Page 1

Juni 2021

magazine

Mevrouw Lock

“Hulde aan alle mensen die hier werken.”

Thema: Mobiliteit


In dit nummer

Colofon Present magazine is een officiële uitgave van Present en verschijnt drie keer per jaar. Hoofdredactie: Koen Wemmenhove Eindredactie: Pien Migchelsen Redactie: Hilke Bikker, Janna Riphagen, Linda van Houten, Marieke Groenendijk-Bloem en Martijn Duijzer Redactieadres: Present magazine, Pr. Marijkeweg 34, 4233 HM Ameide, communicatie@presentvooru.nl Adverteren? Neem contact op met Koen Wemmenhove, communicatie@presentvooru.nl Ontwerp & opmaak: Vanderperk Groep, Groot-Ammers © 2021 Present, Ameide De inhoud van dit magazine is zorgvuldig samengesteld. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

13

Fietsmaatjes in Leerdam gezocht

04

Mevrouw Lock vertelt over het wonen in Graafzicht

12

Wim en zijn klassieke BMW’s

 3 Voorwoord  4 Fietsmaatjes Leerdam  6 Kennismaken met echtpaar Broekhuizen  7 Rollator!  8 Locatienieuws Emma-Meesplein 10 Kennismaken met de toppers van Present 12 Mijn werkdag: Wim de Zeeuw 13 Mevrouw Lock vertelt... 14 Locatienieuws Graafzicht 17 Kennismaken met meneer Tukker

18 Mobiliteit door de jaren heen 20 Meditatie 22 Locatienieuws Hof van Ammers 25 Ton en Dik: het technische hart van Graafzicht 26 Present Nieuws 28 Locatienieuws Open Vensters 32 Vrijwilliger in beeld: Kees den Hartog 33 Vrijwilligersnieuws 34 Column Bianca de Jong:

Mobiliteit of mobieltijd


Voorwoord

Blijf in beweging! Als ik nadenk over het thema van dit Present magazine, dan is het eerste wat in mij opkomt mijn allereerste baan. Het was 1990. Ik was klaar met mijn studie Sociale Geografie in Groningen en mijn eerste baan was bij het Ministerie van Verkeer & Waterstaat in Limburg. Mobieltjes bestonden nog niet en in mijn eerste maand gingen we van één computer per vijf medewerkers naar de situatie waarbij iedereen een eigen computer kreeg. Het beeldscherm was zwart-wit en je kon er nog geen filmpjes en plaatjes op zien. Voordat je de computer aan de praat had, was je ruim vijf minuten verder. Teksten maakte je in WordPerfect en het spannendste computerspelletje was Pac-Man. Het was een andere tijd. Mijn opdracht was, om samen met gemeenten in Zuid-Limburg, te proberen mensen meer op de fiets en in het openbaar vervoer te krijgen en minder auto te laten rijden. Dat laatste was een verloren strijd, maar het fietsverkeer en het openbaar vervoer is ondertussen aardig in omvang toegenomen. Mijn werk ging toen dus over mobiliteit. Grappig is dat ook bij Present mobiliteit een heel belangrijk thema is, maar met een totaal andere betekenis. Nu gaat het over hoe belangrijk het is om in beweging te blijven. Dit is super goed voor de verbindingen in je hersenen. Het is goed voor je welzijn en je gezondheid. Daarom is het ook zo fijn dat we tegenwoordig onze eigen beweegcoach hebben, Lianne de Wit. Zij helpt om in onze zorg en welzijnsactiviteiten steeds meer beweging in te bouwen.

Mobiliteit heeft ook te maken met bewegen op de arbeidsmarkt. We willen graag meer mensen bij Present verwelkomen als nieuwe collega of leerling. Deze instroom is ook mobiliteit en we zijn blij dat dit steeds beter lukt. We timmeren als Present op een leuke manier aan de weg via de campagne www.werkenbijpresent.nl en op de sociale media. Dat ziet er echt heel anders uit dan het beeld op mijn eerste werkcomputer, waar ik dit verhaal mee begon. Dat brengt mij op het laatste punt. Als je kijkt wat er vanaf 1990 tot nu is gebeurd dan is dat heel veel ontwikkeling en daarmee beweging. Als je kijkt naar het leven van de mensen die wij ondersteunen met zorg en welzijn, dan hebben zij nog geweldig veel meer beweging meegemaakt. Een mensenleven is er vol mee. We zijn dus zeer mobiel met zijn allen. Als ik nu naar de toekomst kijk, dan zal diezelfde vaardigheid om in beweging te blijven weer heel belangrijk zijn om ons in te stellen op nieuwe ontwikkelingen. Om die reden zijn wij nu alvast de koers tot 2030 voor Present aan het bepalen. Dan weten we in ieder geval welke kant de beweging op moet gaan. Veel plezier bij het lezen van dit Present Magazine. Blijf in beweging! Met warme groet, Janneke Louisa-Muller Bestuurder


04 PRESENT MAGAZINE JUNI 2021

Fietsmaatjes Leerdam Misschien heeft u de duofiets, met twee vrolijke bestuurders, al weleens zien rijden in Leerdam? Grote kans dat het een fiets was van Fietsmaatjes Leerdam. In samenwerking met Stichting Doen en de landelijke fietsmaatjes hebben zij 3 jaar geleden Fietsmaatjes Leerdam opgestart. Het doel is zoveel mogelijk mensen in Leerdam de kans te gunnen er met de duofiets op uit te trekken!

Door: Antoinet de de Jongh en Linda van Houten

De initiatiefnemer Berry van Verwijmeren en fietsvrijwilliger en coördinator Jaap van Leur vertellen met een grote glimlach hoe het idee is ontstaan: “We willen iets betekenen voor de ouderen in de omgeving. Met Fietsmaatje Leerdam kunnen we voldoen aan een behoefte om te bewegen en beperken we eenzaamheid.” Het bestuur en alle fietsmaatjes doen alles vrijwillig. De organisatie heeft inmiddels samenwerkingen in de regio met Huis ter Leede, Lingesteyn, Philadelphia en sinds kort ook met Present locaties Emma en Meesplein. Fietsmaatjes Leerdam heeft 28 actieve vrijwilligers en beschikt over 2 duofietsen, deze zijn gesponsord door de Lions club uit Leerdam en het Oranjefonds. Jaap: “Opvallend is dat sommige vrijwilligers zich aanmelden samen met een fietsmaatje, zo is er bijvoorbeeld een dochter die samen met haar moeder wekelijks fietst!” De heren vertellen dat dit de voorkeur heeft, want ‘het is fijn als je met een bekende op pad kunt gaan’. Ook ontstaan er nieuwe vriendschappen en leren mensen elkaar nu pas kennen terwijl ze al jaren bij elkaar om de hoek blijken te wonen!


05 PRESENT MAGAZINE JUNI 2021

Hoe kunt u als bewoner van Present Emma en Meesplein van de duofiets gebruik maken? Bewoners van Emma of Meesplein kunnen zich via het team welzijn opgeven voor een fietstocht. Elke vrijdagmiddag is de duofiets gereserveerd voor deze locaties. Een aantal vrijwilligers van Emma krijgt een training zodat zij zelf met bewoners op pad kunnen gaan.

Fietsmaatjes zoekt nog gasten in Leerdam! Woont u in Leerdam en lijkt het u leuk om er eens op uit te gaan met de duofiets? Via de website www.fietsmaatjesleerdam.nl kunt u zich gratis aanmelden. Wanneer u een reservering maakt voor een dagdeel wordt u gekoppeld aan 1 van de vrijwilligers van Fietsmaatjes Leerdam. U wordt thuis opgehaald en betaalt een vast bedrag van € 3,- per fietsrit. Dit bedrag wordt onder andere gebruikt voor het onderhoud van de fietsen. Meer informatie? Kijk op www.fietsmaatjesleerdam.nl of bel 06-24641718


06 PRESENT MAGAZINE JUNI 2021

Kennismaken met

echtpaar Broekhuizen

Door: Koen Wemmenhove Meneer Broekhuizen zwaait vrolijk de deur open als ik aanbel. Samen met zijn vrouw woont hij in een knus appartement op de eerste etage van Graafzicht. Mevrouw Broekhuizen is druk met haar breiwerk en stopt even om mij met een vriendelijke glimlach te begroeten. Het echtpaar is in 2020 in Graafzicht komen wonen omdat het thuis niet meer ging. Meneer Broekhuizen vertelt dat hun huisarts adviseerde dat het een goed moment was om naar Graafzicht te gaan. Er stonden wat appartementen vrij en de dagelijkse dingen gingen niet meer zo makkelijk. “Dan moeten we dat maar doen, heb ik toen gezegd” vertelt meneer lachend. Hoewel het geen makkelijke tijd was, zijn ze dankbaar hier nu te wonen: “Ik kreeg te maken met een hart- en herseninfarct en het geheugen van mijn vrouw werd minder, dan is het goed om hierheen te verhuizen.” In het midden van de woonkamer staat een prachtig orgel. Meneer is jarenlang organist geweest in de Hervormde kerk in Bleskensgraaf. “Samen met twee anderen speelde ik in de kerk. Één van hen was zelfs naar het conservatorium geweest. Ik heb het mijzelf aangeleerd en probeerde altijd op emotie en het gevoel te spelen.” Nieuwsgierig vraag ik of

meneer een stukje wil spelen. Dat doet hij graag. Het is ongelofelijk knap om de handen en voeten van meneer in verschillende ritmes het orgel te zien bespelen. Het appartement vult zich met een warm geluid en mevrouw stopt weer even met haar breiwerk. “Maar dit doe ik dus niet zo vaak. De buren vinden het mooi om een psalm te horen, maar liever niet de hele dag”. Mevrouw Broekhuizen kan urenlang breien. Vroeger verwerkte ze ook allerlei patronen in haar werk, nu maakt ze gebruik van één kleur en een vaste vorm. Alle breiwerkjes die mevrouw maakt gaan naar Roemenië. Daar kunnen de mensen het goed gebruiken. Meneer vertelt dat de mensen daar een erg goed hart hebben. Hun dochter brengt de spullen zelf naar Roemenië en ze wordt dan gastvrij en hartelijk ontvangen. Omdat er niet veel eten is, laten de mensen daar zelfs hun eigen eten staan voor de gasten. De bakkerij is een belangrijk onderdeel van hun leven geweest. Meneer ging werken in de bakkerij en maakte daar altijd lange nachten. Eerst begon hij zijn dienst om 2 uur ‘s nachts, later zelfs al om 10 uur ‘s avonds. Vanuit de bakkerij zag hij ook voor het eerst mevrouw Broekhuizen lopen. En nu, een paar honderd meter van de brug waar de bakkerij gelegen was, zijn ze nog steeds bij elkaar. Meneer trekt er nog graag op uit met de fiets. Vanochtend is hij helaas gestrand in het weiland: “Mijn accu was op. Ik heb de fiets op het erf van een bekende geparkeerd en ben terug gaan lopen. Helaas pikte niemand mij op. Ze zullen wel gedacht hebben, die man is gewoon lekker aan het wandelen!”. Ook maakt hij nog regelmatig een ritje met zijn auto: “Hij ziet er nog prima uit en doet het goed.” Als ik afscheid neem, laat meneer graag zijn auto nog even zien. De auto staat pal geparkeerd voor de hoofdingang van Graafzicht. “Ik rij hem wel even in het zonnetje, dan kunnen we een betere foto maken” glimlacht meneer. We nemen met een elleboog afscheid op de parkeerplaats en bedanken elkaar voor het fijne gesprek.


07

ollator! R

PRESENT MAGAZINE JUNI 2021

BEWONERS VAN DE PRESENT HUIZEN VERTELLEN WAT DE ROLLATOR VOOR HUN BETEKENT

Het is mijn beste kameraad

Wie heeft hem hier niet? Handige kar, vooral als de benen niet meer meewerken Iets wat we vroeger misten

Mijn hulp op wielen!

MENEER KOOIJMAN

Hij brengt mij overal Fijn ding waar ik op kan zitten als ik even wil rusten

Ik heb er één met een mandje, handig voor mijn boodschappen

Kun je mijn Mercedes even aangeven?

Dit is Ik laat hem jaarlijks keuren! mijn karretje

Zonder rollator kwam ik niet meer buiten

Vrijwilligster Adrie IJzerman reed

De rolstoelbus wordt

haar 250ste rit

weer wekelijkse gebruikt

op de duofiets!

voor mooie tochtjes!

Meneer Hoevenaar rijdt met zijn scootmobiel het hele land door!


08 PRESENT MAGAZINE JUNI 2021

Locatienieuws

-Meesplein

Pasen

Met koningsdag hebben

Ondanks dat het dit jaar tijdens Pasen guur weer was, hebben we er in Emma toch wat leuks van gemaakt. We genoten van de Paas high tea, waar hartige hapjes en advocaat natuurlijk niet mochten ontbreken.

we in Emma mooie kaarten gemaakt voor koningin Maxima.

Duofiets Afgelopen maand mochten we kennismaken met de duofiets van Fietsmaatjes Leerdam. Super bedankt Fietsmaatjes Leerdam, hier gaan we zeker meer gebruik van maken!

Zingeving Iedere maand komen we in Emma bij elkaar voor de zingevingsactiviteit. Deze maand genoten we van mooie liederen die gespeeld werden door stagiaire Marylene ‘t Lam.

Tijdens koningsdag genoten we op Meesplein van een heerlijke tompouce. Leve de koning!

Moestuin Door het lekkere weer konden we op Meesplein weer buiten eten.

De zomer komt er weer aan, en daarom zijn we op Meesplein begonnen met het maken van onze eigen moestuin. Hopelijk hebben we binnenkort mooie plantjes in de moestuinbakken!


Fotoshoot

Verjaardag Maxima

Medewerkers Mariam en Ingrid verschenen eind mei voor de lens van huisfotograaf Otto Thijs. De foto’s zijn binnenkort te bewonderen op www.werkenbijpresent.nl en social media.

Ook de verjaardag van koningin Maxima konden we niet zomaar voorbij laten gaan, daarom hebben we met zijn allen genoten van een echt staatsbanket.

Cliëntenraadnieuws Emma-Meesplein Voorwaarts mars! Het thema voor dit Present Magazine is mobiliteit: voorwaarts mars! Ook uw cliëntenraad komt weer graag in beweging! Het directe contact met u hebben wij erg gemist. Het ziet er gelukkig naar uit dat wij elkaar weer na de zomermaanden weer persoonlijk kunnen ontmoeten. Zo willen we medio september weer gaan starten met de Toren-, Meesplein- en Thuiszorg gesprekken. Aan die gesprekken hechten wij zeer veel waarde. Ons devies is niet voor niets: Voor u, met u. Het resultaat van die gesprekken delen wij met u op de jaarvergadering medio oktober. Waarover praten wij nu? · Inrichten cliëntenraad Meesplein · Verruimen bezoekersregeling · Geactualiseerde huisregels Present · Kosten bewoners aanvullende diensten · Planning Toren-, Meesplein-, Thuiszorggesprekken en Jaarvergadering Cliëntenraad Meesplein Tijdens de op 16 februari 2021 gehouden overlegvergadering is het nieuwe medezeggenschapsreglement lokale cliëntenraden ondertekend door Wim van Sijll (Regiomanager) en uw voorzitter van de cliëntenraad. De nieuwe wet Medezeggenschap Zorginstellingen geeft de mogelijkheid om ook voor de locatie Meesplein een cliëntenraad in te richten. Wij gaan hierover

graag in gesprek met de eerste contactpersonen van de locatie Meesplein. Het minimale aantal benodigde cliëntenraadsleden is 3. We zoeken nog minimaal 2 geïnteresseerden die lid willen worden van de nieuw te vormen cliëntenraad. Mocht u hierover nu al vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Welkom Voor de cliëntenraad Emma mogen we Gerard den Hartog als nieuw lid van harte welkom heten. Thuiszorg We zijn ook nog op zoek naar één cliënt of eerste contactpersoon Thuiszorg die lid willen worden van onze cliëntenraad. Namens de cliëntenraad Emma-Meesplein, Jan van Baren, voorzitter clientenraad-emma@ presentvooru.nl 06-19131942


10 PRESENT MAGAZINE JUNI 2021

-Meesplein

Kennismaken

met de toppers van Present In deze rubriek maakt u kennis met al die leuke medewerkers van Present. We gaan in gesprek met collega’s die werken op de woonzorglocaties en in de thuiszorg. Hun verhalen zijn bijzonder en mooi. Aangenaam kennis te maken! Door: Martijn Duijzer

Naam: Viona Burggraaf Functie: Medewerker welzijn “Blijf iedere dag positief gestemd, met vriendelijkheid bereik je het meeste! ‘Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’.”

Naam: Hetty Veerman Functie: Beleidsmedewerker kwaliteit “Durf samen te (gaan) doen waar bewoners blij van worden, ook al raakt daardoor je werkschema of dat van collega’s in de war. We zijn er immers voor het woon- en leefplezier van onze bewoners/cliënten.”

Naam: Ria Kortleve Functie: Gastvrouw “Ik vind het leuk om oude spullen te verzamelen, vooral emaille, serviesgoed, maar ook blikken trommeltjes, oude strijkijzers, kortom alles uit grootmoeders tijd. Ik ga dus graag naar rommelmarkten en kringloopwinkels om te snuffelen tussen oude spullen en wie weet open ik wel ooit m’n eigen museum in Ottoland.”

Naam: Tessa Smit • Functie: Huiskamermedewerker kleinschalig wonen “Wij hebben buiten de brievenbus aan de muur hangen. Ik heb nooit zin om het sleuteltje van de brievenbus te halen om de brievenbus daarmee te openen, dus stop ik mijn hand door de gleuf van de brievenbus en haal zo de post eruit. Maar van de week kreeg ik m’n arm niet meer goed uit de klep van de brievenbus, door het dikke vest wat ik aan had. Ik trok zo hard dat ik de brievenbus van de muur trok. Snel mijn arm eruit getrokken en toen heb ik hem snel teruggehangen!”

Naam: Mendy Chaigneau • Functie: Medewerker welzijn “Mijn motto: Je weet nooit wat je kunt, tot je het geprobeerd hebt!”


11 Naam: Angelique van Wijk Functie: Huiskamermedewerker kleinschalig wonen “Ik wilde altijd kapster worden en dat ben ik ook geworden. Ik ben zelfstandige, wat een ontzettend mooi beroep is, maar al heel lang wilde ik graag wat voor de ouderen betekenen. Dit kwam onverwachts op mijn pad, en daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Iedere keer ga ik met zoveel plezier naar mijn werk.”

Naam: Anja Meijer – van Eck Functie: Leerling verzorgende IG “Dat ik er geen spijt van heb dat ik nog op latere leeftijd besloten heb om mijn hart te volgen en een opleiding ben gaan doen in de zorg. Je bent nooit te oud om te leren!”

Naam: Demi de Jong Functie: Stagiair management “De soep in Emma is altijd erg lekker en ik dacht echt dat ik mosterdsoep aan het eten was, maar een collega vertelde dat het toch maissoep was. Het smaakte gelukkig nog steeds lekker!”

Naam: Annemarie Huisman Functie: Coördinator interne zorg ”Ik wilde kraamverzorgende worden en ben daarom naar de verzorgende opleiding gegaan. Dit kwam omdat ik toen ik 12 was een zusje kreeg en toen leek voor mij kraamverzorgende worden het helemaal. Ik heb dit werk nooit gedaan, want mijn hart bleek toch te liggen bij de ouderenzorg.”

Naam: Willemijn de Jong Functie: Verpleegkundige “Als je een klein dominosteentje neerzet, met daarachter steeds groter wordende dominostenen, dan zal uiteindelijk de grootste omgaan als je de kleinste aantikt. Hiermee wil ik zeggen: iedereen is in staat om een verandering in gang te zetten. Of het nou in je eigen handelen is, binnen je team of afdeling, of groter dan dat.”

Naam: Anne Aalders Functie: Leerling verzorgende IG “Een dochter van een bewoonster was positief getest op COVID-19. Maar haar moeder dacht dat haar dochter wilde vertellen dat haar zwangerschapstest positief was. Achteraf bleek dat niet zo te zijn, want de dochter was iets te oud om zwanger te kunnen zijn! “

PRESENT MAGAZINE JUNI 2021


12 PRESENT MAGAZINE JUNI 2021

Mijn werkdag: Wim de Zeeuw

“Ik zit niet graag op mijn gat” Wim de Zeeuw is al jaren medewerker technische dienst in Open Vensters. Wim is de handige, nuchtere, technische maar vooral vriendelijke duizendpoot in Open Vensters. Hij verbouwt appartementen, reageert op storingsmeldingen om een lampje te vervangen, maar komt ook in actie bij grotere calamiteiten. Wim: “Wat ik iedere dag doe? Eigenlijk alles.” Door: Koen Wemmenhove Iedere maandag, dinsdag en woensdagparkeert Wim de Zeeuw trots één van zijn oldtimer BMW’s op de parkeerplaats van Open Vensters. Een prachtig blauw kenteken kleurt de historie van deze auto’s die Wim zelf onderhoudt. Wim: “Ooit had ik twaalf oldtimers. Je kunt denk ik wel spreken van een passie. Mijn vader was automonteur en liefhebber, dus het zit denk ik in de genen.” Als jonge jongen keek Wim nieuwsgierig het vak af bij zijn vader. En net als twee van zijn broers ontwikkelde hij ook een passie voor auto’s. Wim: “één van mijn broers klust aan oude koetsauto’s en de ander is rijschoolhouder”. Inmiddels zijn ze allebei gepensioneerd. Toen Wim met zijn vrouw Bea en dochter Linda verhuisde naar hun boerderij in Almkerk moest er dan ook een speciale werkplaats voor zijn auto’s komen. Wim had al een aantal huizen gebouwd en maakte in het nieuwe huis een werkplaats voor zijn

auto’s en een werkplaats voor zijn vrouw en dochter om hun bloemenvak uit te kunnen oefenen. Nadat zijn vrouw zeven jaar geleden is overleden, kreeg de bloemenwerkplaats een andere invulling. Zijn dochter woont met haar man en drie dochters in het voorhuis van de boerderij. Trots wijst Wim naar de foto van zijn drie kleindochters die aan de wand van zijn werkplaats prijkt. Opa Wim woont samen met boxer Lola in het achterhuis. In zijn vrije tijd is Wim het liefste bezig: “Ik zit niet graag op mijn gat”. Als vrijwilliger bij de kerk, hoe kan het ook anders, helpt hij met technische klusjes. Ook werkt hij mee in het tuinonderhoud. En met boxer Lola heeft hij altijd goed gezelschap thuis. Als klein kind was Wim al gek op boxers: “de buren hadden een boxer en ik heb mijn vader jarenlang gevraagd en aan het hoofd gezeurd of wou ook zo’n hond mochten”. Uiteindelijk mocht Wim zelf beslissen en heeft hij samen met vrouw Bea meerderde boxers groot gebracht. Boxer Lola gaat ook met Wim mee naar het werk. Lola wacht dan geduldig in de kennel in de werkplaats tot het baasje weer terugkomt van een klus. En tijdens de lunch wandelen ze samen een stuk. Wim: “Ik werk nu nog drie dagen en dat bevalt mij prima”. Op drie ochtenden krijgt Wim hulp van vrijwilliger Kees. Samen pakken ze de grotere klussen op en als het druk is kunnen ze vrijwilliger Piet altijd bellen. In augustus bereikt Wim de pensioengerechtigde leeftijd, maar hij denkt nog niet aan stoppen: “Ik zou niet zo goed weten wat ik met al die vrije tijd moet doen, ik blijf liever bezig. Dus misschien blijf ik nog wel een paar jaar”. Hopelijk kunnen we nog lang genieten van je handige handen Wim!


13 Mevrouw Lock vertelt ...

PRESENT MAGAZINE JUNI 2021

Mevrouw Lock woont samen met haar echtgenoot in een appartement in Graafzicht. Zij vertelt in deze column over al haar belevenissen en ervaringen. Al geruime tijd wonen mijn man en ik in verzorgingshuis Graafzicht. Wij woonden hiervoor in Papendrecht op een heel mooi plekje in een flat langs de Merwede. De Merwede is de drukst bevaren rivier in Nederland. We zagen kano’s, plezierjachten van klein tot groot en zeeschepen, kortom altijd wat te zien. We waren nog redelijk mobiel en trokken er veel op uit met onze elektrische fietsen. Vooral langs water, daar houden we van. We zijn vorig jaar verhuisd naar Graafzicht omdat we wat hulp nodig hadden bij het een en ander. Geen uitzicht meer op de druk bevaren Merwede! Veel mensen die hier wonen hebben vast ook wel iets soortgelijks mee gemaakt. Je kunt dus zeggen dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten en we moeten maar denken aan alles wat we hiervoor teruggekregen hebben!

We hebben allemaal een fijne woning en je kunt altijd terugdenken aan hoe het was. Er komt nu eenmaal een tijd dat je steeds meer hulp nodig hebt. Maar wat wij hier allemaal mee maken aan hulp en aandacht! Het zijn niet alleen de zusters die prima voor je zorgen. Ook een schare aan andere hulpverleners staan dag en nacht voor je klaar. Het eten is ook voortreffelijk. Je krijgt een keuzemenu en soms is het maar moeilijk kiezen. De koffie en thee wordt 3 maal per dag bij je gebracht. Zelfs tijdens deze Coronatijd werd er aandacht geschonken aan Koningsdag: • De burgemeester gaf een toespraakje. • Er werd ons een hapje en een drankje aangeboden. • De verdieping was versierd met gekleurde vlaggetjes. Kortom, we voelden even de goede sfeer die bij zo’n dag hoort! En zo kan ik nog wel even doorgaan. Hulde aan alle mensen die hier werken; van kok tot schoonmaker en tot zusters die hier op zo’n prettige manier met de mensen omgaan.


14 PRESENT MAGAZINE JUNI 2021

Locatienieuws

Nationale pannenkoekendag Dit jaar deden wij weer mee aan de nationale pannenkoekendag! De kinderen van de basisschool verzorgden de versiering en het keukenpersoneel bakte de overheerlijke pannenkoeken.

Lammetje We kregen heel bijzonder bezoek van een lammetje! Terwijl de bewoners het lammetje mochten aaien, vond het lammetje zelf de spaken van de rolstoelen erg lekker.

Paaspotjes We maakten met de dagopvang en wat bewoners leuke potjes met paaseitjes erin om te verkopen in de gang. Een bewoner was zo enthousiast dat ze wel 20 potjes bij ons nabestelde!

Volière Onze oude volière was wel eens aan vervanging toe. Hij mocht wel wat groter en lichter. We hadden bij de Vrienden van Graafzicht nog wat geld over van de opbrengst van de weekmarkten en rommelkraam. Dus een nieuwe voilere werd aangeschaft! Binnenkort komen er waarschijnlijk ook nog wat vogeltjes bij.

12,5 jaar

Een bloemetje

Gastvrouw Erna was afgelopen maand 12,5 jaar in dienst, hoera!

Van de Vrienden van Graafzicht kregen we een bloemetje voor pasen om de boel weer op te vrolijken!


Ommetje Samen met mevrouw Trapman en mevrouw Hoogeveen van de dagopvang werd er buiten een heerlijk ommetje gemaakt.

Lente De lente begon! En dus maakten we vrolijke lentediertjes om het huis mee te versieren. In het thema van de lente deden we in Graafzicht de bijbehorende kuikentjes bingo!

25 jaar in dienst Sjanie van Muijlwijk van de zorg is alweer 25 jaar in dienst, gefeliciteerd!

We maakten bloemstukjes om Graafzicht op te vrolijken!

Spellenpakket Van de vrienden van Graafzicht kregen we een spellenpakket voor Kleinschalig Wonen. Dat kunnen we zeker goed gebruiken!

Soesjes maken In het kader van Koningsdag hielden we de Koningsspelen met GIGA Molenlanden. Dit deden we onder het genot van oranjesoesjes, gemaakt door de dagopvang.

Koningsdag Koningsdag werd dit jaar weer goed gevierd! We hadden een aubade, een koninklijke middag, een koninklijke quiz en deden spelletjes.

4 en 5 mei Ook aan 4 en 5 mei hebben we aandacht besteed. De heren van Kleij en Kappen hebben indrukwekkende herinneringen en foto’s met ons gedeeld over deze tijd.


16 PRESENT MAGAZINE JUNI 2021

Locatienieuws

Efteling We gingen een week naar de Efteling! Het huis werd versierd, er liepen prinsessen rond, we deden een speurtocht en brachten uiteraard een virtueel bezoekje aan het park!

NLdoet We hadden in de binnentuin een stukje terras wat nodig opgeknapt moest worden. Gelukkig wilde Hoveniersbedrijf van Hoven uit Noordeloos deze taak voor ons oppakken tijdens NLdoet!

Bloempotjes maken Om alvast in de lentestemming te komen maakten we in mei vrolijke bloempotjes. Hier hebben we vervolgens zaadjes in geplant, spannend wanneer ze uitkomen!

Dag van de zorg Ook op de afdeling Kleinschalig Wonen is er heerlijk genoten van het zonnetje!

Op 12 mei was het de dag van de zorg! Al onze medewerkers zijn door het management verrast met een leuk tasje gevuld voor een coronaproof thuis-uitje!

Vrijdag

Verwenweek In de maand mei hebben we de bewoners verrast met een verwenweek en wat hebben we genoten! Er was een heerlijke maaltijd , er kwam een borrel en ijskar door het huis, er was gebak, we deden spelletjes, er was een feestelijke bingo en onder het genot van wentelteefjes, popcorn en suikerspinnen genoten de bewoners ter afsluiting van het draaiorgel. Leuk moment? De dansjes die de bewoners wilden doen!

Een vast programma op de vrijdag; in de ochtend bewegen en in de middag muziek onder het genot van een borreltje. Een leuke afsluiting van de week!


Kennismaken met meneer Tukker Door: Koen Wemmenhove

Meneer Tukker woont goed in Graafzicht. Zijn elektrische fiets staat startklaar aan de lader in de gang. Zijn Volkswagen Fox staat in het parkeervak voor de deur. En met zijn driepoot wandelstok maakt hij graag een loopje door de gangen. Hij begeleidt mij zelfs naar mijn volgende afspraak een paar appartementen verderop. Als meneer mij binnenlaat in zijn sfeervolle appartement stelt hij mij meteen een vraag: “Hoe oud denkt u dat ik ben?” Op een vraag mag je antwoorden, dus ik zeg dat meneer in 1935 geboren is. “Nee, 1930!” Opgelucht dat ik er slechts 5 jaar naast zit, duiken we meteen de historie in. We praten over de tweede wereldoorlog en welke impact deze jaren hadden op meneer Tukker: “We gingen naar de school net buiten het dorp, de andere school was er niet meer door een bombardement.” Zondagmorgen 12 mei 1940 om 6 uur: een groep Duitse bommenwerpers vliegt over het dorpje Bleskensgraaf. Na enige minuten keren ze om en vliegen opnieuw, zeer laag en met een angstaanjagend geluid over de dorpskern. Plotseling gaan de bommenluiken open en laten de vliegtuigen hun last vallen. Door dit bombardement werd het gehele dorpscentrum totaal verwoest. Later werd als de zwaarst getroffen gemeenten in Nederland, Bleskensgraaf in één adem genoemd met de steden Rotterdam en Middelburg. Het was voor het dorp ook een zware slag: éénvijfde van het dorp werd verwoest. Meneer Tukker: “De vliegtuigen probeerden de doorgang van Nederlandse tanks te blokkeren. Toen Rotterdam later werd gebombardeerd konden we ’s avonds de rode gloed van het vuur in die stad zien.” Meneer Tukker heeft heel zijn leven in Bleskensgraaf gewoond. Hij is trots hoe snel de wederopbouw van Bleskensgraaf heeft plaatsgevonden. Met de wederopbouw van het dorp werd al tijdens

de oorlog gestart. Eerst kreeg men een aantal houten noodwinkels en noodwoningen. Ook het gemeentehuis en de kerk waren houten noodgebouwen. Dat men alles snel ter hand nam blijkt wel uit het feit dat in 1943 alles herbouwd was, op de kerk en het gemeentehuis na. De kerk was gereed in 1948 en het gemeentehuis pas in 1964. Heel zijn leven leest meneer Tukker al veel. Ook over het geloof. Na de oorlog vatte hij het idee op om predikant te worden. Omdat hij hiervoor eerst het lyceum moest afronden, kwam hij als 21-jarige terecht in een klas met tieners, dat ging niet. Hij besloot daarom een andere weg te kiezen en kwam als vertegenwoordiger te werken voor verschillende bedrijven en reisde door het hele land. Op een gegeven moment had hij ook klanten in Friesland, dat werd wel een beetje ver. Later werkte hij ook nog in administratieve functies op kantoor. Samen met zijn vrouw, kwam hij uiteindelijk te wonen aan de rand van Bleskensgraaf. Hij knapte het huisje zelf op en kreeg ook de beschikking over een gedeelte van de tuin van de buren. Hierdoor kon hij heerlijk zijn gang gaan in het groen. Nog steeds is tuinieren een liefhebberij van meneer, zo hielp hij tijdens de Corona lockdown het welzijnsteam en vrijwilligers om de binnentuin te onderhouden. Dit deed hij met veel plezier, maar nu vindt hij het goed. Hij laat het weer aan anderen. Meneer wil nog wel graag zijn auto laten zien. Onderweg kunnen we dan meteen een foto maken van zijn fiets, die staat op de gang. Er was in de fietsenstalling namelijk geen aansluiting om zijn fiets op te laden. Als we door de gang wandelen, komen we verschillende buren tegen en maken een gezellig praatje. Als meneer Tukker mij heeft begeleid naar mijn volgende afspraak, nemen we afscheid. Later op de middag zie ik hem in een ooghoek voorbij komen op zijn elektrische fiets. Tot de volgende keer!

17 PRESENT MAGAZINE JUNI 2021


18 PRESENT MAGAZINE JUNI 2021

Mobiliteit door de jaren heen Al in 3000 voor Christus, in de tijd van de jagers en primitieve levensvormen, werd het wiel uitgevonden. Waar men voorheen afhankelijk was van lopen of het berijden van een paard of ezel, bracht de uitvinding van het wiel de mogelijkheid om mensen en goederen op andere manieren te vervoeren, zoals met karren en wagens. Maar welke uitvindingen hebben onze mobiliteit daarna vergroot of veranderd? We nemen u mee in een denkbeeldige reis door de tijd.

1814

Stoomlocomotief Ondanks dat de koets en paardenkarren al jarenlang werden gebruikt, ontstond pas na 1800 het concept ‘openbaar vervoer’. Je kon instappen in een door paarden voortgetrokken koets, en je ergens anders af laten zetten. Toen in 1814 de locomotief werd uitgevonden, ging de overheid spoor- en trambanen aanleggen, waardoor het openbaar vervoer zich ontwikkelde. Vooral voor langere afstanden werd vervoer per rail aantrekkelijk. Door deze ontwikkelingen werd de wereld van de mensen groter. Uitvinder George Stephenson werkte als machinist in de mijn van Killingworth. Hij had veel belangstelling voor techniek en vooral in de stoommachine. Hij werd gepromoveerd tot onderhoudsmonteur en kreeg van de mijndirectie toestemming om met de stoommachine te experimenteren. In 1814 had hij zijn eerste locomotief gebouwd, de Blücher, genoemd naar de Pruisische maarschalk Gebhard Leberecht von Blücher. Deze locomotief was in staat om 30 ton steenkool met een snelheid van 4 mijl per uur te trekken.

1890

Elektrische fiets De elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is een fiets met een elektrische aandrijving. Met een sensor in de trapas wordt een elektromotor aangestuurd. De eerste ideeën voor elektrische fietsen zijn al in 1890 gedocumenteerd in diverse Amerikaanse patenten. Door verbetering van de accutechnologie wonnen de elektrische fietsen pas begin 21ste eeuw aan populariteit bij het grotere publiek. Electrische fietsen waren in 2020 goed voor ruim twee derde van de totale omzet van de fietsenbranche in Nederland. Een variant op de elektrische fiets is de Speed Pedelec. Deze fiets maakt uitsluitend gebruik van een elektrische hulpmotor. De gebruiker kan deze motor activeren door de fiets met spierkracht voor te bewegen. Wist u dat medewerker technische dienst Dik Duel dagelijks met zijn Speed Pedelec 13 kilometer van huis naar Graafzicht rijdt en weer terug?


1972

Koffer op wieltjes Bernard D Sadow, een Amerikaanse zakenman, had het lumineuze idee om vier wieltjes onder een koffer te monteren toe hij twee zware koffers door een luchthaven moest slepen na een vakantie op Aruba. Hij zag hoe een werkman een zware machine zonder moeite kon verplaatsen op een platform met wieltjes en besefte dat een koffer met wieltjes hem veel gezeul had bespaard. Thuis haalde hij vier wieltjes van een verplaatsbare opbergkist en monteerde ze onder een koffer samen met een band om te trekken. De verrijdbare koffer, of de trolley, was uitgevonden. In 1972 kreeg hij een patent voor zijn uitvinding. In 1987 werd zijn idee overtroffen door de Amerikaanse piloot Robert Plath. Plath introduceerde en commercialiseerde een koffer met twee wielen die met een lange handgreep rechtop kon worden getrokken.

Rollator Aina Wifalk, geboren op 21 maart 1928, was een Zweeds sociaal wetenschapper en kreeg op 21-jarige leeftijd polio toen ze een opleiding als verpleegster volgde. Nadat ze moest stoppen met haar opleiding, studeerde ze sociale wetenschappen en werd ze actievoerster voor gehandicapte mensen. In 1965 presenteerde ze de ‘Manuped’, een apparaat waarmee gehandicapten hun armen en benen konden trainen. Varianten hiervan worden nog steeds gebruikt voor revalidatie. In de jaren ’70 werd haar vermogen om te lopen steeds minder en omdat de looprekken uit die tijd niet comfortabel genoeg waren om mee te lopen ontwierp ze een nieuwe variant met grotere wielen en handremmen. In 1978 presenteerde ze het eerste ontwerp van wat later als de rollator bekend zou worden. Omdat ze haar uitvindingen zoveel mogelijk wilde verspreiden onder gehandicapten vroeg ze er geen octrooi op aan.

1978

Astronauten van eerste commerciële ruimtevlucht veilig geland in Golf van Mexico Ruimtevaarders Bob Behnken en Douglas Hurley, de eerste astronauten die in een baan rond de aarde konden reizen aan boord van een commercieel ruimtevaartuig, zijn op 2 augustus 2020 in hun ruimtecapsule veilig geland op zee. De mannen verbleven twee maanden in het Internationaal Ruimtestation ISS, nadat ze met hun SpaceX Crew Dragon capsule werden gelanceerd vanaf Cape Canaveral in Florida. Op beelden die SpaceX – het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk, live toonde, was te zien hoe de capsule aan vier grote remparachutes richting de zee zweefde en daarna met een klap het water raakte.

2020

19 PRESENT MAGAZINE JUNI 2021


21 Meditatie

Mobiliteit Ley Bodden, geestelijk verzorger

Met mobiliteit bedoelt men meestal de mogelijkheid om korte en lange afstanden via auto, openbaar vervoer of fiets te overbruggen. Letterlijk betekent dit beweeglijkheid. Die mobiliteit, beweeglijkheid, kan tijdens het leven sterk veranderen.. Kinderen kruipen en leren later lopen en weer later leren ze fietsen. Wanneer mensen ouder worden leren ze vaak autorijden en daardoor kunnen ze zich weer verder verplaatsen. Maar hoe ouder mensen worden, kan het lopen minder worden en soms lukt het lopen helemaal niet meer. Hun wereld wordt kleiner. Hoe anders is dat bij Abram. Hij wordt juist geroepen om op weg te gaan: “De Heere nu zei tegen Abram: ‘Gaat uit uw land, uit uw familiekring en het huis van uw vader, naar het land dat Ik u wijzen zal’.” (Genesis 12:1) Daar hangt nog een belofte aan vast, want de Heere zal van Hem een groot volk maken en Hij zal Abram zegenen. En Abram ging op weg. Dat is toch wel bijzonder. Abram vraagt niets en zegt niets. Hij neemt zijn vrouw, de zoon van zijn broer en al hun bezittingen en gaat op weg. Zomaar. Abram moet toch wel een bijzonder vertrouwen in de Heere God hebben gehad. Hij laat zijn land achter en gaat ergens naar toe waar hij onbekend is. Abram was 75 jaar toen hij op weg moest gaan. Waarschijnlijk had hij altijd in dezelfde omgeving gewoond. Dan op hoge leeftijd moeten verhuizen was voor hem vast ook niet gemakkelijk. Maar hij deed het toch.

Soms geldt dat ook voor ons. Moeten wij op weg gaan naar iets wat ons onbekend is. Denk maar aan een verhuizing en zeker een verhuizing naar een verzorgingshuis. Dat laatste is vaak moeilijk, want er is veel aan vooraf gegaan. Mensen zijn al ouder en moeten dan weg uit hun vertrouwde omgeving. Er komt iets nieuws. Telkens wanneer er iets nieuws komt, mogen wij weten dat wij dat niet alleen hoeven te doen. Wij krijgen daar altijd hulp bij. Het is ons door de Heere Jezus beloofd. “Ik zal de Vader bidden, en Hij zal u een andere Trooster (Helper) geven, opdat Hij bij u blijft tot in eeuwigheid”. Hulp en troost niet voor even, maar voor eeuwig, voor altijd. Daar mogen wij op vertrouwen en in geloven. Dat mogen wij diep in ons hart vasthouden. Gods goedheid laat ons nooit alleen. Hij zorgt dat wij mobiel mogen blijven. Al is dat is dan niet letterlijk, maar Hij helpt ons op weg naar het eeuwige leven. Mobiliteit betekent ook dat wij soms afscheid moeten nemen. Soms is dat gemakkelijk, maar soms is dat ook wel zwaar. Zeker als wij afscheid moeten nemen van iets wat ons dierbaar is. Dat geldt nu ook voor mij. Als geestelijk verzorger moet ik afscheid nemen van Present, maar meer nog van al die mensen die mij in de afgelopen tijd dierbaar zijn geworden. Maar ik wil u allen in mijn hart mij blijven dragen en voor u blijven bidden, zodat het u goed mag gaan. Daartoe wens ik u ook Gods onmisbare zegen.

PRESENT MAGAZINE JUNI 2021


22 PRESENT MAGAZINE JUNI 2021

Locatienieuws

Pannenkoeken Dinsdag 23 maart kreeg iedereen de tweede Corona-vaccinatie en wat zijn we hier blij mee!

Vrijdag 16 maart was het nationale pannenkoekendag. Alle leerlingen van basisscholen uit Groot-Ammers hebben een mooie slinger of placemat gekleurd voor Hof van Ammers. Het restaurant zag er daardoor prachtig uit. Vrijwilligers bakten thuis de pannenkoeken en we speelden het bingospel waarmee de bewoners voor elke goede bingo een bloemetje konden winnen. Deze bloemetjes werden ter beschikking gesteld door de Stichting Vrienden van Hof van Ammers.

Maaltijden Zelfs door weer en wind bezorgen we de maaltijden. Op de foto is gastvrouw Mariet te zien die er helemaal voor is aangekleed!

Geluidsinstallatie Met hulp van stichting de Gouden Dagen hebben we een mooie geluidsinstallatie kunnen aanschaffen. Deze kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. We hebben er al mooie muziek mee kunnen afspelen!

Wij konden niet naar de lammetjes toe, daarom kwamen de lammetjes naar ons toe!


Fietsen

Rondje Alblasserwaard

Toen het weer eind mei beter werd, konden we lekker met de duofiets naar buiten. Onderweg zagen we een moedereend met kuikentjes.

Op donderdag 29 maart reden we virtueel een rondje door de Alblasserwaard met de SilverFit fiets en de beentrainer onder begeleiding van beweegcoach Lianne de Wit. Na afloop genoten we van een lekker glaasje bowl.

Koninklijk ganzenbord In aanloop naar Koningsdag werd het restaurant in Koninklijke sfeer gebracht. Onder leiding van Giga Molenlanden speelden we het Konings Gazenbord en maakten een Koninklijk bloemstuk van rood, wit en blauw.

Pasen In de week voor Pasen verraste de plaatselijke bloemist de bewoners van de Hof met narcissen. We vierden met elkaar het Paasfeest en maakte mooie bloemstukken en aten met elkaar de Paasbroodmaaltijd.

Koningsdag Op koningsdag werden we verrast door een trompettist die aubade liederen speelde en natuurlijk het Wilhelmus. Onder het genot van een heerlijke tompoes keken we naar de koning en zijn gezin.


24 PRESENT MAGAZINE JUNI 2021

- advertentie -

Present biedt ouderenzorg en thuiszorg in de regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden

Werk jij graag met een glimlach in de zorg? Kijk dan nu voor jouw droombaan op werkenbijpresent.nl! Emma Leerdam | Graafzicht Bleskensgraaf | Hof van Ammers Groot-Ammers Meesplein Leerdam | Open Vensters Ameide


Ton en Dik Het technische hart van Graafzicht Buurman & Buurman, dat is de bijnaam die Dik en Ton hebben gekregen binnen Graafzicht. De bijpassende kleding ontbreekt, maar verder een graag gezien duo dat altijd in is voor een helpende hand en een goede grap. Het thema mobiliteit is hen op het lijf geschreven en dus ben ik met ze gaan zitten om eens meer te horen over dit onderwerp. Wat zijn jullie werkzaamheden en waar voeren jullie deze uit? Dik werkt al een lange tijd binnen Present, Ton is er ongeveer een half jaar geleden bijgekomen om de technische dienst te versterken. Dik is verantwoordelijk voor de administratie en de coördinerende taken. Ton gaat veel op pad en is de meer uitvoerende kracht binnen het team. Ze noemen zichzelf grappend klusjesman maar ze doen veel meer. Ze doen klusjes bij bewoners maar ze beheren ook het gebouw. Denk hierbij aan de installaties, de camera’s, CV, de druppels, ICT, alarmering en ga zo maar door. Het is veel wat ze doen! De mannen doen het beheer over Hof van Ammers, thuiszorgkantoor ‘De Haven’ in Nieuw-Lekkerland en Graafzicht. Ook doen ze het beheer van de clavisio’s, de sleutelkluizen van de thuiszorgcliënten, van Langerak tot aan Kinderdijk. Waar denken jullie aan bij mobiliteit en hoe komt dit terug in jullie werk? De mannen geven aan zich dagelijks te richten op innovatie zodat bewoners zo zelfredzaam mogelijk kunnen blijven. Ze houden zich bezig met rolstoelen, rollators, tilliften en bedden, maar ook het nieuwe druppelsysteem valt onder hun verantwoordelijkheid. Een leuk voorbeeld is een bewoner in Graafzicht die niet kan lopen. Door middel van techniek die de technische dienst met hem heeft opgezet, kan hij nu zelfstandig zijn deur openen en sluiten. De mannen vertellen dat het heel fijn is, dat Graafzicht een eigen pand van Present is. Hierdoor kunnen ze een stuk innovatiever zijn en er hoeft minder overlegd

Door: Marieke Groenendijk-Bloem

te worden met derden. De kracht van de technische dienst ligt vooral in het oplossingsgericht werken. Waarom hebben jullie voor de zorg gekozen? Beide geven aan dat de dienstverlening hen aanspreekt en het van toegevoegde waarde kunnen zijn in het leven van een ander. Dik heeft hiervoor op een school gewerkt maar voelde zich daar vooral een politieagent. Binnen de ouderenzorg richt je je op die laatste levensfase zo waardevol mogelijk maken, dit vinden ze mooi. De gesprekken met bewoners ervaren de heren als erg waardevol. Dik is na werktijd weleens bij een bewoner langs geweest en vindt dit bijzondere momenten. Hoe belangrijk is het thema mobiel blijven in jullie eigen leven? Dik komt altijd op de fiets naar het werk op een Speed Pedelec, dit is een elektrische fiets die ondersteunt tot 45 km per uur. In zijn vrije tijd is hij veel te vinden in zijn volkstuin of de tuin rondom zijn huis. Ton zwemt twee keer per week. Daarnaast geeft Ton al grappend aan dat hij door Dik al sneller is gaan lopen. Hoe zorgen jullie als team samen dat alles draait? Elkaar af en toe een schop onder de kont geven, vertellen ze lachend. Eigenlijk gaat dit heel natuurlijk geven ze aan. Een ieder weet wat die moet doen en ze geven aan vertrouwen hierin heel belangrijk te vinden. We kunnen er bij elkaar van op aan dat wat gebeuren moet, ook gebeurt. Wat maakt Graafzicht een leuke plek om te werken? De collegialiteit noemen de mannen als belangrijk aspect. Er werken hier veel mensen met hart voor de zaak. De collega’s zijn leuk en het is gezellig. Zo kregen ze in Ton zijn tweede werkweek al een Buurman & Buurman mok, dit is voor hen kenmerkend voor de gezellig sfeer.


Present

26 PRESENT MAGAZINE JUNI 2021

Bewegen

Door: Lianne de Wit-Oosterom, beweegcoach

Ook de afgelopen maanden heb ik weer lekker kunnen bewegen met de bewoners. Een stukje buiten wandelen en zien hoe mooi de natuur is in het voorjaar. Of een leuke beweegactiviteit aan tafel, mooi om te zien hoe sommigen nog zo fanatiek zijn met een bal! Hoe fijn is het als je eerst maar een klein stukje over de gang kan wandelen maar door dit steeds vaker te doen uiteindelijk kan wandelen én nog een stukje kan fietsen op de SilverFit? In Graafzicht is de training voor de huiskamerbegeleiders gestart. We zijn hierbij actief aan de slag gegaan met het ‘Bewegen aan Tafel’. Wat een creatieve beweegvormen kwamen hierbij naar voren! Bij Bewegen aan Tafel blijven de gewrichten

soepel en sterk, wat belangrijk is voor de zelfredzaamheid van de bewoners. Mobiliteit is alles wat met bewegen te maken heeft. Niet alleen lopen of fietsen, maar bijvoorbeeld ook haren kammen, een kopje koffie inschenken, de deur voor de visite open doen, de was opruimen, zelf kleding uit de kast pakken en noem zo maar op. Alles waarbij het lichaam gebruikt wordt, is mobiliteit. Uit onderzoek blijkt dat ouderen steeds minder bewegen als ze in een verzorgingstehuis gaan wonen, in vergelijking met hun thuissituatie. De mobiliteit en zelfredzaamheid wordt hierdoor ook sterk beperkt. Het is dan ook belangrijk om het bewegen zoveel mogelijk te blijven stimuleren. Kom in beweging en blijf mobiel!

Door: Jelmer Hamoen en Alice Gort-Switynk

Muziektherapie en mobiliteit Wij van de muziektherapie willen graag iets vertellen over het thema ‘Muziektherapie en mobiliteit’ Als muziektherapeut, komen wij bij de mensen thuis: in de woning, de algemene huiskamer, of de

kamer van de cliënt. We nemen steeds onze muziekinstrumenten mee en zien er soms uit als een heus pakezeltje. We verplaatsen ons voortdurend door de gangen, via de trappen, naar weer een andere toren of de volgende locatie. In de muziektherapie maken we samen mét en ook vóór de bewoner muziek. Elke dag is anders, elk uur een verrassing: zingen we een lied, of spelen we op de Hapi? Luisteren we naar Tango-


Nieuws Present Advies Door: Janna Riphagen

De polder in Deze keer een tip van Present Advies. Neem eens een kijkje op de website www.bezoekgerrit.nl. Hier vindt en boekt u allerlei leuke activiteiten en overnachtingen in onze mooie polder. Als cliëntadviseur beleef je, pendelend tussen de locaties, alle jaargetijden in de polder. En wij raden u ook aan om er nu op uit te trekken. Bijvoorbeeld met uw familie of een uitje georganiseerd door team Welzijn. Wie weet zien we in het volgende Present Magazine wel prachtige foto’s terug van uw belevenissen!

27 PRESENT MAGAZINE JUNI 2021

Door: Alice Gort-Switynk

Spijt Voor de 1e keer meld ik mij bij meneer zijn woning. Met de ogen half toe, zegt hij: “Nee, je hoeft niet te komen, ik ben moe, ik wil naar bed”. De volgende week bel ik weer aan en hij zegt hetzelfde. Maar, een collega komt me halen en zegt: “Meneer zit op je te wachten en vraagt of je nog komt”. Ik zeg: “O, hij heeft me net weggestuurd, maar prima, ik ga”. Meneer staat in de deuropening en wacht… Al bij het 2e lied, zingt hij uit volle borst mee. “Het is zo mooi” zegt hij. “Het zijn liederen van het mannenkoor, waar ik vroeger bij zong. We zongen toen ook Droomland, dat zit de hele tijd in mijn hoofd”. En bij het weggaan: ”Als ik de volgende keer weer zeg: ik ben moe, … moet je toch komen hoor!” De maandag erop kom ik binnen, zijn ogen zijn groot en hij kijkt me aan: “Hoe gaat het?” vraag ik. “Uitstekend!” zegt hij. “Ik heb een droom gehad! Een droom van 80 jaar geleden. Het was zo mooi!” Ik zeg: “He, dat lijkt wel een beetje op het liedje van Droomland” “Ik weet wel zeker dat het daarmee te maken heeft!” zegt hij. Ik begin te zingen, dan zegt hij: “En nú Droomland! … Nóg een keer Droomland! … Dit doet me goed!” Op een dag tref ik hem in de deuropening en hij zegt: “Ik kan niet zingen, mijn stem is hees. Heel fijn dat je al die tijd gekomen bent, maar we moeten afscheid nemen, ik kan niet zingen, en … ik moet ook rust nemen van de dokter”.

muziek, of maken we mooie ritmes met de trommelstokken? Tijdens de muziektherapiesessie zijn we flexibel, we spelen in op de vraag van het moment. Muziektherapie is: bewegen in ruimte, in tijd, tussen instrumenten, in toonhoogte, of … in de maat. Altijd onvoorspelbaar en super bijzonder, dat is muziektherapie.

We nemen afscheid en als hij toch wil dat ik weer kom, kan hij het de zuster zeggen. Ik zit beneden, maar … wie schuifelt daar door de gang? “… Of je toch weer komt, … maandag” zegt hij. Ik zeg, dat ik er zal zijn en hij loopt weer naar zijn woning. De volgende week doet hij de deur open: “O, … daar ben je weer! … Ik had zó’n spijt … de vorige keer” Hij heeft het me natuurlijk al eerder gezegd: “Als ik de volgende keer weer zeg: ik ben moe, … moet je tóch komen hoor!”


28 PRESENT MAGAZINE JUNI 2021

Locatienieuws

‘Linkerarm omhoog, rechterarm omhoog en zwaaien maar...’ Dit klinkt regelmatig door de gangen van Open Vensters. We zijn volop in beweging op allerlei fronten! De wandelgroep met begeleiding van vrijwilligers is weer begonnen, de duofiets wordt nóg meer van stal gehaald en de rolstoelbus is ook weer ‘on tour’. Zederik in Beweging organiseerde een sportieve bingo in samenwerking met FC Utrecht.

Koningsdag

Daglichtlampen “We hebben dagritme ledlampen in de woonkamer gehangen en we merkten gelijk een opvallend verschil. Voorheen bleef een bewoonster die rond een uur of vier ’s morgens wakker werd, onrustig lopen. Ik denk dat dit kwam doordat ze wel besefte dat het nog erg vroeg was, maar niet de rust had om nog even te gaan liggen. Door de daglichtlampen proberen we het ‘dag gevoel’ te versterken, waardoor ze nu langer slaapt ’s nachts en minder vroeg wakker is.” Gerdine Kok, Verzorgende IG in Open Vensters, vertelt in een interview met Elise Spiering wat daglichtlampen op haar afdeling voor bewoners met dementie betekent. Lees het hele interview op www.natuurlicht.nl

Feestdagen Pannenkoekendag

Pasen

Pasen

De afgelopen maanden hebben we stil mogen staan bij feestelijke dagen. Nationale pannenkoekendag: hopelijk volgend jaar weer met de schoolkinderen. Koningsdag: toespraak van onze burgemeester, digitale aubade van Ameide, verwennerij met oranje petitfour en oranjebitter en een bowl met hapjes.  Pasen: we kregen paaseitjes van Stichting Vrienden. Er werden bloemstukken gemaakt en er werden paasmandjes door vrijwilligers gehaakt. Via de huislijn keken we naar de zandkunstenaar.. De keuken werd overgenomen door ‘goede-doelen-bakster’ Esmee Bouter. Alle bewoners kregen heerlijke paascakes en zagen een leuke presentatie via de huislijn.


4 mei Medewerker Welzijn Petra sprak mooie woorden nadat bewoners een prachtige krans hadden gelegd bij het monument op 4 mei.

Ineke de Jong is geslaagd voor haar opleiding HBO-Verpleegkunde. Van harte gefeliciteerd Ineke!

Afscheid

NLdoet

Een klein afscheidsfeestje voor collega Meta, die na 19 jaar werken bij Present nu lekker van haar pensioen mag gaan genieten!

Tijdens NLdoet zijn de plantenbakken op de terrassen weer voorzien van fleurige planten. Met dank aan onze vrijwilligers en meneer Versluis.

Gouden wensen Het blijft mooi om een extra grote glimlach te toveren door een wens in vervulling te laten gaan. In maart verrasten we een bewoonster met bollen wol zodat ze weer verder kan breien. En in april werd er een taart gemaakt door een bewoonster met aanwijzingen van onze kok Antoine. Beide bewoners hebben optimaal genoten en het resultaat mocht er wezen! Met dank aan cateringbedrijf Slingerland voor het sponsoren van de ingrediënten.

Uit de bol Ook was er gezelligheid rondom ons thema ‘uit de bol’, waarbij een bontemiddag werd georganiseerd met groot succes. Collega’s en bewoners hadden ontzettend leuke stukjes ingestuurd die we konden laten zien. Ook deden we een ‘uit de bol-bingo’, met gepaste kleding uiteraard! 

Zwaaisteen Op dinsdagochtend 13 april heeft mevrouw Van Vliet de eerste zwaaisteen bij Open Vensters gelegd. De zwaaistenen motiveren voorbijgangers om even stil te staan en gezellig te zwaaien naar bewoners, medewerkers en vrijwilligers in het restaurant. Samen met sponsoren en een oud ijzer actie werd meer dan 2500 euro opgehaald voor dit prachtige initiatief!


30 PRESENT MAGAZINE JUNI 2021

Locatienieuws Marijke en Tineke starten initiatief om mensen in armoede te helpen Marijke van Middelkoop-Kooy en Tineke de Ruiter, beide werkzaam als Verzorgende IG in Open Vensters, kwamen op het idee om hun zorgbonus te besteden aan een goed doel. Inmiddels hebben ze meerdere collega’s enthousiast kunnen maken voor hun plan en helpen ze op afstand de 3-jarige Melina uit Bolivia en 86-jarige Perejia uit Tanzania. Hoe het idee is ontstaan? Marijke en Tineke vertellen enthousiast hoe het idee tot stand kwam: “Wij vonden het leuk om met de zorgbonus iets voor een ander te doen. Een vriendin van Marijke had dat idee ook geopperd en na het zien van een uitzending van Dorcas over het leven van oudere mensen in Albanie, kreeg het idee steeds meer vorm. We besloten collega’s bij ons idee te betrekken en plaatsten een berichtje op intranet en stuurden een mail.” Inmiddels hebben al 15 collega’s hun persoonlijke steun toegezegd en ook

personeelsvereniging Time Out steunt het initiatief. Marijke: “We kunnen via de organisatie Compassion, Melina via de organisatie Dorcas, Perejia de komende vijf jaar steunen, daarvoor hebben we voldoende geld binnengehaald. Daarnaast kunnen we Melina en Perejia zo verrassen met een verjaardagscadeau of kerstattentie. De eerste kaart en brief zijn al naar Bolivia en Tanzania gestuurd.” Tineke: “We willen ook de bewoners in Open Vensters bij het project betrekken. Door een kaart of brief namens hen te sturen.” In de zusterpost op de eerste verdieping in Open Vensters ligt een map waarin geïnteresseerden meer informatie kunnen vinden over Melina en Perejia. En Marijke en Tineke beantwoorden graag vragen als u meer wil weten over het project.

Update beleeftuin Wat geweldig hoe de beleeftuin er nu bij ligt. Er is al veel gebruik gemaakt van de beleeftuin. Lekker even genieten van de tuin, het zonnetje of van het kopje koffie op het terras. Een kleine wandeling met familie, het kan allemaal. De moestuinbakken zijn gevuld, dus de aardbeien en radijsjes kunnen groeien. We hebben eind vorig jaar narcisbollen gewonnen bij Welkoop Giessenburg, deze hebben mooi gebloeid en zijn inmiddels uitgebloeid. Binnenkort mogen we ook nog een boom in ontvangst nemen, dit naar aanleiding van een winactie van tuincentrum Huiting. We hebben gekozen voor een dakboom, zodat er een natuurlijke parasol komt boven een stuk van het terras. We moest op mooi weer wachten voor het schilderen van het grote grijze ge-

vaarte in de beleeftuin. Toen het eindelijk mooi weer was, werd begin juni de prachtige schildering opgeleverd door kunstenaar Jan-Willem Tuls. We ontvingen twee bankjes van familie De Jong als dank voor de goede zorgen. En ook de breiclub heeft een bankje bij elkaar gebreid. Mocht u enthousiast geworden zijn en ook iets willen schenken? Neem dan contact op met team welzijn via 088-4080087. Half mei zijn er filmopnames geweest van Verheij integrale groenzorg. Zij maakten een promotiefilmpje voor hun website. Is de beleeftuin nu klaar? Nee nog niet, we zijn nog bezig met de geluidshinder van de drogerbuizen. En misschien is een beleeftuin wel nooit af. Er valt genoeg te beleven, maar vooral te genieten. Kom dus gerust eens kijken!


In beweging met dieren Voor ouderen kan contact met dieren activerend of therapeutisch werken.  Dieren maken sociaal contact en kunnen het gebrek aan contact met andere mensen compenseren. Daarnaast kunnen ze onrust bij mensen wegnemen, beweging stimuleren (aaien, wandelen met de hond) en een dankbaar gespreksonderwerp zijn. Daarom halen we zo nu en dan dieren naar Open Vensters! Heeft u ook  eventueel dieren die geschikt zijn om mee te knuffelen? Wij horen het graag!  Juni staat in het teken van de boerderij. Er staan weer gezellige activiteiten op het programma en ook bezoekjes aan de boerderij. Nieuwsgierig? Houd ons  maandprogramma, Facebook en het volgende magazine maar in de gaten! 

Nieuws Cliëntenraad Open Vensters De afgelopen maanden zijn de volgende onderwerpen behandeld in de cliëntenraad Open Vensters. • Er heeft een onaangekondigde onafhankelijke audit plaatsgevonden in het kader van kwaliteit van zorg, door Undercover Nurse. Uit de audit kwam ook naar voren dat het personeel van Open Vensters een goede houding heeft en zeer betrokken is! • De introductie van de Present Cent is door de coördinator Welzijn geïnventariseerd. Door de cliëntenraad is aangegeven dat het niet goed werkt. • De cliëntenraad heeft zijn zorgen uitgesproken over de storing in het alarmeringssysteem. Omdat dit een heikel punt is, is er namens de cliëntenraad een brief gestuurd aan de bestuurder. • De personeelskrapte op de afdeling Kleinschalig Wonen heeft de aandacht van de cliëntenraad. Het tekort maakt het lastig om het rooster goed te vullen met eigen personeel en nieuwe medewerkers zijn bijna niet te vinden. • Ook heeft de cliëntenraad aandacht gevraagd over het functioneren van de bedrijfshulpverlening. Open Vensters heeft dit serieus opgepakt en binnenkort komen de stafmedewerker en de ARBO-coördinator op bezoek voor een presentatie bij de cliëntenraad over de voortgang hiervan. • Aan de terrasschermen bij de Lounge wordt gewerkt. Ook wordt aan de oostkant van het bewonersgebouw zonwering aangebracht. Bovenstaand is een greep van de onderwerpen die wij behandelen in onze vergaderingen. Mochten er vragen bij u leven, laat ze ons weten!! Secretaris gezocht De raad is op zoek naar een lid die het secretariaat op zich wil nemen. Dus, wie wil onze raad komen versterken?

Nu wordt deze functie al enige tijd waargenomen door de voorzitter. Nieuwe voorzitter Medio juli treedt er een wisseling op de cliëntenraad Open Vensters. Klaas van Oort, huidige voorzitter, treedt dan af en geeft de voorzittershamer door aan de heer Hennie Korevaar. Huiskamergesprekken oktober Graag willen wij de bewoners en hun eerste contactpersoon informeren over de Huiskamergesprekken in oktober. Tijdens deze gesprekken kunt u van gedachten wisselen met leden van de cliëntenraad: Maandagavond 4 oktober: bewoners Kleinschalig Wonen Dinsdagavond 5 oktober: cliënten Thuiszorg Woensdagavond 6 oktober: bewoners Interne Zorg Alle avonden beginnen om 19.30 uur. Mocht u op de avond waarvoor u uitgenodigd wordt niet kunnen, dan mag u ook voor een andere avond kiezen. U krijgt in september nog een persoonlijke uitnodiging. Klaas van Oort, voorzitter en secretaris a.i.

E-mail: clientenraad-ov@presentvooru.nl


32 PRESENT MAGAZINE JUNI 2021

Vrijwilliger in beeld Kees den Hartog

Het is de eerste zonnige zomerse dag in juni als Kees den Hartog mij hartelijk ontvangt in zijn woning in Groot-Ammers: “Het liefste ben ik buiten, maar binnen kunnen we even rustig zitten”. Kees en zijn vrouw Dikkie zijn beide al meer dan vijf jaar betrokken als vrijwilliger bij Hof van Ammers. Dikkie schenkt in Hof van Ammers koffie, maakt graag een praatje met anderen en helpt bij creatieve activiteiten. Kees haalt en brengt mensen uit de regio naar de dagactiviteiten van de Oase in Hof van Ammers. De afgelopen periode werd hij ook wel eens gevraagd voor logistieke ritjes om bijvoorbeeld medische materialen te vervoeren. Maar het allerliefste rijdt hij op de duofiets door het mooie land en luistert naar verhalen van de meneer of mevrouw die naast hem zit. Kees en Dikkie genieten al een aantal jaren met volle teugen van hun pensioen. Ze werkten beide jarenlang met veel plezier in het basisonderwijs. Afgelopen jaar pakten ze hun oude beroep weer even op toen de kleinkinderen op vrijdag hulp nodig hadden bij het thuisonderwijs. Dikkie: “We hebben groot respect hoe de onderwijzers het de afgelopen periode hebben gedaan. Wij waren moe maar voldaan aan het einde van de dag.” Als ik Kees vraag naar ‘wat hij graag doet’, praten we aan één stuk door. Kees: “Ik help graag mensen, daarom had ik mijn beroep ook in de zorg kunnen vinden. Ik was als leraar op de basisschool altijd degene die een kapotte knie van een leerling verbond en jaarlijks de EHBO-cursus volgde. Een tijd geleden werd er vanuit de patiëntenvereniging in Hof van Ammers een cursus ‘laatste zorg bij thuiszorg’ aangeboden. We hebben destijds ook voor mijn moeder met de thuiszorg de laatste zorg kunnen geven, hierdoor kon ze tot het einde op haar boerderij blijven wonen. Daarom volgden mijn vrouw en ik samen de cursus en nu ondersteun ik

Kees met de kleinkinderen

zorgteams en mantelzorgers tijdens het waken. Ik vind het ook niet erg om dat ’s nachts te doen, dan duik ik ’s ochtends een paar uur in bed en ben ik er weer.” Kees houdt van muziek. Hij zingt in een koor, er staat een piano en een orgel in de huiskamer en hij geeft zo nu en dan nog les. Één van zijn vroegere leerlingen heeft na al zijn lessen later in de kerk mogen spelen, dat vond hij wel bijzonder. “Deze jongen had er heel veel plezier in, dan hoef je niet zoveel te doen. Maar net als in het vrijwilligerswerk moet je uitvinden wat werkt in de omgang met mensen. Sommige mensen die ik als vrijwilliger rijd praten honderduit over hun leven, terwijl ik met anderen alleen de boom of molen aan de zijkant van de weg bespreek.” Samen genieten ze volop van de kinderen en kleinkinderen. Ze hebben drie kinderen die fietsenmaker, tandarts en veearts in de regio zijn geworden. Ook genieten ze van het fietsen in de omgeving. Ze hopen dat hun vrijwilligerswerk bij Hof van Ammers weer langzaam kan gaan opstarten, het afgelopen jaar was dit lastig of niet mogelijk vanwege de Corona maatregelen. Maar we doen het “Stap voor stap, dus ik zie wel wanneer het weer nodig is”. Kees laat mij tot slot nog hun prachtig gelegen tuin in het polderlandschap zien, hij houdt nou eenmaal van buiten. Zijn broer heeft een prachtige boomgaard en wat dieren, daar is altijd wat voor Kees te doen. Als we naar de voordeur lopen, bedanken we elkaar voor het gesprek. Kees: “Dan ga ik nu snel naar buiten om van het mooie weer te genieten. En ik hoop dat ik binnenkort weer met een aantal mensen op de duofiets van deze prachtige omgeving kan genieten. Onze tuin is net iets te klein om iedereen uit Hof van Ammers uit te nodigen!”


Vrijwilligersnieuws

33 PRESENT MAGAZINE JUNI 2021

Door: Antoinet de Jongh, Linda van Houten en Marjan Kroon

Vrijwilligers zijn van grote waarde in het leven van onze bewoners: als maatje, bezoekvrijwilliger of begeleider bij activiteiten en uitjes. Hun inzet wordt enorm gewaardeerd, zowel door bewoners, familieleden, als door medewerkers. Present is altijd op zoek naar nieuwe en enthousiaste vrijwilligers. Neemt u contact met ons op? vrijwilligerswerk@presentvooru.nl

Het onderwerp mobiliteit kunnen we op verschillende manieren lezen. Het is niet alleen de mogelijkheid om van A naar B te komen, maar het is ook ‘een beweging, vooruitgang en een nieuwe start’. Precies het stadium waarin we ons bevinden met de inzet van onze vrijwilligers. We mogen weer wat versoepelen, activiteiten kunnen weer worden opgestart, ritjes worden gemaakt, koffie geschonken... Kortom, we gaan weer een stukje vooruit en onze organisatorische mobiliteit komt weer een beetje terug. En daardoor kunnen en mogen we ook weer onze vrijwilligers uit gaan nodigen. Hoe dit gestalte krijgt verschilt per locatie. Het met elkaar koffiedrinken in het restaurant van Graafzicht is voor veel bewoners van deze locatie een hoogtepuntje van de dag. Om bewoners op te halen, koffie te schenken en een praatje te maken, zoeken we nog versterking. Uiteraard drinkt u ook gezellig een kopje koffie met de bewoners mee. Ook zoeken we vrijwilligers die kunnen helpen bij individuele activiteiten zoals wandelen, sjoelen, foto’s kijken, dammen, een praatje maken of een spelletje doen. Alles is mogelijk. We koppelen u graag aan een bewoner met wie het klikt. Onze bewoners genieten van deze extra aandacht en het kan u veel voldoening geven dit voor een ander te kunnen doen. Uiteraard nemen we in de komende weken contact op met onze huidige vrijwilligers om te inventariseren hoe we onze samenwerking weer op kunnen starten. Op onze locatie Open Vensters zijn ook weer verschillende activiteiten opgestart. Er worden weer ritjes gemaakt met de rolstoelbus, het bloemschikken is weer opgepakt en de bewoners kunnen weer met elkaar de broodmaaltijd gebruiken. Wat heeft men dat gemist. Voor het koffieschenken zoekt Open Vensters nog wat meer vrijwilligers voor de zondagavond. Op

de afdelingen kleinschalig wonen zijn wij op zoek naar helpende handen die op de afdeling tussen 13.0017.00 uur de koffie willen verzorgen, een activiteit aanbieden of op een andere manier willen zorgen voor gezelligheid. Ook zijn we op zoek naar vrijwilligers die in de zomermaanden de beleeftuin willen sproeien en de planten water willen geven. Ook de bewoners van Emma en Meesplein genieten van de extra aandacht die zij krijgen nu de vrijwilligers steeds vaker aanwezig zijn en kijken er naar uit om weer met elkaar op pad te gaan. Team Welzijn is daar nog op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij de transfer van de bewoners naar welzijnsactiviteiten en bij het helpen tijdens deze welzijnsactiviteiten. Dit geldt voor zowel de ochtend als de middag. Daarnaast zijn zij op zoek naar vrijwilligers die individuele activiteiten met de bewoners willen doen zoals het begeleiden naar de bingo, een boodschapje doen, wandeling maken en voor ritjes op de duofiets. In de Hof van Ammers is weer gestart met het koffiedrinken en de maaltijd gebruiken met elkaar. Ook hier worden voorzichtig steeds meer vrijwilligers ingezet. Bewoners vinden het heel erg leuk om weer ‘oude bekenden’ te zien en ook de vrijwilligers genieten van het contact. In de periode dat we niet met vrijwilligers hebben mogen werken, hebben een aantal van hen besloten de taak neer te leggen. Heeft u hierboven een activiteit of taak gelezen die u aanspreekt en waar u ons mee zou kunnen helpen. Neemt u gerust contact met ons op via vrijwilligerswerk@ presentvooru.nl, we geven u graag meer informatie. Dus voor nu...we gaan er weer voor en hopen deze route vast te kunnen houden. We wensen u een mooie zomer!


34 PRESENT MAGAZINE JUNI 2021

Door: Bianca de Jong – van der Perk

Verzorgende IG Bianca de Jong – van der Perk vertelt over haar belevenissen in de zorg. Bianca werkt op locatie Graafzicht in Bleskensgraaf.

Mobiliteit of mobieltijd? Als ik het woord mobiliteit hoor dan moet ik aan iets heel anders denken, namelijk ‘mobieltijd’. Misschien ben ik de enige ouder of één van de vele die hiermee worstelt?! Soms lijkt mijn huiskamer de mobiele éénheid wel, iedereen heel saamhorig gekluisterd aan de eigen mobiel. En dan ook nog allemaal met doppen in de oren. Als ik een vraag stel, kijkt niemand op, ik hoor niks of ik krijg een wazig antwoord. Ik mag ze vooral niet storen in hun bezigheden: spelletje, muziek, film of het bijwerken van Instagram. In wat voor tijd leven we toch eigenlijk? De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik mezelf er ook weleens schuldig aan maak. Dan krijg ik te horen: “Mam, ik vroeg wat, je hoort me helemaal niet..” Ik doe een poging om de mobieltijd te bewaken en ik hoor mezelf vaak zeggen: “nog een kwartier dan is je tijd voorbij, dan ga je iets anders doen, zonder beeldscherm!” Ik ben ervan overtuigd dat die mobieltijd niet bevorderlijk is voor de mobiliteit… Ik heb de definitie van mobiliteit er maar is bij gezocht: ‘Mobiliteit betekent beweeglijkheid. In de ruimtelijke ordening bedoelt men hier meestal de mogelijkheid om korte en lange afstanden via auto, openbaar vervoer, fiets etc. te overbruggen.’ Heerlijk om mobiel te zijn; je kunt gaan en staan waar je wilt. Bij het ouder worden is het juist moeilijk als je mobiliteit afneemt. Onze bewoners hebben daar ook mee te maken. Het valt niet mee als je armen en benen stram worden en je van een klein stukje lopen al moe bent. Ook kun je niet meer zelf bepalen waar je heen wilt en hoe je dat doet; je hebt hulp nodig. Voor ons als verzorgenden is het fijn dat we altijd de fysiotherapeut of ergotherapeut tot onze beschikking hebben. Zij kijken mee hoe we de mobiliteit van onze bewoners zo goed mogelijk kunnen stimuleren en welke

hulpmiddelen er nodig zijn. Zo proberen we de mobiliteit die er is niet zomaar verloren te laten gaan! Opeens staat ze voor me en zegt: “Zuster, mag ik u bedanken voor de goede zorgen van de afgelopen tijd?” Ze schudt mijn hand en ik vraag verbaasd of ze bij ons weggaat. “Ja” is haar antwoord. “Ik ga naar mijn vader en moeder, die zitten op mij te wachten”. Ik vraag haar: “Hoe gaat u daar dan naartoe en weet u de weg?” “Nou” zegt ze heel dapper “Gewoon lopend natuurlijk, en als ik de dijk volg dan kom ik er vanzelf”. Ik ben toch benieuwd en zeg dat dit wel een heel eind lopen is. Haar stem klinkt een beetje verbolgen als ze zegt: “Nou, van een stuk lopen krijg je niks! Wij deden vroeger alles lopend, naar school en naar de kerk en wij woonden best een heel stuk buiten het dorp. Nou, dan ga ik maar, het ligt echt niet aan jullie zorgen hoor zuster, die waren uitstekend! Maar ik kan mijn ouders niet laten wachten”. Ik herken haar onrust en haar beleving dat ze nog voor haar ouders moet zorgen. Daarom zeg ik tegen haar dat haar ouders weten dat ze nog niet komt en eerst nog bij ons eet. “Echt?” vraagt ze. “Hebben ze gebeld?” Als ik dit kan bevestigen, zie ik dat ze gerustgesteld is en loop met haar naar de stoel. Een paar minuten later hoor ik haar roepen: “Zuster, gaat er vanavond nog een bus of zou iemand me kunnen halen?” Het plan om naar huis te gaan, geeft ze niet zo maar op… Ik kijk naar mijn zoon op de bank, hij zit daar nog steeds met mobiel en doppen in zijn oren. Ik word er kriebelig van. “Je kwartier is al lang voorbij hoor” roep ik. “Je stopt nu want je krijgt vierkante ogen. Ren maar is een stuk langs de dijk… daar krijg je tenslotte niks van!”


35 - advertenties -

Zorg voor uw uitvaart

Plattel & Van Gils 0184 600404 info@plattelvangils.nl www.plattelvangils.nl dag en nacht bereikbaar

PRESENT MAGAZINE JUNI 2021


Locaties

Algemeen adres en locaties Present Pr. Marijkeweg 34 4233 HM Ameide T (088) 40 80 000 www.presentvooru.nl Present Advies T (088) 40 80 333 E presentadvies@presentvooru.nl Emma Raadsliedenstraat 120 4142 BV Leerdam Graafzicht Burgemeester Dekkingstraat 1 2971 AC Bleskensgraaf Hof van Ammers Bernhardstraat 15 2964 BC Groot-Ammers Meesplein Burgemeester Meesplein 7 4142 AZ Leerdam Open Vensters Prinses Marijkeweg 34 4233 HM Ameide

Klachten Pien Migchelsen T (088) 40 80 006

e-mail: pien.migchelsen@presentvooru.nl

U kunt uw klacht ook schriftelijk melden bij Present onder vermelding van: ‘interne klachtenfunctionaris’, Pr. Marijkeweg 34, 4233 HM Ameide. Cliënt vertrouwenspersoon wet zorg en dwang Esther Meppelink e-mail: T 06 519 121 29 esthermeppelink@zorgbelangcvp.nl Cliëntenraad Centrale Cliëntenraad Emma-Meesplein Graafzicht Hof van Ammers Open Vensters

e-mail: Clientenraad-Centraal@presentvooru.nl Clientenraad-EMMA@presentvooru.nl Clientenraad-GZ@presentvooru.nl Clientenraad-HVA@presentvooru.nl Clientenraad-OV@presentvooru.nl

Identiteitscommissie Emma-Meesplein Hof van Ammers-Open Vensters Graafzicht

e-mail: id-commissie.emma@presentvooru.nl id-commissie.ov.hva@presentvooru.nl id-commissie.gz@presentvooru.nl

Stichting Vrienden Stichting Vrienden Graafzicht Stichting Vrienden Open Vensters Stichting Vrienden Hof van Ammers

e-mail: vrienden.gz@presentvooru.nl vrienden.ov@presentvooru.nl vrienden.hva@presentvooru.nl

Profile for Present

Present Magazine juni 2021  

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded