Page 1

Година XVIII, брой 1, 2017 г.

4

2

ìàé

Издание на Медицински университет ‘’Проф. д-р Параскев Стоянов’’ - Варна

Ñëàâà âàì, òâîðöè âåëèêè íà ñëàâÿíñêîòî ïèñìî. Âèé î÷èòå íè ðàçêðèõòå çà íàóêà è äîáðî.


СЪДЪРЖАНИЕ

ИНФОАКАДЕМИКА Издание на Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов“ Варна Година XVIII, брой 1, 2017 ISSN 1311-7416 РЕДАКЦИЯ Главен редактор: Проф. д-р Красимир Иванов, д.м.н.

3 4 6 7 8 9 10 12 13 14 16 18 19

Постижения Международно сътрудничество Промоция и Дни на отворени врати 2017 Награди Нови академични длъжности и награди Спорт Интервю с проф. д-р Красимир Иванов IN MEMORIAM Иновативни методи на лечение Студентски кампании Издателска дейност Библиотека Нови книги

Зам.-главен редактор: Проф. д-р Риналдо Шишков, д.м. Отговорен редактор на броя: Вероника Стоянова Коректор: Огнян Антов По материали на: Велина Марковска Вероника Стоянова Предпечат и дизайн: Даниела Щерева Снимки: Петко Момчилов © Медицински университет „Проф. д-р П. Стоянов“, Варна, 2017 9002 Варна, ул. Марин Дринов №55 тел.: +359 52 677002 Изданието се подготвя от отделите „Издателска дейност“ и „Връзки с обществеността“

press@mu-varna.bg

2

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна със студенти и преподаватели във Филиал Шумен Вицепрезидентът Илияна Йотова сподели своите впечатления пред университетската телевизия: „Много малко висши учебни заведения могат да се похвалят с такава материална база в страната, с такъв амбициозен състав от преподаватели, от ръководство на университета, с толкова любознателни и интелигентни млади хора, които се надявам да останат да работят в България и лично аз ще направя всичко възможно за това, да осъществят мечтите си тук.“

Инфоакадемика, 2017, брой 1


МУ-ВАРНА - BEST INNOVATION FOR EDUCATION НА НАЙ-МАЩАБНИЯ ФОРУМ ЗА ТЕХНОЛОГИИ WEBIT FESTIVAL 2017 МУ-Варна бе отличен в категория „Best Innovation for Education" по време на осмото издание на един от най-мащабните форуми за технологии, иновации и предприемачество в Европа – Webit Festival 2017. На тържествената церемония бяха отличени най-добрите дигитални проекти, иноватори и интегратори на технологични решения в България. Ежегодно носители на отличията са лидери в своите сфери и доказани професионалисти от най-високо ниво. Интегрирането на съвременни IT решения, системи и иновации в образователния процес е част от стратегията на ръководството на МУ-Варна за високотехнологично обучение на студентите по медицински и здравни специалности в България, което нарежда варненския Медицински университет сред най-модерните в света. Развитието на информационните технологии и цифровото предприемачество носи последици в социален, политически, бизнес и философски характер и затова е важно как ще бъдат използвани. Това е заявил по време на откриването на ежегодния форум Webit.Festival за технологии, иновации и инвестиции, който се провежда под негов патронаж, президентът Румен Радев.

СПОРТНИТЕ ЛОДКИ НА МУ-ВАРНА ПОТЕГЛИХА НА ПЪРВО ПЛАВАНЕ В МОРЕТО След отслужен водосвет от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и ритуалното прерязване на лентата от Ректора проф. д-р Красимир Иванов стартира първото плаване на спортните лодки на МУ-Варна "Хигия", "Панацея" и "Таласа". Попътен вятър и 7 фута под кила пожелаха на младите ветроходци от университетския отбор ръководители и представители на законодателната и изпълнителната власт, морския бизнес, здравни и образователни институции, медии, спортисти, студенти и преподаватели. През изминалите няколко години МУ-Варна направи мащабни инвестиции в своите образователни структури, които са високо оценени както от студентите и преподавателите, така и от обществеността.

Постижения

3


МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО МУ-Варна разширява международното си сътрудничество Заместник-деканът по учебната работа на Националния фармацевтичен университет в Харков, Украйна доц. Лариса Ленчик от Катедра „Химия на природните съединения", и доц. Виктория Прописнова от Катедра „Клинична фармакология и клинична фармация" проведоха срещи с представители на отдел „Международно сътрудничество" и обсъдиха разширяването и задълбочаването на партньорството между двата университета. Освен визити на гост-лектори бъдещото сътрудничество предвижда и провеждане на обмен на преподавателски и непреподавателски състав и докторанти с цел обучение между варненския и харковския университет.

МУ-Варна разширява международната си партньорска мрежа Ръководителят на международния отдел на Международния казахско-турски университет „Х. А. Ясави" в Казахстан г-н Фуркат Дададжанов бе на официално посещение в МУ-Варна. На срещата бяха обсъдени възможностите за реализиране на обмен на студенти и преподаватели, сътрудничество по програма Еразъм+, както и бъдещо партньорство в областта на научноизследователската дейност.

Г-н Дададжанов остана впечатлен от съвременните методи на преподаване и високотехнологичнатите университетски бази на Медицински университет – Варна.

Посланикът на Пакистан остана с отлични впечатления от МУ-Варна и отправи предложения за партньорство След посещение в МУ-Варна посланикът на страната Пакистан, Негово Превъзходителство А. С. Бабар Хашми подчерта, че дипломатическите и културни отношения между Пакистан и Република България имат повече от 50-годишна история и че е време те да се разширят с академични връзки в областта на медицината. Негово Превъзходителство предложи да посредничи за установяване на сътрудничество и подписване на меморандум за разбирателство между МУ-Варна с избран водещ пакистански медицински университет.

В МУ-ВАРНА БЕ ОТКРИТА ПЪРВАТА ПО РОДА СИ „ЕСКУЛАП АКАДЕМИЯ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ“ Академията е платформа за интердисциплинарна комуникация и диалог в различни области на медицината. Тя е отговор на растящата нужда от продължаващо обучение на медицинските специалисти, както и място за обмяна на знания, научни изследвания и практики. Ескулап академията ще повишава информираността на медицинските специалисти и ще предоставя знания на високо ниво с най-добрите съвременни средства, с което ще отговори на безкомпромисното качество в обучението, провеждано в МУ-Варна. Лентата на Академията бе прерязана от декана на Факултета по обществено здравеопазване доц. Емануела Мутафова и управляващия директор на Б Браун Медикал д-р Хорст Щюер. „Университетът инвестира в едно дългосрочно, надявам се, и много ефективно партньорство за продължаващо обучение на здравите кадри, на медиците, което е абсолютно необходимо в динамичното време, в което се развива и медицинската наука, и медицинската практика“ – сподели пред присъстващите доц. Мутафова.

4

Инфоакадемика, 2017, брой 1


ПРОФ. Д-Р МАРКО ТУРИНА ИЗНЕСЕ ЛЕКЦИЯ В МУ-ВАРНА И СЕМИНАР В УМБАЛ "СВ. МАРИНА" По покана на Ректора проф. д-р Красимир Иванов гост на МУ-Варна и на Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина" беше деканът на Медицинския факултет в Университета в гр. Цюрих, Швейцария - проф. д-р Марко Турина. В програмата на посещението на проф. д-р Турина бяха включени лекция на тема "Бъдещо развитие на сърдечната хирургия“ и семинар за хирурзи, докторанти и студенти, който се проведе в УМБАЛ „Св. Марина". Проф. д-р Марко Турина е хърватски кардиохирург, директор на Клиниката по сърдечно-съдови заболявания на Университетската болница в Цюрих, Швейцария. Той е един от основателите на Европейската асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия (EACTS) и преподавател в нейното „Училище за специализанти". Проф. Турина е сред първите лекари, които работят с вродени дефекти на сърцето, и първият лекар в света, вградил изкуствено сърце извън стената на гръдния кош.

ТОП СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ЕВРОПА ОБСЪДИХА ПРОБЛЕМИТЕ НА ДЕТСКИЯ ДИАБЕТ ВЪВ ВАРНА

Проведе се четвъртият курс за следдипломна квалификация на ISPAD (Международно дружество по детски и юношески диабет) - „Променяме диабета". Международната конференция, в която участие взеха изтъкнати специалисти от Италия, Великобритания, Холандия, Израел, Германия, Турция и България, бе насочена към диабетолози и ендокринолози, педиатри, студенти по медицина и ендокринни медицински сестри от цялата страна.

„Темите в четвъртото издание се фокусират върху аспекти на настоящите постижения и очаквания в областта на ежедневното управление на диабет и редки ендокринни заболявания при деца и юноши. Специален акцент ще бъде поставен върху новите технологии, които са в помощ при социалните предизвикателства в здравеопазването", сподели проф. д-р Виолета Йотова, директор на курса от страна на ВАПЕД (Варненско дружество по детска ендокринология) и организатор на международното научно събитие.

Международно сътрудничество

5


ДИПЛОМИРАХА СЕ МАГИСТЪРФАРМАЦЕВТИТЕ ОТ ТРЕТИЯ ВИПУСК НА ФАКУЛТЕТА ПО ФАРМАЦИЯ КЪМ МУ-ВАРНА

46 магистър-фармацевти от Випуск 2016 на Факултета по фармация към МУ-Варна получиха своите дипломи. Отличник на випуска е Мария Колева, която получи парична награда и грамота от Ректора на университета проф. д-р Красимир Иванов, наградата на Декана на името на „Проф. д-р Делчо Желязков", както и парична награда от кмета на Варна, г-н Иван Портних. С отличен успех от 5-годишното обучение и държавните изпити завършиха седем студенти. Младите специалисти положиха клетвата на фармацевта, повтаряйки словата след декана на факултета проф. Диана Иванова. Наградата на Декана на името на „Проф. д-р Делчо Желязков" бе връчена на проф. Илко Гетов, председател на БФС, за активно съдействие в развитието и промотирането на Факултета по фармация.

6

Инфоакадемика, 2017, брой 1

ДНИТЕ НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ В МУ-ВАРНА ПРИВЛЯКОХА РЕКОРДЕН БРОЙ КАНДИДАТСТУДЕНТИ

За пета поредна година Медицински университет - Варна отвори вратите си за посетители. Над 1500 кандидатстуденти имаха възможност да разгледат учебните бази и да бъдат част от специално подготвената програма. Учениците се запознаха със специалностите и учебните програми във факултетите по медицина, дентална медицина, фармация, обществено здравеопазване и в Медицински колеж. Те наблюдаваха лабораторни експерименти, 3D анатомия, опити в залите за виртуална микроскопия, 3D технологии в денталната медицина и реални демонстрации. Представени бяха възможностите за спорт и културен живот в университета. Сред програмата на Дните на отворени врати бяха още най-богатата музейна сбирка по анатомия в страната, изследвания и профилактични прегледи, представяне на учебната платформа Blackboard, презентации за професионална реализация, филми за МУ-Варна, томбола с награди. Филиалите на Медицински университет - Варна в Сливен, Шумен и Велико Търново също посрещнаха ученици и техните родители.


НАГРАДИ Проф. д-р Красимир Иванов бе отличен с награда за принос от БФС Ректорът на МУ-Варна бе отличен със сребърна значка за отлично партньорство и почетна грамота. Наградата се връчва за принос в развитието на фармацевтичното образование в България. Управителният съвет на БФС единодушно избра да присъди наградата на проф. д-р Красимир Иванов за неговия доказан професионализъм и оказвана през годините помощ при образоването на квалифицирани магистър-фармацевти. Връчена бе и още една награда от управителния съвет на БФС - благодарствен адрес за партньорство на Факултета по фармация към МУ-Варна.

Студент от МУ-Варна бе отличен с приза „Достоен българин 2017“ Студентът от Медицински университет – Варна Николай Цолов бе отличен с приза „Достоен българин". През 2016 г. Николай, който е студент в 3 курс на специалност "Дентална медицина" в МУ-Варна, откарва пострадал мъж до болницата, където той е хоспитализиран и животът му е спасен. Организаторите на събитието бяха подготвили грамота и медал за Николай Цолов с посланието „Гордеем се, че сте достоен българин!". Той сподели, че е много щастлив, че е получил това признание, и ще продължава да помага на хора в беда.

НАГРАДИ ,,ВАРНА'' В КАТЕГОРИЯ „ХУМАНИТАРНИ НАУКИ“

Проф. д-р Стефан Пеев, д.м.н. Индивидуална награда “Варна” за цялостната научноизследователска, преподавателска и лечебна дейност в областта на денталната имплантология и създаването и ръководство на първия в страната Университетски медико-дентален център към МУ-Варна.

Факултет по обществено здравеопазване към МУ - Варна

Колективна награда “Варна” за акредитирането на нови бакалавърски и магистърски програми, насочени към развитие на общественото здравеопазване и допринасящи за конкурентоспособността на Варна като водещ образователен университетски център в България.

Почетна грамота „Благородно сърце“ получи директорът на Филиал Шумен към МУ-Варна За първи път в град Шумен бе отбелязан Международният ден на редките болести с активното участие на студенти и преподаватели от Филиал Шумен към МУ-Варна. Първокурсници от специалност "Медицинска сестра" на Филиала и техни преподаватели, заедно с Национален

алианс на хората с редки болести, организираха информационна кампания. Директорът проф. Соня Тончева бе удостоена с почетна грамота "Благородно сърце" за подкрепата и съдействието при организирането и провеждането на Семинар по редки болести „Да добавим живот!“.

Награди

7


НАУЧНИ ЗВАНИЯ И АКАДЕМИЧНИ СТЕПЕНИ АД „ПРОФЕСОР“

НС „ДОКТОР НА НАУКИТЕ“

Проф. д-р Петър Маринов Маринов, д.м.н. „Съдебна психиатрия“ Проф. д-р Тихомир Добринов Георгиев, д.м.н. „Орална хирургия“ Проф. д-р Владимир Емануилов Панов, д.м.н. „Оперативно зъболечение и ендодонтия“ Проф. д-р Методи Захариев Абаджиев, д.м.н. „Протетична дентална медицина“ Проф. Любомир Евстатиев Македонски, д.х. „Неорганична химия“

Доц. д-р Иван Николов Димитров, д.м. „Неврология“

АД „ДОЦЕНТ“ Доц. Гергана Бончева Ненова, доктор „Кинезитерапия“ Доц. д-р Дарина Кирилова Георгиева-Христова, д.м. „Нервни болести“ Доц. д-р Евгения Денчева Калевска, д.м. „Нервни болести“ Доц. д-р Деян Анакиевски, д.м., „Урология“ Доц. Татина Тодорова Тодорова, д.б. „Микробиология“ Доц. д-р Соня Василева Галчева, д.м., „Педиатрия“ Доц. д-р Ирина Илиева Пашалиева, д.м. „Физиология на животните и човека“

АД „Главен асистент“ Гл. ас. Тамара Ангелова Цветкова, доктор „Управление на здравните грижи“ Гл. ас. д-р Деян Стоянов Хрусафов, д.м., „Психиатрия“ Гл. ас. д-р Райна Нончева Мандова, д.м., „Психиатрия“ Гл. ас. Вероника Андреева Иванова, д.пс. „Медицинска психология“ Гл. ас. д-р Калина Венелинова Дренска, д.м. „Нервни болести“ Гл. ас. д-р Теодора Ружанова Таргова-Димитрова, д.м. „Пародонтология и заболявания на оралната лигавица“

ОНС „ДОКТОР“ Д-р Биляна Илковска, д.м. „Вътрешни болести“ Д-р Яна Манолова Манолова, д.м. „Офталмология“ Д-р Свилена Събева Пеева, д.м. „Офталмология“ Д-р Явор Костадинов Кашлов, д.м. „Вътрешни болести“ Ас. Катя Пейчева Иванова, д.х. „Биоорганична химия, химия на природните и физиологично активни вещества“ Елисавета Веселинова Павлова, д.пс. „Медицинска психология“ Д-р Веселин Добрев Вълков, д.м. „Кардиология“ Грета Великова Колева-Петкова, доктор „Управление на здравните грижи“ Д-р Десислава Петкова Кателиева, д.м. „Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията“ Д-р Стоян Иванов Павлов, д.м. „Дерматология и венерология“ Ас. Силвия Иванова Филкова, доктор „Управление на общественото здраве“ Д-р Нигяр Сахлим Джафер, д.м. „Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията“ Ас. Тодорка Великова Боева, доктор „Управление на здравните грижи“ Д-р Елеонора Георгиева Димитрова-Господинова, д.м. „Онкология“ Д-р Росица Христова Чамова, д.м. „Хигиена (вкл. трудова, комунална, училищна, радиационна и др.)“

ПОЧЕТЕН ЗНАК НА МУ-ВАРНА СЪС СИНЯ ЛЕНТА 2017 Проф. д-р Жанета Георгиева-Тянева, д.м. За високи заслуги в областта на пропедевтика на вътрешните болести, за активна научна, управленска и дългогодишна преподавателска дейност Проф. д-р Красимир Методиев, д.м.н. За високи заслуги в областта на предклиничните и клиничните науки, за активна научна и преподавателска дейност, за сътрудничество в международния медицински, научен и образователен обмен Проф. д-р Искрен Коцев, д.м.н. За високи заслуги в областта на гастроентерологията, за активна научна и дългогодишна преподавателска дейност

8

Инфоакадемика, 2017, брой 1

Колективна награда

За изключителни заслуги в областта на донорството и трансплантациите и постигане на водеща позиция по реализирани донорски ситуации в България на Екип с ръководител проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м., и лекари, медицинските специалисти от Клиниките по Анестезиология и интензивно лечение, Неврология, Образна диагностика, Хирургия, Лаборатория по микробиология и вирусология при УМБАЛ „Св. Марина“ Дойчин Николов За активна студентска дейност и особени заслуги в утвърждаването и издигането на авторитета на студентската общност и на Медицински университет - Варна на национално и световно ниво

Нови академични длъжности и награди


МУ-ВАРНА С РЕКОРДЕН БРОЙ ЗЛАТНИ МЕДАЛИ НА 18-ТА ВАРНЕНСКА УНИВЕРСИАДА Отборът на МУ-Варна в състав Боцарис, Райхелт, Димитров, Стоянова и Богунов с треньор Петьо Христов се класира на 1-во място на щафета в 5х50 метра свободен стил на турнира по плуване от 18-та варненска Универсиада. В крайното комплексно класиране МУ-Варна зае 1-во място с 5 златни, 6 сребърни и 1 бронзов медал и рекордните 565 точки, следван от отбора на ВВМУ с 371 точки и ИУ с 270 точки. Отборът на МУ-Варна спечели първи места и в турнирите по боулинг и шахмат. На проведената аматьорска лига по волейбол във Варна отборът на МУ-Варна с треньор Борис Янков се класира на 1-во място сред 15-те участващи отбора.

Национален тенис турнир „Анестезия оупън“ 2017 г. За шеста поредна година състезанието, превърнало се в традиция за варненския Медицински университет и за анестезиологичната общност в страната, събра медици и студенти от всички направления и специалности. Над 40 родни и чуждестранни участници се състезаваха в мачовете. Организатор е Катедра „Анестезиология, спешна и инвазивна медицина“ към Медицински университет - Варна. По традиция турнира откри ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов, който се обърна към присъстващите с думите: „С гордост мога да заявя, че Анестезия Оупън вече се превръща в международен турнир с участието на нашите гости от чужбина. Изказвам своето удовлетворение и радост от факта, че с всяка изминала година турнирът се радва на все по-голям интерес.'' Проф. Иванов получи „Специалната награда на името на Митко Йовев“ за цялостен принос в развитието и утвърждаването на университетския тенис. Наградата му бе връчена от проф. д-р Вилиян Платиканов, ръководител на Катедра „Анестезиология, спешна и интензивна медицина“, който разясни, че наградата, която се учредява за първа година в памет на преподавателя и състезателя по тенис Митко Йовев, ще бъде ежегодно признание за най-добре представилите се участници в турнира и за хората със специални заслуги към тениса.

По време на регулярните тренировки на отбора по ветроходство на МУ-Варна курсистите извършиха и първата си спасителна акция. След като забелязва бедстваща лодка, треньорът на отбора Явор Колев мобилизира екипажа на ветроходната лодка „Хигия“ и организира спасителна операция. С помощта на въже те изтеглят заседналата в плитчините килова яхта, отвеждайки плавателния съд в безопасни води.

Отборът на МУ-Варна завърши първи в категория „Ветроходство“ на 11-та регата по морски многобой за Купата на Началника на ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“ и Кмета на град Варна. Български и чуждестранни студенти, преподаватели и служители се класираха на първо място в дисциплина ,,Ветроходство'', след като спечелиха две 1-ви и едно 2-ро място на проведените гонки.

Спорт

9


,,ИЗГРАЖДАМЕ ЛИЧ Визитка: Проф. д-р Красимир Иванов е 12-ят ректор на МУ-Варна, преподавател по коремна хирургия, практикуващ хирург-онколог с над 25 години стаж, експерт в диагностиката на ректалния карцином, специалист по здравен мениджмънт. Преди да поеме ректорския скиптър на варненския Медицински университет (2012), в продължение на близо десет години е изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Марина" (2001-2010). Национален консултант по хирургия.

Проф. Иванов, напоследък широко се коментира недостигът на кандидат-студенти. Имате ли подобен проблем? Това е проблем не на висшите училища, а на държавната политика в сферата на висшето образование. При нас за 1 място в регулираните професии кандидатстват по 8-10 човека, което е индиректен критерий, но най-обективният за рейтинга на университета. Считам, че Националната агенция по оценяване и акредитация (НАОА) трябва обективно и най-вече изключително бързо и оперативно да оцени капацитета на медицинските университети, за да могат те да приемат необходимия брой студенти по тези специалности. Броят на лекарите и медицинските специалисти е критично нисък и ако не се вземат спешни мерки, ще настъпи катастрофа. Трябва всички ясно да си дават сметка, че бройките студенти, които залагаме днес, ще получат дипломи след 6 години, специализация след още 4 години и тази инерция не може да бъде преодоляна. Когато прибавим към това и застаряването в професията

10

и дефицита от над 1 милион лекари в страните от Европейския съюз, което кара младите хора да търсят реализация в тези страни, ще стане ясно какви са нашите притеснения за това, че каквото и решение да се вземе сега, то вече е закъсняло и не е достатъчно. Необходимо е държавата да инвестира в медицинските университети в България и ако няма и не разполага с финансов ресурс, да премахне нормативните пречки за разгръщане на потенциала в рамките на реалния капацитет при спазване на безкомпромисно качество на образованието. В момента медицинските университети носят преки чуждестранни инвестиции както за образователните институции и за икономиките на населените места, така и за страната. Колко студенти се обучават в Университета? Миналата година в МУ-Варна приехме 1217 първокурсници. Всички места по държавна поръчка и платено обучение се заеха при голям интерес от страна на кандидат-студентите и в условия на много висока конкуренция. В университета учат над 5000 студенти в 23 бакалавърски и магистърски и 56 докторски програми. В момента в Медицински университет - Варна се обучават близо 1200 чуждестранни студенти от над 40 различни страни. Броят им е нараснал в пъти за последните 5 години. Интересът трайно расте. Тази година техният брой се увеличи с още близо 300 чуждестранни студенти, 245 от които са обучавани в англоезичните програми по „Медицина“ и „Дентална медицина“.

Инфоакадемика, 2017, брой 1

Защо младите хора избират Вашия университет? Стимулирате ли включването на студенти в научните екипи в университета? Младите хора избират МУ-Варна заради високото качество на обучение, което е съизмеримо с европейските стандарти. Използваме съвременни и високотехнологични методи на обучение, създали сме условия и организация за активен и пълноценен студентски живот. Да, ние стимулираме участието на младите хора още от студентската скамейка в научни екипи и резултатите са налице. Студенти от Медицински университет – Варна са носители на призови отличия за научните си разработки не само в града и страната ни, но и на международни научни конгреси. Тази година реномираното европейско научно списание The Journal of Laryngology & Otology публикува резултатите от научно изследване, направено от студентите по „Медицина" в МУ-Варна Георги Стоянов и Клементина Монева с ментори проф. д-р Антон Тончев - ръководител на Катедрата по анатомия, хистология и ембриология, и доц. д-р Николай Сапунджиев от Катедрата по неврохирургия и УНГ. Български и чуждестранни студенти от медицинските университети от цялата страна участват по теми и проблеми от областта на медицината, денталната медицина, фармацията и общественото здравеопазване на „Черноморския симпозиум за млади учени в областта на биомедицинските науки" (BSYSB), на който организатор и домакин е МУ-Варна.


ЧНОСТИ НА XXI ВЕК'' ПРОФ. Д-Р КРАСИМИР ИВАНОВ, Д.М.Н. Как поддържате качеството на преподавателския състав и как се сменят поколенията в него? За да е провокативен и атрактивен един университет към преподавателския състав, особено към младите кадри, трябва да осигури адекватна високотехнологична, модерна среда за работа и развитие. Много важно условие за смяната на поколенията в преподавателския състав са условията на специализация и продължаващото обучение. Ние предлагаме на завършващите студенти, които по време на следването си участват като демонстранти, включват се активно в научноизследователската дейност и представят университета в международни научни форуми, възможности за развитие като асистенти. Перспективите за добра реализация на младите хора включва не само достойно заплащане, от гледна точка на финансовия аспект, но и модерна среда, високотехнологично оборудване, възможности за научна работа и за кариерно развитие. Ние като университет инвестираме и в професионалното им развитие, което е един непрекъснат процес за лекарите. МУ-Варна подкрепя регулярното участие на млади асистенти в международни научни форуми и специализации, каним чуждестранни специалисти, световни лидери в своята област за лектори и демонстратори. Отличното сътрудничество, които имаме с университетската болница, спомагат за създаването на тези условия. - На какви новости в обучението залагате или предвиждате да въведете? Продължаваме с инвестициите за реновиране на учебната база. Налице са промените в образователната инфраструктура и в клиничните ни бази. Отделени са средства и за новия Факултет по фармация, неговото оборудване и новите възможности-

те за иновации и наука, които той предлага. Новостите в обучението са свързани с откриването на центъра за клинични симулации и симулатора за лапароскопска хирургия. В момента разширяваме и възможностите на електронната платформа в посока на подобряване на дистанционното и електронното обучение. Навлиза и платформа за електронно административно обслужване на студенти – Уеб студент. Как се развиват филиалите на университета в Шумен, Сливен и Велико Търново? През 2017 г. ще завършат първите абсолвенти от специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“ във филиала на МУ-Варна в гр. Сливен. Във филиалите в Шумен и Велико Търново в момента се обучават студенти по същите специалности за втора година. Интересът и към филиалите в трите града е много висок и всички места за държавен прием се заемат при висока конкуренция. По какви български и международни проекти и с какви партньори работи Университетът? Нашият университет e поставил като приоритет партньорското сътрудничество - работим с повече от 200 български и 90 международни партньори от всички континенти. Избираме и одобряваме партньорите си професионално - по специално разработена процедура и с решение на Академичен съвет. От няколко години направихме малка иновация в договарянето - подготвяме годишна работна програма и знаем какви дейности, с какви ресурси и теми ще подготвим с партньорите си. И всичко това е съобразено с традициите и научните приоритети на МУ-Варна. За работата по проекти също имаме специално разработена процедура и дори при един проект с Европейската комисия препоръчаха нашата процедура като модел за останали-

те европейски партньори. Така си сравняваме часовника и виждаме, че сме на едно много добро европейско и международно ниво в работата си. Доказват го и резултатите по проекти. През 2015-2016 г. спечелихме всички възможни покани за проекти по програмата за човешки ресурси – 11 на брой. Те ни помогнаха да подобрим значително образователната част на работата си - учебни програми, планове, обучение и квалификация на преподаватели и служители, езикови курсове, обучение по проекти, качество, педагогика, информатика и др. Проектите, по които работим в момента, са „Изграждане и развитие на център за върхови постижения“, „Подкрепа за развитието на докторанти, пост докторанти, специализанти и млади учени“, „Студентски стипендии“ и „Студентски практики“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Работим също по няколко проекта по Фонд „Научни изследвания“, Хоризонт 2020, Програма „Здраве“ на Европейската комисия и по Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство. Какви са Вашите мечти за Медицински университет - Варна? Мечтите ми са сбъдната реалност! Над 40 млн. лв. са общите инвестиции в образователна инфраструктура през последните 5 години в Медицински университет – Варна - новата сграда на Факултета по фармация, единственият в България Университетски медико-дентален център, модерни аудитории и учебни зали, дигитализиран учебен процес, съвременни дисекционни зали, симулатори, тренажори, иновативна медицинска апаратура, спортни бази, т.е. създадени са всички необходими условия за едно модерно обучение, съизмеримо с водещите европейски и световни медицински университети.

Интервю

11


IN MEMORIAM

Доц. д-р Пламен Арнаудов

Проф. д-р Апостол Стратиев

05. 01. 2017

06.01.2017

Доц. Арнаудов бе уважаван и обичан преподавател в Катедрата по хирургически болести в Медицински университет – Варна и утвърден специалист по хирургия във Втора клиника по хирургия в УМБАЛ „Св. Марина" във Варна.

Проф. Стратиев бе доайенът на лицево-челюстната хирургия в България, високо ерудиран преподавател, всеотдаен клиницист, авторитетен учен - специалист в областта на лицево-челюстната хирургия в България, с огромен принос за създаването на Факултета по дентална медицина - Варна.

Ас. д-р Красимир Христов

Доц. д-р Виктор Княжев

27. 02. 2017

28. 02. 2017

Д-р Христов бе преподавател в Катедрата по физиология и патофизиология в МУ-Варна. През последните години бе важен стълб в англоезичното обучение на студенти по медицина и дентална медицина по патофизиология в Катедрата по физиология и патофизиология.

Доц. Княжев бе високо ерудиран лекар и преподавател с огромен принос за утвърждаването на Учебно-научния сектор по съдова хирургия и бе важен стълб в развитието на хирургичната наука и практика в страната.

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА ИМ ПАМЕТ!

12

Инфоакадемика, 2017, брой 1

IN MEMORIAM


УНИВЕРСИТЕТСКИ БОЛНИЦИ Първа трансплантация на стволови клетки на дете извършиха в УМБАЛ “Св. Марина” - Варна

Най-модерната техника на облъчване се приложи в УМБАЛ „Света Марина“ - Варна

Трансплантационният център на Клиниката по детска хематология и онкология и екип от специалисти извършиха автоложна трансплантация на 6-годишно момиченце с невробластом (злокачествен коремeн тумор). Автоложните трансплантации се характеризират с това, че пациентът сам е донор на себе си, а при алогенните донорът е здрав човек. С разкриването на детския трансплантационен център във варненската Университетска болница хематологично и онкологично болните деца в България ще бъдат лекувани у нас вместо в чужбина.

За първи път в България се приложи техника с активно координиране на дишането (ABC система на Elekta), синхронизирано с облъчването, при пациентка с карцином на лява млечна жлеза. Това е революционен метод за намаляване на дозата в сърцето, магистралните кръвоносни съдове и левия бял дроб. Едновременно за първи път в страната при тумори на млечната жлеза се приложи и най-модерната техника на облъчване VMAT – обемно ротационно модулирано по интензитет лъчелечение. Тя се отличава от стандартните техники на облъчване с голяма прецизност и намаляване на дозата в околните здрави тъкани и органи. Облъчването на пациентката се проведе на първия по рода си линеен ускорител в България Elekta Versa HD.

Още две деца с диабет получиха инсулинови помпи в УМБАЛ „Св. Марина“ Деца 3 и 8 години получиха дарение от комплекти инсулинови помпи и сензорни устройства в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна. Дарението се осъществи благодарение на събраните средства от съвместна национална кампания за инсулинова терапия между асоциация „Докосни дъгата” и първия в страната Център за иновативни терапии и авангардни технологии при диабет (ЦИТАТ-Д) в Университетската болница. Той е способен автоматично да синхронизира облъчването с дихателните движения на пациентите чрез задържане на дишането.

Минимално инвазивна процедура за директен коронарен артериален байпас бе приложена за първи път във Варна В УМБАЛ „Св. Марина" - Варна за първи път в България при двама пациента бе приложен подходът на минимално инвазивен директен коронарен артериален байпас. Интервенциите бяха извършени съвместно от д-р Йено Сзолноки – ръководител на Клиниката по сърдечна, съдова и гръдна хирургия към Военно-медицинския институт в Будапеща, и екипа на Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина" – Варна с ръководител доц. д-р Пламен Панайотов.

Преподаватели от МУ-Варна поеха управлението на УМБАЛ „Св. Анна“ - Варна Асистентът от Катедрата по ортопедия и травматология в МУ-Варна д-р Николай Коларов е новият изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Анна" - Варна, а доц. д-р Боряна Върбанова от Катедрата по педиатрия пое поста на председател на Борда на директорите. Д-р Коларов е познат като един от най-добрите специалисти по ортопедия в България, хирург, който успешно овладява случаи, при които се налага протезиране на тазобедрена или колянна става, травматология на опорно-двигателния апарат, раменно или ревизионно протезиране. Доц. д-р Боряна Върбанова е авторитетен и уважаван лекар в Североизточна България, специалист по педиатрия, детска ревматология и клинична алергология. Основоположник е на детската ревматология във Варна, като превръща морската столица във водещ център в страната.

Иновативни методи на лечение

13


СТУДЕНТСКИ КАМПАНИИ „Усмивка за цял живот“ Организатори на инициативата са Асоциацията на студентите по дентална медицина - Варна, съвместно с Факултета по дентална медицина, Студентски съвет към Медицински университет – Варна, Асоциацията на студентите медици в България и Асоциация на студентите по фармация във Варна. Студентите анкетираха варненци и ги запознаха с методите и средствата за устна хигиена.

в благородната инициатива можеше да закупи от великденските ръчно изработени украшения, създадени с много любов, за да донесат надежда и да вдъхнат вяра. Творенията са изработени от пациенти с психични заболявания. Под мотото „Днешните проблеми са утрешни решения" кампанията се радваше на огромен интерес още през първия ден на провеждането си.

„Болница за плюшени мечета“ Целта на кампанията бе под формата на игра децата да научат повече за хигиената, здравословното хранене и за това какво се случва в една болница. Те имаха възможност да общуват с млади лекари и да преодолеят страховете си от манипулации и бели престилки. В ролята на „пациенти" бяха плюшените играчки на децата, а техни лекари бяха студентите.

„Живей дълго, храни се здравословно“ Студентите организираха национална кампанията, чиято основна цел е да промотира доброто здраве, информирайки населението за здравословния начин на живот. Разположени бяха специални информационни пунктове, където - освен ябълки, символ на кампанията - студентите раздаваха и информационни материали, разясняващи проблемите на балансираното хранене и здравословния начин на живот. Проведена бе и анонимна анкета, която имаше за цел да събере информация относно хранителните навици и поведение на жителите на град Варна.

„Благотворителен Великденски базар“

Целта на инициативата бе набиране на средства за Трудотерапиите към Психиатричните клиники на УМБАЛ „Св. Марина" - Варна. Всеки желаещ да се включи

14

Инфоакадемика, 2017, брой 1

„Дари кръв – спаси живот“ Кръводарителската акция е съвместна инициатива на Студентски съвет на МУ-Варна и Регионален център по трансфузионна хематология- Варна. В кампанията се включиха 67 кръводарители, като голяма част от тях бяха англоезичните студенти на МУ-Варна. Поради големия наплив от хора след изтичане на кампанията в университета желаещите да дарят кръв бяха пренасочени към Центъра по трансфузионна хематология. "Човешката кръв няма цена. Тя носи живот. Тя дарява живот. Пълноценен заместител няма. Помагайте на тези, които имат нужда от кръв. Помагайте в името на живота!" - призовават бъдещите медици.


МУ-ВАРНА Е ПРАВИЛНИЯТ ИЗБОР!

Представяме ви 5-ма първокурсници от МУ-Варна. Те са млади, усмихнати и амбициозни. Те имат какво да ви разкажат за първата си година в университета. Какъв съвет ще дадете на бъдещите първокурсници в МУ-Варна и какво ще им пожелаете? Георги: Аз няма да агитирам кандидат-студентите за МУ-Варна. Аз ще им препоръчам да се запознаят с възможностите, предлагани от медицинските университети, и тогава сами да разберат, че МУ-Варна е най-добрият избор.

"Погрижи се за венците си" Целта на инициативата е да се обърне внимание на проблемите с венците и да повиши информираността относно начините за цялостното отстраняване на зъбната плака. По време на кампанията студентите даваха препоръки за техники за правилно четкане на зъбите, за използване на конци и интердентални четки, за употребата на разтвори за промивка на устната кухина. Бяха проведени и безплатни профилактични прегледи.

Велизар: Бих ги посъветвал да учат системно и да не оставят всичко за сесията, защото материалът не е толкова труден, ако се учи навреме. Пожелавам им да се забавляват и да обичат това, което правят. Сезгин: Моят съвет към кандидат-студентите е, ако се колебаят в избора си между МУ-Варна и останалите медицински университети, да не се съмняват кой е най-добрият. Тук място за чудене няма – МУ-Варна е правилният избор. Ще бъдат впечатлени от добрите резултати, които ще постигнат. Янита: Бих им казала – няма какво да му мислите, това е точното място. МУ-Варна е перфектното място за един млад човек, който иска да се развива и има потенциал. Университетът, преподавателите и хората тук са страхотни, така че това е правилният избор. Мартин: Пожелавам на кандидат-студентите успех и да се забавляват всяка секунда от свободното си време, защото занапред то ще става все по-малко. Нужни са много усилия, за да се развиеш по правилния начин в своята среда. Университетът предлага достатъчно извънучебни занимания, които да развличат от учебния материал.

Над 800 участници събра Пети Черноморски симпозиум за млади учени в сферата на биомедицината Бъдещите специалисти имаха възможност да демонстрират своите академични и презентационни способности и личния си принос към науката. Проведена бе уникална по рода си, предавана на живо хирургична операция. Проф. Вадим Пищик - заместник-декан на Факултета по медицина към Първи държавен медицински университет в Санкт Петербург, Русия, заедно с екип от УМБАЛ „Св. Марина“, изпълниха торакоскопска процедура по отстраняване на карцином от бял дроб на пациент. Младите учени представиха своите разработки на сесии по клинична медицина, сърдечно-съдови болести, лечение на доброкачествени и злокачествени новообразувания.

МУ- Варна взе участие в Първия национален студентски фестивал на медицинските университети Студенти от всички медицински университети у нас представиха своите таланти. МУ-Варна получи заслужени аплодисменти с великолепното представяне на танцовия ансамбъл с художествен ръководител Диана Димитрова. Идеята на ръководствата на медицинските университети е фестивалът да се превърне в традиция. През следващата 2018 г. МУ-Варна ще бъде домакин на събитието.

Студентски кампании

15


УНИВЕРСИТЕТЪТ ПРЕДСТАВЕН С ТРИ ДОКЛАДА НА СЕМИНАР ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ Авторските права във висшите училища, отворен достъп и нова платформа за навигация в бази данни бяха темите на три доклада, с които МУ-Варна се представи на Петия национален семинар на тема „Интелектуална собственост, иновации и научна дейност в глобална среда“. Семинарът с международно участие се проведе в края на април 2017 г. в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), София. „Разработване на комплекс от мерки за защита на авторските права във висшите училища“ с автор Диляна Йорданова, юрист в МУ-Варна, насочва вниманието към необходимостта от обучение и възпитание на студентите по отношение на правилното използване на произведения на научната литература. Целта на доклада е да бъде представена възможност за разработване на комплексни мерки срещу плагиатството от студентите, включващи предварително обучение, определяне на санкции и ред за прилагането им. Разгледана е необходимостта от въвеждане на кратък курс в учебните програми, обхващащ основните понятия в авторското право. „Обзор на ресурсите с отворен достъп в България“ е обширно и многостранно проучване на екип на Библиотеката на състоянието на отворения достъп у нас. Използвани са различни бази данни на ресурси с ОД - DOAJ,

Проучвания на оралното здраве – основни методи Световната здравна организация предостави на Медицински университет - Варна изключителните права за превод на български език на ръководството: "Проучвания на оралното здраве - основни методи". Преводът е дело на студенти от Факултета по дентална медицина, Медицински университет „Проф. д-р П. Стоянов“ – Варна, под редакцията на доц. д-р Клара Докова от Катедра „Социална медицина и организация на здравеопазването“ към Факултета по обществено здравеопазване.

16

Инфоакадемика, 2017, брой 1

ROAD, OpenDOAR, ROAR, ROARMAP, OpenAIRE, SCOPUS, Web of Science, с цел да се представи състоянието на OД в България от гледна точка на развитието на научните списания и репозиториуми. Докладът обсъжда необходимостта от въвеждане и прилагане на институционални политики на отворен достъп, както и инициативи за бъдещото развитие на ОД у нас. „MUVOAR - обединена платформа за навигация в собствени и чужди научни бази данни“ е новата разработка на Университетското издателство на МУ-Варна. Платформата е електронна система, която позволява обединено търсене сред всички създадени от МУ-Варна бази данни: пълнотекстовите online системи за научна периодика и научни конференции и Репозиториума на университетската библиотека, съдържащ автореферати на дисертации, статии и монографии. Тези бази обхващат академичната продукция на МУ-Варна и улесняват изследователите в процеса “търсене - намиране - използване” на научна литература в различни типове издания. MUVOAR изцяло поддържа мисията на университетската библиотека и издателство да бъдат медиатори при обмена на научно-приложна информация между потребителя и глобалната медийна среда.

Първа варненска конференция за електронно обучение и управление на знанието: Мост между средното и висшето образование Излезе от печат изданието с доклади от Първата варненска конференция за електронно обучение и управление на знанието. Целта на конференцията е да се превърне в дискусионен форум за обмен на концепции, иновационни решения и практики в областта на електронното и дистанционно обучение. Това е поредната стъпка към постигане на общата мисия за едно по-качествено и модерно образование в България.


УНИВЕРСИТЕТСКОТО ИЗДАТЕЛСТВО ПРЕДЛАГА МЕДИЦИНСКИ ИЗДАНИЯ ВЕЧЕ И В УМБАЛ „СВ. МАРИНА” От 4 април 2017г . Университетското издателство официално предлага своите издания на територията на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Марина“, Варна. Освен медицинска литература, издадена от МУ-Варна, се предлагат и медицински издания на други издателства в страната, популярна медицинска литература, художествена литература, периодични издания и ежедневна преса, канцеларски материали. Студентите и клиентите могат да закупуват и рекламни стоки с марката на университета – тениски, пуловери, якета, чаши, химикали и др. Преподавателите имат възможност да предоставят за продажба свои оригинални авторски произведения, издадени или отпечатани в други издателства, след сключване на договор с университета. За въпроси и подробна информация се обръщайте към отдел „Издателска дейност“, тел. 052 677117, e-mail: press@mu-varna. bg. Университетското издателство очаква Вашите книги! Заглавията, които можете да закупите в УМБАЛ „Света Марина“, са подбрани така, че да задоволят читателските нужди едновременно на студенти, преподаватели, практикуващи лекари и посетители на болницата. Посетете книжарницата на входа на УМБАЛ „Св. Марина, за да се уверите сами! Работно време: Понеделник – четвъртък: 9:00 - 17:00 ч. Петък: 9:00 - 15:00 ч. Обедна почивка: 30 мин.

НОВА ПЛАТФОРМА ЗА ОБЕДИНЕНО ТЪРСЕНЕ В НАУЧНИТЕ БАЗИ ДАННИ НА МУ-ВАРНА - MUVOAR

В новоразработената от Университетското издателство система за търсене на уебадрес http://press.mu-varna. bg/muvoar можете да откриете своите пълнотекстови разработки, публикувани в онлайн изданията на МУ-Варна. Сиситемата е разработена за улеснение на потребителите, които чрез едно търсене могат да открият публикувани документи в 3 различни бази данни – онлайн системи за научна периодика и научни конференции и репозиториум, съдържащ автореферати, дисертации и монографии.

Издателска дейност

17


НЕИЗВЕСТНО ЗА БИБЛИОТЕКИТЕ…

В

Древен Египет всички кораби, посещаващи Александрия, били задължени да предават книгите си в библиотеката на Александрия, за да бъдат копирани. Оригиналът оставал на съхранение в библиотеката, а копието се връщало на собственика. рез 1193 г. Бахтияр Килджи разрушил университета и библиотеката на Наланда с цел да изкорени будизма. Унищожаването на библиотеката се смята като причина за изчезването на древноиндийската научна мисъл в математиката, астрономията, алхимията и анатомията. Бахтияр е военачалник от турското племе Килджи, обитавало части от днешен южен Афганистан, което в края на 12 и началото на 13 век завладява части от Източна Индия. САЩ има повече обществени библиотеки, отколкото заведения на McDonald's. т всяка книга, публикувана в Норвегия, правителството купува 1000 копия, които да бъдат депозирани в библиотеки. За детски книги бройката е 1550 копия. Тази политика подпомага както малките издателства, така и авторите – доходът от авторски права от първите 1000 екземпляра е гарантиран. Освен това в Норвегия книгите са освободени от ДДС. нигата на рекордите на Гинес държи рекорда за това, че е най-често крадената от библиотеките книга. дин от най-забележителните примери за филантропията на индустриалеца Андрю Карнеги е основаването и финансирането на 2 509 библиотеки в англоезичния свят - в Съединените щати, Обединеното кралство, Австралия и Нова Зеландия. Често наричат Карнеги "патрона на библиотеките". вторите получават заплащане всеки път, когато британските или ирландските библиотеки заемат книгите им на читатели. Норвегия можете да върнете книгата си от библиотеката навсякъде в страната, независимо къде е заета. рез 1995 г. немски историк открива малък плик с кокаин, докато разглежда ръкопис на Карл Колер в Конгресната библиотека на САЩ. Колер е ученият, въвел кокаина като локална анестезия в очната хирургия. На плика, скрит в ръкописа, пишело: "Остатък от първата доза, с която направих първия си експеримент с кокаин през 1884 г. " поред Закона за авторското право от 1911 г. Британската библиотека получава копие от всяко издание, публикувано или разпространявано в Обединеното кралство, включително брошури, списания, вестници, нотни записи и карти. Практиката, известна като "правен депозит", може да бъде проследена до 1610 г.

П

В О К Е

ИЗВЕСТНО ЗА БИБЛИОТЕКИТЕ… „В безпарични времена библиотеките ще ти помогнат повече, отколкото парите във времена без библиотеки.” Ани Хърбърт „Най-ценното нещо в портмонето ми е картата за библиотеката.“ Лора Буш „Ако търсиш свалка, иди в колеж. Ако търсиш знание, иди в библиотеката.“ Франк Запа „Библиотеката пести пари от необходимостта отново и отново да изобретяваме колелото.“ Бярне Стростроп „Университетът е просто група здания около една библиотека.“ Шелби Фут „Библиотеките са тънката червена линия между цивилизацията и варварството.” Нийл Геймън „Ако си мислите, че образованието е скъпо, пробвайте с невежеството.“ Дерек Бок

А В П С

18

Инфоакадемика, 2017, брой 1

Видеокурс Общ български език като чужд за англоезично обучение ниво А1-А2. Издадени са 10 части на видеокурса с авторски колектив от Департамента по чуждоезиково обучение и спорт: В. Тачева, А. Добрева, П. Фотев, В. Симеонова, И. Дойкова, С. СтавреваДоростолска, С. Христова

Библиотека


НОВИ КНИГИ

М. Станчева, Л. Македонски, К. Пейчева, З. Петева, Ж. Панайотова. Chemistry Textbook for the Entrance Test at MU-Varna

М.Станчева, Л. Македонски, Д. Иванов. З. Петева, В.Панайотова. А handbook of biology and chemistry test items...

Д. Иванов Сборник с тестови задачи за КСИ по биология за специалностите от МК-Варна...

М. Станчева, Л. Македонски, Р. Черкезова Сборник с тестови въпроси за КСИ по химия

С. Атанасова, С. Стайкова Practical Handbook of Nephrology and Clinical Cases...

В. Ванков, К. Ичев Topographic Anatomy

Г. Пехливанов, И. Бакърджиев Дерматопатология на мъжките гениталии

Н. Дончев Хронична венозна болест

Р. Ненков Миниинвазивна хирургия на щитовидната жлеза

Д. Георгиева Автономни нарушения при мозъчен инсулт

Е. Калевска Функционални резултати и хеморагични усложнения след лечение на исхемичен мозъчен инсулт...

Г. Ненова Кинезитерапията в общественото здраве

М. Симов Технологии и материали в съвременното зъбопротезиране

С. Ангелова Конвенционални и цифрови отпечатъчни методи в неснемаемото протезиране

М. Дойчинова Ендо-пародонтални лезии

Т. Георгиев Приложение на конично-лъчевия томограф при предоперативна диагностика в оралната хирургия

Е. Исмаил Рак на яйчника – етиопатогенеза, диагноза и лечение

Е. Ковачев Асистирани репродуктивни технологии

М. Абаджиев, К. Георгиева Репетиториум по дентална имплантология

Я. Манолова Хирургично лечение на предна очна повърхност

Нови книги

19


ПОПЪТЕН ВЯТЪР КЪМ ОТКРИВАНЕ НА НОВИ ХОРИЗОНТИ...

Инфоакадемика 2017, 1  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you