Page 1

liv&sjæl

f or

ma bev gas id s i t liv net sk va l

ite t

Nr. 2 april/maj 2012. Kr. 48,00

Træn dig lykkelig(ere) Påvirker vore følelser og tanker vores helbred? Få styr på din præsentationsangst Få sjælen med på arbejde Guide til din Personlige udvikling Detox med homøopati

alternativ behandling

TEMA

Find vej ud af stress

Personligt interview

Kaya Brüel ”Humor forener mennesker”

sundhed

personlig udvikling

spiritualitet


Yoga & meditations retreat på Kilden Fordyb dig i yogaens spændende verden

Fordig, dig,der derhar harlyst lysttil til at at få få det lidt For dig, der har lyst til det lidt For dig, der har lyst at fådet det lidt og For det lidt For der har lyst tiltilatat fåfå lidt og dig, mærk dens gavnlige effekt i krop bedre ii krop krop og og sind. sind. bedre bedre i krop og sind. bedre i krop og sind. bedre i krop og sind. sind på 5 dage i skønne omgivelser. Vælg mellem mellem 33 mandagshold mandagshold med med Vælg Med til både yogaøvelser, mediation, Vælgtid mellem mandagshold med Vælg mellem mandagshold med Vælg mellem 333mandagshold med startog7.7.spændende september foredrag. start september reflektion start 7. september start 7. september start 7. september

Underviseren, Mette Koivusalo, er uddannet i London og Indien og har i lange perioder undervist i yoga på ashrams i Indien.

Healingsmassage Har du lyst til at opleve healingsmassagens dybe, afspændende virkning, så find en dygtig RAB godkendt healingsmassage terapeut på www.kilden.dk. Kunne du tænke dig selv at lære det, så kom med på:

Grundkursus i healingsmassage 5. - 9. april (påsken) eller 24. - 28. maj (pinsen) Du lærer den grundlæggende healingsmassage, så du efter kurset kan give en god afspændende massage til familie og venner, samtidig med at du får en større viden om og erfaring med, hvordan krop og psyke hænger sammen. Har du lyst til at arbejde professionelt med healingsmassage og samtaleterapi, kan du gå videre på vore fortsætterkurser og den to-årige uddannelse.

RAB godkendt uddannelse

Yoga & meditation

Se mere på www.kilden-yoga.dk

For dig, der har lyst til at få det lidt bedre i krop og sind. Vælg mellem 2 mandagshold med start 8. februar.

Basic One kun 975,-

På de 1.000 timer uddannelsen varer, får du et virkeligt grundigt kendskab til massagen og samtalen som terapeutisk redskab. Du lærer en lang række gode teknikker til at støtte andre og får samtidig lejlighed til selv at indgå i en dyb udviklingsproces. Kildens uddannelse er RAB-godkendt, så du kan blive Registreret Alternativ Behandler i Healingsmassage og Samtaleterapi efter Sundhedsstyrelsens regler.

Med deluxe hovedstøtte, side armstøtter, armhylde og ansigtshul og transporttaske. Vælg mellem 71 og 66 cm bredde. Pris inkl. moms.

Besøg os på www.kilden.dk

Bestil brochure - eller hør mere - på tlf 36 46 08 46

Kursuscentret Kilden Aps, Søndermarksvej 14, 2500 Valby


TEGN NT EME ABONN mre + CD nu og få 3 kun kr. for

Bestil på telefon 7020 5422 eller e-mail redaktion@livogsjael.dk eller benyt kuponen nederst på siden.

99,og i porto + 39,50 ebyr g s n itio eksped

Du sparer kr. 194,00 Få 3 numre af Liv & Sjæl + CD fra fønix musik For kun kr. 99,- Du sparer kr. 194,Frimærke

Ja tak, jeg vil gerne abonnere på Liv & Sjæl og får de næste 3 numre + CD for kun kr. 99,- (+ 39,50 i porto og ekspeditionsgebyr) og sparer kr. 194,-. Derefter fortsætter jeg i løbende abonnement. Navn: Adresse: Postnr.: By: Telefon: E-mail: Når min bestilling er modtaget, får jeg det næste nummer af Liv & Sjæl. Når jeg har betalt får jeg månedens CD og mine 2 numre på udgivelsesdagen. Efter velkomstperioden modtager jeg automatisk Liv & Sjæl til kun kr. 234,-(incl. porto) for 6 blade. Jeg sparer kr. 54,- i forhold til kioskpriser. Jeg kan når som helst opsige mit abonnement til udløb. Tilbuddet gælder kun nye abonnementer. Tilbudet gælder ikke personer eller hustande der har haft abonnement indenfor de sidste 12 mdr. Tilbudet gælder ikke Grønland, Færøerne og udlandet.

liv&sjæl Ranunkelvej 181 8471 Sabro


TEMA

S STREeS re se m 8 på side 1

4

www.livogsjael.dk


indhold

14

Artikler

Livet er fyldt med prøvelser og for mange mennesker er det at skulle præsentere noget foran andre mennesker en temmelig angstprovokerende oplevelse. Præsentationsangst optræder på de mest ubelejlige tidspunkter og kan sabotere den bedste oplægsholder med søvnløse nætter, endeløse katastrofetanker samt åndenød og rystende stemme, når det virkelig gælder.

10

Når sjælen siger stop

Liselotte Douglas ved, hvad det vil sige at gå ned med stress. Hun ved også, hvordan man kan undgå det. I dag hjælper hun blandt andet andre med at handle på faresignalerne.

14 Præsentationsangst

18

Find rødderne til din præsentationsangst og genfind glæden og friheden.

18

Tema - Stress

30

Interview med Kaya Brüel

38 Recepten på lykke

Vi ser nærmere på strss og undersøger nogle af de alternative behandlingsmuligheder, der har rigtig gode resultater.

”Humor forener mennesker”

Lykken skal trænes ifølge læge, sexolog og forfatter Jesper Bay-Hansen.

Hver tiende dansker bliver alvorligt påvirket af stress i hverdagen, men forskerne mangler stadig reel viden om, hvor meget vi præcis skal 48 Få sjælen med på arbejde stresse, før vi bliver syge. LIV&SJÆL har kigget på nogle af de alterna Vi har alle et dybt personligt formål, som kan bringes i tive behandlingsmuligheder, der har rigtig gode resultater.. spil i vores arbejds liv. De fleste af os overser bare det naturlige og unikke, vi er her for at bidrage med.

30

Kaya Brüel føler, at mange betragter hende som lidt kølig og reserveret. Det er hun slet ikke. Ved mødet med LIV&SJÆL er hun varm, åben og humoristisk, og hun har da også været lykkelig for, at to aktuelle roller endelig har givet hende chancen for at spille sjov.

54 Det gi´r mening for mig

62 Detox

66 Påvirker vores tanker vores helbred?

Markedet for personlig udvikling er kæmpestort og for en „nybegynder” ofte helt uoverskueligt. Maiken Buchwald Chistensen har som journalist på ALT for damerne i 25 år skrevet om de nyeste trends og tendenser på området.

Foråret er et godt tidspunkt til udrensning. Læs mere om at bruge homøopati til at udrense og afgifte din krop.

Metamedicin er et bidrag til forståelse af vores krops reaktioner - måske findes der ikke sygdom men kun naturlige sunde biologiske reaktioner på vores omverden.

54

Maiken Buchwald Chistensen har som journalist på ALT for damerne i 25 år skrevet om de nyeste trends og tendenser på området. Og hun ved godt hvor hun ville starte. Nemlig der, hvor hun selv startede, da hun besluttede ikke kun at skrive om andres udvikling men også at tage sig lidt af sin egen.

Fast i Liv & Sjæl

6

Kort Nyt

Nyheder om sundhed, personlig udvikling, alternativ behandling og spiritualitet.

8 Bognyt

Læs om de nye bogudgivelser

26

Nyt om Sundhed

52

Den holistiske lægebrevkassen

Bekæmp allergien naturligt!

Læge, forfatter og foredragsholder Charlotte Bech svarer på spørgsmål fra læserne.

www.livogsjael.dk

5


kort nyt

Spis dig til et

bedre humør Er dit humør ofte i bund? Har du svært ved at overskue dagens gøremål? Sover du måske ligefrem dårligt? Måske du skulle prøve at se på din kost. Der kan være hjælp at hente. Det fortæller Ernæringsterapeut Louise Bruun, der har skrevet bogen »Lykkemad«, der netop handler om, hvordan man kan spise sig sundere og måske lettere komme over tilstande, som vi alle kan stifte bekendtskab med så som stress, dårligt humør og dårlig søvn. »Det handler primært om at skabe balance i vores niveau af signalstoffet serotonin. Det fungerer som en slags budbringer i vores hjerne. Det sørger for, at forskellige beskeder bliver sendt videre fra den ene til den anden nervebane«. For lavt niveau af serotonin i vores hjerne kan påvirke vores humør i en negativ retning. Et højt indhold kan derimod, foruden altså at forbedre

kort nyt

humøret, også virke appetitnedsættende, beroligende og afstressende. Det kan det dog kun, hvis dit niveau er lavt ved indtagelsen. Serotonin bliver ofte omtalt i forbindelse med antidepressiv medicin (”lykkepiller”), hvis primære påvirkning netop sker på serotoninniveauet i hjernen. »Det er primært fødevarer med Omega3 fedtsyrer, der har en påvist sammenhæng med serotonin, vi skal have fat i. Tryptofan er et forstadie til serotonin og altså med til at skabe serotoninen i vores hjerne. Folinsyre er også godt, fordi det medvirker til at skabe balance i vores serotoninniveau, og styrker vores hukommelse«, fortæller Louise Bruun. For at serotonin kan dannes skal der være mange andre faktorer til stede i ens kost som eksempelvis B-, C- og D-vitaminer samt Zink. Det handler derfor ligeså meget om at indtage en varieret kost.

flere kvinder dør af rygning Antallet af rygere har været faldende siden 1950’erne, men på trods af det er antallet af rygerelaterede dødsfald blandt kvinder stadigt stigende. ”Vi har nærmest verdensrekord i lungekræftsdødsfald blandt kvinder, og det er desværre en meget fin markør for, hvor meget danske kvinder har røget,” siger Knud Juel, forskningsleder ved Statens Institut for Folkesundhed. Knud Juel påpeger, at selvom antallet af rygere i Danmark bliver færre, så kan det virke paradoksalt, at de rygerelaterede dødsfald er uændrede. Det skyldes, at de fleste ry-

6

www.livogsjael.dk

Fibre skal bruges mod tarmsygdom Udvalgte fibertyper fra sukkerroer og kartofler menes at kunne hæmme betændelsestilstanden og mildne sygdommens forløb. Det viser resultater fra et ph.d.projekt fra DTU Fødevareinstituttet, udført af Louise Kristine Vigsnæs. Inden for fem år håber man at kunne foretage de første forsøg med de specielle gavnlige fibre på mennesker. Fibrene kan få tarmens mælkesyrebakterier til at gro, og teorien er, at man derved kan mindske længde og voldsomhed af sygdomsudbruddet.

gerelaterede dødsfald er konsekvenser af et årelangt tobaksforbrug, hvor sygdomme som lungekræft og KOL kan være længe undervejs.

Måske kan man i fremtiden også holde sygdommen inaktiv i længere tid gennem bestemte kostændringer. Mælkesyrebakterierne er vigtige for, at vi kan opretholde en sund tarm og dermed et velfungerende immunforsvar.

”Det er 10-30 års rygning, som vi stadig ser effekterne af. Danske mænd og kvinder har røget rigtigt meget gennem årene, og det tager lang tid at vende den udvikling. For 50 år siden havde vi en af de højeste levetider i verden, og nu er vi nærmest i bund,” fortæller Knud Juel.

- Det viser sig, at patienter med blødende tyktarmsbetændelse har en anderledes bakteriesammensætning i tarmen, end raske har. Patienterne havde langt færre af de gavnlige mælkesyrebakterier, siger Louise Kristine Vigsnæs. Lidelsen blødende tyktarmsbetændelse, der også kaldes colitis ulcerosa, rammer hvert år cirka 500 mennesker i Danmark.

Magasinet Liv & Sjæl - nr. 2 - 2012  

This is a free sample of Magasinet Liv & Sjæl issue "nr. 2 - 2012" Download full version from: Apple App Store: https://itunes.apple.com/us...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you