Page 1

Втори отчетен брой за Академичната 2012/ 2013 година

“Aliis inserviendo consumor “

„Дела трябват, а не думи” В. Левски

„Изгарям, служейки на другите” “Д Дела ела т трябват, рябват, б а не д думи” уми”” В В.. Левски

Акценти на втори брой: 

Подобаващ старт на летния семестър със запомнящо се партиОбщо събрание на МУ Варна и отчет на деиносттаПрисъдена грамота от НПСС на Председателя на ССБорис АндоновБлаготворителна кампания „Купи мартеница, дари усмивка”-2013

Екипът на Студентски съвет при Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” гр. Варна Здравеите, колеги! Добре дошли и на Вас, колеги първокурсници!

От поста на Председател и от името на целия екип на Студентски съвет, искам да Ви приветствам с началото на новата Академична 2013/ 2014 година! Искам да Ви пожелая една успешна година, изпълнена с много нови успехи и научни постижения! Друго в броя „Вечер на влюбените” с талантите на Медицински 4 стр. университет Варна

Участие на наши представители в 5 стр. Националната зимна универсиада в к-кс Пампорово Ново лого на Студентски съвет? 200 лв. поощрителна 8 стр. награда получи Теодора Димоваавтор на новото лого на СС Отбелязахме деня на Здравния работник- 7 9 стр. април, заедно с Dim4ou и F.O. Горещи емоции, летни спортове и много 18 забавление за завършек стр. на Летния семестър

След вече отминалото лято, изпълнено с приятни спомени, отново доиде време да се потопим в духа активния студентски живот в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” гр. Варна. В началото на летния семестър на учебната 2012/ 2013 година с голямо удоволствие Ви представихме първия брои на първия студентски вестник на МУ Варна- „Студентски живот”. В него успяхме в рамките на около 30 страници да представим деиностите и мероприятията, организирани от нас, в сътрудничество с ръководството на МУ Варна, през изминалия зимен семестър на учебната 2012/ 2013 година. За около 5 месеца работа на екипа организираните мероприятия наброяваха около 40. С настоящия втори брои на „Студентски живот” ще Ви представим цялата работа и деиност на екипа през учебната 2012/ 2013г., като ще започнем с организираните мероприятия и деиности през изминалия летен семестър. Надяваме се още по-добре да се запознаете с работата на екипа ни, разгръщаики страниците на новия брои на вестника! Приятно четене!

Борис Андонов Председател на СС

Начало на семестъра заедно със 100 кила

„Купи мартеница, дари усмивка”- 2013

Medical Beach party„


„Да образоваш ума си ,без да образоваш сърцето си ,не е никакво образование” Аристотел

Силен старт на Летния семестър заедно със 100 кила По повод началото на летния семестър на Академичната 2012/2013г. Студентски съвет към Медицински университет Варна организира традиционното за това време на годината парти за откриване на семестъра в club „Avenue”. Това парти обаче беше различно. Имаше нещо, което го отличаваше от всички останали, и бе организирано за първи път!

Други новини Нова апаратура за безопасно отстраняване на сливици „Аз съм тоя дето влиза с вратата...”

При отстраняване на сливици с новата апаратура Coblator II system, която бе въведена в университетската болница „Св. Марина“ във Варна, следоперативните показатели са повече от обещаващи. При следоперативно проследяване на 1997 случая на пациенти деца в чуждестранно проучване резултатите показват, че това е най-безболезнената техника за тонзилектомия.

Екип от учени откри, че Черно море и рибите стават по-чисти

Доц. Мона Станчева и екипът и от Медицинския университет Варна откриха, че рибата и морето са станали по-чисти. Резултатите са получени в единствената у нас лаборатория за изследване на чистотата и безопасността на морските организми в катедра „Химия" към МУ. 2 стр.

Тазгодишното парти за откриване на летния семестър остана в историята като първото, на което бе поканен гост-изпълнител, и то не кой да е, а най-нашумелият в последната една година- Явор Янакиев с артистичния псевдоним 100 кила!

Организацията продължи над един месец и благодарение на добрата работа на екипа на Студентски съвет се получи парти с невиждани досега размери, на което присъстваха повече от 1500 души. За подгряване на публиката преди появата на 100 кила, се погрижиха изпълнителите от музикалната група „Varna sound”, а зад пулта песните „миксираше” един от най-добрите в бранша- DJ Happy. Събитието бе отразено от специално подготвен екип от младежкото радио „ORV media”, които направиха видеорепортаж, както и от официалните фотографи на Студентски съвет. По време на участието си „100 кила” се изявяваше както на микрофона, така и на музикалния пулт, успявайки да направи миксове от най-добрите си песни до момента, което накара публиката да изпадне в екстаз и да прекара мигове, които ще бъдат запомнени за цял живот.


„Добрият смях и дългият сън са най-добрите лекарства в учебника на доктора” Ирландска

Присъдена Грамота за високи заслуги на Борис Андонов На провелото се редовно Общо събрание на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) на 16.II.2013г. във ВТУ „Тодор Каблешков” София бе връчена Грамота на Председателя на Студентски съвет- Борис Андонов. Отличието бе връчено лично от Председателя на НПСС- Ангел Георгиев, поради високи заслуги на г-н Андонов за развитието и утвърждаването на Почетна грамота за студентската общност на местно и национално ниво. На Общото високи заслуги събрание присъстваше лично новоизбраният Министър на образованието- aкад. Воденичаров. Целият екип на Студентски съвет благодари на ръководството на Медицински университет Варна за подкрепата, която ни оказват във всяко едно начинание!

Медицински университет -Варна почете паметта на Апостола На 19.II.2013г. се навършиха 140 години от гибелта на Апостола на свободата- Васил Левски. На провелото се поклонение пред паметта на Апостола, ръководителят на Катедра по детски болести и медицинска генетика- доц. д-р Валерия Калева, и Председателят на Студентски съвет- Борис Андонов, поднесоха венец от името на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” гр. Варна на паметника на Васил Левски в Морската градина. Около 1000 варненци отдадоха почит на личността и делото на Апостола. Свещеници от Варненската и Великопреславската митрополия отслужиха заупокойна литургия в памет на Апостола. На поклонението в Морската градина присъстваха депутати, общински съветници, представители на патриотични организации от Варна, много ученици и граждани. Военни почести отдаде представителна рота на Военноморските сили на Република България. В официалното слово беше споменато непреходното значение на делото на Левски в развитието на освободителното дело на българите под османска власт и силната личност на Апостола, пример за безгранична честност, дисциплинираност и пълна отдаденост на народното дело. Изтъкнати бяха всички онези човешки добродетели на Васил Левски, които го отличават не само от неговите съвременници, но и от настоящите му наследници. Именно заради това Васил Левски остава ненадмината личност в пантеона на българската национална памет. В този ред на мисли ще си позволим да цитираме Апостола- „Дела трябват, а не думи!”!

поговорка

Други новини Рускоговорящи граждани ще се обучават на своя език по нова магистърска програма

„Благодарение на дългогодишните ни партньорски отношения с редица университети в Москва и Украйна ще можем да предложим на нашите бъдещи студенти в новата магистърска програма най-добрите гостлектори и преподаватели“- заяви проф. Тодорка Костадинова.

Проф. Красимир Иванов: „Имаме потенциал, който сме твърдо решени да развиваме“.

„Имаме огромен потенциал, който сме твърдо решени да развиваме динамично. Тази година при нас се обучават 40 немски студенти. Прогнозата ни е през 2014-а година броят им да бъде два пъти по-голям”коментира ректорът на Медицински университет Варнапроф. Красимир Иванов. „Университетът в момента практически представлява предприятие без аналог, тъй като има гарантиран пазар в следващите 10 години”категоричен е професорът.

3 стр.


„Само добрият човек може да бъде и добър лекар” А. Златаров

Нови намалени цени на наемите в блок 3 и блок 35 на МУ - Варна Други новини Медицински университет – Варна издаде Сборник със задачи за кандидатстудентски Нови цени на наемите в изпит по химия двата студентски блока

Благодарение на добрата съвместна работа и по инициатива на Студентски съвет, Домови съвети при блок 3 и блок 35 и ръководството на Медицински университет Варна месечните наеми бяха намалени както следва:

За студенти Държавна поръчка: - От 15.II.2013г. до 31.III.2013г. - месечният наем е намален от 65,00лв. на 60,00лв. - От 01.IV.2013г. до 15.VII.2013г. - месечният наем е намален от 60,00лв. на 55,00лв. За български и чуждестранни студенти, специализанти и докторанти извън местата, финансирани от държавата: - Месечният наем е намален от 130,00лв. на 100,00лв. Медицински университет Варна издаде „Сборник със задачи за кандидатстудентски изпит по химия”. Сборникът се разпространява на хартиен и електронен носител.

Предклинично обучение, ориентирано изцяло към клиниката

През новия учебен семестър Катедрата по анатомия, хистология и ембриология ще посрещне студентите с много новости в учебната база и методите на обучение. За подпомагане и усъвършенстване на учебния процес в дисекционните зали са инсталирани HD телевизори. Посредством софтуер за триизмерно изображение на студентите по медицина и стоматология ще могат да се демонстрират анатомични обекти и взаимоотношенията между тях. Всички микроскопски зали в катедрата са оборудвани с HD екрани. Чрез дигитална камера, демонстрираща зрителното поле на преподавателския микроскоп в залата, студентите ще могат директно да наблюдават обектите, показвани от преподавателя.

4 стр.

„Вечер на влюбените” с талантите на Медицински университет Варна На все по-голям интерес сред студентската и академичната общност в МУ Варна се радват започналите да се превръщат в традиция инициативи „Вечер на талантите“. Музикалнопоетичният спектакъл “Вечер на влюбените“ бе посветен на Студентите на МУ Варна месеца на любовта, а основен стожер и организатор на показаха своите умения събитието бе доц. Радко Радевпреподавател по патофизиология в Катедрата по предклинични и клинични науки. В клуба на талантите „Д-р Зл. Р. Радев и приятели“ вече участват над 40 студенти от всички специалности на университета. На представлението бъдещите медици отново доказаха завидните си певчески, музикални, поетични и актьорски способности. И показаха, че следването на медицина и ученето е много поползотворно, когато се редува от време на време с песни, танци и музика. Изпълнителите от Музикалната група към университета останаха верни на своя рокаджийски стил. Скечът, който изпълни Университетската театрална трупа “Infarctus” и д-р Радев в главната роля, и този път накара препълнената зала искрено да се смее и да се забавлява. Любимката на публиката- Веселина, студентка по фармация IV-ти курс, отново успя да заплени всички с ангелския си глас. За любителите на алтернативната музика Ели Урумова изпълни свое авторско парче, придружено от авторски видео клип. В програмата взе участие и Румяна Кирнева, участник в телевизионното предаване „Гласът на България“. Танци и песни се редуваха с поезия и проза, а спойката между тях бе талантливият и обичан от всички студенти доц. Радев.


“Винаги прави това, което трябва, макар че от това някои ще са изненадани, а останалите учудени!" Марк Твен

Благотворителна кампания „Купи мартеница, дари усмивка”- 2013 01.ІІІ.2013г. бе последният ден от благотворителната кампания „Купи мартеница, дари усмивка"- 2013, организирана от Студентски съвет, с подкрепата на ръководството на Медицински университет-Варна. Изработването на мартениците за За 4 дни бяха събрани кампанията стартира на 21.ІІ (четвъртък), като благодарение на близо 4 000 лв. добрата съвместна работа на членовете на Студентски съвет, студенти от МУ Варна и МК Варна до 25.ІІ(понеделник) бяха изработени близо 12 000 мартеници. Продажбата на ръчно изработените мартеници започна на 26.ІІ.2013г. (вторник), като пунктове бяха разположени в МУ Варна, УМБАЛ „Св. Марина", Окръжна болница „Св. Анна", Медицински колеж Варна, Факултет по Дентална медицина и РИОКОЗ-Варна (ХЕИ). В продажбата на мартениците се включиха голям брой студенти, което спомогна за ползотворната работа и доброто настроение по съответните пунктове. В резултат на положените големи усилия резултатът е налице- за 4 дни от шестте пункта на кампанията бяха събрани- 4612,20 лв., от които ще бъдат приспаднати 738,46 лв., използвани за закупуване на консумативи за изработването на мартениците. Събраната нетна сума от кампанията е 3873,74 лв., което своевременно е рекорд от всички благотворителни кампании, организирани от нас до момента. За да бъдат точни сметките и запомняща се сумата, Студентски съвет с лични средства направи дарение на стойност 126,26 лв., като сумата, която ще бъде използвана с благотворителна цел, се получава 4000,00 лв.

Други новини Българско участие в екип за изследване на корупцията в здравния сектор в Европа

В изследователския екип, който ще се сформира от представители на няколко европейски държави, ще участва и гл.ас. Елка Атанасова от Катедрата по икономика и управление на здравеопазването към Факултета по обществено здравеопазване на Медицински университет Варна и докторант в Университета в Маастрихт. Тя е една от тримата докторанти на университета в Маастрихт, номинирани за участие в проекта, заедно с проф. Вим Гроот и д-р Милена Павлова.

Животоспасяваща мозъчна интервенция

Национална зимна универсиада в к-кс „Пампорово”

Награда за успешно представяне на игрите

В интервала от 04.III до 09.III.2013г. в курортен комплекс „Пампорово” се проведе за поредна година Националната зимна универсиада. В нея взеха участие представители от почти всички университети в страната, като желаещите можеха да покажат своите умения в различни зимни спортове, сред които ски гигантски слалом, бърза шейна, сноуборд и др.

Медицински университет Варна бе представен от членове на Студентски съвет и студенти от различни специалности, които премериха сили с другите университети в отделните спортове. За своето участие и добро представяне Медицински университет Варна получи почетна грамота и плакет за участие в Националната зимна универсиада 2013г.

Ултрамодерен метод за отстраняване на вътремозъчни кръвоизливи чрез невроендоскоп от последно поколение се използва вече и в България- в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Марина” във Варна. Макар и иновативен за света, методът от около година се прилага с успех в Университетска болница. Найвисокотехнологичният неврохирургичен център в страната разполага с последно поколение техника и апаратура за диагностика и комплексно лечение на съдовите заболявания на централната нервна система включително и на вътремозъчните кръвоизливи.

5 стр.


„Винаги прощавайте на враговете си- за тях няма нищо по-дразнещо от това” Оскар Уайлд

Отбелязахме 135 години Свободна България Други новини Възраждане на добрата практика на патронажните грижи 135 години от Освобождението на България

През март месец тази година стартира проект на УНИЦЕФ България, Факултета по обществено здравеопазване на Медицинския университет във Варна и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Проектът е с цел подготовка на медицински сестри и акушерки за извършване на патронажни грижи за малки деца с цел и опазване на здравето насърчаване на ранното детско развитие с използване на един от най-добрите примери в патронажното сестринство- този на Великобритания. Проектът е за 2 години, а крайната му цел е създаването на самостоятелни центрове за Майчино и детско здраве.

На 3.ІІІ.2013 г. отбелязахме 135-та годишнина от Освобождението на България от турско робство. На тази дата през 1878 г. в градчето Сан Стефано е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Рускотурската освободителна война.

Представители на Студентски съвет при Медицински университет Варна почетоха паметта на падналите в бой за свободата на България. Поклонението започна в 11:00ч. пред Паметника на руските воини в Морската градина, като то беше съпроводено от полагане на венци и военен ритуал. Санстефанският мирен договор от 3.ІІІ.1878 г. е подписан от граф. Н. П. Игнатиев и А. И. Нелидов, а от турска страна- Савфет паша и Садулах бей. Според него България става автономно трибутарно /зависимо/ княжество с християнско правителство и своя войска. Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в). По договора България е населена от 4 800 000 души. Държавата се управлява от княз, избран от населението с одобрението на Великите сили и Високата порта. Предвижда се и временно руско управление за срок от две години, което се осъществява от специален императорски комисар. Англия и Австро-Унгария се обявяват против Санстефанския договор. По тяхна инициатива той е ревизиран и заменен с Берлинския договор през юли 1878 г. Страната се разделя на България и Източна Румелия до Съединението през 1885 г. От 1888 г. 3-ти март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство. Със свое решение от 5.ІІІ.1990 г. Народното събрание обявява датата за национален празник на страната.

Отличия за най-добрите по Морска медицина

Доказателство за все понарастващия интерес към свободноизбираемата дисциплина Морска медицина, която МУ Варна за първи път въведе през 2008 година, беше препълнената със студенти зала на церемонията по връчването на сертификатите на успешно завършилите курса.На 1-ви март в МУ Варна двадесет и пет студенти получиха своите сертификати. Като първенец на курса бе отличена Диляна Иванова, V курс медицина, която получи като награда и една година безплатно обучение за водолаз. 6 стр.

Нови попълнения в ръководството на Студентски съвет

Симеон Чоканов (горе) и Дойчин Николов (долу).

На 12.ІІІ.2013г., на Общо събрание на Студентски съвет, бяха избрани двама нови Зам. Председатели на СС- Дойчин Николов (отговорник за факултета по Медицина) и Симеон Чоканов (отговорник за факултета по Дентална медицина). С пълно единогласие те бяха подкрепени от членовете на Студентски съвет, като доверието, което им бе гласувано, е на базата на натрупания опит до момента и добрата екипна работа!

Пожелаваме им попътен вятър и сполучлива работа на новата си длъжност!


„Най-лесното нещо е да бъда съгласен с хора, които не означават нищо за мен!” Оскар Уайлд

Общо събрание на МУ Варна

Отчет за дейността на ректора на МУ-Варна

На 18.ІІІ.2013 г. се проведе Общо събрание на Медицински университет Варна. На събранието ректорът на МУ Варнапроф. Красимир Иванов, даде подробен отчет за дейността на университета в периода от встъпването му в длъжност като Ректор през март 2012 г. до март 2013г.

Отчет за дейността на Студентски съвет даде и Председателят Борис Андонов. В него той обхвана периода от избирането на новото ръководство и състав на СС– 3.Х.2013 г., до март 2013 г. Присъстващите можаха да видят отчета за дейността в съкратен вариант под формата на презентация, а също така и разгръщайки страниците на първия брой на първия студентски вестник на МУ Варна- „Студентски живот”. В отчета забелязахме, че за близо 5 месеца бяха проведени 23 Общи събрания и организирани повече от 40 масови мероприятия, от които: x

25 информационни кампании

x

4 срещи на национално ниво

x

8 тематични партита

Сред най-големите и мащабни мероприятия, които бяха организирани са: x

Купа на ректора- 2012

x

Мис и Мистър Медицински университет Варна- 2012

x

Кампания „Кръводаряване“- 2012

x

Благотворителен коледен базар „Да направим чудото възможно“

x

Благотворителна кампания „Купи мартеница, дари усмивка“- 2013

Други новини Турция признава българските дипломи

Българските дипломи отново ще бъдат признавани в Турция. Съветът за висше образование на Турция взе решение на 19 март да възстанови легализирането на документи, издавани от български висши учебни заведения на турски граждани. Това се посочва в съобщение от пресцентъра на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН). В него се отбелязва, че решението е резултат от активния диалог между турските и българските компетентни институции, както и на предприетите мерки, целящи недопускане на случаи на фалшифициране на документи, издадени от българските висши учебни заведения.

Студентите в Медицински университет Варна ще проверяват лекции, оценки и заверки онлайн

Студентски съвет се включва в Международния ден на щастието Преследването на щастието е фундаментална човешка цел от дълбоки времена. От миналата година в международния календар присъства вече и този празник- Денят на Щастието. Студентски съвет също е съпричастен към идеята и затова на 20.ІІІ.2013 отбеляза именно този ден. Този ден бе по-различен от всички МУ Варна се включи в Международния ден на останали, изпълнен с щастие, усмивки и позитивни емоции. щастието Сутринта на този ден всеки студент, пристъпвайки прага на университета бе изненадан от различни послания, цитати и пожелания, които бяха разлепени на стандартни и нестандартни места в сградата. Денят беше запомнен с много приятни емоции и щастливи усмивки! „Десетки свещи могат да бъдат запалени от една, без да намалят нейния живот. Щастието не намалява, ако се споделя.” е казал Буда, затова всеки един от нас сподели частичка щастие с другите.

Най-късно през лятото на 2014 г. студентите на варненския Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” ще проверяват по всяко време и отвсякъде своя статусплатени такси, взети/невзети изпити, класиране за общежития, стипендии, промени в програмите и графиците на лекции и упражнения. Общата електронна платформа ще даде възможност на бъдещите медици да се информират своевременно за всяка актуализация в учебния процес. 7 стр.


„Тръгнеш ли да търсиш отмъщение, изкопай два гроба” Конфуций

Конкурс „Red Bull Doodle Art 2nd Edition” Три места завоювани от студенти на МУ Варна Други новини

На 27.ІІІ.2013 г. от 19:00ч. в клуб „Планет”, Варна, се проведе финалната изложба на рисунките от конкурса, организиран от Red Bull- „Red Bull Doodle Art 2nd Edition”, район Варна. Медицински университет Варна събра всички възможни награди от конкурса, което доказа, че в нашия университет има както отличници, така и истински таланти.

МУ Варна присъди „Почетна звезда със синя лента“ Първо, второ и трето място за МУ Варна

На 1.ІV.2013г от 16:00 ч. се проведе Академичен съвет, където Ректорът проф. Красимир Иванов, д.м.н., връчи „Почетна звезда със синя лента” на Областния управител на Област Варна- г-н Коста Базитов. Отличието се присъди на г-н Базитов за приноса му в реализирането на стратегията и проекта за разширяване и модернизиране на Медицинския университет във Варна.

Първо място в конкурса за регион Варна бе заето от Десислав Добрев, който е представител на I курс, Дентална медицина. За награда той получи два ваучера за скок с парапланер, мотоделтапланер или паратрайк в районите на София, Сливен, Боровец, Сопот, Бургас, Варна, Кюстендил. Второто място принадлежи на Алексей Керенски, представител на IV курс, Медицина, като той получи домашна съраунд система. Третото място бе присъдено на Кристина Онищенко, представител на I курс, Медицина, която получи за своята рисунка iPod Shuf le 2GB- Silver Edition.

Нека ги поздравим за успеха, пък току виж някоя тяхна картина след време попаднала в Лувъра, Париж! :)

„Red Bull Cranium” Десислав Добрев

„Изкуството е навсякъде”

„Моят живот” Алексей Керенски

Кристина Онищенко

МУ Варна с престижна награда „ВРЕМЕ“ за найзначимо събитие за 2012 г.

Студентски съвет избра своето ново лого!

На 30.ІІІ.2013 г. в Икономическия университет във Варна се състоя церемонията по връчване на Годишната награда „ВРЕМЕ” на Община Варна и Икономически университет Варна за „Найзначимо събитие през 2012 година”. В категорията „Висше образование и наука” голямата награда беше присъдена на Медицинският университет Варна. В категория „Здравеопазване” наградата бе връчена на Лабораторията по молекулярна патология за персонализирана терапия на онкоболните от Университетска болница „Света Марина”. 8 стр.

Предложенията на Теодора Димова

На 02.ІV.2013г. на Общо събрание на Студентски съвет бяха обсъдени и дискутирани всички предложения, които се включиха в конкурса „Ново лого на Студентски съвет”. След обзорен преглед на всички подадени предложения за лого единодушно бе взето решениеза ново лого на Студентски съвет бе избрано предложеното от Теодора Димова, студентка ІІІ курс, специалност Медицина.

Изборът бе подкрепен от факта, че предложението отговаря на всички стандарти за лого. Освен това второто предложение на Теодора ще бъде използвано за различни рекламни материали на Студентски съвет, тоест като Signature на СС. Като награда за своята работа бъдещата лекарка получи парична награда на стойност 200лв. Благодарим на всички участници, които взеха участие в конкурса, като проявеният талант и креативност няма да бъдат забравени! Продължавайте и използвайте уменията, които притежавате!


„Поражение не съществува, докато човек не се признае за победен”

Заедно с Dim4ou и F.O. отбелязахме 7 април- Ден на здравния работник

Отбелязахме 7 април заедно с Dim4ou и F.O.

Беше средата на Летния семестър, а горещите летни емоции тепърва предстояха. Оставаха още два месеца до края на учебната година, но тежките нощи над учебници и лекции ставаха все повече. И все пак, беше 7 април- Ден на здравния работник. Студентски съвет при Медицински университет Варна нямаше как да не подготви нещо специално по случай професионалния ни празник!

Мястото беше ясно, клуб „Avenue”, а обстановката подгряваше с горещи ритми Dj Happy. По средата на вечерта от високоговогорителите се чу „Не съм ти Big Meach, нито Lary Hoover” и на всеки му бе ясно кой ще се появи на сцената! Естествено това бяха Dim4ou и F.O! В продължение на близо един час двама от най-нашумелите изпълнители в последната една година се раздаваха за своите фенове, които както пее F.O. „Ако знаеш текста пей...” се понесоха в ритъма на вечерта!

По такъв начин благодарение на добрата организация, професионализма на DJ Happy, Dim4ou и F.O. това парти ще се запомни като едно от най-мащабните, правени до момента, нареждайки се след партито за откриване на семестъра със 100 кила! Ентусиазмът на екипа с времето става все по-голям, така че очаквайте все по-големи

Други новини До Царевец и назад

По случай Деня на здравния работник- 7 април, чуждестранните студенти на МУ Варна се отправиха дружно на екскурзия до старата столица на България- Велико Търново. Ти посетиха също така Килифаревския манастир, град Трявна, Дряновския манастир и пещерата Бачо Киро. По време на двудневното пътешествие студентите имаха възможността да се запознаят с историята, архитектурата, природата, и традиционната кухнята на великотърновския регион.Обиколката на Царевец и разходката по Самоводската чаршия безспорно впечатлиха чуждестранните ни студенти с колорита и автентичното си излъчване.

Хемофилия- минало, настояще и бъдеще

На 15 и 16.ІV.2013 г. в Специализираната клиника по детска хематология и онкология в МБАЛ „Св. Марина” Варна се проведе посещение на доц. д-р Анна Павлова, ръководител на Лабораторията по молекулярна генетика в Института по експериментална хематология и трансфузионна медицина, Университетска болница Бон, Германия. На 16 април, вторник, от 11.30 ч. в аудитория „Проф. др Владимир Иванов“ доц. д-р Анна Павлова изнесе лекция на тема „Хемофилияминало, настояще и бъдеще“. 9 стр.


„Страхуваш ли се, не го прави! Правиш ли го, не се страхувай!” Чингис Хан

Катедрата по анатомия, хистология и ембриология отвори вратите си за гости Други новини Седмица на медицинското образование /ЕМSA week of medical education/

За втора поредна година студентите на Медицински университет Варна в интервала от 08 до 11 Април имаха възможността да се включат в уникален по рода си проектСедмица на медицинското образование. В продължение на няколко дни студенти и преподаватели се обединиха около общата идея да променят поне за малко традиционното обучение по медицина като предоставят информация, незастъпена в учебния план и поднесена по нетрадиционен начин. За целта бяха организирани уъркшопи, лекции, семинари, обсъждане на интересни клинични случаи, посещения на специализирани болници и много други.

Хирургично лечение простатния карцином

на

Излезе от печат монографичният труд на доц. др Александър Хинев, посветен на хирургичните методи за лечение на простатния карцином. Авторът, понастоящем началник на Клиниката по урология към УМБАЛ „Св. Марина“, с настоящия си труд успява да събере в едно четиво всичко, свързано със съвременното хирургично лечение на простатния карцином. 10 стр.

На 12.ІV.2013 г. МУ Варна се превърна в предпочитана дестинация за ученици, родители и любители на силните научни усещания. Денят на отворените врати в Катедрата по анатомия, Иновациите в Катедрата хистология и ембриология спази обещанието си и показа на своите впечатлиха гостите гости отблизо най-новото в модерния интерактивен подход за обучение на бъдещите медици. Проф. Антон Тончев посрещна любознателните посетители в Залата по интерактивна анатомия и виртуална микроскопия. Там те бяха въведени в света на анатомията от доц. Ваня Стефовска, която предаде щафетата на д-р Стоян Павлов за демонстрации. Именно компютърно базираните демонстрации бяха и безспорната атракция на деня. Кратката симулация на упражнение и престрашаването на учениците да погледнат през микроскопите, поставени пред тях, показа, че анатомията е интересен начин да прекараш петъчния си следобед. Демонстриран беше и уеб базиран анатомичен атлас. С високото качество на анатомичните модели и богатото съдържание днес този 3D интерактивен софтуер е най-ефективното учебно пособие. В Деня на отворените врати Катедрата посрещна посетителите и с една от найбогатите в страната музейни сбирки по анатомия, събирана и съхранява в продължение на повече от половин век. Пред учениците беше предоставена и възможността да почерпят опит от студенти по медицина.


„Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са построили Титаник.”

Първи рок-концерт на група „CENTURY"

Първа сценична изява на момчетата от група “Century”

Харесвате рок-музиката? Обичате да усещате звука на жицата? Благодарение на „Доц. Р. Зл. Радев и приятели" и със съдействието на Студентски съвет студентите на МУ Варна имаха удоволствието да присъстват на живо на първия концерт на рокгрупа „CENTURY". Той се проведе във Физкултурния салон на МУ Варна на 13.ІV.2013г. от 20:00ч.

Всички бяхме зрители на една специално организирана уникална обстановка, при която салонът за спорт придоби вид на концертна зала, дори и за една вечер. Имахме възможността да чуем за първи път авторските парчета на групата, а също така хитови парчета на групи, като Rainbow, Whitesnake, Toto, Deep Purple. Момчетата от група „Century” можеха да се похвалят с голяма доза професионализъм, доказателство за което бяха бурните аплодисменти след всяко едно изпълнено музикално парче.

Кампания „Да изчистим България за един ден” 2013

МУ Варна се включи в инициативата „Да изчистим България за един ден”

Инициативата „Да изчистим България за един ден”, подета от bTV през пролетта на 2011 г., е част от световното движение Let’s Do It World!, което стартира преди 4 години в Естония. Оттогава опитът „чистене на една държава за един ден" се предава от страна в страна.

За поредна година студентите на Медицински университет Варна със сътрудничеството на Студентски съвет се включиха активно в националната кампания. Тази година тя се проведе на 20.ІV.2013г. с начален час 10:00ч. Почистените пунктове бяха: 3-ти блок, 35-ти блок и УМБАЛ „Св. Марина" с отговорници съответно: Божидар Касабов, Силвана Петрова и Десислава Александрова.

Други новини 23-та Асамблея на ИМАБ се проведе през месец май

В интервала 9-12.V.2013 г. в Хотел „Адмирал”, к.к. „Златни Пясъци” се състоя 23-та годишна асамблея на IMAB (InternaƟonal Medical AssociaƟon Bulgaria), организирана от Интернационалната Медицинска Асоциация България, съвместно с подкрепата на ректора на Медицински университет Варнапроф. д-р Красимир Иванов, и на проф. д-р Красимир Методиев. „Превенция на Рака”, „Инфекции”, „Нанооперации”, „Имуномодулатори”, „Алергии” и „Хепатит C” бяха само част от коментираните теми. Обхванаха се всички диагностични, терапевтични, хирургически, профилактични и организационни аспекти. В асамблеята участваха водещи специалисти от страната и чужбина.

Български специалист от Япония за новости в патогенезата на шизофрения

На 17.ІV.2013 г. пред препълнената Втора аудитория на МУ Варна д-р Данко Георгиев, изследовател от Университета на Каназава, гр. Каназава, Япония, изнесе лекция върху молекулни аспекти на шизофренията в рамките на 23-тото издание на „Биомедицински форум“. Интересната лекция привлече и много чуждестранни студенти, за които д-р Георгиев даваше допълнителния пояснения на английски език.

11 стр.


„Всеки ден трябва да послушаш поне една песничка, да погледнеш хубава картина и ако е възможно да прочетеш поне едно мъдро изречение” Гьоте

XIV Варненска универсиада Други новини Великденски благотворителен базар

По случай великденските празници студентите от ІІ курс Социални дейности на Медицински колеж към МУ Варна организираха Великденски благотворителен базар.Във фоайето на МК Варна желаещите можеха да се сдобият не само с предвеликденско настроение, но срещу символична сума можеха да си закупят пъстри венци, шарени великденски яйца и зайци, направени собственоръчно от децата в Детската психиатрична клиника към УМБАЛ „Св. Марина“. Великденските картички пък бяха дело на студентите по социални дейности, а на всеки закупил си нещо от пъстрия щанд, те подариха великденско късметче и много усмивки. Събраните средства от благотворителната кампания бяха дарени на Детската психиатрична клиника и на Фондация „Радост за нашите деца“варненска неправителствена организация, чиято дейност е ориентирана към деца с увреждания и специални потребности. По време на престоя си в клиниката, под вещото ръководство на специалистите психотерапевти, малчуганите не спираха да творят- арттерапията е важна част от оздравителния и лечебния процес. Със събраните средства бяха закупени още материали, които децата ще претворят в красиви и шарени произведения на изкуствоторадост за окото. 12 стр.

В интервала от от 8 до 20 април се проведе XIV Варненска универсиада. Представители от 5-те варненски университета премериха сили в деветта спорта на универсиада: волейбол, баскетбол, мини XIV Варненска универсиада футбол, плуване, тенис на маса, лекоатлетически крос, шах, тенис на срещна 5-те университета корт,боулинг. Медицински университет-Варна излъчи представители във всички видове спорт. Като цяло дните от 8 до 20 април бяха изпълнение с много спортни емоции и напрежение. Момчетата от отборите по волейбол и баскетбол в няколко последователни дена се срещнаха с отборите на другите другите университети. Срещите се проведоха в спортната зала на Икономически университет, но въпреки добрата си игра, нашите момчета не можаха да се класират за финалите. Уикенда след началото на Варненската универсиада за всички университети-участници беше много натоварен и с богата спортна програма. За МУ – Варна той завърши с победи и първи места при плуването и тениса. При щафетното плуване нашият отбор доказа, че е най-добрият като стана първи. Студентката от І-ви курс в Медицинския колеж Симона Борисова извоюва 2 първи места за нашия университет 50 м. бътерфлай и 50 м. кроул. Четвъртокурсничката по медицина Олга Котова се класира на Iво място 50 м. бруст и на III-то – 50 м. кроул, а студентката по медицина първи курс Светлана Китанова стана III-та в дисциплината 50 м. кроул. Ако трябва да обобщим: I-во място за МУ – Варна при щафетното плуване, три I-ви и две III-ти места при жените и II-ро място бътерфлай при мъжете – за триатлонеца Димитър Василев – 2-ри курс дентална медицина. Димитър участва и в лекоатлетическия крос, където благодарение на него и на колежката му по медицина 2-ри курс Валерия Драганова МУ – Варна излезе в челната тройка – 3то място в отборното класиране. Изпълниха се пожеланията за късмет и успех, които президентът на отбора ни по тенис и кмет на Община Варна доц. д-р Христо Бозов отправи към състезателите малко преди старта на тенис-турнира в събота. Но не помалка роля и заслуги в тенис-постиженията отдаваме на треньора на отбора – Митко Йовев. В лицето на студента по дентална медицина Георги Табаков и на студентката пофармация Петя Василева МУ – Варна стана шампион в индивидуалната игра по тенис. Успехите на нашите момчета и момичета в тениса не свършиха до тук. Пламена Радева, помощник-фармацевт I-ви курс и майка на две деца стана IV-та в индивидуалната игра. След отборната игра по системата Хопмън къп нашият университет може да се похвали и с III-то място. С първо място може да се гордеем и в междууниверситетски срещи по боулинг, където отборът на Христо Колев стана шампион.


„Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си; достатъчно умен, за да спечели от тях; и достатъчно силен, за да ги поправи”

На 18 април от 17:00ч. се проведоха финалните срещи по футбол от Варненската студентска универсиада. Отбора на Медицински университет Варна, с капитан Лъчезар Любенов и треньор Божил Колев, се срещна на полуфинал с отбора на Икономически университет Варна. След сравнително равностойна игра от страна на двата отбора срещата в редовното време завърши 0:0. След дузпи нашите момчета с резултат 3:2 се класираха за финала. Финалната среща се проведе между отборите на Медицински университет Варна и Технически университет Варна. С характер и борбеност момчетата на Лъчезар Любенов водеха играта по време на цялата среща, което от своя страна доведе до очаквания резултат. След отбелязани три гола от страна на МУ Варна и само един от страна ТУ Варна нашият отбор зае първото място без да допусне нито една загуба по време на турнира. Официалното награждаване на XIV Варненска универсиада се проведе на 20.ІV.2013г., събота, в “Playground"- МОЛ „Варна", етаж 4, от 20:00ч.

Целият екип на Студентски съвет при Медицински университет Варна честити постигнатото първо място на отбора, с пожелание за още по-високи успехи и просперитет в бъдеще, защитавайки името на нашия университет!

Лекция на тема „Представяне на Bioderma и перспективи за развитие на фармацевти в дермокозметична фирма" Със съдействие на Студентски съвет към МУ Варна и АСФВ (Асоциация на студентите по фармация Варна) на 18 април от 18:00 ч. бе организирана официална среща с представител на Bioderma насочва бъдещите една от водещите козметични компании в България- Bioderma. фармацевти Темата на срещата беше „Представяне на Bioderma и перспективи за развитие на фармацевти в дермокозметична фирма". Лекцията имаше за цел да даде възможност на младите фармацевти, да разберат, какво ще представлява работата им в подобна компания и как биха усъвършенствали способностите в козметичната сфера. Поканени бяха всички студенти фармацевти, помощник-фармацевти и, разбира се, всеки друг, който имаше желание да участва в дискусията.

Джон Максуел

Други новини Научно изследване с чаша сутрешен чай

От 25 април в Катедрата по биохимия, молекулна медицина и нутригеномика на Медицинския университет във Варна кипи оживление- стартира първият етап от най-новото проучване, целящо да опише биологичните ефекти на българската билка камшик. Общият брой на доброволците, които са се записали да участват, е близо 50 души- както студенти и служители на Медицински университет Варна, така и външни участници, научили за проучването от сайта на университета и сайта на Студентски съвет. Целта на изследването е да се идентифицират молекулните маркери на биологичните ефекти на интересната, но до момента слабо проучена билка. Във всички анализи активно ще се включат студенти по медицина в рамките на СИД „Молекулярна биология в медицината“. Следвайки прецизната организация и с участието на всички от катедрата, в предварителния етап доброволци попълваха анкетни карти с данни както за антропометричните показателиръст, тегло, обиколки на ханш и талия, така и за своя начин на живот- физическа активност, хранителни навици, прием на алкохол и тютюнопушене. В индивидуални картони бяха отбелязвани данни за здравния статус на участниците установени хронични или остри възпалителни заболявания, оплаквания и неразположения. Всички участници даваха информация за това дали приемат лекарства и хранителни добавки. 13 стр.


„Човешката раса е подобрила почти всичко, освен себе си” Спиноза

Театрална вечер с „Гимнастика за бременни”

Други новини „Инвазивни методи гръдната хирургия“

„Инвазивни методи в гръдната

хирургия"

в

Театрална вечер за студентите на МУ-Варна

Имайки предвид факта, че за съществуването и запазването на културата на една нация съществено значение има театърът, Студентски съвет при Медицински университет Варна, със съдействието на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” Варна, организира втора поред Театрална вечер. По този начин се надяваме да поставим основите на една традиция, която искаме да оставим във времето, организирайки всеки месец по една

Културна вечер. Този път студенти и преподаватели на Медицински университет Варна можеха да се насладят на българската постановка „Гимнастика за бременни", която се проведе на 22.ІV.2013г., понеделник, от 19:00ч. Всеки, който имаше желание да присъства, можеше да си закупи билет от съответния представител на курса в Студентски съвет или в офиса на СС (в сградата на Ректората, ет. 2, стая 213). Специално за студенти и преподаватели от МУ Варна билетната цена бе промоционално занижена на стойност 5лв., като билетите важаха и за VIP местата в операта.

Радослав Радев В съвременната клинична практика точната морфологична диагноза е от изключителна важност при избора на найподходящото лечение. Целта на монографията е да запознае читателя с принципите на организация, показания, възможности и техника на изпълнение на инвазивните методи за диагностика в съвременната гръдна хирургия и пулмология. Особено ценно е, че в нея са представени и възможните трудности и усложнения, както и начините за предотвратяването и лечението им. Варненски специалист е новият национален представител в Европейското дружество по съдова

Началникът на Клиниката по съдова хирургия към УМБАЛ „Св. Марина“ Варна- доц. д-р Веселин Петров, д.м., е новият национален представител в Европейското дружество по съдова хирургия. Той бе избран от Дружеството на 6 април тази година. Доц. д-р Петров ще заема длъжността за тригодишен период, по време на който ще представлява България на най-големите форуми по съдова хирургия в Европа. 14 стр.

Кампания „Кръводаряване”- 2013 Поради силния интерес от страна на студентите в периода на една учебна година Районния център по трансфузионна хематология Варна, със сътрудничеството на Медицински университет Варна и Студентски съвет, организира Кампания „Кръводаряване” за традиционната кампания „Кръводаряване". Тази година тя се втори пореден път за една проведе на 18.ІV, четвъртък, и 22.ІV, понеделник. Всеки, който учебна година имаше желание да дари капка живот или да се включи в провеждането на кампанията, можеше да го направи в офиса на Студентски съвет в интервала от 10:00 ч. до 14:00 ч. Студентите на МУ Варна отново показаха, че са готови винаги да се включат в едно добро дело, доказателство за което беше големият брой кръводарители!


„Преди да си поставите диагноза за депресия и ниска самооценка, се убедете, че не сте заобиколени от кръгли идиоти!” Зигмунд Фройд

Ден на отворените врати във Факултета по обществено здравеопазване За всеки, който не е решил накъде да поеме след абитуриентския бал Други новини и още не е решил в кое висше училище да продължи образованието си, или В УМБАЛ „Св. Марина” за тези родители, затруднени в избора на насока за бъдещето на своето Варна се открива първият Факултетът отвори врати дете вратите на Факултета по обществено здравеопазване към в страната циклотрон за бъдещите си студенти Медицински университет Варна бяхa отворени на 26 април от 17:00 ч. до 19:30 ч. на адрес „Цар Освободител” №84 в сградата на Медицински колеж. Всички, които, гледайки нашумелия сериал „Спешно отделение“, са се питали какво е да си част от хирургичен екип или как се облича операционно облекло, или пък как се прави изкуствен масаж и обдишване, или просто са искали да разберат как ще изглеждат в бяла престилка, имаха възможността да си отговорят на тези въпроси!

На 30 март официално бе пуснат в експлоатация първият в Освен представяне на възможностите за обучение във ФОЗ и на студентския живот в МУ България циклотронен комплекс Варна, с подкрепата на Студентски съвет, гостите имаха и възможността да чуят за производство на изотопи за изповедите на вече завършили и професионално реализирали се студенти на факултета. Също високотехнологична диагностика.

така имаха възможността да присъстват на демонстрации в практическите кабинети: Апаратурата ще произвежда раждане и грижи за новороденото, обработка на хирургична рана, мускулна инжекция, обличане изотопи за изследванията на на операционно облекло. Студентите показаха как сами да измерим кръвно налягане, температура, пулс. По средата на програмата зрителите имаха удоволствието да присъстват на специално модно ревю на сестринско и бизнес облекло и сами да се убедят, че това им отива, отнасяйки снимка за спомен. Присъстващите участваха в интересни тестове за пригодност към професията, а наймотивираният участник спечели специалната награда: На кафе с Ректора на МУ Варна проф. д-р

пациентите с помощта на високотехнологичната позитронна емисионна томография в хибрид с компютърната томография- ПЕТ скенер. С тази най-прецизна в цял свят технология се осигурява качествената диагностика на различни заболявания и най-вече регистрацията на туморните процеси. Циклотронът е уникален не само за нашата страна, но е едва вторият подобен в Европа, тъй като позволява производството на индивидуални дози за диагностика. Досега необходимите изотопи за изследванията бяха внасяни всяка седмица с въздушен транспорт от Унгария. С началото на родното производство на изотопи ще се постигне независимост в доставките на необходимите консумативи за нуждите на българските пациенти, като в същото време ще намали значително досегашните разходи за диагностичните изследвания.

15 стр.


„Животът не се мери с броя на вдишванията в минута, а с моментите които карат дъха ни да спре!” Джордж Гарлин

Банкоматът в сградата на Медицински колеж Варна е вече факт Други новини Постижения и успехи на варненската невронаука

Банкомат в сградата на МК Варна

От 16 до 19 май в к.к. „Златни пясъци" се състоя XIII Национален конгрес по неврология с международно участие. Форумът протече при засилен интерес, като в него взеха участие както невролози от цялата страна, така и известни чуждестранни лектори в областта от Италия, Швейцария, Сърбия, Гърция и Турция. „Неврологията е една от най-бързо развиващите се науки в България през последните години, което благоприятства навлизането на най-новите достижения в практиката”- отбелязва проф. Капрелян, един от основните лектори на конгреса.

Новости във Факултета по фармация

От края на Април месец студентите по фармация в Медицински университет Варна могат да посещават новия деканат на Факултета по фармация в сградата на Медицински колеж на ул. „Цар Освободител” № 84, ет.3. Там са намират и лабораториите към Факултета по фармация, които бяха официално открити на 23 май след представянето на новия деканат, който ще направи полесно обслужването на обучаващите се. Два дена преди това, на 21 май на Общо събрание с 58 гласа „За” (от 72ма гласували) бе избран и новият декан на факултетадоц. Диана Иванова. 16 стр.

От 14.V.2013 г., вторник, благодарение на добрата съвместна работа между Студентски съвет и ръководствата на Медицински университет Варна и Медицински колеж Варна, банкоматът в сградата на МК Варна е вече факт. Банкоматът е зареден и е в пълна работна готовност!

Лекция на тема „Превенция на менингококовите заболявания" Всяка година хиляди български младежи заминават за чужбина. Всяко пътуване неизбежно е свързано с увеличаване на социалните контакти, времето, прекарано в затворени и претъпкани с хора места като общежития, библиотеки и клубове. Това улеснява разпространението на менингококите и увеличава риска от тежко „Превенция на менингококовите менингококово заболяване. Всичко това налага необходимостта заболявания” младите хора да бъдат обучавани за рисковете за здравословното им състояние и начините на превенция. Поради сериозността на проблематиката и в унисон с приетата през 2012 г. Наредба 15 за имунизациите в Република България, в която е посочено, че ваксинацията срещу менингококови инфекции при лица на възраст на и над 12 месеца е препоръчителна в определени случаи и по-конкретно при пътуващи лица, Национална пациентска организация съвместно с „НПО- Клон Младежки” стартира информационна програма в университети и училища, която е част от програмата „Университет за пациенти”, целяща да информира българските младежи/студенти за рисковете при пътуване, особено извън България. Със сътрудничеството на Студентски съвет при Медицински университет Варна, лекция на тема „Превенция на менингококовите заболявания” се проведе и в МУ Варна. Тя се състоя на 8.V.2013г.,сряда, от 19:00 ч. във II аудитория в Ректората с лектор д-р Минева. Всеки, който имаше желание да научи повече по темата и какви са възможностите за превенция, можеше да заповяда!

Варна отбеляза Световния ден за борба с хипертонията За осма поредна година в България се проведе Национална кампания по повод Световния ден за борба с хипертонията- 17 май. Той се отбелязва за първи път през 2005 г. по инициатива на 17 май- Световен ден за Световната лига по хипертония. Кампанията се организира с цел да борба с хипертонията се повиши информираността, а оттам и превенцията, на обществото за причините и рисковете на заболяването, което засяга все повече млади хора, а вече и деца. На 18 Май във Варна от 10:00 ч. до 16:00 ч. се проведе Национална кампания под мотото: „НОРМАЛНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ- НОРМАЛЕН СЪРДЕЧЕН РИТЪМ” на входа на Морска градина- арката до слънчевия часовник, бул. „Сливница”, с помощта на Студентски съвет при Медицински университет Варна и студенти от университета. Всеки желаещ да вземе участие в кампанията можеше да се свърже с един от отговорниците на кампанията- Сави Шишков и Стамен Пишев.


„В живота за разлика от шаха, играта продължава и след мата!” Айзък Азимов

Медицински университет Варна връчи „Почетен знак" за изключителен принос, на свои преподаватели и студенти

МУ Варна връчи грамоти и отличия

В навечерието на един от най-обичаните български празнициДеня на славянската писменост и култура, Медицинският университет във Варна на 20.V.2013 г. за девета поредна година присъди най-високите си академични отличия на заслужили преподаватели, служители и студенти.

Изтъкнати специалисти в областта на клиничната патология, неврологията и неврохирургията, биологията, дерматологията и библиотекознанието бяха отличени с „Почетен знак със синя лента". Специално отличие за успеха си в овладяването на българския език получи студентка на МУ Варна по медицина от Колумбия. Награда за активно участие в студентския живот на университета беше присъдена на най-дейния сътрудник на Студентския съвет- Тургай Калинов, студент от II курс, специалност Медицина, и Главен създател и администратор на официалния сайт на Студентски съвет. Изборът му бе продиктуван от значителните заслуги в създаването, администрирането и дизайна на студентския сайт www.students.mu-varna.bg , за адекватното и бързо отразяване на работата на Студентски съвет в интернет пространството. Най-високото академично отличие на името на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов" Варна беше връчено на 90-годишния доц. Стамат Стаматов в знак на признателност към заслугите му в развитието на морелечението и лечебния туризъм по Българското крайбрежие. По време на тържествената церемония ректорът на МУ Варна- проф. Красимир Иванов, връчи и дипломите за академична длъжност и научна степен на 24 преподаватели от различни катедри и факултети на университета, достигнали по-високо стъпало в своя академичен и научен път през изминалата една година.

Други новини 31 май- Международен ден за борба против тютюнопушенето

Мотото за 2013 г., определено от Световната здравна организация, е „Забрана за рекламиране на тютюневи изделия, промоция и спонсорство”. Идеята при отбелязване на този ден е да си изтъкнат здравните рискове, свързани с тютюнопушенето, и важността на политиките за намаляване на неговото използване. Според СЗО „тютюнопушенето е единствената найпредотвратима причина за смърт в световен мащаб и в момента на него се дължи смъртта на един на всеки 10 възрастни в целия свят“. Основна цел на Световния ден без тютюнев дим е да насърчава защитата на настоящите и бъдещи поколения не само от разрушителните здравни последствия, а и от социалните, екологични и икономически бедствия, свързани с употребата на тютюн и излагането на тютюнев дим. Според изискванията на Рамковата конвенция за контрол на тютюна (РККТ) на СЗО всяка страна, приела този документ в рамките на пет години след влизането му в сила, предприема всеобхватна забрана на рекламата, промоцията и спонсорството. една Данните сочат, че всеобхватна забрана на рекламата намалява броя на хората, които започват и

17 стр.


„Ако се запасиш с търпение и проявиш старание, то засетите семена на знанието непременно ще дадат добра реколта. Корените на учението са горчиви, но плодовете- сладки” Леонардо Да Винчи

Medical beach party for the end of the year!

Други новини

С наближаването на края на учебната 2012/2013 година Поредно първо място за атмосферата, времето и настроенията издаваха момчетата от футболния приближаването на летния сезон и съпътстващата го отбор на МУ Варна заслужена лятна почивка. Студентски съвет долови тази промяна и отново реши да отдаде заслуженото на Подобаващо After Първо плажно парти за МУ Варна студентите, но този път с нещо абсолютно ново, неправено beach party в Xtravaganzza досега. Не 2в1, не 3в1, а МНОГО в ЕДНО- първото студентско Beach Party не само за МУ Варна, ами и за всички други университети в града. И то не къде да е, а именно на Rappongi Beach. На 20 Май, под горещите лъчи на слънцето и още по-горещите ритми на DJ HAPPY, екипът на Студентски съвет бе подготвил за своите студенти много Благотворителен турнир изненади- уникален Beach декор, спортни турнири по плажен волейбол, плажен футбол, по футбол бе организиран на 1 стрийт фитнес и лимбо. Също така се проведе за пръв път конкурса „Мис и Мистър МУ и 2 юни във Варна. Той бе по Варна" Summer ediƟon, като борбата за първото място беше очаквано жестока. През целия инициативата на Синдикален ден за тонуса на гостите с освежаващи напитки се грижеше и нашият любезен партньор Red Алианс Сигурност в МВР Варна Bull. Но това не беше всичко! под надслов „За децата на Бащите Герои с респект и признание”. Участие в турнира взеха 25 отбора, сред които и този на Медицински университет Варна, с треньор Божил Колев и капитан Лъчезар Любенов. След провелите се срещи, на финалния сблъсък, футболният отбор на МУ Варна се срещна с отбор от професионални футболисти от А и Б група от футболното ни първенство. С огромно удоволствие ви съобщаваме, че нашите момчета, надигравайки безспорно противника, спечелиха Първо място на организирания благотворителен турнир. Също така и индивидуални награди получиха Лъчезар ЛюбеновНаграда за най-добър играч на турнира, Диан Христов- Награда за най-добър вратар на турнира, и Божил КолевНаграда за най-добър треньор.

18 стр.

С лек бронзов загар парти маратонът продължи в най-големия летен нощен клуб във ВарнаXtravaganzza. Разбира се, вече свикнали да даваме възможно най-доброто на нашите гости, бяхме осигурили свободен вход за всички студенти на МУ Варна, както и 50% намаление на алкохола. Под музикалния съпровод на DJ HAPPY и най-яките хитове бяха наградени всички победители в турнирите през деня, както и новите летни Мис и Мистър. Предметните награди бяха предоставени любезно от нашия домакин през деня- Rappongi. Купонът, естествено, продължи до зори. Това беше един наистина подобаващ завършек на една много успешна година!


„Ако не направите план за живота си, има голяма вероятност да попаднете в плановете на някой друг. А какви планове може да има някой друг за вас? Не много големи!" Джим Рон

Театрален клас "Инфаркт" при МУ-Варна представя "Клетниците" На 21 и 22.V.2013 г., в зала "Проф. д-р Гарабед Капрелян" в сградата на РИОКОЗ Варна (ХЕИ), от 20:00ч., театрален клас към Медицински университет Варна представи Премиера на български „Инфаркт" език от „Инфаркт” мюзикъла „Клетниците”. Благодарение на колегите ни от театралната група имахме удоволствието заедно да се потопим в атмосферата на XIX век във Франция. Легендарният мюзикъл е по романа на Виктор Юго и мюзикъла на Ален Бублил и Клод-Мишел Шьонберг! Постановката е уникална сама по себе си, тъй като тя бе представена за първи път на български език!

Шествие на варненските университети по случай 24 май За първи път от близо 20 години насам в традиционното шествие по случай Деня на славянската писменост и култура- 24 май, всички варненски университети въпреки лошите атмосферни условия дружно извървяха пътя от Катедралата до Морската градина. Предвождано и под съпровода на Флотския духов оркестър шествието на петте Празнична манифестация по варненски университета бе оглавено от представителен блок, в който случай 24 май бяха ректорите и академичните ръководства на университетите. Варненци имаха уникалната възможност да видят представителите на университетската общност в техния автентичен академичен вид- с тоги и униформи, с прилежащите за всеки университет академични атрибути и знаци. За всички участници в шествието организаторите предвидиха празнична почерпка заедно с много музика, танци, артистичност и пролетно настроение. Инициативата за участието на варненските университети в традиционното шествие за 24 май е на ректорите на университетите и имаше за цел да утвърди образа на Варна като академичен град и притегателен център за студенти не само от България, но и от целия свят. С всяка година интересът към събитието расте- в петъчния 24 май, заявилите желание за участие бяха рекордният брой от 61 учебни заведения. Преди началото на шествието участниците бяха разделени и подредени в двете платна на бул. Христо Ботев.

Други новини Инициатива „Бъдеще за младите лекари”

От 21 май до 21 юни в рамките на инициативата „Бъдеще за младите лекари” всеки млад лекар, специализант, докторант или студент по медицина можеше да сподели своите идеи и предложения по проблемите на специализациите, развитието на младите лекари, българското здравеопазване и образование. Инициативата „Бъдеще за младите лекари” е организирана от Асоциацията за развитие на медицинската общност (АРМО) и Асоциацията на студентите по медицина в БългарияСофия. Организаторите планират провеждането на кръгла маса, на която да бъдат разгледани всички писма, и на тази база да се излезе с общо становище. Инициативата „Бъдеще за младите лекари” е насочена към решаването на редица проблеми, свързани с образованието, продължаващото обучение и реализацията на младите лекари. Динамичните процеси на развитие на обществото през последните 20 години, изграждането на Европейското пространство за висше образование, което доведе до отваряне на работния пазар в Европейския съюз, все по-силно засилващата се урбанизация, застаряването на кадрите в здравеопазването поставиха пред българското здравеопазване важни въпроси за решаване.

19 стр.


„Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести! ” Виктор Шлихте

Медицински университет Варна почете паметта на Христо Ботев Други новини В МУ Варна ще се преподава новата професия „Асистент на лекар по дентална медицина”

След утвърждаване от Академичния съвет на МУ Варна на Учебния план и Учебните програми, предложени от Директора на Центъра за професионално обучение, започва процедура по лицензиране на новата професия „Асистент на лекар по денталнa медицина". Професията е от системата на средното професионално образование. Практическото и теоретичното обучение на бъдещите кадри, които ще придобиват трета степен на професионална квалификация, ще се осъществява в учебните бази и от преподаватели на Факултета по дентална медицина. Обучението ще бъде под формата на квалификационен курс в рамките на 6 месеца и половина с общ брой на часовете 980 в полза на тези по практическа подготовка. Открай време Медицинският университет във Варна следва тенденцията да бъде иноватор и да следва нуждите на пазара на труда. Висшето учебно заведение беше първото, което откри преди 20 години специалността Здравен мениджмънт. Специалностите Медицински козметик и Медицински оптик също са сред новите попълнения в портфолиото от специалности, които предлага МУ Варна. От тази година единствено тук в страната се осъществява обучение по Фармацевтичен мениджмънт за магистри. 20 стр.

На 2 юни се навършиха 137 години от гибелта на поета революционер Христо Ботев. По традиция на тази дата в 12:00 ч. в продължение на 2 минути сирените в цялата страна виха в знак на всенародната почит към неговото дело и към загиналите за свободата на България. Почетохме Медицински университет Варна, както и Студентски съвет, също отдаде паметта на Христо почит на паметта на Христо Ботев. На тържествена церемония в Ботев Морската градина, където присъстваха Ректорът на МУ Варна- проф. Красимир Иванов, както и голяма част от ръководството на университета, Председателят на Студентски съвет- Борис Андонов, заедно със студентската по Медицина Йоана Стоянова, постави венец от името на МУ Варна.

Уникална операция по телемост На 29 юли беше извършена първата за България операция на карцином на гърдата. С помощта на съвременните Първата в България телекомуникационни технологии екипи от специалисти, намиращи се в операция с телемост три от най-престижните болници у нас, отдалечени на повече от 500 км., извършиха заедно операция на карцином на гърдата. Проектът стартира чрез изграждане на телемост между водещи специалисти по гръдна хирургия и патология в Първа АГ болница „Св. София" в София, УМБАЛ „Св. Марина" във Варна и Военномедицинска академия, които заедно проследиха извършването на операция за отстраняване на карцином на гърдата на 41-годишна пациентка. Интервенцията беше направена от д-р Евгений Василев от Първа АГ Болница „Св. София" и консултирана в реално време от проф. Радослав Радев, гръден хирург в УМБАЛ „Св. Марина" и декан на Факултета по медицина към МУ Варна, и от полк. доц. Деян Йорданов, началник клиника „Гръдна хирургия" към ВМА. Чрез изграждане на видео връзка между операционните екипи на болници се осъществи пренос на данни, картина и звук в реално време, пренос на снимки с висока резолюция на хистологични тъканни срезове, ПЕТ скенер изображения и др., които можеха да бъдат наблюдавани и от гостите на събитието във всяка една от болниците. Екипите обсъдиха изследванията от ПЕТ скенера, които бяха направени предварително във Варна (един от двата ПЕТ скенера в страната и единствен, който работи със собствено произведен изотоп). От своя страна екипът на лабораторията по клинична патология и цитология на Първа АГ болница „Св. София" извърши спешна интраоперативна диагностика (гефрир), с помощта на съвременен микроскоп с вградена цифрова камера, която дигитализира образа. Телемостът даде възможност към екипа консултанти да се включат и д-р Иван Красналиев, патолог от УМБАЛ „Св. Марина", и д-р Албена Факирова, патолог от ВМА, чието мнение бе решаващо за хода на операцията.


„Хиляди неща са необходими на здравия човек и само едно на болния- здраве" Ирина Вилде

Имайки предвид липсата на достатъчно специалисти по патология в България, новите технологии, както бе демонстрирано, ще дават възможност за консултиране от разстояние и наблюдение на операции с цел обучение и предаване на обратна връзка между физически отдалечени болнични заведения на територията на страната. Както подчерта проф. д-р Красимир Иванов, ректор на МУ Варна, и за в бъдеще двете болници ще продължават да си партнират в тази посока и да използват авангардните и Други новини иновационни технологии в името на пациентите и тяхното здраве, в името на Китайска делегация посещение във Варна модерната медицинска наука и практика. В живата връзка в заключителния етап от операцията с поздравление към екипите от всички болници се включи министърът на здравеопазването- д-р Таня Андреева, която заедно с министъра на образованието и науката- д-р Анелия Клисарова, броени минути по-рано откри Детското отделение за интензивно лечение, неврология и неонатология към реновираната многопрофилна специализирана детска клиника в университетската болница „Света Марина" във Варна. Проф. Радев отправи покана към своите колеги от София за участие през месец август на втората работна среща на експертния борд към ежегодната национална конференция МОРЕ (Мултидисциплинарни Онкологични Разговори и Екстрактиинициатива на МУ Варна, Българско онкологично дружество и УМБАЛ „Св. Марина" Варна), чиято тема тази година е „Поведение при карцином на гърда". Идеята и целта на специалистите е създаването на общи правила и модели за лечение на карцинома на млечната жлеза, своеобразен национален „наръчник", който трябва да бъде готов до месец октомври, когато е световният месец за борба с рака на гърдата.

на

На 5-ти юли ръководството на МУ Варна участва в среща с китайска делегация, ръководена от Мао Линшенг по покана на областния управител Коста Базитов. На срещата присъстваха представители на бизнеса, както и на други университети от града и областта. Бяха обсъдени възможностите за инвестиции и съвместно сътрудничество в индустрията, сферата на селското стопанство, туризма, образованието и медицината. Медицинският университет във Варна води отворена политика на международно сътрудничество и е готов да приема студенти и специализанти от Китай, както и да работи по съвместни проекти с китайски университети и научни институции.

Doctor Honoris Causa на МУ Варна

На 26 юни, сряда, от 13:30 ч. в Аудитория „Владимир Иванов” на УМБАЛ „Св. Марина” Варна се състоя ХХI тържествената церемония по удостояване с почетното звание Doctor Honoris Causa на МУ Варна. Званието бе присъдено на известния европейски нефролог и специалист по бъбречна трансплантация проф. Ханс-Петер Марти. В рамките на събитието той изнесе лекция на тема: „Нов метод за класификация на интерстициалната фиброза и тубулна атрофия при алогенна бъбречна трансплантация и трансплантация на други органи”. 21 стр.


„Ти си общият сбор от всичко, което си постигнал, благодарение на собствения си избор до този момент!” Уейн Дайър

Спортен устрем за Медицински университет Варна Какво е необходимо, за да бъдеш успешен в един от най-добрите медицински университети в страната? Втората Национална лятна универсиада 2013 в Камчия показа силата на израза здрав дух в здраво тяло. Първото участие на Медицински университет Варна на подобна спортна среща на национално ниво приключи. Но за постигнатите резултати тепърва ще се говори. В турнира по тенис отборът на МУ Варна извоюва две първи и две втори места. Георги Табаков зае 1-во място при мъжете, а 2-ро място при жените отиде при Петя Василева. При двойките златният медал заслужиха Петя Василева и Диляна Петрова. Студентите Георги Табаков и Ивайло Гецов се класираха на 2-ро място при мъжете. Сред 15 -те университета участници в турнира по тенис МУ Варна се класира отборно на 1-во място. След срещите по тенис на маса МУ Варна се сдоби с нов шампион. Цветомир Янков зае 1-во място при мъжете. Отборно той, заедно с Али Али и Димитър Василев, се класираха на 4-то място. Заедно с участници от други университети, нашите студенти заеха 2-ри места при двойки мъже и смесени двойки. В рамките на два последователни дни студентите от МУ Варна извоюваха завидни успехи в плуването. На 24 август, събота, Симона Борисова се класира на 1-во място на 50 м кроул. Ден по-късно Симона зае отново 1-во място– този път на 50 м бътерфлай. В събота Симона Борисова, Олга Котова, Димитър Василев и Александър Дойчев се класираха на 2-ро място в 4 по 50 м свободен стил щафета микс. На 25 август, неделя, Симона Борисова, Димитър Василев, Александър Дойчев и Силвия Христова заеха 2-ро място в 4 по 50 м смесена щафета микс. Силвия Христова зае 3-то място на бруст, а Димитър Василев- 3-то място на бътерфлай. Олга Котова спечели две 4-ти места за МУ Варна- на 50 м гръб и 50 м кроул. Неделя следобед се проведе атрактивната плажна щафета. В нея се състезаваха отборно по двама състезатели в различни области. Футболни умения демонстрираха Георги Табаков и Али Али. Във волейбола се изявиха Веселин Кателиев и Добромир Цонев. Баскетболът беше запазена територия за Веселин Григоров и Ивайло Гецов. Плуването покриха Симона Борисова и Димитър Василев, а леката атлетика-Съби Събев и Жейно Илиев. От 15 университета участници на плажната щафета МУ Варна се класира на 4-то място– отличен резултат, с който университетът успя да изпревари дори Националната спортна академия. Спортните страсти в МУ Варна не спряха дотук. 11-то издание на националния студентски проект „Летен университет" се проведе от 23 до 29 август в курортен комплекс „Албена". Равносметката от негошампионска купа за баскетболистите на университета. Осемте участници в Summer University: Селим Ибишев (капитан), Даниел Хинев, Филип Киряков, Иван Ковачев, Мерт Симит, Десислав Пъшев, Димитър Марков и Ивайло Танчев, участваха в надпреварата по стрийтбол. Двата отбора от по 4-ма участници, 3-ма на терена и 1 резерва, се изправиха срещу Национална спортна академия, Нов български университет, Пловдивски университет и Медицински университет Пловдив. Баскетболистите, с треньор Владимир Маринов, се прибраха във Варна с купа за първо място за баскетбол мъже.

22 стр.


„Единствената грешка почти винаги е, че смятаме нашата гледна точка за единствено вярна. За глухия всички, които танцуват са луди!” Уейн Дайър

Втори отчетен брой за Академичната 2012/ 2013 учебна година „Aliis inserviendo consumor “

Хорхе Букай

“Дела трябват, а не думи”

“Изгарям служейки на другите”

В. Левски

Както всяко едно нещо си има своето начало, така и ние си имаме своето! За нас началото бе първият брой... първият брой на първия студентски вестник на МУ-Варна - “Студентски живот”!

Нека се върнем един семестър назад и да видим какво успяхме да направим заедно, за период от 5 месеца. Както сами ще се уверите дейностите, които успяхме да организираме въобще не са малко!

23 стр.


„Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки” Йордан Радичков

Новият офис на Студентски съвет е вече факт Други новини Варненски специалист по белодробни болести стана първи почетен член на Белодробна лига Сент Гален, Швейцария

Точно преди една година, на 17.ІХ.2012г., заедно с откриването на новата Академична 2012/ 2013 година, бе открит новият офис Офис за първи път в на Студентски съвет. Проектът по изграждането на офиса бе сградата на МУ Варна осъществен благодарение на добрата съвместна работа на ръководството на МУ Варна и Студентски съвет. Офисът се намира на II етаж в сградата на Ректората, стая 213 срещу Библиотеката. Така Студентски съвет може да се похвали за първи път с офис, намиращ се в сградата на Медицински университет Варна!

Студентски съвет с нов Председател Доц. Диана Петкова от Клиниката по белодробни болести на варненската университетска болница „Св. Марина” получи изключително висока по своя род и престиж награда. Тя стана първи почетен член на Белодробна лига Сент Гален, Швейцария- организация със 104-годишна история. Началникът на Първо Отделение и сектор „Медицина на съня и неинвазивна вентилация” към УМБАЛ „Св. Марина” сподели след церемонията по награждаването, че приема наградата като признание за дългогодишното сътрудничество на екипа от Клиниката по Белодробни болести към университетската болница и Медицински университет Варна с швейцарските им колеги, за съвместната им работа в направление медицината на съня и създаването на Белодробна лига- Варна. Преди да получи приза от швейцарските си колеги, в рамките на годишното събрание на организацията в Сент Гален, доц. Петкова изнесе доклад за ситуацията на респираторната медицина в страната ни. Патологията на белия дроб остава недооценена у нас.

24 стр.

На 03.X.2012г. Студентски съвет при Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” Варна избра своя нов Председател. С пълно единогласие от присъстващите 26 души за нов Председател бе избран Борис Андонов. Борис Андонов

Борис Андонов е роден на 19.IX.1988 г. в град Сандански. Живее и учи в град Сандански. През ученическите си години, винаги се е радвал на висок успех. Доказателство е високият успех, с който е приет през 2008г. като студент специалност Медицина в Медицински университет Варна. Още с встъпването си в длъжност като Председател г-н Андонов започва иновативни промени, насочени към една по-добра и пълноценна работа на екипа. Едно от доказателствата е новият сайт на Студентски съвет- http://students.mu-varna.bg. Резултатите след 5 месеца ежедневна работа са налице, като за тях ще прочетем в следващите страници на първия студентски вестник на МУ Варна.

Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” гр. Варна навърши 51 години от създаването си С началото на новата академична 2012/2013година Медицински университет Варна навършва 51 години от създаването си. Медицинският университет-Варна е основан като Висш медицински институт с Указ № 414 от 12.XI.1960г. на Президиума на Народното събрание на НРБ, издаден въз основа на чл. 35, т. 19 от Конституцията на НРБ и чл. 2 от Закона за висшето образование (в-к Известия на Президиума на Народното събрание на НРБ, бр. 93/18.XI.1960 г.) и заповед № 208 от 19.I.1961 г. на Министъра на народното здраве и социалните грижи- д-р Петър Коларов. Корените на професионалното и научно организиране на медицинската общност във Варна се откриват през 80-те години на XIX век. На 10.XII.1883 г. е основано Варненско медицинско дружество, първото от този род в България. Здравеопазването във Варна винаги е било свързано с имената на плеяда български лекари общественици и учени, дали своя неоценим принос за развитието на здравеопазването, болничното дело, профилактичната медицина и научната медицинска мисъл у нас.


„Не оцелява най-силният, нито най-интелигентният, а този,който е най-адаптивен към промяна”

В момента МУ Варна, може да се похвали с една от най-модерните клинични и предклинични бази за обучение в България, в която се обучават повече от 2500 студенти в областта на медицината, денталната медицина и др.

Чарлз Дарвин

Други новини Антикорупционни мерки

Медицински колеж Варна отбелязва юбилейни 70 години от създаването си Медицинският колеж в град Варна е създаден на 20.Х.1942 г. като Училище за милосърдни сестри. С Постановление на Министерския съвет от 27.І.1997 г. Полувисшият медицински институт Варна е преобразуван в Медицински колеж- основно звено в структурата на Медицинския университет Варна. В него се осъществява подготовка на професионални бакалаври по следните специалности: помощник-фармацевт, медицински лаборант, рентгенов лаборант, зъботехник, инспектор обществено здраве, рехабилитатор, социални дейности и медицински козметик, както и обучение с цел повишаване на квалификацията медицинско и немедицинско образование. През 2010г. специалностите от Медицинския колеж (помощник-фармацевт, медицински лаборант, зъботехник, инспектор по обществено здраве, рентгенов лаборант, рехабилитатор и социални дейности) преминаха успешно акредитационна процедура и получиха максималния акредитационен срок от 6 години. До днес в Колежа са се дипломирали с държавна диплома за правоспособност да упражняват съответните медицинските професии 15 954 специалисти, които се реализират успешно у нас и в чужбина.

От началото на тази година в МУ Варна функционира постоянно действаща Комисия за сигнали за корупция. Всеки, който иска да подаде сигнал за корупционно действие или практика, може да го направи в кутията, която се намира във фоайето на университета. Важно условие е подателят на сигнала да не бъде анонимен. Кутията се отваря ежедневно от оторизираните лица, а комисията в петчленен състав се свиква на момента, в който бъде регистриран случай. Досега не се налагало свикване на заседателния орган. Предприетите антикорупционни мерки са част от системата за управление и контрол във висшето учебно заведение.

В памет на една ярка академична личност

По предложение на ръководителя на катедра „Анатомия, хистология и ембриология”- проф. Антон Тончев, дмн, и след единодушно гласуване „За” на провелия се на 2 юли Академичен съвет в МУ Варна бе решено І аудитория в университета да носи името на проф. д-р Ванко Ванков. Това е аудиторията, в която проф. Ванков, допринесъл много при основаването на университета и за неговото развитието, изнася лекциите си в продължение на

25 стр.


„Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнение ! ” Бъртранд Ръсел

Други новини Български лекари откриха ново неврологично генетично заболяване

На провелата се 12-та национална среща (16-18 юни, к.к. Албена) под мотото „Гени, мозък, интелект, поведение”, организирана от фондация МОСТ (Медии, общество, семейство, традиции), проф. Ивайло Търнев, председател на Българското дружество по невромускулни заболявания, запозна присъстващите журналисти с новооткрито неврологично генетично заболяванеавтозомнорецесивна конгенитална атаксия. Откритието, което има фундаментален за световната неврогенетика принос, е дело на интернационален екип от учени, ръководен от проф. Търнев и включващ специалисти от Александровска болница Софиядоц. Гергелчева, проф. Чернинкова и д-р Чамова; от Западно-Австралийския университет - проф. Люба Калайджиева и д-р. Азманов; и от Медицински университет Варна - проф. Ара Капрелян. Описанието на това ново заболяване е направено сред пациенти от Варненска и Добричка област. Дължи се на мутация в гена, кодиращ метаботропния глутаматен рецептор 1 (mGluR1), локализиран върху 6q24 хромозома. Той има основно значение за ранното постнатално развитие на малкомозъчната кора, за синаптичната пластичност в малкия мозък и хипокампа, за процесите на обучение и паметта.

26 стр.

Студентски съвет с нови членове и ръководство На 02.X.2012г. се проведоха избори за представители на съответните курсове и специалности в Студентски съвет. Изборният ден започна в 08:00ч., като пунктове за гласуване бяха Преброяване на гласовете разположени в Ректората, Медицински колеж Варна и УМБАЛ „Св. след изборния ден Марина”. Комисията по избора бе с Председател- д-р Евелина Златанова, и членове: д-р Николета Славова, Георги Тодоров, Недялко Недялков и Атанас Табаков. Изборният ден премина безпроблемно и спокойно, като избирателната активност бе висока. За целия ден, броят гласували студенти от МУ Варна бе 668. Избраните представители по курсове и специалности може да видите в долупосочените таблици.

Факулет Медицина

Факултет Дентална медицина

I курс

Джордж Бояпати

31 гласа

I курс

Десислав Добрев 15 гласа

II курс

Дойчин Николов

71 гласа

II курс

Симеон Чоканов

47 гласа

III курс

Марин Русев

13 гласа

III курс

Антон Цветков

69 гласа

IV курс

Иво Априлов

27 гласа

IV курс

Борис Андонов

73 гласа

V курс

Румен Радков

10 гласа

VI курс

Иво Францов

20 гласа

V курс

Николай Димитров 25 гласа

Факултет Фармация VI курс

Стамен Пишев

34 гласа

I курс

Силвана Петрова

21 гласа

II курс

Иван Димитров

16 гласа

III курс

Ана-Мария Велчева

18 гласа

IV курс

Станимира Василева

12 гласа

Медицински колеж-Варна Помощникфармацевт

Десислава Александрова

16 гласа

Рехабилитатор

Божидар Касабов

21 гласа

Факултет Обществено здравеопазване Здравен мениджмънт

Алексиана Димитрова

10 гласа

Мед. сестра

Зорница Митева

2 гласа


„Посредственият учител ти казва, добрият учител ти обяснява, много добрият учител ти демонстрира,а великият учител те вдъхновява!” Уилям Уорд

Тематично медицинско парти- club „Avenue” Във връзка с честването на 51 години Медицински университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов”, 70 години Медицински колеж Варна и избирането на нови членове и ръководство на Студентски съвет бе организирано първото до момента Тематично медицинско парти. То се състоя на 14.X.2012г. в club Avenue. На частното парти, организирано специално за студенти от Медицински университет, голяма част от присъстващите бяха облечени в типичните медицински облекла- престилки, хирургични екипи, ръкавици и др. При влизане в залите на клуба, на гостите бяха раздадени различни номерца в зависимост от специалността. Те бяха предназначени за томболата, която се проведе по време на дискотеката на няколко етапа. Късметлиите, които държаха в ръцете си печелившия номер, бяха наградени с различни медицински аксесоари- от стестоскопи Spirit до хирургични екипи. Първото парти, организирано от новото ръководство на Студентски съвет, бе запомнено с много приятни емоции, игри и награди.

Прожекция на документален филм „HAPPY" Дали парите ни карат да се чувстваме щастливи? Децата и семейството? Работа ни? Живеем ли в свят, който цени и Филм, който ни накара да се промотира щастието и благополучието? Дали сме в разгара на замислим за живота революция на щастието? Студентски съвет към МУ Варна даде възможност на студентите да си отговорят на тези и на много други въпроси. На 18.Х.2012г. във II аудитория от 19:00ч. се проведе прожекция на документалния филм „HAPPY”. След края на прожекцията бяха дискутирани следните 10 въпроса: 1.

Няколко различни лични истории са споделени във филма. Кои истории се открояват за вас? Защо? Имаше ли истории,за които бяхте учудени,че са във филм за щастието?

2.

Кой аспект на щастието, показан във филма, сте виждали във Вашия живот? Ако създателите на филма бяха направили история за Вас, на какво щеше да се фокусира тя?

3.

Концепция, наречена „Хедонистична вятърна мелница”, гласи, че щастието често изчезва след притежаването на „неща”, което ни кара да искаме още „неща”. Дайте няколко примера за това.

4.

Кого бихте посочили за „обект за подражание за щастие”? Някого, когото познавате? Някоя историческа личност? Някоя звезда/популярна личност?

5.

Идеите за това, какво може да ни направи щастливи, често биват предавани чрез медиите. Кои са някои от нещата/ пътищата, които телевизионните предавания, списанията, вестникарските заглавия и другите масови медии казват,че ще ни направят щастливи? По какво те се различават или приличат на това, което научихте от този филм?

6.

Филмът показва много източници на щастие. Какво Ви носи щастие във Вашия живот?

7.

Как това да бъдете по-щастлив Ви носи полза? Каква ползи носи на общността Ви? На света?

8.

Гледането на филма промени ли част от идеите Ви за щастието? Потвърди ли някои от идеите, които вече имахте? Ако да, по какъв начин?

Други новини Наш преподавател представя МУ Варна на международни научни форуми с авторитетно участие

Ръководителят на Катедрата по предклинични и клинични науки при МУ Варна- проф. д-р Красимир Методиев, д.м.н., бе председател на експертен Симпозиум по биотероризъм и рискови инфекции в рамките на Конгреса на Турското дружество по химиотерапия и инфекции в Кападокия, Турция, провел се между 19 и 23.VІ.2013 г., с участие на представители от над 43 държави. Проф. Методиев получи Голямата награда на Ректора на Анадолския университет в гр. Кайзери, съорганизатор на научния форум, за изнесените 2 пленарни лекции („Основни аспекти на съвременния биотероризъм" и „Антибиотична резистентност и профилактика"), както и за модерирането на кръгла маса по проблема „рискови инфекции”. В началото на юни проф. Методиев се завърна от 28-мия Световен конгрес по химиотерапия, инфекции и рак, който се проведе от 9 до 12 юни в Йокохама. Там той бе председател на Симпозиума по антибиотична резистентност и участва с пленарна лекция на тема „Антибиотична резистентност и профилактика на пациенти с възпалена хирургична рана".

27 стр.


„Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество- винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава ” Атанас Буров

Други новини Преподаватели от МУ Варна с награди от международна конференция Самир 2013

. На провелата се от 20 до 23 юни в румънския град Констанца Първата международна конференция "Устойчивост на фармакологията, медицинското и екологично образование и изследвания” Самир 2013 взеха участие представители от катедра Фармацевтични науки и катедра Химия към МУ Варна. Нашият университет беше представен от доц. С. Фоткова и ас. И. Желев от катедрата по Фармацевтични науки и от доц. М. Станчева, доц. Л. Македонски, гл. ас. Д. Добрева, гл. ас. А. Мерджанова, ас. В. Панайотова от катедра Химия. Първа награда в направление Фармация бе спечелена от доц. Фоткова от катедра Фармацевтични науки с постер на тема: „Предвиждане на стабилност и токсичност на амидни производни на кафеин-8тиогликолова киселина". Екипът от Катедра Химия също отбеляза успешно представяне. Постерът на ас. Веселина Панайотова, доц. Мона Станчева и доц. Любомир Македонски„Мастноразстворими витамини и мастнокиселинен състав в черноморски водорасли" беше удостоен с 1-ва награда. Научната разработка „Мастноразстворими витамини и мастнокиселинен състав в диви и култивирани черни миди" на доц. Мона Станчева, гл. ас. Диана Добрева и гл. ас. Албена Мерджанова получи признание за най-добри резултати в областта.

28 стр.

9.

Какво беше най-важното нещо, което научихте от този филм?

10.

Кои са трите неща, които може да направите днес и да Ви направят по-щастливи?

Тъй като първата прожекция на филма се радваше на голям интерес и доведе до голям брой положителни коментари, Студентски съвет взе решение да се организира втора такава прожекция. Тя се проведе на 24.Х.2012 г. от 19:00ч. във II аудитория. На прожекцията присъстваха голям брой студенти, което доведе до интересни въпроси и дискусии в края на филма.

Избори за нови членове и ръководство на Домови съвети при блок 3 и 35 На 22.10 и 23.10 се проведоха изборите за нови членове и ръководство на Домовите съвети при 3-ти и 35-ти блок на Медицински университет-Варна. Съответно, изборите за Нови членове и ръководство Домови съвет при блок 3 се проведоха в Аудитория А на на двата блока факултет по Дентална медицина, а тези за Домови съвет при блок 35, в помещението на столовата. Изборите преминаха спокойно, като бяха дискутирани някои от най-належащите проблеми в двата блока и начини за тяхното разрешаване.

За ръководство и членове на Домови съвет при блок 35 бяха избрани:

Георги Иванов

Председател

Пламена Петкова

Зам. Председател

Айля Тасин

Член на Домови съвет

За ръководство и членове на Домови съвет при блок 3 бяха избрани:

Недялко Недялков

Председател

Радостин Топчийски

Зам. Председател

Билял Мехмед

Член на Домови съвет

Иван Андреев

Член на Домови съвет


„Хората са създадени, за да бъдат обичани, а вещите са създадени, за да бъдат използвани. Причината, поради която сега светът е в хаос, е, че вещите са обичани, а хората- използвани”

Отбелязване на 1-ви ноември- Деня на народните будители, с „Д-р Р. Зл. Радев и приятели”

Отбелязахме Деня на народните будители

По идея на доц. д-р Р. Радев и с подкрепата на Студентски съвет при Медицински университет Варна на 30.Х.2012г. в I Аудитория бе организирана вечер, която бе посветена на будители от новото време.

Представлението бе съчетано от музикални изпълнения, стихове и поезия на самия Доц. Радев, негови познати и приятели от местния театър, както и на студенти от нашия университет. Поетично-музикалното и прозаично представление бе в подкрепа на инициативата „Варна- културна столица на Европа 2019г.”. Културната вечер се радваше на пълна аудитория, забавен дух и топла обстановка.

„Заедно в борбата с рак на гърдата" Месец октомври бе месецът за борба с рак на гърдата в световен мащаб. По този повод Медицински университет Варна проведе информационна кампания сред населението на Варна. На Месец октомври е месецът 30.X.2012г. от 12.00ч. и 14.00ч. в няколко пункта се включиха за борба с рака на гърдата студенти доброволци, които раздадоха информационни флайери и проведоха консултации на гражданите. На 30.X.2012г. от 18.30 часа във II аудитория на МУ се състоя лекционен модул, насочен изцяло към студентите на МУ от всички курсове. Гост-лектор беше доц. Радев, декан на факултета Медицина. Кампанията се осъществи съвместно от Студентски съвет и АСМБ като основната цел, която бе поставена, беше да се подобри информираността на населението и здравната култура по темата, а очаквани резултати бяха повишаване ефективността на профилактиката и ранна диагностика на рака на гърдата.

След призрачната нощ в „Хоризонт” Helloween party

Helloween party в club “Horizont”

31 октомври е известен под името Хелоуин- сравнително млада традиция, станала популярна в САЩ през 30-те години на ХХ век. На празника се носят костюми и се правят тиквени фенери. В Медицински университет Варна ежегодно се организира парти навръх Хелоуин.

Домакин на организираното от Студентски съвет събиране за първи път бе реномираният клуб „Хоризонт”. Гостите бяха посрещнати в една специално подготвена обстановка, която ги накара да се потопят в призрачната атмосфера на нощта. Партито бе открито от Председателя на Студентски съвет- г-н Борис Андонов и представителя на I курс Дентална медицина- Десислав Добрев.

Джонатан Молду

Други новини Учреди се Варненска колегия към Българската педиатрична асоциация

През месец юни на събрание на варненските педиатри и общопрактикуващи лекари се учреди Варненска колегия към Българската педиатрична асоциация (ВКБПА). Инициатор на събитието бе Катедрата по педиатрия и медицинска генетика към Медицински университет Варна. Цел на колегията е да обедини педиатрите и всички лекари от Варна и региона, обслужващи деца, около програмните документи на БПА и да развива регионална дейност, основана на нейните каузи. За председател на Варненската колегия към БПА бе избрана доц. д-р Валерия Калева, ръководител на Катедрата по педиатрия и медицинска генетика в МУ Варна. Варненската колегия към БПА обединява над 100 педиатри, семейни лекари, генетици и детски хирурзи от диагностично-консултативни центрове, частни кабинети, индивидуални амбулаторни практики, детски клиники и отделения във Варна и региона. Те ще се срещат регулярно, за да споделят опита си, да решават проблеми, да дискутират редки случаи от своята практика. Планира се на тези срещи да се канят и специалисти от други областирентгенолози, микробиолози, специалисти по обществено здравеопазване и др. Ще се организират и специални срещи лекции, отворени за широката общественост, пациентски и родителски организации.

29 стр.


„Успехът е лош учител. Той подлъгва умните хора да си мислят, че не могат да губят” Бил Гейтс

Други новини Руски студенти получиха сертификати за успешно изкаран летен стаж

В края втората седмица на месец юли с официална церемония по раздаване на сертификатите приключи летният стаж на 25-те студенти по медицина, дентална медицина и фармация от Първия Московски Държавен Медицински Университет „И. М. Сеченов". Заместникректорът по международното сътрудничество, акредитация и качествопроф. Тодорка Костадинова, д.и., Деканът на факултета по дентална медицина- доц. д-р Цветан Тончев, д.м. и Деканът на факултета по фармация- доц. Диана Иванова, д.б.н., поздравиха участниците за показаното усърдие и ангажираност и връчиха сертификатите. Удовлетворени от работата си в университетските клиники от своя страна, руските студенти изказаха благодарност си към отговорниците на стажа от трите факултета: медицина, дентална медицина и фармация. За трета поредна година Медицинският университет във Варна приема студенти от Московския университет. С всяка година интересът на руските студенти към летния стаж, който им предлага МУ Варна, расте. Програмата стартира през 2011 година с общо 10 студенти по медицина и дентална медицина. Тази година те вече са 25 души, избрани сред повече от 700 кандидати.

30 стр.

Нощта бе белязана със страхотно настроение и умопомрачителни костюми. Приятна изненада бе фактът, че партито за първи път бе уважено от преподаватели и част от ръководството на Медицински университет Варна. Ние, организаторите на партито, се гордеем с факта, че въпреки риска да се организира подобно парти на ново за нас място и без поп-фолк, се получи такова грандиозно събитие и най-важното– Вие, нашите колеги останахте доволни, което е основният приоритет за нас!

Среща в Министерски съвет по повод финансиранe на бъдещи специализации и практики-интервю за вестник „Стандарт"

Стамен Пишев

На 01.XI.2012г. в Министерски съвет се проведе среща по повод финансирането на бъдещи специализации и практики. На нея присъстваха министъра на здравеопазването- г-жа Десислава Атанасова и министър-председателят на Република България- г-н Бойко Борисов.

Медицински университет Варна бе представен от двама студенти от квотата на Студентски съвет: Председателя на Съвета- г-н Борис Андонов и стажант-лекаря VI-ти курс Стамен Пишев. На срещата се обсъждаха различни предложения за промени в системата на здравеопазването, благоприятстващи младите лекари в България. След срещата, интервю за вестник „Стандарт" даде студентът Стамен Пишев: Стажант-лекар

“Мечтата на 23-годишния Стамен Пишев е да работи в България и да спасява сърцата на хора с инфаркт на миокарда. “Без сърдечната машинка не може”, казва бъдещият инвазивен кардиолог. Възпитаник е на варненския Медицински университет и в момента кара стажа си във Втора клиника по кардиология на университетска болница "Св. Марина". Щом грабне докторската диплома, ще се състезава за специализантско място. “Вече има повече възможности, след като здравното министерство разполага с 16 млн. лв.”- въздъхва с облекчение прохождащият лекар. В качеството си на член на Студентския съвет в морския ВУЗ, вчера той видя с очите си как здравният министър Десислава Атанасова получи от министъра по социалните въпроси Тотю Младенов договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Ако се пребори с конкуренцията, Стамен ще специализира без пари, тъй като държавата ще покрива учебната такса и месечното му възнаграждение, равно на две минимални работни заплати. Младият доктор е роден в Бургас, завършил е елитната Природоматематическа гимназия. Решил да учи фармация, за да наследи професията на майка си. В деня, когато тръгвал за София, обаче последвал вътрешния си импулс и направил завой към Варна, за да учи медицина. “Лекарската професия изисква много четене, опит и пълно отдаване на пациентите, за сметка на личния живот”- дава си сметка младокът, който на 5 декември ще празнува рождения си ден. Като типичен представител на зодия Стрелец обича да постига набелязаните цели.


„Проблемът на повечето от нас е, че ние по-скоро ще бъдем сринати от похвали, отколкото спасени чрез критика" Норман Пийл

На дисциплина и упоритост се е научил още от отделенията, когато започнал да тренира бойни изкуства. Сега няма възможност да отделя по 2 часа за тежките тренировки, но ходи на фитнес и плува. Не пуши и е решил занапред да убеждава заклетите пушачи сред пациентите си да загърбят вредния навик. Д-р Пишев се надява да стане част от варненската школа по инвазивна кардиология. Възхитен е от организацията в кардиоклиниката под ръководството на доц. Светослав Георгиев. Други новини “Познавам страхотни лекари, ако започна да ги изреждам, няма да ми стигне един ден”- казва Преподаватели и студенти от бургазлията. В свободното си време разпуска с парчетата на "Куин" и "Пинк Флойд". Обича да Украйна посетиха Факултета припява заедно с Фреди Меркюри "We are the champions - my friends" (Ние сме шампионите, по фармация приятели). Вярва, че неговото поколение може да постигне успехи в професионалната и научната кариера. Свикнал е да си поставя високи цели още от детските години, когато рисувал супермени. “Лекарите, учителите също могат да бъдат супермени”- убеден е Стамен.“

КАМПАНИЯ „ДИАБЕТ“- 2012г. Медицински университет Варна и тази есен осъществи ежегодната кампания „Диабет“, която се проведе на 14.XI.2012г. по случай Световния ден за борба с диабета. Това бе пета по ред кампания, организирана от Студентски съвет, Асоциацията на студентите по медицина във Варна, Асоциацията на студентите по Дентална медицина Варна, Асоциацията на студентите по Логото на Кампания Фармация във Варна и Клиника по ендокринология и болестите на “Диабет” обмяната в УМБАЛ „Св. Марина“ Варна. Пунктове за кампанията бяха разположени в УМБАЛ „Св. Марина”, Медицински университет Варна, факултет по Дентална медицина и Икономически университет Варна, съответно с отговорници: Николинка Йорданова и Марина Митева; Цветина Василева и Станислав Морфов; Сави Шишков и Иван Андреев; Камелия Бъчварова и Радостин Топчийски. На 14.XI.2012г. от 17:30ч. в двора на МУ Варна се събраха всички участници в кампанията, облечени в сини тениски, като всички се подредиха в кръг, образувайки Синия кръг, който символизира кампанията. По-късно в 18:00ч. се проведе лекционен модул, който включи гледната точка на медицината, денталната медицина и фармацията относно проблемите на диабета.

На 16 юли преподаватели и студенти от Националния фармацевтичен университет в град Харков,Украйна бяха на посещение в Катедрата по фармацевтични науки при Факултета по фармация на МУ Варна. Доц. Александър Стремоухов от Катедрата по фармакогнозия, ас. Татяна Опрошанска от Катедрата по ботаника, маг. фарм. Алла Владимировна- управител на Университетската аптека, Елина Петровна- Директор на културния център, и шестима студенти се запознаха с материалната база на катедрата и учебния план на специалността Фармация образователно-квалификационна степен „Магистър“. От своя страна гостите също представиха от Националния фармацевтичен университет в Харков и запознаха българските си колеги с учебните планове и програми на по-голяма част от специалностите. Срещата приключи с дискусия относно оптимизиране начините на преподаване и възможността за бъдеща съвместна научноизследователска работа между двата университета.

31 стр.


„Никой не заслужава сълзите ти, а този, който ги заслужава, никога няма да те разплаче!” Габриел Маркес

Фитнес зала в 35 блок- гласувано, одобрено, осъществено ! Други новини Висока оценка за управленските екипи на МУ и университетската болница във Варна

Благодарение на ръководството на Медицински университет Варна, Студентски съвет и по предложение на Председателя- г-н Борис Андонов, фитнес залата в 35 блок е вече Безплатна фитнес зала в ФАКТ! След гласуваното предложение за отпускане на 12 000 лв. блок 35 от бюджета на Съвета, студентите на МУ Варна ще могат да посещават фитнес залата. Официалното откриване на залата ще се осъществи след поставяне на видео наблюдение на обекта и апарат за магнитни карти при влизане в залата. И както са казали древните римляни "Mens sana in corpore sano", в превод "Здрав дух, в здраво тяло" ...

„Майчинското и детското здравеопазване ще бъде основен приоритет за това правителство", заяви вчера министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по време на откриването на реновираното детско отделение за интензивно лечение „Неврология и неонатология" към УМБАЛ „Св. Марина" във Варна. „Вълнувам се, че днес съм тук, защото университетската болница „Света Марина" е един от чудесните примери за това, че в България нещата могат да се случват по един от най-добрите начини"- каза още здравният министър. Тя допълни, че здравното заведение е конкурентоспособно на европейските и световни лечебни заведения и работи във всички иновантивни направления, които се развиват в момента в Европа.„Това е болница, която показва, че добрият и креативен мениджмънт успява. Затова искам да благодаря на директора на болницата- проф. Жанета Георгиева, и на проф. Красимир Иванов, ректор на Медицинския университет, защото те са хора, които имат свой стил, и аз мога само да бъда благодарна за това. В тази болница много от постигнатите неща са благодарение изцяло на усилията на болницата, както и по европрограми, които все повече ще се развиват през следващия програмен период”- каза още здравният министър. 32 стр.

Спортен турнир „Купа на ректора” 05-09.XI.2012г. За поредна година Студентски съвет при Медицински университет Варна организира традиционния спортен турнир „Купа на Ректора”. Тази година желаещите да участват Спортен турнир „Купа на можеха да се състезават в десет спорта: футбол, баскетбол, Ректора” 2012 волейбол, тенис на маса, бягане (крос- 600м мъже и 300м жени, спринт- 100м мъже и жени), шах, табла, дартс, woodball и bench press (лежанка). Тази година спортният турнир се радваше на висок интерес от страна на студентите на Медицински университет. Броя на участниците в различните спортове достигна рекордните 300 души. Лично на различните състезания присъства ректорът на МУ Варна- Проф. д-р Красимир Иванов. На футболните срещи присъстваше специален селекционер, който направи избор от играчи, които бяха включени в официалния футболен отбор на Медицински университет Варна.


„Никога не се обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете ти няма да повярват” Елбърт Хъбърт

Победителите в различните спортове бяха наградени лично от ректора- проф. д-р Красимир Иванов, както и от заместник-ректорите: доц. д-р Риналдо Шишков, доц. д-р Албена Керековска, проф. Тодорка Костадинова, помощник-ректора инж. Деян Грънчаров и Декана на факултет Фармация- доц. Димитър Димитров. Награждаването се проведе след излъчването на победителите в първия конкурс за красота на МУ Варна “Мис и Мистър Медицински университет Варна”, за което ще разберем в следващите страници на броя.

Медицински университет Варна излъчи първите си Мис и Мистър На 11.XI.2012г. за първи път в историята Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов" Варна излъчи своите първи Мис и Мистър МУ Варна. Преминавайки през три отделни кръга: първи кръг- неангажиращо облекло, втори кръг Първите Мис и Мистър на МУ - работно облекло (престилки), трети кръг- официално Варна облекло; всеки един участник в конкурса бе оценен според представянето си на подиума от жури в 11-членен състав. То включваше преподаватели от МУ Варна, Председателя на Студентски съвет- Борис Андонов, представители от МУ София и членове на СС. Председател на журито бе доц. д-р Минко Минков– преподавател в катедра по Анатомия, хистология и ембриология.

Конкурсът се проведе в club „Час пик" с начален час 21:00ч. Официални гости на събитието бяха:

x

Ректорът на МУ Варна- проф. д-р Красимир Иванов, д.м.н.,

x

Заместник-ректорът „Учебна дейност"- доц. д-р Албена Керековска, д.м.,

x

Заместник-ректорът "Кариерно развитие, научно-изследователска дейност и СДО"- проф. д-р Риналдо Шишков, д.м.,

x

Заместник-ректорът "Международно сътрудничество, акредитация и качество"- проф. Тодорка Костадинова, д.и.,

x

Помощник-ректорът- инж. Деян Грънчаров

x

Деканът по това време на факултет Фармация- доц. Димитър Димитров

Други новини Варненски неврохирург в ръководството на международна организация

Началникът на клиниката по неврохирургия във варненската университетска болница „Св. Марина”- доц. Явор Енчев, беше избран за член на Изпълнителния комитет на Югоизточно-европейското дружество по неврохирургия (Southeast European Neurosurgical SocietySEENS). В Сараево, Босна и Херцеговина, той заедно с други водещи специалисти в областта, участва в изработването на проекто-устава и програмата на новото дружество. В организацията ще членуват специалисти от Сърбия, Босна и Херцеговина, България, Македония, Албания, Кипър, Турция, Гърция, Хърватска, Словения, Румъния и Косово. „Неврохирурзите в този регион имаме сходни проблеми, свързани с недостига на средства, с несъвършените здравни системи на страните ни, с организацията на нервнохирургичните грижи. Новата организация ще помогне за обмяна на специалисти и знания, организационна и практическа информация във всички области на неврохирургията"- казва доц. др Енчев, който е ученик на българските светила в неврохирургията и е специализирал при световни величия в сферата на детската неврохирургия, васкуларната неврохирургия и неврохирургичната онкология.

33 стр.


„Това, което прави пустинята красива, е, че някъде се крие кладенец” Антоан дьо Сент Екзюпери

За Мис МУ Варна с най-много гласове и

За Мистър МУ Варна, с най-много гласове и

победителка

победител

в етапа “Facebook-глас” е:

в етапа “Facebook-глас” е:

Други новини Приключи тридневният курс за млади учени и докторанти

На 25-ти юли приключи 3дневният курс за млади учени и докторанти към Докторантското училище на МУ Варна, който се проведе по програма Еразъм. Темата на курса беше „Managing Подгласнички: Подгласници biomedical research on complex quesƟons in small research envix Станислава Стойчева, III-ти курс, x Георги Кулчев, IV-ти курс, ronments". Проф. Йорген Йенсен, Медицина Медицина водещ учен и ръководител на x Глория Димитрова, IV-ти курс, x Симеон Тимов, VI-ти курс, катедра в Норвежкия институт по Медицина Медицина спортни науки (Norwegian School of Sport Sciences), смятан за един Победителите в конкурса "Мис и Мистър Медицински университет-Варна`12" взеха участие от най-добрите университети в в националния конкурс Мис и Мистър "Академика", 15.XI.2012г., в клуб "Night light", град Норвегия, беше основен лектор. София! Присъствието му в МУ Варна бе по покана на проф. Диана Иванова, дбн,Декан на Интервю с д-р Диана Димитрова- Заместник Факултета по фармация. Участници в курса бяха -директор на Медицински Колеж Варна докторанти и студенти от България и чужбина. Д-р. Диана Димитрова, преди всичко искам да Ви благодаря, че Лекционният материал бе съпроводен от презентации и приехте поканата ми и отделихте от ценното си време, за да дадете групови дискусии, свързани с това интервю специално за Студентски съвет към Медицински основните принципи на научноуниверситет Варна. изследователската работа. В 1. Първо искам да Ви помоля да се представите пред аудиторията от студенти и рамките на 3-дневния курс проф. да кажете каква длъжност и от колко време я заемате в структурата на Диана Иванова, дбн, изнесе Д-р Диана Димитрова Медицински университет Варна. пред докторантите лекция на тема „Управление на научните - Завършила съм Медицинския колеж през 1980 г. със специалност „Акушерка“. изследвания в МУ ВарнаИмам бакалавърска степен по социални дейности , доктор съм по психология. От проблеми и подходи за 1983 г. съм преподавател по акушерска практика, а от 2008 г. съм Зам.-директор разрешаването им”. В края на на Колежа. Ако мога да обобщя- от 1977 г. година не съм излизала от Колежа! обучението двамата лектори и 2. От казаното досега разбираме, че заемате висока длъжност в институцията на Медицински колеж участниците получиха Варна, нека поговорим и за колежа? Тази година се навърши един прекрасен юбилей от 70 години сертификати от заместникоткриването на Колежа. Какво е чувството за Вас, като преподавател и Зам.-директор на тази ректора по Кариерно развитие, структура на МУ Варна? научно-изследователска дейност - Колежът чества своя 70-годишен път, а аз съм извървяла 35 години заедно с него! Това е дълга, и следдипломното обучениевсеотдайна и вярна любов, нали!? Колежът ми е дал много, затова днес се опитвам да му благодаря проф. д-р Риналдо Шишков, дмн. чрез „вярна служба“.

34 стр.


„Силният човек крачи през океана на живота и е в състояние да те убеди, че морето е до колене, а ураган е само друго име на вечерния бриз. Но няма да ти покаже кървящите си стъпала, разранени от подводните остри камъни върху, които балансира" Ваня Петрова 3. С какви събития Медицински колеж Варна отбеляза своя юбилей? - Годишнината беше отбелязана с научно-практическа студентска конференция, която се проведе на 4.Х.2012 г. Поканихме 100 наши студенти, които да споделят празника и да почувстват единството на Институцията. Издадохме книга „История на Медицински колеж Варна“, която разказва за превръщането на Медицинското училище във Медицински колеж към Медицински университет Варна. Разбира се, имаше тържествена вечеря и анимация за настоящи, бивши и пра-бивши студенти! На тържествата си дадоха среща младостта и опитът, зрелостта и дръзновението. 4. След по-малко от седмица има промоция на последния випуск, завършил Медицинския колеж Варна. Какво бихте им пожелали? - На 18.ХІ.2012 г. ще получат дипломи 74 наши възпитаници. Аз се гордея с тях. Не се съмнявам, че техните семейства също. Затова им пожелавам да пазят доброто име на Колежа. Да не забравят и да почитат учителите си, да са предани на съсловието и приятелствата си. Да се влюбват и да обичат! 5. Медицински колеж Варна е един от най-старите колежи в България. Кои са най-желаните специалности и можете ли да ни разкажете за новостите около тазгодишната кандидатстудентска кампания? - Най-желаните специалности през последните години са помощник-фармацевт, рехабилитатор и зъботехник. Тази тенденция е разбираема, имайки предвид стопроцентовата реализация на завършилите и търсенето на пазара. През тази година приехме и втория випуск Медицински козметик. Това е нова специалност, към която има неимоверно голям интерес. Искам дебело да подчертая, че нашите студенти НЕ СА ОТПАДНАЛИ ОТ КЛАСАЦИЯТА МЕДИЦИ! В 80% от случаите те кандидатстват съзнателно, целенасочено и по първо желание в специалностите на Колежа. Доказателство за това е , че в специалност „Помощник-фармацевт“ балът е по-висок от този за Медицина. НАШИТЕ СТУДЕНТИ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МОТИВИРАНИ И ПРИСТРАСТНИ КЪМ ПРОФЕСИЯТА, КОЯТО СА ИЗБРАЛИ. 6. Има ли чуждестранни студенти в Медицински колеж Варна? Имат ли затруднения при записването и обучението си? Как според Вас се справят с езиковата бариера? - В Колежа се обучават студенти от Република Турция, Молдова, Русия, Македония, Армения. Въпреки, че българският език се учи трудно, те се справят с езиковата бариера. Полагат много усилия. Аз имам лични наблюдения, тъй като освен заместникдиректор съм и преподавател. 7. Според Вас нашето и българското образование може ли да се каже, че е конкурентно с това в Европа и САЩ? - Не мога да дам генерална оценка дали българското образование е конкурентно на европейското, но ОБУЧЕНИЕТО В НАШИЯ КОЛЕЖ Е АДЕКВАТНО, ПРИЗНАТО И КОНКУРЕНТНО В ЕВРОПА. Доказателство за това са нашите бивши студенти, които се реализират в чужбина. След реформите от 2008 година дипломите на Медицински колеж Варна са достатъчно престижни и даващи права в ЕС, равни с тези на всички останали в общността. 8. Вашите първи и настоящи впечатления за изцяло новия Студентски съвет и неговото ръководство в лицето на Борис Андонов? - Отлични!!! Бях впечатлена от подхода и идеите, с които стартира новият Студентски съвет. Много креативно, амбициозно и интелигентно Ръководство. Оценявам го много високо! Ще се радвам да работим в колаборация и в дух на ползотворно сътрудничество. 9. И накрая Вашето послание към всички колеги, избрали да се реализират в сферата на здравеопазването, и всички читатели на това интервю? - Пожелавам на всички колеги преди всичко много здраве! Нека да знаят, че следването в Медицинско висше училище навсякъде по света е еднакво трудно и много престижно! Да помнят, че са се преборили с невероятна конкуренция и са на точното място, в точното време. И да не забравят, че са млади- нали студентският химн започва с „Нека да се веселим, докато сме млади“?! Е, не трябва да се забравя, че идва сесия, все пак! Но преди това е студентският празник, Коледните и Новогодишни празницинасладете им се!

В момента в Медицински колеж Варна се обучават 402 студенти по 8 специалности: помощник-фармацевт, рехабилитатор, медицински лаборант, инспектор по обществено здраве, рентгенов лаборант, зъботехник, социални дейности и медицински козметик.

Взел интервюто: Божидар Касабов ( член на Студентски съвет, представител от Медицински колеж Варна )

35 стр.


„Защото не чакам нищо от никого. Да чакаш винаги боли. Животът е кратък. Затова обичай живота, бъди щастлив и винаги се усмихвай. Живей за себе си и запомни- преди да говоришслушай; преди да пишеш- мисли; преди да нараниш- чувствай; преди да мразиш- обичaй; преди да се предадеш - опитай! Преди да УмрешЖивей!" Шекспир

Кампания „Кръводаряване” 2012г.

Районен център по трансфузионна хематология, със сътрудничеството на Студентски съвет при Медицински университет Варна, за поредна година организира кампания „Кръводаряване”. Всеки желаещ да дари кръв и да помогне на човек в беда можеше да го направи на 19.XI.2012г. в офиса на Студентски съвет в интервала от 10:00ч. до 14:30ч. Всеки дарил кръв, получи медицинска бележка за 2 дни отпуск, кашонче с храна, сертификат за Хепатит C и B, СПИН, сифилис и кръвна група.

Рекорден брой доброжелатели в кампанията

Тази година се постави рекорд в броя доброжелатели, решили да дарят кръв. За един ден броят на взелите участие в кръводарителската акция достигна 46 души. Поради големият брой доброволци Студентски съвет реши да организира втора дарителска акция. Тя се проведе на 28.XI.2012г. в офиса на СС. Всеки желаещ да се включи в кампанията и да зададе своите въпроси можеше да го направи, като се обърне към отговорниците за кампанията: Сави Шишков, Ана-Мария Велчева, Десислава Александрова и Николинка

Взаимоотношения между половете ...и още нещо На 22.XI.2012г., четвъртък, Студентски съвет при Медицински университет Варна ви даде възможност да разберете някои интересни факти за мъжете, жените и още нещо. Във II аудитория от 19:00ч. се проведе безплатен семинар, насочен в следните теми: Бяхме свидетели на една интересна дискусия

1. Какви вътрешни и външни качества трябва да притежава мъжът, за да се хареса на жените?

2. Саморазвитие- защо е нужно то? Мъжки лайфстайл.

3. Какво всъщност иска една жена?

4. Структури и етапи на съблазняването. От какво се състои то? През какви фази и в каква последователност задължително трябва да преминете, за да получите максимално добър резултат?

36 стр.


„Ти виждаш нещата и питаш „защо?”. Аз мечтая за неща, които никога не са били, и питам „Защо не?”” Бърнард Шоу

5. Общите грешки на мъжете при съблазняването.

6. За какво си говорите?

7. Ще има отговори на следните въпроси: - Защо мъжете се страхуват да се запознават с красиви жени? - Откъде възниква самият страх на запознанството и как да се борим с него? - Защо хората се разделят, а отношенията се прецакват?

По време на семинара всеки един от присъстващите можеше да зададе своите въпроси без да влага и доза притеснение.

Среща на представители от Медицинските университети с ексминистъра Десислава Атанасова На 16.XI.2012г. в Министерството на здравеопазването се състоя среща между представители на Медицинските университети в България с ексминистър Десислава Атанасова. Срещата бе организирана с подкрепата на Националното представителство на студентските съвети /НПСС/. Наши студенти на среща с Десислава Атанасова

„Увеличават се местата за специализанти по „Медицина” държавна поръчка на 254 за 2013 година”- съобщи Десислава Атанасова след среща със студентските организации. Общият брой на местата за специализанти през 2013 година ще бъде 3 266. Това стана възможно с увеличаване на местата държавна поръчка на 254 за 2013 г., както и с възможностите, които дава оперативната програма за финансиране на 1348 места за стажове на студенти. Държавата ще поеме обучението на 30 специализанти по „Анестезиология и интензивно лечение”, 21 по "„Спешна медицина”, 19 по „Патоанатомия”, 10 по „Неонатология”“. Критериите, на които следва да отговарят младите лекари специализанти, са- да са зачислени за специализация, да имат оценка минимум Добър 4,00 на изпита, както и да имат сключен трудов договор с медицинско заведение. Министър Атанасова обясни, че вчера нейните заместници са имали среща с директорите на лечебните заведения, която е била като „активна трудова борса” и „в един момент се е получило свободно наддаване”. Проектът „Нови възможности за лекарите в България” е финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и е на обща стойност 16 млн. лева. В рамките на обучението специализантите ще получат две минимални работни заплати, като Министерство на здравеопазването ще финансира и таксата за тяхното обучение. Според Атанасова, тази програма осигурява един силен старт за развитието на младите лекари в България. „По време на тази първа по рода си среща Министерството на здравеопазването започна един добър диалог с бъдещите лекари в страната”- каза Атанасова и определи срещата като "ползотворна". Занапред Десислава Атанасова и екипът й ще продължат да правят такива срещи и ще посещават университетите, за да отговарят на въпросите на студентите. „Намерихме решение на много проблеми, които от дълги години са пречка за реализацията на един млад лекар”заяви тя. Според студентите „здравеопазването е война в мирно време”. Те обясниха, че това е началото на един добър диалог и на днешната среща са се обединили около решения на проблемите и се надяват с помощта на Министерството на здравеопазването това да стане. Те се надяват срещата да постави началото на добро сътрудничество. Студентите се надяват този проект да задържи младите лекари да останат да работят в България. Младите лекари се радват, че следващата година ще има още 80 нови места за специализанти държавна поръчка по „Медицина”. Младите обясниха, че с тяхна помощ здравната реформа би могла да се случи най-накрая, тъй като те са необременени и имат нови идеи и варианти.Десислава Атанасова коментира и ситуацията с кръвните центрове. В понеделник тя ще се срещне лично със служителите на кръвните центрове във Варна. Атанасова обясни, че от 1 ноември заплатите са увеличени с 16,63%. „Следващото увеличение ще се случи след структурни промени в Министерството на здравеопазването”- допълни тя. Атанасова даде за пример деинституционализацията на децата от домовете, след която ще бъдат освободени щатни бройки в сектора, което ще доведе до икономисване на финансови средства, които могат да доведат до 15-20% увеличение на заплатите на служителите в кръвните центрове. Стана ясно, че Община Пловдив ще дари средства за кръвните центрове във Варна. 37 стр.


„Величието поражда завист, завистта води до злоба, злобата бълва лъжи ” Дж.К.Роулинг

Столовата в блок 3 е вече факт На 21.XI.2012 г. от 12:30 ч. новоизградената столова в 3 блок започна да функционира. Столът се намира зад 3-ти блок в помещението на стария офис на Студентски съвет. Проектът бе осъществен благодарение на добрата съвместна работа на Студентски съвет, Домовите съвет и ръководството на Медицински университет Варна.

Блок 3 на МУ Варна вече със столова

Кампания „Ако се съмняваш, ПРОВЕРИ“ Тази година за първи път студентите по Дентална медицина организираха кампания по повод световния месец за борба с рака на устната кухина- „Ако се съмняваш, ПРОВЕРИ“. Кампанията се осъществи със съдействието на Студентски съвет, АСМВ /Асоциация на Студентите по Медицина Варна/ и АСФВ /Асоциация на Студентите по Фармация Варна/. Инициативата е прецедент не само за Варна и Медицински университет, а и изобщо за цяла България. На 28.XI.2012г. във факултета по Дентална медицина се проведоха безплатни профилактични прегледи за рак на устната кухина. Желаещите колеги да се включат в кампанията раздаваха на гражданите брошури и сини лентички, които са символ на кампанията. Това се случи на различни места в гр. Варна. В същия ден от 18.00ч. в I аудитория на ФДМ Варна се състоя лекционен модул, където се разясниха проблемите на заболяването. Студенти от факултета представиха свои презентации на тема „Рак на устната кухина“ и се направи обобщение на резултатите от кампанията.

38 стр.


„Ако правите нещо прекрасно и възвишено, а “Добрият смях и дългият сън никой не го забелязване тъгувайте. Изгревът ен са най-добрите лекарства най-прекрасната гледка на света, а повечетов хора учебника по това време спят." ” на доктора.” Джон Ленъна Ирландска

DOTA C.Championship`12

Първи геймърски турнир на МУ Варна

поговорка а

Чудиш се какво да правиш през свободното си време? Искаш да си отвлечеш вниманието от тежките теми, които трябва да научиш за следващия ден? Почитател си на Warcraft III и често ти се случва да чуваш "Killing spree" в слушалките след поредния kill, играейки DOTA ?

Студентски съвет даде възможност на почитателите на този жанр игри да покажат своите умения и способности на провеждащия се за първи път турнир- "DOTA C.Championship`12". Той се проведе на 01.ХІІ.2012г., събота, в офиса на Студентски съвет от 17:00 ч. В турнира взеха участие три отбора: MYD team, SS team и DnD team. Турнирът се проведе за близо 5 часа, като отборите играха помежду си на принципа на директни елиминации. Първото място, без допусната загуба, зае MYD team, следван от SS team и DnD team. DOTA C.Championship`12 се проведе за първи път и бе първият интерактивен турнир, който се провежда до момента в МУ Варна. Радваше се на голям интерес с перспектива да се превърне в ежегоден турнир.

MYD team

SS team

DnD team

39 стр.


„В живота някои още в началото получават страхотни карти, а други- слаби. Но както и в покера, не винаги найдобрата ръка печели, печели най-добрият играч. ” Брайън Шер

Театрална вечер на МУ Варна Придържайки се към фразата на класика на немската драматургия Йохан Волфганг Гьоте „За да се създаде нация, най-напред трябва да се създаде театър", Студентски съвет към Медицински университет Варна даде възможност на студентите да се насладят на една театрална вечер със спектакъла „Ричард III" от Уилям Шекспир (3 награди ИКАР 2012), който се изнесе на 01.ХІІ.2012г. от 19:00ч. Постановката беше изнесена от актьори към Драматичен театър „Стоян Бъчваров" Варна, който вече се радва на напълно реконструирана и модернизирана основна сцена. Театралната вечер беше предвидена само за посетители от Медицински университет Варна, като гости на събитието бяха част от ръководството и преподавателите от МУ Варна. Билетите за спектакъла бяха на цена 5 лв., като всеки желаещ можеше да си закупи билет свързвайки се с представителите на съответния курс в Студентски съвет или в офиса на СС.

Парти „В час за 8-ми декември" В тон с духа на приближаващия празник Студентски съвет организира парти „В час за 8-ми декември”. То се проведе в клуб “Avenue” на 02.ХІІ.2012г., Подгряхме настроението за неделя. Партито се отличаваше с характерната обстановка, с много игри, студентския празник забавление и танци. Така може да се каже, че присъстващите, загърбили учебници и упражнения за няколко дена, успяха да се отдадат на емоциите покрай един от най-хубавите празници, а именно Студентския празник- 8-ми декември.

40 стр.


„Веднъж ученик попитал Учителя: - Дълго ли ще чакаме промяна към по-добро? Учителят се замислил и му отвърнал: - Ако чакате, ще е дълго! ”

Медицински университет Варна търсеше своите таланти... и ги намери Препълнената със студенти I аудитория на университета стана свидетел на невиждан и нечуван спектакъл на артистичност и таланти. Основен стожер и, както нарича сам себе си „будител“, беше доц. Радко Радев, преподавател в Катедрата по патофизиология в университета, изявен музикален и поетичен талант. Вечерта на талантите се организира и със съдействието на Студентски съвет. „Най-много се МУ Варна в търсене на радвам за това, че успях да запаля искрицата у тези млади и толкова талантливи своите таланти хора. Не трябваше много- нужен беше само някой, който да изпее първия тон, да сложи първата щриха или да направи първата стъпка…”- сподели доц. Радев. В продължение на две седмици, в които течеше кампанията „Медицински университет Варна търси таланти“, сочещият пръст на Чичо Сам от рекламните материали успя да събере над 30 бъдещи лекари с неподозирани таланти. Поезия и проза се редуваха със завладяващи гласове на момичета и момчета, за които всеки би се попитал- студент по медицина или професионален музикант стои пред мен. Скечове, достойни да си съперничат с театралното майсторство на професионални актьори, авторска музика с алтернативно рок звучене и мултимедийни клипове, кавъри на наши и световно известни рок хитове, поп изпълнения…пиано, китари, барабани, клавири… Акварели и маслени платна, скулптури от гипс, фигури от пемза, дърворезба, графики… Бъдещите лекари показаха, че нищо не им пречи да се учат на изкуството на Хипократ, докато самите те правят изкуство. На какво ли още са способни…? Предстои да разберем в следващото издание на „Вечер на талантите“. To be continued…

Спортен турнир „8-ми декември” За поредна година със съдействието на община Варна се организира спортният турнир „8-ми декември“ 2012 г. Петте варненски университета премериха сили в дисциплините лекоатлетически крос, плуване и футбол. Отбор на МУ Варна

При плуването, което се проведе в плувен комплекс „Приморски“, МУ Варна може да се похвали с 2 първи места при жените и 3-то място индивидуално плуване при мъжете. Също така, отборът на университета по щафетно плуване зае 2-ро място. От лекоатлетическия крос представителите на Медицинският университет се класираха на 4-то при мъже и 6-то място при жените.

41 стр.


„До целта се стига не като се бърза , а като не се спира !”

Благотворителен Коледен базар „Да направим чудото възможно" В дните от 10 до 13.ХІІ.2012г. Студентски съвет към МУ Варна, с помощта на студентите по „Социални дейности", организира благотворителен Коледен базар „Да направим чудото възможно". Пунктове бяха разположени в сградите на МУ Варна, УМБАЛ „Св. Марина" и Медицински колеж Варна, където се продаваха на символични суми коледни картички и различни коледни сувенири, изработени от децата в неравностойно положение. В последния ден на кампанията- 13.ХІІ.2012 г., четвъртък, бе прожектиран тематичен коледен филм. Общата сума, събрана от продажбата на билети и благотворителния Коледен базар, бе около 2000лв.

Успяхме да дарим топлина на децата в нужда

От тези пари 1000лв. бяха дарени на Детско психиатрично отделение, 410лв. на фондация „Карин дом” (център за деца със специални нужди), 400лв. на сдружение „Гаврош” (неправителствена организация, предоставяща услуги на деца и младежи в риск) и 130лв. на детски клуб „Хвърчило” (център за младежи с увреждания).

Отправяме благодарност към всеки, който се отзова на кампанията. Вярвайте, че по този начин вие сте дарили една по-щастлива Коледа на децата!

42 стр.


„Днес повече ценят глупака в доспехи от мъдрия светец в износени дрехи." Рей Бредбъри

Международна кулинарна вечер “International pulse” За първи път в историята на Медицински университет Варна, на 14.XII.2012г. в клуб “Playground” от 20:00ч. бе организирана международна кулинарна вечер “International pulse”. Мероприятието бе организирано с цел сплотяване и приобщаване на чуждестранните студенти, които същевременно имаха възможност да покажат част от своята национална култура. Една доста интересна вечер с чуждестранните ни студенти

Така в навечерието на коледно-новогодишните празници представители на различните държави в Медицинския университет демонстрираха кулинарните си умения в приготвянето на традиционни за страните си ястия и напитки.

От близо 2400 студенти, които се обучават в момента в МУ Варна, 500 са чуждестранните- представители на над 40 държави. Всяка от участващите държави беше представена от снимки на най-характерните забележителности и места, както и от традиционната си музика. В кулинарното шоу се включиха студенти от Германия, Гърция, Турция, Кипър, Ливан, Йордания, Република Южна Африка, Нигерия, Япония. Разбира се, отделна маса показа родни специалитети и вкусни изкушения. В кулинарната надпревара участваха не само студентите, но и преподаватели от МУ Варна: проф. Тодорка Костадинова- заместник-ректор „Международно сътрудничество, акредитация и качество“; доц. Виолета Тачева- директор на Департамента по чуждоезиково обучение, комуникации и спорт; доц. Антон Тончевръководител на Катедрата по анатомия, хистология и ембриология; доц. д-р Вилиан Платиканов- началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ „Св. Марина“. По време на кулинарната вечер посетителите можеха да разпуснат на различните видове игри, които предлагаше club “Playground”. Специално за гостите от МУ Варна, някои от игрите бяха безплатни, като например билярд, джага и боулинг, а аркадните игри бяха с 50% намаление. По-късно гостите можеха да се впуснат в танци и забавление в бара на “Playground”. По такъв начин успяхме да се сближим с нашите чуждестранни колеги въпреки културните и езиковите бариери, които съществуват между тях и нас. Нашата дейност и занапред ще бъде насочена към тяхното интегриране, за да могат да се чувстват все по-добре тук при нас, в Медицински университет Варна.

43 стр.


„Да си естествен е поза, която дразни хората повече от всички други! ” Оскар Уайлд

Подгряващо предколедно парти в блок 35 По повод най-голямото парти в годината, а именно Коледното парти, по случай края на семестъра Домови съвет при блок 35, в сътрудничество със Студентски съвет, организира подгряващо парти в 35-ти блок. То се състоя на 17.ХІІ.2012г. в помещението над столовата на блока. За партито специално бяха осигурени озвучителни системи, осветление и DJ. То бе запомнено с една по-различна от дискотеката обстановка, много забавление и приятни емоции. Така можем да кажем, че хората успяха да се потопят в атмосферата на задаващото се голямо Коледно парти на 18.ХІІ.2012г.

Подготвихме се за едно от найголемите партита

Коледно парти в клуб “Horizont” Както всяка година, така и тази Студентски съвет към Медицински университет Варна организира традиционното Коледно парти. В календара то се води най-голямото парти, което се организира през годината. За първи път домакин на партито бе реномираният клуб “Horizont”. За присъстващите бе организирана специална коледна Един подобаващ завършек на Зимния семестър обстановка, което допринесе да се потопят в духа на приближаващите празници, забравяйки за премеждията и упражненията по време на семестъра. Сред гостите на Коледното парти бяха част от ръководството и преподавателите на Медицински университет Варна. За по-смелите и за почивка по време на танците бяха организирани три игри. Участниците трябваше да изпробват уменията и гъвкавостта си по време на танца Лимбо. Малко по-късно присъстващите можеха да пробват гласовите си способности, пеейки на Караоке. И накрая по-изобретателните се опитаха да направят найоригиналното пожелание за предстоящите празници. Наградите, които получиха победителите в игрите, бяха ваучер за пазаруване в Mall Varna, стетоскоп Spirit и ваучер на стойност 100лв. за фризьорски услуги в салон Hair Shop при стилист Стоян Кондов. По такъв начин подобаващо беше закрит зимният семестър на Академичната 2012/2013 година, оставяйки студентите на Медицински университет Варна подготвени и в подходящо празнично настроение за предстоящите Коледни и Новогодишни празници.

44 стр.


„Животът не е за това да откриеш себе си. Животът е за това да създадеш себе си. ” Бърнард Шоу

С началото на летния семестър на Академичната 2012/ 2013г., започна фукционирането на новосформираната Комисия по научна дейност към Студентски съвет. Целта на комисията е да насърчава и подпомага научната дейност сред студентите на Медицински университет Варна. Сред правомощията на комисията е да заплаща разходите, или част от тях, на студенти, участващи в научни форуми в България и чужбина. Право на финансиране имат само активните участници в форума. Само през летния семестър на учебаната 2012/2013г. разноските на 17 студенти от факултетите по Медицина, Дентална медицина и Фармация бяха покрити от бюджета на Студентски съвет. Най-голямо участие на наши студенти имаше в студентските конференции в София и Пловдив. В бъдеще дейността на комисията ще бъде ориентирана освен към покриването на финансовата част и към подтикването и обучението на все повече студенти към писането на наука! Представяме ви част от студентите, които бяха командировани със средства на Студентски съвет на научни симпозиуми в страна и чужбина през Летния семестър на учебната 2012/ 2013 година: НМД Асклепий, Пловдив: x x x

x

Гергана Тодорова; 4 курс, медицина; Качество на живот при пациенти, провеждащи лечение с перитонеална диализа Боряна Ралчева; 4 курс, медицина; Изследване на сънливостта при студенти Венцислав Божков;4 курс, медицина; Хематологично десиминирана белодробна туберколоза, клинични случаи и трудности в диагнозата Даниела Красимирова; 4 курс, медицина; Клинична изява с терапевтично поведение при случай на белодробна саркоидоза.

София, ICMS 2013: x x x

x x x x

Виктория Енева ;4 курс, медицина; Измерване на назален мукоцилиарен клиърънс чрез тест на Сахарин. Рая Димитрова; 4 курс, медицина; Pseudoneglect: no effect of sex and eye dominance on line bisec on Венцислав Бошнаков; 4 курс, медицина; Aoritc root reconstruc on by aor c valve-sparing opera on in marfan syndrome pa ent with acute type-a aor c dissec on Николинка Йорданова; 4 курс, медицина; Скрининг превенция и профилактика на захарен диабет тип 2 Диляна Иванова ; Незидобластоза в средна възраст, рядка и непредвидима. Карин Хаджолян; Заболяемостта от гломерулонефрит, доказан с биопсия, в североизточния черноморски регион Кристина Филипова; Idiopa c pulmonary arterial hypertension

Научен форум Shameer 2013, Констанца Румъния Първа интернационална конференция за студентите по Дентална медицина в Шарджах, Обединени арабски емирства x

Иво Францов, 6 курс, Дентална медицина, Early detection of oral cancer-The role of general dentistry inspection

x

Виктор Петров, 6 курс, Дентална медицина, Early detection of oral cancer-The role of general dentistry inspection

45 стр.


„Блаженството на тялото е в здравето, блаженството на ума- в Знанието”

Наши студенти получиха сертификати за успешно преминат летен стаж в гр. Москва, Русия Днес беше последният ден от летния стаж на 25-те български студенти от Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – гр. Варна в град Москва, Русия. В продължение на две седмици нашите студенти с желание и дух, обменяха опит със своите колеги от Първа московска медицинска академия. Наши студенти с получените Основните направления, към които беше насочено тяхното обучение са: сертификати Вътрешни болести, Акушерство и гинекология, Хирургия, а също така и в сферата на Денталната медицина (Dental orthopedic), Фармацията и Общественото здравеопазване. За всеотдайната си работа и високите познания в сферите на Медицината, Денталната медицина и Фармацията всеки един от нашите представители получи Сертификат удостоверяващ успешното преминаване на стажа. По повод днескашното събитие , отразяващо връчването на сертификатите за успешно преминал летен стаж, Председателя на Студентски съвет – Борис Андонов, представи презентация отразяваща красотите и забележителностите на България, а също активния и динамичен студентски

46 стр.


„Винаги избирай трудния пътпо него няма да срещнеш конкуренция!” Шарл дьо Гол

Официални униформи за целия състав на Студентски съвет По предложение на Председателя на Студентски съвет- Борис Андонов, и с подкрепата на ръководството на Медицински университет Варна бяха изработени първите официални костюми за членовете на Студентски съвет. Те бяха направени от шивашко ателие “Пагане”. В комбинация с костюмите всеки член на Студентски съвет получи и официална значка на СС. Първото официално събитие, на което бяха представени, бе Общото събрание на Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” Варна на 18.ІІІ.2013г. във II аудитория. На събранието присъстваха цялото ръководство и голяма част от преподавателите на МУ Варна, които останаха приятно изненадани от начина, по който изглеждаха техните възпитаници. Самите те подчертаха, че това е символ на възпитание, уважение и чест!

Online събрание на Студентски съвет С цел по-ясна представа за начина на работа на Студентски съвет, бе разработен проект заедно с отдела по Информационни технологии на МУ Варна за излъчване на Общите събрания на СС на живо. Чрез създаване на специален модул, който ще бъде прикачен в Официалния сайт, всеки потребител ще може да наблюдава всяко едно събрание на живо. На 24.ІV.2013 г. бе направен първият опит за осъществяване на подобен вид събрание на живо пред студентите на МУ Варна. Поради някои технически причини Online събранието не можа да се осъществи. Бяха нанесени някои корекции в проекта и в първите седмици на новата Академична 2013/ 2014 учебна година всеки студент, който има желание да следи събранията на СС, но няма възможност да дойде до Университета, ще може да го направи само чрез един клик на мишката!

47 стр.


„Единственото нещо, което превъзхожда безумния късмет, е упоритата работа ” Хари Голден

Мобилни апликации за официалните сайтове на МУ Варна и Студентски съвет

1. Въведение • Целта на мобилното приложение е да предостави на студентите от Медицински Университет Варна, възможност за отдалечен достъп до материали и информация относно новостите и събитията, засягащи университета и неговите студенти, както и да подобри връзката между преподавател – студент. Приложението ще бъде разработено за Apple iOS и Android OS базирани мобилни устройства. x

Apple iOS- приложението ще бъде достъпно до всички устроиства, опериращи на Apple iOS, софтуер версия 4.0 и по-висока. Устроиства като: iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPad, iPad 2, iPad 3, iPad mini и iPod.

x

Android OS- приложението ще бъде достъпно до всички устроиства, опериращи на Android OS, софтуер версия 2.1 и по-висока. Устроиства като: HTC, Samsung, LG, Sony, Google, Motorola и други.

2. Персонализиране и брандиране • Персонализиране и брандиране

Мобилното приложение изработено за Медицински университет-Варна, ще бъде напълно безплатно за крайните потребители и достъпно по следните начини:

48 стр.

x

Чрез директен „download” от “Apple App Store” и “Android Market”.

x

Чрез “download” линк, досъпен от главните “web” страници на Медицински университетВарна и сайта на Студентски съвет при Медицински Университет-Варна.

x

Чрез специално генериран „QR barcode”* от Евродизайн БГ, позволяващ на потребителите директен „download” на мобилното приложение. „QR” баркода може да бъде промотиран като рекламен материал под формата на – флаер, плакат, календар и друг тип промоционални материали.


„Само живот, живян за другите, си заслужава да се живее!” Алберт Айнщайн

3. Предложения за дизайн

Мобилното приложение ще предоставя на краините потребители възможност за отдалечен достъп до актуални материали и информация относно новостите и събитията, засягащи университета и неговите студенти. Екипът на Евродизаин БГ ООД ще предостави на Студентския съвет на Медицински университет Варна административен панел за управление на информацията и материалите, достъпни до студентите чрез мобилното приложение. По този начин управата на Студенския съвет ще може да добавя, премахва и подменя информация и материали в избран от тях момент. Интерфеисът на мобилното приложение ще предоставя възможнст за взаимодеиствие със социални мрежи като “Facebook” в

49 стр.


„Ако не знаеш кое е твоето пристанище, за тебе няма попътен вятър!” Сенека

360-градусова разходка в МУ Варна, МК Варна, факултет по Дентална медицина, факултет по Фармация, УМБАЛ „Св. Марина” и УМБАЛ “Св. Анна” В тон с иновативните идеи, които преобладават в структурата на Студентски съвет и начина на работа, идва ред и на едно ново предизвикателство. Чрез специално оборудване и предварително изготвен маршрут, по който ще бъдат заснемани обектите, ще бъде създадена 360-градусова разходка.

Тя ще включва Медицински университет Варна, Медицински колеж Варна, факултетите по Дентална медицина и Фармация, УМБАЛ „Св. Марина” и УМБАЛ „Св. Анна”. 360-градусовата разходка ще бъде прикачена към официалните сайтове на МУ Варна и Студентски съвет и така всеки , който има желание да се запознае с различните звена на МУ Варна ще може да го направи единствено чрез влизане в съответните сайтове.

50 стр.


“Времето “Вр Вр рем е ет е о върви въ ърв р и ра р различно азл злич ично но о за за различните р зл ра злич ич чни н те е хора хор ра !" ! Уилям Шекспир

12. 12 1. 1

2

5. 2.

19. 19

10

2.

1

3.

11

15.

4.

5.

10.

23.

9. 6.

21.

7.

14 13.

7.

17.

8.

9.

13

10.

11.

4

6

4.

22.

12.

13.

12

20. 11.

14.

15.

16.

1.

17. 3. 18. 19.

15 21.

6.

20.

22.

8. 23.

14.

5

16.

18.

3 24.

25.

9

26.

27.

7

8

Извадете и подредете по правилния начин буквите в зелените квадрати и ще получите името на известен български хирург, роден в Румъния. Автор на първите учебници по хирургия. Бил е колоездач, запален турист и алпинист, един от първите любители фотографи, творец, експериментатор, който не се страхувал да въвежда всичко ново. Владеел е 10 езика.

Хоризонтално

1

2

3

4

5

6

7

8

9 10 11 12 13 14 15

1. Човек обучаващ се в университет 2. Съединителнотъканно образувание, което служат за захващане на напречнонабраздените мускули към костите 3. Кътник (мед.терм.) 4. Долна челюст 5. Остър, внезапно започващ (мед.терм.) 6. Микроб, причинител на зараза 7. Разграждащ ензим на панкреаса 8. Заболяване на костите при децата 9. Заболяване, характеризиращо се с наличето на Сини пъпки. (Преносител- овце) 10. Зъбна обтурация 11. Найдобрата фитнес зала 12. Слепване, срастване 13. Възпаление на зъбната пулпа 14. Едно от петте сетива 15. Изваждане (мед.терм.) 16. Заболяване на кръвта 17. Пигмент, източник на витамин А 18. Метод на физикално изследване 19. Мускул антагонист на бицепса 20. Кухина, ограничена с капсула и изпълнена с газ или течност 21. Най-голямара артерия 22. Зрителен орган 23. Блатна треска 24. Пигментирана мембрана на окото 25. Най-подвижният орган в човешкия организъм 26. Защита на организма 27. Сегашният министър на здравеопазването (фамилия)

Вертикално 1. Рана на кожата или лигавицата, загуба на тъкан 2. Клетка на имунната система 3. Забавление, събиране 4. Най-дългата кост в човешкия организъм 5. Ацетилсалицилова киселина 6. Ограничено гнойно възпаление 7. Част от мекото небце, мъжец 8. Съвкупност от знания 9. Органично вещество, необходимо за нормалната жизнена дейност на организма 10. Пикочен канал 11. Тежко възпалително заболяване на коремницата 12. Вид гнойна инфекция 13. Състояние, засягащо гръбначния стълб и междупрешленните дискове 14. Слой на кожата 15. Липса на зародиши на постоянни зъби 16. Период за полагане на изпити от студенти 17. Възпаление на гълтача 18. Възпалително заболяване на кожата типично за тийнейджърите 19. Ободряващо вещество, съдържащо се в редица напитки 20. Въздухоносен и гласов орган 21. Най-големият орган в човешкия организъм 22. Лекарство, което потиска и убива жизнеспособността на микроорганизмите 23. Ендокринна жлеза зад гръдната кост 51 стр.


Докторът: Пациентът: Докторът: Пациентът: Докторът:

- Боя се, че умирате. - Колко ми остава? -Десет… - Десет какво? Десет месеца, десет седмици, десет дни?... - Десет, девет, осем, седем...

- Докторе, докторе, хората постоянно ме пренебрегват. - Следващият!

- Докторе, докторе, не мога да сдържам агресивността си. - Откога имате този проблем? - Ти за кой се мислиш, че питаш, бе?

- Докторе, докторе, синът ми глътна ножче за бръснене. - Не изпадайте в паника, веднага идвам. Направихте ли нещо? - Да, избръснах се с електрическа самобръсначка.

52 стр.


“Времето върви различно за различните хора !" Уилям Шекспир

Жена отива на лекар и му казва: - Всеки път щом кихна, получавам оргазъм. - Хммм. Какво взимате за това? - Черен пипер.

- Ало радио „Вероника”? -Да. Кажете поздрава! -Искам да поздравя Пешо Байпаса с песента „Ти нямаш сърце”.

Зъболекар пломбирал зъб. Той се обърнал към пациента и попитал: - Ще ми направите ли една услуга? Бихте ли надали силен, пронизителен писък? Пациентът възразил: - Но този път не ме боли толкова много. - Знам- отвърнал зъболекарят,- но в чакалнята е пълно с хора, а не искам да изпусна мача в четири часа.

На зъболекарския стол стои жена на ревнивец! Мъжът се скъсва да й звъни, а тя с разчекната уста няма начин да му вдигне. След поредното влудяващо звънене, на зъболекаря му писнало,вдигнал и му казал: - Свършвам, плюе и тръгва!

53 стр.


Първи конкурс “Мис и Мистър МУ-Варна” 2012 Първи конкурс “Мис и Мистър МУВарна” 2012

Кампания “Кръводаряване” 2012

Първи конкурс “Мис и Мистър МУВарна” 2012

Кампания “Кръводаряване” 2012

Коледен благотворителен базар—2012 Коледно парти в клуб “Хоризонт”

54 стр.


Парти за началото на семестъра заедно със 100 кила

Екип на Студентски съвет при МУ-Варна

Поднасяне на венец на паметника на Васил Левски

Благотворителна кампания “Купи мартеница, дари усмивка” 2013

Общо събрание на МУ-Варна

Парти по случай Деня на здравния работник с Dim4ou и F.O.

Тържествено шествие по случай 24 май

Medical beach party for the end of the year

55 стр.


Това което сме направили, това което правим и ще продължим да правим, благодарение на...

Като за завършек на втория брой на нашия студентски вестник , от поста си на Председател и от името на целия екип на Студентски съвет, искам да благодаря на ректора на Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов”Варна—Проф. д-р Красимир Иванов и цялото ръководство на университета за подкрепата и доверието, която ни оказват във всяко едно начинание, като благодарение на добрата колаборация между нас направихме така, че невъзможното да стане възможно, и то за период само от една учебна година. Да се работи по този начин за нас е удоволствие и се надяваме всички заедно да посрещнем...

С уважение: Борис Андонов Председател на Студентски съвет Ресурси и снимков материал: hƩp://students.mu-varna.bg - Официален сайт на Студентски съвет hƩp://mu-varna.bg - Официален сайт на МУ-Варна

Редакция: Красен Тонев, II-ри курс, специалност Фармация Дизайн и оформление: Борис Андонов и Тургай Калинов

Студентски живот 2012/2013  
Студентски живот 2012/2013  
Advertisement