Page 1

PRÊT-À-PARTIR MAGASIN

MERCEDES-BENZ E400 COUPÉ // MAZDA CX-9 // ALFA ROMEO STELVIO

SKOTLAND // GOURMET // JANE IREDALE // LANCÔME NUMMER 14 OKTOBER 2017

PRET-A-PARTIR.DK


JAGUAR XE

NY PRIS FÅR PULSEN OP PRIS FRA KR. 449.900,-

Nu er vejen blevet kortere til unikke køreoplevelser. Ændringerne i registreringsafgiften har gjort det muligt for os, at tilbyde dig Jaguar XE’s uovertrufne køreegenskaber til en skarp pris. Inkluderet er et avanceret aluminium karrosseri, dynamisk undervogn og en række sofistikerede sikkerhedssystemer, der sammen med et stort udvalg af vores nye Ingenium motorer alt sammen bidrager til en fantastisk køreglæde. Book en prøvetur nu og mærk hjertet slå hurtigere og mere passioneret. jaguar.dk

A+

Jaguar XE: Forbrug 26,3km/l ved blandet kørsel. CO2-udslip 99 g/km. Miljøklasse Euro 6. Pris fra kr. 449.900,- inkl. moms. Priser er ekskl. leveringsomkostn


ninger på kr. 3.880,-. Vi tager forbehold for trykfejl og prisændringer.

XE PURE 2.0L 163HK DIESEL I FORBINDELSE MED AFGIFTSÆNDRINGERNE PR. 3. OKTOBER 2017 KAN DU NU FÅ XE TIL EN NY SKARP PRIS .

FØR NU BESPARELSE

519.900,449.900,70.000,-


PRÊT-À-PARTIR

Det blev en travl afslutning på september med de nye afgiftregler, som nogenlunde skulle være på plads i magasinet. NY markerer, at prisen er opdateret, GL markerer af, det stadig er gammel pris. Det gælder for eksempel for den smukke nye Mercedes-Benz E400 Coupé, men vi har også været bag rattet på kinderoverraskelsen fra Hyundai, Ioniq, samt den store nye italiener Alfa Romeo, Stelvio. Jaguar Land Rover debatterer spændende og skræmmende fremtidsperspektiver, Frankfurt Motor Show byder på seks udvalgte nyheder, der er reportage fra Shells laboratorium i Hamborg, og så byder Skotland på betagende eventyr på bilferien. Anne Køster og Morten Bek har skam også været på rov og på rejse. Rigtig god fornøjelse!

Morten Brunsgaard Bek har endnu engang været i USA,

hvor han har fået Californien ind under huden på roadtrip i den store Mazda CX-9, som ikke kan fås i Danmark, men kan sætte gang i drømmene. Morten Bek er uddannet journalist fra universitetet i Århus og har siden 2005 arbejdet med motorjournalistik på Bil Magasinet og Berlingske. Han driver til daglig Blog Om Biler. bek@blogombiler.dk

Anne Køster er taget æblerov. Ikke for at bage en kage, men for at blive klogere på cider. Der findes nemlig i grove træk fem slags, og dem kan du læse mere om på side 48.

Anne Køster er passioneret foodie med en fortid som vinanmelder på blandt andet magasinerne Mad & Bolig og Mad & Venner. Hun

er indehaver af Haps, som rådgiver virksomheder indenfor mad og drikke. anne@annekoster.dk

PRÊT-À-PARTIR Magasin udgives af: Max Media Tuborgvej 26 2900 Hellerup Kopiering af tekst og foto er kun tilladt efter aftale med redaktionen. For spørgsmål kontakt ansvarshavende redaktør Malene Raith på malene@pret-a-partir.dk. PRÊT-Á-PARTIR Magasin er gratis at abonnere på: Ja tak


DANMARKSPREMIERE

NY SEAT IBIZA FRA KR. 134.900,-

Start moving Ny SEAT Ibiza fås fra kr. 134.900 ekskl. lev. omk. kr. 3.880. Brændstoføkonomi: 20,4-21,3 km/l og CO2 106-112g/km ved . Den viste model er med ekstraudstyr. blandet kørsel. (Direktiv 80/1268 EØF). Energimærke


OKT 2017 Forside foto: Malene Raith

Reportage

Mazda CX-9 i USA, Jaguar Land Rover Tech Fest 2017, Molekyler der renser

Nyheder

Seks udvalgte fra Frankfurt Motor Show 2017

Test

Mercedes- Benz E400 Coupé, Alfa Romeo Stelvio, Hyundai Ioniq

Gear

Ethjulet elmotorcykel, tyverisikret rygsæk, stormkøkken m.m.

Getaway

Reportage fra Skotland fuld af eventyr og søgøjer

Gourmet

Anne Køster tager på æblerov

Velvære

Tema: fugt on the go, Månedens Favoritter, Jane Iredale m.fl.


Fravælg fravalg. Den nye Panamera Sport Turismo Alting får baghjul. Bilklasser, konventioner og konkurrenter. Motorerne leverer op til 680 heste, og designet, det taler for sig selv. www.porsche.dk

Panamera 4 Sport Turismo: Pris fra kr. 1.905.572. Forbrugstal v. bl. kørsel: 12,8 km/l – 178 g/km. D . Panamera 4S Sport Turismo: Pris fra kr. 2.308.290 3.072.657. Forbrugstal v. bl. kørsel: 10,6 km/l – 215 g/km. F . Panamera 4 E-Hybrid Sport Turismo: Pris fra kr. 2.010.153. Forbrugstal v. bl. kørsel: 38,5 kørsel: 33,3 km/l – 69 g/km. Modellen er vist med ekstraudstyr.


Porsche Center Aarhus Grenåvej 347, 8240 Risskov, Aarhus Tel. +45 46 911 911 Porsche Center København Banevingen 6, 2200 København N Tel. +45 46 911 911

0. Forbrugstal v. bl. kørsel: 12,2 km/l – 187 g/km. E . Panamera Turbo Sport Turismo: Pris fra kr. km/l – 59 g/km. Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo: Pris fra kr. 3.486.856. Forbrugstal v. bl.


PRÊT-À-PARTIR

smooth operator Tekst og foto: Malene Raith


MERCEDES E400 COUPÈ

Mercedes-Benz E400 4Matic Coupé Pris kr. 1.445.147,- (GL) Hestekræfter: 333 0 - 100 km/t på 5,3 sekunder Topfart: 250 km/t Kilometer på literen: 11,9 E400 Coupé fås fra kr. 1.016.900,-


PRÊT-À-PARTIR

“Åh, det vil jo være så lækkert,” tænker jeg med hænderne fulde af poser og stopper ved bagenden. Tænk, hvis jeg kan slippe for at rode efter nøglen. Skulle man lige prøve? Jeg kigger hurtigt over skulderen. Der er ingen, der kigger, så jeg swiper halvhjertet en fod ind under bilen. Det plejer jo alligevel aldrig at virke uden en lille dans, men hov? Vupti! Bagagerummet åbner fluks til min store overraskelse. Helt uden spræl eller usikre benspjæt.

også være på bagsædet. Måske ikke til Provence og hjem igen, men så i hvert fald til Nordsjælland og tilbage uden problemer.

Normalt ville jeg kalde den slags for herligt praktisk. Men når det lige præcis er den nye Mercedes-Benz E400 Coupé er det bare mere passende at kalde det komfortabelt. Eller elegant. For det er simpelthen, hvad den vellykkede nye vogn er.

Med det er naturligvis langt fra det eneste, der foryngrer og gør E400 Coupé til en vogn, der meget hurtigt stryger opad på ønskelisten. Det er helhedsindtrykket af en utroligt fuldendt vognen, der gør det.

Det gør unægtelig bilen noget mere anvendelig og meget nemmere at retfærdiggøre i en velhavende husholdning med børn, og er dermed ikke blot kun til glæde for folk med golftasker og gode pensionsordninger.

Det første, der møder øjet er selvfølgelig designet. Den brede smukke front med det AMG stylede diamantgitter, Ung og rummelig de enorme luftindtag og smidige lygter, der forstærker bredden, over den helt rene og perfekt mandelformede Jeg har ellers flere gange haft lidt kvaler ved coupéer. Beprofil til en elegant afrundet bagende. Oh, manner, det vares, formen kan der ikke sættes en finger på, design ser godt ud. kommer uden tvivl før anvendelighed her, og det er jeg jo om nogen fan af. Men omvendt irriterer det mig også. Egen bagende placeres i et ventileret lædersæde tæt, men For den dårlige adgang til bagsædet, som iøvrigt ofte kun har plads til børns korte ben, er normalt helt no go for en ikke for tæt, på asfalten, selen skubbes frem af en lille elektrisk arm og rattet kører roligt ned til køreposition, lang person som mig. Men bare ikke i denne her. som jeg trykker start. Og det giver jo selv lange ben muDen nye E400 Coupé kan nemlig ikke bare køre forsæ- lighed for nem ud- og indstigning. Men kast også lige et derne tilpas let og langt frem, jeg, 185 cm, kan nemlig blik på interiøret.


MERCEDES E400 COUPÈ

De dybt indstukne luftdyser, der præger det enkle interiør, giver instrumentbordet sit særpræg tillige med det enorme display, der strækker sig venstre side af rattet til midt på instrumentbordet. Tilpas stilfuldt inddelt i ure med hvad dertil hører og infotainment med mulighed for detaljeret navigationskort, som selv svagtseende kan følge med på.

Høflig og dynamisk Og så er der lige kørslen. E400 Coupé er E-Klasse Coupés topmodel med 333 hestekræfter og en acceleration fra 0 - 100 km/t på blot 5,3 sekunder. Men det er nu ellers ikke fordi, den gør det store væsen ud af det. Næh, E400 Coupé er naturligvis så høflig og stilig, at den slags gøres elegant og tilstrækkelig lydløst. Støjen i kabinen er faktisk mest præget af den iltre tyggegummigumlen fra min egen mund.

de små muflede pops, som kommer fra udstødningen. Ikke noget, der kan skræmme børn eller nervøst anlagte personager, men nok til at markere overfor de bagvedkørende, at det her bæst kan andet end at se godt ud. Rattet styrer på en gang kontant og komfortabelt, luftundervognen bliver aldrig hård og ubehagelig og firehjulstrækket, 4Matic, holder vognen suget til vejen selv i skarpe sving på våd vej. Ganske enkelt super smooth. Fra yderst til inderst, i by og på motorvej gennem alle 9 trin i G-Tronic automatgearet. “En million? Det tror jeg ikke på ...” udbryder manden, “den må mindst koste to!” Njah, det gør den ikke. Men som den står her med AMG styling og hele dynen af ekstraudstyr, koster den knap halvanden. Men kan man leve uden AMG styling, high tech sikkerhedsudstyr og luftundervogn, kan man faktisk få den dynamiske cruiser til omkring en million kroner. Læg dertil udgifter til diæter i form af stor tørst.

E400 Coupé er udstyret med køreprogrammer fra Eco til Comfort, til Sport og Sport+, i alle programmerne brummer vognen tilpas vredt til, at man ikke glemmer, hvor Ja, ja, prisen gør den selvfølgelig ikke til allemands eje, til kraftfuld den er, men særligt i Sport+ bliver den fræk. gengæld kan alle mand nu være med i den vellykkede og Her bliver omdrejningerne i sagens natur højere, så man aldeles anvendelige luksuriøse coupé. *** hele tiden er klar til en hurtig overhaling, men det der mest får mig til at køre rundt i det program hele tiden, er


PRÊT-À-PARTIR

California Dreaming Tekst og foto Morten Brunsgaard Bek


BEK PÃ… ROADTRIP I USA


PRÊT-À-PARTIR Amerika er det perfekte land til en stor familie-SUV, og amerikanerne er så heldige, at Mazda har lavet den nye CX-9. Efter 2.300 kilometer på freeways, gennem skove og i ørkenens ubarmhjertige sol vil Morten Brunsgaard Bek gerne have den med hjem til Danmark.

Golden State i blodet Jeg landede i LAX for et par timer siden, og efter en kort bustur fra den store lufthavn i Los Angeles sidder jeg med et smil på læben, selv om jeg sidder på en tilstoppet motorvej, I-5 mod San Diego i syd. Køen kan ikke få bugt med den rare følelse af at være tilbage et sted, jeg virkelig holder af, og to år er gået, siden jeg sidst har været i Californien. Mit bedste råd er aldrig at besøge The Golden State, det solbeskinnede Californien, for staten æder sig ind i hukommelsen og finder en perfekt plads, og så vil den bare fodres med mere og mere endnu.

re detalje end lys i de udvendige dørhåndtag og under sidespejlene. Og så er det kun til for at se godt ud, så jeg gad godt køre foran CX-9 for at se det brede grin i bakspejlet.

Mod Yosemite i nord Efter to dage i San Diego skal jeg ud på vejen igen. Verden er åben, som man siger, og vejene fører virkelig til alt det, jeg kan lide. Den vilde natur, de små byer ved kysten, den varme ørken, caféerne med den gode kaffe. Jeg kigger fortvivlet op og ned på min telefon for at overskue kortet over Californien, sætter prikken ved nationalparken Yosemite, som ligger 7-8 timer mod nordøst.

Der skal måske lidt en bilnørd til at glæde sig til at køre alene rundt i en SUV i Californien (eller måske det egentlig ikke er nødvendigt at være nørd for at glæde sig til det), men en del af forventningens glæde har Vejen er bredere i begge sider, end det er til at overskue, været spændingen om at prøve Mazdas første SkyAcmen jeg sidder højt og trygt i min store SUV fra Mazda. tiv-turbomotor. SkyActiv er et omfattende koncept for Til de store veje i USA hører en stor bil, som sikkerhed hele bilen, som i korte træk handler om lav vægt, effekpå et vejnet med utroligt mange dødsulykker, og så for- tivitet og integration af alle dele til et harmonisk hele. di de fleste på bilferie i USA ender med at slæbe rundt på alt fra tøjindkøb til snacks til de lange ture. Hvis jeg Der er for første gang boltet en turbo på, og de fire cyhavde siddet på motorvej E45 derhjemme, havde jeg lindre er fordelt på 2,5 liter. På den størrelse virker de siddet bag rattet af en CX-5, men i USA er det en lille cirka 230 hk som en mild ydelse til lige over 2 tons, men SUV til college-studerende, så fordi amerikanerne ”har motoren gør kort proces og har fornemt overskud til brug for det”, har Mazda lavet den nye CX-9. en tur tilbage op ad I-5. På en lørdag som denne er der mere plads, men det er nu godt med meget kort varsel Den er mere end en enkelt størrelse større end CX-5, at kunne køre hurtigt den ene eller anden vej omkring stor som en Audi Q7 faktisk, og den har syv sæder, som en ældre Pontiac, der virker til at være parkeret på vejeg kun bruger et enkelt af. Her på I-5 syner den bare jen, men som faktisk er i bevægelse. kompakt, for ved siden af mig holder en pickup truck med dæk, der er så høje, at jeg kigger ind i underkanten Jeg har altid været glad for Bose-anlægene i Mazdas af dørene på monstertruck’en. Så opfattelsen af størrelse biler, og CX-9’erens er en gave med sine 12 højttalere, skifter virkelig i forhold til de omgivelser, man befinder efterhånden som de 8 timer er begyndt at blive ekstra sig i. lange. Jeg mangler massage i sædet, men ellers er det noget af en stol, Mazda har sat mig i. Nappalæder i en San Diego er ikke som Los Angeles. Det er den rige flå- rødlig farve, som er stor og stram, så jeg ikke falder deby i syd mod den store glamourøse og uoverskuelige sammen. Hvis du troede, der ikke var noget premium storby mod nord. Tættere på den mexicanske grænse gemt i Mazda, så kan jeg fortælle dig, at træpanelerkan man stort set ikke komme i Californien, men jeg ne i dørene og midterkonsollen i rosentræ, er udvalgt i nøjes med en tur på havnen for at tage et par billeder, samarbejde med guitarproducenten Fujigen. Hvert enfør mørket helt falder på. kelt panel udvælges for at passe sammen med sædet, så hver enkelt CX-9 Signature har sit eget mønster i indCX-9’eren stråler om kap med de gyldne skyer, for top- lægget. Var der nogen, der sagde detaljekærlighed? Det modellen, Signature, har mere end bare ekstra meget gjorde jeg. yderst elegant krom – den har en detalje, jeg forelsker mig i: en lysstribe hele vejen rundt i kanten af grillen. Træt efter hvad der ender med at være 9 timer på veI mørket laver den Mazdas signaturgrill til et kantet jen, men ikke mere træt end jeg ville være efter et par smil med en sart stribe lys, og det er da en meget fede- timer på en dansk motorvej, hvor folk bare virker langt


BEK PÅ ROADTRIP I USA

mere pressede, lander bilen med den smilende grill i Oakhurst, en typisk adgangsby til en stor nationalpark. Værelset på Yosemite Southgate Hotel er enormt, og det er passende for et hotel tæt på en nationalpark med verdens største træer, at clockradioen og mikrobølgeovnen fra 80’erne er lavet i plastiktræ.

Uforudset hændelse

og stirrer op i luften. Et øjeblik senere kan jeg kigge op på den samme luft gennem det åbne soltag i min store SUV, for sådan er det i Yosemite og så mange andre steder i USA. Bilen og komforten er for mange besøgende sjældent længere væk, at den kan ses. Og mange af de besøgende er rigtig store, så bilerne skal selvfølgelig også være det. Jeg beslutter mig for at køre ud af parken og finde de enorme træer, sequoias, som jeg mest af alt er kommet for at se, et mere fredfyldt sted. Den største udfordring for CX-9’erens firehjulstræk er støvet og småstenene på grusvejene, og for undervognen er det de store huller i vejene – 20” hjul, men med en stor del gummi omkring sig, suger det hele til sig og spytter det ud igen i støddæmperne, uden at jeg mærker det.

Yosemite er en park med en historie, der er prisværdig på den ene side, horribel på den anden side. At man har afsat områder så store som skovene, klipperne og engene i Yosemite i 1890 var fremsynet for et land, der også på det tidspunkt forbrugte naturresourcer uden at kigge sig tilbage, men det skete på bekostning af tusinder af indfødte indianeres liv. De blev dræbt, tvunget ud, og deres land blev romantiseret til turister, som der Jeg mærker heller ikke, at jeg har kørt en stor metalkrog nu kommer godt fire millioner af hvert år. op i dækket, før det er for sent. ”Er det din grå SUV?”, spørger en fyr mig, præcis som jeg står og falder i svime Det er så betagende at køre gennem parken, stige ud, over det første træ. Vil han vide, hvad det er for en? Nej, et øjeblik eller flere timer, og kigge på de ekstreme for- der fiser luft ud af det højre bagdæk. Og jeg er 15 kilomer, naturen har skabt. Jeg vandrer rundt i Tuolumne meter fra Oakhurst, og det er ikke min drøm at strande Medows, de lave enge, lægger mig på en træstamme i en amerikanske skov uden mobildækning.


PRÊT-À-PARTIR

Hurtigt, men alligevel meget langsomt og varsomt kører jeg tilbage til byen, får forbindelse og får en Mazda-repræsentant i røret. Det er sidst på eftermiddagen, så han kan først ringe til den nærmeste forhandler, 70 kilometer væk i Fresno, i morgen tidlig. Luften fiser hurtigt ud, men overfor hotellet ligger et lille dækværksted, som monterer det tynde reservehjul, som skal fragte mig og CX-9 til Fresno. I ren lykke for, at jeg overhovedet kan komme videre, giver jeg 20 dollars i drikkepenge, som vist ikke er helt normalt på de her kanter.

en fornemmelse af de bekymringsfrie 1950’ere, hvor USA havde vundet den store Verdenskrig, og alt gik med raketfart i den rigtige retning. Frank Sinatra lod et stort hus, Twin Palms, bygge her i sin storhedstid, og i ro og mag bag rattet kan jeg spejde efter døde kendissers huse i en by, hvor pulsen virkelig er lav.

Drinks ved poolen i et par dage, en stor sandwich på byens berømte jødiske deli, et marked med tøj, mad og skrammel på hovedgaden, da solen er gået ned (ellers er det for varmt, selv i efteråret), og jeg er klar til nye støvveje, hvor jeg kan give gas med turbomotoren, før Afslapning under palmerne jeg skal tilbage til Los Angeles. Lyden af luft der suser ud af dækket er glemt, da jeg kører rundt i nationalparMazda Lithia, forhandleren i udkanten af Fresno, gør ken Joshua Tree, hvor træerne, som slet ikke er træer, mig endnu mere lykkelig, for han får dækket leveret fra men en anden planteart, er lige så syrede i formen som et lager, og to timer senere, efter en forlænget tur på Stklippeformationerne. arbucks og en tur rundt for at se på brugte biler i området, er den støvede CX-9 klar på nye eventyr. Jeg tænker, Som et flyvende tæppe svæver jeg i CX-9’eren, og de jeg lige vil holde lav profil et par dage, så jeg udtænker tomme og snoede støvveje kan få den store SUV til at hurtigt næste destination, som skriger ørkenluft og afslå med bagenden, men kontrolleret, præcist og komslapning: Palm Springs. Gemt bag bjergene et par timer fortabelt som resten af bilen. Jeg smiler igen, for jeg inde i landet fra Los Angeles, af samme grund varm om ville ønske, den kunne få en chance i Europa og Danvinteren i forhold til LA og mindre forurenet end kystmark, men desværre må min tilbage til LAX, og CX-9 byen, er Palm Springs et arkitektonisk paradis med lave må som model blive i Amerika. *** luksushuse i Mid-Century Modern-stil, som giver mig


BEK PÃ… ROADTRIP I USA


PRÊT-À-PARTIR

Fremtidsvisionen Tekst: Malene Raith foto: Jaguar


REPORTAGE


PRÊT-À-PARTIR

”Tænk på hvor mange mennesker der hver dag verden over bruger tid på at lede efter en parkeringsplads. Og hvad det gør ved forureningen ...” Ordene er fremtidsforsker Anders Sorman-Nilssons, og hans pointe er enkel: vi er nødt til at forholde os til forandringer. Som udgangspunkt er alt det, der er i verden, når vi bliver født, det gode, og al det nye er ikke. Sådan er vi indrettet. Men verden står lige nu overfor en ny industriel revolution, hvor robotter og avanceret teknologi indenfor kort tid kommer til at forandre vores hverdag, og det skal vi vænne os til. Men bare rolig, fremtiden behøver ikke blive mindre human af den grund. Måske tværtimod.

Brydningstider Jeg befinder mig i London, hvor Jaguar Land Rover har inviteret til Tech Fest 2017, en debat om fremtiden under sloganet: teknologi med hjerte. Koncernen har nemlig gjort op med fortiden og lagt en strategi, der betyder, at fra 2020 vil samtlige biler fra den engelske producent være elektriske i mere eller mindre grad. Fra mild hydrid med et lille batteri til startmotoren til en elektrisk udgave af klassikeren Jaguar E-Type. Den rene elbil, Jaguar I-Type, er jo allerede en realitet. Og så må vi selvfølgelig heller ikke glemme, hvor selvkørende bilerne allerede er, og lige om lidt bliver i endnu højere grad. Andre bilproducenter har allerede meldt lignende ud, men det gør så absolut ikke debatten mindre spændende. For forandringerne bringer nye store spørgsmål på banen, og dem kan vi lige så godt begynde at forholde os til. At det unægtelig er brydningstider, er der vist ikke mange, der er i

tvivl om, og slet ikke de i dagens anledning forsamlede medier her i London. Men hvordan skal vi gribe det an? Som en vision om fremtiden, har Jaguar Land Rover skabt konceptet Jaguar Future-Type. En selvkørende bil, som man ikke ejer, men deler. Hjertet i bilen er det stemmestyrede rat, opkaldt efter E-Typens designer Malcolm Sayer. Rattet er ikke bare forbundet med bilen, men hele dit hjem, kan svare på spørgsmål og løse i hundredvis af opgaver som for eksempel bestille manglende varer til køleskabet, holde dig informeret om nyheder, kalenderaftaler eller sørge for underholdning til turen. Som Jaguar Land Rover udtrykker det, køreturen vil ikke længere handle om at komme fra A til B, men om at få mest muligt ud af livet fra A til Z. Og vel Å, hvis man bor i Norden. Bilen bliver altså det tredje rum, som man bruger på samme niveau som hjemmet og arbejdspladsen. Det lyder jo al sammen superduper, men der er andre ting, vi også skal forholde os til. For eksempel etiske spørgsmål. Vil det i virkeligheden også kunne begrænse vores frihed? Når alt kan måles og overvåges, kan man jo se, om der er blevet kørt for hurtigt, og hvor man har været. Vil det i sidste ende kunne lede til et Big Brother samfund? ”Og hvad med lastbilchaufføren?” påpeger Jaguar Land Rovers direktør, Dr. Ralf Speth. Vi kender fordelene ved selvkørende biler, såsom ikke flere færdselulykker og renere luft, når vi ikke skal holde i kø eller rode efter parkeringsplads samt den nye frihed, det giver, når tiden i bilen kan bruges på noget fornuftigt.


REPORTAGE

”Alle vil blive mere produktive, og det vil gøre alting billigere, når vi er mere effektive. Men hvad med lastbilchaufføren? Der er ingen tvivl om, at mobility revolutionen vil komme til at påvirke den globale økonomi i alvorlig grad. Man mener, at olieproduktionen vil blive groft nedsat, og det påvirker økonomien. Store omvæltninger er om hjørnet,” understreger Dr. Ralf Speth.

botter, der kan hjælpe os. Tage sig af ældre mennesker, være en ven, de kan snakke med i hverdagen og automatisk ringe efter hjælp, hvis en krise opstår. De robotter er her allerede.

”Alle mine venner gik efter studiet i gang med at bygge robotter, der kunne hjælpe mennesker,” forklarer Daniel Wilson, som har en doktergrad i Robotics. ”Men når jeg så gik i biografen, oplevede jeg det modsatte. Så var alle robotter pludselig menneskets fjende.” Lige nu arbejdes der på ro-

Eller som fremtidsforsker Anders Sorman-Nilsson så smukt formulerer det: ”Du kan lige så godt begynde at forberede dig på fremtiden i dag. For det er det sted, hvor du skal tilbringe resten af dit liv.” ***

”Mit mål er at imødekomme folks frygt, men folk er svære at gøre tilfredse. For i det øjeblik noget nyt bliver en del af vores hverdag, mister vi straks interessen for det. Tag bare de her små robotter, der tusser rundt her på scenen, for ti Robotterne kommer år siden ville de have været mindblowing. I dag trækker vi bare på skulderen,” fortsætter Daniel Wilson og peger på et Og det er vand på fremtidsforskerens mølle. For det er ikke par små nuttede kaniner, der triller rundt på - og også falde stærkeste eller klogeste, der vil overleve, men dem, der er der ned fra - scenen. ”I sidste ende er det den menneskelige bedst til at adapte til forandringer. Som eksempel bruger han faktor, som vi selv besidder, vi kan lide. Såsom at spise en Luddies revolutionen. Hvor engelske arbejdere under den god frokost eller eje søde børn, og det kan robotter aldrig industrielle revolution i begyndelsen af 1800-tallet smadre- tage fra os.” de maskiner, fordi de frygtede, at de ville tage arbejdet fra dem og iøvrigt ikke brød sig om den livsstil, der fulgte med Jaguar Land Rover Tech Fest 2017 bringer mange interesudviklingen. Men udviklingen kan ikke bremses, og det er sante perspektiver om fremtiden op. Ikke mindst deres egen mere hensigtsmæssigt at undgå kaos ved at tage forandrin- vision for hvad der venter om hjørnet. For eksempel Jagugerne et skridt ad gangen. Og ikke gøre, som da Sverige i ar EV-Type. Ny teknologi i genkendelige klæder. Nøjagtige 1967 fra den ene dag til den anden gik fra venstrekørsel til svar kan dagens diskussioner dog ikke give, fremtiden kan højrekørsel, hvorved alt gik i stå. Men det er også vigtigt at der stadig kun spås om, men hovedsagen er jo også, at vi er understrege, at det faktisk er alle de kedelige og tunge jobs, her. Og forholder os til de forandringer, der er på vej. På den som robotterne er ved at overtage, også selvom fiktionens måde kan vi påvirke udviklingen, i stedet for at benægte den verden påvirker os i en anden retning. eller ligefrem bekæmpe den.


PRÊT-À-PARTIR

BMW i Vision Dynamics

Frankfurt Motor Show løb af stabelen i midten af september, og hovedtemaet for bilmessen i år var selvkørende og elektrificerede biler. Mange har allerede delvist selvkørende biler, hvis man har en bil med adaptiv fartpilot, og de fleste bilproducenter er også godt i gang med at sætte større eller mindre batterier ind i deres biler. Og så er der lige BMW. De har en vision. Den er på strøm og den er hurtig. For første gang og til stor overraskelse viste deres nye BMW i Vision Dynamics frem, en Tesla Model S konkurrent, der placerer sig i midten mellem BMW i3 og i8. Man kunne få lyst til at kalde den i5. Det er ikke meget, vi endnu ved om bilen, men den er fuldt elektrisk, har en rækkevidde på 600 kilometer på batteriet, kan køre 0 - 100 på under 4 sekunder og en topfart på under 200 km/t. BMW siger, at de vil sætte den i produktion, men hvornår ved vi ikke helt. Men en ting skal man ikke tage fejl af, BMW er ikke bleg for at sende en vogn på gaden, der rent faktisk ligner konceptbilen. Efter iøvrigt at have haft sparsomt med nye lanceringer sidste år, tog BMW revanche i år ved også at have verdenspremie på Z4 Concept og X7 Concept i Performance, som begge designmæssigt minder om i Vision, der var verdenspremiere på den nye BMW 8-serie Concept, BMW M5, BMW 6-serie Gran Turismo, BMW X3 samt to nye Mini koncepter, en elektrisk og en JCW GP. Sådan. Så er fremtiden sparket i gang.


FRANKFURT MOTOR SHOW

Mercedes EQA Concept Naturligvis havde Mercedes-Benz også en del verdenspremierer og koncepter på Frankfurt fra en selvkørende elektrisk Smart til et bæst af en gadebil med 1000 hestekræfter og et prismærke som kun saudiske prinser har råd til at kigge på. Men Mercedes-Benz har også en fremtidsvision, EQ, som står lige for døren. Per 2022 vil de nemlig have sendt 10 rent elektriske biler ind i modelprogrammet. Og en af dem er denne her EQA Concept, som efter sigende skulle ende som produktionsbil allerede i 2020. EQA vil få omkring 400 kilometer på batteriet, ca. 268 hestekræfter og klare 0 - 100 km/t på omkring 5 sekunder. Rygtet vil også vide, at den endelige udgave vil blive en fem dørs hatchback med plads til fem personer takket være en forstørret akselafstand i forhold til den nuværende A-klasse.


PRÊT-À-PARTIR

Porsche Cayenne Turbo Porsche afslørede deres nye 3. generation Porsche Cayenne Turbo som er et 4-liters V8 (YES!) SUV bæst med 550 hestekræfter, som kan klare 0 - 100 km/t på ned til 3,9 sekunder. Tophastigheden på den store vogn er 286 km/t. Og med den nye 3. generation er det lykkedes Porsche at få Cayenne Turbo til at ligne den i forvejen meget vellykkede nye designfamilie. Det brede bånd over bagenden med Porsche logoet på er for eksempel let genkendeligt fra 718 modellerne, de hvide bremsekalibre er en lækker detalje, foruden de vilde dobbelte udstødningsrør. Ud over det nye look er der også ny luftaffjedring og en ny adaptiv tagspoiler. Jep, du læste rigtigt. Den kan selv indstille sig til at optimere aerodynamikken, øge downforce på bagenden samt i den såkaldte airbrake situation hjælpe med at nedsætte bremselængden. Den nye Porsche Cayenne Turbo forventes til landet omkring december, prisen starter på kr. 2.657.826,- med forbehold for nye bilafgifter.


FRANKFURT MOTOR SHOW

KIA Proceed Concept

Kia havde verdenspremiere på Proceed Concept, der, som navnet indikerer, er en konceptudgave af, hvad vi kan forvente at få at se i den nye generation Kia Cee’d. Her er tale om et helt nyt udtryk, en forlænget hothatch i kompakt design med en front, som genkendes fra den nye Kia Stinger. Karosseritypen er helt ny og ses her som Shooting Brake, altså stationcar. Den nye generation Cee’d vil kunne fås i mange forskellige varianter, blandt andet også i en SUV udgave, og første eksemplar i modelrækken dukker op allerede i maj 2018. Prisen er selvfølgelig ukendt.


PRÊT-À-PARTIR

Audi R8 V10 RWS Kan du se det nye? Jep, rigtig set - det her er intet mindre end den allerførste vogn fra Audi med baghjulstræk. Audi R8 V10 RWS (som i Rear Wheel Series) havde verdenspremiere i Frankfurt, men hvis det skuffer dig, at Audi fraviger sit princip om altid at have forhjulstræk, så tag en dyb indånding. Der kommer nemlig ikke flere, og denne er en enlig svale. Den hurtige sportsvogn med 5,2 liters V-10 centermotoren og 540 hestekræfter, der klarer 0 - 100 km/t på 3,7 sekunder, kommer både som coupé og spyder. Men R8 V10 RWS skal blot betragtes som en venlig gestus til tilhængere af baghjulstræk, da den kun i et begrænset antal af 999 eksemplarer. Du kan genkende den på den røde foliering (ekstraudstyr), når du møder den i Tyskland sidst på året, men hvornår den kommer til Danmark vides endnu ikke.


FRANKFURT MOTOR SHOW

Discovery SVX På ægte James Bond maner, har Jaguar Land Rover en Speciel Vehicle Operations afdeling, som skaber ekstreme biler. Og i Frankfurt viste de denne nye Discovery SVX frem. Med en supercharged 5,0 liters V8 motor med 525 hestekræfter, special smedede 20” aluminiumshjul med 815mm all-terrain dæk, eletronisk spærredifferentiale, ekstra hævet undervogn, nye for- og bagkofangere, beskyttelsesplader og luftaffjedring, kan denne maskine, i følge Jaguar Land Rover, kunne bringe dig sikkert gennem selv ekstremt terræn. På taget er der desuden påmonteret smalle fjernprojektører, så man bedre kan se, når man ruller gennem skoven i mørke godt og luksuriøst placeret i det hvide læder imens. Det siges, at vognen sættes i produktion i løbet af 2018, prisen er naturligvis ukendt.


PRÊT-À-PARTIR

FAMILIE ALFAEN Tekst og foto Malene Raith


ALFA ROMEO STELVIO

Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 First Edition Pris kr. 885.195,- (NY) Hestekræfter: 280 Topfart: 230 km/t 0 - 100 km/t på 5,7 sekunder Kilometer på literen: 14,3 Alfa Romeo Stelvio fås fra kr. 568.095,-


PRÊT-À-PARTIR ”Er du klar?” Spørger jeg hypotetisk knægten på bagsædet, selvom jeg mest kører rundt i N i byen, brummer vognen tjekker en ekstra gang fortovet for fodgængere og cyklister, skam herligt potent. Ikke voldsomt, blot lidt bistert. og drøner så vognen igennem den store vandpyt på kørebanen. Som jeg sætter i D, forventer jeg derfor et brøl, men det kommer ikke. Stelvio er ikke støjende, men stadig blot en Wuhuu! Vi jubler i tørvejret i kabinen og nyder, at den dan- vred brummer, til gengæld mærker jeg fluks, hvorledes ske sensommers endeløse skybrud ikke kan nå os herinde. speederen bliver mere responsiv og spiller op til leg. Skulle Well, well, man har jo kun det sjov, man selv laver, og når jeg få lyst til at lade de 280 hestekræfter strække ud eller bare vejret nu ikke egner sig til strandture, er det jo dejligt, at Alfa komme hurtigt ud af starthullerne. Romeos nye luksus SUV, Stelvio, ikke bare har firehjulstræk, men også en knap, der gør den ekstra velegnet til at køre Men selvom jeg giver god gas på motorvejen, er den smukgrinende gennem lange regnvejrsdage. ke kabine med træpaneler stadig behageligt stille og affjedringen komfortabel. Ikke for blød og ikke for hård. Ej heller i Dynamic mode. Firehjulstrækket, Q4, bidrager desuden Aktiv familie til stabilitet. Nok går der nogle minutter fra jeg sætter mig ind og kører af sted i den nye Stelvio, til det går op for mig. Jeg har jo efterhånden testet mange Alfa Romeoer fra den vilde flade 4C over den lille iltre ugle MiTo til den dynamiske firmabil Giulia. Men det her er nyt. Ja, ja, selvfølgelig ved jeg godt, at Stelvio er en helt ny model, jeg var trods alt til stede ved Los Angeles Auto Show, hvor bilen havde verdenspremiere i november 2016. Men hvor det uden undtagelse har været vogne, som jeg altid har sat mig ned i (i 4C ligger man nærmest 2 cm over asfalten), så er det altså første gang, jeg prøver at sætte mig OP i en Alfa Romeo. Og fra pladsen bag rattet ikke skue ud, men ned, over den store røde motorhjelm. Fedt! For selvfølgelig skal Alfa Romeo da have en SUV. Jeg har skrevet det en halv snes gange, og nu skriver jeg det lige igen. Markedet for høje rummelige vogne er i rivende udvikling, salgskurverne går i øjeblikket lodret op og enhver bilproducent med respekt for at tjene penge, har naturligvis mindst en SUV eller Crossover i modelfamilien. Selv luksusbrands som Bentley og Maserati er for længst hoppet på vognen, Porsche så lyset for flere år siden, og den nye F-Pace fra Jaguar har allerede vist sig at være en genistreg for mærket. Så klart, det er helt på sin plads, at også Alfa Romeo kommer med deres bud på en premium bil til ”familien med aktiv livsstil.” Og alle os andre, der kan lide at foregive at have en sådan.

Og på den måde giver det plads til at andre end blot chaufføren kan nyde turen. To voksne sidder godt på bagsædet selv med langbenede på forsædet, og det elegante interiør er umiskendeligt Alfa med skarpe og flot designede lædersæder (i topudstyrsmodellen First Edition) og startknap på rattet, som man kender den fra Giulia.

Vellykket design Designet er vellykket hele vejen igennem. De lange smalle forlygter og den store nye Alfa grill, som også pryder Giulia, giver Stelvio en elegant og småvred front. Det er en nydelse at se den genspejle sig bag på en mikrobil, specielt fordi fronten toner frem oppe i bagruden og ikke nede på bagklappen. Og nu hvor vi er ved bagklapper, så har Stelvio en ond en af slagsen. Nuvel, er man ikke til enorme dobbelte afgangsrør, skal man måske vælge en anden bil, men jeg er personligt vild med det bøffede look. Nok kan jeg ved nærmere eftersyn godt se de mindre rør inde i de store huller, men det er der ingen, der bemærker, når motoren spinder.

Alfa Romeos første SUV i deres 107 år lange historie lever under alle omstændigheder op til forventningerne. Er man Alfa fan bliver man ikke skuffet, hvis man altså er indehaver af en større tegnebog. For billig er den ikke. Det er luksus sjældent. Og selvom man ikke behøver 280 hestekræfter, Alfa Romeo har altid stået for dynamik, og bare rolig, selv- starter priserne på den anden side af kr. 600.000,- for en 2,2 om her nu altså både er frihøjde og masser af plads i ka- liters diesel med 150 hestekræfter. binen, er dynamikken intakt. Stelvio fås udelukkende med 8-trins automatgear med et par enorme paddleshift på Men så kan man også have, eller bare signalere, aktiv livsstil rattet, som jeg ind imellem får filtret fingrene ind i, når jeg i elegant italiensk design med masser af plads og dynamik, skal blinke. Det er den store benzinudgave med 280 heste- foruden altså at forcere den dødsyge danske sensommer på kræfter, jeg kører rundt i, og den slags fornægter sig ikke. sjov og sikker vis i Allweather mode. *** Signaturknappen for Alfa, nemlig deres køremodes: DNA (Dynamic, Neutral og Allweather), er her naturligvis, og


ALFA ROMEO STELVIO


PRÊT-À-PARTIR

MOLEKYLÆR RENGØRING


REPORTAGE ”Vi tager os af processen inden, ikke processen efter. sviner. I længden kan de stoppe udsatte steder som Så er brændstoffet jo ligesom ... brændt,” forklarer ke- dyserne, der sprayer brændstoffet ind i stemplerne, til. mikeren venligt og ualmindelig tålmodigt. Dyserne er udstyret med meget fine huller, tyndere Oh. Pænt god pointe. Brændstofproducenter koncen- end et hår, som forstøver brændstoffet, så det bræntrerer sig om at lave brændstof. Jeg nikker indforstået der optimalt. Jo finere støv, jo bedre blandes det med og skynder mig at se ud til at notere en utroligt vigtig ilt, og desto bedre bliver forbrændingen. Men som der note i håb om, at min indre blondine ikke er blevet opbygges kulstofbelægninger kan de fine huller bliflashed for meget. Men det er noget langhåret, det her, ve stoppet til, dråberne i forstøvningen bliver derfor og man kan så nemt blive afsporet af den aktuelle die- større, de når ikke at brænde, hvilket i sidste ende beseldebat, at man til sidst kun koncentrerer sig om det, tyder tab af motorkraft og dårligere udledning. der findes for enden af udstødningsrøret. Og det er lidt skørt. For i dag bliver der ikke bare produceret Og her kommer den nye teknologi ind i billedet. Vi er meget effektive dieselmotorer, også brændstoffet, der gået ned i laboratoriet, hvor Shells kemikere har deres molekylære ”køkken.” Al brændstof stammer fra rådriver dem, er blevet bedre og mere sofistikeret. olie, der for eksempel pumpes op af Nordsøen og rafineres. Diesel er mindre raffinet end benzin, men har Vildt motortryk også andre egenskaber. Produktet kommer til Shells Og det er sådan set derfor, at jeg lige nu er iklædt laboratorie fra raffinaderiet, hvorefter teknikerne overall, hvid kittel og beskyttelsesbriller på Shell Te- udvælger og eksperimenterer med forskellige tilsætchnology Center i den sydlige del af Hamborg. Her ningstoffer og molekyler frem mod et ønsket resultat. samarbejder 170 ingeniører og kemikere nemlig om Teknologien bag den nye avancerede V-Power Diesel at skabe nye teknologier samt optimere og forbedre kaldes Dynaflex. eksisterende produkter indenfor brændstof, fedt og smøreolier til motorer- og gearkasser. Ikke kun til bi- Molekyle, der binder ler, men også skibe og alverdens maskiner. Den rummer blandt andet et molekyle, som ifølge Men det er selvfølgelig bilerne, vi er inviteret herned Shell, binder kulstof til sig og trækker det med ind i for i dag. For Shell har netop sendt en ny forbedret cylinderen, hvor det brændes. Jep, det ikke bare forV-Power Diesel på gaden. Et premium brændstof, der hindrer belægninger, det renser også stille og roligt er lidt dyrere end almindelig diesel, men til gengæld de gamle af. En ny motor holdes ikke bare ren, gamle også en hel del mere raffineret. I ordets bogstaveligste motorer bliver renset på mellem 10 til 13 timer. Det forstand. giver, ifølge Shell, kræfterne tilbage. For mantraet for moderne bilmotorer har gennem de senere år været downsizing. Der skal ydes det samme, men på færre cylindre, og det er en udfordring. Og der er en verden til forskel på nye og gamle motorer.

Der ligger fem års forskning bag det nye diesel produkt - det er jo ikke nok at få et resultat i laboratoriet, produktet skal naturligvis være stabilt og effektivt i alle slags motorer, nye som gamle, ved forskellige temperaturer, og forskellige typer kørsel - det er en lang proI 1980’erne var den store udfordring turboladede mo- cess, som kræver specialiseret måleudstyr, materiel og torer, i 1990’erne var det direkte indsprøjtning, senere god kommunikation mellem ingeniører og kemikere. elektronisk indsprøjning, og nu er fokus så altså på optimering af de kompakte motorer. Trykket er steget Med de nye motorer og de nye typer avanceret brændmarkant i tilsvarende periode og gået fra omkring 300 stof, man kan hælde i dem, er en dieselbil fortsat det bar til 2500 bar i motoren. Til sammenligning er tryk- bedste køretøj for pendlere. Altså folk, der kører lænket på havets dybeste sted i Marianergraven ca. 1000. gere ture dagligt. Og bare rolig, selvom V-Power DieOg nu bliver det endnu mere langhåret. sel er et premiumprodukt, betyder det ikke, at din bil behøver være det. For diesel er specielt udfordret. Her skal man nemlig balancere mellem de meget omtalte NOx partikler Alle 800.000 danske dieselbiler kan, ifølge Shell, få (nitrogenoxid, kvælstof som findes i luften) og kul- gavn af produktet, hvis man altså er villig til at betale stofpartikler. Det øgede pres på motorerne betyder lidt ekstra for en renere og velfungerende motor. Og højere varme, og det danner kulstofpartikler. Varmen ja, hvad der så kommer ud bagenden på bilen, er op til slår til gengæld NOxerne i stykker, men det er altså bilproducenterne at få styr på.*** på bekostning af kulstofbelægninger i motoren. Og de


PRÊT-À-PARTIR

Ud i det blå Tekst og foto Malene Raith


HYUNDAI IONIQ HYBRID


PRÊT-À-PARTIR


HYUNDAI IONIQ HYBRID ”Jah, så må man jo lære at bruge øjnene ...” Konstaterer jeg køligt og fjerner foden fra bremsen igen, da de overraskede fodgængere på kørebanen har flyttet sig. Men en ting er, at mange mennesker i byen generelt er uopmærksomme i trafikken, noget andet er, når man har begrænset deres sanser.

som udgangspunkt altid er automatgear, og det sammen med den mere stille kørsel giver en rigtig behagelig fornemmelse af komfort. Jeg kan følge mit forbrug og egen evne til at køre miljøvenligt i venstre side af urene, hvilket selvfølgelig også kan give mig stress, når jeg laver en hurtig overhaling med motorlarm og et helt skævt forbrug til følge.

Og i den nye Hyundai Ioniq Hybrid er hørelsen sat ud af spillet for omgivelserne, i hvert fald ved start. Elegant og nedtonet Lydløse biler er mere på vej ind end nogensinde, men så længe verden ikke har vænnet sig til dem, Modsat en plug-in hybrid kan jeg ikke køre på el må man som chauffør både se og høre for dem. Og alene særligt længe, det er mest ved start og rolig være klar på bremsen. kørsel, og derfor skal en hybridbil da også køres gelinde. Ikke bremse for meget, ikke køre for hurtigt Kinder Surprise og slet ikke give gas. Man kan sagtens gøre det, Hyundai Ioniq Hybrid er skam både frisk og dynamisk Det er nemlig i byerne, at man har allermest gavn af nok, men så går hele hybrid tanken jo altså lidt fløjen hybrid. Brændstofmæssigt kører jeg billigt, når ten. benzinmotoren suppleres med strøm, og det er godt for pengepungen, men også for de uopmærksomme Så er det bedre at bruge vognen til en afslappet byboeres helbred. En slags win-win, som Hyundai hverdag i byen med rolig kørsel og uden de lange er helt fremme i bussen med. pendlerture på motorvejen. Der er fin plads til børn på bagsædet og indkøb i bagagerummet, og samDen sydkoreanske bilproducent har nemlig store men med de komfortable køregenskaber gør det Ioambitioner. Sammen med Kia var de sidste år den niq Hybrid til en rigtig fornuftig familiebil i både fjerde største bilproducent globalt, og senest i 2021 praktisk og miljøvenlig forstand. vil de være asiatisk bilbrand nummer 1 i Europa. Designet er strømlinet, anderledes og elegant, en For at nå målet har Hyundai lavet en 2020 plan, et slags Hyundais pendant til Toyota Prius bare på populært årstal blandt både politikere og bilprodu- den mere nedtonede måde. Ioniq Hybrid er på den center, som ikke bare omhandler 14 nye biler, men måde ikke et særpræget statement at køre rundt i, også en hel masse ny motorteknologi. Hyundai har man behøver ikke være speltmor eller økoflipper allerede en brintbilsmodel på gaden, flere er på vej, for at vælge den, man kan såmænd også bare gøre og så er der jo altså endelig hele ideen omkring Hy- det fordi, man kan lide formen, værdsætter komforundai Ioniq. ten og har et daglig kørebehov, der passer til hybrid. Modellen, eller rettere modellerne, blev vist frem At man så også er miljøvenlig og sparer penge på for første gang på Geneve Motor Show i 2016, og brændstof er en sidegevinst som i hvert fald er værd kom på gaden senere samme år. Ioniq kan betragtes at tage med. *** som en slags kinder surprise for miljøengagerede bilister, da navnet dækker over hele tre typer miljøvenlige biler: en hybrid, en plug-in hybrid og en Hyundai Ioniq Hybrid 1,6 (4 cyl.) Premium elbil. Man kan altså selv vælge, hvad man mest er til, når man skal anskaffe sig en Ioniq. Jeg er hoppet bag rattet på hybriden, som er en slags blød overgang fra benzinbilen, der ikke kræver væsenlige ændringer af livsstilen. Den skal nemlig ikke, som plug-in hybriden, tilsluttes en strømkilde, men genererer selv energi til batteriet, når jeg bremser eller triller. Strømmen supplerer benzinmotoren og giver mig et flot gennemsnit på literen. Interiøret er lækkert, enkelt og overskueligt, og standarten er desuden højere i en hybrid, hvor der

Hestekræfter: 141 Topfart: 185 km/t Kilometer på literen: 29,4 Ioniq Hybrid fås fra kr. 260.691,- (NY)


PRÊT-À-PARTIR Vi er unægtelig ved at nærme os den mørke årstid, men det behøver ikke være så skidt endda. For så er det lettere at nyde en gadget, der kan bringe en ned på bunden af havet og skabe beroligende bølger på loft og vægge, som DreamWave projektoren fra Gideon. Den har indbyggede stereohøjtalere til at fuldende oplevelsen, så du selv og børnene lulles fuldstændig til ro. Gideon DreamWave projektoren er set hos Amazon. com til $ 30,-

Det behøver faktisk ikke være ligeså besværligt at lave, som det er for nogen at udtale. Sous Vide (Su-vit). Sous Vide er en langsom kogeform, som skaber den perfekte kernetemperatur på råvarerne, så de bibeholder mest mulig smag og mørhed. Anova har skabt denne koger, der blot stikkes i en gryde med vand. Den holder temperaturen jævn, og gør resultatet perfekt. Anova Precision Cooker koster € 119,- på Anova.com

Ja, ja, man behøver ikke være den store gourmet for at koge et æg, men med Sage The EggSpert kan de være klar, som du vil have dem, når du står op. Med både timer og temperatur kan processen styres ned til en enkelt grad, og på den måde kan de ikke bare være færdige på klokkeslæt, æggene vil også altid have den helt rette yndlingskonsistens uanset om det er pocheret, scrambled eller kogt. Sage The EggSpert fås på Kitchenone.dk til kr. 1.999,-


GADGETS Her er det praktiske førstehjælpsredskab til din bil, som du forhåbentlig aldrig får brug for til andet end at oplade din mobil. Ztylus Stinger er et dobbelt USB-stik som sættes i cigartænderen, men som i tilfælde af en ulykke også vil kunne skære en sikkerhedssele over samt knuse ruden, takket være en bolt, der udløses i spidsen. Ztylus Stinger er set på Ztylus.com til $ 22,-

Smart Duvet er til dig, der ikke gider rede seng om morgenen, og iøvrigt kan lide at sove i kuvert. Det er en lille lydløs blæser, der tilsluttes sengetæppet og holder en ønsket temperatur konstant om natten, for derefter at blæse igennem, så sengetøjet lægger sig perfekt, når du er stået op om morgenen. Smart Duvet forventes klar til november til $199,- på SmartDuvet.com

Ja, ja, Steba Dehydrator er mere til køkkenet, men noget skal vi jo have vinteren til at gå med, så hvor ikke også lave egne tørrede frugtsnacks? Det kan også være grøntsager og sågar egne krydderier, du tørrer her, hvis du er typen, der kan lide at skære skiver, eller bare skal igennem den mørke årstid. Steba Dehydrator koster kr. 460,- på KitchenOne.dk

Tekst Malene Raith


PRÊT-À-PARTIR

Historisk eventyrligt Tekst og foto Malene Raith


SKOTLAND

Whisky, sækkepiber og Loch Ness uhyre er oftest det, folk forbinder med Skotland, men det storslåede landskab nord for England indeholder meget mere. Vilde Rhododendron, ridderborge, ægte helte og søpapegøjer er nemlig også en del af eventyret, der venter alle heroppe.

Betagende natur og venstrekørsel ”Det er jo som om at sejle til Jurassic Park,” siger manden med blikket mod himlen. ”Er det dem ...?” hvisker jeg målløs. Han nikker. Vi befinder os i en båd ved de indre Hebrider, vest for Skotlands kyst, på vej mod en af øerne i øgruppen Treshnish Isles. Luften er fuld af fugleskrig, på havet rundt om os dykker småfugle på skift i vandet, og himlen over vores hoveder er fuld af sorte prikker, der letter fra klipperne. Målet er nået, og som den armerede motorbåd lægger til mellem de skarpe klipper, er vores drøm om at komme tæt på en søpapegøje på vej til at blive opfyldt. ”Hvorfor dog køre til Skotland?” Jeg får spørgsmålet tit. Størstedelen af vennerne er nemlig tilhængere af flybilletter til sydens varme og kan derfor slet ikke forstå, hvorfor vi vælger at køre mod vest. Jeg bliver som altid svar skyldig, for Skotland er selvfølgelig ikke bikini, sol og badebolde. Det kræver naturligvis lidt mere at tage bilen med på oplevelsesferie, til gengæld vender man hjem med sjælen fuld af glæde og betagende scenarier på nethinden, som man kan være svære at nå uden. Turen til DFDS færgen i Amsterdam tager omkring ni timer fra København, et godt tip er dog lige at tjekke ruten for vejarbejde i Tyskland inden. Og mens vi nyder vores dejlige kahyt og gode mad på en af restauranterne, transporteres vi roligt gennem natten mod nord. Det er en behagelig og afslappet måde at starte ferien, men også lidt fjollet som dansker. For endestationen, Newcastle, ligger faktisk i lige linje overfor Esbjerg. Ikke desto mindre kører vi fra borde igen klokken ni næste morgen og ruller ud i trafikken. Venstrekørsel lyder værre end det er. Man får hurtigt vendt sine kørevaner rundt, specielt fordi man i egen bil trods alt sidder, hvor man plejer i forhold til gearstangen, og så snart man er ude af byen, er det kun de talrige rundkørsler, man skal koncentrere sig


PRÊT-À-PARTIR om. Fra motorvejen kører vi op langs Hadrians Wall, muren som den romerske kejser Hadrian byggede omkring år 122 for at forhindre de vilde skotter i at hærge Nordengland. Den går langs grænsen til Skotland, som vi krydser ved den berygtede giftemålsby, Gretna Green. Allerede her begynder kiltene og sækkepiberne at dukke op, men vi fortsætter videre ud mod Ayr på Skotlands vestkyst. Der har vi nemlig booket et værelse på et hyggeligt Bed&Breakfast, og når lige at gå en aftentur i det fantastiske orange lys fra solnedgangen, inden vi smutter ned på den anbefalede lokale restaurant. Værterne i de fleste B&B er udadvendte og venlige og altid klar med tips til restauranter og seværdigheder, mens de okser frem og tilbage og serverer æg og bacon i deres spisestue om morgenen. Det er en utrolig rar måde, at komme tæt på et land og dens befolkning på. Men der er andre, vi også gerne vil tæt på.

På maven for Søpapegøjen Næste dag går turen derfor mod nord langs de talrige fjorde med østersbarer til byen Oban. Kendetegnet ved sit destilleri og Colosseum-agtige byggeri, McCaig’s Tower, på klipperne. Det er en lille havneby med færgeforbindelser til de omkringliggende øer,

og vi har billet til en ganske særlig heldagstur. Iklædt varmt tøj, går vi derfor ombord på færgen til øen Mull, her transporterer en minibus os videre over på vestsiden, hvor en lidt mindre båd venter. Solen skinner helt usædvanligt fra en skyfri himmel og skummet fra de salte bølger sprøjter i ansigtet på os, som vi sejler langt ud på havet til det særlige Jurassic Park eventyr: Treshnish Isles. Fra midten af maj invaderes disse øer af søpapegøjer, puffins, som de hedder på engelsk, og de små fjerede venner er så uvant med mennesker, at de ikke frygter os. Man kan derfor komme helt tæt på de løjerlige fugle, der bygger huler på klippekanten. ”Lad nu være med at kaste Jer på maven for den første fugl, I møder. Der er rigeligt af dem, og de er alle velvillige fotomodeller,” forklarer kaptajnen muntert, inden folk går fra borde og forsvinder op ad de smalle klippestier. Jeg nikker selvfølgeligt. Og under ti minutter efter kravler jeg rundt sammen med alle de andre efter den første gøje, der har krydset min vej. Det er ganske enkelt umuligt at lade være. De to timer i selskab med fuglene med det bekymrede udtryk og store flappende fødder flyver af sted.


SKOTLAND


PRÊT-À-PARTIR


SKOTLAND Oplevelsen af, at befinde sig langt væk fra civilisati- om elversprog: gælisk. Jeg er i himlen, også selvom onen midt i det blå hav, er intet mindre end magisk, min mand på ingen måde deler min Ringenes Herre og vores kinder er røde af vind, saltvand og sol, da vi entusiasme. om aftenen står som fortryllede i Oban igen. Hovedbyen på Isle of Skye, Portree, har ud over en lille havn, ikke det store at byde på. Man fornemmer Tolkienland, borge og helte tydeligt, at vi her befinder på et af Europas yderpunkter med hyggelig stemning på pubben og et minimalt Næste dag sætter vi snuden mod endnu en lille havudvalg af varer hos købmanden. neby, Mallaig, hvorfra man kan sejle til den måske smukkeste og mest berømte ø i Skotland: Isle of Skye. Regnen trommer på taget af bilen, hvide skyer ruller ned ad de grønne bjerge og cd’en med sækkepibeKigger man godt efter på et kort, kan man finde de musik spiller dæmpet i højtalerne, som vi næste dag små et-sporede veje, og en af dem fører os midt ind kører over broen fra Skye direkte ind i det betagende i naturen og videre ind i eventyrland. Store brejner skotske højland. Det er svært ikke at blive grebet af står tæt som et lysegrønt tæppe langs den smalle vej, den lokale nationalfølelse, når man besøger det her hvor der vitterlig kun er plads til en bil, krogede træland, og rundvisningen på den berømte borg, Eileer bøjet af vinden lufter deres nyudsprungne blade, an Donan Castle, sender tankerne i retning af filmen og da vi genser havet ved en bugt, får vi øje på det ”Highlander.” Her er alt, hvad hjertet begærer af hijeg mener må være selveste Mordor. Der er ganske storier om norske vikinger, klanopgør og blodige vist ikke noget glødende øje, der stirrer på mig, men kampe. Spændende, også for dem, der ikke kaster horisonten er præget af sorte takkede bjergspidser. med trylledej i skoven hver weekend. *** Så betagende, at mit hjerte unægtelig banker en lille Kom med videre gennem Skotland i Novembermasmule hurtigere. Der er ingen tvivl om, hvor J.R.R. gasinet, hvor du kan blive klogere på Loch Ness, Tolkien i sin tid fandt inspirationen til Ringenes HerRhododendron og ikke mindst: whisky. re - sågar vejskiltene er skrevet på noget, der minder


PRÊT-À-PARTIR

Et glas æble om dagen… Tekst af Anne Køster Foto: Shutterstock

…holder Lillemor på tæerne! Efteråret har gjort sit indtog, og selvom det er vaskeægte surt

at sige farvel til sol og sommer, så åbner efteråret op for skønne råvarer. Svampe, nødder, blommer, pærer og æbler bugner nu, og var det her et dameblad, så havde du fået min farmors opskrift på æblekage. Men den må du kigge i vejviseren efter, for her skal det handle om æble – æble med procenter i og på glas! Æblet har i mange år leveret gods til den fransk brændevin Calvados, og både Frankrig, Spanien og England har i mange år haft en seriøs ciderkultur af høj kvalitet. Men helt så langt behøver du ikke at rejse for at få en lille æblemand på. Ciderkulturen blomstrer lige midt i Danmark. Senest med ciderfestivallen Rigtig Cider, der nyligt blev afholdt for anden gang i København som protest mod opfattelsen af cider som fesen sodavand.

De rigtige cidere

Vi er efterhånden ved at kløjes i nordisk mad, men hvad med de nordiske drikke? Danske råvarer som svin, kål og rodfrugter kalder nærmest på at blive serveret med most fra fermenterede æbler, nærmere betegnet som rigtig cider. Mange kender måske Sommersbys hvinende søde sodapops, der får tandhalsene til at hyle. Og det er altså ikke det, vi taler om her. Rigtig cider er ganske simpelt drikkevarer, der er lavet af 100% gæret æblemost - fuldstændigt ligesom vin er lavet af 100% gæret vindruemost. Derfor har de rigtige cidere også en langt større kompleksitet i smagen, en dybde og en balance mellem syre og sødme, som matcher dansk mad forrygende. Forestil dig en glad flæskesteg med et glas boblende vild cider. I Danmark har vi en lang tradition af frugtavl, specielt æbler, og derfor er det da egentlig underligt, at vi ikke har større tradition for at drikke cider. Det er der friske unge, såvel som ældre, folk, der forsøger at lave om på. Holm Cider åbner nu cider-butik og bar på Istedgade i København. Andre, der sætter ciderscenen, er Decideret, der har sendt deres første danske cider på markedet. For ikke at glemme Æblerov, der de sidste år har slået sig fast som succesfulde danske ciderproducenter, der producerer cider på danske spiseæbler, og ikke cideræbler, som man kender fra udlandet. Derudover har Per Kølster i mange år være foregangsmand for de danske cidere, ligesom Fejø og Kernegaarden også producerer fantastisk dansk cider. Der er altså nok at vælge imellem, så hvis du vil have et alternativ til hvidvin eller øl, prøv med et glas æble. ***


GOURMET


PRÊT-À-PARTIR

CIDER - EN LYNGUIDE

Groft sagt findes der 5 slags ciderprodukter.

Mousserende, á la Champagne og Cava Dette er den klassiske måde at lave cidre på i Frankrig (og nogle sidra i Spanien), hvor den gærede most får en andengæring på flaske. Herved fås en fin og boblende vin. Nogle få bruger ægte champagnemetode med to gæringer på flaske.

Øl-typen Disse har som regel færre bobler eller har tilsat kulsyre. Det sådan cidertraditionen har udviklet sig i England, hvor man også laver og drikker cider helt uden bobler.

Den vinøse Cidere - som regel - uden bobler og lavet med inspiration i vinens verden, hvor der træder andre toner frem der minder mere om vin. Der findes kun ganske få af disse som har høj kvalitet, og det kan være svært at smage første gang.

Dessert-cider Æblernes (og nogle gange pærernes) syrlighed er helt uovertruffen sammen med sødmen. I den kategori finder vi blandt andet pommeau fra Normandiet som er blandet æblemost og Calvados. Ligesom vi finder Ice Cider, der egentligt er mest almindeligt i Canada, men også laves i fantastiske eksemplarer i både England, Frankrig og Spanien.

Spiritus Mest kendt er selvfølgelig Calvados fra området af samme navn i Normandiet, men også i England og Spanien laves der ganske god æblespiritus. Kilde: Holm Cider


5 stærke æble-cidere

GOURMET

Frankofil, 2015 Æblerov Vildgæret dansk cider på de danske økologiske spiseæbler Holsteiner Cox, Clara Friis og blandede franske cideræblesorter og lidt pærer. Minder lidt om en let naturhvidvin. Frugtig og super elegant. Meget lidt følelse af gæring. Fuldstændig perfekt til en kylling med smør. Kan købes forskellige steder, tjek aeblerov.com. Pris ca. 150,- for 75 cl.

Kernegaarden, Fejø Sommer Cider Æblemostet, let at drikke. Sødlig men også frisk. Gæringen er ikke for markant. Man kan smage, at der er gods i den. Subtile bobler. Sådan en man får lyst til at nyde med flæskesteg med tyttebær og guf rundt om. Fås hos Omegn i Torvehallerne til 50,- kr. for 50 cl.

Dupont Cidre Biologique, 2015 Klassisk fransk cider på cideræbler. Sødmefuld og behagelig, små bobler. Dybde i sødmen og æblesmagen. Produceret som mousserende vin. Super afrundet og vinøs. Virkelig dejlig og lidt en all round cider, der kan anvendes som alternativ til hvidvinen. Både før maden, til mad, ja og også efter maden. Måske til ost? Eller bare som den er. Fås hos Holm Cider til 105,00 kr. for 75 cl.

El Gaitero, Pomarina Brut Spansk cider produceret efter Cava-metoden. Synes faktisk, at den minder om cava. Den er mere spids og frisk end den franske. Elegant og frugtig med bittesmå bobler. Vil være herlig til fisk, skaldyr og lette retter. Og fuldstændig genial at nyde i efterårssolen med en salt mandel og en oliven. Fås hos Holm Cider til 85,00 kr. for 75 cl.

Black Fox, Dunkertons Kraftigere, tungere, både i alkohol og i smag. Lidt mere kluntet. Man får helt sikkert den der pub-følelse og med det samme lyst til en runde Fish ’n’ chips. Men måske også stegt flæsk med persillesovs. Også virkelig dejlig, og en cider til de store drenge. Fås hos Holm Cider til 50,00 kr. for 50 cl.


n a e l rec

lm a b se

d u h d n NY 0 u s n i l r i t t ĂĽ n p e j r e e v ynd p ! D HE

beg

l efter

ing r e d a

g

ro

r

p n e g in

e

tatio i r r i n

lade r e t f e ing iver

en

eu mak

Vejl. udsalgspris

n

kr. 395,-

p

st e r t k du

er


SKØNHED

Naturligt skøn Efterårsfarverne har også meldt sig hos Jane Iredale, og kollektionen, der i år hedder Naturally

Glam, er fuld af skønne naturlige farver.

Det smukke gyldne Naturally Glam Eye Shadow Kit indeholder fire holdbare fedtfri øjenskygger i nuancer fra rosa til chokolade, foruden en blød basefarve som blandt andet kan bruges som highlighter. Pris vejl. kr. 415,Clearly Pink hedder den skønne sarte lyserøde blush, som giver kindbenene et naturligt sundt skær helt uden kunstige farvestoffer. Pris vejl. kr. 265,Læberne skal, som læber er, naturligvis være røde, og med den nye nuance, Gwen, bliver de uimodståeligt røde. PureMoist Lipstick indeholder desuden plejende naturlige olier fra avokado og solsikkekerner, samt fugtigivende moringasmør. Og så dufter den skønt af brombær og granatæble. Pris vejl. kr. 195,Læberne kan også få fylde med den nye Paris-Just Kissed Lip Plumper i en sart portvinsrød nuance med de samme naturlige olier, foruden peoptider, sheasmør og æsterisk citron- og mandarinolie. Pris vejl. kr. 260,-


PRÊT-À-PARTIR

Gucci hylder efteråret med en ny hvid duft, Gucci Bloom, der ligesom ingrediensen kinesisk kaprifolium skifter farve, bliver pink for til slut at blive rød.

Noten er let pudret, men sammen med tuberose absolute og ekstrakt fra jasminknopper tilføres duften desuden en grøn friskhed som leder tankerne over på en rigt blomstrende. Drømmeagtig og feminin. Gucci Bloom koster vejl. kr. 540,- for 30 ml.

Hende / Ham Lacoste har redifineret krokodillemanden og til-

ført duften en ny moderne selvsikkerhed i den helt nye L’Homme

Lacoste.

Mandarin, appelsinessens, kvæde og rabarber er de første energifyldte topnoter, som efterfølges af de maskulin sort peber, ingefær, jasmin og mandel, og rundes til slut af med de træagtige noter fra cedertræ, akigalatræ, vanille, tør amber og musk. Helt igennem raffineret, karakterfuld og elegant moderne. L’Homme Lacoste EdT koster vejl. kr. 460,- for 50 ml.


NYHEDER

Pretty in Pink Efteråret skal være pink, eller i hvert fald have nuancer af lyserødt over sig i følge

Lancôme, der har sendt sin nye farvefest L’Absolue Rôses på gaden. Den inviterer til at lege med rødlige spil på læberne med de 14 nuancer af L’Absolu Gloss i enten mat, blank eller silke, med en sikker lipliner rundt om på en base af den neutrale Rouge La Base med ProXylane og ceramider. Leg til slut med plumperen Gloss Rôsy Plump fuld af frisk vanilje-menthol. Neglene skal naturligvis matche de røde nuancer på læberne med 14 nye blanke Le Vernis og en klar topcoat øverst. Pris vejl. Gloss kr. 220,- Lip Liner kr. 185,La Base Rôsy kr. 255,- og Le Vernis kr. 175,-


PRÊT-À-PARTIR

Det orientalske var livslang inspiration forYves Saint Laurent, som han tilpassede de parisiske kvinder og den moderne livsstil. Det gælder også for Le Vestiaire des parfums kollektionen, som består af forførende eksotiske dufte i gyldne flakoner. Kollektionen er netop blevet udvidet med to nye orientalske dufte, blandt andet

Magnificent Gold, som er en blød og intens duft af vanilje og oud. Den

søde vanilje giver den mørke oud kontast og safran bringer sensualiteten til, som gør den luksuriøs, sofistikeret og tidsløs. Le Vestiaire des parfums kollektionen fås i Magasin Kgs. Nytorv og koster vejl. kr. 1.500,- for 75 ml.

Månedens favoritter Hav et quickfix med i tasken på farten med den nye skønne

Essentielle fra Chanel.

Palette

Det er en 3-i-1 løsning som fungerer som concealer, highlighter og farvegivende til hud, øjne og læber. Her i den nye efterårsfarve #150, Beige Clair, som giver et opfrisket naturligt look. Palette Essentielle fra Chanel koster vejl. kr. 500,-

Vis dine læber frem i et væld af skønne røde farver med den nye læbestift

Ecstasy Shine fra Giorgio Armani.

Hele 18 nuancer kommer den luksuriøse fugtgivende læbestift i, der, ud over at smelte intens farve på læberne som en balsam, også beskytter og nærer dem i op til 8 timer. Ecstasy Shine er i butikkerne nu og koster vejl. kr. 270,-


SKØNHED

Først kom toneren og nu har Kiehl’s netop introduceret Cucumber

Herbal Conditioning Cleanser.

En frisk og herligt duftende vaskegele med jeps, agurkeekstrakt, som på en gang renser og beroliger. Den indeholder ikke sæbe og udtørrer den ej heller og kan bruges på alle hudtyper. Kiehl’s Cucumber Herbal Conditioning Cleanser koster vejl. kr. 165,-

Olympias Wonderworld hedder den super indbydende nye kollektion fra Lancôme, skabt af parisiske designer Olympia Le-Tan. Kollektionen er fuld af kærlighed og livsglæde, som for eksempel den uimodståelige Le Vernis Amour topcoat fuld af gyldne hjerter. Le Vernis Amour koster kr. 176,- men skynd dig, inden den er udsolgt.

Lange, intensivt sorte og velplejede vipper er ideen bag den nye

CC Carbon Care mascara fra Helena Rubinstein.

Lash

Mascaraen kommer i en tube og er en slags hybridprodukt, som med sin bløde konsistens plejer vipperne takket være de tre olier: Castor, Argan og Camelia olie, foruden giver dem volumen, som kan opbygges efter ønske. Lash CC Carbon Care mascara koster vejl. kr. 250,-

Lancôme har desuden også netop sendt den nye Bi-Facil Visage på gaden, som er en skånsom og samtidig effektiv ansigtrens.

Det er et vand- og oliebaseret 2-i-1 produkt, som skal rystes inden brug, hvorefter olien effektivt opløser makeup og vandet fjerner urenheder fra hudens overflade. Perfekt i kombination med Bi-Facil Eye Make-Up Remover. Bi-Facil Visage fra Lancôme koster vejl. kr. 215,- for 200 ml.

Tekst Malene Raith


PRÊT-À-PARTIR

Cactus Flower and Tibetan Ginseng Hydrating Mist er en forfriskende

spray fra Kiehl’s, som både dufter og booster hudens fugt takket være kaktus blomst og tibetansk ginseng. Pris vejl. kr. 120,- for 75 ml.

D2O Hydration Spray fra Jane Iredale

er en 100 procent naturlig mist som fylder hudens celler med fugt og beskytter den med hjælp fra blomsterekstrakt fra ylang ylang, kamille samt essentielle olier. Pris vejl. kr. 249,- for 90 ml.

Fugt on the go

Hydra-Mist+ Desert Lime & Amino-Pepti-

de fra Grown Alchemist er fuld af peptider, hyaluronsyre og anti-oxidanter, som fugter, beroliger og udglatter huden. Pris vejl. kr. 195,- for 30 ml.

Eau Thermal fra Avène er klassisk kildevand tappet direkte fra kilden, som giver et frisk pust, når luften er for tør. Virker rødmedæmpende og kølende på irritation. Pris kr. 39,50 for en fiks 50 ml.


TEMA: FUGT ON THE GO

Wonder Mist fra Biotherm giver en frisk

Hydrabio Mist fra Bioderma fugter, aktive-

Antioxidant HydraMist

No Frizz Humidity Shield fra Living

nyhed som beskytter huden mod både forurening og UV stråler. En grøn løsning til alle der bor og har sin gang i byen. Pris vejl. kr. 215,- for 75 ml.

fra Dermalogica fylder huden med vitaminer, hvid te og lakrids beskytter, aloe fugter den øjeblikkeligt og fine linjer forhindres. Pris kr. 330,- for 150 ml.

rer hudens naturlige forsvar og forebygger for tidlig aldring blandt andet ved hjælp af SPF 30 og et antioxidant skjold. Pris vejl. kr. 149,- for 50 ml.

Proof er skabt til at holde på fugten i håret og lægger en beskyttende hinde som hverken klistrer eller tynger. Pris vejl. kr. 198,- for 188 ml.


PRÊT-À-PARTIR MAGASIN

Få Magasinet gratis her Følg os på: Pret-a-partir.dk // Facebook YouTube // Instagram // Twitter

PRÊT-À-PARTIR Magasin Oktober 2017  

Biler, luksus og livsstil ...