Page 1

POVIM

2n TRIMESTRE

CURS 2008-2009

N

NÚM 2

ANY I

REVISTA TRIMESTRAL DE L’INSTITUT D’ENSENYAMENT SECUNDARI DE PORRERES

J O R N A D A S O L I D À R I A

I

M U L T I C U L T U R A L


Editorial

Com els moixos i els cans?

Revista Trimestral Núm 2 - Any I

IES PORRERES

CTRA. MONTUIRI S/N PORRERES

07260

T 971 168 590 – F 971 168 217

iesporreres@educacio.caib.es

COORDINADOR Biel Vich

Comissió de la revista

Francisca Artigues Mika Obrador

Miquel A. Serra

Correcció lingüística

Margalida Sampol Maquetació

Miquel A. Serra Biel Vich

Imprimeix

Impremta Adrover 07630 CAMPOS Ronda Catalunya, 56 T 971 651 616

Aquesta és una revista independent i plural. La seva opinió s’expressa només per mitjà dels editorials. Els articles firmats expressen únicament l’opinió dels seus autors.

2

JORNADA SOLIDÀRIA I MULTICULTURAL

Quan els cans aixequen la cua volen expressar el seu estat d’eufòria i alegria. En canvi quan els moixos aixequen la cua es com a mostra de nerviosisme i agressivitat. Quan el ca alegre i amb ganes de jugar s’acosta al moix aquest creu ser atacat de forma salvatge. És la història d’una eterna incomprensió i enemistat. Els instints els han jugat una broma pesada. Entre els humans procedents de diferents cultures poden passar coses similars. Podem interpretar com a mostres de provocació i agressivitat coses que per als altres no tenen cap significacó. Afortunadament no sóm animals i no estem dominats pels instints. La raó ens ha d’ajudar a superar aquests malen-

EDITORIAL

ACTUALITAT

2

3

El SEPC es presenta 3

Obrim un restaurant 4

Pràcticum de biologia 5

Dia de la Pau a l’IES 6

Violència de gènere 6 Sant Antoni 2009 3B, sóm els reis

7

8

tesos. Però com? La millor manera d’evitar-los és conèixer a l’altre. Només el coneixe-

ment mutu ens pot salvar d’aquests errors d’interpretació.

Darrerament a l’IES Porreres s’han produit alguns conflictes de convivència entre “nadius i nouvinguts”. Per això el centre ha decidit organitzar una jornada solidària i multicultural. Cal que tothom entengui perquè aquesta gent ha emigrat i com és la seva cultura. Però també que ells coneguin i entenguin als nadius. No s’han d’autoexcloure i formar “guetos”. Del coneixement mutu ha de néixer el respecte mutu. Els mallorquins no som aliens al racisme i la xenofòbia, i si no que els hi demanin als xuietes (jueus mallorquins) o als forasters (immigrants peninsulars). No deixem que això es torni a repetir. Superem prejudicis i estereotips. No siem com cans i moixos.

REPORTATGES

10

CREACIÓ

18

Berlín/2009

11

MÚSICA

21

Marroc

12

Polònia

14

ECOCENTRE

17

Composició: Pedro Quintana i Bernat Vaquer, 2A

SUMARI

My journey diary

10

Instituts a l’estranger 12 Alemanya

13

Dijous Llarder 2009 15

COOL & FASHION 20 HUMOR

22

HORÒSCOP

24

PASSATEMPS

26

FLC (INTERCANVI) 23 CÒMIC APIMA

25

27


Actualitat

Un grup d’alumnes s’uneix a un sindicat d’estudiants

EL SEPC ES PRESENTA EN SOCIETAT

Aquest és el logotip d’aquest sindicat d’estudiants

Mateu Català, 4A Benvolguts estudiants de l'ies porreres, el SEPC recentment constituït a aquest centre, vos dona la benvinguda al seu grup. Com a membres d'aquest nucli vos convidam a unir-vos amb nosaltres, que formam part del SEPC. Qui som? El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) som l'organització estudiantil de l'esquerra independentista, nascuda arran de la fusió de les organitzacions estudiantils Alternativa Estel i la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC). Treballem amb voluntat d'esdevenir l'eina de tots els estudiants dels Països Catalans per la seva auto organització, formació i presa de consciència en la defensa dels nostres drets com a estudiants i persones. CONSTRUÏM UN MODEL EDUCATIU... Públic: volem un ensenyament que garanteixi la igualtat d'oportunitats real per a totes i tots, que ens permeti accedir al coneixement sense traves acadèmiques, burocràtiques ni econòmiques. Entenem que l'ensenyament públic ha de ser d'accés universal, gratuït i gestionat única i exclusivament per l'administració pública sense concessions ni intromissions de capital privat. Popular: defensem i treballem per un model educatiu transversal, multidisciplinari i integrador amb les dinàmiques socials que envolten instituts i universitats, amb un model pedagògic democràtic i participatiu que s'allunyi de la rigidesa tradicional, i que vagi encaminat a fomentar l'esperit crític.

3

Català: treballem per un ensenyament català, entenem que cada poble, per afrontar els propis reptes socials, culturals i econòmics té el dret a organitzar i regular el seu propi sistema educatiu. Lluitem per un marc educatiu dels Països Catalans i volem un ensenyament català tant en llengua com en continguts. La llengua catalana ha de ser la llengua vehicular de l'ensenyament. Antipatriarcal: lluitem per assolir la igualtat de sexes. Així, apostem per la coeducació com a millor mètode educatiu per a assolir el nostre objectiu. Entenem que només una educació no sexista des de menudes i menuts podrà canviar la societat masclista hegemònica. Tanmateix, reivindiquem el paper de l'ensenyament per avançar en la normalització de les diferents opcions sexuals. De qualitat: exigim un model educatiu que no mesuri la qualitat educativa exclusivament per la seva eficiència, sinó que inclogui criteris acadèmics i de socialització del coneixement. Entenem que l'estudiant no pot ser tractat com una consumidora de coneixement o client, sinó com una persona en formació. Aquest ensenyament ha de partir i promoure models educatius racionals i científics, defugint dogmatismes. Treballem per assolir la laïcitat. Si qualcú esta interessat en forma part d'aquest nucli, nosaltres ens reunim normalment cada dimecres després de classe a la biblioteca, sol dura mitja hora. Abans de venir agraïríem que ho consulteu a un membre del grup per confirmar si la reunió es realitzarà.

El SEPC va organitzar la vaga d’estudiants del dijous 12 de març contra el Pla de Bolonya


Actualitat

Els alumnes de 3r i 4t de diversificació a ASL ...

“OBRIM UN RESTAURANT” A L’IES PORRERES

Els alumnes de 3r i 4t DC Els alumnes de 3r i 4t d’ESO de diversificació realitzàrem, abans de Nadal, i a l’àmbit sociolingüístic (ASL), una activitat anomenada “obrim un restaurant”. Durant una hora a la setmana vam dur a terme aquesta tasca que engloba exercicis en català, castellà i aplicació i ús de les noves tecnologies a l'aula. Preparàrem una activitat encaminada a obrir restaurants de diferents categories i/o especialitats: cuina marroquina, cuina italiana, cuina internacional, cuina mallorquina, "nouvelle cuisine", ... També prepararem una "carta de menjars" i una "carta de vins"( Per complementar la carta de vins havíem fet una visita al celler de J. Mesquida de Porreres). També vàrem aprendre a parar taula, vàrem estudiar les normes de protocol i les comparàrem amb moments anteriors de la història (Les”bones maneres” al Renaixement segons Leonardo Da Vinci). El treball va culminar en una festeta on presentàrem les “cartes del restaurant” i l'ambientàrem segons el que havíem treballat. Tot això dins el marc de "La Tradició de Nadal: el dinar de Cap d'any" No hi va faltar detall... i a més “disfrutàrem de la bona cuina”.

Ja no fa falta viatjar a Itàlia per menjar les pizzes més saboroses o la pasta més alldente!

4

L’IES Porreres té el seu propi “Arguiñano”

Fa ganes visitar aquest establiment i cruspir-se un bon couscous, o qualsevol altra delícia marroquina!


Actualitat

Els alumnes de 4t d'ESO aprenen a llegir la natura i a veure ecosistemes

PRÀCTICUM DE BIOLOGIA I GEOLOGIA AL CAMP D'APRENENTATGE DES PALMER

Observant les aus des Salobrar: coll blaus, avisadors, agrons, ...

Alumnes de Biologia i Geologia de 4t d'ESO.

Els dies 5 i 6 de febrer els alumnes de Biologia i Geologia de 4t d'ESO vàrem anar d'excursió a es Palmer de Campos. L'objectiu era aprendre a llegir la natura i veure ecosistemes, tot i què vàrem aprendre molt més, com per exemple com cuidar les platges i respectar el nostre entorn. Vàrem partir el dia 5 a les 8:00h del matí. Quan vàrem arribar, anàrem a l'antiga escola des Palmer on deixàrem les maletes i coneguérem en Martí, el guia que ens va acompanyar els dos dies. Seguidament, ens va deixar uns prismàtics per persona i dos quadernets per parella, que eren guia sobre el Salobrar i la platja des Trenc. També ens va donar uns potets per recollir mostres del que trobéssim interessant i així el dia següent poder analitzar-les. Llavors partírem cap al Salobrar i allà ens contaren el procés de salinització des de que la sal es troba a l'aigua de la mar fins que està empaquetada i a punt de ser venuda. Vàrem seguir la visita pels estanys del Salobrar on vàrem poder observar algunes aus com l'ànnera blanca, el coll blau, agrons, gavines, ...també vàrem veure l'Artemia salina, una gamba que és un dels animals més antics de la Terra (uns 100 milions d'anys). Llavors emprenguérem un llarg camí cap a la platja des Trenc, allà en Martí ens va fer una xerrada sobre l'arena, el turisme, les causes del retrocés de

5

la costa davant la mar, etc. Això ens ha ajudat a entendre el mal que feim als paisatges de Mallorca. Després de veure la platja vàrem estudiar el sistema dunar, se'ns va explicar que en teoria hi hauria d'haver tres franges dunars: la primera coberta per herba baixa, la segona per arbusts i la tercera per pins. En l'actualitat la platja ha reduït la seva extensió i ja no existeix la primera franja dunar, per tant la mar quasi arriba a la segona franja. Vàrem acabar el primer dia tornant des de la platja des Trenc fins a es Palmer, per un camí molt llarg, durant el qual en Martí ens anava explicant les coses interessants que anàvem trobant, com una de les més gracioses per nosaltres: l'excrement de vaca que ens va tenir entretinguts durant més de deu minuts. Quan vàrem arribar a es Palmer ens vàrem instal·lar, ens vàrem dutxar i repartir les feinetes: posar taula, llevar taula, granar, escurar, ... Tot seguit vàrem sopar i després ens deixaren anar a l'habitació: uns miraven un partit de futbol, altres jugaven a cartes i els altres simplement xerraven ... durant quasi tota la nit vàrem estar desperts. Quan ens vàrem despertar amb cares de son i cansament, vàrem berenar i esperar l'arribada d’en Martí per observar amb una lupa les mostres del que havíem arreplegat a l'excursió del dia anterior. Després vàrem fer una gimcana i quan vàrem acabar vàrem descansar mitja horeta i tot seguit vàrem emprendre el viatge cap a Porreres.

Observant amb les lupes les mostres recollides d'excrements, posidònia, algues, ossos, ...


Actualitat

Els alumnes de diversificació a L'ASL treballem ...

EL DIA DE LA PAU A L’IES PORRERES

Alumnes 3r i 4t DC El 30 de gener celebrem el dia de la pau. Aquest dia a 1948 va ser assassinat Mohandas Mohamed Gandhi, conegut com Mahatma Gandhi(“Gran ànima”). Va ser un pensador i polític indi que predicava la no-violència. Gandhi mai va arribar a rebre el premi Nobel de la Pau, encara que va ser nominat cinc vegades entre 1937 i 1948. Dècades després, el Comitè que administra el premi Nobel van declarar la injustícia per aquesta omissió, que van atribuir als sentiments nacionalistes dividits que van negar tal premi a Gandhi. Quan al Dalai Lama li va ser atorgat el premi el 1989, el president del comitè va declarar que en part aquest premi s'atorgava en tribut a Mahatma Gandhi. El govern de l’Índia, concedeix el “premi de la Pau Mahatma Gandhi” que ha rebut , entre d'altres, Nelson Mandela.

Hem treballat el significat de conflicte i guerra. QUÈ ÉS UN CONFLICTE:situació d'oposició, desacord o lluita.Parlant es pot resoldre, però a vegades “s'arriba a les mans” QUÈ ÉS UNA GUERRA:forma sistemàticament violenta de resoldre conflictes polítics, una situació en la qual els qui tenen el poder polític deixen en mans de les armes la resolució. La mort i a vegades el genocidi és un fet. DECÀLEG DE LA NO VIOLÈNCIA

1. La prevenció és més important que la intervenció 2. Recerca de la veritat, no de la “meva Veritat” 3. Recerca da la justícia, no del meu privilegi 4. Companys vists com a col·laboradors 5. Oberts a a arribar a acords 6. El respecte= centre de la no violència 7. No odiar. No voler destruir 8. No a la força física, sinó a la força interior. 9. No és possible obtenir el bé practicant el mal 10. La cultura de la pau cerca la solució del conflicte.

Després estudiàrem les guerres del nostre temps. Per desgràcia hi havia moltes més guerres que alumnes i en quedaren moltes sense treballar.

DIVERSIFICACIÓ DIU NO A LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE!

Alumnes de 4DC

Tractàrem aquest tema a la classe d'ASL amb profunditat. Vàrem veure la pel·lícula TE DOY MIS OJOS d'Iciar Bollain, interpretada per Laia Marull i Luís Tosar. Va servir de punt de partida per analitzar la situacio actual. Vàrem escoltar cançons que tracten aquesta temàtica. Vàrem fer un anàlisi de les lletres dels temes “Malo” de Bebe, “En tu ventana” d'Andy y Lucas i “Tenc fam” de tu de Lax'n'busto. Finalment vérem la situació que pateixen les dones a altres països.Treballant el texte “Mujer afgana, una vida atroz” i el vídeo “La dona a Paquistà”. A partir de tot el que hem vist no podem deixar de pensar que “El que calla n'és còmplice”.

6


Actualitat

Gloses, ximbombada, fogueró i torrada solidària ... Extraescolars

SANT ANTONI 2009

Un any més la comissió d’extraescolars de l’IES Porreres va organitzar una sèrie d’activitats per dia 17 de gener, Sant Antoni. Les activitats proposades per aquesta diada varen ser: - Batucada i animació dels alumnes de teatre. - Corregudes de joies per nivells.

- Un apassionant combat de gloses amb premis per als grups autors de la millor glosa i a la millor interpretació musical. - Torrada pro-viatge d’estudis de quart. - Ballada popular.

- Gimcana organitzada pels alumnes 3r de teatre.

Perquè la festa fos més lluïda alumnes i professors varen anar vestits de NEGRE i/o VERMELL... La festa va ser un gran èxit de participació i els grups que van resultar premiats varen ser:

- Premi a la millor glosa: 1r cicle 1D i 2n cicle 4A.

- Premi a la millor interpretació: 1r cicle 2C i 2n cicle 3C.

Els professors de l’IES Porreres també es van animar a glosar i cantar

7

3B interpretant les seves gloses Gloses de 4A Gloses de 3r

L’Ies Porreres cau a peces tot xepat de cruis està cada pic hi ha més goteres noltros ho haurem d'arreglar.

Sa revista POVIMON vaja nom que li han posat és lo més cutre del món no sé jo qui l'ha triat.

Sant Antoni és molt viu no se'n pensa cap de bona i amb so cap de sa perdiu toca es cul a sa madona.

Ai! en Llorenç Vallespir un bon jugador seria si tots els gols els faria Ai! en pròpia porteria.

Enguany tots els de quart ja estan ben preparats a Berlín se n'aniran i allà s'hi quedaran.

Penosa és Povimon revista de tres pobles té nom de pokemon ni la volen els pobres.

Algunes alumnes de 3C, membres del grup de teatre, es van disfressar de dimonis per amenitzar la festa.


Actualitat

3r B

Fent una primera ullada al títol d'aquest article, podeu arribar a pensar que l'alumnat de 3r d'ESO B ha tingut una pujada d'autoestima, que tot sigui dit, motius no en falten, però no, res d'això. El títol d'aquest article fa referència a un projecte col·laboratiu que hem dut a terme el passat mes de desembre i que ha resultat summament interessant.

El projecte, anomenat “Carta als Reis” va consistir en un intercanvi de cartes entre l'escola de primària de Vilafranca i el nostre centre. Els nins i nines de 1r de Primària del CP ES CREMAT escriviren la seva carta als Reis d'Orient, i al cap de pocs dies, just abans de marxar de vacances, reberen una carta de Ses Majestats, en resposta a la que ells van escriure.

Us podeu imaginar les seves caretes? Els reis coneixien el seu nom, el dels seus amics, els de les seves mestres, si xerraven més del compte a classe o si no menjaven gaire verdures... L'única cosa que ells no sabien ni han de saber mai és que els seus reis particulars foren els al·lots i al·lotes de 3r d'ESO B de l'IES PORRERES.

Pel novembre, els nins/es de l'escola de Vilafranca prepararen les cartes a classe. Val a dir que totes les cartes, sense excepció, eren molt guapes, per emmarcarles. Dibuixos, colorins i lletres ben fetes mostraven l'interés, dedicació i il·lusió que tots els nins posaren en la realització de les seves cartes.

8

SOM ELS REIS

A les cartes ens trobàvem de tot. Tots, absolutament tots i de manera miraculosa, ens comptaven que havien fet bonda aquest any i què, per això, ens demanaven un llistat inacabable de regals, perquè s'ho mereixien. Pilotes, pepes, bicicletes, cotxes, nintendos foren els regals més demanats. Però d'altres es mostraven més sincers, com na Catalina, que ens explicava que no s'havia portat gaire bé perquè es barallava amb el seu germanet, però

Aquí veim les cartes que els nins van enviar als “reis” de 3r d’ESO-B.

que tinguerem en compte que sempre començava ell, o na Carme, que ens deia que no havia fet bonda, però que ens estimava molt..., o en Joan, que se'n recordava dels altres i volia que duguéssim regals a tots els nins i finalment especificava que es clar, a ell també.

Elegirem el CP Es Cremat per dos motius. Per un costat, perquè es tracta d'un centre petit i això ens permetia respondre a la totalitat dels nins i nines del curs i, per altra banda, com que part de l'alumnat de 3r B és de Vilafranca

coneixen a gran part dels nins i nines que han participat en el projecte, fet que ens va permetre personalitzar les cartes de resposta.

Des del moment en què se'ls hi va plantejar aquesta iniciativa, l'alumnat de 3r B va respondre de manera molt positiva, tot d'una s'hi van bolcar i això es va veure reflectit a l'hora de respondre les cartes. Tinguerem especial cura remarcant als nins que els Reis no sempre poden concedir tots els desitjos per tal de no posar en compromisos innecessaris a les famílies, ja que, el llistat de regals d'alguns nins era una mica llarg. Algunes de les cartes quedaren molt tendres i gracioses, d'altres no tant, però tots ho varen fer amb molta il·lusió i afecte. Ens contaren que les caretes dels nins en rebre la carta no tenia preu i això ja ho justifica tot. No se'n podien avenir que els Reis els coneguessin tan bé. En definitiva, es tractava de fer una activitat diferent, activitat que ha resultat molt interessant i que ha aportat molt a totes les parts, per la qual cosa pensam que es tracta d'una activitat a tenir en compte.

Per acabar, només volem agrair a tots els que han participat en aquesta iniciativa i que amb el seu treball i esforç han permés que aquesta activitat sortira endavant, especialment a les tutores de 1r del CP Es Cremat per la seva total col·laboració. A tots, gràcies.


“Article”

On March the 4th I'll travel to Berlin with my highschool

MY JOURNEY DIARY

We visited the important monuments like Brandemburg gate.

Catalina Melià, 4A My name is Catalina Melià and I'm studying 4th ESO A at IES Porreres. On March the 4th I'll travel to Berlin with my highschool mates and I'll write about it every day. I'll write sentences explaining what I've done, seen or felt. I'm really excited about it. March 3rd: I print the baggage list and I pack my stuff. The teacher will check my baggage once in Berlin. March 4th: at 9.40 a.m. We take off!!! I prepared tha case and all the details last night. In the morning, we arrived at twelve o'clock in Berlin, more or less. We settled at the hostel. Then we went to sightsee the city by bus and we visited the important monuments like Brandemburg gate or the wall. March 5th: We woke up and we went to visit the Sachsenhausen concentration camp. It was shocking and horrible but at the same time it was interesting. In the evening, we went to the Pergamon museum. But before we had little free time to eat. March 6th: My birthday! In the morning, we went

9

to visit the Checkpoint Charlie Museum and we saw different ways to escape across the wall. It was curious. In the afternoon, we had lottle free time to eat and go shopping. Later, we visited the Berlin Underground World and its bunks. March7th: We had all morning to spend in what we wanted and I slept until eleven o'clock. Then, I went for a walk and I had lunch because at two o'clock we must be at the hotel to go ice-skating. At night, we went to have dinner farther thatn the other days. March 8th: All the day in Dresden. We visited all the important places and we knew little history about there. I love this town. In my opinion, it's the nices place I've visited. March 9th: In the morning, we spent time to do the last shoppings or go to the Olympia Stadium. At midday, we went to the airport and we remembered the experience and we slept in the plane. At 9.10 p.m. We arrive at Palma's airport. The experience is over.


Fotoreportatge

BERLÍN 2009

Na Marilén, na Neus, n’Helena i en Jaume varen ser els professors acompanyants.

Aquí es veu com els alumnes de 4t fan un posat d’allò més artístic al monument a les víctimes de l’holocaust nazi.

El mur de Berlín, o mur de la vergonya, una altra de les visites obligades a la capital Alemanya. Va dividir en dos la ciutat des del 1961 fins la seva caiguda el 1989.

Alumnes i professors visitaren el fragment de mur més llarg que s’ha conservat, de poc més d’un km i que està decorat amb grafitis de tots els estils.

El mur feia uns 160 km i es creu que unes 270 persones van morir intentant creuar-lo. Fins el 1990 Alemanya va estar dividida en dos estats, enemics irreconciliables, un comunista (RDA) i l’atre capitalista (RFA).

La visita més emotiva va ser al camp de concentració de Sachenhausen, on els nazis van exterminar unes 300.000 persones: comunistes, socialistes, demòcrates, homosexuals, jueus, gitanos, testimonis de Jehovà, ...

10


Fotoreportatge

BERLÍN 2009

Els alemanys, sempre tan eficients, tenien preparada una cadira de rodes perquè en Mateu Català pogués visitar el camp.

Per moure’s per aquesta gran ciutat és imprescindible usar el metro i els ferrocarrils interurbans. El transport públic funciona d’allò més bé.

Una de les activitats més divertides: la visita a una pista de patinatge sobre gel, on més d’un va caure de cul!

L’ós és l’animal què apareix a l’escut de Berlín i el símbol de la ciutat. El futbol és l’esport nacional alemany. Una cosa i l’altra s’uneixen en aquesta divertida foto.

11

Tothom va quedar captivat per l’extraordinària bellesa de la ciutat de Dresden, aquí el grup posa davant el teatre de l’òpera.


Reportatge

Els alumnes de PALIC2 ens mostren instituts d’altres països

COM SÓN ELS INSTITUTS A L’ESTRANGER? L’INSTITUT AL MARROC

Imatge d’una classe a un centre educatiu del Marroc

Ihsan, Mohamed O, Qwatar, Chaymae, Mohamed R. L'institut a Marroc comença als 12 anys. Els cursos que equivalen a l'ESO allà es diuen: Sabha (setè), Tamna (vuitè), Tasha (novè), Axra (desè). El batxillerat són dos anys més, és diu bacaloria. Hi ha classes al matí i a la tarda, de les 8:00 a les 12:00 i de les 14:00 a les 18:00. Com que els instituts no són suficients per tants d'alumnes, es fan diferents torns. Uns hi van al matí i els altres a la tarda. Els dissabtes al matí també hi ha classes. Les classes són de 55 minuts. Tenim un pati de mitja hora. Durant l'esplai jugam, correm, xerram i berenam. També anam a resar per separat nins i nines. Els professors també resen. Cada grup té una aula assignada. A Marroc no feim palic, és clar. Les assignatures són les mateixes que aquí. Hi ha informàtica, tecnologia, ... La llengua estrangera que s'estudia és el francès i a partir de tercer també l’anglès. Una hora setmanal estudiam el Coran. Estudiam fragments de memòria i d'un en un sortim a recitar-lo davant la classe. Feim algunes excursions i a final de curs es fan competicions de futbol, atletisme, bàsquet entre els diferents instituts. Anam a dinar a casa amb la família. Tots els nins i nines duim una bata blanca per anar a l'institut. A les classes si no ens portam bé ens peguen amb un tub de plàstic. Si no duim les ungles ben tallades

12

també ens castiguen i ens peguen. Un altre càstig és enviar-nos a casa i fins que no ve el pare a parlar amb els professors no podem tornar a l'institut. Les amonestacions també existeixen. Les aules són molt grans i nombroses, els alumnes per aula podem arribar a ser 40. Els pupitres són de dues places, i no es poden separar. Quan feim exàmens si miram el company ens peguen. De totes maneres tenim dos exàmens diferents per no poder copiar. Si copiam ens posen un zero. La màxima nota és un 10. Tenim deures per fer a casa. Les vacances són les mateixes que aquí. Els professores i professores són variats. N'hi ha de bons, dolents, divertits, avorrits... com aquí. No és obligatori duu mocador al cap, n'hi ha que en duien i n'hi ha que no. Es donen notes dia 30 de gener i les finals dia 15 de juny. No hi ha recuperacions al setembre. El curs comença el setembre i acaba el juny.

Als instituts del Marroc l’ús del mocador no és obligatori per a les nines, però moltes el duen.


Reportatge

L’INSTITUT A ALEMANYA

Un dels gymnasiums de Lüdenscheid, centres on van els millors estudiants d’aquesta ciutat d’Alemanya.

Jessica Sandra Sciermoch, 2B A Alemenya l'institut comença als 11 anys. Els cursos són: cinquè, sisè, setè, vuitè, novè i desè. En acabar, els estudiants que volen anar a la universitat han de passar uns exàmens equivalents a la Selectivitat (Abitur). Sinó, poden canviar d'institut per aprendre un ofici, com una FP. Aquests instituts s'anomenen, Berufschule. Tenim tipus diferents d'instituts per fer l'ensenyament obligatori i el batxillerat, segons el nivell dels alumnes. - Hauptschule- Per alumnes amb dificultats d'aprenentatge. - Realschule – Per alumnes que poden assolir els mínims. - Gesamtschule- Alumnat bo, sense destacar. - Gymnasium- Alumnes amb molt bon nivell. Les classes comencen a les 8 i acaben a les 2h. Les classes duren 45 minuts i entre classe i classe tenim 5 minuts per canviar d'aula. Cada dues hores tenim un esplai de 20 minuts per sortir al pati a berenar o a jugar. Si volem podem quedar dins el centre on hi ha un espai amb jocs de taula per quan plou o fa mal temps. Les classes són de 32 alumnes.

13

Les assignatures que tenim són: Física i química (són dues assignatures diferents), matemàtiques, anglès, alemany, educació física, informàtica, naturals, socials...). Si no ens portam bé ens fan copiar les normes de comportament, avisen els pares i ens posen negatius. Tenim molts deures per fer a casa. Les notes a Alemanya van de l'1 al 6. L'1 és excel.lent, 2 és notable, 3 bé, 4, suficient, 5 i 6 és insuficient. Es fan dues avaluacions, a mitjan curs i al final. No hi ha recuperacions a començament del curs. Anglès, alemany i matemàtiques són molt importants. La mitjana d'aquestes notes ha de sortit aprovada per poder passar curs, sinó es suspèn. Si has de repetir per segona vegada el mateix curs et canvien d'institut. Passes a un institut de “nivell” més baix. Si treus molt bones notes passes a un institut superior. Les vacances estan distribuïdes de manera diferent: - Nadal - una setmana - Dues setmanes i mitja a l'hivern, època de neu. - Pasqua – dues setmanes - A l'estiu- un mes - Hi ha festius al llarg de l'any.


Reportatge

L’INSTITUT A POLÒNIA

Cieplice, la meva ciutat d’origen a Polònia

Arek Gradziel,1B A Polònia l'institut , que s'anomena Gimnazium, comença als 13 anys. Es fan tres cursos obligatoris (primer, segon i tercer), es diu Gimnazial. Després es pot fer batxillerat, es diu Liceal, que són dos anys. Al meu institut, el batxillerat s'estudia en un edifici diferent, però es comparteix el pati. A part de batxillerat es pot estudiar dos anys de Formació professional al mateixos instituts. El curs comença al setembre i acaba al juny. Les vacances es distribueixen de la següent manera: dues setmanes per nadal, una i mitja per pasqua i dos mesos i mig a l'estiu. Les classes comencen a les 8 i acaben tres dies a les 3 i dos a la 1. Les classes són de 50 minuts, els alumnes canviam de classe. Entre classe i classe tenim 10 minuts, podem sortir al pati o estar pels passadissos i després de la tercera hora tenim 30 minuts d'esplai,

14

jugam a futbol, berenam (hi ha un bar), i xerram. Estudiam les mateixes assignatures que aquí, excepte català i castellà perquè estudiam polonès i anglès, com a optativa també tenim alemany. Música i plàstica s'estudien a partir de tercer. Si no ens portam bé ens posen amonestacions i telefonen als pares. Es pot repetir curs màxim tres vegades, llavors et canvien d'institut i fas com a una garantia social amb poques hores de classe i més hores de feina i pràctica. Les notes van d '1 a 6. 1 Un 1 equival a 1 i 2, un 2 equival a 3 i 4, un 3 equival a 5 i 6, un 4 equival a 7 i 8, un 5 equival a un 9 i finalment el 6 correspona 10. Ens donen notes cada trimestre. Hi ha recuperacions de setembre. Si suspens tres assignatures has de repetir curs. Feim excursions i sortides. Els professors són diferents, uns avorrits, uns tenen mal humor, altres són normals. Les classes són de 15 a 25 alumnes. Durant l'esplai podem sortir al carrer o anar a casa a dinar, perquè a Polònia dinam molt prest, però no podem arribar tard. A vegades n'hi ha que fan campana, llavors els posen amonestacions i avisen a casa. A principi i a final de curs anam a l'església, normalment en divendres i la directora dóna la benvinguda o l'adéu als alumnes i pares que hi assisteixen. El capellà fa una missa perquè el curs vagi bé, en general, però sobretot pels mals estudiants. El capellà beneeix els alumnes de primer. Per anar a la universitat s'ha de passar un examen com la selectivitat.

Aquests són alguns dels alumnes de PALIC que han realitzat aquest magnífic reportatge


Fotoreportatge

DIJOUS LLARDER A L’IES PORRERES

1B va representar en una comparsa les diverses edats de l’home. La mort tancava la desfilada.

!E, disfressats de super-espies varen guanyar el premi a l’originalitat.

2B va reviure l’Amèrica dels anys 50 i el rock & roll en la seva representació de Grease. Fou la millor coreografia.

2C es van disfressar d’obrers de la construcció

La comparsa de 2D va ser la més “freaky” de totes

2E es van disfressar de col·legials d’uniforme al més pur estil “rebelde”.

15


Fotoreportatge

CARNAVAL 2009

3B va representar unes noces amb sorpresa final

3C va posar en pràctica una de les coreografies més elaborades i originals

4A ens va transportar al Chicago dels violents anys 20, amb gangsters i noies “cotton club”.

4B va crear un teatre de titelles amb diversos personatges.

Finalment 4C i 4DC es varen unir per fer la seva versió particular del “thriller” de Michael Jackson.

El jurat va haver de deliberar molt per l’alta qualitat dels espectacles desenvolupats per tots els grups.

16


Ecocentre

Fotonovel·la (2ª part)

LA BRUTOR DEL PATI TÉ “CAMES”

Comissió de Medi Ambient

UNA ESTACIÓ METEOROLÒGICA A L'IES PORRERES

Els mateixos alumnes seran els encarregats d'anar recollint dades que serviran per fer un petit estudi de la meteorologia de Porreres. Per tant, des de dia 1 de març els alumnes prenen dades meteorològiques de dilluns a divendres a les 10:45h.

Quique Rodríguez L'estació meteorològica a l'IES Porreres ja és una realitat gràcies a la feina dels alumnes de 3r ESO A de l'optativa de “Taller de Ciències Experimentals”, en Jaume de consergeria i alguns professors del departament de Biologia i Geologia .

L'estació, situada a la zona nord de l'institut (devora l'hortet ecològic), consta de: - Una caseta meteorlògica per assegurar la validesa de les dades. - Un pluviòmetre per mesurar la pluja. - Un termòmetre de màxima i de mínima. - Un baròmetre per mesurar la pressió atmosfèrica. - Un higròmetre per mesurar la humitat relativa. - Un anemòmetre i un penell per determinar la velocitat i direcció del vent. Aquests dos instruments no acaben de funcionar gaire bé.

17

Les dades diàries que s'apunten són: temperatura, humitat i pressió a les 10:45h, temperatura màxima, mínima i precipitació del dia anterior, i estat del cel a l'hora de l'observació. En finalitzar cada mes es calcularan les mitjanes de les dades recollides i es penjaran al tauló d'anuncis de medi ambient per tal que tots aquells interessats pogueu consultar les dades. Per cert, si vos interessa la meteorologia podeu accedir a dades meteorològiques a temps real de diverses poblacions de Balears (entre elles Porreres i Vilafranca) i de la resta d'Espanya al següent portal d'internet: http://www.meteoclimatic.com/ (seleccionau les Illes Balears).


Creació

Microhistòries ... Maria Gayà.3rC. Després de poder sentir aquella veu que tan desitjava em vaig adonar que el combat havia acabat feia molt, però encara seguia lluitant amb l'ombra del somni, el meu cos s'abraçava a l'esperança i la tristor penetrava dins l'habitació més profunda de l’‘’amargor. S'havia acabat el combat i a mi em proclamaven campiona. DIDALS D’AMOR

Mateu Rigo,Toni Heitzman,Miquel Barceló Era la tardor de 2015 a la Nova Escòcia, jo era cap de fila del regiment 19, estàvem situats a la franja nord-est, de sobte, hi hagué una gran explosió. Em vaig despertar sentint la meva filla . I els seus crits: “És viu, és viu”!! EL PRINC I PI D EL FINA L

Neus Alcolea Esperava jo, allà, què tot s'acabés. I finalment va pronunciar: - ``si vull´´.

FA FR ED brodava a la pell la meva marca labial, va ser llavors quan em Toni Bergas i Tomeu Oliver, 3rB Això era un nin que caminava pel carrer i va començar a sentir vaig adonar que de tu jo m'havia enamorat. potades darrere ell. Es va girar, no va trobar ningú, va comenEL FINAL D’UN LLARG CAMÍ çar a córrer, fins que es va aturar i va dir: Qui ets? Una veu Antònia Melià. Sento veus de fons, no em puc moure, veig una llum blanca contestà: Tòfol soc ta mare, t'has deixat la jaqueta. EL TÚNEL SENSE FI al fons del túnel. La llum es va acostant, ja no puc fer res Mar i Xisca, 3C més. Ja soc a una millor vida. Sebastià Sastre, Joan Escalas, Jerònia Binimelis 3B

Passava entre les mans aquells fils daurats, mentres et

L'últim Adéu

Clara Pol 3C Va veure'l, per darrer cop. No sabien si tornarien a trobar-se al llarg camí per la llibertat, per a la lluita contínua per la independència. Cap dels dos abandonaria la ràbia contra el feixisme, un sol petó els sobrà per dir-se l'últim ADÉU.

LLENÇOLS N EGRES

Àfrica. M' esperava a una habitació petita amb llençols negres. Sonava una música lenta i suau. Vaig entrar, una cua d'espelmes il·luminava el camí per arribar a ell... sentir-lo, dir t'estim amb una dolça besada.

18

Els pares, com cada vespre, em va demanar si volia anar a veure l'avia, jo amb un somriure a la cara vaig assentir. Quan vaig arribar amb la coca que li havia prepara, la vaig

trobar all asseguda, sense moure's. El meu cor va comenar a bategar amb molta for a. Ja li havia arribat l'hora. Havia entrat dins un túnel sense fi.

E L TEM PS PASSA

Mª Victòria Feia temps que no pensava amb ell, volia oblidar, encara que dins el meu cor el seguia estimant. Vull pensar que el dia que va desaparéixer no va ser per culpa meva, serà del destí que no va voler que la nostra felicitat continués.


Creación

NOS MIRAMOS Y NOS COGIMOS DE LA MANO

Carme Campins 4A

Nunca olvidaré aquel verano de 2005. Hacía dos meses que había acabado mis estudios de enfermería y estaba ansiosa por empezar a trabajar. Decidí enviar mi currículum a todos los hospitales y centros médicos de la ciudad, pero las cosas no solían como yo esperaba, no llamaban de ningún sitio. Cuando ya estaba totalmente decepcionada surgió una oportunidad genial. Conocí por casualidad a un médico que trabajaba en la ONG de médicos sin fronteras y estaban buscando enfermeras para llevar a cabo un proyecto de vacunación en un país de África. La idea me entusiasmó y decidí participar en este maravilloso proyecto.

Al cabo de dos semanas ya estaba en África, trabajando ocho horas diarias, vacunando a toda la gente que podíamos. Fue durante un descanso del trabajo cuando conocí a Yahya, un chaval de unos trece años. Me llamó la atención su mirada profunda. Se acercó y enseguida congeniamos. Aunque no hablábamos el mismo idioma nos entendíamos a la perfección.

Pero había algo que yo no entendía, aunque lo veía feliz, su mirada se iba apagando día a día y también lo notaba cada vez más débil. El día más triste de mi vida fue cuando me enteré que tenía el sida y que no le quedaba mucho tiempo de vida.

Nuestra misión con la ONG ya había acabado y teníamos que regresar a España, pero yo decidí quedarme con Yahya, se lo debía por los momentos tan maravillosos que me hizo pasar. Seguíamos haciendo excursiones pero cada vez más cortas ya que él no podía aguantar.

Composició: Joan Carles Bover 2A i Pau Palou 2B

Él me agradeció a su manera que vacunara a su madre. Cuando acababa el trabajo Yahya venía a buscarme cada día. Me enseñó lugares marvillosos,

19

llenos de niños correteando y jugando. Otras vecesme llevaba hasta un río cercano, donde había muchas clases de animales desconocidos para mí. Yo le enseñé a utilizar mi cámara de fotos digital. Nos hicimos muchas fotos y tambíen de todos los sitios maravillosos que visitábamos.

juntos..

Llegó un momento en que ya no se podía levantar de la cama. Yo iba a visitarlo cada día y lo pasábamos muy bien

Un día cuando llegué tuve un mal presentimiento, vi en la mirada de su madre que sería la última excursión que haríamos juntos. Nos miramos y nos cogimos de la mano.


S P R I N G T I M E ! 20

n o i h s a F & l o Co

Per les alumnes de 4t d’ESO-A

THIS SPRING... BE HIPPie!

IMPRESCINDIBLE: - Calçons amples de colors - Camisetes de molts de colors: marró. Verd, taronja ... - Camises amples i llargues amb leggins pirates - Sandàlies botins - Cabells despentinats - Accessoris hippies

Professors, aquesta primavera els alumnes vos volen veure així de hippies.

Profes, aquest trimestre tothom ha de venir a s’insti amb vehicles tan flower power com aquest!!!

TEACHER SHOULD WEAR

WOMEN

- Vestit hippie amb sandalies - Collar hippie

MEN

- Camisa blanca de fi - Texans blaus desgastats - albarques color pell

TEACHERS SHOULDN'T WEAR

WOMEN

- Camisetes d'home grans - Texans vells

MEN

- Camisetes velles de cotó - texans estrets

A partir d’ara les professores haurien de venir “vestides” d’aquesta manera tan hippie!!


Música

Rock compromés i crítica social

POVIMON ENTREVISTA AL GRUP SWEET POISON

Rafel Mora

RM: Quin és el nom del vostre grup? SP: Sweet Poison. RM: Per què aquest nom? SP: Perquè de vegades el que és més dolent és el que té el millor aspecte. RM: Quins sou els membres del grup i quin istrument tocau cada un? SP: ·Edgar Planas - Guitarra ·Alvaro Carmona - Baix ·Juanfran – Bateria ·Xisco Exposito – Guitarra i veu. ·Mateu Puiggròs – Guitarra i veu. RM: Amb quin idioma cantau? SP: Normalment en anglès i en català. RM: Com es va formar el grup? SP: En Juanfran tenia la seva bateria i ens va proposar formar un grup ja que en Mateu tocava la guitarra. A partir d’aquí en Xisco i n’Edgar van començar a tocar i més tard es va unir n’Alvaro.

a inmés h e u q s g ru p Poison n dels Sweet u e s d é t s Aques els membre n fluït e

RM: Quin estil de música tocau? SP: Normalment rock.

21

RM: Quins grups vos han influït? SP: Els que ens han influït més són Nirvana, System of a Down i Extremoduro. RM: Quins vos agraden més? SP: El que ens agrada més és Extremoduro. RM: Com són les vostres lletres? SP: Són lletres de crítica social. RM: Quines versions feis? SP: Les que ens agraden més són: ATWA (SYSTEM ...) Smell like teen spirit (NIRVANA) RM: On i quan assajau? SP: A l’Auditori municipal, els divendres. RM: Quins concerts heu fet? SP: Hem fet tres concerts, tots ells a Porreres. RM: Quins projectes teniu? SP: Treure una cançó pròpia i fer un altre concert. RM: Teniu pàgina web o algun videoclip? SP: Encara no, però està en procés.


HUMOR

TEOREMA DE PITÁGORAS

Dept. de Castellà. El seminario de Lengua castellana ha decidido colaborar en las relaciones interdisciplinarias, e intenta explicar el Teorema de Pitágoras. Esperamos que aporte una nueva luz que haga más asequible a los estudiantes en general el entendimiento y comprensión de este Teorema.

Cuando nos planteamos el trabajo de explicar el Teorema de Pitágoras, nos miramos los unos a los otros y nos preguntamos cómo lo íbamos a hacer, nosotros que no tenemos ni “repajolera” idea del mundo de la matemática y el número. Nos pusimos enseguida a trabajar en el asunto (como es costumbre en nuestro departamento) y los resultados son como siguen:

Pitágoras (580-500 a. c.), de Samos, isla griega frente a Turquía, fue filósofo y matemático griego. Fundó en Crotona, población del sur de Italia, Calabria, que estaba junto al mar, una escuela de filosofía, donde enseñaba la inmortalidad del espíritu y la transmigración de las almas. Se le considera uno de los fundadores de la Geometría y el descubridor de la octava nota musical. Consideró el número como el principio de todas las cosas. Demostró el Teorema que lleva su nombre, según el cual:

“ La suma de los cuadrados de los catetos es igual al cuadrado de la hipotenusa”

Tras esta mínima biografía y los datos pertinentes que aparecen en ella, nos vamos al diccionario y miramos los términos subrayados a fin de disipar las dudas que han surgido en nuestras mentes: Teorema: proposición que afirma una verdad demostrable.

22

Suma: agregado de muchas cosas y más comúnmente de dinero. Cuadrado: molde empleado en la acuñación de monedas, medallas, etc… participio del verbo cuadrar. Cuadrar: acción y efecto de pararse el caballo, quedando con los cuatro remos (patas) al frente. Catetos: aldeanos, palurdos, rústicos. Igual: de la misma naturaleza, cantidad o calidad de otra cosa. Hipotenusa: palabra compuesta excepcionalmente por dos morfemas de origen griego: Hipo: significa caballo Tenusa: significa tendón, extensión, tono, cinta.

Reunidos los datos, aclaradas las dudas y estudiado el asunto, llegamos a la asombrosa conclusión de que los matemáticos y hombres de ciencia son unos seres increíblemente maquiavélicos, que lo único que buscan es suspender al alumno que sea incapaz de memorizar esta brujeril fórmula: h2= a2 + b2

Dicho de paso, esa fórmula no hay quién la entienda. Lo que realmente no ha descubierto el mundo matemático es que la verdadera fórmula de Pitágoras era un poema de amor, con una preciosa fórmula comparativa o símil que decía así:

“El agregado de dinero que hemos acuñado de los palurdos, es la misma cantidad que cuesta la acción de pararse del caballo, cuando se queda con las cuatro patas al frente de otro caballo (yegua en este caso) que lleva cinta”. ¡Qué maravilloso es desfacer entuertos! Un beso para todos


F.L.C.

Foreign Languages Corner

SWEDS AND SPANIARDS

STIGSLUNDSKOLA – IES PORRERES EXCHANGE

Toni Heitzman, 3B Hi everybody!

The boys and girls of the exchange want to explain you day by day our experience of the project.

The firs day we went to the airport to pick of the swedish people, later we had dinner at the rstaurant Ca’s Carboner, Montuiri.

The second day, Saturday, in the afternoon all the exchange people went to Porreres at 6:00 o’clock to (berenar). At night, we went to Nocturn Pub. We had a great time. The third day in the morning some people went to Felanitx, to visit the market. Unfortunately, on Monday we had to go to the high school, in Porreres.

On Tuesday we went to the high school, but we didn’t have lessons, we went to Ses Coves d’Artà. After that we went to the beach.

On Wednesday we went to school and we attended lessons. Later we went to the beach with other people of the exchange.

On Thirsday we went to Palma to visit La Seu and then to Portopí, we liked it very much.

On Friday we went to school and attended the lessons, but at night we did a party in Montuiri, the people exchange, but also the people from the high school and other.

On Saturday we had funny and we went to Vilafranca at night because there was a concert of the band Horris Kamoi in a pub.

On Sunday we were sad because the Swedish people went to Sweeden. But don’t worry because we will go to Sweeden and we will see each again. Bye people!

23


Horòscop “El senyor de les Tenebres”

Capricorn (22/XII – 19/I): Salut: les “caguetes” poden aparèixer en qualsevol moment i amargar-te l’existència. Amor: a un/a cabró/ona, com tu mai li manquen conquestes. Diners: la crisi pot provocar una dràstica reducció de la teva paga setmanal.

Aquari (20/I – 18/II): Salut: tornar a la piscina municipal pot ser la millor solució als teus mals d’esquena o cervicals. Amor: no deixis que la teva parella digui que t’ofegues dins un tassó d’aigua i fes qualque cosa per millorar la relació. Diners: la manca de liquiditat monetèria dels teus pares t’impedirà comprar la moto que tant desitges. Peixos (19/II – 20/III): Salut: et trobaràs tan bé com un peix a l’aigua. Amor: si et deixes arrossegar pel corrent marí trobaràs l’amor. Diners: alerta! Et podrien robar la cartera!

Àries (21/III – 19/IV): Salut: el vent de la primavera pot despertar la més violenta de les alèrgies. Amor:si no deixes de fumar... ja m’entens, la teva parella et deixarà. Diners: amb la crisi, et resultarà més fàcil abandonar vicis tan cars com el de “fumar”.

Taure (20/IV – 20/V): Salut: et manquen vitamines, pren “tauritón”. Amor: els al·lots d’aquest signe seràn els més desitjats aquesta primavera. Diners: deixa de somiar en ser picapedrer i guanyar muntanyes de pasta i posa’t a estudiar.

Bessons (21/V – 21/VI): Salut: usa anticonceptius, aquest trimestre estàs predisposada a quedar embarassada de bessons!! Amor: trobaràs la teva mitja taronja. Diners:no és el millor moment per abandonar els estudis, sense l’ESO no trobaràs feina enlloc.

24

Càncer (22/VI – 22/VII): Salut: aquesta primavera el teu únic mal serà el mal d’amors. Amor: tendràs molt d’èxit, coneixeràs persones meravelloses, però descobriràs que no pots estar amb totes alhora i decidir-te et donarà molts de mal de caps. Diners: els diners són el càncer de la teva vida, deixa de desitjar-los i fes alguna cosa per guanyarlos.

Lleó (23/VII – 22/VIII): Salut: convé que et posis a règim, menges massa carn. Amor: ja no ets el que eres, apunta’t al gimnàs o no lligaràs de cap de les maneres. Diners: si segueixes estudiant així en el futur guanyaràs molts diners.

Verge (23/VIII – 22/IX): Salut: per primera vegada podries patir alèrgia. Amor: aviat t’estrenaràs... amor, sexe ... Diners:a casa hi ha pocs diners, no podràs renovar el teu vestuari de primavera. Balança (23/IX – 22/X): Salut: la teva dieta equilibrada farà innecessària l’operació “biquini”. Amor: podries perdre el teu equi-

libri emocional. Diners: no siguis tan “pijo/a” i compra roba més barata.

Escorpí (23/X – 21/XI). Salut: alerta amb les intoxicacions! Amor: aquesta primavera faràs honor al teu signe i seràs un autèntic escorpí, molt i molt dolent amb la teva parella. Diners: a partir d’ara t’hauràs de guanyar la paga i els regals dels teus pares amb bones notes. Sagitari (22/XI – 21/XII): Salut: alerta als talls i punxades. Amor: ets un autèntic “cupido”, faràs de “celestina/o” entre els teus amics. Diners: només tendràs diners per anar a sopar o sortir si aquest darrer trimestre no en dus cap.


Còmic

25


3

4

5

6

7

8

HORITZONTALS: 1. Interpreta personatges d'una obra. Dona que hatingut un fill. 2. Que corren. 3. Resa. Un mercat on intercanvien vocals. 4. Instrument de tres cordes. Part terminal del braç. 5. Tros de terra on hom sembra llegums, cols, raves, etc. Té una deficiència congènita de pigment a la pell, cabells i ulls. 6. Aleació formada amb els mateixos elements de la cera. Pastís farcit de brossat o de formatge. 7. Símbol del sodi. Persona que beu molt. 8. Planta resultant de la unió de dues o més parts de plantes diferents. Tija per rostir pollastres. 9. Alliberar. 10. Refugi. Planta de la família de les liliàcies.

2 3 4 5 6 7 8 9

10 VERTICALS: 1. Toca fent la vertical. Femella de l'ànec collverd. 2. Petard que corre zigzaguejant arran de terra. 3. Cometré traïció. Lletra psicòpata. 4. Metall preciós. Sàrria feta de branques torçades, per a transportar llenya. 5. Peix amb el cos jaspiat de blanc i negre. Pronom personal de tercera. 6. Donar. De no gens d'importància. 7. Pinça dels crancs. Un mul decapitat. 8. Porció d'una corba. Era el lloc destinat al culte dels lars. 9. Tornar una quantitat. 10. Cap o cable que subjecta tot pal. Pati interior porxat.

8

6

8

4

3

8

5

4

7

3

5

4

4 6

3

9

1

7

2

5

4

8

5

6

8

4

2

3

Cada sudoku te una solució única. Introdueix dígits de l’u al nou en els espais buits, de manera que no se’n repeteixi cap en una mateixa fila, columna o subquadrícula de 3x3.

SOLUCIONS PASSATEMPS

B e s o s

R i u

5 6 3 1 9 8 2 4

3 2 5 8 4 1 7 6

8 1 7 2 6 5 9 3

7 4 1 3 2 9 6 5

6 3 9 7 5 4 8 2

2 9 5 6 4 8 3 1 7

5 2 7 8 9 3 6 4 1

6 4 9 2 5 1 7 3 8

3 1 8 4 6 7 2 5 9

10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

A

D E

N A T

O C A 1

S E

M A

C E

R R

O C 2

I

S P

E

R I

A

R T

3

L L

E

B

R

O C R

O 4

L L

E L

O

M E

R 5

L I

T

U F

R A

D 6

L

U A L

A

D R

O

M 7

I

R A

R A L

C R A 8

R A S

R

O B

M E E

R 9

I

R T

A I

A T

S E

10

26

7

2

1

RIU PROPER A BARCELONA

5

8

B O

JEROGLÍFIC

SUDOKU

4

B O

MOTS ENCREUATS

9 10

9

1

2

7

1

Passatemps


APIMA

Comunicació de l’APIMA

A L’APIMA JA SOM 198 MARES I PARES D’ALUMNES DE L’INSTITUT.

APIMA Vos saludam des de l’associació de mares i pares d’alumnes de l’IES de Porreres. Aquesta associació, com podeu veure, agrupa una gran quantitat de membres i això ens dóna una bona empenta per dur endavant les activitats de col·laboració amb el centre, les programades i les que sorgeixen pel camí. Un breu recull d’aquestes són les subvencions a les sortides escolars i viatges d’estudis que s’organitzen, la subvenció de les despeses per l’organització d’activitats destinades a recaptar fons pels viatges d’estudis, les despeses ocasionades de la participació en festes escolars al centre, agraïm des d’aquí la col·laboració de membres de l’apima en el desenvolupament d’aquestes festes, part de la subvenció a la revista que estau llegint i la compra de material didàctic que a proposta del centre se’ns sol·licita dins un pressupost que podem assolir. Ens oferim, també, per donar suport a iniciatives o demandes que serveixin per millorar el centre com la impulsada per la directiva i que ha implicat els tres ajuntaments que formen part de l’IES, principalment el de Porreres, que ha estat el que s’ha implicat més en la demanda a la Conselleria d’Educació d’una urgent ampliació de l’edifici.

Aquest suport ha consistit en una sèrie de peticions escrites i la realització d’una reunió amb els responsables del Govern. De moment no s’ha resolt definitivament encara que pareix que l’IBISEC, institució encarregada de les infraestructures de la Conselleria d’Educació ha fet una primera visita a l’institut per redactar un projecte. Haurem d’estar pendents del desenvolupament d’aquesta important millora. Comptam, a més de les aportacions en forma de quotes de les mares i pares dels alumnes de l’IES que són socis i de la subvenció de la Conselleria d’Educació i Cultura d’una altra de La Caixa. A tots els estam agraïts En definitiva gestionam uns recursos que d’altra manera no existirien i que beneficien no només els socis de l’apima sinó a tota la comunitat educativa. Per això animam als que encara no en formen part a formar-ne. La nostra adreça de correu es: apimaiesporreres@gmail.com Vos podeu posar en contacte en nosaltres per associar-vos, demanar informació o fer suggerències. Aprofitam per informar-vos que properament durem a terme algunes conferències de temàtica interessant per a totes i tots (ressolució de conflictes, ús responsable d’internet).

LA PUBLICACIÓ D’AQUESTA REVISTA HA ESTAT POSSIBLE GRÀCIES AL PATROCINI DE:

27


Contraportada

CARNAVAL 2009 28

Profile for Revista Povimon

Revista Povimon núm. 2  

IES Porreres school magazine

Revista Povimon núm. 2  

IES Porreres school magazine

Profile for povimon
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded