__MAIN_TEXT__

Page 1

PRÊT-À-PARTIR

MAGASIN BMW X7 // TOYOTA GR YARIS // SEAT LEON E-HYBRID // HYUNDAI TUCSON

STEMNINGSFULDE TYRSTRUP KRO // FRISK FISK PÅ KROGEN // VINTERFORKÆLELSE NUMMER 47 FEBRUAR 2021

ISSN 2596 - 6774 PRET-A-PARTIR.DK


JAGUAR I-PACE

REN HJERTEBANKEN

Jaguar har altid stået for høj ydelse og sportslige køreegenskaber. Det gælder også for Jaguar I-PACE med permanent firehjulstræk og 400 hk. Den helt elektriske Jaguar kommer med 3-faset lader, der sikrer dig hurtigere opladning og det intuitive infotainmentsystem, Pivi Pro løfter navigation og info på farten til et helt nyt niveau. Sammen med en fantastisk komfort har vi erfaring med, at det får hjertet til at banke en smule stærkere. British MotorGroup København Dynamovej 12A, 2860 Søborg Tlf.: 70 30 07 52 jaguar.dk I-PACE: Pris fra kr. 694.900. inkl. moms. Priser er inkl. leveringsomkostninger kr. 4.180 og ekskl. årlig ejerafgift samt hjemmelader. Rækkevidde 415 km blandet kørsel, 25,2 kWh/100 km. Batteri 90 kWh. Priser og forbrug er beregnet efter WLTP. Beregningen er baseret på producentens WLTP estimater. Vi tager forbehold for trykfejl og prisændringer.


PRÊT-À-PARTIR Forståeligt nok begynder mange nu at mærke metaltrætheden ef-

ter en lang Coronavinter, men vi har heldigvis ikke behøvet ligge på den lade side. Årets første magasin er derfor klar til dig med masser af tests af nye plug-in hybrider som Mercedes A 250 e, Volvo XC40 T4 og Seat Leon e-Hybrid. Vilde benzinbanditter som den enorme BMW X7 40i og gaderaceren Toyota GR Yaris er her også, samt et nyt sydkoreansk flagskib, Hyundai Tucson, og en enkelt elektrisk designdarling til byen: Mazda MX-30. Anne Køster sætter fokus på fisk og alle fordele ved skånsomt fiskeri, vi får masser af god mad på Tyrstrup Kro og sidst, men ikke mindst, er der selvforkælelse til den allersidste vintermåned.

Malene Raith, journalist og redaktør Morten Brunsgaard Bek er godt tilfreds med Volvos mindste SUV XC40, der nu kan fås med både ledning og et fint prisskilt.

Morten Bek er uddannet journalist fra universitetet i Århus og har siden 2005 arbejdet med motorjournalistik på blandt andet Bil Magasinet, Berlingske og Bilbasen. Han driver til daglig det populære bilsite Biler. bek@blogombiler.dk

Anne Køster har kastet snøren ind i 2021 og halet skånsomt fangede fisk i land. Og det er såmænd til glæde for alle - også smagsløgene.

Anne Køster er passioneret foodie og skribent med en fortid som vinanmelder på blandt andet magasinerne Mad & Bolig og Mad & Venner. Hun er desuden indehaver af Haps, som rådgiver virksomheder indenfor mad og drikke. anne@annekoster.dk

Jeppe Dalby har denne gang ikke bare fanget den enorme BMW X7 på sit bedste hjul, men også foreviget plug-in hybriderne Volvo XC40 T4 Recharge og Mercedes-Benz A 250 e samt Mazdas første elbil: MX-30.

Jeppe Dalby arbejder til daglig som freelance-fotograf for blandt andet Bilbasen, hvor han laver både stills og video. jeppe@dalbys.dk PRÊT-À-PARTIR Magasin udgives af: Max Media Tuborgvej 26 DK-2900 Hellerup Tel. +45 2462 1339 CVR. DK38191276


DEN NYE CUPRA LEON e-HYBRID S P O R T S TO U R E R SPORTSLIG EKSKLUSIVITET OG ELEKTIFICERENDE PERFORMANCE I PERFEKT SYMBIOSE FRA 339.990 KR.

OPLEV DEN ELEKTRISKE MOTOR I KOMBINATION MED DEN KRAFTFULDE HØJTYDENDE FORBRÆNDINGSMOTOR. DESIGNET TIL AT SKILLE SIG UD. FORFØRENDE DYNAMISKE LINJER, DEN NYESTE TEKNOLOGI OG EN e-HYBRID MOTOR, DER GIVER OP TIL 52 KM EMMISIONSFRI KØRSEL.

GØR DEN TIL DIN EGEN SE MERE PÅ CUPRAOFFICIAL.DK

CUPRA LEON e-HYBRID SPORTSTOURER. Bilen er vist med ekstraudstyr. Vejl. pris fra 339.990 kr. Forbrug v/bl. kørsel: 71,4 km/l (WLTP) CO2: 31 g/km.


PRÊT-À-PARTIR

FEB 2021 Forsidefoto: Jeppe Dalby

Reportage

Toyota GR Yaris, Hyundai Tucson

Nyheder

Maserati MC20, VW ID.4, MG EHS PHEV, Fiat Tipo Cross

Test

BMW X7xDrive 40i, Volvo XC40 T4 Recharge, Seat Leon E-Hybrid, Mazda MX-30, Mercedes-Benz A 250 E

Getaway Guiden

Endeløse mængder af god stemning, vellavet mad og vin på Tyrstrup Kro

Gourmet

Anne Køster haler 2021 ind med fisk på snøren

Velvære

Corona og vinter lakker mod enden, gør den sidste måned udholdelig med ekstra forkælelse

Kopiering af tekst og foto er kun tilladt efter aftale med redaktionen. Ved spørgsmål kontakt ansvarshavende redaktør Malene Raith på malene@pret-a-partir.dk PRÊT-Á-PARTIR Magasin er gratis at abonnere på: Ja tak


DEN NYE CUPRA F O R M E N TO R FINALIST TIL ÅRESTS BIL 2021.

CUPRAs første unikt designede og udviklede køretøj er nomineret til den internationalt kendte pris, Årets bil 2021. Den nye CUPRA Formentor kommer med en bred vifte af drivlinjer, herunder to plug-in hybridversioner, en komplet tilsluttet oplevelse og det mest avancerede sikkerhedssystem. Denne nominering er kun begyndelsen. Nu er vi klar til mere.

GØR DEN TIL DIN EGEN. FÅ MERE INFORMATION PÅ CUPRAOFFICIAL.DK Bilen er vist med ekstraudstyr. Vejl. pris fra 349.990 kr. Forbrug v/bl. kørsel: 11,8 km/l (WLTP) CO2: 192 g/km.

B

-

C


PRÊT-À-PARTIR

PUMP UP THE

VOLUME Tekst: Malene Raith Foto: Jeppe Dalby

8


BMW X7

9


PRÊT-À-PARTIR

Det er mega plat, jeg ved det godt, men jeg kan bare ikke lade være. Så da lejligheden byder sig, som vi holder side om side for rødt, bliver jeg simpelthen nødt til at trykke på knappen, der aktiverer luftundervognen og får min svulstige BMW X7 til liige at hæve sig en tand mere.

Men lad mig lige ridse op på ny, hvad det er for et overflødighedshorn af et køretøj, jeg er ude i. BMW X7 havde verdenspremiere som koncept på Frankfurt Motor Show i efteråret 2017, hvor den enorme SUV virkede som fluepapir på BMWs stand. Den var bare ikke super interessant set med danske briller, da det dengang endnu var uvist, Altså, man kører jo ikke sådan en vogn her, hvis man øn- om den enorme vogn overhovedet ville komme til Dansker at sætte sit lys under en skæppe, vel? Og da slet ikke mark. Men det gjorde den og heldigvis for det. overfor ham i den tyske konkurrent med stjernen ved siden af. Jeg griner, han griner, og så kører vi begge veltil- BMW X7, der helt nøjagtigt kaldes for en SAV (Sports fredse videre i vores enorme luksuriøse SUV flydere. Activity Vehicle), bliver produceret i USA og er en slags supersized X5. Det er faktisk ikke mange millimeter, der Nu som benziner adskiller de to vogne i højde og bredde, til gengæld er bagenden større og meget mere rummelig på X7, hvilket giver Jeg kunne skrive så meget om praktik, komfort og store plads til en tredje sæderække. børnefamilier, men helt ærligt så handler en vogn i denne størrelse og mondering vist mest om alt det andet: luksus, Og hvis du iøvrigt ikke siger det videre, vil rygtet vide, looks og overskud. Flagskibet fra BMW har nemlig, som at vognen deler platform med den luksuriøse SUV Rolls jeg skrev, da jeg testede den første gang for halvandet år Royce Cullinan (RR ejes jo af BMW), men hey, du har det siden, hele pakken. Og nu er den også kommet med ben- ikke fra mig ... Den bærer naturligvis også 7-seriens uomzinmotoren 40i. tvisteligt mest iøjenfaldende kendetegn: den forvoksede 10


BMW X7

kølergrill. Nu er X7 jo så en helt ny model, så den er sådan set bare skabt sådan, og ærligt talt ville vognen nok også se lidt dum ud uden. For så ville BMW jo være nødt til at fylde den svulstige front med flere lister, lygter og luftindtag, ikke? En gigantisk grill prydet med store lodrette bjælker og flankeret af smalle LED-forlygter, onde blå laserlys og store luftdyser (endnu et 7-serie kendetegn), er bare mere elegant, og ingen kan ej heller være i tvivl om, hvad det er for en flab, der kommer kørende her.

Voluminøs luksus Komforten er naturligvis i top heroppe i det brede lædersæde bag det herligt tykke rat, og interiøret er både overskueligt og elegant med digital instrumentering, 12,3" infotainmentskærm med swipefunktion, ægte head up display m.m. Den funklende drejeknap i midterkonsollen fungerer også som skriveplade, og mens vi nu er her, må jeg ikke glemme den glitrende startknap og gearvælger (CraftedClarity), som min søn stadig klart synes, giver vognen x faktor. Åh, ja, og så er kopholderne med henholdsvis kulde eller varme, der gemmer sig under den sorte klap, også et stort hit. En hel del af det nævnte er ekstraudstyr (læderet, glitteret, kopperne m.m.) samt del af den skarpe M Sportspakke til host, host ... kr. 140.000,- Men så får vognen altså også den her anderledes mere dynamiske og vrede front med større luftindtag og krom, som i høj grad spiffer den store SUV op.

11


PRÊT-À-PARTIR foregår samtalen fra hver ende af kabinen, selv ved mange omdrejninger i 21" fælgene, i et ganske uanstrengt leje. For der er naturligvis taget højde for støj i den høje luksus SUV, der først og fremmest er skabt til at gøre stort set al kørsel komfortabel. Det er nemlig først og fremmest en limousine, det her. En enorm flyder, ikke en racerbil. Fartglade BMW fans skal altså ikke give sig i lag med X7, hvis de vil have kasketten omvendt på. I hvert fald ikke i denne variation.

Mega er mest

Flabet er det også, at her kun er seks luksuriøse elektriske sæder, ikke syv. Ingen klemte baller her. Efter vi har inspiceret diverse elektriske funktioner på vognen (og dem er her rigeligt af for pilfingre): Øverste og underste bagklap kan køre både op og ned, 2. sæderrække, som ruller frem og vipper samt 3. sæderække, der både lægges ned og rettes op ved tryk på en knap, sætter sønnike sig ind i det bagerste hjørne. Men tro nu ikke, at al konversation dermed afsluttes. For selvom jeg i den her BMW X7 xDrive 40i variant er shoppet fra en 6 cylindret 3.0 liters dieselmotor med 265 hestekræfter og 620 Nm (xDrive 30d) op til den 6 cylindrede 3.0 liters benzin med 340 hestekræfter og 450 Nm

12

Det sagt så virker X7 xDrive 40i mindre tung og mere harmonisk inde i byen. 0 - 100 km/t foregår på 0,9 sekunder mindre end dieselvarianten, altså på 6,1 sekund, og det er absolut passende. Selvom jeg stadig kan være ligeglad med stort set alt, der ligger og blinker i arrigskab bag mig på motorvejen, for jeg kan jo altså kun se antennen / det øverste af taget i bakspejlet, er det nu rart at kunne lægge lidt frisk afstand, når jeg sætter i Sportmode. Så strammer rattet til, undervognen sænkes og den 8-trins automatiske steptronic gearkasse går et eller to trin ned. Motoren begynder desuden at snerre herligt vredt, og det klæder X7. Nok var jeg helt ok i dieselvarianten, når jeg satte den adaptive cruisecontrol og lod vognen flyde ud ad motorvejen, men i hverdagens elastik trafik er det unægtelig rart med lidt saft og kraft til at komme hurtigere ud af starthullerne. Særligt, når den store firhjulstrukne SUV, som denne her, har fået M Sportsdresset på.


BMW X7 Helt stram bliver den dog aldrig, hvilket er passende. SUV'er er nemlig sjældent særlig rare med alt for hård affjedring, fordi man jo sidder anderledes ret op og ned for at kunne kigge ud over kølerhjelmen. Sædet er jo ej heller et støttende sportssæde, der klemmer passageren på plads, men en velskabt behagelig lænestol. Ovenikøbet med massage (ekstraudstyr). Dog gynger X7 i Comfort mode lidt for meget til min smag på Københavns ujævne veje, så jeg holder mig i Sport. Generelt. Friskt, uden at blive ukomfortabelt.

de længere distancer på motorvejen. Til gengæld er benzineren hurtigere og mere let på fjed på kortere distancer, hvilket giver SUV'en en klædeligt friskhed for dem, der alligevel tilbringer det meste af hverdagslivet i trafikken i og omkring byen.

Men uanset variant går man aldrig i et med asfalten i denne her luksus SUV. Vognen er i den grad en opmærksomhedsmagnet, hvilket vel også er helt i synk med målgruppen. For iklæder man sig en luksus SUV er man utvivlsomt ikke typen, der bryder sig om at være "underBMW X7 er trods sin størrelse ganske overskuelig og let dressed". Hellere for meget end for lidt og ja, less er ikke kørt også i bytrafikken. Diverse kameraer holder øje med altid more. Mega er mest. Og det er BMW X7. I hvert fald hjørner og sider, når jeg skal parkere, og så er der stort set når det gælder luksus, prestige og nuvel, den lille daglige ingen, der ikke overholder sin vigepligt i flettesituationer, kamp ved lyskrydset om at være den største.*** når man kommer flydende i denne her færge på 2,5 ton. xDrive 40i kører i sagens natur kortere på literen (9,1 ki- BMW X7 xDrive 40i koster fra kr. 1.509.000,lometer på literen) end dieselvarianten, der lever bedst på

13


PRÊT-À-PARTIR

Spansk Ro Tekst og foto: Malene Raith

14


SEAT LEON E-HYBRID

15


PRÊT-À-PARTIR Jeg har naturligvis for længst vænnet mig til at trække stikket på en vogn, sætte mig ind og trykke start uden at blive overrasket over at ikke kommer en lyd fra motoren. Alligevel virker det lidt mærkeligt på netop denne her vogn: den nye Seat Leon e-Hybrid.

Den temperamentsfulde spanske fætter til VW Golf kom på asfalt for første gang i 1999, og i foråret 2020 så 4. generation dagens lys gennem Coronatågerne og røg efterfølgende i finalefeltet i Årets Bil 2021. Den nye Leon er blevet lidt længere, lidt smallere og en lille bitte smule lavere end forgængeren, og så er akselafstanden øget til For lige præcis Seat Leon står om nogen i den spanske fordel for pladsen i kabinen. bilfabrikants modelfamilie for larm, sportyness og dynamik. Men med tilføjelsen e-Hybrid kan man altså godt Designet er blevet mere skarpt og vredt end nogensinde, skyde en hvid pind efter bagendestøj. Til gengæld er re- signaturforlygterne er full LED, og så er navnet, ligesom sten af Leons egenskaber intakte og det til en pris, der på alle de andre modeller fra Volkswagen koncernen, sidder lige i skabet. nu skrevet på bagklappen. Leon er desuden også blevet frisket flere klasser op med de cool nye LED-baglygter, der nu er forbundet med et elegant lysende rødt bånd fra Sportslig i sjælen lygte til lygte. Seat Leon vil altid have en helt speciel plads i mit hjerte. Det var nemlig min allerførste testbil, da jeg begyndte at Den nye plug-in hybrid variation, e-Hybrid, der jo altså skrive om biler tilbage i 2005. Og nøjh, hvor jeg syntes, både skal tankes og oplades ved lader, ligner brændstofden var rap. Det skal lige tilføjes, at min hverdagsbil på varianterne til forveksling på nær et ekstra dæksel over det tidspunkt var en herlig blød Saab 900, der nok var venstre forhjul og et lille diskret emblem på bagenden. fuld af charme, men ikke i nærheden af sportslig. Seat e-Hybrid fås i både en 5-dørs variant, som testbilen her, Leon havde derfor rig mulighed for forevigt at tatovere og også, for blot kr. 10.000,- mere, som danskernes yndlingsvariant: stationcar. "sporty" på min sjæl.

16


SEAT LEON E-HYBRID pacitet nok på batteriet. Hvilket ifølge Seat altså er op 63 kilometer. I princippet. For det er jo også almen viden, at mange accelerationer og motorvej er lig med en hurtig død for batterier. Normalt plejer jeg at prædike, at hybrider giver bedst mening, når man kører dem i hybridmode - altså hvor el- og brændstofmotor hjælpes ad - men jeg bliver hurtigt fan af den stille kørsel på ren el, hvor benzinmotoren ikke sætter ind, bare fordi jeg træder lidt på speederen. Det sker først, når strømmen lakker mod enden, og end ikke her gør motoren synderligt væsen af sig. Den starter blot med en diskret brummen. Altså, Leon e-Hybrid kan skam godt snerre lidt, når man giver gas, hvilket jo fint får vognen til at leve op til sit temperamentsfulde ophav. Med de dertilhørende sportslige egenskaber som et tilSom sagt er Seat Leon baseret på VW Golf, så hvis du pas stramt rat og en tilpas hård undervogn. Leon har jo for nylig har kigget ind i en Golf 8, vil du utvivlsomt nik- aldrig været en morfarbil. ke genkendende til en del af interiøret. Og det er faktisk ret fedt. Instrumentbord og midterkonsol er så godt som Sporty uden brøl støvsuget for knapper. Automatgearet er kogt ind til en elegant elektronisk vippeknap og det store 10,25" tredelte Måske af samme grund har Leon e-Hybrid da heller ikke digitale instrumentpanel kan ændre udseende via knapet komfort køremode. Der er øko, normal, sport og inperne på rattet. Stort set resten styres via 10" touchskærdividuel, og så kan jeg som sagt køre på ren strøm, i hymen over midterpanelet omend klimaanlægget styres bridmode og i et batteriopladningsmode. Sidstnævnte er med et let tryk på touchpanelerne lige under. måske knap så smart for brændstofforbruget og ej heller dynamisk, men til gengæld rigtig effektivt til at regeneMen vær advaret, nok er det faktisk vældig intuitivt - tryk rere strøm på batteriet. Jeg får relativt hurtigt rullet og for eksempel på bilen i højre hjørne for at gå til køremobremset 20 kilometers rækkevidde tilbage på batteriet des og batteriniveau mm., men man skal nu alligevel lige igen, som jeg gemmer til bykørsel. Fordi det giver bedst bruge lidt tid på at sætte sig ind i menuerne. Og faktisk mening for mig, at køre på strøm ved lavere hastigheder. opgiver jeg helt at finde bagrudevarmeren, inden jeg senere på dagen ved et tilfælde opdager den på lyspanelet i Som plug-in hybrid ejer behøver man dog ikke bekymre venstre side bag rattet. sig som meget om den slags. For der har man jo selvfølgelig en ladeboks i sin indkørsel eller fast på arbejdet, Strøm som udgangspunkt så man hver dag har fuld strøm (og varme fra morgenstunden) i bilen. For lader man ikke dagligt, har man jo Og så har den nye Leon eHybrid en hel del af Leons nye bare købt sig en unødig tung vogn, der slæber rundt på cool features til rådighed. Testbilen er for eksempel ud- ekstravægten fra batteriet i bunden af bilen, og så giver styret med cool ambientlys i kabinen, hvor jeg via skær- vogntypen slet ingen mening. men kan vælge farve efter humør, blindspot indikatoren sidder ikke i sidespejlet, men som en lille orange lysstri- Men selvom Seat Leon e-Hybrid jo altså er sporty nok og be i dørpanelet, og halløj, der bliver sågar kastet en lille kun mangler brølet, kan jeg mærke, at jeg alligevel kølyskegle på jorden, hvor der står "Hola", når jeg skal ud rer vognen anderledes end en almindelig Leon. Fordi jeg og ind i vognen. Lige til at blive i godt humør af. faktisk nyder den behagelige stille elektriske kørsel både Og det bliver man også af at køre i den. Leon e-Hybrid er iklædt FR-design og en 1.4 liters TSI-benzinmotor med 150 hestekræfter, der sammen med elmotorens 115 af slagsen samlet giver vognen 204 hestekræfter. Som sagt og i sagens natur kommer der jo altså ikke noget brøl, når man starter motoren, end ikke et pip, og det gælder faktisk på hele køreturen. For Leon e-Hybrid er som udgangspunkt sat op til at køre på strøm, så længe der er ka-

i hybrid og fuldt elektrisk mode. Men hybrider kræver også en omlægning af kørestil. Ud med det aggressive og ind med overskuddet. Få pulsen ned og tag den med ro. Det er ikke bare sundere for sjælen, men også for miljøet og tjah, så batteriniveauet ikke går fløjten. *** Seat Leon e-Hybrid koster fra kr. 289.990,17


PRÊT-À-PARTIR

Maserati MC 20

Nok er det en prototype på billedet, men produktionen af den nye superbil Maserati MC 20 er skam allerede i fuld gang. Den gudesmukke bil bygges i Modena, Italien, og er udstyret med en helt ny 3.0 liters V6 motor, der sender 630 hestekræfter i asfalten med baghjulene ved 730 Nm, så de under 1500 kilo kan flyve fra 0 - 100 km/t på blot 2,9 sekunder. Vognen har også fået elegante sommerfuglevingedøre og næsten plads til en weekendkuffert i det bagerste bagagerum på 100 liter samt lidt ekstra i bagagerummet foran på 50 liter. Man behøver ej heller at hugge en hæl og klippe en tå for at kunne sidde bag rattet, 185 cm har rigelig med plads. Prototypen er desuden ekviperet med en kulfiberpakke til 38.000 Euro, ønsker du ikke den slags letsvægtspjat er pianolak standard. Så ved du det. Og du kan bare bestille alle dem, du vil have. Maserati MC 20 kommer nemlig ikke i begrænset antal, omend fabrikken dog ikke forventer at bygge mere end mellem 200 - 400 om året. MC 20 bliver leveret til de første danske kunder allerede i marts, i slut 2021 kommer den så også i en fuld elektrisk version og på et senere tidspunkt som cabriolet. Prisen starter på omkring 1,3 millioner kroner uden afgift.

18


NYHEDER

VW ID.4 Ikke mange måneder efter lanceringen af deres første elbil, ID.3, kunne Volkswagen så på ny hive klædet af en endnu en elbil, nemlig VW ID.4. Den er bygget på samme platform, men er pænt længere (som hovedsaglig er lagt til på bagenden), bredere og højere end ID.3. Akselafstanden er dog den samme, mens rummeligheden er mærkbart større i kabinen. Designet er meget lig ID.3 blødt og rundt, men ID.4 har mere SUV feeling over sig med skærmkanter over hjulkasserne, tagræling og en højere siddeposition, og så har den desuden fået cool integrerede dørhåndtag. ID.4 er også udstyret navigation i hightech augmentet reality, som viser og skærer kørselsvejledningen ud i pap, så selv de hårdeste kortkværulanter ikke kan køre forkert, foruden nøglefri start, hvilket betyder, at den allerede er køreklar, når den låses op, så du bare skal klikke i Drive. Den store familievenlige elbil kommer i 2 batteri størrelser på henholdsvis 52 kWh og 77 kWh og med enten 148, 170 eller 204 hestekræfter, rækkevidde, der går fra 348 til 522 kilometer og i 8 forskellige udstyrsvarianter. Ligesom på den lidt mindre søster trækker elmotoren i ID.4 på baghjulene, men den vil også kunne fås med firhjulstræk på et senere tidspunkt. ID.4 må trække op til 1200 kilo på krogen. Prisen starter på kr. 374.995,- for en godt udstyret 1st edition, når VW ID.4 rammer dansk asfalt i marts. Tekst: Malene Raith


PRÊT-À-PARTIR

Design

DARLING

Tekst: Malene Raith Foto: Jeppe Dalby 20


MAZDA MX-30

21


PRÊT-À-PARTIR

Det er nu et år siden, at jeg stiftede et forsigtigt bekendtskab med Mazdas første elbil, MX-30, ved en præsentation i Portugal. Her kunne man se og røre forsigtigt ved vognen, mens drivlinjen blev testet ved en kortere køretur i en ombygget CX-30. Begge dele var absolut spændende hver for sig, og af samme grund har jeg set frem til testkørslen i dag. For nu er MX-30 endelig helt færdigsamlet og sendt ud på dansk asfalt.

30 er lidt højere, fordi formen tydeligvis er anderledes. Og hvor CX-30 klart signalerer crossover, er den fuldt elektriske bil flyderagtig i sit designsprog med coupélignende linjer, som forstærkes af det totonede sorte tag med den sølvfarvede Mazda navnekant, der går ned til de næsten provokerende udstående baglygter.

Og så er der naturligvis også af de unikke bagdøre. Mazda kalder dem “freestyle doors”, også kendt som suicide doors, UNIKT OG NYTÆNKT altså bagudhængslede døre, der ifølge designerne skal give vognen et åbent udtryk. Inspireret af de japanske huse, som Har du læst andre anmeldelser af Mazdas elbil eller bare man kan se hele vejen igennem ud til haven på den anden min artikel fra turen til Portugal, ved du sikkert, hvad de side. Ja, ja, jeg indrømmer blankt, at jeg er en slave af Mafleste studser ved: rækkevidden. Ikke fordi den er revoluti- zdas designmetaforer. onerende stor, faktisk tværtimod. Hvilket af nogle opfattes som en akilleshæl ved MX-30. Men ikke af mig. Faktisk er Den store markante sorte beskyttelsesliste, der går hele vedet rationelt set et levn fra fortiden kun at fokusere på stør- jen rundt om bilen, gør den robust at se på og genkendes fra relsen på "tanken", men det vender jeg tilbage til. CX-30, omend formen over hjulkasserne er firkantet. Det får karosseriet til at syne smallere, mere let og elegant. MX-30 er Mazdas første elbil, og det kunne være fristende at tro, at den blot er en elektrisk udgave af crossoveren CX- Den spidse front på MX-30 er desuden sin egen med den 30, ikke mindst fordi, den jo lagde karosseri til den allerfør- smalle tilbagetrukkede grill med logoet næsten fritstående ste testkørsel, men det er overhovedet ikke tilfældet. Nok er mellem kofanger og motorhjelm og uden Mazdas signatur dimensionerne de samme i længden og bredden, men MX- kromvinge. Eneste rest er en lille kromliste over lygten. 22


MAZDA MX-30 rat og gearvælger sidder der ægte læder af slidhensyn. Der er farverig digital instrumentering bag rattet, en 8,8" infotainmentskærm under forruden (der kendes fra CX-30), og let betjent touchskærm til klimaanlægget lige over den svævende midterkonsol med korkbelagt aflægningsplads nederst samt nydelige vippeklapper for enden. Under dem gemmer kopholderne sig. Nytænkt og elegant. Og så er der naturligvis den anden vigtig del: drivlinjen. Mazda har placeret et 35.5 kW batteri i en ramme i bunden af vognen, elmotoren er placeret i front, hvor der iøvrigt allerede er gjort plads til en lille kommende “range extender”, og trækker med 145 hestekræfter på forhjulene.

HOLDER HVAD DEN LOVER Rækkevidden er på 200 kilometer WLTP og ja, ja. Mazda ved, hvad du tænker nu, og derfor gør de et stort nummer ud af at understrege, at MX-30 er lavet med de kunder for øje, der har en dagligdag i og omkring byen samt mulighed for at lade vognen enten hjemme eller på arbejdspladsen. Som det jo faktisk gør sig gældende for stort set alle elektriske biler. MX-30 kan lades ved hurtigstandere, hvor den kan gå fra 10 til 80 procent opladt på 40 minutter. Hjemme vil det tage 5 timer, og med det for øje triller jeg kækt af sted i den komfortable og gennemdesignede vogn. Og så er der det lyse og indbydende interiør, som stjal mit hjerte ved første øjekast. Kabinen er nemlig indrettet som en hyggelig stue i bæredygtige materialer med sofalignende bagsæde samt detaljer på døre og midterkonsol lavet i stof af genbrugte plastikflasker, en vegansk form for læder som Mazda kalder “leatherette” og restprodukter fra korkindustrien. “Fun fact” er i øvrigt, at Mazda faktisk oprindelig startede som korkproducent for snart 100 år siden. Kun på

Den lydløse elbil er udstyret med en kunstig lille "motorlyd," når man træder på speederen, så man kan fornemme, hvor meget gas man giver. En sjov og anderledes detalje, som jeg ikke helt kan finde ud af, hvad jeg skal synes om. Måske jeg helst bare vil have fuldstændig stilhed. Til gengæld er MX30 diskret nok til ikke at genere nogen. Tyngdepunktet er behageligt lavt ikke mindst på grund af det 310 kilo tunge batteriet i bunden, og vognen er dejlig let kørt.

23


PRÊT-À-PARTIR

Jeg kaster mig straks ud i hverdagens sysler, der involverer kørsel på motorvej, på ringveje og rundt i nabolaget. Ikke voldsomt lange distancer, men stadig et par timers kørsel i tæt som let trafik. Rolig, tilbagelænet ikke agressiv kørsel med foden på e-pedalen.

elbil "tankes" på. Rækkeviddefokus er et levn fra en ikke så fjern fortid, som nok var det altoverskyggende problem for de første elbiler, som blev forstærket af mange andre håbløse udfordringer, som for eksempel alt for få ladestandere, udbydere af hjemmeladere og at alle elbilerne havde forskellige stik. Man kørte derfor rundt med bagagerummet fuld af Det gør jeg så tre dage i træk uden at skulle lade. I byen rul- tykke irriterende kabler, mens man ledte efter et fjernt sted, ler jeg faktisk flere kilometer uden at rækkevidden rokker man kunne sætte det i. Sådan er det ikke helt længere. sig, men så kommer krisen. For på tredjedagen er jeg nødt til at køre en lang tur på motorvejen, og det æder alt for grå- Bevares, der mangler stadig lademuligheder og et fælles bedigt min ellers så pænt sparede rækkevidde. Heldigvis ved talingssystem med kreditkort/mobilepay, men det skal nu jeg, at ved bykørsel holder vognen, hvad den lover, så jeg har nok komme. Og så er batterierne blevet meget bedre. Det mindst 25 kilometer til at finde en ladestander. ændrer bare ikke ved, at man stadig skal bruge meget kostbar tid på at lade. Uanset om det er hver dag eller en gang Det er til gengæld lidt af et uoverskueligt puslespil, som jeg om ugen. Derfor giver det bedst mening at afsætte timerne ikke kan anbefale nogen. Jeg klarer den, men summa sum- til det, mens du alligevel sover. Altså privat. Uanset om det marum er, at jeg slet ikke vil stå i den situation, hvis jeg hav- er ved din egen lader i indkørslen eller parkeringskælderen. de haft min egen ladestander. Og uden en sådan behøver man end ikke overveje at købe en elbil. Uanset hvor meget Mazda forklarer deres lille batteri med, at de nøje har regrækkevidde, der er på batteriet. Det kan godt være at din net på, hvad der er mest bæredygtigt. Og eftersom de fleste lokale offentlige ladestander er ledig i dag, men det er den mennesker sjældent kører mere end 100 kilometer dagligt, ikke om et år med alle de elektrificerede vogne, der skyller er der ingen grund til at slæbe rundt på et stort tungt batteri. ind over Danmark i øjeblikket. Miljøregnskabet fra produktionen balancerer nemlig bedre med et lille batteri end med et stort. Så måske vi snarere FORKERT FOKUS skulle begynde at tænke på elbilen som bil nummer to. En erstatning for mikrobilen eller familiens hverdagsbil, der Det sagt bliver jeg mere og mere fan af at køre elbil. MX-30 bruges til kortere ture rundt i forstæderne. Det er præcis det er endnu en vellykket en af slagsen, som kan sættes i bås MX-30 er skabt til, og rækkevidden er faktisk derfor pasmed to andre urbane elektriske designdarlings, nemlig Mini sende. Og om den så havde 600 kilometer på batteriet, vil Cooper SE og Honda E. Bare med mere plads på bagsædet det jo alligevel være brændstofbilen, som, bevares fanatikeog i bagagerummet. Men husk nu at elbiler på ingen måde re undtaget, er lettest at køre på fjeldet eller til Alperne i. Og er et ukompliceret bilvalg. Og nej, det tangerer misinforma- med en ladeboks i indkørslen er store tunge batterier til små tion, når forbrugerne blot tudes ørene fulde om rækkevid- kørselsbehov af samme grund jo knald i låget. *** de, rækkevidde og rækkevidde. Det er kun en enkelt af udfordringerne. Vigtigst er faktisk at forholde sig til måden en Mazda MX-30 koster fra kr. 240.000,24


MAZDA MX-30

25


PRÊT-À-PARTIR

HIDSIGPROP Tekst: Malene Raith Foto: Toyota

26


TOYOTA GR YARIS

27


PRÊT-À-PARTIR

Den hedder næsten det samme, og den ligner da næsten også en Yaris, men oh, boy ... den nye gaderæser, Toyota GR Yaris, er unægtelig bare helt sin egen. En underholdende hot hatch i ordets bogstaveligste forstand med 261 velvillige hestekræfter, klar til at gøre selv en kold og klam vinterdag til et sprudlende festfyrværkeri. Vi har kørt en tur omkring Sjællandsringen i den lille underholdende kanonkugle.

et par hestekræfter og en sjov baglygte, vel? Så ikke hybrid stamkunderne blev alt for forskrækkede. Men som jeg står foran den nye GR Yaris, må jeg indse, at jeg tog helt fejl. Hatten af for den japanske chef. For det var bestemt ikke bare snak, Toyota har i den grad sat handling bag ordene.

Toyota GR Yaris bliver produceret i Japan og er helt nyudviklet af Toyotas sportsafdeling Gazoo Racing Hatten af for chefen (GR). Den skulle have fungeret som homologeringsmodel til Toyotas nye 2021 Yaris WRC rallybil, som Det er nu ellers ikke fordi, jeg på nogen måde har no- desværre bare ikke alligevel nåede at blive færdigtestet get at udsætte på den almindelige Toyota Yaris. Bevares, den endte jo ikke i finalen af Årets Bil i Danmark 2021 foran 24 andre biler uden grund. Den aktuelle 4. generation er bygget på en ny platform og blevet mere velafbalanceret og velkørende, særligt i hybrid versionen, og så har den kompakte familiebil fået et friskere og mere sporty design med brede skærmkasser og en markant bagende. Men det hele er bare blevet gennemgribende sjovere med meget mere bid i den nye GR Yaris. Nok sad jeg lidt og smilede for mig selv, da jeg første gang for snart år tilbage hørte Akio Toyoda, Toyotas direktør, udtale at det nu skulle være slut med kedelige biler. Ja, ja, det ville vel næppe blive til mere end 28


TOYOTA GR YARIS til sæsonstart. Men det er altså forklaringen på, at der er en lille WRC plade i midterkonsollen ved siden af håndbremsen. GR Yaris er 5 cm længere end en standard Yaris, 6 cm bredere og har en 9,5 cm lavere taglinje, så der er plads til at sætte en eventuel kæmpe WRC spoiler bagpå, og så er taget lavet af støbt kulfiber. Naturligvis for at spare vægt, hvilket også er årsagen til, at der er brugt aluminium i motorhjelmen, bagklappen og de iøvrigt rammeløse fordøre. Også så fås den lille bombe på 1280 kilo selvfølgelig kun med tre døre. Ypperligste topmodel På den brede bagende sidder der en ny ekstra stærk kofanger og et par store udstødningsrør, her er 18" alufælge, store ventilerede skivebremser, og fronten er helt sin egen med en bred vred snerrende luftslugende kølergrill. Faktisk har GR Yaris, ifølge Toyota, kun hajfinneantennen, sidespejlene samt for- og baglygterne til fælles med den almindelige noget mere fredelige familiebil.

29


PRÊT-À-PARTIR Indvendigt plantes popoen i et behageligt støttende sportssæde, som er bredt nok til, at det ikke kun er jockeyer, der sidder komfortabelt, men også os andre mere fyldige personager. Fødderne placeres på alupedalerne, og bag det dejligt store læderrat med GR emblem og røde syninger kan jeg mellem urene holde øje med turbotrykket. Og så er der selvfølgelig også alt det under motorhjelmen. "Er der ikke noget med, at du ikke kan fordrage tre cylindret motorlyd?" Spørger en kollega, og det kan jeg kun nikke bekræftende til. "Bare ikke denne her," svarer jeg. For det der irriterer mig ved langt de fleste tre cylindrede motorer er netop, at de larmer som fartbøller uden at være det. 0 - 100 km/t på ti-komma-morfar sekunder og overdreven cylinderlarm med 80 i timen på motorvejen er sådan lidt falsk varebetegnelse, ikke? Men lige præcis det kan GR Yaris jo. Flytte sig. Ingen forkerte signaler her. Faktisk kunne jeg lidt synes, at den måske larmer en smule mindre i forhold til det, den kan præstere.

Som jeg så ruller ud på Sjællandsringen, vipper jeg drejekontakten i midterkonsollen til højre og sætter i Sport. Det ændrer firehjultrækket til nu at trække 70 procent på baghjulene og 30 på forhjulene, så bagenden kan hjælpe mig hurtigere gennem svinget. Hvilket den da også gør i de snævre sving på den temmelig vintervåde lappede asfaltbane. Men er man ikke til den slags, kan man også vippe over i Trackmode, og dermed fordele trækket ligeligt mellem for- og baghjul. Nuvel, det gør vognen lidt tungere at få rundt i de skarpe kurver, til gengæld ligger den godt fast. Hvilket også er praktisk nok, hvis man kører almindelig kørsel på grus eller glat underlag.

GR Yaris er begrænset til 230 km/t, men jeg kommer kun op at snuse til 160 på langsiden på her i Roskilde. Til gengæld er det også her, jeg får fuld glæde af lyden, når jeg skifter gear. For hver gang jeg gør det for fulde omdrejninger, lyder der et lille "boab" og det er virkelig fedt. Desværre skyldes noget af det en lille mikrofon placeret ude ved motoren, som sender lyder ind i kabinen over højttalerne. Omgivelserne hører Motoren, som Toyota da også kalder for verdens mest mig altså ikke, som den "Badass", jeg selv føler, jeg er. kraftfulde trecylindrede motor, er en nyudviklet 1.6 liters benzinmotor med 261 hestekræfter, der kan få Men bare rolig, helt lydløs er GR Yaris ikke, den snervognen til at flyve fra 0 - 100 km/t på 5,5 sekunder. rer skam hørbart dybt og arrigt med sine tre cylindre, Turboen har kuglelejer, så den hurtigt kan komme i som kollegerne giver den gas ud ad langsiden. omdrejninger, momentet er på 360 Nm allerede fra 3000 omdrejninger, og ja, motoren opfylder kravene Faktisk overdøver motoren vognens fesne horn, da jeg trykker på det et par gange i et forsøg på at jage en til WRC. fartblind fasan ved væk fra curben. Men hvad hornet ikke formår at gøre ved kræet, klarer motoren med en Smil på læben frisk nedgearing en omgang senere. Det trick bruger Den er også placeret længere tilbage i vognen i forhold jeg så også på motorvejen på vej tilbage, af de sovende til standard Yaris'en, hvilket forbedrer vægtfordelin- bilister i midtersporet. For det kan den sjove gaderagen, og koblet til en kvik manuel 6 trins gearkasse. Og cer jo altså. Bruges til seriøs sjov på bane, hyggerally så har den vågne læser måske også bemærket emble- på landevejen eller bare til at køre gennem den mormet på bagenden: GR-Four. Et navn, der refererer til gensure trafik på en måde som giver smil på, nok mest den firhjulstrukne rallybil, Toyota Celica GT-Four, egen, læbe på en bundkold og mørk vinterdag. der havde sin storhedstid i 1980'erne og 90'erne. Det betyder selvfølgelig, at GR Yaris såmænd er udstyret Toyota GR Yaris fås i tre udgaver: Basis har faktisk det meste af det nævnte, mens Convinience pakken med firhjulstræk. til kr. 46.000,- giver mere kørekomfort såsom ambientlys, headup display, JBL lydsystem og flere sikkerDet kan indstilles til normal kørsel, for man kan jo hedssystemer. Og endelig er der Circuit pakken til kr. ikke bruge hver dag på en racerbane, hvor den træk76.000,- som optimerer vognen til bane med Torsen ker med 60 procent på forhjulene og 40 på baghjulene, differentiale, tunet undervogn og styretøj, samt skarhvilket er glimrende til trafikken i byen og på motor- pe rødlakerede bremsekalibre. vejen. GR Yaris er godt stivet af, men den er fint komfortabel og ikke stenhård i undervognen ved alminde- Og prisen for en Yaris spækket med sjov, ballade og lig kørsel - altså det vil mormor sikkert synes, særligt rallyfeeling? Den starter på kr. 499.990,- *** efter to timer med en hel del støj i kabinen - men den er nu ganske tilforladelig af en gaderæser at være. 30


TOYOTA GR YARIS

31


PRÊT-À-PARTIR

MG EHS PHEV

Midt i 2020 forårets Coronanedlukning blev det gamle hæderkronede MG brand reintroduceret i Danmark sammen med den nye bilmodel MG ZS EV. Det britiske bilmærke, der i sin tid nød succes med at skabe sportsvogne, som var til at betale, er dog slet ikke det samme mere. Faktisk er det kun logoet, der er til at genkende, ved det nu kinesisk producerede bilmærke, foruden dele af mantraet, som nu hedder: Elektrificerede biler, som er til at betale. Den kompakte fuldt elektriske crossover MG ZS EV var med en pris på omkring kr. 200.000,- lige præcis det. Og midt under julens Coronanedlukning var MG så allerede klar til at introducere næste større model i familien: MG EHV PHEV. PHEV er jo en forkortelse af plug-in hybrid, også kaldt opladningshybrid - og jep, den med måde ledning og benzintank, hvilket altså betyder, at den store C-segment SUV kan køre på ren el i byen - op til 52 kilometer samt ved en hastighed op til 130 km/t (men så går rækkevidden nok fløjten pænt hurtigt) - samt på benzin. Under hjelmen gemmer der sig en 1,5 liters turbobenzinmotor med 162 hestekræfter samt en 16,6 kWt elmotor med 112 hestekræfter, hvilket samlet set giver vognen hele 258 hestekræfter og mulighed for at køre 0 - 100 km/t på 6,9 sekunder. Har man ikke mere rækkevidde på batteriet, kan brændstofmotoren lade batteriet, mens man kører - bevares, det koster en del på brændstofforbruget - så vognen har friske elektriske kilometer på batteriet igen, når man f.eks. kører ind i byen. Hele dynen er forbundet med en ti trins automatisk gearkasse. Den rummelige kabine med god plads fra forsæde, over bagsæde til bagagerum, kan prydes med ambientlys, her er en stor farverig infotainment. I vanlig MG stil er der ikke 117 ting at forholde sig ved køb, for MG EHS PHEV fås blot i to udstyrsvarianter og fire farver, og efter evt. testkørsel kan man blot gå hjem og bestille den på nettet. Vognen er introduceret i Danmark, og prisen starter på kr. 270.000,-

32


NYHEDER

Fiat Tipo Cross Nogle gange kan man godt glemme, at ikke alt fra Fiat hedder noget med 500. De har for eksempel både en Panda, og faktisk også en relanceret Tipo. Den lidt neutrale familiebil, som oprindelig så dagens lys i 1988 og allerede blev lagt i graven igen i 1995, er dog ikke den Fiat, man møder flest af i Danmark. Eller Europa. Med mindre man bor i Italien. For ud af de godt 700.000 Tipo, som er blevet solgt siden relanceringen i 2016, har 75 procent til huse i bilproducentens eget land. Men det skal der laves om på nu. Derfor er Fiat Tipo nu blevet opgraderet og desuden lanceret i yderligere to helt nye variationer, en Tipo Sport og så denne her populære karosseritype: crossoveren Tipo Cross. Tipo har generelt fået nye motorer, nyt trim, ny grill og så er Fiat logoet helt nyt. Tipo Cross har derudover fået en noget mere bøffet "Bull Bar" i krom på fronten, de kendetegnende beskyttelsesskærme over hjulkasserne og større hjul, som er med til at give vognen noget mere karakter sammen med de 7 cms ekstra højde og lidt bredere look. Også indvendigt er der opgraderet med større rat, mulighed for keyless go, 10" touchskærm, trådløs mobiloplader m.m. Tipo Cross lander på dansk asfalt i foråret 2021. Prisen er endnu ukendt. Tekst: Malene Raith


PRÊT-À-PARTIR

Markant Tekst: Malene Raith Foto: Hyundai

34


HYUNDAI TUCSON

35


PRÊT-À-PARTIR

Man kan mene om Hyundai, hvad man vil, men anklage dem for at være mainstream kan man ikke. I hvert fald ikke med det nye design, som de netop har lagt for dagen i den nye Hyundai Tucson.

tional testkørsel af her i det Midtsjællandske vintervejr. Og den har som sagt - og tydeligvis - rykket sig en hel del. Tucson er nemlig i den nye generation ikke bare blevet både længere, bredere og har fået mere akselafstand (hvilket har givet mere plads Det sydkoreanske mærkes nye familie SUV ser på både bagsæde og i bagagerummet), fronten med nemlig ikke bare markant anderledes ud end for- den rammeløse grill og de fem hajtandslignende gængeren, den skiller sig også helt ud i trafikken LED-kørelys i hver side, ligner ikke noget, jeg har med en markant ny grill fuld af hajtænder og cool set før. integrerede LED-kørelys. Vi har været til præsentation og testkørsel af den nye SUV i Sorø på Sjælland Inspirationen er naturligvis ikke hajtænder, den står - og ikke i Spanien, som på billederne - på en grå og for egen regning, men derimod, som Hyundai selv nedlukningstruet vinterdag. kalder det, juvelers parametriske mønster. Og det går igen hele vejen rundt om bilen. Der er vinkler Hajtænder og juveler og skarpe kanter langs hjulkasserne, over skuldrene og ned langs bilen, og bagenden er beklædt med et Tucson har solgt i over syv millioner eksemplarer langt LED- lydbånd (ikke standard) og dobbelt trepå verdensplan siden introduktionen i 2004. Knap kantede baglygter med fine små røde hajtænder i. halvanden million af dem er solgt i Europa, mens tallet på dansk jord er mere ydmyge 4289 stykker. Som en ekstra detalje er logoet lagt ned i glasset på bagruden, bagrudeviskeren blevet gemt oppe under I 2009 fik mellemklasse SUV/Crossoveren et kort spoileren, og så er de signifikante LED-forlygter navneskift til Hyundai ix35, og hvis det ringer en beklædt med et mørkt reflekterende materiale, der klokke, er det måske fordi, at det også var denne får dem til at gå i et med grillen, når de slukkes. vogn, der senere kom i en brintversion, som du kan læse om her. Tredje generation blev så i 2015 Det er altså ikke ligefrem hverdagskost og et moomdøbt til Tucson på ny, og det er nu den helt nye digt udspil af Hyundai. fjerde generation, som Hyundai har inviteret til na36


HYUNDAI TUCSON Den slags trykkeri kan somme tider godt udfordre en utålmodig sjæl som mig, som enten trykker for lidt eller for meget, men faktisk fungerer de digitale knapper i Tucson aldeles uproblematisk. De er nemme at både få øje på og betjene. Her er også trådløs mobiloplader med køling til varme batterier, og så er det muligt at forkæle interiøret med hele 64 forskellige farver ambientlys. Men det allerbedste herinde er nu det helt nye multiairsystem.

Lækker Multiair Hvad eksteriøret har i vinklinger, har interiøret så helt omvendt så i enkelthed. For jo, nok er her en hel del knapper til diverse funktioner, men de er stort set allesammen blevet en del af den store 10,25" infotainmentskærm over midterkonsollen i den helt nye kabine.

Det giver nemlig indirekte luft i kabinen, forstået på den måde at, der sidder et bånd af små luftdyser hele vejen hen langs instrumentbordet, som fordeler luften på en mere jævn og behagelig måde. Unægtelig sød musik i ørerne på for alle dem, der mange en hed sommer er blevet forkølede af at få blæst ansigtet fuld af kold luft fra klimaanlægget. Af andre highlights kan nævnes, at der er helt nye materialer i kabinen, et stort nyt rat, nye sikkerhedssystemer såsom adaptiv navigationsassisteret fartpilot, nødbremse ved venstresving, vognbaneassistent, som holder vognen midt i banen, og ikke

37


PRÊT-À-PARTIR mindst en 10,25" åben digital instrumentering bag rattet. Via kameraer på sidespejlene vises udsynet i henholdsvis højre eller venstre side her, når man starter blinkeren, så man bedre kan danne sig et overblik over cyklister i den blinde vinkel. Et virkelig effektivt system, som jeg nikker genkendende til fra Tucsons søstermodel Kia Sorento.

ud fra min parkeringsplads, giver det nu en ganske rar fornemmelse af komfort. Og som benzinmotoren slår til, da jeg ruller ud i trafikken, er det ej heller med et brøl, men ganske diskret. Hybriden at foretrække, meeen ...

Hybriden har 230 hestekræfter, hvilket naturligvis er en hel del flere end benzinvarianten, men de løfter utvivlsomt også hele køreoplevelsen op på et Men nyhederne slutter ikke her, der er nemlig også højere plan. nyt under motorhjelmen. For Tucson kommer med et rimeligt bredt udvalg af drivlinjer, som en 1.6 li- Tucson Hybrid accelerer bedre og uden meget omters 136 hestekræfters mild hybrid dieselmotor og drejningsstøj, den er en langt mere frisk oplevelse syv trins DCT-gearkasse samt en 1.6 liters 150 he- på motorvejen, og så er den mere støjsvag, idet mostekræfters turbobenzinmotor med enten syv trins toren virker mindre anstrengt. DCT eller 6 manuelle gear. Skulle jeg vælge, ville jeg klart kaste mig over TucSamme benzinmotor sidder også i den større 230 son Hybrid, men ... den har en ulempe. Prisen. hestekræfters hybridvariation (altså den med batteriet uden kabel), der både kan fås med to- eller De almindelige hybrider er nemlig blevet hårdt firhjulstræk og i den kommende firhjulstrukne op- ramt af de nye afgiftsændringer, hvilket desværre ladningsvariation med hele 265 hestekræfter. Og nok ender med at dømme den ude på forhånd, alledertilhørende køremodes til mudder, sand og sne rede inden den er kommet på markedet. Bredt udvalg

Der er dog ikke meget af den slags på denne her grå vinterdag i Sorø, og derfor gør det da heller ikke noget, at der ikke er firhjulstræk på benzinvariationen, som sætter mig bag rattet i først.

Til gengæld venter der en prismæssigt bedre Tucson Plug-in Hybrid (PHEV) variation i begyndelsen af foråret. Den er ikke med i Sorø i dag, men hvis den som minimum kører som Tucson Hybrid, vil det utvivlsomt være den, som jeg ville sætte mine penSom sagt fungerer funktionstasterne på skærmen ge på. Selvom den altså kræver en mere besværlig fint, luftdyserne varmer hurtigt kabinen op på den opladning af batteriet med ledning. lovede behagelige indirekte måde, og som jeg cruiser rundt på de små lokale landeveje i området kø- Uanset hvad så er Hyundai Tucson ikke bare endnu rer Tucson behageligt og upåklageligt med sine 150 en Tucson i rækken, men en redesignet vogn med hestekræfter og 7-trins DCT-gearet. særpræg fra yderst til inderst, nytænkte cool features og drivlinjer til en pris, der burde gøre enhver Det er først, da jeg skal accelerere for at køre ind på Hyundaifan tilfreds. motorvejen, at jeg støder på lidt udfordringer med at få vognen op i fart. Ok, en fuldt elektrisk variation mangler måske lidt, men eftersom Hyundai (og Kia) ikke ligger på den Det går nemlig lidt mere trægt og med lidt højere lade side med den slags, vil det nok ikke være ureomdrejninger end jeg personligt bryder mig om. Så alistisk at formode, at en sådan venter lidt længere er Tucson Hybrid, som jeg derefter hopper over i, ude fremtiden. Eller måske endnu bedre: en brintklart bedre rustet. Det kan selvfølgelig lyde som en variation? Den slags er jeg jo personligt stor fortaselvmodsigelse, idet hybrider jo faktisk skal køres ler for, men det er en helt anden historie. *** lidt mere gelinde for at give bedst mening, men ikke desto mindre er der adskillelige ting, der spiller til Hyundai Tucson introduceres nu i februar, plugdens fordel. in hybriden forventes til Danmark til marts, og en N-Line variant følger senere i 2021. Prisen starter Tucson Hybrid starter nemlig lydløst på strøm, og på kr. 280.000,- for en 150 hestekræfter benzinvaselvom det kun varer (almindelige hybrider kan riation med 6 manuelle gear - og kr. 380.000,- for ikke sættes til at køre på strøm alene) til jeg er trillet hybridvariationen. 38


HYUNDAI TUCSON

39


BEDST

PRÊT-À-PARTIR

&

BILLIGST Tekst: Morten B. Bek Foto: Jeppe Dalby

40


BEK OM VOLVO XC40 T4 RECHARGE

41


PRÊT-À-PARTIR XC40 T4 Recharge er en billig vej til en plug-in-hybrid fra Volvo, og den semi-elektriske crossover er samtidig en virkelig lækker bil. Men den skal holdes opladet for at give mening.

Med to udgaver af XC40 med semi-elektrificerede drivlinjer, og den fuldelektriske klar til salg nu i begyndelsen af 2021 (som, forvirrende nok, har samme navn som plug-in-hybriderne) er Volvo imidlertid et skridt på strøm foran konkurrenterne. BMW har tidligere i Et skridt foran 2020 introduceret X1 25e, og Audi har først for kort tid Det er flere år siden, jeg sidst har kørt den mindste cros- siden offentliggjort detaljer om den nye Q3 45 TFSI e. sover fra Volvo, XC40. Med alle de biler jeg tester på et år, har der været rigtig mange forskellige modeller i “garagen” Jeg tester den svageste, eller nærmere mindst stærke, af siden den seneste XC40, så selv om jeg uden problemer de to nye XC40 med benzin og strøm ombord, og den kan huske det generelle billede af den kompakte svensker, er samtidig den billigste måde at få adgang til Volvos så er det rart at få genopfrisket bilen og hvad den kan og store udvalg af plug-in-hybrider. ikke kan. XC40 T4 Recharge har en trecylindret benzinmotor Med lanceringen af to plug-in-hybrid-versioner af XC40 på 1,5 liter (129 hk) og en elektrisk motor (82 hk) til er der god grund til igen at lave en test. En anden rigtig en samlet ydelse på 211 hk, mens den anden version god grund er, at XC40 har vist sig at falde i rigtig mange er XC40 T5 Recharge med en systemydelse på 262 hk danskeres smag. Den er populær, og den er næsten blevet (med 180 hk fra 1,5-liters motoren, men samme 82 hk så populær som konkurrenterne BMW X1 og Audi Q3. fra elmotoren).

42


BEK OM VOLVO XC40 T4 RECHARGE

XC40 er den bedste Volvo Jeg kører bare nogle få kilometer, før jeg husker, hvad jeg engang har sagt om XC40. Selv om den er svenskernes mindste og billigste model (nu er V40 endelig udgået), så er den svenskernes bedste model. Jeg ved ikke, om det er fordi den står på en anden platform end de større modeller, men affjedringskomforten, styretøjet og køreegenskaberne går bare op i en højere enhed i XC40, og det mener jeg bestemt ikke, man kan sige om modeller som V90. XC40 er samtidig en mindre “alvorlig” Volvo end alle de andre. Den har et friskere og mere mindeværdigt design, som folk stadig efter flere år kommenterer og roser til skyerne. Den ser mindst lige så robust ud som fx V60, men den er samtidig mere ungdommelig i sit udtryk. I forhold til klassen og pris er affjedringskomforten, pladsforholdene, samlekvaliteten, sæderne og støjniveauet på et meget højt niveau. Det er derfor, jeg rigtig godt kan lide XC40. Som plug-in-hybrid mister XC40 heldigvis ikke en eneste af de gode sider til elektrificeringen; de mange, mange ekstra kilo, som ligger i batterier, styreenheder og elmotor kan i den grad ødelægge en god bils komfort og køreegenskaber (prøv bl.a. Peugeot 3008 Hybrid4).


PRÊT-À-PARTIR

byen og ved adstadig landevejskørsel kan du godt regne med op til 40 kilometer udelukkende på strøm. Jeg kører en blandet rute på 100 kilometer, med de lovede 40 kilometer på batteriet fra starten, og mens jeg løber tør for strøm efter godt og vel 33 kilometer, så er det i stedet det samlede brændstofforbrug over de 100 kilometer, der skuffer. Ved at tanke op ved start og slut kører XC40 T4 Recharge cirka 20,5 km/l. Og det er med batteriet ladet godt og vel helt op, og forbruget vil jo kun stige til langt mere, jo længere ruten er.

Kan du lade op ofte, og kører du typisk ture på under 50 kilometer, kan XC40 T4 Recharge være en af de bedste XC40-modeller, men kan du ikke lade op med jævne mellemrum, og kører du ture som går over længere Mens 18” hjul er standard her på XC40 T4 Recharge afstande, så glem plug-in-hybriden og tag XC40 med Inscription Expression, den billigste udstyrsvariant, så benzin- eller dieselmotor. moser testbilen sig smidigt og roligt over stort set enhver ujævnhed på 19” hjul. Lækker luksus i en kompakt Prisen er en glædelig overraskelse pakke er, hvad XC40 er. XC40 er faktisk ikke bare den billigste PHEV fra VolOmkring 40 kilometer på strøm vo. Den er også den billigste bil overhovedet med det runde logo med pilen, du kan få hjem i garagen. Ikke at Som i enhver anden plug-in-hybrid er strømmen og det i sig selv er til at spærre øjnene op over, at en komden elektriske kørsel en ekstremt afgørende faktor om- pakt crossover koster 373.000 kr., men du får altså ikke kring XC40 T4 Recharge. Det er ikke som i en elbil, bare 211 hk, smidige og virkelig komfortable køreegensom kun kan køre, når der er strøm på batteriet. En skaber, meget højt sikkerhedsniveau, men også ganske plug-in-hybrid kan køre lige så fint bare på brændstof, meget standardudstyr. så man aldrig behøver at lade den op, og den trecylindrede benzinmotor i XC40 kan da også uden proble- Den næstbilligste Volvo er også en XC40, XC40 T2 til mer levere kræfter nok til almindelig kørsel - den får 384.000 kr., men den har 129 hk og manuel gearkasse, altid hjælp af elmotoren, som tapper af de reserver, der så selv om du skal lade denne model op, så behøver jeg altid er i batteriet. næppe fortælle dig, at automatgear, ekstra hestekræfter og en 20.000 kr. sparet er noget, man skal sige ja til? Men det hele er meget bedre, når der er strøm på batteriet. Kan eller vil du ikke lade op, så skal du tage en Standardudstyret i den testede basismodel, Inscription XC40 med klassisk motorisering. Jeg får ladet batteriet Expression, er så omfattende, at de cirka 29.000 kr. op op til næsten maksimal kapacitet, og i digitalinstru- til den dyrere Inscription absolut ikke er en nødvenmenteringen kan jeg se, der skulle være strøm til cirka dighed. LED-forlygter, infotainmentsystem med 9,2” 40 kilometers kørsel på el. Volvo lover, at du får 43-45 touchscreen, 12,3” digital instrumentering, el-betjent kilometer på strøm, så producent og bil virker enige. bagklap, varme i forsæderne, bagsædet og rattet, aut. klimaanlæg med to zoner og nøglefri betjening er med Med elmotorens 82 hk og øjeblikkelige skud af drej- i den billigste version. Den ville være tæt på perfekt, ningsmoment kommer man langt og hurtigt op i fart. hvis bakkamera og adaptiv fartpilot var med i prisen Der følger en mindre afbrydelse i leveringen af elmo- men de to ting koster desværre cirka 40.000 kr. torens kraft omkring 80 km/t, som om der er brug for en pause til at trække vejret, men XC40 fortsætter vi- Selv om XC40 som plug-in-hybrid kommer med komdere over 100 km/t på el, hvis man ikke er for aggressiv promisser, som i den grad afhænger af hvordan den på speederen. De 40 kilometers rækkevidde skrumper bruges og lades op, så er den med til at vise, at XC40 relativt hurtigt. Uanset om køreindstillingerne står i stadig er lige så frisk, som da den kom frem - og stadig Hybrid eller det puritanske Pure, kører den kompakte helt i top, når det gælder Volvo-modellerne. *** crossover på strøm så meget af tiden som muligt, og i 44


BEK OM VOLVO XC40 T4 RECHARGE

45


PRÊT-À-PARTIR

Stille

Lille

Stjerne Tekst: Malene Raith Foto: Jeppe Dalby

46


MERCEDES-BENZ A 250 E

47


PRÊT-À-PARTIR

Det er ingen hemmelighed, at jeg blev indskrevet som fan, det øjeblik jeg for to år siden satte mig bag rattet på den nye 4. generation Mercedes-Benz A-klasse. For nok er den det tyske mærkes mindste model, men dens selvtillid var nu blevet stivet af med så meget luksusudstyr, at den lyste som sin helt egen lille stjerne i modelrækken. Og skinnet bliver absolut ikke ringere i dag, hvor jeg kører af sted i den nye kraftfulde plug-in hybrid udgave: A 250 e.

Behageligt samarbejde For det er bare en ualmindelig vellykket, frisk og luksuriøs lille plug-in hybrid. Eller opladningshybrid om du vil. Altså vogntypen, der både har en elektrisk motor med batteri, som oplades med ledning, og en benzindrivlinje, der skal tankes. Vogntypen kan altså køre på både strøm og brændstof, og det er der adskillige fordele ved. Den åbenlyse er, at man kan køre meget langt på literen, hvilket i A 250 e's tilfælde er lige knap 91 kilometer ifølge WLTP, hvis man altså er verdensmester i sparekørsel. Det er jeg så ikke. Eller man kan man vælge at køre sin A 250 e som en ren elbil ved for eksempel bykørsel, hvilket en vogn på den størrelse velsagtens også mest bruges til, med en rækkevidde på op til 69 lydløse kilometer på batteriet. Men altså igen kun muligt at gøre for folk, der kører som artige temperamentsforladte spejdere, hvilket jeg, end ikke hvis jeg anstrengte mig, ville kunne gøre. Men selv med sydlandsk temperament er her skam

48

stadig rigelig elektrisk rækkevidde til at hente ungerne fra skole og købe lidt ind på vejen hjem, når bare man sørger for at lade hver aften. Og ja, brændstofmotoren tager jo så over, når batteriet er ved at være fladt, så ingen panik. Men det bedste ved en plug-in hybrid er nu, når man lader de to motorer, den 4 cylindrede 1,3 liters benzinmotor med 160 hestekræfter og elmotoren med de 102, der kombineret giver vognen


MERCEDES-BENZ A 250 E

hele 218 hestekræfter (regnestykket er kompliceret), arbejde sammen. Vognen starter som udgangspunkt altid lydløst på strøm, og først når jeg træder lidt mere til på speederen, sætter benzinmotoren, afhængigt af batteriniveau, i gang.

energistrømmene i motoren, og se hvad der trækker hvornår, og hvor meget der opsamles af overskydende energi fra rullen og bremsen, samt bakkamera, p-sensorer og indfældelige spejle er til gengæld standard.

Uanset om man ønsker at spendere meget eller lidt på Det giver unægtelig komforten endnu et nøk opad ekstraudstyr til sin A 250 e, ændrer det nu ikke ved, med den suveræne stille kørsel, og jeg kan ovenikø- hvor behageligt stressfrit det er at trille rundt i hverdabet nyde godt af den elektriske acceleration på 0 - 100 gen i en dæmpet plug-in hybrid. Jovist, har den power km/t på 6,6 sekunder, hvis jeg lige vil lave en frisk nok til at flytte sig i en fart, men bedst er vognen nu at overhaling. Men det koster selvfølgelig så på strøm- nyde kørslen i. I smooth, komfortabel og tilbagelænet menniveauet, som du efterhånden nok ved. kørestil.

Smooth kørestil Testbilen er udstyret med AMG designlinje, der blandt andet giver den mere spiffe kromdetaljer i grillen, på bagenden mm. foruden komfortable sportssæder og det dejlige fede læderrat. Dertil kommer Pluspakken med lækkerier som Keyless Go (som jeg er storfan af - aldrig mere nøglen op af tasken), den store skærm med 10,25" digital instrumentering.

Batteriet i er placeret bagagerummet, hvilket har kostet ti liter, men er til gengæld så smukt udført, at de færreste vil bemærke meget andet end det kabel, man også lige skal huske at have med deromme. For jo, det er skam en fin benzinmotor, der sidder i vognen, men plug-in hybrider skal altså lades hver dag. Så husk at investere i en ladeboks, hvis du da ikke allerede har adgang til en på din arbejdsplads.

På den måde har du nemlig hver dag en elbil til de Og det blå ambientlys får selv de mørkeste regnvejrs- korte distancer, en ualmindelig vellykket hybrid på de dage til at føles mere eksklusive. Naturligvis noget, der lidt længere og mere blandede distancer, og en frisk gør den mindste Mercedes til et rigtigt lille luksusdyr, brændstofvogn til de lange ture på motorvejen. *** omend også til en pakkepris på kr. 75.000,- MBUX med 10,25" mediadisplayet, hvor jeg kan følge med i Mercedes-Benz A 250 e fra Kr. 406.799,49


PRÊT-À-PARTIR

LANDEVEJSLUKSUS PÅ TYRSTRUP KRO

50


GETAWAYGUIDEN

Hvis du er tilhænger af spa, loungemusik og den krydrede duft af essentielle olier, får du ingen af delene her. Til gengæld er der ikke sparet på hverken hyggelig stemning, veloplagt betjening eller portionerne i den generøse 8-retters gourmetmenu, som ved aftenens slutning sender dig lykkelig til køjs under et billede af Jesper Langberg. Vi har været på Champagneophold på Tyrstrup Kro i Sønderjylland med mundbind, langt mellem bordene og kl. 22 lukkelov, lige inden den slags blev forbudt.

God mad som omdrejningspunkt Der er som sagt ikke meget svensk badehotel over en getaway på en dansk landevejskro i Sønderjylland, fokus her er nemlig på en helt anden form for velvære end badekåber og vandplaskeri. Altså det vil sige, du kan godt få en suite med jacuzzi, men det er i spisesalen, at det hele foregår. Og jeg kan lige så sige med det samme, at det ikke er sidste gang vi lægger vejen forbi Tyrstrup Kro. Der er dog en enkelt lille forberedelse, som jeg har skrevet mig bag øret til næste gang, jeg stor i slaget bestiller den store gourmetmenu, men det vender jeg tilbage til. God mad har været omdrejningspunktet i Tyrstrup Kros historie helt tilbage til 1756, hvor markfælleskabets bønder indtog deres måltider under såning og høstning. De skiftede ejere har de efterfølgende over 250 år sat deres præg på kroen, som det noteredes var blevet udstyret med både dansesal og keglebane ved salget i 1919. Stamkunderne har gennem årene været lokale trofaste kunder, men da de nuværende ejere i 1987 overtog Tyrstrup Kro arbejdede de målrettet på at gøre stedet til et anerkendt spisested, hvor man også kunne komme langvejsfra for nyde et godt måltid ved et veldækket bord. Tekst og foto Malene Raith

Så vi pakker vognen og sætter snuden mod Sønderjylland. Turen tager omkring to en halv time hen over først den ene bro og så den anden, inden vi kører mod Kolding og fra ved Christiansfeld. Og vi er kun lige kommet ud på landevejen, før vi fluks får øje på de store røde stråtækte bygninger, som ligger midt ude på markerne med skoven som baggrund. Tyrstrup Kro består i dag 27 værelser (15 af dem er suiter) og 8 selskabslokaler fordelt på de røde velholdte længer og tilbygninger, som er kommet til gennem årene (den seneste i 1998). Og selvom her er plads til mange gæster, er stemningen hyggelig fra vi træder ind ad døren. Nok er alle stående gæster udstyret med stemningsneutrale mundbind, men det er nu ingen hindring for at hilse venligt. Vi tjekker ind i baren - det gør man nemlig, for her er ikke en reception - og får udleveret nøglen til vores rummelige værelse på første sal. Det med billedet af Jesper Langberg på væggen. 51


PRÊT-À-PARTIR

Her sættes sønnen til rette i dobbeltsengen med iPad og børnefjernsyn, mens forældrene vender tilbage til udgangspunktet: baren. For det er ikke bare rart at lande på en køreøl, vi har også spottet, at man kan få en hel del forskellige øl fra det lokale bryggeri Fuglsang i Haderslev.

Og de skæve Coronatider lokker heller ikke til, at man hænger for længe over øllet. For jeg har som sagt bestilt et Champagneophold, og det betyder altså, at hele aftenen skal spenderes med adskillige retter til ganen. Eftersom restauranten skal Coronalukke kl. 22 sharp, starter middagen allerede sidst på eftermiddagen. Så da glasset er tomt, kan vi lige Vi sætter os ud i den tilstødende havestue, hvor vi tager nå at slappe lidt af på værelset, inden vi giver drengen slips mundbindene af og nyder udsigten til regnbuen over sko- på og går ned i den nydelige restaurant. ven sammen med en velsmagende IPA. Udenfor er der en stor lokkende terrasse, men årstiden appellerer desværre Gode råvarer og rar stemning bare slet ikke til at sidde ude. Selvom det bare er en helt almindelig mandag er der fyldt ved alle de nydeligt dækkede borde. Her er friske blomster, adskillige vinglas og lag af service ved tallerkenerne samt lysekroner og udstoppede dyr på de store træbjælker i loftet. Lidt jagtstueagtigt og vældig stemningfuldt. En 8-retters menu er måske ikke det mest appellerende for børn, og vi er da også de eneste, der har medbragt et eksemplar. Men bare rolig, man kan sagtens nøjes med tre retter til ham, og så han kan smutte op på værelset igen, når selskabet keder ham. Vi lægger ud med et generøst glas champagne til at skylle smagsløgene med, inden vi skal i gang med de mange retter. Tjeneren i sort skjorte er seriøs og kompetent, men 52


GETAWAYGUIDEN min mand dog plads til at glæde sig over, inden også han må kaste håndklædet i ringen. Vi får derfor hverken smagt hvid chokolade, nougatin og fennikeldesserten eller blommer i Maderia. Kl. 22-loven sætter jo en vis grænse for, hvor længe man kan tillade sig at summe over hver ret, og jeg tænker, vi burde have gået en lang tur inden aftensmaden. Og være blevet til bords til midnat. Så ville vi snildt kunne rumme det hele. Mindre kan selvfølgelig også gøre det, for eksempel kan jeg bestille et gourmet ophold med fire retter. Men det slår nu ikke skår i glæden. For vi er fuldt ud tilfredse med al mad, vin og personlige behagelige betjening, som vi får, og går i højt humør op til Jesper Langberg på værelset. samtidig er hun også behageligt jordbunden med smil på læben. Det skal være hyggeligt at spise god mad her på Tyr- Næste morgen er der så en mere ydmyg morgenbuffet i strup Kro, ikke stift og københavner-prætentiøst. Men tag udestuen i fuldt ornat med mundbind, håndsprit og handikke fejl, der bliver ikke sjusket med kvaliteten af hverken sker, inden vi på ny går i baren. Denne gang for at tjekke ud. betjening eller råvarer. Opholdet på den sønderjyske kro syd for Kolding var over Første ret kommer godt fra start med smukt og farverigt an- al forventning, med garanti går ingen sultne hjem herfra, og rettet røget fasan med tyttebær og knasende sprød palme- det er bestemt ikke sidste gang, at vi prøver kræfter med den kål. Vi har optimistisk nok også kastet os over vinmenuen, gode mad. Og gerne de otte retter igen. For når Coronatåog får serveret en herlig tør og frisk New Zealandsk 2018 gerne er lettet, kan jeg fremover gå til bords kl. 19 og blive til Long Cloud Sauvignon Blanc til, som passer dejlig til den let midnat, og så skal jeg nok få plads til det hele. *** røgede ret. Det hele smager skønt, og vi tømmer tallerkener og glas med største velbehag.

Herefter følger en klassisk frisk komposition af delikat hjemmerøget laks, kroen sætter en stor ære i at bruge lokale råvarer, med æble og syrnet fløde. Frisk og lækkert med hjemmelavet brød til. Til laksen får vi en kølig frugtfuld og syrlig tysk 2018 Riesling fra August Kesseler serveret med rund hånd og med efterhæld. Man mangler ikke noget på Tyrstrup Kro. Ej heller sønnen, der nu har fået en imponerende og velanrettet portion is, så han kan smutte op og hygge på værelset.Forret nummer tre er en personlig favorit: Ceviche med agurk og karse, som også er let, frisk og velanrettet. Hertil serveres en spændende kølig østrigsk 2015 Zweigelt fra Ecker.

Håndklædet i ringen Humøret er højt oven på al den gode vin og mad, og det fortsætter i samme dur med næste ret: Sortfodsgris med svampe og havgus (dansk hårdost) drysset med salatskud. En virkelig smagsfuld ret som jeg nyder hver en mundfuld af. Men så mærker jeg problemet: Jeg er ved at være mæt. Og vi er nu ved hovedretten.Møre smagsfulde stykker kalvekød serveret med løg, majs og kartofler. Portionen er ikke nærig og jeg kan ikke lade være med at overspise. Sammen med den gode røde kraftige spanske MO Monastrell fra Sierra Salinas når jeg derfor mit maximum. Klokken er nu 21 og jeg må desværre sig nej tak til dessertrunden: Hjemmerøget ost med trøffelolie og hybenkompot, den finder 53


PRÊT-À-PARTIR

LAD BARE 2021

GÅ I FISK Tekst: Anne Køster Foto: PR

54


GOURMET

55


PRÊT-À-PARTIR

Foto: Jesper Rais

Hurra – så fik vi et nyt tiltrængt år. Hårdt tiltrængt for de mange erhvervsdrivende, som ikke lige tilhører den del af detailhandelen, der kørte det tunge bundtrawl på 2020 og solgte rekordmange dåsetorskerogn til hamstringsparate danskere i discountsupermarkeder.

Statskontrolleret mærkning til kvalitetsfisk

2020 fødte gudskelov andet end allestedsnærværende piktogrammer flankeret af uappetitlige ord som ”mundbind”. Året blev nemlig begyndelsen for et nyt statskontrolleret mærke kaldet NaturSkånsom, som med kongeHvor supermarkederne gik ud af året med et gennem- krone og fiskefingeraftryk viser vej til fisk af høj kvalitet. Fisk, som er fanget vildt og med respekt for naturen. Og snitligt salgsindex på forjættende langt over 100, er en hvorfor er det vigtigt? ny begyndelse mildest talt hårdt tiltrængt for alle dem, der lever af at levere mad i topkvalitet; for fra chefkok til Det er vigtigt, fordi ligesom æg ikke bare er æg, så er fisk fiskehandler var 2020 et eklatant skodår. ikke bare fisk. Det har taget år, men de fleste har efter-

Men én god ting kom der ud af dette annus horribilis – og her tænker jeg ikke på fællessang med Faber – men derimod på et lille fingeraftrykslignende mærke med teksten NaturSkånsom. 56

hånden forstået, at buræg er idioti, og supermarkedskæder har for længst erkendt, at en udelukkelse af buræg fra sortimentet er logik for – ja - burhøns. Men når det kommer til fisk, er der desværre lang vej endnu, men måske NaturSkånsom kan hjælpe os lidt på vej?


GOURMET Kokke viser ”Respekt for havet” Køber man fisk med mærket NaturSkånsom, kan man være sikker på, at lækkerierne er fanget med naturskånsomme metoder og omtanke for havmiljøet. Årelangt arbejde ligger bag tilblivelsen af mærkningen, som gæve fiskefolk fra Fiskerikajen bl.a. har været med til at søsætte. Kender du ikke allerede Fiskerikajen, elsker du fisk i verdensklasse, og har du samtidig ambitioner om at værne om planeten, så er Fiskerikajen et godt sted at søge hen. Som så meget anden innovation og udvikling indenfor dansk gastronomi, så er Fiskerikajens kamp for bedre, bæredygtige fisk under sloganet ”Respekt for Havet” født af fagfolk; en fisker og to dygtige kokke, Jesper Redecker og Simon Prause (og flere dygtige kokke er kommet til siden – alle med en fortid fra fremtrædende restauranter som fx Søllerød Kro og Formel B). Og der er meget, vi kan lære af landets topkokke, for mens vi andre er distanceret helt og aldeles fra råvarerne og sjældent kender navnet på hverken fiske- eller grønthandler (mange af os ser ikke engang vores varer i en køledisk,

men piller dem ned af ”hylderne” på Nemlig.coms app), så har fagfolkene hænderne dybt begravet i fiskekassen og kan udvælge den bedste kvalitet, der på én og samme tid også er forsvarligt fanget.

Logik for burhøns For hvad de færreste af os helt forstår nødvendigheden af, så er det, at selvom fisk er verdens sidste vilde råvare, så fisker vi som om, det var en landbrugsvare, vi bare kan så noget mere af – men det er umuligt. Hvor buræggene er noget forbandet svineri ift. etik og dyrevelfærd, så er skamfiskeriet oveni et spørgsmål om, hvorvidt dine og mine børnebørn overhovedet skal have fantastisk fisk på tallerkenen. Den kamp skal tages, og som det er tilfældet med så mange andre vigtige bevægelser, så starter den top-down. Med på holdet af NaturSkånsoms frontkæmpere er gudskelov en lang række af landets dygtigske kokke, også ét af Danmarks stærkeste gastronomiske kort – og her er vi ude i et regulært Spar Es - nemlig Eric Vildgaard, der sammen med sin kone Tina Kragh Vildgaard, står bag den tostjernede Michelinrestaurant Jordnær. 57


PRÊT-À-PARTIR Hvad er NaturSkånsom egentlig? Fisk mærket med NaturSkånsom er fanget af fiskere, som udelukkende fisker med skånsomme redskaber som eksempelvis line og krog, tejner og garn som skåner det sårbare og værdifulde miljø på havbunden, der er afgørende for et sundt økosystem i havet, dvs.: • Skånsomme fangstmetoder Fisken skal være fanget med skånsomme redskaber. • Sunde bestande Ingen fiskearter i ordningen må være truet, og alle fisk i ordningen skal være fanget fra sunde bestande. • Mindre fartøjer Fartøjet fisken fanges fra må ikke være længere end 17 meter. • Kystnært 80 % af fartøjets fangstrejser i et kalenderår er ikke længere end 48 timer.

Foto: Jesper Rais

Havets konge fortjener respekt

• Kvalitet Fiskerne skal have gennemført et kvalitetskursus, der f.eks. indeholder uddannelse i fødevarehåndtering. Trawling smadrer ikke bare havets bund, den brækker også ofte fiskens ryg, hvilket får blod til at blande sig med kødet. Og det giver sig selv, at en slagen konge med brækket ryg og besk blodsmag har intet at gøre på en restaurant som Jordnær, hvor retterne mere rammende beskrives som ”himmelske” frem for ”jordnære”.

Eric er på Jordnær – udover at være fænomenal til at skabe intense smagssammensætninger og retter af sjældent set elegance – også eminent til at skabe retter af en renhed, der ikke bare smager godt, men fremstår som en reel hyldest til råvarerne på tallerkenen. Særligt fisk har en indtrædende rolle i Jordnærs køkken, og fisken Lad 2021 blive fiskens år er dermed en af restaurantens allerstørste superstjerner. Bliver du modløs ved tanken om, at respektfuldt fanget Havets måske allerstørste stjerne, pighvarren, optræder fisk lugter af Michelinstjerner, trøfler og tårnhøje priser, da også altid på Jordnærs menu, lige inden lockdown i så fortvivl ej. Skånsomt fanget fisk er ikke nødvendigvis en version med jomfruhummerhaler pakket ind i syltede det dyreste fisk på markedet. Primært fordi kystfiskerne sorte trøfler ovenpå en yuzu kosho-beurre blanc. Jeg fik fisker efter fisk, der rent faktisk er i sæson. Går de fx efter retten i 2019 (i en let anderledes variant, men stadig med at fange skrubber, så er skrubberne jf. et klassisk udbud/ trøffel og beurre blanc), og jeg husker stadig retten som efterspørgsel-princip billigere, ligesom torsk fanget i sæsointet mindre end magisk. Fast fisk med bid og intens vel- nen også prismæssigt giver rigtigt god mening. smag omgivet af modne trøfler og en cremet, dyb beurre blanc. Til sådan en servering er det klart, at fisken bør Den gode nyhed er, at NaturSkånsom fisk i sæson lige nu tæller lækkerbiskener som torskerogn og torsk fra Lanbæres ind i kongestol, for som Eric siger: gø, men også skrubbe og søtunge kan nydes med god ”Pighvarren er kongen af havet – og en konge skal be- samvittighed – mens vi venter på, at gode folk som Eric handles med respekt”. Respekt for havet er at fange pig- Vildgaard & Co kan åbne op for de helt store forførende madoplevelser igen. *** hvaren med bundgarn, og ikke med et trawlgarn. 58


GOURMET

Få styr på jeres kontrakter!

Værktøj til ledelse og administration: •

Kontraktoverblik

Alarmer når frister nærmer sig

Budgetfunktion med indeksering

Mail-forespørgsler

‘Google’ i aftaletekster

Spar penge med bedre overblik

AQOOLA.COM

59


STREAMING

Udvalgte premierer Netlix Firefly Lane 3. Feb

News of the World 10. Feb

Seriepremiere: Tully og Kate er bedste veninder og støtter hinanden i både op- og nedgangstider. Deres ubrydelige bånd hjælper dem igennem fra teenageårene til de er i 40'erne.

Storfilm: Tom Hanks spiller en veteran fra den amerikanske borgerkrig, der påtager sig en farlig rejse og følger med i nyhederne fra by til by tværs over Texas, for at bringe en forældreløs pige til sit nye hjem.

Vanishing at the Cecil Hotel 10. Feb

The Crew 15. Feb

Crime Scene: Dokumentar om det berygtede Cecil Hotel i Downtown Los Angeles som har været forbundet med sære dødsfald og seriemordere i årtier. Senest i 2013, hvor den studerende Elisa Lam forsvandt fra hotellet.

Seriepremiere: Teamlederen på et NASCAR-hold kan ikke følge med de teknologivante millennials, der er blevet hentet ind til at modernisere holdet. Med Kevin James i hovedrollen.

Streaming Udvalgte premierer HBO

60

The Lady and the Dale 1. Feb

The Way Back 10. Feb

Dokuserie: Som fortæller historien om Elizabeth Carmichael, en enestående entreprenør og professionel bondefanger, som blev kendt under oliekrisen i 1970’erne for sin unikke markedsføring af den trehjulede bil, The Dale.

Film: Den tidligere lovende baskespiller Jack Cunningham (Ben Affleck) er endt som konstruktør, og kæmper med et alkoholmisbrug. Da han tilbydes, at blive træner på skolen hvor han selv var stjerne, er det en chance for at få oprejsning.

Outlander 17. Feb

Loudermilk 18. Feb

Sæson 5: Ny sæson i serien om Claire Randall, som involveres i en række intriger, da hun går gennem en gammel stencirkel. Claire tvinges til at gifte sig med en lovløs og splittes mellem to mænd i forskellige tidsperioder.

Sæson 3: Sam Loudermilk, en tidligere alkoholiker med en særdeles dårlig holdning, arbejder som misbrugskonsulent, hvor han formår at gøre alle vrede. Selvom han har styr på sit alkoholmisbrug, går det oftest ét skridt frem og 12 tilbage.


Adria Arjona

I A M W H AT I L I V E


TH E N EW FEM I N I N E FR AG R ANCE


PRÊT-À-PARTIR Ole Henriksen har netop lanceret sit nye eksfolierende citronboost, Lemonade Smoothing Scrub, som frisker enhver februardag op. Med den skønneste duft af citroner får kraftfulde alfahydroxysyrer porerne til at syne mindre, superfint sukkergranulat eksfolierer nænsomt, mens basilikum og kamille beroliger huden, som bliver øjeblikkelig glat, blød og strålende Lemonade Smoothing Scrub koster fra kr. 290,- for 90 ml.

Vinter Selvforkælelse

Glem at give vejret skylden. I år er det Corona, der står for vinterens metaltræthed og det ekstra store behov for selvforkælelse. Med hektiske hverdage fulde af hjemmearbejde, hjemmeskoling og al den stress og larm det medfører. Husk derfor pauserne, hvor du kun tager dig af: dig selv.

Få både fugt og fyldighed i de tørre læber med en af de nye kollagenberigede Pillow Lips High Pigment Moisture Wrapping Lipstick fra It Cosmetics. Den matte læbestift fås i 14 forskellige højt pigmenterede nuancer, er som sagt beriget med kollagen, men også et Tri-Oil Complex, som består af jojobaolie, pebermynteolie og sesamfrøolie. Resultatet er farvefulde, bløde og fyldigere læber. Pillow Lips High Pigment Moisture Wrapping Lipstick koster vejl. kr. 190,-

Koncentrer dig om de bløde hår og forfriskelsen ved den blide eksfoliering med RENEW Age-Defence Face Brush 01 fra Karmameju. Nuvel, du skal nok ikke være for stresset, for det er vigtigt, at du ikke børster for hårdt, når du tørbørster dit ansigt. De blide strøg af naturlige gedehår stimulerer bindevævet og cirkulationen, hvilket ikke bare udglatter fine linjer, men også virker opkvikkende ovenpå en måske lidt for lang mørk vinterdag. RENEW Age-Defence Face Brush 01 koster vejl. kr. 299,64


SKØNHED Tag en time-out fra Coronastress og hjemmeundervisning med den blide aromaterapeutiske Lavender Eye Pillow fra Kerstin Florian. Læg den skønne pude over øjnene og luk verden ude, mens du lader den dejlige duft af lavendel berolige dit sind og køle dit skolelærertemperament. Puden er lavet af den blødeste miljømærkede Øko-tex og fyldt med økologiske hørfrø og lavendelblomster, som hjælper til med enten en god nats søvn eller en øjeblikkelig afstressende pause fra hverdagen. Lavender Eye Pillow koster vejl. kr. 299,-

Giv hver enkelt øjenvippe fylde og farve med den nye ikoniske og banebrydende Lash Idole Mascara fra Lancôme. Den nye gel-emulsion er fjerlet og klumper ikke, og så er den revolutionerende applikatorbørste udstyret med hele 360 mikrobørstehår, så hver enkelt vippe løfters og separeres. Det giver øjenvipperne vifteformet volumen og et smukt lash extension look. Lash Idole Mascara koster vejl. kr. 230,-

Dæk den kedelige vinterhud og glæd dig over dit spejlbillede igen med en af de nye Luminous Silk Compact Powder fra Giorgio Armani Beauty. Den silkebløde pudderfoundation kommer nemlig her i februar i ti smukke nuancer, som udjævner hudtonen, giver den en strålende naturlig glød og beskytter samtidig mod solens stråler i timevis. Luminous Silk Compact Powder koster vejl. kr. 405,-

Nu er det blevet endnu nemmere at berolige sårbar hud med den nye effektive Exomega CONTROL Emollient Spray fra A-Derma. Den naturlige blødgørende creme til kløende og tør hud med virksomme ingredienser fra havrekim er nemlig nu blevet mere flydende og kan derfor sprayes på i en fart. Cremen trænger hurtigt ind og lindrer huden uden at klistre og kan bruges i både ansigt og på krop af alle i alle aldre. Ja, også små børn. Exomega CONTROL Emollient Spray koster vejl. kr. 199,50 for 200 ml.

Tekst Malene Raith


PRÊT-À-PARTIR

MAGASIN

Få Magasinet gratis her

Følg os på: Pret-a-partir.dk // Facebook YouTube // Instagram // Twitter

Profile for PRÊT-À-PARTIR Magasin

PRÊT-À-PARTIR Magasin Februar 2021  

2021s første gratis magasin er klar til dig med masser af tests af nye plug-in hybrider som Mercedes A 250 e, Volvo XC40 T4 og Seat Leon e-H...

PRÊT-À-PARTIR Magasin Februar 2021  

2021s første gratis magasin er klar til dig med masser af tests af nye plug-in hybrider som Mercedes A 250 e, Volvo XC40 T4 og Seat Leon e-H...