Page 1

Komponenter, reservdelar, reparationer och service

Unik kompetens inom lyftteknik och specialtillverkning som fĂĽr industrins puls att slĂĽ


Om SITAB SITAB, Sandvikens Industriteknik AB, tillgodoser industrins behov av specialtillverkade komponenter, reservdelar, reparationer och service. Företaget har 60 anställda med moderna och välutrustade verkstäder i Sandviken och Söderfors. Kunderna är både mindre och större företag i första hand inom stål- och pappersindustrin med både nationell och internationell verksamhet. De huvudsakliga inriktningarna är: • Mekaniska konstruktioner och beräkningar. • Svets och mekaniska arbeten i stål, aluminium och rostfritt. • Tunn- och grovplåt samt ytbehandling som betning, blästring och målning.

Produkter Mångårig erfarenhet kombinerad med modern teknik gör att SITAB löser det mesta från idé till färdig produkt. Vi tillverkar lyftredskap, stålkonstruktioner, ugnsvalv, ugnsmantlar och paneler till ljusbågsugnar, retortrar, armcentrum, industrifläktar till värmebehandlingsugnar och reservdelar till dessa samt monterar och installerar på plats. I Söderfors produceras många olika typer av värmeväxlare, speciellt anpassade och utformade efter varje kunds specifika önskemål. Värmeväxlarna tillverkas i material som aluminium och rostfritt. Vi är också stor leverantör av specialanpassade reservdelar.


Tjänster SITABs verksamhet präglas av största möjliga flexibilitet och kundanpassning och erbjuder kunderna det mesta inom konstruktion, beräkningar och tillverkning. • Konstruktion - tar fram konstruktioner från kundens idé till färdig produkt. • Beräkningar - alla beräkningar utförs enligt gällande normer. • Tillverkning - tillverkar helt enligt kundens önskemål och monterar på plats. • Underhåll - tar fram nya komponenter samt reservdelar och reparerar. • Service - utför montage, underhåll och reparationer på plats hos kunden.

Kvalitet SITAB förfogar över moderna konstruktionsverktyg och kunderna erhåller ritningar i valfritt filformat som distribueras i enlighet med kundens önskemål. Utrustning finns för el-, mig-, mag-, tig-, gas, plasma samt vattenskärning. Svetsarna är licensierade och SITAB är även certifierat enligt ISO 3834 och SSEN 1090. Med sin unika maskinpark bestående av bl.a en kantpress med presskraft på 540 ton, olika skärmaskiner, gradsaxar och rundvalsar kan SITAB göra det få andra företag i Sverige kan inom lyftteknik och grövre plåtmaterial. Organisationen ses hela tiden över så att ledtiderna blir ännu kortare och att produktionskapaciteten hela tiden höjs utan att pruta en tum på högsta möjliga kvalitet. Med ett

stort och väl samspelt nätverk av samarbetspartners inhämtas ytterligare kunskap och kompetens för optimala totallösningar och största möjliga kundnytta. Policys SITABs policys för att nå mål, uppfylla högt ställda krav liksom att ge vägledning i det dagliga arbetet: ISO 3834, SS-EN 1090 Miljöledning enligt ISO 14001:2015 Kvalitetsledning enligt ISO 9000:2015 Systematiskt arbetsmiljöarbete enligt OHSAS 18001:1999 Jämställdhetsplan Uppförandekod

HÖGSTA KREDITVÄRDIGHET Sandvikens Industriteknik AB 556369-3158 | 2017-01-02


Sitabs nya styrelse, fr.v: Ulf Öberg, Peter Larson, Emil Holmström, Stenna Holmström, Martin Holmström, Anders Pettersson och Olle Wijk.

Vår nya ledning och styrelse Verkstadsföretaget SITAB, förkortning av Sandvikens Industriteknik AB, höll nyligen bolagsstämma och presenterar nu en ny organisation som är rustad för att utveckla verksamheten ytterligare i framtiden.  Grundaren och eldsjälen Stenna Holmström koncentrerar sig hädanefter på det strategiska arbetet i styrelsen och lämnar över vd-rollen till sonen Emil Holmström. Dessutom har man rekryterat en extern styrelse med spetskompetens inom produktion, marknad och ekonomi från verkstads- och processindustrin. Det är en rutinerad liga med Peter Larson, tidigare vice VD i Sandvik, som blir ny styrelseordförande. Han ser mycket positivt på företagets framtid. – Det känns fantastiskt spännande att få vara med och utveckla Sandvikens ledande industriteknikföretag och vi har stora förhoppningar om att kunna expandera verksamheten på ett framgångsrikt sätt. Övriga som är nya i styrelsen är Olle Wijk, tidigare teknisk direktör på Sandvik SMT och Anders Pettersson, vd på maskinleverantören Intercut samt grundaren av Kramtec, Ulf Öberg som är specialicerad på maskinförsäljning.

Styrelsen kompletteras med Stennas andre son Martin Holmström som även han arbetar operativt i verksamheten. – Det här känns som en mycket bra och naturlig utveckling, säger Stenna. Nu får jag en roll där jag kan coacha Emil som ny vd samtidigt som grabbarna får ett stort stöd och massor av nya kunskaper genom den här kompetenta styrelsen. På det första styrelsemötet konstaterades att alla hade samma uppfattning och målsättningen är hög när det gäller både nya affärsområden och marknader. – Det känns mycket spännande med den här laguppställningen, säger Emil. Genom att bredda kundsegmentet så måste vi öka kraven på oss själva och verksamheten för att nå ytterligare tillväxt och expansion. Fokus ligger nu på en nulägesanalys och att organisera sig i första hand för den svenska marknaden och att kunna bistå processindustrin som pappersindustri, järnverk och stålverk med kunskap, service och reservdelar. Men även andra marknader som maskinutrustning till gruvindustrin och malmfälten är av intresse att intensifiera i framtiden liksom att utveckla samarbeten i övriga Norden.


Emil Holmström - SITAB´s nya VD Tidigt i november i år fick Sitab, Sandvikens Industriteknik AB, en ny VD Emil Holmström. Sitab har funnits sedan 1989 då Emils far, Sten-Åke ”Stenna” Holmström startade företaget. Idag drivs verksamheten i Sandviken och i Söderfors där de bland annat arbetar med mekaniska konstruktioner och beräkningar, samt svetsning och mekaniska arbeten.

Emil är född och uppvuxen i Kungsgården strax utanför Sandviken, där han läste Industri med inriktning på plåt och svets under tre år på Bessemergymnasiet. Efter gymnasiet blev det jobb på Sitab, men redan när Emil var 14-15 år hade han ena foten inne i företagets lokaler och jobbade helger och lov, då i form av en ”allt-i-allo” som fick hoppa in där det behövdes. Vid 17 års åldern fick han använda sin första maskin på företaget, en skärmaskin där han ritade upp detaljer och fick skära ut bitar. Emil har sedan dess jobbat ”med det mesta” inom företaget som han själv beskriver det. Han har bland annat arbetat med svetsning och med inköp och beredning innan han så småningom blev arbetsledare och sedan platschef - för att nu ta över efter sin far Sten-Åke ”Stenna” som VD på industriföretaget i Sandviken.

Vad var det som fick dig att ta steget att ta över som VD? – Det var ett naturligt steg för mig att ta över, i och med att min far närmar sig pensionsåldern och vill kliva åt sidan. Jag har jobbat här hela mitt liv och vuxit in i företaget allt eftersom. Som tonåring var jag här under helger och lov och har sedan jobbat mig upp till platschef som jag varit i några år fram tills nu i november då jag tog rollen som VD. Min far är kvar som VD för vår verksamhet i Söderfors, så han finns fortfarande kvar i verksamheten. Vad består dina arbetsuppgifter av? – Som VD har jag ett mer övergripande ansvar, ser till så att allt fungerar som det ska här på plats. Jag får även agera ansikte utåt för kunderna. Vad har varit största skillnaden för dig att gå från platschef till VD? – Än så länge gör jag samma saker som jag gjorde när jag var platschef då jag precis blivit VD. Däremot har jag ett större ansvar nu än vad jag hade tidigare. Det har gått så kort tid sen jag klev på som VD så jag har inte riktigt hunnit känt av någon större skillnad. Vad händer inom verksamheten just nu? – Tidigare hade vi ju en liten mindre, mer intern >>


>> styrelse, som bestod av mig och min pappa. Nu har vi utökat till en större styrelse, där min bror Martin sitter med bland annat. Det känns bra med en större styrelse som kommer och ser med lite nya ögon på verksamheten och man får input och hjälp av andra medarbetare. Det blir lite av ett nytt sätt att jobba på, vilket känns bra! Vad är dina målsättningar och konkreta framtidsplaner? – De målsättningar som ligger närmat nu är att vi vill öka vår kundkrets. Vi ska satsa och försöka hitta nya kunder då vårt mål är att öka omsättningen. I och med den nya styrelsen har vi ett hjälpmedel som kan göra vår vision till konkret framtid. De sitter på många referenser från andra företag så planen är att nyttja det och komma i kontakt med nya kunder den vägen. Sedan sitter de även på erfarenhet av att jobba med försäljning vilket vi inte jobbat med så mycket tidigare, så det finns en stor kunskapskälla hos dem som vi kan hämta lärdom ur. Vad är du mest stolt över? – Mina barn är jag självklart stolt över. Sedan är jag stolt över verksamheten här, att

det har gått bra för oss. Vi gör bra ifrån oss och personalen här är duktiga. Någon som betytt något särkilt för dig? – Det är absolut min pappa. Han har hjälp mig mycket genom åren och gett mig mycket stöd, både som min pappa och även som min chef och kollega när jag började här. Att han har förtroende för mig betyder mycket. Vad vet vi då inte om Emil? – Jag gillar att åka snöskoter, det kanske inte alla vet. På sommaren föredrar jag snabba båtar och min favoritplats är faktiskt Storsjön. På vintern blir det däremot snöskoter och favoritmärket är Ski-doo. Jag har en fjällstuga i Funäsdalen dit jag brukar åka för att åka skoter eller bara semestra. Ska faktiskt dit nu med några vänner för att åka lite till helgen! Namn: Emil Holmström Titel: VD Ålder: 39 år Familj: Sambo & två döttrar i åldrarna 13 och 6 år. Bor: Kungsgården strax utanför Sandviken.

Aktuellt hos Sitab: Vi levererar ännu ett komplett värmeåtervinningssystem Nyligen levererade SITAB i Söderfors ännu ett komplett värmeåtervinningssystem till uppdragsgivare inom svensk papperindustri. – Det tog fyra veckor för oss att ta fram det här värmeväxlingssystemet, berättar Daniel Hillgren, verkstadschef på SITAB i Söderfors. Det är i grunden en stor specialbyggd värmeväxlare med tillhörande kanaler och övergångar och är på så sätt ett komplett system.


Söderfors förnyar maskinparken Vi har gjort en miljoninvestering i en kantpress med en bocklängd på 4 meter som gör att vi kan bearbeta en meter längre plåtar än vad vi tidigare kunde göra. – Den här kantpressen från Durma garanterar precision, låga driftskostnader samt en exakt och jämn bockningsvinkel över hela arbetsstycket, berättar platschefen Dominik Slyk. Visst är det en betydande investering men detta blir ett fantastisk värdefullt komplement till vår övriga maskinpark. Vanligtvis brukar kantpressar ha en bocklängd på 2-3 meter. Vår nya fyra meters maskinen är i det avseende större och relativt unik.

Daniel Hillgren verkstadschef vid nya kantpressen.

Kantpressen har 220 tons presskraft och bockar alla materialkvaliter som vi dagligen jobbar med, rostfri plåt, aluminium och svart. Maskinen kom välutrustad med mycket verktyg i form av olika knivar och dynor.

Fredrik Wennström nyanställd i Söderfors SITAB i Söderfors har anställt en ny medarbetare vid namn Fredrik Wennström. Fredrik Wennström är 22 år gammal och är det nyaste tillskottet i SITAB´s personalstyrka. Fredrik praktiserade på SITAB i 2 månader i samband med att han utbildade sig inom verkstadsteknik och fick anställning därefter. – Jag tycker SITAB verkar vara ett kanonföretag så det här är en mycket stimulerande utmaning, säger Fredrik som genom detta helt bytt yrkesinriktning då han tidigare även studerat och arbetat inom psykologi. Vi på SITAB hälsar Fredrik varmt välkommen och hoppas att han kommer trivas hos oss!


Ett framtida samarbete – Vi på SITAB är alltid beredda att uppfylla våra kunders krav och ta oss an nya utmaningar, dygnet runt i våra egna verkstäder eller ute hos våra kunder. Målsättningen har alltid varit att bli bättre år från år. Maskinparken förbättras liksom produkterna. För att lyckas krävs det att vår personal alltid är utbildade inom det senaste avseende material, teknik och produkter liksom att de är flexibla och kvalitetsmedvetna. Våra tre starkaste tillgångar är: SITABs grundare Sten-Åke ”Stenna” Holmström med sönerna Emil (vänster) och Martin (mitten), ser fram emot ett gott samarbete.

• Tillgängligheten – vi ser alltid till kundens bästa i akuta lägen liksom vid planerade projekt. • Kompetens i grövre material – vi är ett av få företag i Sverige som har både resurser och rätt kompetens. • Personalen – engagemanget, kunskapen och erfarenheten är i mästarklass. Vi är mycket stolta över att vara en del i det här fantastiska laget! Varmt välkommen att höra av dig för ett framtida samarbete.  

Unik kompetens inom lyftteknik och specialtillverkning som får industrins puls att slå

Blixtvägen 18, Sandviken • Tallbacksvägen 18, Söderfors • 026-27 19 12 • www.sitab.nu Org. nr. Sandviken 556369-3158 • Söderfors 556788-6857

precisreklam.se

Sten-Åke ”Stenna”, Emil och Martin Holmström

SITAB säljstöd  

Om SITAB: SITAB tillgodoser industrins behov av specialtillverkade komponenter, reservdelar, reparationer och service. Bolaget har 60 anstä...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you