Lumion Amsterdam

Page 1

L U M I O N ATELIER PRO



Content 2 4 6 8 10 12 22 24 26 30 32 34 34 40 44 46 48 50 54 56

1973 MTS Patrimonium 2015 ROC Top Analysis and selection Workshops Flavours Main setup Final Interior Design Demolition Start of construction 16 February 2018 Completion May 1, 2019 Choice of material Facades Design and realisation Spiral staircase Junior grade class room Wonder room Artwork Senior grade Group room Gym + dojo


1973 MTS Patrimonium A school building designed by architect B.J. Ingwersen was located on Vlaardingenlaan in Amsterdam since 1973. It was designed as an secondary technical school and clearly shows influences from the famous Swiss architect Le Corbusier. The building can be characterized as a late example of Brutalism. In 2008 the building became a listed monument.

2


3


2015 ROC Top

4


5


Analysis and selection In February 2015, the Progresso Foundation organised an architect selection with the intention of developing a second school in Amsterdam named “Caland 2�. The total number of pupils at the new school was predicted at 1282 in 2030. On April 20, atelier PRO receives the good news that it has won the selection.

PROGRAMMA VAN RUIMTEN

6


7


Workshops To get the design right, many discussions and workshops have been organized.

8


9


Flavours Many possibilities have been studied.

10


11


Main setup The new school has a program of approximately 14,000 m², whereas the existing building only covered approximately 8,500 m², largely in work space halls that were not suitable for secondary education. In close consultation with the municipal heritage preservation, it was decided to demolish part of the five practice halls in order to create sufficient space for the new school, The halls are almost identical, the original layout remains recognizable due to the preservation of two halls on the street side. New construction The space that became available as a result of the partial demolition was used to realize a new building. On the ground floor is a Sciencelab, a Media Lab and a Workshop (handicrafts and drawing). On top are the senior clusters. A cluster is an independent unit for approximately 160 students and their teachers. In each cluster there are classrooms, consultation rooms and a teachers room around a large open space. The philosophy behind this design is to ensure small scale private spaces for personal attention to every student within the large school. Forum The new part is connected to the existing building by an atrium: the Forum. This is the central meeting place of the school. Here is the main entrance and from the Forum all parts of the school are easily accessible. A centrally placed reception desk has a view on all traffic flows. Eye-catchers are the renovated monumental façade and the spectacular spiral staircase. Learning areas The renovated old building houses the Creativity cluster (dance and drama), the staff rooms and a grand café on the ground floor. On the floors above, there is the space for senior grades. Only very few traditional classrooms can be found here; Group spaces, consultation rooms and socalled ‘wonder rooms’ surround large open learning areas. A wonder room is a large room where 60 to 90 students can get lessons, be inspired or be amazed.

12


13


ground floor

0

2

10 (m)

plattegrond begane grond Lumion Amsterdam ground floor plan Lumion Amsterdam

14


15


second floor

0 2

10 (m)

plattegrond tweede verdieping Lumion Amsterdam second floor plan Lumion Amsterdam

first floor

0 2

10 (m)

plattegrond eerste verdieping Lumion Amsterdam first floor plan Lumion Amsterdam

16


17


18


19


20


21


Final Interior Design

senior grade classrooms

junior grade classrooms

junior grade ‘nests’

teacher’s room

22


wonder room / planetarium

group area

senior grade working area

wonder room / space odyssey

23


Demolition

24


25


Start of construction 16 February 2018

26


27


August 25, 2018

28


29


Completion May 1, 2019

30


31


Choice of material Material selection and durability The monumental facades have been respectfully modernized. Single glass has been replaced by HR ++ glass, whereby the old wooden frames have largely been reused. The large cantilevers are insulated as good as possible. For the new parts, different materials have been chosen to make a clear distinction between old and new. A carefull look was taken at the rhythm of the existing faรงade in which vertical discs are interrupted by horizontal bands. Horizontal lines were also used in the new building and the vertical articulation was introduced by aluminum panels with custom-made profiling. The new part is white for a fresh look and as a stylish contrast to the existing concrete. The administration of the school and a special gym facility are housed in the preserved practice halls. Here too, the facades have been refurbished and the roof lights are fitted with HR ++ glass. The facade of the new sports hall is made of the same material as the rest of the new building: profiled aluminum cladding. Only here a dark color with a few white accents has been chosen. The interior is made of oak wood, which gives the room a warm atmosphere.

32


33


Facades design and realisation

34


35


36


37


38


39


Spiral staircase

40


41


FORUMTRAP

42


43


Junior grade class room A progressive educational vision fits a modern and personal learning environment. This means few traditional classrooms and more large, open learning areas. For the junior grade, such an open learning area is a “nest” that has a different theme on each floor. A homely environment where people can work in different ways, with spatial concepts in the nest like ‘Campfire’, a place where students learn in groups listening to a teacher, ‘The Waterhole’ where students can share knowledge with each other in small groups, and ‘The Cave’, a personal place where you can reflect and learn individually.

nests / nature takes over

theory room

44


45


Wonder room

46


wonder room/ planetarium

wonder room / space odyssey

47


Artwork An eye-catcher is the glass applique artwork by Joop van de Broek - atelier ‘70 in the facade of the old building. It has been restored and put back in its original place.

48


49


Senior grade The renovated old building is the place for the senior grade. A freer learning environment where students are prepared for their further development. There are special rooms for different work forms here. There is a variety of non-traditional learning places in the open space. Group spaces, consultation rooms and “wonder rooms� surround the large open learning areas. These are rooms where 60 to 90 students receive education, inspiration, wonder or dream in a special setting.

50


51


52


53


Group room

54


55


SPORTHAL

Gym + dojo

56


57


58


59


60


Colophon This is a publication of Atelier PRO photography René Souverijn, Amal Habti, Martijn de Visser, Atelier PRO graphic design Atelier PRO (Dina Martins, Amal Habti) © Atelier PRO architects The Hague, October 2019 www.atelierpro.nl

61



Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.