Page 1

liv&sjæl

for MAG b ev A ids SIN t liv ET sk v a li t

et

magasinet for bevidst livskvalitet Nr. 5 · oktober – november 2015 · Kr. 54,95 · (Norge: 69,00 NOK)

Coaching – vær den bedste udgave af dig selv

Fit for life – hold dig sund hele livet

Find dit livs

kærlighed Skab ro og balance med

YOGA ae tBerm yd d

INTERVIEW

vaner e g i l r då

ANNE GLAD

”Lykken er en kvist rosmarin - og alt, der kan sanses og nydes” alternativ behandling

sundhed

personlig udvikling

spiritualitet


.

N KR E Y DA FÅR 000 N IO DU F 5 T A IRA OG DI P S R S IN ATI VÆ R N G ER TIL E VE A G

UDDAN DIG HOS LIFE ACADEMY POWERED BY CC

KOM TIL INSPIRATION DAY OG HØR MERE OM VORES 2-ÅRIGE INTEGRATIVE UDDANNELSE TIL ENERGI OG POWER COACH OG TERAPEUT

LÆS MERE OG TILMELD DIG PÅ

WWW.LIFEACADEMY.DK Life Academy er medlem af Dansk Psykoterapeutforening og Foreningen af Danske Psykoterapeuter (FaDP)


liv&sjæl magasinet for bevidst livskvalitet Redaktionen: redaktion@livogsjael.dk Abonnement: Liv & Sjæl redaktion@livogsjael.dk Tlf. 7020 5422 Tlf. tid kl. 9.00 - 13.00 Annoncesalg: annonce@livogsjael.dk Tlf. 7020 5422 Distribution: Bladkompagniet A/S Tryk: AS Kroonpress Ansvarshavende udgiver: Karsten Thygesen Tlf. 7020 5422 redaktion@livogsjael.dk Forsidefoto: Lisbeth Holten

Hvem er vi? Liv & Sjæl udkom første gang i 1998 med undertitlen ”Magasinet for bevidst livskvalitet”. Gennem alle årene har vi haft fokus på personlig udvikling, ­sundhed, alternativ behandling og spiritualitet og bringer i hver udgave ­artikler, der inspirerer til et lykkeligere, sundere og mere harmonisk liv. På Liv & Sjæl mener vi, at muligheder altid overgår begrænsninger. Vi ved, at der er mere kraft i ”ja” end ”nej”, og at dyrke sjælen er lige så vigtig som at pleje kroppen. Vi tror, alle kan oprette et liv i skønhed, dyb tilfredshed, og have et godt helbred. Vi mener, at du altid kan fortage sunde, positive ­ændringer, der gavner dig, din familie, og kloden. I alle aspekter af livet, kan små og meningsfulde skridt give store resultater.

Ris og Ros: redaktion@livogsjael.dk

Otte grundsætninger på Liv & Sjæl: Alle henvendelser vedrørende redaktionelle spørgsmål bedes stilet skriftligt til redaktionen. Der tages intet ansvar for manuskripter, fotografier og lign., der fremsendes uopfordret. Artikler, billeder, illustrationer eller annoncer må eftertrykkes med skriftlig tilladelse fra Liv & Sjæl. Citering er tilladt med korrekt kildeanvisning til Liv & Sjæl. Synspunkter og meninger i artikler og annoncer er ikke

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Lykken er et valg. Gør dette valg i dag, og hver dag. Et godt helbred er ikke en gave, det er en vane, du dyrker. En sund krop er ikke nok - ægte sundhed inddrager ånd. Tænk mere på hvad du skal spise, end hvad du ikke skal. Giv næring til din sjæl. Det er din kilde til styrke. Tro på dig selv. Din intuition er sjældent forkert. Det er aldrig for sent at tage det første skridt mod dine drømme. Hvad du vælger at være opmærksom på vil trives.

nødvendigvis udtryk for Liv & Sjæls mening og holdning. Alle råd skal betragtes som vejledende.

God fornøjelse med magasinet!


4

www.livogsjael.dk


indhold

8

Artikler 8 Kreativitet kan holde dig sund Er der noget, du altid har ønsket at lære, som for eksempel sang,dans eller skuespil?

Har du tit haft lyst til at tage sanglektioner, gå til dans eller blive bedre til at strikke, så er der ingen grund til at vente. Kreative aktiviteter reducerer nemlig stress og holder dig sund.

10 Fit for life - hold dig sunde hele livet Vi har udtænkt et godt, afrundet sundheds- og fitnessprogram, der vil få dig i god form på ingen tid. Og endnu vigtigere, du kommer til at elske det.

18 Coaching - bliv den bedste udgave af dig selv Vi kender Anne Glad som den altid smilende og lattermilde kvinde, når hun i tv-programmet ”Kender du typen?” går rundt i kendtes hjem og fortæller om ikke kun aftenens hovedperson, men også om alle os andre danskere og vores vaner. Men hvilken type er hun selv?

Hvad med at definere en ny version af dig selv, der er sundere, gladere og stærkere?

22 Interview med Anne Glad ”Lykken er en kvist rosmarin – og alt, der kan sanses og nydes”

30 Find dit livs kærlighed At lede efter en soulmate begynder med et langt og tankevækkende kig ind i dig selv. Er der plads derinde til en partner?

32 Når familiehistorien skaber ubalance i vores liv De krogede grene i vores stamtræ kan gemme på tabuer og skjulte hemmeligheder.

22

40 Skab ro og balance med yoga Hvordan skaber vi ro og balance i en hektisk hverdag? Prøv yoga.

48 TEMA – Bryd de dårlige vaner Vi bruger vores tid på at bekæmpe vores egen virkelighed, benægte vores følelser og forsøge at bruge så lidt tid som muligt inden i vores interne verdener. Så hvordan skaber vi ro og balance i en hektisk hverdag?

40 Den gode nyhed er, at der kan gøres noget ved de dårlige vaner. En dårlig vane kan brydes og erstattes af det, der i stedet bygger os op og gør os stærke, modige og i stand til at skabe det liv, som vi ønsker os. Læs her, hvordan fire forskellige fagfolk anbefaler, at det gøres.

Dårlige vaner er som støv og snavs. De har det med hele tiden at komme tilbage og insistere på at blive, uanset hvor meget du gør rent inde i dit hoved og i din sjæl. Men sådan behøver det ikke være. Dårlige vaner kan – med enkle teknikker – erstattes af gode og frugtbare vaner, som du vil blive glad for at have i dit liv.

56 Kunstterapi Mennesker har gennem tusinder af år brugt kunst som udtryksform og som metode til at håndtere svære følelser og oplevelser.

66 Hvad nu hvis! Hvad nu, hvis det faktisk var muligt ganske enkelt og med helt simple metoder at ændre sine tankemønstre og overbevisninger, så de gamle ubehagelige tanker kunne give slip.

70 Angstens mange former og farver Kan man se med nye venlige og nysgerrige øjne på den angst, der ofte fylder kroppen op, i forbindelse med langvarig stress? Ja, det mener Pernille Nees Blix.

Fast i Liv & Sjæl 16 Bognyt Læs om de nye bogudgivelser.

38 Baltzers klumme Unge og ensomhed

48

62 Sig mig ... hvad er meningen Højt hurra for den sjette sans. www.livogsjael.dk

5


t r Ko

t y N

Forskere opklarer

SØVNMYSTERIUM Hvorfor bevæger øjnene sig, når du drømmer? Det spørgsmål har forskere endelig fundet svar på – for første gang nogensinde er det lykkedes at registrere aktivitet inde fra den sovende hjerne. Vores øjne bevæger sig, når vi drømmer, næsten på samme måde som når vi er vågne og foretager en visuel iagttagelse. Det sker i løbet af den drømmefase, der kaldes REM-søvnen. Ny forskning afslører, at hjerneaktiviteten under søvnens drømmefase minder bemærkelsesværdigt meget om hjerneaktiviteten, når vi er vågne og bearbejder nye visuelle indtryk. Det indikerer, at hjernen ’ser’ drømmene. Det er første gang nogensinde, at forskere har registreret hjerneaktiviteten inde fra hjernen. Under REM-søvnen er vores hjerner aktive og opfører sig næsten, som når vi er vågne eller kun sover meget let. Men muskelaktiviteten er hæmmet, og det forhindrer kroppen i at reagere på de bevægelser, man oplever i drømme.

Frygt for at fejle fører ofte til

Resultaterne fra det nye studie viste, at hjerneaktiviteten under REM-søvn lignede hjerneaktiviteten med visuel bearbejdning i vågen tilstand (uden øjenbevægelser), mere end øjnenes fysiske bevægelser i mørke, hvor der ikke fortages visuel bearbejdning. Resultaterne antyder, at REM, som forekommer i søvne, i højere grad er forbundet med den visuelle bearbejdning end fysisk aktivering og bevægelse. Så den drømmende kan rent faktisk se et drømmebillede. Selvom der endnu er meget, vi ikke ved, antyder den detaljerede bearbejdning af vores drømmebilleder, at REM måske har stor sammenhæng med vores hjerneaktivitet under søvn. Kilde: Videnskab.dk

NEDTUR

De, som aldrig er tilfredse, ligegyldigt hvor perfekt de udfører en opgave, er i større fare for at brænde ud, viser ny forskning. Er du typen, der ikke er tilfreds, før din præstation i skolen eller på arbejdet er helt perfekt? Så skal du måske tage den lidt med ro. Et nyt studie viser nemlig, at perfektionister lettere brænder ud, skriver Videnskab.dk: Forskerne bag studiet har gennemgået og analyseret resultaterne fra 45 studier på området fra de seneste 20 år. De er nået frem til, at perfektionistisk arbejdsomhed ikke nødvendigvis er en dårlig ting, men hvis perfektionismen udvikler sig til bekymringer, opstår problemet. »Det sker, når folk er i tvivl, om det de gør, er godt nok, og be-

6

www.livogsjael.dk

kymrer sig om, om de laver fejl, eller om de lever op til deres egne ufatteligt høje standarder,« skriver forskningslederen Andrew Hill fra York St. John University i en pressemeddelelse. De perfektionistiske bekymringer kan føre til frygt og tvivl om personlige præstationer. Det kan udvikle sig til stress og udbrændthed. »De er nødt til at udfordre deres forestillinger ved at lære sig at sætte realistiske mål. De må tilgive sig selv, når de mislykkes og hellere se på præstationssvigt som en mulighed for læring,« siger Andrew Hill.

Magasinet Liv & Sjæl - nr. 5 - 2015  

This is a free sample of Magasinet Liv & Sjæl issue "nr. 5 - 2015" Download full version from: Apple App Store: https://itunes.apple.com/us...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you