Page 1

MILIEUBEWUST

COMFORTABEL EN ZUINIG

Duurzaam wonen

Kapitalen verstoken, alleen om uw huis aangenaam en gezellig warm te krijgen? Die tijd is voorbij! TEKST: SUZANNE WOLTERS FOTO'S: KAREL BINGEN

Alle woningen in ’t Parcje beschikken over hetzelfde hoogwaardige en duurzame

1441

afwerkingsniveau.

S

teeds meer mensen vinden het belangrijk comfortabel ĂŠn energiezuinig te wonen. Want waarom meer energie verbruiken dan nodig is? Het kost veel geld, het is slecht voor het milieu. Omgekeerd zorgen duurzame, energiebesparende maatregelen voor een lagere energierekening, meer wooncomfort. En op termijn zelfs voor een waardestijging van de woning en een beter milieu. De Rabobank adviseert mensen met duurzame plannen graag over maatregelen, subsidies en financieringsmogelijkheden om zelf hun woning te verduurzamen. Ook steeds meer nieuwbouwplannen bieden woningen met slimme voorzieningen om energiezuinig te wonen. In Roermond wordt echter een plan gerealiseerd dat nog een paar stappen verder gaat en daarmee uniek is in Nederland.

23


WONEN IN ‘T PARCJE In dit nieuwbouw-

"Wat je niet verliest aan energie door de dikke gevelisolatie, hoef je ook niet te besparen of terug te verdienen. Kapitalen verstoken is echt niet meer van deze tijd."

plan op het hoogste punt van Roermond, aan de bosrand van villapark Kitskensdal, worden 82 toekomstgerichte woningen gerealiseerd. De eerste 28 zijn al bewoond. De komende maanden worden er 35 opgeleverd en het resterende aantal is bijna helemaal verkocht. Het plan is in trek en dat is niet gek. De ruime woningen zijn niet alleen energiezuinig of zelfs energieneutraal. Ze kunnen ook met minimale aanpassingen, zonder ingrijpende verbouwingen, levensloopbestendig worden gemaakt. Ze worden bovendien compleet afgewerkt opgeleverd; woonklaar en parasolgereed. Het gras is gemaaid, de hagen en fruitboompjes zijn geplant, wegen, inritten en terrassen zijn gereed, de keuken is kookklaar. Er hangt een nestkastje aan de gevel. Desgewenst wordt zelfs de verhuizing compleet verzorgd tot en met de vlaai bij de oplevering. Het hele plan is erop gericht om gewoon lekker ruim te wonen, in een sfeervolle groene omgeving, met minimale vaste lasten.

BEPROEFD Projectontwikkelaar Harrie Oelers (foto) vertelt erover alsof het allemaal vanzelfsprekend is. Dat is het ook voor dit plan. Maar uiteraard is over ieder detail zorgvuldig nagedacht en liggen er weloverwogen keuzes aan de realisatie van ’t Parcje ten grondslag. “Ik zit veertig jaar in het vak, heb bijna vijftienduizend woningen ontwikkeld en gerealiseerd. Met Molenveld II in Roermond heb ik destijds de eerste ecologische wijk gebouwd. Ik heb inmiddels ook de nodige duurzame woningen ontwikkeld. Bij de ontwikkeling van ’t Parcje heb ik bestaande en nieuwe inzichten gecombineerd om optimaal in te spelen op de behoeften in de markt. Overigens met de kanttekening dat er alleen beproefde technieken en materialen zijn gebruikt. Je kunt woningkopers immers niet opzadelen met een experiment, zeker niet als het niet uitpakt zoals verwacht. DUURZAAM Aan het plan liggen twee energiebesparende uitgangspunten ten grondslag, die een primeur zijn voor Nederland en

24 ROERMOND-ECHT


Het plan is opgebouwd rondom de bestaande bomen, de wegen buigen er omheen. Aangevuld met nieuw groen, biedt ’t Parcje echt een parkachtige sfeer.

RABO GROEN HYPOTHEEK

1441

Europa. Alle woningen zijn exact op het zuiden gericht en de daken zijn onder een hellingshoek van 31 graden gebouwd. Hierdoor wordt maximaal gebruik gemaakt van de kracht en warmte van de zon. De beschikbare ruimte wordt bovendien volledig benut. De zuidkant van het dak bestaat volledig uit zonnecellen, verder niets: geen pannen, geen dakdoorvoeren, geen dakkapellen. Door de combinatie van dit energiedak en de dikke gevelisolatie (23 tot 30 cm) hoeven bewoners zich geen zorgen te maken over het energieverbruik en de bijbehorende kosten. De woningen zijn nagenoeg energieneutraal en bepaalde types hebben zelfs nul op de meter. Een ander kostenbesparend geheim is dat bij de bouw gebruik wordt gemaakt van standaardmaten. In de architectuur is daar echter zo subtiel mee gespeeld, dat het totaalbeeld verre van standaard is.

voorzien van een personenlift. Daarmee zijn ze ondanks de verdieping toch eenvoudig levensloopbestendig te maken. De kosten hiervoor zijn minder dan de helft dan die van een uitbouw om gelijkvloers te kunnen wonen. Bewoners leveren er alleen een bergkast voor in. En het onderhoudscontract is niet duurder dan een servicecontract voor bijvoorbeeld een cv-ketel. Mensen kunnen dus ook gewoon lekker lang in ’t Parcje blijven wonen.

GEMEENSCHAPPELIJK GROEN De derde en laatste noviteit is het gemeenschappelijke groen in het plan, dat als de begroeiing sterk genoeg is door de bewoners zelf wordt onderhouden. Deze groenstroken, naast de eigen kavels, dragen bij aan het groene, parkachtige en ruime karakter van ’t Parcje. En ze versterken het buurtgevoel. En dat is in een nieuwbouwwijk natuurlijk ook alleen maar heel fijn.”

Koopt u een milieuvriendelijke en duurzame nieuwbouwwoning? Dan kan de Rabo GroenHypotheek interessant voor u zijn. Met een GroenHypotheek krijgt u tijdens uw eerste rentevaste periode 0,5% korting op de hypotheekrente voor 10 jaar vast. Voor het aanvragen van een Rabo GroenHypotheek heeft u een Groenverklaring nodig. Deze wordt afgegeven voor 10 jaar. U krijgt rentekorting op uw GroenHypotheek voor de duur van uw Groenverklaring. Voor meer informatie: www. rabobank.nl/ duurzaamwonen

MEER WETEN? WWW.PARCJE.NL

LEVENSLOOPBESTENDIG Een tweede primeur is dat alle woningen kunnen worden 25


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.