HAEMO-LASER® reumatológusoknak

Page 1

A rheumatikus megbetegedések kezelése intravénás vérbesugárzással (HAEMO-LASER®) A rendelkezésre álló klinikai vizsgálatok elemzése

DI Dr. Helmut Walter, Waidhofen/Ybbs | DI Dr. Walter, 2015 | Heltschl GmbH., 2015 Forgalmazza: Premium Health Concepts Kft.


Általános: A reumatológiai megbetegedések egy része, gyulladásos betegség, ennek tükrében az intravénás HAEMO-LASER® vérbesugárzás a fotobiológiai hatásán keresztül (erythrociták, thrombociták, leukociták és a plazma) eredményesen hat. A terápia során alkalmazott gyógyszeres kezelés mellett a fizikoterápiának is lényeges szerepe van, ezen belül a HAEMOLASER® terápiának napjainkra egyértelmű eredményei vannak. Az intravénás HAEMO-LASER® besugárzás egy merőben új és érdekes eljárás, mely az eddigi klinikai tapasztalatok szerint a gyulladásos reumatológiai betegségekben kíválóan működik.

Definíció, illetve a rheumatikus megbetegedések besorolása A „reuma” kifejezés egy általános kifejezés, ami sok mozgásszervi betegséget magában foglal. Három különböző betegségcsoportot különböztetünk meg: • Gyulladásos reumatológiai megbetegedések (polyarthritis, RA, AP, SPA stb…) • Degeneratív megbetegedések, különösen a végtagok és a gerinc ízületének arthrosisa • Lágy részek reumatikus megbetegedése, mint például ínhüvelygyulladás, epicondylitis, fibromyalgia, burzitisz, vagy kéztőalagút szindróma A reumatológiai eredetű betegségek jelenlegi érvényes nemzetközi osztályozása illetve besorolása az 1-es táblázatban található. A különböző mozgásszervi megbetegedésekben, az intravénás HAEMO-LASER® besugárzás hatásosságának a megítélésére, csak néhány tudományos publikáció áll rendelkezésre, ennek többsége orosz nyelvű. Jelen összefoglaló rá kíván mutatni, ezen klinikai eredményekre.


A rheumatikus eredetű betegségek szisztematikája a mozgásszervi betegségek nemzetközi osztályozása szerint I. Elsődleges ízületi betegségek 1. 2. 3. 4. 5.

Ízületi betegségek fertőzésekkel összefüggésben (pl. reumás láz, vírusos arthritis, reaktív arthritis) Immunmediált polyarthritis (rheumatoid arthritis, fiatalkori idiopátiás arthritis, arthritis psoriatica, spondylarthritis) Kristály arthropathia (köszvényes ízületi gyulladás, chondrokalcinózis) Más specifikus arthropátiák (pl. szarkoidózis, Whipple-kór, pajzsmirigy betegségek) Perifériás ízületek arthrózisa

II. A mozgásszervrendszer szisztémás betegségei 1. Veleszületett betegségek (pl. Marfan-szindróma, Osteogenesis imperfecta, mukopoliszacharidózis, hemokromatózis, hipogammaglobulinemia, familiáris mediterrán láz) 2. Szisztémás kötőszöveti betegségek (szisztémás lupuserythematosus, progresszív szisztémás szklerózis, Sjögren-szindróma, dermatomyositis-polymyositis-komplex, polyarteritisnodosa stb.)

III. A gerincoszlop betegségei 1. Spondylopathia fertőzés által 2. Spondylarthritis 3. Degeneratív betegségek (spondylosis, osteochondrosis, stb.)

IV. Lágy részek betegségei 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

A myositis különböző formái Primer myopathia Neuromyopathia Bursitisek Ín és ínhüvely betegsége Fibroblasztos elváltozások (pl. Dupuytren-betegség) Kompressziós szindróma (pl. kéztőalagút szindróma) Tendopathia, periarthropathia (pl. epicondylitishumeriradialis, periarthropatiacoxae)

V. A csontok és porcok betegségei 1-es táblázat: A rheumatikus eredetű betegségek nemzetközi osztályozása (PschyrembelKlinischesWorterbuch, Verlag De Gruyter)


A reumatológiai megbetegedések gyógyszeres kezelése A betegeket a jelenleg érvényes nemzetközi irányelvek alapján bázisterápia (DMARD = diseas modifying antirheumatic drug) alá vetik, ami a betegség lefolyását pozitívan befolyásolja. A leggyakrabban használt szer a methotrexát (MTX). Hatását több szinten fejti ki, csökkenti a limfociták profilerációját, csökkenti a citokin-szintézist és a polimorf magvú leukociták kilépését a vérből a szövetekbe. Hatása általában 6-12 hét után van, és a teljes hatás csak 3-5 hónappal később jelentkezik. A MTX terápia mellett jelentkező leggyakoribb mellékhatások: hányinger, hányás, dermatitis, szájgyulladás, tüdőgyulladás, emelkedett transzamináz értékek, fokozott fertőzés hajlam, erős teratogenitás. A máj- és bélrendszeri mellékhatások enyhítésére folsavat kell szedni. További bázisterápiás szer a malária elleni szer a klorokin és a hydroxyklorokin, mely 3-6 hónap után hat, neuropátia, látásromlás és visszafordíthatatlan retinopátia mellékhatásokkal. Emellett gyakran alkalmazott szer az enyhébb kórképekben a szulfaszalazin 4-12 hét utáni hatással, mely mellett fejfájás, szédülés, zavart spermatogenezis jelentkezhet mellékhatásként. Az azathioprin 2-3 hónap alatt fejti ki hatását, de időnként megjelenő máj, vese, vérképzőszervi mellékhatásai miatt szoros kontroll mellett adható. Szintén használható immunszupresszív gyógyszer a ciclosporin, de mellékhatásként a vese-toxicitás, májfunkciós zavarok, magas vérnyomás jelentkezhet. A cyclofoszfamid súlyos vese- és teratogén mellékhatásai miatt körültekintően alkalmazandó A lefluomidot egy jól használható szer, mely 4-8 hét után hat, és a hasmenés, hányinger, hajhullás és vérnyomás emelkedés lehetnek a mellékhatásai. Mivel nagyon hosszú a felezési ideje a testben, a biztonságos fogamzásgátlás még 2 évig fontos miután leállítottuk a szedését. A bázisterápia mellett glükokortikoidokat használnak gyulladásgátló illetve immunszupresszív hatása miatt, de ennek is vannak mellékhatásai, például a rheumatológiában a fokozott csontritkulás és a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer Antiphlogistika (NSAIDs: Non-steroidalanti-inflammatorydrugs) által okozott fekély előfordulásának négyszeres esélye is megemlítendő. 6 hónapos sikertelen vagy nem elegendően hatásos kémiai DMARD kezelés után biológiai terápiát alkalmaznak kombinációban a korábbi kémiai szerrel. A Biologicumok biotechnológiailag előállított farmakológiailag hatásos fehérjemolekulák, melyek receptorokat vagy jelzőmolekulákat blokkolnak. Ide tartozik a tumor-nekrózis-faktora (TNF-α) blokádja, a gyulladásos kaszkád központi citokinja, a receptor fúziós fehérje Etanercept és a két monoklonális antitest, az Infliximab és az Adalimumab. Az Interleukin-1 blokádjához, ami a gyulladásos reumatológiai betegségek patogenezisénél egy fontos szerepet játszik, rendelkezésre áll az Anakinra, a B-sejtes felületi antigén CD20 blokádjához pedig a monoklonális antitest Rituximab.

Minden biologicumnak erős mellékhatása van! A terápiás módszerek tapasztalatai ellenére nem minden betegnél érnek el átmeneti enyhülést, egy részüknek továbbra is erős fájdalmai vannak: a rheumatoid arthritises páciensek 33%-nál enyhébb, 37%-nál közepes és 28%-nál erős fájdalmak jelentkeznek! A megkönnyebbülés érdekében opioidok mellett elsősorban fájdalomcsillapítókat, lázcsillapító, gyulladásgátló hatású NSAID-ot használnak. Ezek beavatkoznak a prosztaglandin bioszintézisébe, amiben a cyclooxigenáz COX-1-et és COX 2-t gátolják, ami az arachidonsav átalakulását gyulladást kiváltó prosztaglandinná katalizálja. Ez az erős mellékhatások számlájára írható, például az életveszélyes gasztrointesztinális (gyomor- bélrendszeri) szövődmények, veseműködési zavar, véralvadás gátlása, szív-és érrendszeri szövődmények stb. Ezért használják a szelektív COX 2-gátlót, az ún. coxibok (Celecoxib, Etoricoxib), ugyanis ez kevesebb gyomor-bélrendszeri szövődményt okoz, és nincs thrombocitaaggregáció gátlás.


A HAEMO-LASER® intravénás vérbesugárzás klinikai alkalmazásának értékelése A mellékhatásokat figyelembe véve, valamint a rheumatikus betegségek gyógyszeres terápiájának részleges sikerét tekintve beláthatjuk az intravénás vérbesugárzás nagy előnyeit: a kanül helyes alkalmazása esetén nincsenek mellékhatások. Előírt terápiaként legrosszabb esetben hatástalan. A következőkben levezetjük a bibliográfiát az elektronon keresztül. Az adatbázis- és könyvtári kutatások során talált publikációk, és a legfontosabb megállapítások és ismeretek összefoglalva:

1. Publikációk kizárólagos intravénás vérbesugárzással: [1] számú publikációban 4 tanulmányt írnak le: Az első tanulmányban a rheumatoid arthritis esetében a vér besugárzásának hatását vizsgálták, ahol az első betegcsoport csak egy bázisgyógyszert kapott, a második csoportnál a bázisgyógyszert vérbesugárzással kombinálták, és a harmadikban pedig csak vérbesugárzás volt a terápia. Azt mutatták ki, hogy a vérbesugárzás hatását a gyógyszerek mellékhatásai csökkentették (2. csoport), a legjobb eredményt pedig a 3-as csoport érte el. A második tanulmányban a krónikus arthritist csak folytonos hullámú (cw) vérbesugárzással (1-es csoport), frekvenciamodulált vérbesugárzással (2-es csoport), frekvencia-modulált plusz felületi low-level lézerterápiával (LLLT) (3-as csoport) és csak felületi LLLT-vel (4-es csoport) kezelték. A legjobb eredményt, vagyis egy szignifikáns fájdalomcsökkenést és javuló ízületi-aktivitást és – mobilitást a 3-as csoport hozta, vagyis a vérbesugárzás és a felületi LLLT kombinációja. A harmadik tanulmányban terápiás sikert értek el, az oszteokondrózist vérbesugárzással majdnem fél év alatt meggyógyították. A negyedik tanulmányban az oszteomielitiszt kezelték sikeresen. [2] számú publikációban egy kettős vak placebo kontrollált randomizált tanulmányt végeztek 330 rheumatoid arthritises pácienssel, 64 SPA-spácienssel , és 60 oszteoarthrosisos pácienssel sikeresen intravénás vérbesugárzással (630 nm) és az ízületek, az idegek, felületi vénák és akupunktúrás pontok transzkután LLLT-vel (890 nm és 1250 nm) való kezelésével. Ez gyulladáscsökkentő, de ugyanakkor placebo hatást mutatott. A [3] számú publikációban 75 rheumatoid arthritises pácienst intravénás vérbesugárzással kezeltek. A keringő CIC immun komplex mennyiségétől függően egy erősebb vagy gyengébb terápiás eredmény mutatkozott: továbbra is erős eredményt láttunk alacsony CIC értéknél és az immun kompetens T limfociták normál mennyiségét. Minél jobban emelkedett a CIC-érték és a T-limfociták száma, annál kisebb volt a terápia sikere. A [4] számú publikációban a rheuma és fibromialgia sikeres terápiáját írták le intravénás vérbesugárzás esetén. Ezt az International Society for Medical HAEMO-LASER® Applications terápiás kézikönyv magában foglalja (ISLA).


2. Publikációk gyógyszeres alapú kezeléssel plusz intravénás vérbesugárzással A publikációk nagy része a reumatológiai megbetegedések intravénás vérbesugárzásáról, mint kiegészítő terápiáról, valamint a gyógyszeres alapú bázisterápiáról szól. Megfigyelték, hogy miközben csökkennek a mellékhatások, a farmakológiai hatások is javulnak. Az [5] számú publikációban 143 térd-vagy csípő-arthritises pácienst két részre osztottak: az egyik csoport csak a hagyományos gyógyszeres alapú bázisterápiát kapta, míg a másik csoportot intravénásan 630 nm-el (nanometer), 2 mW-vel, és az ízületi felszínt még transzkután lézerrel sugározták be. A kombinációs terápia jelentősen javította a myofascialis fájdalom-szindrómát, normalizálta az ér- és szövet tónust, és növelte a szisztémás antioxidatív kapacitást. A [6] számú publikációban 72 gyermeket választottak két csoportra, akiknek közepes vagy erős fiatalkori arthritisze volt: az egyik csoport párhuzamosan gyógyszeres alapú bázisterápiát és fizikoterápiát intravénás vérbesugárzással kiegészítve kapott (630 nm cw, 3 mW 15 min) minden 7 egymást követő napon 4 hónapon keresztül, a második csoport (kontrollcsoport) csak gyógyszeres alapú terápiát és fizikoterápiát kapott. Az 1-es csoportban 12 hónapos terápia után a tünetek javulása következett be összehasonlítva a kontrollcsoporttal. A betegség tüneteinek értékeléséhez használt SDAI (Simplified Disease Activity Index) csökkent „súlyos”-ról „mérsékelt”-re. A [7] számú publikáció egy esetdokumentáció egy 15 éves lányról fiatalkori polyarthritisszel, aminek következménye Epstein-Barr-, H. pillory und M. tuberculose vírusfertőzés, amit párhuzamosan a gyógyszeres standardterápiával és fizikoterápiával valamint intravénás vérbesugárzással (630 nm cw, 3 mW 15 min) minden hónapban 10 egymást követő napon kezeltek. 9 hónap után lenyűgöző javulás mutatkozott a betegség tipikus tüneteiben. Az Epstein-Barrvírus elleni antitestek jelentősen csökkentek és a másik két kórokozó sem volt már kimutatható. A [8] számú publikációban 72 fibromyalgiás (betegség időtartama átlagban 8 év) páciensnél alkalmaztak gyógyszeres alapú bázisterápiát lézerakupunktúrával és intravénás vérbesugárzással. A további csoportok vagy gyógyszeres alapú terápiát, vagy gyógyszeres terápiát, plusz tűakupunktúrát, vagy gyógyszerest plusz lézerakupunktúrát kaptak összehasonlításképpen. A legjobb eredmény az első csoportnál mutatkozott, őket követte a gyógyszeres plusz lézerakupunktúrás, gyógyszeres plusz tűakupunktúrás és csak utána a gyógyszeres terápia.

3. Publikációk biológicumokkal plusz intravénás vérbesugárzással: Itt is megfigyelhetők a farmakológiai hatások javulása egyidejűleg a mellékhatások csökkenésével: A [9] számú publikációban egy 16 éves fiút kezeltek fiatalkori idiopathiás arthritisszel, párhuzamosan fizikoterápiával, bázisterápia alkalmazásával, szteroidok és a monoklonális antitest Tocilizumab adásával, ami a proinflammatorikus cytokint, az Interleukin-6-ot blokkolja, valamint intravénás vérbesugárzással. 12 hónapos terápia után az ACR-értéka 90-et érte el (a rheumatikus panaszok 90%-os javulása), a gyulladásos paraméterek, a vörösvértest süllyedés és a CRP, ahogy az IgA és IgG antitestek is normálértékre csökkentek. A [10] számú publikációban 23 fiatalkori idiopathiás arthritiszes pácienst kezeltek párhuzamosan bázisterápiás szer alkalmazásával és a TNF- α antagonista etanercept adásával, vagy intravénás vérbesugárzással (1-es csoport) vagy placebo vérbesugárzással (2-e csoport). Az 1-es csoportban a páciensek 92,8%-a 50-es ACR-értéket ért el, a 2-es csoportban csak 56%-uk.


Következtetések: A tudományos tanulmányokban olvasható, az intravénás vérbesugárzásnál megfigyelhető a TNF- α, IL-1, IL-6, IL-12 és IFN- γ a profinflammatorikus citokinek csökkenése, valamint az antiinflammatorikus IL-10, IL-13, és TGF- βcitokinek növekedése arra enged következtetni, hogy gyulladásgátló hatással rendelkezik, és a rheumatikus megbetegedések esetén jó eredményeket lehet vele elérni. Ahogy az említett publikációk mutatják, erősen ajánlott az érintett szöveti struktúrákat transzkután Low-Level-HAEMOLASER® terápiával - és ha lehetséges, még egyidejűleg lézerakupunktúrával is - kezelni. Az LLLT hatásmechanizmusáról és terápiás sikereiről a gyulladások esetében nagyszámú publikáció létezik.

Az intravénás vérbesugárzás a rheumatikus betegségek terápiájában 1. Megfelelő használattal biztos és mellékhatásoktól mentes 2. Gyakran sokkal gyorsabb, mint a gyógyszeres terápia 3. A sokrétű hatásmechanizmusnak köszönhetően alkalmas egyedüli terápiaként, illetve az alapterápiák hatékony támogatására is 4. Kombinálható helyi LLLT-vel és lézerakupunktúrával is 5. Nagyon kedvezményes árú terápia

Irodalomjegyzék: [1] V. Mikhailov-Development and Clinical Applications of Intravenous Laser Blood Irradiation (ILBI), Review Article, Laser Therapy 18.2: 69-83, 2009 [2] N.D. Gladkova, A.B. Karachistov, L.G. Komarova, O.P. Alekseeva, E.A. Grunina-Clinical effectiveness of low power laser radiation and functioning of hemo-salivatory barrier in patients with rheumatic diseases, SPIE Vol. 2929:124-131, 1996 [3] V.T. Timofeyev, G.V. Poryadin, M.V. Goloviznin-Laser irradiation as a potential pathogenetic method for immunocorrection in rheumatoid arthritis, Pathophysiology 8: 35-40, 2001 [4] M. Weber, R. Weber, M. Junggebauer-Medizinische Low-Levei-Lasertherapie-Grundlagen und klinische Anwendung, Kap. 10.2, ISLA, 2014 [5] L.V. Gasparyan-Low level laser therapy of myofascial pain syndromes of the patients with osteoarthritis of knee and hip joints, SPIE Vol. 4422, 12-17, 2001 [6] C. Ailioaie, L. Ailioaie, D.A. Chiran-Intravenous laser blood irradiation in chronic joint pain in children, Photodiagnosis and Photodynamic Therapy Vol. 5 Suppl. 1, Abstract 108, 13th EMLA Congress, 2008 [7] D.A. Chiran, L. Ailioaie, C. Ailioaie-Intravenous laser blood irradiation in a particular case of juvenile polyarthritis, Photodiagnosis and Photodynamic Therapy Vol. 5 Suppl. 1, Abstract 50, 13th EMLA Congress, 2008 [8] T. Wieden-Schmerztherapie der Fibromyalgie-Mechanismen und Behandlungschancen durch Lasertherapie, Schmerz & Akupunktur 3/2008: 130-136 [9] D.A. Chiran, M. Weber, L. M. Ailioaie, E. Moraru, C. Ailioaie, D. Litscher, G. Litscher-Intravenous Laser Blood Irradiation and Tocilizumab in a Patient with Juvenile Ar­thritis (Case Report), Case Reports in Medicine Vol. 2014, Article ID 923496 [10] D.A. Chiran, G. Litscher, M. Weber, L. M. Ailioaie, C. Ailioaie, D. Litscher-Intravenous Laser Blood Irradiation Increases Efficiacy of Etanercept in Selected Subtypes of Ju­venile Idiopathic Arthritis: An Innovative Clinical Research Approach, Evidence­ Based Complementary and Alternative Medicine, Vol. 2013, Article ID 168134


Forgalmazza: Premium Health Concepts Kft.

9400 Sopron, Verő J. u. 1. Tel.: 06-30/229 21 96 E-mail: office@premiumhealth.hu www.heltschl.hu | www.premiumshop.hu www.premiumdiet.hu