__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

PRÊT-À-PARTIR MAGASIN

AUDI Q5 // MERCEDES E 400 COUPÉ // DS 3 // RENAULT MEGAN RS // FIAT 500 E

GENSYN MED RIVIERA // VOKSENVENLIG MAD // SOMMERFAVORITTER NUMMER 52 JULI/AUGUST 2021

ISSN 2596 - 6774 PRET-A-PARTIR.DK


NY RANGE ROVER VELAR PLUG-IN HYBRID

PLUG-IN TIL LIDT MERE LUKSUS

Range Rover Velar er en SUV, der er svær at tage blikket fra. Det er den også i den nye version som Plug-in-hybrid. Den er stadig lige generøs med plads og komfort. Den giver dig stadig kræfter som ingen anden med sit firehjulstræk. Forskellen er, at der nu følger den ekstra luksus med, at du kan køre elektrisk, når du har lyst – helt op til 51 km. Lyder det som drømmen af en bil? Det er naturligvis op til dig at bedømme. British MotorGroup København Dynamovej 12A, 2860 Søborg Tlf.: 70 30 07 52 Velar P400e Signature SE pris fra kr. 849.900,- inkl. moms. Priser er inkl. leveringsomkostninger på kr. 4.180 og ekskl. halvårlig ejerafgift. Forbrug ved blandet kørsel 45,5 km/l. CO2-udslip 49 g/km. Forbrug er beregnet efter WLTP normen. Beregningen er baseret på producentens WLTP estimater. Miljøklasse: Euro 6. Vi tager forbehold for trykfejl og prisændringer.


BOOK DIN PRØVETUR

landrover.dk


DEN NYE CUPRA F O R M E N TO R P L U G - I N e - H Y B R I D OPDAG EN NY MÅDE AT FØLE PÅ Vi forventer meget af kærlighed, af kunst, af at rejse. Så burde vi ikke også forvente det samme af at køre? Den nye CUPRA Formentor Plug-in e-HYBRID kommer med to forskellige hybridmotorer på 204 HK og 245 HK, der giver dig ren ydelse sammen med alle fordelene ved elektrisk kørsel. Denne bil ikke er for dem, der bare vil køre, men for dem, der ønsker at føle sig levende, mens de gør det.

FRA 329.990 KR.


GØR DEN TIL DIN EGEN SE MERE PÅ CUPRAOFFICIAL.DK CUPRA FORMENTOR Plug-in e-HYBRID. Bilen er vist med ekstraudstyr. Vejl. pris fra 329.990 kr. Forbrug v/bl. kørsel: 66,7 - 83,3 km/l CO2: 27 - 33 g/km.


PRÊT-À-PARTIR Ferien venter lige om hjørneT og det fejrer vi med 64 siders spændende læsestof lige til lænestolen. Mød den faceliftede Audi Q5, den underholdende Renault Megane RS Trophy, den luksuriøse Mercedes E-Klasse Coupé og den lille charmerende Fiat 500e. Kom også helt tæt på den nye Nissan Qashqai, den elektriske DS 3 Crossback, læs Morten Beks duel mellem A8 og S-Klassen og nyd Jeppe Dalbys skarpe billeder. Der er gensyn med Anne Køsters guide til voksenvenlige børneaktiviteter, her er sol og saltvand på getaway til Hotel Riviera samt et stort skønhedstema med sommerens uundværlige must haves.

Malene Raith, journalist og redaktør Morten Brunsgaard Bek har kastet sig over kongeklassen og sat Audi A8 i stævne med Mercedes S-Klasse.

Morten er uddannet journalist fra universitetet i Århus og har siden 2005 arbejdet med motorjournalistik på blandt andet Bil Magasinet, Berlingske og Bilbasen. Han driver til daglig det populære bilsite Biler. bek@blogombiler.dk

Anne Køster har besøgt børneudflugtsmål, hvor de voksne også har mulighed for at slå et par timer ihjel på tilfredsstillende vis.

Anne er passioneret foodie og skribent med en fortid som vinanmelder på blandt andet magasinerne Mad & Bolig og Mad & Venner. Hun er desuden indehaver af Haps, som rådgiver virksomheder indenfor mad og drikke. anne@annekoster.dk

Jeppe Dalbyhar nok engang præget på forside og hele det store sommermagasin med sine forrygende billeder, som er en nydelse for øjet.

Jeppe arbejder til daglig som freelance-fotograf for blandt andet Bilbasen, hvor han både laver stills og video. jeppe@dalbys.dk PRÊT-À-PARTIR Magasin udgives af: Max Media Tuborgvej 26 DK-2900 Hellerup Tel. +45 2462 1339 CVR. DK38191276


PRÊT-À-PARTIR

JU/Au 2021 Forsidefoto: Jeppe Dalby

Reportage

Audi Q5, DS 3 Crossback, Nissan Qashqai

Nyheder

Lexus NX, Kia EV6, Audi Q4 e-tron, Renault MeganE

Test

Mercedes E-Klasse Coupé, Fiat 500e, Renault Megane RS Trophy, Audi A8 vs Mercedes S-Klasse

Getaway Guiden

Europa er ved at sommeråbne igen, og det fejrer vi med en ny mor/søn getaway til Hotel Riviera

Gourmet

Gensyn med Anne Køsters guide til børneudflugtsmål, som også er voksenvenlige

Velvære

Stort sommertema med masser af inspirerende sommer "must haves"

Kopiering af tekst og foto er kun tilladt efter aftale med redaktionen. Ved spørgsmål kontakt ansvarshavende redaktør Malene Raith på malene@pret-a-partir.dk PRÊT-Á-PARTIR Magasin er gratis at abonnere på: Ja tak


Forever PRÊT-À-PARTIR

Young Tekst: Malene Raith Foto: Jeppe Dalby

8


BMW 4-SERIE COUPÉ

9


PRÊT-À-PARTIR

På mennesker er det sjældent særligt klædeligt, men på biler derimod fungerer selv et lille facelift ofte overraskende godt. Det gælder også for den populære Audi Q5, som nu har fået en ganske let opfrisker, der ikke bare forynger det ydre, men også sørger for, at det indre følger med.

Lidt, men godt Hele Q-eventyret tog sin begyndelse for faktisk ikke så vildt mange år siden. I hvert fald for en på min alder og i forhold til Audis egen historie. Det hele startede nemlig i 2005 med den store Q7, og siden gik det slag i slag med Q-modellerne frem til 2008, hvor denne her mellemstore Q-topsællert så blev introduceret. Q er, som du sikkert ved, Audis forkortelse for quattro, som jo betyder firehjulstræk. Altså er her tale om ægte SUV'er - ikke bare crossovere med attitude - som vitterlig kan køre væk fra asfalten og trække et ordentligt læs. Særligt sidstnævnte er testbilen egnet til, men det vender jeg tilbage til. For Q5, der kom i sin anden generation i 2016, har nu fået et facelift, der bringer den halvvejs mod næste generationsskifte. Og det har de klaret godt. For det er ikke meget, som Audi har behøvet rette til, for at få den populære SUV til at se ung og frisk ud på ny. 10

Her er en ny og visuelt bredere kølergrill, nye kofangere og større "luftindtag" på fronten, mens bagenden kan prale af en helt ny teknologi. Og det er ikke den nye liste mellem baglygterne eller den nye diffuser, jeg mener, men det blærede nye tilvalg til selve lygten. Audi har nemlig udviklet tre forskellige OLED-lyssignaturer, som man kan indstille blandt andet efter køremode. En tjekket detalje til små 55.000 kroner. I kabinen har den nye midterkonsol, som også sidder i A5, gjort sit indtog med hul til aflægning af dillerdaller foran den fede brede gearvælger automatgearet i midterkonsollen, hvor der før var et rullehjul til infotainmentsystemet. Det skyldes naturligvis, at Q5 er opgraderet med det nye Audi Virtual Cockpit Plus, som betyder en ny skarpere og hurtigere 10,1" infotainmentskærm over midterkonsollen, som styres med berøring og dermed overflødiggør rullehjulet.

Ekstra attraktiv Audi Q5 er nu også kommet som plug-in hybrid til alle dem, der mest bruger deres firehjulstrækker til bykørsel og rummelighed, mens testbilen her er til alle dem, der også tænker på praktik og lange køreture. Det er nemlig en ekstraudstyrsspækket Prestige 40 TDI quattro S tronic, hvilket


AUDI Q5

den skal indkalkulere ved de elektrificerede biler, så har du fuldstændig ret. Audis nye bilmodeller, benzin som diesel, skabes som udgangspunkt som mildhybrider, hvilket blot er et faktum, der ikke reklameres med eller skrives nogen steder. Det er da heller ikke noget, man kan hverken høre eller mærke på andet end brændstofforbruget. Nu har jeg flere gange været efter Audi, der somme tider har sendt mig ud at køre i en dieselhakker. Altså en af dem, hvor ekspedienten på McDrive beder mig slukke motoren, så vi kan høre hinanden. Sådan er denne her ikke. For motoren har skam fået en opgradering, der både har gjort den lettere og også mere støjsvag. Der er 204 heste under motorhjelmen, og de kan ikke bare køre 0 - 100 km/t på 7,6 sekunder med en topfart på 222 km/t, de er også muskuløse nok til at trække 2.400 kilo. Brændstofgennemsnittet er 18,6 kilometer på literen omend nok ikke med fuldt læs og sømmet i bund. Til gengæld tager det 3 minutter at få fuld tank. Elbilfanatikerne må have mig undskyldt, men jeg stornyder altså, at sidde bag rattet på en brændstofvogn igen, der giver mig en solid alenlang rækkevidde uanset hvilke knapper, jeg trykker på, eller hvilken vejtype jeg vælger gennem landet. Det er unægtelig en større frihed at køre på den slags end hele tiden at skulle sidde med kuglerammen og planlægge næste stop. Og naturligvis særligt, hvis man rent faktisk har et større kørselsbehov og samtidig også gerne vil bruge sit firehjulstræk til noget, hvad enten det er på grusvej eller til Og jeg behøver heller ikke være nervøs for, om den halve- at tulle til Gardasøen med campingvognen i sommerferien. res af at komme en tur på motorvej, for det er den såmænd skabt til. En 70 kilometers køretur her med 110 km/t tager Og at det hele altså nu også kommer i en fin udglattet ungsåmænd blot, tjah, 70 kilometer af rækkevidden. Og hvis dommelig version af Q5, gør det jo bare ekstra attraktivt.*** du fornemmer, at jeg forsøger at sige, at jeg er dødtræt af alle de forbehold om vind, vejr og hastigheder, man hele ti- Audi Q5 fås fra kr. 520.000,altså betyder, at der er en 2,0 liters dieselmotor under motorhjelmen. Og det er altså en lise, at kunne slå fuld sædevarme til og fyre kabinen op på 25 grader uden at rækkevidden rokker sig en millimeter.

11


PRÊT-À-PARTIR

Forandring Fryder Tekst: Malene Raith Foto: Jeppe Dalby

12


DS 3 CROSSBACK

13


PRÊT-À-PARTIR

Kald det elegant, kald det fransk, kald det, som DS selv, avantgarde, eller kald det for meget. Udtryksløst er DS-design i hvert fald ikke, og det gælder også for den kompakte crossover DS 3 Crossback, der med E-Tense på bagen og strøm under motorhjelmen føles lidt mere premium og komfortabel. Så længe man altså mest vimser rundt i og omkring byen.

Fryder forandring? Design er unægtelig en sjov ting. Noget virker, mens andet ikke gør, og at et design umiddelbart går rent ind ved første blik, er ikke ensbetydende med, at det er holdbart. Det lærte jeg for 20 år siden, hvor jeg tabte næse og mund i begejstring over den nye Chrysler PT Cruiser. Et halvt år efter kunne jeg ikke tåle synet af den, og vognen forsvandt da også stille og roligt ud af markedet igen. Derfor er jeg nu som udgangspunkt tilbageholdende, når jeg møder nyt og anderledes design. For er det bare fordi, forandring fryder, eller er jeg oprigtig frydet? At DS står ud i trafikken kan der næppe være tvivl om. Det franske mærke går ikke stille med dørene designmæssigt, og det gjorde mig til at begynde med skeptisk. Lidt for meget bling, modsatrettede linjer og ting, der glimtede, syntes jeg. Men siden er der sket en ændring. For modsat PT Cruiser, så er DS designet groet så meget på mig, at jeg faktisk er blevet fan. Al det, jeg rynkede på næsen af før, er al det, jeg værdsætter i dag. DS' første selvstændige vogn, DS 7 Crossback, blev lanceret i Danmark i 2018 med masser af krom, krystaller og snurrende forlygter. Samtidig var det slut med at købe sin DS hos Citroën, bilerne fik egne butikker. Eller "stores", som de pt. seks stykker på dansk jord bliver kaldt. I maj 2019 kom denne her så, mærkets anden model: lillebroren DS 3 Cross14

back. Crossback er selvfølgelig DS betegnelse for crossover, og vognen hører da også til i det populære segment for kompakte livsstilsbiler. En lille premiumvogn i et design som DS kalder for avantgarde med sorte beskyttelseskanter rundt om hjulkasserne, frihøjde og masser af glitter i de elegante fælge, sden tore overdådige grill, flankeret af to lodrette LED-kørelys. Svulstigt, men med selvsikker balance, der gør fronten befriende stilfuld. Og så må jeg ikke glemme dørhåndtagene, som flugter med siden og vipper vinkelret ud, når man låser vognen op. Moderselskabet er jo altså PSA - eller Stellantis som det hedder i dag - og det betyder naturligvis, at DS 3 Crossback kan vælges efter kørselsbehov, altså med både ICE-drivlinjer og som dagens testbil: den fuldt elektriske E-Tense. DS 3 Crossback E-Tense er mærkets første fuldt elektriske gadebil, som ved første øjekast ikke skiller sig meget ud fra brændstofudgaven. Men kigger man efter en ekstra gang, lægger man alligevel mærke til de særlige fælge, den satingrå grill (tilvalg) og naturligvis E-Tense skrevet med stort på bagklappen. Indvendig finder man samme overdådighed med masser af glitter, vinkler og refleksioner på de store funktionsknapper i midterkonsollen, på startknappen og knapperne rundt om luftdyserne. Selv kalder DS det kantede design for diamanter, hvilket gør mig lidt træt, og er man, som jeg, tilhænger af enkelt nordisk design, vil man måske nok finde det overlæsset. Jeg vælger da også bare at tage i dørhåndtaget, da jeg skal have fotograf Jeppe Dalby med ombord, da jeg slet ikke kan overskue at lede efter knappen til dørlåsen. En både smags- og vanesag naturligvis, og anderledes, vovet og unikt er det i hvert fald. Instrumentbordet er pakket ind i bløde materialer, her er den gode håndgribelige automatiske PSA gearvælger (ikke


DS 3 CROSSBACK vippeknappen, som sidder på de nyere elektriske vogne fra Opel og Citroën, og digital instrumentering gør det muligt for mig at følge med i, hvordan energien flyder til at fra batteriet. Sidstnævnte er iøvrigt placeret under for- og bagsæde og bagakslen derfor rykket lidt tilbage, så det ikke tager plads fra det glimrende hverdags bagagerum.

jeg frejdigt køre på kryds og tværs i og omkring byen al det, jeg vil i løbet af dagen helt uden at skulle skænke ledninger, strøm og stik en tanke. Bare lækker lydløs og ustressende kørsel. Som jeg ruller af sted på motorvejen, sætter jeg DS 3 Crossback E-Tense til at begynde med i Sport, og her får jeg det fulde udbytte af hestekræfterne med en frisk speeder og god fart, men en hurtig skelen til batteriniveauet, giver mig alligevel mest lyst til at dreje fra igen og ud på almindelig vej. God livsstil til byen For når jeg kører elbil, er det faktisk vigtigere for mig at få så lang rækkevidde ud af batteriet som mulig, så jeg sætter nu DS 3 Crossback E-Tense fås, som de andre motorvariationer, i Eco mode og trækker gearvælgeren det sidste hak ned i B. i tre forskellige udstyrsniveauer med kr. 70.000,- og et væld Brakemode. af udstyr såsom navigation, nøglefri adgang, adaptiv fartpilot, alcantara indtræk, headup display og en 7" eller 10,3" Nok føles det lidt som da man i gamle dage klikkede dynatouchskærm til forskel fra den billigste og den dyreste. Men moen ind på hjulet af cyklen: vognen bremses hårdere, når det der ligger under motorhjelmen er til gengæld det samme. man fjerner foden fra speederen, som til gengæld sender det En 136 hestekræfters elektrisk motor, der kan trække vognen ekstra meget energi tilbage i batteriet. Når man har vænnet på 0 - 100 km/t på 8,1 sekund, har en tophastighed på 150 sig til det, kan man ikke bare nemt tilpasse hastigheden i byen km/t og en rækkevidde på batteriet på op til 320 kilometer. uden at flytte foden til bremsen (det skal man så gøre, hvis Et større batteri vil i sagens natur veje mere, og det vil i følge man vil holde helt stille), rækkevidden på batteriet bliver også DS ikke rigtig give mening i en forholdvis lille crossover, som dejligt stabil og sejlivet. alligevel tilbringer det meste af sin tid i byens hverdagsliv. Jeg kunne ikke være mere enig. DS 3 Crossback er i forvejen en komfortabel flyder, men den lydløse kørsel i E-Tense gør nu altså oplevelsen ekstra ekskluDS 3 Crossback kan oplades 80 procent på en halv time ved siv. Læg dertil det pompøse design og den kompakte størrelen hurtiglader og til 100 procent på fem timer ved ladebok- se med fin plads til børn på bagsædet, og du har noget nær sen hjemme i indkørslen. Sidstnævnte er naturligvis langt at en perfekt livsstilsbil til byen. Nuvel, hvis altså du også er en foretrække, fremfor at skulle være slave af offentlige ladere. Og af dem, designet er groet på, og du ikke bor der, hvor der er her pleaser jeg faktisk elbilsfanatikerne, der naturligvis aldrig kamp om ladestanderne. *** oplever opladningsproblemer. For personligt kunne jeg ikke drømme om at anskaffe mig en elbil uden at have adgang til DS 3 Crossback E-Tense starter på kr. 290.000,min egen ladeboks. Med "fuld tank" fra morgenstunden kan

15


PRÊT-À-PARTIR

Sommer

BOMBEN Tekst: Malene Raith Foto: Jeppe Dalby

16


RENAULT MEGANE RS TROPHY

17


PRÊT-À-PARTIR

Åh, for pokker. Netop som jeg var begyndt at underkaste mig de elektrificerede vogne med den dertilhørende konservative sparekørsel og omlægning af opfattelse af køretøjer til mest at være udmærkede transportmidler, sætter jeg mig ind i denne her. Renault Megane R.S. Trophy.

At Renault har dybe rødder i motorsport, mærker du måske ikke helt så meget, når du tuller af sted i din 90 hestes Clio. Men erfaringerne fra Formel 1 høstes og bruges skam også i de almindelige produktionsbiler, men det er først, når man sætter sig ind i de her heftige topmodeller med R.S Trophy på bagen (kun overgået af dem med et ekstra tilføjet R), at man fuldt Måske nok i 2021 lidt en politisk ukorrekt kørebombe, ud mærker, hvad den franske bilproducent laver på så det både kan ses og høres, men den vækker mig nu racerbanen. også så herligt af døsen og minder mig om, at det jo Mégane R.S. Trophy gør nu ellers, på nær farven, ikke slet ikke behøver at være fornuftigt at køre bil. det store væsen ud af sig, når man betragter den fra fronten. Kendere vil naturligvis fluks genkende de Fuldblods asfaltbandit flabede målflagsformede LED-kørelys, hønsenettet i Jeg ved godt, at det selvfølgelig lidt hårdt trukket op, grillen, det diskrete RS emblem og spotte 19" fælgemen efter at have tilbragt et år, hvor næsten 80 pro- ne med de røde bremsekalibre, mens min mor bare er cent af testbilerne er elektrificerede i fuld eller mindre "helt vild med farven". Hun har nu altså også forgæves grad, har jeg altså nærmest helt glemt, hvad det nu ønsket sig en gul bil hele livet. lige er en brændstofvogn også kan. Ud over at køre. Og det er at underholde. Jo, jo, en elektrisk sportsvogn At Megane R.S. Trophy er en fuldblods asfaltbandit, kan da også accelerede som et lyn, men det føles bare er der til gengæld ingen tvivl om, når man ser den flamere som at sidde med på sædet i en rutchebane, som bede bagende med de dobbelte afgangsrør samlet i en kan køre af sig selv, og er slet ikke på samme måde bred og vred diffuser, og det hele forstærkes ekstra, et dynamisk overload af sanserne som en buldrende som man sætter sig ind i kabinen. Her venter nemlig et par stramme sportssæder i alcantara med logo, som stram gaderacer. 18


måske ikke rummer de største popo'er, men til gengæld støtter de mere almindelige af slagsen très bien. Rattet er udstyret med den røde læderstreg, så du ved hvad der er op og ned, når du drifter i svingene, de farverige digitale instrumenter bag rattet skifter udtryk efter valg af køremodes såsom Sport og det vilde: Race, og er du til den slags, kan du også følge med i motorens tilstand, varme og tryk på den store 9,3" infotainmentskærm. Jeg er nu mest til navigation. Megane R.S. Trophy er desuden udstyret med et 6-trins automatgear, som naturligvis på ægte racermaner også kan skiftes manuelt med de enorme paddels, der næsten går fra bund til top på rattet. Måske "Très Formula Un", men lidt overkill for mine stritfingre, der mere end en gang kommer i karambolage med dem, når jeg skal vise af. Men okay, nu skal jeg heller ikke begynde at hænge mig for meget i praktik, for det handler denne her vogn jo slet ikke om. Pardon. Her er et glimrende bagagerum og skam også bagdøre, men rart er det nu ikke at være deromme for længe af gangen. For vognen er stenhård uanset køremode. Præcis som den skal.

RENAULT MEGANE RS TROPHY

ske også for påtrængende til køkørsel - og jeg bliver desuden lidt småparanoid af cyklisternes forargede blikke. Så meget higer jeg altså heller ikke efter opmærksomhed fra mine omgivelser. Men lige så snart asfalten åbner på ny, sætter jeg i Race. Fordi jeg kan og fordi det somme tider bare er en befrielse at buldre. Og så er det altså en fornøjelse at opleve, hvor langt de andre biler sakker bagud, når de ikke kan følge med i motorvejssneglen. Det er dog bare ikke helt tilfredsstillende nok. Investerer man i en Megane R.S. Trophy, skal man naturligvis også derfor trille den på bane ind i mellem. Styretøj, undervogn, sportsæder og de 300 heste, der med lauchcontrol hiver den lille hothatch fra 0 - 100 km/t på 5,7 sekunder, nærmest skriger på det. Topfarten er 260 km/t, men den når du kun på autobahn eller en lukket flylandingsbane.

Renault Megane R.S. Trophy er en vogn for folk, der elsker biler og har råd til at dyrke det. Det er en godtvejrsgaderacer, som man trækker ud af garagen og tager et spind forbi banen eller bare ud på de snoede landeveje, mens man mindes, hvor sjovt det kan være at køre bil. Passagerer kan også være med, så længe de Ej for lumbago og løse tænder ikke har løstsiddende tænder eller lider af lumbago, men glem at bruge det gule lyn som familiebil. Dem For den gule gaderacer går selvfølgelig ikke på kom- må man stoppe ind et CO2 kompenserende elektrisk promis med noget. Rattet er pænt stramt, så der skal transportapparat, når hverdagen melder sig, og så arbejdes i svingene, og undervognen spændt op til at gemme den brummende brændstofbandit til de dage, forcere dem så tæt som muligt. Det hjælper Renaults hvor alting ikke nødvendigvis behøver handle om velfungerende firehjulsstyring selvfølgelig også med praktik, trummerum og politisk korrekt transport. til. Farven og vognen forpligter, så jeg kører hele tiden Hvor det at køre bil, faktisk også er ret sjovt. *** i et frisk køremode omend Sport i midten af København dog slås fra igen. Det buldrer herligt, men må- Mègane R.S. Trophy koster fra kr. 524.900,-

19


PRÊT-À-PARTIR

Gamle Penge

Friske ideer Tekst og foto: Morten B. Bek

20


BEK OM A8 VERSUS S

21


PRÊT-À-PARTIR Med rigtig mange penge kommer friheden til at vælge lige den bil, man har lyst til. Et altid oplagt valg er Mercedes-Benz S-Klasse - og hver gang der kommer en ny, er det en stor begivenhed. Kan den nye S overvinde en af de værste konkurrenter, Audi A8?

Mellem to yderpunkter Digitale LED-forlygter med millioner af pixels og fodgængerkommunikation. Lydanlæg med 31 højttalere og vibration i sæderne for at give 4D-effekt. En luftaffjedring som på et splitsekund kan hæve undervognen 8 cm, hvis en sidekollision truer. Digital instrumentering med ægte 3D-visning. Head-up-display med en skærm så stor, at det svarer til, at man gennem forruden ser på en 77” skærm - og augmented reality, som først får store virtuelle navigationspile til at “svæve” langt fremme på vejen, så tættere på, så det ser ud til, de står ved den vej, man skal dreje ind ad. Den nye Mercedes-Benz S-Klasse er en skatkiste fyldt med udstyr, som kun de færreste af os har fantasi til at forestille os findes. Den er så selvkørende, som nogen bil har lov at være det i dag (niveau 3), og den er sikkert også en af de sikreste biler på kloden. Den koster også rigtig mange penge. Det har S-Klassen altid gjort, og sådan er det gerne med de store sedaner. Limousiner, som nogle mennesker ynder at kalde dem. For summer så store som (mindst) 1,735 millioner kroner kan man med rette forvente det bedste, masseproduktion kan præstere.

22

Men testbilen har ikke forladt produktionsapparatet uden uforskammede mængder ekstraudstyr, og det kan jeg ikke kritisere. Vælger man en S-Klasse, så vælger man også typisk ustyrlige mængder ekstraudstyr. I “min” S-Klasse er ingen basismotor, som ville være en diesel med 286 hk, men en kraftig sekscylindret benzinmotor (3 liter, cylindrene på rad og række), som frigiver 435 hk - plus 22 hestekræfter fra en mild hybrid’isering. Det er 1,98 millioner kroner, uden at ekstraudstyrspistolen endnu er skudt af. 370.000 kr. står Business Class-pakken i, som sammen med First Class-indretning til 65.000 kr. gør bagsædet til et VIP-loungeområde med to enkeltsæder med køling, massage, touchscreens - og selvfølgelig solgardiner i sideruder og bagrude, så ingen kan glo ind i de Vigtige Personers område. Bagakselstyring til 30.000 kr., AMG-look ude og inde til 130.000 kr., Eksklusiv-pakke til 81.000 kr. Plus 100.000 kr. for Lang-versionen med større akselafstang og endnu mere plads. Rundet meget lidt op er der for 2,8 millioner kroner S-Klasse. Bag den nye S 500 lurer en konkurrent. En af de hårdeste, som er Audi A8. Med fire år på markedet som den ser ud i dag, er der udstyr som bilen med de fire ringe ikke fås med, som S-Klassen gør, men du lider ingen nød. Du får også en mindre regning end hos Benz, skulle du vælge en A8 præcis som testbilen: 2,13 millioner kroner. Af den pulje penge er cirka 550.000 kr. ekstraudstyr, og A8’eren kan holdes så meget billigere


BEK OM A8 VERSUS S

end S 500, fordi den i denne styrkeklasse kommer som plug-in-hybrid. De er billige i Danmark, ved du nok, og der er selvfølgelig også klækkelig rabat på ekstraudstyr. Den har sunde 449 hestekræfter, med de primære kræfter fra en 3-liters V6-benzinmotor. På strøm kan den også køre, men ikke rigtig langt. Batteriet er nemlig mindre end i en MG EHS til 270.000 kr., så 43 kilometer nøjes Audi med at love.

fantaserer mange hellere om en kæmpe SUV, måske en Mercedes-Benz GLS eller en Bentley Bentayga, og det har gjort de store sedaner til det “hemmelige” valg for de, som ved, hvad der er godt. Det er klassisk luksus for de som ikke følger kortvarige strømninger og modeluner - modernitet i klassisk format.

Skærmsygen er blevet værre

Den nye S-Klasse er som den første Mercedes-Benz, så absolut passende, indrettet med et nyt infotainmentMercedes-Benz har skabt biler i S-Klasse-størrelse og styresystem. En ny generation MBUX, som med og gørelse i mere end 70 år, og den første model med en stor touchscreen i portrætformat - som et vandfald S-Klasse-navnet kom i 1972. Den cementerede det, de i midterkonsollen - gør op med skærmmuren med to kloge godt vidste. Mere sikker, mere solid og mere per- sammenhængende skærme til henholdsvis instrumenfektioneret bil lod det sig ikke gøre at finde. Så det er tering og infotainment, som mærket har fået spredt til ingen tilfældighed, at vi kalder S-Klassen for Verdens flere andre i industrien. Bedste Bil. Der er langt færre knapper, for det er den sørgelige Audi startede først sit luksus-limo-eventyr, og det i trend, men bare rolig, den store touchscreen sørger det små, i 1988 med V8. Den hed bare V8, og den var for, at du kan regulere temperaturen, 4D-lydanlægget, svær at skelne fra en veludstyret Audi 100, men ikke massagen… Men det er ikke altid, den tager sig tid til desto mindre var der tændt en ild hos Audi, og i 1994 at reagere på berøring, og det er det samme med de landede den første A8. En smuk stor sedan med Space elektroniske dørhåndtag på ydersiden, som automatisk Frame-konstruktion - usædvanligt meget aluminium i popper ud, når man skal ind. Eller det burde de, for karrosseri og opbygning. Der var forsvindende få luk- nogle gange nægter de at forlade hulen, som en bjørn sus-SUV’er i 1972 og stadig ikke i 1988 eller 1994, og en man har vækket af vinterhiet for tidligt, og så skal nøgRange Rover kom kun på tale for den excentriske. I dag len alligevel fiskes op af lommen. De er desværre også

Mesteren mod opkomlingen

23


PRÊT-À-PARTIR

svære at bruge, for de er både elektroniske og mekaniske på en gang, og det er slet ingen god blanding. Mest imponeret er jeg over det store head-up-display med de svævende blå pile. Det ser ud som om, de står derude på vejen, men det er altså bare 3D. Men det er en hjælp, hvis man kommer i ukendte områder, for de viser til perfektion lige præcis der, hvor du skal dreje ind. Mindst imponeret er jeg, hvis jeg ser bort fra de tossede dørhåndtag, nok af bremserne. De er svære at justere til en blød nedbremsning, og kommer jeg lidt for hurtigt hen til en rundkørsel eller et kryds, føles de for svage til at få det gode skib S 500 ned i fart i tide.

Den tunge A8 plug-in-hybrid er mere kontant i affjedringen og leverer ved lavere fart ikke samme jeg-kørerpå-en-dyne-affjedring som S-Klassen, men til gengæld er den mindre tilbøjelig til at duve i undervognen og ikke værre, når det kommer til de slemme huller i landevejen.

Jeg foretrækker faktisk styretøjet i A8 over det i S-Klassen. I ingen af de to er det perfekt, og det er mere en rettesnor end det er en direkte kommando, der bliver udført. Det er mere lineært og en my mindre direkte i A8, og ingen skal prøve at sælge mig de to luksusbiler her som sportsvogne, så jeg foretrækker roen i Audi-styDen fine 3-liters benzinmotor, som er en ganske ny retøjet. PHEV-drivlinjen forringer bagagekapaciteten i motor, bygger hurtigt fart op. Den er uhyre hurtig til at A8 til et pinligt niveau: 390 liter. Den er 530 cm lang, skabe kræfter fra bunden, og målt på kræfter er den så men bagagerum som i en mindre hatchback. Måske rigelig. Men den er også rigeligt præget af sin turbolad- Audi regner med, at de rige rejser let, fordi de bare køning, så den reagerer alt andet end blødt og smidigt på ber nyt, hvor de kommer frem? speederen, og jeg må sige, at en dieselmotor ville passe bedre til den store bil. S 400 d med 330 hk måske? Men motoriseringen er smidig og kraftig. Selvfølgelig Den sekscylindrede turbomotor får mig i den grad til er den det, for der er en samlet systemydelse på 449 heat savne de gamle dage for 15 år siden, hvor S 500 var stekræfter og 700 Nm - mod 520 Nm i S 500. Jeg vil magtfuld, men stadig smørblød og rolig med sin store denne gang ikke gå ind i, at det er vigtigt at lade op for at få gevinsten i en PHEV, men jeg vil sige, at A8 60 TFSI V8-motor uden turbo. e, som den så uelegant er døbt, med sin større grad af Luftaffjedring er standard i S-Klasse, og måske fordi el end i konkurrenten er mere smidig, mindre skarp på mine forventninger til affjedringskomforten var de- speederen. Den kan lave ufine ryk, af og til, hvis man er cideret enorme, skuffer den mig lidt. Problemet er al- hård på speederen, så drivlinjen skal skynde sig, men drig på motorvejen, hvor jeg aldrig har prøvet noget det er altså heller ikke nødvendigt, for A8’eren er lynenså luksuriøst og stabilt, men ved lavere fart og især på de hurtig ved moderat speedertryk. uplejede landeveje. Den plumper ned i huller og bliver urolig. Bare med små øjeblikke af sitren, men alligevel Tre skærme hos Audi til at mærke. Mercedes-Benz tilbyder bagakselstyring, Den store Audi er også stoppet med systemer og tekogså kaldet firehjulsstyring, i to grader, og det er sjovt at nologier. Men den fremstår ikke så direkte prangende mærke, hvordan den store S-Klasse kan komme rundt som sin pendant, og mens der er en skærm mere i kabipå en p-plads, som var den en A-Klasse. Alt afhængig af nen end i S-Klasse (en til digital instrumentering, en til det valgte køreprogram er med- eller kontrastyringen hovedindstillinger mv. og en til klimaanlæg og indtastlidt eller meget mærkbar, og det er klart, at det sammen ning), så er designet tilbageholdende og klassisk. Det er med et bedre styretøj har ført til, at S-Klassen er mere rart og luftigt, og nok så vigtigt, så er Audi bare bedre til dynamisk end tidligere. materialekvalitet end Mercedes-Benz.

Klassisk limo fra Ingolstadt

Her er mere solidt - og det hele vejen i gennem - hvor A8 kommer selvfølgelig også med adaptiv luftunder- S-Klassen har flere opsving og nedture; på overfladen vogn, og også her er der firehjulsstyring til at gøre hver- er alt lækkert, en fryd for øjet, men de store paneler på dagen lettere og svingene kortere. Også den er kommet instrumentbordet, som ligner store stykker træ, ligner til mig i en lang udgave, som er mest tydeligt, når man umiskendeligt noget fra de store plastikskove. De Merkigger på de utroligt lange bagdøre, så også den er stor cedes-Benz-typiske betjeningspaneler til sædeindstilog “fyldig” på vejen. Ingen af de her biler skrumper til ling i dørene er selvfølgelig også gået fra at være rigtige at være minibiler, men de er klart mere køreaktive end (lækre) knapper, som ligner små sæder, til trykfølsomtidligere generationer af de to limo’er. me overflader. De ligner stadig små sæder, men så læk24


BEK OM A8 VERSUS S re som i den gamle S-Klasse - eller så lige til at bruge - er de ikke. Jovist, A8 er fire år ældre end den prangende S-Klasse, og den kan ikke være helt med på udstyrssiden eller hvad angår kabinedesignet. Men den var først med den smarte undervogn, der ved hjælp af en el-motor ved hvert hjul kan få vejbump til ikke at eksistere, ligesom den kan hæve undervognen på et splitsekund, hvis der er fare for en sidekollision.

lekvaliteten med sig, og den føles så tung og præcis i støbningen, at man skulle tro, fabrikken havde forfinet denne generation A8 i årtier.

Jeg er glad for, jeg ikke skal vælge mellem de to biler. Økonomien kan ikke strækkes til det. Men for mange vil den prangende S-Klasse-kabine, nye udstyrsmuligheder og prædikatet Verdens Bedste Bil være nok i sig selv. A8’eren tiltaler med sin mere subtile luksus og et Den kan udstyres med laser-LED-forlygter og uantasteligt kvalitetsindtryk, og hvis det alligevel er for OLED-baglygter, og du kan købe dig næsten lige så fat- meget, at modellen er fire år gammel, så er den faceliftet tig i ekstraudstyr som hos konkurrenten. A8 har også inden året er omme.*** i endnu højere grad end S-Klasse bygge- og materia-

25


PRÊT-À-PARTIR

Lexus NX Nu er det endelig sikkert og vist. Det i Danmark forsvundne japanske premiumbilmærke Lexus er genopstået på dansk jord. Midt i juni slog Lexus nemlig dørene op til deres nye såkaldte Brand Store på Dynamovej i Herlev, for at gøre det muligt for alle interesserede at både se og føle på de forskellige bilmodeller, inden den officielle relancering i efteråret. Åbningen foregik med intet mindre end en verdenspremiere på den nye 2. generation Lexus NX, som bliver en af de otte modeller, man vil kunne få fingrene i herhjemme. Og faktisk forventer Lexus Danmark sig rigtig meget af netop den model. Den nye generation er bygget på en helt ny platform, blevet lidt højere og fået øget akselafstand foruden et helt nyt design. Elementerne i grillen er dog tro mod sit Lexus DNA, og på bagenden finder man da også de L-formede Lexus signatur lygter. Helt nyt, ikke bare for modellen, men for Lexus, er til gengæld, at man ikke længere finder et logo heromme, men navnet skrevet med bogstaver på bagklappen. Lexus NX vil alene kunne fås som PHEV i Danmark med en 4 cylinderet 2,5 liters benzinmotor, som i kombination med elmotoren i alt har 306 hestekræfter. Og mulighed for at køre 0 - 100 km/t på omkring 6 sekunder. Batteriet er på18,1 kWh, hvilket ind til videre gør det muligt at køre mindst 63 kilometer på ren el. Og hvis tallene ringer en klokke er det såmænd fordi, det er den samme motor, der også sidder i den nye RAV4 PHEV. Lexus er jo trods alt Toyotas premiumfætter. Priser på de danske Lexusmodeller forventes klar efter sommerferien, vognene kan testkøres fra efteråret og leveres fra omkring årsskiftet. Tekst: Malene Raith


NYHEDER

Kia EV6 Nok lanceres den først her i landet til oktober, men allerede i juni var den nye elektriske Kia EV6 på visit i Odense for at møde pressen og forudbestillingsvillige kunder, inden produktionsstart i midten af juli. Den elektriske crossover er banebrydende for Kia, fordi den kan lade med en hidtil uset hastighed på 800V, hvilket giver mulighed for at gå fra 10 - 80 procent på blot 18 minutter. Rækkevidden med det store batteri, Long Range, er potentielt op til 510 kilometer og 400 kilometer, hvis man vælger Standard Range. Udvalget af hestekræfter hedder 170 og 229 på baghjulene, og så kommer EV6 også i et par mere dynamiske firehjulstrukne udgaver, Performance og GT, som har henholdsvis 325 og hele 585 hestekræfter (0 - 100 km/t på 3,5 sekunder og topfart på 260 km/t), og en rækkevidde på 490 og 400 kilometer. EV6 er som sagt en stor og rummelig crossover med et komfortabelt bæredygtigt interiør, masser af ny teknologi, et nyt markant design med indfældelige dørhåndtag og et spændende bredt elektrisk modelprogram. Kia EV6 koster fra kr. 325.000,-

27


PRÊT-À-PARTIR

Audi Q4 e-tron

Så er den anden helt nye fuldt elektriske model fra Audi, Q4 e-tron, endelig landet i Danmark. Den nye elbil er en kompakt rummelig vogn i et skarpt design med detaljer, som forbedrer aerodynamikken og dermed optimerer rækkevidden. Dog har vognen ikke fået de smalle digitale sidespejle, som man kender fra den større e-tron. Q4 e-tron kommer med 9 forskellige interiørpakker og i tre udgaver: 35 e-tron med 170 hestekræfter, 40 e-tron med 204 hestekræfter og 50 e-tron quattro med 299 hestekræfter. Q4 e-tron kan lades med op til 125 kW, hvilket muliggør opladning fra 5 - 80 procent på blot 38 minutter, og rækkevidden er mellem 333 og 508 kilometer afhængig af variant, vejr og kørestil. Fordi Q4 e-tron er baghjulstrukket (på nær altså quattro firehjulstrækkerudgaven), har vognen en overraskende venderadius på blot 10,2 meter. Indtrækket i den luksuriøse Audikabine kan fås i genanvendte materialer såsom plastflasker (26 stk går der nøjagtig til det), for Audi har nemlig netop lagt en ny ambitiøs grøn fremtidsplan. Den går ud på at nedbringe deres CO2 aftryk med 30 procent i 2025 i forhold til 2015, og det gøres blandt andet ved at genbruge materialer, genanvende gamle batterier og bruge strøm fra solcelleanlæg, jordvarme og vindmøller i produktionsfasen. Og så naturligvis ved at udfase brændstofvognene. 2025 bliver derfor det sidste år, hvor Audi sender brændstofvogne på markedet. Fra 2026 vil alle nye modeller kun kunne fås med fuldt elektriske drivlinjer. Bye bye ICE. Vi har testet en Q4 40 e-tron på en kort testtur (som Audi forventer bliver topsællerten) og kan sætte tilfredse flueben ved følgende: luksuriøs kørestil, holdbar rækkevidde, rummelig og komfortabel kanboine og fin venderadius. Der er da allerede også, ifølge Audi selv, rigtig mange danskere, der har lagt bestilling ind på den nye elektriske Audi. Audi Q4 e-tron koster fra kr. 350.000,- og er ude hos forhandlerne nu.

28


NYHEDER

Renault MeganE De var blandt de første til at sende elbiler på gaden til forbrugerne. Og tænker du nu Renault Fluence, så tager du fejl. Den tæller nemlig slet ikke med. Næh, her menes naturligvis den lille friske Zoe fra 2011, som nu har solgt i over 300.000 eksemplarer, og den elektriske varevogn Kangoo Express Z.E. fra 2012. Siden er der også blevet sat strøm til Twingo og den store Renault Master, og nu kommer så den første fuldt elektriske vogn i C-segmentet, som du kan risikere at støde ind i, hvis du befinder dig i det franske i løbet af sommeren. For MeganE, som den hedder - og ja, ekstra opfindsomt eftersom e'et er stumt på fransk - er nemlig nu så langt i udviklingen, at 30 preproduktionsmodeller kan sendes ud på de franske landeveje. MeganE har en 160 kW motor (217 hk) og et 60kWh batteri, der giver mulighed for op til 450 km på el, og bygges på Douai fabrikken i Nordfrankrig. Alle biler er dækket af et helt særligt mønster, som naturligvis er lavet af Renaults logo. God fornøjelse med carspottingen! MeganE forventes introduceret i Danmark i marts 2022, priserne må man pt. gisne om. 29


PRÊT-À-PARTIR

E-ksklusiv Tekst: Malene Raith Foto: Jeppe Dalby

30


MERCEDES-BENZ E-KLASSE COUPÉ

31


PRÊT-À-PARTIR

Det er så absolut rendyrket overskud at læne sig tilbage og cruise gennem trafikken i den eksklusive og elegante nye faceliftede Mercedes-Benz E 400 Coupé. Den lange, luksuriøse og dynamiske to-dørs coupé er utvivlsomt også modelklassens topmodel, som efterlader alle E-Klassevittigheder om hyrevogne i en støvet fortid. Til gengæld udsender testbilen her i den røde mondering med hvide lædersæder nogle andre signaler, der på besynderlig vis tænder lamper hos ordensmagten. Overdådig to-personers E-Klassen hed oprindelig W 124, da mellemklassevognen blev lanceret i 1984, og i 1987 blev modelprogrammet udvidet med en luksuriøs coupévariant. Da modelbetegnelserne så blev lagt om i 1993 og E-klassen dermed en realitet, distancerede den nye E-Klasse Coupé sig lidt ved at blive til en sportslig CLK, bygget på en platform baseret på både Cog E-Klassen. Først i 2010 kom den E-Klasse Coupé, som vi kender i dag, på gaden. Og nu har den altså fået et nyt 2020 facelift. Ikke et voldsomt et af slagsen, men nok til at friske den luksuriøse flyder fint op med nye forlygter, ny grill og front med de lidt mere bidske såkaldte powerdomes på den langstrakte motorhjelm (forhøjede fremadrettede linjer). 32

Mercedes mestrer i den grad disciplinen dynamisk coupé, og måske derfor behøves der faktisk heller ikke mange fornyende elementer, før vognen er up-to-date ud med sin smukke og velproportionerede form. Og det er nu altså en skøn følelse, efter at have testet et hobetal af mere eller mindre lydløse elektrificerede crossovere/ SUV'er, der skal have plads til batterier i bunden, at sætte sig ned i en lav luksuriøs vogn med plads til at strække benene ud bag rattet og trykke start, så det kan høres. Faktisk lidt som at komme hjem, hvor alting bare spiller bedre og mere velkendt, også selvom den slags efterhånden er forbudt, at synes. Jeg ved selvfølgelig også godt, at det nok er mig, der tilhører en forkælet uddøende generation, hvor overflødig luksus er et spørgsmål om penge, ikke miljømæssige ressourcer, og at jeg derfor skal nyde hvert et minut i den store luksuriøse flyder, inden de kommende generationer begynder at råbe: "How Dare You." For ikke bare er det her en overdådig to-personers coupé - jovist er der bagsæde, og jovist kan børn og små voksne da også til nød sættes derom med en lille cola i kopholderen, men med to døre er hovedpersonerne ligesom udpeget på forhånd - den har også en dieselmotor under hjelmen, der


MERCEDES-BENZ E-KLASSE COUPÉ suriøse køreture. Gerne mod syd og autobahn.Men jeg føler mig nu altså også pænt ovenpå, når jeg roligt ruller gennem bytrafikken, ogås selvom det er her, at jeg løber ind i sære oplevelser med ordensmagten. Måske på grund af det hvide læder, som nok er smukt pakket ind i rødt karosseri. Jeg kan lide det, meeen forstår også godt, hvis det virker pimpet på nogen. I hvert fald får jeg i første omgang en råbende motorcykelbetjent efter mig, der opgiver sit agressive forehavende, da han får øje på den midaldrende dame bag rattet. Og sidenhen Helt uden at bekymre sig om tabt rækkevidde, hvis man vip- slukker en patruljevogn sin udrykning, da den på samme per lidt ekstra til speederen eller tænder for både sæde- og måde har fået min opmærksomhed. Hmm. Måske der bare var en efterlysning ude på en rød Mercedes den eftermiddag. kabinevarme på en gang. indbyder til timelange komfortable køreture. Med andre ord en direkte modpol til Greta Thunberg, og den verden der mere eller mindre bevæger sig i retning af stille firkantede og praktiske elbiler. Men altså, kald mig bare en dinosaur. For kors, hvor er det bare fedt at lukke hænderne om det tykke læderrat, lade bagdelen synke ned i det fede lædersæde ikke højt over asfalten og cruise ud ad landevejen i tilbagelænet og overskudsagtig stil.

Eksklusiv livsstil

Uanset hvad så repræsenterer E-Klasse Coupé al det, der lige om lidt vil blive skrevet ind i miljøbiblen som en dødssynder. Livsnydelse, luksus og fossil køreglæde. Et livsstilskøretøj i den modsatte ende af skalaen og et modstykke til fornuftig transport. For E-Klasse Coupé er i sagens natur ikke en vogn for alle. Ej heller for flere. Det er en eksklusiv vogn for de få, som har det økonomiske overskud, der tillader dem at købe en vogn, fordi de vil nyde designet, eksklusiviteten og den gennemførte køreoplevelse, og hverken for at transportere andre eller noget, andet end dem selv.***

Testbilen er topmodellen E 400 4Matic Coupé, som har en 6 cylindret dieselmotor med 330 hestekræfter under motorhjelmen, der kan trække mit luksuslegeme og hele den omgivende komfort med matte træpaneler, dybe stikninger og ambientlys fra 0 - 100 km/t på 5,3 sekunder. Firehjulstrækket, det behagelige glidende styretøj og smooth 9-trins automatgear gør køreturen ekstra stabil og nej, den lyder ikke som en dieselhakker. Motorlyden er nedtonet og diskret, og når jeg flyder af sted på motorvejen, er her kun en let vindsusen og lyd fra 20" fælgene. Her er vognen utvivlsomt i sit sande es, og Mercedes-Benz E-Klasse Coupé koster fra kr. 823.000,- og den kraftige dieselmotor indbyder i den grad til en lange luk- testbilen E 400 d 4Matic Coupé fra kr. 1.090.000,-

33


PRÊT-À-PARTIR

Endnu bedre

Bestseller Tekst: Malene Raith Foto: Nissan

34


NISSAN QASHQAI

35


PRÊT-À-PARTIR

Det er ikke for ingenting, at Nissan Qashqai er blevet en storsællert. Vognen er solid og trofast - min mor kører stadig rundt i 1. generation - og har en størrelse, som er passende til både byen og de længere køreture. Qashqai kan også imødekomme de fleste praktiske behov, som en helt almindelig familie nu må have, og det i et design, som ikke træder nogen over tæerne. Og det er vel også derfor, at Nissan ikke har ændret så meget af det ydre på den nye 3. generation Qashqai - også selvom vognen er helt ny fra yderst til inderst.

Verdens mest solgte crossover Jeg befinder mig lige ovre på den anden side af sundet, nærmere betegnet i det idylliske skånske sommerlandskab, hvor Nissan har inviteret til testkørsel i tysk indregistrerede testvogne. Det er intet mindre end verdens mest solgte crossover, som jeg er ude i. Eventyret startede for Nissan i 2007, hvor de ikke bare sendte vognen med det umulige navn på gaden, de opfandt også et helt nyt segment, som blev kaldt for crossover. Oprindelig en slags blanding mellem en hatchback og en kompakt SUV.

gave skal af samme grund udføres ganske gelinde, da Nissan selvfølgelig helst ser, at de fem millioner gamle Qashqai med tiden skiftes til 5 millioner nye. Og så er det klart en god ide at spille det sikre kort og lade den nye 3. generation være så genkendelig som muligt, også selvom alt faktisk er nyt. På nær nøglen. Den nye Qashqai har smidt 60 kilo takket være brugen af aluminium og højstyrkestål, er bygget på en ny platform, men har bevaret samme proportioner i længden af hensyn til kompaktheden. Til gengæld er den gjort højere og bredere, hvilket giver lidt mere plads på både bagsæde og i bagagerummet. Fronten med forstørret grill og bagenden med nyt logo er redesignet og gjort mere nutidig, og for at fremme sit familievenlige image, kan bagdørene desuden nu åbnes 90 grader. Det letter adgangen for børnefamilierne, og den slags er jeg fan af. Brugbar praktik kan man bare ikke få for meget af i en praktisk vogn.

Under motorhjelmen er diesel lagt i graven, og Qashqai fås nu kun med en 1,3 liters mild-hybrid benzinmotor med enten 140 eller 158 hestekræfter, samt et valg mellem forhjuls- og firehjulstræk og 6 manuelle gear eller det nye Xtronic automatgear. Omkring april til næste år kommer Siden er det blevet til fem millioner solgte Qashqai på ver- den så også i en spændende e-Power version med 190 hedensplan, 3 millioner af dem i Europa og 49.000 stykker i stekræfter. En elektrisk hybrid, der fungerer omvendt af de Danmark. Og det er ikke bare min mor, der stadig triller traditionelle hybrider ved at være drevet frem af en elmotor, rundt i en, det er der faktisk også 37.000 andre danskere, som så får hjælp med at generere strøm på batteriet af en 1,5 der gør. Og den slags forpligter naturligvis. En fornyelseop- liters benzinmotor.

36


NISSAN QASHQAI

og jeg skal da også geare ned, hvis jeg vil bevare momentet hen over en svensk ås. Til gengæld sidder gearene så godt, Kabinen er ny med lækre nye materialer og et både optisk, at jeg ikke behøver bruge tid på at lære hverken dem eller men også bredere instrumentbord med to digitale skærme, koblingen at kende. Det fungerer bare. Til et liv med meget paneler inspireret af japansk træ og nydelige stikninger - bykørsel ville jeg klart kunne nøjes med 140 hestekræfter. når du kommer op i udstyrsniveau. Og det er desuden nu Som pendler ville jeg nok tage den store motor med det bemuligt at tilvælge features såsom ratvarme, et virkelig vel- hagelige friske automatgear og ProPilot. fungerende head-up-display med navigation og elektrisk bagklap. Advarsel om trafik bag vognen og adaptiv fartpilot Qashqai kører generelt meget komfortabelt, og jeg sidder er til gengæld standard, men vil du også have ProPilot til godt bag rattet med et fint udsyn. Men trods den hurtigere køkørsel og hjælpende vognbaneassistent med, skal det til- respons og kraft fra motoren, er den nye Qashqai ikke at købes. I midterkonsollen er der en fin ny elektronisk nemt forveksle med en dynamisk vogn. Undervognen er nemlig betjent gearvælger til den nye automatiske gearkasse, som stadig på den bløde side, hvilket man for eksempel mærker ifølge Nissan giver en mere smooth kørsel i bytrafik og sam- ved vejbump. Men det tænker jeg, at målgruppen er sikkert er ganske godt tilfredse med. tidig en mere frisk acceleration, når man har brug for det.

Friskere og smooth

Og det kan faktisk mærkes. Den første testbil har 158 hestekræfter og automatgear, og det fungerer unægtelig godt her på de svenske landeveje. Jeg mangler ikke dynamik til lige at smutte udenom en traktor eller to, kraften er der med det samme, når jeg træder på speederen, og når farten sættes ned - i de små svenske landsbyer er der mellem 30 - 40 km/t - bemærkes nedskiftene ej heller. Jeg prøver også den mindre motor med de 140 hestekræfter og de seks manuelle gear, og også her er jeg godt tilfreds med det hele. Naturligvis har jeg ikke samme moment til en frisk overhaling,

For verdens mest solgte crossover er selvfølgelig først og fremmest en praktisk familieallrounder. Den skal være rummelig og behagelig nok til at køre kort som langt i. Og på den måde gør den nye 3. generation Qashqai nøjagtig det, den skal. Stadig den samme velkendte vogn, nu bare i et mere tidssvarende skarpt antræk med nye friske heste og bedre opdateret elektronik.*** Den nye Nissan Qashqai kommer i fem udstyrsniveauer, må trække 1800 kilo på krogen og koster fra kr. 275.000,37


PRÊT-À-PARTIR

Kæk lille

CITYDARLING

Tekst og foto: Malene Raith 38


FIAT 500E

39


PRÊT-À-PARTIR

Lige så træt jeg somme tider bliver af Fiats endeløse genfortolkninger af Fiat 500, lige så hurtigt tilgiver jeg dem nu alt. For mødet med den seneste i rækken, den nye fuldt elektriske Fiat 500e Cabriolet, er noget nær genialt.

metalfarve (fås også i metal blå eller grå, hvis du ikke er til pink lady), den er også en glæde at sætte sig ind i. Fiat 500 har jo i årtier levet højt på sit ydre, mens det indre, hånden på hjertet, de senere år mindre og mindre har kunne følge med. Og min egen begejstring for modellen nåede for Der er ganske enkelt langt imellem nye biler, som er så gen- nylig et nulpunkt med Fiat 500 mildhybrid, som jeg syntes, nemsyret af charme, selvtillid og lækkert udstyr, at man skal var noget nær en ligegyldighed. Men lige i kølvandet fulgte være hugget i sten for ikke at falde pladask for den lille skøj- jo altså denne her elektriske darling, der sammen med sit te. Er man Fiat fan og på udkig efter en elektrisk bybil, kan opgraderede ydre jumpstarter livsglæden og bringer vitaliman roligt sætte Fiat 500e på ønskelisten. teten tilbage til den lille dedikerede bybil. For Fiat 500 har altid været defineret som sidstnævnte.

Livsglad bybil

For den lille kække italiener er i den grad landet i sit sande jeg og skriver sig da også direkte ind på min meget korte liste over favorit elbiler (sammen med Honda e, Mini Electric og Mazda CX-30). Meget kan man skyde italienerne i skoene, når det handler om biler, men stil kan man ikke tage fra dem. Og denne her er topper samtlige 500-modeller. For 500e Cabrio (La Prima) emmer simpelthen fra yderst til inderst af, at der er kælet for detaljerne, og den er ikke bare en fornøjelse at kigge på med sin glitrende lyserød-bronze 40

Selv helt tilbage ved begyndelsen i 1936, hvor Fiat 500 var ikke så lidt af et brød kaldt Topolino. Dengang var der så heller ikke så mange biler i byerne, at den slags havde betydning. I 1957 kom så den noget mindre, men ikke desto mere hjerteknusende og ikoniske Nuova 500, som var en billig byfræser med plads til fire (små mennesker). Den forsvandt igen i 1975, men fik en kortvarig afløser, Fiat Cinquecento, i 1990érne, som var skudt så pænt udenfor pladen, at den da også forsvandt igen inden årtiets afslutning. Den Fiat 500, vi så kender i dag, blev lanceret i 2007.


FIAT 500E Og ja, vi har så siden set den vogn i 177 forskellige afstøbninger, størrelser og varianter. Og træthedspunktet var som sagt utvivlsomt ved at være nået, da 500e så pludselig dukkede op med perfekt timing i 2020. For aldrig har bybil været så meget synonym med el som nu, og Fiat har da heller ikke, siden relanceringen i 2007, vovet at pille så meget ved den lille fræser, som de har gjort nu. Grazie mille for det, siger jeg bare.

Elegant gennemdesignet 500 har jo aldrig kunne bryste sig af at have et svulstigt luftindtag, så den lave hullede grill ligner sådan set en mere skarp, opgraderet og cool udgave af den velkendte. De store nyheder er naturligvis det store 500 emblem med Nuova kromlisterne i stedet for logo, og så selvfølgelig frontens runde LED-ringe. En elegant måde at gøre lygterne mere virkningsfulde på, samtidig med at de bliver mindre fyldige og dominerende. Og bemærk, at den øverste halve ring sidder på motorhjelmen, mens lygten er halveret, så de ikke forstyrrer den lige linje, der går forbi det strittende blinklys på siden - endnu en Nuova 500 reference - og hele vejen rundt om bilen. De fine enkle nye nøglefri dørhåndtag (der sidder en knap på indersiden) er desuden super brugevenlige, og de smukke glitrende La Prima 17" fælge er simpelthen "to die for." Virkelig gennemtænkt og gennemdesignet - Fiat kan altså godt bruge fantasien, når de vil.

41


PRÊT-À-PARTIR namik. Jeg kører mest i det første. Det giver alligevel ikke mening, og er ej heller særlig sympatisk, at køre hurtigt i byen, og så elsker jeg desuden, at vognen motorbremser mest muligt her. Det er så dejligt nemt at regulere farten ved at slippe eller træde på speederen, hvilket altså samtidig sender mere energi tilbage til batteriet - ren win-win. På motorvejen er jeg dog nødt til at skifte til enten Range eller Normal, fordi jeg i sparemode ikke kan komme op over 80 km/t. Til gengæld tager hver km/t jeg kører op i fart næsten tilsvarende en kilometer af rækkevidden, så selvom 500e i Normal uden problemer følger med trafikken herude, vil køreturen blive en tilsvarende kort fornøjelse. Nok kan La Prima lynlades til 80 procent på 35 minutter, men den slags kaffepauser har jeg bare hverken tid eller lyst til, så tilbage til byen med mig.

Og det fortsætter såmænd ind i kabinen med den flade bund foran midterkonsollen og det nye instrumentbord i læderlook. Her er der 10,25" infotainmentskærm, et lille farverigt digitalt display til fart og batteriforbrug bag det store multifunktionsrat med det nye logo, fine betjeningsknapper til aircon, trådløs oplader, der rent faktisk rummer en iPhone Pro Max, og knapper til gearet. Skal jeg absolut sætte fingeren på noget, ville jeg måske foretrække, at Drive og Reverse knapperne blev byttet rundt, så den oftest brugte I bagagerummet er der traditionen tro ikke plads til mere end et par flasker champagne, tre stauder og en pose hurtige Driveknap ikke sad længst væk, men det er en detalje. hverdagsindkøb, og det bliver ikke bedre af, at der også skal Apropos knapper, åbnes dørene indefra med en lækker lille ligge et kabel deromme, men ... i Cabrioudgaven kan man en af slagsen - tjekket og nyt. Og ligesom sæder og ryglæn jo åbne taget og læsse store uformelige ting ned på bagsædet er dekoreret med stikninger med Fiatlogo, ligeså er det fede og det egner det sig faktisk allermest til. Også fordi vognen sorte elektriske lærredstag her på testbilen La Prima. Ikke kun har tre døre. Fiat 500e fås dog også i en version med en med stikninger, men med grå Fiat-logoer. Og det ser bare halv bagudhængslet bagdør, som vi kender dem fra BMW i3, hvis man insisterer på at have rollinger med. mega blæret ud. Nu er det jo ikke en hvilken som helst bil, det her. Fiat 500e er et moderne ikon, en livsstilsbil med høj signalværdi, der ikke bare har udseendet med sig, men rent faktisk også beUde under den lille motorklap ligger der så en elmotor med sidder evnen til at glæde chaufføren. En charmefuld lille hele 118 hestekræfter, som gør den lille vogn overordentlig ål at sno sig gennem trafikken i, som kun bliver sjovere og frisk i bytrafikken. Den klarer 0 - 50 km/t på kække 3,1 semere komplet af at få sat strøm til. Sådan skal en elbil være, kund og har ifølge Fiat en topfart på 149 km/t. Men altså, men ... "Everyone wants fame, but fame costs ..." sagde de i der kommer jeg slet ikke op. For Fiat 500e er jo altså en detv-serien "Fame" fra 1980'erne, og det gør Fiat 500e Cabrio dikeret bybil, der ikke bare kækt kan passes ind i hullerne så også. Men har man pengene, er Fiat 500e Cabrio utvivli trafikken, men også lave en hurtig vending med sin lille somt værd at se nærmere på. For man bliver simpelthen venderadius. Den er simpelthen perfekt herinde. glad i låget af at kigge på, sidde i og køre den kække lille elektriske citydarling. *** Også med hensyn til batteriets rækkevidde på hele 320 kilometer WLTP. Og kører man kun bykørsel, kan man køre helt op til 460 kilometer på en tank strøm. Siger Fiat. Selv er Fiat 500e Cabrio La Prima koster kr. 290.000,- (metalfarven jeg godt tilfreds og når på intet tidspunkt bekymringer for er ekstraudstyr til kr. 5000,-). Fiat 500e fås fra kr. 190.000,rækkevidden. Ej heller, da den er nede på 180 kilometer og (180 kilometers rækkevidde og 95 hestekræfter) en større opgave pludselig sender mig rundt i et par timer omkring København. Rækkevidden forbliver nemlig stabil og pålidelig, og der forsvinder ikke bare sådan 20 kilometer, fordi jeg f.eks. har trykket på en knap, eller der går en sky for solen.

Kæk køreglæde

Man kan køre i 3 modes: Sherpa, der sparer på aircon, mobiloplader mm. og dermed presser mest mulig rækkevidde ud af batteriet, Range, hvor tingene bliver noget friskere og endelig Normal, hvor der er adgang til vognens fulde dy42


FIAT 500E


PRÊT-À-PARTIR

Riviera Revisited Tekst og foto Malene Raith

44


GETAWAYGUIDEN Onsdag den 11. marts 2020 kørte sønnike og jeg hjem over Øresundbroen fra en hyggelig getaway i Sverige. Nok havde opholdet været med en vis uro i kroppen over det, der foregik i verden, men lidet anede vi, at Danmark få timer senere ville lukke. Og udlandsrejser og getaways blive sat på pause i knap halvandet år. Heldigvis er der endelig vaccine for enden af nålen, det meste af Europa er sommeråbnet på ny, og derfor er mor og den nu 10-årige søn igen strøget over på den anden side af sundet, for at indhente lidt af det tabte af en i forvejen al for kort barndom. Og det fejrer vi med et genbesøg på Hotel Riviera Strand, der som altid byder på lang sandstrand, pool og fantastisk solnedgang.

Den svenske Riviera Vi befinder os som sagt på Hotel Riviera Strand ved den vestvendte svenske kyst lige nord for Båstad og Hallandsåsen. Strandhotellet, der har rødder tilbage til 1930, er ikke overraskende opkaldt efter den store hvide sandstrand udenfor vinduerne, som intet mindre kaldes for svenskernes riviera. Hotellet er blevet udvidet og moderniseret en hel del på de knap 90 år, der er gået, og fremstår i dag som et moderne byggeri med store hotellejligheder, træningsfaciliteter, restaurant og ikke mindst: masser af sjov og underholdning for børn. Nok er og bliver jeg aldrig typen, der tager på "all Inclusive" ferie, men det betyder jo ikke, at jeg ikke ind imellem har lyst til at tage knægten med til et sted, som også er møntet på ham. Og når det nu også er sommer er Riviera et oplagt sted at tage hen. Også hvis man har mere end et barn. Selvom det ikke sparer tid tager vi færgen fra Helsingør i stedet for broen. Det er nemlig så hyggeligt, at sejle over det travle Øresund og vise sønnike Kronborg fra havet, og så er det faktisk ej heller dyrt, hvis man altså husker at forbinde sin BroBizz med færgen. Og så er det bare federe end at bruge tiden på en kedelig motorvej. Fra Helsingborg tager det ikke mere end 45 minutter at køre det sidste stykke nord op over Hallandsåsen og ned til Båstad og Hotel Riviera Strand. Det unikke naturskønne område inviterer til masser af gåture og udflugter langs skov og strand, men er man knap så aktivt anlagt, og det er jeg, kan man altså også roligt blive på hotellet. For her er rigeligt at vælge imellem. At Hotel Riviera Strand er børnevenligt er man ikke i tvivl om fra det øjeblik, man kommer ind i lobbyen. 45


PRÊT-À-PARTIR

Her bliver man modtaget af små lyserøde flamingoer og en lille lyserøde plystrappe, som giver de kortbenede mulighed for at være i øjenhøjde med receptionisten, og rundt omkring på gulvene er der små flamingofødder, som børn (og voksne) kan følge for at finde rundt.

Den brede hvide sandstrand løber så langt øjet rækker, mod syd møder Hallandsåsen havet og mod nord ligger der en lang badebro. Havet er næsten blikstille i dag, solen bager fra oven og vi vandrer derfor ud i det blå med det samme. Der ligger et bælte af små muslingeskaller på stranden, men ellers er her den fineste Her er også en "Flamingo" børneklub med forskellige sandbund, næsten som pulver. Og lavvandet, hvilket vi aktiviteter, og ud over at den slags selvfølgelig er sjovt husker fra sidst. Derfor vælger vi at lægge os fladt ned i for børn, giver det faktisk også de voksne mulighed for vandet, da vi er kommet ca. 50 meter, for vi skal meget at få lidt fred til at læne tilbage i de bløde lænestole i længere ud før det når op end over knæet. loungen, kigge på pejsen og eventuelt nyde en drink. Men ok, det er jo også med til at gøre kysten yderst børnevenlig, og jeg kan roligt forsikre knægten om, at han Sol, strand og masser af vand ikke behøver frygte hestehuller i vand til knæene. Havet ligger lige ude på den anden side af de lave klitter. Hver gang man åbner en dør, kan man høre bølgernes brusen og lyden af strandskader, og eftersom vi har en sjælden 30 graders sommerdag, finder vi fluks badetøjet frem, ifører os badekåber og badetøfler, der naturligvis også findes i børnestørrelse, og begiver os ud ad den lille sti mellem fyrretræerne. 46

Når vandet er så lavt, er det til gengæld også varmt, så der er ingen blå læber eller behov for varme, som vi bagefter hygger os på stranden med sand, skaller og ihærdige forsøg på at fange små rejer, der pisker af sted på bunden af vandet. Men der er selvfølgelig også noget andet, der trækker i drengen.


GETAWAYGUIDEN Hotel Riviera består nemlig af tre fløje på tre etager og inde i midten af det hele ligger en stor hvid bygning, der rummer en kæmpe pool. Her må børn vælte rundt som de lyster, så længe de har en forælder med, og selvom der er dejligt stranden, lader jeg sønnen supplere havbadet med en time - på grund af corona har man et time-slot, som man selv vælger ved ankomst - i det store bassin, hvor det vælter rundt med store som små børn. Han afprøver de forskellige badedyr og den lille klatrevæg, mens jeg smækker benene op og forsøger at slappe af i larmen på en solseng ved kanten imens. Hele dynen sluttes af med en tur i varmtvandspoolen udenfor, inden vi går forbi den nye Gelato-bod og snupper en skøn flødefyldt vaniljeis med tilbage i solen på vores dejlige terrasse.

Terrassehygge og god mad Værelset er indrettet som en lejlighed med et lille anretterkøkken, stue, forældresoveværelse samt alkove med køjeseng bag et tykt gardin. Det hele er vestvendt, så her er rigelig med sol sidst på eftermiddagen og først på aftenen, og det er super dejligt at slappe af på altanen og kigge ud over græsplænerne fulde af glade børn, der spiller boldspil og kaster med frisbee. store dessertøre er det nemlig unægtelig rart, at kunne vælge den til og ikke fra. Drengen kaster et hurtigt blik Som solen nærmer sig trætoppene og Danmark lige har på børnebufetten og beslutter sig for at gøre sin mor fået bank af Belgien er det på tide at trille over i restau- selskab med de to retter. Han får skænket en kølig cola, ranten. Her skal vi have en to retters menu, som følger mens jeg med stort velbehag smækker læberne om en med i værelsesprisen, og den består nok engang til min kold, liflig og frugtfuld 2015 Louis Robin Chablis fra store glæde af forret og hovedret. Når man ikke er det favoritområdet Bourgogne, inden vi får serveret første

47


PRÊT-À-PARTIR forret: Laksetataki med friterede risnudler, misomayonaise og kinaradise. Behageligt velsmagende og ryger næsten i løgneren på drengen, inden jeg når at lægge servietten i skødet.

sen, mens de sidste farver på himlen aftager og giver plads til mørket. Ikke længe efter falder roen over hele hotellet og drengen går glad ud som et lys i sin seng med en spraglet flamingo i hånden.

Vi sover super godt, og starter af samme grund morgenen lidt senere i restauranten, hvor der er linet op med buffet for enhver smag: frisk frugt, brød og juice, stegt bacon, røræg, blød- og hårdkogte æg, pålæg, laks, ost m.m. Kaffe har jeg allerede indtaget på terrassen på værelset, mens sønnen sov længe. Og mens mange andre Ligesom ved forrige visit på Riviera for tre år siden, far- ifører sig badekåberne på ny og søger mod stranden elver solen nok engang hele restauranten rød, som den ler poolhuset, pakker vi kufferterne og triller stille og nærmer sig havet, mens vi får serveret hovedretten: roligt mod færgen og Danmark. Bjärekyllingebryst med babygulerødder, spelt, trøffel og kyllingevelouté. Virkelig velanrettet og nok engang Det er oplagt at tilbringe flere dage eller en ferie med aldeles smagfuldt og saftigt. Og kalder naturligvis på familien på Hotel Riviera Strand. Havet, skoven og alle faciliteterne gemmer på masser af oplevelser for børn endnu et glas af den kølige Chablis. som voksne, uanset om solen skinner eller det regner, og de velindrettede moderne værelser, den glimrende Kort, men fantastisk mad og rigelige albueplads gør det muligt for alle at nyde opholdet. Efterfølgende går vi en lille aftentur ned på stranden, hvor folk aftenbader fra broen og nyder den lune vind, Selvom det var kort, og vi hungrer efter mere, har det som fejer ned langs vandet. Solnedgangen er simpelt- været fantastisk at være på getaway igen og nyde, at hen bare vidunderlig langs denne kyst og efter at have sønnen heldigvis stadig et barn, også selvom han er bleset solen gå ned i en sæk, sætter vi os tilbage på terras- vet halvandet år ældre siden sidste visit i det svenske.*** Der er flest børnefamilier i restauranten, men lydbilledet er stadig behageligt, børn som voksne - på nær en enkelt outsider, som har fået lov til at spise i sin badekåbe - er klædt i nydeligt tøj.

48


GETAWAYGUIDEN

49


PRÊT-À-PARTIR

Voksenvenlig mad, tak! Tekst: Anne Køster

Alle med børn

kender de iboende udfordringer, der altid og evigt opstår, når weekendens planer skal lægges. For hvor tager du poderne hen, hvis du ikke gider at spise såkaldt ”børnevenligt”. Det er altid det samme. Du skal finde en underholdende udflugt, der sætter fut under ungerne, uden at du selv dør alt for meget indvendigt og ender med at sidde og scrolle tabloidnyheder på telefonen. Mens din arving bader i fremmedes frithængende snot i boldgraven i Dinos Legeland. Samtidig skal du finde noget at spise og drikke, som kan få dig gennem de tre meget lange timer, som dagens udflugt tager – og som ikke stinker af slush ice og Meyers kantineordning. The struggle is real.

Foto Bistro Panpan 50


GOURMET

51


PRÊT-À-PARTIR Jagten på hjertestyrkning Svaret er hjertestyrkning. Enhver gråvåd søndag med jagten på virkelig små pelsdyr, der gemmer sig i deres naturlige habitat, glider bare bedre ned med grenache. Eller de sidste tunge timer i museets ”værksted”, hvor barnet kan klippe-klistre en rumraket og/eller få impressionismen ind under huden gennem collageklipning af gamle dameblade. Er der ikke udsigt til kølig chardonnay, svedig burger eller højtskummende øl, ja så bliver det ligesom lidt tungt, ik.

Børne- og voksenvenlige udflugtssteder Der er sket noget på de danske museers ellers så triste cafeterier de seneste år. Måske en række kommercielle direktører rundt i de danske kulturinstitutioner har studset sig frem til, at når man som børnefamilie alligevel har lagt tæt på en tudse (!) i indgang for to voksne og tre børn, ja så kan man ligeså godt kaste resten af kronjuvelerne efter et godt måltid mad og en solid hjertestyrkning af en velbrygget fadøl eller et godt glas vin. Her kommer et par gode bud på steder, der kan netop det.

Men der er håb og liv derude. Forleden tikkede en pres- Zoologisk Have – panpan-panda, semeddelelse ind om hele tre nye restauranter i Zoolo- botanik-vegetar og folkeligt dansk gisk have, hvor der i øvrigt har været adgang til både god kaffe og et glas vin et stykke tid. Ge-ni-alt! Nyheden, der inspirerede til artiklen her, nemlig hele tre nye restauranter i Zoo, som åbner i april. Panpan, Tørken er slut asiatisk-fransk bistro med panoramakig til Havens nye beboere, de to kinesiske pandaer, der tjekker ind i beOg dette er blot én nyhed af mange. For tørken er slut. gyndelsen af april. Her fås op til 6-8 serveringer med et Kultur Danmark har forbarmet sig, og det nærmest asiatisk tvist fra køkkenchef Casper Sobczyks (tidligere myldrer med kombinationen ”god børneunderhold- Hotel Marienlyst) hånd, eller a la carte som fx østers med ning og voksenvenlig mad”. Det er lige før, man glæder wasabiolie, lime og koriander, farseret morkel med dusig til at give ungerne og sig selv lidt skærmfri tid. roc gris fra Røsnæs med ponzu dip og spicy mayo, og

Foto: Bistro Panpan 52


GOURMET

Foto M/S Café

hvad har vi. Dertil kommer en vegetarcafé Botanika, som lover funky, mættende og farvestrålende plantebaserede retter, søde fristelser, god kaffe og et stort tekort. Og sidst FOLK, en hyggelig, dansk restaurant i moderne mormorstil, hvor der er højtbelagt fra sedlen. Og som om, det ikke var nok, så er der en lovende udmelding fra Madkastellet, der står bag de tre nyskabelser, om vinkort med karakter, der ikke er dogmatiske, men præget af økologiske og biodynamiske vine. Det lugter af et fint udvalg, der ikke er alt for ”naturlige”. Skal vi SÅ ind og se Løkkes pandaer, unger?

Museet for Søfart M/S – tilsat luksusdåser og high tea Skønt sted i Helsingør, hvor ungerne kan lære om, hvad en beskøjt egentlig er. De kan forstå Danmarks historie som søfartsnation, få et skud krigshistorie, klappe en torpedo og slutte af med en vaskeægte sømandstatovering. Tilsat Bjarke Ingels-tegnede bygninger og stanglækre linefiskede fiskekonserves fra Grøndals. Eller en runde High Tea (med cava nuvel, træerne vokser ikke ind i himlen). Skål skipper! 53


PRÊT-À-PARTIR

Foto: Anne Køster

SMK + Charlottenborg – grønt, østers og naturvin

lig karakter som Jim Lyngvild til at give liv til de gamle vikinger. Der er gang i den. Og nu også på madsiden, hvor museets smørrebrødsrestaurant Smör, som drives På de to københavnske museer huserer Frederik Bille af Madkastellet, er blevet udråbt af selveste Søren Frank Brahe, der fra Galleri September er kendt for velsmagen- til at være ” byens måske bedste smørrebrød”. Og som de grønt og ekstremt bloggervenlige avocadomadder. om det ikke var nok, så kan du hertil få en særbryg fra Ingen undtagelse på de to museums-outlets, hvor der Bryggeriet Skands inspireret af nationalhistorien. Tag fx er enkle, smækre retter som biogrønt, smeltende burat- en tår af Lagertha, Margrethe 1. eller Egtvedpigen, haps! ta, grov tatar og havfriske østers. Særligt Apollo Bar på Kunsthal Charlottenborg (der er også en Apollo Kantine, Planetariet – og life hack til verhvor du kan få en enkelt veltillavet frokostret i hverdage- dens bedste burger ne) er et besøg værd i sig selv, og er særdeles voksenvenlig med friterede artiskokker, smeltende ricotta- og blå- Måske du er ved at se en sammenhæng; der er masser af bær-toast til morgenmad eller hjemmelavet pasta samt gode madoplevelser lige i enden på en kulturel oplevelse trøfler til aften. Tilsat alt i naturvin. Det kan da skylle selv for ungerne. Og hvis der ikke lige er, så er der gudskelov en række life hacks, du kan foretage dig. det mest moderne kunstværk ned. Kender du fx en 9-årig, der elsker rumfart og ALT med Nationalmuseet – smörrebrød og astronaut Andreas Mogensen, så kig trygt forbi Planetariet til både udstilling og film. MEN, når I så bliver sultølskum på historiske kvinder ne, så drøner I langt forbi Planetariets restaurant og ned Har du eller ungerne set bare ét afsnit af ”Ranes Muse- på Vesterport station (ja, helt nede på perronen), hvor I um” på DR 1, så ved du, at Rane Willerslev har sat sig for napper en burger hos Gasoline Grill. De er lige præcis så at blæse liv i det gamle museum. Rane har bl.a. intro- saftige, svampede og lækre, at de fortjener deres plads på duceret Kedsomhedsknappen, som ungerne kan trykke Bloombergs liste over verdens bedste burgere. Testet på på, hvis udstillingen bliver for kedelig. Eller fået en fest- 9-årig og godkendt! *** 54


GOURMET

Foto: Restaurant Smör 55


STREAMING

Udvalgte premierer Netlix Young Royals 1. Juli

Virgin River 9. Juli

Svensk serie, sæson 1: Prins Wilhelm vænner sig til livet på sin nye prestigefyldte kostskole, Hillerska, men det bliver sværere for ham at følge sit hjerte, end han havde forventet.

Sæson 3: En sygeplejerske fra L.A. starter på en frisk i en fjerntliggende by i det nordlige Californien og overraskes over, hvad hun finder. Sæson 3 byder på en begravelse, en skilsmisse, en orkan, en brand og en ny romance.

Sweet Girl 20. August

He's All That 27. August

Filmpremiere: En mand (Jason Momoa) sværger at straffe de ansvarlige for sin hustrus død, samtidig med at han beskytter det eneste familiemedlem, han har tilbage – sin datter.

Film: En nutidig omvendt remake af 1999 teenklassikeren "She's All That", hvor vi nu følger en populær influencer, som tager imod udfordringen om, at gøre skolens største taber til en "prom king".

Streaming Udvalgte premierer HBO

56

The White Lotus 12. Juli

The Spanish Princess 12. Juli

Miniserie: Serien følger en række forskellige hotelgæster og hotelpersonale i løbet af en uges luksusferie på Maui, Hawaii. Nogle af gæsterne er på familieferie, andre på bryllupsrejse og nogle tredje forsøger at (gen)finde sig selv.

Sæson 2: Katharina af Aragonien ankommer til det regnfulde England med sit storslåede hof, men da hendes ægtemand pludselig går bort, sætter hun næsen op efter at få fat i den nye tronarving, Kong Henrik Den Ottende

FLCL: Progressive 26. Juli

Roswell, New Mexico 27. Juli

Sæson 3: FLCL er en anime OVA-serie, der følger den 14-årige Hidomi, hendes klassekammerat Ide og de to overjordiske væsener, Jinyu og Haruha Raharu, som er fast besluttet på at udforske deres hemmelige evner.

Sæson 3: Roswell, New Mexico fortæller historien om den lille by, Roswell, hvor der på mystisk vis findes rumvæsener. Spin-offserien fortæller om en række personer, som føler sig udenfor og fremmedgjorte i den "normale" verden.


Få styr på jeres kontrakter!

Værktøj til ledelse og administration: •

Kontraktoverblik

Alarmer når frister nærmer sig

Budgetfunktion med indeksering

Mail-forespørgsler

‘Google’ i aftaletekster

Spar penge med bedre overblik

AQOOLA.COM


PRÊT-À-PARTIR

Sommer Must Haves

☀☀

Så er sommeren et faktum, og det betyder sol, varme og ikke mindst: ferie. Endelig er det tid til at tage uret af, gå helt ned i gear og forkæle sig selv i bund med bøger, familie, venner, god mad og naturligvis et par af sommerens uimodståelige og velduftende nye "must haves".

Der er få mennesker, som kan gøre en i så godt humør, og iøvrigt har så glat og velplejet hud som vores allesammens Ole Henriksen. Og han har netop været i Danmark for at præsentere sin helt nye kraftfulde syrebaserede serum Dewtopia™ 20% Acid Night Treatment. Den cremede citrusduftende serum indeholder en potent syreblanding med hele 10% AHA og 10% PHA, som med en let prikken eksfolierer huden, mens du sover. Læskende birkesaft, bomuldsvand og aloe vera tilfører masser af fugt, så huden allerede er glat, frisk og velplejet fra morgenstunden. Dewtopia™ 20% Acid Night Treatment koster vejl. kr. 590,- for 30 ml.

Lancôme har netop sendt to skønne forskellige nye must have udgaver af Hypnose Eyeshadow Palette ud i sommeren. Vælg mellem den smukke varme brune og gyldne palette med de fem jordfarvede nuancer til en lun sommereftermiddag eller den glitrende blå med de lyse og mørke kølige nuancer til smokey eyes efter solnedgang. Hypnose Eyeshadow Palette koster vejl. kr. 399,-

En superfin og blød konsistens, lang holdbarhed og naturlig finish er nogle af grundene til at Translucent Loose Setting Powder fra Laura Mercier er blevet et bedst sælgende stjerneprodukt. Laura Mercier startede i 1996 med at lave sine skønne naturlige makeupprodukter, som plejer, dækker og forskønner huden, og nu er de så endelig lanceret i Danmark. Mottoet er et "no makeup makeup look" og er luksuriøst nyt mærke til alle, der søger det underspillede, enkle og fejlfrie look. Translucent Loose Setting Powder koster vejl. kr. 350,60


SKØNHED Clarins har sendt en sprød ny frozen kollektion ud i sommeren bestående af fem uimodståelige farverige makeup must-haves.

Blandt andet denne her forfriskende Fix' Make-up Mist, der ikke bare fikserer og forlænger holdbarheden af dit nye sommerlook, den skønne kølende spray dufter også uimodståeligt af pære og vanilje. Og fordi den desuden indeholder aloe vera ekstrakt, som fugter og blødgør, kan den bruges hele tiden, når som helst, og bare fordi man slet ikke kan lade være. Fix' Make-up Mist koster vejl. kr. 260,- for 50 ml.

Sommer og sol kan også være en udfordring for huden. Derfor har A-Derma netop lanceret en ny forbedret Dermalibour+ CICA-creme. Den reparerende creme baseret på kobber og zinc er 100 procent af naturlig oprindelse og indeholder økologisk havrekimekstrakt samt plantesmør og jojoba, der sammen beroliger og renser irriteret hud, uanset om det er rødmen, svien og kløen, og uanset hvor det sidder på kroppen. Simpelthen en must-have på ferien. Dermalibour+ CICA-creme koster kr. 98,50 for 50 ml. På apoteket slut juli.

Solbeskyttelse behøver ikke at fedte, det kan nemlig også børstes på "on the go" med de nye Powder-Me SPF 30 Dry Sunscreen fra Jane Iredale. Den vægtløse pudder indeholder et bredspektret fysisk filter i form af titandioxid og bor nitrid, der reflekterer solens stråler væk fra huden, mens montmorillonit nærer og beroliger. Den bløde luksuriøse børste kan naturligvis genbruges og refill i fire forskellige nuancer købes seperat. Powder-Me SPF 30 Sunscreen koster vejl. kr. 425,- inkl. 2 refillers

Fyld luften med azurblåt hav og italienske citrusfrugter med den nye sommervariant Light Blue Forever Pour Femme fra Dolce & Gabbana. Den feminine frugtfulde duft åbner klassisk frisk og syrligt med citrus og grønne æbler, efterfulgt af et brus af hvide blomsternoter og søde appelsinblomster, som lander på en varm sommerlig træbund af cashmeran, cederessens og blød forførende musk. Light Blue Forever Pour Femme EdP koster vejl. kr. 435,- for 25 ml. Tekst Malene Raith


PRÊT-À-PARTIR Har du sensitiv hud, og er du til klassikere, bør du kigge nærmere på Nivea. For deres Soothing Sensitive Face Cream SPF 50 er nemlig fugtgivende solbeskyttelse til ansigtet som er særligt udviklet til sensitiv hud. Den lette og ikke fedtende creme lindrer irriteret hud, beskytter optimalt mod både UVA og UVB, og så er den naturligvis parfumefri. Soothing Sensitive Face Cream SPF 50 koster vejl. kr. 120,- for 50 ml.

Clarins har opgraderet deres UV+ solbeskyttelsescreme med endnu mere beskyttelse, så den nu hedder UV Plus Anti-Pollution. Solcremen ikke bare fugtgiver i op til otte timer og beskytter med en høj SPF50 faktor, den har nu også fået indbygget et højteknologisk UV-filter, som beskytter huden mod forurening fra den omgivende verden i løbet af dagen. UV Plus SPF50 Anti-Pollution koster vejl. kr. 330,- for 30 ml.

Impact Intense EDP er den nye krydrede maskuline sommerduft til de lange lyse nætter fra Tommy Hilfiger. Den nye Impact-variant åbner frugtfuldt med røde æbler og elemitræ efterfulgt af mere intens kastajne og harpiks i hjertet, inden de varme tonkabønner blander sig med akigalatræ i bunden og giver duften karakter. Impact Intense EDP koster kr. 500,- for 50 ml.

Få fuld beskyttelse af huden selvom du både sveder og hopper i havet med den nye Clear Suncare Stick SPF50+ fra Shiseido. Den kølende stick indeholder såkaldt WetForce- og HeatForce teknologi, som danner et kraftigt skjold på huden, der både er vandafvisende og forstærkes af varme og sol. På den måde forbliver huden beskyttet uanset om temperaturen går op eller du svaler dig i havet. Clear Suncare Stick SPF50+ koster vejl. kr. 335,62


SKØNHED Forkæl sanserne på de lune sommeraftner med et Botanic Garden duftlys fra Maria Nila. Lyset har en skøn grøn og frisk blomsterduft med en anelse citrus, og består af 100 procent veganske ingredienser. At duften fra duftlys samtidig også forvirrer myggene er en ekstra bonus. Botanic Garden Scented Candle koster vejl. kr. 199,-

Få en naturlig og glimmerfri glød på kinderne med de nye flydende Modcon Liquid-Gel Blush fra KVD Beauty. Blot et par dråber af en af de fire forskellige røde nuancer er nok til at give kinderne en smuk sund kulør og samtidig påføres huden fugt takket være ekstrakt fra Lacunosaplanten. Og så er produktet naturligvis 100 procent vegansk. Modcon Liquid-Gel Blush koster kr. 199,- for 12 ml.

Nyd det genåbnede natteliv som en dronning med den nye berusende og selvsikre duft Lady Million Fabulous fra Paco Rabanne. Den nye feminine diamantvariant åbner med friske mandariner og pink peber, som afløses af skønne hvide buketter af jasmin, ylangylang og tuberose for til sidst at forføre med sin eksotiske bund af sød vanilje, tonkabønner og cashmeretræ. Lady Million Fabulous koster vejl. kr. 665,- for 50 ml.

Rens den hede og solprægede sensitive sommerhud på skånsommeste vis med den nye genopbyggende Tolerance Lotion fra Avène. Den lette renselotion fjerner effektivt snavs og makeup rester fra huden, samtidig med at hudbarrieren styrkes og genopbygges. Den indeholder desuden Avènes termalkildevand som beroliger huden og virker irritationsdæmpende. Tolerance Lotion koster vejl. kr. 159,50 for 200 ml.

Tekst Malene Raith


PRÊT-À-PARTIR MAGASIN

Tilmeld dig Magasinet her

Følg os på: Følg os på: Pret-a-partir.dk // Facebook Pret-a-partir.dk // Facebook YouTube // Instagram // Twitter YouTube // Instagram // Twitter

Profile for PRÊT-À-PARTIR Magasin

PRÊT-À-PARTIR Magasin Juli/August 2021  

Ferien venter lige om hjørnet, og det fejrer vi med 64 siders spændende læsestof lige til lænestolen. Mød den faceliftede Audi Q5, den under...

PRÊT-À-PARTIR Magasin Juli/August 2021  

Ferien venter lige om hjørnet, og det fejrer vi med 64 siders spændende læsestof lige til lænestolen. Mød den faceliftede Audi Q5, den under...

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded