Present magazine April 2020

Page 1

April 2020

magazine

Samen sterk Janneke Louisa-Muller

‘Wat deze tijd ook duidelijk maakt is dat we écht Samen Sterk zijn en dat we het samen doen.’


In dit nummer

Colofon Present magazine is een officiële uitgave van Present en verschijnt vier keer per jaar. Hoofdredactie: Koen Wemmenhove Eindredactie: Pien Migchelsen Redactie: Hilke Bikker, Janna Riphagen, Hetty Veerman en Brigitta Bucks Redactieadres: Present magazine, Pr. Marijkeweg 34, 4233 HM Ameide, communicatie@presentvooru.nl Adverteren? Neem contact op met Koen Wemmenhove, communicatie@presentvooru.nl Ontwerp & opmaak: Vanderperk Groep, Groot-Ammers © 2020 Present, Ameide De inhoud van dit magazine is zorgvuldig samengesteld. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Samen staan we sterk

24

Een gedicht voor u

Lieve groetjes

3 Voorwoord 4 Samen staan we sterk 12 Dromen 14 Locatienieuws Emma 16 Meditatie 18 Locatienieuws Graafzicht 20 Opa is een kanjer

28

22 24 26 28 32 33 34

Locatienieuws Hof van Ammers ‘t Spiegeltje Locatienieuws Open Vensters Lieve groetjes Present in beweging Puzzelen maar! Psalmen

04


Voorwoord

Samen sterk! Dit Present Magazine staat vol met foto’s, gedichten, psalmen en andere creatieve bijdragen. Het is het resultaat van een spontane actie om het geplande Present Magazine niet uit te brengen, maar in deze tijd van corona verbinding en warmte te brengen. De oproep om hier aan mee te doen heeft binnen een week dit mooie magazine opgeleverd. Mijn hartelijke dank dus voor al deze mooie bijdragen van buiten en binnen onze huizen.

zijn of haar steentje bij door in te schikken door afstand te nemen. Natuurlijk betreft dit de familie, maar ook de 600 vrijwilligers die normaal gesproken zo trouw bijdragen en dat nu noodgedwongen niet kunnen doen. Maar ook zien we de extra aandacht, de onderlinge waardering, het vertrouwen, het goede humeur, het biddend om onze bewoners en organisatie heen te staan en nog veel meer. Laten we dat ook na deze periode vasthouden!

Familie, bewoners, medewerkers, vrijwilligers, iedereen is deze tijd extra betrokken bij elkaar. We kunnen elkaar niet aanraken en niet met elkaar koffiedrinken of eten, maar dat betekent helemaal niet dat het ’uit het oog, uit het hart’ is. Sterker nog, het lijkt wel of we door het gemis alleen maar meer bepaald worden bij het belang van familiebanden, vriendschappen en onderlinge liefde. Ieder mens is waardevol en gelukkig is dit binnen de huizen van Present heel duidelijk, juist in deze rare tijd!

Ik kan het niet laten om hier apart aandacht te besteden aan onze medewerkers. Ze verzetten zoveel geweldig werk. Met veel creativiteit, doorzettingsvermogen, liefde, aandacht en professionaliteit gaat de zorg door, met veel oog voor welzijn en, in deze tijd natuurlijk extra belangrijk, hygiëne. Dit lijkt mij dan ook een goede plek om alle medewerkers van Present een groot compliment te geven. Ik ben trots op jullie en met mij heel veel mensen!!!

Wat deze tijd ook duidelijk maakt is dat we écht Samen Sterk zijn en dat we het samen doen: bewoners, cliënten in de thuiszorg, familie, vrijwilligers en medewerkers. Iedereen draagt

Warme groet, Janneke Louisa-Muller Bestuurder


04 PRESENT MAGAZINE APRIL 2020

Samen staan we sterk De postbode bracht de afgelopen weken tassen vol lieve post langs langs bij onze bewoners en cliënten in de thuiszorg en we hebben nog nooit zoveel bloemen mogen verzorgen. Ook op de oproep om een bijdrage te leveren aan dit magazine reageerde u massaal. Op deze pagina’s ziet u een verzameling van alle foto’s en lieve berichten die u met ons deelde. Veel kijk- en leesplezier!

Samen met een vriendin haak ik troostvlindertjes voor mensen in bejaardenhuizen, verzorgingshuizen en iedereen die het nodig heeft. Tot nu toe kon ik niet haken. Ik heb het geleerd van een filmpje op Youtube.

Lieve bewoners van Open Vensters, Mijn naam is Shane en ik ben 11 jaar oud en woon in Gorinchem. Ik vind het heel erg dat jullie je familie en vrienden niet zien maar we komen er samen wel doorheen. Ik stuur dit kaartje omdat ik veel aan jullie denk en dat jullie weten dat jullie er niet alleen voor staan. Hou vol en ik hoop dat we er allemaal doorheen komen. Veel liefs Shane

Drie zoons van de familie van Dijk op de kreidler!

De eerste 24 vlindertjes die ik heb gemaakt zijn voor de afdeling kleinschalig wonen op het Meesplein waar mijn moeder woont. Zo hopen we op een glimlach op het gezicht van de bewoners. Ik hoop dat ze het leuk vinden. Groetjes van Jolanda Koonings


05 PRESENT MAGAZINE APRIL 2020

Een prachtige bloemengroet van Lubherta!

Collega Hetty werkt normaal op kantoor, maar nu is ze op afstand vanuit huis verbonden via PIP intranet!

Een verwentas voor oma Boeije. Met iedere keer weer een nieuwe verrassing!

Kijk eens zo lief. Een kennis plakt aan de buitenkant van het raam een bloemetje. Het voordeel van op de begane grond wonen :)

Luke en Tess knutselen samen voor Omi die geen bezoek mag ontvangen.

Mevrouw Bron gooit vanuit haar appartement in Emma snoepjes naar haar achterkleinkinderen. Zo blijft ze een beetje in contact!

Meneer Bakker heeft een creatieve oplossing bedacht voor het uitwisselen van de boodschappen en post: emmerpost.


06 PRESENT MAGAZINE APRIL 2020

Dhr. Gouwens woont al ruim 4 ½ jaar op KSZ1 in Graafzicht. We beleven nog steeds veel plezier aan het dagje uit naar het strand in Hoek van Holland. Zoals u kunt zien hadden we prachtig weer en hadden Pa en ik het reuze naar onze zin!

Onze vader en opa, Dhr. J Van der Graaf die in de Hof van Ammers woont, werd op donderdag 26 maart opgenomen in het ziekenhuis met benauwdheidsklachten en koorts. Na een hele lange dag werd duidelijk dat het geen corona was maar een longontsteking. Kleindochter Patricia maakte met haar man Andre en de kinderen Mads en Nina een spandoek. Zo lieten ze opa weten dat de hele familie aan hem dacht nu ze niet bij hem op bezoek mochten komen.

Zet ‘m op Oma, kus van Femke

Nog even volhouden ma. We zijn er bijna!!

De ‘Met elkaar, voor elkaar’ vlag hangt in top op onze locaties!

Zwaaien naar opa in de Hof.. Bente, Jilles, Luuk, Sara en Jaïra


07 PRESENT MAGAZINE APRIL 2020

Verrassing: koekjes van de Coop Ameide! Dank!

God die alles maakte zorgt ook voor ons

Een mooie herinnering! Hier waren mijn ouders 65 jaar getrouwd (maart 2019).

Wie weet het goede antwoord?? Het goede antwoord staat op pagina 31 Groeten Janny Brokking

Gisteren ben ik met mijn 2 jongens bij mijn oma geweest in Graafzicht! Even op ‘raambezoek’, wat vond oma het leuk om ons te zien. Ze wilde ons zo graag omhelzen, helaas kon dat niet. Oma was wel heel blij dat ze ons even gezien had. Groetjes Carola, Puck en Jip

Het Corona virus is onder ons verspreid Het is voor ons een nare tijd Maar onze “EMMA” is in staat Dat het voor ons wat aangenamer gaat Een bloemetje en een puzzelboek Zo zijn wij uren en dagen zoet Ze laten voor ons de zonzijde zien En zo wordt het voor iedereen niet afzien. Janny van Ingen Janny van Ingen woont samen met haar man in een appartement op locatie Emma


08 PRESENT MAGAZINE APRIL 2020

Het voorjaar staat weer voor de deur, prachtig al die kleuren die dan weer tevoorschijn komen. Onze moeder en oma, mevrouw de Jong, vond dat altijd prachtig om te zien en nog fijner om dan weer buiten te zitten en te genieten van het heerlijke weer. Ook borduurde ze dan veel in van die mooie prachtige lichte pastel kleuren, kijk maar eens hoe mooi. Lieve groetjes van je kinderen, Arie, Conny, Mirjam en Ellen

Mevrouw Verrips zwaait naar Babette. Babette kwam altijd 1x per week met haar wandelen en kibbeling eten. Door de corona kan dat nu niet, daarom komt ze even zwaaien!

De Heere Jezus leeft. Met Hem ben ik niet bang voor morgen. Hij heeft betaald voor het grootste probleem dat er was, onze zondeschuld. Met Hem kunnen we alles aan. Hij heeft ons zeer lief. zal Hij dan met Hem ook niet alle dingen schenken? Zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, en dit alles krijgt u bovendien. Ingezonden als bemoediging door Martha de Haan

Wij hebben hart voor de zorg!

Een mooie voorjaarsfoto van onze hond en het sikje! Corrie Noordergraaf vrijwilligster


09 PRESENT MAGAZINE APRIL 2020

Jan van Baren, voorzitter clientenraad Emma-Meesplein, schreef voor ons op hoe hij persoonlijk en in zijn rol als voorzitter met de Corona maatregelen omgaat.

“Wees dankbaar voor elke nieuwe dag.” Ingezonden door Betty den Hartog

Als opa.. Lieve oma en opa! Wij komen vanavond rond 18.00 uur bij jullie langs met een toetje.Jullie kleinkinderen Mane, Djez en Lila hebben alle 3 iets voor jullie gemaakt dat zij heel graag aan jullie willen geven. We zwaaien, zeggen elkaar op afstand gedag.

Hierbij wat bloemrijke foto’s. Mijn man heeft de hele rij clivia’s in bloei gekregen. Betty den Hartog

Dit berichtje kregen wij van onze kleinkinderen waar wij al bijna 10 jaar elke woensdag oppassen in Den Haag. Helaas kan dit nu al enkele weken niet meer. Opa en oma behoren beiden tot de risicogroep en ons is geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven. En dat doen we dan ook. Hoewel het bezoekje kort was hebben wij er erg van genoten. Ondanks de 1,5 meter onderlinge afstand voelden we ons heel dicht met elkaar verbonden. Als voorzitter.. Als voorzitter van de cliëntenraad Emma-Meesplein en lid van de Centrale Cliëntenraad ben ik ook nauw betrokken bij de te nemen maatregelen om het Coronavirus niet verder te laten verspreiden. Ook u kunt niet meer op bezoek gaan naar degene die voor u dierbaar zijn omdat u thuis moet blijven. Ik besef mij heel goed wat dit voor u betekent en hoop van harte u snel weer te kunnen ontmoeten.

Bloemen voor de bewoners van Sjanie en Thea

De vrijwilligers van de avondkoffie maakten prachtige kaartjes voor de bewoners van Open Vensters.


10 PRESENT MAGAZINE APRIL 2020

Een dagje uit met het mobiele nachtteam op de Euromast Een mooie foto van onze moeder samen met haar grote liefde Thijs de Vries. Juist in deze tijd missen we de knuffel aanraking en liefde! Esther de Vries

in klompen!

Opa en oma Lock, dit is jullie achterkleinkind Dex. Helaas hebben jullie hem nog niet in levende lijve kunnen zien vanwege de beperkende maatregelen die er nu zijn. Maar dat komt vast snel goed!

Zet hem op omaatje!

180 kaarten geschreven namens het bestuur van de Zonnebloem voor Graafzicht!

Samen sterk!

Team Graafzicht Als je niet naar school kan dan maar bij oma Immy leren breien!


11 Als de nacht zwaar was en de dag moeizaam begint, Denk dan aan de vogel die buiten zonder ophouden zingt.

PRESENT MAGAZINE APRIL 2020

Blijf hoop houden dat het zwaarste voorbij is, En U sterker bent dan elke hindernis. Want Hij die zelfs de musjes ziet, Uw Vader Die zoveel van U houdt, Hij vergeet U niet.

Zwaaien naar mevrouw Den Hollander!

Vreugdemomentje Nu denkt u bij uzelf: zo leuk is het allemaal niet, ik heb het juist moeilijk! Dat begrijp ik helemaal. Ik werk als leerling verzorgende in één van de huizen van Present, ik zit er met mijn neus bovenop. Hoe moeilijk is het om niet meer even naar buiten te kunnen, je familie niet meer op bezoek te krijgen en er geen activiteit meer is in de zaal. Ook familieleden en vrijwilligers hebben het moeilijk, niet meer even een huis binnen te kunnen lopen om wat gezelligheid te brengen. Als verzorgenden proberen we dit zo goed mogelijk op te vangen, maar helemaal lukken doet het ons niet. Ook bij mij thuis is er veel veranderd. Ineens heb ik man en kinderen thuis… wat gezellig is maar ook wel wat drukte met zich meebrengt. Even het huishouden doen is al lastig, in ieder vertrek is wel iemand. Stoffen en zuigen wordt gauw als storend ervaren, dus doe ik mijn stofdoek maar weer in het mandje. En de badkamer soppen is er niet bij, die is meestal bezet door deze of gene. Het meest moeilijke is het stimuleren van de kinderen om hun huiswerk te doen. De oudere kinderen hebben het inmiddels aardig in de vingers, ze doen best zelfstandig hun ding ( met veel zuchten en steunen). En Netflix kijken lijkt opeens ook tot de schooltaken te horen?! Ik heb nog een nieuwe uitdaging, zoonlief van 10 jaar stimuleren om zijn dagtaken voor school te laten maken. We beginnen iedere dag met frisse tegenzin om 9.00 uur. Al snel blijkt een

bepaalde link op de I-Pad niet te werken. Dat ik een dictee voor moet lezen of mee moet denken met een verkeersles. Na de zoveelste keer “mam- geroep” voel ik wat ongeduld omhoog kriebelen. Het geduld wat ik heb met mijn bewoners blijkt als sneeuw voor de zon verdwenen. Ook vind ik het logisch om hem op half afgemaakte lessen te wijzen. Dit maakt mij tot de strengste ‘moederjuf’ aller tijden! Toch ben ik er van overtuigd dat we iedere dag op zoek moeten naar een vreugdemoment. Denk eens terug… Werd u blij van die mooie kaart met die bemoedigende tekst? Belde een familielid en had u een fijn gesprek? Kwam de gastvrouw een kopje koffie brengen op uw kamer en had u gelijk een praatje? Koester deze momenten, zo houden u en ik het vol! Ik wil u graag mee laten delen in mijn vreugdemomentje. Na een dag werken stond er iets voor mij klaar! Ik werd er heel blij van, van de inhoud want ik ben gek op chocolade. Maar dat briefje gaf de doorslag, zo hou ik het nog wel even vol! En ik weet wat ik ga doen als ik klaar ben met mijn opleiding. Ik word Juf! Bianca de Jong-van der Perk Leerling Verzorgende IG


12

Dromen

PRESENT MAGAZINE APRIL 2020

Heere God wij komen tot U Heere God wij komen tot U In een bange donk’re tijd Heel de wereld is verslagen En we voeren allen strijd Breng ons HEERE op de knieën Dat wij U belijden HEER’ U staat boven alle dingen Leer ons leven tot Uw eer! Heel veel mensen zijn nu eenzaam Alleen in hun eigen huis Wilt U hen een bezoekje brengen? Misschien in het ziekenhuis? Breng ons HEERE op de knieën Dat wij U belijden HEER’ U staat boven alle dingen Leer ons leven tot Uw eer! Wilt U voor de dokters zorgen? En voor allen in de zorg Geeft u wijsheid en veel liefde Toon Uw Vaderlijke Zorg! Breng ons HEERE op de knieën Dat wij U belijden HEER’ U staat boven alle dingen Leer ons leven tot Uw eer!

Een vrouwtje alleen waar moet dat heen Ik zit nu hier Zonder vertier Zit te dromen Op betere tijden die gaan komen Een mannetje in zijn stoel met een heel leeg gevoel Voor de teevee met een kopje thee Zit te dromen op betere tijden die gaan komen De zuster is moe waar moet dit naar toe Loopt heen en weer naar het vrouwtje alleen en de man op zijn stoel Maar ook zij is aan het dromen op betere tijden die gaan komen Dus lieve mensen zo heeft ieder zijn eigen wensen Het gaat u goed en houd moed Want er gaan betere tijden komen dus blijf nog rustig even dromen…. Dit mooie gedicht werd gedeeld door

Verzorgende Annemiek den Hertog

Mijn gedachten Mijn gedachten op papier Die staan dus hier Niet alle gedachten Daar heeft u niets aan Maar iets dat mij raakt Dat zal nog wel gaan Wat me nu het meeste raakt

Althi R Bewoner Open Vensters

Is het mooie weer, dat mensen blij maakt Er zijn ook mensen niet blij, met groot verdriet Die sla ik nu even over, ik weet dat een ander dat ziet Veel sterkte mensen, dat doe ik u nu dan wel Maar nu even iets anders is iets dat ik nu vermeld Vooral de zon in de mooie blauwe lucht te zien Dat maakt veel mensen blij, deze dag krijgt daarvoor een 10


In 1960 hadden de Nederlandse Blue Diamonds een wereldhit met het nummer ‘Ramona’ . Veel van de bewoners van de Present verzorgingshuizen zullen zich dat lied herinneren. Ik heb er een nieuwe tekst op gemaakt.

Corona Corona, je virus doet me veel verdriet Corona, je bent gevaar dat je niet ziet Onzichtbaar, ongrijpbaar, je sluipt hier rond en maakt me zo bang Ga weg, hup, verdwijn snel, dat is voor ons van levensbelang Corona, je zorgt onnodig voor paniek Corona, toe maak niet langer mensen ziek De deur is dààr, en hoepel op, een beetje vlug Corona, nee nooit meer terug Dit lied is geschreven door Bert Lock, zoon van Teun en Corrie Lock (Graafzicht)

- advertentie -

13 PRESENT MAGAZINE APRIL 2020


14 PRESENT MAGAZINE APRIL 2020

Locatienieuws

Wat een mooie cadeaus heeft u ons gegeven!

Verrassingen Onze verzorgenden Corina en Trudy gingen de wijk in met deze prachtige verrassingen van kinderen uit de buurt.

We hebben van kwekerij fleurwijk uit Brakel prachtige bloemen gekregen. Alle cliĂŤnten en medewerkers zijn in het zonnetje gezet.


Verrassing voor bij de koffie. Stichting Darius bedankt! Kleinkinderen maken prachtige kleurplaat voor opa en oma

Cliëntenraadnieuws Jaarvergadering cliëntenraad

Voordat wij daartoe adviseren willen wij ook hier

Emma-Meesplein

graag antwoorden op een aantal vragen. Zo wil-

De jaarvergadering van uw cliëntenraad stond

len wij bijvoorbeeld graag weten hoe bewoners,

gepland op donderdag 14 mei 2020. Gelet op de

familieleden en vrijwilligers worden geïnfor-

huidige omstandigheden hebben we besloten

meerd over de uitkomsten van deze beleidsnota.

deze uit te stellen. Toren-, Thuiszorg- en Meesplein gesprekken Wet Medezeggenschap Cliënten

In de cliëntenraad hebben we om verschillen-

Zorginstellingen 2018

de redenen besloten dit jaar geen Toren- en

De ingangsdatum van deze wet is 1 juli 2020.

Thuiszorg gesprekken te organiseren. Op een

Met deze nieuwe wet wordt de positie van

later moment dit jaar willen we de Meesplein

cliëntenraden versterkt. Dit betekent dat aan

gesprekken wel doorgang laten vinden.

het einde van dit jaar het nu geldende medezeggenschapsreglement gewijzigd moet wor-

Bedankt!

den. Uw cliëntenraad heeft daar wel ideeën

Ook via dit artikel wil de cliëntenraad haar

over. Denk bijvoorbeeld aan besluitvorming

waardering uitspreken over de wijze waarop

en een onafhankelijk voorzitter in de Centra-

medewerkers en vrijwilligers zich voor u

le Cliëntenraad. Discussie daarover met de

inzetten in deze voor hun moeilijke werkom-

Centrale Cliëntenraad is gaande.

standigheden.

Present Cent

Jan van Baren,

Present wil graag dat bewoners digitaal gaan

voorzitter cliëntenraad Emma-Meesplein

betalen voor activiteiten bij welzijn en bij de kassa in het restaurant. Aan de Centrale Cliën-

E clientenraad-emma@presentvooru.nl

tenraad is gevraagd hierover een advies uit te

T 0619131942

brengen. Om dat te kunnen doen heeft de Centrale Cliëntenraad antwoorden nodig op vragen die wij naar de bestuurder hebben verzonden. Beleidsnota Hygiëne en Infectieprogramma Ook over deze beleidsnota is door de bestuurder advies gevraagd aan de Centrale Cliëntenraad.


En als één lid lijdt, lijden alle leden mee. Als één lid eer ontvangt, verblijden alle leden zich mee. (1 Korinthe 12:26)


17 Meditatie

Samen Frans Schilt, geestelijk verzorger

“Samen” is een thema dat in deze tijd waarin het coronavirus rondwaart veel besproken wordt. Er wordt momenteel met man (en vrouw) en macht samengewerkt om er voor te zorgen dat het besmettingsgevaar zo goed mogelijk wordt bestreden. In de ziekenhuizen wordt er samengewerkt met oudgedienden die weer opnieuw hun werk oppakken. Ook het leger wordt ingezet. Afgedankte apparatuur wordt gereviseerd en opnieuw ingezet. Deze wereldwijde epidemie mag dan heel erg zijn, de mooie kant is dat er een enorme samenwerking is. Onze maatschappij wordt steeds individualistischer. Mensen zitten bijna vergroeid aan hun smartphone en zien niet meer wat er om hen heen gebeurt. We zijn erg op ons zelf gericht. En nu opeens gebeurt er dit. Een wereldwijde epidemie. Blijkbaar moet er heel wat voor nodig zijn, helaas… In de christelijke gemeente horen we ook elkaar te helpen. “Als er één lid lijdt, lijden alle leden mee, Samen bent u namelijk het lichaam van Christus”, zegt Paulus. In de grondtekst komt het woordje “samen” in vers 27 weliswaar niet voor (daarom staat het cursief gedrukt) , maar het is wel een toevoeging die wel verduidelijkt wat Paulus hier bedoelt. Een lichaam bestaat uit meerdere delen die samenwerken, en als er een lid niet goed functioneert, dan heeft de rest van het lichaam er ook last van. Wanneer de longen niet meer goed werken zal dit een negatieve invloed hebben op heel ons functioneren. Zo is het ook in de christelijke gemeente. Samen zijn we het lichaam van Christus, ook al zijn we allemaal verschillend, we hebben elkaar nodig. En geldt binnen de locaties van Present in wezen niet hetzelfde? In ieder locatie vormen we samen een woongemeen-

schap waar we zeker in deze moeilijke tijd, waarin bezoek van buiten niet mogelijk is, elkaar hard nodig hebben. In de eerste brief van Paulus aan de Korinthiërs is “samen” het onderwerp waar het steeds over gaat . Wat was er namelijk aan de hand in Korinthe? Korinthe was een belangrijke havenstad in Griekenland met een bruisend leven. Er was handel, veel cultuur en ook afgodendienst. Dit had zijn invloed op de christelijke gemeente die daar was ontstaan. Er waren spanningen en onenigheden. Paulus wijst op verschillende problemen in de levenswandel van de gelovigen in Korinthe, waaronder partijschappen, rechtszaken bij wereldse rechtbanken, zedeloosheid, misbruiken bij het Avondmaal en misbruik van de geestesgaven. Paulus spreekt in deze brief woorden van vermaning en geeft daarnaast ook zijn antwoord op vragen die de gelovigen in Korinthe in een andere brief aan hem gesteld hadden. Als het goed is zit er achter samenwerking een diepere dimensie, namelijk liefde. Als we goed met elkaar willen samenwerken hebben we liefde voor elkaar en vallen we niet over allerlei kleinigheden. Het is net als in een huwelijk, je moet vaak meer geven dan nemen, en dat is niet altijd even gemakkelijk. Maar als er échte liefde voor elkaar is, dan gaat het goed. En achter liefde zit er een nog diepere dimensie, namelijk God. Hij had de wereld zo lief dat Hij Zijn enige Zoon gaf, Jezus Christus. Hij stierf voor ons aan het kruis, maar stond weer op uit de dood en heeft daardoor onze zonden gedragen zodat we het eeuwige leven krijgen. Als we dat geloven weten we pas echt wat liefde is. Samenwerking geen last maar een lust!

PRESENT MAGAZINE APRIL 2020


18 PRESENT MAGAZINE APRIL 2020

Locatienieuws

Als een vis in het water In oktober konden bewoners een wens inleveren in het kader van de Nationale ouderendag en de week tegen eenzaamheid. Vele wensen gingen over lekker eten of een uitje maar 1 wens sprong er echt uit. Na 40 jaar wilde mevrouw van Houwelingen graag nog eens

Lunchen in de Zoette Hoeffe in Giessenburg!

een keer zwemmen en dat werd geregeld. We willen de beweegcoaches gemeente Molenlanden en ASVZ bedanken voor het mogelijk maken van deze wens!

Het zonnetje scheen en de tocht naar Giessenburg was mooi. Met elkaar genoten we van een heerlijk pannetje soep met als afsluiter een tosti.

Wist u dat...? Alle leden van onze personeelsvereniging ANIMO ieder jaar met hun verjaardag een presentje ontvangen. Het bestuur heeft dit jaar gekozen voor ‘Sokken met een boodschap’. Deze Alzheimer SOCKS zijn speciaal ontworpen met als boodschap het bespreekbaar maken van alzheimer. De twee verschillende sokken symboliseren de verwarring waarmee mensen met alzheimer of een andere vorm van dementie dagelijks te maken hebben. Door de sokken te dragen maak je alzheimer bespreekbaar en steun je het goede doel. Wij hopen dat iedereen de sokken gaat dragen!

Molentocht De bewoners ‘schaatsten’ een prachtige tocht langs de molens in de Alblasserwaard. De tocht was voorbereid door de beweegcoaches van GIGAMolenlanden. Ze zwierden, kluunden, kropen onder bruggen door, gooiden ijspegels om en genoten van de koek en zopie aan het einde van de tocht terwijl het dweilorkest ze vrolijk toespeelde.


Een aantal bewoners was aanwezig bij de kerkdienst van het huwelijk van zuster Manon en haar man Lennert!

Goed Gezien - Goed Bekeken In Woon- en Zorgcentrum Graafzicht worden elke drie maanden werkstukken opgehangen van leden van Goed Gezien – Goed Bekeken. Dit is een vereniging van Amateurkunstenaars. Met 101 leden kunnen we stellen dat er héél wat moois wordt gemaakt door de leden van de vereniging. De bewoners en bezoekers van Graafzicht kunnen die werkstukken het hele jaar door op hun gemak bekijken, maar misschien is het nu een goede gelegenheid om er eens goed naar te kijken! Ook de bewoners van de andere locaties van Present willen we graag laten zien wat wij maken. Dat kan digitaal, met een computer, laptop of tablet. U kunt onze website vinden onder www.goedgezien-goedbekeken.nl

Vrolijke tulpen van BosBrother tulpen uit Wieringerwerf!

Maandag 20 januari was de jaarlijkse donateursmiddag van de Vrienden van Graafzicht. Kees Terlouw kwam langs met een mooie diapresentatie over zijn reis naar India. De

De kaartjes en tekeningen blijven binnen stromen!

zaal was goed gevuld en bij de koffie kregen we een heerlijke ‘plakkerige’ Zeeuwse bolus.

Nationale voorleesontbijt Het Nationale voorleesontbijt in samenwerking met Bibliotheek Aanzet was weer een groot succes! Dit jaar kwam de Kikabeer langs om het boek van moppereend voor te lezen. De kinderen van de kinderopvang Wasko hadden het liedje al geoefend en er werd goed meegezongen en gedanst. Er werd gesmuld van het eten en drinken en na afloop mocht team welzijn namens Present en de Bibliotheek nog een mooie cheque overhandigen aan Kika!

We blijven met elkaar in contact!


20 PRESENT MAGAZINE APRIL 2020

Opa is een kanjer Meneer van Vliet uit toren B vindt dat corona gedoe niet echt oké. Nu hij al bijna 1 jaar bij jullie woont is het nog niet eerder vertoond dat hij “huisarrest” heeft op zijn appartement en dat het geldt voor de hele tent. Verzorgenden lopen af en aan en zorgen dat ze niemand overslaan. Koffie wordt gezet, tijd voor een praatje voor alles vinden ze een gaatje. Het diner wordt nu op de kamer geserveerd veel extra werk, niemand crepeert!

Opa lijkt nu al bijna op een Beatle met dat lange haar maar ook de kapper is nu niet thuis met zijn schaar. Ook het hondje van meneer van Vliet is er nu eventjes helemaal niet. Vanaf het balkon kan opa naar haar zwaaien en hopelijk binnenkort weer liefdevol aaien. Dank aan iedereen die onze ouderen in de gaten houdt en iedereen tegenhouden, koortsig of verkouden. Opa is een kanjer dat moet gezegd en deze duim voor allemaal is ECHT!!!!!

Deze bijdrage is ingezonden door Els van Vliet, schoondochter van meneer Van Vliet

Breng eens een zonnetje onder de mensen Bob Scholte Het leven dat is geen pretje Ik weet er alles van Ben je bedrukt, verzet je Maak er van wat je kan Als je het geluk wilt zoeken Hangt aan een zijde draad En je succes wilt boeken Luister dan naar mijn raad Ingezonden door Sandra Nevels

Breng eens een zonnetje Onder de mensen Een blij gezicht te zien Doet je toch goed Vervul zo nu en dan Hun liefste wensen Een beetje levensvreugd Schenkt nieuwe moed

Breng eens een zonnetje Onder de mensen Een blij gezicht te zien Doet je toch goed Vervul zo nu en dan De liefste wensen Het spreekwoord zegt Wie goed doet goed ontmoet


Een familielid schreef twee keer zijn gedachten op papier. Het eerste verhaal op vrijdag 20 maart toen ik mijn moeder vertelde dat we tijdelijk niet meer op visite konden komen. Het tweede verhaal een week later.

Corona

Verre van moederziel alleen...

Ik bracht haar de boodschap: Na vandaag een paar weken geen bezoek. Langzaam drong het tot haar door. Emotie en dikke tranen, verdriet om wat komen gaat, en om wat juist niet meer komen gaat. Een kop thee, een fijn gesprek, begrip. Afscheid voor voorlopig een paar weken. Nog één keer diep in elkaars ogen kijken. Ogen die zich vullen met tranen, geen hand, geen knuffel, geen risico, maar een hand opsteken en een tot ziens. Ik open de deur, nog één blik, de deur sluit zich achter mij. Zij blijft achter, moederziel alleen ...

Een week geleden viel de deur in het slot Zij bleef achter….. Verdrietig, moederziel alleen. Nu, een week later klinkt ze opgewekt. Ze is voorlopig verstoken van haar familie. Toch is zij dankbaar, dankbaar voor de liefdevolle zorg die zij iedere dag ervaart. De aandacht die zij krijgt van de verpleegkundigen en andere medewerkers van Graafzicht. Ze is tevreden, en zegt: ik kan mij niet beter wensen. Ze voelt zich verre van moederziel alleen ...

21 PRESENT MAGAZINE APRIL 2020

Deze verhalen zijn ingezonden door Jan C. Blaak

Ogen het zijn de ogen, zie ik, de ogen die het doen die glazen blik, dat weids gestaar is het wijsheid of juist gebrek eraan is het verwondering, berusting, is het mysterie of taboe het zijn de ogen, zei ik, het zijn de ogen van een koe zijn blik werd nu wat vaag zoals die van een vis misschien

maar nee de ogen van een vis zijn leeg en glad een vis heeft geen geheim, geen vraag de ogen van een vis, behalve plat, zijn toch vooral heel nat ik staarde weg.

Ien Verrips


22 PRESENT MAGAZINE APRIL 2020

Locatienieuws

Breien voor Dorcas Door de verkoop van dekens en andere aangeleverde handwerken kon er â‚Ź200 over-

Cadeau De Firma Mourik uit Groot-Ammers bracht op al onze locaties een doos met legpuzzels en

gemaakt worden aan Dorcashulp. Dorcas werkt aan blijvende verandering in het leven van de allerarmsten. Allen hartelijk dank voor de geleverde bijdrage.

memory-spellen. Dank voor dit mooie cadeau en we zijn er alvast mee begonnen!

Wat worden onze bewoners en het personeel

Cupcakes

verwend! We zijn er stil van. Hartelijk bedankt!

We hebben de cliĂŤnten en het personeel kunnen verwennen met een heerlijke cupcake van bakkerij van der Grijn.

COOP Groot-Ammers trakteerde ons op gevulde koeken!


Op bezoek bij Annemarie’s Schaapskooi

Isolatie? Opa Frits (86) hengelt van twee hoog de boodschappen binnen.

Namens de cliëntenraad Beste bewoners van De Hof van Ammers,

Helaas is de cliëntenraad in deze periode voor u niet zichtbaar. Echter, onze voorzitter heeft

Het is voorjaar en hoe fijn is het dan een uitstap-

regelmatig contact met de teammanager waarin

je te maken en te genieten van alle kleuren die

wij op de hoogte worden gehouden van de gang

na de winter in de natuur ontstaan. De eerste

van zaken.

bloesembomen zijn hun bloemen alweer kwijt, maar nu komen de bollen alweer op.

Het is niet makkelijk, en op de vraag hoe lang dit nog gaat duren, kan niemand u antwoord geven.

Helaas, 2020 is het jaar waarin veel van die

Wij hebben grote bewondering voor u en de ma-

kleurenpracht aan u voorbijgaat.

nier waarop u hiermee omgaat. Het personeel doet haar best, maar ú ook.

En wat is het dan fijn dat u bewoner bent van de Hof van Ammers; een plek waar u veilig bent,

De cliëntenraad Hof van Ammers wenst alle

goed verzorgd wordt en waarbij het personeel

bewoners van Present in deze periode veel

bezig is het vooral voor u zo aangenaam moge-

sterkte toe.

lijk te maken. Er ontstaan prachtige initiatieven vanuit het dorp; kinderen maken tekeningen

Hartelijke groet,

voor u, u wordt verwend met lieve kaartjes,

Namens de Cliëntenraad

bloemen en lekkernijen.

Hof van Ammers


24 PRESENT MAGAZINE APRIL 2020

Het breiclubje van O.V. is dik tevree Zoals u weet, zitten deze bezige bijen elke laatste dinsdag van de maand gezellig te haken of te breien. Natuurlijk wordt er eerst gepraat en koffie gedronken maar daarna zijn ze diep in hun haak- of breiwerk verzonken. Deze dames hebben met elkaar hard kunnen werken en dat is aan de omzet goed te merken!! Er werd veel verkocht op de braderie en uit de vitrine afgelopen jaar en daardoor spaarde die breiclub veel geld bij elkaar. Maar ja, wat doe je dan vervolgens met die opgespaarde poen?? Stop je die in een oude sok of ga je er wat moois mee doen?? Na even denken en bespreken, waren we het snel eens met elkaar: “We geven het aan Stichting Vrienden van O.V. en daarmee klaar!!” Die Stichting doet veel leuks en goeds voor de bewoners van O.V. maar om dat allemaal te kunnen financieren, valt niet altijd mee. Daarom, namens heel de breiclub, geven wij met trots en veel plezier aan onze zijde deze twee oude sokken, zodat jullie nog meer kunnen doen voor deze oudjes uit Ameide. En dames van de breiclub: ik hoop dat wij nog heel lang verder kunnen gaan op deze manier want het geeft ons én de oudjes veel plezier.

Akelige tijd Binnen blijven is het advies voor jong en oud. Geen bezoekjes van familie, vrienden, kinderen en kleinkinderen Waar je zo van houdt... Dat is een groot gemis Nu de eenzaamheid zo voelbaar is... Het enige contact dat mogelijk is want het zal helaas nog even duren Is bellen, videobellen en kaartjes sturen... Ook wij vrijwilligers, die het jullie zo graag gunnen Maar niets mogen doen of kunnen... Is voor ons in deze moeilijke tijd niet fijn... Wij willen er zo graag voor jullie zijn... Alle lof voor de goede zorg Die iedere dag jullie nog komen bezoeken voor hulp Zo leven wij allemaal in onze schulp... Laten wij hopen dat een goede gezondheid ons is gegeven. Blijf positief Houd allen moed Op een dag komt alles goed... Dan kunnen wij met z’n allen weer naar buiten De vogels horen fluiten... Het restaurant, het doen van mooie en leuke dingen. En weer vrolijk zingen... Ergens zal er dan een lichtpuntje zijn Zodat wij dan mogen genieten van de bloemen, bijtjes vlinders en ZONNESCHIJN...

Vrijwilligster Ria den Hartog


25

‘ t Spiegeltje

PRESENT MAGAZINE APRIL 2020

Daar was eens lang geleden, een boertje werkzaam en tevreden. Hij was niet zo jong van jaren en ietwat pover in zijn haren. Aan weelde was hij niet gewend, een spiegel had hij nooit gekend. Eens toen hij aan t spitten was, vond hij in d’aarde een aardig stukje glas. ‘t Zat onder ‘t vuil en onder ’t zand, hij nam ‘t in zijn vereelte hand. Hij veegde ‘t aan zijn broekspijp af, toen keek hij erin en hij stond paf. Da’s mijn vader zei hij, sakkerloot, en die is al zoveel jaren dood. M’n vader, ach die goeie man, hij is ‘t en hij kijkt mij even an. Hoofdschuddend stak hij ‘t in zijn zak, ‘k bekijk het thuis op mijn gemak. Maar telkens keek hij er weer naar, het was toch ook wel wonderbaar. M’n vader, m’n vader zei hij telkens zacht. Toen begon hij te overleggen, wat zijn vrouw ervan zou zeggen. Ze was zo bazig zijn Katrien, ze zou hem uitlachen misschien. En omdat hij daar zo bang voor was, verborg hij het onder zijn matras. Maar telkens ging hij er weer heen, “m’n vader” zei hij dan tevreeen. Dat wekte argwaan bij zijn vrouw, die ‘t fijne ervan weten wou. En... toen hij weer eens de deur uit was, toen zocht ze en vond het stukje glas! Wat is dat voor een zotternij, wat moet hij daarmee, peinsde zij. Daar moet iets niet in orde zijn, zij wantrouwde haar goeie Hein. Toen keerde zij het om en keek, en raakte fien geheel van streek. Daar heb je ’t nou, ik wist het wel, er is een andere vrouw in ‘t spel. Mijn man heeft geen hart in ‘t lijf, hoe houdt hij van zo’n lelijk wijf!

- advertenties -

Zorg voor uw uitvaart

Plattel & Van Gils 0184 600404 info@plattelvangils.nl www.plattelvangils.nl dag en nacht bereikbaar

Ook adverteren? Neem contact op met Koen Wemmenhove, communicatie@presentvooru.nl


26 PRESENT MAGAZINE APRIL 2020

Locatienieuws

Bingo De hersenen worden getraind door een leuke quiz, bingo op de gang, verhalen van toen en wekelijks een puzzelboekje.

Muziek Er galmt regelmatig muziek door de gangen en dan zingen we liederen met elkaar. “Muziek brengt immers je geest tot rust als het stormt in je gevoel”. Een getalen-

Meditatie Elke zondag kunnen bewoners via de huislijn meeluisteren

teerde collega van de zorg neemt regelmatig haar altfluit mee om ook op die manier met elkaar te zingen.

met een meditatie gegeven door onze geestelijk verzorger Ley. Voor velen een moment van rust en bemoediging.

Samen sterk Het gemis van familie is er. Het gemis van vrijwilligers is er. Bij ons tegelijk een besef hoeveel familie en vrijwilligers betekenen voor onze bewoners en voor onze organisatie. Daarom merken we in deze tijd des te meer hoe we samenwerking met elkaar als collega’s nodig hebben. Op een alternatieve wijze laten we activiteiten zoveel mogelijk door gaan. Met hierin het praatje maken met de bewoners voorop!


Hummeltjeshoeve In januari hebben we met Hummeltjeshoeve winterse doosjes geplakt met bewoners. Ook hebben we samen valentijnskaarten gemaakt op kleinschalige zorg.

Op pannenkoekendag hebben we voor alle bewoners pannenkoeken gebakken.

Gym Twee keer per week bieden we beweging aan in de vorm van gym. Via de huislijn, op de gang en individueel. Zo gingen de armen de lucht in om ‘appels te plukken’, waarop een bewoonster vroeg: “mogen het ook peren zijn?”.

Bloemschikken We ontvingen van onze bloemschikvrijwilligers een mooi stukje voor elke bewoner met een vaasje van de kringloopwinkel.

Culinair Afgelopen maanden hebben we ook weer lekkere dingen bereid met culinair. In januari is er gesmuld van sneeuwballen gemaakt van chocolade en kokos. In februari was er een liefdevolle

Voor de medewerkers van kleinschalig wonen verzorgen

tiramisu gemaakt. En in maart is

we elke week een activiteitenbox. Samen met medewer-

er overheerlijke pizza gebakken.

kers kunnen ze activiteiten uitvoeren uit deze box.


28

Samen staan we sterk

PRESENT MAGAZINE APRIL 2020

Een dikke duim van team Open Vensters! Mevrouw de Lange aan het videobellen met familie.

Lieve oma, we missen jou! Tot snel!

Meneer de Groot krijgt een mooi cadeau van familie.

Een bloemetje voor u brengt een beetje vrolijkheid in deze lastige tijd Een lieve groet van de Bloemschikdames In Goeree Overflakkee worden heel veel tulpen gekweekt. Deze afbeeldingen zijn van een jaar geleden, op dit moment zijn de tulpen nog niet zo ver. Eind april zal alles in volle bloei staan. De waterlelies zijn nu ook nog niet zo ver, nog wat te koud, maar de kikkers hebben zich al laten zien. Noor Dambruin Stok

En de lente wist het niet, En de bloemen bleven bloeien, en de bomen liepen uit En het werd steeds warmer En er waren veel meer vogels Ingezonden voor mevrouw Den Hartog

Iets om weer naar uit te kijken ... samen van het zonnetje genieten! Moeder en dochter Korevaar


29

Niet meer samen eten in het restaurant? Dan komen de gastvrouwen met allerlei lekkers naar u!

PRESENT MAGAZINE APRIL 2020

Op Open Vensters ging familie met de hoogwerker omhoog voor een bezoekje.

Kus aan alle verzorgers(ters) en alle lieve o(ma’s) en o(pa’s) en vooral een extra kus voor Riek Katgert.

Lieve verzorgsters van het Emmahuis. Wij zijn jullie dankbaar dat jullie elke dag zo goed voor onze vader en opa zorgen!!

Gods liefde is de zon die in onze harten schijnt. En nooit is er een horizon waaraan Zijn Zon verdwijnt. Ingezonden voor meneer Korporaal

Videobellen met mevrouw Vogel-Olijve

Mevrouw Vogel-Olijve en haar dochter: toen en nu.


30 PRESENT MAGAZINE APRIL 2020

Graag wil ik jullie bedanken voor jullie tomeloze inzet. Het is heel moeilijk dat ik niet naar mijn moeder kan maar ik heb er alle vertrouwen in dat er goed voor haar wordt gezorgd! Iedere keer verzinnen jullie weer wat leuks en dat is een goed gevoel als je zelf niet zoveel meer kan doen. Ook namens mijn moeder heel erg bedankt! Gerda de Roos

Tip: Ga naar www.vogelgeluid.nl. Daar kun je allerlei vogels aanklikken en hun geluid horen, word je vrolijk van!

Oma, oud oma, U bent al 94 jaar een sterke vrouw houd vol! Lieve groetjes dikke knuffel van ons

Met dit recept bakten mijn vader en moeder de heerlijkste koekjes! 400 gram zelfrijzend bakmeel, 300 gram roomboter, 200 gram basterdsuiker, Snufje zout, 1 afgesterken theelepel bakpoeder, 1 zakje vanillesuiker 180 o , Heteluchtoven 160 o + 15 min Lichtbruin

Rysanne en Lydia zijn creatief bezig geweest voor Opa van der Poel, die zij nu een tijd niet zien. Zij missen de wekelijkse bezoekjes erg.

Familie Koolwaaij

Nu Corona zo’n beetje de wereld overneemt, Mevrouw Is het vooral voor onze ouderen wel heel erg vreemd. Groen – Deelen Maar gelukkig zijn daar meerdere keren de dames van Present! Zij mogen nog wel langs komen….en dat zijn ze gewend! geniet van een Als familie door een verkoudheid of griep het af moet laten weten, heerlijke Sturen zij al snel een berichtje en zo worden de thuisblijvers dus ook niet vergeten. appelflap! Even wat anders in deze eenzame tijd, Nu worden de ouderen met kokoscake, koekjes, kaartjes en tekeningen verblijd. Als familie hebben we nog een boodschap, laten we na Corona de gedachten nog eens gaan, Aan al die bijzondere mensen die voor ons extra klaar hebben gestaan!! Dit gedicht is geschreven door Wilma Verboom, dochter van mevrouw Groen-Deelen.


Met Pasen maakte mijn moeder altijd roomboterschaapjes. Een echte familietraditie! Marianne de Langen

Wij willen onze waardering uitspreken naar familie, vrijwilligers, bedrijven en een ieder ander die onze bewoners maar ook het personeel een warm hart toedragen in deze moeilijke tijd. Wij zijn blij met de vele presentjes van kaarten, bloemen tot levensmiddelen toe die wij tot op heden allemaal ontvangen hebben. Voor een ieder is het een moeilijke tijd, ook voor de familieleden van onze bewoners, zij moeten hun dierbaren missen. Wij staan hier zeker bij stil en bellen daarom ook regelmatig even op en indien dit mogelijk is kan de bewoner videobellen. Wij denken aan jullie, zo ook aan de vrijwilligers die wij uiteraard ook erg missen. Hartelijke groet, Bewoners en personeel afdeling 1 ksw Graafzicht

Ik hoop dat iedereen door deze foto toch een beetje het lentegevoel mag krijgen, vooral in deze voor iedereen bizarre tijd. Hoop snel weer bij Emma te kunnen en mogen komen in goede gezondheid. Hopelijk komen we hier samen doorheen en kunnen we weer gezellig van en met elkaar genieten. Heel veel liefs, Franscis de Klerk, vrijwilligster

Team 4 in Nieuw Lekkerland was blij verrast met de attentie!

Een balkonbezoek! Annemiek den Hertog

Het antwoord van de puzzel op pagina 7 is 30.

31 PRESENT MAGAZINE APRIL 2020


32 PRESENT MAGAZINE APRIL 2020

Present in beweging Oefeningen die u thuis kunt doen om sterk en soepel te blijven‌ of te worden!

Stap 1 Warm worden

Stap 2 Spieren trainen

Zorg dat u rechtop zit, het liefst met uw rug los van de leuning. a. b. c. d. e.

Stap met de voeten Draai met de polsen Tik met uw tenen de grond aan voor u Zwaai met uw armen Draai met de enkels

Zorg dat u rechtop zit, het liefst los van de leuning. Sterk uw armen om en om omhoog. Ong. 10x per arm.

Sterk uw benen om en om uit. Ongeveer 10x per been.

Stap 3 Rust & ontspanning

a. Kijk rustig over uw schouder, wissel links en rechts af b. Draai met uw schouders, vooruit en achteruit c. Tik met elke vinger de duim aan, doe dit een aantal keer per hand (lukt het ook met uw ogen dicht? d. Wiebel op de stoel en til daarbij om en om uw heup omhoog e. Strek uw armen naar omhoog waarbij uw tegelijk inademt door uw neus. Strek uw armen weer naar beneden waarbij uw tegelijk uitademt door uw mond. Herhaal dit 3x.

Bron foto’s: Isala.nl

Zorg dat u rechtop zit, het liefst met uw rug los van de leuning.


33 PRESENT MAGAZINE APRIL 2020

Puzzelen maar! Streep de gevonden woorden door en zet de overblijvende woorden op volgorde onder in de vakjes bij ‘oplossing’.

Bron: woordzoekerfabriek.nl - maak je eigen woordzoeker

Woordzoeker Lente N

A

T

U

U

R

H

Y

A

C

I

N

T

H

E

L

E

E

M

E

O

L

B

E

T

N

E

L

I

I

M

N

T

R

E

K

V

O

G

E

L

S

E

R

N

E

M

E

S

E

O

L

B

I

E

R

O

P

U

W

I

D

E

N

E

O

Z

I

E

S

L

A

R

A

A

J

R

O

O

V

L

E

N

S

B

G

E

N

G

I

N

N

O

Z

W

E

E

E

V

R

U

C

H

T

B

A

A

R

S

N

S

J

O

O

T

J

T

E

E

E

E

S

E

E

S

T

G

E

U

O

E

G

N

M

I

N

J

P

U

E

E

I

L

N

I

R

R

C

E

F

T

P

K

M

L

E

P

G

U

A

R

W

L

G

S

O

O

M

S

N

E

E

W

A

Z

A

A

I

E

N

R

A

E

L

N

N

N

J

K

U

I

D

N

K

K

L

Oplossing:

APRIL BLOEIEN BLOESEM GROEIEN HYACINTH JAARGETIJDE JONGEN KALFJES KNOPPEN KROKUSSEN LAMMETJES LENTEBLOEM MEI NARCISSEN NATUUR NESTJES SEIZOEN TREKVOGELS TULPEN VOGELS VOORJAAR VRUCHTBAAR WARMERWEER ZWAAIEN ZONNIG


34 PRESENT MAGAZINE APRIL 2020

Bijbelse vrolijkheid en blijdschap in bange dagen

Psalm 16:6 Gij maakt eerlang mij ’t levenspad bekend, Waarvan, in druk, ’t vooruitzicht mij verheugde; Uw aangezicht, in gunst tot mij gewend, Schenkt mij in ’t kort verzadiging van vreugde; De lieflijkheên van ’t zalig hemelleven Zal eeuwiglijk Uw rechterhand mij geven.


35 PRESENT MAGAZINE APRIL 2020

Psalm 32:6 Rechtvaardig volk, verheft uw blijde klanken, Verheugd in God, naar waarde nooit te danken. Zingt vrolijk; roemt Zijn deugden t’ allen tijd, Gij, die oprecht van hart en wandel zijt.

Psalm 105:1

Psalm 97:7

Looft, looft, verheugd, den HEER’ der heren! Aanbidt Zijn naam, en wilt Hem eren; Doet Zijne glorierijke daân Alom den volkeren verstaan, En spreekt, met aandacht en ontzag, Van Zijne wond’ren, dag aan dag.

Gods vriend’lijk aangezicht Heeft vrolijkheid en licht Voor all’ oprechte harten Ten troost verspreid in smarten. Juicht, vromen, om u lot; Verblijdt u steeds in God; Roemt, roemt Zijn heiligheid; Zo word’ Zijn lof verbreid Voor al dit heilgenot!

Psalm 126:3 Die hier bedrukt met tranen zaait, Zal juichen, als hij vruchten maait; Die ‘t zaad draagt, dat men zaaien zal, Gaat wenend voort, en zaait het al; Maar hij zal, zonder ramp te schromen, Eerlang met blijdschap wederkomen, En met gejuich, ter goeder uur, Zijn schoven dragen in de schuur.

Psalm 81:1 Zingt nu blij te moê ’t Machtig Opperwezen Enen lofzang toe; Om ons heilgenot Worde Jacobs God Met gejuich geprezen.

Psalm 98:2 Hij heeft gedacht aan Zijn genade, Zijn trouw aan Isrel nooit gekrenkt; Dit slaan al ’s aardrijks einden gade, Nu onze God Zijn heil ons schenkt. Juich dan den HEER’ met blijde galmen, Gij ganse wereld, juich van vreugd; Zing vrolijk in verheven psalmen Het heil, dat d’ aard in ’t rond verheugt.

Psalm 146:1 Prijs den HEER’ met blijde galmen; Gij, mijn ziel, hebt rijke stof; ‘k Zal, zolang ik leef, mijn psalmen Vrolijk wijden aan Zijn lof; ‘k zal, zolang ik ’t licht geniet, Hem verhogen in mijn lied.

Psalm 68:2a Maar ’t vrome volk, in U verheugd, Zal huppelen van zielevreugd, Daar zij hun wens verkrijgen;Hun blijdschap zal dan, onbepaald, Door ’t licht, dat van Zijn aanzicht straalt, Ten hoogsten toppunt stijgen.


Locaties

Algemeen adres en locaties Present Pr. Marijkeweg 34 4233 HM Ameide T (088) 40 80 000 www.presentvooru.nl Present Advies T (088) 40 80 333 E presentadvies@presentvooru.nl

Klachten Pien Migchelsen T (088) 40 80 006

Emma Raadsliedenstraat 120 4142 BV Leerdam

U kunt uw klacht ook schriftelijk melden bij Present onder vermelding van: ‘interne klachtenfunctionaris’, Postbus 33, 4233 ZG Ameide.

Graafzicht Burgemeester Dekkingstraat 1 2971 AC Bleskensgraaf Hof van Ammers Bernhardstraat 15 2964 BC Groot-Ammers Meesplein Burgemeester Meesplein 7 4142 AZ Leerdam Open Vensters Prinses Marijkeweg 34 4233 HM Ameide

e-mail: pien.migchelsen@presentvooru.nl

Cliëntenraad Centrale Cliëntenraad Emma-Meesplein Graafzicht Hof van Ammers Open Vensters

e-mail: Clientenraad-Centraal@presentvooru.nl Clientenraad-EMMA@presentvooru.nl Clientenraad-GZ@presentvooru.nl Clientenraad-HVA@presentvooru.nl Clientenraad-OV@presentvooru.nl

Identiteitscommissie Emma-Meesplein Hof van Ammers-Open Vensters Graafzicht

e-mail: id-commissie.emma@presentvooru.nl id-commissie.ov.hva@presentvooru.nl id-commissie.gz@presentvooru.nl

Stichting Vrienden Stichting Vrienden Graafzicht Stichting Vrienden Open Vensters Stichting Vrienden Hof van Ammers

e-mail: vrienden.gz@presentvooru.nl vrienden.ov@presentvooru.nl vrienden.hva@presentvooru.nl