Illustreret Bunker // juni 2019

Page 22

22

ILLUSTRERET BUNKER JUNI 2019

UDE

Journalistik i provinsen: De lokale medier har en stor fremtid i vente Tilliden mellem journalist og kilde er v­igtig, når man møder dem, man skriver om nede i Brugsen. Der er gået 12 år, siden ­Christian ­Baadsgaard begyndte som ­journalistpraktikant på ­Dagbladet Ringkøbing Skjern, og han har ikke set sig ­tilbage siden. I fremtiden vil lokaljournalistikken få en endnu mere væsentlig rolle, mener han.

TEKST OG FOTO: ANNE BAUNGAARD

C hristian Baadsgaard ligger på alle fire. Venter. Han løfter kameraet op til øjet. Retter

sigte mod en skikkelse et godt stykke oppe ad cykelstien. Skikkelsen er iklædt stramme shorts og nærmer sig med høj fart. Løberen indleder sin slutspurt. Christian trykker på knappen. En, to, tyve gange. ”Kan du lige gøre det igen?” Løberen vender om og lunter atter et stykke op ad cykelstien. Af og til suser en bil forbi på landevejen, der løber som et ar gennem landskabet. Ellers er der ikke meget andet end marker i sigte, marker helt ud efter horisonten. Himlen synes ufatteligt stor. Der er kun én fotograf til rådighed på Dagbladet Ringkøbing Skjern. Derfor har Christian lært at skyde sine egne billeder. 800 artikler på halvandet år ”Tror du, du kan overleve 18 måneder i Vestjylland?” blev Christian Baadsgaard spurgt af sin kommende redaktør. A t den nu 36-årige thybo skulle havne i det vestjyske, var lidt af et tilfælde. Da han i 2007 ledte efter en praktikplads, m ­ anglede D ­ agbladet Ringkøbing Skjern en j­ournalistpraktikant. Dengang havde ­kommunalreformen netop samlet fem kommuner til R ­ ingkøbing-Skjern, landets største målt på areal. ­ Sammen­ lægningen medførte ikke så få ­udfordringer, og for en helt grøn journalistpraktikant var der masser af historier at tage fat på. ”Jeg havde lyst til at lave noget,” g­ riner Christian. ”De havde lyst til at få nogle s­ palter i ­avisen.” Spalter skulle de få. Da de 18 måneder var gået, stod hans navn på over 800 artikler i den vestjyske lokalavis. Den første forsidehistorie kom i trykken efter blot to uger. Efter en kort tur tilbage på J­ournalist­højskolen, belønnede Christians hårde a­ rbejde sig i form af en fast stilling.

Kun de nære valghistorier I dag har Christian Baadsgaard været ­fastansat i over ti år. Det er mandag formiddag, og ugen begynder altid med et redaktionsmøde. ”Sidste uge var en glimrende start på valgkampen,” bemærker redaktionschef Michael Sand. Med sprittusch på opslagstavle fordeler han journalistisk indhold ud over ugens dage. ”Vi skal kun bringe de nære valghistorier. Det er dem, vores læsere vil høre om.” Fra vinduet kan man se ud over Ringkøbings solbeskinnede tage. På underetagen findes en skrivemaskine og små skuffer med bogstaver tilbage fra typografernes tid. I arkivet kan man finde samtlige udgaver af Dagbladet Ringkøbing Skjern, helt tilbage fra 1880. Journalisterne er samlet i en afslappet halvcirkel. Det kan godt være, at der er valgkamp, men de store linjer i landspolitik lader avisen andre om at dække. Hvis historien ikke har en lokal vinkel, kommer den ikke med. Én vil undersøge, hvor i alverden L ­ alandia vil finde arbejdskraften til en ­planlagt ­feriepark i Søndervig. En anden har tænkt sig at følge op på en klage over Pokémon ­Go-entusiaster i baghaven. For Christian Baadsgaard skal m ­ andagen bruges i selskab med en ultraløber. ­Fænomenet fascinerer ham: dét der med pludseligt en dag at rejse sig fra pladsen foran tv’et og iføre sig løbesko. ”Fra sofa til lycra - den vestjyske mand i midtvejskrise,” griner han. Ikke bare referatjournalistik Artikler med et glimt i øjet, som ­Christian kalder det. Samtaler med spændende m ­ ­ en­nesker, hvor han kan undre sig, og hvor der er lidt flere spalter at boltre sig på. Det er dén slags opgave, der gør Christian rigtig glad for sit arbejde. ”Jeg har en ret stor frihed i de historier, jeg skriver. Der er ikke noget koncept trukket ned over hovedet på mig,” siger han. Da Christian skulle søge praktik, var den

generelle holdning på Journalisthøjskolen, at Dagbladet Ringkøbing Skjern var så langt ude på landet, som man overhovedet kunne komme. Dertil fulgte en række fordomme om lokaljournalistik. ”Nogle mente, at vi kun bedrev referater. Nu er solcenteret lukket, nu er der åbnet et nyt pizzeria,” siger Christian. Efter tre måneder på avisen i­nterviewede han landets daværende statsminister, og ­­gennem sine mere end 12 år på dagbladet, så han, at ­referathistorier og begivenhedsjournalistik fyldte mindre og mindre. ”Den genre har Facebook overtaget. Vi vil kun skrive en historie, hvis vi kan tilføre den en journalistisk værdi, sociale medier ikke kan,” siger Christian. Altid kritisk, men også ordentlig ”Det er jo ikke sundt. Det er kalkuleret dumt,” siger Allan Bernhardt. Allan er ultraløber. Snart skal han løbe så mange gange op ad Himmelbjerget, at det svarer til at bestige Mount Everest i rask trav – helst på under 30 timer. ”Hvordan ser dine fødder så ud bagefter?” spørger Christian. Han læner sig ind over bordet. K ­ ugle­pennen bevæger sig over blokken i ­fuldstændigt ulæselige krummelurer. ”Ikke for godt,” medgiver Allan. Han har selv kontaktet Christian med sin historie. Meningen med Everesting, som løbet hedder, er nemlig at samle penge ind til et godt formål. Med tiden har Christian opbygget et solidt netværk af kilder, der kontakter ham, når de har noget på hjerte. ”Folk tror, det her er det mørke og ­lukkede Vestjylland - men som tilflytter oplever jeg, at folk er åbne overfor nye ting og mennesker. Her taler de faktisk med hinanden,” siger han. Den gensidige tillid mellem kilde og ­journalist er vigtig, når man risikerer at møde dem, man skriver om, nede i Brugsen. Det handler om at være fair. ”Altid kritisk, men også ordentlig. Hvis

man møder folk med respekt, kan man få lov at skrive rigtig meget,” siger Christian. Da han flyttede til Ringkøbing, plejede han at sætte sig i svømmehallens sauna. Her kunne han sidde helt anonymt og finde ud af, hvad der optog lokalbefolkningen. I dag ved folk godt, hvem Christian Baadsgaard er. En fremtid for lokalpressen Med piletasterne bladrer Christian gennem 370 billeder af ultraløberen Allan. ”Det her er meget godt. Den lille mand i den store natur,” griner han. På Skjern-redaktionen sidder de til d­ agligt tre journalister. Lige nu er Christian alene på ­kontoret. Igennem 12 år på Dagbladet ­Ringkøbing Skjern har han været vidne til flere fyringsrunder, end han har tal på. Ifølge ­Christian kan de på redaktionen mærke, at ­læserne ikke er nær så trofaste som førhen. ”De stiller større krav, og der er kontant afregning, hvis vi ikke følger med tiden,” ­ siger han. Avisen er, som så mange andre, presset. Presset af sociale medier og algoritmer, der kan producere nyheder. Hvor det førhen var medierne, der filtrerede nyhederne, er alle og enhver nu deres egen nyhedskanal. Men netop derfor mener Christian, at der er en stor fremtid i vente for ­lokalpressen. ­Fremover vil Dagbladet R ­ ingkøbing Skjerns fornemste opgave ikke være at bringe n­ yheder, men at kvalificere den offentlige debat i ­lokalsamfundet. Avisen skal være f­ornuftens ­stemme i en fortsat massiv og uoverskuelig ­nyhedsstrøm. ”Jeg tror, vi får en afsindig vigtig rolle i at fortælle folk, hvad der er op og ned. Vi skal være det nærmeste bindeled mellem borger og magthaver,” siger han. Christian skal i hvert fald ikke nogen ­steder lige foreløbigt. Efter 12 år føler han stadig ikke, at to uger er ens. ”Bedst som jeg overvejer at prøve noget andet, sker der noget nyt.”