Page 1

брой 22/2012


брой 22/2012

2

Пелмени “Домашние” и “Диетические” от “Русский продукт”!... А всъщност - истинскИ рускияТ продукт- това са пелмените! И така, пелмени...отново пелмени...каква роля играят те в нашия живот? О! На тези, които някога са живяли в Русия, това е много добре известно! Защото едно време как беше? Връщам се уморена след работа вкъщи, и след няколко минутки вече е готова страхотна вечеря- пелменки със сметанка, та те са там във всеки магазин: взимай на воля. Ами сега? Влизам след работа в магазина, потна мъкна торбите вкъщи (пристигам, естествено, по-късно, отколкото преди). После два часа режа, стържа, варя и се въртя в кухнята като луда- там посоли, там разбъркай, там прецеди. Храним се в крайна сметка цялото семейство чак към 11 вечерта и мръсни съдове след всичко това остават 5 пъти повече. А после, понеже сме се наяли вече, ни мъчат кошмари... Е колко може това да продължава, помислих си аз. И реших да налепя пелмени за цялата седмица. Като резултат, лиших се от почивния си ден: първо тичах по пазарите- месо избирах. Избрах, добре че каймата там ми и направиха, но без лука естествено. Домъкнах се вкъщи без сили останала. И се строих край плота и мивката: лука да нарежа, тесто да замеся, да го разточа и пелмени да налепя. Гледам аз- 4 часа от живота ми отишли на кино! И кога успяват хората да полежат на плажа? Не, реших аз, че това не е изход! И се отправих в търсене на истински руски продукт! Къде?! Да, ами разбира се в “Березка”- руското търси при руснаците! Истински еко и натурален продукт! Направен от сибиряци! Дойдох- ето ги те, миличките, лежат си ...и колко много! Трябва да избирам...искам такива, като вкъщи, да нямат консерванти и растителни белтъчини. И какво си мислите? Има и такива! Ето ги: “Домашние” и “Диетические”. Така си и пише на опаковката- състав: месо и лук. Но на написаното може ли да се вярва? Включих логиката: къде са произведени? Фирма “Русский продукт” в София. Интересувам се: кой работи в тази фирма? О! Чудо! Сибиряци работят - пелмени от истински сибиряци - та това дори в Русия си е особено ценен продукт. Разузнавам аз- какви са им суровините и от къде са? Прясно месо от Костинброд. Знам, знам...Костинброд е известен като град с големи успехи в птицевъдството и животновъдството. От там и докарват месото за производството на “Русский продукт”- близко е, и затова месото винаги е съвсем прясно и без никакво замразяване! Днес фирмата “Русский продукт” произвежда

пелмени от свинско и пилешко. Точно тези от пилешко се наричат “Диетические” -сами разбирате, месото е особено нежно, съвсем диетично- за всички е подходящо: и за деца, и за възрастни. Но най-важното, което ме убеди да купувам пелмени от “Русский продукт” - икономията. Сами пресметнете: на пазара месото ще купим за 8 лв., да добавим към това необходимото за тестото: олио, яйца, брашно, плюс лука, който е нужен за пелмените- итого, от всичко това ще получим 1,5 кг. пелмени, като престоите край кухненския плот поне минимум 3 часа (всичко зависи от майсторството). А в “Березка” ще купя килограм “Домашние” за 8,99 лв. Така за 1,5 кг ще платя 13,50 лв. Ето ги -тези 4 лв., които ще отидат за продуктите за тестото. Ами “творческите” ми мъки в жегата край кухненския плот кой ще оцени? :))) И така, купих ги! Аз съм у дома! Ето че може и да вечеряме като хората: не в 23.00, а направо в 18.00! За приготвянето им отива максимум 7 минути! 1. Сложете на котлона тенджера с подсолена вода (примерно 1,5 литра). 2. Оставете водата да заври. 3. Отворете пакета със замразените пелмени (не бива да се размразяват). 4. Изсипете пелмени във врящата вода и веднага добре разбъркайте (те не бива да се слепват или да залепнат към дъното на тенджерата) 5. След около минута ги разбъркайте още веднъж. 6. Ако пелмени са изплували, значи са готови- те трябва да се извадят от тенджерата с решетъчна лъжица. 7. Сервирайте ги по чиниите. Поднасят се със заквасена сметана или краве масло. Може да запържите малко лук в краве масло и да залеете пелмени с получения сос. И стоят те пред мен...пара се вдига, гладички такива, зовящи...Боцкаш си пелменче едничко на виличката и хоп - в сметанката.... ммм...ето това е наслада...а мъжът ми отсреща- пред него още и изпотена чашка с водчица стои...Ооп! Хвърля с един замах съдържимото на чашката в гърлото си, - е...м-м... незабавно пелменче в устата! Ух! И празник да ти се прииска!

Главен редактор: Олга Бакуревич - GSM: +359/878 877 643 (08/78 877 643) e-mail: drevlyane@yandex.ru Печат: Хеликс прес - Варна /Западна промишлена зона ЮГ/ тел.: 052 68 48 00 факс: 052 68 48 01 e-mail: office@helixpress.com


брой 22/2012

3

ФОТО РЕЦЕПТА

Салата с пушен палтус

Лятото е време на салати, но с едни треволяци не може да се наядеш... Затова днес ви предлагам салата със зеленчуци и много вкусна рибка- палтус. При това не просто палтус, а студено-пушен палтус. Тази салата е съкровищница на витамини, минерали, и най-важното на Омега-3. Необходими продукти: Палтус, студено-пушен -300 гр.; Прясно зеле -1/4 част от малка зелка; Морков - 1 бр.; Маринован лук - 2 с.л.; Прясни или консервирани чушки- 2 бр.; Консервиран зелен грах - 1/2 чаша; Слънчогледово олио - 1/4 чаша; Заквасена сметана- 1/4 чаша; Оцет 3% - 2 с.л.

Стъпка 6: Прави се салатния дресинг: смесват се слънчогледовото олио със сметаната.

Стъпка 1: Зелката се нарязва на тънки ивици и се подправя с оцет.

Стъпка 3: Морковът се нарязва на тънки ивички. Стъпка 5: Филето на стедено-пушения палтус се нарязва на парценца.

Стъпка 2: Тенджерка се поставя на слаб огън, наливат се в нея 2 с.л. слънчогледово олио и се слага зелето. Нагрява се до слягане на зелето на дъното на тенджерата и се охлажда.

Стъпка 4: Чушките също се нарязват на ивички.

Стъпка 7: Съединяват се парченцата палтус със зеленчуците, граха и се заливат със салатния дресинг.

www.berezka.bg - най-добрите руски кулинарни рецепти!


Берьозка. Гастрономическая правда!  

Новини, полезни съвети и кулинарни рецепти от руски магазини Берьозка.

Берьозка. Гастрономическая правда!  

Новини, полезни съвети и кулинарни рецепти от руски магазини Берьозка.