som et øre på siden af instrumenthuset. Ville en tysk bilproducent Motorens begrænsning slår først til ved 7.300 o/min, og sætte den her? Aldrig. LC 500 har det til fælles, og mere lige derunder, ved 7.100 o/min, yder den sine maksimale end bare gearkassens markant ændrede opførsel, med 477 hk. En turbolader ville give det tryk og hurtige ryk, de bedste systemer i branchen som fås hos fx Porsche, at som vi er blevet vænnet til at hige efter, men at lukke op Sport virkelig føles som sport, og Comfort virkelig føles for en motor med så stor volumen og den slags kræfter som komfort. I Sport er LC 500 tung at styre, affjedringen er en næsten glemt oplevelse, næsten en åbenbaring. Der stram uden at være perfid, og Torsen-differentialet arbejer en perfekt dosering af kræfterne i herlige små bidder, der med de brede dæk på at sørge for et sublimt greb i som den hårde speederpedal utroligt præcist og smidigt de tørre, ru veje i passet over Los Angeles. LC er ingen lukker op for. let atlet, men en velkontrolleret gran turismo, som sving efter sving giver mig smil efter smil med sine V8-kræfter Jeg lukkede lidt tidligere op for, hvordan det lyder, når LC og smuk undervognskontrol. 500 bare triller ind. Når V8’eren går over 5.000 o/min, videre mod toppen, lyder den som om, den vil gøre skade For enden af Angeles Crest Highway, hvor jeg hurtigt på nogen. Forestil dig et tunet kirkeorgel, hvis det giver rammer motorvejen mod Los Angeles, som jeg ser foran mening, sæt det sammen med lyden af en racerbil fra Le mig som en uendelig horisont af smog, smukt og blødt Mans, og du har lyden fra de kantede udstødningsrør. sollys, dumper de store dæk med mellemrum ned i de Når lyden kastes ud, rammer klippevæggene på Angeles talløse huller og kæmpe fuger i betonen og asfalten, men Crest Highway, et for mig altid magisk sted med hurtige med 21” og en stram undervogn vil motorvejene i denne såvel som korte sving, er der grund til at passe på klipby altid være en af de helt store udfordringer. Med Compeskred. Men med V8’erens eminente responstid, er jeg fort valgt på drejehjulet slapper LC 500 mere af, og jeg væk, før der falder brænde (altså sten) ned. kan læne mig tilbage og cruise i en coupé, som efterlader mig uden tvivl om, at Lexus er på helt rette vej mod mere LC 500 har som sin hybridbror 10 geartrin, men her er dynamik og mere boldness, samtidig med at den japande ægte og indeholdt i en gearkasse. Direct-Shift-autoske tilgang og udførsel ikke går tabt. *** matgearkassen lærer af hvert eneste sving og hver eneste speedertryk, jeg laver, så den kan blive bedre og tilpasse sig min præcise kørestil. Jeg er nok typen frisk her på bjergvejene, og derfor gør den sit bedste for at skifte hurLEXUS LC 500

 tigt og skarpt, når den sammen med undervognen og meget andet er stillet ind på køreprogram Sport. Skiftene er brutale, fantasisk mærkbare og udført på omkring 0,12 sekunder, som er blandt de hurtigste tider for almin- Pris: fås pt. ikke i Danmark

 delige automatgearkasser. Når jeg kører i Normal, skifter Beskatningsgrundlag: fås pt. ikke i Danmark

 den, så jeg virkelig ikke kan mærke det, og det er befri- Mål (L/B/H): 477/192/135 cm ende, at der kan være så stor forskel alt efter indstillingen. Køreklar vægt: 1.960 kg 


Den nye luksusplatform Under det betagende karrosseri er Lexus startet forfra, som Toyota gjorde det med Prius. Toyota har TNGA, som har været et mirakel for alt hvad der har med køreegenskaber at gøre i Prius og C-HR. Lexus har GA-L, Global Architecture – Luxury. En helt ny start, som skal bruges i de fleste kommende Lexus-modeller, men altså først kommer her i LC. Det mest bemærkelsesværdige er

Bagagerumsvolumen: 153 liter 
 
 Motor: V8 benzin på 4.969 cm3

 
 Ydelse: 477 hk ved 7.100 o/min
 Moment: 540 Nm fra 4.800 o/min

 Transmission: 10-trins automatisk
 0-100 km/t: 4,7 sekunder 
 
 Topfart: 270 km/t Forbrug: 8,7 km/l CO2-udledning: 263 gram/km


BEK OM LEXUS LC


PRÊT-À-PARTIR

FAMILIEBOMBEN Tekst og foto: Malene Raith

Kia Stinger Pris fra kr. 620.000,Hestekræfter fra 200 - 370 Topfart op til 270 km/t 0 - 100 km/t på 4,9 - 7,6 sekunder Kilometer på literen fra 9,4 - 17,9


AUDI RS4 AVANT


PRÊT-À-PARTIR

“Oooh, hvor lækkert!” Sukker jeg tilfreds og mærker det første lille endorfinkick. Måske kan man slippe ubemærket af sted i den store stationcar, hvis man parkerer den med fronten indad i indkørslen. Og håber at ingen bemærker skorstenene på bagen. Men al underspillethed er bare fuldstændig tabt, når man trykker start.

måtte fordoble produktionen. I dag rummer den nye RS modelfamilie hele 11 medlemmer fra RS 3 til Audi R 8 RS i diverse varianter, og 2017 har såmænd overgået salget fra 2016 ved at have leveret over 25.000 biler. Ja, ja, på verdensplan selvfølgelig.

Det er nu 4. generation RS 4 Avant, jeg netop har vækDet er nemlig umuligt at gøre uden at vække naboerne. ket motoren på, og med den går Audi tilbage til rødderFor den nye Audi RS 4 Avant, har nok plads til familien ne. Præcis som første generation er den nemlig udstyret og vilde mængder kattegrus, men den er først og frem- med Quattro og en V6 biturbo motor. Den rummelige mest et bæst. Som brøler så herligt utålmodigt, så snart stationcar klarer i dag 0 - 100 km/t på blot 4.1 sekund (et det lugter asfalt. halvt sekund hurtigere end forgængeren fra 2012), har 450 hestekræfter og en topfart på 250 km/t (som kan opgraderes til 280 km/t med dynamikpakken - til alle dem, Bombe ikonet der gerne vil af med kørekortet i et enkelt rent hug). Og så er det jo godt, at jeg befinder mig langt fra vinterkulde og sarte danske trommehinder, her i Malaga, Spa- Mest markant ved den nye RS 4 er den store singleframe nien, hvor Audi har inviteret til testkørsel af deres nye grill, de enorme sekskantede luftindtag på siderne, LED forlygterne med en lille grill samt Quattro udhænget bombe Audi RS 4 Avant. over hjulene. Det hele er med til at gøre vognen lav, bred Også selvom jeg kan altså ikke undgå at føle mig en lille og vred. Og uhlalaa, så er der også lige de dersens vilde smule gammel, når der refereres det historiske ikon over dobbelte afgangrør på bagenden, som snildt kan rumme dem alle. Så længe siden synes jeg nemlig heller ikke at en bæverfamilie. RS 4 Avant kan desuden individuali1994 er, hvor den allerførste RS model så dagens lys, RS seres efter ønske fra krom eller sort grill på fronten til 2 Avant. Som den første af sin art vakte den opmærk- alcantara eller læder i interiøret. Jeg er klart tilhænger af somhed som en high-performance sportsvogn med fem det første. sæder, masser af plads til bagage og lånte dele såsom 2.9 liters motoren har tabt 30 kilo, og vognen 80 kilo i bremser og hjul fra Porsche. I 1999 kom så den første alt i forhold til forgængeren, hvilket har resulteret i mere RS 4 Avant til verden, og den blev så stort et hit, at Audi kraft og bedre brændstoføkonomi. Men bare rolig, det


AUDI RS4 AVANT

grønneste ved RS 4 hedder Sonoma og er en ny flaske- der lamslåede stopper op midt på vejen for at se nærmere grøn speciallak. For det hele vognen naturligvis handler på det brølende asfaltædende monster, der kommer lavt om er dynamik. Ikke sparekørsel. flyvende om hjørnet. Turen i rutchebanen er fantastisk og slutter først, som jeg kommer ind i en by igen.

En tur i rutchebanen

Vejbump og nedsat fart appellerer til Comfortmode, hvor jeg afslappet og helt i zen cruiser tilbage mod MaJeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at RS 4 vil gøre sig fantastisk på en bane, hvor man virkelig kan lade vognen laga. For blot at køre samme rute en gang til inden solstrække ud på en langside. Det kan bare ikke lade sig nedgang. gøre på den spanske motorvej fuld af trafik og fartkameraer. Men det gør nu heller ikke så meget, for vi kører Audi kalder den selv for en sportsvogn til dagligdagen. da bare op i bjergene i stedet. Audi fortæller, at de har Fordi RS 4 Avant er en fed og samtidig rimelig nedtoforbedret deres køremodes på RS 4 Avant, så jeg skynder net racer med bagsæde og stort bagagerum. Og det er så mig at sætte i Dynamic, så motoren vræler og udstød- her, at man lidt får tværet i ansigtet, hvor meget lettere ningen popper. Her i bjergene er der ikke bare nul trafik, tilgængelige fantastiske biler er i udlandet. For det bliher er også de dejligste sving, som man kan kaste den ver RS 4 Avant selvfølgelig ikke i Danmark. I hvert fald kun, hvis man nyder en dagligdag som millionær. Audi store vogn rundt i. Danmark forventer da heller ikke at lange vognen over Og RS 4 Avant er helt upåvirket af, om jeg tager svinget i disken i læssevis.

høj fart og gasser op midt i det. Firehjulstrækket holder vognen så solidt plantet på asfalten, rattet styrer så kon- RS 4 Avant er nok mere at betragte som 4-familiens sutant og på en gang stramt og legende let, at jeg hele tiden permodel. Den (næsten) uopnåelige græske gud, der tjoh, nok er en smule overkill i en madpakke- og Fjällræv har fuld kontrol. fyldt hverdag, men om ikke andet viser, hvad der sker, Raceroplevelse og adrenalin kick er med andre ord i top, når Audi Sport tager en vogn under kærlig behandling, helt uden at jeg på noget tidspunkt frygter for det mang- og understreger, hvorfor det nu lige er, at Audi gør sig så lende autoværn, som andre mindre heldige har revet godt i motorsport. *** med sig ned ad bjerget. Bremse kan RS 4 Avant så sande- Audi RS 4 Avant kommer til Danmark i februar, startprilig også for både nedfaldne klippestykker og løse hunde, sen forventes at ende mellem 1,3 - 1,4 millioner kroner.


PRÊT-À-PARTIR

Vintersport Tekst og foto Malene Raith

Porsche 718 Cayman S Pris kr. 1.188.070,Hestekræfter: 350 Topfart: 285 km/t 0 - 100 på 4,6 sekunder Kilometer på literen: 12,2 Porsche Cayman fås fra kr. 936.677,-


PORSCHE 718 CAYMAN S


PRÊT-À-PARTIR


PORSCHE 718 CAYMAN S Lad mig starte med at sige undskyld. Jeg ved ikke, skal vi sige, muligheden for at lave en hurtig accehvem du er, og tror heller ikke, du læser det her. leration - det er trods alt det, det handler om i en Men undskyld alligevel. Det var jo bare for sjov. sportsvogn. Og at 718 nok hører til blandt Porsches mindste modeller, gør den hverken mindre Porsche “Nåh, skal vi lige vise ham, hvad vognen kan?” eller topklasse. Spørger jeg kækt min søn, som koncentreret er ved at tjekke alle knapperne i midterkonsollen på Pors- Mere stabil chen. Bag bilen står en glad dreng på vel omkring 8 år og nyder den smukke nye 718 Caymans elegante Det særlige ved 718 er, at den ikke har motoren bagende. Og hans smil bliver kun bredere, da jeg placeret bagerst, som ellers er et fast Porsche kentrykker start med et mindre brøl til følge. Derfor detegn, men en centermotor. Den ligger der, hvor sætter jeg nu i neutral, og træder to gange hårdt på bagsædet skulle have været, og det giver ikke bare speederen. Wouw, hvor jeg bare elsker den vrede en smule bagagerumsplads, det gør vognen mere stabil med vægten placeret på midten og langt bedlyd. re i stand til at ligge fast på snoede veje. Forventningsfuldt smilende kigger jeg i sidespejlet, som jeg høj af glæde ruller ud fra parkeringsplad- Og det er en sand nydelse at give gas på tilkørslen sen. Og får øje på drengen, der er hvid i hovedet af til motorvejen, mærke hvor velvillig motoren er, hvor stabilt vognen ligger i svinget og hvor meget skræk. kontrol, jeg alligevel hele tiden har over vognen, Intet årstidsdilemma mens jeg giver gas. Det er nu ellers ikke fordi, at den nye Porsche 718 Cayman er et voldsomt rabalder at køre rundt i. Bevares, den kan skam larme i Sport og Sport+ med sportsudstødningsknappen aktiveret, men når man bare cruiser rundt i byen er vognen komfortabel uden at gøre det alt for vilde væsen af sig.

Jeg flyver ud på motorvejen med smil fra øre til øre, mens jeg let og elegant snor bilen gennem trafikken. Sønnike jubler ved siden af mig helt uvidende om, at han rent faktisk befinder sig i det kedelige sæde.

Nu er det her en Cayman S, for Sport, og det gør Porsche 718 Cayman er en lukket udgave af Porsche selvfølgelig vognen en lille smule dyrere, ekstra dy718 Boxster. Altså er her ingen bagsæder til jakker, namisk med flere hestekræfter og hurtigere accebabyer og shoppingposer. Og når taget ikke kan leration. Mindre kan også gøre det, men jeg klager åbnes, er jeg sådan set også fri for årstidsdilemma. ikke. Den er udstyret med manuel gearkasse, som Her er nemlig lige meget køreglæde uanset sol, regn glider nemt og uproblematisk, for dem, der altså og lyse nætter. foretrækker den slags fremfor det lidt dyrere PDK (Porsches automatiske dobbeltkoblings automatNårh, ja, pung, nøgler og andre småting kan da i gearkasse). øvrigt ligge på hylden bag sæderne. Og hey, der er et lille bagagerum bag i?! Jep, forklaring følger. Og det er med til at gøre Porsche 718 Cayman til noget nær en perfekt lille sportsvogn fra inderst til Jeg sidder dejligt dybt og komfortabelt i sportsæ- yderst. De dynamiske køregenskaber blandet med derne, interiøret er genkendeligt eksklusivt Pors- det luksuriøse interiør og fantastisk smukke ekschedesign med de skrå knapper i midterkonsollen, teriør, får den til at fremstå som en skarp lillebror klimaanlægget, de tre ure bag rattet - det ene digi- med stort selvværd i den i forvejen pænt suveræne talt - og en stor farveskærm med blandt andet par- Porschefamilie. keringsassistent, som klart er anbefalelseværdigt ekstraudstyr på en vogn, hvor snuden er lang og Navnlig er bagenden med det brede Porsche logo bagenden bred. og to tykke afgangsrør utroligt vellykket, men vær advaret … Skulle en lille beundrer stoppe op for at Det meste kan styres på multifunktionsrattet, hvor kigge nærmere på den, så lad være med at blive friogså den diskrete, men vigtige køremodeknap, er, stet. Med mindre det vitterlig er en, som du ønsker som jeg kan sætte i Sport og Sport+. Og det gør jeg at skræmme fra vid og sans. *** hele tiden. Kan slet ikke lade være med at køre i en eller anden form for Sport. For jeg elsker lyden og,


PRÊT-À-PARTIR

Kia Ceed Kia har netop afsløret den nye Ceed femdørs hatchback ved en stor event i München og nej, jeg har ikke glemt et ‘. Apostroffen er nemlig endelig, efter 11 år, blevet fjernet med den nye 3. generation af vognen, der, som alle ved, er en forkortelse af the Community of Europe with European Design. Og hvor det dersens ‘ så nogensinde har passet ind, forbliver et mysterium. Den nye Kia Ceed er både lavere og bredere, men har samme længde som forgængeren, der takket være det nye design med mere lige linjer virker motorhjelmen længere. Både foran og bagpå er der nye LED-kørelys, der er henholdvis kortere og længere udhæng, og så vil den nye Ceed kunne fås med en helt ny 1,4 liters turbobenzinmotor med 140 hestekræfter samt en helt ny 1,6 liters dieselmotor med henholdsvis 115 og 136 hestekræfter. Den nye Kia Ceed hatchback lanceres i Danmark i sensommeren 2018.


NYHEDER

Mercedes A-Klasse Mercedes-Benz har endelig vist deres helt nye A-klasse frem, og selvom det er bilproducentens mindste model, mangler vognen hverken selvtillid eller lækkert udstyr. Ud over at A-Klassen bliver helt ny fra yderst til inderst, har fået en mere rummelig kabine og plads til 29 liter mælk ekstra i bagagerummet, er det den første model, som vil kunne fås med det helt nyudviklede Mercedes-Benz User Experience (MBUX) infotainmentsystem. Systemet er ikke bare stemmestyret, men også i stand til via kunstig intelligens at tilpasse sig sin bruger. Spændende. Desuden vil det nu også være muligt, at tilvælge højteknologiske selvkørende features kendt fra S-Klassen i sin A-Klasse, såsom adaptiv fartpilot, som selv tilpasser sig vejens forløb. Den nye A-Klasse bliver desuden udstyret med nye mere effektive både benzin- og dieselmotorer. Vognen forventes til Danmark i Maj, prisen er endnu ukendt.


PRÊT-À-PARTIR

Honda Civic Diesel Der er godt nyt til alle Honda Civic fans, som gerne vil køre langt på literen. Til april er det nemlig muligt at få sin Civic Sedan eller Hatchback med en helt nyudviklet 1.6 liters dieselmotor med 120 hestekræfter. Og hvis nogen undrer sig over, hvorfor man udvikler en ny dieselmotor, når diesel nu er så udskældt, så er det altså i følge Honda fordi dieselsalget stadig udgør over 30 procent. Hondas nye motor lever fuldt op til de strikse krav om udledning helt uden additiver. Altså ingen AddBlue. I stedet har de skabt en avanceret NOx katalysator som omdanner og nedbryder de giftige partikler op til 20 procent bedre end hidtil. De officielle brændstoftal er 28-29 km/literen, hvilket bilen faktisk også levede op til under testkørslen i Italien. Prisen for dieseludgaven starter på kr. 235.000,- for en Civic Hatchback og kr. 259.000,- for Sedan.


NYHEDER

BMW X4 Netop som den længe ventede X2 nærmer sig Danmark, gør BMW nu klar til at lancere et større X, nemlig den nye anden generation X4. Bilen, som vil blive vist frem på Geneve Motor Show i midten af marts, har smidt 50 kilo i forhold til første generation, er blevet noget længere, lidt bredere, lidt lavere og noget mere rummelig. Det kommer blandt andet til udtryk på bagsædet, hvor der nu er 3 komplette sæder med knap 3 cm ekstra benplads. Det bliver muligt at vælge mellem tre benzin- og tre dieselmotorer til sin BMW X4 med hestekræfter fra 184 til 360. Desuden vil ottetrins Steptronic og BMW xDrive firehjulstræk være standard. Den nye BMW X4 lanceres i Danmark til juli. Tekst: Malene Raith


PRÊT-À-PARTIR

LIVSNYDEREN Tekst og foto: Malene Raith


HYUNDAI I30 FASTBACK


PRÊT-À-PARTIR ”Hah, og hvor er det så lige, man trykker på firehjulstrækket?” Griner jeg, som vi triller hen over mindre sten og huller i vejen. Min kollega og jeg har rodet os ud på en ujævn grusvej, som ender blindt i et buskads, så nu er vi på vej ud igen med uforrettet sag. Og det er faktisk hverken fordi, vi befinder os i en SUV, crossover eller firehjulstrækker. Derimod er den grå i30 Fastback sænket, dynamisk og noget helt andet end en offroader, men vi vil bare så gerne finde et pænt sted at fotografere vognen. For hvis der er noget den helt nye model fra Hyundai handler om, så er det linjer, design og stil.

Livsnydervogn

Hyundais nye store signaturgrill på fronten er blevet dekoreret med et særligt hønsenetagtigt mønster, forlygterne er lange og smalle, og så har Fastback desuden et sæt elegante LED-lys, som understreger det sporty look.

Hyundai feinschmeckeren

Men det er den spidse bagende, der først og fremmest fanger min opmærksomhed. Her skiller designet sig nemlig for alvor ud fra de andre i30 modeller med buen på bagageklappen, som går ud videre ned i de brede baglygter. Det ser unægtelig skarpt og selvsikkert ud sammen med det store Fastback logo plantet midt på klappen, og nuvel ... så er det jo også godt for aerodynamikken. Når man åbner bagklappen, ryger hele bagruden med op, og det får hele den elegante coupélignende form til at fungere.

Vi starter da også dagen ved den smukke kunst- og videnskabsby, Ciudad de Las Artes y Las Ciencias (som Der sidder 18” fælge på vognen, som jeg kører i i dag, man siger på spansk), i Valencia, Spanien, hvor Hyundai men jeg har også valgt topmodellen. En 1.4 benzinmotor har inviteret til testkørsel af deres helt nye i30 Fastback. med 140 hestekræfter og et 7-trins DCT automatgear. I30 Fastback fås også med en 1.0 benzinmotor med 120 i-modellerne er Hyundais kernemodeller, og i30 har si- hestekræfter og 6 manuelle gear, og senere følger også to den første generation solgt i henved 1 million eksempla- dieselvarianter med henholdvis 110 og 136 hestekræfter. rer i Europa. I Danmark udgør den næsten 25 procent af Hyundais samlede salg, og siden den første kom på Og den store motor kører både rigtig behageligt og dymarkedet herhjemme i 2007 er der blevet indregistreret namisk. Den er hurtigt oppe i fart, når jeg skal ud på 19.372 stykker. motorvejen, men hvis jeg vil gøre det hurtigere, kan jeg selv skifte gearene på rattet. Den halvhårde undervogn er Betydningen af i’et blæser lidt i vinden, og Fastback er da med til at understrege det sportslige, nuvel, det mærker heller ikke helt let at sætte i bås, men sikkert er det, at det vi specielt, som vi roder rundt ude på grusvejen, og så er en helt ny fjerde version af i30, der hidtil har talt en har udgaven her desuden både adaptiv fartpilot og lanestationcar, en hatchback og den sportslige hothatch i30 keeping assist. Et par selvkørende funktioner, som optiN. Fastback fuldender hermed i30 familien, som en slags merer kørekomforten, og det er specielt rart på motorvej coupé med fem døre. Linjerne er inspireret af tidligere og længere ture, hvor vognen også er dejligt støjfri. tiders GT-vogne med sin lave taglinje og aerodynamiske bagende, og køreegenskaberne er sportslige uden at være Over midterkonsollen sidder en glimrende 8” skærm, ukomfortable. hvor jeg kan følge navigationen, som også bliver vist i det lille display mellem urene, og i rummet bag gearskifteren På pressemødet forklarer Hyundais designere, hvem de kan jeg lægge min iPhone til trådløs opladning. Hvis jeg forventer, er i målgruppen for den nye vogn. Typisk folk altså har en iPhone 8 eller højere. i byen uden børn, som går op i design og dynamik og gerne vil have noget, der står ud i mængden. Det er ingen tvivl om, at i30 Fastback henvender sig til den lidt mere kræsne Hyundai kunde. Feinsmeckeren, Oversat til danske forhold betyder det nok mest folk, der vil have ekstra meget udstyr, mere komfort og mere hvor børnene er ved at være flyttet hjemmefra. Beskat- stil fremfor praktik, uden at det skal koste en formue. ningen sender trods alt oftest først folk bag rattet på en Fokus er som sagt på ægte coupé maner på forsæderne, ikke-brugt bil, når de er blevet etableret med uddannelse, og bagsædepassagerer må betragte sig selv som på tålt job ... og børn. ophold i den lille cruiser, som både kan køre komforMan kan altså godt bruge den til det, hvis man vil, men tabelt i byen, og dynamisk på motorvejen, når ferien i det er ikke en udpræget familiebil, det her. Den er i Sydeuropa kalder. Nårh, ja, så klarede den da også grushvertfald ikke tænkt sådan, det er coupéer sjældent, om- vejen i appelsinlunden ganske uproblematisk, helt uden end i30 Fastback både har et fint bagsæde og adgang til firehjulstræk eller ekstra frihøjde. *** det med bagdørene. Men det er altså til shoppingposerne Hyundai i30 Fastback bliver lanceret i Danmark i begynog overtøjet. i30 er nemlig trods alt en Golf-størrelse bil, delsen af marts, prisen starter på kr. 249.995,som i Fastback’en har fået en lavere taglinje, er blevet en lille smule sænket og en lille smule længere.


HYUNDAI I30 FASTBACK


PRÊT-À-PARTIR

GRRR ...


TOYOTA YARIS GRMN

Tekst og foto: Malene Raith


PRÊT-À-PARTIR

“Grmn, der var det nær gået galt!” Måske er det bare mig, der har læst for mange tegneserier, men jeg synes altså lidt, at navnet på den vrede lille “hot hatch” er et, man siger, når man snerrer. Og det gør jeg lige nu, for det er kun på et hængende hår, at jeg ikke netop er strøget ud i sandkassen her på banen i Spanien.

anden begynder at engagere sig intensivt i motorsport såsom Dakar Rally, NASCAR, Le Mans Serien og WRC (verdensmesterskabet i Rally). Men de er bare så trætte af alle, der siger, at de er kedelige. Derfor tjener deltagelsen i motorsport to formål: dels at få dyrebar teknisk erfaring, som kan bruges i almindelige gadebiler, og dels at brande mærket som dynamisk. Og her komMen den hvide vogn er bare så underholdende at ræse mer GRMN ind. Nej, jeg siger det ikke endnu, men den rundt i, at jeg hele tiden lige napper en runde mere. Og underholdende vogn er et slags gadekryds mellem en en mere. Og nu er koncentrationen tydeligvis ved at almindelig Yaris og en Yaris WRC rallybil. ryge. Jeg sætter i gear, og lusker tilbage i pitten. Grmn ...

Lille bister skøjte Jeg befinder mig som sagt i Spanien, nærmere betegnet på Castelloli banen i bjergene bag Barcelona, hvor Toyota har inviteret til testkørsel af deres nye underholdende gaderacer Toyota Yaris GRMN. Og lad mig slå det fast med det samme: hvis du troede, at den japanske bilproducent var gået all in på hybridbiler og grønne budskaber, kan du godt tro om igen. For den nye lille bistre skøjte på blot 1.135 kilo med 212 hestekræfter, der meget passende lyder navnet GRMN, gør i høj grad op med det image. Ja, ja, der er naturligvis en mening med bogstaverne, men den får du bare ikke at vide lige nu.

Håndbygget Yaris

To år er der brugt på at udvikle og designe det vrede bæst, som er skabt i Europa og håndbygget af 20 mand på Yarisfabrikken i Valenciennes i Nordfrankrig. Og motoren, som kan sende banditten op på hele 230 km/t, er såmænd udviklet i samarbejde med Lotus og produceret i England. Og tænk lige over det her: hvor tit løber man lige ind i en elektronisk begrænset Yaris? Nej, vel? Men også udvendig er der detaljer, som er ikke lige er sådan at overse. For eksempel den store spoiler på bagenden, den sorte grill, de hvide bremsekalibre, 17” fælgene, det sorte tag og ikke mindst det store afgangsrør placeret midt på bagenden.

Det kan, indrømmet, måske virke en lille smule ski- Og så går Yaris GRMN mod 5-dørs strømmen ved kun zofrent, at Toyota på den ene side langer tusindvis af at have tre, hvilket selvfølgelig er med til understrege hybridmodeller over disken på verdensplan, og på den hele pointen: det er manden bag rattet, der skal have det


TOYOTA YARIS GRMN sjovt. (Eller kvinden, men hun er lige nu i pit.) Det sagt, så er Yaris GRMN faktisk overraskende brugervenlig. For nok er jeg pt. på bane med bilen, og her er den skam voldsomt velkørende og underholdende, men det er ikke en decideret banebil med bur og knaldhårde racersæder.

fod. Der skal trykkes meget hårdt, for at lave en hård opbremsning.

Den lille bil ligger utroligt godt på asfalten, men fordi farten er så høj og vognen så let, bliver den også hurtigt meget levende, når koncentrationen begynder at svigte. Jeg kører straks sidelæns, da jeg i et ubetænksom øjeblik bremser i et sving, og da jeg skærer et andet i lidt Tværtimod er kabinen nydelig med infotainment sy- for høj fart er jeg ved at dreje rundt. Og så er det altså stem, USB oplader og rattet med de hvide syninger har lige, at jeg er ved at ryge af banen i et sving. Fordi min jeg holdt om før. Det sidder nemlig i den nyeste GT86. fod ryger ned mellem pedalerne, da jeg skal bremse. Sportssædet i lækker alcantara er komfortabelt med Uha. Godt, at man har hurtige reflekser og en pitlane støtte i siderne, så jeg sidder fast i svingene, og som jeg at puste ud i. tidligere på dagen kørte vognen fra Barcelona gennem bjergene herop, kunne jeg gøre det helt uden at tænder- I fem minutter. Så er jeg på banen igen. For tiden bag ne raslede ud. Undervognen er nemlig tilpas hård, ikke rattet på Toyota Yaris GRMN skal udnyttes fuldt ud. Sandsynligheden for at jeg kommer det igen er nemlig ubehagelig. fortvivlende lille. GRMN er kun lavet i begrænset antal, Gennemført underholdning 400 til Europa og 200 til Japan, og de har allerede fået Men det er nu altså her på banen, at den lille vilde vogn hjul at køre på. 72 timer efter de blev udbudt til salg for alvor brillerer. Den brummer vredt og som skudt ud online var de væk. To styks til et par heldige danskere, af en kanon ned ad banen, mens kompressoren sørger der måtte slippe den nette sum af kr. 457.000,- stykket. for konstant moment. Jeg kan høre på motoren, når det Vi andre må altså nøjes med at sige: grmn … er tid til at skifte gear, men selv på langsiden kommer Nårh, ja og apropos … GR står selvfølgelig for Gazoo jeg ikke op i 6. Racing (Toyotas motorsportsafdeling), mens MN, og Der er træk hele vejen i 5. Styretøjet er stramt på en vel det havde du vel allerede gættet: ja, nemlig … tuned by afbalanceret måde, jeg kommer kontant gennem svin- Meister of Nürburgring. Hæh. *** gene, og bremserne griber fat alt efter presset fra min


PRÊT-À-PARTIR

Vinternydelse på Strandb Tekst og foto Malene Raith


badet

GETAWAY

”Hah, det er jo slet ikke koldt?!” Jeg stopper overrasket op i min bikini. Termometeret viser ellers under fem grader, og eftersom jeg hverken er vinterbader eller kuldehårdfør, var det egentlig slet ikke min mening at gå udendørs i de lette gevanter. Men altså ... den der opvarmede lyseblå pool og det dampende varme hottub ser så lokkende ud, at jeg alligevel er endt med at vappe ud under åben himmel i badetøfler og blottet hud for at tage det hele lidt i selvsyn. Og det er unægtelig en anden oplevelse end jeg troede.

Køligt scenarie Jeg befinder mig ved vandkanten af Kattegat, nærmere betegnet på Falkenberg Strandbad, nord for Halmstad og ca. to en halv times kørsel fra København. Den observante læser vil vide, at jeg har været her før, men der er bare sket noget vældig interessant siden. I sensommeren 2017 blev den nye udvidelse af det store spaområde nemlig indviet, og det er jeg inviteret på besøg for at se nærmere på. Men der er også andre ting, jeg er nysgerrig efter at vide. Sidst jeg var her, var det nemlig sommer. Fuld af strandgæster, sol og varme. Så hvordan er det egentlig at tage på strandhotel udenfor sæsonen? Er der koldt på værelserne? Er der nok at lave, når man ikke længere kan tage de store solsenge i brug, nyde solnedgangen med en sjus på terrassen eller hoppe i bølgen blå uden at gå i kuldechok? Al det sætter jeg mig for at blive klogere på. Vi, min mand og jeg, ankommer midt på eftermiddagen lige tids nok til at se de sidste rester af sol forsvinde i havet. Det blæser uvenligt udenfor, så mit ”Kodakmoment” på terrassen er kort og ikke den store nydelse. Det er det til gengæld, så snart jeg lukker terrassedøren og sætter mig til rette mellem de tykke puder på sengen. For selvom det suser udenfor er her dejlig lunt på værelset, og det gør det megahyggeligt, at sidder her i varmen og slappe af og kigge ud på det smukke kølige scenarie gennem vinduerne. Farverne er jo nogle helt andre på denne årstid. Her kunne jeg blive i timer med en god bog, men der er andet, jeg skal nå. Jeg skifter derfor til badegevanter, klipklappere og den tykke badekåbe med gyldne kanter og sætter snuden mod spaen. Her har vi nemlig tid til en såkaldt Ivory Treatment, en to timers lang renselse af krop og sind med inspiration fra forskellige lande. Pendanten til Creek Experience på Ystad Saltsjöbad (søsterhotel til Falkenberg Strandhotel). Det hele starter med et glas bobler i de store læderlænestole i den velduftende spa. Ahh. Lydene, duften og fraværet af mobiltelefonen er unægtelig et tiltrængt afbræk fra dagligdagen.


PRÊT-À-PARTIR

Vi bliver i et hold på seks ført ind i den særlige Ivory afdeling, hvor vi først får et forfriskende saltet fodbad, et ritual man kender fra Asien. Herefter påføres vi en ansigtsmaske og går ind i et fugtigt dampbad. Og her på bænkene i mørket til den hvislende lyd af damp, og fugt, der drypper fra loftet, får jeg for alvor hverdagen på afstand. Skuldrene falder ned, og jeg er helt afslappet, som vi føres videre til en nordisk oplevelse af sauna og is, og videre til afslapning i en lille varm pool. Nu følger et ritual, jeg bliver gladere og gladere for, nemlig det tyrkiske hammam.

Pool og pejs i væksthuset Nok er Ivory Treatment forbi, men udenfor venter meget mere afslapning. Jeg kan for eksempel vælge at lægge mig på en stor seng langs den lune aflange indendørspool med havet udenfor vinduerne, hvor vinterbadere på skift drøner ud over sandet, hopper i det kolde gys og spunser tilbage i en varm sauna.

Jeg kan gå ind i ”Eldrelax,” (som jeg i begyndelsen troede Det er simpelthen så behagelig en fornemmelse at ligge på hed Eldre Lax, afslapning for ældre?!) et lunt rum fuld af fliserne og blive gennemskrubbet med en ru handske og bløde senge og puder med en stor pejs i midten (som i Eld velduftende sæbeskum. Jeg føler mig renere end nogensin- Relax). Jeg vælger dog at gå ind i den helt nye spaafdeling. de, som vi går videre ind i Razulen og smører kroppen ind i mineralholdigt mudder fra Nordafrika. Verdensrejsen i vel- Falkenberg har nemlig fået et nyt ”væksthus,” en stor varm være er ved at være slut. Mudderet skylles grundigt af, inden glasbygning med pool, pejs, bar og senge med tykke bløde vi går ind i det sidste rum, fordeler en blødgørende olie på tæpper i to etager mellem palmer og grønne planter. Her kan man glemme alt om uret og bare slappe helt af, hvilket kroppen og sætter os til tørre under en stor lun blæser.


GETAWAY jeg lige når at overveje, da jeg får øje på poolen udenfor. Nok er solsengene på den hvide træterrasse dækket til, men både det mindre hot tub og den store oplyste pool er flittigt i brug, og det er jeg altså nødt til at se nærmere på. Og her et det, at jeg finder ud af, at luften ikke får mig til at fryse. Nuvel, jeg skal nok ikke stå her i mange minutter, før det billede ændrer sig, så jeg stiller tøflerne og går ned i det lokkende vand. Og der er altså bare noget super luksuriøst ved at ligge under stjernerne og indhalere kølig vinterluft med kroppen nedsænket i lunt vand. Jeg svømmer dovent frem og tilbage, afprøver også poolen indendørs, inden jeg lægger mig til at flade på en seng under de grønne planter. Tiden flyver, og selvom det er fritende at være ligeglad og bestille endnu et glas kølig hvidvin i baren, går vi alligevel op på værelset igen for at klæde om til middag. Så kan vi nemlig også nå et pittstop biblioteksbaren. For det er unægtelig så hyggeligt at nappe en drink i de dybe bløde sofaer ved pejsen, og det er som om at levende ild har dobbelt effekt, når det er koldt og mørkt udenfor.

Vinterhygge holder max

et klassisk valg, som man aldrig går galt i byen med. Den smager herligt til den velanrettede, friske og velsmagende forret. Til hovedret har jeg bestilt oksemørbrad med konfiterede kartofler, broccoli og trøffelsauce (jeg vælger alt med trøffel), og her kommer tjeneren på en lidt større opgave, da jeg ønsker hvidvin til. Heldigvis vælger hun igen en klassiker, nemlig en fed Chardonnay fra Bourgogne, som passer glimrende til det røde møre kød. Garnituren er igen knasende frisk og kødet er mørt, vellavet og velanrettet. Vi får en skøn dessertvin til den bagte mintchokoladekage med nougatmousse, chokocrunch og saltristede hasselnødder, inden vi mætte og veltilpasse går tilbage på værelset. Man sover skønt i den store bløde seng til lyden af det brusende hav, og vi er aldeles veludhvilede, som vi næste morgen ved 9-tiden endnu engang går mod restauranten og den overdådige morgenmadsbuffet. Tiden er ved at nærme sig for at skulle hjemad igen, men vi kan sagtens nå en morgentur forbi spaen først. Som sidekommentar kan nævnes, at børn er velkomne på Falkenberg Strandbad, der både har et lille legeland og en børnemenu. Vær dog opmærksom på at aldergrænsen i spaen er 16 år, så vil man bade med sine poder, skal man benytte svømmehallen, der belejligt nok ligger dør om dør med hotellet.

I ”Famille” restauranten ovenpå venter en treretters menu, og selvom her er mange mennesker og pænt fyldt op, skal vi ikke sidde og vente på betjening. Maden bliver serveret i behageligt tempo og alle tjenere fulde af venligt overskud. Til Men uanset børn kan jeg nu med sikkerhed slå fast, at forret vælger jeg laksetatar med agurk, syltede sennepsfrø strandhoteller holder max. Også om vinteren. *** og regnbue ørred rogn, og som altid vælger jeg vinmenu til maden. Første vin er en perlende 2015 Riesling fra Alsace,


PRÊT-À-PARTIR

Ay Caramba! Af Anne Køster foto: Anne Køster og PR

Marts kalder på et spark i kæften. Lune krydderier og en kant af chili, der

sætter blodomløbet i gang og giver en friskere ungpigekulør end solariet på Amagerbrogade. Ikke på den der ”nu kommer toget”-Chili-Klaus-skabagtige måde, hvor næse og øjne løber, og du et kort sekund tvivler på, om dine smagsløg nogle sinde vender tilbage. Næh, her handler det om eksotiske retter, der grundopvarmer dit gamle dikkeværk, så udstående vener og ansigtets 50 nuancer af grå forsvinder som dug for solen ved årets første fadølsbrandert. For let’s face it - marts er nok den måned på året, hvor der er allermest brug for at sparke liv i kadaveret. Sommerferien er halvår væk, og der er ligesom grufuld adgang til hele motorvejsnettet af blå vener gennem den ligblege hud. Ansigtet tangerer en grå dødsmaske, der bare higer efter forår, sol og liv. Heldigt for dig er, at de eksotiske køkkener blomstrer netop nu, og en naturlig glød kun er en bomstærk chili væk. Min anbefaling er: Tag en tur på Solskinsruten med eksotiske hjertevarmende retter eller nap en hjemme-session med lidt spicy mad. Det er nu, du trænger.


GOURMET


PRÊT-À-PARTIR

Solskinsrutens fem hot spots De seneste par år er København og andre storbyer blomstret med eksotiske køkkener, senest med særlig inspiration fra Sydamerika. Her får du 5 hot spots med spark af sydamerikansk, kinesisk, vestindisk, mellemøstlig og asiatisk inspiration. Pointen er, at maden er spicy og napper i kinderne. Og traditionen tro, følger også en hjælpende hånd til hjemmesessionen med et par gode bud på tørstslukkeren til din favorit-chiliret.

Kung Fu & BobbaBella Tivoli Food Hall

Food Hall åbnede i efteråret 2017, og jeg var selv pinligt længe om at kigge forbi. Danmark kan ikke få nok af madmarkeder – men endnu mindre kan vi åbenbart få af at kritisere vores mange madmarkeder for at mangle sjæl, stemning og hø på gulvet. Food Hall ingen undtagelse. Mange har brokket sig over de mange kæder (=faste be-

talere), hvilket i min optik er helt unødvendigt. Food Hall er fedt, så smut forbi Kung Fu (også kendt fra Nørrebro) og Kadeaus bornholmske troldebarn BobbaBella. Fang en spicy ramen fra Kung Fu og en laber shawarma med ekstra spicy sauce fra BobbaBella, så kan jeg love dig for, at du får gløden tilbage i kinderne.

PMY

Tordenskjoldsgade 11, 1055 København K Latinamerikanske PMY er et af de seneste sydamerikanske skud på stammen i København. Her forenes Mexico, Venezuela og Peru i en kærlighedsfest af smag. Du får både a la carte og seksretters menu, som trods gourmet-formatet er blevet kaldt et folkekøkken. Og hvis ikke de sydamerikanske retter sætter fut i dig, så kan du altid kaste dig over drinks fremstillet på agavebrændevinen Mezcal. Den får en ellers rutineret akvavit-elsker som mig til at fremstå som en vaskeægte kordreng, når Mezcal’en brænder hele vejen ned igennem mit spiserør.


GOURMET

The Caribbean Housewife

Sanchez

Et forførende, friskt indslag på Solskinsruten er Jamain a.k.a. The Caribbean Housewife med røde læber, gule stiletter og silkekjole. Og retter med navne som Noodle Soup Kiss og Pick Me up Pumpkin. Spis en hurtig suppe på bænken i vinduet eller tag solskinnet med hjem og sæt fut i Lillefars blodomløb. Hvis du også hiver et par kolde øller med fra montren, får du måske også lidt caramba-rytmer i bentøjet. På en onsdag.

Jeg har selvfølgelig også været et smut forbi superhypede Sanchez, hvor Nomas tidligere souschef Rosio Sanchez slog dørene op i slutningen af 2017. Sanchez er enkelt, spicy, let og ligetil. Selv græshopperne i den spicy tomatsuppe sætter bare lidt ekstra sving i håret – og glider let og lækkert ned. Stærk mad, når det er labert, skaber varme og dybde, men sofistikeret nok til ikke at få dig til at græde som Bubber hos Chili Klaus. Garanteret varme i kinderne – og skal du helt op og ringe på kinderødsfaktor, så bund din Mezcal. ***

Skydebanegade 3, 1709 København

Grød

Torvehallerne, Linnésgade 17, 1362 København Når forårsnæsen løber, og du bare har brug for en lun sjælevarmer, der putter dig som en af Ulla Terkelsens oversize-tørklæder, så er en congee fra Grød sagen. Congee er asiatisk – nogle mener kinesisk – risgrød, som her serveres med ingefær, peanuts, soya, forårsløg, koriander & sesamolie. Og kylling. Den virker hver gang.

Istedgade 60, 1650 København


PRÊT-À-PARTIR Sluk ildebranden

Hvad drikker du så til stærk mad? Det afhænger selvfølgelig af tusind ting, der er fx kæmpe forskel på asiatisk og mexicansk mad. Men-men-men, der er ét par tommelfingerregler: Undgå eg og høj alkohol, vælg frugtige vine og gerne noget sødme, som fungerer godt til den diabolske chili. Eller skal det være helt enkelt, så nap en iskold øl, der ikke er alt for indviklet.

Gusano Rojo Mezcal, Winefamily

Skal vi blive i det sydamerikanske køkken eller de skønne supper fra den caribiske husmor, så sværger jeg til førnævnte kolde øl, en Margarita eller det lille spark fra Mezcal. Algave-brændevinen, som flittigt serveres på den københavnske restaurantscene for tiden, alene eller som del af cocktails, er skarp, grum og brandvarm som tequila, og fås ligesom tequilaen med og uden orm. Her i en Gusano Rojo-version fra Winefamily, der sjovt nok betyder ”Røde orm”. Medlemspris kr. 165,88.

Copenhagen Sparkling Tea, Grøn

De mousserende teer fra Copenhagen Sparkling Tea har netop vundet Biofachs fornemme øko-pris blandt 750 nyskabende drikkevarer – megasejt gået af de to danske iværksættere Jacob Kocemba og Bo Sten Hansen. Versionen Grøn her er helt oplagt til især det krydrede asiatiske køkken. Med lav alkohol og fine noter af grøn te, citrusfrugter og ingefær er den som skabt til thaimad og stærke karryretter. Fås hos en række velassort rede vinhandlere kr. 139,-

Loimer, Kamptal, Riesling

Riesling er jo et af de helt oplagte valgt til spicy mad. Og gerne med en hvis portion restsødme. Jeg har i mange år sværget til østrigske Loimers stringente og ultrarene stil, så selvfølgelig skal hans Riesling med her. Skærer fint og rent igennem en mexicansk tomatsuppe, en spicy bao med sur-sød svin eller en skrap shawarma. Fås også som en Grüner Veltliner-version hos Österreich Vin og på en række fremtrædende restauranter. Begge til kr. 145,- i webshoppen

Manoir de Grandouet, Holm Cider

Cider kan altså også noget til den krydrede mad, da du også her har lav alkohol sammenlignet med vin. Denne næsten lyserøde trylledrik er ret sød, så den kræver lidt fylde som fx thailandsk eller den asiatiske risgrød congee. Abrikos-noter og sødme, der i sig selv giver dig et lille ansigtsløft. Kr. 80,- hos Holm Cider.


SERIER

Udvalgte premierer HBO Billions Premiere 26. Marts

Trust Premiere 26. Marts

Man holder lidt med både Axelrod og Chuck Rhoades, selvom de er lige umoralske og usympatiske foruden på hver sin side af loven, i tredie sæson af den populære serie.

Den nye ti episoder lange familiesaga om penge og magt med Donald Sutherland i hovedrollen fortæller historien om oliemillionærarvingen John Paul Getty III.

Barry Premiere 26. Marts

Silicon Valley Premiere 26. Marts

Barry er hitmanden, der pludselig bliver inspireret til at skifte branche af sit seneste mål, en skuespillerinde. Det er første sæson af den helt nye komedieserie.

Femte sæson af den prisvindende komedieserie om de unge nørder i den Californiske IT by er klar med nye snedige konkurrenter og udfordringer for at slå igennem i en benhård branche.

Streaming Udvalgte premierer Netflix Jessica Jones Premiere 8. Marts

Love Premiere 9. Marts

Privatdetektiven Jessica Jones har netop fået bugt med sin plageånd, Kilgrave, da en ny bekymrende sag får hende til at grave endnu dybere ned i sin fortid i sæson 2 af Marvel serien.

Gus og Mickey er nu gået all in på deres forhold og prøver at navigere gennem det, som det nu indebærer af op- og nedture her i tredie sæson.

Ricky Gervais Live Premiere 13. Marts

Alexa & Katie Premiere 23. Marts

Glæd dig til at grine og blive forarget, når geniale Ricky Gervais går på scenen på hjemmebane på Apollo Hasmmersmith i London i det store Humanity liveshow.

Følg med i første sæson af den helt nye serie om de to veninders venskab gennem tykt og tyndt, som de starter på High Scool, og Alexa gennemgår behandling for kræft.


the

FEATURE STORY CONTOUR, HIGHLIGHT, BLUSH Fremhæv dine fortrin med GreatShapeTM Contour Kit. Skab overskrifter i tre hurtige og superlette trin.


SKØNHED Coach på Manhattan, tager hul på foråret med en skøn ny duft Coach Floral. Læder- og designhuset

Duften er præget af mærkets signaturblomst, terosen, som sammen med sambac-jasmin og gardenia danner det blosterrige hjerte. Men allerførst møder man et frisk pust af annanas sorbet, citrus coeur og rosenpeber, mens bunden elegant er præget af cremede trænoter, indonesisk patchouliessens og krystalmusk. Let og fuld af blomster, præcis som de mange sommerdage, som vi forhåbentlig får i år. Coach Floral EDT koster vejl. kr. 495,- for 50 ml.

Hende / Ham Coach er også klar med en ny herreduft, der ganske enkelt hedder Coach For Men. En selvsikker hverdagsluksus, som åbner med en energisk topnote af grøn Nashipære, bergamotte og kumquat, efterfulgt af et mere krydret sødmefuldt hjerte bestående af koriander, kardemomme og geranium. Bunden runder duften af med jordet og træagtig vetiver foruden ambergris og selvfølgelig ruskind. Moderne og samtidig enkelt og autentisk. Coach For Men koster vejl. kr. 410,- for 60 ml.

Tekst Malene Raith


PRÊT-À-PARTIR

Lancôme tænder for alvor forårsforelskelsen med den nye funklende diamant La Nuit Tresor A La Folie. Duften er, som en ægte forelskelse, fuld af roser, men åbner først i en frisk brise af rosa peber, bergamot, pære og solbær. Damask rosen folder efterfølgende sin sødmefulde duft ud i forening med blomsternoter fra jasmin og pæon, inden akkorder af bourbonvanilje, harpiks og tonka lægger bunden sammen med patchouli, hvidt træ musk. Lige til at blive væk i. La Nuit Tresor A La Folie lanceres 16. marts og koster vejl. kr. 615,- for 50 ml.

Månedens favoritter Bring foråret nærmere med de friske Pro Palette Eye Shadow farver fra makeup artisternes favorit MAC.

Særligt den løse rhododendron lilla øjenskygge, Creme de Violet, er en ægte eyecatcher fuld af pigment, som er nem at tone ud og skabe sit helt eget look med. MAC Pro Palette Eye Shadow koster vejl. kr. 100,-

Skønhedssøvn får en helt ny betydning med den super luksuriøse nat-

maske Skin Caviar Luxe Sleep Mask fra La Prairie. Stryg cremen på med den bløde børste og mærk den blive absorberet, mens den stimulerer hudens naturlige fornyelse og giver styrke i løbet af natten med effektiv caviarekstrakt og intensive fugtighedsgivende havproteiner, så du vågner med glat, fast og silkeblød gennemforkælet hud. Skin Caviar Luxe Sleep Mask koster vejl. kr. 2.450,-


SKØNHED Som den ene havldel i den nye Ultra Calming Duo fra Dermalogica er

Barrier Defense Booster skabt til at lindre sart hud fra rødmen, irritation og dehydrering med hjælp fra blandt andet squalane, gurkemeje og havrekerneolie.

Blot seks dråber af den koncentrerede olie-booster enten direkte på huden eller i dagcremen er nok til at genoprette hudens balance, styrke hudbarrieren og lindre irritation. En ægte lise for sart til meget sart hud. Barrier Defense Booster koster vejl. kr. 645,- for 30 ml.

Er man til andet end traditionelle farver er denne La Laque Couture i Kinetic Blue fra Yves Saint Laurent ikke til at komme udenom.

Jeg er vild med den skyblå neglelak, som uden tvivl kommer til at se godt ud i klipklapperne hele sommeren. Specielt, når fødderne begynder at få farve. La Laque Couture koster vejl. kr. 195,-

Chanel har sendt denne skønne Lip Balm And Powder Duo ud i foråret i begrænset antal som indeholder en skøn blød balsam og en fin dyb rød pudder.

Giv først læberne fugt og tilsæt så den matte pudder for smukke bløde røde læber, suppler evt. med lidt farve på kinderne. Lip Balm And Powder, Rosso Parthenope, koster vejl. kr. 290,-

Den hedder ikke bare, som den føles, den får også huden til at se fantastisk ud den nye Skin Feels Good fra Lancôme.

Den ultra lette foundation fugter nemlig ikke bare huden og gør den smuk med antioxydanter og hyaluronsyre, den dækker også nemt den kedelige rødmossede vinterhud, beskytter med SPF 23 og giver masser af glød. Den bløde foundation er desuden nem af fordele takket være den skønne tekstur. Skin Feels Good fås i 8 nuancer koster vejl. kr. 265,- for 32 ml.

Tekst Malene Raith


PRÊT-À-PARTIR

Bliv vinterklar på første klasse med Terra Pantelleria

Supreme Renewing Mask fra Armani.

Mineraler og Barbary figenblomst eksfolierer og fjerner urenheder, mens kaolinler og Reviscentalis gør huden fløjlsblød. Pris vejl. kr. 795,- for 150 ml.

Calm Water Gel fra Dermalogica er

en kølende geleagtig creme, der fugter, lindrer og beskytter tør hud samt danner en beroligende barriere mod miljæmæssige påvirkninger. Calm Water Gel koster vejl. kr. 495,- for 50 ml.

Vinterhjælp Selvom vinteren officielt lakker mod enden, dagene tydeligt er blevet længere, og foråret så småt begynder at pible frem, så er det faktisk nu, at vi for alvor skal passe på vinterhuden. For det er også nu så længe siden, som det kan blive, at vi sidst sad ude og nød solen, og derfor er huden slet ikke klar til de stærke solstråler, som vi lige om lidt vil byde den. Et godt råd er derfor, at begynde at forkæle hud og hår med ekstra fugt, beskyttelse og pleje nu, få vinterhuden skrubbet af og gør klar til alle de dejlige solskinsdage, der forhåbentlig er i vente lige om lidt.


TEMA:VINTERHJÆLP

Befri kroppen for kedelig vinterhud med

Body

Gentle Scrub fra Avène, der effektivt fjerner

døde hudceller og sætter gang i blodcirkulationen, med biologisk nedbrydelige ”skrubbekorn.” Body Gentle Scrub koster vejl. kr. 159,50 for 200 ml.

Life Plankton Sensitive Balm fra Biotherm er en fugtgivende balm, der forkæler selv

sensitiv hud med intens fugt, så den bliver silkeblød og klar til foråretmed en skøn fornyet glød. Life Plankton Sensitive Balm koster vejl. kr. 375,- for 50 ml.

Organic Caring Hair Oil fra Björn Axén

er naturlig og luksuriøs pleje til håret, der med shea, jojoba, solsikke, havtorn, camelina og bergamot reducerer krus og giver fugt og glans til tørre, beskadigede spidser. Organic Caring Hair Oil koster vejl. kr. 200,- for 30 ml.

Den økologiske og veganske 3 in 1 Face Oil fra

Annemarie Börlind ikke bare plejer, men

beskytter også huden mod ældning fra skadende blåt lys med blot en dråbe eller to. 3 in 1 Face Oil koster vejl. kr. 359,- for 30 ml. Tekst Malene Raith


PRÊT-À-PARTIR Få Magasinet gratis her

MAGASIN

Følg os på: Pret-a-partir.dk // Facebook YouTube // Instagram // Twitter

PRÊT-À-PARTIR Magasin Marts 2018  

Biler, Design & Livsstil

PRÊT-À-PARTIR Magasin Marts 2018  

Biler, Design & Livsstil