Page 1

MÁJUS / POZSONY

2014 / MÁJUS

MÁJUS / POZSONY chiátriai intézetet? Lepusztul az épület, gaz veri fel a kertjét, már csak egy maroknyi beteg vegetál a negyediken. Az előrehaladott demenciában szenvedők az amnézia birodalmában élnek… Nekünk pedig szembe kell néznünk egy sor kérdéssel: Mit profitálhat a társadalom abból, ha a pszichés zavarokkal élők élete meghosszabbodik? Mi értelme segíteni a szenvedőknek, ha minden út a halálhoz vezet? Hiszen a szenvedés teszi emberré az embert. Amikor a modern orvostudomány eredményeivel kábítjuk magunkat, örökre megfeledkezünk az emberiségnek eddig menedéket nyújtó vallásról, és a filozófiáról.”

május 7. 18.00 Pozsonyi Magyar Intézet, Védcölöp út 54. „Nem ismerjük egymást?“ – ezt a címet viseli a szlovákmagyar barátság szellemében született S(z)lomarát egyesület beszélgető-sorozata. A beszélgetések annak jegyében jönnek létre, hogy a „másik“ megismerése nem kell, hogy a saját kulturális identitás gyengülését jelentse. Az est házigazdája Lucia Satinská, vendégei pedig egy-egy szakma elismert személyiségei, ezúttal Szidi Tobias és Jana Kirschner énekesnők. Szlovák nyelvű rendezvény.

PanoDráma – beszélgetés a dokumentarista színházról

POZSONYI ESTEK Július Cmorej: Pozsony - Pressburg - Prešporok - Bratislava Vidáman és komolyan a város történelmi képeslapjairól május 14. 18.00 Pozsonyi Magyar Intézet, Védcölöp út 54. Előadás Pozsony első képeslapjairól, a város téli atmoszférájáról, a holdfényes Pozsony látványáról, és arról, hogy már „akkoriban” is retusáltak… az első trolibuszról, villamosról, vagy a legnagyobb vásárhelyről, amelyek mind helyet kaptak a régi képeslapokon. A rendezvény főszervezője a Pozsonyi Városszépítő Egyesület. Szlovák nyelvű előadás. IRODALMI ÉJJEL – Pozsony, Besztercebánya, Zsolna, Alsókubin, Trencsén, Szenc május 14. 17.00–22.00 Grössling u. 48., M. R. Štefánik Alapiskola, Anyák Központja Évek óta nagy sikernek örvend az Irodalmi Éjjel: a belváros látványos és eldugott helyszínein olvasnak fel neves színészek a világirodalom szlovákra lefordított remekeiből. A magyar irodalmat Ébert Tibor: Jób könyve / Bratislavská fantázia (Marenčin P.T. Kiadó, 2013) című, szlovák fordításban megjelent könyve képviseli. A részletet a könyvből Roman Pomajbo színművész olvassa fel. Társszervező: EUNIC A NOVÁ DRÁMA Fesztiválon fókuszban: Magyarország www.theatre.sk Proton Színház: DEMENCIA május 15. 19.00 Szlovák Nemzeti Színház Pribinova 17.

május 15. 14.00 Pozsonyi Magyar Intézet, Védcölöp út 54. A PanoDráma nemzetközi sikereket is magáénak tudó formáció. Előadásaik a társadalmi perifériára szorult emberek témájával foglalkoznak, aktualizált színházi formában, eredeti interjúk és egyéb dokumentumok alapján. A rendhagyó dramaturgiával létrehozott előadások szövegkönyvéből is hallhatunk részleteket a színházról szóló beszámolóban. Szimultán tolmácsolással angol és szlovák nyelven. : ( : )

Maďarský inštitút v Bratislave

Pozsonyi Magyar Intézet

„NEM ISMERJÜK EGYMÁST?”

Frenák Pál Társulat: x&y - battement de coeur május 17. 19.00 P. O. Hviezdoslav Városi Színház Lőrinc-kapu u. 19.

Koreográfus: Frenák Pál A díszlet egy különleges fehér hálórendszer, ami önmagában is egy képzőművészeti installáció; de folyamatosan mozgásban van és reagál a táncosok mozgására. A fehér hálórendszerben pedig ott az ember, a férfi és a nő, tele kérdésekkel és kételyekkel. „Az ember nem sok dolgot választhat az életében, ám azt mindenképpen, hogy kivel éli le az életét, ki az, akivel megosztja azt. A saját tapasztalataim alapján azt vettem észre, hogy azok az emberek, akik párban vannak és képesek nagyon őszintén rezonálni egymásra, tovább élnek.” (Frenák Pál)

(18 éven felülieknek!)

Rendező: Mundruczó Kornél „Mi történik akkor, ha bezárnak egy európai hírű magyar pszi-

Téma: VIKTOR PELEVIN – az Irodalmi Szemle májusi lapszámbemutatója május 21. 18.30 Café Nappali, Védcölöp út 54. Hol vannak a turbórealizmus határai? Pelevin álmodik minket, vagy mi álmodjuk Pelevint? Vendég: M. Nagy Miklós író, műfordító, az Európa Könykiadó igazgatója, Viktor Pelevin magyarországi kiadója.


MÁJUS / POZSONY

MÁJUS / POZSONY

QUIMBY – koncert

POZSONYI KIFLI: A Hviezdoslav tér – keletről nyugatra

május 23. 20.00 KC Dunaj, Nedbalova 3. A Quimby alternatív magyar zenekar, mely országos ismertségre tett szert; zenéjüket „sanzonos hangvételű dalok, expresszív zenei világ, erőteljes előadásmód, szimbolikus szövegvilág jellemzi, melyet helyenként népi elemekkel fűszereznek.“ Dalszövegeik jól ismertek a húszas, harmincas korosztályok előtt, zenei világuk a magyarul nem értők számára is vonzó. RINGATÓ – Vedd ölbe, ringasd, énekelj! május 22. 10.00 www.ringato.hu Pozsonyi Magyar Intézet, Védcölöp út 54. Szeretettel várjuk foglakozásainkra a már néhány hónapos babákat is és minden olyan szülőt, nagyszülőt, aki szívesen énekel, játszik együtt a kicsinyekkel, oldott, szeretetteli légkörben, aki maga is úgy érzi, fontos, hogy a művészet eszközeivel neveljünk. MAGYARORSZÁG CSEPPEKBEN – A tűzhányó árnyékában május 22. 19.00 Café Nappali Védcölöp út 54.

MÁJUS

május 27. 17.30 www.pozsonyikifli.sk Pozsonyi Magyar Intézet, Védcölöp út 54. Régi képeslapok és fényképek segítségével képzeletbeli sétán veszünk részt a történelmi Pozsonyban, a Hviezdoslav téren – Sétatéren, amely a 19. és 20. század fordulóján Pozsony legszebb közterületei közé tartozott. A reprezentatív arisztokrata paloták és házak ölelésében pihenő kávéházak, a fák zöldje közt megbúvó szobrok és emberi történetek feltartóztathatatlan folyama... Előadó: Ján Vyhnánek, Pozsonyi Kifli Pt. Szlovák nyelvű előadás. Közgazdász Klub: ÚJ UNIÓS FORRÁSOK A (LÁT)HATÁRON május 29. 17.00 Pozsonyi Magyar Intézet, Védcölöp út 54. 2014-től új hétéves pénzügyi programozási időszak (2014 –2020) kezdődik az Európai Unióban, új forrásokkal, új prioritásokkal, új kihívásokkal. Miként érinti ez vajon a Dél-Szlovákiai régiókat és a szlovák-magyar határon átnyúló társfinanszírozási támogatásokat? Milyen új lehetőségekre számíthatnak a pályázók? Előadók és a kérdésekre válaszolók: Ocskay Gyula, a CESCI főtitkára és Vitárius Lajos, a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság gazdasági szakértője. Társszervező: Szovákiai Magyar Közgazdász Társaság ZÓRÁD ERNŐ – válogatás egy életműből – kiállítás

Magyarország történelmi borrégióinak, kultúrtájainak bemutatása borkóstoló keretében. Bemutatkozik a Somlói borvidék. Részvételi díj: 20 Eur Együttműködésben a Magyar Turizmus Zrt-vel. Kísérőrendezvény: A borkóstolót megelőzően, 17.45 órától Ladislav Vallach fotóriporter Emberek és tárgyak című kiállításának megnyitója a Nappaliban. AZ I. VILÁGHÁBORÚ A MAGYAR ÉS SZLOVÁK KULTURÁLIS EMLÉKEZETBEN – konferencia május 26. 10.00 –17.00 Pozsonyi Magyar Intézet, Védcölöp út 54. Az első világháború kitörésének centenáriumára szervezett szimpózium, magyar és szlovák történészek részvételével. A rendezvény házigazdái: Halász Iván és Tóth Sándor. A konferencia végén bemutatkozik a Korridor címen megjelenő új magyar-szlovák történelmi folyóirat, melynek felelős szerkesztője Demmel József. Társszervező: SJE Tanárképző Kar Szlovák Nyelv és Irodalom Tanszék Szlovák nyelvű program.

Pozsonyi Magyar Intézet Védcölöp út 54.

POZSONYI MAGYAR INTÉZET 811 06 Pozsony, Védcölöp út 54. Tel.: Fax: Internet: e-mail: Hivatali órák hétfő–csütörtök

BOR ÉS ÉPÍTÉSZET KÖZÉP-EURÓPÁBAN – vándorkiállítás Design factory, Bottova 2 http://wine-architecture.eu/ A nemzetközi projekt a közép-európai borkultúra s a kortárs építészet különleges kapcsolatára kíván rávilágítani. Azokat az ismertebb borászatokat mutatja be, amelyek a minőségi bortermelés mellett inspiráló és minőségi építészeti környezet kialakításában is megfelelnek az igényeknek. A kiállítás 2014. május 18-ig tekinthető meg.

9.00 –16.00

Magyar nyelvtanfolyam kezdők, középhaladók és haladók részére

café 811 06 Pozsony, Védcölöp út 54. e-mail: hétfő–péntek

cafenappali@gmail.com 14.00 – 22.00

A Pozsonyi Magyar Intézet épületében működik a Nappali ������ –����� egy hely, ahol kávé, tea, magyar bor, üditő mellett könyvek, folyóiratok és újságok, halk zene és internetezési lehetőség várja a betérőket. Könyvtári nyitva tartás: hétfő–csütörtök 14.00­–18.00 A könyvtári szolgáltatás a Nappalin keresztül érhető el. Az intézet programjait nyomon követheti a Facebook közösségi portálon: www.facebook.com/pozsonyi.magyar.intezet A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

www.zoraderno.hu www.zoraderno.hu

A művész teljes alkotói pályáját átölelő kiállítás bepillantást enged a sokszínű életmű rejtelmeibe. A festmények, grafikák, képregények, irodalmi illusztrációk, karikatúrák melegségükkel, bensőségességükkel, finomságukkal egyedülállóak. Megtekinthető: 2014. május 22-ig.

02/52 44 29 61 02/52 44 29 60 ������������������������������ www.pozsony.balassiintezet.hu� bratislava@hunginst.sk

Médiapartnerek: ___

2014 majus hu  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you