Page 1

PRAGMAGAZINE Voorjaar

2018

professioneel • pragmatisch • proactief • persoonlijk

Boston Scientific

“ Groei door robotisering van het distributiecentrum”

UNIVERSITEIT MAASTRICHT jong en internationaal MEANDER GROEP rolling forecast PRAGMATICS gezonde cijfers campagne


Voorwoord

Gezonde cijfers

H

et voorjaar is een mooi moment voor het uitbrengen van de tweede editie van ons Pragmagazine. Het magazine is bedoeld voor al onze opdrachtgevers, relaties en medewerkers. Ouderwets op papier leest u hoe andere ondernemingen herkenbare problemen aanpakken en oplossen. Uiteraard met hulp van onze consultants! Wij kijken inmiddels terug op een succesvol 2017. We hebben onze groei in Maastricht en Eindhoven kunnen continueren. Ook intern hebben we een aantal belangrijke zaken opgepakt. Zo is onze backoffice versterkt, hebben we de automatisering volledig in de cloud geplaatst en zijn we in Maastricht verhuisd naar een ruimere kantooromgeving. Eind 2017 zijn we gestart met onze nieuwe communicatiecampagne onder de slogan ‘Gezonde cijfers’. Daarmee willen we symboliseren dat elke organisatie gezonde cijfers nodig heeft. Cijfers die laten zien dat er in alle opzichten een goede

balans wordt bereikt voor alle stakeholders in het bedrijf. Een balans tussen de cijfers en dat wat wordt verlangd van de medewerkers. Er moet immers hard gewerkt worden, maar er is ook tijd en ruimte voor ontwikkeling en ontspanning. Daarom laten we eigen ‘fitte’ medewerkers samen met ‘gezonde cijfers’ figureren in onze campagne. Onze consultants stellen alles in het werk om samen met u ‘gezonde cijfers’ te behalen, te behouden of deze nog gezonder te maken! In deze Pragmagazine vindt u daar weer mooie voorbeelden van. Zo leest u over de robotisering bij Boston Scientific, het partnership met de Universiteit Maastricht en de implementatie van een rolling forecast bij zorgbedrijf Meander Groep.

De directie van Pragmatics wenst u veel leesplezier! Arthur Pechholt Ralph Vanwersch Roger Willems

Colofon Pragmagazine is een periodiek relatiemagazine van Pragmatics BV. Het magazine wordt op persoonlijke titel naar onze relaties per post gestuurd. Ook wordt dit magazine op onze website gepubliceerd en kan het als pdf per e-mail verzonden worden. Foto’s en teksten mogen alleen na schriftelijke toestemming overgenomen worden. Redactie Pragmatics - Arthur Pechholt Tekst Arc Communicatie & Strategie Vormgeving Volzinnen - Bill Wolters Fotografie Jonathan Vos Photography en Focuss 22 Drukwerk Drukkerij Pietermans.


Managementteam Pragmatics v.l.n.r. Ralph Vanwersch, Arthur Pechholt, Annemarie Valentijn, Roger Willems.

02 04 08

Voorwoord

Gezonde Boston Scientific goods-to-man innovatie cijfers

Universiteit Maastricht jong en internationaal

12

MeanderGroep vindt de weg naar gezonde cijfers

15

Gezonde Cijfers campagne Pragmatics

16

Column Arthur Pechholt

Gezonde cijfers. U wilt ze behouden, behalen of verder uitbouwen. Pragmatics werkt daar graag aan mee. Daartoe leveren we hoogwaardig advies en de flexibele inzet van finance & control-professionals op de vakgebieden business control, accounting & reporting, governance, risk-, project- en verandermanagement.

Interim-professionals in finance & control www.pragmatics.nl

03


Cover Story

Boston Scientific

beschikt over het meest innovatieve distributiecentrum ter wereld

B

oston Scientific is wereldwijd marktleider in de levering van medische producten voor minimaal-invasieve chirurgie. Met toonaangevende medische oplossingen als stents en pacemakers wordt jaarlijks het leven van zo’n 25 miljoen patiënten verbeterd. Daarvoor put Boston Scientific uit haar portfolio dat uit maar liefst 13.000 life changing products bestaat. Kerkrade is als European Centre of Operations een belangrijke spin in het Boston-web: vanuit Kerkrade worden er dagelijks ruim 4.500 orders verwerkt met als eindbestemming Europa, Azië of Latijns-Amerika. Vice-president EMEA supply chain Hans Willems verwacht dat de omzet, nu reeds meer dan 3 miljard euro, de komende jaren verder zal blijven toenemen. Gezonde cijfers waar de consultants van Pragmatics, Kim Noldus-Peeters, Lennart Janssen en Jos de Swart, een bijdrage aan mogen leveren. Van de 4.500 orders die het European Centre of Operations dagelijks verlaten, wordt het merendeel binnen 24 tot 48 uren geleverd aan ziekenhuizen over de hele wereld. Een logistiek proces dat nauw luistert en verregaande eisen aan de supply chain stelt. Boston Scientific Kerkrade kan aan al deze verregaande eisen voldoen dankzij een forse investering. Daardoor beschikt de organisatie over een van de meest innovatieve distributiecentra ter wereld. Een groeiend vertrouwen in de distributie vanuit Kerkrade zorgt voor een gezonde groei. ROBOTISERING Naast een stevige uitbreiding van 7.000 vierkante meter is er een forse moderniseringsslag gemaakt.

04

Robotisering blijkt daarin het sleutelwoord. Zo’n 30 robots zorgen ervoor dat het juiste product uit de 20.000 voorraadkratten op exact het juiste moment het juiste verpakkingsstation aandoet. Daar hoeft de betreffende medewerker enkel nog het aangeboden product aan te nemen. Deze ‘goods-to-maninnovatie’ zorgt voor een stevige verbetering van de handling en looptijd. Hans Willems: “Het logistieke proces werd voorheen gevormd door manuele activiteiten: producten zoeken, ophalen, ergens naartoe brengen, verpakken etc. Onze medewerkers legden per dag gemiddeld 10 kilometer af. Heel gezond, maar niet efficiënt. Via robotisering beperken we het aantal zogenoemde touchpunten tot een minimum, waardoor het proces van bestelling tot verzending korter en efficiënter wordt.” Ook andere logistieke werkzaamheden, zoals het bevestigen van een paklijst op de doos, zijn gerobotiseerd. Met behulp van een nieuw verpakkingssysteem wordt elke bestelling verpakt in een op maat gemaakte doos, wat resulteert in gunstigere transportkosten. Daarnaast wordt ook de hoeveelheid afval geminimaliseerd. Hans Willems geeft aan dat de keuze om toonaangevend te zijn in innovatie, ervoor zorgt dat steeds meer opdrachten vanuit de global supply chain worden toegeschoven. “Bepaalde bestellingen, die vroeger vanuit Amerika geregeld werden, lopen nu via Kerkrade. En dat extra volume rechtvaardigt op zijn beurt weer extra investeringen. Naast Kerkrade heeft Boston Scientific nog een groot distributiecentrum in Amerika en een aantal kleinere in Azië en Latijns-Amerika. Die volgen onze activiteiten op de voet. Met ondersteuning vanuit Kerkrade wordt het robotiseringsprogramma nu ook in Japan geïmplementeerd.”


PRAGMAGAZINE #2 • 2018

V.l.n.r. Lennart Janssen, Kim Noldus-Peeters en Hans Willems

PREFERRED SUPPLIER FRONT-OFFICE RETURN ON INVESTMENT Dergelijke slimme strategische investeringen in het distributiecentrum verstevigen de marktleiderspositie én verdienen zichzelf terug volgens Sandra Vandewinkel, senior controller bij Boston Scientific. “We willen en moeten natuurlijk resultaten laten zien. Vanuit de Boston Group is er geld beschikbaar voor vernieuwing. Maar je moet de ideeën wel goed onderbouwd voorleggen voor het geld vrij komt. Investeringen moeten bijdragen aan verbetering van de efficiency en het service level.” De site in Kerkrade geniet een groot vertrouwen van het management om die belofte in te lossen. “We maken dat vertrou-

wen meer dan waar. We leveren op tijd en volgens afspraak. De procesoptimalisatie geeft meer ruimte en dat wordt beloond met extra volume.” Volgens Sandra Vandewinkel maakt het verbeteren van de logistieke kwaliteit in Kerkrade zelfs wereldwijd extra business mogelijk. “Onze internationale groei realiseren we door verdere optimalisatie van de distributie van onze producten. Wij laten zien complexe vragen aan te kunnen. Een goed en slim logistiek proces is het vertrekpunt. Het is de uitdaging om producten in time en efficiënt bij de klant te krijgen. Elke dag.”

05


BOSTON SCIENTIFIC • vervolg

V.l.n.r. Jos de Swart, Sandra Vandewinkel en Roger Willems

DUURZAME SAMENWERKING Om op financieel gebied over de juiste mensen te kunnen beschikken, werkt Boston Scientific al jarenlang samen met onder andere Pragmatics. De samenwerking is volgens Hans Willems gebaseerd op wederzijds vertrouwen. “Pragmatics voelt niet alleen aan welke behoefte er speelt, maar weet die vervolgens ook feilloos te koppelen aan de juiste persoon met de juiste competenties en vaardigheden.” Roger Willems, directeur Pragmatics: “Bij Boston Scientific zijn communicatieve en sociale vaardigheden van belang, net als een proactieve instelling. Naast de ongoing business en het behalen van deadlines, moet er continu oog voor verbeteringen zijn. Deze omgeving is heel dynamisch, er zijn altijd wel productlanceringen en overnames waar je flexibel en snel mee om moet gaan. Doordat je binnen Boston Scientific wordt opgenomen in het team en de benodigde vrijheid krijgt, kun je ook echt meerwaarde leveren.” LANGDURIGE VERSTERKING Pragmatics-consultants Jos de Swart, Kim Noldus-Peeters en Lennart Janssen dragen al enige tijd hun steentje bij aan de realisatie van de eerder genoemde gezonde cijfers van Boston Scientific. Lennart Janssen versterkt de medtech-wereldspeler sinds begin 2017 als accounting lead en doet dit nu als supervisor procure to pay. “Binnen deze nieuwe functie neem ik ook een stukje leiderschap voor mijn rekening: een kant van mezelf die ik nu verder kan ontwikkelen. Doordat ook andere afdelingen regelmatig om mijn advies vragen, word ik telkens uitgedaagd ook buiten het voor mij bekende te kijken. Dat voelt goed. Er wordt echt op output gestuurd, naar resultaten gekeken.” Jos de Swart werkt inmiddels zo’n twee jaar bij Boston Scientific. Het eerste jaar concentreerde hij zich voornamelijk op het strakker organiseren van de processen op afdeling Procurement. Sinds begin 2017 geeft hij ook leiding op de afdeling Facility. Inmiddels is het alweer drie jaar geleden dat Kim Noldus-Peeters het antwoord vormde op een tijdelijke behoefte bij Boston Scientific. “Ik ben twee jaar lang als business partner verantwoordelijk geweest voor de budgetten en forecasts, en de periodieke rapportages van de afdeling Freight, Operations en een aantal support afdelingen. Daarnaast adviseerde ik bij verbetertrajecten.” Sandra Vandewinkel: “Elke consultant heeft een belangrijke bijdrage kunnen leveren. Kim stond aan de basis van de ontwikkeling van het nieuwe distributiecentrum. Als key player voor de operations director heeft ze erg succesvol een zware rol in dit traject op zich genomen.” Kim is met ingang van afgelopen zomer aan de slag gegaan als projectlead capital equipment binnen Boston Scientific.

06

“We willen en moeten natuurlijk resultaten laten zien. ”

SAMEN Kim Noldus-Peeters vervolgt: “Boston Scientific biedt me een dynamische omgeving waar telkens weer nieuwe uitdagingen spelen. We werken samen naar een doel toe. Cijfers worden daarbij niet altijd als primair doel ervaren, maar staan wel aan de basis van beslissingen. Door vanuit die cijfers de juiste vertaalslag te maken, behalen we uiteindelijk samen een nog beter resultaat.” Hans Willems vult aan: “Dat is waarom Kim, Jos en Lennart hier ook zo goed passen. Ze maken volwaardig deel uit van onze organisatie en werken gericht met ons aan een mooie toekomst.”


PRAGMAGAZINE #2 • 2018

MEDTECH-REGIO ZUID-LIMBURG Boston Scientific is lang niet de enige wereldspeler die een belangrijk onderdeel van haar activiteiten geconcentreerd heeft in Parkstad. Veel bedrijven uit de medtech-sector hebben hun Europese distributiecentrum in Zuid-Limburg gevestigd. Pragmatics heeft voor diverse branches specialisten in huis. Zeker voor de Medtech-sector. Pragmatics werkt naast Boston Scientific voor meer medtech-wereldspelers, waaronder Medtronic, Medivators en Abott. Ook in Eindhoven ondersteunt Pragmatics toonaangevende medtech-partners zoals Össur en Medicover.

Hans Willems Vice-president EMEA supply chain Hans Willems is al twintig jaar werkzaam bij Boston Scientific. In die periode groeide hij vanuit verschillende rollen, zoals operations manager en directeur van de site in Beek, met de organisatie mee. In 2004 nam Hans de technische inrichting van de site in Kerkrade voor zijn rekening. Van daaruit werd hij verantwoordelijk voor de Europese supply chain, inclusief alle customer service afdelingen en de planning. Onlangs werd daar tevens global customer services aan toegevoegd.

Sandra Vandewinkel Sinds de start van Pragmatics in 2010 is Boston Scientific een belangrijke opdrachtgever, ook voor Roger Willems. Als controller ondersteunde hij twee jaar lang Boston Scientific. Toen Roger een opvolger voor die functie zocht, kwam Sandra Vandewinkel in beeld. Roger Willems: “We zochten een proactieve professional die net dat stapje extra zet en ongevraagd ook kritische standpunten durft in te nemen.” In 2015 startte Sandra Vandewinkel als controller bij Boston Scientific. Inmiddels geeft ze leiding aan de afdelingen Facility (10 medewerkers), Procurement (3 medewerkers) en Finance (7 medewerkers). Onlangs werd daar nog Global Customer Service aan toegevoegd. Sandra Vandewinkel: “De Afdeling Finance bestaat voornamelijk uit businesspartners voor de diverse onderdelen van de supply chain. Zij nemen hun team mee in de kaders die wij stellen en voorzien mij van de financiële vertaalslag. Dat is de basis voor de strategische analyse, waarmee Hans en ik controleren of de gekozen strategie de juiste is en hoe we nog beter en efficiënter kunnen werken.”

07


Klant

De meest internationale universiteit van Nederland

Universiteit Maastricht “Pragmatics is een vertrouwde partner, die precies weet welke persoon in onze cultuur past.”

U

niversiteit Maastricht is niet alleen de jongste, maar ook de meest internationale universiteit van Nederland. Met ruim 16.000 studenten en 4.000 medewerkers is een van de grootste werkgevers van Limburg een vliegwiel van de Euregionale economie. Edwin van Seggelen, adjunct directeur finance en manager financial control, legt uit hoe de jarenlange samenwerking met Pragmatics daar een steentje aan bijdraagt. Universiteit Maastricht is er in korte tijd in geslaagd om als jongste universiteit van Nederland een stevige positie te veroveren in het Europese universitaire bestel. Het instituut zoekt én vindt nauwe samenwerking met (inter)nationale instellingen, het bedrijfsleven en de industrie in de Euregio. VLIEGWIEL Edwin van Seggelen: “Door ons onderwijsmodel (probleemgestuurd onderwijs), het internationale karakter, de multidisciplinaire benadering en kwaliteit van het onderwijs, trekken we veel internationale studenten aan. Daarnaast proberen we in ons opleidingsaanbod voorop te lopen. Bijvoorbeeld door ons te richten op actuele onderwerpen als data science. Studenten op hun beurt maken gebruik

08

van alle faciliteiten in en rondom Maastricht.” Daarnaast is de universiteit één van de grootste werkgevers van Limburg. Ze verzorgt niet alleen onderwijs, maar doet ook faculteitsoverstijgende onderzoeken in nauwe samenwerking met internationale instituten en bedrijven. Ook worden startups gestimuleerd. Die positie, aangevuld met het succes van de Brightlands Campussen en de samenwerking met de Provincie Limburg, leidt ertoe dat Universiteit Maastricht als een vliegwiel voor de Limburgse economie gezien wordt. AFDELING CONTROL Edwin van Seggelen kent de universiteit door en door. “Ik mag al 25 jaar voor de Universiteit Maastricht werken.” Zijn woordkeuze is alleszeggend, zo blijkt: “Deze omgeving zorgt continu weer voor nieuwe uitdagingen en houdt me fit.” De laatste vijf jaar is Edwin van Seggelen hoofd van de controlafdeling (29 medewerkers), welke onderdeel is van de afdeling Finance waar in totaal zo’n 130 mensen werkzaam zijn. Afdeling Control is onder meer verantwoordelijk voor de uitvoering van de planningen control cyclus op alle niveaus binnen Universiteit Maastricht. Belangrijke onderdelen daarvan zijn de (meerjaren-)begroting, termijnrapportages en jaarverslagen. “Onze controllers en projectad-


V.l.n.r. Ralph Vanwersch en Edwin van Seggelen

PRAGMAGAZINE #2 • 2018

lees verder >


UNIVERSITEIT MAASTRICHT • vervolg

Edwin van Seggelen

ministrateurs zitten dicht op de business en werken dan ook vaak vanuit de faculteiten en servicecentra. Grote faculteiten hebben meerdere controllers. Ook onderzoeksgroepen zijn vaak van een dusdanige omvang, dat ze een eigen controller tot hun beschikking hebben.” DICHT OP DE BUSINESS Mede met de ondersteuning van Pragmatics heeft de afdeling Control van de universiteit de laatste jaren hard gewerkt om de stap te zetten van traditionele controller naar een controller die als sparringpartner fungeert. Edwin van Seggelen: “Iemand die bijvoorbeeld het onderwijsproces in hoofdlijnen begrijpt en de vertaalslag van de cijfers naar de business zelf kan maken. Je moet niet alleen een begroting kunnen opstellen, maar ook begrijpen wat erachter zit.” Om die stap te kunnen zetten, werkt Universiteit Maastricht intensief samen met partijen als Pragmatics. Een jarenlange samenwerking die begon met de invulling van een capaciteitsbehoefte en inmiddels uitgegroeid is tot een intensief business partnerschap. “Pragmatics is een vertrouwde partner van de universiteit die precies weet welke personen in onze cultuur passen. We sparren met elkaar over ontwikkelingen binnen de universiteit, maar ook daarbuiten. Wat speelt zich in de wereld af en wat betekent dat voor ons op het gebied van finance & control?” DUURZAME RELATIE Door de nauwe samenwerking kent Ralph Vanwersch, directeur Pragmatics, de universiteit door en door. Edwin van Seggelen bevestigt: “Ralph weet precies welke personen en vaardigheden wel of niet binnen onze cultuur passen. Daardoor is een half woord voldoende voor het maken van de juiste match.” De duurzame relatie resulteert in perfecte matches, maximaal toegevoegde waarde en kwalitatieve bijdrages. Dat Pragmatics en Universiteit Maastricht elkaar feilloos aanvoelen illustreert ook de recente inzet van Pragmatics-consultant Michel Jaminon als controller op de faculteit Health, Medicine en Life Sciences. Ook op andere afdelingen binnen de Universiteit Maastricht wordt vertrouwd op Pragmatics-consultants. Zo is Pragmatics één van de preferred suppliers op de afdeling Front-Office. Edwin van Seggelen daarover: “De universiteit is een omgeving vol hoogopgeleide mensen. Niemand hier neemt iets zomaar voor waar aan. Je kunt overal met elkaar over discussiëren en moet goede argumenten hebben om je doel te bereiken. Een omgeving waar de professionals van Pragmatics zich als een vis in het water voelen.”

10

LEVEN LANG LEREN Beide organisaties geloven in een leven lang leren en faciliteren dat ook. Ralph Vanwersch: “Veel van onze mensen volgen hier aan de universiteit opleidingen als business controller, register controller of master in accounting & control. Ook heeft Pragmatics hier in de persoon van consultant Richard Hijlkema (tevens exdocent Universiteit Maastricht) een masterclass verzorgd en zijn we daar sindsdien nog een aantal keer voor gevraagd.” Ook dit jaar staan er twee Pragmatics-masterclasses op het programma. Dat maakt de cirkel van kennisdeling rond: kennis die Pragmatics-consultants in de vorm van opleidingen aan de universiteit opdoen, wordt aangevuld met knowhow uit de praktijk en weer gedeeld met de onderwijsinstelling. Ook voor andere projecten bundelen de universiteit en Pragmatics hun krachten. Een goed voorbeeld daarvan is de inloopdag die georganiseerd werd. Op laagdrempelige wijze werd professionals de mogelijkheid geboden op vrijblijvende wijze kennis te maken met deze potentiële werkgevers. Met succes, alle deelnemende organisaties mochten nieuwe werknemers inlijven. Universiteit Maastricht eist continu het beste van zichzelf. Daarvoor moet je soms bepaalde kennis van buiten in huis halen, weet de jongste universiteit van Nederland. Partners van wie verlangd wordt dat ook zij het beste van zichzelf geven. Pragmatics is daar een goed voorbeeld van.

Internationaal karakter >>>>>>> Bijna de helft van de studentenpopulatie en één derde van de academische staf van de Universiteit Maastricht is afkomstig uit het buitenland. Samen vertegenwoordigen ze meer dan 100 verschillende nationaliteiten.


PRAGMAGAZINE #2 • 2018

Pragmatics

prefered supplier frontoffice en controllers De frontoffice van de Universiteit Maastricht is onder andere verantwoordelijk voor de projectadministratie en projectcontrol van extern gefinancierde onderzoeksprojecten. Dat betreft het hele proces van projectbegroting, interne verantwoording tot en met de externe verantwoording inclusief begeleiding van de accountantscontrole. Etienne Packbier is de manager frontoffice en legt uit waarom Pragmatics al vijf jaar een van de preffered suppliers op deze afdeling is: “Onze keuze voor Pragmatics is een keuze voor kwaliteit. Doordat we elkaar al lang en goed kennen heeft Pragmatics maar weinig woorden nodig om de juiste match te maken. Ik hoef geen uitgebreide profielen te beschrijven, ze weten waar ik naar op zoek ben.” Momenteel ondersteunen Armand Gelders, Ivo Zelis, Jeroen Wolthuis en Tim Janssens de afdeling Front-Office. De reden dat deze vier heren hier op hun plek zijn, is volgens Etienne Packbier terug te voeren naar een aantal eigenschappen: “Ze durven kritische vragen te stellen. Verder zijn ze leergierig, proactief, geduldig en hebben inlevingsvermogen. Ze voelen goed aan wat er nodig is en welke aanpak in welke situatie de juiste is. Wat ik waardeer aan Pragmatics is dat ze echt oog voor de consultants hebben. Natuurlijk zijn ze allemaal goed opgeleid, maar er wordt ook gekeken naar opleidingsmogelijkheden waarmee zij zich verder kunnen ontwikkelen. Als ze het idee hebben dat iemand niet goed op zijn plaats zit of stilstaat in zijn ontwikkeling, wordt dat bespreekbaar gemaakt. En dat is ook goed, want iemand kan pas kwaliteit en toegevoegde waarde leveren als hij goed op zijn plek zit.” Vanaf februari 2018 is Pragmatics ook geselecteerd als preferred supplier voor het perceel controllers.

11


MeanderGroep >>>>>>>>>>> MeanderGroep is actief in de intramurale en extramurale zorg, paramedische en preventieve dienstverlening. Elke vorm van ondersteuning, begeleiding, verpleging en verzorging die de organisatie biedt, is er op gericht mensen zo lang mogelijk de regie over hun eigen leven te laten behouden en zelfstandig te functioneren.

V.l.n.r. Ger van der Sterren en Richard Hijlkema

12


PRAGMAGAZINE #2 • 2018

Klant

MeanderGroep

vindt weg naar gezonde cijfers

M

de zorgorganisaties beschikken we over de nodige expertise in deze branche. MeanderGroep bevond zich in onrustig vaarwater en dat bracht een hoop uitdagingen met zich mee. Die wilden wij graag voor én met ze aangaan.”

CLUSTERSTRUCTUUR De stijgende lijn die MeanderGroep sinds het afgelopen jaar weer te pakken heeft, is grotendeels te danken aan interne wijzigingen. Zo is de geografische indeling van MeanderGroep gewijzigd in een clusterstructuur. Ger van der Sterren, manager financiën en concerncontroller bij MeanderGroep, vertelt: “Als directeur moest je voorheen aandacht hebben voor alle onderdelen van je locatie: intramurale zorg, thuiszorg, dagactiviteiten, et cetera. Dat was veel te complex. Nu concentreert elke directeur zich op één productlijn. Daardoor zijn de processen minder stroperig en kan er doorgepakt worden.” Een verandering die leidde tot een extra capaciteitsbehoefte. Een kolfje naar de hand van Pragmatics. Ralph Vanwersch, directeur bij Pragmatics: “Dankzij een klantenportefeuille vol gerenommeer-

VOELSPRIETEN Die bijdrage leverde Pragmatics in de persoon van Richard Hijlkema. Als (concern)controller ondersteunde hij eerder de gemeentes Stein en EchtSusteren, werkte hij mee aan de fusie van NoordLimburgse gemeentes en begeleidde de gemeente Heerlen in het traject van decentralisatie van de zorg. Daarmee beschikt hij over de juiste maatschappelijke en politieke voelsprieten die nodig zijn in een organisatie als MeanderGroep. Ralph Vanwersch voegt daaraan toe: “Hij weet met de juiste argumenten en aanpak draagvlak te creëren voor verandertrajecten. Daarnaast geeft zijn gemeentelijke ervaring hem een voorsprong. Hij heeft ervaren hoe het aan de andere kant van de tafel is en dat maakt hem een goede gesprekspartner in de onderhandelingen tussen MeanderGroep en de gemeentes.” Richard Hijlkema kan ook putten uit de kennis die Pragmatics bij andere zorgorganisaties heeft opgedaan. Consultancy is volgens hem topsport. “Dat stelt eisen aan je vaardigheden, kunde en kennis. Je moet jezelf continu willen uitdagen en ontwikkelen om je kennis actueel te houden. Zo volg ik de opleiding Register Controller, omdat ik toekomstbestendig wil zijn en het verschil wil maken.” Een initiatief dat Pragmatics stimuleert en faciliteert. In combinatie met persoonlijke begeleiding en uitdagende opdrachten biedt Pragmatics haar consultants de juiste handvatten om met opdrachtgevers als MeanderGroep aan gezonde cijfers te werken.

eanderGroep verkeerde sinds de decentralisatie van het sociaal domein (2015) in zwaar weer. Om dagelijkse zorg te kunnen blijven verlenen aan haar 20.000 cliënten waren financieel gezonde cijfers van levensbelang. Daartoe voerde de grootste zorgaanbieder van Parkstad en Westelijke Mijnstreek met succes diverse interne veranderingen door. Om de gezonde cijfers, die de zorgorganisatie sindsdien behaalt, verder uit te bouwen én sneller te anticiperen op veranderingen werd het tijd voor een volgende stap. De traditionele begroting belandde met ingang van 2018 in de prullenbak. Pragmatics-consultant Richard Hijlkema ondersteunt MeanderGroep in wat in zorgland een baanbrekende stap heet: de implementatie van de rolling forecast, een voortschrijdende prognose die steeds een actueel inzicht geeft in toekomstige resultaten.

“ De implementatie van een rolling forecast is baan- brekend in de zorg!”

13


V.l.n.r. Ger van der Sterren en Richard Hijlkema

ROLLING FORECAST Richard Hijlkema nam de werkzaamheden van een vertrekkend controller over. Daarnaast werkte hij mee aan het aanscherpen van de liquiditeitsplanning. “Banken waren kritisch en er was behoefte aan een financieel toekomstperspectief en dus een diepgaandere liquiditeitsplanning”, legt Richard uit. Parallel daaraan ontstond nog een andere behoefte. Ger van der Sterren daarover: “We wilden al enige tijd de stap zetten naar een rolling forecast. Bestuurlijk was hiervoor het draagvlak gecreëerd en voldaan aan de randvoorwaarden zoals een strakke planning en control cyclus. De volgende stap was het operationaliseren van de rolling forecast. Ik heb Richard gevraagd dat project op zich te nemen.” Richard Hijlkema over de voordelen van de rolling forecast: “Voorheen werd één keer per jaar een begroting opgesteld. Naarmate het jaar vorderde, nam het aantal maanden waarop de organisatie vooruitkeek af. Dat past niet bij een organisatie als MeanderGroep. Bovendien gaat een (ouderwetse) begroting er vanuit dat de omgeving relatief stabiel is. Dat is in de zorg absoluut niet het geval. Tussentijds kunnen bijsturen en een minimale tijdshorizon van anderhalf jaar zijn noodzakelijk om adequaat en snel in te kunnen spelen op veranderingen en effecten van beleid financieel te vertalen. Managers zijn door de rolling forecast sneller in staat te reageren op ontwikkelingen. Bovendien verlegt dit de focus van verantwoording op het verleden naar sturing richting een toekomstperspectief. Beslissingen zijn gebaseerd op de meest recente gegevens. Daarmee maken we de stap van een jaarlijks statisch kostenbudget naar een continue resultaatplanning.”

PIONIERSWERK IN DE ZORG Na een testfase in december 2017 volgde in februari de uitrol. De implementatie is voor een groot gedeelte pionierswerk. Theorie is er genoeg te vinden, maar concrete handvatten over de toepassing in de zorg ontbraken. Richard Hijlkema: “De zorg is een omgeving met heel veel verschillende producten, diensten en leveranciers. De lijst met prijzen is enorm en verschilt per gemeente en zorgaanbieder. Dat stelt nogal wat aanvullende eisen aan een rolling forecast. De implementatie ervan in de zorg is baanbrekend en moet je echt zelf uitvinden. Daarnaast komen er ook niet te onderschatten elementen bij als het garanderen van databeveiliging en het intern creëren van draagvlak.”

14

Ger van der Sterren besluit: “Dit project had ik zonder Richard niet zo snel rond gekregen.” Een gedurfde stap waar naast een partner als Pragmatics ook een flinke portie lef voor nodig was. Een stap die bovendien niet onopgemerkt is gebleven Volgens Richard: “Partijen als Zuyderland willen komen kijken, hoe we dit hier gedaan hebben.” Waar MeanderGroep haar cliënten helpt de regie over hun leven zo lang mogelijk te behouden, neemt Pragmatics de zorgorganisatie mee op weg naar het verder uitbouwen van gezonde cijfers.

MeanderGroep Meest aantrekkelijke werkgever van Limburg MeanderGroep is met 5.000 medewerkers een van de grootste werkgevers in de regio en is in 2017 door Limburgse WerkgeversVereniging verkozen tot meest aantrekkelijke werkgever van Limburg. Ger van der Sterren beschrijft MeanderGroep als een mensgerichte organisatie waar inhoud belangrijker is dan hiërarchie. “Je wordt gestimuleerd initiatief te tonen en proactief te zijn. Er is oog voor persoonlijke ontwikkelingen en er zijn veel opleidingsmogelijkheden.” De medewerkerstevredenheid wordt regelmatig met onderzoek gemonitord. MeanderGroep heeft landelijk de beste score behaald in de groep ‘grote werkgevers in de zorg’.


Gezonde cijfers

Gezonde cijfers. U wilt ze behouden, behalen of verder uitbouwen. Pragmatics werkt daar graag aan mee. Daartoe leveren we hoogwaardig advies en de flexibele inzet van finance & control-professionals op de vakgebieden business control, accounting & reporting, governance, risk-, project- en verandermanagement.

Interim-professionals in finance & control 15

www.pragmatics.nl


Column

Arthur Pechholt

Algemeen directeur Pragmatics

Welk dna heeft de financieel professional van de toekomst? finance & control professionals met kennis en karakter! Pragmatics Maastricht Australiëlaan 60 6199 AA Maastricht Airport Telefoon: 043-365 92 85 Pragmatics Eindhoven Luchthavenweg 81 5657 EA Eindhoven Telefoon: 040-240 99 61 www.pragmatics.nl Pragmatics: specialisten in Finance & Control Pragmatics levert hoogwaardig advies en de flexibele inzet van finance & control professionals op de vakgebieden business control, accounting & reporting, governance, risk-, project- en verandermanagement. Wij garanderen een perfecte match tussen uw wensprofiel en onze kandidaten. Hierbij kijken we niet alleen naar de harde eisen van de functie, maar vooral naar de competenties en de persoonlijkheid van de consultant.

Veel seminars en berichten gaan over de toekomst van de financieel professional en welk dna de toekomstige financial moet bezitten. Als je alle verwachtingen over automatisering en robotisering moet geloven, zou de eerste vraag moeten zijn: is er nog een toekomst voor een financieel professional of hebben we straks zelflerende informatiesystemen? Hoeveel ‘mens’ zit er straks nog in de cijfers of komt de ‘zelfrijdende’ financiële functie eraan? Het zal voor iedereen helder zijn dat repeterende, uitvoerende financiële functies gaan verdwijnen, zoals ook het geval zal zijn met veel compliance- en reporting-georiënteerde beroepen. Maar kunnen we ook ons menselijk analytisch vermogen en ons slimme onbewuste automatiseren? Volgens specialisten in kunstmatige intelligentie is het idee dat de computer de mens overneemt, verre van de werkelijkheid! Impliciete kennis is heel moeilijk expliciet te maken en in computers te stoppen. Er gloort dus wel degelijk hoop en een mooie toekomst voor de creatieve controller! Maar hoe ziet zijn dna er straks uit? Volgens een recent onderzoek in de arbeidsmarkt voor financials, vragen we nu voornamelijk competenties als een kritische houding, proactief, zelfstandigheid, ambitieus, uitstekende communicatieve vaardigheden, coachen en plannen. In slechts een klein deel van de vacatures wordt gevraagd om ICT-kennis, Business Intelligence, visie en impact. Het nu veelgevraagde competentieprofiel staat haaks op het visiedocument dat onlangs door de NBA is gepubliceerd. Dit model geeft een toekomstvisie op het beroep van financieel professional. Deze gaat specialistische rollen vervullen zoals analist, poortwachter, navigator, coach en sensor. Een beroep dat dus continu in beweging is en waarin persoonlijke ontwikkeling van levensbelang is. Levenslang leren is vaak het motto van de wetenschap om de kwaliteit en de meerwaarde van de financieel professional te borgen. Maar is een ontwikkeling van finance naar IT en wellicht commercie een reële zaak? Zijn deze competenties in één en dezelfde persoon in potentie aanwezig? Kunnen alle specialistische rollen in de loop van de tijd vervuld worden door één talent? Dat is de grote vraag! Onze ervaring leert dat dit in heel veel gevallen een utopie is. Het is dan beter in te zetten op financiële teams waarin analisten, navigators, coaches, etc. hun eigen meerwaarde bieden. Zeker als je je bedenkt dat de moderne financial zich niet langer dan drie jaar bindt aan één werkgever!

Pragmagazine voorjaar 2018  

Het voorjaar is een mooi moment voor het uitbrengen van de tweede editie van ons Pragmagazine. Het magazine is bedoeld voor al onze opdracht...

Pragmagazine voorjaar 2018  

Het voorjaar is een mooi moment voor het uitbrengen van de tweede editie van ons Pragmagazine. Het magazine is bedoeld voor al onze opdracht...

Advertisement