__MAIN_TEXT__

Page 1

PRÊT-À-PARTIR MAGASIN

MINI COOPER SE // HONDA E // MERCEDES C 300 E // YARIS HYBRID

SORT SOL I MARSKEN // GRØN GASTRONOMI // JULEFAVORITTER NUMMER 45 NOVEMBER 2020

ISSN 2596 - 6774 PRET-A-PARTIR.DK


NY JAGUAR I-PACE EV320

I GOT THE POWER FRA KR. 574.900

ELEKTRISK, MEN HELT IGENNEM EN JAGUAR Jaguar har altid stået for høj ydelse og sportslige køreegenskaber. Det gælder også den nye I-PACE EV320 som har samme størrelse, luksuriøse design og avancerede teknologi som EV400. I-PACE er opdateret med 3-faset lader, som giver hurtigere opladning i hjemmet imens det nye, intuitive infotainment system Pivi Pro, giver forbedret navigation og informationer om nærmeste ladestation når du er på farten. EV320 er tilgængelig i Danmark i en begrænset periode og antal og sælges så længe lager haves. British MotorGroup København Dynamovej 12A, 2860 Søborg Tlf.: 70 30 07 52 jaguar.dk

Ny I-PACE EV320 S: Pris fra kr. 574.900 inkl. moms. Priser er inkl. leveringsomkostninger kr. 4.080 og ekskl. årlig ejerafgift samt hjemmelader. Rækkevidde 415 km b beregnet efter WLTP. Beregningen er baseret på producentens WLTP estimater. Vi tager forbehold for trykfejl og prisændringer. I-PACE EV320 er tilgængelig i Dan


blandet kørsel, 25,2 kWh/100 km. Batteri 90 kWh. Priser og forbrug er nmark i et begrænset antal og periode. Priser gælder så længe lager haves.


Leon Den nye SEAT

Plug-in e-HYBRID

Sæt strøm til den næste generation

Den anmelderroste testvinder, SEAT Leon, fås nu som Plug-in Hybrid. Kør op til op til 63 km på ren el og kør op til 83,3 km/l med el og benzinmotorerne kombineret. Sæt strøm til din kørsel og nyd turen i den nye Leon Plug-in e-HYBRID, der er spækket med udstyr og bl.a. kommer med nøglefri start, 8,25” touch skærm og sikkerhedsudstyr som Front assist med fodgænger- og cyklistbeskyttelse, træthedsovervågning og fartpilot med fartbegrænser og Lane assist.

Pris fra kun 289.990 kr.

Ny SEAT Leon FR e-HYBRID. Vejl. pris fra 289.990 kr. Leon Sportstourer FR e-HYBRID. Vejl. pris fra 299.990 kr. Forbrug v/bl. kørsel: 83,3 km/l (WLTP) CO2: 27 g/km. Bilerne vises med ekstraudstyr.

seat.dk


PRÊT-À-PARTIR

NOV 2020 Forsidefoto: Jeppe Dalby

Reportage

Sjællandsringen rundt på fladt dæk

Nyheder

Citroën C3 og C5 Aircross PHEV, Hyundai i20, Peugeot 3008 & 5008, Årets Bil i Danmark 2021

Test

Mini Cooper SE, Peugeot 3008 Hybrid4, Honda e, Mercedes-Benz C 300 e

Autopiloterne

Morten Bek og Malene Raith har kørt de første kilometer i den nye Toyota Yaris Hybrid

Getaway Guiden

Kom med til en fantastisk naturoplevelse i Tøndermarsken og et knap så spændede hotelophold

Gourmet

Anne Køster opfordrer alle til at gå på restaurant og spise sig ud af Corona-depressionen

Velvære

Selvom det er tidligt at tale jul, er tiden inde til at lade sig inspirere

Kopiering af tekst og foto er kun tilladt efter aftale med redaktionen. Ved spørgsmål kontakt ansvarshavende redaktør Malene Raith på malene@pret-a-partir.dk PRÊT-Á-PARTIR Magasin er gratis at abonnere på: Ja tak


PRÊT-À-PARTIR Velkommen til et elektrificeret magasin, hvor vi har

valgt at fokusere på de forskellige former for strøm, som i dag findes under motorhjelmene. Fra fuldt elektriske vogne som Mini Cooper SE og Honda E til plug-in hybriderne Mercedes C 300 e og Peugeot 3008 Hybrid4. Sidstnævnte har Morten Bek testet, mens Autopiloterne kaster sig over Toyota Yaris Hybrid. Der er også en lokkende dæktest fra Sjællandsringen, og så byder vi vores nye fotograf Jeppe Dalby velkommen. Anne Køster tager på grøn getaway, vi ser sort sol i Tøndermarsken med et udfordret ophold på Schackenborg Slotskro, og til sidst kan du få lidt tidlig inspiration til julegaverne bagerst i magasinet.

Malene Raith, journalist og redaktør Morten Brunsgaard Bek forholder sig kritisk til plug-in hybrider og Peugeot 3008 Hybrid4. Ikke alt behøver slæbe rundt på et batteri.

Morten Bek er uddannet journalist fra universitetet i Århus og har siden 2005 arbejdet med motorjournalistik på blandt andet Bil Magasinet, Berlingske og Bilbasen. Han driver til daglig det populære bilsite Biler. bek@blogombiler.dk

Anne Køster er dødtræt af regeringens tiltagende restriktioner og besluttet sig for at tilbringe weekenderne med gastronomiske getaways.

Anne Køster er passioneret foodie og skribent med en fortid som vinanmelder på blandt andet magasinerne Mad & Bolig og Mad & Venner. Hun er desuden indehaver af Haps, som rådgiver virksomheder indenfor mad og drikke. anne@annekoster.dk

Jeppe Dalby er ny automobilfotograf på magasinet og står blandt andet for denne måneds forside. Han har en stor passion for bilers design og går op i detaljen, som han brænder for at fremhæve visuelt gennem sine billeder.

Jeppe Dalby arbejder til daglig som freelance-fotograf for blandt andet Bilbasen, hvor han laver både stills og video. jeppe@dalbys.dk PRÊT-À-PARTIR Magasin udgives af: Max Media Tuborgvej 26 DK-2900 Hellerup Tel. +45 2462 1339 CVR. DK38191276


Få styr på jeres kontrakter!

Værktøj til ledelse og administration: •

Kontraktoverblik

Alarmer når frister nærmer sig

Budgetfunktion med indeksering

Mail-forespørgsler

‘Google’ i aftaletekster

Spar penge med bedre overblik

AQOOLA.COM


PRÊT-À-PARTIR

EL MINI

Tekst: Malene Raith Foto: Jeppe Dalby


MINI COOPER SE


PRÊT-À-PARTIR

Den ser knivskarp ud og kan utvivlsomt charme de fleste i den farverige mondering, som den nye fuldt elektriske Mini Cooper SE er iført her. Mini har da også i snart 20 år været både opsigtvækkende og appellerende med sit friske tidløse retrodesign og sine underholdende gokartlignende køreegenskaber. Men kan den lille bil, som i høj grad forbindes fart, fest og livsstil, også fungere som elbil? Svaret er ja. Omend med forbehold.

selvstændigt bilmærke, og allerede året efter præsenteres afløseren endelig: den moderne Mini, som vi kender den i dag. Naturligvis fuld af referencer og kærlige hilsner til sit ophav og skam stadig bygget på den oprindelige fabrik i Cowley i Oxford, England. Men så har den heller ikke mere til fælles med den originale Morris Mascot.

Men hvorfor denne historielektie, spørger du måske. Jo, naturligvis fordi, at der nu tages hul på endnu et nyt kapitel i Minis historie med den elektriske Mini Cooper SE. Den Nyt elektrisk kapitel fuldt elektriske vogn havde faktisk allerede verdenspremiMini, som du sikkert ved, er barn af den ikoniske Mor- ere som koncept på det nu hedengangne Frankfurt Motor ris Mini, der går helt tilbage til 1959. I Danmark blev den Show i 2017, og jeg må i dag nok engang tage hatten af for kendt som Morris Mascot, som var blandt de mest solgte ligheden mellem koncept og færdigt produkt. biler i kongeriget gennem 1960érne og 1970érne. I 1994 bliver Rover Group, der på det tidspunkt ejer Mini, imid- Men er man ikke til kontrastfarve på sidespejlene, særlertid overtaget af BMW, og tyskerne går stille og roligt i egne 17" fælge eller det gule bånd hen over grillen, kan gang med at udvikle en moderne afløser. Ved udgangen af man også vælge sin Mini Cooper SE uden. Så vil det mest 1999 er der solgt fem millioner klassiske Mini Coopers på iøjenfaldende, der adskiller den fra den almindelige treverdensplan, og den kække lille britiske vogn, bliver kåret dørs, blot være den anderledes lukkede kølergrill og de til European Car of the Century samme år. Året efter, i år gule elektriske emblemer for og bag, som måske ligner et 2000, splitter BMW imidlertid selskabet op, gør Mini til et gult stik eller et sølvfarvet E.


MINI COOPER SE

Jeg ville dog klart vælge det kulørte look. For det passer ikke bare godt til Mini at skille sig lidt ud, Mini Cooper SE ser også herligt skarp ud i den mondering, som naturligvis samtidig spiller sammen med interiøret.

Mere grøn end sport Umiddelbart ligner kabinen sig selv, som man kender den i de nye Mini'er, men der er alligevel nyt. For eksempel er den pulserende røde startknap nu blevet lysegul, og på samme linje finder du også nogle nye knapper. Den ene intensiverer opsamlingen af bremseenergi, der i den mest effektive indstilling muliggør, at man kan køre vognen med foden på speederen alene, idet vognen motorbremser hårdt. Den anden knap i højre side er til køremodes, hvilket måske ikke er nyt, men nu bare har to grønne køremodes og kun et sportsmode. Og faktisk kører jeg flere gange i Green+, det mest intense af dem, med åbent vindue, fordi aircondition så bliver slået fra, det vender jeg lige tilbage til. Bag rattet er der desuden nu kommet en klædelig digital instrumentering (i stedet for de lidt outdatede runde ure), der er en lysende gul ring rundt om infotainmentskærmen og lidt gult på den aflange gearvælger. De labre Union Jack detaljer i kabinen er del af "Mini Yours" interiørpakken, som så er standard på denne her topmodel Maximise.


PRÊT-À-PARTIR teri, der både vejer og snupper plads i bagagerummet er de sjove gokartagtige Mini-køreegenskaber intakte. Det lave tyngdepunkt sammen med frisk elektrisk acceleration giver smil på læben i sving og ved hurtige overhalinger. Topfarten hedder 150 km/t, men der er ingen grund til at suge batteriet fladt i rekordfart med den slags hastigheder. For netop det at vognen kan trille lydløst gennem byen, gør Mini Cooper SE til en ny moderne klassiker. Omend præget af moderne udfordringer som rækkevidde. Måske er det lidt uretfærdigt, men jeg er faktisk her en smule skuffet over de op til 234 kilometer. Også selvom jeg ikke er lige så kritisk overfor den næsten tilsvarende rækkevidde i konkurrenten Honda e. For Mini's ejere, BMW, har jo altså været med i det elektriske game meget længere end Honda, og derfor havde jeg altså forventet mig noget mere. Bevares, ikke 600 kilometer for jeg er jo imod store Bagsæderne er i min optik til gengæld lidt at regne som et forurenende batterier, men 275 eller 300 kilometer ville aflægningssted. Mini Cooper SE har nemlig kun tre døre, være mere passende. og det der med at først at skulle vippe forsædet, for så sammenkrummet forsøge at finde fodfæste på det smalle gulv Testbilen er hurtigladet til 80 procent, da jeg hopper i den, uden at slå hovedet mod dørkarmen ved ud- og indstig- hvilket umiddelbart burde være rigeligt til et par dage. Men 140 af de ca. 180 kilometer bliver hurtigt ædt op af en ning, er jeg simpelthen blevet for gammel og sur til. alsidig dag med meget kørsel i både by og på motorvej. Jeg Men nuvel, nu er det jo som altid også bag rattet at mor- ved godt, at motorvejen er synderen, og at jeg selvfølgelig skaben for alvor begynder. Og det gør den uomtvisteligt. også selv er skyld i mit efterfølgende besvær med: 1. Finde Elmotoren har 184 hestekræfter, der trækker på forhjule- en ledig lader, 2. derefter finde en der også virker, nå at ne og sender Mini Cooper SE fra 0 - 100 km/t på friske få rækkeviddeskræk (nøjagtig som i begyndelsen af 2014, 7,3 sekunder. Jovist, vil nogle måske mangle lidt spræl fra hvor jeg kørte i3 for første gang), fordi jeg må køre ud af udstødningen, når de skærer hjørnet i den kække vogn, kommunen for at lade, og 3. til sidst vente i evigheder på at men det gør jeg egentlig ikke. For selvom den har et bat- få lidt strøm på batteriet igen. Alsammen fordi jeg ikke har


MINI COOPER SE en ladeboks hjemme. Til gengæld bemærker jeg også i mit opladningsbesvær, at Mini Cooper SE omvendt er ret god til at holde på kilometerne, når jeg bruger de regenererende programmer. Så igen, havde jeg haft en ladeboks selv, ville rækkevidden ikke være et problem. Og derfor skal du naturligvis også svare ja tak, når du får et tilbud om opsætning af egen ladeboks. Just do it. Og bor du i lejlighed, køber du en Mini på brændstof i stedet.

morkablet) tager en evighed og kun er til det. Nødlanding. Vi skal ikke fuldstændig væk fra fossile brændstoffer om ti år, men vi skal til at begynde at skære ned på dem nu. Et godt sted at starte, er for eksempel ved at gøre bil nummer to elektrisk. Og her er Mini Cooper SE med sine lydløse køreegenskaber, personlige charme og kulørte nye design unægtelig et oplagt valg. Den er ikke bare munter at se på og køre i, prisen gør det faktisk nu også muligt for flere at komme ud at køre Mini. ***

Den gode nyhed er, at Mini Cooper S kan hurtiglades, så man kan få 80 procent på batteriet på blot 35 minutter. Mini Cooper SE koster fra kr. 265.000,Ved ladeboksen tager det 3 timer, mens nødladestik (mor- Maximise fra kr. 300.000,-


PRÊT-À-PARTIR

Når strømmen fiser ud Tekst: Morten B. Bek Foto: PR og Bek


BEK OM PEUGEOT 3008 HYBRID4


PRÊT-À-PARTIR

Peugeot 3008 er en god bil, men det gør den ingen vi bliver stillet i udsigt. Hvis man vover at køre ud tjeneste at blive en plug-in-hybrid med 300 heste- af byen, forvilde sig ud på en landevej med 90 km/t eller sågar en motorvej, så bliver en elektrisk rækkræfter. Morten Bek tester den nye PHEV. kevidde hurtigt reduceret til 22 kilometer i stedet Svære at vurdere for 55 kilometer. Plug-in-hybrider vælter ind over os som en tsunami, og mens det er dejligt, at udvalget bliver større og større, i en grad så det føles som om, det fordobles måned for måned, så er jeg ved at have brug for en pause fra de opladelige hybrider. Hver anden testbil, jeg har fingrene i, kan lades op med hjælp fra elnettet, og der bliver hver eneste gang lovet et magisk lavt brændstofforbrug. Men ingen anden biltype er så svær at vurdere og komme med en endegyldig konklusion på som plug-in-hybriden. Hvis man har mulighed for at lade op ved bopælen, så den altid har strøm på batteriet, så kan en PHEV give mening for nogle mennesker. Der er bare det ved det, at batteriet næsten altid bliver suget tør meget hurtigere end det,

Lige nu får danskerne en kæmpe rabat, når de køber en plug-in-hybrid. Det giver store biler med masser af kræfter og rigtig meget udstyr til en lav pris. Det er da også en rigtig fin idé, men måske alligevel ikke, fordi det er umuligt at kontrollere, om de opladelige hybrider bliver ladet op. Man kan jo bare lade være, og ingen tvinger kunderne til at købe en ladeboks til garagen (eller en 100 meter lang forlængerledning, der kan hænge som en guilande ud af vinduet i lejligheden). Nogle plug-in-hybrider fungerer meget bedre end andre. De bedste kører langt på literen, også når de slet ikke lades op, og de bedste giver også en god køreoplevelse, som er fri for ryk og hak, når forbrændingsmotoren slår til og fra.


BEK OM PEUGEOT 3008 HYBRID4 Nogle nylige eksempler fra testbilsflåden, som fungerer godt er Audi A6 55 TFSI e, Mercedes-Benz A 250 e og Toyota RAV4 Plug-in Hybrid. Men hele plug-in-eventyret kan også gøre en god bil til en ringere bil, og det er hvad Peugeot har fået ud af at gøre den fine 3008 til en plug-in-hybrid.

I det mindste er den for dyr

forhjulene ved hjælp af et styk benzinmotor og et styk elektrisk motor, har den 225 hestekræfter og en pris som er noget så fristende i forhold til dens dyre storebror: 320.000 kr. kunne den fås til. Kunne, for med et ventende facelift lige om hjørnet er den steget med 10.000 kr.

Måske er den billige 3008 Hybrid med 225 hestekræfter billigere. Det håber jeg, men jeg ved det ær3008 er en god bil. En rummelig familiebil med et ligt talt ikke, for det er den med 300 hestekræfter, fedt design, en speciel og på mange måder lækker jeg har taget Danmark rundt. indretning og udmærkede køreegenskaber. Med en lille benzin- eller dieselmotor og 8-trins automat- Stadig et vildt og fedt design gear har man en af de bedre crossovers i klassen. Med plug-in-hybriden, som jeg har kørt på tværs af Før jeg går ombord i, hvorfor 3008 Hybrid4 ikke Danmark, rundt på Ærø, op og ned gennem Jylland virker (for mig), så lad mig komme med noget sødt og endelig tilbage til København, har man ikke en og godt. Så jeg ikke virker helt så negativ og indebrændt. Jeg siger det gerne igen, at designet på 3008 af de bedste. også er fedt, selv om der nu kører virkelig mange Faktisk laver Peugeot ikke bare en plug-in-version af dem omkring os, og med faceliftet, som du kan af 3008, men to forskellige. Det kan måske være et se andetsteds her i magasinet, har Peugeot lavet en lyspunkt, at modellen jeg har testet nok aldrig bli- gevaldigt fin opdatering. ver en stor ting i Danmark. Som Hybrid4 har den nemlig 300 hestekræfter, firhjulstræk og en pris på Kabinen var et hole in one for Peugeot, da 3008 kom omkring en halv million kroner, når der er smidt frem, og formerne og materialerne kan måle sig en lille smule ekstraudstyr i den. Som Hybrid, hvor med meget dyrere biler. Det Ford leverer i den nye det lille 4-tal er skrottet, fordi den kun trækker på Kuga, og det man må leve med i Nissan Qashqai,


PRÊT-À-PARTIR

er forbløffende ringe i forhold til Peugeots indsats. Jooo, jeg er træt, af at jeg skal ind i infotainmentsystemet for at regulere klimaanlægget, som det viser sig, jeg meget ofte gør, når det på den måde bliver fremhævet af dårlige betjeningsforhold, men det er vel lidt som at måtte lide for kunst?

jeg næsten usikker på, hvor bilen er på vej hen, men understyring og uvillighed holder da farten nede. Al letheden i en almindelig 3008 er væk i den tunge Hybrid4, den bageste elmotor giver intet til at forbedre køreoplevelsen, selv om den har potentialet som styrende for træk på baghjulene.

Lide må man også for strømmen. Det må man i mange plug-in-hybrider, og det handler grundlæggende om vægt. 3008 Hybrid4 tynger sine dæk og vejen med 470 kilo mere end den letteste 3008’er, og de primære kilo kommer fra batteripakken (13,2 kWh), diverse styreenheder og ledningsnet til hybridsystemet og de elektriske motorer (en foran, en bagtil). De 470 kilo ekstra tyngde svarer til at putte en halv Suzuki Swift i bagagerummet, og det kommunikeres krystalklart fra bilen, at den er svært overvægtig - mere reglen end undtagelsen for plug-in-hybriderne.

Vent, vent og… bang!

3008 Hybrid4 er kun 445 cm lang, men tungere at danse med end SUV’er, der er en halv meter længere og endnu tungere. 3008 er tydeligvis ikke tænkt som en fedladen bil fra starten, så det normalt rimelige styretøj, let og uden de store fortællinger, gør køreoplevelsen kluntet. Gennem svingene er

Det jeg bryder mig mindst om ved 3008 Hybrid4 er nok køreegenskaberne. Eller måske det er hele motoriseringen. En opladning (den kan klare 7,4 kW i en ladestander/-boks, så potentielt kan batteriet lades op på et par timer) giver i den magiske plugin-verden 62 forureningsfri og lydløse kilometer. I instrumenteringen fortæller systemet mig, at det nærmere omkring 40 kilometer, og med fare for at gentage mig selv, så varer de 40 kilometer ikke 40 kilometer, men mellem 15 og 30 kilometer, hvis elektrificeringen alene skal drive bilen, og man bevæger sig ud af bytrafikkens sikre omgivelser. Man kan spare op ved at tvinge benzinmotoren i gang med funktionen eSave. Man kan vælge at bruge benzin til 10, 20 eller maksimal kapacitet i batteriet, så man kan køre på strøm på et senere


BEK OM PEUGEOT 3008 HYBRID4 tidspunkt. Det æder selvfølgelig endnu mere benzin, og 3008 Hybrid4 er ikke nøjsom med dråberne, når den ikke har strømmen med sig. Held og lykke med at finde ladestandere i de mindre jyske byer (og ledige standere, som ikke er blokeret af en ikke-elektrisk bil i en større by som Aarhus), som jeg prøvede flere gange. Det er benzin, der skal til, for infrastrukturen er både utilregnelig og langt fra tæt på sporadisk dækkende.

mer større ridser i lakken. Tramp speederen i bund. Vent et øjeblik. Og så fyres alt af, så det faktisk ryster i rattet. Den føles hurtig, men når det er så anstrengende at være hurtig, holder det så hurtigt op med at være sjovt.

En måned eller to inden testen og de lange ture i Jylland har jeg testet den nært beslægtede 508 SW Hybrid. Lavere, endnu flottere og med det samme hybridsystem og de samme 225 hk som den billiDe 300 hk, som kommer af en 1,6-liters benzinmo- gere plug-in-udgave af 3008. Færre kræfter, meget tor med 180 hk og to elektriske motorer med hver lavere pris. Som i 140.-150.000 kr. billigere. 110 hk, kommer ud fra et næsten lige så utilregneligt mønster. Med en almindelig tyngde i spee- En del af det har nok været store forventninger til derfoden flytter 3008 Hybrid4 sig “almindeligt” 3008 Hybrid4 med de 300 hk, men den svagere 508 og tilfredsstillende nok. Den starter altid i el, men SW Hybrid efterlod et mere ærligt, omgængeligt og benzinmotoren rystes mærkbart i gang efter få me- godt indtryk. Jeg håber, at 3008 Hybrid med 225 hk ter (igen, når der ikke er strøm på batteriet…), men kan give samme indtryk. 150.000 kr. billigere, men det er når man virkelig presser ydelsen, at der kom- også 53 kilo lettere. ***


PRÊT-À-PARTIR

SUPER CHARMØREN Tekst og foto: Malene Raith


HONDA E


PRÊT-À-PARTIR Den er faktisk så charmerende, at jeg allerede faldt for den i 2019. Her mødte jeg nemlig Hondas første fuldt elektriske vogn, Honda e, på Geneve Motor Show, hvor jeg sendte den danske pressemand et skeptisk blik, da han fortalte, at den spøjse lille vogn foran mig skam ikke var en konceptbil. Den var noget nær produktionsklar. Med digitale sidespejle und alles. Argh, mon ikke, slutresultatet ville blive en smule mere nedtonet? Det blev det så ikke. Honda e landede i Danmark midt i Coronaforåret og er utvivlsomt den på en gang mest charmerende og upraktiske lille elbil på markedet lige nu. Undtagelsen Er du fast læser, ved du, at jeg ikke er tilhænger af de outrerede elbiler med et påtrængende udseende. Som om de partout skal skille sig ud med sært og småklodset design, der råber elbil, i stedet for bare at være en vogn med en anden type motor end de gængse. Honda e er undtagelsen. Og du kommer ikke til at høre mig sige et ondt ord om designet, selvom den lille særegne vogn i allerhøjeste grad skiller sig så meget ud, at man stort set ikke kan parkere nogen steder uden at tiltrække en interesseret fanskare. Og det er ikke kun fordi, at testbilen er skriggul. Det anderledes steampunkdesign ligner bare på ingen måde noget, man har set før, men er en afbalanceret blanding af gamle dyder. Tag bare det flade gulv ved forsæderne, de bløde morfarsæder, de træagtige paneler, og den nyeste nye teknologi som de digitale sidespejle, det fullsize digitale instrumentbord, spaceship-agtigt ydre med afrundede kanter, sidespejlene uden spejl, indfældelige dørhåndtag, og de stirrende LED-lygter på den flade front uden grill. Der faktisk en lille smule forlæns-baglæns over exteriøret, fordi for- og baglygter ikke bare er ens, de er også parallelt placerede i en oval sort ramme. Men det er nu det indvendige design, der for alvor gør mig blød i knæene. Som

nævnt er der sæderne og "træpanelerne" (plastik), der sammen med uldstoffet og syningerne i dørene, giver mig fornemmelsen af at sætte mig ind i en hyggelig stue. Og så selvfølgelig også det lodrette instrumentbord med alle skærmene - ja, selv bakspejlet er digitalt, men kan selvfølgelig slås over på også blot at være et almindeligt spejl. Bag rattet har jeg digital instrumentering efterfulgt af de to store farverige 12,3" infotainmentskærme med navigation, bilinfo og små sjove overraskelser. "Hvorfor står der akvarium," spørger sønnen, og jeg når ikke at efterlade ham alene i bilen i fem minutter, før jeg kommer tilbage til svømmende fisk og grønne planter. Åh, manner, hvor er det fedt. Kan man leve uden? Sagtens, men vil man have det alligevel? You bet. Alleryderst i begge sider sidder så billedet fra de digitale sidespejle, en teknologi, som jeg decideret ikke brød mig om på Audi e-tron. Men på Honda e spiller de faktisk helt, som de skal. Måske fordi billedet ikke vises fladt på dør-


HONDA E

karmen, men i kørselsretningen, som man er vant til, nu bare inde i kabinen i stedet for lidt længere ude. Selvom jeg er langbenet, har jeg fint med plads bag det iøvrigt herligt store runde retro-agtige rat, og den rummelige fornemmelse forøges af den åbne plads foran midterkonsollen mellem forsæderne (med en hyggelig lille stoflomme til mobilen). Af andre gode detaljer kan nævnes retro volumendrejeknappen, der stikker op af instrumentbordet og den flade midterkonsol med trykknapperne til automatgearet. Det passer bare sammen altsammen.

Lille batteri, godt for miljøet

Dørhåndtagene til bagdørene sidder skjult i enden af vinduesrammen, hvorimod de som sagt springer ud af fordørene, så snart man låser op. Og som om det ikke er gadgetlækkert nok, så tænder vognen også samtidig, så jeg bare skal sætte mig ind og sætte i gang på Driveknappen (de første par gange får jeg naturligvis trykket sluk, fordi jeg vil trykke start). Det er komfort kogt ind til benet, men inden min begejstring tager for meget over, er der er dog en meget væsentlig faktor, som bringer mig ned på jorden Hvad der er af rummelighed på forsæderne, finder man igen: rækkevidden. så ikke i resten af vognen, men her er da plads til to børn på sofabagsædet, som iøvrigt er nemt at komme til, fordi Honda e fås i to udgaver, den der blot hedder Honda e Honda e er udstyret med fire døre, og så kan man da have med 136 hestekræfter, og så denne her testbil Honda e lidt hverdagsindkøb og et par skoletasker med i bagage- Advance med 154 hestekræfter, lidt mere ekstraudstyr og rummet. Som egoistbil er det rigeligt, men som funktionel en rækkevidde på op til 220 kilometer. Og faktisk er der familiebil bliver det nok noget presset. Det skal i så fald ifølge vognen 240 kilometer på måleren, da jeg sætter mig ind, men turen hjem fra forhandleren i den anden ende af være bil nummer to.


PRÊT-À-PARTIR

København går på motorvej rundt om byen, og det æder allerede 100 kilometer af rækkevidden. Nej, jeg kører ikke sparekørsel på motorvejen, og jeg kunne også bare være kørt på tværs af byen med 50 km/t, men det ændrer ikke ved, at jeg nok engang må konstatere, at elbiler ikke fungerer uden at man har sin egen ladeboks. Sætter jeg den direkte hjem i stikket, vil vognen jo have 240 friske kilometer klar til mig hver dag, og så meget kører jeg alligevel ikke i dagligdagen.

grund til at sætte så stort et CO2-aftryk på miljøet, som et stort batteri allerede har sat, inden du får nøglen udleveret. Lille batteri = bedre for miljøet.

Men har man omvendt den wallboks derhjemme, er jeg stor og varm fortaler for de mindre batterier. For kører man alligevel mest ærindekørsler i byen, til skolen og til jobbet hver dag, er rækkevidden rigelig, og der er ingen

Honda e er baghjultrukket, elmotoren ligger foran, og det er en stor fornøjelse at suse af sted i den velafbalancerede kække vogn, der klarer 0 - 100 km/t på 8,3 sekunder. Kabinen er desuden så behageligt støjdæmpet, at jeg irrite-

Til byen i hverdagen

Med det på plads er Honda e en fornøjelse at køre i. Jeg elsker det simple ved blot at trykke D eller R i midterkonsollen for at køre forlæns eller baglæns, og køremodes til energibesparende programmer kan vælges på en vippekOg den lange tur til Jylland, Bornholm eller Sydfrankrig vil nap ved siden af. jeg alligevel stadig ikke tage i en elbil. Den slags skal man bruge en brændstofvogn til. Med mindre man selvfølgelig Da jeg er færdig med det friske tempo på motorvejen, slår synes, det hyggeligere at slappe af og drikke kaffe på lade- jeg over i det mest energiopsamlende mode, så jeg kan stationer rundt omkring i Danmark og Europa frem for at komme længst muligt på den resterende strøm. Vognen komme hurtigt frem eller hjem til familien. For nok kan bremser nu pænt meget op, når jeg slipper speederen, og Honda e oplades ved en hurtiglader (det er IKKE dem ved sender energien herfra tilbage i batteriet. Det gør ikke bare supermarkedet) til 80 procent på omkring 35 min. men rækkevidden holdbar, tilregnelig og sejlivet (og virker behjemme eller ved de almindelige offentlige ladestandere rolingende på rækkeviddeskræk), det gør det også muligt vil en fuld opladning typisk tage helt op til 11 timer. at køre og bremse via speederen alene.


ret må lukke vinduet, da en mand på motorcykel holder i tomgang ved siden af mig i krydset. Næh, den slags støj gider man da ikke have i sin hyggelige og velkørende stue. Men stuen er ikke for alle. For Honda e kommer nemlig også med et pænt stort prisskilt på kr. 277.000,- og knap kr. 300.000,- for testbilen. Af samme grund kan jeg heller ikke opponere mod det anderledes design. For Honda e minder mere om et luksus-eksperiment end et forsøg på at belære omverdenen om, hvor god man er, når man kører grønt. Lad andre om at lave billige og mindre veldesignede elbiler til masserne. Denne her er for feinschmeckerne, som ikke nødvendigvis er engageret i at redde isbjørnene,

HONDA E

men simpelthen bare ikke kan stå for originaliteten, der gennemsyrer den lille bil. Det afspejles i prisen, den manglende praktik og designet. Og som sagt: har du din egen ladeboks, er 200 daglige kilometer rigeligt. Men har du ikke, er det unægtelig stadig noget rod og irriterende tidsspilde, at skulle postnummeret rundt for at shoppe og vente på rækkevidde, og så er elbiler, kort sagt, ikke noget for dig. Eller mig. *** Honda e er med i finalen om at blive kåret til Årets Bil i Danmark 2021.


PRÊT-À-PARTIR

Citroën C3 & C5

Den er solgt i mere end 24.000 eksemplarer siden introduktionen i Danmark 2016, den har kvindetække som ingen anden Citroën, og så er den friske lille C3 netop blevet opgraderet. Citroën har efter eget udsagn vundet det tabte tilbage efter Coronaforåret, der satte bilsalget i stå, og erobret en markedsandel på syv procent. Så høj en andel af det danske bilsalg har de aldrig haft før, og så har de endda netop sendt to nye biler ud i efteråret: den lille faceliftede C3 og en ny plug-in hybridvariation af C5, Aircross. Citroën C3 er blevet lidt mere barsk og stringent med ny front med LED-forlygter som standard, nye markante linjer og nye airbumps - de berømte signaturluftpuder på siden. Desuden er det også muligt af give sin lille darling et personligt præg med hele 97 forskellige designkombinationer og farver på tag, airbumps mm. Også indvendigt er der kommet to ekstra kabinedesigns med nye farver, materialer og komfort sæder. De fås med i to benzinvarianter med 83 eller 110 hestekræfter, samt en dieselvariant med 100 hestekærfter. Den større C5 Aircross plug-in hybrid kommer som udgangpunkt i et pænt højt udstyrsniveau til en pris, der frem til årsskiftet - og forhåbentlig også efter - gør den yderst attraktiv. Den er udstyret med en 1.6 liters benzinmotor med 180 hestekræfter, der kombineret med el motoren giver vognen 225 friske hestekræfter. Den starter herligt lydløst på strøm, og en testtur ned ad Strandvejen forløber behageligt stille og ustressende på ren strøm. Batteriets rækkevidde er op til 61 km eller til man træder mere til på speederen. Så starter brændstofmotoren roligt og uden at gøre væsen af sig. Via køreprogrammer kan jeg også spare på, eller effektivt køre strøm tilbage på batteriet. Det hele kan følges på den digitale instrumentering, og de fede sofasæder gør kabinen til en komfortabel og hyggelig stue. Citroën C3 koster fra kr. 120.000,- og C5 Aircross PHEV fra kr. 320.000,- Begge biler er handlen nu.


NYHEDER

Hyundai i20 Hyundai er klar med en nye 3. generation af en af deres mest solgte modeller i Europa, B-segmentbilen i20. Og det er ikke så lidt, der er sket med den nye vogn. Traditionen tro er den nye generation på ny groet en smule og blevet lidt længere, lidt bredere omend lidt lavere, men med øget akselafstand. Designet er naturligvis også nyt og markant med integrerede forlygter i grillen, et lysbånd fra lygte til lygte på bagenden, og mulighed for sort tag, hvis man vil øge det dynamiske præg. Indvendigt er det nu muligt at tilvælge lækre features, som normalt kendes fra større og dyrere vogne såsom 10,25" digital instrumentering, en 10,25" infotainmentskærm med trådløst Apple Carplay, blåt ambientlys i kabinen, Bose lydsystem samt sikkerhedssystemer som adaptiv cruisecontrol, der via navigationen tager forbehold for f.eks. sving, aktiv blindspot, som kan bremse hjulet, hvis man er på vej over i noget samt venstresvingsassistance. Men måske vigtigst i disse tider, så kommer der også lidt strøm under motorhjelmen på i20. Indstigningsmodellen er en forbedret 1.2 liters benzinmotor med 84 hestekræfter og fem manuelle gear, så er der en helt ny 1.0 liters benzinmotor med 100 hestekræfter og enten 6 manuelle gear eller automatisk 7 trins DCT - en virkelig komfortabel og velkørende motor, da vi testkører den i København - og så er der altså en ny 1.0 48V mildhybrid med 100 hestekræfter med coastingfunktion, hvor benzinmotoren slukker, når man ruller ved jævn fart. Køber man den samme motor i N-Line versionen, bliver den lige tunet med 20 ekstra heste. Og ja, til foråret 2021 kommer der naturligvis også en 1.6 liters i20 N med vilde 204 hestekræfter og seks manuelle gear. Den nye Hyundai i20 bliver lanceret i Danmark i begyndelsen af November, prisen starter på kr. 150.000,Tekst: Malene Raith


PRÊT-À-PARTIR

Peugeot 3008 FL

Peugeot, som her i efteråret har fejret deres 210 års fødselsdag i skyggen af Corona, har netop vist deres nye faceliftede Peugeot 3008 frem for verden. De kalder det selv Fase 2, hvilket på sin vis er mere mundret og logisk end facelift, og indebærer en helt ny cool front med en større grill som omslutter forlygterne og med udvidede luftindtag rundt om, og så er de markante lodrette "hugtænder" blevet til en skrå LED streg fra lygte til kofanger. På bagenden er Full LED-baglygterne blevet til 3 x 3 smalle riller i hver side, og så har vognen fået et nyt "rullende" blinklys i form af to vandrette streger. Der er også nyt i kabinen i form af elegante nye træpaneler, en ny 10" infotainmentskærm og farverig digital instrumentering med blandt andet "Night Vision," som kan vise farer i siden af vejen, når man kører i mørke. Den nye 3008 kan som vanligt vælges som enten diesel- eller benzinvariant, men derudover vil der nu også være hele to forskellige plug-in hybrid varianter at vælge imellem, en forhjulstrukket Hybrid 225 med en 1.6 liters PureTech motor med 180 hestekræfter kombineret med en 80 kW elektrisk motor med 110 hestekræfter, der tilsammen giver vognen 225 hestekræfter. Eller den store Hybrid4 300 med samme benzinmotor, men med to elektriske motorer - en på hver aksel, som samlet giver vognen 300 hestekræfter og mulighed for at køre fra 0 - 100 km/t på 5,9 sekunder. Også 5008 er nået til Fase 2 og ligeledes blevet spiffet op på front, bagende og i kabinen, begge vogne forventes i handlen i Danmark i starten af 2021.


NYHEDER

Årets Bil 2021 Først var der 26 kandidatbiler, men efter to dages testkørsler i og omkring FDM Jyllandsringen har de 22 jurymedlemmer af Danske Motorjournalister nu kogt feltet ind til blot syv finalister, der skal dyste om titlen: Årets Bil i Danmark 2021. For at en vogn kan komme i betragtning, skal der som hovedregel være tale om en ny model eller ny modelgeneration - ny variation eller facelift er altså ikke nok - og så skal den både være til stede sammen med alle de andre biler ved testkørslen i Jylland og introduceret på det danske marked i løbet af 2020 (eller senest begyndelsen af 2021). Motorjournalisterne er alle fuldtidsansatte på diverse bilmedier i hele Danmark, men det kan du læse meget mere om, når vinderen er fundet, i næste magasin. Finalisterne er fra venstre: BMW 4-serie Honda-e Renault Captur Toyota Yaris Peugeot 2008 Seat Leon VW ID.3 Vinderen af Årets Bil i Danmark 2021 kåres den 25. November. Tekst: Malene Raith


PRÊT-À-PARTIR Jeg kender ikke yndigheden på billedet og har derfor ikke spurgt hende. Men jeg er nu ret sikker på, at hun vil give mig ret. At det bogstavelig talt er hul i hovedet at bruge hundredtusindvis af kroner på en ny bil for blot at sætte familie og hele formuen over styr på første våde vinterdag. Fordi man et øjeblik blev for fedtet til at sætte andet end billige gummisko fra discountafdelingen på vognen, ikke? Nuvel, jeg ved godt, at det nok ikke er de sorte runde tingester, som pigebarnet har viklet benene ind i, du kigger mest på lige nu, men læs nu alligevel den her dæktest. Også selvom du måske ikke synes, at sikkerhed er sexet.

slidbaner og nanomaterialer. For i sidste ende handler dæk som sagt om sikkerhed og kørevaner. Og det er naturligvis derfor, at jeg på ny sætter næsen mod FDM Sjællandsringen, da Bridgestone inviterer til dæktest. For jeg kan altid lære noget nyt. For eksempel at en undersøgelse viser, at op mod 80 procent adspurgte kvinder ikke har lyst til selv at skifte dæk ved punktering. Fedt, det gider jeg nemlig heller ikke. Jeg har altid ringet efter min far eller min mand alt efter, hvem der var nærmest. Der er bare visse ting i livet, herunder også græsslåning og knallertkørsel, som jeg helt undgår.

Kvinder gider ikke Det er ikke så få gummivittigheder, som jeg gennem årene har måtte lægge ører til ved diverse dæktests, men dem skal jeg nok lade være med at irritere dig med her. Tillige med dødssyge tekniske specifikationer om dækmønster,

SEXY AND YOU KNOW IT Tekst Malene Raith Foto: Shutterstock


DÆKTEST Heldigvis sørger en verden i konstant udvikling da også for at typer som jeg - og alle andre mænd og kvinder, der heller ikke vil belemres med den slags snavs - ikke mere behøver at pådutte familie og omgangskreds vores punkteringer.

biksen med møtrikker og donkraft. Men der er også en anden og mere åbenlys løsning. Flere dækfabrikanter har nemlig udviklet dæk, som man kan køre videre på efter en punktering. Hos Bridgestone hedder den afstivede dæktype - ja, så fik du en dæktype alligevel - DriveGuard, og er i For det første er der i dag sjældent et dæk at skifte med. Op stand til køre omkring 80 kilometer med op til 80 km/t på mod 90 procent af nye biler kommer nemlig alligevel ikke helt fladt dæk uden at fælgen rammer asfalten. med et reservedæk. I stedet kan man investere i reparationskit med skum med mere, som absolut er nemmere end

Konen i muddergrøften

Det skal naturligvis testes "in real life" her på Sjællandringen, og for at der ikke skal være tvivl om punkteringen, bliver boremaskinen fundet frem og et pænt tykt bor drønet igennem venstre fordæk. Luften får efterfølgende lov til at fise hørbart ud, inden jeg en times tid senere kommer bag rattet. Udefra kan jeg tydeligt se, at dækket er fladt. Jeg kan da også høre det, da jeg kører et par runder i god fart, og mærke det i styretøjet, men vildt ubehageligt er det nu ikke. Vognen trækker ikke voldsomt til venstre, og det er intet problem at fortsætte. Ej heller rundt i kurverne på den iøvrigt temmelig regnvåde bane. Faktisk bidrager det øsende efterårsvejr til at understrege, hvor lidt man gider stå i mørket på en landevej og reparere eller skifte dæk. I mine hvide sneakers og aldrig fornuftige påklædning. For ikke at glemme den risiko, som er forbundet med det. Så er det altså federe bare at køre direkte på værksted. Også selvom både dæk og reperation utvivlsomt udgør en højere udgift end do-it-youself metoden. Men jeg får også en anden ny øjenåbner på Sjællandringen. For dæk slides jo forskelligt afhængig af om din bil har for- eller baghjulstræk, og derfor er det fristende, at nøjes med blot at skifte et par ad gangen, når de nærmer sig lovens minimale 1,6 mm slidbane. Hvorfor det bare ikke er super smart, tester jeg på en glatbane i en forhjulstrukket vogn med nye dæk på forhjulene og slidte - omend stadig på den rette side af loven - på baghjulene. Den slår nemlig alt for velvilligt ud med bagenden og drejer rundt om sig selv i kurven allerede ved 30 km/t. Og bytter vi dækkene rundt, så det er forhjulene, der er brugte, bliver styretøjet uendeligt ligegyldigt. Nu fortsætter vognen nemlig bare helt upåvirket lige ud i kurven og ud i rabatten. Dæktest handler som sagt i sidste ende om trafiksikkerhed. Bridgestone og alle de andre dækfabrikanter vil selvfølgelig gerne sælge dæk, og udbud, efterspørgsel og konkurrence får dem til at skabe de produkter, som nogen af os mangler. Det er ikke ulovligt at købe billige dæk, skifte to ad gangen eller selv bikse med dæk ved punktering. Men shit, hvor finder jeg det bare mere sexet at kunne svinge kreditkortet i stedet for at ende som konen i muddergrøften på grund af en punktering. ***


PRÊT-À-PARTIR

HURRA OG HOVSA Tekst: Malene Raith Foto: Jeppe Dalby


MERCEDES-BENZ C 300 E


PRÊT-À-PARTIR

Et gammelt ordsprog lyder, at nød lærer nøgen kvinde at spinde. Det samme kan man måske sige om bilindustrien i dag. For EUs tilstrammede regler om bilers udledning med dertilhørende hårde bøder, har i den grad fået bilproducenterne til at sætte gang i elektrificeringen. Om det er af nød mere end af lyst, vil jeg lade dig om at afgøre, men bare rolig, bilerne bliver ikke kedeligere af den grund. Snarere tværtimod. I hvert fald når det handler om vognen foran mig: Mercedes-Benz C 300 e.

mere effektive plug-in hybrid på gaden. Og ja mere. For det at tilføre strøm under motorhjelmen er ikke nyt for hverken Mercedes eller C-Klassen, der allerede i 2015 introducerede plug-in hybriden C 350 e. Teknologien har bare flyttet sig rigtig meget siden da, hvilket gør den nye C 300 e til en opladningshybrid på et meget højere plan end forgængeren.

Mercedes-Benz C-Klasse blev introduceret i 1993, jeg skal nok lade være med at gå i detaljer med de lidt nørdede modelbetegnelser, og var indtil 1997, hvor A-Klassen kom til, bilproducentens mindste model. Den populære fjerde og nuværende generation har seks år på bagen, og eftersom C-Klassen traditionelt skifter generation hvert syvende år, må en afløser unægtelig lure lige om hjørnet. Men altså, for at imødekomme EUs krav, som jo ikke venter tålmodigt på generationsskifte, har Mercedes nu sendt denne her nye

Men jeg kan også vælge at køre den rummelige stationcar på ren strøm, altså helt uden at brændstofmotoren sætter i gang, og på denne måde tilbagelægge op til 52 elektriske kilometer. Eller til jeg når motorvejen og træder på speederen, hvilket får strømmen til at fordampe som dug for solen. Det er naturligvis helt almindelig PHEV adfærd, for ideen er jo netop, at man har mulighed for forskellige drivlinjer alt efter miljøet. Hvis det er vigtigt for mig at kunne køre på strøm senere, kan jeg sætte vognen i et køremode, der sam-

Under motorhjelmen ligger der en firecylindret 2.0 liters benzinmotor med 211 hestekræfter, der sammen med den 90 kW elektriske motor samlet sender hele 320 hestekræfter Rungende hurra til baghjulene. Og det skyder såmænd den her stationcar (C 300 e kommer også som sedan) fra 0 - 100 km/t på blot 5,1 Det lille e betyder nemlig, at C 300 e er en såkaldt plug-in sekund. Jep, jeg sagde jo, at det ikke var kedeligt. hybrid (PHEV), altså en vogn, der både skal tankes med benzin og sættes til opladning i stik. Så ja - du skal enten Plug-in hybrider fungerer bedst, eller i hvert fald mest effekhave en ladestander i din indkørsel eller der, hvor du parke- tivt, i hybridmode, altså når begge motorer arbejder samrer flere timer om dagen. Til gengæld får du en pænt suve- men. Det nedsætter nemlig brændstofforbruget optimalt, ræn køreoplevelse, stort hurra for det, hvis du altså kan leve hvilket i tilfældet C 300 e og hvis jeg kører som en spejder, med et par skavanker. Dem vender jeg tilbage til. giver hele 62 kilometer på literen.


MERCEDES-BENZ C 300 E men med brugen af brændstofmotoren sender energi fra køreturen tilbage til batteriet. Nuvel, nok influerer det pænt negativt på brændstofforbruget, til gengæld får jeg ret hurtigt rækkevidde på batteriet igen, som jeg kan bruge, når jeg triller ind i byen på ny. Det er imponerende effektivt, omend ingen undskyldning for ikke at lade sin vogn hver dag.

ned, så man kan have halve og hele møblementer med fra Ikea. Personligt synes jeg, at de langstrakte vogne fyldt med luft er anstrengende at bevæge sig rundt i hverdagen i, hvis man ikke har et væld af unger eller bagage, der dagligt skal transporteres, men lad nu det ligge. Jeg kan jo bare nappe en sedan. Men i Mercedes C 300 e Stationcar er det helt skørt. For pladsen er allerede godt fyldt op af batteripakken herinde, hvilket altså også betyder, at man kan skyde en hvid pind Og så et hovsa efter den flade bund. Jeg får lyst til at indsætte en emoji, der Jeg foretrækker dog at køre i hybridmode det meste af tiden, tager sig til hovedet her. for det foregår altså virkelig smooth. C 300 e glider både komfortabelt og støjdæmpet gennem bytrafikken, uden Men der er nok en grund til, at Mercedes har valgt den her at jeg synderligt bemærker, om det er den ene eller begge hovsa-løsning, tænker jeg. For dels skal de jo altså imødemotorer, der driver vognen frem. Brændstofmotoren star- komme kravene om udledning, og så er modellen som sagt ter automatisk, når jeg kommer lidt op i fart, men gør ikke fra 2014. Det kan jo være, at det bare handler om at komvoldsomt væsen ud af sig, og 9-trins automatgearet glider me igennem til 2021, hvor næste generation måske / måske let og ubesværet. Og det gør det til en gedigen luksuriøs for- ikke er klar, og utvivlsomt vil være bygget til både at rumme nøjelse at cruise af sted i den lange stationcar, der sågar kan batteriet og have flad bund i bagagerummet. flytte sig let som en fjer, hvis man lige har behov for komme Men har du ikke tid til at vente på næste generation, eller videre i en fart. Men ... jeg har jo altså et par anker. er du bare fløjtende ligeglad med flade vognbunde, kan du For nok er interiøret elegant, intuitivt og lækkert, men jeg roligt kigge nærmere på den semielektriske vogn med stjerkan simpelthen ikke rigtig få sædet til at fungere for mig nen i grillen. For prisen er til at komme i nærheden af, og (185 cm), så jeg kan sidde lige så godt, som jeg ellers er vant der er ingen tvivl om, at Mercedes-Benz C 300 e er en super til i en Mercedes. Enten kommer mine knæ op i rattet, eller komfortabel, velkørende og ikke mindst dynamisk plug-in også kan jeg ikke nå det på en afslappet måde uden at stræk- hybrid, som kan køre elektrisk på kortere distancer og langt ke armene. Måske sidder rattet i virkeligheden for lavt, som på literen på de lange. Og finder du stadig brændstoføkonomien for trang, fås den da også som en C 300 de - altså plugom det er lavet til folk med en stor mave og korte lemmer. in dieselhybrid - som kan køre over 80 kilometer på literen. Og så er der lige bagagerummet. Men husk nu også at investere i den der hjemmelader ikke? Når man vælger en stationcar, er det jo som oftest, fordi For ellers er der da slet ikke nogen grund til at køre rundt man ved, at man har brug for den ekstra plads deromme. med et tungt batteri i bagagerummet. *** Og jeg har ikke så sjældent lagt ører til foredrag om, hvor flad bunden kan blive på en stationcar, når sæderne lægges Mercedes-Benz C 300 e Stationcar koster fra kr. 490.000,-


PRÊT-À-PARTIR

Frisk personlighed Tekst og foto: Malene Raith


AUTOPILOTERNE " Yaer gmonsHy i er d o m e t g n l m e i t v l d b i r tel pimbok...

" -Monetr Bek

" Yatlei Euskreovjdu ,enrgmkauiopld r rejni... l s g n ei k st r n ae h p æ vj

" -Maen l Rahti


PRÊT-À-PARTIR

Den er blevet bidsk at se på, har fået flere hestekræfter og - hybrider. Og med den nye 4. generation Yaris, forventer så er den rigtig populær - især som hybrid. Autopiloterne Toyota Danmark såmænd at hybridsalget kommer til at udgøre mindst 60 procent. Det er naturligvis også derfor testkører den nye 4. generation Toyota Yaris. en Yaris Hybrid, som Autopiloterne har sat sig bag rattet i.

Hvor er vi?

Hvad er nyt?

Solen har været nådig ved det spæde danske efterår, og derfor gør det da heller ikke spor, at den internationale Allerede da 3. generation fik et facelift i 2014, begyndte designet at blive lidt mere iøjenfaldende. Samme generation testkørsel af er blevet vekslet til en national. (fra 2012) var også den første, der kom som hybrid, og det Autopiloterne har kørt rundt i Nordsjælland, hvor Toyo- er måske derfor, at det hele nu går lidt mere op i en højere ta har inviteret til testkørsel, og gjort holdt i Skovshoved enhed med nye 4. generation Toyota Yaris. Hybriddrivlinje, design og køreegenskaber. Havn.

Hvad kører vi i?

Den nye generation skiller sig endnu mere ud i bybilledet med den markante vrede front og er i følge Toyota inspiForgængeren hed Toyota Starlet, men i 1999 blev den så reret af en lille krumbøjet dynamisk tyr og en lille rund afløst af den her; Toyota Yaris, som strøg lige ind på hit- japansk bønne, Kuromame, som man spiser til nytår. Yalisterne i Europa og løb med titlen som Car of The Year ris er første vogn bygget på Toyotas helt nye platform til 2000. Minibilen, som er udviklet til og i Europa, er vigtig kompakte biler og er visuelt blevet lidt bredere med de for Toyota, da hver 4. solgte vogn er en Yaris, men ikke nok svulstige skærmkasser og det røde bånd mellen lygterne med det, så er halvdelen af dem - i hvert fald i Danmark på bagenden, en lille bitte smule kortere og lidt lavere i for-


AUTOPILOTERNE

hold til forgængeren. A-stolperne er desuden trukket lidt tilbage, for at give vognen et mere sporty præg, og så har minien faktisk fået en smule mere plads i kabinen takket være øget akselafstand og en dybere sædehøjde.

økonomien hedder 26,3 kilometer på literen WLTP. Den nye Yaris kan desuden fås i to benzinudgaver: en 1.0 liters med 72 hk og en 1.5 liters med 125 hk, begge 3-cylindrede. Prisen starter på kr. 130.000,- og kr. 166.000,- for Yaris Hybrid. Den nye Toyota Yaris er med i finalen om at blive Kabinen er blevet mere støjisoleret, har fået nye forbedre- Årets Bil i Danmark 2021. de materialer og instrumentpanelet er sænket. Lækkerier som aktiv vognbaneassistent, adaptiv fartpilot og skilte- Hvad synes Morten? genkendelse er standard, mens vejkrydsassistent, head up display og centerairbag mellem forsæderne er nytilføjelser, “Der kører tusindevis af tapre danskere rundt derude. De kører Toyota Yaris Hybrid, og de klør på, kilometer efter der kan tilkøbes. kilometer, med lavt brændstofforbrug, selv om de er bænFordi Yaris nu er sænket og motoren placeret lavere og ket i en bil, som gør umådeligt meget for at få det triste lidt længere tilbage, skulle vægtfordelingen gerne være frem i dem. Tappert, siger jeg bare, at man vil stå model blevet bedre, hvilket, sammen med ny affjedring, hjælper til så meget for at spare på benzinen - og dermed spare på positivt på køreegenskaberne.Hybridudgaven har fået den både pengene og miljøpåvirkningen. nyeste hybridteknologi med et 12 kilo lettere og kraftigere nyt lithium-ion batteri, der gør det muligt at køre op til 80 Du fornemmer, jeg ikke bryder mig om Yaris Hybrid? Du har så fuldstændig ret. Men det er den gamle Yaris Hybrid, procent af tiden på strøm og sågar op til 130 km/t på el. jeg har et anstrengt og skidt forhold til, som i sin ultra-forDer er desuden en helt ny 3-cylindret 1.5 liters benzin- nuftige tilstedeværelse skyr alt hvad der hedder glæde og motor med under hjelmen, som ifølge Toyota reducerer følelser (igen, der kan være stor glæde ved et lavt forbrug), udledningen med mindst 20 procent, mens effekten er ikke den helt nye, som Malene og jeg har fornøjelsen af at øget med mindst 15 procent. Altså renere og hurtigere. køre i dag. Fra en anstrengende bil til en, der er en fornøDe to motorer tilsammen yder 116 hestekræfter, hvilket jelse. Der må være sket en revolution og en lavine rullet er 16 stk. flere end den forrige hybridudgave. Brændstof- ind over Yaris-dalen, som har slettet fortiden og givet nyt


PRÊT-À-PARTIR

liv? Intet mindre, og sådan føles det også i den nye Yaris Hybrid. Den gamle Yaris var, ved premieren i 2012, udpræget stilfærdig og tæt på ligegyldig i designet, og den var ikke meget bedre at være hverken chauffør eller passager i. Efterfølgende facelift har gjort den meget mere interessant, og her mener jeg ikke pæn, men køreegenskaberne og hybriddrivlinjen blev ved at være lige så uinspirerende som de hele tiden havde været. Den nye Yaris bejler ikke til et stilfærdigt liv med 100 km/t på motorvejen. Den har et festligt og stærkt design med kæmpestore skærme med et rundt karrosseri dumpet ned i midten. Man sidder nu lavt og normalt i sæderne inde i karrosseriet, ikke længere tronende på en ubekvem køkkenstol. De to runde skærme til digitalinstrumenteringen og klassens eneste virkelig imponerende head-up-display er flotte løsninger, og den underlige fetish, jeg har opdaget, jeg har med designet og materialerne på rattet i biler, blusser op ved synet af det fine, nye rat i Yaris. Hvis alt der skulle til for at lave en god bil var gode sæder og et lækkert

rat, ville det jo være nemt, men Toyota har brugt alle de gode erfaringer fra C-HR og Corolla til at tage Yaris fra flad til festlig - et hurtigere og livligere styretøj, fremragende vejgreb og en god affjedring er nye styrker for Yaris, og det er helt umuligt at genkende den gamle Yaris i noget, den nye godt. Ejere af den nye Yaris Hybrid kan kigge over på de tapre ejere i den gamle Yaris Hybrid og tænke “godt det ikke er mig”, og de har noget at have det i. I den nye Yaris er hybridsystemet langt stærkere, til glæde for stort set alt ved at køre bil, så den følger godt med trafikken og hvæser langt mindre af sin ejer (som i når CVT-gearkassen holder motoren rigtig meget til ilden). Den er der stadig, den specielle lyd når motoren kører med konstante, høje omdrejninger, men nu kommer man meget hurtigere op i fart, så det meget hurtigere er overstået. Fra at være en meget solid, men trist mini med fornem brændstoføkonomi er Yaris Hybrid blevet til en meget mere moderne og mere komplet lille bil."


Hvad synes Malene? "Efter at Akio Toyoda (barnebarn af grundlæggeren og chef for Toyota) besluttede, at det skulle være slut med kedelige biler, skal jeg ellers love for, at der er kommet smæk på Toyotas design. Det startede for alvor, da de flippede lidt ud med den helt specielle nye Toyota C-HR (Coupé High Rider) i 2018, som selv konservative kunder tog imod med åbne arme. Siden har modellerne en efter en fået det nye kantede og - i min optik - mangalignende design, med kantede streger, hjørner og vinkler, som ikke ligner noget en europæer ville designe. Tag bare Stormtrooperen, RAV4, som er blevet en pænt anderledes firkantet udgave af forgængeren. Toyota har aldrig været bleg for at lave fuldstændig om på modellerne, og det er fedt. Okay, den nye Yaris er jo så både udviklet i og til Europa, men altså, lur mig, om der ikke har været nogle japanske retningslinjer, der skulle overholdes. Den ser i hvert fald stadig meget, hvis ikke endnu mere, japansk ud, hvilket jeg først er lidt skeptisk overfor, men hurtigt nikker godkendende til.

AUTOPILOTERNE

iøvrigt fik lov at smage ved verdenspremieren sidste år i Amsterdam - men kan nu bedst forholde mig til den lille prustende tyr. For Yaris har unægtelig fået en ny mere hidsig front med smalle lygter som øjne og logoet som snude. Interiør og udstyr er også gået flere trin op i kvalitet og så er det jo altid rart, særligt i en minibil, når der følger et smooth automatgear med - som der jo gør i en hybrid. Som udgangspunkt er jeg dog en elendig hybridkører. Jeg kører i hvert fald sjældent nænsomt nok til at få det optimale ud af biltypen, men det gør ikke så meget i den nye Yaris. I hvert fald ikke i forhold til lydbilledet. Den nye motor bliver nemlig slet ikke forpint på samme måde, når jeg utålmodigt træder på speederen, og de tre cylindre bliver hverken synderligt skingre eller hysteriske i omdrejningerne. Og det gør faktisk at utålmodige sjæle, som jeg, kan køre hybrid uden støjværn selv med tendens til tung speederfod.

Den nye Yaris Hybrid er på den måde blevet både mere komfortabel og dynamisk, altså indenfor rimelighedens rammer. Biltypen er stadig ikke super velegnet til timelang vred kørsel på motorvejen, men som hverdags- og bybil er den virkelig frisk og oplagt. Man kan for alvor mærke For nu er det jo altså en japansk bilproducent, der har lavet Toyotas mange års erfaring med at bygge gedigne hybribilen, så selvfølgelig skal den da ikke ligne europæisk main der, og det giver behagelig utresset kørsel endda helt uden, stream. Desuden er jeg altid til falds for de gode design at man behøver at skulle bikse med kabler i regnvejr eller historier med den glatte sorte japanske bønne - som jeg være nødt til at sætte en ladeboks i indkørslen." ***


FØLG

AUTOPILOTERNE

PODCASTKANAL

s


PRÊT-À-PARTIR

SORT SOL I TØNDERMARSKEN Tekst og foto Malene Raith


GETAWAYGUIDEN

"Se, nu kommer rørhøgen!" udbryder naturvejlederen. Der går et sus gennem folkemængden spredt ud over digerne, mens vi forventningsfuldt følger rovfuglen flyve hen mod den stadig voksende stæreflok. For når noget nær en million stære er ved at gå til ro for natten, kan lige præcis den her situation fremkalde flere spændende naturscenarier, ikke mindst den, vi er her for at se: sort sol i Tøndermarsken.

Sort sol ophold Det har været på familiens ønskeliste i årevis at opleve det smukke naturfænomen, som indtager Tøndermarsken forår og efterår, så med en efterårsferie, der ligesom al anden ferie i dette Coronaår, alligevel skulle holdes i Danmark, var det nu, der skulle sættes flueben ved det. Man kan naturligvis køre ud i den Sønderjyske marsk på egen hånd og lede efter fugleflokkende, men jeg vil klart anbefale, at man arrangerer sig med en naturvejleder. For de tager folk med ud i tusmørket hver dag og har dermed en ret god fornemmelse for hvilken del af området fuglene p.t. foretrækker at samles i. Og kommer man helt fra København for at opleve stæreflokkene kan man med fordel kigge nærmere på de hoteller fra Ribe til Tønder, der arrangerer sort sol ophold. Så er bus, vejleder, aftensmad og overnatning nemlig med i prisen, så man ikke behøver, at forholde sig til andet end fornuftigt fodtøj. Valget faldt på Schackenborg Slotskro, som absolut ikke var det billigste alternativ, men det, der bød på en efterfølgende gourmetmenu. Nuvel - og både weekendog værelsestillæg. Og så var der kun tilbage at køre af sted. Sort sol kan opleves fra starten af september til slut oktober, vi tog af sted den 10. oktober, og det skulle vise sig at være et ganske velvalgt tidspunkt.

Diger og løgsuppe Det tager lidt mere end tre timer, at køre til Schackenborg Slotskro fra København. Kroen, som fik sin krobevilling helt tilbage i 1687, har en smuk lokation for enden af den idylliske gamle brostensbelagte slotsgade i Møgeltønder med udsigt til både den gamle kirke og Schackenborg Slot i baghaven. Vi indfinder os om eftermiddagen og får overrakt nøglerne til Ledreborg, et familieværelse oppe under gavlen, der er dog brunt, slidt og beige og næppe har noget


PRÊT-À-PARTIR

til fælles med det smukke gods, det er opkaldt efter. Vi finder gummistøvlerne - nuvel, jeg har kun sorte gummisko - frem og indfinder os den røde i krostue klokken 16, hvor der bliver serveret en velsmagende løgsuppe med brød. Så vi har lidt at stå imod med, inden vi skal ud og kigge på stære. Og det er nu en skøn fornøjelse at nyde en stor øl til suppen, når man nu ikke selv skal ud at køre, men blot kan nøjes med, at finde mundbindet frem og bevæge sig videre over i den store bus, der samler os, og de andre folk fra kroen, der har tilmeldt sig arrangementet, op. Med ombord er en naturvejleder, der også fortæller os lidt om de seværdigheder, som vi kører forbi, mens vi lige samler lidt ekstra folk op i Tønder. Det har været en regnfuld dag i dag, men som vi gør holdt ved digerne lige på den anden side af den tyske grænse ved 18-tiden, klarer vejret lidt op. Der står allerede mange naturinteresserede folk og venter på fuglene, men her er heldigvis også rigelig plads at fordele sig på. Vi går op på og et stykke ned langs diget og fordi vi står højt, har alle, børn som voksne, fint udsyn til hele rørskoven, hvor de mange fugle forhåbentlig vil indfinde sig. Spørgsmålet er bare, i hvilken ende af marsken de vil slå sig ned i dag. I går var det her,

hvor vi står, men måske har de ødelagt sivene nu, så de ikke kommer hertil igen. Svaret får vi kort efter. Der indfinder den første fugleflok sig nemlig, og den slår sig heldigvis ned ca. 30 meter fra, hvor vi står.

Opkast og fugleklatter Som solen nærmer sig horisonten kommer stærene flyvende højt på himlen i små som store flokke fra alle retninger for at overnatte på samme sted. Det er som om, de alle har fået samme sms om, hvor de præcis skal


GETAWAYGUIDEN sig. Stærene har nemlig en forsvarsmekanisme, der, som naturvejlederen forklarer om den, i den grad får vores 10-årige søn til at slå ørene ud. Flokken flyver nemlig op og hen over høgen, hvorefter de tæppebomber den med enten fugleklatter eller opkast - afhængig af, hvor langt maden er henne i deres system. Den stakkels rovfugl bliver simpelthen overskidt af hundredetusindvis af fugle, hvilket får vinger og fjer til at klistre sammen, så den styrter i døden. Vupti. Det sker nu ikke i dag. Kort før rørhøgen når fugleflokken, drejer den nemlig fra og flyver væk. En del af stærene når dog at lette med et højt brus af de tusindvis af vinger, der flyver op som en sort bølgende sky, inden de falder til ro igen med munter kvidreren (måske råber de godnat, måske hold kæft) til hinanden til mørket falder på. Det hele tager lidt over en time, så er flokken samlet og sengeklar, og vi smutter tilbage i bussen.

"Gourmet" og ventetid Tilbage på Schackenborg Slotskro er mørket for længst faldet på, så vi stiller gummistøvlerne, klæder om og går ned i restauranten, hvor en 4-retters gourmetmenu venter. Eller rettere vi venter på menuen. Personalet er meget venligt og velmenende, men de kan ikke rigtig overskue en fuld restaurant. Nabobordet, der ankommer langt senere end os, får vores første servering, og vi venter tålmodigt videre, mens vi nyder den flaske hvidvin, som tjeneren ikke kendte det forholdvis lille vinkort godt nok til at kunne hjælpe os med. Heldigvis var det et godt valg, vi selv gjorde.

indfinde sig, og næsten på klokkeslet flyver derhen og suges ned i sivene, som var der en enorm støvsuger dernede. Fuglene er kommet hertil fra Norge og Sverige, og tilbringer dagene på vestkysten med at æde sig fede i gåsebille- og stankelbenslarver. Målet er at rykke nålen på vægten fra 45 gram op til 110, hvorefter de er klar til at fortsætte deres træk videre til næste stop: Belgien. Herfra går turen så ikke til Afrika, som mange fejlagtigt tror, men såmænd til Sydengland, hvor stærene over- Og endelig får vi jordskokkesuppen med rødspætte, knasende jordskokkechips og virkelig godt hjemmevintrer, inden de tager samme tur tilbage til foråret. bagt brød serveret. Det smager glimrende. Og så er der Hver dag slutter flere og flere fugle sig til flokken her i ventetid igen, inden en lille mundfuld røget laks - en marsken, men når den nærmer sig en million individer, som der anslås at være her i dag, er den ved at være på sit maksimum. Og så varer det ikke længe, før flokken deler sig i to. Det gør nemlig overnatningen noget nemmere, da sivene bliver ødelagt af den store flok. Stærene sætter sig nemlig med behørig Corona-afstand til hinanden i sivene, men efterhånden som flere og flere lander på samme strå, bøjer det. Sådan kan fuglene ikke sove, og som rørskoven bliver slidt og ødelagt, er stæreflokken nødt til at flytte videre til et nyt område. Desuden kan temperaturen med så mange fugle på samme sted komme over 50 grader, og så må de flytte igen. Til gengæld er der god sikkerhed mod farer i at være et højt antal. For eksempel når rørhøgen nærmer


PRÊT-À-PARTIR

slags laksesalat - gemt under nogle strimler fennikel, Kejserens nye klæder bliver serveret. Vist mere en smagsprøve end en decideret ret. Til gengæld er det venlige personale opmærk- Og det hele fungerer også meget bedre næste morgen, somt nok til at sørge for lidt ekstra laks til sønnen, da hvor vi får frisk portionsanrettet morgenmad og god det faktisk er hans hovedret. kaffe, inden vi pakker taskerne igen og betaler regningen. Til prisen og i den nuværende stand får SchackHerefter er køkken og personale kommet fint "up to enborg Slotskro ingen anbefaling herfra. Det er første speed", og vi får hovedretten, skiver af dansk kalvekød gang i magasinets snart 5-årige historie, at det sker. Til med gulerodspuré, kål og rødvinssauce med salturt på den halve pris ville man måske være mindre overrasket. toppen serveret kort efter. En lidt løjerlig komposition, Efterfølgende har vi erfaret, at kroen er lukket. Der men det smager fint, og kødet er perfekt stegt og mørt. kommer ny forpagter, og det hele skal sættes i stand. Det glas rødvin ægtefællen får anbefalet er til gengæld en decideret kvalm omgang. Det kan jo være en del af forklaringen på, at man hverken blev hilst velkommen eller fik service i receptionen, Desserten er også velsmagende, og så er det jo ellers på at værelset var slidt og det hele, på nær morgenmaden, med mundbindet og ud af klappen inden kl. 22. Vores sejlede. Så lad os håbe, at Schackenborg Slotskro fremhumør er godt ovenpå den vilde naturoplevelse, og vi over dropper "Kejserens nye klæder". For tager man de lader derfor ikke den rodede restaurantoplevelse gå os påtagede prætentiøse ambitioner væk, har det historipå. Schackenborg Kro har dårlig ledelse, og det er ikke ske sted faktisk både en smuk placering og alle muligpersonalets skyld. De gjorde utvivlsomt deres bedste. heder for at blive en god, gedigen og stemningsfuld kro. Og sort sol var heldigvis så fantastisk en oplevelse, at vi En gourmetoplevelse er det her ikke, men det er ude- vælger at fokusere på det smukke naturfænomen, som mærket kromad, og vi er da behageligt mætte, som vi vi helt sikkert ikke har oplevet for sidste gang i Tøndergår i seng på kvisten med regnen trommende på taget. marsken.***


GETAWAYGUIDEN


PRÊT-À-PARTIR

GRØN GASTRONOMISK GETAWAY Tekst: Anne Køster Foto: PR


GOURMET


PRÊT-À-PARTIR

Der er ikke meget stjernestøv over de danske restauranter i disse dage (eller skal vi bare sige ”i år”). Stolene er derimod støvede af at stå tomme, alt i mens regeringen fedter rundt med uld-i-mundbind, vage anbefalinger og tudetossede restriktioner, der for selv det utrænede øje fremstår mere sundhedspolitiske end sundhedsfaglige. Sidste weekend gik det så vidt på TV2, at Thornings tidligere rådgiver forklarede regeringens ræsonnement med at: ”vi er så vant til, at virksomheder lukker, restauranter skyder op - så går det godt, så går det dårligt, og så lukker de. Restauranterne er altså et af de erhverv, der lidt hårdt sagt har mindst betydning for den overordnede samfundsøkonomi”. Nå, men tak for koldbrygget kaffe.


GOURMET Samfundet og klimaet venter ikke Det er et spændende tankeeksperiment at forestille sig, hvordan den danske restaurationsbranche ville se ud, hvis der var massive socialdemokratiske stemmer i at hjælpe gourmetrestauranter? Det får vi nok aldrig at vide, men mens vi venter på gode løsninger, kan vi jo passende kyle noget godt i ganen. Samfundet og klimaet venter som bekendt ikke, og af samme grund poppede der forleden en ny grøn restaurant op: Mission Green. Mission Green ligger i den gamle, grønne færgeterminal The Standard ved Inderhavnsbroen. Konceptet er en gastronomisk rejse til nogle af verdens mest velsmagende og velkrydrede destinationer, og ved gud om ikke det er det, vi har brug for i disse måneder med stuearrest.

"Fuck Trump Paloma" slår som en bjørn Og hvis du tænker, at du ikke er en kanin, så kan jeg trøste dig med, at der her hverken er sundhedsapostle eller løftede pegefingre, men derimod sprudlende, velsmagende retter af knasende grønsager, saftigt bagværk og bæredygtig fisk, som du kan skylle ned med dekadente drinks. Jeg kan bl.a. anbefale "Fuck Trump Paloma", der smager læskende lækkert, men må dog advare om at den smager af mere og slår som en bjørn.

Sprød falaffel og pivfræk fish’n’chips Pop up restauranten er opkaldt efter Mission-regionen i San Francisco, en smeltedigel af alverdens køkkener og regioner, og på samme måde serverer Mission Green vegetariske retter fra hele verden, fx. manaish fladbrød med syltede tomater, sprød haloumi med taratordressing, tæskelækkert naanbrød med labneh og auberginecreme, linguini med svampe og røget smør, saltbagt selleri, falaffel, rødbedetatar med zataar og en pivfræk fish ’n’ chips, som jeg personligt godt vil bede om, hver gang jeg har tømmermænd fremover. Køkkenet bærer tydeligt præg af makkerskabet mellem den danske kok Christian Hoffmann, køkkenchef på Almanak, og den assisterende køkkenchef Hassan Chour, der har rødder i Libanon. Så trænger du til en gastronomisk getaway, der favner Middelhavet, Marokko og Mellemøsten i syd til Italien mod nord, så har du nu chancen. Og priserne ligger på niveau med en DSB-billet fra København-Sæby: 8 serveringer med vin fås fredag og lørdag for bare 475 kr. Jeg ved godt, hvor jeg tager hen. ***


Adria Arjona

STREAMING

Udvalgte premierer Netflix Young Wallander 3. Sep

Away 4. Sep

Sæson 1: En brandfarlig hadforbrydelse skaber civile optøjer, og nyuddannede Kurt Wallander kastes ud i kriminalbetjentarbejdet i denne baggrundshistorie om den populære figur. Ny svensk serie på engelsk.

Sæson 1: Emma Green efterlader mand og datter på Jorden, da hun bliver leder af en international besætning af astronauter, som drager ud på en farlig 3-årig mission til Mars. Ny scifi-serie med Hilary Swank.

The Gift 10. Sep

The Good Place 27. Sep

Sæson 2: En maler i Istanbul kommer på en personlig rejse, da hun afslører universelle hemmeligheder om en arkæologisk fundplads i Anatolien og dens forbindelse til hendes fortid.

Sæson 3: Komedieserie med Kristen Bell ogTed Danson. På grund af en fejl havner den selvoptagede Eleanor Shellstrop i himlen efter sin død. Hun er fast besluttet på at blive der, så hun forsøger at blive et bedre menneske.

Streaming Udvalgte premierer HBO A.P. Bio 7. Sep

Coastal Elites 13. Sep

Sæson 3: Da Jack Griffin (Glenn Howerton), en vanæret filosofiforelæser fra Harvard, mister sit drømmejob, bliver han tvunget til at vende tilbage til Toledo i Ohio for at undervise i biologi på byens lokale gymnasium.

Satireserie premiere: Via web-cams følger serien på humoristisk vis en række fiktive karakterer, der alle kæmper med større eller mindre problemer og udfordringer under Corona pandemiens isolationsperiode i USA.

The Third Day 15. Sep

Fargo 28. Sep

Sæson 1: Jude Laws spiller Sam, der ankommer til en mystisk ø ud for den I A M W H AT britiske kyst, hvor han oplever et farligt fortryllende samfund, der vender verden på hovedet og gør det svært at skelne fantasi fra kendsgerninger.

I

Sæson 4: Fjerde sæson af Noah Hawleys af Coen-brødrenes L I Vviderefortolkning E prisvindende film fra 1996, udspiller sig i 1950’ernes Kansas City, hvor to rivaliserende, kriminelle bander kæmper om at få en bid af "den amerikanske drøm".


TH E N EW FEM I N I N E FR AG R ANCE

Foto: Claes Bech Poulsen


PRÊT-À-PARTIR Nyd en lang regnfuld lørdag i sofaen med en kop te, nattøj og de skønne bløde Cozy / Fleecesokker fra Karmameju på fødderne. De uimodståelige grå hjemmesko er lavet i let og ultra blød fleece og udstyret med en fin ruskindssål, så man kan stå fast på glatte gulve, og det lange skaft giver varme til benene og gennemført luksusfølelse. Sokkerne fås i 3 størrelser og former sig efter foden, så samme sok skal gerne bruges på den samme fod hver dag. Et klart must-have på en kold vinterdag. Cozy / Fleecesokker koster vejl. kr. 299,-

Jule Inspiration Jovist, er det måske lige lovligt tidligt at tænke på jul. Men omvendt er det nu altså rart at være lidt på forkant, og hvis ikke købe, så i hvertfald finde lækker inspiration til gaverne, inden juleræset for alvor sætter ind. Og ja, selvfølgelig måske også selv blive lidt inspireret til egen ønskeliste.

Lancôme har netop sendt 15 nye smukke L'Absolu Rouge Intimatte ud i efteråret. De bløde matte læbestifter har alle sløret effekt, fugter og nærer læberne med hyaluronsyre, pro-xylane og rosenekstrakt, og så er jeg vild med navnet på den her: #274 Killing Me Softly. L'Absolu Rouge Intimatte koster vejl. kr. 265,-

For at få mest ud af nat- og dagcremen er det vigtigt at rense huden grundigt. Den nye forbedrede 3-i-1 rensevand Cleanance Micellar Water fra Avène renser ikke bare huden skånsomt for urenheder og reducerer overskydende fedt med skånsomme vaskeaktive stoffer, den matterer den også, så selv folk med tendens til urenheder får en ren, frisk og mindre skinnende hud. Så den er helt klar til næste trin i din daglige skønhedsrutine. Cleanance Micellar Water koster vejl. kr. 209,50 for 400 ml.


SKØNHED De hvide jasminblomster i den ikoniske stilet fra Carolina Herrera får nu et frugtfuldt følgeskab i den nye Good Girl Suprême. Delikate saftige bær åbner nemlig nu duften, efterfulgt af det velkendte flor af ægytiske jasmin- og appelsinblomster, som lander på en varm og sød bund af de klassiske tongabønner. På en gang vovet og feminin - præcis som en stilet. Good Girl Suprême koster vejl. fra kr. 760,- for 50 ml.

Forny den kedelige vinterhud og forbeder dens elasticitet med den nye styrkende Vital Skin-Strengthening Super Serum fra Kiehl's. Den let-absorberede serum trænger dybt ind i huden og korrigerer for tidlige aldringtegnstegn såsom fine linjer, rødme og tør hud med et specialudviklet et "Adaptogenic Herbal Complex", bestående af ginseng, tulsi og schizandra bær. Efterlader huden fornyet og fuld af glød. Vital Skin-Strengthening Super Serum koster vejl. kr. 410,- for 30 ml.

Få ekstra volumen og ultrasorte vipper med den intense Mascara Volume Effet Faux Cils Radical fra Yves Saint Laurent. Den karbonsorte formel giver øjeblikkeligt kulsorte vipper og sammen med den plejende formel af valnøddekstrakt fra Ourika-haverne og arganolie gøres vipperne samtidig behageligt smidige og smukt fyldige. Mascara Volume Effet Faux Cils Radical koster vejl. kr. 270,-

Den nye Life Plankton Mild Creamy Peel fra Biotherm er en nænsom cremet eksfoliering, som mindsker porer og gør huden mindre skinnende uden at forstyrre hudens balance. Peelingen indeholder Biotherms naturlige signatur ingrediens, Life Plankton, samt plejende Squalane, og den milde konsistens gør den velegnet til selv sensitiv hud. Life Plankton Mild Creamy Peel koster vejl. kr. 230,- for 130 ml. Tekst Malene Raith


PRÊT-À-PARTIR

MAGASIN

Få Magasinet gratis her

Følg os på: Pret-a-partir.dk // Facebook YouTube // Instagram // Twitter

Profile for PRÊT-À-PARTIR Magasin

PRÊT-À-PARTIR Magasin November 2020  

Velkommen til et elektrificeret magasin, hvor vi har valgt at fokusere på de forskellige former for strøm, som i dag findes under motorhjelm...

PRÊT-À-PARTIR Magasin November 2020  

Velkommen til et elektrificeret magasin, hvor vi har valgt at fokusere på de forskellige former for strøm, som i dag findes under motorhjelm...