Great Earth, Organic Foods - Produktkatalog

Page 1

Produktkatalog

www.greatearth.se

Food for life!


Välkommen till MAIA, ekologisk mat av finaste italienska kvalitet

www.greatearth.se


Innehållsförteckning MAIA Organic Ekologisk odling 4 Gårdarnas spårbarhet 5 Kvalitet & hållbarhet 5 Bioförpackningar 6 100% nedbrytbar förpackning 6 Vad betyder biologiskt nedbrytbar? 6 Återvinning 7 Produkter Carnaroliris 8 Nakenhavre 8 Pärldinkel 9 Pärlgryn 9 Rött ris 10 Svart ris 10 Kikärter 11 Svarta kikärter 11 Black Eye bönor 12 Borlottibönor 12 Svarta bönor 13 Bruna linser 14 Svarta linser 14 Bruna linfrön 15

Food for life!


MAIA, ekologisk mat av finaste italienska kvalitet

MAIA omsatte tillväxten i handling

MAIA är ett varumärke som grundades för att verka för hållbarhet och transparens i hela distributionskedjan och för att höja värdet på det italienska ekologiska jordbruket.

Ekologisk odling

Vi tror starkt på det ekologiska jordbrukets principer: att respektera naturen och ekosystemet, att använda miljövänliga odlingstekniker, att undvika kemikalier som förgiftar planeten och minskar den biologiska mångfalden, samt att avstå från genetiskt modifierade organismer. Just därför erbjuder vi endast produkter som odlats med ekologiska metoder och därmed borgar för hälsosam mat och fullständig respekt för naturen.

4

www.greatearth.se


Gårdarnas spårbarhet

Utöver den ekologiska certifieringen skriver vi på varje förpackning från vilken gård produkten kommer, för att konsumenten på ett tydligt sätt ska kunna följa hela distributionskedjan. QR-koden på förpackningen, som kan användas med smarta telefoner, länkar direkt till vår webbsida.

Kvalitet & hållbarhet

MAIA:s produkter odlas av kvalificerade och utvalda ekologiska lantbrukare. Vi har ett nära samarbete med över tjugo lantgårdar, som tillsammans bildar en yta på 3 000 hektar ekologisk odlingsmark och som varje år producerar spannmål, frön

och ärtväxter enligt ekologiska regler och hållbara jordbruksprinciper. Vår strävan är att verka för biologisk mångfald genom att bevara gamla inhemska italienska frön och samtidigt värna om det naturliga ekosystemet. Vi kan garantera en mycket hög kvalitetsnivå, då våra råvaror förädlas och förpackas i lokaler med hög säkerhet och hygiennivå. Varje steg i distributionskedjan sker under noggrann övervakning. Dessutom är vår logistik anpassad för att ge minsta möjliga miljöpåverkan. Förädlingsställen och lager ligger nära gårdarna för att minska transporterna och förpackningslokalerna har solkraftverk som producerar mer än 50 % av energin som går åt för att driva dem.

5

Food for life!


Bioförpackningar

Slutligen är vi stolta över att kunna presentera våra produkter i en till 100 % biologiskt nedbrytbar förpackning. Våra miljövänliga förpackningar kommer från förnybara källor. Förpackningsmaterialet görs av biopolymerer som utvinns ur växter och har en extremt låg miljöpåverkan jämfört med traditionella förpackningar.

Inget går till spillo, inget tillkommer, allt omvandlas

I tider när industrier och individer ombeds tänka på sin miljöpåverkan och på sina ”koldioxidavtryck” vill MAIA ta krafttag för att

6

www.greatearth.se

förändra handlingar och beteenden, allt för miljöns bästa. För att främja en hållbar syn på emballering har vi tagit fram en till 100 % biologiskt nedbrytbar förpackning.

Vad betyder biologiskt nedbrytbar?

Termen “biologiskt nedbrytbar” syftar på ett material som bryts ner naturligt till organiska ämnen när det utsätts för fukt, värme och naturligt förekommande mikroorganismer. Våra förpackningar består av värmeförseglad, tryckt laminat på vilket två övertryckta etiketter fästs. Laminatet består av två lager. Det inre är gjort av biopolymerer baserade


på växtfibrer som majsstärkelse, potatis och annan stärkelsekomposit, helt fria från GMO. Det yttre lagret är en belagd cellulosabaserad böjlig film tillverkad av trämassa från miljövänligt drivna odlingar. Laminatet är biologiskt nedbrytbart enligt EN13432 och bevarar smak och skyddar mot syre- och fuktangrepp på ett utmärkt sätt, vilket gör att funktionen kan jämföras med plastfilmens. Etiketten är tillverkad helt av cellulosa från förnybara källor, vilket också gör den biologiskt nedbrytbar. Utöver laminatet och etiketten utgör bläcket och limmet mindre än 3 % av förpackningens totalvikt. Vi kan faktiskt hävda att vår förpackning är

till 100 % biologiskt nedbrytbar, men allt eftersom medvetenheten om miljöfrågor ökar, ökar också behovet av miljövänliga material. Därför har forskningen inom kompositmaterial baserade på förnybara källor ökat väsentligt, vilket får oss att hoppas att även vi snart kan bli ännu bättre.

Vilken soptunna lägger jag min tomma förpackning i?

Förpackningen läggs bland de vanliga soporna. Tack vare dess egenskaper förmultnar förpackningen inom några veckor.

7

Food for life!


Sädesslag Carnaroliris Beskrivning: Carnaroliriskornen innehåller mycket amylos, ett ämne som bidrar till kornets konsistens. Det har speciella kokegenskaper. Den höga absorptionsförmågan och låga stärkelseförlusten garanterar en tillagad produkt av hög kvalitet. Därför anses det här riset vara av absolut högsta kvalitet och en favorit hos proffskockarna. Det är ett utmärkt ris att göra risotto av och andra rätter av hög kvalitet.

Nakenhavre Beskrivning: Havre är ett sädesslag som trivs i Nordamerikas och nordvästra Europas kyligare klimat. Eftersom det tål regn anpassar det sig väl till mellersta Italiens leriga jordar. Många sorters havrefrön är omslutna av agnar och skal. Därför kallas de ibland för “påklädda”. Men vi har en av de få sorter där kärnan är “naken”.

8

www.greatearth.se

Näringsdeklaration: Carnaroliris Näringsvärde

100 g

Energivärde

1641 kJ/ 387 kcal

Fett

1g

varav mättat

0,6 g

Kolhydrater

88 g

varav sockerarter

0,2 g

Protein

7g

Fibrer

1g

Salt

0,01 g

Näringsdeklaration: Nakenhavre Näringsvärde

100 g

Energivärde

1574 kJ/ 374 kcal

Fett

7g

varav mättat

1,2 g

Kolhydrater

56 g

varav sockerarter

2,8 g

Protein

17 g

Fibrer

11 g

Salt

0,01 g


Näringsdeklaration: Pärldinkel Näringsvärde

100 g

Energivärde

1417 kJ/ 335 kcal

Fett

3g

varav mättat

0,7 g

Kolhydrater

64 g

varav sockerarter

6g

Protein

10 g

Fibrer

10 g

Salt

0,01 g

Näringsdeklaration: Pärlgryn Näringsvärde

100 g

Energivärde

1501 kJ/ 355 kcal

Fett

1g

varav mättat

0,3 g

Kolhydrater

71 g

varav sockerarter

0,1 g

Protein

10 g

Fibrer

9g

Salt

0,01 g

Pärldinkel Beskrivning: Pärldinkel är rik på B-vitaminer, fibrer och mineraler, men har ett väldigt lågt fettinnehåll. De här kornen absorberar stora mängder vatten när de kokas – nästan 2,5 gånger sin egen vikt – vilket ger en stor mättnadskänsla och därför rekommenderas i lågkalorikoster. Tack vare en balanserad dos av komplexa kolhydrater och kostfiber tas de enkla sockerarterna upp långsamt i tarmen. Pärldinkel innehåller stora mängder protein, men har låga halter av essentiella aminosyror, i synnerhet lysin. Den här bristen kan lätt uppvägas genom att servera pärldinkel tillsammans med ärtväxter.

Pärlgryn Beskrivning: Det finns två former av korn: det tvåradiga och det sexradiga. Tvåradigt korn kännetecknas av ett platt ax, eftersom bara två av småaxen är fruktsamma. Det används främst till beredning av malt, som sen används i mat och till djurfoder. Det sexradiga kornet däremot, har sexkantiga ax för att alla småax är fruktsamma. Det är goda att rosta och passar även i maträtter. Liksom spelt kan korn vara ”påklätt” eller ”naket”. Skalkorn har ett välutvecklat yttre skal som omsluter kärnan, medan den nakna varianten tappar sitt hölje under tröskningen. Pärlgryn har förädlats ytterligare för att helt avlägsna skalet och även den yttre delen av kärnan, vilket gör det mer lättsmält och enklare att tillaga. Ingen blötläggning är nödvändig före kokning.

Food for life!

9


Sädesslag Rött Ris Beskrivning: Rött ris växer ofta vilt på platser med lerig jord. Därför kallas det röda riset ofta för ”vilt”. Det har en väldigt aromatisk doft och en rödaktig färg. Smaken är söt och när det kokas blir kornen röd- och vitflammiga och uppsvällda. Det kokta riset kan förvaras i kylskåpet i flera dagar och det avger den klassiska kryddiga doften av exotiskt ris. Det smakar utmärkt uppfräst med grönsaker och kryddor.

Svart Ris Beskrivning: Svart ris kommer från Kina, men odlas nu i vissa delar av Podalen. Det är ett behagligt aromatiskt fullkornsris med en smak som påminner om en blandning mellan sandelträ och nybakat bröd. Den svarta färgen är en ovanlig egenskap. Det sägs att det här riset odlades av kinesiska bönder enbart åt kejsaren och hans hov, som uppskattade det för dess näringsmässiga och stimulerande egenskaper. Passar bäst till fisk och skaldjur men kan även användas till kötträtter.

10

www.greatearth.se

Näringsdeklaration: Rött Ris Näringsvärde

100 g

Energivärde

1630 kJ/ 385 kcal

Fett

3g

varav mättat

0,6 g

Kolhydrater

81 g

varav sockerarter

1,3 g

Protein

7g

Fibrer

4g

Salt

0,01 g

Näringsdeklaration: Svart Ris Näringsvärde

100 g

Energivärde

1630 kJ/ 385 kcal

Fett

3g

varav mättat

0,6 g

Kolhydrater

81 g

varav sockerarter

1,3 g

Protein

7g

Fibrer

4g

Salt

0,01 g


Ärter Näringsdeklaration: Kikärter Näringsvärde

100 g

Energivärde

1585 kJ/ 376 kcal

Fett

5g

varav mättat

0,6 g

Kolhydrater

54 g

varav sockerarter

3,7 g

Protein

22 g

Fibrer

14 g

Salt

0,01 g

Näringsdeklaration: Svarta Kikärter Näringsvärde

100 g

Energivärde

1585 kJ/ 376 kcal

Fett

5g

varav mättat

0,6 g

Kolhydrater

54 g

varav sockerarter

3,7 g

Protein

22 g

Fibrer

14 g

Salt

0,01 g

Kikärter Beskrivning: Vanliga kikärtor är rika på fibrer och mineraler och passar i många rätter, särskilt soppor och grytor. Den variant vi erbjuder kallas ”Sultan”. De är små och lena med ett märkbart tunt skal, vilket gör dem särskilt välsmakande.

Svarta Kikärter Beskrivning: Svarta kikärtor produceras i så små kvantiteter att de anses vara en specialprodukt. Förutom den utmärkande svarta färgen, som kommer av en hög koncentration av järn och fytonäringsämnen, anses de här kikärtorna vara väldigt smakrika och har mycket tjockt skal. På grund av det höga fiber- och mineralinnehållet är skalet mycket fastare. Detta gör att de behöver kokas mycket längre, men de blir ändå inte helt mjuka. Ärtan behåller formen efter kokningen, vilket gör att svarta kikärtor hellre används i sallader än i soppor och grytor. De används vanligen i kombination med fisk och skaldjur.

11

Food for life!


Bönor Black Eye bönor Beskrivning: Black Eye bönor finns främst i områdena kring Medelhavet och söderut. De är ljusa till färgen med ett litet svart öga. Ögonbönor har odlats i Italien i åtminstone tusen år före den vanliga bönan, så de kan räknas som en traditionell produkt. De har en väldigt mild smak som passar bra till fisk, men är också goda i soppor eller bara kokta och smaksatta med lite olivolja.

Borlottibönor Beskrivning: Borlottibönor utmärks av sin avlånga form och rödspräckliga krämfärg. De odlas främst i Piemonte, där de nu har blivit en karakteristisk produkt. De är aromatiska, med en ganska krämig konsistens och passar därför bra i sallader och alldeles utmärkt i den klassiska italienska rätten ”pasta e fagioli” (pasta och bönor), liksom i soppor.

12

www.greatearth.se

Näringsdeklaration: Black Eye bönor Näringsvärde

100 g

Energivärde

1509 kJ/ 358 kcal

Fett

3g

varav mättat

0,5 g

Kolhydrater

52 g

varav sockerarter

4g

Protein

24 g

Fibrer

17 g

Salt

0,01 g

Näringsdeklaration: Borlottibönor Näringsvärde

100 g

Energivärde

1509 kJ/ 358 kcal

Fett

3g

varav mättat

0,5 g

Kolhydrater

52 g

varav sockerarter

4g

Protein

24 g

Fibrer

17 g

Salt

0,01 g


Näringsdeklaration: Svarta Bönor Näringsvärde

100 g

Energivärde

1509 kJ/ 358 kcal

Fett

3g

varav mättat

0,5 g

Kolhydrater

52 g

varav sockerarter

4g

Protein

24 g

Fibrer

17 g

Salt

0,01 g

Svarta Bönor Beskrivning: Svarta bönor är lite mindre och nästan runda och skalet är svart med små vita ögon. Det är en bönsort med utsökt kryddig smak. De passar mycket bra som tillbehör till kötträtter, risrätter, kryddstarka såser eller som huvudrätt med traditionella recept som det kända kubanska ”Moros y Cristianos”.

13

Food for life!


Linser Bruna Linser Beskrivning: Bruna linser härstammar från ön Rodi, men har framgångsrikt odlats av våra lantbrukare tack vara dess starka livskraft. De har en distinkt smak som passar bra till exotiska rätter, i synnerhet från Asien och Mellanöstern.

Svarta Linser Beskrivning: Den här sorten är lite speciell. Fröna är väldigt små och helt svarta. De odlas i små kvantiteter i Toscana, där de har selekterats från vilda plantor funna i Maremma. Dessa plantor odlades fram och selekterades i nästan tio år innan de kunde odlas för kommersiellt bruk. Det som kännetecknar dessa snabbkokta linser är deras milda smak, som passar särskilt bra till fisk och skaldjur.

14

www.greatearth.se

Näringsdeklaration: Bruna Linser Näringsvärde

100 g

Energivärde

1545 kJ/ 366 kcal

Fett

3g

varav mättat

0,3 g

Kolhydrater

54 g

varav sockerarter

2,4 g

Protein

25 g

Fibrer

14 g

Salt

0,01 g

Näringsdeklaration: Svarta Linser Näringsvärde

100 g

Energivärde

1545 kJ/ 366 kcal

Fett

3g

varav mättat

0,3 g

Kolhydrater

54 g

varav sockerarter

2,4 g

Protein

25 g

Fibrer

14 g

Salt

0,01 g


Frön Näringsdeklaration: Bruna Linfrön Näringsvärde

100 g

Energivärde

1842 kJ/ 447 kcal

Fett

31 g

varav mättat

3g

Kolhydrater

0g

varav sockerarter

0g

Protein

25 g

Fibrer

35 g

Salt

0,06 g

Bruna Linfrön Beskrivning: Det är hälsosamt att blötlägga 2 matskedar linfrön i en kopp vatten på kvällen och dricka det följande dag på fastande mage. Eftersom hela linfrön är väldigt svårsmälta kan man inte tillgodogöra sig näringsämnena ordentligt förrän man krossar dem. Kom ihåg att när de väl är krossade måste de konsumeras inom kort, annars härsknar de lätt. Man kan göra mycket med linfrön: strö i sallader och soppor, ha i müsli, strössla på efterrätter, smaksätta stekt fisk med eller strö över grillade grönsaker. Alla vet kanske inte att malda linfrön fungerar som ett utmärkt substitut för ägg. En matsked malda linfrön blandat med tre matskedar hett vatten ersätter ett ägg i bakrecept. I bakverk fungerar de som bindemedel. Linfrön har en väldigt distinkt smak och passar bra att användas i pannkakor, muffins och bakverk. Tänk dock på att man, som med alla typer av livsmedel, inte bör överdriva intaget. Två teskedar per dag är fullt tillräckligt för att täcka dagsbehovet av omega-3.

15

Food for life!


precisreklam.se

Great Earth Scandinavia AB BOX 6173 SE-800 06 G채vle Telefon: 026-611 980 E-post: info@greatearth.se

www.greatearth.se

Food for life!


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.