Magasinet Norske Hjem - Utgave 3 2019

Page 1


FORNY UTEPLASSEN med vedlikeholdsfrie flisheller – enkelt å legge uten lim og fug

KAN LEGGES RETT I GRESSPLENEN ELLER PÅ PIDESTALLER PÅ TERRASSEN

FRA

179,-

PR. STK.

ALTA • BERGEN (HAUKÅS OG KANALVEIEN) • BILLINGSTAD • DRAMMEN • FREDRIKSTAD • FØRDE GJØVIK • HAMAR • HARSTAD • HAUGESUND • HOLMESTRAND • HØNEFOSS • KONGSBERG KONGSVINGER • KVINESDAL • LØRENSKOG (SKÅRER) • MOLDE • MO I RANA • MOSJØEN MOSS • NARVIK • OSLO (SKØYEN OG ALNABRU) • SANDNESSJØEN • SKI • STAVANGER (FORUS) STEINKJER • SORTLAND • TROMSØ • TRONDHEIM • TØNSBERG • VALDRES • ÅLESUND


HUS, HAGE & INTERIØR 10 Idyllisk fritidsbolig i havgapet 22 Tilbake til Rødgård 32 Gammel slektsgård som

hyggelig feriested 60 Villa Wessel 72 Bygningsvernspalten: Nytt liv til det gamle hønsehuset

TIPS OG INSPIRASJON 30 Gi ditt hjem særpreg 48 Hageinspirasjon 58 Retro til folket

PÅ TAPETET 8 50 64 68

Bakerovnens dag! Koselig hagebod av gjenbruksmaterialer Malerfagets historielag Linoljemaling - tips og råd til deg

I HVERT NUMMER 5 Velkommen 6 Hva har skjedd på Klokkergården? 8 På tavla! 42 Bondeantikviteter 46 Kulturminner for alle 54 Energisparing 56 Norsk Design: Bambistoler 76 Gammelt & Brukt annonser 78 Ekspertene svarer deg 80 Markedsplassen 85 Håndverkstorget

3


Velkommen til

Eidsvollsbygningen Norges viktigste, historiske bygning og det moderne Norges vugge

UTGIVER: Klokkergården Media AS

REDAKSJON: Kari-Marte Reisz Frøyset Tor Harald Frøyset redaksjon@norskehjem.com Tlf.: 92 25 89 54 (man. - fre. kl. 10-16)

ADRESSE: Norske Hjem, Postboks 10, 1851 Mysen www.magasinet-norskehjem.no BIDRAGSYTERE OG FASTE MEDARBEIDERE:

Opplev historien og det vakre herskapshjemmet i en utvidet sommer-omvisning, også i rom vi ikke viser til vanlig, eller gjør et kortbesøk bare i Rikssalen.

Knut Arne Brembo Mette Eggen Alexander Foss Bård Eilif Hveding Johan Mattsson Victoria Brand Munthe-Kaas

So tilb mm ud eri ju li

Bli med på vandreteater for hele familien, natursti og aktivitetsverksted for barn, og lær om dyr og miljøvett!

t Nyhe

Cathrine Reusch Bjørge Sandberg-Kristoffersen Trond L. Schøning Mathilde Sprovin Petter Øijord Bianca Wessel

GRAFISK FORM OG LAYOUT: Klokkergården Media AS ANNONSESALG: Karin Smedsrud Mobil tlf.: 982 05 416 E-post: karin@2punkt.no DISTRIBUSJON: TIDSAM AB ISSN:1893-8388 TRYKK : Merkur Grafisk AS, Oslo.

BØKENE SOM FORANDRET VERDEN Kom og se bøkene som inspirerte de revolusjonære omveltningene som la grunnlaget samfunnet vårt.

for mer informasjon se: www.eidsvoll1814.no

Ønsker du å abonnere eller tegne et gaveabonnement på magasinet?

1 års abonnement (5 utgaver) koster:

NORGE KR 439,EUROPA KR 675,- VERDEN KR 849,Tlf.: 922 58 954 tlf: 63 92 22 10, e-post: booking@eidsvoll1814.no

4

E-post: abonnent@norskehjem.com

www.magasinet - norskehjem.no


Kjære leser! Det finnes utrolig mange flotte hytter og landsteder rundt omkring i vårt langstrakte land. I fjor hadde vi gleden av å besøke to flotte, men veldig ulike feriesteder. Faktisk har begge stedene tidligere vært gårdsbruk. Det ene stedet ligger vakkert til på en øy i skjærgården. Et flott, typisk sørlandshus med en vakker prydhage og et fint tilpasset tilbygg. Det andre stedet er et sjarmerende tun i Telemark hvor tradisjon og kunsthåndverk setter preg på husene. Begge feriestedene er satt i stand av eierne og reddet fra forfall. Vi har også tatt turen tilbake til Rødgård og til Miriam Aanonsen som for seks år siden tok fatt på det som tilsynelatende kunne virke som en umulig oppgave; å redde et stort tømmerhus som hadde stått tomt i mer enn 40 år. Med god hjelp fra kjæreste, far og bror har hun kommet i mål og gleden var stor da hun kunne flytte inn før jul i 2018. For de av dere som har fulgt oss en stund kan dere lese den første reportasjen i utgave 2 2016. På side 22 kan du se forvandlingen!

Gammelt postkort fra rundt år 1900.

Postkort fra Ruinparken i Sarpsborg, nå Borgarsyssel museum. Postkort fra 1910/20. I bakgrunn ses Ingeniørboligen på Borregaard, oppført i 1910, som dessverre ble revet i 2017.

Det nærmer seg 10 års jubileum for magasinet også! Første blad ble utgitt i november 2009. Det er helt utrolig hvor fort årene har gått. Vi merker også at det i stor grad har blitt mer fokus på bygningsvern de siste 10 årene, noe som er svært gledelig! Nytt i denne utgaven er at Mathilde Sprovin, leder for Kulturminner for alle i Fortidsminneforeningen, overtar spalten etter generalsekretær Ola Fjeldheim. Framover vil du få innblikk i spennende prosjekter «Kulturminner for alle» er engasjert i. Sommer og reportasjereiser står for tur. Vi vil gjerne at du skriver til oss dersom du vet om gode prosjekter som fortjener omtale; alt fra hytter til hus og historiske hager, enten de er godt bevart eller restaurert. Og tips gjerne boliger på nordvestlandet, Trøndelag og nordover. Vi trenger mange tips slik at vi kan legge opp en reiserute når vi først skal ut på tur, det blir mest effektivt og miljøvennlig. I denne utgaven kan du også lese mer om hva som skjer på Skjeggenes gård i bygningsvernspalten på side 72, og følge framdriften hos Villa Wessel i Trysil på side 60. To flotte prosjekter med dyktige eiere vi er glade for å ha med på laget! Og på side 68 gir vi deg noen råd om hva du må huske på når du skal male huset ditt med linoljemaling. Vi ønsker deg en riktig god sommer! Kari-Marte & Tor Harald

Om oss: Etter flere års erfaring med restaurering av en gammel skole og klokkergård i Eidsberg, samt nedtaking, tilflytting og restaurering av to bygninger, savnet Kari-Marte og Tor Harald Frøyset et norsk interiørblad med fokus på eldre boliger. Høsten 2009 bestemte de seg for å satse og startet eget forlag. De ville lage et annerledes interiørmagasin med fokus på norske hjem med sjel og særpreg - et blad med artikler fra både små og store prosjekter, som viser valgmuligheter, gir tips og lure løsninger. I spalten «Hva har skjedd siden sist» (på neste side) vil du kunne følge med på hva som skjer på Klokkergården. Velkommen som leser!

5


Hva har skjedd på Klokkergården siden sist? Her kan du lese litt mer om våre prosjekter hjemme på Klokkergården. På bildet ser du den gule hovedbygningen, en gammel skole og klokkerbolig fra 1862/1912. Tvers over tunet ligger den gamle gymsalen fra 1939. Inne i hagen ligger det en lekestue fra 1914, som er flyttet til eiendommen. Stabburet fra 1893 og sidebygningen fra 1760-årene er også flyttet til tunet, i henholdsvis 2003 og 2007. (Foto: Tor Harald Frøyset)

Tarald har kjøkkenhage som 4H prosjekt og her sås det gulerøtter.

Endelig nærmer det seg sommer. Lys og varme gir også masse ekstra energi til å holde på med uteprosjekter. Hageboden som jeg begynte på i fjor er ferdig. Det er fantastisk å ha et sted og sette ting under tak, rett ved kjøkkenhagen der redskapen er i daglig bruk. Hageboden ble et koselig innslag i hagen, synes vi. Se mer på s. 50. Ellers har vi brukt en del tid på å så, både i kjøkkenhagen og andre steder. Dessverre kom det kulde i begynnelsen av mai, slik at mye frøs. Til og med drueplantene inne i drivhuset fikk store frostskader. Vi håper den tar seg opp igjen, for dette er første året den bærer frukt. Ellers sår vi nå på nytt, og satser på at frostnettene er over. Videre har jeg restaurert to antikke hagebenker. Mye av treverket måtte byttes og endel skraping ble det også. Men det var verdt arbeidet, for de ble veldig flotte. Ellers holder jeg nå på for fullt med grunnarbeidene for sveitserstilverandaen som skal opp igjen nå i sommer. Nesten alle bygningsdeler er ferdig restaurert og klare til oppføring. Har kun noen bjelker igjen å male. Jeg valgte å gjøre grunnarbeidene på

tradisjonelt vis og laget en gråsteinsmur som fundament. Det tar mye tid og prøving å få steinene til å passe sammen og få høyden riktig. Det var litt vanskelig å beregne nøyaktig størrelse på fundamentet, men jeg håper at mesteparten stemmer når vi nå skal gjenoppføre den gamle konstruksjonen, etter 12 års lagring. Alle de opprinnelige gulvbjelkene og gulvet var totalt råttent da jeg demonterte verandaen i 2007. Jeg har noen 200 år gamle gulvbord liggende som jeg håper jeg kan bruke til gulv. Til gulvbjelker har jeg akkurat montert gamle tettvokste plank, gamle seks cm tykke gulvbord, som jeg har skåret til og høvlet. Disse behandlet jeg med linolje til slutt. Det er alltid gøy med gjenbruk. Nå gleder meg til å ta fatt på selve oppføringen av verandaen. Selv om den er «bare» litt over hundre år gammel og i en annen stil enn huset, som er fra 1760-årene, vet jeg at det blir kjempefint. Senere i sommer er det meningen at den gamle gymsalen skal fikses litt på og males. Vi kommer med oppdatering i neste nummer. Lykke til med sommerens prosjekt. Med hilsen fra Tor Harald

Den 100 år gamle hagebenken ble som ny etter restaurering og maling.

Her lages fundamentet i gråstein til sveitserstilverandaen på sidebygningen.

Det var mange mål og vinkler å ta hensyn til. Her vatres en av bunnstokkene.

Hageboden males med linoljemaling.

6


NYHET!

For første gang i Norge! Et spesialmagasin om historiske, norske hager! I butikk fra 4.juli* Bestill din utgave nå!

Forhåndsbestill i www.bygningsvernbutikken.no * Merk! Dette er ikke endelig forside på spesialutgaven, men gir en pekepinn på hva du kan vente deg! Spesialutgaven gis ut i begrenset opplag og denne utgaven er ikke inkludert i abonnementet, men kan kjøpes hos Narvesen fra 4.7 og i en begrenset periode, eller i nettbutikken www.bygningsvernbutikken.no. Utgis av magasinet Norske Hjem, Klokkergården Media AS. Tlf. 922 58 954 (man-fre, 10-16)


På tavla!

Send gjerne tilbakemeldinger og tips til redaksjon@norskehjem.com eller til Norske Hjem, Postboks 10, 1851 Mysen.

Bli med og feire BAKEROVNENS DAG 14 - 16 juni Else Sprossa Rønnevig har tatt initiativ til å opprette «Bakerovnens Dag», en markering av den norske bakerovnstradisjonen som ble gjenopplivet for 30 år siden.

I

år er det 30 år siden jeg introduserte baking i bakerovn. Året var 1989 og det var ikke lett å få folk til å lytte til mitt budskap om vern av gamle hus. Jeg tenkte som så at om bare folk kunne få oppleve noe hyggelig når de var i gamle hus, noe som duftet og smakte godt, da ville kanskje vernearbeidet gå lettere. Vår alles kjære Ingerid Espelid var den som hjalp meg med å få budskapet ut over hele landet. Hun laget et TV-program med julemat fra Sørlandet, her inngikk baking i bakerovnen på Villa Snøringsmoen i Lillesand, forteller Else. Resultatet kom raskt og bakerovnen kom i fokus etter mer enn 60 år ute av bruk. I dag restaureres og bygges det nye bakerovner over hele landet. – Dette må markeres og feires. Mange gamle bakstehus og bakerovner er restaurert og reddet. Har du ikke bakerovn så er det sikkert noen i nabolaget som har. Kom sammen, bak og spis deilig brød og pizza, oppfordrer Else. Sett av helgen i midten av juni, og forbered din måte å feire dagen på. Kanskje ønsker du å opprette et eget arrangement, stort eller lite, i din egen by eller bygd? Hvordan du markerer denne spesielle dagen er helt opp til deg. – Jeg håper at Bakerovnens Dag kan bli Norges nye årlige tradisjon, og at det vil bli små og store begivenheter i hele landet denne helgen. Del gjerne ditt arrangement med andre på facebooksiden som er opprettet! I Lillesand blir det et større arrangement 15. og 16. juni. Mer informasjon kommer, så følg med på nett, sier Else. Bakerovnens Dag støttes av Norsk Kulturarv. Her finner du mer info: www.facebook.com/bakerovnensdag

Else Rønnevig har utgitt blant annet disse to bøkene: «Bakerovnen, verne - bygge - bruke» i 2010 og «Steike godt» i 2015. Foto: Else Rønnevig

8


på tavla

Treff oss på facebook og instagram! Klikk deg inn på facebook.com/norskehjem eller finn oss på @norskehjem på Instagram. Vil du dele dine bilder og/eller ditt restaureringsprosjekt med våre følgere og oss? Tagg bildene dine med #norskehjem. Under ser dere noen inspirerende bilder fra noen av våre følgere.

@husmannsplassen

@smabruket_pa_snarholt

Kalender

12. juni Kurs i tilskuddsordninger for istandsetting av gamle bygårder. Inføring i aktuelle tilskuddsordninger for Oslos eldre murgårder. For private sameier, borettslag og større gårdeiere. Kursholdere: Gunhild Ryen fra Kulturminnefondet, Andre Korsaksel fra Byantikvaren i Oslo og Lars Erik Haugen fra Kulturminner for alle/Fortidsminneforeningen. Sted: Vøienvolden gård, Maridalsveien 120, Oslo. Påmelding. Arr. Murbyen Oslo. www.murbyenoslo.no 18. - 20. juni Kurs i legging av torvtak. Kurs i tekking av tak med never og torv på Heierstad-loftet på Slottsfjellsmuseet, i samarbeid med Riksantikvaren. Kursholder: Bygningsvernansvarlig Trond Arild Pedersen, Vest-Telemark Museum. Kr 2 000 Påmelding. www.vestfoldmuseene.no 19.- 22. juni Kurs i leirmuring av eldstad. Instruktør: Herbert Mollenhauer. For håndverkere, huseiere og andre. Pris 2 500 kr. Arr.: Valdersmusea AS Påmelding. www.valdresmusea.no

@ingerkrohn

@meretes_litt_av_hvert

Spesialutgave av Norske hjem i juli 4. juli lanseres en spesialutgave av magasinet Norske Hjem, som har fått tittelen «Historiske hager». Bladet vil være fullspekket med flotte bilder og artikler om gamle hager i Norge. «Historiske hager» kan forhåndsbestilles på nett eller kjøpes hos Narvesen fra 4.7.. Bladet vil trykkes i et begrenset opplag og er ikke inkludert i abonnementet. Mer informasjon om innholdet vil etter hvert legges ut på nettsidene: www.bygningsvernbutikken.no og www.magasinet-norskehjem.no

21. - 23. juni Steinhuggerfestivalen. I år markeres 150 års jubileet for oppstart av restaureringen av Nidarosdomen. 150 internasjonale steinhuggere og skulptører møtes i Trondheim. Sted: Borggården i Erkebispegården. Verksteder for publikum, musikk og servering. Festivalen avsluttes med auksjon av skulpturene. Arr.: Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider www.nidarosdomen.no 24. - 28. juni Inspirasjonsforedrag for huseiere i uthavnene på Sørlandet. Kari-Marte og Tor Harald Frøyset fra Norske Hjem holder foredrag i hhv. Loshavn, Svinør, NyHellesund, Brekkestø, Arendal/Merdø og Lyngør. Varighet, ca.. 4,5 t inkl. lunsj. Mer info. legges ut på magasinet-norskehjem.no og vaf.no. Påmelding. Arr.: Vest-Agder fylkeskommune. www.vaf.no 21. august Historiske farger og stilhistorie. Kurset ser nærmere på fargesettingen i den norske byggetradisjonen og i stilhistorien, samt på sentrale fargeteorier. Lær om pigmenttyper og malinger, og ulike bruksområder for malingstypene, ulike kvaliteter og verktøy. Kursleder: Christel Eline Wigen Grøndahl. Sted: NCS Norges FargeAkademi i Oslo. Påmelding. Deltagerpris kr 4.500

www.ncscolour.no

9


Idyllisk fritidsbolig i havgapet


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.