Page 35

BEK OM NISSAN DESIGN

på en kontorstol med en lille skrivepult indbygget lærer jeg af Andrew Leicester, en ledende ingeniør hos Nissan Technical Center Europe, at det er præcis så kompliceret og organiseret at lave en ny bil fra bunden, som jeg troede. Nissan har tre tekniske udviklingscentre i verden. Det britiske, et japansk og et amerikansk, og de kan – som designcentrene – byde ind med konkurrerende forslag til en bestemt ny bilmodel. Ud af tre forslag kan det ende med, at det valgte design består af elementer fra alle forslag. Det må være et hårdt slag, når man kun får en forlygte med på en bil, men omvendt ved man, at ALT omkring design, ingeniørarbejde og produktion har været vendt og drejet i store del af de fire år, det tager at sætte en bil sammen, fra idéen om lige præcis den bil opstod.

“briller” på hovedet og et joystick i hånden. Virtual Reality (VR). Bevægelse uden at flytte sig, virkeligheden i en kunstig verden, præsenteret i 3D. Jeg er blevet udsat for VR en del på museer og hos bilproducenter, og jeg er aldrig blevet imponeret. Det har været reglen, at jo flere lyde, jo flere farver og mærkelige figurer kunne proppes ind i VR, jo nemmere har man troet det var at skjule, at den uvirkelige verden også virkelig så uvirkelig ud.

Mike Jupp har været 20 år hos Nissan, og han bestyrer den digitale afdeling, som VR er en uundværlig del af. Han planter mig i en verden bestående af en stor asfaltplads omringet af marker, hvor jeg har den specielle GT-R 50 som eneste selskab. Denne uvirkelige verden imponerer mig med detaljerne, og jeg kan bevæge mig rundt om bilen, ind i den og Andrew Leicester er så inspirerende i rollen som underviser, på forskellige afstande. Fire designere, ingeniører eller andre at jeg ikke bliver tom i blikket, da han på det store lærred viser involverede kan sidde fire forskellige steder i verden og “gå” tegninger med krydssnit af en Qashqai, hvor målene fra side- rundt og diskutere design og detaljer på samme tid i den lille stolperne til passagerne er skriblet ind. Der er hundredevis af virtuelle verden. Det er ikke som at gå rundt i samme rum mennesker, der har regnet på tallene, og der er mange andre om en lermodel, men det er kun et spørgsmål om tid, før VR – designere til indkøbere – som på et tidspunkt er blevet enige også kommer med handsker, der giver følelsen af, man rører om, at tallene passer. ved noget.

Vi havde ikke Virtual Reality i skolen Da jeg voksede op i 80’erne var ler noget af det mest teknisk avancerede, man som elev kunne få lov at bruge i undervisningen, for computere (IT? Datalære? EDB?) blev vi først budt på i 90’erne, og de første computere havde kun marginalt mere regnekraft end en pakke ler, så fremtiden smartphones, tablets, MacBooks og alt det andet vidunderligt brugbare og distraherende kom først snigende længe efter, jeg havde forladt folkeskolen. Måske det er derfor, det er virkelig forvirrende at få placeret et tungt og tætsiddende head-set med

Fire år med at skabe en ny bil virker pludselig stressende på mig. Jeg har bare kradset lidt i overfladen, bogstaveligt talt, når det kommer til stadierne i udviklingen af en ny Nissan. Materialer til kabinen, aktiv og passiv sikkerhed, leverandører, krav fra myndighederne i vidt forskellige dele af verden, nye robotter på fabrikken. De og mange andre elementer har jeg slet ikke styr på, men de mange ting skal der være styr på for at kreere en ny bil, der må komme ud og køre hos os forbrugere. Jeg holder mig til at kradse lidt i ler, og hvis I kan bruge den nye forlygte til 370Z’eren, Nissan, så skal det ikke koste jer noget. ***

Profile for PRÊT-À-PARTIR Magasin

PRÊT-À-PARTIR Magasin Maj 2019  

Biler, luksus og livsstil

PRÊT-À-PARTIR Magasin Maj 2019  

Biler, luksus og livsstil