Page 1

PÉCSI ORSZÁGOS SZÍNHÁZI TALÁLKOZÓ

2018.

JÚNIUS

7-16.

VERSENYPROGRAM2018

2018. 05. INGYENES / FREE


VERSENYPROGRAM2018 // JÚNIUS 7. 19:00 //

// JÚNIUS 12. 18:00 //

BERTOLT BRECHT – PAUL DESSAU:

JON FOSSE:

A KAUKÁZUSI KRÉTAKÖR Katona József Színház, Budapest r.: Székely Kriszta

// JÚNIUS 8. 19:00 // HENRIK IBSEN:

HEDDA GABLER Marosvásárhelyi Nemzeti Színház – Tompa Miklós Társulat r.: Keresztes Attila

HALÁL THÉBÁBAN Vörösmarty Színház, Székesfehérvár r.: Horváth Csaba

// JÚNIUS 12. 20:30 // LEO STEIN – KÁLMÁN IMRE:

CSÁRDÁSKIRÁLYNŐ Katona József Színház, Kecskemét r.: Béres Attila

// JÚNIUS 9. 16:30 //

// JÚNIUS 13. 16:30 //

BERTOLT BRECHT – PAUL DESSAU:

ALFRED DÖBLIN:

A KAUKÁZUSI KRÉTAKÖR Szigligeti Színház, Nagyvárad r.: Anca Bradu

// JÚNIUS 9. 20:00 //

BERLIN, ALEXANDERPLATZ Katona József Színház, Budapest r.: Kovács D. Dániel

BERTOLT BRECHT – PAUL DESSAU:

// JÚNIUS 13. 20:00 //

Miskolci Nemzeti Színház r.: Szőcs Artur

ROSMERSHOLM

A KAUKÁZUSI KRÉTAKÖR // JÚNIUS 10. 17:30 // DANILO KIŠ:

BORISZ DAVIDOVICS SÍREMLÉKE Újvidéki Színház r.: Alekszandar Popovszki

// JÚNIUS 10. 19:30 // A. P. CSEHOV:

HÁROM NŐVÉR

Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen r.: Ilja Bocsarnikovsz

// JÚNIUS 11. 17:00 // MATEI VIȘNIEC:

MIGRÁNSOOOK – AVAGY TÚLSÚLYBAN A BÁRKÁNK Tomcsa Sándor Színház, Székelyudvarhely r.: Zakariás Zalán

HENRIK IBSEN: Kolozsvári Állami Magyar Színház r.: Andriy Zholdak

// JÚNIUS 14. 17:30 // FORTE TÁRSULAT / THOMAS BERNHARD:

VATERLAND Forte Társulat r.: Horváth Csaba

// JÚNIUS 14. 20:00 // LÁSZLÓ MIKLÓS:

ILLATSZERTÁR

Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza r.: Mohácsi János

// JÚNIUS 15. 19:00 // WILLIAM SHAKESPEARE:

III. RICHÁRD

Radnóti Színház, Budapest r.: Andrei Șerban


3

2018. JÚNIUS 7–16. | Pécsi Országos Színházi Találkozó

Tisztelt Publikum, Kedves Fesztivállátogató!

Talán nincs is olyan magyar kultúrabarát honfitársunk, aki ne ismerné a színművészet legnagyobb hazai ünnepét. Ön pedig, Kedves Olvasó, meglehet, már több mint másfél évtizede lapozza fel időről időre minden egyes nyárelőn a fesztivál programfüzetét, benne évről évre mind színesebb, sokrétűbb programokat lelve. Pécs elválaszthatatlan az ünneptől, s a színészek, rendezők, színházba járók legnagyobb magyarországi eseménye elválaszthatatlan Pécstől. Önkormányzatunk és a szervezők kezében a POSZT olyan volt minden évben, mint egy gyémánt, amelynek csiszolása hol kiválóra, hol különlegesre, hol újszerűre sikeredett. Törekedtünk azonban minden esztendőben a tökéletesre. A POSZT az idők során nemcsak kinőtte a színház és környékének falait, tereit, de az egész belvárost felpezsdítette olyan emlékezetes pillanatokat okozva az érdeklődőknek, amelyeket mindig jó szívvel idézhetünk fel. 2016-tól jelentősebb változások is történtek a fesztivál kapcsán, s a tavalyi esztendőben a szakma és a közönség visszaigazolását látva kijelenthetjük: sikerült új pályára állítani a rendezvényt, megújítani a találkozót, s azt jóval közelebb vittük így Önökhöz. Sikerült egy szerethető, mégis bensőséges eseményt létrehoznunk, sikerült új tartalommal megtölteni azt. A programsorra, az előadások minőségére – ahogy azt ezeken az oldalakon Ön is láthatja – bizonyosan nem lesz panasz. Városunk, Pécs a fesztivál ideje alatt, ahogy eddig is, most is teszi a dolgát. Ígérhetem: nyitottsággal, kulturális értékeivel tárt karokkal vár mindenkit. Azt kívánom Önöknek, hogy mindennap leljék sok örömüket a fesztiválban, legyenek részesei a forgatagnak, az emlékezetes, pozitív pillanatokat pedig őrizzék emlékekben, lelkükben egész életük során. Kellemes kikapcsolódást kívánok!

Fontos évfordulót ünneplünk: idén a POSZT nagykorúvá válik. A következő oldalakon felelevenítjük a találkozó történelmét, e hasábokon pedig a jelenlegi vezetés hároméves munkájára tekintünk vissza. 2016 februárjában, amikor a POSZT új menedzsmentjét nyílt pályázaton egyhangúlag megválasztották, a fesztivál megítélése felemás volt. A verseny átláthatósága érdekében elsőként megalapítottuk a megbecsült szakemberekből álló, demokratikusan működő Szakmai Tanácsadó Testületet, amelybe minden színházi szervezet és egyesület delegált tagokat, és amely tavaly májusra kidolgozta a találkozó versenyszabályzatát. Megújítottuk a találkozó arculatát, a digitalizáció kihívására válaszolva növeltük online aktivitásunkat, elindítottuk az online POSZT TV-t, és új pillérekre helyeztük a fesztivált, amelyre minden eddiginél több előadást hoztunk el. 2017-ben a belvárost töltöttük meg újra élettel, a gálát pedig már élőben közvetítettük. A sokszínű programkínálatra mind a szakma, mind a nézők azonnal reagáltak: a lapokban a POSZT második fénykoráról cikkeztek, az Európai Fesztiválszövetség (EFFE) az ország legjobb színházi találkozója minősítéssel díjazta a találkozót, a jegyek száz százalékát sikerült értékesítenünk, a látogatók száma pedig minden eddiginél magasabbra szökött. De itt nem álltunk meg: a díjakhoz járó, tavaly bevezetett pénzjutalmat 2018-ra sikerült tovább növelnünk, új szakmai programunknak köszönhetően pedig minden eddiginél több színművészt és színinövendéket tudunk hosszabb távon térítésmentesen vendégül látni a POSZTon. És ami a jövőt illeti: a magyar nyelvű színházi szakma teljes körű reprezentálása mellett igyekszünk az európai színház felé is kitárni a POSZT kapuit. Felejthetetlen élményekben gazdag, katartikus POSZT-olást kívánunk!

Dr. Páva Zsolt Pécs polgármestere

A Pécsi Országos Színházi Találkozó Kiváló Minősítésű Művészeti Fesztivál, a Magyar Fesztiválszövetség tagja.

Szűcs Gábor

fesztiváligazgató

2017-2018-ban az EFFE (Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért) program „Magyarország legjobb színházi találkozója, kimagasló minőségű, nemzetközileg elismert fesztivál” minősítésű tagja.

KÖSZÖNTŐK

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Nagyérdemű Közönség!


TARTALOM

4

Pécsi Országos Színházi Találkozó | 2018. JÚNIUS 7–16.

Köszöntők ����������������������������������������������������������3

Fesztiválprogram������������������������������������������ 28

Díszvendég, válogatók, zsűri, díjak ����������5

Díjátadó gála�������������������������������������������������� 40

POSZT-történelem ����������������������������������������6

Bálint András Arany János-estje������������ 41

Versenyprogram������������������������������������������� 10

Nyílt Fórum ���������������������������������������������������� 42

Villámajánlók ������������������������������������������������� 24

Szakmai beszélgetések����������������������������� 44

JEGYVÁSÁRLÁS

PÉCS PONT

Széchenyi tér 1., (72) 511-486

MŰVÉSZETEK ÉS IRODALOM HÁZA Széchenyi tér 7-8., (72) 510-628

KODÁLY KÖZPONT

Breuer Marcell sétány 4., (72) 500-300

ZSOLNAY KULTURÁLIS NEGYED, LÁTOGATÓKÖZPONT

IMPRESSZUM

TÁMOGATÓK ÉS PARTNEREK

Zsolnay Vilmos u. 37., (72) 500-350

Fidelio különszám – POSZT 2018/4 // Főszerkesztő: Kovács-Cohner Róbert // Szerkesztő: Dézsi Fruzsina // Grafikai munkák: Raicho // Borítófotó: Hegyi Júlia Lily // Korrektor: Nyilas Ágnes // Felelős kiadó: Programmagazin Kiadó Kft., 1052 Budapest, Szervita tér 5., ügyvezető igazgató: Szentpéteri András, fidelio@fidelio.hu // Nyomdai munkák: Comorn Kft., 1031 Bp., Őrlő u. 2., Tel.: 454-0956, ügyvezető: Bányai Péter Szervező, lebonyolító: POSZT Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. // Ügyvezető igazgató: Magyar Attila // Fesztiváligazgató: Szűcs Gábor // Produkciós igazgató: Kővári Zsuzsanna // Versenykoordinátor, PR, kommunikáció: Kovács-Cohner Róbert // Kreatív munkatárs: Dézsi Fruzsina // Irodavezető: Rekeny Klára // Sajtófőnök: Naszály György // 1116 Budapest, Sztregova utca 1. ∙ Tel.: (30) 370 8093, poszt@poszt.hu // HU ISSN – 2062-2902 Megjelenik: 2018. május 15-én, 35 000 példányban. // Az esetleges műsorváltozásokért, valamint az újságban megjelenő adatok valóságtartalmáért és a képek jogtisztaságáért a kiadó és a szervezők nem vállalnak felelősséget.


5

2018. JÚNIUS 7–16. | Pécsi Országos Színházi Találkozó

Pécsre mindig egy kicsit hazajövök. Életem első három évében éltem itt, majd diploma után négy boldog évadot játszottam a színház tagjaként. Számtalanszor vendégszerepeltem a városban, vettem részt a filmszemléken, léptem föl különböző pódiumokon, és több alkalommal voltam a POSZT vendége. Megtiszteltetés és öröm, hogy díszvendége lehetek ennek a hagyományosan baráti, szakmailag fontos eseménynek. Kíváncsian várom az előadásokat (verseny- és fesztiválprogram!), a találkozásokat öreg barátokkal, fiatal kollégákkal, Pécs város érdeklődő közönségével.

Bálint András, a 18. POSZT díszvendége

Fotó: Brozsek Niki

Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, versmondó, színházigazgató, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 1943-ban született. 1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd ezután a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött. 1969-től a Madách Színház, 1980-tól a Magyar Filmgyártó Vállalat társulatának színésze volt. 1985 és 2016 között a Radnóti Miklós Színház igazgatója volt, majd maradt a színház tagja. 1983 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

BÁLINT ANDRÁS ARANY JÁNOS-ESTJE A POSZTON A 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába a két válogató, Regős János színpadi szerző, szakíró, színész, rendező, a Szkéné Színház igazgatója 1979 és 2010 között (és választott segítője, Balog József, a MASZK egyesület elnöke), valamint Térey János író, költő, drámaíró, műfordító (és választott segítője, Bazsányi Sándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészkara esztétika szakának megbízott tanszékvezetője) a 2017. március 1. és 2018. március 10. között bemutatott, magyar nyelvű színházi bemutatókból több száz előadás megte-

→ 41. oldal

kintése után 7 nagyszínpadi és 7 kamaraelőadást választott be, amelyeket 2018. június 7. és 16. között a Pécsi Nemzeti Színház Nagyszínpadán és Kamaraszínházában tekinthetnek meg a nézők. A POSZT Szakmai Tanácsadó Testülete által delegált Szakmai Zsűri, a MASZK Egyesület és a MOZAIK Művészegyesület által delegált Színészzsűri, illetve a kisorsolt Közönségzsűri tagjai minden versenyelőadást megtekintenek, majd döntenek a legjobbaknak járó díjak sorsáról, amiről a POSZT utolsó napján, az ünnepélyes díjátadó gálán hull le a lepel.

SZAKMAI ZSŰRI

DÍJAK

Szamosi Zsófia, színész // Trokán Péter, színész Falussy Lilla, dramaturg // Csanádi Judit, tervező Rockenbauer Zoltán, író // Szabó K. István, rendező Bóta Gábor, kritikus // Zsuráfszky Zoltán, koreográfus

SZÍNÉSZZSŰRI

A legjobb: előadás // rendezés // női főszereplő férfi főszereplő // női mellékszereplő férfi mellékszereplő // 30 év alatti női színész 30 év alatti férfi színész // színházi zene színpadi mozgás / koreográfia dramaturgi munka // jelmez // díszlet legjobb fényterv / hangterv / videóterv

Felföldi Anikó, Jászai Mari-díjas Molnár Zsuzsa, Jászai Mari-díjas Ungvári István, Kisfaludy-díjas

Különdíjak: a színészzsűri díja, közönségdíj, a Színházi Dolgozók Szövetségének (SzíDosz) Básti Lajos-díja

DÍSZVENDÉG

Tisztelt Közönség!


POSZT-TÖRTÉNELEM

6

Pécsi Országos Színházi Találkozó | 2018. JÚNIUS 7–16.

POSZT-TÖRTÉNELEM Immáron tizennyolc éves a Pécsi Országos Színházi Találkozó, ám gyökerei még jóval korábbra, egészen 1982-ig nyúlnak vissza – ekkor rendezték meg ugyanis az első Országos Színházi Találkozót Budapesten. A programsorozat leginkább a mai Vidéki Színházak Fesztiváljához hasonlítható, a társulatok ráadásul maguk dönthették el, mely előadásaikat nevezik a fesztiválra. Az OSZT a következő évben is megtartotta bemutatójellegét – immáron a budapesti színházak részvételével –, az első szakmai elismeréseket 1984-ben ítélték oda a vidéki intézményeknek, majd ’85-ben a fővárosi produkciókra is kiterjesztették a díjazást.

A rendezvény első kilenc évében Budapest volt a központ, ám a Kaposváron megrendezett X. OSZT több változást is hozott: létrejött a válogatói struktúra – az első programválogató Koltai Tamás kritikus volt –, a találkozó pedig vándorfesztivállá alakult. Ezután 2001-ig évenként más városban versengett a szakma krémje – például Szolnokon, Zalaegerszegen, Szegeden, Debrecenben, Veszprémben és Győrött –, míg a magyar színházi élet legrangosabb eseménye végül állandó otthonra lelt Pécsett.

19

18

ORSZÁGOS SZÍNHÁZI TALÁLKOZÓ

PÉCSI ORSZÁGOS SZÍNHÁZI TALÁLKOZÓ

92 TÁRSULAT

512

594 VERSENYELŐADÁS

24 VIDÉKI

54

FŐVÁROSI

14

HATÁRON TÚLI


2018. JÚNIUS 7–16. | Pécsi Országos Színházi Találkozó

POSZT-TÖRTÉNELEM

RENDEZŐI R E K OR DOK

MOHÁCSI

ZSÓTÉR

POSZTVERSENYPROGRAMBA BEVÁLOGATOTT

RENDEZÉS

EGY FESZTIVÁLON

KÉT RENDEZÉS LEGJOBB

RENDEZŐ DÍJA LEGJOBB

ELŐADÁS DÍJA

A POSZT elmúlt 18 évében számtalan hazai és külföldi rendező fordult meg Pécsen, és szép számmal akadnak visszatérő alkotók is. Az például majdhogynem törvényszerű, hogy Mohácsi János és Zsótér Sándor összetalálkozik a Pécsi Nemzeti Színház művészbüféjében. Ők ketten ugyanis a csúcstartók, eddig 16-16 előadásuk szerepelt a találkozó verenyprogramjában, ráadásul mindkettőjüknek háromszor sikerült duplázniuk: Mohácsi 2009-től 2011-ig folyamatosan két produkciót jegyzett a programból, Zsótér pedig

7

ugyanezt 2005-ben, 2010-ben és 2011-ben mondhatta el magáról. A díjak tekintetében is igen közel állnak egymáshoz, eddig mindketten háromszor nyerték el a legjobb rendezés díját, a legjobb előadásnak járó POSZT-fődíjat Mohácsi Jánosnak kétszer, Zsótér Sándornak pedig egyszer ítélte oda a szakmai zsűri. Azt, hogy ez a bizonyos 16-os szám milyen kiugróan magas, talán az bizonyítja leginkább, ha megnézzük az képzeletbeli dobogó másik két fokát: Vidnyánszky Attila eddig tíz, Ascher Tamás pedig 8 előadással szerepelt a fesztiválon.


POSZT-TÖRTÉNELEM

8

Pécsi Országos Színházi Találkozó | 2018. JÚNIUS 7–16.

Ha március elején színházszerető ismerősökkel találkozunk, egészen biztos, hogy előbb vagy utóbb a POSZT-ra terelődik a beszélgetés, és azonnal meg is indulnak a találgatások. Ha a konkrét előadásokat még nem is sikerül megtippelnünk, azért a színházak esetében már jóval magabiztosabbak lehetünk. Az ugyan tény, hogy nincs protokol-lista, ám a korábbi évek alapján meglehetős pontossággal vonhatunk le következtetéseket: a Katona József Színház eddig összesen 34 díjat nyert a POSZT történelmében, ezzel pedig az abszolút csúcstartó,

így előadásainak szinte biztos helye van az évad legjobbjai között. A rekord megdöntéséhez legközelebb az Örkény István Színház áll 27 díjjal, amelyből 9 Bagossy László munkáját dicséri – különösen izgalmas, hogy ezt a számot két Ödön von Horváthelőadással sikerült elérni, a Kasimir és Karoline 5, a Mesél a bécsi erdő pedig 4 díjat zsebelt be a POSZT zárógáláján. A dobogóra még a kaposvári Csiky Gergely Színház fér fel 15 díjjal, szorosan mögötte következik a Nemzeti Színház 14-gyel, a legeredményeseb ötös sorát pedig a Radnóti Színház zárja a maga 13 elismerésével.

DÍJES ˝

34

27 15

14

13


2018. JÚNIUS 7–16. | Pécsi Országos Színházi Találkozó

9

VISSZATÉRŐ VENDÉGEK

POSZT-TÖRTÉNELEM

Idén minden eddiginél több külföldi rendező munkáját láthatjuk majd Pécsen, ám még köztük is akad visszatérő vendég, Andrei Şerban ugyanis már harmadjára kapott meghívást a fesztiválra: 2011-ben a Három nővérrel (Nemzeti Színház), 2012-ben a Hedda Gablerrel (Kolozsvári Állami Magyar Színház), idén pedig a III. Richárddal (Radnóti Miklós Színház) szerepel a POSZT versenyprogramjában. Ugyancsak jól ismerhetjük már Michal Dočekal káprázatos rendezői világát, hiszen vígszínházi munkái rendre

helyet követeltek maguknak az évad legjobbjai között: 2011-ben a Mikvét, 2013-ban a Jóembert keresünket, 2017-ben pedig a Bűn és Bűnhődést tekinthette meg a pécsi közönség. Mellettük még Vladislav Troickijnak sikerült tripláznia: 2006-ban a Csongor és Tünde (Vörösmarty Színház), 2007-ben a Halál-álom (Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház és Zsámbéki Színházi Bázis), 2011-ben pedig A revizor (Debreceni Csokonai Színház) került az évad legfontosabb előadásai közé.

ÚJRÁZÓ DARABOK Aligha lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Brecht az abszolút reneszánszát éli: az idei versenyprogramban három A kaukázusi krétakör-előadás szerepel, ami már csak azért is érdekes, mert a dráma színpadi adaptációja eddig csupán egyetlenegyszer, 2004-ben tűnt fel a fesztiválon, méghozzá Zsótér Sándor rendezésében.

Vannak azonban olyan drámák, amelyek időről időre visszaköszönnek a plakátokon: ha a világirodalmat nézzük, akkor ilyen a Medea, amelynek összesen 4 feldolgozását láthatta a pécsi közönség; a magyar drámák tekintetében pedig Háy János A Gézagyerek c. műve az abszolút befutó a maga három díjazott színrevitelével.

DUPLÁN A LEGJOBB A POSZT 18 éves történelmében számos példát találhatunk a díjak közötti átfedésekre, rengeteg olyan alkotó van ugyanis, aki a kisebb és nagyobb szerepeiben egyaránt felejthetetlen élményt nyújtott a közönségnek – és persze akadnak néhányan, akik duplázni tudtak ugyanabban a díjkategóriában is: Eszenyi Enikő például kétszer nyerte el a legjobb női főszereplőnek járó díjat (Nóra, Jóembert kere-

sünk), László Zsolt (Bűn és bűnhődés, Lear király) és Kovács Zsolt (Csak egy szög, Az elveszett levél) egyaránt a legjobb férfi főszereplő kategóriájában tudott duplázni, Für Anikó a mellékszerepekben remekelt kétszer (Nő a múltból, Mesél a bécsi erdő), Lovas Rozi pedig két egymást követő évben kapta meg a legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat (A vágy villamosa, A tanítónő).


VERSENYPROGRAM

10

Pécsi Országos Színházi Találkozó | 2018. JÚNIUS 7–16.

BERTOLT BRECHT / PAUL DESSAU:

A KAUKÁZUSI KRÉTAKÖR

Az előadás 14 éven felülieknek ajánlott!

A BUDAPESTI KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ ELŐADÁSA

Fotó: Horváth Judit

„Ellenséged kisöccsét futva vidd A harcból, melybe most küldenek téged. Tán egyszer megbeszélik ő s fiaid: A háborúk miképpen érnek véget.” 

(Bertolt Brecht: Háborús kiskáté)

Brecht szerint a legvéresebb időkben is élnek jó emberek. Egy nő menekül a háború közepén, karján egy gyerekkel. Ki utasítja el? Ki fogadja be? Övé-e a gyermek, ha nem ő szülte, de ő mentette meg az életét? Átmenetileg ismét béke lesz: a vér szerinti anya visszaköveteli a gyereket, akit egyszer már elhagyott. A korrupt országban egy korrupt bíró elé kerül az ügy. Mi lesz az ítélet? Gruse, a cseléd és Azdak, a bíró történetén keresztül A kaukázusi krétakör a segítségnyújtásról és a döntéshozás felelősségéről szól.

PÉCSI NEMZETI SZÍNHÁZ, KAMARASZÍNHÁZ 2018. JÚNIUS 7., 19:00 1 óra 40 perc, egy szünettel

Szereplők: Pálmai Anna, Kocsis Gergely, Péterfy Bori m.v., Mészáros Béla, Borbély Alexandra, Molnár Gusztáv m.v., Pálos Hanna, Rajkai Zoltán, Szirtes Ági, Tasnádi Bence, Vajdai Vilmos, Zsámbéki Jakab m.v., Botka Zoltán, Nagy István, Gáspár Gergely A dalszövegek és az Énekes szövegei Ungár Júlia fordítása alapján készültek. Fordította: Szabó-Székely Ármin Díszlet: Szakács Ferenc Jelmez: Nagy Fruzsina Jelmezasszisztens: Szelei Móni és Komlóssy Petra Zenei vezető: Gáspár Gergely, Nagy István, Péterfy Bori Zenei dramaturg: Mátrai Diána Eszter Asszisztens / Súgó: Héricz Anna, Sütheő Márton Dramaturg: Szabó-Székely Ármin Rendező: Székely Kriszta


2018. JÚNIUS 7–16. | Pécsi Országos Színházi Találkozó

HEDDA GABLER

A MAROSVÁSÁRHELYI NEMZETI SZÍNHÁZ TOMPA MIKLÓS TÁRSULATÁNAK ELŐADÁSA

Fotó: Adi Bulboacă

Szépségének és kiváltságosságának tudatában a jómódú katonatiszt lánya, Hedda Gabler házasságra lép Jörgen Tesman művelődéstörténésszel. A munkájának maximálisan elkötelezett kutató férj és egész élethelyzete azonban kimondhatatlanul untatja, sőt, idegesíti. Unalmában és a magas társadalmi kategóriában élők gondtalan idealizmusával az emberi életformákat probléma nélkül rangsorolja és értékeli, a környezetében lévő, nála gyengébb akaratúakon pedig hatalmát gyakorolja. Így például a társadalom perifériájára szorult, visszaeső alkoholista, de tehetséges író Lövborgon, akivel korábban egészen közeli viszonyt folytatott, vagy annak „megmentőjén”, a családját hátrahagyó, szerény intellgenciájú, de tiszta szívű Elvstednén. Önző idealizmusa, amely a halált is erkölcsi felvállalásnak minősíti, azonban nemcsak fenyegeti a körülötte levőket, hanem egyenesen emberéleteket követel. A sajátját is beleértve.

Jörgen Tesman�������������������������� Bartha László Zsolt Hedda Tesman �������������������������������������� Varga Andrea Juliane Tesman�������������������������������������������� Kilyén Ilka Elvstedné��������������������������������������������������� Kádár Noémi Brack bíró����������������������������������������������������� Bíró József Ejlert Lövborg ������������������������������������ Kádár L. Gellért Berte����������������������������������������������� Biluska Annamária Díszlet: Szőke Zsuzsi Jelmez: Bianca Imelda Jeremias Zeneszerző: Boros Csaba Magyarra fordította: Kúnos László Rendező: Keresztes Attila

PÉCSI NEMZETI SZÍNHÁZ, KAMARASZÍNHÁZ 2018. JÚNIUS 8., 19:00 1 óra 50 perc, szünet nélkül

VERSENYPROGRAM

HENRIK IBSEN:

11


VERSENYPROGRAM

12

Pécsi Országos Színházi Találkozó | 2018. JÚNIUS 7–16.

BERTOLT BRECHT / PAUL DESSAU:

A KAUKÁZUSI KRÉTAKÖR

A NAGYVÁRADI SZIGLIGETI SZÍNHÁZ ELŐADÁSA

Fotó: Mohácsi László Árpád

A kaukázusi krétakör Brecht egyik legjelentősebb műve, mégis ritkán találkozhatunk vele az ország színházainak műsorán. A Li HszingTao XIV. századi kínai szerző művéből átemelt krétakör és a salamoni ítélet motívumát Brecht a náci seregek döntő vereségeinek időszaka felől értelmezi. Zarándokútja során a főhősnő a legkülönfélébb emberekkel találkozik, drámai kalandjai azonban mind egyetlen tanulság felé mutatnak: a másik iránti szeretet jegyében történő együttélés képes elűzni a hatalmasok világát betegségként megfertőző rosszat.

PÉCSI NEMZETI SZÍNHÁZ, NAGYSZÍNHÁZ 2018. JÚNIUS 9., 16:30 2 óra 20 perc, egy szünettel (20 perc)

Gruse����������������������������������������������� Tasnádi-Sáhy Noémi Acdak����������������������������������������������������� Kardos M. Róbert Énekes���������������������������������������������������� Dimény Levente Továbbá: Ababi Csilla, Csatlós Lóránt, Dobos Imre, Fábián Enikő, Fodor Réka, Gajai Ágnes, Hunyadi István, Kiss Csaba, Ifj. Kovács Levente, Körner Anna, Sebestyén Hunor, Szabó Eduárd, Szotyori József, Csepei Márk Zenészek: Dombi Dávid, Kurucz Tibor, Marcu Ágnes Rendezőasszisztens: Kocsis Gyula Díszlet- és jelmeztervező: Andra Bădulescu Vișniec Koreográfus: Mălina Andrei Zenei vezető: Mezei Szilárd Ügyelő: Joó Emília Súgó: Körner Anna Rendező: Anca Bradu


13

2018. JÚNIUS 7–16. | Pécsi Országos Színházi Találkozó

A KAUKÁZUSI KRÉTAKÖR

Az előadás 16 éven felülieknek ajánlott!

A MISKOLCI NEMZETI SZÍNHÁZ ELŐADÁSA

Fotó: Éder Éva

Polgárháború dúl. Éjszaka van, a palota üres, mindenki elmenekült. Az ellenség bármely pillanatban felbukkanhat. Egy szolgálólány térdel egy alvó kisgyerek mellett az elhagyatott udvaron. A kormányzó feleségének gyereke, akit anyja hátrahagyott a nagy sietségben. Innentől kezdve a szolgálólány és a kisfiú sorsa összefonódik. A lány, vállalva minden kockázatot, éhezést és kirekesztést, a gyerekkel együtt menekül az üldözők elől. Majd rövid időre ismét béke lesz: a vér szerinti anya visszaköveteli a gyermeket, akit egyszer már elhagyott. Bíró elé kerül az ügy. Mi lesz az ítélet? Igazság, jóság, anyaság a legvéresebb időkben, mindez Brecht kíméletlen világában, amely nem mutatja jobbnak az embereket, mint amilyenek, de előtérbe helyezi azokat, akik tartásukkal kitűnnek a tömegből.

Az előadás a Suhrkamp Verlag AG engedélyével, a Hofra Kft. közvetítésével jött létre.

Szereplők: Láng Annamária, Harsányi Attila, Simon Zoltán, Szegedi Dezső, Tenki Dalma, Rózsa Krisztián, Papp Endre, Varga Andrea, Molnár Anna, Kokics Péter, Keresztes Sándor, Takács Mária, Márton B. András, Gorgyán Noel, Csontos Olivér, Purinszki Bán Látvány: Kovács Dániel Dramaturg: Slárku Anett Korrepetitor / Zenész: Rákai András Videótechnika: Hajdúfi Péter Súgó: Márton B. András Rendezőasszisztens-ügyelő: Együd Tünde Rendező: Szőcs Artur

PÉCSI NEMZETI SZÍNHÁZ, KAMARASZÍNHÁZ 2018. JÚNIUS 9., 20:00 3 óra 10 perc, egy szünettel

VERSENYPROGRAM

BERTOLT BRECHT / PAUL DESSAU:


VERSENYPROGRAM

14

Pécsi Országos Színházi Találkozó | 2018. JÚNIUS 7–16.

DANILO KIŠ:

BORISZ DAVIDOVICS SÍREMLÉKE

Az előadás 14 éven felülieknek ajánlott!

AZ ÚJVIDÉKI SZÍNHÁZ ELŐADÁSA

Fotó: Srđan Doroški

A Borisz Davidovics síremléke a jugoszláv irodalom egyik legfontosabb kötetének számít 1976-os megjelenése óta. A furcsán borgesi világot felrajzoló, kusza, tényekből és azok hiányából gazdálkodó címadó novella a biográfia lehetetlenségét teszi meg témájává. Borisz Davidovics forradalmár, de személye megfoghatatlan és megragadhatatlan, elbeszélők és mesemondók, tévhitek és legendák, terrorista cselekmények és dió nagyságú bombák jelölik életrajzának titokzatos és önellentmondásos pontjait. Aleksandar Popovski steril terű rendezésében a temetés, a tömegsírhoz, a síremlékhez vezető út az, ami szervezőerővé válik. E kaddis mögött a kor nem csupán a forradalom kora: maga a történelem sejlik fel, babkonzervestül, esernyőstül, vörös szőnyegestül. Ironikus oratórium, matrjoskababába bújtatva.

PÉCSI NEMZETI SZÍNHÁZ, KAMARASZÍNHÁZ 2018. JÚNIUS 10., 17:30 3 óra, egy szünettel

Szereplők: Crnkovity Gabriella, Elor Emina, Ferenc Ágota, Giricz Attila, Gombos Dániel, Huszta Dániel, Kőrösi István, Krizsán Szilvia, László Judit, Mészáros Árpád, Német Attila, Pongó Gábor, Sirmer Zoltán Adaptáció: Verebes Ernő Zene: Marjan Nećak Díszlet: Alekszandar Popovszki Jelmez: Snežana Pešić Rajić Fény: V. Somogyi Bálint Hang: Bíró Tibor Smink: Bojana Radović Súgó, ügyelő: Bíró Alekszandra Fotó: Srđan Doroški Rendező: Alekszandar Popovszki


2018. JÚNIUS 7–16. | Pécsi Országos Színházi Találkozó

VERSENYPROGRAM

ANTON PAVLOVICS CSEHOV:

HÁROM NŐVÉR

A DEBRECENI CSOKONAI NEMZETI SZÍNHÁZ ELŐADÁSA

Fotó: Máthé András

Prozorov, Andrej Szergejevics����������������� Vranyecz Artúr Natalja Ivanovna, a menyasszonya����������� Újhelyi Kinga Olga���������������������������������������������������������������������������� Varga Klári Mása��������������������������������������������������������� Sárközi-Nagy Ilona Irina�������������������������������������������������������������� Szakács Hajnalka Kuligin, Fjodor Iljics, gimnáziumi tanár����������������������������������������� Mészáros Tibor Versinyin, Alekszandr Ignatyjevics alezredes��������������������������������������������������� Kiss Gergely Máté Tuzenbach, Nyikolaj Lvovics báró, főhadnagy������������������������������������������������������������ Rózsa László Szoljonij, Vaszilij Vasziljevics százados �������������������������������������������������������������� Mercs János Csebutikin Ivan Romanics, katonaorvos������������������������������������������������������ Bakota Árpád Fedotyik, Alekszej Petrovics hadnagy����������������������������������������������������������� Kovács András Rode, Vlagyimir Karpovics hadnagy��������������������������������������������������������������� Kránicz Richárd Ferapont öreg szolga������������������������������������� Bicskei István Anfisza, öreg dada��������������������������������������������� Oláh Zsuzsa Harmonikás lány��������������������������������������������� Vas Judit Gigi Zenei munkatárs: Dargó Gergely Fénytervező: Tumanian Narek Díszlet- és jelmeztervező: Marfa Gudkova Dramaturg: Kozma András Rendező: Ilja Bocsarnikovsz

15

„Moszkvába… Moszkvába… Moszkvába…” A darabban mindenki boldogtalan, és minden egyes szereplő a boldogságról álmodozik. Moszkváról, mely oly közel van, és a szerelemről, amelyet mindenki szeretne megérinteni. Egyvalaki van, aki nem álmodozik: Natasa. Ő valós problémákon gondolkozik: család, ház, állás és társadalmi rang. A szenvedő, hat nyelvet tudó emberek „régi életének” már vége. Senkinek nincs erre szüksége. Szerelem? Ha nem tesz boldoggá, nincs rá szükség. Ki tesz jót nekünk? A nővérek, akik a lélekkel törődnek, de nem tesznek semmit, vagy Natasa, akit csak a „földi dolgok” és a családja boldogulása érdekel? Egyik sem és mindenki. Három bájos hölgy, akik belehal a kizökkent idejű életébe… Vagy Natasa, aki teljesen a saját idejét éli… és a közöttük, mellettük és rajtuk kívül álló férfiak… Bárcsak tudnánk… Bárcsak tudnánk… Bárcsak tudnánk…

PÉCSI NEMZETI SZÍNHÁZ, NAGYSZÍNHÁZ 2018. JÚNIUS 10., 19:30 3 óra 10 perc, egy szünettel


VERSENYPROGRAM

16

Pécsi Országos Színházi Találkozó | 2018. JÚNIUS 7–16.

MATEI VIȘNIEC:

MIGRÁNSOOOK – AVAGY TÚLSÚLYBAN A BÁRKÁNK

A SZÉKELYUDVARHELYI TOMCSA SÁNDOR SZÍNHÁZ ELŐADÁSA Vișniec zárt jelenetekben ábrázolja életünk kulturális, etnikai, politikai, eszmei túlterheltségének körvonalait. Ez a történet egyszerre szól a világ állampolgárairól és otthonukat vesztett individuumokról, egyszóval egy országról, melynek határai egész földünkre kiterjednek. A történetfüzérek csomópontjában az otthon szó átlényegül, ezáltal az elidegenedés és a társadalmi széthullás kényelmes megszokottságba mosódik; miközben minden, ami a valóságot közölné, sorsunk groteszk átirataként vezeti a tekintetet. „Egy globalizált világban mi mindan�nyian migránsok, de nem bevándorlók vagyunk. Tud követni?” Kérdi az agytornász, miközben szavait laza egymásutánban dobálja a politikai korrektség mentsvárának dísztermébe. A történetmozaik ezen része a szavak erejéről beszél, amelyek készek elrejteni a tapasztalati világunk csontig hatoló igazságát. Ám ezen szilánkok összeállásának fényében a csempészek, emberárusok és embermaradványok, a migránsok és „otthon lakók” tettei oszlásnak indítják a beszédből kiépülő ködöt. Végül marad a szétroncsolt Unió gazdateste, amiben a szilárdan álló, realitásból megszülető bizonyosság kimért növekedésnek indulhat. Ez az előadás letisztult formában szembesít a mindennap megélt vagy éppen eltaszított jelenünk kérdéseivel, melyeknek fizikai mélységét egy különFotó: Barabás Ákos legesen kiépülő és folyamatosan átalakuló tér biztosítja. Elihu, Migráns 4����������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� Antal D. Csaba A Csempész, Gyerekcsempész 1, Csempész 1, Migráns 1����������������������������������������������������������������� Barabás Árpád Migráns 14����������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� Boda-Szász Kriszta A Magas Beosztású Politikus, A Főnökasszony, Migráns 7��������������������������������������������������������� Bekő-Fóri Zenkő A Férj, Migráns 12 ����������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� Dunkler Róbert A Politikailag Korrekt Agytornász, Migráns 15������������������������������������������������������������������������������������������ Esti Norbert Hosztesz 3, Lány 3, Fordító, Német Tanárnő, Migráns 8������������������������������������������������������������������������ László Kata Hosztesz 2, Lány 2, Öreghölgy, Migráns 5������������������������������������������������������������������������������������������������ Márkó Eszter A Feleség, Lány 6, Migráns 9, Migráns 2 �������������������������������������������������������������������������������������� P. Fincziski Andrea Ayub, Ali, Csempész 3, Migráns 13����������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� Pál Attila Fehed, A Sírásó, Gyerekcsempész 2, Csempész 2, Migráns 3�������������������������������������� Szűcs-Olcsváry Gellért Az Ember, Akinek Az Arcára Fagyott A Mosoly, Transzvesztita, Migráns 11 ������������������������������������� Tóth Árpád A Kendős Nő, Hosztesz 1, Lány 1, Migráns 10���������������������������������������������������������������������������������������������� Varga Márta A Műsorvezető���������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� Kudelász Nóbel (felvételről)

PÉCSI NEMZETI SZÍNHÁZ, KAMARASZÍNHÁZ 2018. JÚNIUS 11., 17:00 1 óra 40 perc, szünet nélkül

Hang: Boca Hunor-Lehel | Fény: Toásó István Ügyelő: Máthé Miklós Mónika Díszlet/Jelmez: Csíki Csaba | Zene: Csíki Csaba Dramaturg/Fordító: Bereczki Ágota Angol nyelvű felirat: Ferencz Zsófia Rendező: Zakariás Zalán


2018. JÚNIUS 7–16. | Pécsi Országos Színházi Találkozó

VERSENYPROGRAM

JON FOSSE:

HALÁL THÉBÁBAN

A SZÉKESFEHÉRVÁRI VÖRÖSMARTY SZÍNHÁZ ELŐADÁSA

Fotó: Pesti Tamás

„A Halál Thébában Jon Fosse zseniális kortárs színpadi átirata, újragondolása, mai költeménye. A világhírű norvég drámaíró a lényegre redukálja a történetet, és mindvégig fenntartja a pattanásig feszülő izgalmat. A középpontban nem is annyira Oidipusz, mint inkább Kreón áll, és persze az egyéni és politikai érdekek játszmája. Mai történetként érdekel az Oidipusz-trilógia története, hiszen örök érvényű, mint minden archaikus történet – éppen ezért mindig aktuális. Oidipusz királyként, politikusként úgy érzi, hogy minden körülmények között, minden történelmi helyzetben meg kell keresnie az igazságot. Politikusként feláldozza önmagát népéért, hogy megmentse országát a pusztító járványtól. Aktuális élethelyzetben találja magát: a társadalmi sík és a magánéleti sík egymás oka és következménye. Fosse drámájában rendezőként az érdekel a legjobban, hogy jóvá lehet-e tenni egy előző generáció bűneit, magunkra lehet-e vállalni őseink vétkeit, létezik-e egy felsőbb, isteni hatalom, és van-e még fülünk, képességünk, érzékenységünk meghallani a hangjukat. Van-e még közös tudás, hit a sorsszerűségben, létezik-e az egy közös nevező, vagy meggyőzendő embercsoportok, érdekvédelmi tömörülések vannak. A mozgás- és gesztusrendszerben kiemelkedő szerepet szánok a szakrális és a profán elemek éles elkülönítésének, a társadalmi és a magánéleti sík megfogalmazásának. Jelentős szerepe van a karnak, a mindenkit egyesítő és képviselő népnek és a zeneiségnek.”  (Horváth Csaba)

17

Oedipus������������������������������������������������� Kádas József Kreón ��������������������������������������������������� Hirtling István Teiresziasz������������������������������������������������ Kuna Károly Kar��������������� Ballér Bianka e.h. / Barna Lilla e.h., Kovács Tamás e.h. Iokaszté���������������������������������������������������� Varga Mária Idős férfi�������������������������������������������������� Sághy Tamás Hírnök����������������������������������������������� Pálya Pompónia Pásztor�������������������������������������������������� Tűzkő Sándor Antigoné �������������������������������� Kiss Diána Magdolna Iszméné���������������������������������������������������������� Varga Lili Polüneikész ����������������������������������������� Lábodi Ádám Haimón�������������������������������������������� Fehér László m.v. Őrök�������� Gál Horváth Bernadett, Kertész Júlia Díszlettervező: Pallós Nelli Jelmeztervező: Benedek Mari Dramaturg: Perczel Enikő Súgó: Palla Szabina Ügyelő: Kalmár Johanna Rendezőasszisztens: Németh Mariann Rendező: Horváth Csaba

PÉCSI NEMZETI SZÍNHÁZ, KAMARASZÍNHÁZ 2018. JÚNIUS 12., 18:00 1 óra 55 perc, egy szünettel


VERSENYPROGRAM

18

Pécsi Országos Színházi Találkozó | 2018. JÚNIUS 7–16.

LEO STEIN / KÁLMÁN IMRE:

CSÁRDÁSKIRÁLYNŐ

A KECSKEMÉTI KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ ELŐADÁSA

Fotó: Walter Péter

Kálmán Imre leghíresebb, legtöbbet játszott és mindemellett már több mint százéves operettjének középpontjában egy, a társadalmi különbség miatt lehetetlennek bizonyuló kapcsolat áll. Szilvia, az ünnepelt primadonna Párizsba készül, hogy ott folytassa karrierjét; szerelmét, Edvint, a trónörököst pedig – a szülők szerint fiukhoz jobban illő – Stázi várja a hercegi palotában. A mulatozásban járatos Bóni gróf és az Orfeumban minden szerelmi cselszövényt kitanuló Miska főpincér azonban kedvencük, Szilvia segítségére sietnek, hogy még egyszer viszontláthassa a házasulandó Edvint. Kezdetét veszi tehát a kockázatokkal és parádés helyzetekkel, titkokkal és ígéretekkel teli játék, melyben mindenkinek van veszítenivalója; miközben felcsendül a Jaj, cica, és együtt ugrunk a nagybőgőbe kivilágos virradatig.

PÉCSI NEMZETI SZÍNHÁZ, NAGYSZÍNHÁZ 2018. JÚNIUS 12., 20:30 3 óra 10 perc, egy szünettel

Cecília��������������������������������������������������������� Sáfár Mónika Vereckey Szilvia, sanzonett ������������������� Dobó Enikő Edvin herceg ������������������������������������������������� Orth Péter Miska, főpincér ��������������������������������������� Kőszegi Ákos Kaucsiánó Bonifác gróf������������� Szemenyei János / Aradi Imre Stázi grófnő������������������������������������������� Hajdú Melinda Kerekes Ferkó����������������� Egyházi Géza / Pál Attila Leopold Mária, Lippert–Weilersheim hercege������������� Sirkó László Ferdinánd főherceg����������������������������� Ferencz Bálint Rohnsdorf tábornok������������������ Körtvélyessy Zsolt Lazarovics Ödön, földbirtokos���������������� Aradi Imre Tasziló gróf��������������������������������� Nagyhegyesi Zoltán Úr��������������������������������������������� Koltai-Nagy Balázs e.h. Mac Grave������������������������������������������������� Puskás Gyula Klementina grófnő���������������������������������� Szegvári Juli Krisztina grófnő ������������������������������������� Fischer Lilian Táncosok: Jurák Bettina / Nagy Nikolett / Szőllősi Krisztina / Varga Lotti / Bolla Bence / Szűcs Alexandra / Földesi Milán / Raj Martin / Szóka Roland / Takács István Énekkar: Antal Melinda / Dergecz Mónika / Iszak Dorottya / Ortan Vivien / Perjési Anna / Patyi Szilvia / Sirkó Anna / Majoros Tamás / Tolnai Ottó / Szűcs Dominik Díszlettervező: Cziegler Balázs Jelmeztervező: Pilinyi Márta Szövegkönyv: Békeffi István / Kellér Dezső Vers: Gábor Andor Koreográfus: Barta Dóra Zenei vezető: Károly Kati Vezényel: Drucker Péter / Látó Richárd Koreográfusasszisztens: Katonka Zoltán / Frigyesi Tünde Súgó: Arató Andrea Ügyelő: Domján Sándor / Kovács Írisz Rendezőasszisztens: Vári János Rendező: Béres Attila


2018. JÚNIUS 7–16. | Pécsi Országos Színházi Találkozó

BERLIN, ALEXANDERPLATZ

A BUDAPESTI KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ ELŐADÁSA A Berlin, Alexanderplatz szereplői a szegények, elesettek és kitaszítottak. A névtelen tömegek, akiknek élete egybeforrott a város életével. Főhőse, Franz Biberkopf szállítómunkás, ittas féltékenységében megveri barátnőjét, aki később belehal sérüléseibe, Franzot pedig súlyos testi sértés miatt börtönbe zárják. Amikor kiszabadul, elhatározza: tisztességes ember lesz. Döblin hitelesen ábrázolja a társadalom szorításában vergődő s végül minden becsületes szándékát feladó embert. Hőse afféle fordított Mefisztóként „mindig jót akar, s mindig a rosszat teszi”. Jó szándéka azonban nem rossz természetén bicsaklik ki, hanem tökéletes tudatlanságán. Hiába érzi saját bőrén, hogy kifordult sarkaiból a világ, nem tud vele mi kezdeni. E tömeges élmény a 20-as évek Németországában nemsokára a nácizmus legfőbb hajtóereje lesz. A Berlin, Alexanderplatz megérdemelten foglal el különleges helyet a modern világirodalomban. Dos Passos Manhattan Transferjét (1925) szokták elődjének tekinteni mint nagyvárosregényt és James Joyce Ulyssesét (1922) mint tudatmozgást, tudatáramot megfestő prózai alkotást. Tér: Horváth Jenny Jelmez: Nagy Fruzsina Hang: Keresztes Gábor Zene: Freakin’ Disco Mozgás: Horkay Barnabás Fény: Lohár Antal Vizuál: Bartha Máté Dramaturg: Bíró Bence Dramaturg konzulens: Radnai Annamária Ügyelő: Héricz Anna Súgó: Fejes Vera Asszisztens: Sütheő Márton Rendező: Kovács D. Dániel Alfred Döblin regénye nyomán a színpadi adaptációt Mikó Csaba készítette, továbbgondolta Kovács D. Dániel és Bíró Bence. Alfred Döblin örököseinek az engedélyét a Gustav Kiepenheuer Bühnenvertriebs-GMBH és a Hofra Kft. közvetítette.

Fotó: Dömölky Dániel

Franz Biberkopf ����������������������������������� Mészáros Béla Henschke �������������������������������������������� Bezerédi Zoltán Ida ����������������������������������������������������� Borbély Alexandra Bruno/Ziege ��������������������������������������������� Dankó István Nachum/Terah������������������������������������������������� Dér Zsolt Pums �������������������������������������������������������������� Elek Ferenc Reinhold �������������������������������������������� Keresztes Tamás Herbert/Deske������������������������������������� Kocsis Gergely Meck������������������������������������������������������������ Kovács Lehel Lina/Trude����������������������������������������� Mészáros Blanka Éva����������������������������������������������������������������� Pálmai Anna Mieze�������������������������������������������������������������� Pálos Hanna Cilly ������������������������������������������������������������ Pelsőczy Réka Minna/Franzie������������������������������������������ Rujder Vivien Bastné �������������������������������������������������������������� Szirtes Ági Georg ��������������������������������������������������������� Takátsy Péter Willi������������������������������������������������������������ Tasnádi Bence Elizer/Sarug���������������������������������������������� Vajdai Vilmos Karl/André����������������������������������������������� Vizi Dávid e.h. továbbá: kurvák, rokkantak, orvosok, betegek, berlini járókelők

PÉCSI NEMZETI SZÍNHÁZ, KAMARASZÍNHÁZ 2018. JÚNIUS 13., 16:30 2 óra 35 perc, egy szünettel

VERSENYPROGRAM

ALFRED DÖBLIN / MIKÓ CSABA:

19


VERSENYPROGRAM

20

Pécsi Országos Színházi Találkozó | 2018. JÚNIUS 7–16.

HENRIK IBSEN:

ROSMERSHOLM

A KOLOZSVÁRI ÁLLAMI MAGYAR SZÍNHÁZ ELŐADÁSA

Fotó: Daniel Zholdak

Saját bűnössége elől senki nem menekülhet. Tetteink az ajtó mögül leselkednek, a kandalló hamvában bújnak meg, az ablakban tükröződő arcképünkből néznek vissza ránk. Beszélhetünk vagy hallgathatunk, bűnösségünk tudata úgy akaszkodik ránk, mint valami átázott kabát. Hogyan tudnánk találkozni egymással e nélkül az állandó penészszag nélkül? Megpróbáljuk kinyitni az ablakokat és kiszellőztetni mindazt, ami visszahúz. Felmosni a padlót, elégetni az előérzeteket. Kiáltással elűzni a jó és rossz szellemeket. Rohanni, míg kifogy belőlünk a lélegzet, a gondolat. Majd hátunkra venni a másikat – őt, akit szeretünk –, mint egy zsákot, hogy feloldozzuk őt is. Halál mindarra, ami nem engedi találkozni a szerelmeseket. Ez Rebekka. Rosmersholmon pusztítást visz végbe. Azért, hogy találkozhasson azzal a férfival, akit kiválasztott. Megbánás nélkül… De nincs felejtés, sem menedék annak, akit a bűntudata üldözőbe vett. Rosmersholmon, Isten hatalmas házában ő és Rosmer az eredendő, az ártatlanságot elvesztett, örökkön üldözött pár. Szerelemmel, de hit és bizalom nélkül vergődnek úgy, mint két madár, aki szembenézett a halállal. Folyton a feladás határán. Törött szárnyú madarak. Kroll csupán Isten pálcája, aki megpróbálja visszahozni őket az atyai uralom alá, arra emlékeztetve, hogy elmenekülhetsz bár, de igazán elbújni sosem tudsz.  (Ioana Mălău) Johannes Rosmer�������������������������� Bodolai Balázs Rebekka West���������������������������������������������� Imre Éva Beaté���������������������������������������������� Jerovszky Tímea Kroll������������������������������� Bács Miklós / Viola Gábor Helsethné��������������������������������������������� Kicsid Gizella

PÉCSI NEMZETI SZÍNHÁZ, NAGYSZÍNHÁZ 2018. JÚNIUS 13., 20:00 3 óra 20 perc, egy szünettel (15 perc)

Látványterv: Andriy Zholdak, Daniel Zholdak Jelmeztervező: Daniel Zholdak Dramaturgiai asszisztens: Ioana Mălău Zene és sound design: Vladimir Klykov Fényterv: Andriy Zholdak Rendezőasszisztens: Vajna Noémi, Kovács Kinga Szövegadaptáció: Andriy Zholdak Díszlettervező asszisztens (gyártás): Tenkei Tibor Látványtervező asszisztens (jelmez, kellék): Lőrincz Ilona Ügyelő: Tatár Ágota Rendező: Andriy Zholdak


2018. JÚNIUS 7–16. | Pécsi Országos Színházi Találkozó

VATERLAND

A FORTE TÁRSULAT ELŐADÁSA A Forte Társulat új bemutatója Thomas Bernhard írásain keresztül a történelmi múlt bűneivel való együttélés problémájára fókuszál. Az előadás a Bartók vonósnégyeseivel szellemi közösséget vállaló, töredékként aposztrofált, Az olasz férfi című elbeszélésre épül. A történet szerint feszült légkör uralkodik az ódon hangulatú felső-ausztriai udvarházban. Az öngyilkos apa temetésére gyülekezők között vannak, akik az épületben túltengő gyász elől a szabadba, a friss levegőre vágynak. Ám az érintetlennek hitt természetben, az üvegház mögötti tisztáson jól kivehető a fűben egy világos folt. A családtagok emlékezetéből kitörölhetetlen esemény nyomát, egy háborús tömegsírnak a körvonalait a nemrégiben bekövetkezett „balszerencse” és az azt követő „borzalmas búcsúztatás” teszi igazán láthatóvá. A ravatal előtt felsorakozó rokonok magukban beszélve ismételgetik az apáról, a szülői házról szóló „rágalmakat”. A földbe kapart áldozatok utolsó hangjainak nyomasztó emlékétől lehetetlen megszabadulni. „El sem tudtam képzelni a találkozást velük, apám életre szóló barátaival, ahogyan maga nevezte őket, akikkel később, a háború után, mint megtudtam, a legbensőségesebb kapcsolatban volt, bár tudta, hogy besúgókról és gyilkosokról van szó; ebben a tudatban biztosított menedéket nekik, látta el őket élelmiszerrel, tett meg mindent értük, amire szükségük volt, amíg le nem győzik a nehézségeket, miként apám fejezte ki magát. [….] Ezeket az embereket kell fogadnom, gondoltam, nem marad más hátra. Az úgynevezett honfitársaimat, e nemzetiszocialistákat, a vérrend kitüntetettjeit. E titkos vezérekkel kell majd kezet ráznom, gondoltam, és nem fogom tudni megakadályozni őket abban, hogy az első sorban foglaljanak helyet, ha megkezdődik a temetés.” (Thomas Bernhard: Kioltás, ford. Hajós Gabriella)

Thomas Bernhard Az olasz férfi című elbeszélése és más művei alapján. A Trafó - Kortárs Művészetek Háza és a Forte Társulat együttműködésében.

Fotó: Véner Orsolya

Szereplők: Andrássy Máté, Barna Lilla e.h., Fehér László, Földeáki Nóra, Horkay Barnabás, Kádas József, Molnár G. Nóra e.h., Nagy Norbert, Pallag Márton, Widder Kristóf Fordítók: Adamik Lajos, Erdélyi Z. János, Győrffy Miklós, Hajós Gabriella Dramaturg: Rácz Attila Díszlettervező: Antal Csaba Jelmeztervező: Benedek Mari Fénytervező: Payer Ferenc Produkciós vezető: Kudron Anna Rendezőasszisztens: Stangl Franciska Rendező-koreográfus: Horváth Csaba

PÉCSI NEMZETI SZÍNHÁZ, KAMARASZÍNHÁZ 2018. JÚNIUS 14., 17:30 1 óra 50 perc, szünet nélkül

VERSENYPROGRAM

T. BERNHARD / FORTE:

21


VERSENYPROGRAM

22

Pécsi Országos Színházi Találkozó | 2018. JÚNIUS 7–16.

LÁSZLÓ MIKLÓS:

ILLATSZERTÁR

A NYÍREGYHÁZI MÓRICZ ZSIGMOND SZÍNHÁZ ELŐADÁSA László Miklós „békebeli” romantikus komédiája igazi örökzöld, ráadásul egyike azon kevés magyar vígjátéknak, amely a határokon túl is sikert sikerre halmoz, népszerűsége lassan száz éve töretlen a nemzetközi porondon is. A félreértéseken alapuló, érzelmes és mulatságos történet számtalan feldolgozást ért meg, a Párizsban is sikerrel játszott Magazin au coin de la rue-től a Tom Hanks és Meg Ryan fémjelezte A szerelem hálójában fergeteges szerelmi párviadaláig. A karácsony előtti nosztalgikus történetben egy drogéria agyonhajszolt alkalmazottai keresik a párjukat és helyüket az életben, sok más magányos, elfoglalt emberhez hasonlóan egy ismeretlen, sosem látott partnernek küldött levelek útján… De mi történik akkor, ha a vágyott igazi mégsem az Óperenciás-tenger túlpartján él, hanem nagyon is mellettünk, akár a közvetlen közelünkben, olyannyira, hogy eleinte azt hisszük, el sem bírjuk viselni? László Miklós különös finomsággal megrajzolt karakterei bölcs, ellenállhatatlan humora, a szerelem (és az emberi természet) megannyi árnyalatát felvonultató érzékeny ábrázolásmód, a darab egy kristály áttetszőségét idéző struktúrája mind hozzájárulnak ahhoz, hogy újra és újra felfedezzük magunknak Asztalos úr és Balázs kisasszony magával ragadó és elgondolkodtató történetét életről, önmagunkról, szerelmeinkről és csalódásainkról. Az előadást a remekmű-alapanyagon felül a rendező személye teszi igazi különlegességgé: a történeteket saját felkavaró és kacagtató színházi nyelvére fordító, sokszoros díjnyertes Mohácsi János közel két évtized után tér vissza Nyíregyházára.

PÉCSI NEMZETI SZÍNHÁZ, NAGYSZÍNHÁZ 2018. JÚNIUS 14., 20:00 2 óra 45 perc, két szünettel

Fotó: Trifonov Éva

Hammerschmidt úr������������ Horváth László Attila Asztalos úr ������������������ Horváth Sebestyén Sándor Sipos úr����������������������������������������������������� István István Kádár úr�������������������������������������������������� Gulácsi Tamás Balázs kisasszony���������������������������������������� Széles Zita Rátz kisasszony���������������������������������������� Szabó Márta Molnár kisasszony����������������������������� Horváth Margit Árpád ������������������������������������������� Fellinger Domonkos Jancsi����������������������������������������������������� Horváth Viktor Detektív������������������������������������������������������� Gyuris Tibor Rendőr����������������������������������������������������������� Tóth Károly Első hölgy������������������������������������ Forró-Török Tünde Hammerschmidtné, második hölgy�������� Jenei Judit Harmadik hölgy������������������������������� Végvári Boglárka Negyedik hölgy������������������������������������������ Lázár Anita Első férfi ��������������������������������������������������� Kertész Zsolt Második férfi ���������������������������������� T-Laforest Csaba Járókelők �������������������������������������������� Bokor Gabriella, Hajdúné Virág Krisztina, Kemény Csabáné, Tanyik Zsófia, Holló Arnold Díszlettervező: Khell Zsolt Jelmeztervező: Remete Kriszta Zene: Zságer-Varga Ákos Ügyelő: T-Laforest Csaba Dramaturg: Mohácsi István Súgó: Kovács Katalin Rendezőasszisztens: Fülöp Angéla Rendező: Mohácsi János


2018. JÚNIUS 7–16. | Pécsi Országos Színházi Találkozó

III. RICHÁRD

! Az előadás megtekintését stroboszkóp, erős fény- és hanghatások alkalmazása miatt erre érzékeny nézőinknek nem ajánljuk!

A RADNÓTI SZÍNHÁZ ELŐADÁSA Kevés olyan ikonikus figura van a színháztörténetben, mint III. Richárd. A sztereotípia: Richárd, a véreskezű zsarnok. De ki ez az ember valójában, és milyen az a közeg, amely engedi őt felemelkedni? „Ki torzult, félig-kész és idő előtt / Küldettem el e lélegző világba, / Bénán s idétlenül, hogy a kutyák / Megugatnak, ha bicegek előttük” – jellemzi önmagát Richárd, mégis: híres „torzsága” ellenére nincs akadály előtte – bárkit képes elcsábítani, manipulálni vagy legyőzni. Kegyetlenül és csillogó intellektussal szerzi meg magának a trónt, miközben szórakoztatja és egyben cinkosává teszi a mindenkori színházi publikumot. Igazi színházcsináló. Hamlet után övé a leghosszabb Shakespeare-szerep a maga 1124 sorával. E hálásan gyűlöletes figurának eljátszása mindig fontos állomás egy színész pályáján. III. Richárdot ezúttal Alföldi Róbert alakítja, akit színészként először láthatunk a Radnóti színpadán. Az előadás rendezője, Andrei Şerban nem ismeretlen a budapesti közönség számára: Alföldi Róberttel kétszer is dolgozott már a Nemzeti Színházban. A legendás román rendező fiatalon vándorolt ki Amerikába, ahol fényes karriert futott be. Amerika legfontosabb prózai színházaiban hozott létre előadásokat, a legjelentősebb operaházak (többek között a Metropolitan Opera és a londoni Covent Garden) hívták rendezni, és olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Meryl Streep vagy Liev Schreiber. Több mint két évtizede a Columbia Egyetem Színházi Tanszékének professzora, és három éven keresztül a Bukaresti Nemzeti Színházat igazgatta.

Vas István fordításának felhasználásával az előadás szövegváltozatát készítette Andrei Şerban és Daniela Dima. Koprodukciós partner a Zikkurat Színpadi Ügynökség.

Fotó: Dömölky Dániel

Szereplők: Alföldi Róbert, Gazsó György, Kelemen József, Kováts Adél, László Zsolt, Martin Márta, Pál András, Porogi Ádám, Rusznák András, Schneider Zoltán, Sodró Eliza Közreműködik: Dargay Marcell Jelmeztervező: Nagy Fruzsina Díszlettervező: Menczel Róbert Világítás: Baumgartner Sándor Zene: Dargay Marcell Irodalmi konzultáns: Závada Péter Ügyelő: Kónya József Súgó: Farkas Erzsébet Produkciós asszisztens: Ari Zsófi Rendezőasszisztens: Szikszai Rémusz Dramaturg, tolmács: Szűcs Anikó Társrendező: Daniela Dima Rendező: Andrei Şerban

PÉCSI NEMZETI SZÍNHÁZ, KAMARASZÍNHÁZ 2018. JÚNIUS 15., 19:00 3 óra 15 perc, egy szünettel

VERSENYPROGRAM

WILLIAM SHAKESPEARE:

23


Pécsi Országos Színházi Találkozó | 2018. JÚNIUS 7–16.

VILLÁMAJÁNLÓK

ROSMERSHOLM // r.: Andriy Zholdak Kalapáccsal az ajtónak, és az ütött résen tovább; a polgári lét mint az étkezés botránya, valamint a kávéskészlet amortizációja: Rosmersholm, ez az északi Manderley-ház, mindenkit megnyomorít. // Térey János HÁROM NŐVÉR // r.: Ilja Bocsarnikovsz Ilja Bocsarnikovsz orosz rendezőnek és a kiváló debreceni társulatnak sikerült új életet lehelnie ebbe az agyonjátszott darabba, amihez nem kis részben hozzájárult Kozma András új fordítása is – egy sziporkázóan szellemes, szálkás, keserű abszurdot, fájdalmas bohózatot láttunk, főleg az első részben Tadeusz Kantor haláltáncszínházára emlékeztetően. // Regős János BORISZ DAVIDOVICS SÍREMLÉKE // r.: Alekszandar Popovszki A hivatásos forradalmár mestersége fájdalmas, mint a vesekő, főleg akkor, ha háromszor születik a kínokkal erezett Kelet–Európába, még inkább akkor, ha zsidó stichhel; cipője talpán hordja szét a tömeg a porát. // Térey János

REGŐS JÁNOS

Fotó: Dirk Skiba

A 18. POSZT válogatói vállalták a lehetetlen küldetést, hogy egy-egy mondatban fogalmazzák meg a 14 előadás mindegyikéről, miért épp rá esett a választásuk a versenyprogram összeállításakor.

Fotó: Philip János

VERSENYPROGRAM

24

TÉREY JÁNOS

CSÁRDÁSKIRÁLYNŐ // r.: Béres Attila Egy kiváló formában lévő társulat, egy pontosan elemzett, igényesen színpadra állított klasszikus operett, a zsánerszerepekben is erős alakításokkal. // Regős János

Fotó: Walter Péter

BERLIN, ALEXANDERPLATZ // r.: Kovács D. Dániel Ahogyan Biberkopf (Mészáros Béla) azt mondja Evának (Pálmai Anna), aki végül nem szüli meg tőle fogant gyermekét, hogy „Végtelenül sajnálom”, annak a mondatnak a lemondó keserűségében egész Berlin benne van, a mulatozó, de közben a politikusbűnözőknek kiszolgáltatott korosztály, és még Fassbinder is. // Térey János A KAUKÁZUSI KRÉTAKÖR // r.: Anca Bradu Széles színházi fesztávon mozgó előadás, amihez kitűnő teret tervezett Andra Bădulescu Vișniec, ebben egy minden pillanatban együtt lélegző társulat játszik, mely a paródiától a mélyen megélt drámai rétegekig terjedő skálán tud nagy játékbiztonsággal jelen lenni – a magyar–román színházi planéták együttállásának szép példája. // Regős János

Fotó: Srđan Doroški


25

2018. JÚNIUS 7–16. | Pécsi Országos Színházi Találkozó

Fotó: Dömölky Dániel

A KAUKÁZUSI KRÉTAKÖR // r.: Szőcs Artur Mit lehet még kifacsarni ebből a marxista citromból, kérdeztem magamtól háromszor, komolyan mondom, még egy Simon Csacsava, és belehalok; aztán megpillantottam Láng Annamária arcát az előcsarnokban – jó volt őt látni ragyogni, és jó, hogy Simon valóban Simon; gumiabroncs templommal, kormányzói palotával és függőhíddal, harci tevékenységek közepette. // Térey János HALÁL THÉBÁBAN // r.: Horváth Csaba Az előadás a három, híres Szophoklész-darab egybefűzött, kortársi változata. A társulat intenzív játékával végig magas hőfokon tarja az előadást, figyelmünk, kíváncsiságunk – bár sokan ismerhetik a történetet – egy pillanatra sem lankad, így lehettek ezzel az egykori athéni nézők is. // Regős János

MIGRÁNSOOOK – AVAGY TÚLSÚLYBAN A BÁRKÁNK // r.: Zakariás Zalán Ez a Székelyudvarhelyen készült előadás, az előítéletek helyét elfoglalva, nekünk teszi fájóvá mindazt, amit ők élnek át tengereken, országutakon, szögesdrót kerítések tövében, temetőkben. // Regős János ILLATSZERTÁR // r.: Mohácsi János Kiválóan karbantartott karácsonyi zsáner a behavazott Váci utcából, mindenki összejön benne mindenkivel, drogista segédek, csacsogó kisasszonyok; neologizmusok tűréshatáron belül. // Térey János HEDDA GABLER // r.: Keresztes Attila A vakítóan megvilágított, rózsaszín térben fekete vasrózsacsokor, és benne egy szikár, számító, filigrán nő, Varga Andrea–Hedda Gabler, aki megpróbál úrrá lenni saját szenvedélyén és az őt bedarálni akaró, gyarló panoptikumfigurákon, és ugyanez a szándék adja kezébe a pisztolyt, amivel főbe lövi magát. // Regős János

Fotó: Adi Bulboacă

Fotó: Pesti Tamás

VATERLAND // r.: Horváth Csaba Mindig mondtam, Bernhard életpárti, nem megsemmisüléspárti, éppen ezért oszt mindent és mindenkit ilyen kíméletlenül, nála aztán nincs kuss a múltról; a végén marad a táj meg a bércek között visszhangzó, cinikus jódliszó. // Térey János A KAUKÁZUSI KRÉTAKÖR // r.: Székely Kriszta A három Kaukázusi közül még októberben ezt láttuk elsőként, és mindkettőnk azonnal a javasolt előadások közé sorolta, aztán jött a darab nagyváradi, végül a miskolci előadása, és bár a később látott, esélyes előadások mindig kicsit elhomályosítják a korábbiakat, itt nem ez történt. // Regős János

Fotó: Horváth Judit

VERSENYPROGRAM

III. RICHÁRD // r.: Andrei Șerban A folyton Szent Pálra esküdöző, púpos, vontatott beszédű, vérengző zsarnok szerepében Alföldi Róbert, pikkelymintás öltönyében pályafutása legjobbját nyújtja; egyben ez a legnagyobb szabású előadás, amelyet a Radnóti doboznyi terében valaha láttam. // Térey János


26

Pécsi Országos Színházi Találkozó | 2018. JÚNIUS 7–16.

Elektromobilitás a POSZT-on! 2018. június 7. és 16. között, a fesztivál helyszínein. Standunknál az érdeklődők megismerkedhetnek az elektromos közlekedés dinamikusan fejlődő világával, az elektromos autók és töltőberendezések használatával, a könnyű elektromos járművek kínálatával, illetve tájékozódhatnak a Nemzetgazdasági Minisztérium elektromos gépjárművásárlást támogató, 1,5 millió forintos pályázatának részleteiről.

A kép csak illusztráció, további információkért, kérjük, látogasson el az e-mobi.hu honlapra.


2018. JÚNIUS 7–16. | Pécsi Országos Színházi Találkozó

FESZTIVÁLSZALON A SZÍNHÁZ TÉREN

... ahol a színházi szakma krémje a nézőkkel együtt pihen meg egy-egy előadás előtt és után! ... ahol mindig történik valami! ... ahol mindig jó a hangulat! ... ahol találkozhatsz a kedvenceiddel! ... sok zenével és meglepetésfellépőkkel!

27


JÚN 7. 19.00 // KODÁLY KÖZPONT

JÚNIUS 11. 19:00 // ZSOLNAY NEGYED, E78

vígjáték

thriller

FURCSA PÁR

JÚNIUS 8. 19:00 // KODÁLY KÖZPONT

A VÁD TANÚJA krimi

A LEPKEGYŰJTŐ JÚNIUS 11. 19:00 // KODÁLY KÖZPONT

MINDHALÁLIG MUSICAL musicalgála

JÚNIUS 8. 19:00 // ZSOLNAY NEGYED, E78

SÓSKA, SÜLTKRUMPLI

JÚNIUS 12. 20:30 // PÉCSI NEMZETI SZÍNHÁZ, N. SZABÓ SÁNDOR TEREM

JÚNIUS 9. 20:00 // ZSOLNAY NEGYED, E78

Nagy Mari önálló estje

vígjáték

BEUGRÓ

MÁRIA TESTAMENTUMA

szituációs színházi játék

JÚNIUS 13. 19:00 // KODÁLY KÖZPONT

JÚNIUS 10. 19:00 // KODÁLY KÖZPONT

Komolyzenei koncert Wagner műveiből

vígjáték

JÚNIUS 14. 19:00 // ZSOLNAY NEGYED, E78

OSCAR

JÚNIUS 10. 19:00 // ZSOLNAY NEGYED, E78

VALAMI CSAJ(OK)

BEST OF RING

A CSEMEGEPULTOS NAPLÓJA vígjáték

vígjáték

JÚNIUS 16. 19:00 // KODÁLY KÖZPONT info: p jegyek:

szt.hu

ÜNNEPÉLYES DÍJÁTADÓ gála


// FESZTIVÁL

Egy furcsa pár összezárva. Két férfi, az egyik rendetlen, a másik rendmániás. Mégis kénytelenek együtt élni. Fergeteges vígjáték!

Fotó: Gálos Mihály Samu

NEIL SIMON:

FURCSA PÁR VÍGJÁTÉK // A Miskolci Nemzeti Színház előadása

GÖRÖG LÁSZLÓ Jászai-díjas, GÁSPÁR TIBOR Jászai-díjas, érdemes művész, SZATMÁRI GYÖRGY, VARGA ANDREA, HORVÁTH ALEXANDRA, PAPP ENDRE, SZEGEDI DEZSŐ Jászai-díjas, MOLNÁR SÁNDOR TAMÁS Díszlettervező: Horesnyi Balázs | Jelmeztervező: Pilinyi Márta Dramaturg: Sényi Fanni | Ügyelő: Gazdóf Dániel Súgó: Bíró Klára | Rendezőasszisztens: Hadházy Ildikó Rendező: BÉRES ATTILA A színdarab Magyarországon a Theatrum Mundi Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre. A műfordítás a Proscenium Szerzői Ügynökség Kft. engedélyével kerül előadásra.

KODÁLY KÖZPONT JÚNIUS 7., CSÜTÖRTÖK 19:00 2 óra 30 perc, egy szünettel

29


30

// FESZTIVÁL

Egy hidegvérű gyilkos. Egy körmönfont bíró. Egy végzetes tárgyalás. Agatha Christie legcsavarosabb krimije a Kodály Központ színpadán!

Fotó: Alexandra Fehér Photography

AGATHA CHRISTIE:

A VÁD TANÚJA

KRIMI // A Győri Nemzeti Színház előadása

CSANKÓ ZOLTÁN, UNGVÁRI ISTVÁN, SZINA KINGA, KOVÁCS GERGELY, POSONYI TAKÁCS LÁSZLÓ, MASZLAY ISTVÁN, MÉZES VIOLETTA / TÖREKY ZSUZSA, SZIKRA JÓZSEF, TÖRÖK ANDRÁS, KOPPÁNY ZOLTÁN, PÖRNECZI ATTILA, SÍK FRIDA, HOMLOK BERTALAN S.H., NAGY JOHANNA, KSZEL ATTILA, VLASICH MÁTÉ S.H., HEGEDŰS ILDIKÓ, SOMOGYI ISTVÁN S.H., FÉL JÁNOS, FODOR KÁROLY, LUKÁCS FERENC, PUSKER MIKLÓS KODÁLY KÖZPONT JÚNIUS 8., PÉNTEK 19:00

Díszlettervező: Papp Janó – Czechmeister László Jelmeztervező: Papp Janó | Súgó: Pusztai Lilla Ügyelő: Illés Ottilia | Rendezőasszisztens: Hegedűs Ildikó

2 óra 30 perc, egy szünettel

Rendező: SIMON KORNÉL


// FESZTIVÁL

Vajon lehet a színpadon focizni? Többek között ez is kiderül, a sorsdöntő meccs pedig egyre csak közeleg... Majd ötszáz átkacagott telt házas előadás!

Fotó: József Attila Színház

EGRESSY ZOLTÁN:

SÓSKA, SÜLTKRUMPLI

VÍGJÁTÉK // A József Attila Színház előadása

BOZSÓ PÉTER, NEMCSÁK KÁROLY, KARÁCSONYI ZOLTÁN Játéktér: Sas Tamás | Munkatárs: Kun Csilla

ZSOLNAY NEGYED – E78 JÚNIUS 8., PÉNTEK 19:00

Rendező: SAS TAMÁS

2 óra, egy szünettel

31


32

// FESZTIVÁL

A Beugróról beugrik valami? Az ország legkedveltebb show-műsora Pokorny Liával, Debreczeny Csabával, Kálloy Molnár Péterrel, Szabó Győzővel és Novák Péterrel.

Fotó: Hegyi Júlia Lily

BEUGRÓ

IMPROVIZÁCIÓRA ÉPÜLŐ JÁTÉK AZ EREDETI MŰSOR SZTÁRJAIVAL

ZSOLNAY NEGYED – E78 JÚNIUS 9., SZOMBAT 20:00

Műsorvezető: NOVÁK PÉTER

1 óra, szünet nélkül

KÁLLOY MOLNÁR PÉTER, SZABÓ GYŐZŐ

Szereplők: POKORNY LIA, DEBRECZENI CSABA,


// FESZTIVÁL

Egy táska tele szennyessel, egy másik dugig ékszerekkel – és kész a káosz. Louis de Funès és Sylvester Stallone legendás filmjei után az Oscar most a Kodály Központ színpadán. Fotó: Csatáry-Nagy Krisztina

CLAUDE MAGNIER:

OSCAR

VÍGJÁTÉK // A Thália Színház előadása

NAGY VIKTOR, GUBÁS GABI, BÁN BÁLINT, SZABÓ ERIKA, TÓTH ESZTER, FODOR ANNAMÁRIA, SZABÓ GYŐZŐ, MOLNÁR PIROSKA, MÓZES ANDRÁS, HUNYADKÜRTI ISTVÁN Díszlettervező: Horesnyi Balázs | Jelmeztervező: Füzér Anni Rendezőasszisztens: Magócs Niki | Súgó: Serfőző Andrea Fordította: Székely Csaba

KODÁLY KÖZPONT JÚNIUS 10., VASÁRNAP 19:00

Rendező: VIDA PÉTER

1 óra 40 perc, egy szünettel

33


34

// FESZTIVÁL

Pokorny Lia szerelmes. Pokorny Lia érzéki. Pokorny Lia különleges. Pokorny Lia az igazi. Egy fantasztikus nő négy szerepben.

Fotó: Éder Vera

NEIL LABUTE:

VALAMI CSAJ(OK)

VÍGJÁTÉK // A Rózsavölgyi Szalon előadása

Játsszák: POKORNY LIA, ŐZE ÁRON ZSOLNAY NEGYED – E78 JÚNIUS 10., VASÁRNAP 19:00

Díszlettervező: Enyvvári Péter | Jelmeztervező: Varsányi Anna Dramaturg: Lőkös Ildikó | Fordító: Ungvári-Zrínyi Ildikó

1 óra 30 perc, egy szünettel

rendező: NÉMETH KRISTÓF


// FESZTIVÁL

Ki ne szeretné, hogy Bereczki Zoltán elrabolja a szívét? Az emberrabló és a törékeny szépség – egy pincébe zárva. De ki a fogoly, és ki a fogvatartó?

Fotó: Éder Vera

JOHN FOWLES:

A LEPKEGYŰJTŐ THRILLER // A Thália Színház előadása

Játsszák: BERECZKI ZOLTÁN,

ÁGOSTON KATALIN

Dramaturg: Horgas Ádám Díszlettervező: Horgas Péter | Jelmez: Holdampf Linda Producer: Bereczki Zoltán, Ferenczi Orsolya

ZSOLNAY NEGYED – E78 JÚNIUS 11., HÉTFŐ 19:00

Rendező: HORGAS ÁDÁM

1 óra 25 perc, szünet nélkül

35


36

// FESZTIVÁL

Az Oroszlánkirály, Az operaház fantomja, a Macskák, A szépség és a szörnyeteg, a My Fair Lady, az Evita és még számos legendás Disney-klasszikus és -musical dalai a Budapesti Operettszínház sztárjaival a Kodály Központ színpadán!

Fotó: Gordon Eszter

MINDHALÁLIG MUSICAL

MUSICALGÁLA // A Budapesti Operettszínház előadása

Közreműködő művészek: GUBIK PETRA, JANZA KATA, MAROS BERNADETT,

LÉVAI ENIKŐ, NÁDASI VERONIKA, VÁGÓ ZSUZSI, CSEH DÁVID PÉTER, HORVÁTH DÁNIEL, KOCSIS DÉNES, LAKI PÉTER, SERBÁN ATTILA Közreműködik: a BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ MUSICALEGYÜTTESE és ZENEKARA Vezényel: MAKLÁRY LÁSZLÓ KODÁLY KÖZPONT JÚNIUS 11., HÉTFŐ 19:00

Rendezőasszisztens: Pányik Tamás | Koreográfusasszisztens: Czár Mónika | Koreográfus: Barta Viktória, Bodor Johanna, Kocsis Tamás, Lőcsei Jenő

2 óra 40 perc, egy szünettel

Rendező: BORI TAMÁS


// FESZTIVÁL

Egy örök történet szeretetről, megváltásról. Nagy Mari csodálatos jutalomjátéka, egy garantáltan felejthetetlen este.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

COLM TÓIBÍN:

MÁRIA TESTAMENTUMA

A Nemzeti Színház előadása Játssza: NAGY MARI

Bíró Yvette fordítását gondozta: Kautzky-Dallos Máté és Viktor Balázs A szövegből készült drámáért felelős: Viktor Balázs

PÉCSI NEMZETI SZÍNHÁZ N. SZABÓ SÁNDOR TEREM JÚNIUS 12., KEDD 20:30

Rendező : VIKTOR BALÁZS

1 óra 5 perc, szünet nélkül

37


38

// FESZTIVÁL

Fotó: Gács Tamás

Fotó: Magyar Állami Operaház

Fotó: Magyar Állami Operaház

KOVÁCSHÁZI ISTVÁN

PERENCZ BÉLA

Fotó: Rákossy Péter

KOCSÁR BALÁZS

Fotó: Magyar Állami Operaház

RÁLIK SZILVIA

BEST OF RING KOMOLYZENEI KONCERT WAGNER MŰVEIBŐL A Magyar Állami Operaház előadása

I. rész A Rajna kincse Előjáték Az istenek bevonulása a Walhallába

II. rész Siegfried Reggeli derengés és Siegfried rajnai útja Kovács-dal

A walkür Előjáték A walkürök lovaglása Tavaszi dal Wotan búcsúja és Tűzvarázs

Az istenek alkonya Siegfried gyászindulója és finálé Zárójelenet

Közreműködik: KODÁLY KÖZPONT JÚNIUS 13., SZERDA 19:00 1 óra 40 perc, egy szünettel

RÁLIK SZILVIA, KOVÁCSHÁZI ISTVÁN, PERENCZ BÉLA valamint a MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ ZENEKARA Karmester: KOCSÁR BALÁZS


// FESZTIVÁL

Csajozós kalandok a nagyvárosban. Fülledt éjszakák és részeg hajnalok. Kolbászok, szalámik, szalonnák és libák: ez a csemegepultos a budapesti színházrajongók kedvence – a nevetés garantált!

Fotó: Takács Attila

GERLÓCZY MÁRTON:

A CSEMEGEPULTOS NAPLÓJA

VÍGJÁTÉK // Az Orlai Produkciós Iroda előadása Játssza: ÖTVÖS ANDRÁS

Színpadra alkalmazta: Lőkös Ildikó és Göttinger Pál Dramaturg: Lőkös Ildikó | Díszlet: Szalai József A rendező munkatársa, látvány- és bábtervező: Schneider Jankó Producer: Orlai Tibor

ZSOLNAY NEGYED – E78 JÚNIUS 14., CSÜTÖRTÖK 19:00

Rendező: GÖTTINGER PÁL

1 óra 30 perc, szünet nélkül

39


40

// FESZTIVÁL „Aranyt nehezebb megközelíteni. Szemérmes, saját magáról alig vall. Szalonta-Nagykőrös-Pest akkori világa igencsak távol áll a mai kortól. A nyelv végül is másfél száz éves. Ám ahogy belemélyedtem az anyagba, egyre ismerősebbnek tűnt. Ironikusan józan, keserűen öngúnyos. Fegyelmezett mesterember, akit gyakran látogat a kishitűség, viszont mindig megnyugvást talál hivatásában. A költészetben. Sértődékeny és magányos, európai és magyar. Szerkesztőként szigorú, és mint hivatalnok alapos. Saját testi nyavalyáit nem kevés öniróniával szemléli. Rendületlenül és mindvégig hisz a költészet erejében, abban, hogy romló világunkban nincs fontosabb, mint a pontosan fogalmazott emberi szó. A nyelv. A magyar nyelv. Ezért választottam Arany Jánost.” 

Bálint András

Fotó: Brozsek Niki

ARANY

BÁLINT ANDRÁS ARANY JÁNOS-ESTJE A Radnóti Színház 13 év után felújítja és újra műsorra tűzi Bálint András Arany János-estjét. Bálint András nevéhez több, nagy sikerű önálló est fűződik, többek között Radnóti Miklós, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Szép Ernő és Márai Sándor műveiből készített előadások. Ez az est Arany Jánost idézi meg, a figyelmes szerkesztőt, a kislányát gyászolót, Az ember tragédiája dramaturgját, aki a Szent István-rend lovagkeresztjét visszautasította, majd elfogadta, a test nyavalyáira panaszkodót, az Őszikék mesterét, az ironikus, bölcs embert. Bálint András a műfajok sokszínűségével – versek, balladák, naplójegyzetek, levélrészletek, szerkesztői megjegyzések bemutatásával – egy másféle, gazdagabb Arany-képet tár elénk, mint amit eddig ismerhettünk.


// FESZTIVÁL

Fotók: Hajdú Zsófia, Hegyi Júlia Lily

Izgulja végig testközelből a POSZT feszült fináléját a színházi szakma legnagyobb sztárjaival! Látványos show-műsor sztárfellépőkkel a POSZT ünnepélyes díjátadó gáláján – legyen ott a legjobbakkal együtt!

ÜNNEPÉLYES DÍJÁTADÓ GÁLA Az egész éves készülődés és 9 napnyi versengés után végre kiderül, kik lesznek a 2018-as POSZT díjazottjai. Ünnepeljen a nyertesekkel! A POSZT díjátadó gáláján, amely a Kodály Központban kerül megrendezésre, a színházi szakma krémjének jelenlétében, szórakoztató gálaműsor keretében adjuk át a találkozó legjobbajainak járó díjakat. Bejátszásokkal, összefoglaló klippekkel, meglepetés-sztárvendégekkel és számos fellépővel várjuk a vendégeket.

KODÁLY KÖZPONT JÚNIUS 16., SZOMBAT 19:00

41


NYÍLT FÓRUM

42

Pécsi Országos Színházi Találkozó | 2018. JÚNIUS 7–16.

NYÍLT FÓRUM Június 7. és 16. között a POSZT-on mutatkoznak be a Nyílt Fórum drámapályázatának legjobbjai A Színházi Dramaturgok Céhének egyik legfontosabb tevékenysége a kortárs dráma fejlődésének előmozdítása, az új narratívák támogatása és elismertetése. A Céh legkiemelkedőbb éves rendezvénye a Nyílt Fórum, amelyet az alapítók 1985-ben indítottak útjára. A tavaly megújult programsorozat vándortáborrá alakult, amely során az első, buda-

pesti állomáson kiválasztott darabokat a dramaturgok a szerzőkkel szoros együttműködésben fejlesztették tovább. A tábor záróakkordja – Zalaegerszeg és Debrecen után – a Pécsi Országos Színházi Találkozón lesz, ahol a 2017/2018-as Nyílt Fórum nyolc drámáját felolvasószínházi keretek között láthatja a közönség.

A 2017/18-AS NYÍLT FÓRUM SZERZŐI ÉS SZÍNDARABJAI DRUBINA ORSOLYA:

SÁRKÁNYTERMINÁL

O. HORVÁTH SÁRI:

LENNI VAGY NEM

Fotó: Kővágó Nagy Imre

LÉNÁRD RÓBERT:

Fotó: Szirtes Edina

BÁCSKAMOCSARAS

KOVÁCS DOMINIK – KOVÁCS VIKTOR:

MINTAPINTY

Fotó: Kakuszi Elvira

Családi fotó

MAROS ANDRÁS – SZÁLINGER BALÁZS:

PHIL COLLINS

KURTA NIKÉ – TÉSI DÓRA:

DOBOZ

Fotó: dramaturgceh

TOTTH BENEDEK:

Fotó: Hirling István

AFGANISZTÁN

MARUSZKI BALÁZS:

MENNYBŐL AZ ANGYAL A Nyílt Fórum szerkesztőbizottsága: Radnai Annamária, Blastik Noémi, Bíró Dénes, Cseicsner Otília, Dobák Lívia, Keszthelyi Kinga, Kovács Kriszta, Lőkös Ildikó, Orbán Eszter, Perczel Enikő, Sediánszky Nóra, Szokolai Brigitta.

Fotó: Lenkes Ildikó

Fotó: Bogdán Réka

Fotó: Maruszki Milán


Fotó: Hajdú Zsófia

és Szín Ka a K há Or rán apo z- é fe szá ak sv s F sz go vi ár ilm tiv s zs i E m álp Sz ga gy ű ro ính előa ete vés gr áz d m ze am i T ás M ti jáb alá ai a űvé Egy an lko Pé sz ete zó cs et . i i m

A

EG A YE PO T SZ EM T- I N ON AP ! OK


SZ AKMAI BESZÉLGE TÉSEK

44

Pécsi Országos Színházi Találkozó | 2018. JÚNIUS 7–16.

SZAKMAI BESZÉLGETÉSEK minden versenyelőadás másnapján, délelőtt a Művészetek és Irodalom házában!

A beszélgetéseken részt vesznek az előadások alkotói, színészei, közéleti személyiségek, írók és vitapartnerek. Műsorvezető: Lévai Balázs

LÉVAI BALÁZS

rendező, producer, műsorvezető, a Magyar Filmakadémia tagja Tizenöt évig kulturális tévéműsorokat készített, utána váltott a filmes szakmára. Visszatérő szereplője a POSZT-nak, nyolcadik alkalommal vezeti a versenyprogram szakmai beszélgetéseit.

A szakmai beszélgetések pontos rendjével kapcsolatos legfrissebb információk: poszt.hu és facebook.com/posztpecs

BEÁLLÁS BACKSTAGE ROCK N’ ROLL REGÉNY

A nagy sikerű bestseller kötetbemutatója Pécsett, a POSZT Fesztiválon!


2018. JÚNIUS 7–16. | Pécsi Országos Színházi Találkozó

és dedikálás a színházi szakma legjobbjaival, kötetlen beszélgetések a legismertebb sztárokkal és alkotókkal a POSZT alatt mindennap a Színház téren és más belvárosi helyszíneken.

A közönségtalálkozók pontos rendjével és helyszíneivel kapcsolatos legfrissebb információk: poszt.hu és facebook.com/posztpecs

KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

45


Pécsi Országos Színházi Találkozó | 2018. JÚNIUS 7–16.

KÖZÉRDEKŰ INFÓK

46

UTAZÁS

TELEKOCSIVAL

www.oszkar.com Pécs Budapesttől 201 km-re található.

BUSSZAL

AUTÓVAL

Menetidő: kb. 2 óra 10 perc

VONATTAL

Menetidő: kb. 4 óra 10 perc

Menetidő: kb. 2 óra 55 perc

A buszok a Népligettől, illetve a Kelenföldi Erőműtől indulnak. A pécsi autóbusz-pályaudvarról a Színház tér gyalog 10 perc alatt megközelíthető, innen a Fesztiválbusz, illetve a Fesztiválkisvonat ingyenesen, 5-10 perc alatt szállítja a Zsolnay Negyedbe a látogatókat.

A vonatok a Déli és a Keleti Pályaudvarról indulnak. Pályafelújítás miatt módosul a vonatok menetrendje a Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon. A Budapest-Keleti–Pécs viszonylatú InterCity-vonatok helyett Kelenföld–Százhalombatta között vonatpótló autóbuszok közlekednek. A buszos pótlással közlekedő InterCityvonatokra díjmentes helyjeggyel pótjegyet ad a vasúttársaság a jelenlegi pót- és helyjegy helyett.

Menetrend: www.volanbusz.hu

Menetrend: www.elvira.hu

SZÁLLÁS

FRISS

Szállásakciók Pécsett, a POSZT ideje alatt: poszt.hu/szallas

Folyamatosan bővülő programkínálatunkkal és az esetleges műsorváltozásokkal kapcsolatban kövesd nyomon a POSZT felületeit!

JEGYEK

poszt.hu facebook.com/posztpecs

jegymester.hu/posztfesztival


2018. JÚNIUS 7–16. | Pécsi Országos Színházi Találkozó

A 2016/2017-ES SZÍNHÁZI ÉVAD MAGYAR SZÍNHÁZI PLAKÁTJAI

A 2017/2018-AS SZÍNHÁZI ÉVAD PLAKÁTJAI

8

1

2

3

4

5

6

7

9

10

11

12

13

14

15

Egy régi hagyományt felelevenítve ismét plakátkiállítás keretében adunk keresztmetszetet a 2017/2018-as színházi évadról. Több mint 400 plakát a magyar nyelvű színházi társulatok idei terméséből a Széchenyi téren, a 18. POSZT teljes ideje alatt! A plakátkiállítás a POSZT ünnepélyes megnyitójától kezdve egészen a fesztivál végéig mindennap ingyenesen megtekinthető.

FOTÓZKODJ A SZÍNHÁZI SZAKMA LEGISMERTEBB ARCAIVAL!

A Széchenyi téren a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó 10 napja alatt folyamatosan találkozhatsz kedvenceiddel, akik a közönségtalálkozók után készséggel állnak rendelkezésedre, hogy dedikáljanak neked, és közös képet készíthess velük. Az időpontokkal kapcsolatban látogass el honlapunkra (poszt.hu) vagy Facebook-oldalunkra (facebook.hu/posztpecs)!

PL AK ÁTKIÁLLÍTÁS

SZÍNHÁZI PLAKÁTKIÁLLÍTÁS

47


A KAUKÁZUSI KRÉTAKÖR BERLIN, ALEXANDERPLATZ

PROGRAM2018

HEDDA GABLER BORISZ DAVIDOVICS SÍREMLÉKE

VATERLAND HÁROM NŐVÉR

MIGRÁNSOOOK – AVAGY TÚLSÚLYBAN A BÁRKÁNK A KAUKÁZUSI KRÉTAKÖR

A KAUKÁZUSI KRÉTAKÖR

HALÁL THÉBÁBAN ROSMERSHOLM

BEUGRÓ

CSÁRDÁSKIRÁLYNŐ

ILLATSZERTÁR

III. RICHÁRD

FURCSA PÁR

SÓSKA, SÜLTKRUMPLI A VÁD TANÚJA

OSCAR

VALAMI CSAJ(OK)

A CSEMEGEPULTOS NAPLÓJA

MINDHALÁLIG MUSICAL BEST OF RING

MÁRIA TESTAMENTUMA

ARANY – BÁLINT ANDRÁS ESTJE A LEPKEGYŰJTŐ

info: p jegyek:

szt.hu

ÜNNEPÉLYES DÍJÁTADÓ GÁLA

POSZT 2018 - Programfüzet  

A Pécsi Országos Színházi Találkozó 2018-as programfüzete

POSZT 2018 - Programfüzet  

A Pécsi Országos Színházi Találkozó 2018-as programfüzete

Advertisement