Page 1

Praktisch, plezierig ĂŠn uitdagend


Quality Practice & topklinische nascholing in 2015/2016 Vindt u ook dat nascholen praktisch, efficiënt én zoveel mogelijk evidence based moet zijn? Wilt u zich op elk gewenst moment in uw vak kunnen verdiepen, maar stelt u ook prijs op intercollegiaal contact? Bij Quality Practice Tandheelkunde bent u aan het juiste adres. Voor het komende academische jaar 2015-2016 hebben wij een aantal treffende thema’s samengesteld uit de hedendaagse tandheelkunde. In het nascholings­ tijdschrift, tijdens inspirerende themadagen en in webtv/e-learning afleveringen, nemen topdocenten uit praktijk en wetenschap u mee naar de actualiteit van de endodontologie, radiologische diagnostiek, tandheelkundige slaapgeneeskunde en veel meer... Bekijk het programma en word nu lid! Als lid van QP-Tandheelkunde ontvangt u een compleet nascholingspakket, waarmee u maar liefst 35 nascholingspunten per jaar kunt behalen. Een programma dat in 2015/2016 bestaat uit: Een keuze van 3 van de 6 themadagen, met praktische workshops en plenaire sessies. 6 maal per jaar het nascholingstijdschrift Quality Practice Tandheelkunde. 6 kennistoetsen op de website www.qualitypractice.nl. 2 uur nascholing via webtv/e-learning over een klinisch relevant onderwerp. Een persoonlijk nascholingsdossier op www.qualitypractice.nl. Automatische bijschrijving behaalde punten in uw KRT-dossier. Toegang tot iedere tijdschriftaflevering via uw iPad. Toegang tot het complete tijdschriftarchief op www.qualitypractice.nl.

35 nascholingspunten per jaar Bekijk het actuele programma en word nu lid


Themadagen Quality Practice Tandheelkunde 2015/2016 Themadag 1

Themadag 2

De edentate patiënt

Slaap in de tandheelkunde

Moderator: prof. dr. Jan de Lange

Moderatoren: dr. Ghizlane Aarab en dr. Nico de Vries

Zaterdag 28 november 2015 Zaterdag 12 december 2015 9.30 – 16.30 uur, ACTA Amsterdam

Zaterdag 30 januari 2016 9.30 – 16.30 uur, ACTA Amsterdam

Behandeling van een edentate patiënt kent vele uitdagingen. Bij dit thema nemen we u mee langs de gevolgen van veroudering en het ontbreken van tanden en kiezen. Zowel voor het orofaciale gebied als voor de algemene gezondheid. Daarnaast komen verschillende chirurgische technieken voor reconstructie van de kaken, 3D-planningen en plaatsing van implantaten aan bod. Tevens wordt uitgebreid aandacht besteed aan de indicaties voor verschillende prothetische oplossingen en aan de vervaardiging van de optimale (overkappings)prothese. Tijdens de themadag is er in workshops gelegenheid voor hands on training op het gebied van implantologie en extracties.

Themadag 3

Endodontologie – wat is echt nieuw? Moderatoren: dr. Hagay Shemesh en dr. Luc van der Sluis Zaterdag 12 maart 2016 Zaterdag 19 maart 2016 9.30-16.30 uur, ACTA Amsterdam De endodontologie kent vele ontwikkelingen de laatste jaren. Van nieuwe vultechnieken met biokeramische materialen tot ultrasone activatie; van drie dimensionele imaging technieken tot minimalistische preparatie technieken. Maar wat is echt nieuw en wetenschappelijk bewezen? Welke belangrijke concepten zijn echt veranderd en welke indicaties van de endodontische behandeling worden anders? Dit thema benadert de kloof tussen technologie en wetenschap en geeft inzicht in nieuwe technologieën en de echt nieuwe ontwikkelingen in endodontologie.

Slaap is voor de mens onontbeerlijk, omdat een mens continue slaaponthouding niet overleeft. Slaapbruxisme, gastro-oesofageale reflux en het obstructieve slaapapneusyndroom (OSAS) hebben als overeenkomst dat ze slaap kunnen verstoren. Bovendien komen ze alle veelvuldig voor in de tandartspraktijk. De tandarts kan in multidisciplinair verband een grote rol spelen in de herkenning en behandeling van deze stoornissen. Het multidisciplinaire karakter van de diagnostiek en behandeling van deze slaapgerelateerde stoornissen komt aan de orde via sprekers en auteurs uit zowel de medische als de tandheelkundige wereld. De volgende vragen komen aan bod: welke relatie bestaat er tussen slaapbruxisme, gastro-oesofageale reflux en OSAS? Welke diagnostische methoden zijn er? Hoe kan ik deze stoornissen herkennen in mijn eigen praktijk? Hoe is de rolverdeling tussen tandartsen en medisch specialisten bij de diagnostiek en behandeling van deze stoornissen? Wat is de procedure bij het vervaardigen van een mandibulair repositie apparaat (MRA) bij OSAS-patiënten? Tijdens de themadag zal het TMD-functieonderzoek, als onderdeel van een OSAS-intake, worden geoefend onder begeleiding van ervaren docenten. Ook zal een beetregistratie voor het vastleggen van de mandibulaire protrusie voor het vervaardigen van een MRA in groepjes worden geoefend. Ten slotte komen in een werkgroep de ‘do’s and don’ts’ bij de keuze van commercieel verkrijgbare MRA’s aan bod. Op deze manier kunt u het geleerde direct in uw eigen praktijk toepassen.

Themadag 4

Tandheelkunde over grenzen Moderator: dr. Casper Bots Zaterdag 9 april 2016 9.30-16.30 uur, Jaarbeurs Utrecht In ons dagelijks handelen staat het verlenen van tandheelkundige zorg voor ‘onze patiënt’ centraal. Echter, naast het tandartsbezoek wordt ‘onze patiënt’ door nog meer (para)medici gezien en behandeld, zoals: de huisarts, internist, dermatoloog, ergotherapeut of diëtist. Om optimaal zorg te kunnen verlenen is het van groot belang over de grenzen van ons eigen vakgebied heen te kijken. Hoe kunnen we huisartsen en medisch specialisten nog beter begrijpen? Hoe en op welke wijze versterken we het overleg met elkaar? Op welk gebied kunnen we samenwerken met de ergotherapeut of logopedist om ons doel te bereiken? Hoe realiseren we met de diëtist de zorg voor iemand die ieder uur wat moet eten en een verhoogd cariësrisico heeft? Een boeiend thema met leuke, interessante casuïstiek en verdieping waarmee u in de dagelijkse praktijk de zorgverlening aan uw patiënten een stap verder brengt.

Alle data onder voorbehoud. Per activiteit kan een maximaal aantal personen deelnemen waardoor het een enkele keer kan voorkomen dat een activiteit is volgeboekt. Een half uur voor aanvang van een themadag gaan de deuren van ACTA of de Jaarbeurs voor u open.


Leden over QP-Tandheelkunde... Uit het tevredenheidsonderzoek dat in 2014 werd gehouden onder de QP-leden bleken de volgende resultaten. BEOORDELING

GOED/HEEL GOED

VOLDOENDE

ONVOLDOENDE

Totaalscore QP-nascholing

84%

15%

1%

Themadagen

83%

13%

4%

Nascholingstijdschrift

81%

16%

3%

e-learning / kennistoetsen

80%

16%

4%

Organisatie en catering

79%

17%

4%

Themadag 5

Themadag 6

Diagnostiek in de radiologie

Herstel van esthetiek en functie

Moderator: dr. Jan Poorterman

Moderator: Joerd van der Meer

Zaterdag 21 mei 2016 Zaterdag 28 mei 2016 9.30-16.30 uur, Jaarbeurs Utrecht

Zaterdag 4 juni 2016 Zaterdag 18 juni 2016 9.30-16.30 uur, ACTA Amsterdam

Diagnostiek met röntgenstraling is anders dan klinische diagnostiek vanwege het invasieve karakter van de straling. Daarom bestaat er meer wettelijke regelgeving rond dit type diagnostiek. De mogelijkheden met röntgendiagnostiek in de tandheelkundige praktijk zijn uitgebreid. Op deze themadag en in het nascholingstijdschrift zal op deze mogelijkheden dieper worden ingegaan, in het bijzonder als het gaat over het gebruik van röntgentechnieken ten behoeve van diagnostiek in uw dagelijkse praktijkvoering. Daarbij zal ook aandacht worden besteed aan de mogelijkheden die 3D-radiologie in de vorm van conebeam computertomografie (CBCT) u in de praktijk te bieden heeft, ook als u niet zelf over een CBCT-toestel in de praktijk beschikt.

In de afgelopen 10 jaar zijn onze inzichten en technieken op het gebied van esthetiek en functieherstel sterk veranderd. Maar ook onze zijn patiënten veranderd en komen, meestal gevoed met informatie van internet en de media, met een geheel eigen idee hoe hun gebit moet functioneren en eruit moet zien. Ze willen dan graag witte en regelmatige tanden waarbij wij ons uiterste moeten doen hun ideeën in goede banen te leiden. Ook om te voorkomen dat ze met tanden als badkamertegels het pand verlaten. Bij dit thema gaan we in op de nieuwe inzichten en technieken die we nodig hebben voor het herstel van esthetiek en functie bij onze patiënten. Dat gebeurt vanuit verschillende gezichtspunten, zowel in theoretische als in praktische zin. U kunt uw nieuw opgedane kennis direct kunt toepassen in de praktijk.

Inschrijfformulier Quality Practice Tandheelkunde Ja, ik schrijf mij tot wederopzegging in als lid van Quality Practice Tandheelkunde (per 1 september 2015) en betaal € 1.120,(inclusief BTW) voor het academisch jaar 2015/2016. Ik kan mijn lidmaatschap ieder jaar opzeggen voor 1 juli.

NAAM:

VOORLETTERS:

STRAAT:

HUISNUMMER:

POSTCODE:

PLAATSNAAM:

E-MAILADRES:

GEBOORTEDATUM:

TELEFOONNUMMER:

TELEFOONNUMMER MOBIEL:

AFSTUDEERPLAATS:

JAAR:

BIG-NUMMER:

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden van Quality Practice (www.qualitypractice.nl).

DATUM:

HANDTEKENING:

U kunt dit formulier opsturen in een ongefrankeerde envelop naar: Quality Practice, Antwoordnummer 46.026, 1060 VB Amsterdam. Inschrijven via www.qualitypractice.nl kan uiteraard ook.

(M/V)


NIEUW

Variolink Esthetic ®

Het esthetische cementeercomposiet

jaargang 10 | nummer 5 | april 2015 ACTA Dental Education | Prelum | www.qualitypractice.nl

Quality Practice Tandheelkunde 2014/2015 (5)

„Verbazingwekkend eenvoudige esthetiek!” Het cementeercomposiet voor een uitzonderlijke esthetiek en een gebruiksvriendelijke verwerking...

E AT

®

R

in

Levensduur van restauraties van silicaatkeramiek | Criteria voor de selectie van

H T I NITI

A

L

IG

Partiële indirecte restauratie

NTED

Ivocer

TO

P

• Evenwichtig en overzichtelijk Effect-kleurensysteem • Uitstekende tintstabiliteit, dankzij een aminevrije samenstelling • Gemakkelijk en goed controleerbaar verwijderen van overtollig materiaal

restauratiematerialen | Vrij beschikbaar chloor in naocl-oplossingen voor endodontische irrigatie | Conservatieve restauraties in combinatie met de ‘gingival zenith contour’-techniek | Het afsluitend vermogen van ProRoot mta bij plaatsing als apicale barrière

www.ivoclarvivadent.nl Ivoclar Vivadent B.V.

De Fruittuinen 32 | 2132 NZ Hoofddorp | The Netherlands | Tel.: +31 23 5293791 | Fax: +31 23 5554504

Nascholingspunten en accreditatie Als QP-lid kunt u jaarlijks 35 nascholingspunten behalen: • 3 themadagen x 5 punten = 15 • 6 kennistoetsen x 3 punten = 18 • webtv/e-learning = Totaal:

2

+

35 punten

De door u behaalde nascholingspunten worden door ons doorgegeven aan het KRT en het Mondzorgregister. Ook vindt u deze punten in uw persoonlijke nascholingsdossier op www.qualitypractice.nl. Alle activiteiten van Quality Practice en ACTA Dental Education zijn geaccrediteerd met het Q-Keurmerk.


Hoe werkt uw QP-lidmaatschap? Aanmelden U meldt zich aan als lid van Quality Practice met behulp van het inschrijf­ formulier of via de website www. qualitypractice.nl. Voorafgaand aan een themadag krijgt u een uitnodiging met het volledige dagprogramma toegestuurd. Zo kunt u steeds de keuze maken of u zich voor de eerstvolgende themadag wilt aanmelden. Per academisch jaar kunt u drie themadagen volgen. U ontvangt zes maal per jaar het nascholings­tijdschrift Quality Practice Tandheelkunde met de mogelijkheid kennistoetsen te maken.

Kosten voor het lidmaatschap De kosten voor uw QP-lidmaatschap bedragen voor het komende academisch jaar € 1.120,- (inclusief BTW). Het academisch jaar loopt van 1 september 2015 tot en met 31 augustus 2016. U ontvangt de factuur in augustus 2015. Als vrijgevestigd tandarts is uw QP-lidmaatschap voor 100% aftrekbaar

bij uw belastingaangifte. Bent u in loondienst? Informeer dan bij uw werkgever naar het (na)scholings­ budget. Opzeggen kunt u jaarlijks voor 1 juli. Persoonlijk lidmaatschap Het lidmaatschap van Quality Practice is persoonlijk en staat op uw naam. Binnen dit lidmaatschap neemt u dan ook persoonlijk deel aan QPactiviteiten. Een collectief praktijk­ lidmaatschap is niet mogelijk.

Cursussen, trainingen en masterclasses Voor tandartsen, mondhygiënisten en assistenten organiseert ACTA Dental Education B.V. – naast Quality Practice – cursussen, trainingen en masterclasses in het PAOT-programma. Het meest actuele overzicht van het cursusaanbod vindt u op www.acta-de.nl.

“De aanbiedingen vanuit de industrie voor goedkope nascholing vliegen mij om de oren. Quality Practice is misschien iets duurder, maar dan weet ik zeker dat de informatie betrouwbaar is.”

“Ook al heb ik niet op ACTA gestudeerd, ik kom veel oud-studiegenoten tegen. Verder is de kwaliteit gewaarborgd en is de setting in het ACTA-gebouw erg plezierig.” “De tandheelkunde heeft het zwaar. Toch wil ik zeker weten dat mijn nascholing op orde is. Kwaliteit in ons handelen en een betrouwbare nascholingspartner vind ik essentieel voor de toekomst.”

Heeft u vragen? Belt u dan tijdens kantooruren met Marrit Hooghiemster van Quality Practice op telefoonnummer: 020-59 80 449. Mailen kan uiteraard ook: qp@acta.nl. Quality Practice is onderdeel van ACTA Dental Education B.V., Gustav Mahlerlaan 3004, 1081 LA Amsterdam. De algemene voorwaarden staan vermeld op www.qualitypractice.nl. ACTA Dental Education werkt in het QP-programma nauw samen met Prelum.

“Het lidmaatschap van QP stimuleert mij om regelmatig bij te scholen. Voor je het weet is er weer een jaar voorbij en heb ik niet genoeg punten behaald.” “Naast de QP-themadagen, zijn de online kennistoetsen voor mij al zes jaar een uitkomst. Nascholen zonder de deur uit te moeten vind ik cruciaal zolang ik werk en gezin intensief combineer.” “Als jonge tandarts vind ik het QPlidmaatschap een aanrader. Met een groepje vriendinnen heb ik vorig jaar afgesproken om lid te worden. Zo combineren we nuttig en aangenaam.”

Quality Practice Tandheelkunde  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you